Innehållsförteckning. Senast uppdaterad (15)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Innehållsförteckning. Senast uppdaterad (15)"

Transkript

1 Handbok för tolkar

2 Innehållsförteckning 1 Vår organisation Utdrag ur belastningsregister Prioritering Meddela om du inte är tillgänglig Förfrågningar om uppdrag Tolkbricka Avbeställning och ersättningsuppdrag Om uppdraget kräver högre kompetens Utförande av uppdrag Jourtolkningar Återrapportering av uppdrag Arvoderingsregler Utbetalning av arvoden Försäkring och handledning Utbildning och kompetensutveckling Dina uppgifter i vårt tolkregister Kontakta oss Senast uppdaterad (15)

3 I denna handbok finns praktisk information för dig som är tolk hos oss. Det enklaste och bästa sättet att regelbundet ta del av nyheter och information om Tolkförmedling Väst är på Där hittar du alltid denna handbok i senaste version och under fliken Tolk kan även läsa om och anmäla dig till aktuella kurser. 1 Vår organisation Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund som bedriver språktolkförmedling och översättningsservice. Våra levererar våra tjänster till förbundets medlemmar som är Västra Götalandsregionen och 27 andra kommuner. Vi har lokala tolkförmedlingskontor i Borås, Göteborg, Mariestad, Trollhättan och Uddevalla. 2 Utdrag ur belastningsregister För at få tolka för oss måste du lämna in ett utdrag ur belastningsregistret. Blankett som ska väljas för begäran om utdrag ur Rikspolisstyrelsens belastningsregister är för övrigt arbete - barn. Utdraget ska vara inlämnat innan du påbörjar vår introduktionskurs, alternativt innan ditt första tolkuppdrag. Auktoriserade tolkar står under tillsyn av Kammarkollegiet och behöver därför inte lämna in utdrag ur belastningsregistret. 3 Prioritering Vid tillsättning av uppdrag prioriteras de tolkar som har högst kompetens för uppdraget. Prioriteringsordningen innebär att följande ordning används vid tillsättning av uppdrag. Högst prioriterade är nivå 3 eller 4 beroende på uppdragets art. 3/4 Auktoriserad tolk med speciell kompetens inom sjukvårdstolkning/rättstolkning Senast uppdaterad (15)

4 2 Auktoriserad tolk 1C 1B 1A Godkänd tolk med utbildningsbevis från sammanhållen tolkutbildning vid Tolk- och Översättarinstitutet/Myndigheten för yrkeshögskolan, eller tolk som godkänts i alla delar av Tolkförmedling Västs kunskapstest Godkänd tolk med godkänt resultat i rekryteringstest och slutförd grundutbildning Tolkaspirant med godkänt resultat i rekryteringstest, avslutad introduktionsutbildning och påbörjad grundutbildning Vid prioritering tar Tolkförmedling Väst även hänsyn till - närhetsprincipen utan att eftersätta kompetensen - kundönskemål när specifika skäl anges - avvikelser/allmänna kvalitetsbedömningar - tolkens tillgänglighet för förmedlingen, se även nästa stycke. 4 Meddela om du inte är tillgänglig Du administrerar själv ditt schema via TAQS Mobile. För att vi ska kunna erbjuda dig uppdrag är det viktigt att du hela tiden uppdaterar ditt schema med vilka tider du är upptagen. Tänk på att även meddela frånvaro om du ska på intern tolkutbildning hos oss. Ju säkrare information vi har om dig, desto bättre kan vi planera in tolkuppdrag utan att behöva störa dig med förfrågningar på tider som du inte kan. Återbud kan bara lämnas för oförutsedda akuta händelser. Du kan inte lägga in frånvaro om du har ett uppdrag planerat eller bekräftat på dig, kontakta då förmedlingen. Observera att prioriteringsordningen kan påverkas om du upprepade gånger avbokar erhållna uppdrag utan giltig orsak. 5 Förfrågningar om uppdrag Förmedling av uppdrag sker via TAQS Mobile, som finns tillgänglig via app eller webbsida. TAQS Mobile Instruktioner för att ta emot uppdrag via TAQS Mobile Lägg in ditt schema i TAQS Mobile. För att vi ska kunna planera på ett bra sätt vill vi att du regelbundet registrerar och uppdaterar eventuell frånvaro. Det går inte att lägga in frånvaro på ett preliminärt eller bekräftat uppdrag. Alla uppdrag föregås av en förfrågan som du måste acceptera eller neka. Förfrågningar för nästkommande veckas uppdrag kommer ut i slutet veckan innan. Om du använder appen så får du notiser om inkomna förfrågningar. Om du istället loggar in via webbsidan, är det viktigt att du loggar in varje dag efter kl för att se om nya förfrågningar har kommit in. Se till att tacka ja eller nej till uppdrag i god tid, deadline för svar står på uppdraget. Om du nekar ett uppdrag läggs det automatiskt in frånvaro på den tiden. Vill du kunna ta emot uppdrag den tiden, måste du gå in och ta bort den frånvaron. Förfrågningar om uppdrag finner du under Förfrågningar, Uppdrag (P) i TAQS Mobile eller på webben. Uppdrag som du tackat ja till, men ännu inte utfört, finner du under Framtida Uppdrag (B). Vi kontaktar dig per telefon eller sms vid akuta uppdrag och avbeställningar som kommer in med mindre än 24 timmars varsel. Senast uppdaterad (15)

5 Om du får förhinder, är sjuk, vårdar sjukt barn etc. ska du alltid meddela oss snarast via telefon eller e-post. Färgkoder på TAQS Mobile schema gul -preliminär beställning. Planering ej klar. grön Bekräftad och klar, denna ska du utföra. Vid akut förhinder meddela tolkförmedlingskontoret snarast. grå ingen status röd- avbokat uppdrag blå- uppdraget är prissatt/arvoderat. rosa- återrapporterat uppdrag För mer utförlig instruktion kring förmedling av uppdrag, se Handbok TAQS Mobile. 6 Tolkbricka Tolkbricka ska alltid användas och vara väl synlig vid uppdraget. Kontakta ditt kontor om du inte har fått din tolkbricka eller om du har förlorat den. 7 Avbeställning och ersättningsuppdrag Om du meddelas att ett uppdrag avbeställts senare än 24 timmar före uppdragets starttid har du rätt till arvode enligt beställd tid samt ett tilläggsarvode om 80 kr. Detta förutsatt att resa ej påbörjats då ett tilläggsarvode och i förekommande fall OB ersättning utgår för faktiskt resa, dock minst 80 kr. Ett uppdrag anses vara avbokat vid den tidpunkt då förmedlingen meddelat dig via sms, telefonmeddelande, personligt samtal eller via TAQS Mobile. Du måste stå till tolkförmedlingens förfogande under hela tiden för det avbeställda uppdraget inklusive planerad restid för att kunna ta ett så kallat ersättningsuppdrag. Om vi inte kan nå dig för att förmedla eventuellt ersättningsuppdrag förlorar du rätten till arvode för det tidigare avbeställda uppdraget. 8 Om uppdraget kräver högre kompetens Vi är beroende av den information som kunden ger oss inför ett tolksamtal och ibland blir det fel. Vi försöker planera uppdragen så att de svåra och mest komplexa uppdragen planeras till erfarna och mest utbildade tolkar. Om du som tolk inför eller under ett tolkuppdrag upptäcker att du inte har rätt kompetens för samtalet ber vi dig att kontakta förmedlingen så snart du kan. Då hjälper vi till att hitta en tolk som har rätt kvalifikationer för uppdraget. Detta är både för att kunden ska få en så bra tolkning som möjligt men också för att du som tolk ska känna att du har möjlighet att göra ett bra jobb. Du får fortfarande ersättning för det bokade uppdraget. Senast uppdaterad (15)

6 9 Utförande av uppdrag För att vårt samarbete och dina uppdrag ska fungera på bästa sätt, tänk på följande punkter: Kolla upp adresser och resväg i förväg så att du säkert vet hur du ska ta dig till dina uppdrag och hur lång tid det tar. Kom i god tid till uppdragen. Meddela oss snarast om du ändå blir försenad så att vi kan meddela kunden. Stäng av och lägg undan din mobiltelefon innan du påbörjar ditt uppdrag! Smartphones får i undantagsfall användas som redskap för att söka i virtuella lexikon och ska då vara inställda på ljudlöst. Om du vill använda mobiltelefonen på detta sätt, meddela kunden det. Om tolksamtalet inte slutar inom beställd tid kan du fortsätta tolka så länge du inte måste gå för att komma i god tid till efterföljande uppdrag. Om du har ett påföljande uppdrag och inte kan stanna längre än beställd tid, informera kund om detta när du inledningsvis presenterar dig. Om klient/användare inte dyker upp, vänta kvar under hela uppdragstiden på tolkstället, så länge du inte får tydligt besked om att tolkningen inte blir av. Vid hembesök hämtar/möter tolkanvändaren dig utanför porten. Gå aldrig själv in till klienten för att vänta där. Om kunden inte dyker upp, ring in till oss omgående. Vi söker kund och ringer tillbaka till dig med besked om när kund kommer eller om du kan gå hem. Lämna aldrig uppdraget utan att ha varit i kontakt med oss. Får vi inte tag i kunden, måste du vänta kvar i minst 30 minuter, ifall kunden infinner sig. Var diskret och neutralt klädd, använd inte stark parfym och tänk på att inte röka precis innan ett tolkuppdrag. Tolketiska regler Du ska följa nedanstående tolketiska regler vid alla tolkuppdrag. Presentera dig och din roll som tolk innan du börjar tolka. Uppträd alltid neutralt och opartiskt mot alla parter. Du får inte ge uttryck för dina åsikter och värderingar eller på annat sätt låta dem påverka tolkningen. Du får inte företräda den ena parten inför den andra eller utföra annan uppgift än att tolka. Om det visar sig att du är jävig ska du avsäga dig uppdraget och kunden ska notera detta på tolkrapporten. Du har tystnadsplikt och omfattas av de sekretessregler som gäller på den myndighet där du tolkar. Du får inte utnyttja information som du fått i samband med uppdrag till fördel för dig själv eller någon annan, inte heller för att skada någon annan. Du ska tolka allt som sägs i rummet och återge all information så exakt som möjligt. I Kammarkollegiets tolkföreskrifter (17-23 ) kan du läsa om tolkens roll och god tolksed. Senast uppdaterad (15)

7 Exempel inledande presentation som sägs på båda språk Hej! Jag heter [förnamn] och är tolk (i [språk]). Jag har tystnadsplikt och är opartisk och neutral. Jag ska tolka allt som sägs och det är viktigt att ni talar en i taget. /Jag är bokad till klockan.. och måste avsluta uppdraget då eftersom jag ska vidare till nästa uppdrag sedan./ Särskilt vid telefontolkning Telefontolkning ska ske inomhus, i ett rum där du är ensam och där det inte förekommer störande ljud. Glöm inte att presentera dig och din roll som tolk även vid telefontolkning. Vid telefontolkning dröjer ibland kundens samtal. Du måste dock vara redo att tolka under hela den beställda tiden. Tänk på att kund kan ringa mot slutet av beställd tid och endast behöva ett par minuters tolkning. Om kund under pågående uppdrag frågar om de kan ringa upp igen vid ett senare tillfälle utanför bokad tid ska du säga nej och istället be kunden göra en ny beställning via Tolkförmedling Väst. Uppföljning av synpunkter För att ständigt förbättra kvalitén på våra tjänster och vårt arbete är det viktigt för oss att ta till vara på de synpunkter som våra uppdragstagare och kunder har. Synpunkter som lämnas in följs upp internt, återkopplas till berörda och används sedan som underlag i vårt utvecklingsarbete. Kontakta gärna oss om du har några synpunkter på våra tjänster och vårt arbete. 10 Jourtolkningar Klockan vardagar och på helger dygnet runt har vår jourservice Telefonicenter Vänersborg (Västra Götalandsregionens gemensamma telefonicenter) uppdrag att förmedla akuta tolkuppdrag. När du blir uppringd av Telefonicenter talar de om att de ringer på uppdrag av Tolkförmedling Väst. Anmäl till ditt kontor om du vill tolka på jourtid. Regler för jouruppdrag När du får en beställning ska Telefonicenter lämna kundens telefonnummer till dig. Ring sedan direkt till kunden för att bekräfta beställningen, komma överens om exakt tid och lämna ditt telefonnummer om uppdraget ska utföras per telefon. Fler regler vid telefontolkning på jourtid När du kommit överens med kund om att du ska tolka under en viss tid måste du finnas tillgänglig på telefon under hela den beställda tiden. Ringer inte kunden upp inom beställd tid så är uppdraget avslutat. Om du kommit överens med kunden om en starttid men inte sluttid ska du vara tillgänglig i 30 minuter. Detsamma gäller om du får ett uppdrag där kund ska ringa omedelbart och ingen sluttid har angivits. Om kund inte ringt inom denna tid så anses uppdraget avslutat, och du får ersättning för 30 minuter. Om kund under pågående uppdrag frågar om de kan ringa upp igen vid ett senare tillfälle, ska du säga nej och istället be kunden göra en ny beställning via jourservice. Detsamma gäller om kund Senast uppdaterad (15)

8 inte ringer upp under bokad tid (inom 30 minuter om sluttid saknas) utan senare. Om det nya uppdraget tilldelas dig, får du betalt för båda uppdragen. 11 Återrapportering av uppdrag När en tolkning är utförd ska den återrapporteras via TAQS Mobile. Rapporteringen ska ske i anslutning till uppdraget, dock senast 48 timmar efter utförd tolkning. Om rapportering inte är gjord efter 48 timmar prissätts uppdraget enligt bokad tid. Vid återrapportering rapporterar du in antalet resta kilometer till uppdraget, och vid förekommande fall trängselskatt. Inga kvitton förutom underlaget för trängselskatt behöver lämnas in. Tilläggsarvodet beräknas på antal resta färdsätt (bil, kollektivtrafik, cykel och gång). För mer info, se Handbok för TAQS Mobile. Redovisning av trängselskatt Tolkförmedling Väst ersätter dina kostnader för trängselskatt i Göteborg i anslutning till tolkuppdrag, men du är själv ansvarig för att betala trängselskatten till Transportstyrelsen. För att få ersättning för trängselskatt måste du göra följande: 1. Lämna in underlag från Transportstyrelsen som visar de passager som du yrkar ersättning för till ditt förmedlingskontor. 2. Underlag med preliminära dygnsbelopp går att hämta ut via Transportstyrelsens hemsida Det är en sådan utskrift som vi vill ha, inte fakturan. Du kan även ringa till Transportstyrelsen, , för att få dina passager hemskickade. Alla passager visas senast 24 timmar efter man har kört igenom. 3. Underlaget måste inkomma antingen i pappersformat eller mailas till prissattning@tolkformedlingvast.se 12 Arvoderingsregler Du har rätt till full ersättning för varje korrekt utfört uppdrag och uppdrag som avbeställts sent, se stycket Ersättning för avbeställt uppdrag och eventuellt ersättningsuppdrag. Om kund eller förmedling gjort en felbokning eller dubbelbokning får du ersättning för uppdraget, eventuell tilläggsarvode samt vid förekommande fall andra uppkomna kostnader. Tolkuppdrag som utförs på plats För tolkuppdrag som utförs på plats utgår alltid arvode för 60 minuter. Platstolkning ska i möjligaste mån följa närhetsprincipen för att främja både miljö och ekonomi, utan att eftersätta kompetensnivån. Tolkuppdrag som utförs via bild (Skype) För tolkuppdrag som utförs via bild, utgår alltid arvode för 60 minuter. Inget tilläggsarvode utgår för bildtolkningar utan ett högre arvode utgår. Tolkuppdragen genomförs på de förmedlingskontor som har utrustningen för Skypetolkning. Vid frågor eller en genomgång kontakta ditt förmedlingskontor. Senast uppdaterad (15)

9 Tolkuppdrag via telefon Telefontolkning med uppdragstid upp till 30 minuter arvoderas lägst med 50 % av arvodet för första timmen. Du ska utföra telefontolkuppdrag i sekretess- och bullerskyddad miljö, fri från störande moment. God mottagning och väl fungerande utrustning skall säkerställas vid tolkning från mobiltelefon. Meddelandeservice Meddelandeservice skall omfatta ett kortare meddelande där följdfrågor inte blir aktuella. Meddelandet skall vara nedskrivet och du ska ha tillgång till texten via webbtjänst alternativt e-post. När meddelandet är lämnat skall återkoppling ske enligt överenskommelse. Ersättning utgår för motsvarande 30 minuters telefontolkning/meddelande. Förlängning av uppdrag Om ditt uppdrag tar minst 5 minuter längre tid än vad som var bokat får du arvode för ytterligare 30 minuter. Den faktiska tolkade tiden registrerar du vid återrapportering av uppdrag i TAQS Mobile. Tilläggsarvode Tilläggsarvode baseras på antalet resta kilometer och ger dig ersättning för faktiska resor. Varje kilometer ger 5,80 kr i ersättning men tilläggsarvode på 80 kr utgår alltid för uppdrag på plats även om du rest en kortare sträcka. Tilläggsarvodet är beräknat för att även täcka utlägg för färdbiljett, därmed behöver du inte redovisa dina färdbiljetter. Inget tilläggsarvode utgår mellan uppdrag, men hinner du resa hem mellan uppdragen så återrapportera detta. Lunchpaus på 30 minuter utgör inte tilläggsarvode Ersättning för resekostnader Du får ersättning för resor till och från uppdrag, i enlighet med de antal kilometer du rapporterar i TAQS Mobile. Ersättningen är på 5,80 kr/km. Minsta ersättning är alltid 80 kr oavsett resans längd, men ta för vana att alltid rapportera in km. För alla resor beräknas tilläggsarvodet baserat på uppgifterna om kilometer hämtade från Google maps (adress till adress) Kontroller och justeringar görs i förekommande fall och om du har flera uppdrag rapporterar du resta km till varje uppdrag, med undantag för sista uppdraget där du rapporterar resan till och hem från uppdraget. För mer utförlig instruktion kring återrapportering, se Handbok TAQS Mobile. Ersättning för uppdrag vid jäv Om du måste avsäga dig ett uppdrag på grund av jäv får du ändå full ersättning. Skriv en notering om jäv vid återrapportering av uppdraget i TAQS Mobile. Ersättning under obekväm arbetstid För tolkuppdrag som utförs mellan klockan vardagar samt lördagar och söndagar hela dygnet får du 50 procent tillägg på arvode och tilläggsarvode. För tolkuppdrag som utförs under storhelg klockan 00:00 24:00 långfredag, påsk-, pingst-, midsommar- jul- och nyårsafton med efterföljande helgdagar höjs arvodet och tilläggsarvodet med 100 %. Samma gäller för dag före berörda helgdagar från klockan 18:00 till 07:00 efterföljande vardag. Tilläggen ges för faktisk tolkad tid. Senast uppdaterad (15)

10 Arvodering enligt speciell kompetens Auktoriserade tolk med speciell kompetens som sjukvårdstolk och rättstolk får arvode för denna kompetensnivå oavsett om tolkuppdraget är inom sjukvården och rättsväsendet eller inte. Specialuppdrag Ibland anlitas tolkar för olika sorters specialuppdrag. Det kan innebära tolkning som kräver mycket förberedelse, kunskaper inom ett specialområde eller viss tolkningstekningsteknik. Dessa tolkningar kan ske i samband med utbildning, konferenser, större informationsmöten etc. Tillägg för specialuppdrag utbetalas enligt Arvoden för uppdragstagare. Tolkförmedling Väst identifierar specialuppdrag och bedömer svårighetsgraden när kunden gör sin beställning. Det går inte att yrka om tillägg för specialuppdrag i efterhand. Uppdrag inom rättsväsendet All tolkning som innefattas av Domstolsverkets taxor för tolkar ska arvoderas enligt dessa. Avdrag vid försening Om du är försenad till ett tolkuppdrag gör vi avdrag för förseningen. Om kunden på grund av förseningen inte vill genomföra samtalet med tolk blir det ingen ersättning för uppdraget. Detta gäller dock inte om förseningen beror på omständigheter som du inte kunnat påverka, enligt Tolkförmedling Västs bedömning. Meddela oss omedelbart om du misstänker att du blir sen. Uteblir du från ett uppdrag, utan att ha meddelat tolkförmedlingen, arvoderas inte uppdraget. Vid upprepade fall av missade uppdrag och förseningar utan giltig orsak påverkas prioriteringsordningen. 13 Utbetalning av arvoden Du måste anmäla ditt kontonummer till Nordea, vår utbetalande bank, genom att fylla i och skicka in en särskild blankett. Blanketten kan du antingen ladda ner här, hämta på vår hemsida (sök på Kontoanmälan), eller få från ditt tolkförmedlingskontor. Även du som har konto på Nordea ska fylla i blanketten. Arvodesperiod löper från den 26:e i månaden till den 25:e i följande månad. Redovisning av utförda uppdrag bör lämnas in en gång i veckan. Tolkrapporterna ska alltid vara Tolkförmedling Väst tillhanda senast den 26:e. Utbetalning av arvoden sker den 27:e varje månad, för de uppdrag som utförts till och med den 25:e föregående månad. Om den 27:e infaller på en helg, betalas arvodet ut vardag innan helg. Utbetalningsspecifikation från lönekontoret Utbetalningsspecifikation får du elektroniskt. Du ansöker om det genom din internetbank om du har konto i Nordea eller Swedbank. Om du har konto i en annan bank kan du få dina elektroniska lönespecifikationer via Kivra. Ansök om detta genom att gå in på och aktivera brevlådan med mobilt bank-id eller en personlig aktiveringskod som du beställer där. Har du redan en aktiverad Kivra-brevlåda behöver du inte göra det igen. Kivra finns även som app för smartphones och surfplattor. Arvodesunderlag Via TAQS Mobile, kan du se ditt detaljerade arvodesunderlag. Om du har frågor om arvodet du fått, kontakta ditt kontor på , menyval Övriga ärenden eller maila ditt kontor. Senast uppdaterad (15)

11 Fakturera uppdrag Kontakta ditt kontor för att få särskild information om du vill fakturera dina uppdrag. Skatteavdrag Enligt Skatteverkets anvisningar ska preliminärskatteavdrag göras med 30 % vid sidoinkomst. Därför läggs detta in för alla nya tolkar. Om du har tolkuppdrag hos Tolkförmedling Väst som din huvudsakliga sysselsättning blir Tolkförmedling Väst din huvuduppdragsgivare. Då kan du meddela att du vill ha skatteavdraget ändrat till tabellskatt. Du meddelar ändringen via blankett som du antingen kan ladda ner här, hämta på vår hemsida (sök på Skatt), eller på ditt tolkförmedlingskontor. Skicka ifylld blankett till ditt tolkförmedlingskontor. 14 Försäkring och handledning Tolkförmedling Väst tillhandahåller olycksfallsförsäkring som gäller för tolken under tolktid samt resa till och från tolkuppdrag. Vid krav från uppdragsgivaren på vaccinationsskydd ersätts denna kostnad av Tolkförmedling Väst. Tolkar erbjuds möjlighet till professionell handledning när av Tolkförmedling Väst bedömt behov föreligger. 15 Utbildning och kompetensutveckling Tolkförmedling Väst har som krav att alla registrerade tolkar som saknar tolkutbildning ska genomgå grundutbildningen till kontakttolk inom 2 år. Vi anordnar alla delkurser i grundutbildningen internt. Grundutbildning När en tolkaspirant/tolk deltar i testning och grundutbildning, är utbildningen kostnadsfri. Ingen ersättning utgår. Grundutbildningen består av följande delkurser: introduktion sjukvårdstolkning samhällstolkning juridik för tolkar migrationstolkning. Dessa kurser ges i egen regi på alla orter där vi har kontor, på både dagtid och helger. Fortbildning Tolkförmedling Väst erbjuder även kostnadsfri intern fortbildning. Ingen ersättning utgår. Information Tolkförmedling Väst tillhandahåller information som du som registrerad tolk förutsätt ta del av. Du får normalt ingen ersättning för att närvara vid informationstillfällen som Tolkförmedling Väst kallar till. Ersättning kan dock utbetalas om närvaro är obligatorisk. Tolk som inte deltar i erbjuden kompetensutveckling kan falla i prioriteringsordningen. Senast uppdaterad (15)

12 Den sammanhållna grundutbildning ges även av studieförbund och folkhögskolor, som Myndigheten för yrkeshögskolan har ett övergripande ansvar för. Läs mer på myndighetens hemsida om tolkutbildning på Alla tolkar ska även gå kursen Tolkbart, en utbildning i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Utbildningen syftar till att ge grundläggande kunskaper och tolkningsfärdigheter i ämnesområden som sexualitet, normer och normkritik (inklusive hbtq), anatomi, graviditet, sexuell ohälsa och juridiska begrepp kopplade till sexualitet och reproduktion. Inom samtliga teman ligger fokus på språk, begreppsförklaring och tolksituationer. Stor fokus ligger också på förhållningssätt och icke-diskriminering. Läs mer om utbildning och kompetens på vår hemsida, Ersättning för kursavgifter och auktorisationsprov Om du går en utbildning inom ramen för tolkyrket och/eller gör Kammarkollegiets prov för auktorisation kan du få ersättning för dina utgifter från Tolkförmedling Väst, under förutsättning att vi bedömer att utbildningen alternativt auktorisationen är till nytta för vår verksamhet. Ersättning kan även utgå vid förnyande av auktorisation samt vid prov för att erhålla speciell kompetens som sjukvårdstolk. En individuell bedömning görs för att bedöma dina ersättningsmöjligheter. Ersättning reduceras i relation till din tillgänglighet. 16 Dina uppgifter i vårt tolkregister De uppgifter som finns inlagda i tolkregistret är de som du lämnade i samband med din intresseanmälan. Kom ihåg att meddela oss alla ändringar som exempelvis kontaktuppgifter eller uppgifter om din kompetens. Om du gått en utbildning, lämna en kopia på kursintyget till oss så registrerar vi det. Så behandlar vi dina personuppgifter Det viktigt att du som är i kontakt med Tolkförmedling Väst känner dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. All behandling av personuppgifter sker på ett säkert och lagligt sätt i enlighet med EU-förordningen GDPR, General Data Protection Regulation. Tolkförmedling Väst ansvarar för dina uppgifter Tolkförmedling Väst, org.nr , är ansvarig för att dina personuppgifter behandlas på ett lagligt sätt. Vad är en personuppgift? En personuppgift är en uppgift/information som kan användas för att direkt eller indirekt identifiera en fysiskt levande person. Exempel på personuppgifter är: namn, adress och andra kontaktuppgifter personnummer bilder och ljudupptagningar Vilken information vi hanterar om dig beror på vilken del av vår verksamhet du varit i kontakt med och i vilket ärende. Senast uppdaterad (15)

13 Så skyddar vi dina uppgifter Tolkförmedling Väst värnar om din integritet och skyddar alltid dina personuppgifter med de tekniska och organisatoriska åtgärder som i varje enskilt fall krävs och säkerställer att behandlingen sker enligt gällande lag. Så får Tolkförmedling Väst dina uppgifter När du kontaktar oss via e-post, lämnar en synpunkt, ansöker om arbete hos oss eller i övrigt använder dig av våra tjänster innebär det att du lämnar någon form av information till Tolkförmedling Väst. Exempel på uppgifter som vi hanterar Det kan vara namn, e-postadress, telefonnummer, personnummer, språk, bilder och kontonummer. Så använder vi dina uppgifter Tolkförmedling Väst har rätt att behandla de personuppgifter som krävs för att fullgöra vårt åtagande mot dig eller om du lämnat ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter. Vi kan även behöva behandla dina personuppgifter på grund av krav i lag eller förordning. I vissa fall kan Tolkförmedling Väst behöva ditt samtycke för att behandla dina personuppgifter. I de fall du lämnar ditt samtycke kommer du alltid få klar och tydlig information om vad du samtycker till. Dina personuppgifter kan komma att behandlas av oss för bland annat följande ändamål: fullgöra våra åtaganden gentemot dig som kund och uppdragstagare erbjuda god service och välfungerande, effektiva och enkla tjänster erbjuda, hantera och administrera uppdrag för att erbjuda behörighet till TSR Online och TAQS Mobile för undersökningar, statistik och analysändamål för att hantera och administrera dina frågor och synpunkter för att kommunicera med dig i syften som är kopplade till våra tjänster. Dessa har tillgång till dina uppgifter Dina personuppgifter används av Tolkförmedling Väst och Tolkförmedling Västs personuppgiftsbiträden. Vi lämnar inte ut personuppgifter till andra bolag eller till myndigheter om vi inte är skyldiga att göra det på grund av lag, förordning eller myndighetsbeslut eller för att skydda våra rättigheter eller tredje parts rättigheter. Vi vidarebefordrar, säljer eller byter aldrig dina personuppgifter för marknadsföringsändamål till tredje part utanför Tolkförmedling Väst. Tolkförmedling Väst lyder under offentlighetsprincipen. Detta innebär att vissa handlingar utgör så kallade allmänna handlingar som Tolkförmedling Väst måste lämna ut om någon begär det. Före utlämnandet genomförs en sekretessprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen. Överföring till tredje land Vi överför inte dina personuppgifter till länder utanför EU/EES om inte detta särskilt angivits i samband med att du lämnar dina personuppgifter till oss. Så länge sparar vi dina uppgifter Tolkförmedling Väst sparar dina personuppgifter i enlighet med de gallringsbeslut som gäller för Tolkförmedling Väst. Gallringsbesluten innehåller information om när Tolkförmedling Väst får ta bort handlingar som innehåller dina personuppgifter. Senast uppdaterad (15)

14 Dina rättigheter Du har rätt att när som helst begära information om vilka personuppgifter vi har sparat om dig. Din begäran ska vara skriftlig och egenhändigt undertecknad samt innehålla uppgift om namn och personnummer. Detta behöver vi för att säkerställa att vi lämnar ut uppgifterna till rätt person. Om dina uppgifter hos Tolkförmedling Väst är felaktiga, ofullständiga eller irrelevanta, kan du begära att få dem rättade. Vi kan inte radera uppgifter som utgör allmänna handlingar eller då det föreligger ett lagstadgat krav på lagring, som exempelvis bokföringsregler. Vi kan heller inte radera uppgifter när det finns legitima skäl till varför uppgifterna måste sparas, till exempel obetalda skulder. Du har även rätt klaga till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet för behandling av personuppgifter. 17 Kontakta oss Ring Telefonnumret till Tolkförmedling Väst för dig som tolk är Det är samma telefonnummer till samtliga kontor men genom två menyval styr du vart du vill komma: Första menyvalet: 1) Dina tolkuppdrag, 2) Akuta ärenden, 3) Övriga ärenden Andra menyvalet: 1)Sjuhärad, 2) Göteborgsområdet, 3) Skaraborg, 4) Fyrbodal Observera att när vi söker dig syns telefonnummer i din telefon men om du ska ringa tillbaka så ringer du alltid tolklinjen Skicka e-post Varje kontor har en egen e-postadress som du ska använda vid kontakt med oss i de flesta frågor: sjuharad@tolkformedlingvast.se goteborg@tolkformedlingvast.se skaraborg@tolkformedlingvast.se fyrbodal@tolkformedlingvast.se Besök kontoren Du är alltid välkommen att besöka oss. Du kan sitta ner, ta en kopp kaffe och kanske möta några tolkkollegor. Varje kontor är utrustat med en dator som du kan använda. Det finns även rum för telefontolkning. Se nästa sida för adresser. Övriga kontakter Om du behöver komma i kontakt med en verksamhetschef, utbildningssamordnare eller någon på kansliet så hittar du ytterligare kontaktuppgifter på Besöks- och postadress till kontoren Kontor (Område) Besöksadress Postadress Borås (Sjuhärad) Västerbrogatan 5B Borås Se besöksadress. Göteborg (Göteborgsområdet) Mariestad (Skaraborg) Barlastgatan Göteborg Västerlånggatan Mariestad Box Göteborg Se besöksadress. Senast uppdaterad (15)

15 Trollhättan (Fyrbodal) Uddevalla (Fyrbodal) Lasarettsvägen Trollhättan Kilbäcksgatan Uddevalla Se besöksadress. Se besöksadress. Förslagslåda Varje kontor har en förslagslåda och vi tar tacksamt emot förslag och synpunkter. Senast uppdaterad (15)

Innehållsförteckning. Senast uppdaterad (14)

Innehållsförteckning. Senast uppdaterad (14) Handbok för tolkar Innehållsförteckning 1 Vår organisation... 3 2 Utdrag ur belastningsregister... 3 3 Prioritering... 3 4 Meddela om du inte är tillgänglig... 4 5 Förfrågningar om uppdrag... 4 6 Tolkbricka...

Läs mer

Handbok för tolkar. www.tolkformedlingvast.se

Handbok för tolkar. www.tolkformedlingvast.se Handbok för tolkar www.tolkformedlingvast.se Innehållsförteckning 1 Dina uppgifter i vårt tolkregister... 2 2 Utdrag ur belastningsregister... 2 3 Prioritering... 2 4 Meddela om du inte är tillgänglig...

Läs mer

Innehållsförteckning. Senast uppdaterad (14)

Innehållsförteckning. Senast uppdaterad (14) Handbok för tolkar Innehållsförteckning 1 Vår organisation... 3 2 Dina uppgifter i vårt tolkregister... 3 3 Utdrag ur belastningsregister... 3 4 Prioritering... 4 5 Meddela om du inte är tillgänglig...

Läs mer

Handbok för tolkar.

Handbok för tolkar. Handbok för tolkar www.tolkformedlingvast.se Innehållsförteckning 1 Vår organisation... 2 2 Dina uppgifter i vårt tolkregister... 2 3 Utdrag ur belastningsregister... 2 4 Prioritering... 3 5 Meddela om

Läs mer

Innehållsförteckning. Senast uppdaterad

Innehållsförteckning. Senast uppdaterad Handbok för tolkar Innehållsförteckning 1 Vår organisation... 2 2 Dina uppgifter i vårt tolkregister... 2 3 Utdrag ur belastningsregister... 2 4 Prioritering... 3 5 Meddela om du inte är tillgänglig...

Läs mer

Handbok för beställare

Handbok för beställare Handbok för beställare Beställ tolk 0770-813 000 (vardagar 8.00 17.00) www.tsronline.se Vid akut behov av tolk innevarande kväll, natt eller helg: 010-441 37 00 Beställ översättning 010-211 72 10 oversattning@tolkformedlingvast.se

Läs mer

TAQS Mobile Logga in via appen... 3 Logga in via webbsida Hur du använder TAQS Mobile... 5

TAQS Mobile Logga in via appen... 3 Logga in via webbsida Hur du använder TAQS Mobile... 5 Handbok TAQS Mobile Innehållsförteckning TAQS Mobile... 3 Logga in via appen... 3 Logga in via webbsida... 4 Hur du använder TAQS Mobile... 5 Startmenyn... 5 Meddelanden... 6 Mitt schema... 7 Framtida

Läs mer

Handbok för översättare

Handbok för översättare Policy Riktlinje Regler Rutin Instruktion Handbok för översättare Diarienummer: 18/0074 Uppdaterad: 2018-10-16 Beslutad av: Förbundsdirektör Granskad: 2018-10-16 Dokumentansvarig: Verksamhetschef, Översättningsavdelningen

Läs mer

Dalatrafiks hantering av personuppgifter

Dalatrafiks hantering av personuppgifter Dalatrafiks hantering av personuppgifter För Dalatrafik är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. På den här sidan beskriver vi

Läs mer

Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund

Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund Tolkförmedling Väst Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund Medlemmar: Västra Götalandsregionen och 27 kommuner. Tolkförmedling Väst är den enda leverantören av språktolktjänster till sina medlemmar

Läs mer

Jönköpings Länstrafiks personuppgiftspolicy

Jönköpings Länstrafiks personuppgiftspolicy Jönköpings Länstrafiks personuppgiftspolicy Allmänt Region Jönköpings län där Jönköpings Länstrafik ingår som ett verksamhetsområde är den som hanterar och behandlar dina personuppgifter på ett säkert

Läs mer

LANTEAMS INTEGRITETSPOLICY

LANTEAMS INTEGRITETSPOLICY LANTEAMS INTEGRITETSPOLICY 2018-10-08 INNEHÅLL Lanteams Integritetspolicy... 0 Innehåll... 1 Versionshantering... 2 Lanteam Integritetspolicy... 2 Syfte och bakgrund... 2 Så skyddar vi dina uppgifter...

Läs mer

Att beställa och använda tolk

Att beställa och använda tolk Handbok Datum: 2016-09-23 Att beställa och använda tolk En handbok för gode män Version: 2 Att beställa och använda tolk En handbok för gode män 2016-01-04 Innehåll 1. Tips till dig som tolkanvändare...

Läs mer

Integritetspolicy behandling av dina personuppgifter

Integritetspolicy behandling av dina personuppgifter Integritetspolicy behandling av dina personuppgifter Nossebro Energis (Innefattar Nossebroortens Energi Ek För samt dotterbolagen Nossebro Energi Försäljnings AB, Nossebro Elservice AB, Nossebro Energi

Läs mer

Krav på tolktjänster i arbetet med ensamkommande barn

Krav på tolktjänster i arbetet med ensamkommande barn 2013-02-05 Krav på tolktjänster i arbetet med ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen socialtjänst och boende i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län, reviderad tillsammans med arbetsgrupperna

Läs mer

Ansökan till lärvux. Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Tillfällig adress: Studiemål - därför vill jag studera

Ansökan till lärvux. Arbetsmarknad och vuxenutbildning. Tillfällig adress: Studiemål - därför vill jag studera Datum: Personnummer: Förnamn: Efternamn: Telefon: E-post: c/o: Adress: Postnummer: Ort: Kontaktperson, namn: Kontaktperson, telefon dagtid: Tillfällig adress: Från och med (ÅÅMMDD): Till och med (ÅÅMMDD):

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter

Integritet och behandling av personuppgifter Integritet och behandling av personuppgifter För Svenskt Trätekniskt Forum är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy

Läs mer

Ifylls fullständigt för en objektiv bedömning. Skriv gärna direkt i blanketten med datorn. Gatuadress: Postnr: Ort:

Ifylls fullständigt för en objektiv bedömning. Skriv gärna direkt i blanketten med datorn. Gatuadress: Postnr: Ort: Sökande Namn: Ifylls fullständigt för en objektiv bedömning. Skriv gärna direkt i blanketten med datorn. Personnr: Gatuadress: Postnr: Ort: Telefon: E-post: Om nuvarande folkbokföringsadress inte är i

Läs mer

GDPR. Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter

GDPR. Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter GDPR Hur ComFuture hanterar dina personuppgifter 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur ComFuture AB (ComFuture) hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder

Läs mer

Vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter?

Vad är en personuppgift och behandling av personuppgifter? Dataskydd Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy för digitala tjänster från Handelskammaren i Jönköpings län. För närvarande omfattas följande digitala tjänster: Webbplatsen www.handelskammarenjonkoping.se

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INNEHÅLL 1. Inledning 2. Vad är en personuppgift? 3. Vilka slags personuppgifter behandlas? 4. Vad är anledningen (ändamålet) bakom behandlingen? 5. Laglig

Läs mer

Så här behandlar Hedemora Näringsliv AB dina personuppgifter

Så här behandlar Hedemora Näringsliv AB dina personuppgifter Så här behandlar Hedemora äringsliv AB dina personuppgifter Hedemora äringsliv AB värnar om din personliga integritet. Därför sker all behandling av personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Det innebär

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter. Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB

Integritet och behandling av personuppgifter. Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB Integritet och behandling av personuppgifter Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB För Näringslivets Regelnämnd samt Näringslivets Regelnämnd NNR AB (nedan NNR ) är personlig integritet

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY JOBSAFE SVERIGE AB

INTEGRITETSPOLICY JOBSAFE SVERIGE AB 1357923.4 INTEGRITETSPOLICY JOBSAFE SVERIGE AB Jobsafe Sverige AB ( Jobsafe eller vi ) värnar om din integritet. Vi vill därför informera dig om hur vi behandlar dina personuppgifter samt vilka rättigheter

Läs mer

Integritetspolicy - Integritet och behandling av personuppgifter

Integritetspolicy - Integritet och behandling av personuppgifter Sida 1 av 5 Integritetspolicy - Integritet och behandling av personuppgifter För är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar därför en hög nivå av dataskydd. I denna policy informerar vi om hur vi

Läs mer

Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter

Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter Version 1, 2018-05-22 Information till den registrerade Så här behandlar V-Dala överförmyndarsamverkan dina personuppgifter V-Dala överförmyndarsamverkan värnar om din personliga integritet. Därför sker

Läs mer

Funktionsbeskrivning TSROnline/Kundwebb

Funktionsbeskrivning TSROnline/Kundwebb Taqs II Funktionsbeskrivning TSROnline/Kundwebb Skapad: 2017-01-12 Uppdaterad: 2018-03-27 Innehåll Logga in 2 Startsidan 2 Nyheter 3 Beställda uppdrag 4 Beställ tolk. 5 Arbetsgång för beställning av tolk..

Läs mer

Personuppgiftspolicy

Personuppgiftspolicy 2018 Personuppgiftspolicy GENERAL DATA PROTECTION REGULATION (GDPR) RÖKERIET I ÅHUS AB YNGSJÖVÄGEN 226 INFO@ROKERIET.SE 296 91 ÅHUS 044-24 91 21 Personuppgiftspolicy för Rökeriet i Åhus AB Dina rättigheter

Läs mer

Personuppgiftspolicy för Gustafsborgs Säteri AB med dotterbolag

Personuppgiftspolicy för Gustafsborgs Säteri AB med dotterbolag Personuppgiftspolicy för Gustafsborgs Säteri AB med dotterbolag Att värna våra nuvarande, blivande och tidigare kunders integritet är viktigt för oss på Gustafsborg. Därför månar vi om att skydda de personuppgifter

Läs mer

AMF Fastigheters integritetspolicy

AMF Fastigheters integritetspolicy i AMF Fastigheters integritetspolicy Vi på AMF Fastigheter tar seriöst på den personliga integriteten. Det innebär att vi alltid ser till att behandla dina personuppgifter ansvarsfullt och med hänsyn till

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV DINA PERSONUPPGIFTER

INFORMATION OM BEHANDLING AV DINA PERSONUPPGIFTER INFORMATION OM BEHANDLING AV DINA PERSONUPPGIFTER I detta dokument ger Attendokoncernen dig information om dess behandling av dina personuppgifter, bland annat information om den lagliga grunden och ändamålen

Läs mer

Instruktion till kund för beställning av språktolk via webbtjänsten TSR online

Instruktion till kund för beställning av språktolk via webbtjänsten TSR online Instruktion till kund för beställning av språktolk via webbtjänsten TSR online Gå in via www.tolkformedlingvast.se. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Kontakta tolkförmedlingskontoret om du inte

Läs mer

Översyn av tolktaxor 2015-11-09 Företagshälsa och tolkförmedling Region Örebro län Box 1613, 701 16 Örebro www.regionorebrolan.se Översyn av tolktaxor, 2015-11-09 Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida

Läs mer

Agenda. Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring

Agenda. Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Att tala genom tolk Agenda Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Att tala genom tolk Vad är en tolk? Lagar styr användande av tolk Vad kan du kräva av tolken? Lagar och regler som

Läs mer

Ändamål Kategorier av uppgifter Laglig grund Hantering av en förfrågan om värderingsuppdrag

Ändamål Kategorier av uppgifter Laglig grund Hantering av en förfrågan om värderingsuppdrag Gäller from 2018-05-25 INTEGRITETSPOLICY Ditt förtroende är viktigt för oss på Valvet. Vi vidtar därför tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter och för att säkerställa

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Denna integritetspolicy ( Integritetspolicyn ) har tre syften:

Denna integritetspolicy ( Integritetspolicyn ) har tre syften: INTEGRITETSPOLICY Höganäs, 12 mars 2019 Ver. 2.0 INTEGRITETSPOLICY Nordic Waterproofings AB INTEGRITETSPOLICY... 1 1 Inledning... 1 2 Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?... 2 2.1 Allmänt...

Läs mer

Personuppgiftshantering - GDPR

Personuppgiftshantering - GDPR Personuppgiftshantering - GDPR Framtaget av: Christoffer Andersson Revisionsdatum: 24 maj 2018 PERSONUPPGIFTSHANTERING - GDPR Information enligt dataskyddsförordningen GDPR. Din personliga integritet och

Läs mer

Farsta stadsdelsnämnd är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom nämndens verksamheter.

Farsta stadsdelsnämnd är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter inom nämndens verksamheter. Du ska känna dig trygg med Farsta stadsdelsnämnds behandling av dina personuppgifter. Du ska kunna veta vilka uppgifter om dig som behandlas och i vilket syfte, och du ska kunna lita på att vi hanterar

Läs mer

Integritetspolicy. Parter och ansvar för behandlingen av dina personuppgifter

Integritetspolicy. Parter och ansvar för behandlingen av dina personuppgifter Integritetspolicy Välkommen till Fortnox ( vi, våra, oss ) sida om behandling av personuppgifter. Denna sida ska hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut angående din relation till oss. Hoppas att du

Läs mer

I samband med att du som säljare anlitar 3ETAGE för att förmedla en bostad behandlar vi dina personuppgifter enligt nedan.

I samband med att du som säljare anlitar 3ETAGE för att förmedla en bostad behandlar vi dina personuppgifter enligt nedan. Gäller from 2018-05-25 INTEGRITETSPOLICY Ditt förtroende är viktigt för oss på 3ETAGE. Vi vidtar därför tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter och för att säkerställa

Läs mer

DATASKYDDSPOLICY FÖR HAGMANS NORDIC AB - FÖRETAGSKONTAKTER

DATASKYDDSPOLICY FÖR HAGMANS NORDIC AB - FÖRETAGSKONTAKTER DATASKYDDSPOLICY FÖR HAGMANS NORDIC AB - FÖRETAGSKONTAKTER 1 ALLMÄNT Hagmans Nordic AB, 556071-4890, Förläggarevägen 2, 511 72 Fritsla ( vi eller Hagmans ) värnar om din integritet. Denna dataskyddspolicy

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritet och behandling av personuppgifter För Swedecote AB är personlig integritet något vi tycker är viktigt. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. Integritetspolicy AB Selins Glasmästeri För Selins Glasmästeri är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi hur vi samlar in och använder personuppgifter.

Läs mer

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför? Integpros personuppgiftspolicy Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? Allt som direkt eller indirekt kan härledas till en fysisk person som är i livet omfattas av begreppet

Läs mer

Integritet och behandling av personuppgifter

Integritet och behandling av personuppgifter Integritet och behandling av personuppgifter För Arbio AB (ett samarbete mellan Skogsindustrierna, Grafiska Företagen, Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet och Trä- och Möbelföretagen) är personlig integritet

Läs mer

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER INTEGRITET OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Livsmedelsföretagen och Li Service AB / maj 2018 För Livsmedelsföretagen och Li Service AB är personlig integritet mycket viktigt. Vi eftersträvar därför alltid

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter EU:s dataskyddsförordning, GDPR, ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen, PuL. Syftet med lagen är att skydda individens rätt till ett privatliv. Den personliga

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY. Ballou - Hosting Intelligence Ronnebygatan 36, SE Karlskrona

INTEGRITETSPOLICY. Ballou - Hosting Intelligence Ronnebygatan 36, SE Karlskrona INTEGRITETSPOLICY Ballou Internet Services AB, org.nr 556520-1984, med adress Ronnebygatan 36, 371 33 Karlskrona, telefonnummer 0455-555 88 och e-postadress support@ballou.se ( vi ) är ansvarig för behandlingen

Läs mer

Handbok. för tolkanvändare

Handbok. för tolkanvändare Handbok för tolkanvändare Innehåll Inledning 3 När ska jag använda tolk och varför? 4 Välj rätt tolk för uppdraget 6 Typer av tolkning 8 Tolkens uppgift vad kan jag kräva? 12 Inledning Det finns flera

Läs mer

InTime är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som du delar med oss när:

InTime är personuppgiftsansvarig för behandlingen av de personuppgifter som du delar med oss när: InTime International AB (nedan kallat InTime ), med organisationsnummer 556649-1527 och adress Varvsgatan 47, 972 33 Luleå, är leverantör av elektroniska meddelandetjänster (nedan kallat Tjänsten ) och

Läs mer

Hur samlar vi in personuppgifter? Du kan direkt eller indirekt ge oss information om dig själv på ett antal olika sätt, till exempel när du:

Hur samlar vi in personuppgifter? Du kan direkt eller indirekt ge oss information om dig själv på ett antal olika sätt, till exempel när du: Personuppgiftspolicy VA-utveckling är personuppgiftsansvariga för behandlingen av de personuppgifter vi samlar in om dig och ansvarar för all behandling av personuppgifter som sker enligt Dataskyddsförordningen

Läs mer

Guide till dig som ska praktisera

Guide till dig som ska praktisera Guide till dig som ska praktisera Hej! I denna guide kan du läsa om hur det fungerar med sommarpraktik och få hjälp med hur du ska fylla i blanketterna och vart du ska skicka dem. Innehållsförteckning

Läs mer

Scouternas riktlinjer för personuppgiftsbehandling i insamlingsarbetet

Scouternas riktlinjer för personuppgiftsbehandling i insamlingsarbetet Scouternas riktlinjer för personuppgiftsbehandling i insamlingsarbetet Allmänt Din personliga integritet är viktig för Scouterna och något vi vill värna om. Scouterna följer GDPR, den nya dataskyddsförordningen,

Läs mer

Dataskyddsförordningen GDPR

Dataskyddsförordningen GDPR Dataskyddsförordningen GDPR Personlig integritet är något Plåt & Ventföretagen anser är viktigt och vill beskydda. Vi vill därför alltid eftersträva en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar vi

Läs mer

Arvodestolk. inom Tolkverksamheten

Arvodestolk. inom Tolkverksamheten Arvodestolk inom Tolkverksamheten Tolkverksamheten Tolkverksamheten riktar sig till personer som är barndomsdöva, dövblinda och vuxendöva. I brukargruppen ingår också personer med hörselskada samt personer

Läs mer

Integritetspolicy. Vårt dataskyddsarbete

Integritetspolicy. Vårt dataskyddsarbete Integritetspolicy Vårt dataskyddsarbete För att vi på Anne Blom Städ & Service AB ska kunna bedriva vår verksamhet behöver vi behandla personuppgifter. Vi värnar om just din personliga integritet, och

Läs mer

Nordic Waterproofings AB Integritetspolicy 1 Inledning Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?... 2

Nordic Waterproofings AB Integritetspolicy 1 Inledning Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?... 2 INTEGRITETSPOLICY Höganäs, 21 maj 2018 INTEGRITETSPOLICY Nordic Waterproofings AB 1 Inledning... 1 2 Vilka personuppgifter samlar vi in om dig och varför?... 2 2.1 Allmänt 2.2 Hur hantera vi dina personuppgifter

Läs mer

Dataskyddspolicy Vilken information samlar vi in? Norra Finans Inkasso AB

Dataskyddspolicy Vilken information samlar vi in? Norra Finans Inkasso AB Dataskyddspolicy Norra Finans Inkasso AB (Norra Finans) värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd (t.ex. skulle vi aldrig sälja dina personuppgifter till ett

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB

INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB INTEGRITETSPOLICY Tikkurila Sverige AB Om Tikkurila Sverige AB och denna integritetspolicy Behandling av dina personuppgifter Tikkurila Sverige AB, org.nr 556001-8300, Textilgatan 31, 120 86 Stockholm,

Läs mer

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor om hur vi behandlar dina personuppgifter. Kontaktuppgifter står sist i denna text. PERSONUPPGIFTSPOLICY SWETIC värnar om din personliga integritet och eftersträvar alltid en hög nivå av dataskydd. Denna personuppgiftspolicy förklarar hur vi samlar in och använder din personliga information.

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter I integritetspolicyn får du veta hur vi samlar in, använder, sparar, lämnar ut och skyddar dina personuppgifter. Integritetspolicyn gäller för all vår verksamhet. Vi

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1. 1.1 1.2 1.3 1.4 Allmänt Detta Personuppgiftsbiträdesavtal utgör en integrerad del av avtalet om Directory ( Avtalet ) mellan Leverantören och Kunden. Leverantören kommer

Läs mer

Vad är en personuppgift och vad omfattas av begreppet behandling?

Vad är en personuppgift och vad omfattas av begreppet behandling? INTEGRITETSPOLICY Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB, org.nr 556824-4726 ( FFAB, vi, oss ) värnar om din personliga integritet och eftersträvar en hög nivå av dataskydd. FFAB vidtar därför tekniska och

Läs mer

Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på

Om du har några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss på Vi vill att du ska känna dig trygg På GÖSAB värnar vi om din personliga integritet och vill skydda dina personuppgifter på bästa sätt. Dataskyddsförordningen som ersätter tidigare PUL börjar gälla i alla

Läs mer

I samband med att du som säljare av en bostad anlitar Stigbertils för att förmedla bostaden behandlar vi dina personuppgifter enligt nedan.

I samband med att du som säljare av en bostad anlitar Stigbertils för att förmedla bostaden behandlar vi dina personuppgifter enligt nedan. INTEGRITETSPOLICY Ditt förtroende är viktigt för oss på Stigbertils. Vi vidtar därför tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter och för att säkerställa att behandlingen

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

PERSONUPPGIFTSSPOLICY FÖR SÖKANDE

PERSONUPPGIFTSSPOLICY FÖR SÖKANDE PERSONUPPGIFTSSPOLICY FÖR SÖKANDE AB Bostäder i Borås, org.nr 556024-8782, med adress Box 407, 501 13 Borås, telefonnummer 033-44 20 00 och e-postadress info@bostader.boras.se ( AB Bostäder ) är ansvarig

Läs mer

Integritetspolicy 1. mynanny tar din integritet på största allvar

Integritetspolicy 1. mynanny tar din integritet på största allvar Integritetspolicy 1. mynanny tar din integritet på största allvar Vi på mynanny hanterar dina personuppgifter med största säkerhet, i enlighet med rådande lagstiftning, vilket från och med den 25 maj 2018

Läs mer

Integritetspolicy. Med anledning av ny lagstiftning den 25/ GDPR. General Data Protection Regulation

Integritetspolicy. Med anledning av ny lagstiftning den 25/ GDPR. General Data Protection Regulation Integritetspolicy Med anledning av ny lagstiftning den 25/5-2018 GDPR General Data Protection Regulation Integritetspolicy Ion Silver AB, i detta dokument benämnt företaget eller vi, tar seriöst på den

Läs mer

I det här avsnittet förklarar vi hur dina personuppgifter används för att vi ska kunna ge dig relevanta upplevelser, tjänster och erbjudanden.

I det här avsnittet förklarar vi hur dina personuppgifter används för att vi ska kunna ge dig relevanta upplevelser, tjänster och erbjudanden. 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur Efterhjälpen i Norden AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som Är kund hos oss när du köper

Läs mer

KSLS är registeransvarig för dina personuppgifter och ansvarar för dina personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddsbestämmelser.

KSLS är registeransvarig för dina personuppgifter och ansvarar för dina personuppgifter i enlighet med gällande dataskyddsbestämmelser. Personuppgiftspolicy Kristianstads Sim- och Livräddningssällskap, KSLS, vet hur viktigt det är med integritet för våra medlemmar och webbplatsbesökare och vårt mål med denna policy är att vi på ett tydligt

Läs mer

Integritetspolicy 1. SmartStudies tar din integritet på största allvar

Integritetspolicy 1. SmartStudies tar din integritet på största allvar Integritetspolicy 1. SmartStudies tar din integritet på största allvar Vi på SmartStudies hanterar dina personuppgifter med största säkerhet, i enlighet med rådande lagstiftning, vilket från och med den

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY GRUPP- OCH KONFERENSRESOR

INTEGRITETSPOLICY GRUPP- OCH KONFERENSRESOR INTEGRITETSPOLICY GRUPP- OCH KONFERENSRESOR Resia AB ( vi ) bryr oss om och prioriterar din integritet. Det är därför en självklarhet för oss att alltid sträva efter att skydda dina personuppgifter på

Läs mer

Information till arbetsgivare och handledare

Information till arbetsgivare och handledare Information till arbetsgivare och handledare Informationen här, är till dig som ska vara handledare för en feriepraktikant. Tack för att du tar emot en feriepraktikant! OBS! Nytt från och med det året

Läs mer

STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ (5)

STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ (5) Version 140523 (JK) - G:\IT\GDPR\KLART - Integritetspolicy 2018-08-29.docx ROTPARTNER INTEGRITETSPOLICY Göteborg, 29 juni 2018 STOCKHOLM GÖTEBORG MALMÖ www.rotpartner.se 010-209 64 00 1(5) Innehållsförteckning

Läs mer

3. VILKA PERSONUPPGIFTER HANTERAR VI OM DIG OCH VARFÖR? 3.5 När du deltar i medlemsträffar, aktiviteter och/eller medlemsundersökningar

3. VILKA PERSONUPPGIFTER HANTERAR VI OM DIG OCH VARFÖR? 3.5 När du deltar i medlemsträffar, aktiviteter och/eller medlemsundersökningar INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. VAD ÄR PERSONUPPGIFTER? 3. VILKA PERSONUPPGIFTER HANTERAR VI OM DIG OCH VARFÖR? 3.1 När du blir medlem i Narkolepsiföreningen 3.2 När du är medlem i Narkolepsiföreningen 3.3 Du

Läs mer

Riktlinjer för personuppgiftshantering AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB

Riktlinjer för personuppgiftshantering AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB Riktlinjer för personuppgiftshantering. 2018.05.21. AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB Inledning AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB (nedan AAKERMOUNT) värnar om den personliga integriteten för kunder, tänkbara

Läs mer

GDPR (General Data Protecting Regulation)

GDPR (General Data Protecting Regulation) GDPR (General Data Protecting Regulation) Vi på BarnSamariten är måna om din integritet och vill att du ska känna dig trygg med hur vi hanterar dina personuppgifter. Därför vill vi informera dig om en

Läs mer

PRIVACY POLICY (5)

PRIVACY POLICY (5) 2018-05-24 1(5) PRIVACY POLICY Propoint behandlar alltid dina personuppgifter med största möjliga hänsyn till din integritet. Denna integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder dina personuppgifter

Läs mer

Integritetspolicy Ponto AB

Integritetspolicy Ponto AB Integritetspolicy Ponto AB 2018-05-25 1. INLEDNING Denna informationstext förklarar hur Ponto AB hanterar dina personuppgifter och vilka rättigheter du har. Informationen vänder sig till dig som kund leverantör

Läs mer

Handbok för tolkanvändare

Handbok för tolkanvändare Handbok för tolkanvändare Innehåll Inledning 3 När ska jag använda tolk och varför? 4 Välj rätt tolk för uppdraget 6 Typer av tolkning 8 Tolkens uppgift vad kan jag kräva? 12 Lagar och regler som styr

Läs mer

Handbok för tolkanvändare

Handbok för tolkanvändare Handbok för tolkanvändare Innehåll Inledning 3 När ska jag använda tolk och varför? 4 Välj rätt tolk för uppdraget 6 Typer av tolkning 8 Tolkens uppgift vad kan jag kräva? 12 Lagar och regler som styr

Läs mer

Behandling av personuppgifter - Maskinentreprenörerna

Behandling av personuppgifter - Maskinentreprenörerna INTEGRITETSPOLICY Behandling av personuppgifter - Maskinentreprenörerna För Maskinentreprenörerna (ME) är personlig integritet viktigt. Vi eftersträvar en hög nivå av dataskydd. I denna policy förklarar

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING

INTEGRITETSPOLICY SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING INTEGRITETSPOLICY SVENSK FASTIGHETSFÖRMEDLING Ditt förtroende är viktigt för oss. Svensk Fastighetsförmedling vidtar därför tekniska och organisatoriska åtgärder för att skydda dina personuppgifter och

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY ID06

INTEGRITETSPOLICY ID06 INTEGRITETSPOLICY ID06 1. INLEDNING ID06 AB ( ID06 ) värnar om din personliga integritet. Denna integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder dina i anslutning till ID06-systemet. Den beskriver

Läs mer

Verksamhetssystem Connect Bus

Verksamhetssystem Connect Bus A043A Personuppgiftspolicy Sida: 1 av 6 PERSONUPPGIFTSPOLICY Denna dag, 2018-04-22, har följande policy upprättats för Connect Bus. Syfte Connect Bus (härefter kallad vi) värnar om din integritet. Du ska

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY BALUNGSTRANDS SÅGVERK AB. Om BALUNGSTRANDS SÅGVERK AB och denna integritetspolicy

INTEGRITETSPOLICY BALUNGSTRANDS SÅGVERK AB. Om BALUNGSTRANDS SÅGVERK AB och denna integritetspolicy INTEGRITETSPOLICY BALUNGSTRANDS SÅGVERK AB Om BALUNGSTRANDS SÅGVERK AB och denna integritetspolicy Behandling av dina personuppgifter Balungstrands Sågverk AB (Bolaget), org.nr 556637-7171, Balungstrand

Läs mer

2. När kan jag söka feriearbete inför sommaren 2019? Ansökningen öppnar kl. 08:00 den 1 februari och stänger 28 februari.

2. När kan jag söka feriearbete inför sommaren 2019? Ansökningen öppnar kl. 08:00 den 1 februari och stänger 28 februari. Här kan du få svar på en del frågor och funderingar som kan uppkomma inför och under ditt feriearbete. Först hittar du en lista med de frågor som sedan besvaras nedan. Läs gärna svaren här i första hand

Läs mer

Integritetspolicy för Kemihuset Sverige AB, nedan kallat Kemihuset.

Integritetspolicy för Kemihuset Sverige AB, nedan kallat Kemihuset. Integritetspolicy för Kemihuset Sverige AB, nedan kallat Kemihuset. För oss på Kemihuset är det viktigt att du och dina personuppgifter behandlas ansvarsfullt med hänsyn till din integritet och att du

Läs mer

Information till anställda och uppdragstagare om Nacka vatten och avfall AB:s hantering av personuppgifter

Information till anställda och uppdragstagare om Nacka vatten och avfall AB:s hantering av personuppgifter 1 (6) Information till anställda och uppdragstagare om Nacka vatten och avfall AB:s hantering av När du är anställd eller uppdragstagare i Nacka vatten och avfall AB behandlar vi de om dig som behövs för

Läs mer

GUSTAF FAGERBERG AB - INTEGRITETSPOLICY

GUSTAF FAGERBERG AB - INTEGRITETSPOLICY GUSTAF FAGERBERG AB - INTEGRITETSPOLICY Denna integritetspolicy beskriver hur Gustaf Fagerberg AB, org. nr. 556023-6407, Klangfärgsgatan 25-27, 426 52 Västra Frölunda ( Fagerberg ) behandlar dina personuppgifter.

Läs mer

Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare

Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare Din integritet är viktig för oss och vi hanterar alltid uppgifter om dig på ett pålitligt och lagligt sätt. I denna integritetspolicy finns mer information

Läs mer

Integritetspolicy för Yogayamas kunder

Integritetspolicy för Yogayamas kunder Integritetspolicy för Yogayamas kunder 1. Information om hantering av personuppgifter 2. Ansvar för dina personuppgifter 3. Följande personuppgifter samlas in av Yogayama 4. Därför behandlar Yogayama dina

Läs mer

Behandling av personuppgifter deltagare

Behandling av personuppgifter deltagare Behandling av personuppgifter deltagare behandling av personuppgifter styrs av den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR). Startkraft arbetar för att hanteringen av dina personuppgifter ska leva upp till

Läs mer

Korpens integritetsskyddspolicy

Korpens integritetsskyddspolicy Korpens integritetsskyddspolicy Integritetsskyddspolicy Hur vi använder personuppgifter Här kan du läsa om. Den handlar om hur och på vilket sätt vi skyddar din integritet. Att värna din integritet och

Läs mer

Personuppgiftspolicy för Svenska Svenska Shetland Sheepdogklubben

Personuppgiftspolicy för Svenska Svenska Shetland Sheepdogklubben Personuppgiftspolicy för Svenska Svenska Shetland Sheepdogklubben Svenska Shetland Sheepdogklubben värnar din integritet Att värna våra nuvarande, blivande och tidigare medlemmars integritet är viktigt

Läs mer

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten.

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten. Allmänna villkor Allmänt Dessa allmänna villkor, inklusive eventuella ändringar, utgör del av avtalet mellan Kunden och företaget RefundFlight Europe AB (RefundFlight). Eventuella tillägg eller ändringar

Läs mer

Fortnox Finans Integritetspolicy

Fortnox Finans Integritetspolicy Fortnox Finans Integritetspolicy För oss på Fortnox Finans är det viktigt att du och dina personuppgifter behandlas ansvarsfullt med hänsyn till din integritet och att du får reda på vilken information

Läs mer

1.2. Advokatfirman Carler är personuppgiftsansvarig för den behandling som utförs av Advokatfirman Carler i enlighet med denna personuppgiftspolicy.

1.2. Advokatfirman Carler är personuppgiftsansvarig för den behandling som utförs av Advokatfirman Carler i enlighet med denna personuppgiftspolicy. ADVOKATFIRMAN CARLERS PERSONUPPGIFTSPOLICY 1. Inledning 1.1. Advokatfirman Carler värnar om sina klienters och andra registrerades integritet. Denna personuppgiftspolicy innehåller information om hur Advokatfirman

Läs mer