Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Översyn av tolktaxor Företagshälsa och tolkförmedling Region Örebro län Box 1613, Örebro

22 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 2 av 10 Bakgrund Efterfrågan på kvalificerade tolkar har ökat markant under de senaste åren och väntas växa ytterligare till följd av nuvarande flyktingsituation, vilken medför ett ökat mottagden i länet. För att täcka det ökande behovet av kvalificerade tolkar inom Region Örebro län och länets kommuner är det därför både angeläget och nödvändigt att vi kan rekrytera, behålla och vidareutbilda tolkar inom yrket. En av förutsättningarna för att rekrytera och behålla tolkkompetens är att vi kan erbjuda konkurrenskraftiga ersättningar, dels i jämförelse med andra yrken men också i förhållande till ersättningarna för tolkning vid statliga verk. Mot denna bakgrund har den gemensamma nämnden för företagshälsa och tolkförmedling, i verksamhetsplanen för år 2015, beslutat att en översyn skall göras av tolkarnas villkor med avseende på såväl ersättningar som villkor i övrigt. Tolkarnas villkor, med särskild inriktning på tolktaxorna, har därefter diskuterats vid nämndens sammanträden. Denna rapport är i huvudsak en sammanställning av vad som tidigare redovisats vid dessa diskussioner.

23 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 3 av 10 Nivåer av tolkkompetens För att vara aktiv som professionell tolk krävs det, förutom goda språkkunskaper inom svenska och tolkspråket även att man har en god kännedom om hur samhället fungerar samt realiakunskaper inom flertalet ämnen. Det finns fyra olika nivåer av tolkkompetens: Godkänd tolk Auktoriserad tolk Auktoriserad tolk med specialkompetens inom sjukvårdstolkning Övrig tolk Av dessa är auktoriserad tolk med specialkompetens den högsta kompetensnivån följt av auktoriserad tolk och därefter godkänd tolk. Övrig tolk är den lägsta av de fyra kompetensnivåerna. Godkänd tolk För att räknas som godkänd tolk måste man ha genomgått Tolk- och översättarinstitutets (TÖI) alternativt Myndigheten för yrkeshögskolans (MYh) sammanhållna grundutbildning samt erhållit ett utbildningsbevis. Du kan gå en grundutbildning till kontakttolk på folkhögskola och studieförbund under ett år på halvfart eller två år på kvartsfart. Grundutbildningen innefattar följande delar: Introduktionskurs Samhällstolkning Sjukvårdstolkning Juridik för tolkar Migrationstolkning Språkfärdighet svenska i tolkning Tolketik och tolkteknik Auktoriserad tolk Auktoriserad tolk blir man när man genomfört Kammarkollegiets skriftliga och muntliga auktorisationsprov. Auktorisation finns på 40 språk. Det skriftliga provet består av tre delar där tolken testas i

24 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 4 av 10 språkfärdighet, terminologi samt realia inom ämnena: Social- och samhällsfrågor Vård och omsorg Arbetsmarknad och utbildning Juridik och migration Tolketik och tolkningsteknik För att bli kallad till det muntliga provet måste man ha uppnått godkänt resultat i det skriftliga provets samtliga delprov. I det muntliga provet ingår rollspel samt ett förhör i tolkningsteknik och yrkesetik. Rollspelen utförs så autentiskt som möjligt inför en bedömarkommitté. En auktorisation är giltig i fem år, sedan måste tolken ansöka om att få den förnyad. För att inte behöva genomföra proven på nytt måste tolken kunna uppvisa att denne varit aktiv inom tolkyrket de fem gångna åren. Auktoriserad tolk med specialkompetens inom sjukvårdstolkning För att bli tolk med specialkompetens inom sjukvårdstolkning krävs att du redan är auktoriserad i språket samt att du genomgår ett extra prov innehållandes både en skriftlig och en muntlig del. Den skriftliga delen består av ett realia- och ett terminologiprov med frågor och termer relevanta för hälso- och sjukvården. Den muntliga delen består av rollspel samt förhör i sjukvårdsrealia. Övrig tolk Till övriga tolkar räknas de som saknar ett utbildningsbevis från sammanhållen tolkutbildning. Man kan som övrig tolk ha gått flera av de kurser som ingår i grundutbildningen utan att ha gått alla, och därmed inte erhållit något utbildningsbevis. Innan man anlitas av Tolk- och översättarservice måste man genomföra ett rekryteringstest med godkänt resultat. Testet har tagits fram av Tolkservicerådet (TSR) och omfattar skriftlig och muntlig testning. Klarar man testet måste man även gå den introduktionskurs till tolkyrket som ingår i grundutbildningen.

25 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 5 av 10 Volymer Under 2014 använde Landstinget/Region Örebro län och länets kommuner tillsammans tolktimmar. 60% av timmarna utfördes åt Landstinget/Region Örebro län, 17% åt Örebro kommun och 23% åt övriga kommuner i länet. Av följande diagram framgår att 60% av tolkuppdragen utfördes av godkända tolkar, det vill säga tolkar som genomgått grundutbildning med godkända resultat och som erhållit utbildningsbevis. 31% av tolkuppdragen utfördes av övriga tolkar, det vill säga tolkar som genomgått enstaka tolkkurser men som ännu inte erhållit utbildningsbevis. Endast 9 % av uppdragen utfördes av auktoriserade tolkar och tolkar med specialkompetens inom sjukvård. Anledningen till den låga andelen timmar som utförts av auktoriserade tolkar är att vi, av våra totalt 300 tolkar, endast har tillgång till 60 auktoriserade tolkar varav vissa endast tolkar på deltid.

26 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 6 av 10 Tolktaxor Språktolkarna är inte anställda utan uppdragstagare och ersätts därför endast för den tid som själva tolkningen tar med ett tillägg för tidsspillan/restidsersättning samt eventuella utlägg. Antalet tolktimmar som utförs på en arbetsdag styrs av efterfrågan och varierar därför från språk till språk. Antalet utförda tolktimmar styrs även av tolkens tillgänglighet, om denne tolkar hel- eller deltid, samt i vilken utsträckning tolken behöver resa till och från uppdrag. En tolk utför sällan fler än sex uppdrag per dag. Det är den gemensamma nämnden för samverkan angående företagshälsovård och tolk och översättarservice som fastställer tolktaxan för tolkningar vid verksamheter inom Region Örebro län och kommuner i Örebro län 1 medan Domstolsverket fastställer tolktaxorna för tolkning vid statliga verksamheter 2. Av 2 i Domstolsverkets föreskrift om tolktaxa framgår att: Taxan skiljer mellan tolkning vid domstol (tabell 1 i bilaga) och tolkning vid polis-, åklagar- och kronofogdemyndighet (tabell 2 i bilaga). Till tabell 1 hänförs även hyresnämnd, arrendenämnd och Statens va-nämnd. Inom varje tabell finns tre skilda ersättningsnivåer beroende på tolkens kvalifikationer. Den högsta ersättningsnivån, arvodesnivå III, gäller för av Kammarkollegiet auktoriserad tolk som har erhållit bevis om speciell kompetens som rättstolk i språket i fråga. Arvodesnivå II avser tolk som auktoriserats av Kammarkollegiet i språket i fråga samt tolk för hörsel- och talskadad som utexaminerats av Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet. Övriga tolkar hänförs till arvodesnivå I. Till arvodesnivå II kan även icke auktoriserad tolk hänföras om Kammarkollegiet inte anordnat särskilt prov i språket i 1 Se bilaga 1, Tolktaxor 2015 inom Region Örebro län och länets kommuner. 2 Se bilaga 2, Domstolsverkets föreskrifter om tolktaxa 2015.

27 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 7 av 10 fråga och uppdraget enligt den arvoderande myndighetens mening bör ersättas enligt arvodesnivå II. Vad som sägs om tolkar som auktoriserats av Kammarkollegiet äger motsvarande tillämpning på tolkar som tidigare blivit auktoriserade av Kommerskollegium. I nedanstående tabell redovisas Region Örebro läns tolktaxa och Domstolsverkets tolktaxa för tolkning vid polis-, åklagaroch kronofogdemyndighet vilket är den lägre av Domstolsverkets två taxor. Tolktaxor 2015 Domstolsverket, tabell 2 Tolk- och översättarservice Första Följande Första Följande timmen timme Tidsspillan timmen timme Tidsspillan Arvodesnivå III Tolk med specialkompetens Arvodesnivå II Auktoriserad tolk Arvodesnivå I Godkänd tolk (tolk med utbildningsbevis) Övrig tolk (tolk utan utbildningsbevis som genomgått enstaka tolkkurser) I Domstolsverkets tolktaxa för första timmens tolkning ingår kostnaden för 30 minuters tidsspillan. Arvodet är därför högre för den första timmen än för följande tolktimme. I nämndens tolktaxa ingår ingen kostnad för tidsspillan i arvodet utan detta debiteras separat med minst en timme per uppdrag, såvida inte två eller flera uppdrag utförs efter varandra på en och samma enhet. Då utgår ersättning för tidsspillan endast en gång. I båda systemen ersätts tidsspillan för varje påbörjad timme men med olika belopp.

28 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 8 av 10 Såväl Domstolsverkets taxa som TÖS taxa indexuppräknas en gång per år. Utvecklingen över tid åskådliggörs av nedanstående diagram där Domstolsverkets taxa (tabell 2) sätts i relation till Region Örebro läns tolkarvoden för den största gruppen av tolkar, det vill säga tolkar med utbildningsbevis (godkända tolkar). Uppräkning av tolktaxor Domstolsverket Region Örebro län Taxesystemens olika konstruktion gör det svårt att göra exakta jämförelser mellan de båda tolktaxorna. Av jämförelsen framgår ändå att Domstolsverkets taxebelopp är högre än de taxebelopp nämnden fastställt både vad avser timarvodet i sig, ersättningen för tidsspillan/restidstillägg och utlägg. Skillnaden i taxesystemen, och då särskilt skillnaden i restidstillägets storlek, medför att tolkarna får betydligt högre ersättning för tolkuppdrag vid statliga verksamheter. Konstruktionen i TÖS taxa, med ett lågt restidstillägg, medför vidare att tolkarna, relativt sett, får sämre ersättning per tidsenhet för uppdrag utanför Örebro jämfört med uppdrag inom Örebro. En uppräkning av Tolk- och översättarservice, under år 2014, utbetalda arvoden och ersättningar för tidsspillan/reseersättning till Domstolsverkets taxa visar att utbetalningarna skulle ha blivit ca 2,7 miljoner kronor högre varav ca 1, 9 mkr för Regionen, 625 tkr för Örebro kommun, 126 tkr för Kumla

29 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 9 av 10 kommun, 50 tkr för Hallberg kommun och 27 tkr för Laxå kommun. 3 Skillnaden mellan de båda taxesystemen upplevs, trots att vissa utjämnande punktinsatser genomförts genom åren, oskälig. Differensen har medfört att tolkar idag prioriterar uppdrag vid statliga verk framför tolkningar inom Region Örebro län och länets kommuner. Utformningen av restidstillägget har också bidragit till att tolkarna prioriterar uppdrag inom Örebro tätort framför uppdrag utanför Örebro. Utvecklingen är oroande och kan på sikt få allvarliga konsekvenser då myndighetsutövare, i mötet med människor som inte talar svenska, behöver välutbildade tolkar för att kunna utföra sitt arbete på ett rättssäkert sätt. Diskussion och förslag För att skapa förutsättningar för att rekrytera, behålla och vidareutbilda befintlig tolkkompetens behöver Region Örebro län och länets kommuner erbjuda konkurrenskraftiga ersättningar. En övergång till att i huvudsak ersätta tolkarna enligt Domstolsverkets taxa skulle avsevärt stärka vår position och göra tolkyrket mer attraktivt vilket skulle bidra till att tryggar tillgången till kvalificerade tolkar. Enligt 2 i föreskriften har tolkning vid domstol en särställning, varför tolkning inom Region Örebro län och kommunerna nivåmässigt bör jämställas med tolkning vid polis-, åklagar- och kronofogdemyndighet. Ersättning bör således utgå enligt tabell 2, vilket är den lägre av Domstolsverkets två taxor. En tredjedel av alla tolkningar utförs av tolkar som inte genomgått grundutbildningen och erhållit utbildningsbevis. För att ytterligare säkerställa kvalitén i tolkningarna bör denna grupp stimuleras att genomgå grundutbildningen. Ett sätt att 3 Se bilaga 3

30 Översyn av tolktaxor, Bennet Sandberg, förvaltningschef Sida 10 av 10 motivera till vidareutbildning skulle kunna vara att dessa tolkar inte omfattas av Domstolsverkets taxa utan även fortsättningsvis ersätts enligt en särskild lägre taxa som fastställs av den gemensamma nämnden. 15 i Domstolsverkets föreskrifter för tolktaxa reglererar ersättning för utlägg för resa och logi/uppehälle. Det föreskrivs att ersättning skall lämnas enligt avtal om reseförmåner vid tjänsteresa som gäller inom Domstolsverkets verksamhetsområde, det vill säga statliga avtalet. En lämpligare ordning är att ersättning för sådana utlägg följer Region Örebro läns avtal vid tjänsteresa. Förslag till beslut Från och med januari 2016 skall auktoriserade tolkar med specialkompetens, auktoriserade tolkar och tolkar med utbildningsbevis (godkända tolkar) ersättas enligt Domstolsverkets föreskrifter om tolktaxa. 2 i Domstolsverkets föreskrifter skall tillämpas varvid taxebelopp skall utgå enligt tabell 2. Vid tillämpning av 15 Utlägg i förskrifterna skall Region Örebro läns avtal om reseförmåner vid tjänsteresa användas istället för det statliga avtalet. Tolkar som saknar grundutbildning skall ersättas enligt en särskild taxa som fastställs av den gemensamma nämnden för företagshälsovård och tolk och översättarservice. Se bilaga 4.

31 ERSÄTTNING TILL FRILANSTOLKAR (Gäller fr o m 1 januari 2015) 1. Arvode till av Region Örebro län utsedd tolk utgår enligt punkterna a, b, c och d nedan. Därvid skall påbörjad halvtimme räknas som fullgjord halvtimme. Bilaga 1 a) Till av Kammarkollegiet auktoriserad tolk med specialkompetens utgår 284 kr per fullgjord tolktimme. Denna arvodesnivå gäller endast under förutsättning att uppdraget är av den arten att specialkompetens erfordras. I annat fall utgår ersättning enligt b). b) Till av Kammarkollegiet auktoriserad tolk utgår ersättning med 257 kr för varje fullgjord tolktimme. c) Till utbildad och av Tolk- och översättarservice registrerad tolk som fullföljt och erhållit utbildnings-/ examensbevis i sammanhållen tolkutbildning anordnad av TÖI, TÖS eller Arbetsförmedlingen utgår ersättning med 222 kr för varje fullgjord tolktimme. Ersättningsnivån utgår också till tolkar med kursintyg från introduktionskurs samt kurs i socialtolkning, sjukvård och juridik enligt det gamla utbildningssystemet *. d) Till av Tolk- och översättarservice registrerad tolk som saknar utbildning enligt c) utgår ersättning med 201 kr för varje fullgjord tolktimme. 2. OB-tillägg för tolkuppdrag som utförs under obekväm arbetstid tillkommer med: 30 % kl vardagsdygn; 50 % kl lördag och söndag; 100 % kl jul-, nyårs-, påsk- och midsommarafton med efterföljande helgdagar, samt för övriga helgdagar. 3. För tolkuppdrag på plats utgår ersättning för lägst en timme. Tid för telefontolkning ersätts som tolktid och för lägst en halvtimme. 4. Meddelandeservice ersätts med 143 kr per utfört uppdrag för auktoriserad tolk, resp. 113 kr per uppdrag för av Tolk- och översättarservice registrerad tolk. Meddelanden som inte kan slutföras (t.ex. på grund av fel telefonnummer) ersätts med halva beloppet. 5. Ovan angivna arvoden inkluderar semesterförmåner enligt lag. 6. Restid ersätts enligt TÖS regler för redovisning med 98 kr per timme för nivå a och b, resp. 79 kr per timme för nivå c och d. 7. Resekostnader ersätts enligt Region Örebro läns reseavtal i de fall tolkuppdrag utförs på plats minst 7 km från Örebro stads centrum, i övriga fall enligt överenskommelse med Tolk- och översättarservice. 8. Traktamente utgår med 110 kr om tolken befinner sig på uppdrag utanför Örebro i 6-9 timmar inkl. restid och med 220 kr om uppdragets längd överstiger 10 timmar inkl. restid. 9. Redovisning av utförda uppdrag bör lämnas en gång i veckan, dock alltid senast den 25:e för innevarande arvodesperiod. En arvodesperiod löper från den 26:e föregående månad till 25:e innevarande månad. 10. Avdrag med 50 kr vid förseningar upp till och med 15 minuter respektive 100 kr vid förseningar mellan 16 och 30 minuter görs om tolken blir försenad utan giltiga skäl. Detta gäller inte om förseningen beror på omständigheter som tolken inte kunnat påverka. 11. Om tolken uteblir betalas varken ersättning för tolkning eller resekostnad. I de fall kunden ställer ekonomiska krav på Tolk- och översättarservice för att tolken varit sen eller inte infunnit sig svarar tolken för uppkomna kostnader. 12. Tolk som regelbundet anlitas av Tolk- och översättarservice erhåller mot uppvisat auktorisationsbevis ersättning för hela anmälningsavgiften till Kammarkollegiets auktorisationsprov. Halva anmälningsavgiften ersätts vid icke godkänt resultat. Ersättning för kostnad i samband med förnyelse av auktorisation ersätts inte av TÖS. Avdrag för sådan kostnad kan göras via deklarationen. 13. TÖS tecknar en gruppolycksfallsförsäkring för olycksfall i samband med tolkuppdrag. 14. Handledning erbjuds i samråd med Tolk- och översättarservice. * Ersättningsnivå c) utgår till tolkar med kursintyg från introduktionskurs samt kurs i socialtolkning, sjukvård och juridik enligt det gamla utbildningssystemet under förutsättning att tolken, med godkänt resultat, genomför auktorisationsprov/prövning (muntlig och skriftlig del) eller att tolken genomgår tolkutbildning och erhåller utbildnings-/examensbevis senast den sista juni Om detta villkor inte uppfylls utgår ersättning enligt nivå d).

32 Bilaga 2 (1/6) Domstolsverkets författningssamling ISSN Ansvarig utgivare: Agneta Kornstrand Domstolsverkets föreskrifter om tolktaxa; DVFS 2014:26 Utkom från trycket den 3 december 2014 beslutade den 17 november 2014 Domstolsverket föreskriver med stöd av förordningen (1979:291) om tolktaxa att följande taxa ska gälla. Tillämpningsområde 1 Bestämmelser om taxans tillämpningsområde finns i förordningen (1979:291) om tolktaxa. Taxebelopp 2 Taxan skiljer mellan tolkning vid domstol (tabell 1 i bilaga) och tolkning vid polis-, åklagar- och kronofogdemyndighet (tabell 2 i bilaga). Till tabell 1 hänförs även hyresnämnd, arrendenämnd och Statens va-nämnd. Inom varje tabell finns tre skilda ersättningsnivåer beroende på tolkens kvalifikationer. Den högsta ersättningsnivån, arvodesnivå III, gäller för av Kammarkollegiet auktoriserad tolk som har erhållit bevis om speciell kompetens som rättstolk i språket i fråga. Arvodesnivå II avser tolk som auktoriserats av Kammarkollegiet i språket i fråga samt tolk för hörsel- och talskadad som utexaminerats av Tolk- och översättarinstitutet vid Stockholms universitet. Övriga tolkar hänförs till arvodesnivå I. Till arvodesnivå II kan även icke auktoriserad tolk hänföras om Kammarkollegiet inte anordnat särskilt prov i språket i fråga och uppdraget enligt den arvoderande myndighetens mening bör ersättas enligt arvodesnivå II. Vad som sägs om (DV:s dnr ) 1 RäTTshJälp och TAxoR

33 DVFS 2014:26 tolkar som auktoriserats av Kammarkollegiet äger motsvarande tillämpning på tolkar som tidigare blivit auktoriserade av Kommerskollegium. 3 Arvode ska alltid utgå med belopp motsvarande minst 1 timmes arvodesgrundande tid. Vid tolkning vid häktningsförhandling som äger rum på lördag, söndag eller annan allmän helgdag ska arvode utgå med belopp motsvarande minst 2 timmars arvodesgrundande tid. 4 För tolkning vid domstol utgår arvode enligt tabell 1 i bilaga. För tolkning vid polis-, åklagar- och kronofogdemyndighet utgår arvode enligt tabell 2 i bilaga. 5 Ersättning beräknas för varje uppdrag för sig. Då uppdraget sträcker sig över mer än en dag beräknas ersättningen för den sammanlagda tiden. Grundbeloppet utgår således endast en gång per uppdrag. Tolkning vid häktningsförhandling eller annan förhandling som inte är huvudförhandling anses som särskilt uppdrag. Likaså anses tolkning vid ny huvudförhandling i samma mål som särskilt uppdrag. 6 Som arvodesgrundande tid räknas den sammanhängande tid under en och samma dag som tolken står till myndighetens förfogande. Tiden räknas från den tidpunkt till vilken tolken är kallad och har infunnit sig. I tiden inräknas varje uppehåll med undantag av normal måltidspaus. 7 Äger tolkning rum på obekväm arbetstid utgår tillägg med följande belopp för varje påbörjad halvtimme: Måndag till fredag kl och kr (arvodesnivå I), eller 93 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 110 kr (arvodesnivå II), eller 145 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 127 kr (arvodesnivå III), eller 167 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt RäTTshJälp och TAxoR 2015

34 Äger tolkning rum söndag, annan allmän helgdag än nedan eller lördag kl utgår tillägg med följande belopp för varje påbörjad halvtimme: 118 kr (arvodesnivå I), eller 155 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 173 kr (arvodesnivå II), eller 227 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 223 kr (arvodesnivå III), eller 293 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt Från kl på dag före långfredagen till kl på dagen efter annandag påsk eller från kl på dag före pingstafton, midsommarafton, julafton eller nyårsafton till kl på vardag närmast efter helgdagsaftonen utgår tillägg för varje påbörjad halvtimme med belopp motsvarande dubbelt tillägg på tid måndag till fredag kl och DVFS 2014:26 Avvikelse från taxan 8 Det sammanlagda ersättningsbeloppet enligt taxan får överskridas om uppdraget varit av särskilt svår beskaffenhet. Detta kan vara fallet om t.ex. tolkuppdraget avsett mer än ett språk eller om uppdragets art krävt fackkunskap inom ett ovanligt område. Taxan får också överskridas om det föreligger synnerliga svårigheter att finna en tolk. Att s.k. simultantolkning förekommer bör inte medföra överskridande av ersättningsbeloppet. 9 Taxan får underskridas om tolken varit vårdslös eller försumlig eller visat oskicklighet vid utförande av uppdraget. Taxans omfattning 10 Taxan omfattar allt arbete inom uppdraget och även ersättning för tidsspillan om högst 30 minuter. Tidsspillan 11 Tidsspillan avser i allmänhet sådan tid då tolkens arbetstid tas i anspråk trots att den inte utgör arvodesgrundande tid. 3 RäTTshJälp och TAxoR

35 DVFS 2014:26 Det måste från fall till fall avgöras vad som kan anses utgöra tidsspillan vid visst uppdrag. Restid ska dock alltid anses som ersättningsgill tidsspillan. 12 Normal måltidspaus utgör inte tidsspillan. 13 Tidsspillan ersätts till den del sammanlagd tidsspillan överstiger 30 minuter. 14 Ersättning utgår per påbörjad timme enligt följande: 178 kr (arvodesnivå I), eller 234 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 246 kr (arvodesnivå II), eller 323 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 326 kr (arvodesnivå III), eller 428 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt Under obekväm arbetstid utgår enligt 7 tillägg för varje påbörjad halvtimme enligt följande: 71 kr (arvodesnivå I), eller 93 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 110 kr (arvodesnivå II), eller 145 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt 127 kr (arvodesnivå III), eller 167 kr inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt Utlägg 15 Kostnader för resa, logi och uppehälle ersätts högst med de belopp som anges i de avtal om reseförmåner vid tjänsteresa som gäller inom Domstolsverkets verksamhetsområde. Mervärdesskatt 16 Beloppen i taxan anges exklusive mervärdesskatt. Tolkförmedling 4 17 Om en tolk anskaffas genom en tolkförmedling eller liknande organ får, utöver ersättning enligt taxan, ersättning utgå för förmedlingskostnaden med skäligt belopp. 56 RäTTshJälp och TAxoR 2015

36 Om en tolk som anskaffats genom en tolkförmedling eller liknande organ inte är godkänd för F-skatt antingen när ersättningen bestäms eller när den betalas ut, får ersättning utgå för att täcka de socialavgifter som tolkförmedlingen eller organet har skyldighet att betala. DVFS 2014:26 1. Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 januari 2015, då Domstolsverkets föreskrifter (DVFS 2013:14) om tolktaxa upphör att gälla. 2. Äldre föreskrifter ska tillämpas i fråga om yrkande om ersättning till tolk som framställs före den 1 januari Har huvudförhandling hållits före den 1 januari 2015 men dom eller slutligt beslut i målet meddelas efter detta datum, äger äldre föreskrifter fortfarande tilllämpning. DOMSTOLSVERKET Martin Holmgren Agneta Kornstrand 5 RäTTshJälp och TAxoR

37 DVFS 2014:26 Bilaga Tabell 1 - Tolkning vid domstol (belopp inom parentes avser arvode inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt) Arvodesgrundande tid 1 tim 30 min 2 tim 2 tim 30 min 3 tim >1 tim - >1 tim 30 min - >2 tim - >2 tim 30 min - 1 tim Arvodesnivå I 328 (431) 446 (586) 564 (741) 682 (896) 800 (1 051) Arvodesnivå II 448 (589) 621 (816) 794 (1 043) 967 (1 271) (1 498) Arvodesnivå III 565 (743) 788 (1 036) (1 329) (1 622) (1 915) Arvodes- >3 tim - >3 tim 30 min - >4 tim - >4 tim 30 min - >5 tim - grundande tid 3 tim 30 min 4 tim 4 tim 30 min 5 tim 5 tim 30 min Arvodesnivå I 918 (1 206) (1 362) (1 517) (1 672) (1 827) Arvodesnivå II (1 726) (1 953) (2 180) (2 408) (2 635) Arvodesnivå III (2 208) (2 501) (2 794) (3 087) (3 380) Arvodesgrundande tid överstiger 5 tim 30 min Arvode enligt ovan jämte följande påslag: Arvodesnivå I 118 (155) kr per påbörjad halvtimme Arvodesnivå II 173 (227) kr per påbörjad halvtimme Arvodesnivå III 223 (293) kr per påbörjad halvtimme Tabell 2 - Tolkning vid polis-, åklagar- och kronofogdemyndighet (belopp inom parentes avser arvode inkl. socialavgifter och exkl. mervärdesskatt) Arvodesgrundande tid 1 tim 30 min 2 tim 2 tim 30 min 3 tim >1 tim - >1 tim 30 min - >2 tim - >2 tim 30 min - 1 tim Arvodesnivå I 273 (359) 391 (514) 509 (669) 627 (824) 745 (979) Arvodesnivå II 372 (489) 538 (707) 704 (925) 870 (1 143) (1 362) Arvodesnivå III 477 (627) 689 (905) 901 (1 184) (1 463) (1 741) Arvodes- >3 tim - >3 tim 30 min - >4 tim - >4 tim 30 min - >5 tim - grundande tid 3 tim 30 min 4 tim 4 tim 30 min 5 tim 5 tim 30 min Arvodesnivå I 863 (1 134) 981 (1 289) (1 444) (1 599) (1 754) Arvodesnivå II (1 580) (1 798) (2 016) (2 234) (2 452) Arvodesnivå III (2 020) (2 299) (2 577) (2 856) (3 134) Arvodesgrundande tid överstiger 5 tim 30 min Arvode enligt ovan jämte följande påslag: Arvodesnivå I 118 (155) kr per påbörjad halvtimme Arvodesnivå II 166 (218) kr per påbörjad halvtimme Arvodesnivå III 212 (279) kr per påbörjad halvtimme 6 58 RäTTshJälp och TAxoR 2015

38 Jämförelse_TÖS_DV_2014 Bilaga 3 TÖS/DV Kommun Arvode Antal timmar Totalt timarvode Tidsspillan Resersättning/ tim Total resersättning Totalt Diff TÖS Örebro DV Örebro TÖS Kumla DV Kulma TÖS Hallsberg , DV Hallsberg , , ,5 TÖS Laxå DV Laxå TÖS RÖL DV RÖL

39 Bilaga 4 Ersättning till övriga tolkar (tolkar utan grundutbildning) (Gäller fr o m 1 januari 2016) 1. Till av Tolk- och översättarservice registrerad tolk som saknar grundutbildning (övrig tolk) utgår ersättning med 207 kr för varje fullgjord tolktimme. Arvodet inkluderar semesterförmåner enligt lag 2. För tolkuppdrag på plats utgår ersättning för lägst en timme. Tid för telefontolkning ersätts som tolktid och för lägst en halvtimme. Därefter ersätts varje påbörjad halvtimme som fullgjord halvtimme. 3. Restid ersätts enligt TÖS regler för redovisning med 81 kr per timme. 4. OB-tillägg för tolkuppdrag som utförs under obekväm arbetstid tillkommer med: 30 % kl vardagsdygn; 50 % kl lördag och söndag; 100 % kl jul-, nyårs-, påsk- och midsommarafton med efterföljande helgdagar, samt för övriga helgdagar. 5. Meddelandeservice ersätts med 116 kr per uppdrag. 6. Resekostnader ersätts enligt Region Örebro läns reseavtal i de fall tolkuppdrag utförs på plats minst 7 km från Örebro stads centrum, i övriga fall enligt överenskommelse med Tolk- och översättarservice. 7. Traktamente utgår med 110 kr om tolken befinner sig på uppdrag utanför Örebro i 6-9 timmar inkl. restid och med 220 kr om uppdragets längd överstiger 10 timmar inkl. restid. 8. Redovisning av utförda uppdrag bör lämnas en gång i veckan, dock alltid senast den 25:e för innevarande arvodesperiod. En arvodesperiod löper från den 26:e föregående månad till 25:e innevarande månad. Tolkar med F-skatt ska fakturera sina tolkuppdrag månadsvis. 9. Avdrag med 50 kr vid förseningar upp till och med 15 minuter respektive 100 kr vid förseningar mellan 16 och 30 minuter görs om tolken blir försenad utan giltiga skäl. Detta gäller inte om förseningen beror på omständigheter som tolken inte kunnat påverka. 10. Om tolken uteblir betalas varken ersättning för tolkning eller resekostnad. I de fall kunden ställer ekonomiska krav på Tolk- och översättarservice för att tolken varit sen eller inte infunnit sig svarar tolken för uppkomna kostnader. 11. Tolk som regelbundet anlitas av Tolk- och översättarservice erhåller mot uppvisat auktorisationsbevis ersättning för hela anmälningsavgiften till Kammarkollegiets auktorisationsprov. Halva anmälningsavgiften ersätts vid icke godkänt resultat. Ersättning för kostnad i samband med förnyelse av auktorisation ersätts inte av TÖS. Avdrag för sådan kostnad kan göras via deklarationen. 12. TÖS tecknar en gruppolycksfallsförsäkring för olycksfall i samband med tolkuppdrag. 13. Handledning erbjuds i samråd med Tolk- och översättarservice.

Tolktaxan. Ytterligare vägledning för hur domstolen kan hantera dessa frågor finns på Sveriges Domstolars intranät.

Tolktaxan. Ytterligare vägledning för hur domstolen kan hantera dessa frågor finns på Sveriges Domstolars intranät. Tolktaxan Tillämpningsområde Enligt förordningen (1979:291) om tolktaxa gäller taxan för tolkning vid allmän domstol, förvaltningsdomstol, Arbetsdomstolen, Marknadsdomstolen, hyresnämnd, arrendenämnd,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 mars 2019 Ö 3081-18 PARTER Klagande SMT Ombud: Advokat JS Motpart Justitiekanslern SAKEN Tolkersättning ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten

Läs mer

2013 Rättshjälp och taxor

2013 Rättshjälp och taxor 2013 Rättshjälp och taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om rättshjälp... 7 Andra former av bistånd... 17 Allmänt om ersättning till rättsliga biträden

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2012 Ö 2421-10 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm MOTPART HL SAKEN Ersättning till tolk ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

2014 Rättshjälp och taxor

2014 Rättshjälp och taxor 2014 Rättshjälp och taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om rättshjälp... 7 Några frågor om underrättelser till Justitiekanslern... 17 Andra former av

Läs mer

2012 Rättshjälp och taxor

2012 Rättshjälp och taxor 2012 Rättshjälp och taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om Rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om ändring i för beräkning av ekonomiskt underlag när fysisk person söker rättshjälp... 7 Domstolsverkets

Läs mer

porto_betalt_dv.pdf 1 2010-12-13 14:23:48 Rättshjälp och taxor Sverige Porto betalt Port Payé

porto_betalt_dv.pdf 1 2010-12-13 14:23:48 Rättshjälp och taxor Sverige Porto betalt Port Payé porto_betalt_dv.pdf 1 2010-12-13 14:23:48 2015 Rättshjälp och taxor Sverige Porto betalt Port Payé Innehåll Förord... 3 Allmänt om rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om rättshjälp... 7

Läs mer

Rättshjälp.och.taxor

Rättshjälp.och.taxor 2011 Rättshjälp.och.taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om Rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om ändring i för beräkning av ekonomiskt underlag när fysisk person söker rättshjälp... 7 Domstolsverkets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2017 Ö 3395-16 KLAGANDE BK MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till offentlig försvarare ÖVERKLAGAT

Läs mer

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete.

Förvaltningschef (motsvarande) har inte rätt till kompensation för övertidsarbete. 20 Övertid m.m. (gäller från och med 2014-10-01) Heltid Mom. 1 En heltidsanställd arbetstagare, som har en enligt detta avtal fastställd arbetstid och utför arbete på tid överstigande den fastställda tiden,

Läs mer

porto_betalt_dv.pdf 1 2010-12-13 14:23:48 Rättshjälp och taxor Sverige Porto betalt Port Payé

porto_betalt_dv.pdf 1 2010-12-13 14:23:48 Rättshjälp och taxor Sverige Porto betalt Port Payé porto_betalt_dv.pdf 1 2010-12-13 14:23:48 2016 Rättshjälp och taxor Sverige Porto betalt Port Payé Innehåll Förord... 3 Allmänt om rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om rättshjälp... 7

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

Tolkutredningen. Utbildning kompetens samhällsbehov. Tylösandsdagarna, Tema Validering 21 maj

Tolkutredningen. Utbildning kompetens samhällsbehov. Tylösandsdagarna, Tema Validering 21 maj Tolkutredningen Utbildning kompetens samhällsbehov Tylösandsdagarna, Tema Validering 21 maj 2018 folke.k.larsson@regeringskansliet.se Utredningen effektiva och ändamålsenliga tolktjänster Utredning om

Läs mer

Särskilda ersättningar m.m.

Särskilda ersättningar m.m. Bilaga A till AB 01 Särskilda ersättningar m.m. I de särskilda ersättningarna enligt 20 24 ingår semesterlön och semesterersättning med belopp som förutsätts i semesterlagen. 1. Övertid m.m. ( 20) Övertidskompensation

Läs mer

Handbok för tolkar. www.tolkformedlingvast.se

Handbok för tolkar. www.tolkformedlingvast.se Handbok för tolkar www.tolkformedlingvast.se Innehållsförteckning 1 Dina uppgifter i vårt tolkregister... 2 2 Utdrag ur belastningsregister... 2 3 Prioritering... 2 4 Meddela om du inte är tillgänglig...

Läs mer

Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund

Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund Tolkförmedling Väst Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund Medlemmar: Västra Götalandsregionen och 27 kommuner. Tolkförmedling Väst är den enda leverantören av språktolktjänster till sina medlemmar

Läs mer

Särskilda ersättningar m.m. och tabeller

Särskilda ersättningar m.m. och tabeller Bilaga A till AB 01 Särskilda ersättningar m.m. och tabeller SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET KFF Innehåll Särskilda ersättningar m.m.... 3 1. Övertid m.m. ( 20)... 3 2. Färdtid ( 21)... 3

Läs mer

2008 Rättshjälp och taxor

2008 Rättshjälp och taxor 2008 Rättshjälp och taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om Rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter för beräkning av ekonomiskt underlag när fysisk person söker rättshjälp... 7 Domstolsverkets

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 101/10 Ändring av kommunfullmäktige 211/12, 120/13, 181/14 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt

Läs mer

Rättshjälp och taxor

Rättshjälp och taxor 2009 Rättshjälp och taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om Rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter för beräkning av ekonomiskt underlag när fysisk person söker rättshjälp... 7 Domstolsverkets

Läs mer

Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg

Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg 1 (7) Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg Projektstyrningsmodellen, Rev A Box 53197, 400 15 Göteborg Besöksadress: Sten Sturegatan 14 Telefon: 031-732 70 00 Fax: 031-711 78

Läs mer

Krav på tolktjänster i arbetet med ensamkommande barn

Krav på tolktjänster i arbetet med ensamkommande barn 2013-02-05 Krav på tolktjänster i arbetet med ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen socialtjänst och boende i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län, reviderad tillsammans med arbetsgrupperna

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1 2006-04-01 Ändring Kf 63/06 Kf 89/06 Klu 173/09 Kf 171/10 Kf 172/10 Kf 184/13 Kf 29/15 2006-05-29 Ändring 2006-11-06 Ändring 2007-01-01

Läs mer

Vägledande studieplaner för Grundutbildningen till kontakttolk MÅLDOKUMENT

Vägledande studieplaner för Grundutbildningen till kontakttolk MÅLDOKUMENT Vägledande studieplaner för Grundutbildningen till kontakttolk MÅLDOKUMENT Allmäntomutbildningen Utbildningenanordnasavfolkhögskolorochstudieförbundochföljeraktuellaförordningar, definitionerochbidragskriterierförutbildningpåfolkhögskolaochstudieförbund.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2012 Ö 2424-10 KLAGANDE Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm MOTPART RJS SAKEN Ersättning till tolk ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda FÖRFATTNING 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 126/06 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda att tillämpas fr o m 2007-01-01,

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2017

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 [Kommentarer] 1 (8) Dnr MYH 2016/4153 Studieförbund ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2019

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2019 [Kommentarer] 1 (9) Dnr MYH 2018/1668 Studieförbund ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2019 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2018

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2018 [Kommentarer] 1 (9) Dnr MYH 2017/3039 Folkhögskolor ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG TILL KURSER KONTAKTTOLKNING 2018 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

Riktlinjer för tolkanvändning i domstol

Riktlinjer för tolkanvändning i domstol Riktlinjer för tolkanvändning i domstol Den 15 september 2016 gav regeringen Domstolsverket i uppdrag att stödja en effektivare användning av tolkar i domstol. Domstolsverket inledde arbetet under hösten

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG FÖR KURSER KONTAKTTOLKNING 2017

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG FÖR KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 [Kommentarer] 1 (9) Dnr MYH 2016/4153 Folkhögskolor ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN OM OCH VILLKOR FÖR STATSBIDRAG FÖR KURSER KONTAKTTOLKNING 2017 Postadress Besöksadress Telefon/Fax Internet/E-post Box 145 Ingenjör

Läs mer

BESLUT. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

BESLUT. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr UM 6869-08 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014

Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 30 november 2010 234 Reviderad: Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014 Tillämpningsområde 1 Dessa bestämmelser gäller

Läs mer

Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl

Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl Information till hängavtalsbundna företag på Teknikinstallationsavtalet VVS & Kyl Nytt gemensamt kollektivavtal för VVS och Kyl branschen har träffats med VVS Företagen för tiden 1 april 2013 31 mars 2016.

Läs mer

Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt

Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt R2A DATUM 1 (6) Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt Ange uppgift, Ange uppgift Ange uppgift Besöksadress: Ange uppgift Telefon: Ange uppgift Fax: Ange uppgift ange uppgift Ange uppgift Expeditionstid:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 16 juni 2011 KLAGANDE AA MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings beslut den 27

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01 ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda Bergslagens kommunalteknik Gäller fr o m 2015-01-01 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Allmänna bestämmelser: Dessa bestämmelser

Läs mer

Rättshjälp och taxor 2018

Rättshjälp och taxor 2018 2018 Rättshjälp och taxor Innehåll Förord... 3 Allmänt om rättshjälpslagen... 4 Domstolsverkets föreskrifter om rättshjälp... 7 Några frågor om underrättelser till Justitiekanslern... 17 Andra former av

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

Vägledning för avrop av tolkförmedlingstjänster

Vägledning för avrop av tolkförmedlingstjänster Sid 1 (17) 2014-07-21 Vägledning för avrop av tolkförmedlingstjänster Dnr 96-7-2012 Sid 2 (17) Version nr: Publicerad datum: Uppdaterade avsnitt: 1.0 2013-11-04 1.1 2013-11-15 5.1 Utformning av avropsförfr.

Läs mer

Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/ /6 2017

Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/ /6 2017 Eftertryck förbjudes! Giltighetstid 1/7 2016-30/6 2017 BILAGA 2 LÖNEBILAGA FÖR ARBETSTAGARE INOM DJURSJUKVÅRDEN 1 INPLACERING I ANSTÄLLNINGSGRUPP Mom. 1 Yrkesinriktad gymnasieutbildning Mom. 1.1. Arbetstagare

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL Sjuksköterskor anställda i ambulansföretag Bransch H,

KOLLEKTIVAVTAL Sjuksköterskor anställda i ambulansföretag Bransch H, L Uppföljning och utvärdering av KOLLEKTIVAVTAL Sjuksköterskor anställda i ambulansföretag Bransch H, tecknat tillsvidare mellan, Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet, har ägt rum 2012-10-03, 10-26

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Avdelning 1 DOM 2016-05-09 Meddelad i Malmö Mål nr 9198-15 1 KLAGANDE Mariama Bah, 000701-7825 Ombud: Mohammed Mohammed HadiCare AB Box 17 607 200 10 Malmö MOTPART Stadsområdesnämnd Söder i Malmö kommun

Läs mer

Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget

Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget Datum för beslut 23 maj 2019 Beslutad av Sametingets plenum Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Plenum 2019-05-23, 28 Dokumentansvarig Kanslichefen

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans)

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) Tillämplighet 1 Dessa villkor skall tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Arbetstid

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

för Sveriges Ingenjörer, Leif B Eriksson för Civilekonomerna; Anders Graneld för Förtecknade Saco-förbund; Per-Olof Sorsell

för Sveriges Ingenjörer, Leif B Eriksson för Civilekonomerna; Anders Graneld för Förtecknade Saco-förbund; Per-Olof Sorsell FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-11-02 1 (6) Ärende Förhandling angående rättelse i Lönebilaga till respektive förhandlingsprotokoll 2010-06-23 avseende branschområde Flygplatser Plats KFS, Stockholm Tid

Läs mer

Centralstyrning kontra flexibilitet inom tolkservice och tolkutbildning. Helge Niska Tolk- och översättarinstitutet Stockholms universitet

Centralstyrning kontra flexibilitet inom tolkservice och tolkutbildning. Helge Niska Tolk- och översättarinstitutet Stockholms universitet Centralstyrning kontra flexibilitet inom tolkservice och tolkutbildning Helge Niska Tolk- och översättarinstitutet Stockholms universitet Tolkning och tolkutbildning i Sverige Kort om lovregulering av

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2011:30 Utkom från trycket den 1 december 2011 Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll

Läs mer

Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Regionstaben 2019-06-07 Ert dnr U2018/04684/UF Vårt ärendenr 2019/00401 Till utbildningsdepartementet Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk

Läs mer

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling

Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll författningssamling ISSN 1400-4682 Utgivare: Gerda Lind STAFS 2015:19 Utkom från trycket den 14 december 2015 Styrelsens för ackreditering och teknisk

Läs mer

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Ersätter Utbytt den Sign 1:1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För förtroendevalda

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko)

ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Bilaga 2 ÄNDRINGAR I AVTALET OM ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR (Avtalsområde Telekom) (Sif, Sveriges Ingenjörer, Jusek, Civilekonomerna, Seko) Generell ändring: CF är genomgående namnändrat till Sveriges

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 mars 2005 Ö 2472-04 KLAGANDE 1. EVP 2. JS MOTPART Domstolsverket, 551 81 JÖNKÖPING SAKEN Ersättning till offentlig försvarare ÖVERKLAGAT

Läs mer

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Samverkan och stöd Joachim Eriksson 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat

Läs mer

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73)

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2016-12-13 Samlat

Läs mer

Antagande av leverantörer- upphandling av språktolkservice i Stockholms Län

Antagande av leverantörer- upphandling av språktolkservice i Stockholms Län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-14 1 (6) HSN 1206-0712 Handläggare: Rezgar Ashnagar Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20 Antagande av leverantörer- upphandling av språktolkservice

Läs mer

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE ARVODESBESTÄMMELSER 2014-09-18 Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun I kommunallagen (1991:900) finns de grundläggande bestämmelserna om ersättning

Läs mer

Handbok för tolkanvändare

Handbok för tolkanvändare Handbok för tolkanvändare Innehåll Inledning 3 När ska jag använda tolk och varför? 4 Välj rätt tolk för uppdraget 6 Typer av tolkning 8 Tolkens uppgift vad kan jag kräva? 12 Lagar och regler som styr

Läs mer

Handbok för tolkanvändare

Handbok för tolkanvändare Handbok för tolkanvändare Innehåll Inledning 3 När ska jag använda tolk och varför? 4 Välj rätt tolk för uppdraget 6 Typer av tolkning 8 Tolkens uppgift vad kan jag kräva? 12 Lagar och regler som styr

Läs mer

18 kap. Belopp (RALS 2014 201, Saco S/SRAT, SEKO och OFR/TULL KUST) Reviderad 2015 03 17

18 kap. Belopp (RALS 2014 201, Saco S/SRAT, SEKO och OFR/TULL KUST) Reviderad 2015 03 17 18 kap. Belopp (RALS 2014 201, Saco S/SRAT, SEKO och OFR/TULL KUST) Reviderad 2015 03 17 3 kap lön Lönesystem Lönesystem för aspiranter och nyanställda kustbevakningstjänstemän Steg Kr/mån Anm. Aspirant

Läs mer

Allmänna villkor för konsultuppdrag

Allmänna villkor för konsultuppdrag 14 FEBRUARI 2011 ALLMÄNNA VILLKOR Stockholm Strategic Advise AB 1(6) STRATVISE 11-0078 Allmänna villkor för konsultuppdrag Dessa bestämmelser gäller vid anlitande av konsulter vid kompetens- och resursuppdrag.

Läs mer

Utan taxa för offentliga försvarare och målsägandebiträden

Utan taxa för offentliga försvarare och målsägandebiträden FÖRSÖKSVERKSAMHET I VÄSTRA SVERIGE Utan taxa för offentliga försvarare och målsägandebiträden - delrapport Domstolsverket Central förvaltningsmyndighet för domstolsväsendet 551 81 Jönköping Besöksadress:

Läs mer

Kommittédirektiv. Effektiva och ändamålsenliga tolktjänster. Dir. 2017:104. Beslut vid regeringssammanträde den 19 oktober 2017

Kommittédirektiv. Effektiva och ändamålsenliga tolktjänster. Dir. 2017:104. Beslut vid regeringssammanträde den 19 oktober 2017 Kommittédirektiv Effektiva och ändamålsenliga tolktjänster Dir. 2017:104 Beslut vid regeringssammanträde den 19 oktober 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av samhällets behov

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juli 2017 Ö 2202-16 KLAGANDE FZ MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till biträde enligt rättshjälpslagen

Läs mer

2015:1. Sju förslag för effektivare användning av tolkar i domstol

2015:1. Sju förslag för effektivare användning av tolkar i domstol 2015:1 Sju förslag för effektivare användning av tolkar i domstol MISSIV DATUM DIARIENR 2015-01-16 2014/42-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2014-02-13 Ju2014/1024/DOM Regeringen Justitiedepartementet 103 33

Läs mer

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04

Kollektivavtal. Mellan. Företag: Org. nr: Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Kollektivavtal Mellan Företag: Org. nr: Adress: GS Olof Palmes Gata 31, 5 tr 111 81 Stockholm Land: Tel: Tel: +46 10 470 83 00 Fax: Fax: +46 8 20 79 04 Avseende arbeten som utförs vid: 1 Giltighetsområde

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för ersättning till förtroendevalda med flera Antagna av fullmäktige 2010-12-15, 136 att gälla fr.o.m. 2011-01-01 Reviderade av fullmäktige 2011-06-15, 90 att gälla fr.o.m. 2011-07-01 Reviderade

Läs mer

Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01

Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01 Kommunstyrelsen Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01 Kf 2014-06-09, 61 Dnr. 2013/110 1 Tillämpningsområde Reglementet gäller för - kommunfullmäktige - av

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 39 / 2014 TAXA FÖR MILJÖ- OCH STADSBYGGNADSNÄMNDENS PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE antagen av kommunfullmäktige den 24 november 2014 och gällande från

Läs mer

DOM 2013-06-11 Meddelad i Uppsala

DOM 2013-06-11 Meddelad i Uppsala Meddelad i Uppsala Mål nr Enhet 2 1 KLAGANDE Calle Åkerstedt, 470209-8056 Tunnlandsvägen 2 743 30 Storvreta MOTPART Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 Uppsala Ombud: Mats Holmberg Landstingets ledningskontor

Läs mer

Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun

Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun Antagna av kommunfullmäktige 2011-03-14, KF 20 Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda

Läs mer

Vännäs kommun. Reglemente för ersättning till förtroendevalda. Gäller from tills vidare

Vännäs kommun. Reglemente för ersättning till förtroendevalda. Gäller from tills vidare Vännäs kommun Reglemente för ersättning till förtroendevalda Gäller from 2019-01-01 tills vidare Tillämpningsområde 1. Reglementet gäller för förtroendevalda som avses i kommunallagen så som ledamöter

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER 6:04:1-10 TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER 6:04:1-10 TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER 6:04:1-10 TILL FÖRTROENDEVALDA Fastställda av kommunfullmäktige 2006-08-29, 70 med ändring 2006-11-28, 100 o 106, att gälla fr o m 2007-01-01 samt ändring 2010-12-21,

Läs mer

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten

Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Bilaga E till AB I lydelse fr.o.m. 2012-05-01 Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Inledning AB 13 gäller med tillägg av följande alternativa tjänstgöringstid: 42 timmar i

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag

Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag 1 (6) Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag Antagna av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 12 Eskilstuna kommun 2 (6) Bestämmelser om ersättning för uppdrag i kommunala bolag Dessa

Läs mer

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD Godkänd av stadsfullmäktige 10.11.2008 ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD Reviderad i stadsfullmäktige 8.12.2014 ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar

Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar 1(7) Lokalt kollektivavtal angående ersättning för läkares arbete under jour och beredskap och om hantering av ATL-tid över 200 timmar Förhandlingsbakgrund Syftet med detta avtal är att sammanföra tidigare

Läs mer

ARVODESBESTÄMMELSER M M. för förtroendevalda inom Örebro läns landsting. mandatperioden 2007-2010

ARVODESBESTÄMMELSER M M. för förtroendevalda inom Örebro läns landsting. mandatperioden 2007-2010 ARVODESBESTÄMMELSER M M för förtroendevalda inom Örebro läns landsting mandatperioden 2007-2010 Fastställda av landstingsfullmäktige 21 22 november 2006 Reviderade enligt beslut av landstingets revisorer

Läs mer

Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01. Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten

Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01. Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten Bilaga E till AB i lydelse 2007-07-01 Arbetstider m.m. inom räddningstjänsten fååéü ää= Särskilda bestämmelser om arbetstider m.m. inom räddningstjänsten... 3 Inledning... 3 A. Särskilda bestämmelser

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 33 DOM 2017-05-03 Meddelad i Stockholm Mål nr 19155-16 1 KLAGANDE Per TOMAS Eriksson (Personuppgifter borttagna av Inkopsradet.se) MOTPART Stockholms läns landsting Box 22550 104 22 Stockholm

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen (1991:900) d.v.s. ledamöter och ersättare

Läs mer

Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap

Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap Bilaga 1 till RiB 13 Bestämmelser för räddningstjänstpersonal i beredskap 1. Inledande bestämmelser 1 Tillämpningsområde Om inte annat följer av lag, förordning eller statlig myndighetsföreskrift, ska

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2011:12 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:40 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Läs mer

Arvodes- och ersättningsreglemente för kommunalt förtroendevalda i Trosa kommun. Fastställd KF 2014-11-05, 110 dnr 2014/160

Arvodes- och ersättningsreglemente för kommunalt förtroendevalda i Trosa kommun. Fastställd KF 2014-11-05, 110 dnr 2014/160 Arvodes- och ersättningsreglemente för kommunalt förtroendevalda i Trosa kommun Fastställd KF 2014-11-05, 110 dnr 2014/160 2 Giltighetstid 1 Dessa bestämmelser gäller från och med 2015-01-01. Tillämpningsområde

Läs mer

AVTAL avseende tolktjänster till Landstinget Gävleborg och Folktandvården

AVTAL avseende tolktjänster till Landstinget Gävleborg och Folktandvården Upphandlingsenheten, Kristina Wikman Datum 2004-02-23 1 AVTAL avseende tolktjänster till Landstinget Gävleborg och Folktandvården AVTALSOMFATTNING AVTALSFORM AVTALSPARTER Leverantören åtar sig för Landstinget

Läs mer

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal)

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) 1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) Nedanstående avtal har tecknats mellan följande parter Kommunen Drottninggatan 32 651 84 Karlstad Org.nr 212000-1850 Leverantören Företagsnamn Adress

Läs mer

Tolk en fråga om brukar/patient- och rättssäkerhet

Tolk en fråga om brukar/patient- och rättssäkerhet 2016-05-10 Dnr 16/01978 1 (7) Lärande och arbetsmarknad Lotta Dahlerus Vård och omsorg Olle Olsson Tolk en fråga om brukar/patient- och rättssäkerhet Inledning Detta underlag är avgränsat till att gälla

Läs mer

1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med

1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med Allmänna villkor Giltiga från och med den 5 mars 2015 Villkoren omfattar elva (11) punkter och fem (5) sidor 1. Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor gäller för alla tjänster som Umbra Juridiska med

Läs mer

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Kundservice tel: 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00 16.00 http:// www.borgholm.se Taxa Miljö- och hälsoskydd Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal

Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 2004-10-05 dnr CF 21-549/2004 (ändring av dnr 1.3 330-98) Avtal om arbetstid för teknisk och administrativ personal 1 Bemyndigande Parterna sluter detta avtal med stöd av 1 kap 3 Allmänt löne- och förmånsavtal,

Läs mer

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013.

Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013. Avtal mellan Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund Supplement till folkrörelseavtal 1 oktober 2012 30 september 2013 Unga Örnar Avtal 1/10 2012 30/9 2013 KOLLEKTIVAVTAL mellan ARBETSGIVARFÖRENINGEN

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö DOM 2018-12-12 Meddelad i Växjö Mål nr 5203-18 Sida 1 (3) SÖKANDE Konkurrensverket MOTPART Sölvesborgs kommun SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen (2016:1145) om offentlig upphandling, LOU S AVGÖRANDE

Läs mer

Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Tjörns kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredragande Matilda Ståhl DOM 2019-05-06 Meddelad i Falun Mål nr 5628-18 Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Region Dalarna Box 712 791 29 Falun SAKEN Upphandlingsskadeavgift

Läs mer

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar

Övertid. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Övertid När vi varit ute på medlemsmöten den senaste tiden har vi fått många frågor rörande arbetstid, flextid och övertid. Vi vill därför förtydliga reglerna. De regler som

Läs mer