DETALJPLAN STURUP PARK, FÖRETAGSPARK - PLANPROGRAMSKEDET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DETALJPLAN STURUP PARK, FÖRETAGSPARK - PLANPROGRAMSKEDET"

Transkript

1 Svedala kommun diarienummer DETALJPLAN STURUP PARK, FÖRETAGSPARK - PLANPROGRAMSKEDET Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande avseende detaljplanläggning av Sturup Park för lättare verksamheter Planområdet sett från öster (överst) och från norr (nederst) Malmö

2 Förord har för avsikt att upplåta mark för en företagspark norr om väg 816 och väster om väg 813 vid Sturup. För detta ändamål ska en detaljplan upprättas. I ett första skede upprättar Sweco ett planprogram på uppdrag av och i samråd med kommunen. Eftersom projektet berör väsentliga allmänna intressen upprättas en miljökonsekvensebeskrivning (MKB). Sweco:s uppdragsledare är Jonas Svensson. MKB:n har upprättats av Martin Ljungström i nära samverkan med planarkitekt Thomas Oscarsson. SWECO Infrastructure AB Södra Regionen / Trafik & Infrastruktur Martin Ljungström

3 1 Sammanfattning 3 2 Bakgrund och syfte 4 3 Avgränsningar 4 4 Beskrivning av alternativ Utbyggnadsalternativet Nollalternativet inklusive miljökonsekvenser 6 5 Planer 7 6 Övergripande landskapsanalys 7 7 Miljökonsekvenser Landskapsbild Förutsättningar Effekter och konsekvenser Hänsynsåtgärder Rekreation och friluftsliv Förutsättningar Effekter och konsekvenser Hänsynsåtgärder Naturmiljö Förutsättningar Effekter och konsekvenser Hänsynsåtgärder Kulturmiljö Förutsättningar Effekter och konsekvenser Hänsynsåtgärder Naturresurser och markanvändning Förutsättningar Effekter och konsekvenser Hänsynsåtgärder Boendemiljö, hälsa och säkerhet Förutsättningar Effekter och konsekvenser Hänsynsåtgärder 20 8 Miljökvalitetsnormer 20 9 Miljömål 21 1 (25)

4 9.1 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Levande sjöar och vattendrag Säker strålmiljö God bebyggd miljö Hav i balans samt levande kust och skärgård Ett rikt växt- och djurliv Giftfri miljö Grundvatten av god kvalitet Levande skogar Ett rikt odlingslandskap Skyddande ozonskikt Ingen övergödning Myllrande våtmarker Storslagen fjällmiljö Allmänna hänsynsregler Bevisbörderegeln Kunskapskravet Försiktighetsprincipen Lokaliseringsprincipen Hushållnings- och kretsloppsprinciperna Produktvalsprincipen Skälighetsprincipen Samråd 24 2 (25)

5 1 Sammanfattning Utvecklingen av verksamhetsområdet Sturup Park för lättare, ej miljöfarlig verksamhet, innebär inga negativa effekter för boendemiljö och hälsa. Ett riksintresse för naturvården berörs liksom ett område av riksintresse med hänsyn till natur och kulturvärden (4 kap 1,2 ) där turismens och det rörliga friluftslivets intressen särskilt ska beaktas. Inget av riksintressena påverkas negativt i någon betydande omfattning. Planens största miljöpåverkan är i stället att det småkulliga och visuellt tilltalande backlandskapet tas i anspråk för bebyggelse. För att mildra denna påverkan bör i planarbetet särskild omsorg läggas vid byggnaders utformning och placering så att de ska harmonisera med landskapet. I området förekommer biotoper med generellt skydd som i något fall kan skadas av utbyggnad enligt planförslaget. Biotoperna kommer dock så långt möjligt att införlivas i planområdets grönstruktur. Biologiska inventeringar avseende groddjur och bottenfauna föreslås i samband med det fortsatta detaljplanearbetet som underlag för bedömning av småvattens värde och behov av skydd eller kompensationsåtgärder. Ytterligare en viktig miljöaspekt är omhändertagande av dagvatten i området. Dagvattnet kommer att så långt möjligt att fördröjas genom lokalt omhändertagande. För långvariga och stora regn behöver vattnet avledas via områdets småvatten, diken och ledningar varefter det infiltreras, bräddas eller pumpas till omgivande recipienter. En fördjupad miljöanalys behöver göras i anslutning till detaljplanearbetet främst med inriktning på hantering av dagvatten och hänsyn till biotoper. 3 (25)

6 2 Bakgrund och syfte Denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB) syftar till att på planprogramnivå beskriva konsekvenserna av en utbyggnad av Sturups Park enligt en detaljplan som medger lättare verksamheter men inte anmälnings- eller tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet. Syftet med denna MKB är att beskriva miljökonsekvenserna av utbyggnad enligt en detaljplan för område D2.3 i Sturup Park så långt möjligt i det nu aktuella programskedet. MKB:n syftar också till att föreslå åtgärder i det fortsatta planarbetet för att begränsa negativ miljöpåverkan. 3 Avgränsningar Större delen av planområdet syns på bilderna på MKB:ns framsida (snedbilder tagna från flygplan). Figur 3-1 Planens läge schematiskt redovisad Planens genomförandetid föreslås bli 5 år räknat från det datum den vinner laga kraft vilket bedöms kunna ske tidigast (25)

7 MKB:ns avgränsning i sak framgår av kapitel 7. 4 Beskrivning av alternativ 4.1 Utbyggnadsalternativet Sturup Park är namnet på en golfbana (figur 4-1 område D2.2) och en planerad företagspark belägen sydväst om Sturups flygplats (Malmö Airport) i Svedala kommun. Figur 4-1. Det nu aktuella området (inom röd markering på bilden) motsvarar område D2.3 enligt FÖP Sturup 93. Planområdet har justerats något i nordöstra delen (jmfr figur 7-4 som visar det nu aktuella något mindre planområdet). Under 1994 antog kommunen en detaljplan för område D2.2 inom vilken idag finns en golfbana och en verksamhetstomt. 5 (25)

8 Syftet med planprogrammet för Sturup Park - Företagspark är att inleda en ny granskning av området och undersöka möjligheterna att pröva en detaljplan för ett företagsområde inom delområde D2.3. Planområdets areal är ca 13 ha mark inom område markerat på översiktskarta i figur 3-1. I det fortsatta planarbetet kommer antalet tomter samt ytan de tar i anspråk närmare att utredas. Den framtida företagsparken föreslås få karaktären av en kontorspark med inslag av mindre, lättare tillverkningsindustrier. Eftersom det idag är svårt att prognosticera hur många arbetsplatser programområdet kan komma att generera så kommer denna fråga närmare att avgöras i det fortsatta planarbetet. Tillstånds- eller anmälningspliktiga miljöfarliga verksamheter, A-, B-, eller C-verksamheter enligt miljöskyddsförordningen, kommer inte att tillåtas inom programområdet. Regleringar för att säkerställa detta föreslås ingå i kommande planhandlingar. 4.2 Nollalternativet inklusive miljökonsekvenser Nollalternativet innebär att ingen detaljplan för verksamheter upprättas. Sannolikt kommer då den befintliga markanvändningen att fortsätta utan nämnvärda konsekvenser för miljön. I området finns förutom odlad mark (idag vallodling) även några mindre biotoper, nämligen glesa vegetationsridåer, en skogsdunge i fuktig miljö som domineras av al samt en mindre våtmark eller damm. Om planen inte genomförs kommer dessa naturmiljöer att bestå. Planområdet utgör en del av det så kallade backlandskapet som präglas av kullar, sjöar och småvatten. Om planen inte genomförs kommer landskapsbilden att behålla sin nuvarande karaktär av kulligt odlingslandskap. 4.3 Övriga alternativ Alternativa lokaliseringar har övervägts men inte studerats på djupet. Det aktuella området har bedömts lämpligt för aktuell verksamhet med hänsyn tagen till närheten till kommunikationer och baserat på tidigare antagen översiktsplan, fördjupad översiktsplan och angränsande antagen detaljplan. Förutom nollalternativet finns också tänkbara scenarier med en utbyggnad av ny landningsbana för Sturup (se planprogram). Vissa alternativ för ny landningsbana 6 (25)

9 påverkar planområdet på ett sådant sätt att den nu aktuella lokaliseringen inte blir lämplig. Vidare har det nu aktuella programförslaget som en viktig utgångspunkt haft det vinnande förslaget av Månsson Dahlbeck arkitektkontor AB (se programförslag figur 2). Inom ramen för denna förutsättning föreslås i programförslaget en alternativ inriktning som tydligare beaktar områdets småvatten och vegetationsstruktur (se programförslag figur 5). 5 Planer Sturupspendeln är en järnvägsförbindelse som syftar till att koppla samman Sturup med målpunkterna Malmö och Ystad och att möjliggöra en framtida koppling till Kastrups flygplats. Vägverket kommer under 2009 att bygga om trevägskorsningen väg 813/816 till ny cirkulationsplats som också får en ny anknytning till Sturups södra terminalområde via en östlig länk. Ett planarbete avseende motorsports och körutbildningsanläggningen Sturup Raceway har inletts. Det område som är aktuellt ligger öster om väg 813 och har ingen beröring med Sturups Park. Det aktuella området har i kommunal ÖP redovisats som verksamhetsområde. Utredningsarbete pågår avseende ytterligare en landningsbana på flygplatsen Sturup som för övrigt också är en flygplats av nationell betydelse. Vissa alternativ till ny landningsbana berör det nu aktuella området. Malmö Airport är av riksintresse för kommunikation. Detsamma gäller tillfartsvägarna 813 och 816 samt planerna på en järnvägsförbindelse till Sturup, den så kallade Sturupspendeln. 6 Övergripande landskapsanalys Platsen ingår i det Sydskånska backlandskapet med höjder och sänkor, kärr och sjöar. Landskapet formades i slutskedet av den 7 (25)

10 senaste istiden då kvarliggande isblock bildade svackor i terrängen. I de största sänkorna bildades sjöar av vilka många finns kvar som större eller mindre vattensamlingar. Mellan isblocken avsattes isälvsavlagringar, platåleror och ändmoräner som skapade den varierade topografin. Området utgörs idag av jordbruksmark, skogsmark och impediment. Backlandskapet tillhör inte det mest bördiga odlingslandskapet. Området ligger i Sege ås avrinningsområde och avvattnas via diken, mindre kärr och dammar till Fjällfotasjön i Sege ås avrinningsområde. Området ligger nära Höje ås avrinningsområde som bland annat representeras av Björkesåkrasjön öster om flygplatsen. Sturups flygplats i nordost dominerar idag landskapet. I öster finns Sturup Raceway, en anläggning för motorsport och trafikövning, och Sturups gamla by med rester av vägar, vegetationsstrukturer och tidigare gårdsbebyggelse. Området kan nås via väg 816 som ansluter till väg 108 mellan Staffanstorp och Svedala i väster samt via väg 813 som ansluter till E65 i söder. Det finns även mindre vägar i området såväl enskilda som allmänna. Dessa vägar har betydelse för tillgängligheten till sjöoch åslandskapet vid Romeleåsen som är av riksintresse för turism och friluftsliv på grund av sina natur- och kulturvärden. 7 Miljökonsekvenser 7.1 Landskapsbild Förutsättningar Landskapsbilden inom planområdet präglas av den småkullighet som är typisk för det sydskånska backlandskapet som har bildats i samband med lokal avsmältning av mindre glaciärer (figur 7-1). I lågpunkter finns våtmarker eller vattenspeglar (dödisgropar eller märgelgravar) kantade av träd- och buskar som al och pil. I högre lägen är marken oftast odlad men naturmark i form av vegetationsridåer och trädvolymer kan förekomma till exempel utmed ägogränser i form av stengärden och vid tomtmark och bebyggelse. 8 (25)

11 Figur 7-1. Det kulliga landskapet kännetecknas av vegetation i anslutning till småvatten i lågpunkter samt vegetationsridåer och -volymer i anslutning till skiftesgränser och gårdar Effekter och konsekvenser Utbyggnad enligt planen påverkar landskapets karaktär. Schaktning och fyllning för att plana ut området för att underlätta bebyggelse kan förstöra landskapet tilltalande småkulliga karaktär Hänsynsåtgärder Ny bebyggelse och nya vägar i området anpassas efter backlandskapets förutsättningar. Schaktningar och andra ingrepp i miljön för att plana ut området för att underlätta bebyggelse undviks så mycket som möjligt. Bebyggelse och vägar i planområdet kommer att anpassas till den rådande topografin för att göra landskapets former möjliga att avläsa även efter genomförandet av planen. Höjden och takutformningen på husen kommer att regleras vilket bl a kan innebära souterrainlösningar. 9 (25)

12 Bebyggelsen bör i övrigt utformas enhetligt i fråga om materialval och volym så att området får en sammanhållen karaktär och estetiskt tilltalande karaktär. Genom att låta det dominerande materialet vara tegel kan området ges en anknytning till den gamla tegeltillverkningstradition som finns i Svedala kommun. Vägarna inom området bör även de anpassas till den rådande topografin. Det innebär att kraftiga väglutningar kan behöva tillåtas inom området vilket ställer särskilda krav med avseende på tillgängligheten för handikappade. Det fortsatta planarbetet bör särskilt uppmärksamma denna frågeställning. För att undvika jorderosion bör vägarna asfalteras. 7.2 Rekreation och friluftsliv Förutsättningar Det planerade verksamhetsområdet ligger inom sjö- och åslandskapet vid Romeleåsen i Skåne (figur 7-2). Figur 7-2. Riksintresseområdet för Romelåsens sjö- och åslandskap har en stor utbredning (rastrerat på kartan) i södra Skåne. Planens läge indikeras schematiskt och med överdriven storlek (blå kvadrat). 10 (25)

13 Området är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Området som nu är aktuellt för detaljplan tillhör inte de viktigaste målpunkterna inom riksintresseområdet. Mera besökta är bland annat områdena i sydväst kring Fjällfotasjön och Börringesjön samt områden i norr kring Häckebergasjön och Veberöd samt längre bort i öster, sjöarna mellan Blentarp och Sövestad. Exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön får komma till stånd endast om det kan ske på ett sätt som inte påtagligt skadar områdenas natur- och kulturvärden. Inom området ska turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön. Bestämmelserna ska inte hindra utvecklingen av det lokala näringslivet. Planområdet är idag jordbruksmark och därmed i princip inte allemansrättsligt tillgänglig det vill säga av begränsat värde för turismen och det rörliga friluftslivet Effekter och konsekvenser Planen kommer att innehålla vägar och gröna stråk som med rätt utformning kan göra området framkomligt även för passerande turister och friluftslivsutövare Hänsynsåtgärder I det fortsatta planarbetet bör frågan om att anordna eller möjliggöra genomfart för gång- och cykeltrafik studeras med syfte att anknyta till vägsystemet norr om planområdet. Detta vägsystem har anknytning till Häckebergaområdet som är ett viktigt målområde för det rörliga friluftslivet. 7.3 Naturmiljö Förutsättningar Natura 2000-området (enligt habitatdirektivet) Lemmeströtorp, SE ligger över 3 km sydost om planområdet. Förekommande naturtyper enligt habitatdirektivet i Lemmeströtorp är 11 (25)

14 Artrika torra-friska låglandsgräsmarker av fennoskandisk typ Fuktäng med blåtåtel eller starr Öppna svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn Rikkärr Bokskog av fryletyp Bokskog av örtrik typ Ek-avenbokskog av buskstjärnblommatyp Alluviala lövskogar, som tidvis är översvämmade Förutom sjö- och åslandskapets naturvärde enligt 4 kap miljöbalken (se rekreation och friluftsliv) berör planområdet delvis också område av riksintresse för naturvården enligt 3 kap 6 miljöbalken N87 avseende backlandskapet söder om Romeleåsen (figur 7-3). 12 (25)

15 Figur 7-3. Område av riksintresse för naturvården (grönt raster) tangerar planområdets västra del. Området i stort med backlandskapet och det skånska sjölandskapet är känt för att vara viltrikt med bland annat rådjur, kronhjort och frigående dovhjort. Lågpunkterna i området är grundvattenpåverkade biotoper, tidvis med vattenspeglar, med exempelvis al och viden i träd- och buskskiktet. Det finns inga särskilt utpekade skyddade områden inom planområdet. Däremot finns småvatten eller våtmarker som generellt är skyddade biotoper. Ingrepp som skadar generella biotopskyddsområden kräver 13 (25)

16 dispens från länsstyrelsen som kan villkoras med kompensationsåtgärder (figur 7-4). Figur 7-4. Biotop med generellt biotopskydd i form av småvatten inom planområdet som bl a används för avledning av vägdagvatten från väg 816. Dammar i trakten har tidigare hyst lövgroda och större vattensalamander. Lövgroda Hyla arborea större och vattenslamander Tritus cristatus finns eller har funnits i våtmarker i trakten. Lövgrodan minskade kraftigt inom hela sitt utbredningsområde under perioden och klassades därför som sårbar i den första rödlistan för Sverige från Därefter bröts den negativa trenden och arten började återkolonisera dammar, främst i sydöstra Skåne. I den senaste rödlistan är lövgrodan inte medtagen eftersom den nu bedöms ha en livskraftig stam. Större vattensalamander påträffades i de flesta dammar inom Sturupsområdet under 1960-talet. Arten klassades som hänsynskrävande i rödlistorna från år 1992 och 2000 men uteslöts från den sist tillkomna på grund av ökad information som visade att arten var mer allmän än vad man tidigare trott. 14 (25)

17 Större vattensalamander och lövgroda är så kallade EU-arter. De är förtecknade i bilagor till EU:s habitatdirektiv. Större vattensalamander har beteckningen B vilket innebär att arten har ett sådant gemenskapsintresse att särskilda skyddsområden (Natura 2000-områden behöver utses). De båda arternas status inom planområdet är för närvarande inte känd Effekter och konsekvenser Natura 2000-området Lemmeströtorp kan inte beröras av en utveckling av Sturup Park för lättare, ej miljöfarliga, verksamheter. Denna bedömning bygger dels på avståndet (> 3 km), ingen direkt påverkan kommer att ske till följd av utbyggnaden av Sturup park. Bedömningen motiveras också av det faktum att området sannolikt ligger högt upp i Höje ås avrinningsområde och i vart fall inte nedströms Sturup park i Sege ås avrinningsområde. Därmed finns ingen möjlighet att vattenberoende biotoper i Lemmeströtorps Natura 2000-område av påverkas av åtgärder som är förknippade med Sturup park. Planen kommer att utformas så att lågpunkterna i området även fortsättningsvis förblir småvatten och våtmarker. På grund av att de kommer att ta emot dagvatten från byggnader och hårdgjorda ytor kommer vattenståndsfluktuationerna att ändras och regleras på något sätt, sannolikt med pumpanordningar och/eller bräddavlopp i kombination med en strategi för lokalt omhändertagande av dagvatten. Växt- och djurliv i småvatten och våtmarker bedöms kunna anpassa sig till de nya hydrologiska förutsättningarna som inte nödvändigtvis innebär att dammarnas betydelse för den biologiska mångfalden i området förstörs Hänsynsåtgärder I det fortsatta planarbeter föreslås en inriktning mot att dammar och våtmarker i området får ingå i det system som behövs för att klara områdets framtida dagvattenavrinning. Befintliga dammar med tillhörande växtlighet bör bevaras naturlika och få utvecklas spontant för att ingå i områdets grönstruktur. 15 (25)

18 En inventering av områdets våtmarker med avseende på lövgroda och större vattensalamander bör utföras i samband med att detaljplanearbetet går vidare från programfasen, möjligen redan I händelse av att nämnda arter påträffas kan särskilda hänsynsåtgärder aktualieras, exempelvis säsongsanpassing av anläggningsarbeten, flyttning av djur eller konstgjorda nya biotoper. Om det blir aktuellt att fylla ut ett småvatten kommer dispens att sökas och kompensationsåtgärd att föreslås, exempelvis att ett konstgjort småvatten anläggs på annan plats eller inom planområdet. I samband med det fortsatta detaljplanearbetet bör en samordning ske mellan vattenavrinningsfrågan och biotopfrågan så att möjligheter att behålla eller ersätta småvatten så långt möjligt tas till vara på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden. 7.4 Kulturmiljö Förutsättningar Vid Börringe finns ett riksintresse för kulturmiljövården som består av ett medeltida borglandskap i en svagt kuperad öppen odlingsbygd, kulturmiljövård. Förutom områdets kulturvärde enligt 4 kap 1,2 miljöbalken finns inget utpekat riksintresse för kulturmiljövård inom planområdet. En arkeologisk utredning för planområdet har genomförts av Wallin - kulturlandskap och arkeologi och redovisas i Arkeologisk utredning Sturup 1:129 Börringe Socken Svedala kommun, Skåne. Enligt utredningen finns det endast ett fåtal anläggningar av en allmän förhistorisk karaktär. Området består av ett tunt matjordslager, med mycket plogspår i alven, vilket är ogynnsamma förhållanden för bevarandet av kulturhistoriska lämningar. Det är dock önskvärt, enligt utredningen att hänsyn tas till de stengärdesförsedda ägogränserna vid en exploatering av området. Enligt riksantikvarieämbetets fornminnesregister finns det tre registrerade fyndplatser inom planområdet, Börringe 205, 206 och 207. Fyndplatserna består av härdar och är idag undersökta och borttagna. Arbetet har även i detta fall har utförts av Wallinkulturlandskap och arkeologi. 16 (25)

19 7.4.2 Effekter och konsekvenser Riksintresset för kulturmiljövården ligger som närmst cirka 1,7 km från planområdet och påverkas inte av den planerade verksamheten. Inte heller indirekt, till exempel genom trafik till och från verksamhetsområdet, bedöms riksintresset påverkas av planen på något betydande sätt. Den trafikökning som planen kan antas bidra till är redan förutsedd och planerad för i Vägverkets planering, bland annat för cirkulationsplatsen väg 813/816 samt för E65. Utbyggnad av området enligt föreslagen detaljplan bedöms inte medföra några negativa effekter och konsekvenser för kulturmiljön Hänsynsåtgärder Hänsyn bör tas till de stengärdesförsedda ägogränserna vid en exploatering av området såtillvida att de bevaras i områdets grönstruktur. Ett tidigt samråd enligt kulturminneslagen föreslås i samband med att arbetet med detaljplanen fortskrider. Skulle fornlämningar (stenpackningar, härdar, skelettdelar etc) framkomma i samband med markarbeten så ska dessa, i enlighet med 2 kap 10 Lagen om kulturminnen m m, omedelbart avbrytas och länsstyrelsen underrättas. 7.5 Naturresurser och markanvändning Förutsättningar Alnarpsströmmen är en djupt liggande grundvattenresurs med goda uttagsmöjligheter som korsar området i nordvästlig riktning. Den skyddas av mäktiga överliggande jordlager. I Sturupsområdet finns många verksamheter som innebär större risker för Alnarpsströmmen än Sturup Park vars detaljplan föreskriver endast lättare verksamhet som inte är miljöfarlig enligt bilaga till miljöskyddsförordningen. I övrigt bedrivs visst jordbruk (vallodling) i området). Det finns inga kända indikationer på att verksamheter som ger upphov till förorenad mark har bedrivits i området. 17 (25)

20 Dagvatten från vägen leds till omgivande våtmarker och vattendrag via vegetationsklädda diken för att så småningom nå Fjällfotasjön i Sege ås avrinningsområde Effekter och konsekvenser Planens genomförande kommer att innebära förlust av jordbruksmark som idag ägs av Sturup Park eller närstående intressenter. Ytvattenavrinningen sker via gräsklädda diken och ledningar till lågpunkter inom området varifrån vattnet pumpas, avleds via bräddavlopp eller infiltrerar till grundvattnet. Området avvattnas via Fjällfotasjön i Sege ås avrinningsområde Hänsynsåtgärder I det fortsatta detaljplanearbetet behövs en fördjupning avseende vattenavrinningsfrågan. Fördjupningen behöver beakta hela vattnets väg från exploaterade ytor till yt- och grundvattenrecipienter. I det arbetet bör målsättningen vara ett systematiskt omhändertagande av dagvatten efter principen att det ska ske så lokalt och öppet som möjligt. Områdets småvatten och öppna diken bör så långt möjligt tillvaratas i sammanhanget utan att ge avkall på deras värde som biotoper. I det fortsatta planarbetet bör verifieras att inga negativa konsekvenser kan uppstå för grundvattnet. Det gäller både eventuella ytliga grundvattenakvifärer och Alnarpsströmmens djupa grundvatten. 7.6 Boendemiljö, hälsa och säkerhet Förutsättningar Det finns en bostad inom planorådet och två mittemot planområdet på östra sidan om väg Effekter och konsekvenser Flertalet arbetstagare bedöms ta sig till området med egen bil. Planen medger inte miljöfarliga verksamheter. 18 (25)

21 Eftersom det idag är svårt att prognosticera hur många arbetsplatser programområdet kan komma att generera så kommer denna fråga närmare att avgöras i det fortsatta planarbetet. Det bedömda trafiktillskottet på de angränsande vägarna till följd av planen har inkluderats i Vägverkets bedömningar av trafiken på vägarna 813 och 816 och i den nya cirkulationsplats 813/816 som tas i bruk 2009 (figur 7-5). Trafikflöden Trafikflöden utbyggt Väg 816 Väg 813 Väg Väg 816 Väg 813 Väg Trafikflöden 0-alt 2025 Trafikflöden utbyggt Väg 816 Väg 813 Väg Väg 816 Väg 813 Väg Figur 7-5. Trafikflöden (fordon/årsmedeldygn) och trafikfördelning 2008 och 2025 prognosåret 2025 enligt Vägverkets MKB för cirkulationsplats 813/816. Bostadshuset i planområdet kommer inte att fortsätta vara bostad när planen förverkligas. Huset ägs av Sturup park AB eller dess ägare Börringe kloster. 19 (25)

22 Eftersom planen inte medger miljöfarliga verksamheter kommer inga störningar att uppstå för bostäderna nära utbyggnadsområdet. Förväntade trafikflöden har enlig Vägverkets miljökonsekvensbeskrivning inga väsentliga negativa effekter på boendemiljö, hälsa eller säkerhet. Nattbelysning är ett inslag i miljön som kan uppfattas som störande på landsbygden. I det här fallet är belysningen från Sturups flygplats och cirkulationsplatsen redan ett faktum. Tillkommande belysning inom planområdet bedöms inte som en väsentlig ytterligare störning Hänsynsåtgärder Belysning inom planområdet bör planeras med hänsyn till omgivningen så att inte onödiga störningar på omgivande landsbygd uppstår. Därutöver behövs inga särskilda åtgärder med hänsyn till boendemiljö och hälsa. 8 Miljökvalitetsnormer Det finns enligt miljöbalken med förordningar miljökvalitetsnormer för: Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön, SFS 2004:660 Badvattenförordning (SFS 2008:218) Förordning om omgivningsbuller, SFS 2004:675 Förordning om miljökvalitetsnormer för fisk- och musselvatten, SFS 2001:554 Förordning om miljökvalitetsnormer för utomhusluft, SFS 2001:527 Förordning om nationella utsläppstak för luftföroreningar, SFS 2003:65. Etableringen av verksamhetsområdet kan inte i något avseende innebära en påverkan som leder till att en miljökvalitetsnorm överskrids. 20 (25)

23 9 Miljömål Utbyggnaden av Sturup Park avser endast verksamheter som inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga miljöfarliga verksamheter. Därmed kommer inte verksamheterna som sådana att vara i konflikt med uppfyllandet av miljömålen. 9.1 Begränsad klimatpåverkan Etableringen av ett verksamhetsområde med begränsad tillgänglighet för kollektivtrafik och gång- och cykeltrafik innebär att flertalet arbetstagare i området sannolikt kommer att transportera sig med egen bill till och från arbetet. Den planerade verksamhetsutbyggnaden bidrar därmed inte positivt till uppfyllandet av miljömålet Begränsad klimatpåverkan. Trafiken är dock inom ramen för den utveckling som Vägverket redan förutsett och har planerat det omgivande vägnätet efter. Tillskottet av trafik och koldioxidutsläpp kan därmed sägas ligga inom den ram som har accepterats inom den regionala planeringen. En framtida teknikutveckling och eventuellt kommande järnvägsförbindelse till Sturup kan i framtiden möjliggöra en mer klimatanpassad trafikering till och från utbyggnadsområdet. 9.2 Frisk luft Trafiken till området är inom ramen för den utveckling som Vägverket redan förutsett och har planerat det omgivande vägnätet efter. Tillskottet av luftföroreningar från trafiken uppvägs av teknikutvecklingen avseende avgasrening av fordonstrafiken. Projektet motverkar därmed inte uppfyllelsens av miljömålet Frisk luft. 9.3 Bara naturlig försurning Trafiken till området är inom ramen för den utveckling som Vägverket redan förutsett och har planerat det omgivande vägnätet efter. Tillskottet av luftföroreningar från trafiken uppvägs av teknikutvecklingen avseende avgasrening av fordonstrafiken. Projektet motverkar därmed inte uppfyllelsens av miljömålet Bara naturlig försurning. 21 (25)

24 9.4 Levande sjöar och vattendrag Utbyggnaden påverkar inga sjöar och vattendrag och motverkar därmed inte uppfyllandet av miljömålet Levande sjöar och vattendrag. 9.5 Säker strålmiljö Utbyggnaden avser inte verksamheter som hanterar strålande ämnen eller elektromagnetisk strålning. Måluppfyllelsen påverkas inte av planen. 9.6 God bebyggd miljö Utbyggnaden av Sturups Park enligt planen är i viss mån anpassad till landskapets topografi och natur- och kulturvärden. Planen bidrar i vissa avseenden positivt till uppfyllelsen av miljömålet God bebyggd miljö. 9.7 Hav i balans samt levande kust och skärgård Målet är inte relevant för det aktuella projektet. 9.8 Ett rikt växt- och djurliv Befintliga biotoper inom kommer att bevaras eller om så inte är möjligt att kompenseras på lämpligt sätt. Planen påverkar därmed inte uppfyllandet av miljömålet Ett rikt växt och djurliv negativt på ett betydande sätt. 9.9 Giftfri miljö De verksamheter som medges enligt planen motverkar inte miljömålet En giftfri miljö Grundvatten av god kvalitet Verksamheter inom planområdet påverkar inte grundvattenresurser negativt Levande skogar Måluppfyllelsen av Levande skogar påverkas inte av projektet. 22 (25)

25 9.12 Ett rikt odlingslandskap Det markintrång som sker i odlingsmark är så begränsat att måluppfyllelsen för Ett rikt odlingslandskap inte påverkas väsentligt Skyddande ozonskikt Målet avser ozonskiktet på hög höjd i stratosfären. Måluppfyllelsen för målet Skyddande ozonskikt påverkas inte Ingen övergödning Planen bidrar inte till övergödning. Gödsling av området som idag är jordburksmark kommer inte att ske i framtiden Myllrande våtmarker Vissa småvatten eller fuktiga biotoper kommer att påverkas. De kommer dock att väsentligen ingå i områdets grönstruktur. Eventuellt kommer något småvatten att behöva fyllas igen varvid i så fall lämplig kompensationsåtgärd kommer att föreslås. Projektet påverkar därför inte uppfyllelsen av miljömålet Myllrande våtmarker negativt Storslagen fjällmiljö Målet är inte relevant för projektet. 10 Allmänna hänsynsregler 10.1 Bevisbörderegeln Genom nedanstående redovisning (avsnitt etc) tillsammans med innehållet i MKB n ovan visas att de allmänna hänsynsreglerna följs Kunskapskravet Kravet anses uppfyllt genom denna MKB. Kunskaper om planens förutsättningar, effekter och konsekvenser har inhämtats från länsstyrelse och kommun samt genom inventering i fält och genom arbetet med MKB n. 23 (25)

26 10.3 Försiktighetsprincipen Principen innebär att om det finns en risk för skador eller olägenheter medför detta en skyldighet att vidta åtgärder. Åtgärder för att minimera miljöpåverkan har föreslagits i MKB n Lokaliseringsprincipen Lokaliseringen sker inom ett område som finns upptaget i fördjupad översiktplan, med motsvarande verksamhet Hushållnings- och kretsloppsprinciperna När byggnader och vägar avvecklas i framtiden skall material till största delen att återanvändas eller återvinnas Produktvalsprincipen Etablerade och väl beprövade produkter skall användas vid områdets uppförande Skälighetsprincipen De åtgärder som planeras och som beskrivs i denna MKB bedöms vara ekonomiskt rimliga i förhållande till miljönyttan och ställda i relation till projektets kostnader och nyttoeffekter. 11 Samråd Plansamråd och tidigt samråd med länsstyrelsen hölls Utökat samråd med allmänheten, intresseorganisationer och ev. övriga myndigheter kommer att hållas i samband med remiss av samrådshandlingen. Även planprogrammet kommer att underställas ett remissförfarande. 12 Källor Naturvårdskonsult Gerell (2007) Inventering av groddjur i anslutning till Sturups Raceway banområde samt en bedömning av övriga naturvärden, Rapport (25)

27 Sturup Raceway AB (2007) Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för utvidgning av Sturup Raceway samt Limhamns motorklubb. SWECO FFNS , rev Sturupspendlen-Järnvägsutredning med miljökonsekvensbeskrivning. Februari Wallin - kulturlandskap och arkeologi Arkeologisk utredning Sturup 1:129 Börringe Socken Svedala kommun, Skåne. Vägverket m fl parter (2003) Korsningen väg jämte ny anslutningsväg FÖRSTUDIE Vägverket Region Skåne (2007) MKB till arbetsplan för cirkulationsplats i korsningen väg 813/816 vid Sturup 25 (25)

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län

GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Dnr: KS 2013/233 PLNR: 153 GRANSKNINGSHANDLING Behovsbedömning avseende miljöbedömning av detaljplan för Brunnsviks Gårdar, Brösarp, Tomelilla kommun, Skåne län Inledning Varje detaljplan som medför en

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. 3.3.3 Detaljplan Planområdet gränsar till följande detaljplaner: Detaljplan för del av Sturup 1:129; STURUP PARK, antagen 1994-12-14.

FÖRUTSÄTTNINGAR. 3.3.3 Detaljplan Planområdet gränsar till följande detaljplaner: Detaljplan för del av Sturup 1:129; STURUP PARK, antagen 1994-12-14. FÖRUTSÄTTNINGAR 3.3.3 Detaljplan Planområdet gränsar till följande detaljplaner: Detaljplan för del av Sturup 1:129; STURUP PARK, antagen 1994-12-14. Detaljplan för del av Rävstad1:1, Ebbesjö 1:1 och Björkesåkra

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län repo001.docx 2012-03-2914 Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING 2014-09-11 Dnr: 07.471 Projektnummer: D7222 MARTIN LJUNGSTRÖM,

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 2 BEHOVSBEDÖMNING AV DETALJPLAN FÖR SJÖRÖD LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret

Breared 1:105 M FL. Tillhörande detaljplan för. Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K. Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för Breared 1:105 M FL Simlångsdalen, HALMSTADS KOMMUN KS 2013/0320 K Normalt förfarande Samhällsbyggnadskontoret 2015-01-09

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Upphävande av detaljplan för golfbana vid Rossö gård

Upphävande av detaljplan för golfbana vid Rossö gård Antagandehandling Upphävande av detaljplan för golfbana vid Rossö gård Del av Nyland 14:1, Nordanåker 1:11 Figur 1. Ortofoto med det aktuella planområdet illustrerat. Antagandehandling Upphävande av detaljplan

Läs mer

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING

BILAGA 7 - MILJÖBEDÖMNING Miljöbedömning av gemensam avfallsplan för Karlshamns, Sölvesborgs och Olofströms kommuner En ny avfallsplan för kommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg för perioden 2018 2025 är under framtagning.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2015-12-01 Dnr: 07.471 Projektnummer: D7222 repo001.docx 2012-03-2914 Svedala kommun

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan. 1 (5) Aktuell detaljplan Planens syfte Berörda fysiska planer och program Ändring av detaljplan för del av Mariestads hamn, Mariestads centralort, Mariestads kommun Rubricerad ändring av detaljplan syftar

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2019-08-15 Granskningshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Ändring av detaljplan för fastigheterna Ankungen 1 & 2, Rödluvan 1 & 2, Tingeling 1 samt del av Hovmantorp 6:1 Denna checklista

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas.

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas. 1(10) 2018-05-03 Samrådshandling Undersökning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1 Åkerhultsvägen Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Ändring genom tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Assmundtorp 9:1 (LB33), i Lerums kommun Tillägg 1 Behovsbedömning

Ändring genom tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Assmundtorp 9:1 (LB33), i Lerums kommun Tillägg 1 Behovsbedömning KS15.508 Ändring genom tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Assmundtorp 9:1 (LB33), i Lerums kommun Tillägg 1 Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-04-14

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län repo001.docx 2012-03-2914 Detaljplan för del av fastighet Sturup 1:129 m fl, Sturup Park etapp 2, i Svedala kommun, Skåne län GRANSKNINGSHANDLING 2015-06-11 Dnr: 07.471 Projektnummer: D7222 MARTIN LJUNGSTRÖM,

Läs mer

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET

Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN BESKRIVNING AV PLANFÖRSLAGET 1(7) Behovsbedömning DETALJPLAN FÖR DEL AV SÖDERKÖPING 3:60 OCH 3:63, SÖDERKÖPING, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN Upprättad: 2015-10-21 Standardförfarande Antagen av SBN: 2017-12-19 I enlighet

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för fastigheterna Norsjö 56:22, 56:23 mfl. (busstation) i Norsjö samhälle, Norsjö kommun, Västerbottens län

Behovsbedömning. Detaljplan för fastigheterna Norsjö 56:22, 56:23 mfl. (busstation) i Norsjö samhälle, Norsjö kommun, Västerbottens län 2015-02-11 Diarienr: 2014.814/0201 Behovsbedömning Detaljplan för fastigheterna Norsjö 56:22, 56:23 mfl. (busstation) i Norsjö samhälle, Norsjö kommun, Västerbottens län Ställningstagande Miljö- och byggavdelningen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN 1(6) BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SÖDERKÖPING 3:65 M FL, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN DP XX Upprättad: 2018-02-09 Standardförfarande Samrådstid: 2017-05-31 2017-06-15 Antagen av SBN: 201x-xx-xx

Läs mer

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan. kommun 1 (4) Aktuell detaljplan Planens syfte Berörda fysiska planer och program Ändring av detaljplan för del av Kanaljorden 1:2, Sjötorp tätort, Mariestads kommun Rubricerad ändring av detaljplan syftar

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken

Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken Diarienr: 0385/13 Öckerö kommun Avgränsning MKB till fördjupad översiktsplan för södra Björkö Underlag för samråd enligt 6 kap 13 miljöbalken 2015-01-26, rev 2015-04-02 MKB till fördjupad översiktsplan

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut

BEHOVSBEDÖMNING. Dnr SBN 2015/ Uppdragsbeslut Samrådsbeslut Granskningsbeslut Detaljplan för Malghult 2:102 m.fl. fastigheter POD, Kristdala, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret april 2016, reviderad maj 2017 Dnr SBN 2015/000200 Uppdragsbeslut 2015-10-13 Samrådsbeslut

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 1 Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 Planens syfte Planen syftar till att möjliggöra nybyggnad av kompletterande byggnader till friluftsbadets

Läs mer

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för ELDSBERGA 6:13 ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K Normalt förfarande, KS 2013/0280 Samhällsbyggnadskontoret 2015-02-03 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för

Bedömning av miljöpåverkan för Bedömning av för detaljplan HOGSTAD 13:1 m fl i Hogstad, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län Referens: Behovsbedömning av detaljplan för inom stadsdelen/serviceorten, Skellefteå kommun, Västerbottens län Ställningstagande Samhällsbyggnad, plan bedömer att planen innebär betydande miljöpåverkan.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne GRANSKNINGSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hån 1:54 m fl. Ski Sunne SUNNE KOMMUN Värmlands län Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten

Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten 1 Kommunstyrelseförvaltningen Diarienummer: 2012:169 Plan- och byggenheten 2016-06-02 MKB-CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Vikarskogen 1:28 Planens syfte: Handläggare:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl

Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Dnr.: BN2017-1120 Datum: 2019-04-02 Behovsbedömning Ändring av detaljplan för 1183K-A99 Körsbäret 1 m fl Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning för detaljplan Miljöpåverkan

Läs mer

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3

AVGRÄNSNINGSSAMRÅD ÅRSTAFÄLTET ETAPP 3 , rev 2017-01-24 Avgränsningssamråd för upprättande av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhörande detaljplan Årstafältet, etapp 3. Bakgrund För Årstafältet finns ett utarbetat program för detaljplan

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER

NATUR, VATTEN OCH VÅTMARKER NATUR Tomelilla kommun rymmer många olika landskapstyper. Den sydöstra kommundelen präglas av det låglänta landskapet vid Österlenslätten. Kommunens mellersta del, vid det som kallas Södra mellanbygden,

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4.

Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan- och bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 o 4. Handläggare Er beteckning Morgan Mattsson Datum Telefon Vår beteckning 2010-11-02 0455-30 33 75 PLAN.2010.1925 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov

Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov 1 Samhällsutveckling- och kommunikation Diarienummer 2018:315 Plan och bygglov MKB-CHECKLISTA Underlag för behovsbedömning/avgränsning av MKB Detaljplan för: Gnarps-Berge 12:43 Planens syfte: Handläggare:

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

UNDERSÖKNING OM BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN KAN ANTAS FÖR. Detaljplan för fastighet Tejarp 9:8 Gamla brandstationen Klågerup i Svedala kommun

UNDERSÖKNING OM BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN KAN ANTAS FÖR. Detaljplan för fastighet Tejarp 9:8 Gamla brandstationen Klågerup i Svedala kommun 1(8) Datum 2019-02-04 Kommunvaltningen Strategisk planeringsenhet Jeanette Widén Gabrielsson, planarkitekt Diarienummer 2019-000061 UNDERSÖKNING OM BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN KAN ANTAS FÖR Detaljplan fastighet

Läs mer

Undersökning av planens miljöpåverkan

Undersökning av planens miljöpåverkan Undersökning Samhällsbyggnad Handläggare Xxxx Xxxx 201X-XX-XX Diarienummer: 201X-XXXX Undersökning av planens miljöpåverkan Detaljplan för inom kommundelen/stadsdelen/serviceorten kommun, Västerbottens

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2

Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2 Behovsbedömning av detaljplan för Segersby 2 Tumba, mars 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Segersby 2 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Detaljplan för del av Hässleholm 88:1

Detaljplan för del av Hässleholm 88:1 Dnr.: BN 2016-927 Datum: 2018-06-05 Underlag för behovsbedömning Detaljplan för del av Hässleholm 88:1 Hässleholms kommun, Skåne län Underlag för behovsbedömning www.hassleholm.se/dp Behovsbedömning för

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Skäggeberg 15:167 m fl., LSS-boende SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Skäggeberg 15:167 m fl., LSS-boende SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Skäggeberg 15:167 m fl., LSS-boende SUNNE KOMMUN Värmlands län Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar av planer

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sundsberg 2:13 och del av 1:64, Selma. SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sundsberg 2:13 och del av 1:64, Selma. SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sundsberg 2:13 och del av 1:64, Selma. SUNNE KOMMUN Värmlands län 2015-05-05 Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Behovsbedömning. Förslag till upphävande för del av detaljplan SPL (Äreporten 4), Södra Munksjön, Jönköpings kommun

Behovsbedömning. Förslag till upphävande för del av detaljplan SPL (Äreporten 4), Södra Munksjön, Jönköpings kommun Samrådshandling 2016-12-06 Dnr: 2016:312 Behovsbedömning Förslag till upphävande för del av detaljplan SPL850312 (Äreporten 4), Södra Munksjön, Jönköpings kommun 1 Bedömning av miljöpåverkan En miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan. kommun 1 (4) Aktuell detaljplan Planens syfte Berörda fysiska planer och program Ändring av detaljplan för del av Kanaljorden 1:2, Lyrestad tätort, Mariestads kommun Rubricerad ändring av detaljplan syftar

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning till. fördjupning av översiktsplan för KUSTOMRÅDE MELLAN SKIVARPSÅN OCH KOMMUNGRÄNSEN MOT YSTAD

Miljökonsekvensbeskrivning till. fördjupning av översiktsplan för KUSTOMRÅDE MELLAN SKIVARPSÅN OCH KOMMUNGRÄNSEN MOT YSTAD Miljökonsekvensbeskrivning till fördjupning av översiktsplan för KUSTOMRÅDE MELLAN SKIVARPSÅN OCH KOMMUNGRÄNSEN MOT YSTAD 2009 12 09 innehållsförteckning inledning 2 sammanfattning 3 befintlig markanvändning

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Behovsbedömning. Storgatan i Högsby samhälle

Behovsbedömning. Storgatan i Högsby samhälle Storgatan i Högsby samhälle Programområdets läge i Högsby. Planprogram för fastigheterna längs med Storgatan i Högsby, Högsby 1:32 m.fl., Högsby samhälle, Högsby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Högsby

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

Bedömning av betydande miljöpåverkan

Bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-04-06 SID 1/ 10 Bedömning av betydande miljöpåverkan Detaljplan för Kumla-Stensta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Checklistan utgör underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av Brårud 3:92. SUNNE KOMMUN Värmlands län

SAMRÅDSHANDLING. BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av Brårud 3:92. SUNNE KOMMUN Värmlands län SAMRÅDSHANDLING BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för del av Brårud 3:92 SUNNE KOMMUN Värmlands län 2016-02-08 Behovsbedömning Enligt 6 kap. 11 miljöbalken (MB) om miljöbedömningar och miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-185/65, Område norr om Brobyvägen, Hästveda stationssamhälle

Ändring av detaljplan 11-HÄS-185/65, Område norr om Brobyvägen, Hästveda stationssamhälle Dnr.: BN 2017-1499 Datum: 2018-05-03 Underlag för behovsbedömning Ändring av detaljplan 11-HÄS-185/65, Område norr om Brobyvägen, Hästveda stationssamhälle Hässleholms kommun, Skåne län Ändring av befintlig

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer