REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 Kallelse Utskriftsdatum: REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Tid :00-15:00 Plats Kallade Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Joakim Pohlman (S), vice ordförande Carina Bengtsson (C), 2:e vice ordförande Helen Bengtsson (S) Tony Lundstedt (S) Olja Pekusic (S) Martina Gustafsson (S) Jerker Nilsson (V) Marita Bengtsson (MP) Bo Frank (M) Soili Lång Söderberg (M) Anna Johansson (C) Bengt Germundsson (KD) Gunnar Nordmark (FP) Pontus Nordfjell (SD) Ersättare Anne Karlsson (S) Ingemar Almkvist (S) Monica Widnemark (S) Anne Grotmaak (V) Magnus Gunnarsson (M) Patrick Ståhlgren (M) Catharina Winberg (M) Patrik Davidsson (C) Övriga kallade Patric Littorin, Sekreterare Lena Eriksson Sara Nilsson Utskriftsdatum:

2 Kallelse Utskriftsdatum: Justering av protokoll Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår regionala utvecklingsnämnden besluta att utse Carina Bengtsson att jämte ordförande justera protokollet. 2. Fastställande av dagordning 3. Tema Folkhälsa och social utveckling Sammanfattning Tema Folkhälsa och social utveckling Hur hänger folkhälsa och regional utveckling ihop? Vad arbetar Folkhälsa och social utveckling med? Hälsoläget i Kronobergs län 4. Rapporter från externa uppdrag 5. Delårsrapport augusti 2015 för regionala utvecklingsnämnden 15RK1294 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna Delårsrapport augusti 2015 för regionala utvecklingsnämnden. att rekommendera regionstyrelsen besluta att rekommendera regionfullmäktige godkänna regionala utvecklingsnämndens delårsrapport augusti Utskriftsdatum:

3 Kallelse Utskriftsdatum: Sammanfattning Det ekonomiska resultatet för januari-augusti 2015 uppgår till +2,7 miljoner kronor, och kan främst förklaras genom att egna medel ännu ej utnyttjats och vakanta tjänster. Prognosen för helåret är att resultatet i stort ska följa budgeten med ett positivt resultat på 0,9 miljoner. Beslutsunderlag Delårsrapport augugsti 2015 RUN - Missiv Delårsrapport aug_run_ Beslutsutrymme 1:1-anslag läge inför regionala utvecklingsnämnden 8 oktober 15RK18 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår regionala utvecklingsnämnden att besluta att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Regionala utvecklingsnämnden har beslutat om ett indikativt beslutsutrymme gällande 1:1-anslaget samt fördelning mellan de olika ändamålen. I samband med projektbeslut ges en uppdatering av läget. Beslutsunderlag Beslutsutrymme 1:1-anslag läge inför regionala utvecklingsnämnden 8 oktober. Förslag till beslut. Beslutsutrymme 1:1-anslag, läge inför regionala utvecklingsnämnden 8 oktober. Beslutsunderlag. 7. Medel till Uppföljning RK1312 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att avsätta kronor till uppföljningsarbete kopplat till det statliga 1:1- anslaget för år 2015 att anslå medel ur anslaget 1:1 Sammanfattning Utskriftsdatum:

4 Kallelse Utskriftsdatum: I regleringsbrevet från regeringen anges varje år tilldelningen av det statliga anslaget 1:1. Anslaget får av Region Kronoberg endast användas till projektmedel, med undantag för kronor som enligt regleringsbrevet får användas till uppföljning och utvärdering kopplat till anslaget. Dessa kronor belastar inte organisationens bemyndiganderam, d.v.s. det ökar inte på Region Kronobergs skuld. För att kunna arbeta med uppföljning av Region Kronobergs arbete och effekterna av anslagets användning, krävs både personella resurser och statistikoch analysverktyg. Arbetet ska genomföras i linje med lärandeplan och strategi för lärande uppföljning. Beslutsunderlag Medel till Uppföljning Missiv Medel till Uppföljning Beslutsunderlag. 8. Nätspridare RK1386 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna val av Nätspridare Sammanfattning Region Kronoberg och AV-Media har under fyra år utsett Nätspridare i syfte att lyfta pedagoger som visat framsteg i användningen av digitala verktyg. Pedagoger som i handling visar att digitala verktyg är möjliggörare i arbetet har stor betydelse för att användningen av IT i skolan skall kunna nå en internationellt hög nivå. Spridningen av nominerade och tidigare pristagare har varit god mellan länets kommuner, samtliga kommuner har någon gång haft en pristagare. Tjänsteskrivelse delas ut på sammanträdet. Pristagarna offentliggörs under Digitala kompetensdagen på Linnéuniversitetet den 27 oktober. Prisutdelare är regionstyrelsens ordförande. Beslutsunderlag Nätspridare 2015 missiv 9. Svar på motion Region Kronoberg bör gå med i Teknikcollege 15RK1197 Förslag till beslut Utskriftsdatum:

5 Kallelse Utskriftsdatum: Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att rekommendera regionstyrelsen rekommendera regionfullmäktige besluta att bifalla motionen. Sammanfattning Thomas Haraldsson (Centerpartiet) har i en motion föreslagit att ge Regionala utvecklingsnämnden i uppdrag att ta upp en diskussion med Teknikcollege för att bli en del av samarbetet. Kronobergs län är beroende av en livskraftig tillverkningsindustri och det finns stora framtida kompetensbehov. Trots detta har många industriprogram tvingats läggas ned på grund av för få sökande till utbildningarna. Teknikcollege Kronoberg är en samverkansplattform som arbetar med att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Eftersom Region Kronoberg har ett regionalt ansvar för näringslivsutveckling och kompetensförsörjning skulle det vara lämpligt att även regionen går med som en part i Teknikcollege på samma sätt som i Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Regionala utvecklingsnämnden ges i uppdrag att ta en diskussion med Teknikcollege Kronoberg om möjligt medlemskap/stärkt samverkan. Region Kronoberg har redan idag ett nära samarbete med Teknikcollege i en rad frågor och delfinansierar med hjälp av regionala utvecklingsmedel en utvidgning av Teknikcollege Kronoberg till att innefatta hela länet. Teknikcollege är just nu inne i en expansionsfas, vilket öppnar upp för en dialog om hur samverkan ytterligare kan utvecklas. Beslutsunderlag Svar på motion: Teknikcollege Motion: Region Kronoberg bör gå med i Teknikcollege 10. Remissyttrande En ny regional planering-ökad samordning och bättre bostadsförsörjning, Region Kronoberg 15RK1259 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Näringsdepartementet. Sammanfattning Region Kronoberg har av Näringsdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. 5 Utskriftsdatum:

6 Kallelse Utskriftsdatum: I yttrandet ställer sig Region Kronoberg bakom Bostadsplaneringskommitténs förslag om en ny regional fysisk planering. Synpunkterna som har lämnats i yttrandet är av övergripande karaktär och hanterar följande punkter: Fördelen med kommitténs förslag är att få ett helikopterperspektiv på samhällsplanering på regionnivå, men detta får inte gå ut över det kommunala självstyret och planmonopolet. Effekterna av ökad samverkan och samordning mellan olika planeringsslag och mellan kommunal, regional och nationell nivå kan bidra till en helhetssyn och öka förutsättningarna för en mer långsiktig, och strategisk samhällsplanering med medborgarnas behov i fokus. Framtagning av nationell strategi och ett nationellt forum för fysisk planering och bostadsförsörjning kan skapa en tydlighet och därmed öka förutsägbarheten för kommuner och marknadens aktörer. En regional fysisk planering kan dock endast i begränsad omfattning bidra till att lösa de grundläggande problemen med bostadsbrist och en låg rörlighet på bostadsmarknaden. Beslutsunderlag En ny regional planering- ökad samordning och bättre bostadsförsörjning - missiv En ny regional planering-ökad samordning och bättre bostadsförsörjning 11. Remissyttrande Bredbandsstrategi för Kronobergs Län Dnr: RK1468 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Länsstyrelsen i Kronobergs län. Sammanfattning Region Kronoberg har av Länsstyrelsen i Kronobergs Län beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Ett väl fungerande och utbyggt bredband är en nyckelfråga för vårt läns utveckling. Det ger individen frihet att verka och bo varhelst hen vill. I Kronobergs län är ambitionen därför att IT-infrastruktur av god kvalitet ska bli tillgänglig för alla. Alla hushåll ska på sikt ha möjligheten att ansluta sig till fast bredband av god kvalitet via fiber eller tekniker jämförbara med fiber. Den regionala bredbandsstrategin ska ses som en kompletterande länk i detta arbete 6 Utskriftsdatum:

7 Kallelse Utskriftsdatum: som kan agera vägvisare, underlätta samordning och förstärka det goda arbete som kommuner och privata aktörer gör. Vad gäller kommunala bredbandskoordinatorer är det mycket angeläget att sådana finns i kommunerna. Hög tillgänglighet i näten kräver extra investeringar. Risk-och sårbarhetsanalyser är styrke- och svaghetsindikatorer. Beslutsunderlag Remissyttrande Bredbandsstrategi för Kronobergs län Missiv Remissvar Bredbandsstrategi i Kronobergs län Uppföljningsplan för Regional utvecklingsstrategi 15RK1530 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att anta Uppföljningsplan för Regional utvecklingsstrategi i enlighet med upprättad skrivelse. Sammanfattning Regionala utvecklingsnämnden ansvarar för uppföljningen av RUS. Uppdraget att utveckla en uppföljningsplan för den regionala utvecklingspolitiken stipuleras i förordningen för regional tillväxt. I samband med att Region Kronoberg beslutade att ta fram en regional utvecklingsstrategi (RUS) för perioden utgick även en beställning om att förstärka möjligheterna till att följa upp denna. RUS innehåller en övergripande plan för uppföljning men saknar mer ingående beskrivningar av hur arbetet ska gå till och vad som ska följas upp. Därför har en uppföljningsplan utarbetats, vilken beskriver hur uppföljning av RUS ska ske, på såväl strateginivå som verksamhetsnivå. Syftet med föreliggande uppföljningsplan är att beskriva vad som ska följas upp, när detta ska ske och hur det ska genomföras. Ambitionen är att uppföljningsplanen ska ge en samlad bild av det kommande uppföljningsarbetet av den regionala utvecklingspolitiken. Beslutsunderlag Uppföljningsplan för Regional utvecklinsstrategi - missiv Uppföljningsplan Regionala utvecklingsstrategin Utskriftsdatum:

8 Kallelse Utskriftsdatum: Nytt utvecklingsprogram för SME mot nya marknader 15RK1107 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Tillväxtverket ska genomföra ett nytt program med inriktning mot att öka möjligheterna för småföretag att nå nya marknader och som innebär att stöd ges till företag i form av affärsutvecklingscheckar. Stödet riktas till företag med 2-49 anställda och ges i två former, dels utan branschbegränsning, förutom t.ex. jordbruksverksamhet, dels till miljöteknikföretag. Villkoren är i övrigt desamma för båda stödformerna. För dessa insatser har Region Kronoberg erhållit följande: - Affärsutvecklingscheckar mot internationella marknader kr - Affärsutvecklingscheckar för Grön Tillväxt kr Stödnivån ligger på max 50 % och kan uppgå till kronor. Företagen finansierar resterande 50 % med egna medel. Arbetet i regionerna ska genomföras enligt en ny arbetsmodell med regionala partnerskap, där regionalt utvecklingsansvariga får en aktiv roll. Region Kronobergs roll i genomförandet blir att administrera beslut och utbetalningar, ha dialog med beviljade företag och återrapportera. Ingen ersättning från Tillväxtverket ges för administration och genomförande av programmet. Beslutsunderlag Nytt utvecklingsprogram för SME mot nya marknader - Missiv Nytt utvecklingsprogam för SME mot nya marknader 14. Förfrågan om medfinansiering till VINNOVAprojektet Skola för alla, från första dagen 15RK1595 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att avsätta kr för hela projektperioden till projektet Skola för alla, från första dagen i nya landet. att anslå medlen från egna medel. 8 Utskriftsdatum:

9 Kallelse Utskriftsdatum: att medlen betalas ut under förutsättning att övriga medfinansiärer fullföljer sina åtaganden. Sammanfattning Region Kronoberg har fått en förfrågan om att delta i VINNOVA-projektet Skola för alla, från första dagen i det nya landet som har som syfte att tillsammans med forskare och offentliga aktörer utveckla ett digitalt läromedel som skall bidra till att bättre kunna möta nyanlända elevers behov avseende språkinlärning parallellt och integrerat med ämnesundervisning i skolan. Region Kronoberg och Lessebo och Uppvidinge kommuner samt Studiehandledning on-line fått frågan om att delta i projektet för att genomföra pilotinsatser och testa projektets IKT-stöd och arbetsmetoder. Lessebo och Uppvidinge kommuner har flest nyanlända i regionen, vilket utgör en god grund för att testa verktyget och modellen. Studiehandledning on-line har rönt nationellt intresse med idén om att undervisa på distans. I tre år har man arbetat på regionalt plan med att nyttja befintliga lärares kompetens via distanskommunikation och digitala verktyg. Projektet Studiehandledning on-line som finansierats av Regionförbundet södra Småland har fallit väl ut men avsaknaden av digitala läromedel på olika språk har gjort det svårt att skala upp idén. Projektet Skola för alla ger möjlighet att växla upp satsningen mot en växande målgrupp. Beslutsunderlag Förfrågan om medfinansiering Skola för alla - Missiv Förfrågan om medfinansiering Skola för alla 15. Handledning i förändring 15RK1546 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår att regionala utvecklingsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Region Kronoberg har lämnat in en ansökan om att genomföra en förstudie kallad Handledning i förändring till ESF-rådet. Ansökan lämnades in med kort framförhållning och beslutades av regionala utvecklingsnämndens ordförande på delegation. Målet med ESF-rådets utlysning och föreliggande projekt är snabbare övergång mellan utbildning och arbetsliv. Förstudien syftar till att undersöka vilka behov 9 Utskriftsdatum:

10 Kallelse Utskriftsdatum: som finns av kompetensutveckling kopplat till handledning och introduktion. Projektets budget uppgår till 1,1 miljoner kr, vilket finansieras till 100% av ESFrådet om medel beviljas. Beslutsunderlag Handledning i förändring - Missiv Handledning i förändring - Tjänsteskrivelse 16. Trafikförsörjningsprogram för Kronobergs län RK312 Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår regionala utvecklingsnämnden besluta att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Ansvarig samordnare Per Hansson redogör för aktuellt läge angående arbete med ny trafikförsörjningsplan Region Kronoberg är Kollektivtrafikmyndighet i Kronobergs län. Kollektivtrafiklagen (SFS 2010:1065) ställer krav på att alla län ska upprätta ett trafikförsörjningsprogram som beskriver hur kollektivtrafiken ska utvecklas och fungera på års sikt. Trafikförsörjningsprogrammet ska identifiera behovet av kollektivtrafik inom länet och till viktiga resmål utanför länsgränsen. Det ska beskriva det utbud av kollektivtrafik som förtroendevalda i Kronobergs län långsiktigt vill erbjuda medborgare och näringsliv och därmed ta ansvar för att trafiken kommer att utföras. 17. Redovisning av delegeringsbeslut Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår regionala utvecklingsnämnden besluta att notera anmälda delegationsbeslut till protokollet. Delegeringsbeslut 15RK569-30Regional utvecklingsdirektörs delegationsbeslut nr 30/2015: Beslut att avslå ansökan om medel till projektet Rymdresan. 10 Utskriftsdatum:

11 Kallelse Utskriftsdatum: RK591-3 Regionala utvecklingsnämndens ordförandes delegationsbeslut nr 3/2015: att lämna in ansökan "Handledning i förändring" till ESF-rådet. 18. Kurser och konferenser Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämndens presidieberedning föreslår regionala utvecklingsnämnden att besluta att erbjuda ledamöterna i regionala utvecklingsnämnden att delta på konferensen "Flyktingmottagande i förändring" en valfri dag. Sammanfattning Rikskonferens "Flyktingmottangande i förändring" i Växjö 30 november - 2 december Ledamöter i regionala utveckingsnämnden erbjuds att delta på konferensen en valfri dag. 19. Övriga ärenden 11 Utskriftsdatum:

12 5 Delårsrapport augusti 2015 för regionala utvecklingsnämnden 15RK

13 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK1294 Handläggare: Lena Eriksson, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Delårsrapport augusti 2015 för regionala utvecklingsnämnden Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna Delårsrapport augusti 2015 för regionala utvecklingsnämnden. att rekommendera regionstyrelsen besluta att rekommendera regionfullmäktige godkänna regionala utvecklingsnämndens delårsrapport augusti 2015 Sammanfattning Det ekonomiska resultatet för januari-augusti 2015 uppgår till +2,7 miljoner kronor, och kan främst förklaras genom att egna medel ännu ej utnyttjats och vakanta tjänster. Prognosen för helåret är att resultatet i stort ska följa budgeten med ett positivt resultat på 0,9 miljoner. Sara Nilsson Tf regional utvecklingsdirektör Lena Eriksson Ekonomichef Bilaga: Delårsrapport augusti 2015 för regionala utvecklingsnämnden Sida 1 av 1 13

14 DELÅRSRAPPORT RUN AUGUSTI

15 Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet med uppdrag inom näringsliv, skola, utbildning, infrastruktur, sociala frågor och folkhälsa. Långsiktiga mål 2017 Kronoberg växer i öppna och hållbara livsmiljöer Kronoberg växer av en cirkulär ekonomi med förnyelseförmåga En arbetsmiljö som präglas av innovation, delaktighet och en rimlig arbetsbelastning Region Kronoberg är en drivande utvecklingsaktör Hållbart ledningssystem Våra resurser ska komma samhället till del kostnadseffektivt och jämlikt Nya uppdrag ska vara fullt finansierade Långsiktiga strategier Strategier enligt RUS Delaktiga medarbetare Stärka medarbetarna i deras roll som pådrivare av utvecklingsfrågor Tydliggörande av Region Kronobergs erbjudande Jämställdhetsintegrering av utvecklingsarbetet Prioritering av statliga uppdrag Vår vision Ett gott liv i ett livskraftigt län Respekt för människan Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi Vi ser varje individs behov och de som möter oss känner förtroende och trygghet. Vi möter varandra med omtanke och respekt. Vi uppskattar varandras insats och har ett öppet klimat. Vi lär oss hela tiden och arbetar tillsammans för att utveckla bästa möjliga verksamhet. Vi tar ansvar för att använda våra resurser där de kommer kronobergarna bäst tillgodo. 2 15

16 Verksamhetsövergripande Perspektiv Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi Vårt nuläge Befintlig verksamhet som flyttats över Ny RUS antagen som beskriver vilken utveckling som ska uppnås och komma invånarna tillgodo. Ny organisation och lokalisering. Delvis förändrad roll. Hög kompetens hos medarbetarna, stora krav på flexibilitet och anpassningsförmåga. Behov av gemensam verksamhetsidé Drift av tidigare verksamheter fortsätter, samtidigt som behov av samarbete och att finna synergier och roller. Fortsatt behov av samverkan och samhandling med intressenter Saknar mål och målvärden i enlighet med styrkortsmodellen. Utmaningsdrivet arbetssätt i centrum i RUS behov av utveckling från ett stuprörstänk. Sammanslagningsbudget Ökade kostnader p.g.a. organisationsförändring Ofinansierade statliga uppdrag Behov av att resurssätta RUS och tidigare projektverksamhet Obalans i fördelning av projektmedel mellan kvinnor och män Aktiviteter Genomförande av tidigare planerade aktiviteter Samordning av befintliga nätverk Utbildning, t.ex. yrkeshögskola, internutbildning, Tylösandsdagarna. Utveckling av former och rutiner för nya uppdrag. Processledning t.ex. Sverigeförhandlingen, Digital agenda för skolan, handlingsplaner inom folkhälsa. Projekt: Mat2015, Tvärdrag, Kinakontor etc. Utredningar: Barnahus, missbruks- och beroendevård, etc. Delaktiga medarbetare med tydliga roller Löpande dialog med medarbetarna kring roller och uppdrag. Delaktighet hos medarbetarna kopplat till ny lokalisering, nya arbetssätt och verksamhetsidé. Gemensamma lärandeaktiviteter. Utvecklad verksamhetsidé Process för att ta fram en verksamhets idé för avdelningen. Utveckling av mötes- och samarbetsformer för avdelningen, inklusive gemensamma rutiner. Ta fram konkreta mål och målvärden i enlighet med styrkortsmodellen. Utmaningsdrivet arbetssätt Påbörja implementering av ledningssystem enligt standard för hållbarhet. Utveckling av samverkansformer med intressenter, t.ex. nätverk. Undersöka former för VP-arbete som möjliggör utmaningsdrivet arbetssätt. Ekonomi i balans Hantering av gemensam budget och analys inför kommande år. Utveckla uppföljning. Projektbeslut vid behov. Jämställdhetsintegrering av Projektverksamheten. Utveckling av rutiner. Beslutad RUS med understrategier Framtagande av strategier: RUS, RIS, 3 16

17 Kompetensförsörjning etc. Framtagande av uppföljningsplan Implementering av tidigare framtagna strategier, t.ex. LTP och Folkhälsopolicy Aktuella handlingsplaner Framtagande av RUS Framtagande av RIS Framtagande av Kompetensförsörjningsstrat egi Framtagande av uppföljningsplan Gemensamma lärandeaktiviteter Framtagande av verksamhetsidé Jämställdhetsintegrering av projektverksamheten 4 17

18 Styrkort 2015 Styrtal Nuläge aug 2015 Prognos/bedömning Mål 2015 Långsiktigt mål 2017 Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi 5 18

19 Sammanfattning av perioden Regionala utvecklingsnämndens verksamheten löper huvudsakligen enligt fastställd verksamhetsplan. Nämnden har under andra perioden berett ett flertal övergripande strategier inom ramen för det statliga uppdraget såsom Regional utvecklingsstrategi, Regional Innovationsstrategi och Kompetensförsörjningsstrategi. Regional utvecklingsstrategi och Regional Innovationsstrategi har antagits i regionfullmäktige i juni. Beslut om remissversion av Kompetensförsörjningsstrategi har tagits vid samma tillfälle. Arbetet med nya statliga uppdrag som övertogs från länsstyrelsen i samband med lagändringen har fortsatt under perioden. Ekonomin har inga stora avvikelser totalt. På vissa enheter förekommer positiva avvikelser pga vakanser. Egna projektmedel är ännu ej utnyttjade och ej heller periodiserade därför förekommer positiva avvikelser här. 6 19

20 1. Invånare Nuläge Det regionala utvecklingsuppdraget övertogs av Region Kronoberg vid årsskiftet i enlighet med lagen om regionalt utvecklingsansvar i Kronobergs län. Region Kronoberg övertog även övriga delar i regionförbundets uppdrag i enlighet med beslut i samtliga kommunfullmäktigeförsamlingar i länet. Region Kronoberg har utöver detta även andra uppdrag från regeringen och statliga myndigheter genom regleringsbrev och villkorsbeslut. Under det andra tertialet har arbetet fortsatt med att integrera ovanstående uppdrag inom regionala utvecklingsnämndens verksamhetsområde. Aktiviteter Ett av regionala utvecklingsnämndens större uppdrag är kompetensförsörjning. Tylösandsdagarna är avdelningens återkommande kompetensutvecklingsdagar inom områden som berör offentlig verksamhet. Dagarna ägde rum i maj 2015 med cirka 1500 deltagare på ett fyrtiotal kurser Kunskapsutveckling Syd har startat fyra YH-utbildningar: medicinsk sekreterare; tandsköterska; specialistundersköterska barn, och; specialistundersköterska operation, anestesi och intensivvård. I samband med lagändringen överfördes ett statligt uppdrag från Länsstyrelsen i Kronobergs län avseende kommersiellt service och företagsstöd. Regionala utvecklingsnämnden har under perioden fortsatt utvecklingen av former och rutiner för arbetet med kommersiell service. Under augusti har landsbygdsprogrammet, som administreras av Länsstyrelsen, öppnat vilket troligtvis får till följd att ansökningarna på kommersiell service kommer att minska. Under perioden har Region Kronoberg också tilldelats ett nytt statligt uppdrag med särskild finansiering som innebär att regionen ska tillsätta en regional bredbandkoordinator. Dennes uppgift är att under perioden arbeta för bredbandsutbyggnad i det egna länet. Utarbetande av rutiner för företagsstöd har under perioden påbörjats, med stöd från Tillväxtverket. Ett erfarenhetsutbyte med närliggande regioner planeras under hösten Regionala utvecklingsnämnden ansvarar för processer som leder och stödjer regional utveckling. Processledning sker löpande, till exempel Sverigeförhandlingen, Digital agenda för skolan, Plug In och Digitala verktyg för ökad måluppfyllelse i skolan. Region Kronoberg har i uppdrag att utreda möjligheterna för Barnahus i Kronobergs län. Utredningen bland de samverkande parterna visade att förutsättningarna för ett Barnahus bedöms som mycket goda. Samverkansavtal gällande Barnahus har skickats för beslut till berörda huvudmän. Positiva svar har inkommit från samtliga förutom Uppvidinge kommun som väntas fatta beslut i september månad. 7 20

21 En utredning om bästa möjliga missbruks och beroendevård har presenterats vid kommunalt forum den 12 juni. Avseende arbete med att framställa planeringsunderlag för strategisk planering av infrastruktur och kollektivtrafik fortsätter de tre åtgärdsvalsstudier som påbörjats under tidigare redovisningsperioder. Regionala utvecklingsnämnden ansvarar inför regionstyrelsen för att implementera det regionala utvecklingsansvaret i Kronobergs län. Ett intensivt arbete med framtagande av ett flertal regionala strategier har pågått under föregående år och första hälften av Den regionala utvecklingsstrategin (RUS) och den regionala innovationsstrategin (RIS) antogs av regionfullmäktige i juni 2015, i enlighet med handlingsplanen. Även framtagandet av kompetensförsörjningsstrategin, där en remissversion beslutats av den regionala utvecklingsnämnden, följer tidsplanen. En uppföljningsplan är under framtagande, vilken är nära kopplad till strategi- och projektarbetet. Denna beräknas enligt handlingsplanen beslutas av den regionala utvecklingsnämnden i oktober Måluppfyllelse Mål - Genomförande av tidigare planerade aktiviteter Genomförande sker i stort enligt plan. Mål - Beslutad RUS med understrategier RUS och understrategin RIS antagna i regionfullmäktige i juni Beslut om remissversion av kompetensförsörjningsstrategin taget i enlighet med tidsplan. 8 21

22 2. Medarbetare Nuläge Regionala utvecklingsavdelningen är en ny avdelning med delvis förändrar roll, varför fokus under andra tertialet fortsatt har legat på dialog kring roller och uppdrag i den nya organisationen. Avdelningens medarbetare har i juni 2015 flyttat till nya lokaler, vilket har krävt förberedelser och delaktighet för att arbeta med ett aktivitetsbaserad arbetssätt. Avdelningens medarbetare har hög kompetens. Det andra tertialet har fortsatt inneburit stora krav på flexibilitet och anpassningsförmåga mot bakgrund av omorganisation, nya uppdrag och flytt till nya lokaler. Aktiviteter Under perioden har dialog kring roller och uppdrag fortsatt, dels på initiativ av avdelningens chefer, dels på initiativ av medarbetare. När det gäller delaktighet hos medarbetarna kopplat till ny lokalisering, nya arbetssätt och verksamhetsidé har delaktighet under perioden främst skett kopplat till ny lokalisering och verksamhetsplanering för Större delen av flytten till nya lokaler ägde rum i juni månad. Medarbetarna har varit delaktiga genom arbetsgrupper och möjlighet att lämna synpunkter individuellt. Verksamhetsplaneringen för 2016, tillsammans med diskussioner om vilka arbetssätt som behövs för att nå målen i RUS, inleddes under avdelningens utvecklingsdagar i augusti, och kommer att fortsätta under september månad. När det gäller gemensamma lärandeaktiviteter har en handlingsplan för detta upprättats under perioden. I enlighet med planen har avdelningens första gemensamma utvecklingsdag ägt rum i augusti, med fokus dels på att lära känna varandra, dels på verksamhetsplaneringen för Måluppfyllelse Delaktiga medarbetare med tydliga roller Medarbetarna har haft en hög grad av delaktighet i frågor kopplade till ny lokalisering, där större delen av personalen flyttade in i nya lokaler under juni månad. Vidare har startskottet för medarbetarnas deltagande i verksamhetsplaneringen för 2016 gått under avdelningens utvecklingsdagar i augusti. Roller har tydliggjorts genom löpande dialog mellan chefer och medarbetare. 9 22

23 TABELL Arbetad tid och frånvarotid, egen personal Region Kronoberg Jan - aug 2015 Jan-aug 2014 A Närvarotid tim Saknas C Frånvarotid tim Saknas Summa tim Kommentar: Frånvarotid jämfört med arbetad tid håller sig ganska konstant jämfört med tidigare månader. Frånvarotiden är något högre men detta beror på att semestermånaden är med. TABELL Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Jan - aug 2015 Jan aug 2014 Totalt Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Regional utveckling totalt 2,07 2,20 1,6 Saknas Kommentar: Sjukfrånvaron är förhållandevis låg i dessa verksamheter. Har ökat på verksamhetsstöd och hållbar tillväxt pga ett par långtidssjukskrivningar

24 TABELL Sjukfrånvarodagar (kort/lång) per snittanställd Jan-aug 2015 Jan-aug 2014 Totalt 1-14 dgr >14 dgr Totalt 1-14 dgr >14 dgr Regional utveckling totalt 5,3 2,1 3,3 Saknas Kommentar: Sjukfrånvarodagar per snittanställd i procent av ordinarie arbetstid är väldigt låga. Har ökat något på verksamhetsstöd och hållbar tillväxt vilket beror på ett par längre sjukskrivningar. Sjukfrånvarodagarna skiljer sig inte mycket från samma period föregående år hos Regionförbundet. Man visar något lägre sjukfrånvarodagar Samtliga siffror som anges i tabellerna har en månads eftersläpning och avser statistik för det som hänt i januari-juli. Anledningen att det saknas en månad är att verksamheten inte bedrevs i samma organisation under december. Av samma anledning saknas även jämförelsesiffror för Verksamhetsutveckling Nuläge Regionala utvecklingsnämnden är en ny nämnd, med en ny förvaltning. Under perioden har behov av att formulera det gemensamma uppdraget diskuterats, samt behov av att formulera samverkan och samhandling med intressenter. Regionala utvecklingsnämndens saknar mål och målvärden i enlighet med styrkortsmodellen för 2015, mot bakgrund av sammanslagningen av två organisationer. Avdelningen behöver utveckla ett utmaningsdrivet arbetssätt. Regionala utvecklingsnämnden ansvarar Region Kronobergs statliga utvecklingsmedel. Mål under 2015 är att arbeta med jämställdhetsintegrering av projektverksamheten, eftersom det finns en obalans i fördelning av projektmedel mellan kvinnor och män

25 Aktiviteter Framtagandet av en gemensam verksamhetsidé för avdelningen har gått vidare genom att en extern konsult anlitats som ger expertkunskap i processen. Arbetet med framtagande av en verksamhetsidé kommer att pågå under hösten 2015 i enlighet med upprättad handlingsplan. Processen kommer att ske i nära koppling till Region Kronobergs verksamhetsplanering, budgetprocess och värdegrundsarbete. Utveckling av grundläggande mötes- och samarbetsformer för avdelningen har fortsatt under perioden. Diskussioner kring hur verksamhetsplanering för 2016 kan genomföras utifrån ett utmaningsdrivet arbetssätt snarare än enhetsvis påbörjades under förra perioden i ledningsgruppen. Det utmaningsdrivna arbetssättet låg också i fokus under avdelningens utvecklingsdagar i augusti. Såväl medarbetare som verksamhetens ledning identifierade behovet av att utveckla arbetssätt över avdelningsgränserna som skapar positiva synergieffekter. Utveckla rutiner för uppföljning samt jämställdhetsintegrering av verksamheten ligger i uppföljningsplanen under ekonomi men redovisas här, då ekonomidelen uteslutande fokuserar på avvikelser mot budget. En ny ansökningsblankett är framtagen. Förhoppningen är att denna blankett såväl underlättar integreringen av horisontella perspektiv som projektuppföljningen. Arbetet fortsätter enligt upprättad handlingsplan med utformandet av bedömningsmaterial och redovisningshandlingar. Ambitionen var initialt att lansera ansökningsblanketten vid projektansökningstillfället i september. Det finns dock en risk för att denna tidsplan inte kommer att hålla och att lansering istället sker vid nästkommande projektutlysning. Orsakerna till detta är bland annat personalförändringar. Förseningen påverkar inte projektverksamheten nämnvärt då projektaktörer kan söka på befintliga ansökningshandlingar. Ett system för uppföljning av projektverksamheten är under utveckling och testas under perioden. Måluppfyllelse 2015 Mål - Utvecklad verksamhetsidé Diskussioner har fortsatt i regionala utvecklingsdirektörens ledningsgrupp. En extern konsult har anlitats för att stötta processen, vilken löper vidare i enlighet med upprättad handlingsplan. Mål - Utmaningsdrivet arbetssätt Diskussioner kring hur VP för 2016 kan genomföras utmaningsdrivet snarare än enhetsvis har fortsatt i ledningsgruppen samt under verksamhetens utvecklingsdagar i augusti. Utveckling av grundläggande mötes- och samarbetsformer för avdelningen ska ske utifrån ett utmaningsdrivet arbetssätt. Mål - Jämställdhetsintegrering av projektverksamheten Ny ansökningshandling är färdigställd. Risk finns för att lansering inte kan ske förrän vid utlysningstillfället efter september månad. Detta hanteras genom att de projekt som ansöker om medel fram till att den nya handlingen är klar ansöker på nu gällande projektblanketter

26 4. Ekonomi Totalt visar regional utveckling ett resultat efter åtta månader på +2,7 milj kronor. Överskottet beror på att egna medel inte har utnyttjats och ej heller periodiserats, en högre grad av projektfinansiering och att avdelningarna har vissa vakanser. Regional utveckling gemensamt visar ett resultat på +2,1 milj kronor. Största avvikelserna beror på vakanser på personalsidan samt att egna medel ännu ej utnyttjats och ej heller periodiserats. Kunskap och Lärande visar ett negativt resultat på -0,9 milj kronor. På AV-Media har man ett stort positivt resultat på kostnadssidan eftersom man inte gjort alla planerade inköp av material ännu medan YH-utbildning visar ett negativt resultat beroende på att det är för högt budgeterat på intäktssidan. Man har inte så många utbildningar som det var budgeterat för. Viss osäkerhet finns fortfarande på kurser och utbildning eftersom det har varit problem med filinläsningar gällande fakturering av Tylösandsveckan. Även kursadministrationen visar ett negativt resultat beroende på att man nu vistas på två ställen och får en del högre kostnader i och med detta. Folkhälsa och social utveckling har ett resultat efter åtta månader på 0,6 miljoner kronor. Resultatet är ojämnt fördelat mellan verksamheterna. Dels har man inte projektfinansierats i den grad som var tänkt vilket påverkar negativt och dels har man vakanser bland personalen som påverkar positivt. Hållbar tillväxt har ett positivt resultat på 0,9 miljoner kronor. Det positiva resultatet beror på att man har projektfinansierats i högre grad än planerat. I dagsläget har vi knappt 10 externfinansierade projekt, sen tillkommer ett antal projekt där vi är inblandade på ett eller annat sätt. Regional utveckling har 63 budgeterade tjänster. Antalet anställda inom Regional utveckling är 70 personer. Prognosen för 2015 är att budgeten i stort sett kommer hållas med ett litet positivt resultat

27 Resultaträkning exkl proj Månad - Aug Ackumulerat Årsutfall Rullande Årsbudget Överens. Prognos Jan- Jan- (mnkr) Utfall Budget Diff Aug Budget Diff Aug mån 2015 Vp Helår Intäkter Landstingsersättning 3,8 3,9-0,1 32,0 32,3-0,3 0,0 0,0 32,0 47,9 47,9 Övriga intäkter 1,1 2,7-1,5 14,7 22,4-7,7 0,0 0,0 14,7 33,2 33,2 SUMMA INTÄKTER 4,9 6,6-1,6 46,7 54,7-8,0 0,0 0,0 46,7 81,1 0,0 81,1 Kostnader Personalkostnader -2,8-3,3 0,5-22,5-27,2 4,7 0,0 0,0-22,5-40,1-39,6 Övriga kostnader -3,2-3,3 0,1-21,8-27,4 5,6 0,0 0,0-21,8-40,9-40,5 Avskrivningar och internränta 0,0 0,0 0,0-0,1-0,1 0,0 0,0 0,0-0,1-0,1-0,1 SUMMA KOSTNADER -5,9-6,6 0,7-44,4-54,7 10,2 0,0 0,0-44,4-81,1 0,0-80,2 Projekt 0,1 0,0 0,1 0,4 0,0 0,4 0,0 0,0 0,4 0,0 0 0,0 Resultat -1,0 0,0-0,9 2,7 0,0 2,7 0,0 0,0 2,7 0,0 0,0 0,

28 Regional utveckling augusti 2015 Resultaträkning exkl proj Månad -Augusti Ackumulerat 2015 Årsbudget Prognos (mnkr) Utfall Budget Differens Utfall Ack Budget Ack Differens 2015 Helår Internt stöd , ,3-234, , ,4 396, ,0 +0,6 Projektkontor ekonomiskt stöd , ,2-262, , , , ,6 +0,1 Kurs/Utbildning ,1-324,9-998, , ,4-943, ,5-1,9 Hälsa/omsorg -142,8-596,6 453, , ,9 598, ,0 +1,4 Samhällsutveckling -417,4-569,2 151, , ,2 968, ,0 +0,7 Totalsumma , ,2-889, , , , ,2 +0,9 Den stora utmaningen för Regional utveckling är att få olika uppdrag, framförallt statliga, fullfinansierade. Beslut fattas ofta snabbt och uppdrag läggs ut på regionen utan att finansieringen är löst

29 6 Beslutsutrymme 1:1-anslag läge inför regionala utvecklingsnämnden 8 oktober 15RK18 29

30 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK18 Handläggare: Joao Minelmio, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Beslutsutrymme 1:1-anslag läge inför regionala utvecklingsnämnden 8 oktober Förslag till beslut Regionala utvecklingsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet. Sammanfattning Regionala utvecklingsnämnden har beslutat om ett indikativt beslutsutrymme gällande 1:1-anslaget samt fördelning mellan de olika ändamålen. I samband med projektbeslut ges en uppdatering av läget. Sara Nilsson Tf regional utvecklingsdirektör Joao Minelmio Samordnare Bilaga: Beslutsunderlag, daterat Sida 1 av 1 30

31 Beslutsunderlag Diarienr: 15RK18 Handläggare: Joao Minelmio, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Beslutsutrymme 1:1-anslag, läge inför regionala utvecklingsnämnden 8 oktober Beslutsutrymmet för 1:1-anslaget ser i dagsläget ut som följer: (kr) Ändamål Återstående innan beslut varav 2015 Föreslagna för bifall varav 2015 Återstående efter beslut varav 2015 Projektverksamhet Företagsstöd Kommersiell service Uppföljning/utvärdering SUMMA Inneliggande ärenden för beslut RUN 8/ Ändamål Beslutsförslag Varav 2015 Uppföljning 2015 Uppföljning/utvärdering bifall kr 31

32 7 Medel till Uppföljning RK

33 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK1312 Handläggare: Joao Minelmio, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Medel till Uppföljning 2015 Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att avsätta kronor till uppföljningsarbete kopplat till det statliga 1:1- anslaget för år 2015 att anslå medel ur anslaget 1:1 Sammanfattning I regleringsbrevet från regeringen anges varje år tilldelningen av det statliga anslaget 1:1. Anslaget får av Region Kronoberg endast användas till projektmedel, med undantag för kronor som enligt regleringsbrevet får användas till uppföljning och utvärdering kopplat till anslaget. Dessa kronor belastar inte organisationens bemyndiganderam, d.v.s. det ökar inte på Region Kronobergs skuld. För att kunna arbeta med uppföljning av Region Kronobergs arbete och effekterna av anslagets användning, krävs både personella resurser och statistik- och analysverktyg. Arbetet ska genomföras i linje med lärandeplan och strategi för lärande uppföljning. Sara Nilsson Tf regional utvecklingsdirektör Joao Minelmio Samordnare Bilaga: Medel till Uppföljning 2015, beslutsunderlag, daterat Sida 1 av 1 33

34 Beslutsunderlag Diarienr: 15RK1312 Handläggare: Joao Minelmio, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Medel till Uppföljning 2015 Ärendet I ett regleringsbrev från regeringen anges varje år tilldelningen av det statliga anslaget 1:1. Anslaget får av Region Kronoberg endast användas till projektmedel, med undantag för kronor som enligt regleringsbrevet får användas till uppföljning och utvärdering kopplat till anslaget. Dessa kronor belastar inte organisationens bemyndiganderam, d.v.s. det ökar inte på Region Kronobergs skuld. Medlen föreslås avsättas genom ett enda beslut för samtliga insatser, för att underlätta administrationen. Till grund för uppföljningsarbetet ligger strategin för lärande uppföljning, som Regionförbundet södra Smålands arbetsutskott antog under Medlen föreslås under 2015 användas som följer: Fördjupad uppföljning 25 % av en heltidstjänst avsätts för fördjupad uppföljning/utvärdering vid 2-3 tillfällen under året. Hantering av projektmedel Region Kronoberg avsätter löpande resurser för att hantera de statliga projektmedlen gällande uppföljning. Det handlar om att begära in rapporter, granska dessa, göra utbetalningar samt projektbesök. Detta arbete motsvarar ungefär 50 % av en heltid sett över hela året. Kostnad för projektsystemet Nyps Nyps är Tillväxtverkets system för hantering av de statliga projektmedlen. Systemet är obligatoriskt, och kostnader för systemet utgår årligen för varje organisation. Kostnad för licenser: raps och UC Select Båda dessa system ger underlag för analysarbete i regionen, framförallt kopplat till projektmedlens användning. raps är ett prognosverktyg som bygger på en databas med regionalt fördelad statistik och används för analyser och prognoser av regioners utveckling. UC Select ger tillgång till information om näringslivet och regionens enskilda företag, som kan användas i olika analyser. INSATS Uppföljning (25 %) Hantering av projektmedel (50 %) NYPS raps UC Select Summa KOSTNAD kr kr kr kr kr kr Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: Sida 1 av 2 34

35 Beslutsunderlag Diarienr: 15RK1312 Handläggare: Joao Minelmio, Datum: Motivering För att kunna arbeta med uppföljning av Region Kronobergs arbete med och effekterna av anslagets användning,krävs både personella resurser samt statistikoch analysverktyg. Arbetet ska genomföras i linje med lärandeplan och strategi för lärande uppföljning. Föreslaget belopp ligger inom det utrymme som anges i regleringsbrevet och belastar de medel som avsatts särskilt för uppföljning och utvärdering, och finansierar därmed insatserna till 100 %. Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: Sida 2 av 2 35

36 8 Nätspridare RK

37 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK1386 Handläggare: Åke Sjöberg, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Nätspridare 2015 Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna val av Nätspridare Sammanfattning Region Kronoberg och AV-Media har under fyra år utsett Nätspridare i syfte att lyfta pedagoger som visat framsteg i användningen av digitala verktyg. Pedagoger som i handling visar att digitala verktyg är möjliggörare i arbetet har stor betydelse för att användningen av IT i skolan skall kunna nå en internationellt hög nivå. Spridningen av nominerade och tidigare pristagare har varit god mellan länets kommuner, samtliga kommuner har någon gång haft en pristagare. Tjänsteskrivelse delas ut på sammanträdet. Pristagarna offentliggörs under Digitala kompetensdagen på Linnéuniversitetet den 27 oktober. Prisutdelare är regionstyrelsens ordförande. Sara Nilsson Tf Regional utvecklingsdirektör Åke Sjöberg Verksamhetschef Kunskap och lärande Bilaga: Nätspridare 2015 tjänsteskrivelse delas ut på sammanträdet Sida 1 av 1 37

38 9 Svar på motion Region Kronoberg bör gå med i Teknikcollege 15RK

39 Svar på motion Diarienr: 15RK Handläggare: Diana Unander Nordle Datum: Regionala utvecklingsnämnden Svar på motion Region Kronoberg bör gå med i Teknikcollege Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att rekommendera regionstyrelsen rekommendera regionfullmäktige besluta att bifalla motionen Sammanfattning Thomas Haraldsson (Centerpartiet) har i en motion föreslagit att ge Regionala utvecklingsnämnden i uppdrag att ta upp en diskussion med Teknikcollege för att bli en del av samarbetet. Kronobergs län är beroende av en livskraftig tillverkningsindustri och det finns stora framtida kompetensbehov. Trots detta har många industriprogram tvingats läggas ned på grund av för få sökande till utbildningarna. Teknikcollege Kronoberg är en samverkansplattform som arbetar med att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Eftersom Region Kronoberg har ett regionalt ansvar för näringslivsutveckling och kompetensförsörjning skulle det vara lämpligt att även regionen går med som en part i Teknikcollege på samma sätt som i Vård- och omsorgscollege Kronoberg. Regionala utvecklingsnämnden ges i uppdrag att ta en diskussion med Teknikcollege Kronoberg om möjligt medlemskap/stärkt samverkan. Region Kronoberg har redan idag ett nära samarbete med Teknikcollege i en rad frågor och delfinansierar med hjälp av regionala utvecklingsmedel en utvidgning av Teknikcollege Kronoberg till att innefatta hela länet. Teknikcollege är just nu inne i en expansionsfas, vilket öppnar upp för en dialog om hur samverkan ytterligare kan utvecklas. Bakgrund Teknikcollege Kronoberg och Vård och omsorgscollege Kronoberg är samverkansplattform där kommuner, utbildningsanordnare och arbetsgivare arbetar med att öka attraktionskraft och kvalitet på utbildningar på gymnasial och yrkeshögskolenivå med inriktning på teknik samt vård- och omsorg. Utbildningarna som ges inom ramen för de båda collegen tas fram i nära samarbete med regionens arbetsgivare så att det passar de framtida behoven på kompetens. Grundstenen i koncepten är specificerade kvalitetskriterier som syftar till att öka statusen och kvaliteten för utbildningar samt skapa en matchning Sida 1 av 2 39

40 Svar på motion Diarienr: 15RK Handläggare: Diana Unander Nordle Datum: mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov arbetsgivarna har. Drivkraften i collegen måste finnas hos de berörda arbetsgivarna. Vård- och omsorgscollege innefattar länets åtta kommuner, Region Kronoberg, privata arbetsgivare, fackliga organisationer samt utbildningsanordnare. Region Kronoberg har som motionären påpekar varit aktiva i Vård- och omsorgscollege Kronoberg då Region Kronoberg är den enskilt största arbetsgivaren i länet gällande vård- och omsorgspersonal. Teknikcollege Kronoberg innefattar i dagsläget fem av länets kommuner Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö och utgörs av utbildningsanordnare, fackliga representanter och privata arbetsgivare. Teknikcollege Kronoberg är just nu inne i en expansionsfas där de utvidgar såväl geografiskt som med nya medlemmar. Detta öppnar upp för en dialog om hur en strategisk samverkan bör formeras mellan Teknikcollege Kronoberg och Region Kronoberg. Region Kronoberg har redan idag ett nära samarbete med Teknikcollege Kronoberg inom ramen för det så kallade kompetensplattformsuppdraget. Det har gällt allt från att delta på Teknikcollege höstmöten, samverkan kopplat till sakfrågor såsom till exempel studie- och yrkesvägledning, satsningar på yrkeslärare till samverkan via projekt. Region Kronoberg har nyligen beviljat medfinansiering för ett projekt som drivs av Teknikcollege Kronoberg i syfte att utvidga Teknikcollege Kronoberg till att innefatta de tre västliga kommunerna Ljungby, Markaryd och Älmhult. Region Kronoberg har även lämnat in en ansökan till Europeiska socialfonden (ESF) Handledning i förändring, där Teknikcollege deltar som en av flera samarbetspartners. Sara Nilsson Tf. Regional utvecklingsdirektör Diana Unander Nordle Samordnare kompetensförsörjning Bilaga: Motion: Region Kronoberg bör gå med i Teknikcollege Sida 2 av 2 40

41 41

42 10 Remissyttrande En ny regional planering-ökad samordning och bättre bostadsförsörjning, Region Kronoberg 15RK

43 Missiv remissyttrande Diarienr: 15RK1259 Handläggare: Camilla Ottosson Datum: Regionala utvecklingsnämnden Remissyttrande En ny regional planering-ökad samordning och bättre bostadsförsörjning, Region Kronoberg Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Näringsdepartementet. Sammanfattning Region Kronoberg har av Näringsdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. I yttrandet ställer sig Region Kronoberg bakom Bostadsplaneringskommitténs förslag om en ny regional fysisk planering. Synpunkterna som har lämnats i yttrandet är av övergripande karaktär och hanterar följande punkter: Fördelen med kommitténs förslag är att få ett helikopterperspektiv på samhällsplanering på regionnivå, men detta får inte gå ut över det kommunala självstyret och planmonopolet. Effekterna av ökad samverkan och samordning mellan olika planeringsslag och mellan kommunal, regional och nationell nivå kan bidra till en helhetssyn och öka förutsättningarna för en mer långsiktig, och strategisk samhällsplanering med medborgarnas behov i fokus. Framtagning av nationell strategi och ett nationellt forum för fysisk planering och bostadsförsörjning kan skapa en tydlighet och därmed öka förutsägbarheten för kommuner och marknadens aktörer. En regional fysisk planering kan dock endast i begränsad omfattning bidra till att lösa de grundläggande problemen med bostadsbrist och en låg rörlighet på bostadsmarknaden. Sida 1 av 2 43

44 Missiv remissyttrande Diarienr: 15RK1259 Handläggare: Camilla Ottosson Datum: Sara Nilsson Tf Regional Utvecklingsdirektör Camilla Ottosson Samordnare Bilaga: Remiss Förslag till remissyttrande över; En ny regional planering-ökad samordning och bättre bostadsförsörjning Sida 2 av 2 44

45 Remissyttrande Diarienr: 15RK1259 Handläggare: Camilla Ottosson Datum: Näringsdepartementet Remissyttrande En ny regional planering-ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59), Näringsdepartementet N2015/5036/PUB Sammanfattning Region Kronoberg har av Näringsdepartementet beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Region Kronoberg ställer sig bakom Bostadsplaneringskommitténs förslag om en ny regional fysisk planering. Synpunkterna som har lämnats i yttrandet är av övergripande karaktär och hanterar följande punkter: Fördelen med kommitténs förslag är att få ett helikopterperspektiv på samhällsplanering på regionnivå, men detta får inte gå ut över det kommunala självstyret och planmonopolet. Effekterna av ökad samverkan och samordning mellan olika planeringsslag och mellan kommunal, regional och nationell nivå kan bidra till en helhetssyn och öka förutsättningarna för en mer långsiktig, och strategisk samhällsplanering med medborgarnas behov i fokus. Framtagning av nationell strategi och ett nationellt forum för fysisk planering och bostadsförsörjning kan skapa en tydlighet och därmed öka förutsägbarheten för kommuner och marknadens aktörer. En regional fysisk planering kan dock endast i begränsad omfattning bidra till att lösa de grundläggande problemen med bostadsbrist och en låg rörlighet på bostadsmarknaden. Synpunkter Region Kronoberg ser inte att effekterna av Bostadsplaneringskommitténs förslag är lösningen på utmaningarna för den framtida bostadsförsörjningen, med avseende på bl.a. särskilt utsatta grupper. Det är en rad andra faktorer som påverkar utvecklingen på bostadsmarknaden. Region Kronoberg ser däremot att effekterna av förslaget har ett syfte utifrån ett planeringsperspektiv. Ett planeringssystem som stimulerar samordning och samverkan mellan planeringsslag och mellan kommunal, regional och nationell nivå tillför en helhetssyn inom samhällsplaneringen där den enskilde medborgarens behov är i fokus, utan att det kommunala självstyret och planmonopolet förändras. De människor som lever och arbetar i, besöker och/eller verkar i regionen ska kunna förvänta sig en Sida 1 av 3 45

46 Remissyttrande Diarienr: 15RK1259 Handläggare: Camilla Ottosson Datum: gränsöverskridande samhällsplanering som tar hand om vardagliga behov som inte en enskild kommun kan lösa. Visserligen är det en planering som tillkommer i ett redan komplicerat planeringssystem, men det skapar också förutsättningar för en mer långsiktig och målstyrd strategisk planering genom avvägningar mellan olika prioriteringar och möjligheter att samordna sig över respektive kommungräns när dagens och framtidens samhällen planeras,. Resonemanget stödjer RUS prioritering om en helhetssyn för att systemoptimera och få hållbara lösningar för kommunikation, infrastruktur och samhällsbyggnad. Detta för att stärka tillväxten och tillgängligheten i hela regionen. Region Kronoberg ser vidare ett värde i att den aktör som har ansvaret för det regionala tillväxtarbetet i länet hanterar frågor av mellankommunal och regional betydelse för den fysiska miljön och vissa uppgifter avseende bostadsförsörjning. Fysisk planering och bostadsförsörjningsfrågor är betydelsefulla medel i regional samhällsplanering och skapar förutsättningar för hållbar tillväxt och utveckling. Den fysiska miljön inklusive bebyggelsen placeras i ett större geografiskt sammanhang än vad varje enskild kommun kan göra. Att frågorna om fysisk planering och bostadsförsörjning får en tydligare koppling till den regionala politiska nivån kan också öka frågornas regionala betydelse. Region Kronoberg är i grunden positiv till en nationell strategi, och ett nationellt forum för fysisk planering och bostadsförsörjning i landet. En nationell viljeinriktning bör utgöra ett vägledande underlag för den kommunala fysiska planeringen och planering för bostadsförsörjning. Tydlighet och utökad förutsägbarhet underlättar både för kommuner, privata aktörer och den enskilde medborgaren. En nationell strategi bör också utifrån förslaget säkra att frågor som har betydelse för hela landet lyfts fram. Ett forum där berörda aktörer regelbundet blir hörda bör vidare lägga grund för en gemensam syn på frågor kring fysisk planering för den nationella strategin. Det skulle öka förutsättningarna för samordning och samverkan mellan olika nivåer i planeringsprocessen och mellan olika sektorer. Olof Björkmarker Ordförande regionala utvecklingsnämnden Sara Nilsson Tf regional utvecklingsdirektör Sida 2 av 3 46

47 11 Remissyttrande Bredbandsstrategi för Kronobergs Län Dnr: RK

48 Missiv remissyttrande Diarienr: 15RK1468 Handläggare: Sven Petersson, Datum: Regionala utvecklingsnämnden Remissyttrande Bredbandsstrategi för Kronobergs Län Dnr: Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att godkänna remissyttrandet och att yttrandet är Region Kronobergs svar till Länsstyrelsen i Kronobergs Län Sammanfattning Region Kronoberg har av Länsstyrelsen i Kronobergs Län beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Vad gäller kommunala bredbandskoordinatorer är det mycket angeläget att sådana finns i kommunerna. Hög tillgänglighet i näten kräver extra investeringar. Risk-och sårbarhetsanalyser är styrke- och svaghetsindikatorer. För att underlätta genomförandet och komma till handling så snart som möjligt, medverkar Region Kronoberg gärna till en tydligare åtgärdsplan redan i strategidokumentet. Sara Nilsson Tf regional utvecklingsdirektör Sven Petersson Regional bredbandskoordinator Bilaga: Remissyttrande Bredbandsstrategi för Kronobergs län Kronobergs Sida 1 av 1 49

49 Remissyttrande Diarienr: 15RK1468 Handläggare: Sven Petersson, Datum: Länsstyrelsen i Kronobergs Län Växjö kronoberg@lansstyrelsen.se Remissyttrande Bredbandsstrategi för Kronobergs Län Dnr: Sammanfattning Region Kronoberg har av Länsstyrelsen i Kronobergs Län beretts tillfälle att avge yttrande över ovanstående remiss. Region Kronoberg har tagit del av bredbandsstrategin för Kronobergs län och har inget direkt att erinra mot förslaget. Region Kronoberg har en aktiv roll i genomförandet av strategin. Remisstiden är satt till den 2 november Bakgrund Regionala bredbandsstrategier är ett av flera styrande dokument för hur infrastruktur i form av fiberstrukturer ska samordnas, byggas och nyttjas. Strategierna ska ses som ett stöd i ett regionalt utvecklingsarbete och har därför bland annat bäring mot regional utvecklingsstrategi. Genom en regional bredbandsstrategi finns goda förutsättningar för samordning, samarbete och samverkan både inom länet och till angränsande län. Synpunkter Region Kronoberg har tagit del av bredbandsstrategin och ser det som ett väl genomarbetat och förankrat dokument. Region Kronoberg har medverkat till framtagandet och kommer också att ta en aktiv roll i genomförandet, bl.a. inom ramen för uppdraget som regional bredbandskoordinator. Region Kronoberg har inget direkt att erinra mot förslaget, men vill särskilt framhålla: Vad gäller kommunala bredbandskoordinatorer är det mycket angeläget att sådana finns i kommunerna. Detta underlättar samarbete, samverkan och samordning på alla nivåer och på kommunal nivå främst det finmaskiga fibernätets utbyggnad i glesbygderna. Sida 1 av 2 50

50 Remissyttrande Diarienr: 15RK1468 Handläggare: Sven Petersson, Datum: För att kunna bibehålla hög tillgänglighet i bredbandsnät krävs extra investeringar, där risk-och sårbarhetsanalyser, i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Försvarsmakten, ska utvisa styrkor och svagheter i olika scenarion. För att underlätta genomförandet och komma till handling så snart som möjligt, medverkar Region Kronoberg gärna till en tydligare åtgärdsplan redan i strategidokumentet. REGION KRONOBERG Olof Björkmarker Ordförande regionala utvecklingsnämnden Sara Nilsson Tf regional utvecklingsdirektör Sida 2 av 2 51

51 12 Uppföljningsplan för Regional utvecklingsstrategi 15RK

52 Missiv beslutsunderlag Diarienr: 15RK1530 Handläggare: Elsa Anderman, Regional utveckling Datum: Regionala utvecklingsnämnden Uppföljningsplan för Regional utvecklingsstrategi Förslag till beslut Föreslås att regionala utvecklingsnämnden beslutar att anta Uppföljningsplan för RUS i enlighet med upprättad skrivelse. Sammanfattning Regionala utvecklingsnämnden ansvarar för uppföljningen av RUS. Uppdraget att utveckla en uppföljningsplan för den regionala utvecklingspolitiken stipuleras i förordningen för regional tillväxt. I samband med att Region Kronoberg beslutade att ta fram en regional utvecklingsstrategi (RUS) för perioden utgick även en beställning om att förstärka möjligheterna till att följa upp denna. RUS innehåller en övergripande plan för uppföljning men saknar mer ingående beskrivningar av hur arbetet ska gå till och vad som ska följas upp. Därför har en uppföljningsplan utarbetats, vilken beskriver hur uppföljning av RUS ska ske, på såväl strateginivå som verksamhetsnivå. Syftet med föreliggande uppföljningsplan är att beskriva vad som ska följas upp, när detta ska ske och hur det ska genomföras. Ambitionen är att uppföljningsplanen ska ge en samlad bild av det kommande uppföljningsarbetet av den regionala utvecklingspolitiken. Sara Nilsson Tf Regional utvecklingsdirektör Elsa Anderman Verksamhetsutvecklare Bilaga: Uppföljningsplan för Regionala utvecklingsstrategin Sida 1 av 1 53

53 Uppföljningsplan för RUS Region Kronoberg 54

54 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte och uppdrag... 2 Styrdokument och nivåer... 3 Strategi- och verksamhetsnivå... 3 Regional utvecklingsstrategi (RUS)... 3 Understrategier till RUS... 4 Budget och verksamhetsplan... 4 Koppling mellan RUS, budget och verksamhetsplan... 4 Aktualitetsprövning... 5 Kontinuerligt lärande... 5 Uppföljningsschema för Region Kronoberg... 6 Uppföljningsschema strateginivå... 6 Uppföljningsschema verksamhetsnivå... 8 Urvalsprinciper

55 Bakgrund Under de senaste decennierna har allt fler ansvarsområden kommit att hanteras på den regionala nivån. I takt med denna utveckling har frågan om hur arbetet för regional utveckling ska följas upp varit aktuell. Flera utredningar har behandlat frågan, men det finns ännu inget facit att tillgå. Slutsatsen i de diskussioner och utredningar som behandlat frågan har varit att uppföljningen i högre utsträckning än idag bör bedrivas på ett systematiskt sätt. Frågan om hur den regionala utvecklingspolitiken ska följas upp har diskuterats även i Kronobergs län. I rapporten OECD Territorial Review SMÅLAND- BLEKINGE konstaterades att det behövs tydligare mål för den regionala utvecklingspolitiken för att utvecklingen ska kunna följas upp. Liknande synpunkter har även framkommit när revisorerna granskat hur väl arbetet har gått med det regionala utvecklingsprogrammet (RUP). På europeisk och nationell nivå har en ökad resultatorientering skett under de senaste åren. Anledningarna till att kraven ökar är flera. Inte minst handlar det om att skapa legitimitet för de insatser som erhåller offentliga medel. Utan resultatorientering går det inte att bedöma huruvida pengarna är välinvesterade eller inte, och utan sådana bedömningar är det svårt att identifiera vilka insatser som är mest effektiva och ändamålsenliga för att skapa regional tillväxt. Syfte och uppdrag Uppdraget att utveckla en uppföljningsplan för den regionala utvecklingspolitiken stipuleras i förordningen för regional tillväxt: 9 I det regionala utvecklingsprogrammet ska mål, inriktningar och prioriteringar i arbetet anges. Programmet ska innehålla en plan för uppföljning och utvärdering. I samband med att Region Kronoberg beslutade att ta fram en regional utvecklingsstrategi (RUS) för perioden utgick även en beställning om att förstärka möjligheterna till att följa upp denna, bland annat genom att förse strategin med uppföljningsbara mål. Arbetet med att ta fram en RUS är nu avslutat och dokumentet är politiskt antaget. Strategin innehåller en övergripande plan för uppföljning men saknar mer ingående beskrivningar av hur arbetet ska gå till och vad som ska följas upp. Syftet med föreliggande uppföljningsplan är därför att beskriva vad som ska följas upp, när detta ska ske och hur det ska genomföras. Ambitionen är att uppföljningsplanen ska ge en samlad bild av det kommande uppföljningsarbetet av den regionala utvecklingspolitiken, som främst administreras av verksamheten Regional utveckling på Region Kronoberg. En avgränsning i denna uppföljningsplan är att vi inte diskuterar metodfrågor, utan detta sker i interna arbetsdokument. Uppföljningsplanen ska aktualitetsprövas samtidigt som aktualitetsprövning sker av RUS (se s. 5). Ändringar av datum för genomförande kan ske löpande vid behov, till exempel i de fall riktlinjer om budget och verksamhetsplanering för Region Kronoberg ändras. 56 2

56 Dokumentet riktar sig till tjänstemän och förtroendevalda inom Regional utveckling. Den regionala utvecklingsnämnden ansvarar för uppföljningen av RUS och dess understrategier. En del av understrategierna behandlas även särskilt av andra nämnder. Styrdokument och nivåer I föreliggande kapitel följer en redovisning av de styrdokument och mål som utgör ramverket för denna uppföljningsstrategi. För att kunna utveckla ett systematiskt lärande krävs det styrdokument att förhålla sig till. I dessa dokument ska det framgå vad organisationen eftersträvar att uppnå, det vill säga ett antal mål för de olika verksamhetsområdena. Målen utgör själva grunden för uppföljningssystemet, för det är dessa som uttrycker vad verksamheten ytterst vill bidra till att uppnå genom de insatser som genomförs. Det finns olika typer av styrdokument. En del är på en övergripande nivå med långsiktiga mål och prioriteringar. Andra är mer kortsiktiga och konkreta med betoning på olika aktiviteter. Inom det regionala utvecklingsområdet finns både lång- och kortsiktiga styrdokument. Därför är det viktigt att, innan vi går in på uppföljningssystemet, klargör hur de olika dokumenten hänger samman. Strategi- och verksamhetsnivå Verksamhetens styrdokument är i uppföljningsplanen indelade i två nivåer; strateginivå och verksamhetsnivå. Strateginivån omfattar de dokument som berör långsiktiga strategier för den regionala utvecklingspolitiken i Kronobergs län. Här ingår den regionala utvecklingsstrategin (RUS) och dess understrategier. Denna nivå är styrande för Region Kronobergs verksamhet. Det är viktigt att poängtera att en rad andra aktörer i länet bidrar till uppfyllandet av de långsiktiga målen fastställda i strategierna. Ett flernivåsamarbete mellan en mångfald aktörer är därför en nödvändighet för att kunna nå de regionala målen. Verksamhetsnivån omfattar de dokument som endast berör Region Kronobergs verksamhet och de insatser organisationen genomför eller finansierar och som syftar till att bidra till uppfyllelsen av målen i den regionala utvecklingsstrategin. Här ingår budgetar och verksamhetsplaner. Insatser på denna nivå kan vara allt från projekt finansierade av Region Kronoberg, nätverk organisationen bedriver för att främja och samordna arbetet med att genomföra den regionala utvecklingsstrategin, eller processer som syftar till att förbättra det interna arbetet och organisationen inom Region Kronoberg. Nedan beskrivs hur de olika styrdokumenten hänger ihop. Regional utvecklingsstrategi (RUS) I förordningen om regionalt tillväxtarbete (2007:713) stipuleras att respektive region ska ta fram en regional utvecklingsstrategi (RUS) och samordna arbetet för att genomföra den, löpande följa utvecklingen i länet i förhållande till regionala och nationella mål samt följa och utvärdera insatserna. Den regionala utvecklingsstrategin är det övergripande styrdokumentet för den regionala ut- 57 3

57 vecklingspolitiken. RUS innehåller långsiktiga mål för regionens utveckling och ett antal prioriteringar som ska styra de insatser som ska bidra till att målen uppnås. Målen och de strategiska övervägandena i den regionala utvecklingsstrategin är på en övergripande samhällsnivå och berör bland annat befolkningsutveckling, ekonomisk tillväxt och arbetsmarknadens utveckling. För att kunna beskriva och förklara utvecklingen i länet, i förhållande till målen, är det därför nödvändigt att analysera förändringar i omvärlden som påverkar utvecklingen men även att kartlägga och beskriva insatser som andra regionala aktörer än Region Kronoberg genomför. Understrategier till RUS Då den regionala utvecklingsstrategin är långsiktig och övergripande behöver understrategier och handlingsplaner kopplas till den. Dessa konkretiserar vilka insatser som ska genomföras i det kortare perspektivet för att nå RUS-målen. Det är i dessa strategier och planer som aktörer inom olika områden får möjlighet att samverka runt hur målen i RUS ska uppnås. Exempel på understrategier är Kompetensförsörjningsstrategin, Trafikförsörjningsprogrammet, Folkhälsopolicyn, Innovationsstrategin och Kulturplanen. Handlingsplaner kan i sin tur kopplas till en understrategi för att beskriva än mer konkret vad som ska genomföras för att uppnå målen i respektive understrategi. Budget och verksamhetsplan Budgeten är tillsammans med den regionala utvecklingsstrategin (RUS) verksamhetens viktigaste styrdokument. I budgeten sätts verksamhetens mål, dels ett kortsiktigt mål för det kommande året, dels ett mer långsiktigt mål för den kommande treårsperioden. Den regionala utvecklingsnämnden och kulturnämnden antar årligen verksamhetens budget. Denna, tillsammans med övriga nämnders budgetar, ligger till grund för Region Kronobergs budget, vilken beskriver målen för organisationen som helhet. Kopplat till budgeten finns verksamhetsplaner. Verksamhetsplanerna beskriver hur verksamheten ska arbeta för att implementera de strategier som fastställs i budgeten (obs. ej att förväxla med RUS och dess understrategier). Verksamhetsplanerna upprättas årligen för det kommande verksamhetsåret. Budgeten och verksamhetsplanerna ska följa den struktur som tagits fram av Region Kronobergs kansli. Mallen är uppdelad efter de fyra perspektiven; invånare, medarbetare, verksamhetsutveckling och ekonomi. Koppling mellan RUS, budget och verksamhetsplan Som beskrivits ovan fastställer RUS de långsiktiga målen för regionens utveckling. Dessa mål syftar till att skapa en förändring på samhällsnivå. För att på bästa sätt nå målen i RUS krävs att verksamhetens arbetssätt kontinuerligt analyseras. Denna analys sker bland annat i budgetprocessen, där mål sätts för de fyra perspektiven. Invånarperspektivet är ett utåtriktat/externt perspektiv, och är det som utgör den tydligaste länken mellan den interna verksamheten och RUS. Övriga perspektiv (medarbetare, verksamhetsutveckling och ekonomi) är ofta av mer intern karaktär och mål sätts där för hur arbetet ska genomföras för att effektivt påverka det externa perspektivet och på så sätt nå målen i RUS. I verksamhetsplanen ökar konkretionsgraden och fokus ligger på vad som ska 58 4

58 genomföras för att nå målen uppsatta i budgeten och på så sätt bidra till måluppfyllelse av RUS. Modell 1: Samband mellan RUS och budget Aktualitetsprövning Var fjärde år, det vill säga en gång under varje mandatperiod, ska den regionala utvecklingsstrategin aktualitetsprövas. Syftet med detta är att säkerställa att strategin fortsatt är relevant eller om det finns anledning att ändra något i den. Frågor att besvara vid aktualitetsprövningen är: Har RUS:en följts? Går utvecklingen i önskad riktning? Finns förutsättningar som ändrats så att RUS påverkas i hög grad? Finns nya frågor som inte behandlas i RUS, och som är angelägna? Gör regionens politiker andra bedömningar än tidigare? Aktualitetsprövningen kan leda till olika utfall. Om RUS:en bedöms som fortsatt aktuell gäller nuvarande RUS fram till nästa aktualitetsprövning. Om vissa delar i RUS bedöms vara inaktuella kan specifika ändringar eller tillägg utarbetas. Om RUS bedöms att inte vara aktuell i sin helhet, eller i behov av genomgripande förändringar, kan den regionala utvecklingsnämnden göra en beställning av en ny utvecklingsstrategi. Kontinuerligt lärande För att verksamhetens arbete ska generera goda resultat är det viktigt att skapa ett kontinuerligt lärande inom organisationen. De lärdomar som framkommer av uppföljningsarbetet ska återkopplas in i organisationen och utgöra en del av verksamhetsplaneringen. Därför behöver budget- och verksamhetsplaneringen tydligt kopplas till RUS uppföljning. Med andra ord ska verksamhetsplaneringen genomföras mot bakgrund av länets utveckling och målen i RUS. I detta arbete behöver en analys göras av vad som fungerar bra i verksamheten, vad som fungerar mindre bra, samt de faktorer som bedöms vara kritiska för att bedriva ett effektivt utvecklingsarbete som på bästa sätt bidrar till uppfyllelsen av målen 59 5

59 i RUS. Verksamhetsplanerna följs upp varje tertial i regionala utvecklingsnämndens delårsrapporter. Dessa delårsrapporter utgör ett viktigt underlag i analysen ovan. Det kontinuerliga lärandet kan ske på olika sätt. Ett sätt är att koppla lärandet till befintliga mötesstrukturer, såsom APT och områdesmöten. Detta skapar förutsättningar för att frågorna tas upp löpande. En plan bör då göras av verksamhetschefer och samordnare för när på året dessa frågor ska diskuteras. Ett annat sätt är att använda utvecklingsdagar eller andra tillfällen för intern kompetensutveckling. Modell 3: Det interna lärandet kopplat till RUS Modellen ovanför visar en schematisk överblick av olika frågor, i olika delar av policycykeln, som kan vara ett stöd under den interna lärandeprocessen. I korthet visar modellen hur uppföljningen av RUS-målen, som sker i årets början, sedan utgör ett ramverk för det interna lärandet och utvecklingen av verksamheten. Verksamhetsutvecklaren ska ha en aktiv roll i planeringen av lärandeprocessen och kvalitetssäkra att ett kontinuerligt lärande äger rum. Uppföljningsschema för Region Kronoberg I detta avsnitt beskrivs hur Region Kronobergs ska arbeta med att följa upp den regionala utvecklingen i Kronobergs län. Uppdraget är tvådelat i den meningen att dels ska regionens utveckling som helhet följas upp i relation till målen i strategierna, dels ska organisationen Region Kronobergs bidrag till utvecklingen följas upp genom uppföljning av budget och verksamhetsplaner. Uppföljningsschema strateginivå Uppföljningen på strateginivån syftar till att beskriva och analysera utvecklingen i Kronobergs län i förhållande till de mål som finns i den regionala utvecklings- 60 6

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-10-08 10:00-13:50 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker

Läs mer

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet med

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2015 FÖR REGIONALA UTECKLINGSNÄMNDEN

MÅNADSRAPPORT JULI 2015 FÖR REGIONALA UTECKLINGSNÄMNDEN MÅNADSRAPPORT JULI 2015 FÖR REGIONALA UTECKLINGSNÄMNDEN Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet

Läs mer

MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 FÖR REGIONALA UTECKLINGSNÄMNDEN

MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 FÖR REGIONALA UTECKLINGSNÄMNDEN MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 FÖR REGIONALA UTECKLINGSNÄMNDEN Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-05-07 10:00 13:55 Plats Centrum för informationslogistik, Stationsvägen 2, Ljungby ande ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Joakim Pohlman (S), vice ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-05-11 10:00-13:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult, Stortorget 1, lokal Möckeln Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-05-17 13:30-14:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Hotel Tylösand, lokal Gessle, Halmstad Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-04-06 10:00-13:20 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Tingsryd Resort Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00-15:00 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Carina Bengtsson (C) (2:e vice ordförande) Tony

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-12-07 10:00-14:00 Plats ande ledamöter ProfilGruppen, Östra Industrivägen, Åseda Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman (S) (vice ordförande) Carina Bengtsson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-01-27 10:00-14:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN

REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-10-30 REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Tid 2015-11-05 10:00-15:00 Plats Kallade Nelson Garden, Lokgatan 11, Tingsryd Ordinarie ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Joakim

Läs mer

REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN

REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-08-27 REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Tid 2015-09-02 10:00-16:00 Plats Kallade Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-06-15 10:00-11:50 Plats ande ledamöter Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman (S) (vice ordförande) 68-69 Carina

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-06-18 09:30-11:45 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Formkammaren, Huseby Bruk, Grimslöv Olof Björkmarker (S) (ordförande)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-04-19 Tid: 10:00-12:00 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Helen Bengtsson (S) Olja Pekusic (S) Martina

Läs mer

REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN

REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-06-11 REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN Tid 2015-06-18 09:30-13:00 Plats Kallade Formkammaren, Huseby Bruk, Grimslöv Ordinarie ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Joakim

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-10-19 13:00-14:45 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Nibe Marknadscenter, Järnvägsgatan 17, Markaryd Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-09-02 10:00-13:25 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-09-07 10:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Mötesdatum: 2017-11-01 Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2017-11-01 Tid: 10:00-12:30 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Tony Lundstedt (S) (vice

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-02-15 10:00-12:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Kallelse Utskriftsdatum: 2018-05-09 Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00-15:00 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S), ordförande Carina Bengtsson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-11-05 10:00-14:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Nelson Garden, Lokgatan 11, Tingsryd Olof Björkmarker (S) (ordförande)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-08-23 10:00-11:15 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera IKEA Hotell, Ikeagatan 1, Älmhult Joakim Pohlman (S) (ordförande)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-02-14 Tid: 10:00-12:45 Plats: Huseby bruk, Grimslöv Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Tony Lundstedt (S) (vice ordförande) Carina Bengtsson (C) (2:e vice

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2015-0 - Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-01-28 10:00 15:00 Plats Möbelriket, Videum Science Park ande ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Carina Bengtsson (C), 2:e vice ordförande,

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2015-11-06 09:00-14:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-04-09 10:00 14:20 Plats Glasriket, Videum Science Park, Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Olof Björkmarker (S), ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2017-10-04 Tid: 13:00-15:15 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Tony Lundstedt (S) (vice ordförande) Carina

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-11-23 13:30-14:45 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Olof Björkmarker

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-09-19 Tid: 10:00-14:15 Plats: Nobel Mot nya höjder, Hannabadsvägen 1, Markaryd Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Carina Bengtsson (C) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-03-11 10:00 13:40 Plats Möbelriket, Videum Science Park ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Olof Björkmarker (S), ordförande

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-01-24 Tid: 10:00-12:45 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Tony Lundstedt (S) (vice ordförande) Carina

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-04-19 10:00-13:45 Plats ande ledamöter Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman (S) (vice ordförande) Helen Bengtsson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2019-02-06 Tid: 09:00-13:45 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Thomas Ragnarsson (M) (ordförande) Anna Johansson (C) (vice ordförande) Joakim

Läs mer

Bredband Region Kronoberg Höstforum. Lena Carlborg, Bredbandsskoordinator 15 december 2017

Bredband Region Kronoberg Höstforum. Lena Carlborg, Bredbandsskoordinator 15 december 2017 Bredband Region Kronoberg Höstforum Lena Carlborg, Bredbandsskoordinator 15 december 2017 Region Kronoberg har ett bredbandssamordningsuppdrag Regeringsbeslut 2015 att införa Regionala Bredbandskoordinatorer,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-06-14 10:00-14:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-03-16 10:00-14:00 Plats ande ledamöter M-huset M1053, Linnéuniversitetet, Växjö Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman (S) (vice ordförande) Carina Bengtsson

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30 Folkhälsoberedningen Datum: 2018-04-04 Tid: 09:00-11:30 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S) (vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2015-10-09 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Malin Hagström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet.

Malin Hagström (S) utsågs jämte ordföranden justera protokollet. 1 / 12 Plats och tid Lagergrens gata 2, Karlstad. Lokal: Skeppet, entréplan, kl.09:30-16:00 Beslutande Stina Höök (M) (ordförande) Anton Bengtsson (M) Sara Kihlström (KD) Marianne Åhman (L) Sebastian Hidén

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-03-21 Tid: 10:00-13:00 Plats: Bakers AB, Storgatan 90, Lessebo Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Tony Lundstedt (S) (vice ordförande) Helen Bengtsson (S)

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2017-05-23 08:45-08:50 Plats Beslutande ledamöter Övriga närvarande Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), 1:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2016-02-04 09:00-12:30 Plats ande ledamöter Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena Lagstrand (V) (vice ordförande) Carl-Olof Bengtsson (S) 1-9,

Läs mer

Presidium Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal B Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) Jeanette Söderström (S) Övriga: Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör Carl-Johan

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2019-04-25 Tid: 10:00-14:30 Plats: Gästis i Lenhovda, Bäckgatan 4, Lenhovda Ledamöter Thomas Ragnarsson (M) (ordförande) Anna Johansson (C) (vice ordförande) Joakim

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-04-12 09:00-11:10 Plats: Malin Wengholms tjänsterum 15 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram för

Läs mer

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg

Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Samverkansavtal för Vård och omsorgscollege Kronoberg Bakgrund Vård och omsorgscollege Kronoberg är en sammanslutning och en samverkansform för arbetsgivare, fackliga organisationer samt utbildningsanordnare

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdscentrum Närvarande: ande: Rune Backlund, ordf Per Hansson Jeanette Söderström Övriga Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör 3-9 Carl-Johan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 106-119

Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 106-119 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Malin Wengholm (M), Torbjörn Eriksson (KD), Maria Hörnsten (S), Jonas Magnusson (S), Mona-Lisa Hagström-Svensson (S) ersätter Martina

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2019-01-09 Tid: 09:00-12:15 Plats: Flåren, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Robert Olesen

Läs mer

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur

1(1) Diarienummer DNKS Datum. Ekonom. Skola. Regionstyrelsen. om hur TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum 2015 04 27 Diarienummer DNKS150140 Kultur i Halland Anne Conradsson Ekonom Driftnämnd för Kultur och Skola Uppföljningsrapport 1 Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 216-12-1 kl. 8.3-11.25 Plats: Regionens hus sal B 11 Stöd till anläggning av kanalisation för bredband Diarienummer: RJL 216/3511

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Folkhälsoberedningen Datum: 2018-12-06 Tid: 09:00-12:00 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S) (vice ordförande) Pernilla Tornéus

Läs mer

ERFARENHETSUTBYTE. Reglab: RUS-nätverket

ERFARENHETSUTBYTE. Reglab: RUS-nätverket ERFARENHETSUTBYTE Reglab: RUS-et 170530 Framtagandet av Gröna Kronoberg 2025 (RUS) 1. Beställningen 2. Processen 3. Innehållet Vilka kritiska faktorer bearbetade vi under processens gång? 4. Kommunikationen

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C), Jeanette Söderström (S), Ann-Marie Hedlund (FP) ersätter Per Hansson (FP) Berry Lilja (S), Elin

Läs mer

Robert Uitto (S) (Ordförande) Susanné Wallner (M) (Vice ordförande) Thomas Hägg (S) Maria Nerpin (S) Sekreterare...

Robert Uitto (S) (Ordförande) Susanné Wallner (M) (Vice ordförande) Thomas Hägg (S) Maria Nerpin (S) Sekreterare... Plats och tid Lilla konferensrummet, Hus 3 plan 3 kl. 09:00-11:45 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Susanné Wallner (M) (Vice ordförande) Thomas Hägg (S)

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-09-07 11:15-12:10 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP), ordförande Henrietta Serrate (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Uppföljning av arbetet i utskottet för infrastruktur och kommunikationer (7)

Uppföljning av arbetet i utskottet för infrastruktur och kommunikationer (7) Uppföljning utskottet för infrastruktur och kommunikationer 2018 Uppföljning av arbetet i utskottet för infrastruktur och kommunikationer 2018 1(7) Sammanfattning Regionala utvecklingsnämnden har två utskott;

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsstyrelsen Sammanträdesdatum (6) 2011-06-20 1 (6) Tid Måndagen den 20 juni kl.16.00 16.30 Plats Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Sunnerbo, Regionförbundet södra Småland, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée, (m) ordförande

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson

Läs mer

Övriga närvarande Annika Magnerot (Verksamhetschef Folkhälsa och social utveckling)

Övriga närvarande Annika Magnerot (Verksamhetschef Folkhälsa och social utveckling) Folkhälsoberedningen Datum: 2019-10-02 Tid: 09:00-12:30 Plats: Ekhagen kurs och konferens, Grimslövs folkhögskola Ledamöter Eva R Ericsson (L) (ordförande) Anna Zelvin (KD) (vice ordförande) Magnus Carlberg

Läs mer

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram

Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Tjänsteskrivelse RJL 2015/224 Regionledningskontoret Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram Förslag till beslut Ett regionalt näringslivsinriktat

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2019-10-09 Tid: 09:00-15:10 Plats: Kalmar Innovation Centre, Movägen 1, Ljungby Ledamöter Thomas Ragnarsson (M) (ordförande) Anna Johansson (C) (vice ordförande) Joakim

Läs mer

Regionfullmäktige. Plats: Atriumsalen, Utvandrarnas hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö. Datum: Tid: 09:00-16:00

Regionfullmäktige. Plats: Atriumsalen, Utvandrarnas hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö. Datum: Tid: 09:00-16:00 Regionfullmäktige Datum: 2018-02-28 Tid: 09:00-16:00 Plats: Atriumsalen, Utvandrarnas hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Ledamöter RosMarie Jönsson Neckö (S), ordförande Kjell Jormfeldt (MP), 1:e vice

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2016-08-23 08:45-08:50 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) ordförande Suzanne Frank (M)

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

FoU-beredningen. Protokoll Datum:

FoU-beredningen. Protokoll Datum: FoU-beredningen Tid 2016-12-01 13:00-16:30 Plats Konferensrum Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 82-94

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö 82-94 PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) 1:e vice ordförande Jeanette Söderström (S) 2:e vice ordförande Berry Lilja (S) närvarande

Läs mer

Helena L Nilsson

Helena L Nilsson Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 18 december 2012 Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. OBS! Protokollet justeras inom två veckor och läggs på www.vgregion.se/run

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2015-06-16. Åsa Karlsson Björkmarker Tid och plats Utvandrarnas hus, Växjö, kl. 15.30-15.40 Beslutande Ledamöter Bo Frank (M), Ordförande Åsa Karlsson Björkmarker (S) Eva Johansson (C) Anna Tenje (M) Catharina Winberg (M) Oliver Rosengren

Läs mer

Landstingsstyrelsens personalutskott

Landstingsstyrelsens personalutskott PROTOKOLL 2014-04-15 1 (5) Landstingets kansli Kansliavdelningen, LSPU 2/2014 Landstingsstyrelsens personalutskott Tid Tisdagen den 15 april 2014, kl. 09.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2016-02-11 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP) (ordförande)

Läs mer

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-11-30 kl. 08.30-11.30 Plats: Regionens hus, Sal B 12 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram - för

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Tillväxt på nya marknader

Tillväxt på nya marknader Tjänsteskrivelse 2015-10-09 RJL 2015/1759 Regionledningskontoret Regional Utveckling Mikael Gustafsson Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tillväxt på nya marknader Förslag till beslut

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2018-11-05 1 (6) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2018-11-05

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-04-20 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP) (ordförande)

Läs mer

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2017-06-08 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S)

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-09 15:00 Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdscentrum 5 Projektbeslut Bridging the gap Diarienummer RJL 2015/2559 Vid protokollet

Läs mer