Fartygsbefäl KlassVII uppdragsutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fartygsbefäl KlassVII uppdragsutbildning"

Transkript

1 Fartygsbefäl KlassVII uppdragsutbildning Version: 2.2 Datum:

2 och övergripande mål Utbildningen vänder sig i första hand till personer som tänker söka sig en framtid inom bl.a. kustsjöfart, fiske, traditionssjöfart eller någon form av räddnings och bärgningstjänst till sjöss. Utbildningens innehåll regleras bland annat av Transportstyrelsens författningssamling samt den internationella IMO konventionen International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW). Efter avslutad utbildning kommer du att få ett utbildningsbevis. För att få framföra handelsfartyg över 20 bruttoton behöver du dock en behörighet utfärdad av Transportstyrelsen. För att få ut behörigheten Fartygsbefäl klass VII krävs 36 månaders sjötid. När du ansöker om behörighet får ditt utbildnings bevis inte vara äldre än 5 år. Bild: Hämtad från Behörighetsguiden på Transportstyrelsens hemsida Mer information finner du på www. transportstyrelsen.se.

3 Upplägg Delkurs Omfattning Övrigt (föreläsning/övningar) Sjömanskap 44 h Marin säkerhetsengelska 16 h Engelska och ROC är två separata ROC 24 h kursmoment men integreras ofta. Navigation 48 h Basic Safety 40 h Föreläsningar och övningar Räddningsfarkoster 8 h (Kan ibland förläggas under Basic Safety beroende på antal deltagare. MFA 24 h AFF 24 h Föreläsningar och övningar Fartygsadministration 24 h Radar 24 h Simulatorövningar ARPA 24 h Simulatorövningar Farligt gods 40 h Fartygstabilitet 32 h Bryggtjänst 24 h Föreläsningar och övningar Maskin och elteknik * Ges ej, endast tentamen *Uppvisande av utbildningsbevis MBVIII ger tillgodoräknande på kursen. Har deltagaren inte MBVIII kan den tenteras. Övrigt om utbildningen Utbildningen omfattar ca 25 veckors studier, det krävs således att deltagarna studerar hemma mellan undervisningstillfällena. Alla deltagara har tillgång lärplattformen Ping Pong där instuderingsfrågor, läsanvisningar m.m. för respektive delkurs finns samlat. Examination De olika delkurserna examineras under utbildningen. Ett ordinarie tillfälle för varje kurs finns inplanerat. Ytterligare ett tentamenstillfälle ges om möjligt under kursens gång. Fler tillfällen kan erbjudas i samband med att kursen tenteras enligt ordinarie rutin på Chalmers. Efter totalt 3 tentamensförsök utgår en administrativ avgift per tentamen. Kurser som Radar och ARPA examineras genom praktiskt prov i simulatorn. Deltagare som ej blir godkända under kursens gång erbjuds i mån av plats göra om kursen vid senare kurstillfälle. Obligatorisk närvaro Flera av kurserna innehåller föreläsningar och övningar med obligatorisk närvaro. Obligatoriska inlämnings /instuderingsfrågor Inför varje kurstillfälle ska deltagarna göra de uppgifter som finns angivna på Ping Pong.

4 Förkunskapskrav Som deltagare förväntas du ha minst Fartygsbefäl klass VIII (examen) samt allmän högskolebehörighet eller likvärdig kompetens. För att få påbörja ARPA krävs godkänt i Radar. För att få påbörja Bryggtjänst krävs godkänt i ARPA. Behörighet, certifikat och specialbehörighet En behörighet ger en innehavare rätt att mönstra i en viss befattning, t.ex. som motorman, styrman eller fartygsingenjör. På vissa typer av fartyg, beroende på typ av last, krävs utöver den grundläggande behörigheten, även en specialbehörighet för den aktuella lasten, för att få tjänstgöra i aktuell befattning. Den som, utöver sin befattning, tilldelas ett särskilt ansvar över en viss funktion ombord ska vara certifierad. Till exempel krävs det att den som ska ansvara för sjukvården innehar ett certifikat som visar att han eller hon är utbildad för uppgiften. En behörighet bestämmer följaktligen i vilken befattning du kan mönstra, medan ett certifikat talar om ifall du är utbildad och godkänd att ansvara för en särskild uppgift (funktion) ombord. Certifikat och Kursintyg Genom utbildning till Fartygsbefäl klass VII erhåller du, förutom utbildningsbevis för Fartygsbefäl klass VII, även nedanstående: Advanced Fire Fighting Begränsat radiooperatörscertifikat, ROC Första hjälpen (Medical First Aid) Grundläggande säkerhetsutbildning (Basic Safety Training) Kursintyg Handhavande av automatiska radarplottningshjälpmedel (ARPA) (Use of Automatic Radar Plotting Aids (ARPA)) certifikat Hantering av farligt gods i torrlastfartyg (Handling of Dangerous Goods on Cargo Ships) Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar (Proficiency in Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats) För att få detta certifikat krävs, förutom godkänt kurs, även 6 månaders sjötid Sedan hösten 2012 rapporteras normalt alla behörighets och certifikatsgivande kurser elektroniskt via Utbildarwebben direkt till Transportstyrelsen. Observera att flertalet av certifikaten skrivs ut av Transportstyrelsen mot en kostnad.

5 Kursbeskrivningar Navigation Kursen syftar till att ge de grundläggande kunskaper som krävs för att säkert kunna navigera ett fartyg kustnära och på öppet hav. Kursen består av terrester navigation, nautiska instrument, tidvattenlära och meteorologi. Att ge kunskap och förståelse i navigation. Att hantera sjökort, nautiska publikationer samt de vanligaste elektroniska navigationshjälpmedlen. Kunskap och förståelse gällande meteorologi, väder och väderinformationssystem. Att kunna planera och genomföra en resa när det kommer till navigation, bryggtjänstgöring, lastplanering och en säker vakthållning. Sjömanskap, Radar och ARPA Sjömanskap handlar om att kunna hantera sitt fartyg i olika situationer, t.ex. manövrering av fartyget i hamn, vakttjänstgöring till sjöss, förtöjning eller ankring. Att kunna efterleva de internationella sjövägsreglerna är en nödvändighet till sjöss varför dessa gås igenom grundligt. Att i enlighet med STCW A II/3 och A VIII ge den studerande de teoretiska kunskaper som fordras för det säkra framförandet av ett fartyg i kustnära fart vad gäller procedurer, ombordrutiner och manövrering, samt redogöra för de faktorer som kan påverka dessa. Att ge den studerande grundläggande kunskaper om och praktiskt användande av radar för såväl positionstagning som för antikollision med hjälp av bland annat manuell plottning. Att ge god kunskap i handhavande av och förståelse för såväl radarns som ARPA tillsatsens förtjänster och begränsningar. Studenten ska efter godkänd kurs(er) kunna tolka och tillämpa såväl de internationella sjövägsreglerna som motsvarande svenska bestämmelser. Bryggtjänst Kursen knyter ihop navigation och sjömanskap i reseplanering och bryggprocedurer. Att ge studenten grundläggande kompetens för att kunna arbeta på en brygga. Studenten skall på ett förtroendeingivande sätt, beaktande rutiner för fartygets säkra framförande och handhavande, kunna planera och utföra en sjöresa i ett skärgårdsavsnitt.

6 Marin säkerhetsengelska Det maritima språket är engelska. I stort sett all kommunikation mellan fartyg av olika nationalitet sker på engelska. Du tränas i maritim terminologi samt säkerhetskommunikation. Avsikten med kursen är att den skall ge tillräckliga kunskaper i engelska för att man som befäl skall kunna använda sjökort och förekommande nautiska publikationer, ta emot och tolka information och meddelanden som rör fartygets säkerhet och handhavande och uttrycka sig klart och tydligt i samtal med fartyg och landstationer, vilket inbegriper kommunikation enlig av IMO rekommenderade normer och vedertaget vokabulär. Radiokommunikation och signalering (ROC) Kommunikation är viktig, så även på havet. Du får lära dig att kommunicera med andra fartyg och med landstationer via radio.. Kursen skall ge kursdeltagaren de teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för att vara radiooperatör i sjösäkerhetssystemet GMDSS enligt STCW. Kraven avseende alternativa kommunikationssystem, reservsystem, tillgodoses genom den i kursen ingående delkursen signalflaggor. Fartygsadministration Kursen behandlar Sjölagen, sjömanslagen och andra sjörättsliga rättskällor. Kursen ger studenten grundläggande kunskaper i civilrätt, främst inom det handelsrättsliga området. Kursen skall vidare höja och förbättra säkerheten till sjöss genom att studenten får kunskaper i sjörätt och nationellt/internationellt sjösäkerhetsarbete.

7 Basic Safety inkl. Räddningsfarkoster Säkerheten är förstås högprioriterad ombord. I kurserna Basic Safety, Medical First Aid och Advanced Fire Fighting lär du dig bl.a. personlig säkerhet, brandbekämpning och första hjälpen. Att ge alla kursdeltagare, som är delaktiga i säkerhetsorganisationen ombord på fartyg, kunskap om grundläggande säkerhetsutbildning, före de mönstrar ombord på fartyg samt att praktiskt tillämpa genomgången teoretisk kunskap ombord på övningsfartyg. Att kunna ta befälet på en räddningsfarkost. Hantera maskin i räddningsfarkost eller räddningsbåt. Kunna sköta och tillämpa första hjälp på överlevande och hantera räddningsfarkost eller övergivande fartyg. Kunna använda lokaliseringsutrustning inkl. kommunikation, signalerings och pyroteknisk utrustning. Medical First Aid Att kunna tillämpa första hjälp i händelse av olycka eller sjukdom ombord. Advanced Fire Fighting Som befäl om måste man kunna leda brandbekämpningen ombord varför detta är en naturlig del av de säkerhetskurser som ingår i utbildningen. Att kunna ingripa och genomföra grundläggande åtgärder i brandskydd och brandbekämpning ombord och att ha kunskap om vilka rutiner som gäller i händelse av brand ombord och själv kunna leda bekämpningen av denna, samt att kunna de obligatoriska minimikraven för fördjupat brandskydd.

8 Stabilitet För att ett fartyg skall kunna framföras säkert på havet krävs både god stabilitet och god konstruktion. Du får lära dig ett fartygs konstruktion och hur fartygets stabilitet beräknas. t med kursen är att ge sådana grundläggande kunskaper i stabilitet och fartygskonstruktion som krävs för att i ansvarig ställning hantera fartyg och last. Farligt gods Många fartyg hanterar någon form av last. Vi går igenom grundläggande lasthantering, lastsäkring och hantering av farligt gods. Kursens syfte är att ge en allmän kunskap om sjötransport av farligt gods samt kännedom om multimodala transporter av farligt gods. Kursen ger de teoretiska kunskaper som behövs för att tjänstgöra som lastansvarig styrman ombord på fartyg som lastar, lossar och transporterar farligt gods i förpackad form och som fast bulkgods.

Behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila

Behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila 1 (9) Datum 2014-03-03 Behörighetsbevis eller certifikat i enlighet med STCW-Manila Bakgrund För cirka sex år sedan beslutade det internationella sjöfartsorganet International Maritime Organization (IMO)

Läs mer

Undervisningen i ämnet däckstjänst ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet däckstjänst ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: DÄCKSTJÄNST Ämnet däckstjänst handlar om fartygs säkra framförande. I detta ingår kunskaper i navigation och sjömanskap. Ämnet behandlar den teknik och de metoder som används för drift och underhåll inom

Läs mer

KURSPROGRAM

KURSPROGRAM KURSPROGRAM - SJÖFARTSKURSER - GRUNDKURSER STCW Basic Safety Grundläggande säkerhet: STCW Advanced Firefighting Avancerad brand: STCW Elementary First Aid: - Elementary First Aid, STCW A-VI/1.3 Kurslängd:

Läs mer

KURSPROGRAM

KURSPROGRAM SJÖFARTSKURSER - GRUNDKURSER STCW Basic Safety: STCW Advanced Firefighting: STCW Elementary First Aid: - Elementary First Aid, STCW A-VI/1.3 Kurslängd: 9 lektionstimmar STCW Medical First Aid: - Medical

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 2007:12 Sjöfartsverkets föreskrifter om bemanning Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...3 Definitioner och förkortningar...4 Bestämmelser om utbildningar och

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

Fartygsförlagd utbildning Sedan Godkänd av Transportstyrelsen

Fartygsförlagd utbildning Sedan Godkänd av Transportstyrelsen Fartygsförlagd utbildning Sedan 1989 - Godkänd av Transportstyrelsen Innehåll Sida Ditt uppdrag som handledare 3 Handledarens olika uppgifter 3 STCW Sektion A-I/6 4 Första viktiga mötet/introduktionen

Läs mer

Skeppare i inrikestrafik, 15 kompetenspoäng

Skeppare i inrikestrafik, 15 kompetenspoäng Skeppare i inrikestrafik, 15 kompetenspoäng Kurstid: 9 januari 26 februari 2019 Deltagaravgift: 1.500 euro exkl moms Examen för skeppare i inrikes fart och föreskriven praktik ger skepparbrev i inrikes

Läs mer

Fartygsförlagd utbildning, LIA

Fartygsförlagd utbildning, LIA Fartygsförlagd utbildning, LIA YH-Skärgårdskapten Period 3 Befälsträning komplettering 30 dagar Gäller from 2018 Namn:.. ANVISNINGAR FÖR UTBILDNINGENS GENOMFÖRANDE 1. Villkor för antagning En förutsättning

Läs mer

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik. Sjökaptensprogrammet 3 årigt, 180 högskolepoäng Nautical Science Programme (3 years), 180 credits

Utbildningsplan. Fakulteten för teknik. Sjökaptensprogrammet 3 årigt, 180 högskolepoäng Nautical Science Programme (3 years), 180 credits Dnr: UGA 2013/594 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för teknik Sjökaptensprogrammet 3 årigt, 180 högskolepoäng Nautical Science Programme (3 years), 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande av utbildningsplan

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 25 maj 2011. TSFS 2011:52 Utkom från trycket den

Läs mer

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden

Konsekvensutredning av implementering av certifikatskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av IGF-koden Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Olle Thelaus Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Konsekvensutredning av implementering

Läs mer

INFORMATION OM FARTYGSBEFÄL KLASS VIII

INFORMATION OM FARTYGSBEFÄL KLASS VIII INFORMATION OM FARTYGSBEFÄL KLASS VIII Sjöfartshögskolan 56º39,6 N, 016º21,7 E Postal Address Telephone Telefax Landgången 4 +46 (0)480-49 76 00 +46 (0)480-49 76 50 (S) 391 82 Kalmar +46 (0)480-49 76 07

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Yttrande angående ändring av vissa delar av förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal

Yttrande angående ändring av vissa delar av förordning (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal 1 (6) Handläggare direkttelefon Fartygsoperativa enheten Ert datum Er beteckning Bo Bergström, 011-19 13 18 2004-01-13 N2003/9163/TP Regeringskansliet Margareta Granborg Näringsdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT Rådet för utvärdering av högskolorna och Rådet för utbildningsutvärdering. UTVÄRDERINGSOBJEKT Ålands yrkesgymnasium

UTVÄRDERINGSRAPPORT Rådet för utvärdering av högskolorna och Rådet för utbildningsutvärdering. UTVÄRDERINGSOBJEKT Ålands yrkesgymnasium UTVÄRDERINGSRAPPORT Rådet för utvärdering av högskolorna och Rådet för utbildningsutvärdering UTVÄRDERINGSOBJEKT Ålands yrkesgymnasium STCW 95 I/8 OCH A-I/8 UTVÄRDERING UTVÄRDERARE Bo Gyllenberg, sjökapten

Läs mer

TSFS 2010:102 SJÖFART

TSFS 2010:102 SJÖFART SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter om bemanning (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser... 1 Tillämpning... 1 Definitioner och förkortningar... 2 Bestämmelser om

Läs mer

Regler för nationell sjöfart

Regler för nationell sjöfart Regler för nationell sjöfart NYA REGLER FRÅN 1 JUNI 2017 Nya regler för nationell sjöfart Från och med den 1 juni 2017 gäller nya regler för dig som använder ditt fartyg yrkesmässigt. Reglerna är funktionsbaserade.

Läs mer

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa

Ansökan om beslut om säkerhetsbesättning för en enstaka resa 1 (5) Transportstyrelsen Sjöfartsavdelningen Sjöpersonalsektionen 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Signalbokstäver Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare

Läs mer

Läsordning 2015/16 - Sjökapten 4 år

Läsordning 2015/16 - Sjökapten 4 år Läsordning 2015/16 - Sjökapten 4 år K1 K2 K3 K4 Matematik 1 GS Grundl Säkerhet Fartygskonstruktion och stabilitet Tillämpad Matematik och mekanik Terrester Navigation Maritim engelska Tidvatten Radar ochsjövägsregler

Läs mer

Fartygspersonalens specialbehörigheter

Fartygspersonalens specialbehörigheter 1 (6) Utfärdad: 26.2.2013 Träder i kraft: 1.3.2013 Rättsgrund: Lagen om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) Giltighetstid: tills vidare Ändringsuppgifter: Ändrat 14.8.2013 Fartygspersonalens specialbehörigheter

Läs mer

Undervisningen i ämnet båtkunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet båtkunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: BÅTKUNSKAP Ämnet båtkunskap behandlar sjövägsregler och navigation för att framföra båtar eller skepp inomskärs och i kustnära vatten. Det behandlar även sjövett, sjösäkerhet och båtlivets inverkan på

Läs mer

Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M

Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M 1 (9) 6.2.2015 Motivering till och tillämpning av föreskrift 18 D/2014 M Föreskrift om examensfordringarna inom maritim radiokommunikation och amatörradiokommunikation MPS 18 D/2014 M MPS 18 D/2014 M 2

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT (utkast) SJÖFARTSVERKET OCH UTBILDNINGSSTYRELSEN 20.4.2007 ÅLANDS SJÖMANSSKOLA 2.2.2007 UTVÄRDERING ENLIGT STCW I/8 OCH A-I/8

UTVÄRDERINGSRAPPORT (utkast) SJÖFARTSVERKET OCH UTBILDNINGSSTYRELSEN 20.4.2007 ÅLANDS SJÖMANSSKOLA 2.2.2007 UTVÄRDERING ENLIGT STCW I/8 OCH A-I/8 Ålands gymnasium Sjöfartsprogrammets kvalitetshandbok Dok. Nr. Del III - 1.02 Utfärdat: 06.02.2012 Version: 1 Sidan 1 av 7 Reviderat: Utgiven av: Kvalitetsansvarig Godkänd av: Styrelsen UTVÄRDERINGSRAPPORT

Läs mer

FB 7 Lasthanteringsoperationer 1,5 hp

FB 7 Lasthanteringsoperationer 1,5 hp Dnr: 2014/24 3.1.2 Kursplan Fakulteten för teknik Sjöfartshögskolan 1F701K Fartygsbefäl klass VII, 40 högskolepoäng Deck Officer Training Course, Class VII, 40 credits STCW referens Sektion A II/3, A IV/2,

Läs mer

Kursguide. Maritima Regelverk & Direktiv, 25 HVE-credits. HVE Maritime Sustainability Coordinator, start 2014

Kursguide. Maritima Regelverk & Direktiv, 25 HVE-credits. HVE Maritime Sustainability Coordinator, start 2014 Kursguide Maritima Regelverk & Direktiv, 25 HVE-credits Kursperiod: vecka 47-51 2014; måndag 17 november till fredag 19 december HVE Maritime Sustainability Coordinator, start 2014 Kurs-koordinator Andrée

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal Remissammanställning 1 (17) Datum TSF 2016-96 Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal Remissinstans MSB

Läs mer

Konsekvensutredning av implementering av utbildningskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av Polarkoden

Konsekvensutredning av implementering av utbildningskrav för personal som tjänstgör på fartyg som omfattas av Polarkoden Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Olle Thelaus Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för sjöpersonal Konsekvensutredning av implementering

Läs mer

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning

Ansökan om förhandsbesked om beslut om säkerhetsbesättning 1 (5) Transportstyrelsen Sjö- och luftfart 601 73 Norrköping Upplysningar se sidan 4-5 Uppgifter om fartyget Fartygets namn Registreringsbeteckning Hemort IMO-nummer Fartygstyp Antal passagerare Bruttodräktighet

Läs mer

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin.

Kursen ingår som en obligatorisk kurs på juristprogrammets grundnivå och upptar programmets fjärde termin. Juridiska fakulteten LAGD01, Offentlig rätt - Förvaltningsrätt med kommunalrätt, förvaltningsprocessrätt, socialrätt, miljörätt och skatterätt, 30 högskolepoäng Public Law - Adm. Law, Municipal Law, Adm.

Läs mer

Högskolan på Åland Utbildningsplan för utbildningsprogrammet för Sjöfart/Sjökapten. Programme for Maritime Studies Aaland Maritime Institute

Högskolan på Åland Utbildningsplan för utbildningsprogrammet för Sjöfart/Sjökapten. Programme for Maritime Studies Aaland Maritime Institute Högskolan på Åland Utbildningsplan för utbildningsprogrammet för Sjöfart/Sjökapten Programme for Maritime Studies Aaland Maritime Institute Sjökapten 210 + 60 sp 2006 Utbildningsplanen avser utbildning

Läs mer

Läsårsplanering Lå Årskurs 1(antagna HT-16)

Läsårsplanering Lå Årskurs 1(antagna HT-16) Läsårsplanering Lå 2016-17 Årskurs 1(antagna HT-16) SO1 Elsystem och Felsökning 1ER21U Elsystem och Felsökning 1ER21U Lp2,3,4 Pumpar o Fläktar 1FT12U Pumpar o Fläktar 1FT12U Lp4,1,2 Fartyg System o komp

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 28 mars 2012. TSFS 2012:24 Utkom från trycket den

Läs mer

VÄGEN TILL CERTIFIERING I HYDRAULIK.

VÄGEN TILL CERTIFIERING I HYDRAULIK. VÄGEN TILL CERTIFIERING I. Vi ska här enkelt beskriva de olika vägar som finns för att komma igång med sin certifiering. Beskrivning: Det finns 3 st. yrkeskategorier för certifiering inom hydraulik: Underhållstekniker:

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om fartygs bemanning och fartygspersonalens behörighet I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning om fartygs bemanning

Läs mer

Undervisningen i ämnet sjöfartssäkerhet ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet sjöfartssäkerhet ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: SJÖFARTSSÄKERHET Ämnet sjöfartssäkerhet behandlar den teknik och de metoder som används på fartyg för att förhindra och hantera nödsituationer ombord. Ämnet behandlar även arbetsmiljö och skydd av den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2002:643 Utkom från trycket den 2 juli 2002 utfärdad den 19 juni 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan STAA30, Statistik: Grundkurs, 30 högskolepoäng Statistics: Basic Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Statistiska

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; UTKAST

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; UTKAST Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av sjöolyckor och tillbud till sjöss; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 20 sista stycket förordningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR ELEKTROTEKNIK

UTBILDNINGSPLAN FÖR UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR ELEKTROTEKNIK UTBILDNINGSPLAN FÖR UTBILDNINGSPROGRAMMET FÖR ELEKTROTEKNIK vid Högskolan på Åland. Ingenjör YH 240 sp Avser utbildning som inletts fr.o.m. hösten 2006. Fastställd den 7 april 2006 av styrelsen för Högskolan

Läs mer

Officersprogrammet med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan

Officersprogrammet med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan FHS UTBILDNINGSPLAN Sid 1 (5) Officersprogrammet med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan 1. Nivå Grundnivå. 2. Fastställande Utbildningsplanen har fastställts av Försvarshögskolans

Läs mer

Sjöfartsprogrammets åtgärdsplan

Sjöfartsprogrammets åtgärdsplan Sida 1/13 Ålands Yrkesgymnasium Sjöfartsprogrammets åtgärdsplan Baserat på STCW-utvärderingsrapporten från: Rådet för Utvärdering av högskolorna och Rådet för utbildningsutvärdering 13 mars 2012 Conny

Läs mer

Sammanställning av certifikatkraven för bryggbefäl. Jonathan Eriksson

Sammanställning av certifikatkraven för bryggbefäl. Jonathan Eriksson Sammanställning av certifikatkraven för bryggbefäl Jonathan Eriksson Examensarbete för Sjökapten (YH)-examen Utbildningsprogrammet för sjöfart Åbo 2012 EXAMENSARBETE Författare: Jonathan Eriksson Utbildningsprogram

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

- inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss. Andrea Ahlberg

- inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss. Andrea Ahlberg - inverkan på svensk arbetsmiljö till sjöss Andrea Ahlberg Vad är International Labour Organization (ILO)? FN:s fackförbund för sysselsättningsfrågor. Bildades 1919 i efterdyningarna till första världskriget.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i fartygssäkerhetsförordningen (2003:438); SFS 2007:238 Utkom från trycket den 23 maj 2007 utfärdad den 10 maj 2007. Regeringen föreskriver i fråga om fartygssäkerhetsförordningen

Läs mer

Ändringar i behörighetssystemet

Ändringar i behörighetssystemet 1 (12) Sjöfartsinspektionen Handläggare direkttelefon Tomas Gustavsson, 011-19 13 18 Datum Vår beteckning 2000-02-28 070302-0034337 Ert datum Er beteckning Enligt sändlista Ändringar i behörighetssystemet

Läs mer

Kompetens och utbildning

Kompetens och utbildning Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Kompetens och utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för trafiksäkerheten Fastställd

Läs mer

Fartygsförlagd utbildning, LIA

Fartygsförlagd utbildning, LIA Fartygsförlagd utbildning, LIA YH-Skärgårdskapten Period 2 Befälsträning 45 dagar Gäller from 2018 Namn:.. ANVISNINGAR FÖR UTBILDNINGENS GENOMFÖRANDE 1. Villkor för antagning En förutsättning för antagning

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT UTBILDNINGSSTYRELSEN OCH SJÖFARTSVERKET LÄROANSTALT: UTVÄRDERING ENLIGT STCW95 I/8 OCH A-I/8

UTVÄRDERINGSRAPPORT UTBILDNINGSSTYRELSEN OCH SJÖFARTSVERKET LÄROANSTALT: UTVÄRDERING ENLIGT STCW95 I/8 OCH A-I/8 Ålands gymnasium Sjöfartsprogrammets kvalitetshandbok Dok. Nr. Del III - 1.01 Utfärdat: 06.02.2012 Version: 1 Sidan 1 av 7 Reviderat: Utgiven av: Kvalitetsansvarig Godkänd av: Styrelsen DRAFT 7.3.2002

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Navigation för fartygsbefäl klass VIII PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Navigation för fartygsbefäl klass VIII PDF ladda ner Navigation för fartygsbefäl klass VIII PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Lars Eric Carlsson. Denna kursbok är avsedd för dig som planerar att avlägga examen för fartygsbefäl klass VIII,

Läs mer

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization Utbildningsplan 1 (6) Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk profil Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization Högskolepoäng: 180 högskolepoäng

Läs mer

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag

Studieanvisning. Affärsplanering för tillväxtföretag Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag 7,5 hp vårterminen 2015 Kursens syfte och mål Kursens upplägg består av fysiska workshops och digitalt utbildningsmaterial som syftar till att ge kursdeltagare

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN... 1 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner

Läs mer

HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK

HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK HÖGSKOLAN FÖR DESIGN OCH KONSTHANTVERK LLSL45 Slöjd för lärare åk 7-9, ingår i lärarlyftet, 45 högskolepoäng Sloyd for teachers year 7-9, within Fastställande Kursplanen är fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden

Läs mer

Regler för militär sjöfart 2013 RMS-P. Gemensam Sjösäkerhetsledningssystem Personal Drift Marin yttre miljö Fartyg och deras utrustning

Regler för militär sjöfart 2013 RMS-P. Gemensam Sjösäkerhetsledningssystem Personal Drift Marin yttre miljö Fartyg och deras utrustning Regler för militär sjöfart 2013 RMS-P Gemensam Sjösäkerhetsledningssystem Personal Drift Marin yttre miljö Fartyg och deras utrustning 2013 Försvarsmakten Regler för militär sjöfart Personal bemanning

Läs mer

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5)

RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) RAPPORT AD HOC STW/ISWG 1 (5) Fartygsoperativa enheten Handläggare, direkttelefon Ert datum Er beteckning Göran Tibblin, 011-19 12 55 Rapport från IMO Ad Hoc Intersessional meeting of the STW Working Group

Läs mer

Ändring i fartygssäkerhetslagen

Ändring i fartygssäkerhetslagen Trafikutskottets betänkande Ändring i fartygssäkerhetslagen Sammanfattning I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2012/13:49 Ändring i fartygssäkerhetslagen (2003:364) överlåtelse av uppgiften

Läs mer

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013

Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag. 7,5 poäng HT 2013 Studieanvisning Affärsplanering för tillväxtföretag Innehållsförteckning 1. Kursens syfte och mål...1 2. Omfattning...1 3. Kursens innehåll...1 4. Behörighet och antagning...1 5. Examination...2 6. Inlämning...2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörigheter för sjöpersonal; Utkom från trycket den utfärdad den x december 2011. Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Denna förordning

Läs mer

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUFN24, Sjö- och transporträtt, 15 högskolepoäng Maritime and Transportation Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JFVA02, Juridik: Affärsjuridik, 15 högskolepoäng Business Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet;

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2009:2) om tillsyn inom sjöfartsområdet; beslutade den 14 oktober 2009. TSFS 2009:109 Utkom från trycket den 2 december

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN... 1 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpning... 1 Definitioner

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2011:1533 Utkom från trycket den 23 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:49

Regeringens proposition 2012/13:49 Regeringens proposition 2012/13:49 Ändring i fartygssäkerhetslagen (2003:364) överlåtelse av uppgiften att utfärda certifikat Prop. 2012/13:49 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna TYSK02, Tyska: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng German: BA Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Fartygsförlagd utbildning, LIA

Fartygsförlagd utbildning, LIA Fartygsförlagd utbildning, LIA YH-Skärgårdskapten Period 1 Grundutbildning 90 dagar Gäller from 2018 Namn:.. ANVISNINGAR FÖR UTBILDNINGENS GENOMFÖRANDE 1. Villkor för antagning En förutsättning för antagning

Läs mer

Yttrande över promemorian Nya utbildningar för personal på passagerarfartyg och på fartyg som trafikerar polarområden

Yttrande över promemorian Nya utbildningar för personal på passagerarfartyg och på fartyg som trafikerar polarområden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Maria Melchersson Tell ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2008:5) om segelflygarcertifikat;

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Juridiska fakulteten Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30 credits Grundnivå / First

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kurs PM. Grundläggande säkerhetsutbildning enligt STCW Manila, IMO 60. Basic safety training

Kurs PM. Grundläggande säkerhetsutbildning enligt STCW Manila, IMO 60. Basic safety training Kurs PM Grundläggande säkerhetsutbildning enligt STCW Manila, IMO 60 Basic safety training Kursansvarig: Kristian Bergström Tel: 070 7885870 Välkommen till Marina läroverket! Här kommer nu ditt kursmaterial

Läs mer

Krav för uppdaterande av specialbehörigheter i Finland. Jan Wassholm

Krav för uppdaterande av specialbehörigheter i Finland. Jan Wassholm Krav för uppdaterande av specialbehörigheter i Finland Jan Wassholm Examensarbete för Sjökapten (YH)-Examen Utbildning i Sjöfart Åbo 2015 EXAMENSARBETE Författare: Jan Wassholm Utbildning och ort: Utbildning

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER

INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER FR1111 Franska: Grundkurs, 30 högskolepoäng French: Introductory Level, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för

Läs mer

ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ENGA04, Engelska: Grundkurs, 30 högskolepoäng English: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar

Läs mer

GEOC07, Geologi: Geofysisk undersökningsmetodik, 15 högskolepoäng Geology: Geophysical Exploration Methods, 15 credits Grundnivå / First Cycle

GEOC07, Geologi: Geofysisk undersökningsmetodik, 15 högskolepoäng Geology: Geophysical Exploration Methods, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten GEOC07, Geologi: Geofysisk undersökningsmetodik, 15 högskolepoäng Geology: Geophysical Exploration Methods, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM58. Direktiv om yrkeskvalifikationer inom inlandssjöfarten. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM58. Direktiv om yrkeskvalifikationer inom inlandssjöfarten. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om yrkeskvalifikationer inom inlandssjöfarten Näringsdepartementet 2016-03-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 82 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle

EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande EDMB51, Genus och rätt, 30 högskolepoäng Gender and Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen för kandidatprogrammet

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetsstyrelsens

Läs mer

TSFS 2011:116 SJÖFART

TSFS 2011:116 SJÖFART SJÖFART Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal (konsoliderad elektronisk utgåva) Innehåll FÖRSTA AVDELNINGEN... 1 1 kap. Inledande bestämmelser...

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG30L Företagets logistikfunktion, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Business Logistics, Bachelor Course, Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG304 Industrial and Financial Management, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Industrial and Financial Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP13, Psykologi: Avancerade vetenskapliga metoder i psykologin, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Scientific Methods in Psychology, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG304 Industrial and Financial Management, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Industrial and Financial Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle

JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Juridiska fakulteten JURF12, Utvidgad juridisk introduktionskurs, 15 högskolepoäng Extended Introduction to Law, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är en historisk, äldre version,

Läs mer

Yttrande över förslag till föreskrifter TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt föreskrifter TSFS 2010:102 om bemanning

Yttrande över förslag till föreskrifter TSFS 2011:116 om utbildning och behörigheter för sjöpersonal samt föreskrifter TSFS 2010:102 om bemanning Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska

Läs mer

Utbildningsplan för teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, 2016

Utbildningsplan för teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, 2016 Utbildningsplan för teknisk/naturvetenskaplig bastermin, 20 veckor, 2016 Utbildningsplanen är fastställd av naturvetenskapliga utbildningsnämnden 2015-01-29 att gälla från 2015-07-01. Teknisk/naturvetenskaplig

Läs mer