Bedömning/Val av produkt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bedömning/Val av produkt"

Transkript

1 1 Bedömning/Val av produkt 1. Man som har brutit foten och legat på sjukhus ett par dagar efter operationen. Vid hemkost upptäcker han och hans särbo att han inte klarar sig utan rullstol, då han har andra åkommor som försvårar användningen av kryckkäppar någon längre stund. Kommunens arbetsterapeut kontaktas av särbon som vill komma och hämta en rullstol omedelbart. Arbetsterapeuten, som fått patienten överrapporterad från sjukhusets arbetsterapeut, har tidigare samma dag talat med patienten i telefon om ett hembesök för bedömning av aktivitetsförmåga i hemmet. Man har då talat om behovet av rullstol och bokat hembesöket till påföljande dag. Arbetsterapeuten har informerat patienten om att hon behöver samråda med opererande läkare angående förskrivning av rullstol. Detta förklarar arbetsterapeuten för särbon i telefon. Nästa morgon infinner sig särbon på arbetsterapeutens kontor och hävdar att hon måste få med sig en rullstol till patienten NU, han är så ledsen och trött. Arbetsterapeuten informerar åter om de planerade åtgärderna och att hon väntar på att få tala med läkaren under förmiddagen. Det skulle innebära att hon kan ha med sig en rullstol för utprovning vid hembesöket på eftermiddagen. Särbon nöjer sig inte med detta utan säger att hon redan talat med ett av kommunalråden och att nästa steg är att ringa tidningen om hon inte får med sig en rullstol nu 2. Ella, 55 år, har ådragit sig en fotfraktur och är underbensgipsad. Hon får inte belasta foten på 6 veckor. Ella är överviktig och har ingen känd ledsjukdom. Hon skrivs ut från sjukhuset med två kryckkäppar och träningsinstruktion. Är tillsvidare sjukskriven i 6 veckor. Bor i lägenhet en trappa upp. Hiss saknas. Är gift, maken är frisk och arbetar heltid och kör familjens bil. Ella kontaktar arbetsterapeut på vårdcentralen dagen efter att hon kommit hem från sjukhuset. Hon känner sig isolerad och vill ha en rullstol för att kunna ta sig ut. 3. Kalle, 12 år, har en CP-skada och en lindrig utvecklingsstörning. Han går i särskola. Kalle behöver mycket stöd för att kunna sitta självständigt och vara delaktig i skolaktiviteterna och i klassrummet sitter han därför i en arbetsstol med bålstöd, nackstöd, abduktionsklots och höftbälte. Kalles tal är också svårt att förstå. Han har en dator förskriven som kommunikationshjälpmedel. Den behöver fästas på arbetsstolen för att han ska kunna använda den självständigt. Fäste på stolen behöver ombesörjas. Hur tänker förskrivaren kring anpassning och specialanpassning? Är stolen att betrakta som grundutrustning i skolan eller ett personligt förskrivet hjälpmedel? Hur dokumenteras åtgärden?

2 2 4. Lisa, 25 år, har en cerebral pares och är gravt rörelsehindrad. Hon behöver en duschstol. Ingen duschstol i upphandlat hjälpmedelssortiment fungerar bra för henne. Till slut väljer förskrivaren på habiliteringen en av duschstolarna i sortiment, men denna stol behöver kompletteras med ett specialtillverkat högre ryggstöd, som inte är originaltillbehör till duschstolen. Hur går förskrivaren till väga? Reflektera över skillnaden mellan en anpassning och en specialanpassning av ett hjälpmedel. Hur dokumenteras åtgärden? 5. Mimmi är 12 år. Hon går självständigt i alla vardagliga aktiviteter, men det är ansträngande för henne vid längre förflyttningar. Det händer då och då att hon får avstå en aktivitet för att hon inte orkar gå tillräckligt långt. Mimmi har tidigare bott granne med skolan och själv gått dit och hem varje dag. Nu ska Mimmi börja högstadiet som ligger 1 km hemifrån. Så långt klarar hon inte att gå. Mimmi är erbjuden skolskjuts, men hon vill hellre vara självständig och cykla tillsammans med kompisarna. Mimmi har inte tillräckligt bra motorik och balans för att lära sig cykla på tvåhjuling. Föräldrarna frågar nu om Mimmi kan få en trehjulig cykel som hjälpmedel. Vad säger handboken om förskrivning av cykel som förflyttningshjälpmedel? Hade din bedömning sett annorlunda ut om Mimmi redan hade en transportrullstol eller elrullstol som förflyttningshjälpmedel för längre sträckor? 6. Alex, 15 år, har stora svårigheter att sitta bra i sin Permobil. Han har kraftig spasticitet som gör att han glider fram i stolen samt tippar åt sidan, vilket gör att han får svårt att köra, men även svårt att göra olika aktiviteter i sin elrullstol. Det finns också en risk att han får felställningar i sin kropp. Vid en utprovning där man försöker komma fram till vilket stöd som bäst hjälper Alex, visar sig ett ryggstöd med inbyggt stöd för bålen fungera bra, tillsammans med höftbälte och en dyna med tydlig sittgrop och abduktionsklots. Ingen av produkterna är dock Permobils originaltillbehör och ryggstödet behöver skruvas fast på originalryggen. Hur bör förskrivaren agera nu? Vad bör förskrivaren ta ställning till innan åtgärden väljs? Hur ska åtgärden dokumenteras? 7. Christian, 27 år, har körkort och planerar att köpa egen bil. För att kunna köra denna behöver han ett handreglage. Christian frågar arbetsterapeuten på habiliteringen om det kan förskrivas till honom. Finns det fall där anpassningar av bil kan förskrivas som ett personligt hjälpmedel? Vilket stöd i handboken finns i så fall för det?

3 3 8. Olga, 76 år, har stroke sedan 8 år och förflyttas med stålyft och använder manuell rullstol vid förflyttning. Olga växelvårdas två veckor i månaden på särskilt boende. Olga är gift, maken är 75 år, frisk och aktiv och kör fortfarande bil. Makarna bor i enplanshus, anpassat för Olga. Olga förflyttas utomhus med rullstol med drivaggregat. Maken vill kunna ta med hustrun i bilen, göra spontana utflykter, inköp och lämna/hämta i samband med växelvårdsperioderna. Makarna önskar ett vridbart passagerarsäte samt elektriskt underrede till Caronysätet. För att klara att transportera underredet krävs en lyftplatta. Familjens bil skulle klara anpassningen. Hur resonerar du när du gör bedömningen? Var finner du stöd för din bedömning? Vilka upplysningar bör man ge angående bilanpassningen? 9. Mats, 44 år, är paraplegiker efter en ryggmärgsskada, inkomplett. Han bor tillsammans med hustru och två barn i en enplansvilla. Han delar på hushållsarbetet med hustrun. Jobbar deltid som IT-tekniker. Har sin arbetsplats i hemmet. Klarar förflyttningar självständigt mellan säng och rullstol. Använder manuell rullstol vid förflyttning. Mats har nedsatt kraft i benen bilateralt. Kan cykla aktivt en kort stund. Går/står ej. Mats har en önskan att träna hemma och vill ha en Motomed Viva med kompletterande armtränare. Vilken bedömning gör du som förskrivare? Var finner du stöd för din bedömning? 10. Föräldrarna Kalle och Lisa kontaktar logopeden med frågan Vi har sett en handdator som man kan prata med och det skulle vi vilja ha till vår son. Då skulle han kunna prata med alla. Kan vår son få en sådan? Vad bör förskrivaren ta reda på mer om? Bör alternativa metoder eller hjälpmedel diskuteras och vad/vilka skulle det kunna vara? 11. Simon, 5 år, lärde sig gå som 3-åring. Han är muskelsvag och andningsinsufficient (okänt syndrom med avvikande utveckling). Han orkar bara gå korta sträckor och föräldrarna önskar nu att han får förflyttningshjälpmedel för att han ska kunna hänga med vid lite längre sträckor. De önskar både en rullstol och en cykel. Cykeln önskas även för att styrketräna och föräldrarna är beredda att själva köpa in en cykel om de visste om Simon visar möjlighet och intresse. Vad säger handboken om förskrivning av cykel och första rullstolen och vid kvarvarande gångförmåga? Vad säger handboken om förskrivning av flera förflyttningshjälpmedel och hur bör förskrivaren då resonera, samt ta reda på mer om i detta fall? Vad säger handboken om förskrivning av cykel?

4 4 12. Anders, 66 år, har ALS av bulbär typ. Han är nyligen pensionerad och bor tillsammans med förvärvsarbetande hustru i enplanshus. Anders fick sin diagnos för 6 månader sedan och har nyligen fått en elrullstol för kombinerat inne/utebruk. Någon anpassning av bostaden är inte gjord. Anders har fått en säng med el-funktioner och en personlyft för att underlätta förflyttningar. Makarna har varit mycket aktiva tillsammans och vill fortsätta med sin tidigare livsstil. Eftersom Anders är själv hemma på dagarna, finns ständigt personal från hemtjänsten i bostaden. Anders har önskemål om att kunna transportera sig i familjens bil. Han måste sitta kvar i rullstolen under transporten pga. förflyttningssvårigheter. Han har mycket dålig bålbalans. Vilken bedömning gör du som förskrivare? Var finner du stöd för din bedömning? 13. Maria, 35 år, är gift och har två barn, 3 och 6 år. Bor i villa i två våningar, sovrum och badrum på andra våningen. Maria var med om en trafikolycka för 5 år sedan, där hon blev påkörd bakifrån och fick en whiplash-skada. Hon får sjukersättning och har inte jobbat sedan olyckan. Hon har nu ständig värk i nacke/axlar med utstrålning i båda armarna och händerna. Hon har en svår yrsel som vissa dagar påverkar hennes gångförmåga. Hon besväras av kognitiva funktionsnedsättningar i form av minnes- och koncentrationssvårigheter. Hon är medicinskt utredd och har genomgått flera rehabiliteringsperioder. Målsättningen är att Maria ska klara av att delta i skötseln av hemmet och ta del i barnens liv men värk, yrsel och kognitiva svårigheter är ett stort hinder. Maria vill ha så lite hjälpmedel som möjligt hemma då hon tycker att hjälpmedel är både fula och tar plats. Hur skulle du resonera som förskrivare? Vilka åtgärder skulle du föreslå? Var kan du finna stöd i din bedömning? 14. Sven är 54 år och är underbensamputerad. Han har en lindrig hjärnskada sedan tidigare. Han har använt sjukhusets rullstol så länge han var kvar på avdelningen och har sedan varit inne på en träningsperiod på rehabkliniken. Teamet som arbetat med honom bedömer att han vid utskrivningen är en duktig gångare. Han klarar att gå flera kilometer med kryckor. Han får därför besked att han inte kommer att få någon rullstol förskriven. Sven är inte överens med rehabkliniken om att han inte är i behov av rullstol. Vid återbesök hos opererande läkare ber han att få ett intyg om sitt behov av rullstol. Läkaren skriver ett sådant intyg. Han har också kontaktat chefen på arbetsterapin och klinikchefen och klagat över att han blivit felbedömd och att han har behov av rullstol. De olika professionernas bedömningar har skapat splittring i den paramedicinska gruppen. Sven kommer till dig som förskrivare fast besluten att du ska tillgodose hans önskemål om att få en rullstol. Var kan förskrivaren finna stöd i sin bedömning?

5 5 15. Klara, 4 år, använder protes på höger ben. Hon går självständigt med denna, men orkar inte gå längre sträckor. Hon har också vid några tillfällen fått sår och inte kunnat använda protesen alls under några veckor. Vid längre förflyttningar åker hon sulky, familjens egen. Hon har nu vuxit ur sulkyn och föräldrarna efterfrågar en större sulky, som de inte kan hitta i den öppna handeln. Föreslår förskrivaren alternativ? Vad säger handboken om förskrivning av den första rullstolen och förskrivning av rullstol vid kvarvarande gångförmåga? 16. Urban är 64 år och paraplegiker sedan 30 år. Han har i många år suttit i en Pantherastol, men har under det senaste året funnit att han inte sitter så bra i den längre. Urban är ordförande i den lokala handikappföreningen och är mycket väl insatt i många hjälpmedel, dess kvalitet och hur utvecklingen på marknaden går. Han har specialistkunskaper om utvecklingen av rullstolar. Han har specialstuderat en rullstol som tillverkas i Japan och tagit reda på att den skulle kunna beställas via nätet. Han är mycket intresserad att få denna rullstol nu när det är dags för honom att uppdatera den rullstol han själv har idag. Du märker att han är mycket kunnig, mera insatt än du själv. Vilken position intar du i samtalet? Hur resonerar du när du gör din bedömning? Var kan du som förskrivare finna stöd i din bedömning? 17. Ida, 25 år, har ett rörelsehinder. Ida bor i egen lägenhet och har assistenter. Hon har också hemsjukvård. Ida har hittills förflyttat sig med hjälp av assistenten som kör hennes manuella rullstol. Ida har en önskan om att kunna vara mer självständig i förflyttningar. Hon önskar få prova en elrullstol med ett styrsätt hon kan klara. Ida behöver också få prova en annan duschstol eftersom hon inte sitter bra i den nuvarande. Hur går förskrivaren till väga? Skiljer sig tillvägagångssättet mellan de båda hjälpmedlen? Vem är kostnadsansvarig för hjälpmedlen och hade det sett annorlunda ut om Ida inte hade haft hemsjukvård eller om hon bott i gruppboende? Vad säger produktanvisningarna om medicinsk bedömning när det gäller förskrivning av elrullstol?

6 6 18. Man som nyss flyttat till äldreboende har sedan flera år två elrullstolar; en enbart för inomhusbruk och en för enbart utomhusbruk. Arbetsterapeuten bedömer att patienten har samma behov av hjälpmedel som i sitt tidigare ordinära boende. Detta skulle dock kunna täckas av en elrullstol för begränsad utomhusanvändning, men också innebära en ny förskrivningsprocess och förändring för patienten. Efter samråd med kostnadsansvarig beslutas därför att inte återta de gamla stolarna, då kostnaden för en ny förskrivning och hyra av en ny rullstol inte avsevärt skulle skilja sig från kostnaden för de två äldre rullstolarna. Så långt är allt gott och väl. Uppföljning görs på de båda elrullstolarna, patienten hanterar dem utan anmärkning och förskrivningarna förlängs. För båda rullstolarna finns skriftlig information till patienten om rullstolarnas användningsområde: Inomhusrullstolen får användas inomhus och på altanen och asfalterade gångar kring boendet. Utomhus rullstolen får inte användas inomhus. Efter några månader kontaktar personalen arbetsterapeuten: inomhusrullstolen är trasig och patienten använder utomhusrullstolen för att åka till matsalen och sitta i vid bordet och äta. Den är alldeles för stor för detta och utgör även snubbelrisk för andra boenden. Arbetsterapeuten ordnar med reparation av inomhusrullstolen, samtalar med patienten om att de var ju överens om att uterullstolen inte får användas som han gjort och att förskrivningen måste upphöra om han inte följer förskrivningsreglerna. Efter ett halvår händer samma sak igen. Arbetsterapeuten pratar med patienten som vägrar att lämna från sig stolen.

7 7 Brukarens ansvar 1. Kvinna som har fått en rollator för inomhusbruk utprovad för flera år sedan. Sedan dess har hon även fått en rollator för utomhusbruk. Vid uppföljning av denna framkommer att den andra rollatorn inte används. Sjukgymnasten tycker då att patienten kan återlämna den. Patienten vägrar med hänvisning till att den har hon fått låna och betala 120 kr för. (= sjukgymnastens hembesöksavgift). 2. Maj, 78 år, har fått en rollator att använda för utomhusbruk för hon känner sig osäker vid förflyttningar ute. Med rollatorn klarar hon att handla själv, vilket ökat hennes livskvalitet. Hon ringer nu till sjukgymnastiken och berättar att hon reste in till Göteborg för att hälsa på en väninna här om dagen. Hon lämnade rollatorn på stationen för hon tyckte det var besvärligt att ta den med på tåget. När hon kom tillbaka till stationen var rollatorn försvunnen och nu är Maja olycklig över att ha förlorat sin rollator och vill ha en ny. 3. Per är 35 år och har MS. Han är gift och har 2 barn, 2 och 4 år. Han arbetar halvtid. Familjen bor i lägenhet i markplan. Per ägnar sig åt orientering på sin fritid. Per förflyttar sig inne med en elrullstol och har även en elrullstol Trax för utebruk. Denna använder Per när han tar sig till sin arbetsplats, en sträcka på cirka 4 km/dag. Under de senaste 3 månaderna har uterullstolen varit inne på reparation vid tre tillfällen, till en kostnad av totalt kr. Reparationerna har bl.a. bestått av krokigt styrstag, elfel, skador på skärmar och trasiga lyktor. När rullstolen kommit in till HMC för reparation upptäcks att en dragkrok samt extrabelysning är monterad på rullstolen, en åtgärd inte HMC utfört och förskrivaren är inte informerad. 4. Elias, 7 år, har en CP-skada och förflyttar sig självständigt med manuell rullstol inomhus, men har en nedsatt arm/handfunktion och klarar inte körning på ojämnt underlag. Utomhus använder sig därför Elias av elrullstol. På grund av sin låga ålder samt koncentrationssvårigheter har förskrivaren kommit överens med föräldrarna om att elrullstolen endast får användas tillsammans med och under överinseende av vuxen person. Skriftlig information om detta till föräldrarna finns. Vid ett tillfälle måste elrullstolen repareras för att fotplattan blivit skev. Det framkommer då att Elias kört på en lyktstolpe, och att han var ute och körde på egen hand vid olyckstillfället, på den villaväg han bor på.

8 8 Dubbelutrustning 1. Elsa, 77 år, inkommer till sjukhuset efter ett fall i bostaden. Hon har sedan tidigare en känd yrsel. Vid bedömning av nedsatt balans relaterad till ålder, får Elsa 45 av 56 poäng på Bergs balansskala (fallrisk föreligger vid 46 poäng och lägre). Hon har sedan tidigare en rollator för utebruk. Bor i lägenhet i centrum, 2:a vån ingen hiss. Är ensamboende, och kommer att få insatser från hemtjänst i samband med hemgången. Hon brukar promenera med en jämngammal väninna 2 ggr/v, för att hålla igång. Hon önskar få ytterligare en rollator då hon nu är i behov av att använda rollator inne. 2. Melvin, 9 år, bor växelvis hos föräldrarna som nyligen har skilt sig. Han bor mesta tiden hos mamma och hos pappa varannan helg, samt merparten av lov och semestrar. De båda hemmen ligger två mil från varandra. Melvin har en muskelsjukdom. Han kan inte stå eller gå. Han förflyttar sig självständigt med en elrullstol för inomhus- och begränsad utomhusanvändning, samt blir körd i transportrullstol i de miljöer elrullstolen inte fungerar att köra. Han använder en mobil duschstol för att klara dusch och toalettbesök. Han använder också ett ståhjälpmedel, med vilket han bör ståträna, helst dagligen utifrån sjukgymnastens rekommendation. Vid överflyttningar använder Melvin, mamma och assistenterna taklyft. Hos pappa har Melvin ingen assistent, utan får all assistans av pappa, och där finns ingen lyft. Pappa tycker nu att det börjar bli tungt att hjälpa Melvin med överflyttningar och önskar få en lyft. Föräldrarna tycker också att det är besvärligt att transportera alla hjälpmedel mellan de båda hemmen. Föräldrarna önskar därför dubbelutrustning av lyft, lyftsele, mobil duschstol, transportrullstol och ståhjälpmedel. Föräldrarna samarbetar om en anpassad bil av mindre modell, med viss plats för hjälpmedel och där man brukar transportera Melvins hjälpmedel i. Alla hjälpmedel får dock inte plats. Bilen ägs av pappan. Behöver förskrivaren ta reda på mer? Hur kommer förskrivaren fram till det? Vad stödjer sig förskrivaren sig på? 3. Sofia, 12 år, förflyttar sig med rollator inomhus och vid kortare förflyttningar på plan mark utomhus. Vid längre sträckor använder hon rullstol, som hon behöver hjälp med att köra eftersom hon inte orkar köra långt, framförallt inte utomhus. Sofia klarar inte att självständigt gå med rollatorn eller köra sin rullstol till skolan, utan körs dit i rullstolen av sin pappa. Pappa klarar inte att också få med sig Sofias rollator, som hon behöver för att kunna gå när hon är i skolan. Pappa önskar nu dubbelutrustning av rollatorn till skolan. Vad säger handboken om förskrivning av dubbelutrustning och hur bör förskrivaren resonera runt det i detta fall? Har graden av självständighet i förflyttningen till skolan någon inverkan i frågan?

9 9 4. Anders, 20 år, har en muskelsjukdom. Han kan endast förflytta sig självständigt med hjälp av elrullstol. Han kan inte sitta bekvämt någon längre stund i en manuell rullstol trots upprepade försök och ett flertal utprovningar. David behöver kunna lägesförändra ständigt i sittandet för att inte bli trött och få ont i ryggen. Anders har fått en ny elrullstol förskriven av arbetsterapeuten på habiliteringen, då den gamla är sliten. Han önskar nu behålla sin gamla elrullstol för att använda den vid akuta situationer om den nya elrullstolen går sönder, eftersom reparationer ibland kan dröja i flera dagar. Vid reparationer kan han inte ta sig någonstans självständigt och kan inte heller hitta ett bekvämt sittande. Hur hanterar förskrivaren frågan? 5. Christoffer, 11 år, har Aspergers syndrom. Han har svårt för att avsluta aktiviteter och blir ofta arg när föräldrarna säger åt honom att avbryta aktiviteter. Även i skolan finns bekymret vid byte av aktivitet under dagen. Christoffer har svårt att planera och förbereda för ett avslut. Christoffer kan hel och ibland halv timma på klockan. I skolan märker personalen att Christoffer oftare är mer nöjd om han muntligen förbereds på avslutet en stund innan, men det fungerar ändå inte helt bra. Personalen har erfarenhet av timstock och undrar nu om Christoffer kan få det som hjälpmedel. Föräldrarna är positiva till det och vill också prova hemma, och om försöket utfaller positivt önskar man en timstock hemma och en i skolan, eftersom man tror att det kommer bli svårt för Christoffer att komma ihåg att ta med den emellan. Behöver förskrivaren ta reda på något mer innan hon/han svarar? Finns det andra metoder som man bör arbeta med parallellt eller prova först? Är timstocken att betrakta som ett personligt hjälpmedel eller är det ett pedagogiskt hjälpmedel? Spelar skolformen någon roll? Vad svarar förskrivaren på frågan om dubbelutrustning? 6. Tina, 20 år, har svårt att gå utan stöd. Personalen på skolan (särgymnasium) och gruppboendet uppmärksammar sjukgymnasten på habiliteringen på kvinnans aktivitetsproblem. Efter bedömning föreslår sjukgymnasten att en rollator ska förskrivas, vilket Tina och personalen samtycker till. Skolan och gruppboendet önskar att Tina får en rollator till vardera ställe. Hur svarar förskrivaren på önskemålet om 2 rollatorer? Behöver förskrivaren ta reda på något mer innan svar ges?

10 10 7. Alfons, 7 år har en CP-skada. Han behöver all hjälp i personlig ADL, som tar lång tid för honom. Han använder sig av olika förflyttningshjälpmedel och vissa förflyttningar klarar han då självständigt. Alfons använder en manuell rullstol som han själv kör inomhus och delvis själv utomhus, och som är det hjälpmedel han mestadels förflyttar sig med. Föräldrarna tycker att den manuella rullstolen har för små länkhjul för att fungera bra utomhus, samtidigt behövs de små länkhjulen för att körningen inomhus ska fungera. Föräldrarna undrar om Alfons, som komplement, kan få en manuell rullstol som fungerar bättre för självständig körning utomhus. Alfons har nyligen fått en elrullstol för att bli mer självständig i förflyttningar utomhus. På sjukgymnastens rekommendation ståtränar Alfons i ståskal och stårullstol dagligen. Ståskalet transporteras mellan hem och skola vid helgerna. Stårullstol finns både hemma och på skolan. Föräldrarna har en stark önskan om att Alfons också ska gåträna och för det använder han en rollator, som han behöver assistans för att kunna gå med. Rollator finns i hemmet, men föräldrarna önskar även en till skolan. Utöver det vill föräldrarna också att Alfons ska kunna förflytta sig självständigt med ett förflyttningshjälpmedel och önskar att han får prova någon typ av gåstol, som de vill att han ska ha tillgång till både hemma och i skolan. De vill också diskutera ett liknande hjälpmedel för utemiljö. Föräldrarna vill även att Alfons gåtränar med sin assistent utan hjälpmedel, vilket man gör till och från, både hemma och i skolan. Det tar mycket tid och det blir ofta inte av. Alfons är en kille med stark motivation och vill gärna vara med på allt som händer, men behöver vila när han kommer hem efter skolan och ibland även under skoldagen för att orka med. Hur bör förskrivaren tänka och vad bör han/hon diskutera med föräldrar och skola? Kan man begränsa antalet hjälpmedel och hur bör förskrivaren tänka då?

11 11 Grundutrustning/Hjälpmedel på arbetsplatsen 1. Maja ska börja mellanstadiet och byter då skola. Hon har ett ryggmärgsbråck. Maja förflyttar sig med rullstol, men kan stå och ta några steg när hon håller sig i något. Hon gör självständiga överflyttningar mellan rullstol och stolar om de står nära varandra och är ungefär lika höga. Klassrummet har höga bord och stolar med tanke på lärarens ergonomi. Maja klarar bra att sitta på dessa stolar, men klarar inte att klättra upp på dem. Hon är för tung att lyfta och läraren efterfrågar en höj/sänkbar stol. Vad stödjer förskrivaren sig på? 2. Kajsa går i träningsskola. Kajsa kan bara säga några få ord som kan förstås av omgivningen. Hon använder en del tecken i sin kommunikation, men de utförs otydligt och förstås bara av den närmaste personalen och föräldrarna. Hon använder aktivitetsbaserade bildkartor för att kommunicera i olika aktiviteter i skolan, t.ex. när det gäller att göra val och tala om vad hon vill göra. Kajsa kan själv ta fram den bildkarta som är aktuell för en viss aktivitet. Aktivitetskartor tillverkas av skolpersonalen. Skolan förslår nu att man ska arbeta med att vidareutveckla Kajsas möjlighet att kommunicera i en grupp, samt att återberätta händelser. Skolan förslår att börja med en Big Mac, där man kan hjälpa Kajsa att spela in vad hon gjort i helgen och att hon själv kan spela upp det i elevgruppen. Skolan undrar om Kajsa kan få en Big Mac som hjälpmedel. Hur bör förskrivaren resonera kring frågan om personligt hjälpmedel eller pedagogiskt hjälpmedel? Vilka alternativa metoder kan diskuteras? 3. Daniel, 14 år, går i träningsskola. Han är gångare, har en grav utvecklingsstörning och är synsvag. Daniel är mycket svårmotiverad. Han sitter ofta hopsjunken på stolen och skolan önskar en arbetsstol som går att tilta för att kunna låta honom vila i bakåtlutat läge emellanåt och som kanske skulle kunna ge honom bättre sittställning när han arbetar. Vad svarar förskrivaren och hur kommer han/hon fram till det? 4. David, 27 år, har ett rörelsehinder och smärtproblematik. Han har nyligen fått en anställning på ett kontor. På grund av smärta behöver David variera mellan sittande och stående, samt ha ett stödjande sittande, när han gör sina arbetsuppgifter. Vanliga kontorsstolar är inte tillräckliga, utan han behöver en arbetsstol, vilket han kontaktar arbetsterapeuten på habiliteringen om. Hur bemöter förskrivaren frågeställningen? Vem är kostnadsansvarig för arbetsstolen? Kan typen av anställning (ex med eller utan lönebidrag, praktikplats) påverka i frågan?

Bedömning/Val av produkt

Bedömning/Val av produkt 1 Bedömning/Val av produkt 1. Man som har brutit foten och legat på sjukhus ett par dagar efter operationen. Vid hemkost upptäcker han och hans särbo att han inte klarar sig utan rullstol, då han har andra

Läs mer

Elektriska rullstolar

Elektriska rullstolar Elektriska rullstolar, Jönköping Hösten 2017 Vad säger Handboken? Elektriska rullstolar För vem, inomhus: För personer med funktionsnedsättning med mycket stora svårigheter eller inte alls kan förflytta

Läs mer

Samordning enligt SOSFS 2008:20 och ICF. Exempel patientfall

Samordning enligt SOSFS 2008:20 och ICF. Exempel patientfall Samordning enligt SOSFS 2008:20 och ICF. Exempel patientfall Gustav 78 år: Stroke, epilepsi, periodvis nedstämdhet, inkontinens, diabetes. Bor med frisk hustru i handikappanpassad lägenhet. Hjälpmedel

Läs mer

Information om rehabilitering och hjälpmedel

Information om rehabilitering och hjälpmedel Information om rehabilitering och hjälpmedel Välkommen till Gällivare Kommun! Du kommer att jobba med våra boende inom äldreomsorg, handikappomsorg eller psykiatri. Vad kul att du vill göra det! Här kommer

Läs mer

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen Patientfall i in- och utskrivningsprocessen ETT STÖD FÖR VERKSAMHETERNA ATT VÄLJA RÄTT PROCESS Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård omfattar alla enskilda individer som bedöms

Läs mer

Hur många är ni som besvarar enkäten?

Hur många är ni som besvarar enkäten? Hur många är ni som besvarar enkäten? Namn Antal % A. Jag besvarar enkäten ensam B. Vi är en grupp på vår arbetsplats som besvarar enkäten tillsammans 23 41,8 32 58,2 Total 55 100 1 Om mer än en rollatorer

Läs mer

Uppdaterad 2012-03-06

Uppdaterad 2012-03-06 Uppdaterad 2012-03-06 20 INNEHÅLL Sidan Vad är LSS? 3 Vem gäller lagen för? 4 Råd och stöd 5 Personlig assistent 6 Ledsagarservice 7 Kontaktperson 8 Hjälp till familjer 9 Korttidshem eller extra familj

Läs mer

FÖRFLYTTNING RULLSTOL MANUELL RULLSTOL 1221

FÖRFLYTTNING RULLSTOL MANUELL RULLSTOL 1221 FÖRFLYTTNING RULLSTOL MANUELL RULLSTOL 1221 Generella behovskriterier Generell anmärkning Kan förskrivas till brukare med funktionsnedsättning som är i behov av manuell rullstol för sin förflyttning. Kan

Läs mer

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL

1. ta STÖD. 2. träna 3. HÅLL KOLL Efter operationen Efter operationen svullnar knät och musklerna däromkring. Hur länge svullnaden varar varierar från person till person. För att motverka svullnaden är det väldigt viktigt att du rör på

Läs mer

Bilaga till Dnr: VoO.2015.0103 1 (9) 2015-04-10. Anna Netterheim

Bilaga till Dnr: VoO.2015.0103 1 (9) 2015-04-10. Anna Netterheim Bilaga till Dnr: VoO.2015.0103 1 (9) 2015-04-10 Vård och Omsorg Anna Netterheim Hjälpmedelsabonnemang Bakgrund Förvaltningen har fått i uppdrag från Vård- och omsorgsnämnden att utreda möjligheterna att

Läs mer

Esther 82 år. 2 kap.7 SoL och 16 kap.4 HSL

Esther 82 år. 2 kap.7 SoL och 16 kap.4 HSL Esther 82 år Esther är änka sedan tre år tillbaka och bor kvar i makarnas gemensamma hus. Huset består av två plan med källare där sovrum och badrum är beläget på våning två. På bottenplan finns kök, vardagsrum

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne

Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå. för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Hjälpmedelsrekommendationer på produktnivå för kommuner inom Samverkansorganisationen för hjälpmedelsfrågor i Skåne Februari 2016 1 Hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning över 20 år Hjälpmedelsrekommendationer

Läs mer

RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 14.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2015-01-01 och därefter. RIKSSTROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

KROPPSBUREN SKYDDSMATERIAL

KROPPSBUREN SKYDDSMATERIAL KROPPSBUREN SKYDDSMATERIAL 09 06 09 06 03 HUVUDSKYDD Huvudskydd. Här ingår t.ex. hjälmar. Person med kroppsstukturavvikelse, beteendeproblematik och/eller funktionsnedsättning som medför att person ofta

Läs mer

Tekniska hjälpmedel. Enköpings kommun

Tekniska hjälpmedel. Enköpings kommun Tekniska hjälpmedel Enköpings kommun Enköpings kommun 2010, Vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Brittmari Hansson Tekniska hjälpmedel - i Enköpings kommun I Enköpings kommun ansvarar Kommunrehab, Vård-

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

1. Rutin för utprovning av hjälpmedel

1. Rutin för utprovning av hjälpmedel - 1 1. Rutin för utprovning av hjälpmedel Patient som kan gå självständigt med eller utan hjälpmedel får inte någon rullstol förskriven av kommunens arbetsterapeut eller sjukgymnast för att klara förflyttning

Läs mer

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Bilaga 4 Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Kommunerna i Örebro län 2003-05-20 Reviderad av MAR-nätverket 2016-09-20 Sedan den 1 januari 1995 ansvarar kommunerna i Örebro län för omvårdnadshjälpmedel.

Läs mer

Tekniska hjälpmedel. Enköpings kommun

Tekniska hjälpmedel. Enköpings kommun Tekniska hjälpmedel Enköpings kommun Vård- och omsorgsförvaltningen, Enköpings kommun 2015. Tekniska hjälpmedel i Enköpings kommun I Enköpings kommun ansvarar kommunrehab inom vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Vanliga frågor kring hjälpmedel

Vanliga frågor kring hjälpmedel Vanliga frågor kring hjälpmedel 1. Vart vänder jag mig om jag behöver ett hjälpmedel? 2. Vad är en förskrivare? 3. Vad är ett funktionshinder? 4. Vad är ett hjälpmedel? 5. Jag behöver ett hjälpmedel. Hur

Läs mer

BILANPASSNINGAR. Samlade kriterier för 12 12 04, 12 12 07, 12 12 12, 12 12 15, 12 12 18 och 12 12 21

BILANPASSNINGAR. Samlade kriterier för 12 12 04, 12 12 07, 12 12 12, 12 12 15, 12 12 18 och 12 12 21 Samlade kriterier för 04, 07, 12, 15, 18 och 21 Bilanpassning beviljas endast till brukare som inte ingår i det statliga bilstödets bidragsgrupper. Har brukare, som tillhör det statliga bilstödets bidragsgrupper,

Läs mer

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel

Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Till dig som är i behov av eller använder hjälpmedel Alla människors lika värde är grunden för Handikappförbundens verksamhet I denna broschyr har vi sammanställt information som bygger på erfarenheter

Läs mer

Lokala rutiner för personliga hjälpmedel där endast primärvården har kostnadsansvar

Lokala rutiner för personliga hjälpmedel där endast primärvården har kostnadsansvar Lokala rutiner för personliga hjälpmedel där endast primärvården har kostnadsansvar Inledning Hjälpmedelsrådet består av representanter för förskrivargrupperna och skall på uppdrag av primärvårdsledningen

Läs mer

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning

Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Välkomna till Hjälpmedelscentralen Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-13 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Att förskriva

Läs mer

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel

Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Bilaga 4 2003-05-20 Rev 2016-09-20 Rev 2018-09-20 Kriterier för omvårdnadshjälpmedel Kommunerna i Örebro län Sedan den 1 januari 1995 ansvarar kommunerna i Örebro län för omvårdnadshjälpmedel. Omvårdnadshjälpmedel

Läs mer

Utdrag ur Hjälpmedel i Jönköpings län och HMC:s sortimentsanvisningar

Utdrag ur Hjälpmedel i Jönköpings län och HMC:s sortimentsanvisningar Utdrag ur Hjälpmedel i Jönköpings län och HMC:s sortimentsanvisningar ARBETSSTOLAR/FORMGJUTEN SITS Målgrupp/användning Förskrivning av arbetsstol kan göras till person med bestående funktionsnedsättning.

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna

Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Intervjufrågor - Sjukhus - Återinskrivna Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA)

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA) Ansvarig namn Marita Nyström Dokumentnamn Rutin hjälpmedelshantering Lindgården (Vardaga) Upprättad av Marita Nyström Reviderad: Berörda verksamheter Hälso- och sjukvård Fastställd datum 180831 Diarienummer

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping

Höftprotes. Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftprotes Patientinformation från CKOC/ortopedkliniken/Linköping Höftfraktur som opererats med höftprotes ( främre snitt ) Vad är en höftfraktur? Med höftfraktur menas ett brott i övre delen av lårbenet.

Läs mer

2 Studier som metoden grundas på

2 Studier som metoden grundas på 2 Studier som metoden grundas på Elrullstol för träning av störd hjärnfunktion Det som började med en studie av barn som normalt aldrig får möjlighet att prova elrullstol har under tidens gång utökats

Läs mer

Grundutrustning hjälpmedel

Grundutrustning hjälpmedel 1(10) Grundutrustning hjälpmedel Dokumenttyp Dokumentet gäller för Datum för fastställande Förteckning Utförare inom HSL, SoL, LSS 170614 Revideringsansvarig * Revideringsintervall Reviderad datum MAR/MAS

Läs mer

Kravspecifikationer inom Habilitering/rehabilitering

Kravspecifikationer inom Habilitering/rehabilitering Kravspecifikationer inom Habilitering/rehabilitering Omsorgsförvaltningen Kravspecifikation för rehabiliterande synsätt I Landskrona stad ska vi arbeta med ett rehabiliterande synsätt. Med detta menas

Läs mer

Grundutrustning hjälpmedel

Grundutrustning hjälpmedel 1(10) Grundutrustning hjälpmedel Dokumenttyp Dokumentet gäller för Datum för fastställande Förteckning Utförare inom HSL, SoL, LSS 170614 Revideringsansvarig * Revideringsintervall Reviderad datum MAR/MAS

Läs mer

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur

Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Information till dig som opererats med höftprotes efter en höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har fått en höftprotes. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:...

Läs mer

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism.

En utredning görs som mynnar ut i en ADHD diagnos med drag av Autism. Kalle växer upp med mor, far och en yngre broder. Tidigt märker man att Kalle inte är som alla andra, han är överaktiv, har svårt i kontakten med andra barn, lyssnar inte på föräldrarna, rymmer och försvinner.

Läs mer

Lyftar och lyftselar

Lyftar och lyftselar Hjälpmedelscentrum utbildar Lyftar och lyftselar Kursansvariga hjälpmedelskonsulenter Helena Lagerbäck, telefon: 021 17 44 63 e post: helena.lagerback@ltv.se Eva Scharin, telefon: 021 17 58 57 e post:

Läs mer

Patientinformation om Din operation efter höftfraktur

Patientinformation om Din operation efter höftfraktur Länskliniken Ortopedi Gällivare sjukhus 0970-148 80 Piteå älvdals sjukhus 0911-755 42 Sunderby sjukhus 0920-28 39 91 Patientinformation om Din operation efter höftfraktur Du har opererats för: Datum.Operatör.

Läs mer

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden

KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG. Äldrenämnden Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Diarienummer Gunvor Nordström-Liiv 2014-03-11 ALN-2012-0232.10 Äldrenämnden Avgifter på tekniska hjälpmedel Förslag till beslut Kontoret

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning

Stöd till dig som har en funktionsnedsättning Stöd till dig som har en funktionsnedsättning norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 Stöd för ett självständigt liv Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att vissa delar av livet är svåra

Läs mer

Välkomna till Förskrivarutbildning

Välkomna till Förskrivarutbildning Välkomna till Förskrivarutbildning Hjälpmedelscentralen 2016-04-25 Att förskriva hjälpmedel Att förskriva hjälpmedel Vem? Vad? Ansvar? Vem bestämmer? Var kan man läsa? Hjälpmedel definition Författningar

Läs mer

Information till dig som har opererats för höftfraktur

Information till dig som har opererats för höftfraktur Information till dig som har opererats för höftfraktur Höftfraktur Den här informationen vänder sig till dig som har ramlat och brutit höften. Namn:... Operationsmetod:... Operationsdag:... Operationsläkare:...

Läs mer

Armon. Armhjälpmedel. Edero & Elemento

Armon. Armhjälpmedel. Edero & Elemento Armon Armhjälpmedel Edero & Elemento Ökad självständighet - Högre livskvalitet Armon är ett armstödshjälpmedel som underlättar för den som har begränsad styrka i armar eller för den som bara kan använda

Läs mer

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad

information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad information till barn/ungdomar/närstående Inför sövning den / 20 på dagoperation, centralsjukhuset Kristianstad Förberedelser inför operation För information inför operation besök eller ring oss några

Läs mer

Hjälpmedel. Hjälpmedelscentrum

Hjälpmedel. Hjälpmedelscentrum Hjälpmedelscentrum regionvastmanland.se Hjälpmedel Hjälpmedelscentrum Ulla Rudervall, hjälpmedelskonsulent Kommunikation & Kognition Frida Foborg, hjälpmedelskonsulent Kommunikation & Kognition Hjälpmedelscentrum

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

Vårt arbete med brukarna

Vårt arbete med brukarna Kompletterande övning: Vårt arbete // Situationer i vardagen Dilemman och konfliktsituationer Samtalsledarmaterial Vårt arbete med brukarna Ditt sätt att bemöta brukarna Du arbetar hos pensionären Maria

Läs mer

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se Leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.ronneby.se Innehåll Vad är LSS? 3 Leva som andra 3 För vem gäller lagen? 4 Alla insatser i LSS är gratis 5

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting Vi gör det lättare Habiliterings-verksamheten i Stockholms läns landsting ger

Läs mer

Här kan du läsa om LSS

Här kan du läsa om LSS Här kan du läsa om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Det handlar om människor som behöver allt det som alla andra behöver, fast på sitt eget särskilda sätt Vad är LSS? LSS är en

Läs mer

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC

Så här fyller du i Genomförandeplanen ÄBIC INSTRUKTION Sid: 1 (7) Målgrupp Gällande utgåva nr. Datum Utförarenheten 3 2015-04-27 Förvaltare Ersätter utgåva nr. Datum Områdeschef område 3 (arbetsgrupp social dokumentation) 2 2014-12-02 Beslutande

Läs mer

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia

Tappa inte bort häftet för det ska du lämna in tillsammans med de skriftliga arbetsuppgifterna. Lycka till! Sofia Namn: Klass: Din uppgift: Ni kommer att arbeta med detta vecka 39 till vecka 43. Ni har svensklektionerna till ert förfogande. Uppgifterna ska lämnas in, allt tillsammans, senast måndag vecka 45. Då blir

Läs mer

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv

Lättläst. Detta är Frösunda. Vi ger dig stöd till ett bättre liv Lättläst Detta är Frösunda Vi ger dig stöd till ett bättre liv Detta är viktigt för Frösunda Alla människor har samma värde. Alla människor kan utveckla sig. Det ska vara roligt att träffa andra människor.

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Lars 45 år Lars bor på en släktgård med ett mindre jordbruk med 20 mjölkkor. Han är gift och har två barn i tonåren. Under en

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning

Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning Genomförandeplan Exempel på en genomförandeplan som utgår från exempelutredning 1. Lärande och tillämpa kunskap, allmänna uppgifter och krav, kommunikation Att fatta beslut, stödjande/ tränande insats

Läs mer

ANMÄLAN. Om du har frågor ring 08 663 33 49 eller maila till info@enrichedlife.se

ANMÄLAN. Om du har frågor ring 08 663 33 49 eller maila till info@enrichedlife.se ANMÄLAN Är denna anmälan defintiv (åker oavsett Försäkringskassan beslut) Denna anmälan är preliminär (avvaktar beslutet från Försäkringskassan) Namn Födelsedatum Gatuadress Postnummer och postadress Mail

Läs mer

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad:

Stöd i Sollentuna. Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning. Senast uppdaterad: Stöd i Sollentuna Information till dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning Senast uppdaterad: 2017-01-10 Träffa din handläggare Om du eller dina föräldrar vill ansöka om stöd får ni

Läs mer

Barn. Vinjett SIP Vera

Barn. Vinjett SIP Vera Vera Vera är 15 år. Hennes storasyster är orolig för Vera då hon verkar ledsen, haft mycket huvudvärk och svårt att sova på nätterna. Systern har uppmärksammat att Vera senaste tiden gått ner i vikt och

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Information om benproteser

Information om benproteser Information om benproteser ortopedteknik TeamOlmed TeamOlmed är ett av Sveriges främsta ortopedtekniska företag med specialistkompetens att förskriva arm- och benproteser för barn och vuxna. Vi har rikstäckande

Läs mer

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION

HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION HÖFTLEDSPROTES PATIENTINFORMATION Inläggningsdatum: kl. Måldatum hemgång: INFÖR OPERATIONEN Inför din planerade operation kommer du på ett eller två besök hos planeringssköterska eller läkare för samtal,

Läs mer

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen Att leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Handikappomsorgen Innehåll Vad är LSS?... sid 3 Leva som andra... sid 3 För vem gäller lagen?... sid 4 Alla

Läs mer

LÄTTLÄST LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

LÄTTLÄST LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LÄTTLÄST LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade 1 Här skriver vi om den hjälp du kan få enligt LSS. Kommunerna och regionens hälso- och sjukvård ger hjälpen. Den här texten är lättläst.

Läs mer

Patient/brukaren ska inte ha pågående alkohol- och/eller drogmissbruk eller okontrollerbar epilepsi.

Patient/brukaren ska inte ha pågående alkohol- och/eller drogmissbruk eller okontrollerbar epilepsi. 3.0 1(5) Riktlinje Cyklar Rekommenderad förskrivare Leg arbetsterapeut eller leg sjukgymnast. Vid behov i samverkan med patientens/brukarens läkare, psykolog och/eller hjälpmedelskonsulent. Kriterier Behovet

Läs mer

Fallbeskrivningar - egenvård

Fallbeskrivningar - egenvård Fallbeskrivningar - egenvård Innehåll Fallbeskrivning 1 Injektion fragmin - utskrivning från sjukhus... 2 Fallbeskrivning 2 Ögondroppar efter poliklinisk starroperation... 2 Fallbeskrivning 3 TENS-behandling

Läs mer

När kontaktas sjuksköterska, arbetsterapeut & sjukgymnast?

När kontaktas sjuksköterska, arbetsterapeut & sjukgymnast? När kontaktas sjuksköterska, arbetsterapeut & sjukgymnast? Riktlinje för omvårdnadspersonal, Stöd och Omsorg Lerums kommun Gäller för brukare inskrivna i kommunal hälso- & sjukvård För brukare som ej är

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 12.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2012-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST

ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Socialförvaltningen 1/7 ANSÖKAN OM FÄRDTJÄNST Handikappservice A. GRUNDUPPGIFTER Släktnamn och förnamn Adress Personbeteckning Postnummer och postort Tel. hem Tel. gsm Yrke Arbetsplats Jag är mantalsskriven

Läs mer

Anette Forsberg, leg. fysioterapeut, docent Universitetssjukhuset, Region Örebro län Carin Fredriksson, leg. arbetsterapeut, lektor Örebro Universitet

Anette Forsberg, leg. fysioterapeut, docent Universitetssjukhuset, Region Örebro län Carin Fredriksson, leg. arbetsterapeut, lektor Örebro Universitet Anette Forsberg, leg. fysioterapeut, docent Universitetssjukhuset, Region Örebro län Carin Fredriksson, leg. arbetsterapeut, lektor Örebro Universitet Övriga medarbetare Marie Holmefur, leg arbetsterapeut,

Läs mer

Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv

Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv Materialet är framtaget med stöd av Allmänna Arvsfonden Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv Tankar och idéer för dig som är i behov av och använder hjälpmedel Hjälpmedel kvalitet ur ett brukarperspektiv

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är barn eller ungdom och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om införande av elrullstolar

Förslag till yttrande över motion om införande av elrullstolar Vård- och omsorgsnämndens handling nr 11/2011 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) Vår handläggare Lars Erik Backlund Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om införande av elrullstolar Ärendebeskrivning

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Gruppboende och serviceboende

Gruppboende och serviceboende omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppboende och serviceboende Vem kan få gruppboende eller serviceboende? Personer med psykisk funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppboende eller serviceboende. Omvårdnad

Läs mer

Kalmar kommun. Kalmar kommun 65 000 inv. Kalmar län ung. 220 000 inv. Omsorgsförvaltningen personal: 1 395 personer (1 176 åa)

Kalmar kommun. Kalmar kommun 65 000 inv. Kalmar län ung. 220 000 inv. Omsorgsförvaltningen personal: 1 395 personer (1 176 åa) Kalmar kommun Kalmar kommun 65 000 inv. Kalmar län ung. 220 000 inv. Omsorgsförvaltningen personal: 1 395 personer (1 176 åa) Särskilda boendeplatser 550 Hemsjukvårdspatienter c:a 890 Omsorgstagare med

Läs mer

Projektets primära målsättning är:

Projektets primära målsättning är: HJÄLPMEDEL- KVALITET FRÅN ETT BRU KARPERSPEKTIV RSPEKTIV Projektet Hjälpmedel- kvalitet från ett brukarperspektiv har pågått sedan september 2009. Lars Gustavsson är projektansvarig och Malin Björk är

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING

RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Version 13.0 Används vid registrering av alla som insjuknar i akut stroke 2013-01-01 och därefter. RIKS-STROKE - 3 MÅNADERS - UPPFÖLJNING Dessa uppgifter fylls i av vårdpersonalen på strokeenheten Personnummer

Läs mer

Förslag till uppdatering av Gotlands kommuns regelverk för hjälpmedel. HS 2004/0097

Förslag till uppdatering av Gotlands kommuns regelverk för hjälpmedel. HS 2004/0097 1(2) 22 februari 2006 HS 2004/0097 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag till uppdatering av Gotlands kommuns regelverk för hjälpmedel. HS 2004/0097 Uppdateringen består av: Förtydligande av riktlinjer kring

Läs mer

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Örebro: Har försökt fått information om pågående projekt!! Det jag har fått reda på är att det kommer

Läs mer

Träning efter lårbensamputation

Träning efter lårbensamputation Träning efter lårbensamputation Efter benamputation Under den första tiden på sjukhuset får du hjälp av sjukgymnast/fysioterapeut, arbetsterapeut eller avdelningspersonal att förflytta dig till en rullstol.

Läs mer

HEMSJUKVÅRD VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG. Allmänna riktlinjer och ansvarsfördelning kring medicintekniska produkter 2011-02-10

HEMSJUKVÅRD VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG. Allmänna riktlinjer och ansvarsfördelning kring medicintekniska produkter 2011-02-10 2011-02-10 Allmänna riktlinjer och ansvarsfördelning kring medicintekniska produkter Bakgrund I enlighet med SOSFS 2005:12 (Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

Förskrivningsprocessen: utprovning av rollator för äldre personer

Förskrivningsprocessen: utprovning av rollator för äldre personer Förskrivningsprocessen: utprovning av rollator för äldre personer Anette Forsberg, Region Örebro län Carin Fredriksson, Örebro Universitet Marie Holmefur, Örebro Universitet Liselotte Norling Hermansson,

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från Handikapp och Habilitering

Vi ger råd, stöd och behandling. Det här är en lättläst broschyr från Handikapp och Habilitering Vi ger råd, stöd och behandling Det här är en lättläst broschyr från Handikapp och Habilitering Vad är habilitering? Handikapp och Habilitering ger dig med funktionshinder stöd för att du ska kunna leva

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam

Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam Hjälpmedelscentralen Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam - en kundguide Välja rätt arbetsordertyp i WebSesam- en kundguide När en arbetsorder beställs i websesam skickas den till leverantörens sesam2

Läs mer