INFORMATIONSDAG TILLGÄNGLIGHET 26 oktober 2016 Thomas Wilhelm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFORMATIONSDAG TILLGÄNGLIGHET 26 oktober 2016 Thomas Wilhelm"

Transkript

1 INFORMATIONSDAG TILLGÄNGLIGHET 26 oktober 2016 Thomas Wilhelm

2 Inledning, Helena Leufstadius, VD Svensk Kollektivtrafik Rollen som tillsynsmyndighet, Heléne Jarefors Transportstyrelsen Förslag till direktiv om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar vad gäller tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Heléne Jarefors Transportstyrelsen Revideringen av Kommissionens förordning (EU) Elinor Nyberg, Trafikverket Lunch Erfarenheter från Scandic Hotels. Magnus Berglund, Scandic Hotels Presentation av årets resultat från Myndigheten för delaktighets enkät till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Åsa Nordström och Romina Ramos, Myndigheten för delaktighet (MFD) FIKA En funktionshinderpolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD förslag till ny strategi Roland Palmqvist, Trafikverket Diskussioner utifrån dagens dialog. Avslutning

3 Helena Leufstadius VD Svensk Kollektivtrafik

4 Rollen som tillsynsmyndighet, vad kommer man fokusera på 2017? Vilka områden berörs? Vad blir konsekvenserna för RKM Heléne Jarefors, Transportstyrelsen 10.00

5 Om tillsyn på kollektivtrafikmarknaden Tillsyn av att RKM upprättar trafikförsörjningsprogram och att de har rätt innehåll i förhållande till kollektivtrafiklagens krav. Tillsyn av att kollektivtrafikföretag efterlever bestämmelser om anmälningsplikt och trafikantinformation. Tillsyn av art. 7.1 i EU:s kollektivtrafikförordning (tillsynsmandat ev. fr.o.m 1 jan. 2017) All tillsyn finansieras genom avgifter (TSFS 2014:53 och TSFS 2014:56).

6 Förordning (EG) nr 1370/2007, artikel 7.1 Varje behörig myndighet ska en gång om året offentliggöra en samlad rapport om den allmänna trafikplikten inom sitt behörighetsområde, om de utvalda kollektivtrafikföretagen samt om ersättningar och ensamrätt som dessa kollektivtrafikföretag beviljats som kompensation. Rapporten ska skilja mellan busstrafik och spårbunden trafik, den ska möjliggöra kontroll och utvärdering av kollektivtrafiknätets effektivitet, kvalitet och finansiering samt, i förekommande fall, ge information om eventuella beviljade ensamrätters art och omfattning.

7 Process vid tillsyn av trafikförsörjningsprogram (TFP) 1. Första kontakt 2. Initiering (brevet) 3. Underlaget (från RKM:s hemsida) 4. Granskning (två personer, rättssäkerhet) 5. Bedömning (om vi är överens ok, annars omtag) 6. Våra synpunkter (skickas med tidsfrist och ev. möte) 7. RKM:s återkoppling 8. Telefonmöte (synpunkter och datum för rättelse) 9. RKM skickar rättelse och tar in ändringar/tillägg i TFP och får det beslutat 10. Avslut

8 Återkommande avvikelser i TPF Redovisning av de bytespunkter och linjer som ska vara fullt tillgängliga för alla resenärer (10.5) Redovisning av tidsbestämda mål och åtgärder för anpassning av kollektivtrafik med hänsyn till behov hos personer med funktionsnedsättning. (10.4)

9 Om anmälningsskyldighet till RKM Alla kollektivtrafikföretag som bedriver kommersiell kollektivtrafik omfattas av krav på anmälningsskyldighet till RKM, oavsett om de bedriver lokal, regional eller långväga trafik Syftet med anmälningsskyldigheten är att berörda myndigheter ska ha möjlighet att följa och utöva tillsyn även över kommersiell trafik (enl. prop. 2009/10:200 sid 85).

10 Tillsyn resp. marknadsövervakning Tillsyn handlar om att kontrollera att gällande krav på marknaden följs. Övervakning handlar om att följa och utvärdera hur marknaden tar ansvar för vissa viktiga delar som inte regleras i författning. Följa och utvärdera villkor för marknadstillträde, konkurrensvillkor och villkor för resenärer. Insamling av statistik och data analys- avrapportering. Samråd med Konkurrensverket

11 Aktuellt Ca fem tillsyner av TFP är inplanerade att genomföras under Ev. bygga upp ny tillsyn enligt art 7.1 i EU s kollektivtrafikförordning. I så fall är TS ambition att begära in rapporter från RKM under år Internationellt arbete fjärde järnvägspaketet

12 Förslag till nytt tillgänglighetsdirektiv

13 Avslutad remiss ang. nytt tillgänglighetsdirektiv Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar vad gäller tillgänglighetskrav för produkter och tjänster Socialdepartementet EU:s tidsplan är att direktivet ska vara infört i nationell lag senast två år efter att direktivet fastställts. Kraven ska tillämpas på produkter och tjänster som sätts på marknaden, eller upphandlas av offentlig sektor, sex år efter att direktivet trätt i kraft. Sista dag att svara på remissen var den 13 april 2016.

14 Syftet med nytt tillgänglighetsdirektiv är att bidra till att förbättra den inre marknadens funktion och undanröja och förebygga hinder för fri rörlighet för tillgängliga produkter och tjänster. eftersom nationella krav och förfaranden för tillgänglighet inte är harmoniserade. eftersom leverantörer som verkar över gränserna drabbas av extra kostnader (särskilt små och medelstora företag, som har begränsad kapacitet att sätta sig in i och följa olika regler). Direktivet har en stark koppling till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

15 Innehåll i nytt tillgänglighetsdirektiv I direktivet skapas en EU-gemensam definition av tillgänglighet. I direktivet definieras gemensamma tillgänglighetskrav för utvalda produkter och tjänster: Tillgänglighetsdirektivet omfattar produkter och tjänster som sätts på marknaden inom områdena lokaltrafik, bank, telefoni, persondatorer, teve- och audiovisuella medier, e-böcker, biljettförsäljning, incheckningsautomater och e-handel. Det omfattar även produkter, tjänster och byggd miljö som upphandlas eller finansieras med offentliga medel enligt vissa utpekade europeiska regelverk.

16 Innehåll i nytt tillgänglighetsdirektiv Direktivet definierar även ekonomiska aktörers och tjänsteleverantörers skyldigheter (bl.a. CE-märkning, bruksanvisning, identitetsbeteckning och tillhandahålla information). Produkter eller tjänster som överensstämmer med utpekade harmoniserade standarder förutsätts uppfylla tillgänglighetskraven i direktivet. Om utpekade standarder skulle saknas kan kommissionen anta genomförandeakter för att fastställa gemensamma tekniska specifikationer. Företag ska intyga kravefterlevnad i en EU-försäkran om överensstämmelse (egenkontroll, för att inte driva kostnader). Myndigheter ska utföra marknadskontroll av produkter samt kontroll av tjänsters överensstämmelse, och vidta åtgärder om brister upptäcks. (OBS! Endast ett förslag ännu formuleringarna kan ändras.)

17 Vilka berörs av förslaget? Tillverkare Distributörer och importörer Stat Kommun och landsting Äldre och personer med funktionsnedsättning

18 Kort om nyttor med förslaget Handelshinder undanröjs - medlemsstaterna måste godta produkter och tjänster som exporteras från andra medlemsstater om dessa uppfyller kraven på tillgänglighet i det föreslagna direktivet. Den fria rörligheten kommer att ge positiva ekonomiska effekter. Förslaget ger rättssäkerhet och en utökad marknad för ekonomiska aktörer att sälja sina produkter och tjänster på. Konsumenter med funktionsbegränsning, inbegripet personer med funktionsnedsättning och äldre, kan dra nytta av ett större utbud av tillgängliga produkter och tjänster, av bättre kvalitet och till lägre pris.

19 Konsekvenser med förslaget Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att utreda konsekvenserna av direktivsförslaget. Uppdraget ska slutredovisas 15 november Det är svårt att få tillgång till data som beskriver hur tillgängliga produkter och tjänster är idag. Avsaknaden av nuläge (nollmätning) försvårar analysen av vilka kostnaderna kommer att bli för att nå direktivets krav. MFD kommer föra dialog med berörda.

20 Ändrad diskrimineringslag

21 Remiss ändrad diskrimineringslag Ds 2016:26 Utvidgat skydd mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet Kulturdepartementet Föreslår att ändra diskrimineringslagen (2008:567) avseende bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning: Även små företag inom området varor och tjänster bör omfattas av förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet. Föreslagen tidpunkt för ikraftträdande är den 1 juli Sista dag att besvara remissen var den 18 oktober 2016.

22 Nyttor med förslaget Ökad tillgång till rättsmedel för personer med funktionsnedsättning. Rätten till stöd och service av enklare beskaffenhet tydliggörs inom området varor och tjänster. Bättre användbarhet och tillgänglighet för alla. Minskat behov av stöd från exempelvis anhöriga.

23 Konsekvenser för företag Inom landtransporter berörs ungefär företag varav 7000 taxiföretag av förslaget. Lagen ställer krav på att genomföra skäliga tillgänglighetsåtgärder. Utgångspunkten för vad som är en skälig åtgärd är de krav på tillgänglighet som gäller enligt de lagar eller andra regler som finns för verksamheten. Inom området varor och tjänster kan endast enklare åtgärder komma att krävas. Näringsidkare bör få vetskap om behovet av en serviceåtgärd en rimlig tid i förväg och ges möjlighet att förbereda sig.

24 Kostnader för företag Bedömningen är att lagändringen inte innebär några stora kostnader för företagen. De mindre kostnader som kan uppstå kan förväntas uppstå initialt då rutiner och arbetssätt ses över i förhållande till förbudet. Endast rimliga kostnader för anpassningsåtgärder som kan finansieras inom ramen för ordinarie verksamhet kan komma i fråga. Kostnader beror på faktorer såsom förkunskap, kreativitet att lösa uppkomna situationer samt omfattning av kontakter med funktionsnedsatta. Kan leda till konsekvenser för dem som inte är i behov av åtgärden.

25 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Revideringen av EU-kommissionens förordning 1300/2014 Elinor Nyberg 11.00

26 Vad har vi har att förhålla oss till? Vad kan vi förvänta oss i pågående revidering? 26

27 Transportstyrelsen godkännandeprocess Respektive förvaltare ansöker för godkännande för sin anläggning 27

28 Bakgrund 2008/164 Detaljerad på mm nivå 1300/2014 Tekniska o funktionella krav Nationella genomförandeplaner Förteckning över tillgångar? Ev förtydligade av krav Harmoniserade regler Förteckning över tillgångar 28

29 Förteckning över tillgångar (Inventory of assets, IoA-registret) Syfte Identifiera hinder för tillgänglighet Övervaka och utvärdera framstegen i fråga om tillgänglighet Tillhandahålla information till användarna En webb för resenärer En uppföljningswebb Vad ska inventeras Allmänna områden på stationer avsedda för persontrafik Från tillgänglig entré till respektive facilitet 29

30 Uppgifter till förteckningen Plattform Tillträde till tåg Ledsagning/assistans Skyltar Dynamisk information Biljettförsäljning Informationsdiskar Toaletter Bilparkeringar Anslutningsplatser Informationsdisk Öppettider Rullstolsanpassad disk Disk inkl hörslinga Trappstegsfriväg Toaletter Konsistent Toaletter tillgängliga taktil markering för rullstol på ledstänger Trappstegsfriväg och väggar Kontrast- Konsistent och taktil taktila markering markeringar på ledstänger för trappor och väggar markering av genomskinliga hinder Kontrast- och taktila markeringar för trappor markering av genomskinliga hinder 30

31 31 Hur påverkas min organisation?

32 Sammanfattning Godkännandeprocessen för förvaltare inom stationsområdet Respektive förvaltare ansöker för godkännande för sin anläggning Revidering 1300/2014 Förteckning över tillgångar Inventering Alla förvaltare involveras Snäv tidplan 32

33 11.30 LUNCH!

34 TILLGÄNGLIGHET FÖR ALLA PÅ SCANDIC Magnus Berglund

35 230 HOTELL I 7 LÄNDER NORDENS LEDANDE HOTELLKEDJA medarbetare Nettoomsättning: ca 12 miljarder SEK Den enda kedjan med full täckning i Norden

36 MED ELLER UTAN FUNKTIONSNEDSÄTTNING HOS OSS ÄR ALLA GÄSTER VÅRT MÅL 12.30

37 VISSTE DU ATT 70 % av alla funktionsnedsättningar är osynliga Över 2,5 miljoner människor i Norden har någon form av funktionsnedsättning Över 65 miljoner européer har någon form av funktionsnedsättning

38 HUR BEHANDLAR VI VÅRA GÄSTER MED FUNKTIONS- NEDSÄTTNING? HUR BEHANDLAR VI GÄSTER MED alla gäster FUNKTIONSNEDSÄTTNIN likadant" G??? "Jag behandlar

39 VÅR E-LEARNING OM TILL- GÄNGLIGHET

40

41

42

43 LISTA MED 135 PUNKTER VARAV 90 ÄR OBLIGATORISKA scandichotels.com/specialneeds

44 DESIGN FÖR OLIKA BEHOV ÄR TILL GLÄDJE FÖR ALLA Design och funktion hand i hand med tanke på alla våra gäster oavsett speciella behov

45 RECEPTION

46 TILLGÄNGLIGA RUM

47 DESIGN FÖR ALLA

48 DESIGN FÖR ALLA

49 ALLERGENER

50 GLUTEN-/LAKTOSFRI STATION Tydliga skyltar så att alla kan hitta önskade frukostalternativ Bröd vitt och fullkorn Småbröd müsli och fullkorn Choklad- och blåbärsmuffins Kakor Knäckebröd ekologiskt Müsli Riskakor ekologiska Kokos- och chokladkakor Pekanpaj Separat brödrost endast för glutenfritt

51 FÖRSTA HOTELLKEDJAN MED LOKAL TILLGÄNGLIGHETSINFORMATION Vi är den första hotellkedjan i världen att ge detaljerad tillgänglighetsinformation för varje hotell på vår webbplats Se till exempel Scandic Victoria Tower eller besök sidan för något av våra hotell och klicka på Speciella behov.

52 TILL SIST, LITE SKRYT World Responsible Tourism Awards (2015) Golden Wheelchair, Independent Living Centre (2015) Best e-learning, Swedish Learning Awards (2014) och Brittish E-learning Awards (2014) European Diversity Awards (2014) Norska Designrådets pris (2011) Social Capitalist Award (2012 och 2011) Magnus Berglund är en eftertraktad talare för FN, EU, UNWTO och på stora internationella mässor som ITB, World Travel Market Reportage i CNN, BBC och i allmän branschpress, internationell och lokal press

53 TACK!

54 Uppföljning av RKM 2016 Romina Ramos Åsa Nordström Informationsdag om tillgänglighetsfrågor 26 oktober

55 Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet är en expertmyndighet inom funktionshindersområdet. Myndigheten för delaktighet arbetar för att alla ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället och kunna ta del av mänskliga rättigheter

56 Artikel 9 För att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att leva oberoende och att fullt ut delta på alla livets områden, ska konventionsstaterna vidta ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning får tillgång på lika villkor som andra till den fysiska miljön, till transporter Transport en förutsättning för delaktighet och jämlikhet Tillgänglighet/användbarhet en förutsättning för transport

57 Uppföljningen i korthet Uppföljning av RKM del av MFDs årliga kommunuppföljning Följer upp sex områden Arbetsmarknad, utbildning, kultur, idrott, fysisk tillgänglighet, transport Fem enkäter till alla 290 kommuner En enkät till de 21 regionala kollektivtrafikmyndigheterna Resultaten presenteras på webben

58 Två syften Uppföljning Kunskapsutbyte/verktyg

59 Läget 2016

60 Fler kommuner väljer att delta, men färre kollektivtrafikmyndigheter Område 2014 (%) 2015 (%) 2016 (%) Fysisk tillgänglighet (+6) 68 (+3) Arbetsmarknad (+6) 69 (+4) Kultur (+7) 79 (+7) Idrott (+6) 80 (+9) Utbildning (+15) 70 (+2) Transport (0) 76 (-9)

61 Övergripande resultat 2016 Kommuner och kollektivtrafikmyndigheter arbetar med tillgänglighet i ungefär samma utsträckning som 2015 Resultaten varierar mellan kollektivtrafikmyndigheter Storstadsregioner har högre resultat. Mål och struktur är en framgångsfaktor

62 Svag resultatökning Regional kollektivtrafikmyndighet Andel av maxpoäng 2016 Västra Götaland 79% 81% Stockholm 77% 71% Östergötland 76% - Västmanland 75% 61% Gävleborg 71% 58% Halland 71% 60% Sörmland 69% 67% Jönköping 65% 56% Blekinge 63% 63% Västerbotten 61% 52% Skåne 58% 63% Andel av maxpoäng 2015 Regional kollektivtrafikmyndighet Andel av maxpoäng 2016 Dalarna 56% 77% Värmland 56% 53% Uppsala 48% 6% Gotland 33% 29% Jämtland 24% 19% Kalmar - - Kronoberg - 31% Norrbotten - 67% Västernorrland - 73% Örebro - - Andel av maxpoäng 2015

63 Mätbara mål Har myndigheten mätbara mål för att öka den fysiska tillgängligheten och användbarheten i transportsystemet? Nej 22% Vet ej 5% Nej 12% Vet ej 0% Ej svar 0% Ja 78% Ja 88% Bas: Alla, 16 intervjuer 63

64 FN:s konvention Använder myndigheten FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i arbetet med att öka tillgängligheten och användbarheten för personer med funktionsnedsättning i transportsystemet? Ja, på något sätt Ja, i politiskt antagna styrdokument Ja, i verksamhetsplaner Ja, i formulerade mål Ja, i kompetensutveckling Ja, på annat sätt, nämligen Nej Vet ej % Bas: Alla, 16 intervjuer 64

65 Utbildning för olika målgrupper Har myndigheten under genomfört utbildning för att öka kompetensen om bemötande, tillgänglighet och användbarhet i följande yrkesgrupper i transportsystemet? Flera svar möjliga. Chaufförer inom färdtjänsten (OM ANSVARAR FÖR FÄRDTJÄNSTEN) Personal på kundtjänst Tjänstemän inom kollektivtrafikmyndigheten Chaufförer/förare inom kollektivtrafiken Personal på resecentrum Kollektivtrafikmyndighetens politiska ledning % Bas: Alla, 16 intervjuer 65

66 Tillgänglighet bland informations- och biljettsystem Vilka delar av informations- och biljettsystemen är utformade så att de är tillgängliga? Trafik- och realtidsinformation Digitala lösningar för information och biljetter, exempelvis appar och reseplanerare Biljettautomater % 20% 40% 60% 80% 100% Till fullo Delvis Inte Vet ej Ej svar tillgängligt tillgängligt tillgängligt utformade utformade utformade Bas: Alla, 16 intervjuer 66

67 Ur MFDs panel Rivkraft. Allmänkollektivtrafik: Många uppger att de avstår från att resa på grund av bristande tillgänglighet. De vanligaste förbättringsområdena som lyfts fram är tydligare och enklare information, lättare att köpa biljetter och förbättrad tillgänglighet på hållplatser och perronger.

68 Ur MFDs panel Rivkraft. Särskild kollektivtrafik: Var tredje person som har färdtjänsttillstånd uppger att de skulle vilja resa oftare med färdtjänst än vad de gör idag. Bland de som är missnöjda är de vanligaste upplevda bristerna att färdtjänsten inte kommer i tid eller inte alls, att bemötandet från chauffören är bristfällig, att det är svårt att beställa taxi samt att resan tar lång tid vilket gör att man inte kommer fram i tid.

69 Kommunuppföljningen framöver Beslut om att inte genomföra kommunuppföljningen 2017 så som den sett ut tidigare. Bakgrunden är att strategiperioden för genomförandet av funktionshinderspolitiken tar slut, och en ny inriktning för funktionshinderpolitiken tar vid. Med anledning av detta pågår under hösten 2016 ett övergripande arbete på MFD med att utveckla myndighetens samlade uppföljningssystem, där kommunuppföljningen ingår. Därför påbörjas ett utvecklingsarbete kring kommunuppföljningens innehåll och form i syfte att öka uppföljningens relevans och användbarhet. Inom ramarna för detta kommer vi även se över möjligheten att följa upp RKTM och landsting.

70 Tack! Titta gärna in på

71 Nationell genomförandeplan enligt förordning (EU) nr 1300/2014 (TSD PRM) Heléne Jarefors 13.30

72 Vad reglerar TSD PRM? Infrastruktur Parkeringsmöjligheter. Hinderfria gångvägar. Dörrar och ingångar. Trappor och hissar. Markering av hinder. Toaletter och skötplatser. Biljettförsäljning, informationsdiskar etc. Plattformsbredd, plattformskanter och plattformens slut. m.m. Fordon Sittplatser. Rullstolsplatser. Dörrar, bredd och varningssignal. Belysning. Toaletter. Information: displayer och högtalare. Ledstänger. m.m.

73 Vad reglerar TSD PRM? Genomförandeplaner formella krav Även att en inventering av anpassningsnivån på stationer och fordon Samt att en nationell genomförandeplan ska upprättas (art. 8 i förordning (EU) nr 1300/2014) Medlemsstater ska anta genomförandeplaner i syfte att successivt undanröja hinder för tillgängligheten. Ska anmälas till kommissionen senast 1 jan Ska ha en löptid på minst 10 år och ska uppdateras regelbundet och minst vart femte år. Ska grundas på befintliga nationella planer eller på någon annan relevant och tillförlitlig informationskälla.

74 Vem/vilka är berörda? Kommissionen och Europeiska unionens järnvägbyrå: utvecklar regelverket (kravställare). Transportstyrelsen: internationellt arbete med TSD PRM, godkännande, agera projektledare nationellt vid arbete med utkast till genomförandeplan. Infrastrukturförvaltare, stationsförvaltare, järnvägsföretag och regionala/lokala myndigheter: ansvara för innehållet i genomförandeplanen, samt tillämpa TSD och genomförandeplanen. Näringsdepartementet: fastställer och notifierar Sveriges genomförandeplan. Användare av transportsystemet

75 En nationell genomförandeplan Beskriver nuvarande situation i en medlemsstat Sätter upp mål för framtiden Presenterar vägar för att nå målen en strategi som fastställer kriterier och prioriteringar för stationer och rullande materiel som ska bli föremål för modernisering eller ombyggnad. Innehållet är styrt av mall från EU-kommissionen Förslag till svensk genomförandeplan är på elva A4-sidor.

76 Utdrag ur förslag till svensk genomförandeplan, strategi I de fall ombyggnad och modernisering av en station initieras av behovet av tillgänglighetsanpassningar, så sker prioritering utifrån var åtgärderna gör mest nytta för flest resenärer. Åtgärder på statens infrastruktur prioriteras in i Nationell plan för transportsystemet eller länstransportplaner. Prioritering av vilka stationer som omfattas av svensk genomförandeplan sker med utgångspunkt från (utan inbördes ordning): Stora resandeströmmar Viktiga målpunkter/reserelationer t.ex. sjukvård, utbildning, kommuncentra/service, fritids- eller turistmål. Viktiga bytespunkter. Ombyggnad och modernisering av stationer kan även initieras av andra skäl än att tillgänglighetsanpassa enligt Nationell transportplan eller länstransportplaner. Kommande inventering (Inventory of Assets) ger underlag för kommande planer för samtliga aktörer i Sverige.

77 Ansvarsfördelning Planen i sin första utgåva behandlar i huvudsak stationsområden. Rullande material utvecklas mer i ett senare skede. Ansvaret för att rullande materiel uppfyller kraven på utförande (TSD PRM) ligger helt på järnvägsföretaget, oavsett ägarskap. För upphandlad trafik samarbetar fordonsägare och järnvägsföretag för genomförande av TSD PRM. Sedan KOLL framåt 2007 har lagen (2010:1065) om kollektivtrafik kommit och regionala kollektivtrafikmyndigheter (RKM) inrättats. RKM ska upprätta trafikförsörjningsprogram. Det har skett en förskjutning av initiativet för den fortsatta anpassningen av transportsystemet från nationella myndigheter till regionala myndigheter.

78 Finansiering För genomförande av åtgärder inom statens ansvarsområde får Trafikverket finansiering i årliga budgetbeslut baserade på Nationell plan för transportsystemet och länstransportplaner. Nuvarande plan gäller till 2025, nya planer ska tas fram att gälla Regionala kollektivtrafikmyndigheter har vissa möjligheter att få medfinansiering ifrån staten. Förordning (2009:237) om statlig medfinansiering till vissa regionala kollektivtrafikanläggningar m.m. Andra aktörer än offentliga organ kan inte garanteras finansiering för att vidta tillgänglighetsanpassningar.

79 Arbetet framåt och tidplan Genomförandeplanen skickades i april ut på remiss till samtliga RKM, kommuner, Trafikverket, MFD, Boverket, SKL, Jernhusen, branschföreningen tågoperatörerna och funktionshindersorganisationer. Just nu pågår förankring internt på regeringskansliet (RK). RK ska anmäla Sveriges genomförandeplan till kommissionen senast 1 jan Alla medlemsstaters genomförandeplaner kommer att användas av kommissionen för att påverka den kommande förordningen (revideringen, som nu är påbörjad). Uppdatering av den nationella genomförandeplanen kommer att ske vid behov, dock minst vart femte år. Behov kan uppstå t.ex. när ny Nationell plan för transportsystemet och nya länstransportplaner finns fastställda.

80 FIKA 14.00

81 TMALL 0141 Presentation v 1.0 En funktionshinderpolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD förslag till ny strategi Roland Palmqvist 14.30

82 Remiss Svar senast 30 december Remissen avser del II Del I Utgångspunkter Del II Förslag Del III Prioriterade samhällsområden Kursiverad text i denna PP är från del III ingår alltså inte i remiss 82

83 Definitioner Funktionsnedsättning nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga Funktionshinder begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen Funktionshinder skapas av samhället. 83

84 FN:s utvecklingsmål nr 11.2 Staten senast 2030 ska tillhandahålla tillgång till säkra, ekonomiskt överkomliga, tillgängliga och hållbara transportsystem för alla Detta genom att förbättra trafiksäkerheten, särskilt genom att bygga ut kollektivtrafiken, med särskild uppmärksamhet på behoven hos människor i utsatta situationer, kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning samt äldre personer 84

85 Nytt nationellt mål Ett jämlikt och hållbart samhälle med mångfald som grund som respekterar och främjar alla mänskliga rättigheter och grundläggande friheter samt säkerställer delaktighet för alla personer med funktionsnedsättning. 85

86 Integrering Integrering föreslås vara den fortsatta huvudsakliga strategin Integrering av funktionshinderperspektivet har stark koppling till ansvars- och finansieringsperspektivet 86

87 Ansvars- och finansieringsprincipen Kostnader som uppkommer för anpassning ska ses som en självklar del av kostnaderna för verksamheten och därmed också finansieras på samma sätt som verksamheten i övrigt Integrering i allt arbete är viktigt för ett effektivt genomförande av funktionshinderspolitiken. 87

88 Ny inriktning på arbetet Säkerställa att nya verksamheter, miljöer, tjänster, produkter och system samt övriga program och riktlinjer från början utformas så att alla kan delta i och använda dem, oavsett funktionsförmåga Säkerställa att befintliga brister i tillgängligheten till verksamheter, miljöer, tjänster, produkter och system samt övriga program och riktlinjer tas bort Präglas av självbestämmande, rättssäkerhet och delaktighet i utformning och beslutsfattande All form av diskriminering upphör 88

89 Elva prioriterade samhällsområden Arbete och försörjning Utbildning Transport Byggd miljö och samhällsplanering It, innovation och teknikutveckling Hälsa Social välfärd Kultur, idrott och fritid Konsument Demokrati Rättsväsende 89

90 Myndigheter med särskilt ansvar Utpekade myndigheter har en roll i att skapa förutsättningar för andra aktörer inom ett specifikt samhällsområde, såsom kommuner, landsting och privata aktörer Insatser och aktiviteter ska planeras av myndigheterna genom att planer tas fram Den första planen ska beskriva de närmaste tre årens aktiviteter och hur de bidrar till effekt- och resultatmål Ny plan vart tredje år Följas upp inom ordinarie verksamhetsuppföljningssystem på årlig basis och redovisas i årsredovisningen 90

91 Trafikverket föreslås ha ett särskilt ansvar Ha en övergripande bild av utvecklingen inom hela transportområdet ur ett funktionshinderperspektiv Samlande och stödjande utifrån behovet av kunskap och stöd till aktörer inom olika samhällsområden Samverka, ge stöd samt skapa och sprida kunskap inom området och vara en bärare av funktionshinderperspektivet Engagera även andra aktörer i genomförandet och nå ut i hela samhället Utgångspunkten är att alla offentliga aktörer bär ett ansvar för genomförandet 91

92 Förtydligad målstyrning Ett nationellt mål som gäller för alla samhällsområden, samt effektoch resultatmål för respektive samhällsområde Effektmålen indikerar utvecklingen mot det övergripande nationella målet Resultatmål konkretiserar effektmålen och visar på viktiga prioriteringar för att utvecklingen ska röra sig mot det önskade tillstånd som definieras av effektmålet 92

93 Effektmål Effektmålen beslutas av regeringen. Enskilda myndigheter kan inte ensamt uppnå ett effektmål inom ett specifikt samhällsområde, utan utvecklingen är beroende av flera aktörer och samarbete Effektmål inom olika samhällsområden kan vara relevanta för en specifik myndighet 93

94 Resultatmål Beslutas av regeringen Kan revideras vart tredje år i samverkan mellan regeringen, myndigheter och funktionshindersrörelsen Ska identifiera vilka förutsättningar som måste råda för att uppnå jämlikhet och delaktighet inom samhällsområdet Formuleras utifrån perspektivet att förutsättningar såsom ökad kunskap eller minskade brister i tillgängligheten ska förbättras Syftet är att nå en förändring som gör att utvecklingen närmar sig det önskade tillståndet, vilket symboliseras av effektmålet Förändringar i form av exempelvis ökning eller minskning bör i sin tur operationaliseras med ett bestämt tidsperspektiv och omfattning 94

95 Tänkbart mål för transport Effektmål Personer med funktionsnedsättning har jämlika möjligheter att resa oavsett bostadsort och var i landet. Resultatmål Tillgängligheten på fordon, bytespunkter och biljett- och informationssystem har ökat. Kunskapen om tillgänglighet i kollektivtrafiken har ökat. Färre resor med färdtjänsten försenas eller uteblir 95

96 Aktiviteter Myndigheter med särskilt ansvar för genomförandet av politiken ska planera, formulera, genomföra och följa upp aktiviteter inom ramen för sin verksamhet, som ska bidra till resultat- och effektmålens uppfyllelse Ska vara reviderbara vid behov Kan med fördel knyta an till flera resultatmål och även sträva mot de effektmål som är relevanta Beakta ett långsiktigt och hållbart perspektiv med integrering som huvudsaklig metod Fler aktiviteter än nu genomförs av flera aktörer gemensamt 96

97 Uppföljning Alla beslutade mål följs upp Möjliggör analys och riktade insatser där de är som mest verksamma Operationalisering av mål i termer av tidsperspektiv och omfattning behövs Nollmätning är fortfarande viktigt för uppföljning av målen och funktionshinderspolitiken 97

98 Uppföljning Genom respektive myndighets verksamhetsuppföljning i årsredovisning Utveckla denna i en längre årlig rapport till regeringen och MFD enligt en mall som MFD ges i uppdrag att ta fram 98

99 Ökad kunskap och normer för tillgänglighet Lagar beskriver oftast inte konkret vad tillgänglighet innebär eller vad som är en tillräcklig nivå Riktlinjer och normer/standarder är av stor vikt för att kunna tillämpa och följa lag på samma sätt i hela landet 99

100 Krav, riktlinjer och upphandling Den enda möjliga vägen mot en mer effektiv och systematisk funktionshinderspolitik samt mot ökad tillgänglighet är ett ökat fokus på att göra rätt från början Att ställa krav i upphandling är det mest effektiva verktyget offentliga aktörer har för att påverka hur produkter och tjänster utformas MFD vill understryka vikten av att riktlinjer och normer för digitala system inom kollektivtrafiken prioriteras. Här handlar det framförallt om tillgängliga biljett- och informationssystem 100

101 Ökad kvalitet i färdtjänsten Idag finns utmaningar inom färdtjänstens kvalitet, eftersom förseningar och uteblivna färdtjänstresor är vardag för många av dem som använder färdtjänsten Många upplever att servicen skulle kunna förbättras samt att det finns skillnader utifrån såväl könstillhörighet som geografisk hemvist Ökad systematisk uppföljning av hur stor andel av resorna som blir försenade och som uteblir är av stor vikt, vilket i sin tur kräver en gemensam definition av vad en försening innebär Krav kring uppföljning av förseningar och kompetens hos utförarna behöver analyseras utifrån huruvida det kan vara en bra väg för ökad kvalitet 101

102 Ett fortsatt arbete med att systematiskt åtgärda brister i tillgängligheten Viktigt att fortsätta åtgärda brister i bytespunkter i det nationella transportnätet i nära samverkan med andra, t.ex de lokala kollektivtrafikmyndigheterna I effektivitetssynpunkt är det fördelaktigt med metoden att åtgärda brister i tillgänglighet när andra förändringar också ska göras En annan utgångspunkt är hela resan -perspektivet Som ett tredje perspektiv finns jämlikhetstanken Viktiga stråk och resor för personer med funktionsnedsättning kan vara relevanta att prioritera snarare än de stråk som har flest resenärer. 102

103 Uppföljning och forskning Viktigt att arbetet med att utveckla en mätmetod av användbarheten i regional och långväga kollektivtrafik för personer med olika slags funktionsnedsättning fortsätter Det saknas forskning om sambanden mellan tillgängligheten i den allmänna kollektivtrafiken i relation till minskning/ökning av färdtjänst samt vilka kostnader och besparingar som finns och vad det innebär för olika grupper av användare. 103

104 Nu är det dags för diskussion! Sätt er tillsammans utifrån nummer på namnbrickan Diskutera utifrån era egna erfarenheter Efter 20 min tar vi en gemensam redovisning 15.00

105 Hur påverkar detta din verksamhet? Hur förhåller er organisation till allt detta? Är hela organisationen engagerad? Behov av stöd? Har ni rätt kompetens? Hur samarbetar ni idag? Saknas något? Har ni rätt verktyg?

106 Hur går vi vidare?

107 Tack för ert engagemang!

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Missiv 1 (5) Enligt sändlista

Missiv 1 (5) Enligt sändlista Missiv 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Enligt sändlista Förslag till nationell genomförandeplan enligt Kommissionens förordning nr 1300/2014 om tekniska specifikationer för driftskompatibilitet avseende tillgängligheten

Läs mer

Kollektivtrafiklagstiftningen

Kollektivtrafiklagstiftningen Kollektivtrafiklagstiftningen Ny kollektivtrafiklag (SFS 2010:1065) Ny föreskrift om anmälningsplikt och trafikantinformation TSFS 2012:2 Blivande föreskrift om uppgiftsskyldighet Transportstyrelsens tillsyn

Läs mer

Förslag till nationell genomförandeplan

Förslag till nationell genomförandeplan Förslag till nationell genomförandeplan för kommissionens förordning (EU) nr 1300/2014 Tekniska specifikationer för driftskompatibilitet avseende tillgängligheten till Europeiska unionens järnvägssystem

Läs mer

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden 161219 Handläggare: Marie-Louise Luther Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Handikappförbunden Remiss; En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Vägledning för regionala kollektivtrafikmyndigheter

Vägledning för regionala kollektivtrafikmyndigheter Vägledning för regionala kollektivtrafikmyndigheter BEGREPP OCH METODER FÖR DEN ÅRLIGA RAPPORTEN Vägledning för regionala kollektivtrafikmyndigheter 1 Bakgrund De regionala kollektivtrafikmyndigheterna

Läs mer

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen PM 1 (6) Datum Handläggare Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen Bakgrund Enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik ska den myndighet som regeringen bestämmer utöva tillsyn över lagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-12-14 1850/16 En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning

Läs mer

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus

Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus 1/7 Informationsdag Tillgänglighet och användbarhet 3 dec i Kollektivtrafikenshus Syfte Syfte med dagen är att skapa en arena/forum för både Samtrafikens ägare och partners, men även för de olika myndigheterna.

Läs mer

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman Stockholm en stad för alla Program för delaktighet 2011-2016 På svenska Lättläst På engelska

Läs mer

Kartläggning av funktionshinder i kollektivtrafik. Uppdrag enligt regleringsbrev avseende Trafikanalys

Kartläggning av funktionshinder i kollektivtrafik. Uppdrag enligt regleringsbrev avseende Trafikanalys Kartläggning av funktionshinder i kollektivtrafik Uppdrag enligt regleringsbrev avseende Trafikanalys Presentation 2018-03-26 Tom Andersson Projektledare Uppdraget Trafikanalys ska kartlägga hinder för

Läs mer

Nationell genomförandeplan enligt TSD PRM

Nationell genomförandeplan enligt TSD PRM Regeringskansliet 2016-12-16 N2016/04043/MRT Ref. Ares(2017)68663-06/01/2017 UH'JiCik/%4S3ß^i^ Lļ ļ J 7ït%MÏfoé Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter European Commission DG Mobility

Läs mer

Konsekvensutredning om EU:s tillgänglighetsdirektiv

Konsekvensutredning om EU:s tillgänglighetsdirektiv Datum: 2016-09-14 Funktionshinderorganisationer Pensionärsorganisationer Konsekvensutredning om EU:s tillgänglighetsdirektiv MFD har i uppdrag att göra en samlad bedömning av vilka åtaganden och ekonomiska

Läs mer

Transport Fakta i korthet

Transport Fakta i korthet Varje tisdag rider jag. Det är en buss som kommer och hämtar mig till ridningen. Busschauffören hjälper mig med väskan och rullstolen hamnar i bagageutrymmet. Citat ur Barn äger Transport Fakta i korthet

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2017 För tiden 2017-01-01-2017-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2018-11-06 Diarienummer:

Läs mer

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik memo04.docx 2013-06-14 Uppföljning av fördubblingsmål Bakgrund, syfte och mål Partnersamverkan för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kollektivtrafik; SFS 2010:1065 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19)

Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) TSG 2011-615 N2011-07-13 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Komplettering av kollektivtrafiklagen (Ds 2011:19) Transportstyrelsen har anmodats att yttra sig över rubricerat

Läs mer

Modell för Kommunuppföljning

Modell för Kommunuppföljning Modell för Kommunuppföljning Josefine Gustavsson Malmö 17 november 2015 Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet är en expertmyndighet inom funktionshindersområdet. Vi följer och stödjer

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen?

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen? Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Fredrik Montell Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion teknik järnväg Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om

Läs mer

PM till förslag till stödordning för om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar

PM till förslag till stödordning för om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar Promemoria 2018-01-15 N2018/00192/SUBT PM till förslag till stödordning för om avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar Innehåll Inledning... 2 Förslag till förordning... 2 Inledande bestämmelser... 2...

Läs mer

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-22 379 Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS 2016-405 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Utbildning och Nulägesanalys Definitionerna: Vad menar vi? Detta måste förtydligas.

Utbildning och Nulägesanalys Definitionerna: Vad menar vi? Detta måste förtydligas. Utbildning och Nulägesanalys Definitionerna: Vad menar vi? Detta måste förtydligas. Utbildning: Vad är målen? Mätbara och konkreta för att kunna möte effekten. EX kommer kund med RS ska kunden bli ERBJUDEN

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Transportstyrelsens förslag på nationell genomförandeplan enligt TSD PRM

Transportstyrelsens förslag på nationell genomförandeplan enligt TSD PRM Remissammanställning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens förslag på nationell genomförandeplan enligt TSD PRM Följande remissinstanser har inkommit med svar: 1. Landstinget i Uppsala län (inget

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60)

Yttrande över promemorian Genomförande av webbtillgänglighetsdirektivet (Ds 2017:60) Datum 2018-02-27 Dokumenttyp Yttrande Diarienummer 2017/0239 Ert diarienummer Fi2016/04244/DF Handläggare Andreas Richter Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Genomförande av

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer

Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogram ett verktyg för att välja avtalsformer Trafikförsörjningsprogrammens innehåll Omfattning och behov av regional kollektivtrafik i länet Mål för kollektivtrafikförsörjningen Minskad

Läs mer

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor

N2014/1779/TE, m.fl. Trafikverket Borlänge. m.fl. 6 bilagor Regeringsbeslut III 4 Näringsdepartementet 2014-04-03 N2014/1779/TE, m.fl. se bilaga 1 Trafikverket 781 89 Borlänge m.fl. Fastställelse av nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet

Läs mer

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani FNs konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Ulrika Gani ulrika.gani@mfd.se www.mfd.se Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 och är en sammanslagning av Handisam

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens

Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens Sörmland som länsregion Regionstyrelsens konferens 2017-03-30 Cristine Dahlbom Nygren, regiondirektör Regionförbundet Sörmland Catharina Frändberg, biträdande regiondirektör Regionförbundet Sörmland Eva

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än och 201 7

R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än och 201 7 Kollektivtrafik - och Infrastrukturavdelningen Västra Götalandsregionen 2018-12 - 17 R apport om den al l m än n a trafikpl ikten för kol l ektivtrafiken i Västra Götal an ds l än 201 6 och 201 7 Dnr KTN

Läs mer

Universell utformning tillgänglighet och skälig anpassning

Universell utformning tillgänglighet och skälig anpassning Universell utformning tillgänglighet och skälig anpassning Rättighetsperspektiv Tillgänglighet är en förutsättning för personer med funktionsnedsättning att leva självständigt och delta fullt ut på lika

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016

Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 Rapport: Allmän trafikplikt, regionala kollektivtrafikmyndigheten i Östergötland 2016 För tiden 2016-01-01-2016-12-31 Handläggare: Lars Flintzberg Verksamhet: Ledningsstaben Datum: 2017-12-07 Diarienummer:

Läs mer

Funktionshinder i kollektivtrafik

Funktionshinder i kollektivtrafik Funktionshinder i kollektivtrafik Lägesrapport från regeringsuppdrag om kartläggning av hinder i kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning Persontrafik Datum: 2018-10-23 Tid: 16.00-16.30 Lokal:

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Din ehälsa. Annica Blomsten Kommunal ehälsa

Din ehälsa. Annica Blomsten Kommunal ehälsa Din ehälsa Syfte med ehälsa Rätt information till rätt person i rätt tid Tillgänglighet Din journal på nätet Kunna följa sitt ärende Invånare Medarbetaren Beslutsfattare Ansöka om vård Tidsbokning Individuellt

Läs mer

1 Genomförd nationell samverkan 2014

1 Genomförd nationell samverkan 2014 Underbilaga 1 1 (7) Upprättad av GD-stab Dnr/Beteckning TSG 2015-88 1 Genomförd nationell samverkan 2014 Trafikverkets råd för tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning (RTAF)

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Funktionshinderpolitiskt program 2016 2020 Antaget av kommunfullmäktige 2016-10-25 97 Ett kommunalt program baserad på FN:s standardregler för delaktighet och jämlikhet för människor med funktionsnedsättning.

Läs mer

Så tycker resenärerna. Christina Axelsson, ordförande Resenärsforum

Så tycker resenärerna. Christina Axelsson, ordförande Resenärsforum Så tycker resenärerna Christina Axelsson, ordförande Resenärsforum Den enda Sveriges enda nationella konsumentorganisation för kollektivtrafikresenärer Vad vi gör Samråder med RKM (i enlighet med lagkraven

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren

Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Kalmar Länstrafik Stab och sekretariat TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-04-17 Landstingsstyrelsen Sida 1 (2) Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommaren Förslag till beslut 1. Landstingsstyrelsen,

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Socialstyrelsen Höstmöte SFVH Enheten för patientsäkerhet Agneta Holmström

Socialstyrelsen Höstmöte SFVH Enheten för patientsäkerhet Agneta Holmström Socialstyrelsen Höstmöte SFVH 2016 Enheten för patientsäkerhet Agneta Holmström Socialstyrelsen leds av en styrelse som har det formella ansvaret att leda vår verksamhet. Ingemar Skogö, ordförande, Charlotta

Läs mer

3j SJÖFARTSVERKET 20150303 04014 1-J3376-28

3j SJÖFARTSVERKET 20150303 04014 1-J3376-28 BILAGA 1 1(6) 3j SJÖFARTSVERKET 20150303 04014 1-J3376-28 Handläggare. direkttelefon Ulrika Borg, +46 104784904 Funktionshinderspolitiken - genomförda insatser 2014 Delmål 1 Bytespunkterna inom det nationellt

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 1 (9) Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning LF 2011-09-21 79 Lena Karlström 2011-10-01 Landstinget Västmanlands policy och program för delaktighet

Läs mer

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 4 3. Definitioner... 4 4. Mål... 5 5. Viljeriktning... 5 5.1 Möta

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning

BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning BILAGA En ny kollektivtrafiklag (SOU 2009:39) Sammanfattning Sammanfattningen är i sin helhet hämtad från utredningens sammanfattning. Hela utredningen kan laddas ner från nedanstående länk http://www.regeringen.se/sb/d/11344/a/125734

Läs mer

Aktuellt på Myndigheten för delaktighet

Aktuellt på Myndigheten för delaktighet Aktuellt på Myndigheten för delaktighet Bildades 1:a maj 2014. Av Handisam och delar av HI. Idag 60 medarbetare. Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska

Läs mer

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Vad är tillgänglighet och vad ställs det för krav? Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Hotell & restaurang 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar Det är ledningens ansvar att dra upp övergripande

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut II:6 2015-04-01 S2015/2415/FST Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:675 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni

Läs mer

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Funktionshinder och Agenda 2030 Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Dagens frågeställningar Varför behövs funktionshinderspolitik? Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Universell utformning tillgänglighet och skälig anpassning

Universell utformning tillgänglighet och skälig anpassning Universell utformning tillgänglighet och skälig anpassning Right to access En svartvit bild från insidan av en buss med en färgad kvinna och en vit man som associerar till Rosa Parks och kampen mot segregering

Läs mer

ALL 2016/1386. Till Socialdepartementet. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2016/1386. Till Socialdepartementet. Ola Hendar Greger Bååth 2016-12-21 ALL 2016/1386 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Till Socialdepartementet Yttrande över remiss gällande En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Verksamhet inom Juridik, ekonomi, vetenskap & teknik 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever

Läs mer

Märken i offentlig upphandling

Märken i offentlig upphandling Märken i offentlig upphandling Nya svenska LOU år 1994 En upphandlande enhet måste noga ange vilka omständigheter den avser att beakta i de fall den väljer att anta det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet.

Läs mer

Kartläggning av funktionshinder i kollektivtrafiken

Kartläggning av funktionshinder i kollektivtrafiken Samverkan särskild kollektivtrafik 7A Centralen, lokal Clara 4 Vasagatan 7, Stockholm Tisdag 2 september 09:40-10:15 Kartläggning av funktionshinder i kollektivtrafiken Sammandrag av regeringsuppdrag och

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl Uppföljning av funktionshinderspolitiken Emelie Lindahl Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016 1(2) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 8 Infosäkerhetsklass Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun

En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun En gemensam syn på det funktionshinderspolitiska arbetet i Täby kommun Kommunens övergripande mål är att samhället ska göras tillgängligt för alla och att personer med funktionsnedsättning tillförsäkras

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Användning av cykel- och mopedhjälm 2018

Användning av cykel- och mopedhjälm 2018 Användning av cykel- och mopedhjälm 2018 NTF RAPPORT 2018:7 Resultat från NTF:s mätning av cykel- och mopedhjälmsanvändning 2018. www.ntf.se Innehåll Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund...

Läs mer

Remissvar, Förslag till förordning om stöd för att främja fri kollektivtrafik för ungdomar

Remissvar, Förslag till förordning om stöd för att främja fri kollektivtrafik för ungdomar TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Kommunstyrelsen Dnr KS/2018:40-032 2018-01-29 1/2 Remissvar, Förslag till förordning om stöd för att främja fri kollektivtrafik

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017 2021 1 Målsättning med tillgänglighetsarbetet Övergripande mål Flickor och pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Uthyrning, fastighetsservice 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom

Läs mer

Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar 2 om artikel 9

Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar 2 om artikel 9 FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Sammanfattande introduktion av Allmän kommentar 2 om artikel 9 Tillgänglighet Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet,

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Kultur, nöje & fritid 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan

Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan Funktionshinderspolitisk policy inklusive handlingsplan 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 99 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Definition... 1 FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Policy för. Arbetsmarknad

Policy för. Arbetsmarknad Policy för Arbetsmarknad Denna arbetsmarknadspolicy är s syn på arbete/sysselsättning för personer med funktionsnedsättning. Policyn utgår från vårt mål att uppnå ett samhälle för alla. Arbete är en viktig

Läs mer