Skapat den. Stockholm Näringsdepartementet STOCKHOLM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skapat den. Stockholm 2005-11-28. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM"

Transkript

1 Skapat den Stockholm Sveavägen Box 350, SE Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International Lesbian and Gay Association (ILGA) Förbundskansli forbund@rfsl.se Hemsida Näringsdepartementet STOCKHOLM Yttrande över betänkandet (SOU 2005:66) Makt att forma samhället och sitt eget liv: jämställdhetspolitiken mot nya mål Dnr: N2005/6960/JÄM Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) har beretts tillfälle avge yttrande över rubricerade betänkande och får med anledning härav anföra följande. Sammanfattning RFSL välkomna att utredningen belyser den könsmaktsordning som råder mellan män och kvinnors möjligheter och förutsättningar i samhället. RFSL anser dock att det är ytterst bristfälligt att utredningen är både könsnormativ och heteronormativ. Med detta menar vi att utredningen; Förutsätter heterosexualitet, vilket därmed osynliggör homosexualitet och bisexualitet. Förutsätter att samhället endast består av två kön och att människor alltid identifierar sig med det kön de tilldelats vid födseln, vilket därmed osynliggör transpersoner. RFSL vill betona att när transpersoner som grupp diskrimineras och särbehandlas så sker det inom ramen av begreppet kön och därmed bör gruppen transpersoner naturligt ingå i förståelsen av jämställdhet och jämställdhetspolitiska mål.

2 Utredningens könsmaktsanalys är begränsad till att förklara (heterosexuella) kvinnor och (heterosexuella) mäns ojämlika maktstruktur i samhället. Ett könsnormativt och heteronormativt samhälle formuleras och upprätthålls av heterosexuella (maskulina) män och heterosexuella (feminina) kvinnor. Utredarnas analysmodell och utredningens resultat brister därmed i förmåga att förklara verkligheten där hbt-människor ingår och påverkas av samhällets strukturer som på många sätt exkluderar, åsidosätter och osynliggör gruppen. I enlighet med svensk lag, skall hbt-personer ha samma rättigheter och möjligheter som heterosexuella och därmed är det viktigt att en jämställdhetsutredning och förslag på utvecklad jämställdhetspolitik inkluderar och synliggör hbt-personer i sin analys. RFSL har särskilt lämnat yttrande om utredningens begreppsdiskussion (kapitel 2) och avsnittet om mäns våld mot kvinnor (kapitel 10). RFSL lyfter framförallt upp; Att sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck bör ingå i förståelsen av maktstrukturer och könsmaktsordning, Att våld i samkönade relationer ska ingå i uppdraget för mäns våld mot kvinnor. RFSL bifogar RFSL:s Transbroschyr för vidare utveckling av vår argumentation kring transpersoner, könsidentitet och könsuttryck.

3 2. Från genussystem till könsmaktsordning: en begreppsdiskussion RFSL tycker det är förvånande att utredarna överhuvudtaget inte tagit del av någon hbt-forskning. Utredningens begreppsdiskussion befäster tydligt dess heteronormativitet då hbt som begrepp överhuvudtaget inte nämns. Att ta del av hbt-forskning skulle direkt ge utredarna en bredare förståelse för könsmaktsordning. 2.4 Utredningen tar upp Gertrud Åströms analys av den svenska jämställdhetspolitiken utifrån begreppen utbyggnad, sidoordning och allmängiltighet. Samma begrepp skulle kunna användas för att förklara dagens syn på hbtfrågor. Frågan om hbt-människors lika rättigheter och möjligheter i samhället är både åsidosatta och allmängiltiga. RFSL, som frivilligorganisation anses bära ansvaret för frågorna, dvs. frågorna drivs bara av hbt-personer för hbtpersoner. Ansvar, konkreta och mätbara mål eller tidsplaner fastställs sällan eller aldrig av myndigheter och andra samhälls institutioner, som t.ex. skola och utbildning. Utredningen i sig själv, som tydligt valt att inte inkludera eller problematisera könsmaktsanalysen utifrån annan sexuell läggning och könsidentitet, är ett exempel på hur ansvaret bortförklaras och åsidosätts. 2.5 Utredningen konstaterar att maktstrukturer görs och upprätthålls av både män och kvinnor. RFSL vill uppmärksamma att maktstrukturer konstruerar och formulerar även tvåkönsmodellen, man och kvinna, dess tillhörande könsuttryck, maskulin och feminin samt heterosexualitet som presenteras som självklar och naturlig. Sexualitet, könsidentitet och könsuttryck utgår alla kriterier som rangordnar människors över- och underordnade positioner i samhället.

4 RFSL anser att utredarnas analysmodell är både förenklad och otillräcklig för att förklara maktstrukturer i samhället mellan olika kön. 2.6 RFSL tycker det är anmärkningsvärt, vid en uppräkning av olika feministiska ideologier, att lesbisk feminism inte nämns alls. Lesbisk feminism är en form av feministisk teori och rörelse som kritiserar den vita heterosexuella feminismen för att osynliggöra lesbiska och bisexuella kvinnor. RFSL anser att lesbisk feminism såsom övriga feministiska ideologier bör uppmärksammas. 2.7 Utredarna drar slutsatsen att vilka ord eller begrepp som används inte är avhängande potentialen att åstadkomma förändring i riktning mot lika villkor för kvinnor och män. RFSL opponerar sig emot denna slutsats och menar att det är högst avhängande vilka begrepp som används och framförallt vilken innebörd som läggs i begreppen. Utredarna har, trots en diskussion om andra diskrimineringsgrunder och variabler (med referering till intersektionalitet), valt att endast förklara makordning genom att tala om makt mellan män och kvinnor. RFSL anser detta olyckligt då de valt att inte belysa sexualitet, könsidentitet och könsuttryck. 3. Makt och inflytande RFSL har uppfattningen att både mäns och kvinnors erfarenheter och perspektiv ska vara likvärdigt företrädda i organisationers högsta beslutande organ och andra beslutsformer såsom styrelsen. Det är dock viktigt att ta i beaktning att transpersoner som ej definierar sig som man eller kvinna osynliggörs och därav missgynnas de människor som inte väljer att definiera sitt kön

5 4. Utbildning och forskning De utbildningspolitiska målen RFSL vill betona vikten av Att inkludera transpersoner inte utgå från att människor definierar sig utifrån det kön de tilldelats vid födseln. Att inte utgå från att det endast finns två kön och att alla människor tillhör antingen det ena eller det andra. Att låta människor definiera sin sexuella läggning och sin könsidentitet själv eller att få lov att inte definiera sig med. Att ge elever och lärare kunskap och kompetens om hbt-frågor och att aktiva åtgärder och krav skrivs in i samtliga handlingsplaner, styrdokument och riktlinjer för skola och utbildning. Att kraven säkerställs och efterlevs! Utredningen förslår att öromärkt statligt stöd för genusforskning ska genom mer resurser stärkas och permanentas. RFSL anser att hbt-forskning ska inkluderas i det öronmärkta statliga stödet. 6. Arbetsmarknad och arbetsliv Sexuell läggning innefattas i lagen (1999:133) om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning. RFSL vill härtill dock lyfta upp vikten av att transpersoner inbegrips i diskrimineringsgrunden för kön. Konsekvent ska därför jämställdhetspolitiska mål verka för att transperson har samma möjlighetero och rättigheter samt inte diskrimineras på arbetsmarkanden och i arbetslivet. kompetens om transpersoners livsvillkor finns bland arbetsgivare forskning om transpersoners möjligheter, villkor och förutsättningar på arbetsmarknaden ska uppmuntras.

6 8. Pappapolitik och obetalt hemarbete RFSL har inga synpunkter men vill dock uppmärksamma om att följande avsnitt är ytterligare ett exempel på heteronormativitet när inte andra familjekonsellationer än heterosexuella parförhållanden tas i beaktning. 10. Mäns våld mot kvinnor RFSL menar att det är positivt att utredningen grundligt tar upp mäns strukturella våld mot kvinnor. Med bakgrund i att Nationellt Råd för Kvinnofrid har systematiskt lyft upp frågan om våld i samkönade relationer på agendan så har Nytt nationellt kunskapscentrum (SOU 2004:117) endast fokuserat på mäns våld mot kvinnor trots att våld i samkönade relationer fanns med som ett utredningsdirektiv. Utredningen Slag i Luften (SOU 2004:121) som följde därefter lämnade också systematiskt ute alla förslag till åtgärder som gäller våld i samkönade relationer. Följaktligen så väljer denna utredning, såsom tidigare utredningar, trots att utredarna har insikt om och uppmärksammat samkönade relationer att på samma sätt att systematiskt förbise ett hbt-perspektiv. Detta anser RFSL vara högst bristfälligt och anmärkningsvärt. Utredarna menar att det inte är jämställdhetspolitikens uppgift att hantera våld i samkönade relationer då en könsmaktsanalys inte kan utan vidare överföras att gälla för våld inom samkönade relationer. Utifrån i att utredarna utgår från en begränsande analysmodell så instämmer RFSL med att det blir problematiskt att förstå våld i samkönade relationer. Utredarna resonerar utifrån att jämställdhetspolitikens uppgift är att verka för en jämlik relation mellan gruppen kvinnor och män. RFSL anser att för att uppnå jämlikhet mellan kvinnor och män bör det även vara eftersträvansvärt att uppnå en jämlikhet inom grupperna.

7 RFSL vill betona att det är viktigt och nödvändigt att behålla den patriarkala analysmodellen för att förklara mäns våld mot kvinnor så att den strukturella maktordningen inte försvinner ur analysen. Carin Holmberg och Ulrica Stjernqvist forskning "Våldsamt lika och olika * om våld i samkönade parrelationer" (kommer att publiceras under december månad 2005) visar på hur våld i samkönade relationer är å ena sidan lik mäns våld mot kvinnor men å andra sidan att det finns dimensioner av utsatthet som är specifik för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Forskningen visar att våld, psykiskt, fysiskt och sexuellt, förekommer och att våldet är i högsta grad betydande. Forskningen visar bland annat att 25 procent av respondenterna uppgett att de någon gång i tidigare eller nuvarande relation blivit utsatta för någon form av våld. Mekanismerna av kontroll och av olika roller av under- och överordnad är densamma för samkönade relationer som för olikkönade. Det som dock är specifikt för gruppen hbt är den psykologiska dimensionen av samhälleliga isoleringsmekanismer i olika grader. Isolering kan yttra sig i form av att den ena parten tvingar den andra att inte vara öppen och därmed utsätter sin partner för osynliggörande och utanförskap i sin omgivning, att tvinga till öppenhet kan också vara en form av hot och kontroll som påverkar partnerns relation till familj och vänner. Okunskap om våld i samkönade relationer hos personal som möter våldsutsatta i sitt arbete är särskilt hög och risken för direkt diskriminering är stor. Okunskap innebär även att omgivningen har svårt att se, förstå och upptäcka våldet samt att kunna ge adekvat stöd och hjälp. Detta leder till försvårade omständigheter för offret att söka hjälp och därmed till ytterligare isolering från samhället (se Stjernqvist och Holmberg, 2005). Trots att en patriarkal maktanalys inte går att tillämpa i samkönade relationer så är en över- och underordnade maktstrukturen densamma och även om

8 maktanalyserna må vara olika bör våldet värderas lika och åtgärderna vara desamma En inkluderande könsmaktsanalys kan på ett effektivt sätt utveckla metoder och åtgärder så att till exempel brottsofferjourer kan tillförskaffa sig kompetens för att hantera inkommande samtal gällande våld i nära relationer, oavsett individens eller hans/hennes partners kön. För vidare utveckling av argument och åtgärder se bifogat RFSL:s tidigare remissyttrande (SOU 2004:121) Slag i Luften (SOU 2004:117) Ett nationellt kunskapscentrum. 11. Stärk styrning i jämställdhetspolitiken 11.7 Försöksverksamhet på området kvinnofrid Utredningen föreslår att arbete i en första etapp inriktas på målområdet mäns våld mot kvinnor RFSL anser att våld i samkönade relationer ska ingå. Se motivering kap Förslag till nya mål för jämställdhetspolitiken utredningens förslag till mål Kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. För att komma ifrån en tvåkönsmodell förslår RFSL följande formulering: Alla människor, oavsett kön, ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Rubrik: Kroppslig integritet och mäns våld mot kvinnor RFSL anser att våld i samkönade förhållanden ska inkluderas i uppdraget. Se motivering kap. 10.

9 13. Jämställdhetspolitikens organisation RFSL instämmer inte i förslaget om inrättandet av en ny myndighet. Befintliga resurser och kompetens hos jämställdhetsombudsmannen kan utökas och uppdraget kan breddas för att motsvara de uppgifter en ny myndighet skull ha. Sören Andersson Förbundsordförande Annica Ryng Förbundshandläggare

Sammanfattning av RFSLs synpunkter

Sammanfattning av RFSLs synpunkter Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International Lesbian

Läs mer

RFSL:s synpunkter på förslag till Sveriges SRHR policy

RFSL:s synpunkter på förslag till Sveriges SRHR policy Skapat den Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International

Läs mer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer

Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld

Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld 2018-10-17 Socialdepartementet S2018/03375/FS Remissvar SOU 2018:37 Att bryta ett våldsamt beteende- återfallsförebyggande insatser för män som utsätter närstående för våld RFSL (Riksförbundet för homosexuellas,

Läs mer

Yttrande avseende betänkandet Ds 2011:33 - Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

Yttrande avseende betänkandet Ds 2011:33 - Rätten att få åldras tillsammans en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga Förslag för ett effektivare arbete. SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga Förslag för ett effektivare arbete. SOU 2014:49 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and

Läs mer

Skapat den. Inledning RFSL har valt att i sitt remissvar särskilt inrikta sig på Sveriges uppfyllande av följande artiklar i konventionen:

Skapat den. Inledning RFSL har valt att i sitt remissvar särskilt inrikta sig på Sveriges uppfyllande av följande artiklar i konventionen: Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

SOU 2014:29 Remissvar RFSL - Delbetänkande av utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet.

SOU 2014:29 Remissvar RFSL - Delbetänkande av utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet. Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual,

Läs mer

Skapat den 2009-05-26. Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM. Betänkandet Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Dnr: Ju2009/1848/SIM

Skapat den 2009-05-26. Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM. Betänkandet Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Dnr: Ju2009/1848/SIM Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Remissyttrande över. erkännande och verkställighet i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap

Remissyttrande över. erkännande och verkställighet i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Skapat den. Stockholm, 2007-04-26. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

Skapat den. Stockholm, 2007-04-26. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapat den Stockholm, 2007-04-26 Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights

Läs mer

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Y t t r a n d e ö v e r F r a m t i d e n s p o l i s u t b i l d n i n g ( S O U 2 0 0 8 : 3 9 )

Y t t r a n d e ö v e r F r a m t i d e n s p o l i s u t b i l d n i n g ( S O U 2 0 0 8 : 3 9 ) Skapat den 2008-09-14 Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual

Läs mer

RFSL:s remissvar angående SOU 2015:55: Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

RFSL:s remissvar angående SOU 2015:55: Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender

Läs mer

En översyn av tryck- och yttrandefriheten SOU 2012:55

En översyn av tryck- och yttrandefriheten SOU 2012:55 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull, SOU 2011:51

Fortsatt förälder om ansvar, ekonomi och samarbete för barnets skull, SOU 2011:51 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Yttrande över betänkande från Polisorganisationskommittén En sammanhållen svensk polis (SoU 2012:13)

Yttrande över betänkande från Polisorganisationskommittén En sammanhållen svensk polis (SoU 2012:13) Skapat den Sveavägen 59, plan 2 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Betänkandet SOU 2008:109 En hållbar lärarutbildning

Betänkandet SOU 2008:109 En hållbar lärarutbildning Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Yttrande över Föräldraskap vid assisterad befruktning (SOU 2007:3)

Yttrande över Föräldraskap vid assisterad befruktning (SOU 2007:3) Skapat den Stockholm den 3 september 2007 Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for

Läs mer

Bisexuell Person som kan bli kär, förälskad i och/eller sexuellt attraherad av en person oavsett om denne är man eller kvinna.

Bisexuell Person som kan bli kär, förälskad i och/eller sexuellt attraherad av en person oavsett om denne är man eller kvinna. Skapat den Stockholm, 2007-07-20 Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights

Läs mer

Yttrande över Ungdomar, stress och psykisk ohälsa Analys och förslag till åtgärder (SOU 2006:77)

Yttrande över Ungdomar, stress och psykisk ohälsa Analys och förslag till åtgärder (SOU 2006:77) 2007-04-19 Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Ungdomar, stress och psykisk ohälsa Analys och förslag till åtgärder (SOU 2006:77) Diarienr: IJ2007/32/UNG RFSL och

Läs mer

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort

Feminism. Vad är vad? - Diskriminering. Grundkort Vad är vad? - Diskriminering Syftet med denna övning är att på ett taktilt sett ge deltagarna insikt om de olika diskrimineringsgrunderna, samt Handels definitioner av centrala begrepp för att bekämpa

Läs mer

(L)HBT- homo, bi och/eller transpersoner

(L)HBT- homo, bi och/eller transpersoner (L)HBT- homo, bi och/eller transpersoner Homo -bi eller heterosexualitet handlar om sexuell läggning. Transbegreppet handlar om hur man överskrider normer kring könsidentitet (upplevt kön)/könsuttryck

Läs mer

TRANSPOLITISKT PROGRAM

TRANSPOLITISKT PROGRAM Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International Lesbian

Läs mer

Remissyttrande över SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa

Remissyttrande över SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa Skapat den 2017-05-30 Socialdepartementet S2017/00671/FS Remissyttrande över SOU 2017:4 För en god och jämlik hälsa RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter)

Läs mer

Yttrande över Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51)

Yttrande över Värdigt liv i äldreomsorgen (SOU 2008:51) 2008-10-16 Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016

Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Riktlinjer för arbete med hbt i Tyresö kommun 2014-2016 Bakgrund Homosexuella, bisexuella och transpersoner löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa än den övriga befolkningen. Många personer

Läs mer

BRISTANDE KUNSKAPER OM ÄLDRE HOMO OCH BISEXUELLAS VILLKOR

BRISTANDE KUNSKAPER OM ÄLDRE HOMO OCH BISEXUELLAS VILLKOR BRISTANDE KUNSKAPER OM ÄLDRE HOMO OCH BISEXUELLAS VILLKOR Det övergripande syftet med den fördjupade studie som ansökan avser är att få ökade kunskaper om äldre homo- och bisexuellas villkor i äldrevården.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens bemötande av hbtqpersoner

Hälso- och sjukvårdens bemötande av hbtqpersoner Utdrag ur NCK-rapport 2010:04 / ISSN 1654-7195 ATT FRÅGA OM VÅLDSUTSATTHET SOM EN DEL AV ANAMNESEN Hälso- och sjukvårdens bemötande av hbtqpersoner som varit utsatta för våld i en nära relation Emilia

Läs mer

Remissyttrande över SOU 2017:47 Nästa steg på vägen mot en god och jämlik hälsa

Remissyttrande över SOU 2017:47 Nästa steg på vägen mot en god och jämlik hälsa Skapat den 2017-11-28 Socialdepartementet S2017/03553/FS Remissyttrande över SOU 2017:47 Nästa steg på vägen mot en god och jämlik hälsa RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners

Läs mer

RFSL:s yttrande över Diskrimineringskommitténs betänkande (SOU 2006:22)

RFSL:s yttrande över Diskrimineringskommitténs betänkande (SOU 2006:22) Skapat den 2006-09-05 Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of

Läs mer

Strategi för RFSL:s internationella arbete

Strategi för RFSL:s internationella arbete Sveavägen 57-59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för sexuellt likaberättigande The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Rights Member of International Lesbian

Läs mer

15#12#04' " " " " RFSL"("Riksförbundet"för"" homosexuellas,"bisexuellas,""

15#12#04'     RFSL(Riksförbundetför homosexuellas,bisexuellas, 15#12#04 1 Våld i hbtq-personers nära relationer OliverStranderochCarinaWrangebo Linköping18november2015 RFSL(Riksförbundetför homosexuellas,bisexuellas, transpersonersochqueerasrä@gheter. 2 Vad är hbtq?

Läs mer

Vi skickar här rapportering av HBT-kvällen och användande av beviljade medel enligt överenskommelse.

Vi skickar här rapportering av HBT-kvällen och användande av beviljade medel enligt överenskommelse. Göteborg 7 juni, 2006 Rapport från HBT-kvällen den 11 oktober 2005 Vi skickar här rapportering av HBT-kvällen och användande av beviljade medel enligt överenskommelse. Vänliga hälsningar Caroline Öhman

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25

Kommittédirektiv. Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Dir. 2014:25 Kommittédirektiv Nationell strategi för att nå målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra Dir. 2014:25 Beslut vid regeringssammanträde den 20 februari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning Kulturdepartementet 103 33 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ SOU 2017:92, TRANSPERSONER I SVERIGE FÖRSLAG FÖR STÄRKT STÄLLNING OCH BÄTTRE LEVNADSVILLKOR Sammanfattning - är positiv till

Läs mer

13 Program för ett jämställt Stockholm Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017

13 Program för ett jämställt Stockholm Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 69 (90) 13 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Kulturförvaltningens svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.1/2297/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

Y t t r a n d e ö v e r Ä k t e n s k a p f ö r p a r m e d s a m m a k ö n V i g s e l f r å g o r ( S O U 2 0 0 7 : 1 7 )

Y t t r a n d e ö v e r Ä k t e n s k a p f ö r p a r m e d s a m m a k ö n V i g s e l f r å g o r ( S O U 2 0 0 7 : 1 7 ) Stockholm 2008-01-14 Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual

Läs mer

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst!

Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Ökad kunskap om HBT ger en bättre Socialtjänst! Bakgrund Jag har arbetat på Socialtjänsten sedan 2005. Det sista året har jag arbetat med ungdomar som resurspedagog (tjänsten ligger under myndighetsutövning,

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86. Sammanfattning av de viktigaste slutsatserna i utredningen 1 (5) Vårt datum 2016-01-26 Ert datum 2015-11-03 Vårt Dnr: 99.15 Ert Dnr: 99.15 SACO Box 2206 103 15 Stockholm Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning

Läs mer

Förbud mot köp av sexuell tjänst. En utvärdering 1999-2008, SOU 2010:49.

Förbud mot köp av sexuell tjänst. En utvärdering 1999-2008, SOU 2010:49. Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

HBT-program - på väg mot ett HBT-vänligt landsting

HBT-program - på väg mot ett HBT-vänligt landsting HBT-program - på väg mot ett HBT-vänligt landsting www.orebroll.se Post Box 1613, 701 16 Örebro Besök Eklundavägen 2, Örebro Telefon 019-602 70 00 Telefax 019-602 70 08 Förord Landstinget ska inom ramen

Läs mer

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista

Ordlista. [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista [vc_row][vc_column width= 1/6 ][/vc_column][vc_column width= 2/3 ][vc_column_text]ordlista Här hittar du nyckelbegrepp som återkommer i Lås Upp. Bisexuell: En person som har förmågan att vara känslomässigt

Läs mer

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck

Program för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande DNR 171-116/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Kristina Börjeson Telefon: 08-508 29 452 Till Kommunstyrelsen möjligheter oavsett

Läs mer

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Dnr 10.1-27264/2015 1(5) Utvärdering och analys Sara Dahlin sara.dahlin @socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över betänkandet

Läs mer

Skapat den 2008-09-22. Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. Ansvarig handläggare: Annica Ryng Telefon: 08-501 62 902

Skapat den 2008-09-22. Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. Ansvarig handläggare: Annica Ryng Telefon: 08-501 62 902 Skapat den 2008-09-22 Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual

Läs mer

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner

Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner 1(6) 2018-03-19 Kulturdepartementet Ulrika Hagström +46 70 5551220 ulrika.hagstrom@tco.se Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner (SOU 2017:92) Utredningen om Stärkt ställning och

Läs mer

Remissvar: Promemoria med utkast till lagrådsremiss: Skydd för enskilds identitet i domar och beslut

Remissvar: Promemoria med utkast till lagrådsremiss: Skydd för enskilds identitet i domar och beslut Skapat den Sveavägen 59, plan 2 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Genomförande av brottsofferdirektivet (Ju2014/3367/DOM)

Genomförande av brottsofferdirektivet (Ju2014/3367/DOM) Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual,

Läs mer

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter SOU 2010:70

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter SOU 2010:70 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Hbt-policy för Stockholms läns landsting.

Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Hbt-policy för Stockholms läns landsting. Denna policy är fastställd i landstingsfullmäktige 2011-12-06 och ska gälla 2012 2016 Inledning Enligt beslut i Stockholms läns landstings fullmäktige 2011-01-18

Läs mer

En ny lag om personnamn SOU 2013:35

En ny lag om personnamn SOU 2013:35 Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och Myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer

Läs mer

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun PLAN 2015-06-02 Dnr KS14-325-000 Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun 2015-2018 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Handlingsplan för HBTQ-frågor Härnösands kommun

Läs mer

Värdegrundsutveckling i Skåne

Värdegrundsutveckling i Skåne Värdegrundsutveckling i Skåne - ett stöd till kommuner som vill inkludera flera Linda Leveau, värdegrundsutvecklare Nytt material Nyckelpersonsutbildningar Nätverk Normkritik SåSantmodellen -en handbok

Läs mer

RFSL:s internationella strategi

RFSL:s internationella strategi Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

ABC om HBT. Tisdag 26 augusti

ABC om HBT. Tisdag 26 augusti ABC om HBT Tisdag 26 augusti Hbt-historia 1944 1972 1979 1995 1999 2001 2003 2005 2008 2009 2013 1944: Avkriminalisering 1972: Prövning ny könstillhörighet 1979: Avpatologisering 1995: Partnerskapslagen

Läs mer

Kön och sexualitet i ett fackligt perspektiv

Kön och sexualitet i ett fackligt perspektiv Kön och sexualitet i ett fackligt perspektiv Lisa Ericson Lisa.ericson@stockholm.rfsl.se RFSL Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter - Bildades 1950 - Arbetar för att

Läs mer

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015

Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Handlingsplan för hbt-frågor 2012-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Målområde 1 - Örebro kommun ska skapa förutsättningar för att hbtperspektivet finns med i det fortsatta arbetet för alla människors

Läs mer

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017

14 Program för ett jämställt Stockholm Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 74 (90) 14 Program för ett jämställt Stockholm 2018-2022. Stadsarkivets svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr 1.6/11420/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Kvinnofrid i Örebro län

Överenskommelse om samverkan för Kvinnofrid i Örebro län Överenskommelse om samverkan för Kvinnofrid i Örebro län Mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel Titel: Överenskommelse om samverkan för Kvinnofrid

Läs mer

Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär

Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för inkluderande enkäter, blanketter och formulär Örebro kommun 2015 01 21 Ks 1130/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR UTFORMANDE AV ENKÄTER PROGRAM

Läs mer

ABC om HBT. En förälder blir till 27 januari 2014

ABC om HBT. En förälder blir till 27 januari 2014 ABC om HBT En förälder blir till 27 januari 2014 Heteronormativitet Heterosexualiteten tas för given (alla hetero till motsatsen bevisas) ses som utgångspunkt eftersträvansvärd norm har självklart företräde

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016

Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 UTBVET 2016/221 Handlingsplan för lika villkor-behandling av studenter 2016 Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2016-03-17 Innehållsförteckning

Läs mer

Remissvar: En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11.

Remissvar: En nationell cancerstrategi för framtiden, SOU 2009:11. Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Facklig policy mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning eller könsidentitet

Facklig policy mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning eller könsidentitet Facklig policy mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning eller könsidentitet »Det måste bli lika naturligt för våra fackligt förtroendevalda att ta strid för medlemmar som blivit diskriminerade

Läs mer

R F S L : s f a m i l j e p o l i t i s k a k rav

R F S L : s f a m i l j e p o l i t i s k a k rav Skapat den Version 0.3. Senast reviderad: 2009-11-10 Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation

Läs mer

Inledning. Sammanfattning. Smittskyddsinstitutet. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Solna

Inledning. Sammanfattning. Smittskyddsinstitutet. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Solna Smittskyddsinstitutet Enheten för hivprevention och sexuell hälsa 171 82 Solna RFSU:s yttrande om Nationell handlingsplan mot hiv och andra STI bland homo- och bisexuella män och andra män som har sex

Läs mer

Läroplanens värdegrund. Att arbeta normkritiskt

Läroplanens värdegrund. Att arbeta normkritiskt Läroplanens värdegrund Att arbeta normkritiskt Ett av skolans uppdrag Att arbeta med jämlikhetsfrågor för jämställdhet mot rasism mot mobbning och kränkningar mot diskriminering Hur gör vi för att förverkliga

Läs mer

SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN

SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2.6-0022/2009, 2.6-0114/2009 SID 1 (6) SAN 2009-03-19 2009-02-23 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25

Läs mer

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Riksförbundet för barn, unga REMISSVAR och vuxna med utvecklingsstörning, FUB 2018-02-02 Handläggare: Zarah Melander Skolverket, Skolverkets diarienummer 2017:783 Remiss: Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLANER VAD GÄLLER JÄMSTÄLLDHET (DIARIENR: 2018:00027)

JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS REMISSVAR PÅ FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLANER VAD GÄLLER JÄMSTÄLLDHET (DIARIENR: 2018:00027) Skolverket 106 20 Stockholm JÄMSTÄLLDHETSMYNDIGHETENS PÅ FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR I LÄROPLANER VAD GÄLLER JÄMSTÄLLDHET (DIARIENR: 2018:00027) s huvudsakliga synpunkter tillstyrker huvuddelen av Skolverkets

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

Inledning. Version på lätt svenska

Inledning. Version på lätt svenska Inledning Version på lätt svenska HBTQ Hbtq är ett paraplybegrepp, eller ett samlingsnamn, för homosexuella (h), bisexuella (b), transpersoner (t) och andra personer vars identitet är queer (q). Inom vården

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke

Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Kunskap om HBTQ + för delaktighet, förtroende och omtanke Som medarbetare i Region Gotland har vi i uppdrag att bemöta brukare, kunder, klienter, patienter och kollegor utifrån värdegrunden delaktighet,

Läs mer

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem. Det är en viktig jämställdhets- och folkhälsofråga

Läs mer

Yttrande avseende betänkandet SOU 2011:29 Samlat, genomtänkt och uthålligt?

Yttrande avseende betänkandet SOU 2011:29 Samlat, genomtänkt och uthålligt? Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Yttrande över betänkandet Gör det enklare! (SOU 2012:33)

Yttrande över betänkandet Gör det enklare! (SOU 2012:33) Skapat den Sveavägen 59, plan 6 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken 1(6) Socialdepartementet Ulrika Hagström +46 70 555 1220 ulrika.hagstrom@tco.se Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning av TCO:s synpunkter TCO anser

Läs mer

Jämställdhet. i organisationen. Läs också Jämställdhet på arbetsplatsen i samhället. Jämställdhet. Jämställdhet. i samhället.

Jämställdhet. i organisationen. Läs också Jämställdhet på arbetsplatsen i samhället. Jämställdhet. Jämställdhet. i samhället. i organisationen Läs också på arbetsplatsen i samhället på arbetsplatsen i samhället Läs också i organisationen i samhället Läs också på arbetsplatsen i organisationen 2 Aha! Om jämställdhet i organisationen

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting

Förslag till Hbt-policy för Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-09-22 p 4 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-08-04 HSN 1107-0685 Handläggare: Gunilla Neves Ekman Förslag till Hbt-policy för Stockholms

Läs mer

Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:4 INTERNT ARBETE

Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:4 INTERNT ARBETE Dalarnas strategi för jämställdhetsintegrering 2014 2016 PM 2014:4 INTERNT ARBETE Författare och kontaktperson: Kerstin Bergman, Samhällsbyggnadsenheten Omslagsbild: Erik Reis/Mostphotos Layout: Helikopter

Läs mer

Insatser för att förbättra hbtqpersoners

Insatser för att förbättra hbtqpersoners Insatser för att förbättra hbtqpersoners psykiska hälsa - En beställningslista till kommuner, landsting och regioner Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter

Läs mer

20. Jämställdhetsarbete och transinkludering så kommer vi vidare

20. Jämställdhetsarbete och transinkludering så kommer vi vidare 20. Jämställdhetsarbete och transinkludering så kommer vi vidare Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnolobby Sandra Ehne, ordförande, RFSL MODERATOR: Charlotte Lindmark, skådespelare och folkbildare,

Läs mer

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun

Motion - Bättre bemötande av äldre- HBTcertifiera ett särskilt boende i Karlstad kommun Ärende 2 Dnr VON-2012-208 Dpl 30 sid 1 (3) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Personalstaben Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Paulina Lindstedt, 054-540 55 97 paulina.lindstedt@karlstad.se Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Gotlands Regnbågshelg 2012

Gotlands Regnbågshelg 2012 Gotlands Regnbågsgrupp Visby 2012-02-05 Inbjudan till deltagande i Gotlands Regnbågshelg 2012 Projektet Gotlands Regnbågshelg 2012 vill ge mångfaldsarbetet på Gotland ytterligare en dimension. Det genom

Läs mer

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem. Det är en viktig jämställdhets- och folkhälsofråga

Läs mer

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE

Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE .... Forbundsstyrelsens forslag till SEXUALPOLITISKT UTTALANDE Riksting 18 20 maj 2012 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Sexualpolitiskt uttalande INLEDNING Sexualpolitik handlar om frågor som känns inpå bara skinnet

Läs mer

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL

KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL KAPITEL 1 ORGANISATIONEN RFSL Om RFSL Medlemmar Avdelningar Kongressen Valberedningen och revisorer Förbundsstyrelsen (FS) Förbundskansliet Avdelningarna samlas RFSL Ungdom Bilagor - förteckning 1-4 Handbok

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

IDROTT OCH JÄMSTÄLLDHET EN GUIDE

IDROTT OCH JÄMSTÄLLDHET EN GUIDE IDROTT OCH JÄMSTÄLLDHET EN GUIDE ORDLISTA 4R Ett verktyg för att uppnå jämställdhet inom en organisation Feminism Det finns många definitioner av feminism men en allmän definition är strävande efter jämställdhet

Läs mer

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa?

Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Hur kan vi främja unga hbtq-personers hälsa? Victoria Tauson Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa Unga hbtq-personers hälsa Unga hbtq-personers hälsa i korta drag Högre grad av utsatthet för kränkningar,

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack!

Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack! Integration av hbtq-frågor i elevhälsoarbete ja tack! 2 RFSL Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter - Bildades 1950 - Arbetar för att alla ska ha samma rättigheter,

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Presentation av s betänkande 1 december 2015 Lenita Freidenvall Särskild utredare Cecilia Schelin Seidegård landshövding Länsstyrelsen

Läs mer