P-piller och ärftlig trombosbenägenhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "P-piller och ärftlig trombosbenägenhet"

Transkript

1 Barnmorskeverksamheten Södra Älvsborg PM Mödrahälsovård Ansvariga för PM Datum Maria Bullarbo, Mödrahälsovårdsöverläkare Reviderat P-piller och ärftlig trombosbenägenhet Ärftliga riskfaktorer Konklusioner: 1. Kombinerade p-piller är kontraindicerade om kvinnan själv eller förstagrads släktingar (syskon, förälder eller barn < 60 år vid insjuknandet) haft djup ventrombos. (Hemostasrubbningar inom obstetrik och gynekologi. ARG-rapport nr 49, SFOG, 2004). Om flera förstagradssläktinger har drabbats av VTE efter 60 års ålder utan bidragande orsaker såsom rökning, adipositas, immobilisering eller medicinska sjukdomar skall gynekolog konsulteras i samband med eventuell p-piller förskrivning. 2. Om det finns en massiv anamnes (ett flertal) av djup ventrombos eller lungemboli bland övriga släktingar hänvisas kvinnan till gynekolog för rådgivning om hon önskar p-piller. 3. Om förstagradssläktingar haft VTE skall kvinnan inte ha p-piller; även om en eventuell koagulationsutredning av kvinnan inte har påvisat ärftliga koagulationsrubbningar (i enlighet med ovanstående). 4. Allmän screening avseende exempelvis APC-resistens inför p-piller förskrivning är inte aktuell enligt ovanstående. 5. Om utredning av ärftlig blodproppsbenägenhet, utom hos gravida, utförs inom Mödrahälsovårdens ram i Södra Älvsborg, är det den som beslutar om utredningen som har ansvaret för information, uppföljning samt besluta om eventuella åtgärder i det enskilda patientfallet.

2 Ovanstående sammanfattning är gjord utifrån SBU rapporten: Blodpropp - förebyggande, diagnostik och behandling av venös tromboembolism (2002) samt Hemostasrubbningar inom obstetrik och gynekologi. ARGrapport nr 49, SFOG, 2004 Konklusionerna och slutsatserna överensstämmer i stort med rapporterna vilket innebär att våra lokala rekommendationer inom Mödrahälsovården i Södra Älvsborg även stämmer överens med de rekommendationer man har fått i enlighet med evidensbaserad medicinsk kunskap i Sverige. Inledning: Blodets unika förmåga att levra sig (koagulera) och därigenom stoppa en blödning och påbörja läkningen av ett sår är av avgörande betydelse för våra möjligheter att överleva. Varje dag lagas flera små skador i blodkärlen i ett ständigt pågående reparationsarbete. I denna process samverkar mer än ett 50-tal olika substanser i blod och vävnader. Vissa har till uppgift att stimulera blodet att koagulera då vi skadas. Andra ska förhindra att blodet koagulerar inne i kärlen och lösa upp eventuellt redan levrat blod. Om den känsliga balansen mellan stimulerande och hämmande substanser rubbas kan det få direkt livshotande konsekvenser. Levrat blod i kärlen kan bilda proppar, tromboser, som medför att cirkulationen försämras eller, i värsta fall, helt upphör. Om däremot de propplösande substanserna överväger kan det ge farliga inre blödningar. Venös tromboembolism (VTE) VTE är ett sammanfattande namn på sjukdomar som orsakas av trombos i venerna, de blodkärl som för blodet till hjärtat. I venerna finns cirka tre fjärdedelar av allt blod i kroppen. Varje år får cirka personer i Sverige diagnosen djup ventrombos, dvs trombos i en djupt liggande ven. Proppen sitter oftast inne i en ven i vaden eller låret där blodet flyter långsamt på sin väg upp mot hjärtat. Den ena änden av proppen hänger fast i kärlväggen, den andra kan fladdra fritt i blodströmmen och kan hela tiden byggas på, ibland upp till flera decimeters längd. Det som gör djup ventrombos till ett så allvarligt och fruktat sjukdomstillstånd är risken för att löst sittande delar av proppen lossnar. Dessa så kallade embolier kan då följa med blodet, det venösa återflödet, genom hjärtat och ut i lungorna där proppen fastnar och cirkulationen helt eller delvis blockeras med försämrad syresättning av blodet som följd. En blodpropp i lungan, lungemboli, kan vara ett livshotande sjukdomstillstånd som enbart i Sverige diagnostiseras hos närmare personer årligen och orsakar cirka dödsfall med verifierad diagnos efter obduktion. Venös tromboembolism är en multifaktoriell sjukdom med interaktion mellan ärftliga och förvärvade riskfaktorer. Det tycks vara så att det ofta krävs att flera riskfaktorer samverkar för att en trombos bildas. Många patienter har flera riskfaktorer och riskerna är kumulativa.

3 Ärftlighet Under de senaste decennierna har man upptäckt fem relativt vanliga medfödda tillstånd med ökad trombosbenägenhet och autosomal ärftlighetsgång. Dessa är som följer: 1. Antitrombinbrist Medfödd antitrombinbrist anses vara den allvarligaste formen for trombofili (beskrevs 1980). Homozygota individer har inte beskrivits utan dessa dör sannolikt intrauterint. Heterozygota individer har en kraftigt ökad risk för djup ventrombos (DVT), som förekommer tidigt i livet, ofta under tonåren, eller tidigt mellan 20 och 30 års ålder. Antitrombin är en serinproteashämmare som inaktiverar trombin. Trombin är det ämne i koagulationskaskaden som förstärker koagulationen (och därmed bildningen av en eventuell djup ventrombos) genom att vara en utomordentligt stark trombocytaktivator och också genom att aktivera kofaktorerna V och VIII samt faktor XI. 2. Protein C - brist Protein C är en K-vitaminberoende proteas, som i aktiv form med hjälp av kofaktorn S bryter ned koagulationsfaktorerna Va och VIII och på så sätt inhiberar trombinproduktionen (beskrevs 1981). Protein C - brist uppvisar en mycket heterogen genetik med mer än 150 mutationer beskrivna. 3. Protein S - brist Protein S är också K-vitaminberoende och fungerar som en kofaktor till aktiverat protein C (beskrevs1984). 4. APC - resistens (faktor V Leiden mutation) APC-resistens orsakas så gott som alltid av en specifik punktmutation i faktor V (faktor V Leiden, faktor VR506Q) (beskrevs1994). Leiden-mutationen gör att faktor V blir mindre känslig för inhibition av protein C och protein S-systemet med följande trombingeneration. Konklusion: Vid brist på eller defekt funktion av Protein C och protein S hämmas inte koagulationsmekanismen på ett optimalt sätt, och ökad risk för blodproppsbildning kan uppstå. APC-resistens beror på att faktor V inte hämmas på normalt sätt av aktiverat protein C. 5. Protrombinmutation En mutation i genomet för protrombin (koagulationsfaktor II) beskrevs Detta medför en ökad produktion av trombin och därmed en ökad risk för tromboemboliska komplikationer.

4 Riskfaktorer för venös tromboembolism frekvens och relativ risk Frekvens i befolkningen % Riskökning för venös tromboembolism Antitrombinbrist: 0,02 0,2 > 15 ggr Protein C - brist: 0,2 0,4 cirka 10 ggr Protein S - brist: 0,2 cirka 10 ggr APC-resistens Heterozygot: 7-15 cirka 8 ggr Homozygot: 0,5 cirka ggr Protrombinmutation: 2 cirka 2-3 ggr P-piller och trombos Sedan nästan 40 år tillbaka är det känt att användning av kombinerade p-piller medför en ökad risk för trombos i både artärer och vener. Dessa sidoeffekter är sällsynta men allvarliga. Drygt en fjärdedel av alla kvinnor i åldrarna år använder kombinerade p-piller i Sverige. Även en liten riskökning innebär därför att många kvinnor kan drabbas. Frekvensen av VTE hos kvinnor i fertil ålder som inte använder p-piller och som inte har någon annan förvärvad riskfaktor för trombos är ungefär 0,5 fall per kvinnor och år. Den totala incidensen av VTE under p-pilleranvändning beräknas till 2 6 fall per kvinnor och år. Östrogen: Förändringar i hemostasen har iakttagits hos kvinnor som använder kombinerade p- piller alltsedan introduktionen av p-piller. Det har visat sig att trombingenerering ökar och antitrombin sjunker i samband med östrogenmedicinering och därmed ökar trombosrisken. Effekterna på hemostasen är dosberoende relaterade till östrogeninnehållet i preparaten. Med de nyare preparaten med lägre etinylestradiol i daglig dos är effekterna på koagulationsmarkörer lägre och därmed mindre risk för trombos. Gestagener: Med lägre östrogendoser har gestagenkomponenten kommit att betyda allt mer. Gestagen har ingen eller mycket liten egen effekt på koagulationssystemet i de doser som ges i kombinerade p-piller, men modifierar östrogenets effekter via mer eller mindre uttalat androgena/antiöstrogena effekter. Gestagener med en hög

5 affinitet till androgenreceptorn (receptorer för testosteron och andra androgena substanser) motverkar de östrogeninducerade effekterna på koagulation och fibrinolys (mindre risk för trombos) medan gestagenar med hög affinitet till progesteronreceptorn (receptor för gulkroppshormon) snarast potentierar östrogeneffekterna (ökad risk för trombos). Gestagenerna har således icke självständigt men tillsammans med östrogen stor betydelse för frekvensen av trombosrisken bland de olika p-pillerpreparaten. Risker vid olika typ av kombinerade p-piller I försök att minska risken för VTE har östrogendosen i de kombinerade p- pillren successivt minskat under åren från 150 mikrogram Etinylestradiol i de tidigaste preparaten till de mikrogram som ingår i de lågdoserade p-pillren i dag. Parallellt med östrogenreduktionen har nya gestagenar introducerats. Från 1970 talet Levonorgestrel, Norgestrel och Norgestrione ( andra generationen ). För att minska androgena sidoeffekter introducerades i början av åttiotalet Desogestrel och Gestoden ( tredje generationen ). De gestagener som introducerats senare, Cyproteroneacetat, Drospirenone, med flera är inte officiellt klassificerade i detta system men klassas i praktiken som tredje generationen. I viss engelsk litteratur förekommer klassificering fjärde generationen på dessa publicerades tre oberoende epidemiologiska studier som visade på en nästan dubblerad risk för VTE hos användare av lågdoserade p-piller med Desogestrel eller Gestoden i jämförelse med användare av monofasiska p-piller innehållande Levonorgestrel. Dessa preparat potentierar möjligtvis östrogeneffekterna enligt beskrivning ovan och ökar därmed risken för trombos, oavsett mängden östrogen i preparatet. Det finns i nuläget inget som talar för att användning av p-piller med nya gestagenar som Drospirenon medför lägre trombosrisk än användning av p-piller med Desogestrel. Därför är dessa preparat än så länge klassificerade som tredje generationen p-piller. Se kompendiet: Preventivmedel Sammanställning Förvärvade riskfaktorer för trombos Exempel på förvärvade riskfaktorer: Ålder, tidigare VTE, övervikt, rökning, immobilisering, sjukdom etc. Utredning avseende trombofil Av ovanstående framgår att det finns ett antal genetiska koagulationsrubbningar som har betydelse för trombosutveckling. En viktig fråga är vilka patienter som skall utredas beträffande dessa riskfaktorer. En följdfråga, pga rubbningarnas hereditära natur, är om vid positivt fynd även släktingar skall utredas. Ytterligare frågor uppstår

6 när en rubbning har en relativt hög prevalens i befolkningen, och då det kan förefalla indicerat utnyttja den analysen vid allmän screening inför risksituationer såsom kirurgi, graviditet eller p-pillerförskrivning. Risk för trombos hos kvinna om släkting har konstaterad APC resistens Riskökningen för VTE är 2 3 gånger ökad årlig risk. Vid tilläggsriskfaktorer förutom släkting med APC resistens gäller följande riskökningar: Kirurgi, trauma eller immobilisering:....8,3 Graviditet och puerperium:.. 8,2 P-piller: 6,4 Utredning: Etiska och medicinska synpunkter Värdet av släktutredningar och av breda utredningar av probander har starkt ifrågasatts. (proband=den individ varigenom en viss genetisk förändring upptäcks) 1. För asymtomatiska familjemedlemmar kan en situation uppstå där den trombogena rubbningen, som upptäcktes hos släktingen med VTE, inte återfinns. Det betyder dock inte att familjemedlemmen omedelbart kan frias från ökad trombosrisk och t ex rekommenderas kombinerade p-piller. Den insjuknade släktingen kan nämligen ha haft en kombination av hereditära riskfaktorer som samverkat, och där vi inte haft kunskap att identifiera den/de övriga, som kan ha ärvts av den aktuella familjemedlemmen och ge ökad VTE-risk. I avsaknad av metoder för analys av global trombosrisk, behöver därför familjmedlemmen få information att förhöjd trombosrisk inte kan uteslutas, oavsett analysresultat. 2. Det kan uppstå önskemål eller krav på generell screening för trombogena riskfaktorer inför kirurgi, graviditet eller förskrivning av preventivmedel. För att denna ska bli meningsfull och ekonomiskt försvarbar, måste den trombogena rubbningen ha hög prevalens i befolkningen med hög risk för VTE-insjuknande. Tyvärr gäller det knappast någon känd rubbning. Exempel Om vi genomför screening för den vanliga APC-resistens i en kohort av unga kvinnor kommer c:a att ha mutationen. Dock får endast 15 av trombos i samband med p-piller, och minst kvinnor får avstå i onödan och kanske tvingas använda ett något mindre effektivt preventivmedel med ökat antal oönskade graviditeter eller aborter och då med en viss morbiditet som följd. Dessutom har bara en del av de 15 presumtiva VTE-fallen eliminerats, eftersom det finns andra kända och okända riskfaktorer.

7 Det finns även en stor risk för stigmatisering hos de asymtomatiska kvinnorna som informerats om mutationen, och där majoriteten av dom aldrig kommer att insjukna i VTE. Har vi med andra ord rätt att utsätta så många för oro, bara för att skydda så få? Kan dessutom en diagnos, innebärande ökad trombosrisk, medföra problem i samband med livförsäkring, försäkring av egna barn osv? Frekvensen av djup ventrombos hos kvinnor: / kvinnor (15 44 år) per kvinnoår utan p-piller. 2. 3/ kvinnor med 2 generationens p-piller per kvinnoår. 3. 5/ kvinnor med 3 generationens p-piller per kvinnoår. Nya användare Risken att få trombos är störst för nya användare under det första året. Ca 80 % av alla kvinnor som drabbas av trombos orsakat av p-piller drabbas under första halvåret de använder p-piller. Bland nya användare finns kvinnor som redan har en ökad risk för VTE och när de börjar med p-piller kan en trombos utvecklas snabbt. Ärftliga rubbningar i koagulationssystemet är vanligare hos dem som får trombos i början av p-pilleranvändning.

Artärer de ådror som för syresatt blod från lungorna ut i kroppen.

Artärer de ådror som för syresatt blod från lungorna ut i kroppen. Pressmaterial Ordlista Ablation en metod för behandling av förmaksflimmer som innebär att läkaren går in med en kateter från ljumsken till hjärtat och på elektrisk väg försöker häva störningen i hjärtats

Läs mer

efter knä- eller höftledsoperation

efter knä- eller höftledsoperation PA T I E N T I N F O R M A T I O N T I L L D I G S O M F ÅT T P R A D A X A efter knä- eller höftledsoperation Innehåll: Inledning 3 Vad är en blodpropp? 4 Behandling med Pradaxa 6 Ordlista 8 Doseringsanvisningar

Läs mer

Rutin. Trombosprofylax under graviditet. Revideringar i denna version. Bakgrund, syfte och mål. Arbetsbeskrivning

Rutin. Trombosprofylax under graviditet. Revideringar i denna version. Bakgrund, syfte och mål. Arbetsbeskrivning Innehållsansvarig: Gerald Wallstersson ( gerwa2 ) (Läkare Kvinnosjukvård/Övergripande/K3/Skaraborgs Sjukhus) Granskad av: Gerald Wallstersson ( gerwa2 ) (Läkare Kvinnosjukvård/Övergripande/K3/Skaraborgs

Läs mer

Regional riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården

Regional riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården Regional riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Regionala riktlinjer för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården

Regionala riktlinjer för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården Regionala riktlinjer för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Vetenskapliga slutsatser och skäl till slutsatserna

Vetenskapliga slutsatser och skäl till slutsatserna Bilaga IV Vetenskapliga slutsatser och skäl till ändringen av villkoren för godkännanden för försäljning och detaljerad förklaring av skillnaderna från rekommendationen från kommittén för säkerhetsövervakning

Läs mer

Koagulation och Antikoagulantia

Koagulation och Antikoagulantia Koagulation och Antikoagulantia Apotekarprogrammet ht 2013 Michael Winder Sektionen för farmakologi Göteborgs universitet Definitioner Koagulation: Antikoagulantia: Hemostas - blodstillning Hemostas sker

Läs mer

Koagulation och Antikoagulantia

Koagulation och Antikoagulantia Koagulation och Antikoagulantia Apotekarprogrammet ht 2015 Michael Winder Sektionen för farmakologi Göteborgs universitet Definitioner Koagulation: Antikoagulantia: Blodproppar Trombos = Embolus = Hemostas

Läs mer

Bilaga III. Ändringar till relevanta avsnitt i produktresumén och bipacksedeln

Bilaga III. Ändringar till relevanta avsnitt i produktresumén och bipacksedeln Bilaga III Ändringar till relevanta avsnitt i produktresumén och bipacksedeln 38 PRODUKTRESUMÉ 39 Avsnitt 4.1 Terapeutiska indikationer [De nuvarande godkända indikationerna ska tas bort och ersättas med

Läs mer

Antikonception behandlingsrekommendation. Ett konsensusdokument från expertmöte 16 17 oktober 2013, anordnat av Läkemedelsverket

Antikonception behandlingsrekommendation. Ett konsensusdokument från expertmöte 16 17 oktober 2013, anordnat av Läkemedelsverket Antikonception behandlingsrekommendation Ett konsensusdokument från expertmöte 16 17 oktober 2013, anordnat av Läkemedelsverket Varför nya rekommendationer? Läkemedelsverket har publicerat rekommendationer

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR

FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR FRÅGOR OCH SVAR ANGÅENDE KOMBINERADE HORMONELLA PREVENTIVMEDEL: DEN SENASTE INFORMATIONEN FÖR KVINNOR Broschyrens innehåll har fastställts genom ett samarbete mellan europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA),

Läs mer

BESLUT. Datum 2015-06-11

BESLUT. Datum 2015-06-11 BESLUT 1 (7) Datum 2015-06-11 Vår beteckning SÖKANDE Evolan Pharma AB Box 120 182 12 Danderyd SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV beslutar att nedanstående

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Prothromplex 23.3.2015, Version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Kombinerad brist på de vitamin

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet,förlossning och puerperium

Trombosprofylax under graviditet,förlossning och puerperium Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Förlossning Giltig fr.o.m: 2016-11-27 Faktaägare: Maud Carlfalk, Överläkare Förlossningen Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Trombosprofylax

Läs mer

NuvaRing. N.V. Organon. 20.1.2014, version 6.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

NuvaRing. N.V. Organon. 20.1.2014, version 6.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN NuvaRing N.V. Organon 20.1.2014, version 6.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Etonogestrel/etinylestradiol

Läs mer

Venös Tromboembolism. Karl Jägervall, ST-läkare Medicinkliniken Växjö

Venös Tromboembolism. Karl Jägervall, ST-läkare Medicinkliniken Växjö Venös Tromboembolism Karl Jägervall, ST-läkare Medicinkliniken Växjö Venös tromboembolism Blodproppsbildning i vener DVT och LE står för >90 % av alla venösa tromboser DVT dubbelt så vanligt som LE Tredje

Läs mer

Att förebygga blodproppar efter höft- eller knäledsplastik

Att förebygga blodproppar efter höft- eller knäledsplastik Att förebygga blodproppar efter höft- eller knäledsplastik Det här häftet innehåller information till dig som har ordinerats ELIQUIS (apixaban) efter höft- eller knäledsplastik Läs alltid bipacksedeln

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum.

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum. 1 (6). Venösa tromboemboliska komplikationer (VTE) är en av de enskilt största orsakerna till maternell död under graviditet (incidens 1-2 per 100 000 graviditeter). I Sverige är förekomsten av VTE 13/10

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum.

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum. Dokumentnamn: Trombosprofylax under graviditet, förlossing och postpartum Utfärdande PE: Barn- och kvinnocentrum i Östergötland Utfärdande enhet: Kvinnokliniken i Norrköping Framtagen av: (Namn, titel,

Läs mer

Frågor och svar om Pradaxa & RE LY

Frågor och svar om Pradaxa & RE LY Pressmaterial Frågor och svar om Pradaxa & RE LY Vad är blodförtunnande läkemedel? Blodförtunnande läkemedel är preparat som ges för att förebygga blodpropp, i synnerhet vid höft och knäledsoperationer,

Läs mer

Komplicerad Graviditet, ST-kurs 14:e mars Trine Stanley Karlsson, Specialist Läkare PO Graviditet och Förlossning, Solna

Komplicerad Graviditet, ST-kurs 14:e mars Trine Stanley Karlsson, Specialist Läkare PO Graviditet och Förlossning, Solna Hemofili Trombofili Komplicerad Graviditet, ST-kurs 14:e mars Trine Stanley Karlsson, Specialist Läkare PO Graviditet och Förlossning, Solna Primär hemostas Trombocytter Von Willebrands faktor Fibrinogen

Läs mer

Fakta om blodpropp. Pressmaterial

Fakta om blodpropp. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om blodpropp Blodpropp är en del av de stora och allvarliga folksjukdomarna såsom hjärtinfarkt och stroke men även andra livshotande tillstånd som lungemboli (propp i lungan). Viktiga

Läs mer

CYPRETYL OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

CYPRETYL OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN CYPRETYL Datum: 29.6.2015, Version: 1.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av den offentliga sammanfattningen VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Akne är ett allmänt hudbesvär

Läs mer

DJUP VENTROMBOS (DVT) LUCÍA FRANZINI

DJUP VENTROMBOS (DVT) LUCÍA FRANZINI DJUP VENTROMBOS (DVT) LUCÍA FRANZINI DVT Diagnostiseras hos 15.000-20.000 patienter årligen i Sverige (lungemboli ca 4.000 patienter). Båda tillstånden underdiagnostiseras. Fördelningen mellan könen är

Läs mer

Preliminär SFOG-riktlinje angående Trombosprofylax vid IVF från Hem-ARG och Fert-ARG

Preliminär SFOG-riktlinje angående Trombosprofylax vid IVF från Hem-ARG och Fert-ARG Detta är utkastet till vår första SFOG-riktlinje. För drygt två år sedan fick Hem-ARG uppdraget att skriva en SFOG-riktlinje om trombosprofylax vid IVF. Det är nu välkommet med kommentarer. Dessa skickas

Läs mer

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort:

Diane huvudversion av patientkort och checklista för förskrivare 17/12/2014. Patientinformationskort: Patientinformationskort: Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att rapportera de

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering The Swedish Council on Technology Assessment in Health Care SBU:s slutsatser Blodpropp i en ven, ventrombos, är vanligt

Läs mer

Till dig som behandlas med Xarelto för blodpropp i ben och lunga. Patientinformation

Till dig som behandlas med Xarelto för blodpropp i ben och lunga. Patientinformation 1 Till dig som behandlas med Xarelto för blodpropp i ben och lunga Patientinformation Innehållsförteckning Vad är en blodpropp?... 5 Vad är venösa blodproppar, djup ventrombos och lungemboli?... 5 Varför

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2018-06-14 Vår beteckning SÖKANDE Exeltis Sverige AB Brädgårdsvägen 28 23632 Höllviken SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer

RMP section VI.2 Elements for Public Summary

RMP section VI.2 Elements for Public Summary RMP section VI.2 Elements for Public Summary Product: Zarelle 75 microgram filmcoated tablet RMP: Version 1.0 DLP: 28-02-2013 MAH: Stragen Nordic A/S 32 VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning

Läs mer

Fakta om studier med Pradaxa

Fakta om studier med Pradaxa Pressmaterial Fakta om studier med Pradaxa RE VOLUTION är ett övergripande kliniskt prövningsprogram för studier av effekt och säkerhet hos Pradaxa (dabigatranetexilat), ett nytt läkemedel som tas peroralt

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Yasminelle (drospirenon + etinylestradiol) 05/2014, Version 2.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Förhindrande

Läs mer

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar?

Hur skyddar Estrelen, Estron och Rosal 28 mot oönskad graviditet? Kombinerade p-piller. Har Estrelen, Estron och Rosal 28 några biverkningar? P-piller Denna information handlar om ditt nya p-piller Estron, Estrelen eller Rosal 28. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer finns att läsa i bipacksedeln

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum.

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum. Dokumentnamn: Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum Utfärdande PE: Barn- och kvinnocentrum i Östergötland Utfärdande enhet: Kvinnokliniken i Linköping Framtagen av: (Namn, titel,

Läs mer

Laboration hemostas Termin 3, läkarprogrammet

Laboration hemostas Termin 3, läkarprogrammet Laboration hemostas Termin 3, läkarprogrammet Syfte Patienter med ökad benägenhet för blödning kan vara drabbade av olika former av hemofili, och vid behandlingskontroll vid antikoagulantia används två

Läs mer

Barnmorskeverksamheten Södra Älvsborg. Ansvariga för PM Maria Bullarbo, Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-10 Reviderat 2010-03-10.

Barnmorskeverksamheten Södra Älvsborg. Ansvariga för PM Maria Bullarbo, Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-10 Reviderat 2010-03-10. Barnmorskeverksamheten Södra Älvsborg PM Mödrahälsovård Ansvariga för PM Datum Maria Bullarbo, Mödrahälsovårdsöverläkare 2010-03-10 Reviderat 2010-03-10 Depo-Provera Depo-Provera 1 ml injektionsväska innehåller

Läs mer

Diskrepans mellan APC-Resistens och faktor V Leiden mutationen Några patientfall

Diskrepans mellan APC-Resistens och faktor V Leiden mutationen Några patientfall Diskrepans mellan APC-Resistens och faktor V Leiden mutationen Några patientfall EQUALIS-möte i koagulation 27-28 januari 2011 Marianne Dahlberg Överläkare Klinisk kemi Sahlgrenska Universitetssjukhuset,

Läs mer

BESLUT. Datum 2011-12-08

BESLUT. Datum 2011-12-08 BESLUT 1 (6) Datum 2011-12-08 Vår beteckning SÖKANDE Bristol-Myers Squibb Box 15200 167 15 Bromma SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att

Läs mer

Anti-konception. 22 maj 2018 Lisa Arnetz

Anti-konception. 22 maj 2018 Lisa Arnetz Anti-konception 22 maj 2018 Lisa Arnetz GnRH l Gonadotropin releasing hormone GnRH Gonadotropiner: l Luteiniserande hormon (LH) l Follikelstimulerande hormon (FSH) = gulkroppshormon l Båda frisätts när

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet,förlossning och puerperium

Trombosprofylax under graviditet,förlossning och puerperium Rutin Process: 3.2.2 RGK Bedriva mödravård Område: Mödravård Giltig fr.o.m: 2018-10-08 Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Mödravård Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 4 Trombosprofylax

Läs mer

Venös insufficiens 2010

Venös insufficiens 2010 Venös insufficiens 2010 Anna Holm Sieppi Produktchef/ leg sjuksköterska 1 Program Cirkulationsuppbyggnaden Vad är venös insufficiens? Definition Symptom Riskfaktorer Prevalens Prevention Behandling Utprovning

Läs mer

KLOKA LISTAN 2010. Expertgruppen för obstetrik och gynekologi

KLOKA LISTAN 2010. Expertgruppen för obstetrik och gynekologi KLOKA LISTAN 2010 Expertgruppen för obstetrik och gynekologi KLOKA LISTAN 2010 Expertgruppen för obstetrik och gynekologi I Kloka Listan rekommenderas som princip enbart aktiv substans. Det preparat som

Läs mer

TROMBOEMBOLISM OCH GRAVIDITET. Maria Revelj Specialistläkare Kvinnokliniken Östra sjukhuset Göteborg

TROMBOEMBOLISM OCH GRAVIDITET. Maria Revelj Specialistläkare Kvinnokliniken Östra sjukhuset Göteborg TROMBOEMBOLISM OCH GRAVIDITET Maria Revelj Specialistläkare Kvinnokliniken Östra sjukhuset Göteborg FALL Frisk, inga lkm. BMI 23, ålder 27 år 0-para, gravid vecka 25+1. Söker för diffus smärta i buken

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum.

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum. Dokumentnamn: Trombosprofylax under graviditet, förlossing och postpartum Utfärdande PE: Barn- och kvinnocentrum i Östergötland Utfärdande enhet: Framtagen av: (Namn, titel, klinik) Sökord: Obstetrik Målgrupp:

Läs mer

Myter och fakta om p-piller

Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Myter och fakta om p-piller Det lever tyvärr kvar en hel del myter sedan det allra första p-pillret kom. Bayer vill med denna broschyr ta död på några myter och istället ge

Läs mer

Till dig som behandlas med Xarelto för blodpropp i ben och/eller lunga. Patientinformation

Till dig som behandlas med Xarelto för blodpropp i ben och/eller lunga. Patientinformation 1 Till dig som behandlas med Xarelto för blodpropp i ben och/eller lunga Patientinformation Innehållsförteckning Vad är en blodpropp?... 5 Vad är venösa blodproppar, djup ventrombos och lungemboli?...

Läs mer

Risken för venös tromboembolism vid behandling med p-piller som innehåller drospirenon

Risken för venös tromboembolism vid behandling med p-piller som innehåller drospirenon Risken för venös tromboembolism vid behandling med p-piller som innehåller drospirenon En litteraturstudie Fyrous Jamil Examensarbete i farmaci 15 hp Receptarieprogrammet 180 hp Rapporten godkänd: 2012-09-07

Läs mer

Patientinformation om Pradaxa vid djup ventrombos (DVT) och lungemboli (LE) Till dig som har ordinerats Pradaxa

Patientinformation om Pradaxa vid djup ventrombos (DVT) och lungemboli (LE) Till dig som har ordinerats Pradaxa Patientinformation om Pradaxa vid djup ventrombos (DVT) och lungemboli (LE) Till dig som har ordinerats Pradaxa Du har fått Pradaxa för att behandla/förebygga blodpropp. En blodpropp kan drabba vem som

Läs mer

Patient-/vårdgivarguide

Patient-/vårdgivarguide Patient-/vårdgivarguide HEMLIBRA (emicizumab) Subkutan injektion Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN

WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN Akupunkturakademin Vårtermin 2017 Grupp 26 WARFARINBEHANDLING ENLIGT TRADITIONELL KINESISK MEDICIN Examensarbete Hos Akupunkturakademin Lindborg & Torssell Författare: Minna Murto minna.m.murto@gmail.com

Läs mer

Fakta äggstockscancer

Fakta äggstockscancer Fakta äggstockscancer Varje år insjuknar drygt 800 kvinnor i Sverige i äggstockscancer (ovariecancer) och omkring 600 avlider i sjukdomen. De flesta som drabbas är över 60 år och före 40 år är det mycket

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Flexyess (drospirenon + etinylestradiol) 05/2014, Version 4.1 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Förhindrande

Läs mer

Diane Nova (cyproteronacetat + etinylestradiol) 05/2014, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Diane Nova (cyproteronacetat + etinylestradiol) 05/2014, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Diane Nova (cyproteronacetat + etinylestradiol) 05/2014, Version 1.3 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst

Läs mer

Fariba Baghaei, Vladimir Radulovic Equalis 110127

Fariba Baghaei, Vladimir Radulovic Equalis 110127 Fariba Baghaei, Vladimir Radulovic Equalis 110127 Protein C Protein S Endotelial protein C receptor (EPCR) Trombomodulin (TM) Protein C inhibitor (PCI) Vitamin K-beroende glykoprotein Syntes i lever

Läs mer

BENÄGENHET FÖR BLODPROPP. Information till patienter och vårdpersonal HNS

BENÄGENHET FÖR BLODPROPP. Information till patienter och vårdpersonal HNS BENÄGENHET FÖR BLODPROPP Information till patienter och vårdpersonal HNS Diskutera innehållet i denna broschyr med din egen läkare Vad är trombos och vad orsakas den av? Faktorer som kan orsaka trombos

Läs mer

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Vad är förmaksflimmer? 3 3 Sambandet mellan förmaksflimmer och stroke 6 4 Hur behandlas förmaksflimmer? 8 5 Blodförtunnande

Läs mer

Appendix V. Sammanställning av effekten av olika metoder för profylax och behandling av VTE

Appendix V. Sammanställning av effekten av olika metoder för profylax och behandling av VTE Appendix V. Sammanställning av effekten av olika metoder för profylax och behandling av VTE För att ge en överblick över kunskapsläget presenteras i tabellform de viktigaste slutsatserna från den systematiska

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet förlossning och postpartum

Trombosprofylax under graviditet förlossning och postpartum Trombosprofylax under graviditet förlossning och postpartum Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum. Venösa tromboemboliska komplikationer (VTE) är en av de enskilt största orsakerna

Läs mer

Blödningstillstånd i neonatalperioden. Rolf Ljung Barn- och Ungdomscentrum, U-MAS, Malmö

Blödningstillstånd i neonatalperioden. Rolf Ljung Barn- och Ungdomscentrum, U-MAS, Malmö Blödningstillstånd i neonatalperioden Rolf Ljung Barn- och Ungdomscentrum, U-MAS, Malmö A. endotelskada, subendotel/ kollagen blottat B. Trombocyt adhesion C. Trombocyt aggregation D. Koagulation fibrintrådar

Läs mer

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk

PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk PATIENTINFORMATION - Till dig som använder kombinerade p-piller som behandling vid svår mensvärk Varför är det viktigt att behandla? För att du ska fungera i vardagen med skola, arbete och fritid. För

Läs mer

DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING

DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING EU RMP Läkemedelssubstans Bicalutamid Versionnummer 2 Datum 2 maj 2014 DEL VI: OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI: 2 DELOMRÅDEN AV EN OFFENTLIG SAMMANFATTNING Bicalutamid (CASODEX 1 )

Läs mer

Ändrade rutiner vid nyförskrivning av p-piller Preparat med levonorgestrel ger lägst risk för venös tromboembolism

Ändrade rutiner vid nyförskrivning av p-piller Preparat med levonorgestrel ger lägst risk för venös tromboembolism Medicinsk kommentar Redaktör: Kristina Räf, tel: 08-790 34 75 Ian Milsom, professor, överläkare, kvinnokliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg (ian.milsom@obgyn.gu.se) Viveca Odlind, docent,

Läs mer

Tratten. Informationstidning för personal inom mödrahälsovården

Tratten. Informationstidning för personal inom mödrahälsovården Tratten Informationstidning för personal inom mödrahälsovården I detta nummer: Preventivmedelsnyheter s 03 Ett nytt p-piller som ingår i läkemedelsförmånen s 05 Kursinbjudan s 06 Information om gravida

Läs mer

Preventivmedel. Läkemedelskommitténs. terapirekommendation. för Landstinget i Värmland

Preventivmedel. Läkemedelskommitténs. terapirekommendation. för Landstinget i Värmland Preventivmedel Läkemedelskommitténs terapirekommendation för Landstinget i Värmland Fastställd: 21 april 2016 Gäller: t.o.m. 20 april 2018 1 (11) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Terapirekommendation

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

GynObstetrik. Antikonception. the33. Health Department

GynObstetrik. Antikonception. the33. Health Department GynObstetrik Antikonception Health Department Innehållsförteckning 1 Antikonception......2 Naturliga antikonceptionsmetoder........2 Barriärmetoder..........2 Hormonella metoder........3 Bieffekter av

Läs mer

P-pillerlarmen. Venös tromboembolisk sjukdom (VTE) Kombinerad metod och trombos. Vad är det senaste som gäller?

P-pillerlarmen. Venös tromboembolisk sjukdom (VTE) Kombinerad metod och trombos. Vad är det senaste som gäller? Kombinerad metod och trombos Vad är det senaste som gäller? P-pillerlarmen Barbro Westerholm chef för biverkningsinsamlingen Samband p-piller och VTE publicerades i Lancet 1970 Hemma var det den stora

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AF RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AF RISKHANTERINGSPLANEN OFFENTLIG SAMMANFATTNING AF RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Akne Vuxenakne drabbar 25% av alla vuxna män och 50% av alla vuxna

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN 1 (3) 22 februari 2016 Drospirenon/etinylestradiol Version 4.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information om sjukdomsförekomst Preventivmedel

Läs mer

Venös tromboembolism och ökad blödningsbenägenhet. Margareta Holmström Koagulationsmottagningen Hematologiskt Centrum

Venös tromboembolism och ökad blödningsbenägenhet. Margareta Holmström Koagulationsmottagningen Hematologiskt Centrum Venös tromboembolism och ökad blödningsbenägenhet Margareta Holmström Koagulationsmottagningen Hematologiskt Centrum Fall 1 23-årig kvinna Morfar hade DVT vid 50 å å Hypertoni Ej rökare P-piller sedan

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Antitrombin-Labmetoder. Karin Strandberg Klinisk kemi, Malmö Laboratoriemedicin, Skåne

Antitrombin-Labmetoder. Karin Strandberg Klinisk kemi, Malmö Laboratoriemedicin, Skåne Antitrombin-Labmetoder Karin Strandberg Klinisk kemi, Malmö Laboratoriemedicin, Skåne Antitrombin Funktion/ Betydelse Metoder för diagnostik/skillnader Användning i diagnostik av ärftlig brist Provtagning/provhantering

Läs mer

Antikonception Bakgrundsdokumentation

Antikonception Bakgrundsdokumentation Bakgrundsdokumentation Artiklar publicerade under rubriken Bakgrundsdokumentation är författarnas enskilda manuskript. Budskapet i dessa delas därför inte alltid av expertgruppen i sin helhet. Preventivmedelsanvändningen

Läs mer

Riktlinjer Antikonception

Riktlinjer Antikonception Riktlinjer Antikonception 2016 1 Stockholms läns landstings Riktlinjer Antikonception reviderade maj 2014, omarbetat av läkemedelskommitténs expertgrupp för gynekologi & urologi för Landstinget Sörmland.

Läs mer

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN YASMIN, YASMINELLE, YAZ LINATERA, LIOFORA (drospirenon + etinylestradiol) 06/2016, Versio 2.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information

Läs mer

Regional riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården i Region Skåne

Regional riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården i Region Skåne Regional riktlinje för trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum inom mödrahälsovården i Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära

Läs mer

Elisabeth Stadberg Regional läkemedelsdag 2014-11-04. MÅNGA NYHETER på P-PILLER-FRONTEN

Elisabeth Stadberg Regional läkemedelsdag 2014-11-04. MÅNGA NYHETER på P-PILLER-FRONTEN MÅNGA NYHETER på P-PILLER-FRONTEN Regional Läkemedelsdag 4 november 2014 Elisabeth Stadberg Läkemedelsenheten SU Ordförande i Terapigrupp Gynekologi Vad är nytt? Nya östrogener:17 -östradiol och östradiol-valerat

Läs mer

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg

Cleonita. Så här verkar Cleonita. Vad är Cleonita? Drospirenon/Etinylestradiol, 3 mg/0,02 mg Du har fått denna broschyr eftersom du har fått p-pillret Cleonita från Actavis utskrivet åt dig. I den hittar du information om hur Cleonita fungerar och hur du ska ta det. Här finns också fakta om biverkningar

Läs mer

Trombosutredning molekylär diagnostik av generna F2 och F5 Klinisk kemi och Transfusionsmedicin i Halland

Trombosutredning molekylär diagnostik av generna F2 och F5 Klinisk kemi och Transfusionsmedicin i Halland Trombosutredning molekylär diagnostik av generna F2 och F5 Klinisk kemi och Transfusionsmedicin i Halland andreas.hillarp@regionhalland.se APC-resistens Fenotypen motsvaras av en genotyp (FV G1691A, FV

Läs mer

Komplicerad Graviditet, ST-kurs 8:e mars Trine Stanley Karlsson, Specialist Läkare Kvinnokliniken, Karolinska Solna

Komplicerad Graviditet, ST-kurs 8:e mars Trine Stanley Karlsson, Specialist Läkare Kvinnokliniken, Karolinska Solna Hemofili Trombofili Komplicerad Graviditet, ST-kurs 8:e mars Trine Stanley Karlsson, Specialist Läkare Kvinnokliniken, Karolinska Solna Koagulation Primär hemostas => Bildning av trombocyt plugg Trombocyter,

Läs mer

Tarmcancer en okänd sjukdom

Tarmcancer en okänd sjukdom Tarmcancer en okänd sjukdom Okänd sjukdom Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige (efter prostatacancer och bröstcancer). Det lever ungefär 40 000 personer i Sverige med tarmcancer.

Läs mer

Lungemboli (T 5) Bengt Wahlström Februari 2008 Akutsjukvården Akademiska sjukhuset

Lungemboli (T 5) Bengt Wahlström Februari 2008 Akutsjukvården Akademiska sjukhuset Lungemboli (T 5) Bengt Wahlström Februari 2008 Akutsjukvården Akademiska sjukhuset Lungemboli (LE) 9:e plats bland diagnoser på akutmedicinsektionen, Akademiska sjukhuset, 1999 2/3 av patienter med fatal

Läs mer

Fakta om stroke. Pressmaterial

Fakta om stroke. Pressmaterial Pressmaterial Fakta om stroke Stroke (hjärnblödning, slaganfall) är den främsta orsaken till svåra funktionshinder hos vuxna och den tredje största dödsorsaken efter hjärtsjukdom och cancer. Omkring 30

Läs mer

Antikonception Bakgrundsdokumentation

Antikonception Bakgrundsdokumentation Bakgrundsdokumentation Artiklar publicerade under rubriken Bakgrundsdokumentation är författarnas enskilda manuskript. Budskapet i dessa delas därför inte alltid av expertgruppen i sin helhet. Preventivmedelsanvändningen

Läs mer

Arytmogen högerkammarkardiomyopati

Arytmogen högerkammarkardiomyopati Centrum för kardiovaskulär genetik Norrlands universitetssjukhus Information till patienter och anhöriga Arytmogen högerkammarkardiomyopati Den här informationen riktar sig till dig som har sjukdomen arytmogen

Läs mer

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården

Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios. Information för dig som arbetar i vården Svår mensvärk kan vara symtom på endometrios Information för dig som arbetar i vården Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och

Läs mer

Linda Iorizzo Spec läkare gynekologi/obstetrik 20141114

Linda Iorizzo Spec läkare gynekologi/obstetrik 20141114 Linda Iorizzo Spec läkare gynekologi/obstetrik 20141114 Preventivmedel Är det viktigt? Läkemedel eller lyxvara? Bör det ingå i läkemedelsförmånen? Kan preventivmedel rädda liv? Vad bör man kunna som läkare

Läs mer

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför?

Sjuksköterskedagarna. Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Sjuksköterskedagarna Cecilia Enockson specialist i allmänmedicin Medicinsk rådgivare Hälsoval Vad letar vi efter i sjukvården? Varför? Riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom Orsakar stor sjuklighet och lidande

Läs mer

Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Neofordex (dexametason)

Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Neofordex (dexametason) EMA / 934/2016 Sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Neofordex (dexametason) Detta är en sammanfattning av riskhanteringsplanen (RMP) för Neofordex, vilken specificerar de åtgärder som ska vidtas

Läs mer

Risk Vad är känt Förebyggande möjligheter

Risk Vad är känt Förebyggande möjligheter VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Hereditärt angioödem (HAE) är en sällsynt ärftlig sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder av anhopning

Läs mer

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum

Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum Dok-nr 13153 Författare Version Birgitta Zdolsek, överläkare, Kvinnokliniken ViN 2 Godkänd av Giltigt fr o m Katri Nieminen, överläkare/läkarchef, Kvinnokliniken ViN 2018-09-21 Trombosprofylax under graviditet,

Läs mer

SAMMANFATTNING 2 FÖRORD 3. Syfte och behov av riktlinjer 3. Omfattning av riktlinjerna 3. Definitioner och terminologi 6 REKOMMENDATIONER 7

SAMMANFATTNING 2 FÖRORD 3. Syfte och behov av riktlinjer 3. Omfattning av riktlinjerna 3. Definitioner och terminologi 6 REKOMMENDATIONER 7 1 (12) Innehåll SAMMANFATTNING 2 FÖRORD 3 Syfte och behov av riktlinjer 3 Omfattning av riktlinjerna 3 Definitioner och terminologi 6 REKOMMENDATIONER 7 Kliniska mål 7 Terapi och kontroll 8 Hur länge ska

Läs mer

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 Du har fått drömjobbet och blivit läkarassistent på KK under sommarlovet. Efter introduktionen på kliniken får du naturligtvis börja jobba på akuten, där du således befinner

Läs mer

Laboration hemostas Termin 3, läkarprogrammet

Laboration hemostas Termin 3, läkarprogrammet Laboration hemostas Termin 3, läkarprogrammet Syfte Patienter med ökad benägenhet för blödning kan vara drabbade av olika former av hemofili, och vid behandlingskontroll vid antikoagulantia används två

Läs mer

Nytt hjälpmedel för patienter om cancerassocierad

Nytt hjälpmedel för patienter om cancerassocierad Nytt hjälpmedel för patienter om cancerassocierad trombos En webbplats för att öka medvetenheten om venös tromboembolism, hos patienter med cancer och appen FragminPatient för att underlätta följsamheten

Läs mer

Nexplanon. 30.3.2016, version 5.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Nexplanon. 30.3.2016, version 5.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Nexplanon 30.3.2016, version 5.2 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 VI.2.1 Delområden av en offentlig sammanfattning Information om sjukdomsförekomst Implanon och Implanon NXT/Nexplanon

Läs mer

Sökord: Obstetrik. Målgrupp: Medarbetare Kvinnokliniken i. Linköping

Sökord: Obstetrik. Målgrupp: Medarbetare Kvinnokliniken i. Linköping Dokumentnamn: Trombosprofylax under graviditet, förlossning och postpartum Utfärdande PE: Barn- och kvinnocentrum i Östergötland Utfärdande enhet: Kvinnokliniken i Linköping Framtagen av: (Namn, titel,

Läs mer

Till dig som använder kombinerade p-piller

Till dig som använder kombinerade p-piller Till dig som använder kombinerade p-piller 2013 P-piller ett säkert val Kombinerade p-piller är en av de säkraste metoderna att skydda sig mot oönskad graviditet om du använder dem på rätt sätt. Till hjälp

Läs mer

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015

Information om. Yasmin. 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon. L.SE.01.2015.1509 FWD 14563 Jan 2015 Information om Yasmin 30 µg etinylöstradiol / 3 mg drospirenon Den här broschyren handlar om ditt nya p-piller Yasmin. Det är viktigt att du läser den innan du startar med din första p-pillerkarta. Mer

Läs mer