Tillsynsplan Alkoholservering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsynsplan 2013. Alkoholservering"

Transkript

1 Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering Kommunen har det primära tillsynsansvaret över efterlevnaden av de bestämmelser som gäller för servering av alkoholdrycker. Länsstyrelserna biträder med råd och stöd och följer hur kommunerna tillämpar bestämmelserna i alkohollagen. Statens Folkhälsoinstitutet meddelar allmänna råd och följer utvecklingen på nationell nivå (Regeringens proposition 2009/10:125 s 98). Enligt 9 kap 2 alkohollagen (2010:1622) har kommunen och polismyndigheten det omedelbara ansvaret för tillsynen över efterlevnaden av bestämmelser om servering av spritdrycker, starköl, vin och andra jästa alkoholdrycker samt servering av och detaljhandeln med folköl. Alkohollagen är en social skyddslag som syftar till att begränsa totalkonsumtionen av alkohol och minska de fysiska och sociala skadorna som följer av överkonsumtion. Viktiga moment i kommunens yttre tillsynsarbete är kontroll av ordning och nykterhet i och utanför restaurangen, åldersgräns, matutbudets centrala roll, respekt för serveringstidens slut och marknadsföring av alkoholdrycker inne i lokalen. Ytterligare viktiga moment är kontroll av att serveringsansvariga finns på plats, restaurangens kassarutiner, anställningsförhållanden samt brandsäkerhet. Kommunen har till uppgift att vägleda tillståndshavare och kontrollera så att regler följs. Dokumentet Tillsynsplan 2013 är antaget av Vård- och omsorgsnämnden XX. Ses över för revidering senast april Kontaktperson: Tillståndshandläggare, IFO Vuxen, Vård och Omsorg. 1 (8)

2 Alkohollagen ändrades 1 januari 2011 och restauranger som enbart serverar kall mat kan nu också erhålla ett serveringstillstånd, exempelvis sushirestauranger. Det ska inte vara ett nödvändigt krav att varma rätter kan serveras, förutsatt att matutbudet och förhållandena i övrigt har den allmänna standard som krävs för att beviljas ett serveringstillstånd. Dock uppfyller inte enklare matställen som exempelvis gatukök eller caféer kraven i alkohollagen. Att enbart servera rätter som exempelvis hamburgare, sallader, smörgåsar eller varmkorv räcker således inte. Tillståndshavaren ska erbjuda ett varierat utbud av rätter som är lagade eller tillredda (råvaror ska ha förädlats) såsom förrätter, huvudrätter och efterätter. Nytt i lagen är också möjligheten att erhålla stadigvarande serveringstillstånd för cateringverksamhet till slutet sällskap. För att få till stånd en effektiv och systematisk tillsyn kommer samarbete mellan kommun och polismyndighet, som också är tillsynsmyndighet, under 2013 utvecklas med ökad dialog och rutiner såsom att tillsammans genomföra fler tillsynsbesök samt även ta del av varandras tillsynsarbete för att tillsammans nå bättre resultat i tillsynsarbetet. Tillsynen i kombination med möjligheter till sanktioner är ett viktigt instrument för att restaurangverksamheten, försäljningen av folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel ska bedrivas enligt gällande lagar och bestämmelser. Det är därför viktigt att tillsynen är effektiv och inriktar sig på väsentligheter. Vidare, samarbete mellan kommun och räddningstjänst kommer även utvecklas under 2013 med ökad dialog och utbyte av information som är av vikt för respektive myndigheters tillsynsarbete. 2 (8)

3 Tillsyn alkoholservering - serveringstillstånd I Eslövs kommun fanns 30 stadigvarande serveringstillstånd vid årsskiftet 2012/2013. Serveringstiderna i de stadigvarande serveringstillstånden fördelar sig enligt följande: Serveringstid till (kl.) Antal serveringsställen Många serveringsställen stänger dock tidigare än vad som anges på tillståndsbeviset. Yttre tillsyn Den yttre tillsynen innebär en kontroll av att restaurangers alkoholservering sker i enlighet med tillståndet och att restaurangen inte bryter mot gällande lag i övrigt. Den yttre tillsynen består främst av besök på restaurangen. Den yttre tillsynen delas upp i rutintillsyn, uppföljande tillsyn, riktad tillsyn och samordnad tillsyn. Inre tillsyn Med inre tillsyn avses kontroll av uppgifter från olika myndigheter, främst i frågor av ekonomisk art, men även rapporter angående tillståndshavarna om vandel och dylikt från andra myndigheter. Ett ömsesidigt och väl utvecklat samarbete med olika myndigheter såsom polismyndighet, skattemyndighet, räddningstjänst, kronofogdemyndighet, länsstyrelsen och förvaltningen Miljö och Samhällsbyggnad är en förutsättning för att uppnå en bättre restaurangtillsyn. Till den inre tillsynen kan även information och tips från allmänheten beaktas. 3 (8)

4 Förebyggande tillsyn Till den förebyggande tillsynen räknas ett gott samarbete och öppen dialog med restaurangnäringen, exempelvis genom utbildningar, informationsträffar och dylikt. Serveringsställen med stadigvarande serveringstillstånd kommer att besökas med syfte att föra dialog med ägaren. Genom dessa officiella besök informeras ägaren om alkohollagstiftning och ett förebyggande tillsynsprotokoll används av tillståndshandläggaren. Syftet är att skapa en bra dialog med näringsidkaren, men också att besöka serveringsstället under mindre stressade former och enligt avtalad tid. Träff för dialog och samverkan med restaurangnäringen kommer genomföras tillsammans med kommunens tillståndshandläggare, polismyndighet och räddningstjänsten för att informera om vad respektive myndighet har för tillsynsansvar och vad respektive myndighet fokuserar på vid tillsyn. Träffen kommer vara en möjlighet för restaurangnäringen att ställa frågor som de vill nå klarhet i och få mer kunskap om. Yttre tillsyn Serveringstillstånd Rutintillsyn Samtliga serveringsställen med stadigvarande serveringstillstånd kommer att besökas med oanmälda tillsynsbesök. Dessa kommer utföras dels av tillståndshandläggaren och annan tjänsteman, och dels av tillståndshandläggaren och polismyndigheten. Riktad och uppföljande tillsyn Vid förekommen anledning kommer tillsyn att genomföras av tillståndshandläggaren och annan tjänsteman samt med polismyndigheten om situationen är sådan att det bedöms vara behövligt. Samordnad tillsyn Två tillsynsomgångar, oanmälda tillsynsbesök, kommer att genomföras tillsammans med personal från kommunen, polismyndigheten, 4 (8)

5 räddningstjänsten och skatteverket. Samordnad tillsyn kommer ha fokus på serveringsställena i centrala Eslöv. Ytterligare, ett flertal oanmälda tillsynsbesök kommer genomföras enbart med kommunens tillståndshandläggare och polismyndigheten. Vid tillsynsbesök kommer fokus vara på nykterhet, ordning och åldersgräns. Även om ovan nämnda moment kommer vara i fokus, så gäller tillsyn efter hela alkohollagen vid varje tillsynsbesök. Indikatorer för uppföljning Redovisning av antalet genomförda tillsynsbesök. Tillsyn av folköl- och tobaksförsäljning För att komma tillrätta med problem i samband med försäljning av folköl och tobak har lagstiftaren skärpt reglerna för både försäljning och tillsyn. Ändringarna i alkohollagen och tobakslagen innebär att den som i näringsverksamhet bedriver försäljning skall anmäla försäljningen till kommunen, innan försäljningen påbörjas. Förutom kommunens tillsynsplikt så är även den som bedriver försäljning av tobaksvaror och folköl skyldig att utöva tillsyn, så kallad egentillsyn. I egentillsynen ingår bland annat att utarbeta ett egenkontrollsprogram för tillsynen, vilket har syftet att kontrollera rutiner i försäljningsverksamheten för att säkerställa att reglerna om försäljning följs. Programmet kan innehålla hur personalen skall få information om alkohollagens och tobakslagens bestämmelser samt vilka rutiner som skall tillämpas vid försäljningen. Polisen har i samband med ändringen i tobakslagen i augusti 2010 blivit ny tillsynsmyndighet för handeln med tobaksvaror. Det betyder att det är både kommunen och polisen som ska kontrollera hur tobakslagen följs. 5 (8)

6 Folköl Försäljningsställen av folköl var i Eslövs kommun 21 till antalet vid årsskiftet 2012/2013. Kommunen har tillsynsansvaret gällande detaljhandel och servering av folköl. Tillsynen ska i första hand inriktas på att kontrollera att försäljning eller servering inte sker till personer under 18 år, eller till personer som är märkbart påverkade av alkohol eller annat berusningsmedel. Under tillsynen kontrolleras även att näringsidkaren upprättat egenkontrollsprogrammet. En målsättning är att yttre tillsyn kommer att bedrivas gentemot samtliga näringsidkare som bedriver försäljning av folköl samt att utföra minst två samordnade tillsynsbesök tillsammans med polisen. Tobak Försäljningsställen av tobak var i Eslövs kommun 30 till antalet vid årsskiftet 2012/2013. Kommunen har ansvaret för att tillsynen över tobakslagens regler följs, gällande miljöer, lokaler, bestämmelser om handel och bestämmelser om marknadsföring. Länsstyrelserna skall biträda kommunerna med råd och stöd i deras verksamhet. Det centrala tillsynsansvaret har Statens Folkhälsoinstitut. För att tillsynen ska kunna fungera optimalt krävs ett nära samarbete mellan kommunen och polisen med gemensamma tillsynsbesök samt genom att utveckla rutiner för samarbetet såsom att ta del av varandras tillsynsprotokoll och meddela varandra information som är av vikt för respektive myndighets tillsynsarbete. Kommunens tillsyn över detaljhandel med tobaksvaror skall i första hand inriktas på att: kontrollera att tobaken inte säljs och utlämnas till den som är under 18 år, 6 (8)

7 kontrollera att information om åldersgränsen lämnas på lämpligt sätt till kunderna, och att personalen har god kännedom om hur reglerna skall tillämpas, kontrollera egenkontrollsprogram, kontrollera marknadsföring, kontrollera att ingen oriktigt märkt tobak säljs till konsumenter såsom tobak utan svensk varningstext, informera och vara rådgivande, ingripa med erinran, varning, förelägganden och/eller förbud vid överträdelser. En målsättning är att yttre tillsyn kommer att bedrivas gentemot samtliga näringsidkare som bedriver försäljning av tobaksvaror samt att utföra minst två samordnade tillsynsbesök tillsammans med polisen. Indikatorer för uppföljning Redovisning av antalet genomförda tillsynsbesök. Tillsyn av handel med vissa receptfria läkemedel Enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel ska den som vill sälja receptfria läkemedel först göra en anmälan till Läkemedelsverket innan försäljningen påbörjas. Kommunen har enligt denna lag tillsynsansvaret på den lokala försäljningen av dessa läkemedel. Kommunen ska rapportera till Läkemedelsverket om brister upptäcks i samband med tillsyn enligt denna lag. Läkemedelsverket meddelar kommunerna kontinuerligt vilka försäljningsställen som anmält försäljning av läkemedel. Vid årsskiftet 2012/2013 fanns 16 anmälda försäljningsställen för receptfria läkemedel i Eslöv. 7 (8)

8 Tillsyn över vissa receptfria läkemedel kommer ske både i samband med kontroller enligt alkohollagen, folkölsförsäljning, och tobakslagen som enbart tillsyn över försäljning av vissa receptfria läkemedel. Kommunens tillsyn över handel med vissa receptfria läkemedel skall i första hand inriktas på att: Besöka handlare som har anmält handel med vissa receptfria läkemedel till Läkemedelsverket och kontrollera att de följer de regler och föreskrifter som gäller. Kontrollera att försäljningsstället gör ålderskontroll om konsumenten misstänks vara under 18 år. Indikatorer för uppföljning Redovisning av antalet genomförda tillsynsbesök. 8 (8)

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin

ESLÖVS KOMMUN. Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Beredning. Förslag till beslut. Vo Vård och Omsorg Anette Borglin ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Anette Borglin 0413-621 55 Vo0.2012.0098 2012-03-29 Vård- och omsorgsnämnden Förslag till tillsynsplan 2012 Ärendebeskrivning En ny alkohollag (2010:1622) trädde i kraft den

Läs mer

Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen

Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen Kommunstyrelsen 2011 03 14 82 165 Arbets och personalutskottet 2011 02 28 43 84 Dnr 11.138 192 marsks14 Tillsynsplan för Luleå kommuns tillsyn över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt

Läs mer

Serveringstiderna i de stadigvarande serveringstillstånden fördelar sig enligt följande:

Serveringstiderna i de stadigvarande serveringstillstånden fördelar sig enligt följande: Bilaga till Dnr: VoO.2014.0016 1 (5) 2015-02-03 Vård och Omsorg Marcus Strömberg Tillsynsplan 2014- Uppföljning Alkoholservering I Eslövs kommun fanns vid årsskiftet 2013/2014, 28 stadigvarande serveringstillstånd.

Läs mer

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel

Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Tillsynsplan Alkohol, tobak och receptfria läkemedel Antagen i socialnämnden 12 februari 2013-02-12 25, reviderad 19 april 2017 43 1(4) Innehåll Syfte... 2 Tillsyn över verksamheter med serveringstillstånd...

Läs mer

Bilaga till Dnr: VoO (5)

Bilaga till Dnr: VoO (5) Bilaga till Dnr: VoO.2014.0051 1 (5) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Uppföljning av Tillsynsplan 2013 Alkoholservering I Eslövs kommun fanns, vid årsskiftet 2012/2013, 30 stadigvarande serveringstillstånd.

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Tillsynsplan för år 2016 1. Kommunens tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen Alkohollagen ar

Läs mer

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Ljusdals Kommun tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Gäller från och med 2015-01-01 ljusdal.se Alkohollagen är

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2016-12-01 1 (6) Social- och arbetsmarknadsförvaltningen Anna-Maria Raimer Scander Social- och arbetsmarknadsnämnden Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2017 Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND Servering av starköl, vin, spritdrycker och

Läs mer

Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel KS-2010/212

Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel KS-2010/212 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2010-03-01 Kommunstyrelsen Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Förslag till

Läs mer

TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND

TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND 2018 Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger, folköl, tobak, vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln samt e-cigaretter och påfyllnadsbehållare TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND Servering

Läs mer

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln 2012-10-29 1 (5) Tillsynsplan för 2013-2015 avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln Tillsyn av serveringstillstånd Servering av spritdrycker,

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel 2017

Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel 2017 Tjänsteskrivelse 2017-01 - 17 Handläggare Renée Roslycke Utvecklingsavdelningen Diarienummer 2017SCN/0007 Socialnämnden Tillsynsplan enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria

Läs mer

Sammanfattning Den inre tillsynen avseend ekonomisk skötsamhet, marknadsföring samt analys av restaurangrapporter har utökats.

Sammanfattning Den inre tillsynen avseend ekonomisk skötsamhet, marknadsföring samt analys av restaurangrapporter har utökats. Tjänsteskrivelse 2018-03 - 05 Handläggare Renée Roslycke Utvecklingsavdelningen Diarienummer 2018SCN/0023 Socialnämnden Förslag till beslut Tillsynsplanen för 2018 enligt alkohollagen, tobakslagen och

Läs mer

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel

Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Information vid försäljning av tobak, folköl & receptfria läkemedel Rätt att sälja En förutsättning för detaljhandel att sälja folköl är att det finns matvaror i butiken. Butiken skall ha ett brett sortiment

Läs mer

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen 2010:1622 Prop. 2009/10:125 Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Skyddet för människors hälsa går före

Läs mer

Antagen av socialnämnden 2013-02-07, 11

Antagen av socialnämnden 2013-02-07, 11 Antagen av socialnämnden 2013-02-07, 11 2 Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) Alkohollagen är en skyddslagstiftning med mål att begränsa alkoholens skadeverkningar. Den alkoholpolitiska hänsynen

Läs mer

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel

Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Riktlinjer av tillsyn över detaljhandel med folköl, tobak samt vissa receptfria läkemedel Skapad 2010-01-14 socialnamnden@upplands-bro.se 08-581 690 00 Innehållsförteckning Riktlinjer.. 1 Inledning..

Läs mer

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Göteborg. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Göteborg Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Göteborg Kommunens namn: Göteborg 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt tobakslagen fördelat

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län

Länsrapport 2012 Gotlands län Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622 2.1. 1. Kommunens namn Gotland Kommunens namn: Region Gotland 2.2 ORGANISATION 2. Hur var arbetet

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Gotlands län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (54) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillsynsplan Serveringstillstånd Gnesta kommun

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillsynsplan Serveringstillstånd Gnesta kommun Tillsynsplan 2017 Serveringstillstånd Gnesta kommun Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen... 3 Tillståndsprövning av serveringstillstånd... 3 Förebyggande arbete... 4

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden

Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun 2017-2018 Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden 2017-01-24 1 Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) Alkohollagen är en social skyddslag

Läs mer

Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730)

Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) Dnr 2019/124.703 Id 27207 Socialförvaltningen Tillsynsplan 2019-2022 enligt Alkohollagen (2010:1622) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) Antagen av socialnämnden 2019-05-16, 58

Läs mer

Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622)

Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) 2015-11-27 Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) Alkohollagen är en skyddslagstiftning med mål att begränsa alkoholens skadeverkningar. Den alkoholpolitiska hänsynen skall ha företräde framför företagsekonomiska

Läs mer

Länsrapport 2012 Blekinge län

Länsrapport 2012 Blekinge län Länsrapport 2012 Blekinge län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Kommunens namn: Karlshamn Karlskrona kommun Olofströms kommun Ronneby Kommun Sölvesborgs kommun

Läs mer

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak.

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare En näringsidkare som har sitt

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 39 Dnr 16/0020-490 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se

Läs mer

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD Tjänsteskrivelse 1(6) Ulrika Söderlund 2011-09-05 Översyn av taxor och avgifter för ansöknings- och tillsynsavgifter avseende serveringstillstånd, folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel (Dnr SMN2011/277)

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gotlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn och kontaktperson på kommunen för tillsyn enligt tobakslagen. Info Gotland Kommunens namn: Region

Läs mer

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING

LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING LAGSTÖDET FÖR TILLSYN AV TOBAKS- OCH FOLKÖLSFÖRSÄLJNING Tobakslagen (1993:581) Tillsyn 19 a Den omedelbara tillsynen över att denna lag och anslutande föreskrifter följs utövas av 1. Arbetsmiljöverket

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Uppsala län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvkarleby Enköping Håbo Heby Östhammar Tierp Uppsala Kommunens namn: Älvkarleby Enköping Håbo kommun

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län

Länsrapport 2012 Södermanlands län Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens Kommun Gnesta

Läs mer

Tillsynsplan 2016 enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730)

Tillsynsplan 2016 enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) Tillsynsplan 2016 enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller

Läs mer

Länsrapport 2012 Jämtlands län

Länsrapport 2012 Jämtlands län Länsrapport 2012 Jämtlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Åre Berg Bräcke Härjedalen Krokom Östersund Ragunda Strömsund Kommunens

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Blekinge län Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (86) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Riktlinjer serveringstillstånd, folköl, tobak och nikotinläkemedel

Riktlinjer serveringstillstånd, folköl, tobak och nikotinläkemedel 1 (7) Anders Rickler Alkoholhandläggare 2008-11-14 Dan Ottosson Alkohol- och drogsamordnare Riktlinjer serveringstillstånd, folköl, tobak och nikotinläkemedel Inledning Den gällande alkohollagen antogs

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen. Tillsyn av serveringstillstånd

Tillsynsplan enligt alkohollagen. Tillsyn av serveringstillstånd ÅTVIDABERGS KOMMUN Sid 1 av 7 Tillsynsplan enligt alkohollagen Alkohollagen är en skyddslagsstiftning med mål att begränsa alkoholens skadeverkningar. Den alkoholpolitiska hänsynen har företräde framför

Läs mer

Riktlinjer Antagna av Miljönämnden

Riktlinjer Antagna av Miljönämnden Antagna av Miljönämnden 2016-10-20 för alkoholservering och försäljning av folköl och tobaksvaror Alkohollagstiftningen är i första hand en social skyddslagstiftning. I de fall alkoholpolitiska hänsyn

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län

Länsrapport 2012 Jönköpings län Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Sävsjö Tranås

Läs mer

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västernorrlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västernorrlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ånge Ånge Kommun Härnösand Härnösands kommun Kramfors Kramfors kommun Örnsköldsvik

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Södermanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens kommun Gnesta Gnesta kommun Katrineholm

Läs mer

Tillsynsplan 2015-2018

Tillsynsplan 2015-2018 Dnr 2015/402.700 Id 22829 Socialförvaltningen Tillsynsplan 2015-2018 enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) Antagna av socialnämnden

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen (2010:1622)

Tillsynsplan enligt alkohollagen (2010:1622) Plan/Program Strategi Handlingsplan Policy Riktlinjer >>Regler/Föreskrifter

Läs mer

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn

Försäljnings- och/eller serveringsställets namn Tillsyn Alla försäljnings- & serveringsställen av folköl får tillsynsbesök av alkoholhandläggaren i Gislaveds kommun. Syftet med besöket är att ha en kommunikation kring gällande regler för försäljning

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län

Länsrapport 2012 Kronobergs län Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län

Länsrapport 2012 Uppsala län Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2012:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älvkarleby Enköping Håbo Heby Knivsta Östhammar Tierp Uppsala Kommunens

Läs mer

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 Division Social omsorg TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014 Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 1 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen...

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län

Länsrapport 2012 Västmanlands län Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Arboga Fagersta Hallstahammar Köping Kungsör Norberg Sala Skinnskatteberg

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015. Syftet med enkäten är att fånga upp kommunernas arbete med tillsyn enligt alkohollagen. Resultaten från undersökningen är

Läs mer

TILLSYNSPLAN ÅR 2015 AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN. Antagen av Socialnämnden 2014-12-18

TILLSYNSPLAN ÅR 2015 AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN. Antagen av Socialnämnden 2014-12-18 TILLSYNSPLAN AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN ÅR 2015 Antagen av Socialnämnden 2014-12-18 1 Innehållsförteckning TILLSYNSPLAN... 0 1. TILLSYNSPLAN FÖR ÅR 2015 KATRINEHOLMS KOMMUN... 2 2. BAKGRUND

Läs mer

Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN HALLAND

LÄNSSTYRELSEN HALLAND 1 LÄNSSTYRELSEN HALLAND 2 Enligt 8 kap 1 alkohollagen (1994:1738) skall länsstyrelsen utöva tillsyn över efterlevnaden av lagen i länet. Länsstyrelsen skall också biträda kommunerna med råd i deras verksamhet.

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län

Länsrapport 2012 Gävleborgs län Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Bollnäs Gävle kommun Hofors Hudiksvalls kommun Ljussdal

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Norrbottens län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix Kiruna Luleå Överkalix

Läs mer

Information om kunskapsprovet i alkohollagen

Information om kunskapsprovet i alkohollagen Information om kunskapsprovet i alkohollagen Bestämmelser Alla som ansöker om serveringstillstånd ska enligt 8 kap. 12 alkohollagen avlägga ett prov för att visa att han eller hon har de kunskaper om alkohollagen

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kronobergs län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö Kommunens namn: Älmhults

Läs mer

Riktlinjer serveringstillstånd i Svalövs kommun Riktlinjer, serveringstillstånd Antagna av Kommunfullmäktige Redigerad

Riktlinjer serveringstillstånd i Svalövs kommun Riktlinjer, serveringstillstånd Antagna av Kommunfullmäktige Redigerad serveringstillstånd i Svalövs kommun, serveringstillstånd Antagna av Kommunfullmäktige 2014-01-27 Redigerad 2018-01-01 Besöksadress Herrevadsgatan 10 Telefon 0418-47 50 00 Fax 0418-47 50 26 E-post info@svalov.se

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenbergs kommun Halmstads

Läs mer

Länsrapport 2012 Västernorrlands län

Länsrapport 2012 Västernorrlands län Länsrapport 2012 Västernorrlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ånge Ånge Kommun Härnösand Härnösand Kramfors Kramfors

Läs mer

Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun

Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun 1(6) Annika Borg Direkt: 019-19 35 63 annika.borg@lansstyrelsen.se Kumla kommun Kommunstyrelsen Torget 1 69280 Kumla Tillsyn enligt alkohol- och tobakslagen i Kumla kommun Beslut Länsstyrelsen bedömer

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622)

Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) Miljö- och hälsoskydd Egenkontrollprogram för tobaks- och folkölsförsäljning 12 c tobakslagen (1993:581) 5 kap 5 alkohollagen (2010:1622) FOLKÖL TOBAK Tillsyn Alla försäljningsställen av folköl och tobak

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel.

TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel. 1 (5) TILLSYNSPLAN 2010 för alkohol, folköl, tobak samt handel med vissa receptfria läkemedel. Inledning Miljöenheten i Nacka kommun har i uppdrag att sköta kontroll och/eller tillsyn enligt tobakslagen,

Läs mer

Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31

Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31 Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 2015-01-01--2018-12-31 1 (12) Alkoholpolitiska riktlinjer Bergs kommun 1 Allmänt Alkohollagen (2010:1622) (i texten benämnd som AL) är en social skyddslagstiftning

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen 2014-2015 Tyresö kommun / 2014-01-30 2 (10) Tyresö kommun / 2014-01-30 3 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Tillsyn över serveringstillstånd...

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen

Tillsynsplan enligt alkohollagen Datum 2013-01-02 Handläggare SN Tillsynsplan enligt alkohollagen En tillsynsplan är ett hjälpmedel för kommunen i en effektivare tillsyn av restauranger med serveringstillstånd. Den ska hjälpa till med

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västmanlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Arboga Arboga kommun Fagersta Fagersta Hallstahamm Hallstahammar ar Köping Köpings

Läs mer

Tillsynsplan av serveringstillstånd

Tillsynsplan av serveringstillstånd Tillsynsplan av serveringstillstånd Innehåll Tillsynsplan av serveringstillstånd... 1 Innehåll... 2 Tillsynsplan... 3 Bakgrund och beskrivning av tillsynsplanens innehåll... 4 Inledning... 4 Alkohollagens

Läs mer

Tillsynsplan av serveringstillstånd i Katrineholms kommun. Socialnämnden

Tillsynsplan av serveringstillstånd i Katrineholms kommun. Socialnämnden Tillsynsplan av serveringstillstånd i Katrineholms kommun Socialnämnden 2016 Innehållsförteckning 1. TILLSYNSPLAN FÖR ÅR 2016 KATRINEHOLMS KOMMUN... 3 2. BAKGRUND OCH BESKRIVNING AV TILLSYNSPLANENS INNEHÅLL...

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenberg

Läs mer

Länsrapport 2014 Blekinge. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Blekinge. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 24 Blekinge Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 24 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn. Kommunens namn: Älvdalen Älvdalens Kommun Avesta Avesta Borlänge Jonas

Läs mer

Strängnäs kommun. Tillsynsplan 2015 enligt alkohollagen

Strängnäs kommun. Tillsynsplan 2015 enligt alkohollagen 1 Tillsynsplan 2015 enligt alkohollagen 2 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen... 3 Tillståndsprövning av serveringstillstånd... 4 Förebyggande arbete... 4 Inre tillsyn...

Läs mer

Länsrapport 2014 Västernorrland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Västernorrland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport Västernorrland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Kalmar län. Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Kalmar län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Borgholm Borgholm Emmaboda Emmaboda kommun Högsby Högsby kommun Hultsfred Hultsfred

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Örebro län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Örebro län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Askersund Askersunds kommun Degerfors Degerfors Hällefors Hällefors Hallsberg Hallsbergs

Läs mer

Tillsynsplan gällande serveringstillstånd, detaljhandel med handel med tobak, folköl samt receptfria läkemedel i Laholms kommun 2014/2015

Tillsynsplan gällande serveringstillstånd, detaljhandel med handel med tobak, folköl samt receptfria läkemedel i Laholms kommun 2014/2015 TILLSYNSPLAN 2013-11-13 DNR: 2013-218 Tillsynsplan gällande serveringstillstånd, detaljhandel med handel med tobak, folköl samt receptfria läkemedel i Laholms kommun 2014/2015 Bakgrund Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Värmlands län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Värmlands län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Årjäng Årjäng Arvika Arvika Eda Eda Filipstad Filipstad Forshaga Forshaga kommun

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Älvdalens kommun Avesta Jonas Dofs Falun Gagnef Hedemora Leksand Ludvika Malung-Sälens

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län

Länsrapport 2012 Örebro län Länsrapport 2012 Örebro län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Askersund Degerfors Hällefors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Lindesberg

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Gävleborgs län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Kommunens

Läs mer

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Västerbottens län. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Västerbottens län Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Åsele Bjurholm Lycksele Malå Nordmaling Norsjö Robertsfors Skellefteå Sorsele Storuman Umeå

Läs mer

Länsrapport 2012 Västerbottens län

Länsrapport 2012 Västerbottens län Länsrapport 2012 Västerbottens län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Åsele Bjurholm Dorotea Lycksele Malå Nordmaling Norsjö Skellefteå

Läs mer

Länsrapport 2014 Kalmar län. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Kalmar län. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Kalmar län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL

ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL ATT SÄLJA TOBAK ELLER FOLKÖL Kort information till dig som säljer tobak eller folköl REGLER FÖR ATT SÄLJA TOBAK Du får sälja tobak om: du har anmält detta och skickat in ett egenkontrollprogram för försäljningen

Läs mer

Att sälja folköl eller tobak

Att sälja folköl eller tobak S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E Att sälja folköl eller tobak Kort information till folköl- och tobakshandlare Vad är folköl? Folköl är en dryck med en alkoholhalt över 2,25 och upp

Läs mer

Dnr 2016/KS Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen

Dnr 2016/KS Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen Dnr 2016/KS 0041 Tillsynsplan enligt alkohollagen och tobakslagen 2016-2017 Tyresö kommun / 2016-01-18 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Tillsyn över serveringstillstånd... 3 Serveringstillstånd

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun

Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Riktlinjer för serveringstillstånd i Berg och Härjedalens kommun Beslutade av Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd 2019 Berg och Härjedalens miljö- och byggnämnd ansvarar för tillståndsgivning, tillsyn

Läs mer

enligt alkohollagen, läkemedelsförordningen

enligt alkohollagen, läkemedelsförordningen Riktlinjer för tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och läkemedelsförordningen Fastställda av Kommunfullmäktige 66, 2010-08-30 Justerade av Kommunfullmäktige 15, 2012-03-26 1 2 Kommunens

Läs mer

Länsrapport 2014 Halland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Halland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Halland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Tillsynsplan 2019 Tillståndsenheten, Välfärd Gävle

Tillsynsplan 2019 Tillståndsenheten, Välfärd Gävle 2019-02-01 Sid 1 (6) Författare: Göran Herdin Tillsynsplan 2019 Tillståndsenheten, Välfärd Gävle Syftet med en tillsynsplan är att skapa en tydlig struktur på tillsynsarbetet. Här presenteras en sammanhållen

Läs mer

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del - Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del - Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Jämtland Kommunernas del - Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Strängnäs kommun. Tillsynsplan 2018 enligt alkohollagen

Strängnäs kommun. Tillsynsplan 2018 enligt alkohollagen 2017-11-29 Dnr SBN/2017: 1107-704 1 Tillsynsplan 2018 enligt alkohollagen Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2017-12-13, SBN 186 2017-11-29 Dnr SBN/2017: 1107-704 2 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med tillsynsverksamheten

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län

Länsrapport 2012 Norrbottens län Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Tillsynsplan. serveringstillstånd 2018 VON/2018:18 TJÄNSTESKRIVELSE. Vård- och omsorgsnämnden

TJÄNSTESKRIVELSE. Tillsynsplan. serveringstillstånd 2018 VON/2018:18 TJÄNSTESKRIVELSE. Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-01-26 Vård- och omsorgsnämnden Harri Luukko nämndsekreterare Telefon 08-555 010 62 harri.luukko@nykvarn.se serveringstillstånd 2018 VON/2018:18 Tillsynsplan Förvaltningens förslag

Läs mer

Länsrapport 2014 Norrbotten. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Norrbotten. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Norrbotten Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl?

Vilka regler gäller vid försäljning av folköl? Folköl & tobak FOLKÖL Vad är folköl? Folköl är en alkoholdryck som har en alkoholhalt överstigande 2,25 men inte 3,5 volymprocent. Öl med lägre alkoholstyrka än 2,25 volymprocent är ingen alkoholdryck.

Läs mer

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun

Riktlinjer alkoholtillstånd i Svalövs kommun alkoholtillstånd i Svalövs kommun, tillstånds- och tillsynsavgifter antagna av kommunfullmäktige 2014-01-27 Postadress 268 80 Svalöv Besöksadress Herrevadsgatan 10 Telefon 0418-47 50 00 Fax 0418-47 50

Läs mer