Avtal om anslutning (A1) Ver

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal om anslutning (A1) Ver 2012.1"

Transkript

1 Avtal om anslutning (A1) Ver PARTER 1. Svenska Golfförbundet nedan SGF 2. nedan Bolaget Orgnr: ANLÄGGNING GDF Bolaget tillhör GDF nedan Anläggningen nedan GDF BAKGRUND OCH SYFTE SGF är en ideell förening som är medlem i Riksidrottsförbundet och har därigenom huvudansvaret för idrotten golf i Sverige. SGF består av till förbundet antagna medlemsföreningar. Bolaget avser att bedriva golfverksamhet på Anläggningen. SGF kan enligt 4 kap SGF:s stadgar medge aktiebolag att genom avtal med SGF få tillgång till rättigheter och skyldigheter som normalt endast medges genom medlemskap. SGF äger och förvaltar Golfens IT-system, GIT, samt innehar exklusiv licensrätt till EGA:s Handicap System och USGA Course- and sloperatingsystem ( Slopesystemet ). Parterna har mot denna bakgrund, och efter ett genomarbetat ansökningsförfarande, träffat följande Avtal angående anslutningen. Under förfarandets gång har GDF medgetts möjlighet att yttra sig i ärendet och avge beslutsrekommendation till SGF. Ärendet har slutbehandlats av SGF:s Förbundsstyrelse genom dess Invalsdelegation. BILAGOR 1. Medlemskap i och anslutning till SGF 2. Fördelning och mottagande av förbunds- och distriktstävlingar 3. Policy för SGF:s introduktionskort 4. GDF:s roll i prövning av tillhörighet i SGF 5. GDF:s roll i processen för anslutning till SGF 6. Ändamålsbeskrivning för behandling av personuppgifter i GIT avtal sgf-a1_ver_ docx Utskriven

2 2(10) DEFINITIONER SGF SGF inkluderar även alla av SGF helägda dotterbolag såsom SGF Affärsutveckling AB och SGF Golfsystem AB. Association Bolag som tecknat anslutningsavtal enligt 4 kap 1 SGF:s stadgar. Dessa benämns även som A1. Golfbana Enligt definition beslutad på SGF:s Förbundsmöte 2010 Golfspelare Enskilda fysiska personer som av Bolaget har registrerats i Golfens IT-system med statusen (A) - Aktiv inklusive undergrupper som Aktiv Begränsad, Aktiv Greenfeemedlem m.fl. och därigenom tilldelats Golf-ID. Medlemsklubb Ideell förening klubb som är medlem i SGF. Spelrätt Med Spelrätt avses i detta avtal varje av Bolaget åt fysisk eller juridisk person (Spelrättsinnehavare) upplåten rätt att återkommande spela golf på Golfbanan. 1 Förutsättningar och krav för avtal om A1-anslutning till SGF Enligt 4 kap 1 SGF:s stadgar krävs att associationen uppfyller ett antal grundläggande villkor. Dessa krav återspeglas i punkterna nedan. Bolaget åtar sig att vid varje tidpunkt uppfylla och följa de grundläggande förutsättningarna och kraven för anslutning till SGF. 1.1 Mål och verksamhetsidéer Bolaget ska bedriva verksamhet för golfspel i överensstämmelse med vad som följer av beskrivningarna under rubrikerna Idrottens verksamhetsidé, SGF:s verksamhetsidé, SGF:s vision samt SGF:s värdegrund i bilaga Golfbana Vid Avtalets ingående har Bolaget till SGF inlämnat/uppvisat dokument som styrker att Bolaget förfogar över en egen Golfbana eller en Golfbana som upplåtits genom nyttjanderätt. Bolaget förbinder sig att under Avtalstiden skriftligen meddela SGF om ändring sker rörande förfogandet av Golfbanan, eller om avtalet upphör att gälla eller är föremål för tvist. 1.3 Utbildningar Kravet regleras i punkterna 2.6, 2.7, 3.4 och 3.5 nedan. 1.4 Bedriva idrottslig verksamhet Kravet regleras i punkterna 2.5 och 3.3 nedan. 1.5 Associationens namn Bolaget ska i all publik golfrelaterad kommunikation samt i Golfens IT-system registrera och använda det namn som angetts under rubriken ANLÄGGNINGEN ovan.

3 3(10) 2 Rättigheter som Bolaget erhåller 2.1 Banvärdering SGF tillhandahåller Bolaget genom GDF:s försorg, en banvärdering av Bolagets Golfbanas svårighetsgrad enligt Slopesystemet på samma villkor som gäller för medlemmar i SGF. Värderingen ska ske snarast efter det att detta Avtal blivit giltigt enligt punkten 6.5, om inte banan redan är värderad genom ett tidigare provmedlemskap M2 eller ett tillsvidaremedlemskap M1 i SGF. Banvärderingen sker i enlighet med av GDF fastställda regler. 2.2 Golfspelare Varje Golfspelare erhåller Golf-ID och samtliga de förmåner och rättigheter som SGF vid varje tid tillhandahåller personer som är enskilda medlemmar i Medlemsklubbarna med undantag för sådant som endast får tilldelas golfspelare som tillhör Medlemsklubb. 2.3 Försäkringsskydd SGF tillhandahåller Bolaget ett kollektivt försäkringsskydd för Golfspelare och gäster på Anläggningen. Försäkringsskyddet omfattar olycksfall-, dödsfall- och ansvarsförsäkring. 2.4 Handicap- och banvärderingsystem Bolaget har rätt att för golfspelet på Bolagets Golfbana tillämpa SGF:s vid varje tidpunkt gällande bestämmelser för Handicap- och Banvärderingsystemen. 2.5 Idrottslig verksamhet (tävling mm) Bolaget, och därmed Golfspelarna, har rätt att delta i av SGF och/eller GDF arrangerade eller sanktionerade mästerskap och tävlingar, dock med följande tre undantag: 1. Deltagande i SM och JSM för lag (däremot rätt att delta i lägre serier) 2. Deltagande i DM och JDM för lag (däremot rätt att delta i lägre serier) 3. Motta RF-medalj på individuellt SM, JSM, DM och JDM Förtydligande: Golfspelare som är medlem i Medlemsklubb har oavsett relationen till Bolaget rätt att delta i och motta medalj under förutsättning att han/hon representerar Medlemsklubben i fråga. Endast enskilda personer som är Golfspelare enligt definitionen i detta Avtal äger rätt att representera Bolaget i mästerskap och tävlingar. 2.6 Utbildningar Bolaget och Golfspelare har rätt att delta i SGF:s och GDF:s utbildningar på samma villkor som gäller för medlemmar i SGF. Dock gäller att Bolaget inte omfattas av Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas utbildningsverksamhet. 2.7 Nybörjarutbildning Bolaget äger rätt att använda SGF:s material för nybörjarutbildning.

4 4(10) 2.8 Rådgivning i frågor rörande golfverksamhet Bolaget erhåller på motsvarande premisser som Medlemsklubbarna behovsanpassade bankonsulentbesök från SGF, övrig service och rådgivning från SGF samt stöd och rådgivning från GDF. 2.9 Golfens IT-system (GIT) Genom detta avtal upplåter SGF en licens till Bolaget att använda GIT i Bolagets verksamhet på motsvarande villkor som gäller för Medlemsklubbarna. Bolaget har rätt att under samma villkor som Medlemsklubbarna delta i arbetsgrupper, kommitté- /rådsverksamhet mm för vidareutvecklingen av GIT. Vidare har Bolaget rätt att nyttja tilläggstjänster och tredjepartserbjudanden som tillhandahålls inom ramen för GIT. Bolaget äger all Bolagsspecifik information och personuppgifter om Golfspelare som Bolaget har registrerat i GI. Bolaget är personuppgiftsansvarigt för personuppgifter som Bolaget registrerar i GIT. I händelse av att avtalet löper ut, ska SGF förse Bolaget med digitala registerutdrag omfattande Bolagsspecifik information och samtliga registrerade uppgifter till av Bolaget registrerade Golfspelare. I övrigt gäller av SGF utfärdade bestämmelser för databehandling i GIT, bilaga 6, vilket bl.a. reglerar tillgången till andra bolags och medlemsklubbars registrerade golfspelare Deltagande i SGF:s och GDF:s beslutande verksamhet Bolaget är inte medlem i SGF eller GDF och innehar därför inte förslags- eller rösträtt vid beslutande föreningsmöten. Av SGF:s stadgar följer att Bolaget har rätt att närvara, och ska alltid erhålla inbjudan/kallelse, vid SGF:s och GDF:s möten för Golfklubbar (årsmöte, ordförandeträff mm). Bolaget ska erhålla motsvarande dokumentation, protokoll mm som Medlemsklubbarna erhåller från SGF och GDF Media- och informationsmaterial Bolaget ska erhålla media- och informationsmaterial, och har rätt till publicering och deltagande i detta material, enligt motsvarande villkor som gäller för Medlemsklubbarna. Det gäller bl.a. tidningen Svensk Golf, tidningen Golf & Affärer, Golfguiden (tryckt och digitala versioner), Golf.se, Nyhetsbrev, Ordförandebrev och material som produceras av respektive GDF SGF:s varumärken Bolaget har rätt att använda SGF:s varumärken på motsvarande villkor som gäller för Medlemsklubbarna. Det ska av Bolagets publika information tydligt framgå att Bolaget är associerad till SGF.

5 5(10) 2.13 Introduktionskort Bolaget har rätt att delta i det erfarenhetsutbyte med introduktionskort som sker mellan Medlemsklubbar och Associationer inom SGF:s och GDF:s verksamhetsområde. Ett sådant utbyte förutsätter att Bolaget accepterar de villkor som följer av bilaga 3 (SGF) eller de regler som respektive GDF har beslutat. Angående innehavare av Förtjänsttecken se punkten Undantag: Medlemsklubbars rättigheter som följer av föreningstillhörigheten Rättigheter som Medlemsklubbarna erhåller genom medlemskapet i SGF, och där rättigheterna av tredje part är förbehållna ideella föreningar, ingår inte i detta Avtal. Det gäller exempelvis utbildningsstöd från RF och SISU Idrottsutbildarna, statliga medel avsatta till idrotten med fördelning via Riksidrottsförbundet eller SOK samt licens till Riksidrottsförbundets IT-system (Idrotten Online). 3 Skyldigheter som Bolaget åtar sig 3.1 Golfspelets regler Bolaget ska tillämpa det vid varje tidpunkt gällande och av SGF fastställda regelsystemet för golfspel samt SGF:s övriga bestämmelser och riktlinjer för golfspel (bl.a Regler för Golfspel utfärdade av R&A och USGA) och tävlingsverksamhet (bl.a. Spel- och Tävlingshandboken). Bolaget ska vidare följa de riktlinjer och policys som SGF tillämpar rörande alkoholdrycker och vadslagning i samband med golfspel. 3.2 Handicap- och banvärderingsystem Bolaget ska följa och tillämpa SGF:s vid varje tidpunkt gällande Handicapbestämmelser och Banvärderingsystem. Bolaget förbinder sig att inrätta och bibehålla erforderligt organ för handhavande av Handicapfrågor och att genomföra Handicap-revidering i enlighet med av SGF utfärdade bestämmelser och riktlinjer. 3.3 Idrottslig verksamhet (tävling mm) Bolaget ska bedriva idrottslig verksamhet och arrangera golftävlingar enligt motsvarande principer som gäller för Medlemsklubbarna, och som krävs för att dessa klubbar ska uppfylla kraven för fortsatt fullvärdigt medlemskap i SGF, i enlighet med bilaga 4 och 5. SGF har gett GDF i uppdrag att fortlöpande ha kontakt med Associationerna och granska och kontrollera att den idrottsliga verksamheten uppfyller krav för anslutning till SGF. Bolaget ska arrangera mästerskap och tävlingar och upplåta Golfbanan i enlighet med de villkor mm som anges i bilaga Utbildningar Golfrelaterade utbildningar som Bolaget tillhandahåller ska genomföras enligt SGF:s och GDF:s regler och riktlinjer. Dessa utbildningar kan ske i egen regi eller genom samarbetsavtal.

6 6(10) Bolaget ska genom ledar- och instruktörsutbildning främja god kunskap om innebörden av att leda en golfverksamhet såväl för anställda som ledare och Golfspelare. 3.5 Nybörjarutbildning För det fall att SGF:s material för nybörjarutbildning används, ska Bolaget följa de regler och anvisningar som SGF uppställt. Nybörjarutbildning får bedrivas via samarbetsavtal med annan Golfklubb eller Association. 3.6 Golfens IT-system (GIT) Bolaget ska i GIT registrera och underhålla Bolagets förteckning över Golfspelare inklusive uppgifter om adress, hcp och prenumeration av tidningen Svensk Golf. Vidare ska Bolaget i GIT registrera officiell post- och e-postadresser samt befattningshavare. Bolaget ska följa de närmare regler och bestämmelser, se bilaga 6, som SGF utfärdat rörande administration, registerhållning och personuppgiftsbehandling i GIT. 3.7 Spelrättsregister Bolaget ska fortlöpande föra och underhålla register i GIT över de Spelrätter som upplåtits. Registret ska innehålla de personuppgifter som efterfrågas i GIT och uppdateras kontinuerligt. Om Spelrättsinnehavaren är en juridisk person ska fysisk person som äger rätt att nyttja Spelrätten registreras i GIT. 3.8 Informationsplikt Bolaget ska följa de av SGF:s Förbundsmöte fattade besluten rörande informationsplikt till SGF. Det gäller bl.a. skyldighet att årligen skicka in elektronisk kopia av verksamhetsberättelsen med resultat- och balansräkning samt protokoll från ordinarie och extra bolagsstämma. Bolaget ska informera SGF om väsentliga förändringar i Bolagets golfrelaterade verksamhet som berör Golfspelare. 3.9 Introduktionskort Bolaget ska följa den av SGF:s Förbundsmöte beslutade policyn om introduktionskort, bilaga 3, vad gäller att bereda innehavare av förtjänsttecken (guldmärke, elitmärke, guldklubba eller silvermärke) fritt spel på Anläggningen vid ett tillfälle per år. 4 Tävlingsspel, antidoping samt idrottens bestraffningsregler Enligt Riksidrottsförbundets stadgar, vilka SGF är skyldig att följa, får endast idrottsutövare som är medlem i förening ansluten till SGF delta i detta förbunds tävlingsverksamhet (12 kap 3 RF:s stadgar). Vidare följer av RF:s stadgar att Antidopingreglementet (13 kap) och Bestraffningsreglerna (14 kap) endast omfattar förening och enskild medlem inom RF. Till följd av att Bolaget inte är medlem i SGF, och därigenom inte formellt underkastad Riksidrottsförbundets stadgar, bestämmelser och beslut, har parterna genom detta Avtal träffat en egen överenskommelse och därmed praktisk lösning.

7 7(10) 4.1 Juridisk bundenhet av regelverken Bolaget förbinder sig och ska förbinda Golfspelare samt tävlingsfunktionärer, ledare, tränare och andra biträden till Golfspelare, att följa och iaktta de stadgar, bestämmelser, bestraffningsregler och andra regler för golfsporten som nämns i detta avtal. Detta gäller särskilt bestämmelserna i 13 kap och 14 kap RF:s stadgar, Antidopingreglementet, Regler för Golfspel, Spel- och Tävlingshandboken och dokumentet Säker Golf. Vad som i dessa stadgar, bestämmelser m.m. gäller golfklubb, idrottsförening och medlem ska i stället gälla Bolaget och Golfspelare. 4.2 Antidoping Bolaget förbinder sig och ska förbinda Golfspelare samt tävlingsfunktionärer, ledare, tränare och andra biträden till Golfspelare, att underkasta sig de krav på dopingtester och dopingkontroll som regleras i Antidopingreglementet som fastställs av Riksidrottsförbundet och är baserat på World Anti-Doping Code (WADC). SGF har rätt att utföra de uppdrag, inkluderande rättigheter och skyldigheter, som åligger Dopingkommissionen inom Riksidrottsförbundet (13 kap RF:s stadgar). SGF:s Juridiska Nämnd är första och sista instans i ärenden rörande bestraffning mm och övertar DopingNämndens rättigheter och skyldigheter i dessa ärenden (13 kap RF:s stadgar). 4.3 Idrottens bestraffningssystem SGF:s Juridiska Nämnd är sista instans i ärenden rörande bestraffning mm enligt 14 kap RF:s stadgar. Beslut fattade av SGF kan således inte överklagas till Riksidrottsnämnden. GDF:s Juridiska kommitté är första instans. 5 Ekonomiska villkor Med Avtalet följer en skyldighet för Bolaget att till SGF betala en inträdesavgift vid anslutningen till SGF, årliga avgifter till SGF inklusive Golfens IT-system, årlig avgift till GDF samt i förekommande fall ersättning för tjänster eller direkta kostnader. 5.1 Inträdesavgift Bolaget ska vid inträdet till SGF betala en engångsavgift (utan moms) om kr. 5.2 Årlig avgift till SGF Bolaget ska årligen betala till a) Svenska Golfförbundet en avgift (utan moms) per Golfspelare motsvarande av Förbundsmötet fastställd medlemsavgift för seniorer respektive juniorer med tillägg av en kompensation på +20 kr per person. För 2012 gäller därmed 99 kr för juniorer och 178 kr för seniorer. Genom detta tillägg ska SGF kompenseras för uteblivet statligt stöd mm. Fr.o.m. det tredje kalenderåret som Bolaget är en ansluten association till SGF, ska det totala avgiftsuttaget under denna punkt för Bolaget dock alltid vara lägst kr. b) SGF Golfsystem AB en avgift per Golfspelare motsvarande av Förbundsstyrelsen fastställd årsavgift för Golfens IT-system. Moms tillkommer på denna avgift.

8 8(10) 5.3 Årlig avgift till GDF Bolaget ska årligen till GDF betala motsvarande avgift per Golfspelare som GDF har fastställt som obligatorisk avgift för Medlemsklubbarna. 5.4 Övriga avgifter GDF har rätt att debitera Bolaget en avgift för genomförd Banvärdering enligt Slopesystemet samt tillkommande kostnader för s.k. slopeskyltar. SGF har rätt att debitera Bolaget för direkta kostnader i samband med dopingtester och efterföljande kontroller och provtagningar. 5.5 Debiteringsunderlag beräkning av antalet Golfspelare Antalet Golfspelare inom Bolaget läses av vid fyra tillfällen per år enligt närmare beslut av SGF:s Förbundsmöte. Det avläsningstillfälle som ger det högsta antalet anslutna golfspelare utgör debiteringsunderlaget för de slutliga avgifterna. Enligt gällande bestämmelser sker de fyra avläsningarna under perioden 1 juli 15 oktober. 5.6 Övriga villkor Samtliga avgifter ska regleras mot faktura från SGF eller GDF. Om dagen då avtalet blivit giltigt enligt punkten 6.5 nedan infaller efter den 30 juni, ska, förutom inträdesavgiften, årlig fast avgift och årlig rörlig avgift för det året utgå med hälften av avgiften som annars skulle ha betalats. För kalenderår under vilket avtalet upphör att gälla, ska sådana avgifter betalas oreducerade. Avseende avgifterna under punkten 5.2 gäller följande: a) Svenska Golfförbundet debiterar Bolaget en preliminär samt en slutlig avgift. Förfallodatum är 30 april respektive 31 oktober. Den preliminära avgiften grundar sig på 90 % av antalet Golfspelare föregående år. b) SGF Golfsystem debiterar preliminära och slutliga GIT-avgifter kvartalsvis. GITavgiften baseras fram till slutfakturan på antalet Golfspelare föregående år. 6 Övriga villkor 6.1 Aktuell version av bestämmelser mm Om inget annat anges ovan ska detta Avtal alltid tolkas mot vid varje tidpunkt gällande version av bestämmelser, regelverk mm som utfärdats av SGF, GDF eller Riksidrottsförbundet. 6.2 SGF:s insyn i Bolagets registrerade uppgifter i GIT SGF har rätt att i egenskap av personuppgiftsbiträde och förvaltare av Golfens IT-system, behandla av Bolaget registrerade person- och datauppgifter. Affärsrelaterad information som SGF därigenom får ta del av får inte av SGF spridas eller publiceras på annat sätt än som gäller för Medlemsklubbarnas motsvarande information.

9 9(10) 6.3 Omförhandling vid ändrade regler för antidopingarbetet För det fall att Riksidrottsförbundet inför ändrade uppgifter, villkor eller regler för antidopingarbetet, äger SGF rätt att påkalla en tvingande omförhandling och underförstått justering av punkten Omförhandling vid ändrad finansieringsform eller kollektivt försäkringsskydd Om det under gällande avtalstid efter beslut på SGF:s Förbundsmöte införs en väsentligt förändrad organisation eller ny finansieringsmodell för SGF:s verksamhet, innebärandes att Medlemsklubb inte längre ska betala medlemsavgifter mm baserat på debiteringsunderlaget enligt punkten 5.5, eller att det kollektiva försäkringsskyddet upphör, ska de ekonomiska villkoren under avsnitt 5 omförhandlas i syfte att nå en harmonisering med Medlemsklubbarnas nya organisation eller finansieringsmodell. 6.5 Avtalstid Detta avtal gäller från den 1 januari 2012 till den 31 december Avtalet förlängs per automatik med två kalenderår i taget om inte Bolaget säger upp Avtalet senast sex (6) månader innan avtalstidens utgång, eller SGF säger upp Avtalet senast tolv (12) månader innan avtalstidens utgång. Uppsägning ska vara skriftlig. 6.6 Förtida uppsägning Om Bolaget ombildas och därmed blir medlem i SGF upphör avtalet automatiskt att gälla med verkan från den dag beslut om medlemskap fattats av SGF. Erlagda avgifter återbetalas inte. Bolaget har alltid rätt att säga upp avtalet inför varje årsskifte med en (1) månads varsel. Avtalet upphör därmed att gälla vid utgången av det aktuella kalenderåret. 6.7 Avtalsbrott Part som överskrider sin rätt eller åsidosätter sin skyldighet enligt punkten 3 ska återställa vad som rubbats eller fullgöra vad som eftersatts. Om part skriftligen via brev eller e-post påtalar brott mot detta Avtal, och motparten inte vidtar rättelse inom trettio dagar från meddelandet, äger part rätt att säga upp avtalet enligt följande: SGF äger rätt att säga upp Avtalet till upphörande inom nittio (90) dagar från meddelandet om Bolaget a) inte längre uppfyller någon av de fem grundläggande förutsättningarna och kraven enligt punkterna ; b) inte har fullgjort sin skyldighet enligt punkt 4 c) inte har fullgjort de ekonomiska villkoren enligt punkt 5 Bolaget äger rätt att säga upp Avtalet till upphörande inom trettio (30) dagar från meddelandet om Bolaget inte erhållit de rättigheter som följer av punkten 2.

10 10(10) Oaktat vad som sägs ovan, äger SGF rätt att vid utebliven betalning av faktura för SGFoch/eller GIT-avgifterna avstänga Bolaget och Golfspelarna från vidare användning av Golfens IT-system och webbtjänsten Min Golf. Sådan avstängning får göras tidigast 30 dagar räknat från ordinarie förfallodag och ska ha föregåtts av skriftlig påminnelse och varning. 6.8 Särskild verkan av avtalets upphörande Om/när Avtalet upphör att gälla utan samband med beslut om att uppta Bolaget som medlem i SGF, upphör nyttjanderätten/licensen till handicapsystem, banvärderingssystem och Golfens IT-system. SGF äger rätt att återta informationsmaterial, skyltar, inloggningar mm. 6.9 Överlåtelseförbud Part får inte överlåta, upplåta eller pantsätta rättigheter och/eller skyldigheter enligt detta Avtal utan den andre partens skriftliga godkännande Ersättning av tidigare avtal om A1-anslutning För det fall att parterna har haft ett tidigare gällande avtal om A1-anslutning, ersätts det avtalet i sin helhet av detta Avtal Tvist Tvist som rör tillämpningen av detta avtal ska avgöras av allmän domstol. Avtalet har upprättats och utväxlats i två likalydande exemplar. Danderyd Ort och datum Ort och datum För Svenska Golfförbundet För Bolaget /Gunnar Håkansson/ / /

11 Bilaga 1 MEDLEMSKAP I OCH ANSLUTNING TILL SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Svenska Golfförbundet (SGF) ansluter organisationer/sammanslutningar enligt två alternativ, antingen i form av ett medlemskap (M) eller i form av en associering (A). Detta dokument ger en översiktlig beskrivning av viktiga ingångsvärden och processen för anslutning enligt dessa två alternativ. I faktarutorna nedan redovisas handlingar och uppgifter som ska lämnas in vid en ansökan om anslutning till SGF. Endast medlemskap omfattas av Riksidrottsförbundets (RF) och SGF:s fullständiga idrottsliga regelverk. Associationer är dock lika bundna av att i sin idrottsliga verksamhet följa idrottens och SGF:s verksamhetsidé vilka beskrivs här nedan. Därefter följer en beskrivning av grunder och former för anslutning till SGF. Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. Idrott består av träning och lek, tävling och uppvisning. Idrotten ger fysisk, psykisk, social och kulturell utveckling. Vi organiserar vår idrott i självständiga föreningar och förbund som tillsammans utgör en fri och frivillig folkrörelse förenad i Riksidrottsförbundet. Vi delar in vår idrott efter ålder och ambitionsnivå. Med barnidrott avser vi i allmänhet idrott till och med tolv års ålder. Med ungdomsidrott avser vi idrott för tonåringar år. Med vuxenidrott avser vi idrott för dem som är över 20 år. I barnidrotten leker vi och ger barnen tillfälle att pröva på olika idrotter. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten. Tävling är en del av leken och ska alltid ske på barnens villkor. I ungdomsidrotten och vuxenidrotten skiljer vi på breddidrott och elitinriktad idrott. I den elitinriktade idrotten är prestationsförbättring och goda tävlingsresultat vägledande. I breddidrotten är hälsa, trivsel och välbefinnande normgivande, även om prestation och tävlingsresultat ofta tjänar som sporre. Vi är en samlad idrottsrörelse som verkar för samma vision och värdegrund, den genomsyrar alla förbund och föreningar, såväl bredd som elit. Vi värnar om den svenska idrottsrörelsens tradition där elit- och breddverksamhet sker i nära samverkan, som ger inspiration, utveckling och livskraft. Inom idrottsrörelsen respekterar alla förbund och föreningar, såväl elit som bredd varandras roller och verksamhetsvillkor. 1

12 Bilaga 1 Idrotten följer FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s konvention om barns rättigheter (Barnkonventionen) och FN:s internationella konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Idrottens vision Svensk idrott - världens bästa Svensk idrott vill vara bäst i världen för alla på alla nivåer. Vi vill ständigt utvecklas och förbättras både till form och innehåll. Det bygger på en självstyrande och samlad idrottsrörelse med starka förbund och föreningar samt en utbildningsverksamhet i världsklass. Idrottens värdegrund Glädje och gemenskap Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och prestera mera. Demokrati och delaktighet Föreningsdemokratin innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund. Allas rätt att vara med Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet. Rent spel Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att hålla sig inom ramarna för överenskommelser och en god etik och moral. Att verka mot fusk, doping och en osund ekonomi, mot mobbning, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan SGF:s verksamhetsidé SGF ska på RF:s och medlemmarnas uppdrag utveckla golfidrotten och ge service. Detta innebär att vi ska: löpande identifiera och analysera behov och prioriteringar för klubb och golfare, för att kunna erbjuda rätt tjänster och service ha en obruten elitutvecklingskedja från individ/klubb till landslag, samt att utveckla relevanta internationella nätverk 2

13 Bilaga 1 tidigt möta barn och ungdomar på deras arenor och visa på golfen som en attraktiv, rolig och utvecklande idrott för allmänhet och samhälle visa på golfens fördelar som elit- och breddidrott, samt friskvård arbeta för golfanläggningar med hög standard, som garanterar ett hållbart nyttjande av naturresurser samt bidrar till en hälsosam miljö. SGF:s vision Vi skapar förutsättningar för världens bästa golf. Detta innebär att: vi ska vara bland de världsledande nationerna inom internationell tävlingsgolf alla som vill ska ha en möjlighet att spela golf efter sina förutsättningar vi ska vara världens bästa centralorganisation för att skapa mervärden för våra medlemmar SGF:s värdegrund För golfens bästa, i golfens anda. Detta innebär att: vi arbetar mot gemensamma mål och fäster stor vikt vid lyhödhet, delaktighet och samverkan vi ställer kav på rent spel, i allt från spelet på banan till hur vi driver organisationen vi värnar om golfens traditioner och utvecklar vårt bemötande så att det passar framtidens golfare vår verksamhet präglas av en stark och vital demokratisk process och en utvecklad kommunikation för en delaktighet samt en stark genomförandeförmåga

14 Bilaga 1 1 GRUNDER 1.1 SGF är ett specialidrottsförbund (SF) inom RF. SGF delar därmed de demokratiska, mänskliga och idrottsliga värderingar som gäller för idrottsrörelsen i Sverige. SGF har därmed också en skyldighet att följa de idéer, riktlinjer och stadgar som RF anger ska gälla för SF. SGF:s uppdrag inom RF är framför allt att verka för golfens utveckling och ha ett samlat ansvar för golfsporten i Sverige och dess internationella kontakter. Dessutom har SGF uppdrag att bedriva service till sina medlemsklubbar enligt beslut på det högsta beslutande organet inom SGF, Förbundsmötet (FM). 1.2 SGF:s beslutande organ är FM, extra förbundsmöte och förbundsstyrelsen (FS). Då FM inte är samlat är FS beslutande organ. SGF är organiserat i en förtroendevald FS, ett centralt kansli - Golfens Hus - med en Generalsekreterare (GS) som högsta beslutande tjänsteman, 21 golfdistriktsförbund (GDF) på regional nivå, samt ett stort antal golfklubbar (GK) som är de faktiska medlemmarna i SGF. Varje GK är suverän i sina egna beslut, men har genom sitt medlemskap skyldighet att rätta sig efter gällande stadgar, regler, bestämmelser och gemensamma beslut. 2 FORMER 2.1 Medlemskap i SGF SGF erbjuder medlemskap i två steg för GK som uppfyller SGF:s, GDF:s och RF:s regelverk. Första steget är provmedlemskap M2; ett medlemskap med tidsbegränsade rättigheter och skyldigheter. När minst två år har passerat (möjlighet till förlängning finns med ett år i taget om särskilda skäl föreligger) kan GK efter prövning tilldelas tillsvidaremedlemskap M1; medlemskap med icke tidsbegränsade rättigheter och skyldigheter. Enbart GK som uppfyller SGF:s, GDF:s och RF:s demokratiska, etiska, idrottsliga värderingar och stadgar samt utformar verksamheten i enlighet med drottens verksamhetsidé, vision och värdegrund kan erhålla medlemskap. Det är GK:s ansvar att noggrant ta del av och följa regler och krav på handlingar som gäller för ansökan om medlemskap i SGF. Rättigheter som följer av medlemskapet deltagande i SGF:s och GDF:s beslutande verksamhet, Förslags- och rösträtt vid SGF:s förbundsmöte och vid berört GDF-möte tillgång till Golfens IT-system (GIT) i sin helhet att Golf-ID och övriga förmåner och rättigheter tillhandahålls enskilda medlemmar att för golfspelet nyttja och tillämpa vid varje tidpunkt gällande bestämmelser för Regel- och handicapsystemet 4

15 Bilaga 1 godkännande av bana enligt det internationella Banvärderingssystemet slope deltagande i av SGF, RF och GDF arrangerade Utbildningar användande av SGF:s material för Nybörjarutbildning deltagande i av SGF och/eller GDF arrangerade eller sanktionerade mästerskap, Förbunds- och distriktstävlingar media och informationsmaterial, bl.a. Tidningen Svensk Golf, enligt principen ett nummer per hushåll, tidningen Golf & Affärer, Golfguiden (tryckt och digitala versioner), Golf.se, Nyhetsbrev, Ordförandebrev samt GDF-material Riksidrottsförbundets (RF) Grundförsäkring för idrottsföreningar SGF:s medlemsförsäkring vilken omfattar olycksfall-, dödsfalls- och ansvarsförsäkring användande av SGF:s varumärken deltagande i erfarenhetsutbyte mellan medlemsklubbar och associationer genom Introduktionskort avgiftsfria behovsanpassade Bankonsulentbesök Avgiftsfri rådgivning rörande golfverksamhet från Golfens Hus Skyldigheter - tvingande bestämmelser - som följer av medlemskapet minst 50 medlemmar tillämpa vid varje tidpunkt gällande och av SGF fastställda Regelsystemet för golfspel samt SGF:s övriga bestämmelser och riktlinjer för golfspel tillämpa SGF:s vid varje tidpunkt gällande Handicap- och banvärderingssystem följa rekommendationerna i Normalstadgar för Golfklubb ansluta till och använda GIT:s medlemsregister samt i GIT registrera klubbens officiella post- och e-postadesser samt befattningshavare och förtroendevalda förfoga över bana enligt av SGF särskilt upprättad Definition av golfbana följa obligatoriska bestämmelser avseende innehåll i Nyttjanderättsavtal mellan klubb och anläggningsägare medverka i erfarenhetsutbyte i enlighet med SGF:s utfärdade bestämmelser angående Introduktionskort, vad gäller att bereda innehavare av förtjänsttecken (guldmärke, elitmärke, guldklubba eller silvermärke) fritt spel på anläggningen vid ett tillfälle per år upplåta egen eller anvisad bana till Förbunds- och distriktstävlingar i enlighet med SGF:s utfärdade bestämmelser genomföra Hcp-revidering i enlighet med direktiv i Spel- och Tävlingshandboken med Handicapregler, kapitel 4 och 5 för de fall att SGF:s material för Nybörjarutbildning används följa bestämmelserna tillhandahålla Utbildning av förtroendevalda och spelare i enlighet med SGF:s utbildningsplaner - i egen regi eller genom samarbetsavtal inneha ett av Skatteverket utfärdat Organisationsnummer följa SGF:s beslut om Informationsplikt, bl.a. genom att årligen skicka in elektronisk kopia av verksamhetsberättelsen med resultat- och balansräkning samt protokoll från ordinarie och extra årsmöte. 5

16 Bilaga Provmedlemskap-M2 Det är en ideell förening - en GK - som ansöker om provmedlemskap i SGF för en tid av två år. En övergång till tillsvidaremedlemskap M1 kan inte ske tidigare än efter två år, dock finns möjlighet till förlängning av provmedlemskap. Är en förening inte bildad är det första steget förstås att bilda den (läs mer i avsnittet Så bildas en Golfklubb ). Under provmedlemskapet måste klubben kunna erbjuda spel för sina medlemmar på en banvärderad bana samt i övrigt uppfylla krav för medlemskap med avseende bland annat på utbildning och idrottslig verksamhet. Fortsättningsvis i skriften avses med banvärderad bana, en bana banvärderad i enlighet med definition som följer av det internationella slopesystemet, USGA Course- and sloperatingsystem. Golfspel måste erbjudas antingen på en egen banvärderad bana eller genom avtal på en annan banvärderad bana. Se också dokumentet definition av golfbana. Ansökningshandlingar - provmedlemskap M2 Inträdesansökan RF Protokoll från bildande av föreningen Kortfattad beskrivning av klubb Stadgar Medlemsförteckning (minst 50 medlemmar) Verksamhetsplan/verksamhetsinriktning Svar på frågeformulär Golfbana Alternativ 1. Egen bana. Banskiss. Minst 9 hål, banvärderade Saknas banvärdering krävs intyg från distriktets slopegrupp om att banvärdering kan ske inom tre månader från ansökningstillfället. Alternativ 2. Bana under byggnation. Byggnadslov och/eller andra myndighetshandlingar Banskiss. Minst 9 hål. Avtal med banvärderad bana under tiden för provmedlemskapet. Alternativ 3. Bana genom nyttjanderätt. Avtal med banvärderad bana under tiden för provmedlemskapet Handläggning 1. Ansökningshandlingar skickas till SGF. 2. SGF skickar handlingarna till berört GDF för remissyttrande och beslutsrekommendation. 3. SGF fattar beslut om 2-årigt provmedlemskap ska beviljas. 6

17 Bilaga 1 Överklagande av beslut Om ansökande GK inte är nöjd med SGF:s beslut beträffande ansökan om inval, kan beslutet överklagas till Riksidrottsförbundets Riksidrottsnämnd (RIN) som är högsta beslutande idrottsorgan (se 15 kap. RF:s stadgar) Tillsvidaremedlemskap M1 Efter minst två års provmedlemskap kan en övergång till tillsvidaremedlemskap M1 ske men tidigast efter två år. För en övergång krävs tillgång till egen banvärderad bana eller minst ett femårigt nyttjanderättsavtal med annan banvärderad bana samt att kraven i övrigt uppfylls för medlemskap med avseende på bland annat utbildning och idrottslig verksamhet. Om inte tillsvidaremedlemskap beviljas kan förlängning av provmedlemskap ske till det årsskifte som inträffar närmast efter att ytterligare ett år har passerat. Ansökningshandlingar tillsvidaremedlemskap M1 Senaste årsredovisning Verksamhetsplan/verksamhetsinriktning Fastställda utbildningsplaner för anställda och ideella ledare Golfbana Alternativ 1. Egen bana. Banskiss. Minst 9 hål, banvärderade Saknas banvärdering krävs intyg från distriktets slopegrupp om att banvärdering kan ske inom tre månader från ansökningstillfället. Alternativ 2. Bana genom nyttjanderätt. Minst femårigt avtal med banvärderad bana. Handläggning 1. SGF tillskriver GK tre månader före utgången av 2 års provmedlemskap M2 att ansöka om förlängning av medlemskap. 2. GK skickar handlingarna till SGF två månader före utgången av medlemskapet. 3. SGF skickar handlingarna till berört GDF för remissyttrande och beslutsrekommendation. GDF ska bedöma hur väl GK har utvecklat sin verksamhet under provmedlemskapet och om kriterierna för fortsatt medlemskap uppfylls. 4. SGF fattar beslut om: a. provmedlemskap M2 ska förlängas, b. tillsvidaremedlemskap M1 ska beviljas, c. medlemskap ska upphöra. 7

18 Bilaga 1 Överklagande av beslut Om ansökande GK inte är nöjd med SGF:s beslut kan beslutet överklagas till Riksidrottsförbundets Riksidrottsnämnd (RIN) som är högsta beslutande idrottsorgan (se 15 kap. RF:s stadgar). 2.2 Associering till SGF SGF upplåter också möjlighet för aktiebolag att ansluta sig. Denna anslutningsform kallas association (A). En associering regleras via ett särskilt associationsavtal mellan SGF och berörd organisation. Anslutning sker genom tecknande av A1- eller A2-avtal Anslutning A1 Aktiebolag som bedriver golf som idrottslig verksamhet i enlighet med idrottens verksamhetsidé, vision och värdegrund kan ansluta till SGF genom ett årsvis rullande A1-avtal. Bolaget kan bl.a. erbjuda rätt att spela genom aktieägande eller genom innehav av så kallade spelrätter. Spelaren måste kunna erbjudas spel på egen banvärderad bana eller genom minst femårigt avtal på annan banvärderad bana i geografisk närhet. I valet att bedriva golfidrott genom ett avtal med SGF finns vissa begränsningar i de rättigheter som en fullvärdig medlem erhåller. Då associationen varken är medlem i SGF eller RF saknas således rösträtt i båda dessa organisationer. Av det följer också att associationens spelare inte kan delta i Lag-SM eller ta emot RF:s individuella mästerskapstecken. Bolaget kan inte ta emot RF-bidrag, exempelvis aktivitetsbidrag eller mottaga eventuella andra förmåner som riktar sig till enbart medlemsföreningar. Associationens rättigheter och skyldigheter regleras i rullande ettårsavtal med SGF. Rättigheter som följer av associering med A1-avtal erhålla Inbjudan/kallelse att närvara vid SGF:s och GDF:s och GDF:s beslutande verksamhet (dock utan förslags- och rösträtt) tillgång till Golfens IT-system (GIT) i sin helhet Golf-ID och övriga förmåner och rättigheter tillhandahålls enskilda spelare att för golfspelet nyttja och tillämpa vid varje tidpunkt gällande bestämmelser för Regel- och handicapsystemet godkännande av bana enligt det internationella Banvärderingssystemet slope deltagande i av SGF, RF och GDF arrangerade Utbildningar användande av SGF:s material för Nybörjarutbildning deltagande i av SGF och/eller GDF arrangerade eller sanktionerade mästerskap, Förbunds- och distriktstävlingar, med vissa inskränkningar media och informationsmaterial, bl.a. Tidningen Svensk Golf, enligt principen ett nummer per hushåll, tidningen Golf & Affärer, Golfguiden (tryckt och digitala versioner), Golf.se, Nyhetsbrev, Ordförandebrev samt GDF-material SGF:s medlemsförsäkring vilken omfattar olycksfall-, dödsfalls- och ansvarsförsäkring användande av SGF:s varumärken deltagande i erfarenhetsutbyte mellan medlemsklubbar och associationer genom Introduktionskort 8

19 Bilaga 1 avgiftsfria behovsanpassade Bankonsulentbesök Avgiftsfri rådgivning rörande golfverksamhet från Golfens Hus Skyldigheter - tvingande bestämmelser - som följer av associering med A1-avtal tillämpa vid varje tidpunkt gällande och av SGF fastställda Regelsystemet för golfspel samt SGF:s övriga bestämmelser och riktlinjer för golfspel tillämpa SGF:s vid varje tidpunkt gällande Handicap- och banvärderingssystem ansluta till och använda GIT:s medlemsregister förfoga över bana enligt av SGF särskilt upprättad Definition av golfbana medverka i erfarenhetsutbyte i enlighet med SGF:s utfärdade bestämmelser angående Introduktionskort, vad gäller att bereda innehavare av förtjänsttecken (guldmärke, elitmärke, guldklubba eller silvermärke) fritt spel på anläggningen vid ett tillfälle per år. upplåta egen eller anvisad bana till Förbunds- och distriktstävlingar i enlighet med SGF:s utfärdade bestämmelser genomföra Hcp-revidering i enlighet med direktiv i Spel- och Tävlingshandboken med Handicapregler, kapitel 4 och 5 för de fall att SGF:s material för Nybörjarutbildning används, följa bestämmelserna tillhandahålla Utbildning i enlighet med SGF:s utbildningsplaner - i egen regi eller genom samarbetsavtal att associationen är ett Aktiebolag följa SGF:s beslut om Informationsplikt, bl.a. genom att årligen skicka in elektronisk kopia av verksamhetsberättelsen med resultat- och balansräkning samt protokoll från ordinarie och extra bolagsstämma Ansökningshandlingar anslutning A1 Beskrivning av organisationen Spelrättsförteckning Verksamhetsplan/verksamhetsinriktning Svar på frågeformulär Fastställda utbildningsplaner Golfbana Alternativ 1. Egen bana. Banskiss. Minst 9 hål, banvärderade Saknas banvärdering krävs intyg från distriktets slopegrupp om att banvärdering kan ske inom tre månader från ansökningstillfället. Alternativ 2. Bana under byggnation. Byggnadslov, med tillstånd för byggstart, för minst 9 hål med möjlighet att banvärdera samt andra myndighetshandlingar Banskiss. Avtal med banvärderad bana under tiden för byggnationen. Alternativ 3. Bana genom nyttjanderätt. Minst femårigt avtal med banvärderad bana. 9

20 Bilaga 1 Handläggning 1. Ansökningshandlingar skickas till SGF. 2. SGF skickar handlingarna till berört GDF för remissyttrande och beslutsrekommendation. 3. SGF fattar beslut om anslutning ska beviljas. 4. Efter beviljande om association översänds A1-avtal för underskrift Anslutning-A2 Juridisk person kan också ansluta till SGF genom ett årsvis rullande A1-avtal. Det är vanligtvis en öppen golfbana, en så kallad Pay & Play- bana utan medlemmar och utan individuella spelrätter kopplade till anläggningen. En sådan organisation saknar rösträtt på SGF:s förbundsmöte. I övrigt regleras dess rättigheter och skyldigheter i avtal med SGF. En P&P-bana kan använda SGF:s material för nybörjarutbildning genom utbildad tränare under förutsättning att banan är slopevärderad. Uppspel och spel kan då genomföras på den egna P&P-banan. Rättigheter som följer av associering med A2-avtal erhålla Inbjudan/kallelse att närvara vid SGF:s och GDF:s och GDF:s beslutande verksamhet (dock utan förslags- och rösträtt) tillgång till Golfens IT-system (GIT), enligt särskild debitering och överenskommelse att för golfspelet nyttja och tillämpa vid varje tidpunkt gällande bestämmelser för Regel- och handicapsystemet godkännande av bana enligt det internationella Banvärderingssystemet slope deltagande i av SGF, RF och GDF arrangerade Utbildningar användande av SGF:s material för Nybörjarutbildning media och informationsmaterial, bl.a. Tidningen Svensk Golf och Golfguiden (tryckt och digitala versioner), enligt särskild debitering och överenskommelse samt tidningen Golf & Affärer, Golf.se, Nyhetsbrev, Ordförandebrev och GDFmaterial SGF:s medlemsförsäkring vilken omfattar olycksfall-, dödsfalls- och ansvarsförsäkring användande av SGF:s varumärken deltagande i erfarenhetsutbyte mellan medlemsklubbar och associationer genom Introduktionskort avgiftsfria behovsanpassade Bankonsulentbesök Avgiftsfri rådgivning rörande golfverksamhet från Golfens Hus 10

21 Bilaga 1 Skyldigheter - tvingande bestämmelser - som följer av associering med A2-avtal tillämpa vid varje tidpunkt gällande och av SGF fastställda Regelsystemet för golfspel samt SGF:s övriga bestämmelser och riktlinjer för golfspel tillämpa SGF:s vid varje tidpunkt gällande Handicap- och banvärderingssystem förfoga över bana enligt av SGF särskilt upprättad Definition av golfbana medverka i erfarenhetsutbyte i enlighet med SGF:s utfärdade bestämmelser angående Introduktionskort, vad gäller att bereda innehavare av förtjänsttecken (guldmärke, elitmärke, guldklubba eller silvermärke) fritt spel på anläggningen vid ett tillfälle per år. upplåta egen eller anvisad bana till Förbunds- och distriktstävlingar i enlighet med SGF:s utfärdade bestämmelser för de fall att SGF:s material för Nybörjarutbildning används, följa bestämmelserna tillhandahålla Utbildning i enlighet med SGF:s utbildningsplaner - i egen regi eller genom samarbetsavtal att associationen är ett Aktiebolag följa SGF:s beslut om Informationsplikt, bl.a. genom att årligen skicka in elektronisk kopia av verksamhetsberättelsen med resultat- och balansräkning samt protokoll från ordinarie och extra bolagsstämma Ansökningshandlingar anslutning A2 Beskrivning av organisationen Verksamhetsplan/verksamhetsinriktning Banskiss Lagfart och/eller andra myndighetshandlingar Ev. Arrendeavtal med markägare Handläggning 1. Ansökningshandlingar skickas till SGF. 2. SGF skickar handlingarna till berört GDF för remissyttrande och beslutsrekommendation. 3. SGF fattar beslut om anslutning ska beviljas. 4. Efter beviljande om association översänds A2-avtal för underskrift. 11

22 Bilaga 2 Fördelning och mottagande av förbunds- och distriktstävlingar Bakgrund: I SGF:s stadgar 3 kap. 3 2p. har en klubb:. förbundit sig att i sin idrottsliga verksamhet följa RF:s, SGF:s och berört GDF:s stadgar, tävlingsregler och tävlingsbestämmelser, övriga bestämmelser och beslut fattade av överordnat idrottsorgan. Fördelning och mottagande av förbunds- och distriktstävlingar är exempel på sådana övriga bestämmelser som avses i SGF:s stadgar 3 kap. 3 2p. Hänvisning till dessa bestämmelser görs också i associationsavtalen för A1 anslutning till SGF samt är en obligatorisk bestämmelse i SGF:s förslag till nyttjanderättsavtal mellan klubb och banägare. VO Tävling och Idrottsutveckling redovisar nedan de tävlingar som omfattas av bestämmelserna och beskriver arbetsordningen när det gäller klubbarnas skyldigheter att motta och arrangera tävlingarna. Förbunds- och Distriktstävlingar: Tävlingar på förbundsnivå omfattar: SGF:s Internationella åtaganden, VM, EM, NM, landskamper eller motsvarande SGF:s SM- och RM-tävlingar SGF:s Juniortävlingar, Tour, Cup och JSM Klubblag SGF:s Nationella Seriespel, Lag-SM och underliggande divisioner SGF:s Senior Tour SGF:s Riksomfattande Handicaptävlingar Skol-SM HandiGolf Tour Tävlingar på distriktsnivå omfattar: GDF:s Scratchtävlingar - enstaka eller som Order of Merit GDF:s Seriespel för olika åldersgrupperingar GDF:s Juniortävlingar GDF:s Seniortävlingar för herrar och damer GDF:s DM-tävlingar Arbetsordning, deltagare och process: När det gäller planering och fördelning av SGF:s förbundstävlingar finns en väl inarbetad modell och arbetsordning. SGF har det övergripande ansvaret och inventerar de tävlingar som är aktuella att fördela inom 21 Golfdistriktsförbund (GDF) inför kommande år. Förutom det vi själva är huvudmän för i Golfens Hus kan även andra tävlingar bli aktuella som ett resultat av: 1

23 Bilaga 2 Internationellt samarbete där vi är beroende av vad som sker inom EGA, ET (inklusive undertourer), LET, PGA, LPGA samt Nordiska Ligan, Önskemål och planering inom SGF:s tävlingsverksamhet för seniorer, juniorer, handigolf etc., Samarbetet med SGF:s kommersiella samarbetspartners. På årsbasis kan det handla om cirka tävlingsaktiviteter som ska fördelas och tidsplaneras så geografiskt rättvist på arrangörsdistrikt som möjligt inför kommande säsong. Denna grovplanering som SGF ansvarar för ska vara klart senast i mitten av september. I början av oktober leder sedan SGF en TKO-konferens med uppgift att inom 21 distrikt fördela förbundstävlingarna kommande säsong (TKO står för tävlingskommittéordförande inom ett GDF). En till två tävlingsrepresentanter deltar från varje GDF, vilka bör ha tilldelats mandat att kunna besluta om att ta emot förbundstävlingar till distriktet. GDF har därför i god tid fått ta del av SGF:s grovplanering och det är viktigt att representanterna kommer med så blanka kalendrar som möjligt för att bland annat undvika krockar med redan inbokade GDF-aktiviteter. Efter TKO-konferensen har varje GDF ansvaret att fördela tilldelade förbundstävlingar inom distriktets klubbar/anläggningar. Fördelningen sker vid Erfa- och planeringsträffar i respektive GDF under november. Deltagare är tävlingsrepresentanter för såväl klubbar som banägare vilka i god tid före har fått ta del av fördelningen vid TKO-konferensen och bör ha tilldelats mandat att kunna besluta om att ta emot förbundstävlingar till den egna klubben/anläggningen. Vid distriktens Erfa- och planeringsträffar fördelas också distriktens egna tävlingar. Arrangörsklubbarna rapporteras till SGF, efter beslutad fördelningen vid distriktens Erfa- och planeringsträffar, för upprättande av den nationella tävlingskalendern kommande år. Parallellt med processen att fördela tävlingar ansvarar SGF för tillsättning av förbundsdomare samt ibland även Tournament Directors för det operativa genomförandet av tävlingen. Inträffar avhopp eller att utsedd arrangörsklubb av olika anledningar måste avstå ett arrangemang ska aktuellt GDF i första hand hitta en ersättande arrangör. I andra hand engageras SGF i arbetet att hitta en ersättare. Att enligt gällande fördelningsmodell vara mottagare av förbunds- och distriktstävlingar är som sagt ett stadgeenligt, solidariskt obligatorium som följer av anslutningen till SGF. Fördelningsmodellen är väl inarbetad där bland annat bantyp och hänsyn till tidigare års åtaganden beaktas. I tillägg till det idrottsliga betyder värdskapet mycket i form av uppmärksamhet för många arrangörsklubbar. 2

24 Bilaga 3 Till den det berör Policy för SGF:s introduktionskort Hej, Våren är här och med den längtan att ge sig ut på golfbanan för en ny förhoppningsvis inspirerande och härlig säsong! Med en ny golfsäsong kommer också frågan om introduktionskort och vad som gäller för dessa. Därför vill jag uppmärksamma dig och din klubb på den policy som antogs på Förbundsmötet Att notera ur policyn: Besök ska föranmälas för att klubben ska förväntas bjuda på fritt spel. Användning av introduktionskort begränsas till en gång per år och klubb. En klubb eller anläggning ansluten till SGF kan välja att stå utanför utbytet och anmäler det då till SGF. Klubben erhåller då inga kort. Innehavare av förtjänsttecken (guldmärke, elitmärke, guldklubba eller silvermärke) skall beredas spel enligt policyn på samtliga klubbar och anläggningar anslutna till SGF. Övriga innehavare av introduktionskort skall beredas spel enligt policyn på de klubbar och anläggningar som deltar i utbytet. Policyn i sin helhet hittar du på - här finns också en lista på de klubbar som deltar och inte deltar i utbytet. En första lista publiceras i början av maj. Om din klubb ej önskar delta i detta utbyte ber vi er att återkomma till oss snarast med detta besked, via mejl till sandra.fagerstrom@golf.se Det brev som skickats till de personer som har förtjänsttecken och därmed enligt policyn rätt till fritt spel på landets samtliga golfklubbar och anläggningar bifogas detta brev för kännedom. Jag vill med detta önska dig och din klubb en härlig och framgångsrik golfsäsong! Svenska Golfförbundet Gunnar Håkansson Generalsekreterare 1

Avtal om associering (A2)

Avtal om associering (A2) Ver 2012.2 rev 2016 1(10) Avtal om associering (A2) Parter 1. Svenska Golfförbundet nedan SGF 2. Golfbolaget nedan Bolaget Namn: Adress: Postnr: Postadress: Org.nr: Anläggning Anläggningens namn: nedan

Läs mer

Avtal om associering (A1)

Avtal om associering (A1) Ver 2012.1 rev 2016 och 2017 1(13) Avtal om associering (A1) Parter 1. Svenska Golfförbundet nedan SGF 2. Golfbolaget nedan Bolaget Namn: Adress: Postnr: Postadress: Org.nr: Anläggning Anläggningens namn:

Läs mer

Verksamhetsinriktning 2014-2015

Verksamhetsinriktning 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING BLEKINGE IDROTTSFÖRBUND 2014-2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För Riksidrottsstyrelsens (RS) ledning av verksamheten fattar RF-stämman beslut om en tvåårig verksamhetsinriktning

Läs mer

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn:

STADGAR. Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26. Föreningens tidigare namn: STADGAR Södermalms Taekwon-Do Klubb Stockholm Bildad 2002-05-26 Föreningens tidigare namn: LäS ITF Taekwon-Do Klubb Student Taekwon-Do Klubb Stockholm Innehåll 1 kap Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål...

Läs mer

för medlemskap i Svenska Golfförbundet, kategori M2.

för medlemskap i Svenska Golfförbundet, kategori M2. FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG för medlemskap i Svenska Golfförbundet, kategori M2. En ansökan om medlemskap i SGF ska bl.a. så noggrant som möjligt besvara nedanstående frågor. En nyanslutning är alltid tidsbegränsad

Läs mer

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt.

Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. Stadgar för Sjöbo Fitnesscenter Förslag inför årsmöte 2015 och stadgarna fastställda vid samma tidpunkt. 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva fysisk aktivitet som

Läs mer

STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING

STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING STADGAR FÖR SCANIA ROAD RUNNERS IDROTTSFÖRENING 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision

Läs mer

För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka.

För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka. Stadgar för Botkyrka Golfklubb För Botkyrka Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 3 mars 1980 och med hemort i Botkyrka. Stadgarna fastställda 12 mars, 1981 Stadgarna ändrade 1987 1990 1995

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

7. SÅ BILDAS EN GOLFKLUBB

7. SÅ BILDAS EN GOLFKLUBB 7. SÅ BILDAS EN GOLFKLUBB Varför bilda en golfklubb? En idrottsförening är vilket framgår av namnet en samling människor som i organiserad form bedriver idrottslig verksamhet. Idrottens verksamhetsidé

Läs mer

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott

Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Riksidrottsförbundets anvisningar för barnoch ungdomsidrott Ambitionen är att anvisningarna ska hjälpa förbund och föreningar till ökad medvetenhet om vad man håller på med och varför. Anvisningarna utgår

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Riksidrottsförbundet 2012 2013

Verksamhetsinriktning. Riksidrottsförbundet 2012 2013 Verksamhetsinriktning Riksidrottsförbundet 2012 2013 STOCKHOLM AUGUSTI 2011 ANDRÈN & HOLM BILD: Bilbbyrån & Helena Björck För riksidrottsstyrelsens (RS) ledning av verksamheten fattar RF-stämman beslut

Läs mer

Att arrangera en golftävling 2013

Att arrangera en golftävling 2013 2012-11-30 Att arrangera en golftävling 2013 Alla golftävlingar i Sverige måste ha godkända tävlingsbestämmelser. Är det ett företag eller en organisation utanför golfen, ej ansluten till Svenska Golfförbundet

Läs mer

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014.

Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. Propositioner till IK NocOut.se årsmöte 2014. I texten markeras ny text med fet stil och understruket = ny text föreslagen av styrelse, och delvis med inkomna motioner som grund. Kursiverad överstruken

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2016-2019 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

STADGAR för den ideella föreningen

STADGAR för den ideella föreningen STADGAR för den ideella föreningen KFUM Uppsala dam- och ungdomsbasket, benämnd Uppsala Basket Organisationsnummer: 817602-7962 Föreningsnummer: 27119-03 Hemort i Uppsala kommun 1 Uppsala Basket är en

Läs mer

Närvarorätt 16 Upplåtaren har närvaro- och yttranderätt vid klubbens styrelsemöten vid gemensamma ärenden.

Närvarorätt 16 Upplåtaren har närvaro- och yttranderätt vid klubbens styrelsemöten vid gemensamma ärenden. Avtal Mellan Upplåtaren Björnhults Golfbana (Björnhult Golf AB) och Klubben Björnhults GK och dess enskilda medlemmar har träffats följande avtal om upplåtelse för golfspel på Björnhults Golfbanas 18 +

Läs mer

Stadgar fö r Va stera s Cykelklubb

Stadgar fö r Va stera s Cykelklubb Stadgar fö r Va stera s Cykelklubb Baserade på RF:s STADGEMALL FÖR IDROTTSFÖRENINGAR v2.2 (Fastställd av Riksidrottsstyrelsen den 11 oktober 2013). Text som skiljer sig från stadgemallen markeras med grå

Läs mer

1. Bakgrund och förutsättningar

1. Bakgrund och förutsättningar sidan 2 1. Bakgrund och förutsättningar GDF är självständiga juridiska personer (ideella föreningar) som verkar inom ett bestämt geografiskt område. Samtliga golfklubbar i detta område blir genom medlemskapet

Läs mer

SHIF/SPK:s Värdegrund

SHIF/SPK:s Värdegrund VÄRDEGRUND 1 SHIF/SPK:s Värdegrund Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommittés (SHIF/SPK) värdegrundsarbete är en del av hela idrottsrörelsens arbete. En värdegrund beskriver

Läs mer

Förbundsstyrelsens yttrande över motion från Hallands GDF Utökad verksamhetsrevision

Förbundsstyrelsens yttrande över motion från Hallands GDF Utökad verksamhetsrevision Version 28 feb 2015 MOTION NR 3/2015 Förbundsstyrelsens yttrande över motion från Hallands GDF Utökad verksamhetsrevision Motionen Motionären föreslår att antalet verksamhetsrevisorer utökas från två till

Läs mer

Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF.

Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF. Version 31 januari 2015 PROPOSITION NR 1/2015 Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF. 1. Sammanfattning av förslaget Förbundsstyrelsen föreslår att

Läs mer

11.4 Svenska E-sportförbundet

11.4 Svenska E-sportförbundet 11.4 Medlemsansökan Svenska E-sportförbundet 11.4 Svenska E-sportförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska E-sportförbundets ansökan om medlemskap.

Läs mer

Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF

Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF Version 28 feb 2015 PROPOSITION NR 1/2015 Ändrade regler för beräkning och betalning av de årliga medlems- och GIT-avgifterna till SGF 1. Sammanfattning av förslaget Förbundsstyrelsen föreslår att förbundsmötet

Läs mer

Rockatorp Golfklubb styrdokumet

Rockatorp Golfklubb styrdokumet Rockatorp Golfklubb styrdokumet 2004-10-12 1. Syfte GK har som ändamål att verka för att medlemmar kan utöva golfspel i enlighet med idrottens verksamhetsidé. 1.1 Idrottens verksamhetsidé Idrott är fysisk

Läs mer

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET

SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET VERKSAMHETSPLAN 2013-2018 SVENSKA BASEBOLL OCH SOFTBOLL FÖRBUNDET IDROTTEN VILL Idrottsrörelsens Verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. STADGAR för den ideella föreningen Jönköping Curling Club (JCC) med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 28 december 1961 Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den 2011.05.16 Idrottsrörelsens

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013-

VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013- VERKSAMHETSINRIKTNING FÖR SVENSKA GOLFFÖRBUNDET 2013-1. INLEDNING Den verksamhetsinriktning som föreläggs Förbundsmötet (FM) omfattar alla verksamheter inom SGF. Förbundsstyrelsen (FS) är styrelse och

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN

VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSINRIKTNING & VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 1 SKÅNEIDROTTEN VERKSAMHETSIDÈ Skåneidrotten är samlingsbegreppet för Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne. Skåneidrottens huvuduppdrag

Läs mer

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012...

Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna ändrade 21 februari 1998... Stadgarna ändrade 2 mars 2005... Stadgarna ändrade 25 april 2012... SGF:s NORMALSTADGAR FÖR GOLFKLUBB 1. STADGAR för Sölvesborgs Golfklubb, som är en ideell förening, stiftad den 20 januari 1988 och med hemort i Sölvesborg Stadgarna fastställda 20 januari 1988 Stadgarna

Läs mer

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid.

Vansinnigt Viktiga Vägval. En plan för arbete med Föreningens framtid. Vansinnigt Viktiga Vägval. 1 2 3 4 En plan för arbete med Föreningens framtid. Tillsammans mot framtidens idrott Med ett gott stöd av SISU Idrottsutbildarna Örebro kan din förening ta ett helhetsgrepp

Läs mer

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015)

STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM. (antagna på årsmöte mars 2015) STADGAR FÖR IFK HÄSSLEHOLM (antagna på årsmöte mars 2015) INNEHÅLLSFÖRTECKNING IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÉ... 4 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 5 1. Ändamål... 5 2. Sammansättning... 5 3. Tillhörighet m.m....

Läs mer

Ändamålsbeskrivning för behandling av personuppgifter i GIT

Ändamålsbeskrivning för behandling av personuppgifter i GIT Dokumenttyp Legalt dokument Utarbetat av Område/sändlista Datum Version Bo Bengtsson Allmän handling 2008-09-18 2.1 SGF Golfsystem AB Ändamålsbeskrivning för behandling av personuppgifter i GIT Version

Läs mer

BTK Scanias stadgar. Antagna

BTK Scanias stadgar. Antagna BTK Scanias stadgar Antagna 2016-09-12 Innehåll Sid 3. 1 kap: Allmänna bestämmelser 4. 2 kap: Föreningens medlemmar 5. 3 kap: Årsmöte och övriga möten 7. 4 kap: Revision 8. 5 kap: Styrelsen 9. Bilaga 1:

Läs mer

Dalarnas Idrottsförbund. SISU Idrottsutbildarna

Dalarnas Idrottsförbund. SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014-2015 1 2 Dalarnas Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna gemensam verksamhetsinriktning 2014-2015 Sidan Dalaidrottens verksamhetsidé 4 Vi utvecklar idrotten i Dalarna 4 Dalaidrottens

Läs mer

Styrelsens förslag om stadgeändring

Styrelsens förslag om stadgeändring Styrelsens förslag om stadgeändring Kommentarer till föreslagna stadgeändringarna är medlemmar i Svenskt Friluftsliv och ett av kraven för att vara medlem är att organisationen ska vara rikstäckande med

Läs mer

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN

SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN SJÖVIKEN IF VERKSAMHETSPLAN 2018 Värdegrund Målsättning Tävlingsverksamhet Anläggningar Ambassadörsskap ANDT-policy Inriktning enligt RF:s Strategi 2025 Inledning 2017 års verksamhet innebar att besökarantalet

Läs mer

Västergötlands Golfförbund Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018

Västergötlands Golfförbund Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018 Sida 1(10) Höstårsmöteshandlingar 17 november 2018 Sida 2(10) 1. Mötets öppnande Höstårsmöte 2018-11-17 Föredragningslista 2. Upprop, fullmaktsgranskning och fastställande av röstlängd av den av FS upprättande

Läs mer

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Trygg förening Loggan Handlingsplanen gäller från nov 2015, revideras nov 2016 Sida 1 En trygg förening för alla vårt gemensamma

Läs mer

Friidrott för 2010-talet

Friidrott för 2010-talet Friidrott för 2010-talet Hej! Här kommer nu den utlovade sista delen Enhetliga och demokratiska avgifter och sanktioner som en del av det uppdrag årsmötet gav Svenska Friidrottsförbundets styrelse kring

Läs mer

KONSTÅKNINGEN VILL 2014 2016 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen vid Förbundets Årsmöte 20 september 2014

KONSTÅKNINGEN VILL 2014 2016 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen vid Förbundets Årsmöte 20 september 2014 KONSTÅKNINGEN VILL 2014 2016 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen vid Förbundets Årsmöte 20 september 2014 1 Innehåll 4 SVENSK KONSTÅKNING FRAMGÅNGSRIK IDROTT 5 VERKSAMHETSIDÉ 6 VÄRDEGRUND

Läs mer

IFK Simning Åland. Föreningshandbok. Kjell Hansen 2015-10-14

IFK Simning Åland. Föreningshandbok. Kjell Hansen 2015-10-14 Föreningshandbok Kjell Hansen 2015-10-14 Innehåll Värdegrunder...1 Idrottens verksamhetsidé...1 Idrott är...1 Idrott består av...1 Idrotten ger...1 Vi delar in vår idrott...1 Idrotten följer...1 Idrottens

Läs mer

Verksamhetsplan Stockholm Golfförbund

Verksamhetsplan Stockholm Golfförbund Verksamhetsplan 2016 Stockholm Golfförbund VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Golfförbund (SGDF) representerar golfklubbarna i Stockholms Golfdistrikt i Svenska Golfförbundets (SGF) rådgivande och beslutande

Läs mer

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF

Spel- och Tävlingshandboken reglerar spel- och tävlingsverksamheten på samtliga klubbar som är medlemmar i eller associerade till SGF Boken distribuerades i början av februari Den kan nu beställas på golfbokhandeln kostar 115:- Handicapregler finns inte i denna utgåva av SoT SoT kommer att finnas på nätet: www.golf.se/sot Spel- och Tävlingshandboken

Läs mer

STADGAR. FÖR Värmlands Golfdistriksförbund. Värmlands GDF Sida 1

STADGAR. FÖR Värmlands Golfdistriksförbund. Värmlands GDF Sida 1 STADGAR STADGAR FÖR Värmlands Golfdistriksförbund Värmlands GDF Sida 1 Innehållsförteckning Reviderade av Svenska Golfförbundets Förbundsmöte 2004-04-24, 2005-04-23 2006-04-29, 2009-04-25 och 2011-04-16.

Läs mer

Stadgar för Svenska Golfförbundet

Stadgar för Svenska Golfförbundet Stadgar för Svenska Golfförbundet 1 kap Svenska Golfförbundet 1 Uppgift Svenska Golfförbundet (SGF) är Sveriges Riksidrottsförbunds (RF) specialförbund för golf. 2 Ändamål SGF har ett samlat ansvar för

Läs mer

2. Verksamhetsinriktning och frågeformulär för medlemskap och anslutning till Svenska Golfförbundet

2. Verksamhetsinriktning och frågeformulär för medlemskap och anslutning till Svenska Golfförbundet 2007-02-01 2. Verksamhetsinriktning och frågeformulär för medlemskap och anslutning till Svenska Golfförbundet Medlemskap M2 SGF lägger stor vikt vid att skapa sig en bild av den nybildade golfklubbens

Läs mer

KONSTÅKNINGEN VILL 2013-2014 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen på Förbundsstyrelsemötet 20 april 2013

KONSTÅKNINGEN VILL 2013-2014 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen på Förbundsstyrelsemötet 20 april 2013 KONSTÅKNINGEN VILL 2013-2014 Konståkningens verksamhetsidé och riktlinjer Antagen på Förbundsstyrelsemötet 20 april 2013 1 Innehåll 4 SVENSK KONSTÅKNING FRAMGÅNGSRIK IDROTT 5 VERKSAMHETSIDÉ 6 VÄRDEGRUND

Läs mer

Styrelsens förslag om stadgeändring

Styrelsens förslag om stadgeändring Styrelsens förslag om stadgeändring Kommentarer till föreslagna stadgeändringarna är medlemmar i Svenskt Friluftsliv och ett av kraven för att vara medlem är att organisationen ska vara rikstäckande med

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Hofgårds Golfklubb

VERKSAMHETSPLAN 2019 Hofgårds Golfklubb VERKSAMHETSPLAN 2019 Hofgårds Golfklubb Inledning Hofgårds GK har runt 600 medlemmar. Medelåldern i klubben är 47 år och fördelning män 74 % och kvinnor 26%. Andelen juniorer upp till 20 år är 13% (83

Läs mer

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom Identitetsfederationen för offentlig sektor. för Leverantör av eid-tjänst 1 (7) Anslutningsavtal för Leverantör av eid-tjänst inom Identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (7) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

STADGAR FÖR STORSJÖBYGDENS GOLFKLUBB

STADGAR FÖR STORSJÖBYGDENS GOLFKLUBB STADGAR FÖR STORSJÖBYGDENS GOLFKLUBB Innehållsförteckning STADGAR FÖR STORSJÖBYGDENS GOLFKLUBB... 3 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 5 1 ÄNDAMÅL... 5 2 SAMMANSÄTTNING... 5 3 TILLHÖRIGHET M. M.... 5 4 BESLUTANTIDE

Läs mer

FÖRÄNDRING AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) STADGAR AVSEENDE 1 OCH 2 KAPITLET SAMT INFÖR FM GÄLLANDE 3, 4 OCH 5 KAPITLET

FÖRÄNDRING AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) STADGAR AVSEENDE 1 OCH 2 KAPITLET SAMT INFÖR FM GÄLLANDE 3, 4 OCH 5 KAPITLET Proposition nr 2 - FM 2005 Förbundsstyrelsens förslag till FM 2005 FÖRÄNDRING AV SVENSKA GOLFFÖRBUNDETS (SGF) STADGAR AVSEENDE 1 OCH 2 KAPITLET SAMT INFÖR FM GÄLLANDE 3, 4 OCH 5 KAPITLET Bakgrund SGF:s

Läs mer

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16

Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Stadgar för SPF Seniorerna Filbyter Linköping Antagna vid årsmötet 2015-02-16 Innehåll sid 1 Namn 2 2 Ändamål 2 3 Medlemskap 2 4 Möten 2 Tid för årsmötekallelse motioner 2 Extra årsmöte 3 Antal möten 3

Läs mer

Svenska Golfförbundet. Vision

Svenska Golfförbundet. Vision Allmänt Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbunds huvuduppgift är att verka på de anslutna klubbarnas uppdrag och, i enlighet med RF:s och SGF:s stadgar såsom SGF:s regionala organ, ha ett samlat ansvar

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963.

STADGAR. För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. STADGAR För den ideella föreningen Göteborgs Vattenskidklubb med hemort i Göteborgs kommun. Bildad den 15 september 1963. Stadgarna senast ändrade av årsmötet den 25 maj 2008. IDROTTSRÖRELSENS VERKSAMHETSIDÈ

Läs mer

Stadgar för GF Nissaflickorna

Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för GF Nissaflickorna Stadgar för den ideella föreningen GF Nissaflickorna med hemort i Halmstads kommun. Föreningen bildades den 11 april 1953. Stadgarna senast fastställda av årsmöte den 6 mars

Läs mer

Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet

Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet Svenska Shorinji Kempoförbundet bildades 1993 11 06. Medlem i World Shorinji Kempo Organization sedan 1994 07 19. Senaste ändringar av dessa stadgar antagna

Läs mer

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun Idrottspolitiskt program Nyköping kommun 2018-2022 Innehållsförteckning sid 1. Inledning 1 2. Målgrupp och målsättningar 2 3. Fokusområden och ansvarfördelning 3 4. Uppföljning och revidering 10 Inledning

Läs mer

MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF)

MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF) MALLSTADGAR FÖR GOLFDISTRIKTSFÖRBUND (GDF) INLEDNING Svenska Golfförbundets (SGF) styrelse beslutade 1994-09-16 att anta mallstadgar för golfklubb vilka bygger på av Riksidrottsförbundets (RF) Normalstadgar

Läs mer

STADGAR. För Distriktsförbundet Distrikt 6 Östra Budo & Kampsportsförbund under Svenska Budo & Kampsportsförbundet

STADGAR. För Distriktsförbundet Distrikt 6 Östra Budo & Kampsportsförbund under Svenska Budo & Kampsportsförbundet STADGAR För Distriktsförbundet Distrikt 6 Östra Budo & Kampsportsförbund under Svenska Budo & Kampsportsförbundet Distrikts förbundet i dess nuvarande form bildas genom beslut om sammanslagning av Sydöstra

Läs mer

Stadgar för Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbund

Stadgar för Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbund Stadgar för Jämtland-Härjedalens Golfdistriktsförbund 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Sid * ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde...

Läs mer

Stadgar för Svenska Motorklubben Centralförsamlingen

Stadgar för Svenska Motorklubben Centralförsamlingen Stadgar för Svenska Motorklubben Centralförsamlingen För den ideella föreningen Svenska Motorklubben Centralförsamlingen med hemort i Örebro kommun. Bildat 1907 Författare Kenny Lagerlöf 019-22 62 35 Idrottsrörelsens

Läs mer

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Verksamhetsinriktning 2018 2019 Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Jämtland-Härjedalen Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831

Läs mer

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård

Värdegrund. Skå IK & Bygdegård Värdegrund Skå IK & Bygdegård Stenhamraloppet 2011 I en idrottsförening lär man sig inte bara att bli duktig på sin idrott. Man lär sig också mycket om normer, värderingar, ansvar, hänsyn och medbestämmande.

Läs mer

SVENSK IDROTT VÄRLDENS BÄSTA

SVENSK IDROTT VÄRLDENS BÄSTA SVENSK IDROTT VÄRLDENS BÄSTA Vad gör vi i den svenska idrottsrörelsen? 3,1 miljoner medlemmar 90% (varit medlem) 22 000 föreningar 650 000 ledare Ca 7 tim/vecka 70 000 (heltidsarbeten) 20 miljarder Idrottens

Läs mer

Välkommen till. Ny i styrelsen. - en introduktion för nya styrelseledamöter

Välkommen till. Ny i styrelsen. - en introduktion för nya styrelseledamöter Välkommen till Ny i styrelsen - en introduktion för nya styrelseledamöter Ny i styrelsen - en introduktion för nya styrelseledamöter -Vad har man att rätta sig efter vad styr en förening -Styrelsens ansvar

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Inledning Verksamhetsplanen är ett styrande dokument för Södermanlands Golfförbunds (SöGDF) verksamhet under år 2015. I stora drag styrs dokumentet av fattade beslut på Svenska Golfförbundets

Läs mer

Stadgar för Stockholms Judoförbund

Stadgar för Stockholms Judoförbund Stadgar för Stockholms Judoförbund Fastställda av årsmötet den XX februari 2015 I dessa stadgar har följande förkortningar använts: RF Riksidrottsförbundet RS Riksidrottsstyrelsen RIN Riksidrottsnämnden

Läs mer

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund

Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Stockholm i januari 2015 Förslag till nya stadgar för SPF Seniorerna Karlaplan bakgrund Vid SPFs kongress 11-14 juni 2014 togs beslut om ändrade stadgar för förbundet samt förändring av normalstadgar för

Läs mer

Stadgar. Beslutad av distriktsstyrelsen Beslutad av årsmötet

Stadgar. Beslutad av distriktsstyrelsen Beslutad av årsmötet Stadgar Beslutad av distriktsstyrelsen 2013-04-03 Beslutad av årsmötet 2014-06-09 Innehåll 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 Uppgift/Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Verksamhetsområde... 3 4 Stadgar...

Läs mer

INGARÖ GOLFKLUBB Vardagsmedlem, B-aktie

INGARÖ GOLFKLUBB Vardagsmedlem, B-aktie INGARÖ GOLFKLUBB Vardagsmedlem, B-aktie Jag har avtalat om köp av B-aktie i Ingarö golf AB och vill gärna bli Vardagsmedlem i Ingarö GK. Jag förbinder mig samtidigt att följa klubbens stadgar och bestämmelser

Läs mer

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Värdefullt. Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland Värdefullt Västergötlands Konståkningsförbund & föreningar i samarbete med SISU Idrottsutbildarna Västergötland 1.Varför valde jag att engagera mig? Gruppens första uppgift är att berätta för varandra

Läs mer

SPF Jarlabanke i Täby Stadgar årsmötet 2015 Sidan 1 av 5 STADGAR. När medlem flyttar till en annan förening ska överföring ske senast den 1 december.

SPF Jarlabanke i Täby Stadgar årsmötet 2015 Sidan 1 av 5 STADGAR. När medlem flyttar till en annan förening ska överföring ske senast den 1 december. Sidan 1 av 5 STADGAR 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna Jarlabanke Täby inom Stockholmsdistriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är 816000-2807. Föreningen är ideell och partipolitiskt

Läs mer

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA

- STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA - STADGAR - SVENSKA KARATEFÖRBUNDET VÄSTRA BAKGRUND Svenska Karateförbund Västra (SKV) bildades som Specialdistriktsförbund (SDF) 2010-XX-XX mot bakgrund av att Svenska Karateförbundet vid Riksidrottsmötet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet

VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet VERKSAMHETSPLAN Svenska Cheerleadingförbundet -2015 Innehåll Svenska Cheerleadingförbundet -2015... 2 Mission... 2 Vision... 2 Organisation... 2 Kommittéer och utskott... 2 Mästerskap och tävlingar...

Läs mer

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF

STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF STADGAR FÖR RAPATAC JUDO & KSF Rapatac Judo & KSF är en specialförening till Rapatac Alliansförening med hemort i Gävle kommun. Bildad den 2009-08-12 Stadgarna senast fastställda av årsmötet den 2012-10-10

Läs mer

Vi arbetar med golfens regler.

Vi arbetar med golfens regler. Vi arbetar med golfens regler. REGELKOMMITTÉN 2016 2017 För en roligare golf! Svenska Golfförbundets Regelkommitté är det organ inom Svenska Golfförbundet (SGF) som, på direkt delegation från SGF:s styrelse,

Läs mer

INGARÖ GOLFKLUBB Heltidsmedlem, B-aktie

INGARÖ GOLFKLUBB Heltidsmedlem, B-aktie INGARÖ GOLFKLUBB Heltidsmedlem, B-aktie Jag har avtalat om köp av B-aktie i Ingarö golf AB och vill gärna bli Heltidsmedlem i Ingarö GK. Jag förbinder mig samtidigt att följa klubbens stadgar och bestämmelser

Läs mer

RF:s STADGEMALL FÖR IDROTTSFÖRENINGAR v2.2 (Fastställd av Riksidrottsstyrelsen den 11 oktober 2013)

RF:s STADGEMALL FÖR IDROTTSFÖRENINGAR v2.2 (Fastställd av Riksidrottsstyrelsen den 11 oktober 2013) RF:s STADGEMALL FÖR IDROTTSFÖRENINGAR v2.2 (Fastställd av Riksidrottsstyrelsen den 11 oktober 2013) Innehåll RF:s STADGEMALL FÖR IDROTTSFÖRENINGAR v2.2... 1 1 kap Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål...

Läs mer

Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2010

Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2010 Enheten för statsbidrag 1 (5) Statsbidrag till ämneslärarorganisationer bidragsåret 2010 Det här dokumentet innehåller information om statsbidrag till ämneslärarorganisationer och riktlinjer för ansökan

Läs mer

Råd och regler för HANDLÄGGNING AV BESTRAFFNINGSÄRENDEN

Råd och regler för HANDLÄGGNING AV BESTRAFFNINGSÄRENDEN 1(5) Juridiska Nämnden Jan Rebane 2009-09-22 Uppdaterad av Thomas Hedstrand 2019-09-03 Råd och regler för HANDLÄGGNING AV BESTRAFFNINGSÄRENDEN För golfsporten, liksom för övriga idrotter som genom sina

Läs mer

Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete

Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete RS 2013-04-08--09 Bilaga A till RS-prot nr 16/11-13 Strategi fö r Riksidröttsfö rbundets internatiönella arbete 2013-2017 Inledning Idrotten är

Läs mer

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING

BLI EN UTMÄRKT FÖRENING BLI EN UTMÄRKT FÖRENING CERTIFIERA FÖRENINGENS BARN OCH UNGDOMSVERKSAMHET DIN FÖRENING - EN VIKTIG DEL I VÅRT ARBETE Alla föreningar, oavsett om ni sysslar med idrott, kultur eller någonting annat, bedriver

Läs mer

FS 2/2003. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003. Scandic Star Hotell, Sollentuna

FS 2/2003. PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen. Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003. Scandic Star Hotell, Sollentuna 2003-02-19 ANY FS 2/2003 PROTOKOLL Från möte med förbundsstyrelsen Tid Torsdag 13 februari Fredag 14 februari 2003 Plats Närvarande Scandic Star Hotell, Sollentuna Christer Örning Håkan Edvardsson Birgitta

Läs mer

Stadgar för Västmanlands Golfdistriktsförbund (VGDF)

Stadgar för Västmanlands Golfdistriktsförbund (VGDF) Stadgar för Västmanlands Golfdistriktsförbund (VGDF) VGDF Stadgar 2016 Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING STADGAR... 3 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 3 1 ÄNDAMÅL... 3 2 SAMMANSÄTTNING... 3 3 ANSLUTNING... 3 4 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Stadgar för Svenska Aikidoförbundet

Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Stadgar för Svenska Aikidoförbundet SVENSKA AIKIDOFÖRBUNDET Antagna vid konstituerande förbundsstämma 2009-10-11, ändrade vid ordinarie förbundsstämmor 2010-03-20, 2011-03-26, samt 2014-03-22. 1 kap Idrottsrörelsens

Läs mer

...(Postadress) (Faktureringsadress) (Organisationsnummer)

...(Postadress) (Faktureringsadress) (Organisationsnummer) SAMARBETSAVTAL Certifiering av gymnasiala handelsutbildningar Parter:... SKOLAN)...(Postadress)...... (Faktureringsadress)...... (Organisationsnummer) Handelsrådet Organisationsnummer: 802407-6468 Certifierat

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarnas Verksamhetsinriktning 2014-2015 Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund & SISU Idrottsutbildarna Gemensam verksamhetsinriktning 2014 2015 Vi

Läs mer

STADGAR FÖR FIGHTBOX IDROTTSFÖRENING 1 kap Allmänna bestämmelser

STADGAR FÖR FIGHTBOX IDROTTSFÖRENING 1 kap Allmänna bestämmelser STADGAR FÖR FIGHTBOX IDROTTSFÖRENING 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med Idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund

Läs mer

Stadgar för Hallands Golfförbund (HGDF)

Stadgar för Hallands Golfförbund (HGDF) Stadgar för Hallands Golfförbund (HGDF) Sida 1 (12) STADGAR FÖR HALLANDS GOLFFÖRBUND (HGDF) I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Sid * ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning...

Läs mer

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Stadgar för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund 1 Ändamål Förbundets namn är Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund, i det följande kallat Förbundet. Förbundet har till ändamål att tillvarata medlemmarnas

Läs mer

Stadgar för Upplands Golfdistriktsförbund

Stadgar för Upplands Golfdistriktsförbund Stadgar för Upplands Golfdistriktsförbund UGFs stadgar följer av Svenska Golfförbundets Förbundsstyrelse antagna normalstadgar 1995-09-15, reviderade 1996-02-21 samt reviderade av Svenska Golfförbundets

Läs mer

Nytt regelverk för Grönt Kort och handicap 54

Nytt regelverk för Grönt Kort och handicap 54 Förbundsmötet 2019 Proposition 1 (version 2019-01-31) Vägar in i golfen Nytt regelverk för Grönt Kort och handicap 54 Sammanfattning av förslaget Förbundsstyrelsen föreslår att förbundsmötet ska besluta

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden samt FS synpunkter och förslag över Ag-medlem

Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden samt FS synpunkter och förslag över Ag-medlem 1 Sammanställning av inkomna remissvar och yttranden samt FS synpunkter och förslag över Ag-medlem Svar har inkommit från följande GDF: Bohuslän-Dal, Gotland, Göteborg, Halland, Medelpad, Norr-Västerbotten,

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN MOTORKLUBB ÖRESUND (senast fastställda av föreningens konstituerade årsmöte den 29 Oktober 2014)

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN MOTORKLUBB ÖRESUND (senast fastställda av föreningens konstituerade årsmöte den 29 Oktober 2014) STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN MOTORKLUBB ÖRESUND (senast fastställda av föreningens konstituerade årsmöte den 29 Oktober 2014) I framtida utgåvor markeras förändringar med [* År] vid som har ändrats.

Läs mer