Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar"

Transkript

1 YTTRANDE Vårt dnr: Avdelningen för ekonomi och styrning Anders Folkesson Finansdepartementet Stockholm Yttrande beträffande Statskontorets utredningar Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar och Kommunal utjämning för individ- och familjeomsorg (IFO) förslag till justeringar Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting avstyrker att indelningsgrunden för förskolemodellen ändras från kommungrupp till kommun, då underlaget bygger på en enkätundersökning med bristande svarsfrekvens. Förbundet tillstyrker förslaget till reviderad modell för individ- och familjeomsorgen. Det är dock viktigt att finansdepartementet säkerställer att variabeln arbetslösa utan ersättning, som enligt förslaget kommer att omfördela 1,5 miljarder mellan kommunerna, verkligen mäter det som den säger sig mäta och har hög reliabilitet. Sveriges Kommuner och Landsting avstyrker att förändringarna införs redan Flertalet kommuner har redan beslutat om 2016 års budget, innan remisstiden går ut, varför planeringsförutsättningar för kommuner med kraftigt negativt utfall blir ytterst problematiska. Förbundet anser att införandebidrag måste ges till kommuner som får kraftigt försämrat utfall i enlighet med tidigare förändringar av utjämningssystemet. Sveriges Kommuner och Landsting vill betona vikten av att det påbörjas en systematisk och löpande uppföljning av utjämningssystemen. Även de olika modellernas träffsäkerhet och ändamålsenlighet i förhållande till syftet behöver utvärderas för att systemen ska upplevas som legitima och rättvisa. Exempelvis bör ett införande av socioekonomiska faktorer i kostnadsutjämningens grundskole- respektive gymnasiemodell utredas. Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar Förbundets ställningstagande Indelningsgrunden ska vara kommun Sveriges Kommuner och Landsting avstyrker Statskontorets förslag att indelningsgrunden för vistelsetidskomponenten i förskolemodellen ändras från Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: Org nr: , info@skl.se,

2 2 (5) kommungrupp till kommun. Att modellberäkningen skulle baseras på kommunspecifika uppgifter är visserligen att föredra, men en stor nackdel är att dataunderlaget bygger på egenrapporterade uppgifter. Förbundets främsta invändning är att dataunderlaget bygger på en enkätundersökning med 56 procents svarsfrekvens. Statskontoret borde ha resonerat utförligare om representativiteten och analyserat bortfallet. Statskontoret menar att förslaget medför relativt små omfördelningsförändringar. Förbundet delar inte denna bedömning, då omfördelningseffekterna blir 600 miljoner kronor för en variabel som totalt fördelar 800 miljoner kronor. Mot denna bakgrund anser Sveriges Kommuner och Landsting att indelningsgrunden även fortsättningsvis ska vara kommungrupp Reduceringen av vistelsetiderna ska kvarstå Sveriges Kommuner och Landsting tillstyrker förslaget Justering av de genomsnittliga vistelsetiderna Sveriges Kommuner och Landsting är positiv till att vistelsetiderna justeras för tiden som överstiger 15 timmar per vecka för barn till arbetslösa och föräldraledig. Förbundet anser dock att Statskontoret borde ha prövat att justera även för inskrivningsgrad, då skillnaderna inte är obetydliga mellan kommunerna Framtida översynsbehov Statskontoret har haft ett snävt uppdrag, i vilket det enbart ingått att uppdatera en av förskolemodellens fyra variabler, vistelsetidskomponenten som beaktar behovsskillnader mellan kommunerna. En rimligare ansats hade varit en bredare och mer öppen frågeställning kring hur strukturella behov av förskoleplatser bäst fångas. Statskontoret har trots detta kommit till slutsatsen att vistelsetidskomponenten skulle kunna tas bort och att enbart åldersstrukturen är tillräcklig för att förklara de strukturella kostnadsskillnaderna mellan kommunerna. Sveriges Kommuner och Landsting ställer sig frågande till Statskontorets bedömning. Att bara utgå från åldersstrukturen skulle med nuvarande förskolemodell innebära att kommuner med en hög andel barn inte får en högre ersättning per förskolebarn än en kommun med låg andel barn. Exempelvis skulle kommun X med sex procent 1-5 åringar och 10 procent 6-12-åringar av sin befolkning få en standardkostnad på kronor per invånare. Kommun Y med hälften så hög andel barn (tre procent 1-5- åringar och fem procent 6-12-åringar) skulle få en standardkostnad på kronor per invånare. Ersättningen per förskole- och fritidsbarn skulle alltså bli densamma. Detta beror på att ersättningen per barn är enhetlig oavsett vilken kommun barnet bor i. För att fördela mer resurser åt kommuner med hög andel barn, vilket Statskontoret föreslår, krävs en gradvis ökande ersättning per barn. Hur detta skulle gå till beskrivs inte.

3 3 (5) Statskontorets slutsats att endast nuvarande ålderskomponent räcker som utjämningskomponent hade krävt en total genomlysning kostnadsförklarande faktorer inom förskolan först gjorts för att vara relevant. En annan faktor som påverkar de strukturella kostnaderna är produktionsförutsättningarna, såsom långa avstånd och spridd befolkning, vilken kostnadsutjämningen för förskolan inte beaktar till skillnad mot delmodellerna för grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg. Det är, enligt Sveriges Kommuner och Landstings mening, rimligt att anta att kommuner i glesbebyggda områden har relativt sett högre kostnader, eftersom de behöver ha fler förskolor än en kommun med hög tätortsgrad, vilket de sålunda bör kompenseras för inom kostnadsutjämningens förskolemodell. Det är en brist att utredningen inte resonerar kring detta. Individ- och familjeomsorgsmodellen Sveriges Kommuner och Landsting har vid ett flertal tillfällen påtalat problemet med att delmodellen utjämnar för faktiskt andel invånare som får ekonomiskt bistånd. Det medför att kommuner som satsar på och jobbar effektivt med arbetsmarknadspolitiska åtgärder för personer som annars skulle fått ekonomiskt bistånd drabbas av ett negativt utfall i delmodellen. Sveriges Kommuner och Landsting tillstyrker därför förslaget till ny IFO-modell, eftersom Statskontoret föreslår att variabeln Ekonomiskt bistånd tas bort, men anser fortfarande att delmodellen är förenad med vissa problem. Statskontoret redovisar inte hur mycket resurser som de fyra förslagna variablerna enskilt omfördelar. Förbundets beräkningar visar dock att variablerna Roten ur tätortsbefolkning och Arbetslösa utan ersättning fördelar 2,5 respektive 1,5 miljarder kronor och står för huvuddelen av de 4,5 miljarder kronor som delmodellen omfördelar totalt sett enligt Statskontorets förslag. Förbundet anser att framför allt variabeln Arbetslösa utan ersättning har validitetsoch reliabilitetsproblem. Arbetsförmedlingen tar fram måttet, men definitionen är något diffus. Exempelvis inkluderas bara personer som inte är med i A-kassan. Socialstyrelsen tar fram samma mått Arbetslösa utan ersättning i sina Öppna jämförelser för ekonomiskt bistånd. Med Socialstyrelsens sätt att mäta är antalet arbetslösa utan ersättning nästan tre gånger fler än med Arbetsförmedlingens metod. Att antalet arbetslösa utan ersättning skiljer sig åt är dock inget problem om relationerna mellan kommunerna är någorlunda lika med de två olika mätmetoderna. En jämförelse visar dock att skillnaderna är stora. Sambandet är endast 55 procent mellan Arbetsförmedlingens och Socialstyrelsens mått (se diagram nedan). För enskilda kommuner får detta mycket stor betydelse. Det är därför viktigt att finansdepartementet säkerställer att Arbetsförmedlingens mått har hög validitet och reliabilitet.

4 Arbetsförmedlingens mått Vårt dnr: 4 (5) Diagram 1 De 290 kommunernas andel utan ersättning 2013 enligt Socialstyrelsens respektive Arbetsförmedlingen 2,5% R² = 0,5591 2,0% 1,5% 1,0% 0,5% 0,0% 0,0% 1,0% 2,0% 3,0% 4,0% 5,0% 6,0% Socialstyrelsens mått Förändringarna bör införas först 2017 Sveriges Kommuner och Landsting avstyrker att förändringarna införs redan Flertalet kommuner har redan beslutat om 2016 års budget, när remisstiden går ut. Därför blir planeringsförutsättningarna orimliga för kommuner med kraftigt negativt utfall med ett införande redan den 1 januari Sveriges Kommuner och Landsting föreslår att införandet genomförs först Införandebidrag måste ges till kommuner som får kraftigt försämrat utfall Sveriges Kommuner och Landsting anser att införandebidrag ska ges till de kommuner som förlorar kraftigt på förändringarna. Det är visserligen förbundets mening att införandebidrag bara ska ges om förändringarna är av större ekonomisk vikt. Detta kriterium är dock med råge uppfyllt, eftersom vissa kommuner förlorar upp till kronor per invånare. Förbundet ser därför ingen anledning till att kommuner med försämrat utfall inte ska få införandebidrag i enlighet med tidigare förslag. Viktigt att en systematisk uppföljning av utjämningssystemen påbörjas Inkomstutjämningen, kostnadsutjämningen, strukturbidragen och LSS-utjämningen har en bruttoomfördelning på 150 miljarder kronor och är en hörnpelare i den kommunala självstyrelsen. Grundstrukturen i de olika delarna av utjämningen har funnits sedan mitten på 1990-talet men förändrats och utvecklats succesivt sedan dess.

5 5 (5) För kommunernas LSS-verksamhet finns ett separat utjämningssystem som infördes Trots utjämningssystemens betydelse, omfattning och antal år sen deras införande följs de bara upp genom punktinsatser. Det är Sveriges Kommuners och Landstings uppfattning att en systematisk och löpande uppföljning och kvalitetssäkring på variabelnivå behövs, framför allt för kostnadsutjämningen och LSS-utjämningen. Även de olika modellernas träffsäkerhet och ändamålsenlighet i förhållande till syftet behöver utvärderas för att systemen ska upplevas som legitima och att omfördelningen sker på ett rättvist sätt. Exempelvis bör ett införande av socioekonomiska faktorer i kostnadsutjämningens grundskole- respektive gymnasiemodell utredas, då dessa inte beaktar detta trots att skollagen ställer krav på kommunernas interna resursfördelningssystem att göra just detta. Vidare har inte LSS-utjämningen följts upp sedan Detta kan antingen göras i form av statliga utredningar eller genom Statskontorets instruktionsenliga uppgift för den kommunalekonomiska utjämningen. Det är viktigt att en möjlighet att utveckla och föra en diskussion om utjämningen finns. Därför är det beklagligt att Statskontorets referensgrupp inte har haft något sammanträde under det senaste året. Vi vill därför framhålla vikten och betydelsen av en löpande dialog och uppföljning i dessa viktiga frågor. Sveriges Kommuner och Landsting Lena Micko Ordförande

Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund (Dnr Fi2014/02297/K)

Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund (Dnr Fi2014/02297/K) YTTRANDE Vårt dnr: 16/01566 a 2016-06-10 Fi2014/02297/K Avdelningen för Ekonomi och styrning Anders Folkesson Finansdepartementet 103 33 Stockholm Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och

Läs mer

Kommunal utjämning för individ- och familjeomsorg (IFO)

Kommunal utjämning för individ- och familjeomsorg (IFO) 2014:20 STATSKONTORET Kommunal utjämning för individ- och familjeomsorg (IFO) förslag till justeringar Sammanfattning Förslag till förändringar i IFO-modellen Syftet med det kommunala utjämningssystemet

Läs mer

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2019-05-09 ERT DATUM 2019-02-08 DIARIENR 2019/35-4 ER BETECKNING Fi2018/03212/K Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika - översyn av kostnadsutjämningen

Läs mer

Utredaren ska analysera i vilken utsträckning som de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen fångar upp strukturella kostnadsskillnader,

Utredaren ska analysera i vilken utsträckning som de olika delmodellerna i kostnadsutjämningen fångar upp strukturella kostnadsskillnader, Kommittédirektiv Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Dir. 2016:91 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att göra en

Läs mer

Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) 1(8) Remiss- Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Sammanfattning Regeringen beslutade under hösten 2016 att göra en översyn av systemet för kostnadsutjämning

Läs mer

Remiss av Betänkande Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39)

Remiss av Betänkande Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) 1(7) KS 2011/0176 Remiss av Betänkande Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) Bakgrund I december 2008 utsåg regeringen en parlamentarisk kommitté, Utjämningskommittén.08

Läs mer

Yttrande över betänkande SOU 2018:74 Lite mera lika, översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (Diarienummer Fi 2018/03212/K)

Yttrande över betänkande SOU 2018:74 Lite mera lika, översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (Diarienummer Fi 2018/03212/K) 1 Kommunledningskontoret Jan Öhlin jan.ohlin@nassjo.se Till 0380-51 88 61 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkande SOU 2018:74 Lite mera lika, översyn av kostnadsutjämningen för kommuner

Läs mer

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39)

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39) KS 8 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2011-08-30 Diarienummer KSN-2011-0354 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Anders Folkesson Budgetdagen 17 maj 2019

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Anders Folkesson Budgetdagen 17 maj 2019 Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen Anders Folkesson Budgetdagen 17 maj 2019 Kostnadsutjämningens tre dimensioner 1. Åldersstruktur Andel äldre: 12 % i Knivsta, 20 % i riket och 33 % i

Läs mer

Yttrande över Statskontorets rapport: Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund

Yttrande över Statskontorets rapport: Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hussein Abdalla Aziza Datum 2016-04-27 Diarienummer KSN-2016-0627 Kommunstyrelsen Yttrande över Statskontorets rapport: Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn

Läs mer

Remiss - Betänkandet-Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39)

Remiss - Betänkandet-Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen (SOU 2011:39) Dnr KS-2011-328 Dpl 01 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunledningskontoret Tjänsteskrivelse 2011-08-15 Ingemar Granath, 054-540 10 47 ingemar.granath@karlstad.se Kommunstyrelsen Remiss - Betänkandet-Likvärdiga

Läs mer

Cirkulärnr: 15:45 Diarienr: 15/06644 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 15:45 Diarienr: 15/06644 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 15:45 Diarienr: 15/06644 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anders Folkesson m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2015-12-22 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik:

Läs mer

Dnr 2017/60-5. Sammanställning av Statskontorets förslag till åtgärder inom det kommunala utjämningssystemet

Dnr 2017/60-5. Sammanställning av Statskontorets förslag till åtgärder inom det kommunala utjämningssystemet Dnr 2017/60-5 Sammanställning av Statskontorets förslag till åtgärder inom det kommunala utjämningssystemet PM 1 (13) Sammanställning av Statskontorets förslag till åtgärder inom det kommunala utjämningssystemet

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Budgetdagen 22 maj 2019

Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen. Budgetdagen 22 maj 2019 Kostnadsutjämningsutredningen och Kommunutredningen Budgetdagen 22 maj 2019 Kostnadsutjämningens tre dimensioner 1. Åldersstruktur Andel äldre: 12 % i Knivsta, 20 % i riket och 33 % i Rättvik 2. Behovsskillnader

Läs mer

Åsele kommuns yttrande över utredningen Lite mer lika översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Åsele kommuns yttrande över utredningen Lite mer lika översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Åsele kommuns yttrande över utredningen Lite mer lika översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Ärendebeskrivning Finansdepartementet har gett kommunen tillfälle att yttra

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS LITE MER LIKA. ÖVERSYN AV KONSTNADSUTJÄMNINGEN FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING (SOU 2018:74)

YTTRANDE ÖVER REMISS LITE MER LIKA. ÖVERSYN AV KONSTNADSUTJÄMNINGEN FÖR KOMMUNER OCH LANDSTING (SOU 2018:74) 1 (5) 2019-05-14 RV190300 Er beteckning Fi2018/03212/K Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.remissvaregeringskansliet.se fi.ofa.k.remisseregeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS LITE MER LIKA. ÖVERSYN

Läs mer

Yttrande över SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av Kostnadsutjämningen för kommuner och landsting

Yttrande över SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av Kostnadsutjämningen för kommuner och landsting ERT DATUM: 2019-02- 18 ER REFERENS: FI2018/0321/K Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av Kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Riksrevisionens

Läs mer

Utdrag ur sammanträdesprotokoll

Utdrag ur sammanträdesprotokoll 70 Svar på remiss från Finansdepartementet av betänkandet Lite mer lika - Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (KS/2019:101) Kommunstyrelsens beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss - Översyn av kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 2018:74)

Yttrande över remiss - Översyn av kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 2018:74) 1(7) 70 Dnr 2019-000123 Yttrande över remiss - Översyn av kostnadsutjämning för kommuner och landsting (SOU 2018:74) Beslut Arbetsutskottet ställer sig bakom yttrandet över utredning Lite mer lika översyn

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74)

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt ärendenr: Avdelningen för ekonomi och styrning Anders Folkesson Måns Norberg Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert dnr Fi2018/03212/K)

Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert dnr Fi2018/03212/K) Generaldirektören 2019-05-06 Diarienummer 1.4.1-2019-5821 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Lite mer lika Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) (Ert

Läs mer

Utredningsförslag kostnadsutjämning konsekvenser för Region Jämtland Härjedalen REGIONFULLMÄKTIGE

Utredningsförslag kostnadsutjämning konsekvenser för Region Jämtland Härjedalen REGIONFULLMÄKTIGE Utredningsförslag kostnadsutjämning konsekvenser för Region Jämtland Härjedalen REGIONFULLMÄKTIGE 181009 Kostnadsutjämning - syfte utjämna för sådana skillnader i kostnadstryck mellan kommuner och landsting

Läs mer

Datum Finansdepartementet: Promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Datum Finansdepartementet: Promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting KS 16 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2013-02-04 Diarienummer KSN-2012-1304 Kommunstyrelsen Finansdepartementet: Promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen

Läs mer

Preliminär kostnadsutjämning 2007 m.m. Bilagor:

Preliminär kostnadsutjämning 2007 m.m. Bilagor: Cirkulärnr: 2006:26 Diarienr: 2006/1185 Handläggare: Henrik Berggren Avdelning: Ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Datum: 2006-05-04 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik:

Läs mer

Sammanfattning I detta cirkulär presenterar vi SCB:s prognos nr 2 för utfallet i LSS-utjämningen för SLUT UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN

Sammanfattning I detta cirkulär presenterar vi SCB:s prognos nr 2 för utfallet i LSS-utjämningen för SLUT UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 19:29 Diarienr: 19/00875 Handläggare: Peter Sjöquist Ämnesord: Avdelning: Ekonomi & styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Extern medverkan: Extern medverkan

Läs mer

Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet 2015:5 Delmodellen för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet förslag till uppdateringar MISSIV DATUM DIARIENR 2015-03-18 2014/124-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2014-06-19 Fi2014/2297 (delvis)

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74)

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) YTTRANDE Vårt ärendenr: Fi20178/03212/K Avdelningen för ekonomi och styrning Anders Folkesson Måns Norberg Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats)

Anders Jonsson. Ekonomi/finans Reviderad kostnadsutjämning 2002 m.m. (endast på Kommunförbundets webbplats) Cirkulärnr: 2001:84 Diarienr: 2001/1304 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Anders Jonsson Finanssektionen Datum: 2001-06-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Reviderad

Läs mer

Preliminära utfall av 2016 års kommunala utjämningssystem och LSS-utjämning

Preliminära utfall av 2016 års kommunala utjämningssystem och LSS-utjämning 2015-10-01 1 (8) CIRKULÄR 15:28 Ekonomi och styrning Anders Folksson m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Preliminära utfall av 2016 års kommunala utjämningssystem och LSS-utjämning I detta cirkulär

Läs mer

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning.

13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-01-22 LS-LED06-431 13 Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning. Remissvar

Läs mer

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Innehåll 1. Beskrivning av systemet för maxtaxa... 4 1.1 Bakgrund och syfte... 4 1.2 Beräkning

Läs mer

Cirkulärnr: 2004:53 Diarienr: 2004/1444. Marcus Holmberg. Datum:

Cirkulärnr: 2004:53 Diarienr: 2004/1444. Marcus Holmberg. Datum: Cirkulärnr: 2004:53 Diarienr: 2004/1444 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Marcus Holmberg Finanssektionen Datum: 2004-06-24 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Preliminär kostnadsutjämning

Läs mer

Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 22 mars 2013

Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 22 mars 2013 PM 2013: RI (Dnr 001-1855/2012) Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 22 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74)

Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) YTTRANDE Vårt ärendenr: Fi20178/03212/K Finansdepartementet 103 33 Stockholm Kostnadsutjämningsutredningens betänkande Lite mer lika (SOU 2018:74) Sveriges Kommuner och Landsting tillstyrker i huvudsak

Läs mer

promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för

promemoria Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för BESLUTSUNDERLAG 1(3) Ledningsstaben Josefin Bjäresten 2013-01-31 LiÖ 2012-4173 Landstingsstyrelsen Remissvar Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting (Fi2012/4726) Bakgrund

Läs mer

Signild Östgren. Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys

Signild Östgren. Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Cirkulärnr: 07:12 Diarienr: 07//1485 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2007-05-07 Mottagare: Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Ekonomi/finans Handikappomsorg

Läs mer

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet

Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet PM 2008: RVII (Dnr 326-4231/2007) Utjämning av kommunernas LSS-kostnader översyn och förslag (SOU 2007:62) Yttrande till Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Förändringarna föreslås genomföras år 2020, vilket ställer krav på en snabb beredning i regeringskansliet.

Förändringarna föreslås genomföras år 2020, vilket ställer krav på en snabb beredning i regeringskansliet. Sammanfattning Uppdraget Den kommunalekonomiska utjämningen består av inkomstutjämning, kostnadsutjämning, strukturbidrag, införandebidrag och regleringsbidrag/-avgift. Jag har haft regeringens uppdrag

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

Remiss - SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting 1 [10] Referens Johan Westin Mottagare Kommunstyrelsen Remiss - SOU 2018:74 Lite mer lika. Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Förslag till beslut Kommunstyrelsen överlämnar tjänsteskrivelse

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2014:1372 Utkom från trycket den 2 december 2014 utfärdad den 20 november 2014. Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2017:1100 Utkom från trycket den 28 november 2017 utfärdad den 16 november 2017. Regeringen

Läs mer

Det är bra för kommunen med ökad befolkning

Det är bra för kommunen med ökad befolkning Det är bra för kommunen med ökad befolkning 1 Kommunen tjänar drygt 40 000 kronor för varje ny invånare? 2 Har vi rätt beslutsunderlag? 3 Vad blir marginaleffekten av ytterligare en invånare? 4 Kommunalekonomisk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning Publicerad den 30 november 2018 Utfärdad den 22 november 2018 Regeringen föreskriver att 2, 3,

Läs mer

Henrik Berggren Marcus Holmberg Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys

Henrik Berggren Marcus Holmberg Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Cirkulärnr: 2005:71 Diarienr: 2005/1673 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2005-07-12 Rubrik: Bilagor: Henrik Berggren Marcus Holmberg Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk

Läs mer

Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 augusti 2019 Ardalan Shekarabi Johan Ndure (Finansdepartementet)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2011:1136 Utkom från trycket den 29 november 2011 utfärdad den 17 november 2011. Regeringen

Läs mer

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2005

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2005 PM Sida 2005-01-28 1 (16) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Henrik Berggren Tfn direkt 08-452 77 42 henrik.berggren@skl.se Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2005

Läs mer

2015:19. Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund

2015:19. Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund 2015:19 Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med utländsk bakgrund MISSIV DATUM DIARIENR 2015-09-16 2014/124-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2014-06-19 Fi2014/2297 (delvis) Regeringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2004:881) om kommunalekonomisk utjämning; SFS 2012:704 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 22 november 2012. Regeringen

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:17 Diarienr: 2001/0094. Anders Jonsson. Datum:

Cirkulärnr: 2001:17 Diarienr: 2001/0094. Anders Jonsson. Datum: Cirkulärnr: 2001:17 Diarienr: 2001/0094 Handläggare: Sektion/Enhet: Henrik Berggren Anders Jonsson Finanssektionen Datum: 2001-01-19 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Definitiv

Läs mer

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Dnr KS-2012-772 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Remiss - Förslag till ändringar

Läs mer

Yttrande över remiss: Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) KSN

Yttrande över remiss: Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-05-02 129 Yttrande över remiss: Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74) KSN-2019-0475

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Blad 1 (32) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen Blad 1 (32) Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2019-04-16 Blad 1 (32) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Kommunkontoret, Strömsund, sammanträdesrum Almen, kl. 8.15-16.15 Susanne Hansson (s), ordförande

Läs mer

Det kommunala utjämningssystemet

Det kommunala utjämningssystemet 2014:2 Det kommunala utjämningssystemet en beskrivning av systemet från 2014 MISSIV DATUM DIAR ENR 2014-02-06 2013/251-5 ERT DATUM ER BETECKN NG Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Det kommunala

Läs mer

Likvärdigt, rättssäkert och effektivt - ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning (SOU 2016:25)

Likvärdigt, rättssäkert och effektivt - ett nytt nationellt system för kunskapsbedömning (SOU 2016:25) YTTRANDE Vårt dnr: Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Utbildningssektionen Jonas Finnman 2016-06-10 Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Likvärdigt, rättssäkert och effektivt - ett nytt nationellt

Läs mer

Figur 1 Kommunalekonomisk utjämning Kommunalekonomisk utjämning,

Figur 1 Kommunalekonomisk utjämning Kommunalekonomisk utjämning, Figur 1 Kommunalekonomisk utjämning 2008 Kommunalekonomisk utjämning, 2008 1 Tabell 1 Kommunalekonomisk utjämning Beräkningar för 2008 i miljarder kronor Kommuner Landsting Summa Inkomstutjämningbidrag

Läs mer

Kostnadsutjämning för kommuner och landsting

Kostnadsutjämning för kommuner och landsting Pressmeddelande 1998-12-14 Kommunala utjämningsutredningen (Fi 1995:16) Ordf. Lars-Eric Ericsson Telefon 026-17 13 20 Sekr. Lennart Tingvall Telefon 08-405 1563 Kostnadsutjämning för kommuner och landsting

Läs mer

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2010

Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2010 PM Sida 2010-04-13 1 (15) Avdelningen för ekonomi och styrning Sektionen för ekonomisk analys Derk de Beer Tfn direkt 08-452 77 42 EJ Inkomstförändringar i utjämningssystemet 2010 Grundtanken med utjämningssystemet

Läs mer

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ

100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ 100 % välkomna! GÖTEBORG HYLTE KÖPENHAMN MALMÖ DAGENS HÅLLPUNKTER EKONOMI KVALITET UPPHANDLING STYRNING & LEDNING Traineeprogrammet 22 november 2017 EKONOMI SYFTE En ekonom är en man som förklarar det

Läs mer

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 )

LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) LITE MER LIKA Översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting (SOU 2018:74 ) Betänkande av Kostnadsutjämningsutredningen Håkan Sörman, särskild utredare Anders Norrlid, huvudsekreterare Fi 2016:12

Läs mer

Preliminära utfall av 2014 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Preliminära utfall av 2014 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning 2013-10-01 1 (9) CIRKULÄR 13:49 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Derk de Beer m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Preliminära utfall av 2014 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Läs mer

Cirkulärnr: 11:61 Diarienr: 11/7348 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 11:61 Diarienr: 11/7348 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 11:61 Diarienr: 11/7348 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Derk de Beer m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2011-12-21 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Utfall

Läs mer

Cirkulärnr: 2005:44 Diarienr: 2005/1147 Handläggare: Henrik Berggren Avdelning: Avdelningen för ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Sektionen för

Cirkulärnr: 2005:44 Diarienr: 2005/1147 Handläggare: Henrik Berggren Avdelning: Avdelningen för ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Sektionen för Cirkulärnr: 2005:44 Diarienr: 2005/1147 Handläggare: Henrik Berggren Avdelning: Avdelningen för ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Sektionen för ekonomisk analys Datum: 2005-05-16 Rubrik: Nyckeltal inom

Läs mer

Cirkulärnr: 15:28 Diarienr: 15/4800 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 15:28 Diarienr: 15/4800 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 15:28 Diarienr: 15/4800 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anders Folkesson m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2015-10-01 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans

Läs mer

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Fokus: Mölndal Län: Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel) Kommungruppering: Pendlingskommun nära storstad (ovägt medel) Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Diagrammen baseras på data

Läs mer

Cirkulärnr: 09:27 Diarienr: 09/1900 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 09:27 Diarienr: 09/1900 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 09:27 Diarienr: 09/1900 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Derk de Beer m.fl. Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Datum: 2009-04-29 Mottagare: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Rubrik: Preliminär

Läs mer

Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna

Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna PM 1 (6) Ändrat huvudmannaskap för kollektivtrafiken i Dalarna En dokumentation av skatteväxlingsberäkningen Måns Norberg 2017-03-05 2017-03-05 2 (6) Utjämningssystemet I Sverige har det sedan länge funnits

Läs mer

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi

Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Fokus: Älmhult Län: Kronobergs län (ovägt medel) Kommungruppering: Kommuner i tätbefolkad region (ovägt medel) Kommunrapport 1 Befolkning, arbetsmarknad, ekonomi Diagrammen baseras på data från Kommun-

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2014

Elever och personal i fritidshem hösten 2014 1 (7) Elever och personal i fritidshem hösten 2014 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2014, dels

Läs mer

Yttrande över kostnadsutjämningsutredningens förslag (SOU 2018:74)

Yttrande över kostnadsutjämningsutredningens förslag (SOU 2018:74) LULEÅ KOMMUN YTTRANDE 1 (13) Yttrande över kostnadsutjämningsutredningens förslag (SOU 2018:74) Ärende/diarienr remissavsändare Fi 2018/03212/K Bakgrund Finansdepartementet skickade den 8 februari 2019

Läs mer

Regeringskansliet Finansdepartementet

Regeringskansliet Finansdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-05-30 Diarienummer KS/2016:189 Regeringskansliet Finansdepartementet Remissvar till Statskontorets rapport, Uppdaterad indelningsgrund i delmodellen för barn och ungdomar med

Läs mer

Statistik om elevernas bakgrund används för att finna systematiska skillnader mellan elevgruppers behov.

Statistik om elevernas bakgrund används för att finna systematiska skillnader mellan elevgruppers behov. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Strukturersättning För att skapa likvärdiga förutsättningar för skolor och förskolor fördelas, förutom grundersättning till barn och elever, resurser efter barnens och elevernas

Läs mer

Vissa förslag om personlig assistans

Vissa förslag om personlig assistans YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-12-15 Avdelningen för juridik Ellinor Englund Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Vissa förslag om personlig assistans Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Ekonomi Peter Westlund Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0582/16

Ekonomi Peter Westlund Telefon E-post: Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0582/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-09 Diarienummer 0582/16 Ekonomi Peter Westlund Telefon 031-368 03 00 E-post: peter.westlund@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss från Finansdepartementet gällande

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81)

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU 2015:81) YTTRANDE Vårt ärendenr: Bilaga 2016-01-25 Ert dnr: Utbildningssektionen Christin Appel Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola (SOU

Läs mer

Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i systemet för kommunalekonomisk utjämning Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 maj 2013 Peter Norman Magnus Bengtson (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Socialdepartementet STOCKHOLM Sammanfattning

Socialdepartementet STOCKHOLM  Sammanfattning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-12-16 Arbetsmarknadssektionen Stina Björk Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Begränsningar i föräldrapenningen

Läs mer

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd

Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-08-31 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad Mats Söderberg Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Studiestartsstöd - ett nytt rekryterande studiestöd Sammanfattning

Läs mer

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76)

Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Maria Johansson Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ett tandvårdsstöd för alla fler och starkare patienter (SOU 2015:76) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Timrå kommun. Jämförelsetal för år 2012 Revisionsrapport. KPMG AB 9 oktober 2013 Antal sidor:22 Antal bilagor:11 Rapport jämförelsetal 2012

Timrå kommun. Jämförelsetal för år 2012 Revisionsrapport. KPMG AB 9 oktober 2013 Antal sidor:22 Antal bilagor:11 Rapport jämförelsetal 2012 Revisionsrapport KPMG AB 9 oktober 2013 Antal sidor:22 Antal bilagor:11 Rapport jämförelsetal 2012 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Genomförande 2 5. Inledning 3 6. Jämförelsetal

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Region Skåne. Granskning av intäktsbudgetering Granskningsrapport. Audit KPMG AB 4 maj 2015 Antal sidor: 10

Region Skåne. Granskning av intäktsbudgetering Granskningsrapport. Audit KPMG AB 4 maj 2015 Antal sidor: 10 ABCD Region Skåne Granskning av intäktsbudgetering Granskningsrapport Audit KPMG AB 4 maj 2015 Antal sidor: 10 Intäktsbudgetering revisionsrapport_2.docx ABCD Region Skåne Granskning av intäktsbudgetering

Läs mer

SLUT UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN

SLUT UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 18:48 Diarienr: 18/05076 P-cirknr: Nyckelord: Handläggare: Mona Fridell m.fl. Avdelning: Ekonomi och styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Extern medverkan:

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/05528 2016-12-16 Ert dnr: S2016/04598/FST Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Henrik Gouali Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM En funktionshinderspolitik

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Bodil Båvner En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting bedömer att de förväntade

Läs mer

Jämförelsetal. Östersunds kommun

Jämförelsetal. Östersunds kommun Jämförelsetal Östersunds kommun Mars 215 Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdrag och bakgrund... 3 Syfte... 3 Iakttagelser... 3 1.Inledning... 4 Uppdrag och bakgrund... 4 Revisionsfråga... 4 Avgränsning...

Läs mer

Ekonomi Nytt. Nummer 14/ Dnr SKL 13/5622 Derk de Beer Preliminär utjämning för år 2014

Ekonomi Nytt. Nummer 14/ Dnr SKL 13/5622 Derk de Beer Preliminär utjämning för år 2014 Ekonomi Nytt Nummer 14/13 2013-10-01 Dnr SKL 13/5622 Derk de Beer 08-452 77 42 Landsting och regioner Ekonomidirektörer Lt Budgetdirektörer Lt Redovisningsdirektörer Lt Finansdirektörer Lt Landstingsekonomer

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting (Fi2015/379) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 16 april 2015

Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting (Fi2015/379) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 16 april 2015 PM 2015:54 RI (Dnr 110-114/2015) Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting (Fi2015/379) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 16 april 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Preliminära utfall av 2013 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Preliminära utfall av 2013 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning 2012-09-28 1 (8) CIRKULÄR 12:45 Ekonomi och styrning Ekonomisk analys Anders Folkesson m.fl. EJ Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Preliminära utfall av 2013 års kommunalekonomiska utjämningssystem och LSS-utjämning

Läs mer

Landstingsstyrelsen föreslås besluta att

Landstingsstyrelsen föreslås besluta att Landstingets ledningsstab TJÄNSTEUTLÅTANDE D A T U M D I A R I E N R 2011-08-08, rev 2011-08-24 LS-LED11-450 Remissvar Likvärdiga förutsättningar Översyn av den kommunala utjämningen Landstingsstyrelsen

Läs mer

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälsa och jämställdhet Anna Ulveson Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Ds 2018:17 Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen

Läs mer

Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen - med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning

Deluppföljning av den kommunalekonomiska utjämningen - med förslag om organisation samt löne- och byggkostnadsutjämning Promemoria 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomi- och verksamhetsstyrning 2006-11-20 Peter Skiöld, nationalekonom peter.skiold@sll.se +46-(0)8-737 45 56 Deluppföljning av den kommunalekonomiska

Läs mer

Riktlinjer för resursfördelning för demografiska förändringar

Riktlinjer för resursfördelning för demografiska förändringar Tjänsteskrivelse 1 (9) Kommunledningsförvaltningen Jennie Blomberg 2017-01-31 Dnr KS 2017-54 Kommunstyrelsen Riktlinjer för resursfördelning för demografiska förändringar Förslag till beslut 1. Riktlinjer

Läs mer

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN

UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 19:20 Diarienr: 19/00651 Handläggare: Anders Folkesson m.fl. Ämnesord: Ekonomi Avdelning: Ekonomi & styrning Sektion/Enhet: Ekonomisk analys Extern medverkan:

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

REDOVISNING Statliga besparingar på gymnasieskolan utifrån GY 2011 effekter år 2012

REDOVISNING Statliga besparingar på gymnasieskolan utifrån GY 2011 effekter år 2012 REDOVISNING 3 Avd. lärande och arbetsmarknad Mats Söderberg Avd Ekonomi och styrning Signild Östgren 2012-01-02 Statliga besparingar på gymnasieskolan utifrån GY 2011 effekter år 2012 Sammanfattning I

Läs mer

Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer:

Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober Dokumentdatum: Diarienummer: Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober 2018 Diarienummer: 5.1.1-2019.322 1 (10) Sammanfattning... 2 Inledning... 2 Pedagogisk omsorg... 2 Barn i pedagogisk omsorg... 2 Mest yngre

Läs mer