Ordningspolicy och ordningsregler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordningspolicy och ordningsregler"

Transkript

1 Ordningspolicy och ordningsregler Läsåret 2011/12 Antagen Reviderad

2 2. (6) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt föräldrar om förhållanden eller situationer som rör miljön i skolan. Detta skall bidra till att skolan blir en trygg och stimulerande arbetsplats. Verksamheten på Staffangymnasiet bygger på den värdegrund som uttrycks i skollag och läroplan, d v s den ska formas utifrån demokratiska värderingar. Det bygger på att alla som vistas på skolan agerar ansvarsfullt, visar respekt och har mod att reagera och agera mot det som inte är bra. ANSVAR Vårt ansvar för våra handlingar, studier och trivsel i skolan innebär att vi: - är aktiva och engagerade samt passar överenskomna tider - bemöter andra såsom vi själva vill bli bemötta - är rädda om skolan och andras egendom - hjälps åt att hålla skolan ren - bidrar till studie- och arbetsro genom att hålla en dämpad ljudnivå - respekterar och följer de regler som finns för datasalar och bibliotek - är medvetna om att fusk inte får förekomma - är medvetna om att spel om pengar och pengars värde inte får förekomma - inte fuskar på prov RESPEKT Respekt och hänsynsfullt bemötande mot andra innebär att: - vi använder vårdat språk - vi uttrycker inte hot och använder inte våld - vi bär inte kläder/märken som är rasistiska eller kränkande - vi stänger av mobiltelefonen under lektionstid - vi har inte ytterkläder på oss under lektionen - vi äter på platser som är avsedda för det - vi röker endast på den plats på skolområdet där det är tillåtet MOD Mod innebär att: - vi hjälper varandra genom att reagera mot mobbing, kränkande behandling och rasism - vi vågar värna om varandra och om skolan

3 3. (6) Staffangymnasiets ordningsregler Samhällets lagar och regler gäller också på Staffangymnasiet. Brott mot dessa t ex hot och våld, drogpåverkan, brott mot vapenlagar och skadegörelse polisanmäls. Skolan är inte en allmän plats men vi välkomnar gärna besökare efter att de anmält sig på expeditionen. Störande och farliga föremål Alla former av störande och farliga föremål är förbjudna att ha med eller bära på skolan. Skolans lärare och rektor (ingen annan skolpersonal) har rätt att omhänderta föremål som bedöms störa skolverksamheten eller utgöra en fara. Det är hur föremålet används som är grunden för omhändertagandet. Ett föremål får inte tas om hand som en bestraffning. Avgörandet baseras på om verksamheten i skolan störs. Om en elev använder ett föremål så att det stör undervisningen och inte rättar sig efter tillsägelse kan läraren genast ta föremålet ifrån eleven. Föremålet kan behållas under hela lektionen eller under hela skoldagen. Om föremålet behålls längre ska föräldrarna snarast meddelas. - Läraren får ta föremål som ligger på bänkar, hyllor och stolar. - Skolpersonal får även söka igenom elevens skåp efter föremål som anses olämpliga. - Våld och kroppsvisitering får inte förekomma. Om eleven håller det störande föremålet i handen får läraren ta det ifrån eleven men om eleven gör motstånd så måste omhändertagandet avbrytas. - Föremål som förvaras i kläder eller väska kan inte lärare eller rektor ta om hand. Väska, kropp och kläder tillhör det personliga integritetsskyddet och får inte röras. Dokumentation Läraren ska alltid dokumentera skriftligt om inte föremålet lämnas tillbaka efter lektionen. Det gäller också farliga föremål, exempelvis droger, som ska behållas tills vårdnadshavarna underrättats, och olagliga föremål som t ex vapen, som direkt ska anmälas till polisen. En elevs tillhörighet kan inte behållas längre än fyra dagar, utom då polisanmälan gjorts. Om detta inte hjälper Läraren eller rektorn ska kontakta elevens vårdnadshavare och försöka komma överens om vilka åtgärder som är lämpliga för att få eleven att ändra sitt beteende. Om detta inte hjälper ska rektor underrättas och ärendet tas upp på en elevvårdskonferens. Det sista steget är att en anmälan görs till den ansvariga nämnden som kan överväga en lämplig åtgärd. Förvisning och avstängning kan användas när inga andra åtgärder får någon effekt på elevens uppträdande och de övriga elevernas trygghet och studiero är hotad. Eleven kan stängas av helt eller delvis från undervisningen eller förvisas från kommunens gymnasieskola för en viss tid.

4 Mobiltelefoner och mp3-spelare 4. (6) En mobiltelefon eller mp3-spelare är inte störande om den är avstängd och inte används, men om eleven pratar i den eller hanterar den på annat sätt, som skickar sms, tar foton eller kopplar upp sig på nätet så att undervisningen försvåras, stör den skolverksamheten. Fyrverkerier och kemikalier När det gäller föremål som är farliga, som fyrverkerier och kemikalier spelar det ingen roll hur de används. Om de så bara ligger på elevens bänk får läraren omhänderta och behålla dem tills föräldrarna underrättats. Vapen Vapen omhändertas. Det ska snarast anmälas till polisen som prövar frågan om föremålet ska tas i beslag. Till dess får skolans omhändertagande bestå. Det är rektor, eller den person som rektor delegerar det till, som har ansvar för att en anmälan till polisen görs. Alkohol och narkotika För alkohol och narkotika gäller samma förfaringssätt som för vapen. Se Handlingsplan mot droger Flygblad och affischer Flygblad och affischer ska godkännas och signeras av skolledningen. Materialet sätts upp på därför avsedd och överenskommen plats, men av säkerhetsskäl aldrig på glasdörrar. Fusk Under de senaste åren har antalet fuskande elever ökat i antal. Detta har skett framförallt genom att arbeten som finns utlagda på internet har kopierats, helt eller delvis. Det är därför viktigt att alla elever är informerade om vilka principer som gäller vid olika prov och vid projektarbeten. Vid konstaterat fusk gäller följande: - Under pågående prov medför att eleven avbryter provet. - Eleven erhåller IG på provet/ projektarbetet. Mentor informeras. - Mentor genomför samtal tillsammans med berörd elev. - Förälder/ vårdnadshavare informeras av mentor. - Mentor rapporterar skriftligt till rektor. - Eleven erbjuds hjälp med studieplanering/ studieteknik. Vid upprepat fusk gäller följande: - Den/ de studerande som upprepat sitt fuskande riskerar att inte erhålla betyg på kursen. - Skriftlig varning utfärdas av rektor. Vid ytterligare upprepat fusk kan avstängning från studierna bli aktuellt. För projektarbete finns särskilda anvisningar.

5 5. (6) Hot och våld Vid misstänkt hot eller våld gör rektor anmälan till polismyndighet för att markera att kriminellt beteende skall utredas av sakkunniga och ha en rättslig prövning. Skolans ansvar kvarstår även om polisen är inkopplad. Om kränkningen lett till kroppsskador skall dessa rapporteras till skolans försäkringsbolag av elevens vårdnadshavare. Se likabehandlingsplan. Kränkning och mobbing Våra grundläggande demokratiska rättigheter innebär att barn och ungdomar skall känna sig trygga och inte behöva utsättas för övergrepp och förnedring. På Staffangymnasiet accepteras inte någon form av kränkande behandling. Se likabehandlingsplan. Märken och symboler Om märken och symboler bedöms störa ordningen på skolan eller kränka personal eller elever kan skolan förbjuda personen att bära märket eller symbolen synligt på skolan. Ordning i klassrum och skolans lokaler Ordningsreglerna utgör även ramarna för de regler som läraren tillsammans med eleverna diskuterar och utvecklar för arbetet och samvaron i klassen. Mot olämpligt uppträdande och mindre förseelser, t ex när en elev stör undervisningen, har läraren vissa disciplinära befogenheter. Läraren skall uppmana eleven att ändra sig och kan visa ut henne eller honom från klassrummet. Rökning Rökning är förbjuden inom skolans lokaler och skolområdet. Fem askkoppar finns uppställda vid skolområdets gränser. 2 Rökning är förbjuden i lokaler avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar.. Tobakslagen (1993:581) Skadegörelse och nedskräpning All skadegörelse på skolan leder till ersättningsskyldighet i form av direkt ekonomiskt krav eller återställningsskyldighet. I de fall det inte är möjligt att avkräva ersättning för skadegörelse av bestämd elev/elever ska kostnaden för skadegörelsen avräknas de medel som finns avsatta för att förbättra elevernas arbetsmiljö på skolan (ca :- per år). Alla som ertappas med att skräpa ner är skyldiga att plocka upp efter sig.

6 6. (6) Skolk och sena ankomster Utbildningen i gymnasieskolan är frivillig. Elev som väl har börjat i gymnasieskolan måste dock delta i undervisningen på heltid. Om elev uteblir från utbildningen under mer än en månad i följd, utan att det beror på sjukdom eller beviljad ledighet, ska eleven anses ha slutat i gymnasieskolan. Om elev på grund av sjukdom eller av annan orsak inte kan delta i skolarbetet ska anledningen till frånvaron snarast anmälas till skolan. Om elevens olovliga frånvaro är av den omfattningen att man kan anta att eleven inte studerar på heltid kommer frånvaron att rapporteras till CSN. CSN kan besluta att dra in elevens studiehjälp (studiebidrag), vilket i sin tur kan påverka andra bidrag som familjen har. Elev och vårdnadshavare ska underrättas om konsekvensen av rapporteringen till CSN, det vill säga att studiehjälpen kan komma att dras in. Se handlingsplan för ogiltig frånvaro samt rutiner vid frånvarohantering. På Staffangymnasiet finns särskilda handlingsplaner (tillgängliga på skolans hemsida) likabehandlingsplan vid kris och katastrof mot främlingsfientlighet och rasism mot alkohol och droger vid ogiltig frånvaro för elever i behov av särskilt stöd Det är viktigt att alla former av kränkande behandling eller hot/våld på skolan kommer till personalens kännedom! Om du som elev utsätts för eller upptäcker att någon annan utsätts för mobbning, kränkande behandling eller främlingsfientlighet kontakta kurator eller någon annan i personalen som informerar skolans antimobbningsteam! Om du själv blir utsatt för eller får vetskap om att någon annan elev blivit utsatt för hot eller våld på skolan, rapportera händelsen omgående till rektor eller någon annan personal som informerar rektorn! Dessa ordningsregler har sammanställts av elever, personal och skolledningen under hösten Senaste revideringen genomfördes i juni Söderhamn den 26 juni 2011 Tomas Hartikainen Gymnasiechef

Ordningspolicy och ordningsregler

Ordningspolicy och ordningsregler Ordningspolicy och ordningsregler Antagen 2009-10-22 2. (5) Staffangymnasiets ordningspolicy Ordningsreglerna skall ge vägledning för elever, alla vuxna i skolan samt föräldrar om förhållanden eller situationer

Läs mer

Trygghet och studiero i skolan information om nya bestämmelser

Trygghet och studiero i skolan information om nya bestämmelser Trygghet och studiero i skolan information om nya bestämmelser Reviderad 2007-08-15 Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola

Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola Hantering av disciplinära åtgärder på Lundsbergs skola I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga skolformer. På Lundsbergs skola (LS)

Läs mer

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA

HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA HANTERING AV DISCIPLINÄRA ÅTGÄRDER I UNDERVISNINGEN VID LUNDSBERGS SKOLA Läsåret 2018/2019 I skollagens 5 kapitel Trygghet och studiero finns bestämmelser om disciplinära åtgärder som gäller för samtliga

Läs mer

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020

Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 1 () Utbildningsförvaltningen Anders Ljungstedts gymnasium Skolledningen 2019-06-17 Ordningsregler för Anders Ljungstedts gymnasium läsåret 2019/2020 Originalversion: Läsårsversion beslutad: Reviderat

Läs mer

Barn och utbildningsförvaltningen Herrgårdsgymnasiet Läsår

Barn och utbildningsförvaltningen Herrgårdsgymnasiet Läsår Skolans ordningsregler Herrgårdsgymnasiet är en arbetsplats för elever och personal och i enlighet med skollagen ska varje skola ha ordningsregler. Dessa regler ska ses som ett uttryck för en bredare och

Läs mer

Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009

Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009 Jämtlands Gymnasium Ordningsregler Dnr 90-2009 Ansvar för vår gemensamma arbetsmiljö Allt arbetsmiljöarbete utgår från Arbetsmiljölagen. Målet för arbetsmiljöarbetet i gymnasiet är att skapa en bra studie-

Läs mer

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN Enligt skollagens 5 kapitlet 5 Trygghet och studiero ska alla gymnasieskolor ha ordningsregler. 5 Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan

Läs mer

Ordningsregler Önnestad skola F - 9

Ordningsregler Önnestad skola F - 9 Ordningsregler Önnestad skola F - 9 På vår skola visar vi varandra hänsyn och respekt under hela arbetsdagen. Som elev ska du: Komma i tid till lektioner och ha med dig det material som behövs. Respektera

Läs mer

1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar på skolans område utan att alla inblandade gett sitt tillstånd.

1.2 Det är förbjudet att fotografera, filma eller göra ljudinspelningar på skolans område utan att alla inblandade gett sitt tillstånd. Ordningsregler Under skoltid får endast Önnerödsskolans elever, personal och eventuella gäster vara på skolan. Gästerna ska innan besöket meddela skolans expedition när och varför de kommer. Dessa ordningsregler

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Trygghet och studiero Skolans värdegrund och vision På Råbyskolan har vi höga förväntningar på våra elever, deras vårdnadshavare och på oss själva. Vi jobbar för att öka tryggheten självtilliten och respekten

Läs mer

Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020

Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020 Sidan 1(5) Reviderad 2019-08-14 Rektor Eva Aronsson Ordningsregler vid Bessemerskolan läsåret 2019/2020 Välkommen till Bessemerskolan! Från och med nu är Du en del av Bessemerskolan och dess arbetsmiljö.

Läs mer

Gemensam plattform för ordningsregler

Gemensam plattform för ordningsregler Gemensam plattform för ordningsregler April 2014 1 Gemensam plattform för ordningsregler, Bäckadalsgymnasiet Rektor är den i gymnasiets organisation som är formellt ansvarig för att fatta beslut om ordningsregler

Läs mer

Ordningsregler vid Ahlafors Fria Skola

Ordningsregler vid Ahlafors Fria Skola LÄSÅRET 16-17 Ordningsregler vid Ahlafors Fria Skola Beskrivning över ordningsreglerna vid Ahlafors Fria Skola Vad kännetecknar goda ordningsregler? Utdrag ur skollagen (2010: 800) 5 kap. Trygghet och

Läs mer

1. Alla på skolan visar respekt mot varandra. Vi använder inte våld, hot, svordomar och kränkande uttryck.

1. Alla på skolan visar respekt mot varandra. Vi använder inte våld, hot, svordomar och kränkande uttryck. ORDNINGSREGLER FÖR ENSKEDE SKOLA 2008 Våra ordningsregler bygger på innehållet i skolans arbetsplan, likabehandlingsplan, Lpo94, skollagen och arbetsmiljölagen. I skolan gäller samma lagar och värderingar

Läs mer

Torslunda skola. Ordningsregler

Torslunda skola. Ordningsregler Torslunda skola Ordningsregler Läsåret 2017-2018 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2013 2014 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Ordningsregler. Torslunda skola

Ordningsregler. Torslunda skola Ordningsregler Torslunda skola Läsåret 2016 2017 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss - att du blir bemött med respekt - att vi bryr oss om dig - att vi ingriper mot alla former av kränkande

Läs mer

Välkommen till Trollbodaskolan!

Välkommen till Trollbodaskolan! Policydokument Sida 1 (4) Läsår 2018/2019 Välkommen till! Förväntansdokument föräldrar Med detta förväntansdokument hälsar vi dig välkommen till oss på. Skolans verksamhet har två övergripande mål som

Läs mer

Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision:

Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision: Fastställt 2016 08-24 Ordningsregler för gemensam trygghet och trivsel för Bergundaskolan Bergundaskolans vision: Tillsammans är vi bra! Kreativitet, engagemang, nyfikenhet, trygghet! Mår vi bra så gör

Läs mer

Respektera andra och utsätt aldrig kamrater eller vuxna för otrevligheter. Använd ett vårdat språk. Var närvarande och kom i tid.

Respektera andra och utsätt aldrig kamrater eller vuxna för otrevligheter. Använd ett vårdat språk. Var närvarande och kom i tid. Marielundsskolan - vår arbetsplats Ht 2005 Marielundsskolan ska vara en arbetsplats där alla känner sig trygga och trivs. Vi strävar alla efter att eleverna ska tro på sig själva, ha arbetsro och lust

Läs mer

ORDNINGSREGLER beslutade av skolledningen längre version

ORDNINGSREGLER beslutade av skolledningen längre version ORDNINGSREGLER beslutade av skolledningen 141029 - längre version I Skollagens femte kapitel och femte paragrafen om Trygghet och studiero finns bestämmelser kring ordningsregler. Ordningsregler ska finnas

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö PM 1 (8) Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra

Läs mer

På Rönnowskolan råder nolltolerans när det gäller kränkningar och överträdelser mot skolans demokratiska värdegrund.

På Rönnowskolan råder nolltolerans när det gäller kränkningar och överträdelser mot skolans demokratiska värdegrund. Ordningsregler Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017

Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Ordningsregler för Degebergaskolan Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet,

Läs mer

Trivselpolicy med konsekvenser på Malmsjö skola 2012

Trivselpolicy med konsekvenser på Malmsjö skola 2012 1[5] Trivselpolicy med konsekvenser på Malmsjö skola Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45, Tumba Telefon vxl 08-530 610 00 Direkt 08-530 611 31 Mobil 0708-891923 E-post johan.nystrom@botkyrka.se

Läs mer

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar.

1 (5) Rektorn och lärarna ska vara särskilt återhållsamma med åtgärder när det gäller förskoleklassen och grundskolans lägre åldrar. C:\Users\es600\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\IHBAJS3W\Trygghet och studiero (3).docx Köping4000, v3.2, 2011-07-04 1 (5) Datum Barn & Utbildning 2014-07-02 Lars

Läs mer

ORDNINGSREGLER LEXTORPSSKOLAN 2014-15

ORDNINGSREGLER LEXTORPSSKOLAN 2014-15 ORDNINGSREGLER LEXTORPSSKOLAN 2014-15 Våra regler på skolan och fritids är få och enkla. De är till för att alla ska trivas och lära sig under tiden vi är i skolan. Inomhusregler Vi använder ett trevligt

Läs mer

Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet

Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet Så ger vi din tonåring bra förutsättningar i gymnasiet Information till dig som är vårdnadshavare för en elev som går på kommunal gymnasieskola i Haninge. Om samarbete, ansvar, trygghet och vad du som

Läs mer

Konsekvenstrappa för elever på Hummelstaskolan

Konsekvenstrappa för elever på Hummelstaskolan Konsekvenstrappa för elever på Hummelstaskolan Lindriga förseelser mot skolans regler: Konsekvens Ansvarig Enstaka sena ankomster Störande beteende på lektion Glömt material Användande av mobiltelefon

Läs mer

ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET

ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET ORDNINGSREGLER OCH FÖRVÄNTNINGAR LÄSÅRET 2016-17 På Karlskrona språkskola önskar vi tillsammans med våra elever och deras vårdnadshavare samarbeta, för att bidra till en uppväxtmiljö som skapar fungerande

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Likabehandlingsplan 2008/09

Likabehandlingsplan 2008/09 Likabehandlingsplan 2008/09 Antagen 2008-03-06 Senast reviderad 2008-09-11 2. (7) LIKABEHANDLINGSPLAN 2008/09 Våra grundläggande demokratiska rättigheter innebär att barn och ungdomar skall känna sig trygga

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om elevs påverkan och/eller missbruk av alkohol/droger 1

Handlingsplan vid misstanke om elevs påverkan och/eller missbruk av alkohol/droger 1 Handlingsplan vid misstanke om elevs påverkan och/eller missbruk av alkohol/droger 1 Vid misstanke om alkohol- och/eller drogmissbruk hos elev kontaktas rektor. Vårdnadshavarna (om omyndig elev) kontaktas.

Läs mer

Ordningsregler F-6. Västra Ingelstad skola. Läsåret 10/11

Ordningsregler F-6. Västra Ingelstad skola. Läsåret 10/11 Ordningsregler F-6 Västra Ingelstad skola Läsåret 10/11 Vi vill arbeta i en skola där vi alla bryr oss om och respekterar varandra. För att detta ska fungera måste alla elever följa vissa gemensamma regler.

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö

Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö Drogpolicy och handlingsplan för Fria läroverken i Malmö 1 DEFINITION Med droger avses tobak (cigaretter och snu), alkohol, narkotikaklassade preparat samt medel som används vid sniffning. Det gäller även

Läs mer

Ordningsregler på Aranäsgymnasiet enhet 3

Ordningsregler på Aranäsgymnasiet enhet 3 Ordningsregler på Aranäsgymnasiet enhet 3 Regler för ordning och samvaro på Teknikprogrammet 1 (2) Regler för dig som är elev på Aranäsgymnasiet Ta eget ansvar Närvaro på alla lektioner bortsett från vid

Läs mer

Får läraren lov att ta mina grejer? Om trygghet och studiero i Helsingborgs stads skolor.

Får läraren lov att ta mina grejer? Om trygghet och studiero i Helsingborgs stads skolor. Får läraren lov att ta mina grejer? Om trygghet och studiero i Helsingborgs stads skolor. 1 Visste du att... Olweus är ett vetenskapligt utvärderat program mot mobbning och kränkande behandling. Det är

Läs mer

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan

Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan Likabehandlingsplan Strömstiernaskolan 2017 1 Likabehandlingsplan 1. Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns för att Strömstiernaskolans elever ska veta att ingen elev ska acceptera

Läs mer

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors

Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Ordningsregler för Rudolf Steiner skolan i Helsingfors Innehållsförteckning I. Skolsamfundet, skolområdet och -tiden II. Skolvägen III. Lektioner och arbetsro IV. Raster V. Skolmåltider VI. Klädsel VII.

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö 2016-01-19 Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa arbetsro i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra på vilka åtgärder

Läs mer

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017

Ordningsregler. Läsåret 2016/2017 Ordningsregler Läsåret 2016/2017 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

HEDÄNGSKOLANS RAMVERK

HEDÄNGSKOLANS RAMVERK HEDÄNGSKOLANS RAMVERK Ni kan förvänta er av skolan: Att vi visar respekt för våra elever och finns till hands när behov av hjälp och stöd uppstår Att vi strävar efter att möta varje elev på dess kunskapsnivå

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Ordningsregler Läsåret 2015/2016

Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Ordningsregler Läsåret 2015/2016 Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk För Alléskolan, Nästegårdsskolan, Lagmansgymnasiet och fritidsgårdarna Gäller fr.o.m. 2016-08-01 Antagen av bildningschef 2016-08-01 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Ordningsregler för Prästavångsskolan

Ordningsregler för Prästavångsskolan Ordningsregler för Prästavångsskolan med stöd av skollagens 5 kap. - Trygghet och studiero Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Uppdaterad 2014-10-09 Ordningsregler för Prästavångsskolan Jag ger mig

Läs mer

Reviderade Ordningsregler vid Bessemerskolan

Reviderade Ordningsregler vid Bessemerskolan Reviderade 20160808 Ordningsregler vid Bessemerskolan Information om dessa ordningsregler Information om skolans ordningsregler lämnas till såväl föräldrar (ansvarig är rektor) som till elever (ansvarig

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÄLADSGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÄLADSGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÄLADSGÅRDEN Skolan tar avstånd från alla tendenser till kränkningar genom att arbetet på Fäladsgården genomsyras av att: elever och personal bemöter varandra med

Läs mer

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö

Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö Ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa arbetsro i skolan. Många lärare och rektorer känner sig osäkra på vilka åtgärder de får

Läs mer

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun

Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Handlingsplan mot tobak, alkohol och droger för skolor inom Skövde kommun Internt dokument Handlingsplan Gäller fr.o.m: 2019-05-01 Senast reviderad: 2019-03-19 Dokumentansvarig: Gymnasiechef Sektor/avdelning:

Läs mer

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1.

Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1. Riktlinjer för rapportering Och hantering av frånvaro Gymnasieskola. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: 2018-04-24 Version: 1.0 Innehåll Inledning... 3 Rutin kring rapportering och hantering av frånvaro....

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium Reviderad januari 2014 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns gymnasium ska vara drogfritt! 2 Vår skola ska erbjuda

Läs mer

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september

Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny skollag och ny läroplan vad innebär det? Föräldramöte år 6-8 13 september Ny grundskola 2011 Ny modern skollag med tydliga bestämmelser om ansvar, rättigheter och skyldigheter Nya samlade läroplaner

Läs mer

Trygghetsplan. Alsalamskolan i Örebro. Främjande förebyggande åtgärdande Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2016 Alsalamskolan i Örebro

Trygghetsplan. Alsalamskolan i Örebro. Främjande förebyggande åtgärdande Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2016 Alsalamskolan i Örebro Trygghetsplan Främjande förebyggande åtgärdande Alsalamskolan i Örebro 2016-2017 Ansvarig utgivare: Shahin Mahmoud 2016 Alsalamskolan i Örebro Trygghetsplan 2016-2017 FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero Juridisk vägledning Reviderad december 2014 Mer om Trygghet och studiero Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och lärarna

Läs mer

ALKOHOL- & DROGPOLICY

ALKOHOL- & DROGPOLICY Reviderad 2017 10 23 Välkommaskolan Malmberget/Gällivare ALKOHOL- & DROGPOLICY 1 Inledning. Skolan har ett ansvar att motverka alkohol, narkotika och läkemedelsmissbruk bland elever och personal. Genom

Läs mer

Till dig som går på Valstaskolan TILLSAMMANS på Valstaskolan

Till dig som går på Valstaskolan TILLSAMMANS på Valstaskolan Till dig som går på Valstaskolan TILLSAMMANS på Valstaskolan 1(9) TILLSAMMANS Hos oss möts barn, ungdomar och vuxna på världens viktigaste arbetsplats. Det är här vi vuxna ska hjälpa Dig som växer upp

Läs mer

Reglerna ska bidra till att skolan blir trygg och stimulerande, en plats dit elever, föräldrar och personal känner lust att gå.

Reglerna ska bidra till att skolan blir trygg och stimulerande, en plats dit elever, föräldrar och personal känner lust att gå. Ordningsregler på Kyrkskolan På varje skola ska det finnas regler som syftar till att skapa arbetsro i skolan. En trygg och stimulerande läromiljö är en förutsättning för att eleverna ska få de kunskaper

Läs mer

Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero

Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero 4 : 1 Bilaga 4: Skollagen 5 kap. Trygghet och studiero Kapitlets innehåll - 1 I detta kapitel finns bestämmelser om - tillämpningsområde (2 ), - arbetsmiljö (3 och 4 ), - ordningsregler (5 ), - disciplinära

Läs mer

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM 1 FYRISSKOLAN Götgatan 17-21 UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se 2 3 Skolmiljön ska vara fri

Läs mer

Så ger vi ditt barn bra förutsättningar i skolan

Så ger vi ditt barn bra förutsättningar i skolan Så ger vi ditt barn bra förutsättningar i skolan Information för dig med barn i grundskola eller förskoleklass i Haninges kommunala skolor. Om samarbete, ansvar, trygghet och vad du kan göra för att ditt

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Som Elev är jag medveten om skolans ordningsregler. Roslagen Education AB Carl Wahren Gymnasium Uppdaterad

Som Elev är jag medveten om skolans ordningsregler. Roslagen Education AB Carl Wahren Gymnasium Uppdaterad Ordningsregler vid Att gå i gymnasieskolan är frivillig, men när du väl accepterat din gymnasieplats är närvaron obligatorisk. Det är skolans ansvar att se till att en kontakt upprättas mellan skola och

Läs mer

Ordningsregler för området Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Ordningsregler för området Stora Segerstad Naturbrukscentrum Ordningsregler för området Stora Segerstad Naturbrukscentrum Gäller från och med januari 2019 Du visar hänsyn mot elever och personal och respekterar att alla inte tycker som du. Du använder ett vårdat

Läs mer

Bagarmossens skolas. värdegrund. samlade dokument kring vår BAGARMOSSENS SKOLA. vår VISION

Bagarmossens skolas. värdegrund. samlade dokument kring vår BAGARMOSSENS SKOLA. vår VISION BAGARMOSSENS SKOLA Bagarmossens skolas samlade dokument kring vår värdegrund vår VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

ORDNINGSREGLER. Forsmarks skola Möjligheternas och valfrihetens skola 2013-2014

ORDNINGSREGLER. Forsmarks skola Möjligheternas och valfrihetens skola 2013-2014 Forsmarks skola Möjligheternas och valfrihetens skola ORDNINGSREGLER 2013-2014 Antagen vid skolkonferens 2010-11-22; uppdaterad 2012-01-30; 1 2012-08-09; 2013-09-09 ORDNINGSREGLER "Utbildningen skall ge

Läs mer

Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17

Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17 Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17 Innehåll 1. Inledning Språkintroduktion 2. Närvaro 3. Elevhälsa 4. Betyg och bedömning 5. Elevdemokrati 6. IKT 7. Ordningsregler 8. Kontaktuppgifter Välkommen

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola

Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola Dokumenttyp Policy Fastställd 2015-10-26 74 Senast reviderad Detta dokument gäller för Utbildningsförvaltningen Giltighetstid Tillsvidare Dokumentansvarig Rektor Diarienummer

Läs mer

För Öckerö seglande gymnasieskola

För Öckerö seglande gymnasieskola Alkohol- och Drogpolicy För Öckerö seglande gymnasieskola 1 Skolans alkohol- och drogpolicy Vi vill inom Öckerö gymnasieskola erbjuda våra elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht 2016/Vt 2017 /Sundlerhälsan 2016-12-08 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Lokala ordningsregler för Spängerskolan

Lokala ordningsregler för Spängerskolan Lokala ordningsregler för Spängerskolan Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Åbyggeby skola Reviderad vt 2011 2011-03-08 Innehållsförteckning sida 2 sida 3 sida 4 sida 5 sida 6 Inledning Så säger lagen Definition Målsättning

Läs mer

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna rutin är en del av skolans likabehandlingsplan samtidigt som den ingår i verksamhetshandboken.

Läs mer

PM om frånvaro och CSN

PM om frånvaro och CSN 2014-05-14 Till studiehandledarpärmen PM om frånvaro och CSN Kunskapsförbundet Väst Birger Sjöberggymnasiet Postadress Box 217 Besöksadress Telefon Telefax E-post Hemsida 462 23 Vänersborg Idrottsgatan

Läs mer

Handlingsplan Vid misstanke om förekomst av alkohol och narkotika på skolorna inom Säffle kommun.

Handlingsplan Vid misstanke om förekomst av alkohol och narkotika på skolorna inom Säffle kommun. relationer delaktighet möjligheter samverkan helhetstänkande värdegrund dialog Samsyn BemötAnde Handlingsplan Vid misstanke om förekomst av alkohol och narkotika på skolorna inom Säffle kommun. Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Mönsteråsgymnasiet

Likabehandlingsplan för Mönsteråsgymnasiet Likabehandlingsplan för Mönsteråsgymnasiet Fastställd 090514 På Mönsteråsgymnasiet visar alla varandra ömsesidig respekt. Vi tar hänsyn så att alla trivs på sin arbetsplats. Här har alla elever och all

Läs mer

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret

Välkomna till Tingvallaskolan läsåret SIG1000, v4.0, 2012-09-24 1 (8) Välkomna till Tingvallaskolan läsåret 2017-2018 Vår vision för Tingvallaskolan bygger på att vi tror att alla elever ska lyckas. Tingvallaskolan ska vara en skola där alla

Läs mer

Aroseniusskolans Likabehandlingsplan

Aroseniusskolans Likabehandlingsplan Aroseniusskolans Likabehandlingsplan läsåret 2015 2016 en åtgärdsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Sida Innehåll Syftet med planen...

Läs mer

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

VÄRDEGRUNDSDOKUMENT. Kunskap genom glädje!

VÄRDEGRUNDSDOKUMENT. Kunskap genom glädje! VÄRDEGRUNDSDOKUMENT Kunskap genom glädje! Vision Vår önskan är att alla elever, med nyfikenhet och glädje, i samarbete med andra och i en inspirerande arbetsmiljö, skaffar sig goda kunskaper för livet.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11

LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 SMEDJEBACKENS KOMMUN Familje- och utbildningsförvaltningen Smedjebackens utbildningsområde LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 10/11 Bergaskolan, år 7-9 1 Vad säger lagarna? Likabehandlingsarbetet regleras sedan

Läs mer

ENBACKSSKOLAN ORDNINGSREGLER 2011-08-22

ENBACKSSKOLAN ORDNINGSREGLER 2011-08-22 ENBACKSSKOLAN ORDNINGSREGLER 2011-08-22 Uppingegränd 27-33, 163 61 Spånga 08 508 03 900 www.enbacksskolan.stockholm.se SID 2 (6) Förord Enbacksskolan ska vara en skola där både elever och personal trivs

Läs mer

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Rutin mot droger Sektor utbildning Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Sida: 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2 Ansvar... 3 2. Definition av droger... 3

Läs mer

Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor

Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor 1 Likabehandlingsplan i Laxå kommun på alla skolor Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass-årskurs 1-9 och Fritidshem. Ansvariga för planen Rektorer på samtliga enheter. Trygghetsteam,

Läs mer

Topeliusgymnasiets plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder

Topeliusgymnasiets plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder Topeliusgymnasiets plan för fostrande samtal och disciplinära åtgärder Enligt grunderna för läroplanen (punkt 5.6 Frågor som avgörs på lokal nivå) ska utbildningsanordnaren ansvara för att en plan för

Läs mer

ORDNINGSREGLER

ORDNINGSREGLER ORDNINGSREGLER 2010-2011 ORDNINGSREGLER "Utbildningen skall ge eleverna kunskaper och färdigheter samt, i samarbete med hemmen, främja deras harmoniska utveckling till ansvarskännande människor och samhällsmedlemmar."

Läs mer

Det behövs tid för att vara ung

Det behövs tid för att vara ung Det behövs tid för att vara ung Till den Öppna Fritidsverksamheten ska de unga känna, att de kan komma bara för att vara och delta på det sätt de önskar. Varje ung människa bär på sina funderingar och

Läs mer

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för förskoleklass till år 9 och fritidshemmet

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för förskoleklass till år 9 och fritidshemmet Ordningsregler för allas trivsel Gäller för förskoleklass till år 9 och fritidshemmet Hej och välkommen till ett nytt läsår! Vi ser fram emot ett givande läsår tillsammans med många nya utmaningar och

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA

HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI SKOLA DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄRSKOLA OCH VUXENUTBILDNING HANDLINGSPLAN FÖR EN DROGFRI GYMNASIESKOLA, GYMNASIESÄR- SKOLA OCH VUXENUTBILDNING Oscars verksamhetsområde

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna HANDLINGSPLAN 1(6) 2012-06-11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Invux Särskild utbildning för vuxna På Vuxenutbildningen i Skara ska ingen känna sig diskriminerad eller kränkt. Personal

Läs mer

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för elever i förskoleklass upp till år 9 och fritidshemmet

Ordningsregler för allas trivsel. Gäller för elever i förskoleklass upp till år 9 och fritidshemmet Ordningsregler för allas trivsel Gäller för elever i förskoleklass upp till år 9 och fritidshemmet Hej och välkommen till ett nytt läsår! Vi ser fram emot ett givande läsår tillsammans med många nya utmaningar

Läs mer

Utbildningskontoret. Riktlinjer för en trygg skolmiljö med studiero

Utbildningskontoret. Riktlinjer för en trygg skolmiljö med studiero Utbildningskontoret Riktlinjer för en trygg skolmiljö med studiero INNEHÅLL Riktlinjer... 4 Ansvar på olika nivåer... 5 Rättigheter och förväntningar...6 Befogenheter... 7 Möjliga åtgärder grundskola...8

Läs mer

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB

Årlig plan 2012/13. Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB Årlig plan 2012/13 Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling. Gällande för elever och personal på Alingsås Yrkesgymnasium AB 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Skollagen sid. 3 Vision

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Centralskolan Perstorp 2014 Upprättad: 2014-01-07 Mål: Motverka mobbning, trakasserier och kränkningar på skolan så att eleverna känner sig trygga i skolmiljön. Förebyggande

Läs mer

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan

Till dig som börjar på. Vidåkersskolan Till dig som börjar på Vidåkersskolan 2012/2013 SKOLAN ÄR VIKTIG! Vi hoppas Du håller med oss om detta och att du kommer att trivas. Det är en förmån att få gå i skolan och den är viktig för Din framtid.

Läs mer