Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor"

Transkript

1 Avtal 1 (13) Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna SACO-S Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands (URA) Tillämpningsområde 1 Detta avtal tillämpas på sådana arbetstagare vid myndigheter under regeringen som enligt arbetsgivarens beslut skall vara utlandsstationerade vid tjänstgöring utomlands. Avtalet gäller dock inte sådana arbetstagare för vilka andra avtal eller annan reglering av anställningsvillkoren gäller vid tjänstgöring utomlands. Vissa definitioner 2 Med arbetsgivaren avses Arbetsgivarverket eller den myndighet som Arbetsgivarverket bestämmer, om inte regeringen föreskriver något annat. Med lokal arbetstagarorganisation avses den del av en central arbetstagarorganisation som denna bestämmer, i förekommande fall med stöd av huvudavtalet. Med medföljande familjemedlemmar avses medföljande maka/make/sambo och sådana barn under 19 års ålder för vilka arbetstagaren har försörjningsplikt. Med make likställs registrerad partner enligt lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap. Med sambo avses person som under äktenskapsliknande förhållanden eller under förhållanden som liknar registrerat partnerskap bor tillsammans med arbetstagaren.

2 2 Med familjemedlemmar som vistas utom tjänstgöringslandet avses maka/make/ sambo och sådana barn under 19 års ålder för vilka arbetstagaren har försörjningsplikt. Med make likställs registrerad partner enligt lagen (1994:1117) om registrerat partnerskap. Med sambo avses person som under äktenskapsliknande förhållanden eller under förhållanden som liknar registrerat partnerskap bor tillsammans med arbetstagaren. Anmärkning Det bör uppmärksammas att andra sambokriterier kan behöva vara uppfyllda för att vissa försäkringar för arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar skall bli gällande (se t.ex. bestämmelserna om sambos förmånstagarrätt i 9 kap. avtalet om statens tjänstegrupplivförsäkring/tgl-s återgivet i cirkulär 1999:A 6). Med utlandsstationerad arbetstagare avses en arbetstagare som enligt ett URAkontrakt eller ett beslut av arbetsgivaren har en angiven stationeringsort utomlands. Anställningsform 3 En arbetstagare som avses i 1 första stycket får utöver vad som följer av lagen (1982:80) om anställningsskydd eller annan författning anställas för en bestämd tid eller tills vidare längst till en viss tidpunkt. Har arbetstagaren en anställning tills vidare vid myndigheten så skall han eller hon utan särskilt beslut vara ledig från denna anställning. Utlandskontrakt 4 Mellan arbetsgivaren och en arbetstagare, som avses i 1 första stycket, upprättas en skriftlig överenskommelse om anställningen, s.k. utlandskontrakt. Av utlandskontraktet skall framgå de villkor som gäller för arbetstagarens stationering utomlands. Följande uppgifter skall särskilt anges i kontraktet: - arbetstagarens arbetsuppgifter, - arbetstagarens stationeringsort utomlands, - tjänstgöringsperiodens längd, - löneförmåner och tidpunkt för eventuell lönerevision, - andra anställningsvillkor. Anmärkning till 4 : Det förutsätts att arbetstagaren vid kontraktets ingående lämnar uppgifter till arbetsgivaren om sådana förhållanden som kan ha betydelse vid bedömningen av om arbetstagaren uppfyller villkoren för vissa förmåner och vid prövningen av ersättningarnas storlek (jfr 15 ).

3 3 5 Om ett utlandskontrakt avser en tjänstgöringsperiod utomlands som är kortare än tolv månader eller kortare än sex månader eller kortare än tre månader i följd gäller olika bestämmelser i fråga om semester (se 9 ) och i fråga om kontraktets uppsägningstider (se 18 och 19 ). Att även vissa särskilda anställningsvillkor (se 13 ) kan påverkas av tjänstgöringsperiodens längd följer av bestämmelserna i bilagan. För arbetstagare som inte har en anställning tills vidare vid statlig myndighet bör flera utlandskontrakt i direkt följd inte upprättas. 6 Om inte något annat överenskommits mellan arbetsgivaren och arbetstagaren gäller anställningsvillkoren enligt utlandskontraktet fr.o.m. avresedagen t.o.m. den resdag då arbetstagaren vid utlandstjänstgöringens slut återvänder till Sverige. Anställningsvillkoren gäller också under sådan semester som tjänats in under utlandstjänstgöringen och som förläggs inom kontraktstiden. Vissa allmänna anställningsvillkor 7 Lön Lönen består av individuell lön och i förekommande fall lönetillägg. Lönen utbetalas med det belopp som arbetsgivaren och arbetstagaren enas om. Lönen utbetalas månadsvis, om inte annat angivits i utlandskontraktet. 8 Arbetstid Om inte annat har angivits i utlandskontraktet skall arbetstagaren ha förtroendearbetstid vid arbetsplatsen utomlands. Arbetstidens förläggning bör anpassas till arbetsuppgifterna och förhållandena i tjänstgöringslandet. 9 Semester och annan ledighet a) Semester och semesterersättning Om inte något annat överenskommits i utlandskontraktet gäller följande bestämmelser om semester och semesterersättning. - Antalet semesterdagar som tjänas in under tjänstgöringsperioden skall också förläggas under denna period. - Intjänandeår och semesterår sammanfaller och är detsamma som kalenderår. - Varje outnyttjad semesterdag får sparas från ett år till ett annat. Om det vid utlandstjänstgöringens avslutande återstår outnyttjade betalda semesterdagar skall semesterersättning betalas för sådana dagar. - Semesterledighet kan bytas ut mot semesterersättning om tjänstgöringsperioden enligt utlandskontraktet är kortare än sex månader.

4 4 Semesterns längd kan bestämmas med hänsyn till speciella förhållanden i tjänstgöringslandet. Om inte annat anges i utlandskontraktet är antalet semesterdagar för helt kalenderår de som gäller enligt ALFA resp. AVA. Anmärkning till 9 a) Antalet semesterdagar per kalenderår får inte understiga de i 4 semesterlagen stadgade 25 dagarna. b) Annan ledighet Vid nära anhörigs svårare sjukdom eller dödsfall beviljas arbetstagaren ledighet med lön under det antal resdagar som behövs samt under ytterligare tre arbetsdagar. Med nära anhörig avses här maka/make/sambo, barn, förälder, syskon eller svärförälder. 10 Lön under sjukfrånvaro Om inte något annat överenskommits i utlandskontraktet får arbetstagaren vid frånvaro på grund av sjukdom under utlandstjänstgöringen behålla sin lön enligt utlandskontraktet. 11 Pension Arbetstagaren omfattas under utlandsstationeringen av pensionsvillkoren i pensionsavtal för arbetstagare hos staten m.fl. (PA 03). Om det är förmånligare kan en arbetstagare, som i tidigare anställning/ar omfattats av ITP-planen eller en pensionsplan som i huvudsak överensstämmer med ITPplanen, enligt arbetsgivarens beslut i stället behålla sin pensionsrätt enligt sådan plan genom att arbetsgivaren tecknar försäkring eller betalar försäkringspremie eller någon annan avgift. 12 Försäkringar Arbetstagaren omfattas av avtalet om ersättning vid personskada (PSA) och avtalet om statens tjänstgrupplivförsäkring (TGL-S). Arbetsgivaren svarar för att anmälan sker till Kammarkollegiet så att URAförsäkringen gäller för arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar vid utlandsstationering. Anmärkning till 12 Det bör uppmärksammas att andra sambokriterier kan behöva vara uppfyllda för att vissa försäkringar för arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar skall bli gällande (se t.ex. bestämmelserna om sambos förmånstagarrätt i 9 kap. avtalet om statens tjänstegrupplivförsäkring/tgl-s återgivet i cirkulär 1999:A 6). I det fall arbetstagaren inte omfattas av lagen om arbetsskadeförsäkring (LAF) gäller inte PSA.

5 5 Vissa särskilda anställningsvillkor 13 I utlandskontraktet kan vissa anställningsvillkor överenskommas som på grund av utlandsstationeringen och särskilda förhållanden i tjänstgöringslandet skall gälla för arbetstagaren. Arbetsgivaren och arbetstagaren bör vid upprättande av utlandskontrakt beakta de riktlinjer för särskilda anställningsvillkor som framgår av bilaga. Andra villkor 14 Om det under kontraktstiden finns särskilda skäl kan även andra villkor överenskommas än de som reglerats i utlandskontraktet. En sådan överenskommelse skall vara skriftlig. Arbetstagarens uppgiftsskyldighet 15 Arbetstagaren är skyldig att under kontraktstiden lämna uppgifter till arbetsgivaren om förhållanden som kan ha betydelse vid bedömningen av om arbetstagaren uppfyller villkoren för vissa förmåner eller vid prövningen av ersättningarnas storlek. Sådana förhållanden är t.ex. ändrad familjesituation, ändrade vårdnadsförhållanden och ändrad skolgång för arbetstagarens barn. Arbetstagaren är vidare skyldig att upplysa arbetsgivaren om arbetstagaren från annan än arbetsgivaren får någon förmån som motsvarar förmån som utges med stöd av detta avtal. Närmare bestämmelser om uppgiftsskyldigheten kan meddelas av arbetsgivaren. Avslutande av utlandskontraktet 16 Utlandskontraktet avslutas utan särskilt uppsägningsförfarande vid utgången av den tjänstgöringsperiod som anges i kontraktet. Anmärkning till 16 : Vid behov av förlängning av utlandstjänstgöringen under ytterligare en tjänstgöringsperiod skall nytt utlandskontrakt upprättas mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. 17 Utlandskontraktet kan även avslutas - efter uppsägning enligt 18, - p.g.a. sjukdom m.m. i vissa fall enligt 19, - av vissa andra skäl enligt 20.

6 6 18 I utlandskontraktet anges de ömsesidiga uppsägningstider som gäller. Om inte annat har överenskommits i utlandskontraktet gäller för tjänstgöringsperioder över tre månader följande ömsesidiga uppsägningstider - tre månader om tjänstgöringsperioden är minst tolv månader eller - en månad om tjänstgöringsperioden är minst tre men kortare än tolv månader. Uppsägning av utlandskontraktet skall ske skriftligen. 19 Om en arbetstagare på grund av sjukdom av läkare bedöms ha fortsatt oförmåga att utföra arbetsuppgifterna i utlandstjänstgöringen, kan utlandskontraktet sägas upp av arbetsgivaren. Arbetsgivaren skall iaktta minst en månads uppsägningstid eller om tjänstgöringsperioden är kortare än tre månader i följd - minst två veckors uppsägningstid. Om arbetstagaren i sin utlandstjänstgöring grovt försummat sina skyldigheter eller annars har befunnits olämplig för de tilldelade uppgifterna kan arbetsgivaren avsluta kontraktet med omedelbar verkan. 20 Om de förutsättningar som gällt vid utlandskontraktets uppgörande väsentligt förändrats t.ex. genom politisk oro, krig, naturkatastrofer eller liknande orsaker, kan endera arbetsgivaren eller arbetstagaren avsluta kontraktet med omedelbar verkan. 21 Om kontraktstiden förkortas skall sådana kostnader som arbetstagaren haft på grund av detta ersättas av arbetsgivaren efter prövning i varje särskilt fall. 22 När tjänstgöringen utomlands är avslutad skall arbetstagaren återvända till Sverige, om inte annat har överenskommits. Arbetsgivaren och arbetstagaren skall i förekommande fall i god tid före kontraktstidens utgång komma överens om de arbetsuppgifter och de anställningsvillkor som skall gälla för arbetstagaren efter avslutad utlandstjänstgöring. Lokala avtal 23 Arbetsgivaren och lokal arbetstagarorganisation får - inom sådana verksamhetsområden där det finns behov av att enhetligt reglera vissa anställningsvillkor för grupper av arbetstagare med likartad tjänstgöring utomlands - sluta kollektivavtal i frågor om sådana anställningsvillkor som behandlas i 7 10 och 13 (inkl. bilagan).

7 7 Tvister 24 Tvist om tolkningen eller tillämpningen av ett utlandskontrakt skall handläggas enligt lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister (LRA). Giltighetstid m.m. 25 Detta avtal gäller fr.o.m. den 1 oktober 2007 och har i övrigt samma giltighetstid som det då gällande allmänna löne- och förmånsavtalet (ALFA), om inte något annat sägs i avtalet. Avtalet förlängs med ett år i sänder, om det inte skriftligen har sagts upp senast tre månader för giltighetstidens utgång.

8 8 Bilaga Riktlinjer för vissa särskilda anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands (jfr 13 ) Anmärkningar till bilagan: Förutom sådana allmänna anställningsvillkor, som framgår av 7-12 och som skall regleras i utlandskontraktet, kan dessutom i kontraktet överenskommas att vissa särskilda anställningsvillkor skall gälla för arbetstagaren under utlandstjänstgöringen. I denna bilaga ges riktlinjer för sådana särskilda anställningsvillkor. De särskilda anställningsvillkor som anges i denna bilaga avser ersättningar för merkostnader och ökade levnadskostnader på grund av utlandsstationeringen och särskilda förhållanden i tjänstgöringslandet ( kostnadsersättningar ). 1. Ersättning för bostadskostnader Enligt arbetsgivarens bestämmande får arbetstagaren disponera en efter förhållandena på tjänstgöringsorten anpassad bostad (möblerad eller omöblerad). Arbetstagaren kan i stället få skälig ersättning för bostadskostnad. Om arbetstagaren under en viss tid måste bo på hotell ersätter arbetsgivaren sådana kostnader. Vid påbörjandet av utlandstjänstgöringen kan arbetsgivaren utrusta den bostad som arbetstagaren får disponera. Arbetstagaren får för arbetsgivarens räkning göra inköpen av denna initiala grundutrustning enligt de riktlinjer och inom de ekonomiska ramar som arbetsgivaren bestämmer. Tillämplig nivå anges i respektive utlandskontrakt. I 11 kap. 21 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för ersättning eller förmån som avser bostad på stationeringsorten. 2. Ersättning för flyttningskostnader Vid flyttning till och återflyttning från tjänstgöringslandet eller förflyttning mellan orter i utlandet kan arbetsgivaren ersätta flyttningskostnader högst med belopp motsvarande de faktiska kostnader som avsedda att täcka kostnader för transport med ytfrakt (för vissa länder flygfrakt) av normal mängd flyttgods. Beloppets storlek anpassas efter antalet medföljande familjemedlemmar. När beloppet fastställs av arbetsgivaren tas hänsyn till behovet av flyttgodsvolym och kostnader för försäkring, packning, spedition, clearing och andra eventuellt uppkommande kostnader som har direkt samband med transporten.

9 9 Anmärkning till punkt 2 I stället för ersättning för flyttningskostnader kan arbetsgivaren enligt punkt 4 a) ersätta transportkostnader för extra bagage (personliga tillhörigheter). I 11 kap. 27 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för Ersättning för utgifter för flyttning när en skattskyldig på grund av byte av verksamhetsort flyttar till en ny bostadsort skall inte tas upp, om ersättningen betalas av allmänna medel eller av arbetsgivaren. 3 a. Ersättning för kostnader för förskola och skolbarnsomsorg Arbetsgivaren kan helt eller delvis ersätta kostnader dock högst med belopp motsvarande de faktiska kostnaderna för arbetstagarens barns (2 ) kostnader i förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg eller liknande och kostnader för barnets måltider där till den del kostnaderna överstiger de kostnader som normalt tillämpas i Sverige. Barns förskolekostnader kan ersättas för de skäliga kostnader som arbetstagaren har för förskola och daghem fr.o.m. ett års ålder i former som motsvarar svenska förskolor eller familjedaghem eller i andra former som kan vara aktuella på stationeringsorten samt för fritidshem eller liknande för medföljande barn upp till tolv års ålder samt för barnets måltider där i den del som överstiger den s.k. maxtaxan i arbetstagarens hemkommun i Sverige. I anställningsvillkoren skall anges vilka barn som omfattas av här avsedda förmåner i förskole- eller skolbarnsomsorg. Grundprincipen för förskole- och skolbarnsomsorg är att valet skall vara fritt. Det förutsätts att förskole- och skolbarnsomsorg väljs med hänsyn till barnets bästa men att man undviker onödigt dyra alternativ. I 11 kap. 21 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för ersättning eller förmån som avser avgift för barns deltagande i förskoleverksamhet, skolbarnomsorg eller liknande och avgift för barnets måltider där, dock endast till den del avgiften överstiger den avgift som normalt tillämpas för sådan verksamhet i Sverige. 3 b. Ersättning för skolkostnader för barn Arbetsgivaren kan helt eller delvis ersätta kostnader dock högst med belopp motsvarande de faktiska kostnaderna för arbetstagarens barns (2 ) skolkostnader från och med obligatorisk grundutbildning upp till och med gymnasienivå (motsvarande) och kostnader för barnets skolmåltider. Barns skolkostnader ersätts för de skäliga kostnader som arbetstagaren har för barns skolutbildning t.o.m. gymnasienivå. Grundprincipen för skolkostnadsersättning är att skolvalet skall vara fritt. Det förutsätts att skola väljs med hänsyn till barnets bästa men att man undviker onödigt dyra alternativ.

10 10 I 11 kap. 21 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för ersättning eller förmån som avser avgift för barns skolgång i grundskola, gymnasieskola eller liknande och avgift för barnets skolmåltider. 4. Ersättning för resekostnader För sådana resor som ersätts av arbetsgivaren beräknar arbetsgivaren ersättningen med hänsyn till resväg och färdmedel. Kostnader för följande typer av resor kan ersättas av arbetsgivaren. a. Utresa och återresa Resekostnader för arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar (2 ) från bostadsorten till stationeringsorten i utlandet och motsvarande kostnader vid återresan efter avslutad utlandstjänstgöring kan ersättas av arbetsgivaren. I sådana resekostnader kan även ingå transportkostnader för extra bagage (personliga tillhörigheter) (se anmärkning till punkt 2 ovan). till a)) I 11 kap. 27 inkomstskattelagen regleras - som ersättning för utgift för flyttning - bl.a. skattefrihet för transport av den skattskyldige och hans familj från den gamla till den nya bostadsorten. b. Semesterhemresa Arbetsgivaren kan ersätta kostnaderna för en tur- och returresa till Sverige under varje tjänstgöringsperiod av tolv månader för arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar (2 ). c. Besöksresor för familjemedlem För varje familjemedlem som vistas utom tjänstgöringslandet (2 ) och som omfattas av förmåner enligt kontraktet kan arbetsgivaren ersätta resekostnaden med ett belopp motsvarande högst kostnaden för en tur- och returresa från Sverige till tjänstgöringslandet för varje tjänstgöringsperiod av tolv månader. Familjemedlems besöksresa kan bytas mot en resa för arbetstagaren i omvänd riktning. Kostnaden för en sådan resa ersätts högst med belopp motsvarande ersättningen för familjemedlems besöksresa. d. Resor i samband med sjukdom och dödsfall Vid nära anhörigs svårare sjukdom eller dödsfall ersätter arbetsgivaren kostnaden motsvarande en tur- och returresa till Sverige för en person från familjen. Om arbetstagaren eller medföljande familjemedlem drabbas av allvarlig sjukdom eller ett olycksfall avgör en läkare som arbetsgivaren godkänt om patienten lämpligen bör förflyttas till Sverige eller någon annanstans för behandling. Arbetsgivaren svarar för kostnaden för en sådan resa.

11 11 Om arbetstagaren eller medföljande familjemedlem skulle avlida i tjänstgöringslandet ersätter arbetsgivaren kostnader för hemtransport av den avlidne. I ett sådant fall ersätter arbetsgivaren även hemresa för den avlidnes familj. Anmärkning till punkt 4 d: Riktlinjerna under denna punkt gäller endast om kostnaderna inte ersätts av URAförsäkringen eller på annat sätt. e. Ytterligare resor Arbetsgivaren kan, om det finns synnerliga skäl, ersätta ytterligare resor under varje tjänstgöringsperiod av tolv månader för arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar. till b) e) I 11 kap. 21 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för ersättning eller förmån som avser egna och familjemedlemmars resor till och från tjänstgöringsorten, dock högst fyra resor per person och kalenderår. 5. Ersättning för hälso- och sjukvårdskostnader Kostnader för läkarundersökningar och vaccinationer, som arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar (2 ) enligt beslut av arbetsgivaren genomgår innan avresan till tjänstgöringslandet, ersätts av arbetsgivaren om de genomförs av läkare som anvisats av arbetsgivaren. Detsamma gäller sådan förnyad läkarundersökning som företas efter avslutad utlandstjänstgöring. Kostnader för sjukvård som avser arbetstagaren och medföljande familjemedlemmar (2 ) kan ersättas av arbetsgivaren om sjukvården utförs av en läkare eller på en sjukvårdsinrättning som anvisats av arbetsgivaren. Kostnader för av läkaren (sjukvårdsinrättningen) föreskrivna läkemedel ersätts av arbetsgivaren. Om Sverige träffat överenskommelse med tjänstgöringslandet i sjukförsäkringsfrågor bör i första hand sådan läkare (sjukvårdsinrättning) anlitas som är ansluten till tjänstgöringslandets sjukförsäkringssystem. Arbetsgivaren kan ersätta kostnader i samband med barns födelse efter särskild prövning av arbetsgivaren. Kostnad för akut tandvård kan ersättas av arbetsgivaren. Kostnader för nödvändiga resor i samband med den fria sjukvården ersätts av arbetsgivaren. Anmärkning till punkt 5: Riktlinjerna under denna punkt gäller endast om kostnaderna inte ersätts av URAförsäkringen eller på annat sätt.

12 12 I 11 kap. 18 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för förmån av hälso- och sjukvård om förmånen avser vård utomlands och läkemedel vid vård utomlands. 6. Ersättning för övriga merkostnader Merkostnadstillägg Arbetsgivaren kan, som ersättning för övriga ökade levnadskostnader på stationeringsorten på grund av utlandsstationeringen och förhållandena i tjänstgöringslandet än sådana som anges ovan i denna bilaga betala ut merkostnadstillägg för medföljande vuxen och barn (2 ) med de restriktioner och med högst de belopp per månad för merkostnadstillägg som fastställs av Skatteverket. Dessa belopp uppdateras en gång per år. Anmärkning Högstbeloppen är beräknade så att de ska kunna tillämpas på utlandsstationerade för vilka särskilda förhållanden av upprepade långvariga stationeringar gäller. Detta innebär att: - För utlandsstationerade för vilka dessa särskilda förhållanden inte gäller skall arbetsgivaren besluta i vilken grad högstbeloppen skall tillämpas. - För utlandsstationerad med medföljande make/maka skall arbetsgivaren besluta i vilken utsträckning merkostnaderna kan antas vara dubbelt så höga jämfört med en utlandsstationerad utan medföljande make/maka och om en eller flera delposter i högstbeloppet ska reduceras för den medföljande. Detta kan vara aktuellt för t.ex. delposterna livsmedel och transporter. - Om arbetsgivaren ersätter kostnad eller tillhandahåller förmån som motsvaras av merkostnadstillägget skall motsvarande delpost i merkostnadstillägget reduceras eller inte utbetalas. Detta gäller t.ex. om arbetsgivaren tillhandahåller kost eller transporter. (t.ex. genom tjänstebil). För att arbetsgivaren ska kunna tillämpa högstbeloppen i delposten transporter, redovisas både ett högstbelopp exklusive merkostnad för egen bil på stationeringsorten och ett högstbelopp inklusive merkostnad för egen bil på stationeringsorten. Medföljandes bortovaro från stationeringsorten Om medföljande make/maka eller barn är borta från stationeringsorten (utöver semesterperiod tillsammans med arbetstagaren) får merkostnadstillägg behållas helt eller delvis endast om arbetsgivaren medger det. I 11 kap. 21 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för ersättning eller förmån som avser merkostnadstillägg till den del det inte överstiger ett belopp som motsvarar den normala ökningen av levnadskostnaderna för den anställde och för

13 13 medföljande familjemedlemmar när det gäller livsmedel, transporter och andra merkostnader på stationeringsorten. Medföljandetillägg För medföljande maka/make/sambo som på grund av utlandsstationeringen går miste om förvärvsinkomst kan ett särskilt belopp per månad medföljandetillägg - betalas till arbetstagaren med högst det belopp per månad för medföljandetillägg som fastställs i särskild ordning. Beloppet uppdateras i en gång per år. Kravet för att medföljandetillägg skall kunna betalas till arbetstagaren är förlorad förvärvsinkomst på grund av att den medföljande vistas på stationeringsorten. Som inkomst avses alla inkomster vilket innebär att förutom inkomst av anställning eller uppdrag skall även exempelvis alla former av studiestöd, föräldrapenning, sjukpenning och pension omfattas. I det fall den medföljande endast delvis går miste om förvärvsinkomst eller i det fall den medföljande har förvärvsinkomst på stationeringsorten bedömer arbetsgivaren om och i så fall i vilken mån medföljandetillägg skall utbetalas. Medföljandes bortovaro från stationeringsorten Om medföljande make/maka är borta från stationeringsorten (utöver semesterperiod) tillsammans med arbetstagaren) mer än 30 dagar i följd får medföljandetilllägg behållas helt eller delvis endast om arbetsgivaren medger det. I 11 kap. 21 inkomstskattelagen regleras skattefrihet för ersättning eller förmån som avser medföljandetillägg för make, maka eller sambo som på grund av stationeringen går miste om egen förvärvsinkomst till den del tillägget inte överstiger en tolftedel av tre och ett halvt prisbasbelopp per månad.

UVA - Avtal om utlandstjänstgöring

UVA - Avtal om utlandstjänstgöring Avtal 2007-09-28 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Arbetsgivarverket OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna SACO-S Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Läs mer

Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse från och med den 1 augusti 2010

Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse från och med den 1 augusti 2010 UVA Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse från och med den 1 augusti 2010 UVA Avtal om utlandstjänstgöring I lydelse fr.o.m. den 1 augusti 2010 Publicerat den.. 2 Innehållsförteckning Inledning. 3 UVA

Läs mer

URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands

URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands Gäller från 2010-02-01 Upplysning I förhandlingsprotokoll 2010-01-25 har parterna enats om ändring i avtalets

Läs mer

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för. anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands. Centrala avtal 2007:1 2007-10-01

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för. anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands. Centrala avtal 2007:1 2007-10-01 URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands Centrala avtal 2007:1 2007-10-01 Ersätter cirkulär 2003:A2 Utgiven av Arbetsgivarverket 2007 Produktion &

Läs mer

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands

URA. Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands URA Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands Upplysning I förhandlingsprotokoll 2010-01-25 har parterna enats om ändring i avtalets 4 och 12 samt ändringar

Läs mer

URA. med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten. Arbetsgivarverket

URA. med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten. Arbetsgivarverket URA med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten Arbetsgivarverket URA med råd och kommentarer i anslutning till avtalstexten Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid

Läs mer

URA Ramavtal 2002 2004 Avtal om utlandskontrakt och mellan Arbetsgivarverket riktlinjer för anställningsvillkor och SEKO vid tjänstgöring utomlands

URA Ramavtal 2002 2004 Avtal om utlandskontrakt och mellan Arbetsgivarverket riktlinjer för anställningsvillkor och SEKO vid tjänstgöring utomlands URA Ramavtal 2002 2004 Avtal om utlandskontrakt och mellan Arbetsgivarverket riktlinjer för anställningsvillkor och SEKO vid tjänstgöring utomlands Cirkulär 2003:A 2 2003-02-04 Innehåll 1 Innehåll Förord

Läs mer

UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010)

UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010) UTLANDSKONTRAKT enligt URA (i dess lydelse fr.o.m. den 1 februari 2010) DNR Exempel på skrivningar för redan anställd vid GU som är folkbokförd och betalar skatt i Sverige. Viktigt att observera att skrivningarna

Läs mer

Ändringar i Avtal om utlandstjänstgöring UVA

Ändringar i Avtal om utlandstjänstgöring UVA Förhandlingsprotokoll 2010-06-28 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Ändringar i Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands

Ändringar i Avtal om utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor vid tjänstgöring utomlands f Förhandlingsprotokoll 2010-01-25 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Saco-S Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Avtal om utlandstjänstgöring (UVA)

Avtal om utlandstjänstgöring (UVA) 2007-09-28 Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: Avtal om utlandstjänstgöring (UVA) 1 na sluter avtal om utlandstjänstgöring (UVA) enligt bilaga. Arbetstagarna omfattas av ALFA. UVA innehåller tillägg och

Läs mer

rbetsgivarverket 2001-12-14 U-ALFA Avtal om anställningsvillkor för arbetstagare vid utrikesförvaltningen m.fl. under utlandsstationering

rbetsgivarverket 2001-12-14 U-ALFA Avtal om anställningsvillkor för arbetstagare vid utrikesförvaltningen m.fl. under utlandsstationering rbetsgivarverket 2001-12-14 U-ALFA Avtal om anställningsvillkor för arbetstagare vid utrikesförvaltningen m.fl. under utlandsstationering 2 Innehåll Innehåll Sid. Förord 7 Avtal om anställningsvillkor

Läs mer

Avtal om ersättning m.m. vid tjänsteresa och förrättning utomlands

Avtal om ersättning m.m. vid tjänsteresa och förrättning utomlands Avtal om ersättning m.m. vid tjänsteresa och förrättning utomlands Centrala avtal 2005:5 2005-05 - 05 Innehåll 1 Innehåll Förord 3 Avtal om ersättning m.m. vid tjänsteresa och förrättning utomlands 5 Tillämpningsområde

Läs mer

UVAplus-försäkring. Försäkringsvillkor 2014-07-01 Dnr 899-4936-14

UVAplus-försäkring. Försäkringsvillkor 2014-07-01 Dnr 899-4936-14 UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor 2014-07-01 Dnr 899-4936-14 Sid 2 (13) 2014-06-09 Innehåll 1 TECKNANDE, OMFATTNING OCH SJÄLVRISK... 3 1.1 Tecknande... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Omfattning... 4 1.4

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2013-05-01 201-05-01 1(7) SEMESTERLEDIGHET Semesterlagen gäller för alla arbetstagare. Genom lagen garanteras arbetstagaren semesterförmåner i sin anställning. De flesta bestämmelserna är tvingande till arbetstagarnas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om utlandsstyrkan inom Försvarsmakten; SFS 1999:569 Utkom från trycket den 16 juni 1999 utfärdad den 3 juni 1999. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse

Läs mer

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S 2012-10-08 16 115:65478 Sida 1 (10) Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i en internationell militär insats för arbetstagare tillhörande OFR/O FM eller OFR/S 1 Inledande bestämmelser Detta avtal

Läs mer

3 kap. Kostnadsersättningar m.m.

3 kap. Kostnadsersättningar m.m. 1 (9) 3 kap. Kostnadsersättningar m.m. Ersättning vid tjänsteresa och förrättning Vissa definitioner 1 Flerdygnsförrättning Förrättning Förrättningsställe IL Tjänsteresa Tjänsteställe Traktamente Vanliga

Läs mer

Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal och Affärsverksavtal Arbetsgivarverket OFR/S,P,O med anledning av pensionsöverenskommelsen

Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal och Affärsverksavtal Arbetsgivarverket OFR/S,P,O med anledning av pensionsöverenskommelsen Förhandlingsprotokoll 2016-02-23 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetsgivarverket Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet sammantagna Överenskommelse om ändringar av Villkorsavtal

Läs mer

Beskattning av statligt anställda under utlandsstationering m.m. (prop. 2005/06: 19)

Beskattning av statligt anställda under utlandsstationering m.m. (prop. 2005/06: 19) Skatteutskottets betänkande 2005/06:SkU6 Beskattning av statligt anställda under utlandsstationering m.m. (prop. 2005/06: 19) Sammanfattning Utskottet tillstyrker i betänkandet regeringens förslag om beskattning

Läs mer

Utf datum 2011-04-01. Godkänt av Peter Blomqvist. Reseavtal SJ AB 1

Utf datum 2011-04-01. Godkänt av Peter Blomqvist. Reseavtal SJ AB 1 Utf datum 1(8) 1 Innehållsförteckning: 1 Tillämpningsområde... 1 2 Arbetsgivarbegrepp... 1 3 Vissa definitioner... 2 4 Grundläggande bestämmelser... 2 5 Resplan... 2 6 Resekostnadsersättning... 3 1 mom

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2014-01-19

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret Datum 2014-01-19 1() FÖRÄLDRALEDIGHET Vem har rätt till föräldrapenning De arbetstagare som är föräldrar är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran stadigvarande

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare

Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Förhandlingsprotokoll 2014-12-11 Överenskommelse om Bestämmelser för studentmedarbetare Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt OFRs förbundsområde Allmän

Läs mer

Chefsavtal. I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011. Publicerat den 9 maj 2011.

Chefsavtal. I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011. Publicerat den 9 maj 2011. Chefsavtal I lydelse från och med den 1 oktober 2010 resp. 1 januari 2011 Publicerat den 9 maj 2011. 2 Innehållsförteckning Förord... 3 Chefsavtal... 4 Tillämpningsområde... 4 1... 4 2... 4 Vissa definitioner...

Läs mer

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för Räddningstjänstpersonal i beredskap

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för Räddningstjänstpersonal i beredskap Förhandlingsprotokoll 2015-07-21 RiB 15 Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för Räddningstjänstpersonal i beredskap Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta å ena sidan, samt Brandmännens

Läs mer

RESEAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT

RESEAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT Reseavtal IL har i 12 kap följande lydelse: "7 Med vanlig verksamhetsort avses ett område inom 50 kilometer från den skattskyldiges tjänsteställe. Som vanlig verksamhetsort behandlas också ett område inom

Läs mer

Härmed överlämnas en skrivelse angående rubricerat ärende.

Härmed överlämnas en skrivelse angående rubricerat ärende. 2012-05-30 2012/16836 Bryssel Ambassadören Martin Schulz Europaparlamentets talman Rue Wiertz 60 1047 Bryssel Belgien Svar på Europaparlamentets förfrågan om ersättningssystem och arbetsvillkor för utlandsstationerade

Läs mer

Kollektivavtal om tjänstegrupplivförsäkring, TGL-P, för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation.

Kollektivavtal om tjänstegrupplivförsäkring, TGL-P, för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation. Tjänstegruppliv Kollektivavtal om tjänstegrupplivförsäkring, TGL-P, för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation. Dessa avtalsvillkor gäller för ITP-P avdelning 2. För att ta del av bestämmelser

Läs mer

Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB

Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB Bilaga 4. Resebestämmelser vid Infranord AB Rätt till restidsersättning Arbetstagaren har rätt till restidsersättning för resa som företagits på tid som inte är arbetstid om inte arbetstagaren är undantagen

Läs mer

UVA-PLUS försäkring. Villkor 2011-01-01

UVA-PLUS försäkring. Villkor 2011-01-01 UVA-PLUS försäkring Villkor 2011-01-01 INNEHÅLL 1 Tecknande, omfattning och självrisk 1.1 Tecknande 1.2 Omfattning 1.3 Definitioner 1.4 Självrisk 2. Försäkringsskydd 2.1 Planerad sjukvård 2.2 Planerad

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet. Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-94-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning

Läs mer

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET

ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET ENSKILDA ÖVERENSKOMMELSER VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: 2019-02-19 Beslutad av: Giltighetstid: 2019-02-19 tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Dagens försäkringssystem

Dagens försäkringssystem Dagens försäkringssystem Ex: Avtal om ersättning vid personskada, PSA. Avtal om statens tjänstegrupplivförsäkring, TGL-S Ex: Socialförsäkringsbalken (sjukpenning, sjukersättning) och lag om arbetsskadeförsäkring

Läs mer

UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor

UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor UVAplus-försäkring Försäkringsvillkor 2017-07-01 Innehåll 1 Tecknande, definitioner, omfattning, och självrisk... 3 1.1 Tecknande... 3 1.2 Definitioner... 3 1.2.1 Medföljande familjemedlemmar... 3 1.2.2

Läs mer

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14

Anställning efter avgång med ålderspension. Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Anställning efter avgång med ålderspension Fastställd av rektor 2014-03 Dnr: FS 1.1.2-135-14 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor, dnr 300-1340-12 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid:

Läs mer

Infranord AB Reseavtal

Infranord AB Reseavtal Infranord AB Reseavtal Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 4 1.1 Allmänna förutsättningar... 4 2 Vissa definitioner... 4 2.1 Arbetsort... 4 2.2 Bortovaro... 4 2.3 Dag... 4 2.4 Flerdygnsförrättning...

Läs mer

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten

En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Sida 1 (5) En kortfattad sammanställning över vilka försäkringar du har som anställd i Försvarsmakten Detta är kort sammanställning över de försäkringar som gäller. I många av försäkringarna finns det

Läs mer

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011

NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 ST inom Sveriges Domstolar NYA SEMESTERREGLER TRÄDER I KRAFT 1 JANUARI 2011 Innehåll Ändringar fr.o.m. 2011-01-01... 2 Nyheter i Semesterlagen... 2 Övergångsbestämmelser... 3 Outtagna semesterdagar...

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:19

Regeringens proposition 2005/06:19 Regeringens proposition 2005/06:19 Beskattning av statligt anställda under utlandsstationering m.m. Prop. 2005/06:19 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 september 2005

Läs mer

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA

FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA FÖRSÄKRINGSKASSEFÖRBUNDET AVTAL Dnr 9812-0799-FK-41 ARBETSGIVARVERKET 1999-01-14 AVTAL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR DIREKTÖR VID ALLMÄN FÖRSÄKRINGSKASSA Tillämpningsområde m m 1 Avtalet gäller arbetstagare

Läs mer

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07

Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Förhandlingsprotokoll 2010-12-07 Överenskommelse om Särskild ersättning till äldre arbetstagare som efter uppsägning är arbetslös och inte längre har rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen

Läs mer

Föräldraledighetslag (1995:584)

Föräldraledighetslag (1995:584) Föräldraledighetslag (1995:584) Vilka som omfattas av lagen 1 En arbetstagare har som förälder rätt att vara ledig från sin anställning enligt denna lag. Samma rätt har också en arbetstagare som 1. utan

Läs mer

LEDIGHETER 2. Senast uppdaterad: 13-11-12

LEDIGHETER 2. Senast uppdaterad: 13-11-12 LEDIGHETER 2 FÖRÄLDRALEDIGHET 2 MAMMALEDIGHET 3 PAPPALEDIGHET 3 OMPLACERING VID RISKFYLLDA ARBETSFÖRHÅLLANDEN 3 LEDIGHETENS FÖRLÄGGNING 4 LEDIGHET, ENSKILDA ANGELÄGENHETER (AB 98 31) 5 LEDIGHET FÖR NÄRSTÅENDEVÅRD

Läs mer

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet

Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Handläggningsordning för enskilda överenskommelser vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2016-04-12 Reviderad 2016-11-01 Dnr: FS 1.1-531-16 Denna handläggningsordning ersätter tidigare fastställt beslut

Läs mer

Föräldraledighetslag (1995:584)

Föräldraledighetslag (1995:584) Sida 1 av 6 SFS 1995:584 Källa: Rixlex Utfärdad: 1995-05-24 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2008:933 Föräldraledighetslag (1995:584) [Fakta & Historik] Vilka som omfattas av lagen 1 En arbetstagare har som förälder

Läs mer

Policy för distansarbete vid Umeå universitet

Policy för distansarbete vid Umeå universitet Policy för distansarbete vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2014-06-10 Dnr: FS 1.1.2-808-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor Tillsvidare Personal

Läs mer

Avtal om delpension för arbetstagare hos staten

Avtal om delpension för arbetstagare hos staten Avtal om delpension för arbetstagare hos staten Cirkulär 2003: A 4 2003-11-12 Innehåll 1 Innehåll Förord 3 Avtal om delpension för arbetstagare hos staten m.fl. 5 Tillämpningsområde (1 ) 5 Villkor (2 )

Läs mer

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor

Mars 2008. Enskild överenskommelse. en möjlighet för dig att påverka dina villkor Mars 2008 Enskild överenskommelse en möjlighet för dig att påverka dina villkor Varför enskilda överenskommelser? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är givetvis väldigt

Läs mer

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2009-01-01. PN=N=NT=MQ=Ô=hljjbkqrp=c oi^d= bêë ííéê=pn=n=nt=mp=

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2009-01-01. PN=N=NT=MQ=Ô=hljjbkqrp=c oi^d= bêë ííéê=pn=n=nt=mp= Föräldraledighetslag I lydelse fr.o.m. 2009-01-01 PN=N=NT=MQ=Ô=hljjbkqrp=c oi^d= bêë ííéê=pn=n=nt=mp= fååéü ää= Vilka som omfattas av lagen... 3 Överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare...

Läs mer

Statens tjänstegrupplivförsäkring

Statens tjänstegrupplivförsäkring P E N S I O N S F A K T A Statens tjänstegrupplivförsäkring Statens tjänstegrupplivförsäkring Den som är statligt anställd omfattas av avtalet om statens tjänstegrupplivförsäkring (TGL-S). Tjänstegrupplivförsäkringen

Läs mer

Lokalt avtal om ersättningar vid tjänsteresa och förrättning

Lokalt avtal om ersättningar vid tjänsteresa och förrättning 1 (6) FMV AVTAL Dnr 13FMV8171-6:1 Lokalt avtal om ersättningar vid tjänsteresa och förrättning Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap 2 Villkorsavtalet/Villkorsavtalet-T. 2 Detta avtal ersätter

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

Traktamentesavtal TRAKT 91

Traktamentesavtal TRAKT 91 1 (7) Traktamentesavtal TRAKT 91 Traktamentesavtal TRAKT 91...1 Förhandlingar om Traktamentsavtal TRAKT 91...2 Parter...2 1...2 2...2 3...4 4...4 5...4 6...4 7...4 8...5 Bilaga 1...6 Traktamentsbelopp

Läs mer

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND

PERSONALHANDBOK NORRA VÄSTMANLANDS KOMMUNALTEKNIKFÖRBUND 1(5) Vem har rätt till föräldrapenning De arbetstagare som är föräldrar är rättslig vårdnadshavare och har vård om ett barn har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran stadigvarande sammanbor

Läs mer

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA

Föräldraledighetslag. I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Föräldraledighetslag I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Vilka som omfattas av lagen... 3 Överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare...

Läs mer

Pension till efterlevande för arbetstagare som omfattas av Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL)

Pension till efterlevande för arbetstagare som omfattas av Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) Förhandlingsprotokoll 2013-12-17 Pension till efterlevande för arbetstagare som omfattas av Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i semesterlagen (1977:480); SFS 2009:1439 Utkom från trycket den 18 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation

Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation Kollektivavtal om omställningsåtgärder vid arbetsbrist för aktiebolag i postkoncernen inom bransch Kommunikation 1. Bakgrund Förmågan att anpassa och utveckla arbetssätt och produktion är avgörande för

Läs mer

P E N S I O N S F A K T A. Statens tjänstegrupplivförsäkring

P E N S I O N S F A K T A. Statens tjänstegrupplivförsäkring P E N S I O N S F A K T A Statens tjänstegrupplivförsäkring Statens tjänstegrupplivförsäkring Den som är statligt anställd omfattas av avtalet om statens tjänstegrupplivförsäkring (TGL-S). Tjänstegrupplivförsäkringen

Läs mer

Slutande av avtal om regeringsbeslut om avlöningsförmåner

Slutande av avtal om regeringsbeslut om avlöningsförmåner Förhandlingsprotokoll 2011-02-21 Parter Arbetsgivarsidan: Arbetstagarsidan: OFR:s förbundsområden inom det statliga förhandlingsområdet Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Slutande av avtal om

Läs mer

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser

ARBETSGIVARNYTT. Avdelningen för arbetsgivarpolitik. Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser 1 2016-03-11 Nr 6/16 ARBETSGIVARNYTT Avdelningen för arbetsgivarpolitik Planering av semesterledighet för arbetstagare anställda på Allmänna bestämmelser Enligt Allmänna bestämmelser (AB) 27 mom. 2 är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om vissa försvarsmaktsanställningar; SFS 2012:332 Utkom från trycket den 11 juni 2012 utfärdad den 31 maj 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande

Läs mer

Snabbguide - tidsbegränsade anställningar

Snabbguide - tidsbegränsade anställningar Senaste uppdatering: 2014-01-20 Sylvie Garnbeck, Personalavdelningen Tidsbegränsad anställning lärare och forskare... sid 2-3 Tidsbegränsad anställning doktorand... sid 4 Doktorand med utbildningsbidrag

Läs mer

Om enskilda överenskommelser

Om enskilda överenskommelser Fackförbundet ST Förhandlingsenheten 2012-12-14 Om enskilda överenskommelser Viktigt att tänka på om ni ska träffa lokalt kollektivavtal om enskilda överenskommelser Inledning Avsikten är att ge en översiktlig

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 (10) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum: 7 maj 30 sept 2013 Parter: Närvarande Medarbetareförbundet och Huvudmannaförbundet Medarbetareförbundet: Huvudmannaförbundet: Ärende: Helena Yli-Koski Marit Innala Förändringar

Läs mer

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL

Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL 2017-05-02 Principöverenskommelse Ändring i Allmänna bestämmelser 28 samt tillförande av ny bestämmelse AGS-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena

Läs mer

Totalförsvarets pliktverks författningssamling

Totalförsvarets pliktverks författningssamling Totalförsvarets pliktverks författningssamling Utgivare: Kjell Kastman ISSN 1400-786X Totalförsvarets pliktverks föreskrifter om förmåner till totalförsvarspliktiga under tjänstgöring; Utkom från trycket

Läs mer

Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL

Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Förhandlingsprotokoll 2013-12-17 Överenskommelse om Avgiftsbefrielseförsäkring för KAP-KL och AKAP-KL Parter Arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta Arbetstagarsidan

Läs mer

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i utlandsstyrkan

Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i utlandsstyrkan AVTAL HÖGKVARTERET Datum Sida 1 (10) Bilaga till protokoll bet. 16 115:78859 Försvarsmaktsavtal om villkor vid tjänstgöring i utlandsstyrkan 1 INLEDANDE BESTÄMMELSER Parterna träffar, mot bakgrund av bestämmelserna

Läs mer

TGL enligt lydelse per den 1 oktober 2012 TGL. Tjänstegrupplivsförsäkring FAO - FTF. FAO - Jusek, Civilekonomernas Riksförbund och Sveriges Ingenjörer

TGL enligt lydelse per den 1 oktober 2012 TGL. Tjänstegrupplivsförsäkring FAO - FTF. FAO - Jusek, Civilekonomernas Riksförbund och Sveriges Ingenjörer TGL enligt lydelse per den 1 oktober 2012 TGL Tjänstegrupplivsförsäkring FAO - FTF FAO - Jusek, Civilekonomernas Riksförbund och Sveriges Ingenjörer Avtal om tjänstegrupplivförsäkring (TGL) för tjänstemän

Läs mer

Löneväxling till förmån för förstärkt tjänstepension. Landstinget Halland

Löneväxling till förmån för förstärkt tjänstepension. Landstinget Halland Löneväxling till förmån för förstärkt tjänstepension INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND... 2 SYFTE... 2 FÖRSÄKRINGSADMINISTRATÖR... 2 PERSONKRETS/AVTALSOMRÅDE... 2 LÖNENIVÅER... 3 PENSIONSGRUNDANDE LÖN... 3

Läs mer

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap

Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap Förhandlingsprotokoll 2016-11-25 RiB Överenskommelse om lön och anställningsvillkor för räddningstjänstpersonal i beredskap Parter Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta å ena sidan, samt Brandmännens

Läs mer

Bestämmelser för arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge

Bestämmelser för arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge 2019-06-28 Bilaga 1 till Krislägesavtalet Bestämmelser för arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge 1 Tillämpningsområde Om inte annat följer av lag, förordning eller statlig myndighetsföreskrift,

Läs mer

SemL. Semesterlag. I lydelse fr.o.m. 2010-04-01. Lag om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete. I lydelse fr.o.m.

SemL. Semesterlag. I lydelse fr.o.m. 2010-04-01. Lag om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete. I lydelse fr.o.m. SemL Semesterlag I lydelse fr.o.m. 2010-04-01 Lag om förlängd semester för vissa arbetstagare med radiologiskt arbete I lydelse fr.o.m. 2010-04-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2011 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Försäkring vid utlandsstationering

Försäkring vid utlandsstationering Försäkring vid utlandsstationering Tillägg till villkor 705 Gäller från januar 2013 Innehållsförteckning 1 3 2 3 3 Läkekostnader 3 4 Tandbehandling 3 5 Rese- och transportkostnader 3 6 Graviditetskontroll

Läs mer

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6)

F ärrnånsavtal. Avtalsperiod. Restidsersättning. Förrättningstillägg m.m. Kollektivavtal. Sida 1 (6) Kollektivavtal Sida 1 (6) F ärrnånsavtal Avtalsperiod 1 Detta avtal om skattepliktiga lönetillägg mm gäller från och med den l augusti 2005 och tillsvidare. Avtalsslutande parter har var och en för sig

Läs mer

2013-04-26 U2013/2796/GV

2013-04-26 U2013/2796/GV Promemoria 2013-04-26 U2013/2796/GV Utbildningsdepartementet Ändring i semesterlagen med anledning av gymnasial lärlingsanställning 1. Ärendets tidigare beredning Regeringen beslutade den 30 juli 2009

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 1999:1366 Utkom från trycket den 27 december 1999 utfärdad den 16 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

C. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER VID UTLANDSTJÄNSTGÖRING

C. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER VID UTLANDSTJÄNSTGÖRING Bilaga C. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER VID UTLANDSTJÄNSTGÖRING 1. Dessa särskilda bestämmelser gäller som ändring i och tillägg till ITP-planen för tjänstemän som anges i punkt A 2.7. Bestämmelserna i punkterna

Läs mer

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i

Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i Den här presentationen innehåller svaret på frågor som vi ofta får från både medlemmar och er ombud. Tanken är att du här får en lathund med svaren i huvuddrag när du får frågor från dina medlemmar på

Läs mer

AVTAL OM TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING, TGL-FK... 3

AVTAL OM TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING, TGL-FK... 3 1 AVTAL OM TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING, TGL-FK... 3 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER...3 TILLÄMPNINGSOMRÅDE M M...3 DEFINITIONER...3 UNDANTAG FRÅN VISST VILLKOR I AVTALET...4 2 KAP TGL-FK-SKYDD...4 TGL-FK-FÖRMÅNER...4

Läs mer

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar ÖVERENSKOMMELSE Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: för PTK: Antagande av omställningsavtal Kooperationens Förhandlingsorganisation (KFO) Privattjänstemannakartellen (PTK) 7 december 1998,

Läs mer

Bilaga 1 INNEHÅLL. 1 Tillämpningsområde. 2 Ålderspension

Bilaga 1 INNEHÅLL. 1 Tillämpningsområde. 2 Ålderspension Bilaga 1 INNEHÅLL 1 Tillämpningsområde 2 Ålderspension Pensionsmedförande lön Premie Val av förvaltare Flytt av kapital Pensionens storlek Gemensamt värdebesked 3 Efterlevandeskydd Återbetalningsskydd

Läs mer

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSON UPPGIFTER... 9

INFORMATION OM BEHANDLING AV PERSON UPPGIFTER... 9 FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR SJUKPENSION OCH PREMIEBEFRIELSE- FÖRSÄKRING ITP 1 SAMT EFTERLEVANDEPENSION VID UTLANDS TJÄNSTGÖRING (Bilaga 4 till PP Pension Försäkringsförenings stadgar beslutade av föreningsstämman

Läs mer

RECRUIT IT RIGHT OCH FÖRNAMN EFTERNAMN ANSTÄLLNINGSAVTAL

RECRUIT IT RIGHT OCH FÖRNAMN EFTERNAMN ANSTÄLLNINGSAVTAL RECRUIT IT RIGHT OCH FÖRNAMN EFTERNAMN ANSTÄLLNINGSAVTAL 747052-v2 Innehållsförteckning 1... Tillträdesdag och anställningsform... 3 2... Befattning... 3 3... Arbetstid, arbetsplats och bisysslor... 3

Läs mer

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar

Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar 2013-06-13 16 115:59094 Sida 1 (5) Försvarsmaktens avtal om semester för arbetstagare tillhörande OFR/O FM, OFR/S och SEKO Försvar Allmänt 1 Detta avtal är träffat med stöd av 2 kap. 2 villkorsavtalet

Läs mer

Enskilda överenskommelser

Enskilda överenskommelser Enskilda överenskommelser inom Sveriges Domstolar INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVTAL OM ENSKILDA ÖVERESNKOMMELSER 2 INDIVIDUELL ANPASSNING 2 VAD KAN DU TECKNA ENSKILD ÖVERENSKOMMELSE OM? 3 ATT TÄNKA PÅ 4 NÄR KAN

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2015 1 ; beslutade den 1 december 2014 i anslutning

Läs mer

Bilaga L till AB I LYDELSE Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet

Bilaga L till AB I LYDELSE Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet Bilaga L till AB I LYDELSE 2013-04-01 Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet Innehåll Särskilda bestämmelser för lägerverksamhet och tillfälligt utflyttad verksamhet

Läs mer

RECRUIT IT RIGHT OCH [FÖRNAMN EFTERNAMN] ANSTÄLLNINGSAVTAL

RECRUIT IT RIGHT OCH [FÖRNAMN EFTERNAMN] ANSTÄLLNINGSAVTAL RECRUIT IT RIGHT OCH [FÖRNAMN EFTERNAMN] ANSTÄLLNINGSAVTAL 747050-v1 Innehållsförteckning 1... Tillträdesdag och anställningsform... 3 2... Befattning... 3 3... Arbetstid, arbetsplats och bisysslor...

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda

Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda Bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda 1 Tillämpningsområde Bestämmelser om omställningsstöd gäller för förtroendevald som avses i 4 kap. 1 kommunallagen och som fullgör uppdrag hos kommunen

Läs mer

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2014 1 ; beslutade den 2 december 2013 i anslutning

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd och pensionsbestämmelser för förtroendevalda

Bestämmelser om omställningsstöd och pensionsbestämmelser för förtroendevalda Gäller för: förtroendevalda Fastställd av: kommunstyrelsen 2018-12-18 286 Datum: 2018-12-18 Bestämmelser om omställningsstöd och pensionsbestämmelser för förtroendevalda 1. omställningsstöd 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer

Ny avtalstext. TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer Ny avtalstext TEKO och Unionen/Sveriges Ingenjörer 1(6) Ny avtalstext Tjänstemannaavtalet TEKO Unionen/Sveriges Ingenjörer 1. Ändringar avseende Allmänna anställningsvillkor 3 Anställning ---------------------------

Läs mer

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL) KS 2014/0106 024

Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL) KS 2014/0106 024 Ersättning 2014-04-28 Bestämmelser om omställningsstöd och pension för förtroendevalda (OPF-KL) KS 2014/0106 024 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-04-28 Bestämmelserna gäller förtroendevalda som är

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2015 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Nya regler om ledighet för anställning inom Försvarsmakten

Nya regler om ledighet för anställning inom Försvarsmakten Sidan 1 av 5 Nr 16/12 Stockholm 2012-06-14 Till Medlemmarna i EnergiFöretagens Arbetsgivareförening Nya regler om ledighet för anställning inom Försvarsmakten Den 1 juli 2012 träder en ny lag, lagen (2012:332)

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE

LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE LOKALT RESEAVTAL VID HÖGSKOLAN I GÄVLE 1 Avtalets parter Avtalet tecknas mellan Högskolan i Gävle och arbetstagarorganisationerna Saco-S, OFR- Lärarförbundet och OFR-ST med stöd ALFA och ALFA-T kapitel

Läs mer