Nummer 4, årgång 20, oktober Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nummer 4, årgång 20, oktober 2012. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg"

Transkript

1 Nummer 4, årgång 20, oktober Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Kära medlemmar!...2 Svenska Pommern...5 OBS! Viktigt meddelande!...6 Julen står för dörren. Släpp in den!...6 Plattyska vad är det?...7 Oktoberfest i München...8 Berlinbjörnen...8 Wissenswertes- Värt att veta...9 Bremer Freimarkt...10 Hitlers semesterby blir lyxhotell...11 Vart vill du åka i Tyskland?...12

2 2 Kära medlemmar! Sommaren med värme, sol och möjlighet till olika utomhusaktiviteter är förbi. September, höstens första månad, är här och med den är föreningsverksamheten åter igång. Tisdagen den 18 september var några medlemmar från Vänskapsföreningen inbjudna att närvara vid presentationen av den nyutkomna boken Kapitäne der Königslinie. Boken handlar om fyra betydelsefulla kaptener, som har spelat en stor roll för utvecklingen av tågfärjetrafiken mellan Trelleborg och Sassnitz. Initiativtagare till boken är medlemmar i föreningen 100 Jahre Königslinie Sassnitz-Trelleborg. Bokens texter är på tyska men en svensk sammanfattning har gjorts av Birgit Holmberg, och bildmaterialet är omfattande och av historiskt intresse. Boken finns till försäljning på Sjöfartsmuseet i Trelleborg. Kapitäne der Königslinie (Bild Olof Rosenqvist)

3 3 Att resa är att leva Detta är ett citat av den danske författaren H.C.Andersen och en av sin tids stora resenärer. Lördagen den 22 september följde 50 glada och förväntansfulla medlemmar i vår förening H.C.Andersens exempel och gav sig iväg på en heldagsresa till Rügen, Tysklands största ö. Från bussfönstret såg vi pittoreska hus med halmtak, små medeltida bykyrkor i rött tegel, och vi njöt av det vackra landskapet samtidigt som vi följde resvägen på kartan och lyssnade med intresse på vad vår mycket kunnige guide, Per Rodahl, hade att berätta. Mat och dryck är också viktiga inslag i en lyckad resa. I Lieschow besökte vi Rügens erste Edeldestillerie. Här fick vi möjlighet att handla och provsmaka starka drycker gjorda av råvaror uteslutande från ön. Under rundvandringen i destilleriet fick vi dessutom en ingående föreläsning om sprittillverkningens svåra konst. Kontrollen från skattemyndigheten är rigorös. Allt skall beskattas och inte en droppe alkohol kan sippra ut genom deras plomberingar. Rügens erste Edeldestillerie ( Bild: Monica Rosenqvist)

4 4 Bauernhof Kliewe var nästa stopp på vår resa. Att gården är en populär Erlebnis- Bauernhof med många djur såg vi redan vid infarten, där vi möttes av ett fält, vitt av kacklande gäss. Hos Kliewe drack vi vårt efterlängtade eftermiddagskaffe och handlade i gårdsbutiken, innan resan fortsatte mot Garz. Bauernhof Kliewe (Bild. Monica Rosenqvist) Garz är Tysklands äldsta stad och år 1769 födelseplats för Ernst Moritz Arndt, professor i historia, diktare och kompositör. E.M. Arndt har svenska rötter genom sin farfarsfar, som var en svensk korpral och som efter 30-åriga kriget genom giftermål flyttade till grevskapet Putbus. Själv tillbringade Ernst Moritz delar av sitt liv i Sverige, där han bl.a. arbetade som medlem i Kommissionen för svenska lagens införande i Pommern. Vi åkte vidare mot Putbus. I Putbus den vita staden kändes den svenska historiens vingslag. Staden grundades 1810, då Rügen hörde till Sverige, av Wilhelm Malte, som också blev guvernör i svenska Pommern. Det som först möter en besökare i Putbus är det cirkelrunda torget, Circus, med en 21 m hög obelisk i centrum. Runt torget ligger vita byggnader, uppförda eller ombyggda i klassicistisk stil, och rosor pryder de vita fasaderna, därav namnet rosornas stad.

5 5 Bussfärden fortsatte från skönhet i Putbus till fulhet i Prora, där vi från utsidan studerade Hitlers gigantiska semesteranläggning, som skulle ta emot gäster samtidigt. Byggandet påbörjades 1936 och sysselsatte tiotusentals byggnadsarbetare från hela Tyskland, men arbetet avbröts, när andra världskriget bröt ut. Efter kriget gjordes försök att spränga bort delar av byggnaden, men utan framgång. Under DDR-tiden användes Prora av militären. Idag finns här bl.a. vandrarhem, restauranger och ett upplevelsemuseum, men stora delar av kolossen står övergiven och börjar förfalla. Hungriga och trötta av alla intryck och upplevelser avslutade vi en trevlig dag tillsammans med att på färjan hem njuta av allsköns läckerheter från buffébordet. Tack för mejl och samtal från nöjda resenärer. Det är alltid glädjande att få positiv respons. Hoppas, att ni alla återkommer på vår nästa endagsresa, som kanske går till Göhren. Ha en fortsatt skön höst och glöm inte att anmäla er till medlemsmötet den 27/11, då vi får en försmak av den annalkande julen av Glädjespridarna, som sjunger, berättar och spelar. VÄLKOMNA! Monica Rosenqvist (monica_rosenqvist@telia.com Svenska Pommern Svenska Pommern, idag Vorpommern var den del av Pommern som Sverige fick i Westfaliska freden 1648 och som var i svensk ägo till år Dit räknades ön Rügen och under en viss period ön Usedom samt städerna Stralsund och Greifswald. Pommerns historia under svenskt välde är länge en historia om mycken strid och nöd. Sedan, under åren , polacker, österrikare och brandenburgare härjat i landet, kom de svåra krigsåren , då danskars och brandenburgares överenskommelse, att de förra skulle ha Rügen, de senare det egentliga Pommern, föreföll bli verklighet. Men båda måste uppge sina anspråk, Danmark i Lund 1679, Brandenburg i Saint- Germain samma år. Uppgifterna hämtade från Pommerns historia och svenskarnas del i den får Du på ett trevligt och lättsamt sätt veta mer om den 23 oktober. Se nedan!

6 6 OBS! Viktigt meddelande! Har Du glömt att anmäla Dig till vårt medlemsmöte den 23 oktober? Du har fortfarande möjlighet att göra det. Vi garanterar en trevlig och innehållsrik kväll. Ring Marie- Louise Delbrandt, tel. 0410/40109 eller Olle Pettersson, tel. 0410/16364 senast den 20 oktober. Utförligt program finns i Utblick 3, men ser i kortversion ut så här: F.d. trelleborgsläraren Per Rodahl berättar för oss varför man talar om svenska Pommern. Enkel förtäring. Lokal: Flottans män, Maskingatan 2 (f.d. TMV-pannans matsal). Tid: Pris: 80 kr. Vi ses! Julen står för dörren. Släpp in den! Det känns konstigt att skriva om jul i början av oktober, men alla tecken tyder på att det blir jul även i år, så vi har förberett oss i god tid: Välkomna till medlemsmöte med jultema tisdagen den 27 november! Program: Sånggruppen Glädjespridarna (11 st. pigga trelleborgare) står för underhållningen. De sjunger julsånger, men vi får också höra och sjunga med i visor av bl. a. Evert Taube och Lasse Dahlqvist. Lite knåp och knep i julens tecken. Julbetonad landgång med öl eller vatten; kaffe och kaka. Lokal: Flottans män, Maskingatan 2,bredvid Palmstadens taxi, norr om f.d. Erikshjälpen. Bra parkeringsmöjligheter. Tid: Tisdagen den 27 november, kl Pris: 100:- Anmälan till Marie- Louise Delbrandt, tel. 0410/40109 senast den 24 november. Välkomna!

7 Plattyska vad är det? I början på 80-talet var jag på kurs i Schleswig Holstein. På tåget ut till min destinationsort satt jag mittemot en äldre kvinna om började prata med mig. Jag förstod ingenting jag som ett antal år varit lärare i tyska språket. Vid ankomsten till kursorten pratade jag om detta med min handledare, som svarade: - Var inte ledsen för det. Det var plattyska, det förstår inte jag heller. Jag kommer från Ostpreussen. Plattyska talas av c:a 5 miljoner och förstås av många fler, i synnerhet längs kusterna i de norra och västra delarna av Tyskland. Vi svenskar bör egentligen också förstå en del, eftersom halva vårt ordförråd anses vara av plattyskt ursprung. Under Hansans storhetstid var plattyska skrift- och högspråk i hela östersjöområdet och användes av den tidens diplomater, handelsmän och jurister. Plattyskan var också ledande i de svenska kuststäderna och Visby stadslag var på 1200-talet skriven på plattyska. Konsonantljuden (affrikata) pf, z finns t.ex. inte i plattyskan: Pfund = Pund och Zunge =Tunge. De typiskt tyska diftongerna au och ei saknas också: Haus= Hus och Wein=Vin osv. Ordförrådet är också speciellt och när nordtyska politiker vill visa sig lite gemytliga talar de gärna plattyska. En som talar platt går alltså hem till sitt Hus och dricker sitt Vin. Han räcker ut sin Tung och inte sin Zunge, han är stolt och rik istället för stolz und reich. Träffar han en flicka är hon inte süss utan söt och då vill han också schnacken med henne. Han säger kanske: Min Hart is din. Han får korgen och säger: So n Schit eller Hol de Schnut! Följande rader är hämtade ur en känd plattysk dikt: Över de stillen Straaten geiht klar de Klockenschlag; God Nacht! Din Hart will slapen um Morgen is ok en Dag. Nästan svenska, eller hur? Det skrivs också på plattyska och en av de mest kända författarna är Fritz Reuter. I Sverige känner vi bäst till hans roman Livet på landet (Ut mine Stromtid), som på 40-talet filmades med Edvard Persson i rollen som Onkel Bräsig. (Det var den första film jag såg 7 år gammal.) Efter att under en del år fört en tynande tillvaro har plattyska fått ett uppsving: I Ostfriesland har man tvåspråkiga förskolor; inom teater, kyrka och i moderna medier används ibland plattyska. Det finns speciella institut för främjandet av detta språk, men föräldrar i allmänhet talar hellre högtyska med sina barn. Framtiden tycks oviss? Källor: Wikipedia, artikel i SvD Birgit 7

8 8 Oktoberfest i München Under 16 dagar, i slutet på september och början av oktober, pågår Oktoberfesten i München. Platsen för festligheterna är Theresienwiese, en äng på 42 hektar. Ölet som serveras i enliterskannor (Mass) får bara tillverkas av lokala bryggerier München. Ölserveringen sker i, för tillfället, uppställda tält. Det största, som tillhör Hofbräu rymmer 7000 sittande gäster. Totalt finns inom området sittplatser. Under Oktoberfesten bär kvinnor traditionsenligt Dirndl och männen har Lederhosen. Denna sed har på senare år t o m fått ett rejält uppsving. Det dricks naturligtvis öl i stora mängder: År 2011 dracks det 7,5 miljoner liter. Inom området finns1800 toaletter och pissoarer. Totalt personer arbetar under festen. Omsättningen är omkring 9 miljarder kronor. På området finns särskilt sjukhus, som tar han om skadade och berusade. Där finns också polis- och brandstation. Det kan gå vilt till och på grund av skaderisk förbjöds 2012 glasflaskor på Oktoberfesten. Oktoberfest har arrangerats sedan början av 1800-talet. Den har ställts in några gånger, främst med anledning av krig, men också med anledning av koleraepidemi och hög inflation ( ). Källa: Wikipedia Berlinbjörnen

9 9 Staden Berlin är stor och nattaktiv. Det har staden gemensamt med sitt vapendjur björnen. Man tror att namnet Berlin kan ha en ursprunglig betydelse lilla björnen men om det stämmer vet man inte helt säkert. Vad man däremot vet är att man sedan många hundra år haft björnen som sitt vapendjur och i ett dokument från den 22 mars 1280 finns ett sigill med en bild av två björnar. Sedan 1996 firas den 22 mars som Berlinbjörnens dag. Överhuvudtaget är berlinarna helt galna i sina björnar. Det påstås att alla äkta berlinare har en björn i form av gosedjur i hemmet. Men björnar finner man inte bara i hemmen utan de finns överallt i Berlin som gatuprydnader, som souvenirer, på flaggor och som graffitti. Isbjörnen Knut, som bodde på Zoo och numera är död, var en mycket viktig och omtyckt Berlinbjörn. Även vid filmfestivalen Berlinalen spelar björnen en huvudroll. Välförtjänta skådespelare och filmmakare kan få en guld- eller silverbjörn som pris. Björnen är även ett omtyckt objekt för skulptur och konst. Lite överallt på stadens gator träffar man på s. k Buddy Bären. De skapades 2001 av Eva och Klaus Herlitz. De har gjort 350 björnar målade på olika sätt och i olika utföranden; björnar som sitter, står på alla fyra, står på huvudet eller på två ben. Alla är ungefär två meter höga och mycket uttrycksfulla. Till fotbolls-vm 2006 skapades en speciell björn Kicker. Man har också skapat björnar för olika evenemang. Så har t.ex Berlinalen detta år fått en egen liten Buddy-Bär-figur. De 350 björnarna i Berlin har släktingar i hela världen och de har t o m varit på världsturné. Björnen står för tolerans och fredlig samlevnad och används vid olika välgörenhetsaktioner för t.ex. utsatta barn och vid insamlingar för olika behjärtansvärda ändamål. Så om du vid nästa Berlinbesök blir inbjuden till en familj så kan du förvissa dig om att i familjens hem finns det en björn i form av ett gosedjur. Text o Bild: Margaretha Blennhede Wissenswertes- Värt att veta Visste du, att den 18 mars 2012 valdes den f.d. östtyske prästen och människorättskämpen Joachim Gauck (72 år) till Tysklands förbundspresident (Bundespräsident). Joachim Gauck var en av de protestantiska präster, som bidrog till att slå ned det kommunistiska styret i dåvarande Östtyskland, vilket sedermera ledde till murens fall och Tysklands återförening.

10 10 Förbundspresidenten är Tysklands statschef. Han har framför allt representativa uppgifter och väljs för en mandatperiod på fem år av förbundsförsamlingen och kan bara återväljas en gång. Visste du, att den 4 maj 2012 tilldelades den tyske poeten Durs Grünbein årets Tranströmerpris ( kr). Durs Grünbein föddes 1962 i Dresden och är sedan 1985 bosatt i Berlin. Han debuterade 1988 med diktsamlingen Grauzone morgens. Tranströmerpriset delas ut vartannat år och syftar till att belöna ett högstående författarskap i Thomas Tranströmers anda. Text sammanställd av Monica Rosenqvist Bremer Freimarkt Varje år i oktober firar man i Bremen en marknad. Det är den allra äldsta marknaden i Tyskland. Den är omnämnd första gången På den tiden var Bremen en muromgärdad stad och alla som ville ta in varor att sälja på marknaden var tvungna att betala tull. Men två gånger per år var det tullfritt, en gång i maj och en gång i oktober. Oktobermarknaden var mycket omtyckt. Då kom bönderna in till staden för att sälja jordbruksprodukter men också för att köpa förnödenheter inför vintern. På 1400-talet uppträdde också gycklare och spåmän på marknaden och man visade upp exotiska djur och marknaden blev mer och mer en verklig folkfest. Dagens Freimarkt är som vilken annan marknad som helst i Tyskland med stånd där man säljer korv, sockervadd och allehanda saker och man kan roa sig med att åka karusell eller pariserhjul eller andra åkattraktioner eller köpa lotter. Den andra lördagen under marknaden går det ett marknadståg genom staden där olika grupper åker med sina grant smyckade vagnar och man kastar ut godis till åskådarmassorna. En längre artikel om Bremer Freimark finns att läsa på vår hemsida

11 11 Hitlers semesterby blir lyxhotell Sv. Dagbladet artikel

12 12 Vart vill du åka i Tyskland? Varje år har vi i svensk-tyska vänskapsföreningen gjort en resa till olika tyska städer/områden. Vi vill gärna ha ditt förslag på resmål. Det kan vara ett speciellt område eller ort eller kanske ett tema som är intressant. Du kan mejla ditt förslag till Margaretha eller Dieter, som är reseansvariga i föreningen. margarethablennhede@hotmail.com eller till dieter.lebeck@telia.com. Det går också bra att ringa till oss eller VÄNSKAPSFÖRENINGEN Sverige-Tyskland i Trelleborg Ordförande: Monica Rosenqvist Tel V. Ordförande: Bertil Tomelius Tel Sekreterare: Helge Olsson Tel Kassör: Bengt Siwersson Tel Medlemstidning: UTBLICK Birgit Holmberg och Helge Olsson Vice. Sekreterare, Ingrid Tunestål Tel PR-ansvarig, Webbmaster: Bertil Tomelius Researrangörer Margaretha Blennhede och Dieter Lebeck Arkivansvarig Dieter Lebeck Ansvariga medlems- o styrelsemöten: Marie-Louise Delbrant, Olle Pettersson och Bengt Siwersson Bankgiro nr Organisations nr Post: Vänskapsföreningen Sverige Tyskland i Trelleborg C/o Helge Olsson, Västergatan , ANDERSLÖV e-post: svetyitrbg@telia.com Hemsida:

Nummer 4, årgång 23, november 2015. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 4, årgång 23, november 2015. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 4, årgång 23, november 2015. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! När ni fick förra numret av UTBLICK var det sommar, sol och värme, men tyvärr blev det också

Läs mer

Nummer 1, årgång 24, januari 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Kära medlemmar!

Nummer 1, årgång 24, januari 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Kära medlemmar! Nummer 1, årgång 24, januari 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Tänk vad tiden går fort! Än en gång har vi ätit upp den goda julmaten, packat ner allt julpynt,

Läs mer

Nummer 4, årgång 21, oktober 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 4, årgång 21, oktober 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 4, årgång 21, oktober 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Kära medlemmar!... 2 Tågfärjeförbindelser Trelleborg Sassnitz...

Läs mer

Kära medlemmar! Nummer 3, årgång 24, juli Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Kära medlemmar! Nummer 3, årgång 24, juli Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 3, årgång 24, juli 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! I sommarens soliga dagar vi gå genom skogar och hagar, på färdens besvär ingen klagar, vi sjunga,

Läs mer

Nummer 1, årgång 22, januari 2014. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Kära medlemmar!

Nummer 1, årgång 22, januari 2014. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Kära medlemmar! Nummer 1, årgång 22, januari 2014. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Ett innehållsrikt år är till ända. 2013 har för Vänskapsföreningen Sverige-Tysklands medlemmar

Läs mer

Nummer 2, årgång 19, april 2011. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 2, årgång 19, april 2011. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 2, årgång 19, april 2011. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Bästa medlemmar! Våren är äntligen här! Gråsparvarna bygger bo i min takränna, och duvorna kuttrar i bakgrunden.

Läs mer

Nummer 2, årgång 27, mars Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 2, årgång 27, mars Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 2, årgång 27, mars 2019. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Gå ofta hem till din vän, för en oanvänd stig växer snart igen (citat från Eddan) Visste ni, att

Läs mer

Nummer 1, årgång 23, januari 2015. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Kära medlemmar!

Nummer 1, årgång 23, januari 2015. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg. Kära medlemmar! Nummer 1, årgång 23, januari 2015. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Tänk vad tiden går fort. Nu är glada julen slut, och julgranen har kastats ut. Julsakerna är

Läs mer

Nummer 3, årgång 20, juli 2012. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 3, årgång 20, juli 2012. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 3, årgång 20, juli 2012. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Friheten är själens hälsa, få människor äger denna hälsa helt och oföränderligt Den här gången

Läs mer

Tyskland 2014. Första anhalten blev Faröbron i Danmark

Tyskland 2014. Första anhalten blev Faröbron i Danmark Tyskland 2014 Planeringen började vi med efter jul och nyårshelgerna Vi planerade att åka till Berlin och sedan vidare mot Usedom och Peenemünde och därefter åka ut till Rügen för att följa kusten mot

Läs mer

Nummer 2, årgång 21, mars, Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 2, årgång 21, mars, Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 2, årgång 21, mars, 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Trots bistert väder infann sig en stor skara tappra medlemmar till vårt årsmöte den 21 februari

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen

Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Vår Bornholmsresa tisdagen den 20 juni 2017 denna gång en tur runt den södra delen Det gällde att stiga upp tidigt då bussen ankom 6.45 till Dalby, Genarp och Veberöd några minuter senare.. Färden gick

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 3. 2015

DHR Ängelholm NR. 3. 2015 DHR Ängelholm NR. 3. 2015 Utsikt från hotellets altan på sommarresan 2015 i Bohuslän ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94 MOBIL. 070 52 169 41 STYRELSELEDAMÖTER. MARIANNE WINSTEDT 0431-187 57 MOBIL.

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Klaras föräldrar har rest bort så Elin och Isa och alla andra är bjudna på fest hos henne. Klaras moster köper alkohol i Tyskland som hon sedan

Läs mer

Nummer 1, årgång 21, januari, 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 1, årgång 21, januari, 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 1, årgång 21, januari, 2013. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Sedan förra numret av Utblick har vår förening haft två mycket uppskattade och välbesökta

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Nummer 1, årgång 19, januari 2011. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 1, årgång 19, januari 2011. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 1, årgång 19, januari 2011. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Bästa medlemmar! Vilken början och vilket slut på år 2010! Snö kallt och blåsigt. Som väl är har vi kunnat

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se

finns Som respektive snabbt som Ingmar Olsson .se Sommarens resor 2016 Semester! Koppla av och njut av er ledighet. Vi hoppas att det finns något som skall passa just Dig i årets reseprogram. Som vanligt samordnar Fritid LSS resan i era respektive kommuner.

Läs mer

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER

Psykosociala föreningen Sympati rf MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER MEDLEMSBLAD 5/2015 NOVEMBER-DECEMBER Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863

Läs mer

Nummer 1, årgång 26, januari 2018.

Nummer 1, årgång 26, januari 2018. Nummer 1, årgång 26, januari 2018. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten mot rymdens norrskenssky och markens snö. Det gamla

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Julmarknad på Oaxen 2015-11-28

Julmarknad på Oaxen 2015-11-28 Julmarknad på Oaxen 2015-11-28 Välkommen som utställare! Innehåll Inför din bordsbokning... 3 Våra olika platser att boka placering på... 3 Gillet... 3 Kalkugnen... 3 Utomhus... 3 Tider... 3 Boka bord...

Läs mer

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe

Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Ja då var det dags att åka med vår nya Kabe Bilen hämtade vi den 16/6 På fredagen packade vi för att åka till Tyskland via Skåne och Danmark. Lördag är det är dags att åka iväg vi stannar till i Ängelholm.

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut.

9. Hur upplevde du kontakten med Häst & Sport Resor?: mycket bra Kommentar om kontakten med Häst & Sport Resor: -Enkelt. Har åkt med er förut. Namn: Frida Westerberg Resa: Westernparadis på Gotland Datum: 2013-09-12-15 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: -Direktkontakt, fika, träffa de andra deltagarna å få

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

SJUNG MED PETTSON SÅNGTEXTER

SJUNG MED PETTSON SÅNGTEXTER 1 SJUNG MED PETTSON SÅNGTEXTER Snart kommer jag att möta era elever och sjunga sånger om Pettson och Findus. Det är något jag verkligen ser fram emot. För att konserten ska bli som möjligt vill jag att

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Världens eko 2006 - kursutvärdering

Världens eko 2006 - kursutvärdering Världens eko 2006 - kursutvärdering Tack för att du tar dig tid att utvärdera kursen! Dina åsikter betyder mycket för oss och vi arbetar hårt för att Världens eko ska vara en dynamisk och föränderlig kurs.

Läs mer

VECKOBLADETVECKA022012

VECKOBLADETVECKA022012 Skrivningar, prov och inlämningsuppgifter F2E --- F2N --- F3B --- F3C --- Friluftsaktiviteter På fredag em är det friluftsaktiviteter. Erik W lämnar vidare information. På fm lektioner enl schema. Schemat

Läs mer

SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA

SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA TT-Lines årliga trendrapport: SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA Tema: Bilsemester med barnen, Polen som resmål & mat under semestern Tredje årgången Rapport 2014 Presenteras av TT-Line i samarbete med

Läs mer

Historiska personligheter. I nnehåll:

Historiska personligheter. I nnehåll: Historiska personligheter I nnehåll: Alexander den store=halvgud? Sid 1 Créme dela Créme Sid 2 Invigningsfest Sid 3 Mata hari Sid 4 Insändare Sid 5 Annonser Sid 6 Stalins brott Sid 7 8 Alexanders mor sinnessjuk?

Läs mer

Nummer 2, årgång 24, april 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg

Nummer 2, årgång 24, april 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Nummer 2, årgång 24, april 2016. Organ för Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg Kära medlemmar! Hoppas att året har fått en hälsosam nystart med mycket motion, mindre stress och nyttig mat.

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

DHR Ängelholm NR. 2. 2014

DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR Ängelholm NR. 2. 2014 DHR ÄNGELHOLM. dhr.angelholm@gmail.com MOBIL. 070 58 180 51 ORGANISATIONSNR: 839400-5931 BANKGIRO: 414-8698 Hemsida. dhr-angelholm.se ORDFÖRANDE. OVE JANSSON TEL. 0435-216 94

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

FUB bladet, augusti 2015

FUB bladet, augusti 2015 FUB bladet, augusti 2015 Information till Uppsala FUB:s medlemmar Har du något att göra på fritiden under hösten? Hoppas att ni alla har fått göra något som ni vanligtvis inte gör under sommaren? Åkt någonstans,

Läs mer

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter.

BrÖLLoPEt I KANA. Tidsram: 20-25 minuter. ANDRA SÖNDAGEN UNDER 2. SÖNDAGEN ÅRET (ÅRGÅNG UNDEr året C) 17 JANUARI (år C) (20 2016 JANUArI 2013) Tidsram: 20-25 minuter. På tredje dagen hölls ett bröllop i Kana i Galileen, och Jesu mor var där. Jesus

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i

Skåningarna är på hugget och en diskussion följde efteråt. Det kändes bra. Efter det kunde jag slappna av och bara njuta av arrangemanget som i Det har varit NYP-träff i Skåneland i helgen 14-16 sept 2011 Nätverk för yngre yrkesverksamma med Parkinson träffades på Sundsgården i Helsingborg med ett program fullt av bra information och roliga inslag.

Läs mer

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan.

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. K U LT U R KO N FE R E N S M ÖT E N S P O RT Alla vägar (och tågspår) bär till Alingsås. Oavsett om du tar bilen eller tåget har du inte långt

Läs mer

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan.

För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. För små och jättestora konferenser. Och allt där emellan. K U LT U R KO N FE R E N S M ÖT E N S P O RT Alla vägar (och tågspår) bär till Alingsås. Oavsett om du tar bilen eller tåget har du inte långt

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR. Det känns lite konstigt att önska God Jul och Gott Nytt År i oktober. Men det är mycket som känns så i dessa tider

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR. Det känns lite konstigt att önska God Jul och Gott Nytt År i oktober. Men det är mycket som känns så i dessa tider R T P - Malmö Verksamheten fjärde kvartalet 2003 Datum på nyhetsbrevet 21 september GOD JUL & GOTT NYTT ÅR I det här numret: God Jul & Gott Nytt År 1 1 Aktiviteter 2 Kalender 3 Telefonlista 4 Det känns

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic SIDAN 1 Boken handlar om: Det är dags för ramadan. Detta år ska Ayse också få prova på, att fasta. Mamma säger, att Ayse får fasta några timmar varje dag, men hon bestämmer sig för att fasta hela dagarna.

Läs mer

Nr 1 2012. Vi besöker ett djurhem PYSSEL! LÄSARFOTON

Nr 1 2012. Vi besöker ett djurhem PYSSEL! LÄSARFOTON REDE-klubben Nr 1 2012 Vi besöker ett djurhem PYEL! LÄARFOTON 1 Hej! å roligt att just du är medlem i REDEklubben! Det här är det första numret av vår fina medlemstidning och vi på Djurskyddet verige hoppas

Läs mer

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013

HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 HEMSLÖJDSBLADET Nr 2 Maj 2013 Ansvarig utgivare Birgítta Mauritzon STYRELSEN Telefon Ordförande Olle Laurell 532 552 74 Vice ordförande Else Eklöf 550 670 28 Sekreterare Birgitta Mauritzon 730 31 25 Vice

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg VÅRPROGRAM 2016

Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg VÅRPROGRAM 2016 Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg VÅRPROGRAM 2016 Kära Unionen-Senior, Välkommen till en ny termin! Vi hoppas att du ska finna vårens och sommarens aktiviteter intressanta! 20 januari: Information

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans!

När luciatåget tågar ut från Lila så fikar vi på respektive avdelning, på lussebullar och pepparkakor som era barn bakat tillsammans! Nu väntar Lucia och julen står för vår dörr! Ni är varmt välkomna att fira lucia hos med oss fredagen den 12 dec. Vi tänker att alla som vill får vara luciaklädda (lämna kläderna redan på morgonen märkta)

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

27 Augusti (tisdag) Städning M/S Stenfjell Det är SNART ÖVERNATTNING och då måste vi fått det lite städat!! I dag Fredag är det Klockan 18.00 21.

27 Augusti (tisdag) Städning M/S Stenfjell Det är SNART ÖVERNATTNING och då måste vi fått det lite städat!! I dag Fredag är det Klockan 18.00 21. OBS!!! Nya datum!! Hej alla UBB are Nu börjar höstens aktiviteter 2013. Nu är det dags att börja föra in i almanackan.. (Är det Jesus Dotter?) 25 Augusti (Söndag) Nu är det DAGS!! Det kommer att bli ett

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt)

Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Svenska inplaceringstest 4 (självdiagnostiskt) Följande test är avsett för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå/kurs i Svenska för utbytesstudenter som är lämplig för dig. I slutet av testet kan du

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden.

Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Medeltiden Tiden mellan ca år 1000 och år 1500 kallas för medeltiden. Vad hände under medeltiden? Sverige blev ett rike. Människor blev kristna. Handeln ökade. Städer började byggas. Riddare och borgar.

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården

SPÖKHISTORIER. Den blodiga handsken Spökhuset. En mörk höstnatt Djurkyrkogården SPÖKHISTORIER Vi kommer att fortsätta svensklektionerna med ett arbete kring spökhistorier. Vi kommer att läsa spökhistorier, rita och berätta, se en film samt skriva en egen spökhistoria. Spökhistorierna

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

PRO Kävlinge - Resekommittén

PRO Kävlinge - Resekommittén Bussen hämtade oss kl 07.30 i Kävlinge och 7.40 i Furulund. Alla var på plats och färden kunde börja. Förutom oss PRO:are från Kävlinge hade vi sällskap med ett trevligt gäng från Landskrona. Observera

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Vad ska jag säga då?

Vad ska jag säga då? Vad ska jag säga då? Agneta Gillback Sommarbarn E n liten grupp barn med sina mammor har samlats vid Huddinge station när vi kommer gående, mamma och jag. Vi har gått från Klippan, nedför den steniga stigen

Läs mer

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING

BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING 2012 Nr: 2 BUDKAFLE FÖR HÅBO KULTUR OCH HEMBYGDSFÖRENING Museets öppettider: Lördag-söndag under juni-augusti kl.11.00-15.00 Grupper hela året Årsmötet 28 mars i Övergransgården sidan 2 Torpbesök i tid

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer