FÖRDELNINGSFÖRSLAG AVSEENDE SAAB AUTOMOBILE-KONCERNENS GEMENSAMMA PENSIONSSTIFTELSE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRDELNINGSFÖRSLAG AVSEENDE SAAB AUTOMOBILE-KONCERNENS GEMENSAMMA PENSIONSSTIFTELSE"

Transkript

1 Trollhättan den 27 augusti 2012 FÖRDELNINGSFÖRSLAG AVSEENDE SAAB AUTOMOBILE-KONCERNENS GEMENSAMMA PENSIONSSTIFTELSE Om Du har fordran på pension eller annan rätt till ersättning ur pensionsstiftelsen är det viktigt att Du noggrant läser igenom detta fördelningsförslag och kontrollerar att Du finns med i bifogad förteckning, bilaga 1. Enbart de personer som finns med i förteckningen föreslås erhålla tilldelning från pensionsstiftelsen. Om Du inte finns med i förteckningen men anser att Du har en fordran på pension eller annan rätt till ersättning ur pensionsstiftelsen måste Du hos tillsynsmyndigheten anmäla klander mot detta fördelningsförslag inom en månad från den dag då fördelningsförslaget blev tillgängligt på arbetsplatsen, se vidare nedan. 1. BAKGRUND SAAB Automobile Aktiebolag ( ) och SAAB Automobile Powertrain AB ( ) (nedan gemensamt Bolagen ) försattes den 19 december 2011 i konkurs av Vänersborgs tingsrätt. Vissa av de pensionsutfästelser som gjorts av Bolagen till dess anställda och deras efterlevande har tryggats genom avsättning av medel till en pensionsstiftelse SAAB AUTOMOBILE-koncernens gemensamma pensionsstiftelse (org. nr , c/o PRI Stiftelsetjänst, Box 5390, Göteborg) (nedan Pensionsstiftelsen ). Merparten av de pensionsutfästelser som tryggas av Pensionsstiftelsen är kreditförsäkrade hos Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti, ömsesidigt ( PRI Pensionsgaranti ). Eftersom Bolagen försatts i konkurs så föreligger enligt 19 lag (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m. ( TrL ) skyldighet att avveckla (likvidera) Pensionsstiftelsen.

2 Vid likvidationen ska styrelsen i Pensionsstiftelsen enligt 20 TrL framlägga förslag till fördelning av stiftelsens medel. Detta förslag ( Fördelningsförslaget ) har därför upprättats. Pensionsstiftelsen ska vid likvidationen, sedan medel avsatts för den skuld Pensionsstiftelsen själv ådragit sig, betala förfallna pensionsbelopp. Återstående medel ska i första hand användas för inköp av försäkring för arbetstagares och efterlevandes pensionsfordringar eller, om tillsynsmyndigheten medger det, betalning av sådana fordringar. Om Pensionsstiftelsens medel inte räcker till att infria skuld på grund av pensionsutfästelse som tryggas av Pensionsstiftelsen ska de grunder som gäller om utdelning i konkurs tillämpas (21 TrL). Detta innebär att pensionsborgenärerna inte får fullt betalt för sina pensionsfordringar från pensionsstiftelsen. Som vidare beskrivs nedan baseras detta Fördelningsförslag på att pensionsförsäkringar kommer att kunna köpas in för att täcka samtliga kända pensionsutfästelser som tryggas av Pensionsstiftelsen. 2. TILLDELNING 2.1 Allmänt om Pensionsstiftelsen Pensionsstiftelsen är en pensionsstiftelse för SAAB Automobile Aktiebolag och företag med säte i Sverige som ingår i SAAB Automobile-koncernen. Pensionsstiftelsen tryggar utfästelser om pension av dessa bolag till anställda och deras efterlevande, förutom utfästelser som är givna före 31 december 2005 och som inte kreditförsäkrats av PRI Pensionsgaranti. På grund av nämnda tidsmässiga begränsning behandlar detta Fördelningsförslag inte pensionsutfästelser givna före 31 december 2005 som inte kreditförsäkrats av PRI Pensionsgaranti. Avsättningar till Pensionsstiftelsen har enbart gjorts av SAAB Automobile Aktiebolag och SAAB Automobile Powertrain AB. 2.2 Avsättningar som gjorts av Bolagen Bolagen har, med de begränsningar som nyss angivits, gjort avsättningar till Pensionsstiftelsen för vissa utfästelser om ålderspension avseende ITP 2 (för tjänstemän födda 1978 eller tidigare), dock inte vad gäller ITPK samt alternativ ITP. Det bör dock noteras att Bolagen under 2009 successivt började övergå till att istället betala premier till pensionsförsäkringar avseende ITP 2. Av denna anledning är vissa utfästelser om ITP 2 tryggade genom Pensionsstiftelsen, medan andra omfattas av pensionsförsäkringar. Vidare har Bolagen, med de begränsningar som ovan angivits, gjort avsättningar till Pensionsstiftelsen för vissa utfästelser om avgångspension (överenskommelser om pensionslösning för att avsluta en anställning tidigare) ( Avgångspension ) samt utfästelser till vissa tjänstemän om pension utöver ITP-planen, varav flertalet är baserade på SAAB Scanias pensionsreglemente ( Icke Kollektivavtalad Pension ). Pensionsstiftelsen avser därför att bevilja tilldelning till vissa personer som är innehavare av vissa pensionsutfästelser om ITP 2, Avgångspension och Icke Kollektivavtalad Pension enligt vad som vidare framgår av punkt 2.4 nedan. 2(9)

3 2.3 Försäkrade utfästelser För nedanstående pensionsutfästelser gjorda av Bolagen har någon avsättning till Pensionsstiftelsen inte skett. Bolagen har istället tecknat pensionsförsäkringar för dessa. a) ITP 1 (för tjänstemän födda 1979 eller senare); b) ITPK (enligt ITP 2-planen); c) Alternativ ITP för s.k. tiotaggare som valt detta enligt ITP 2-planen ( Alternativ ITP ); d) Sjuk- och familjepension enligt ITP 2-planen; e) Vissa utfästelser om ITP 2 (se punkt 2.2 ovan); f) Kompletterande premier för pensionsförsäkringar, vilket i vissa fall kan utgå vid uttag ur tidbank enligt kollektivavtal för tjänstemän ( Kompletterande Premier ); g) Avtalspension SAF-LO (för kollektivanställda); h) Pensionsutfästelser till vissa anställda vid SAAB Automobile Aktiebolags utländska filialer. I samband med konkurserna har Bolagen underlåtit att betala in premier till vissa av dessa pensionsförsäkringar. För pensionsutfästelser enligt ITP-planerna samt Avtalspension SAF-LO gäller dock en kollektivavtalsgaranti. Pensionsstiftelsen har i detta Fördelningsförslag utgått ifrån att kollektivavtalsgarantin kommer att täcka de premier till pensionsförsäkringar avseende ITP och Avtalspension SAF-LO som inte betalats av Bolagen i samband med konkurserna. Pensionsstiftelsen föreslår att tilldelning inte beviljas från Pensionsstiftelsen för sådana obetalda försäkringspremier. Kollektivavtalsgarantin innehåller emellertid vissa begränsningar och undantag. På grund av dessa begränsningar och undantag avser Pensionsstiftelsen att bevilja tilldelning för vissa obetalda försäkringspremier enligt följande. Alternativ ITP (b ovan) Såvitt gäller Alternativ ITP så gäller bland annat begränsningen att kollektivavtalsgarantin inte täcker premier för mer än 6 månader framåt i tiden från det att garantin påkallades av den anställde. Pensionsstiftelsen har identifierat en anställd, vars utfästelse är lämnad efter 31 december 2005, och som har en uppsägningstid om mer än 6 månader. Pensionsstiftelsen avser därför att bevilja denne person tilldelning för obetalda premier avseende Alternativ ITP under den del av uppsägningstiden som överstiger 6 månader. Kompletterande Premier (f ovan) Kollektivavtalsgarantin omfattar inte heller Kompletterande Premier. Collectum har meddelat att ett återtag gjorts såvitt gäller Kompletterande Premier till tjänstemän för år 2010 eftersom Bolagen inte betalat dessa premier. Pensionsstiftelsen avser att bevilja tilldelning för de obetalda Kompletterande Premier för vilka nämnda återtag tidigare gjorts samt Kompletterande Premier för år 2011 (gäller enbart tjänstemän). 3(9)

4 Filialanställda (h ovan) Kollektivavtalsgarantin omfattar heller inte premier till pensionsförsäkringar för anställda vid SAAB Automobile Aktiebolags utländska filialer. Pensionsstiftelsen avser därför att bevilja tilldelning för obetalda premier avseende pensionsförsäkringar för vissa filialanställda. 2.4 Förteckning över personer som föreslås erhålla tilldelning Pensionsstiftelsen har upprättat en förteckning över de personer som föreslås erhålla tilldelning från Pensionsstiftelsen, bilaga 1. Av denna förteckning framgår för vilken typ av utfästelse som personen föreslås erhålla tilldelning. Notera att bilaga 1 består av tre separata listor; 1) SAAB Automobile Aktiebolag, 2) SAAB Automobile Powertrain AB, 3) filialanställda. Observera att det inte framgår av förteckningen hur stor tilldelning som föreslås utgå till respektive person. Den som vill få information om detta måste kontakta den instans som anges under Kontaktuppgifter nedan. Som tidigare nämnts är det enbart de personer som finns angivna i förteckningen som föreslås erhålla tilldelning från Pensionsstiftelsen. Den som inte finns med i förteckningen men som anser sig ha en fordran på pension eller annan rätt till ersättning ur Pensionsstiftelsen måste hos tillsynsmyndigheten anmäla klander mot detta Fördelningsförslag inom en månad från den dag då Fördelningsförslaget blev tillgängligt på arbetsplatsen. Observera att det huvudsakligen är tjänstemän födda 1978 eller tidigare som finns med i förteckningen. Anledningen till det är att för tjänstemän födda 1979 eller senare, samt för kollektivanställda, så har pensionsförmånerna sedan tidigare direktbetalats till pensionsförsäkringar. Tjänstemän födda 1979 eller senare kan dock finnas med i förteckningen av den anledningen att de föreslås erhålla tilldelning för Kompletterande Premier (se punkt 2.3 ovan). Beträffande Pensionsstiftelsens egna skulder så har inte dessa borgenärer tagits med i förteckningen. 2.5 På vilket sätt föreslås tilldelning ske Nedan beskrivs på vilket sätt tilldelning föreslås ske för respektive typ av utfästelse. a) Ålderspension enligt ITP 2: Tilldelning avses ske genom inköp av pensionsförsäkringar hos Alecta. b) Avgångspension: PRI Pensionsgaranti avses ta över ansvaret för utbetalningen av pensionerna. Finansinspektionen har lämnat sitt godkännande till detta. c) Icke Kollektivavtalad Pension: Tilldelning avses ske genom inköp av pensionsförsäkringar hos Skandia Liv. Detta innebär att såvitt gäller Icke Kollektivavtalad Pension så kommer uppräkningen (utöver det garanterade försäkringsbeloppet) att vara kopplad till den återbäringsränta som Skandia Liv genererar och fastställer årsvis. Detta innebär en förändring eftersom uppräkningen tidigare varit kopplad till andra principer. 4(9)

5 d) Obetalda premier avseende Alternativ ITP (omfattar enbart en person): Betalning avses ske i enlighet med den alternativa pensionslösningen. e) Kompletterande Premier: De obetalda premierna avses betalas in till respektive försäkring. f) Filialanställda: Inbetalning avses ske till befintliga pensionsförsäkringar för respektive filialanställd. 3. REDOGÖRELSE FÖR PENSIONSSTIFTELSENS TILLGÅNGAR OCH KOSTNADEN FÖR INKÖP AV FÖRSÄKRINGAR Pensionsstiftelsens tillgångar per den 31 juli 2012, med avdrag för Pensionsstiftelsens egna skulder och fram till och med nämnda datum förfallna pensionsbelopp, uppgick till totalt ca kr. Den totala kostnaden för att köpa in pensionsförsäkringar/betala försäkringspremier enligt vad som ovan anges uppskattas till totalt ca kr. Således räcker inte Pensionsstiftelsens tillgångar till fullo för att köpa in pensionsförsäkringar/betala försäkringspremier för dessa utfästelser. Emellertid har PRI Pensionsgaranti åtagit sig att täcka den brist som framgår av detta Fördelningsförslag, villkorat av att detta Fördelningsförslag kan genomföras. Således avses inköp av pensionsförsäkringar/betalning av försäkringspremier ske i enlighet med lämnade utfästelser (såvitt gäller sådana kända utfästelser/personer som föreslås erhålla tilldelning från Pensionsstiftelsen enligt vad som ovan beskrivs). Detta fördelningsförslag baseras således på att pensionsförsäkringar kommer att kunna köpas in för att täcka samtliga kända pensionsutfästelser som tryggas av Pensionsstiftelsen. 5(9)

6 Belopp i svenska kronor. Notera att avstämningsdatumen skiljer sig åt, vilket innebär att beräkningen enbart är ungefärlig. Observera även att beloppen kan komma att ändras, bland annat pga. tillkommande ränta. Pensionsstiftelsens tillgångar (per 31 juli 2012) Pensionsstiftelsens egna skulder (borgenärer är ej upptagna i bilaga 1) (per 31 juli 2012) Kostnad för inköp av pensionsförsäkringar avseende ITP 2 (ålderspension) (per 1 augusti 2012) samt obetalda premier avseende Alternativ ITP Kostnad för inköp av pensionsförsäkringar avseende Icke Kollektivavtalad Pension (per augusti 2012) Kostnad för Avgångspension (per 31 augusti 2012) Kostnad för Kompletterande Premier (tjänstemän) Kostnad för obetalda premier avseende pensionsförsäkringar för filialanställda SAAB Aktiebolag Automobile SAAB Automobile Powertrain AB Reservering, totalt för Bolagen Uppskattning av den brist som täcks av PRI Pensionsgaranti (inklusive reservering) Förteckningen ovan inkluderar inte förfallna pensionsbelopp, vilka löpande betalats under likvidationen. PRI Pensionsgarantis åtagande att täcka bristen gäller enbart om detta Fördelningsförslag kan genomföras. 10 mkr har reserverats för eventuella ytterligare anspråk och kostnader. Skulle de 6(9)

7 reserverade medlen inte räcka och detta Fördelningsförslag inte kunna genomföras så finns således risken att pensionsförsäkringar inte kommer att kunna köpas in för att till fullo täcka de pensionsutfästelser som tryggas av Pensionsstiftelsen. 4. KLANDER Enligt 20 2 st TrL äger den som har fordran på pension eller annan rätt till ersättning ur Pensionsstiftelsen hos tillsynsmyndigheten anmäla klander mot Fördelningsförslaget inom en månad från den dag då Fördelningsförslaget blev tillgängligt på arbetsplatsen. Tillsynsmyndighet i denna likvidation är Länsstyrelsen i Västra Götalands län. 5. KONTAKTUPPGIFTER Personer som har frågor angående detta Fördelningsförslag ombeds kontakta följande personer: Vad frågan gäller ITP (tjänstemän) Avgångspension Icke Kollektivavtalad Pension Avtalspension SAF-LO (kollektivanställda) Övriga frågor Kontaktuppgifter Alecta kundservice PRI Pensionsgaranti Maria Lundberg Skandia Bank och försäkring Maria Wadin Fora kundservice Advokaterna Jan Rynning och Elin Awerstedt, G Grönberg Advokatbyrå (9)

8 Styrelsen i SAAB AUTOMOBILE-koncernens gemensamma pensionsstiftelse 8(9)

9 Bilaga 2 Information om personuppgiftsbehandling SAAB Automobile-koncernens gemensamma pensionsstiftelse, org. nr , c/o PRI Stiftelsetjänst, Box 5390, Göteborg ( Pensionsstiftelsen ) behandlar personuppgifter om anställda och tidigare anställda i SAAB AUTOMOBILE Aktiebolag och SAAB Automobile Powertrain AB. Personuppgifterna har samlats in från nämnda bolag. Personuppgiftsbehandlingen sker i syfte att kartlägga vilka personer som ska anses som Pensionsstiftelsens destinatärer och erhålla tilldelning i samband med likvidationen av Pensionsstiftelsen. Personuppgifterna omfattar namn, personnummer och anställningsförhållanden (arbetsgivare, anställningsperiod m.m.). Pensionsstiftelsen är personuppgiftsansvarig för denna behandling. Personuppgifterna kan komma att lämnas ut till försäkringsgivare och andra i syfte att fullgöra Pensionsstiftelsens skyldighet att inköpa pensionsförsäkringar och vidta andra åtgärder för att avveckla Pensionsstiftelsen i enlighet med lag. Pensionsstiftelsen är skyldig att en gång per kalenderår gratis lämna besked om personuppgifter som rör den sökande behandlas eller ej. Behandlas sådana uppgifter ska information lämnas också om vilka uppgifter om den sökande som behandlas, varifrån dessa uppgifter har hämtats, ändamålen med behandlingen och till vilka mottagare eller kategorier av mottagare som uppgifterna lämnats ut. Om personuppgifter inte behandlats i enlighet med personuppgiftslagen eller föreskrifter som utfärdats med stöd av personuppgiftslagen är Pensionsstiftelsen skyldig att på begäran av den registrerade rätta, blockera eller utplåna sådana personuppgifter. För att begära registerutdrag eller rättelse av uppgifter skickas en skriftlig undertecknad begäran till SAAB AUTOMOBILE-koncernens gemensamma pensionsstiftelse, c/o PRI Stiftelsetjänst, Box 5390, Göteborg. 9(9)

PRI Pensionstjänst AB och Pensionsregistreringsinstitutet (PRI) FPG/PRI ETT FINANSIERINGSALTERNATIV INOM ITP-PLANEN

PRI Pensionstjänst AB och Pensionsregistreringsinstitutet (PRI) FPG/PRI ETT FINANSIERINGSALTERNATIV INOM ITP-PLANEN PRI Pensionstjänst AB och Pensionsregistreringsinstitutet (PRI) FPG/PRI ETT FINANSIERINGSALTERNATIV INOM ITP-PLANEN Ett finansieringsalternativ för ITPs ålderspension När företaget självt ansvarar för

Läs mer

SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB Pensions- och vinstandelsstiftelse från ax till limpa

SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB Pensions- och vinstandelsstiftelse från ax till limpa SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB Pensions- och vinstandelsstiftelse från ax till limpa Välkommen till SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB är ledande i Sverige när det gäller

Läs mer

Integritetspolicy 22 maj 2018

Integritetspolicy 22 maj 2018 Integritetspolicy 22 maj 2018 Sida 2 av 9 Innehåll Bakgrund... 3 Allmänt om PRI:s personuppgiftsbehandlingar... 3 Vad är behandling av en personuppgift?... 3 Vilka personuppgifter samlar vi in och hur?...

Läs mer

Redogörelse för överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m.

Redogörelse för överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Redogörelse för överenskommelse om Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension (AKAP-KL) m.m. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet Pacta har den 19 juni 2013 träffat överenskommelse

Läs mer

Stadgar för Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse

Stadgar för Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse Stadgar för Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse 1 Firma Stiftelsens namn är Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse. 2 Ändamål Stiftelsen uteslutande ändamål är att trygga utfästelser om pensionsförmåner

Läs mer

UFR 11. Uppdaterad januari 2018 UTTALANDE FRÅN RÅDET FÖR FINANSIELL RAPPORTERING (UFR)

UFR 11. Uppdaterad januari 2018 UTTALANDE FRÅN RÅDET FÖR FINANSIELL RAPPORTERING (UFR) UFR 11 Uppdaterad januari 2018 UTTALANDE FRÅN RÅDET FÖR FINANSIELL RAPPORTERING (UFR) UTTALANDE FRÅN RÅDET FÖR FINANSIELL RAPPORTERING UFR 11 Redovisning av tillgångar som innehas av en pensionsstiftelse

Läs mer

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs?

Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad händer arbetstagarna vid arbetsgivarens konkurs? Vad innebär konkurs? Tingsrätten kan besluta att en juridisk eller fysisk person, nedan benämnd gäldenär, ska försättas i konkurs då gäldenären inte

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Svar på frågor från SKL beträffande avtal om pensionsförsäkring

Svar på frågor från SKL beträffande avtal om pensionsförsäkring Svar på frågor från SKL beträffande avtal om pensionsförsäkring med fortlöpande premieinbetalning och om partiell inlösen av pensionsutfästelse Inledning Det finns ett behov av ökad kunskap om de alternativ

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 juli 2018 KLAGANDE AA Ombud: Magdalena Wetterfors Livförsäkringsaktiebolaget Skandia 106 55 Stockholm MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

Skogsindustrierna och Sif är överens om att denna möjlighet ska bestå även under avtalsperioden 1.2.2001-31.3.2004..

Skogsindustrierna och Sif är överens om att denna möjlighet ska bestå även under avtalsperioden 1.2.2001-31.3.2004.. Överenskommelse I överenskommelsen mellan Sveriges Skogsindustriförbund (numera Föreningen Sveriges Skogsindustrier) och Svenska Industritjänstemannaförbundet (numera Sif) för tiden 1.1.1998-31.1.2001

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Faktablad Alecta Optimal Pension Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 30 juni 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

REKOMMENDATION R10. Pensioner. Juni 2019

REKOMMENDATION R10. Pensioner. Juni 2019 REKOMMENDATION R10 Pensioner Juni 2019 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid redovisning av pensioner. Rekommendationen gäller för redovisningsskyldiga enligt lag (2018:597) om kommunal bokföring

Läs mer

ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension

ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension Försäkringsvillkor for traditionell försäkring ITP 1, ITPK, ITPK PP och Livsarbetstidspension Gäller från och med 2016-01-01 för försäkringsavtal tecknade 2013-07-01 eller senare. 584.015 15 09 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET

Läs mer

FÖRSÄKRINGSAVTAL. 1.2 Avtalet omfattar obligatorisk förmånsbestämd ålderspension.

FÖRSÄKRINGSAVTAL. 1.2 Avtalet omfattar obligatorisk förmånsbestämd ålderspension. FÖRSÄKRINGSAVTAL Försäkringsgivare: S:t Erik Livförsäkring AB (556xxx-xxxx) 105 35 Stockholm Försäkringstagare: (556xxx-xxxx) adress 1. AVTALET OCH DESS OMFATTNING 1.1 Försäkringsavtal (Avtalet) har idag

Läs mer

Pensionspolicy. för anställda. i Mönsterås kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28

Pensionspolicy. för anställda. i Mönsterås kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28 Pensionspolicy för anställda i Mönsterås kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28 1 Allmänt Denna pensionspolicy avser arbetstagarens tjänstepension som är ett komplement till den allmänna pensionen.

Läs mer

Din pension enligt det nya ITP-avtalet

Din pension enligt det nya ITP-avtalet Din pension enligt det nya ITP-avtalet För dig som är född 1978 eller tidigare. 008/mars Reviderad 6:e upplaga! PTK (Förhandlings- och samverkansrådet PTK) består av 6 tjänstemannaförbund med cirka 700

Läs mer

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. produktinformation

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. produktinformation Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring produktinformation En arbetsgivare kan trygga kollektivavtalade förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. Följande pensionsavtal

Läs mer

På grund av övertalighet 4. Erbjudandet ska vara skriftligt 5. Vilken lön ska avgångspensionen grunda sig på? 6

På grund av övertalighet 4. Erbjudandet ska vara skriftligt 5. Vilken lön ska avgångspensionen grunda sig på? 6 AVGÅNGSPENSION Innehåll Avgångspension 3 På grund av övertalighet 4 Erbjudandet ska vara skriftligt 5 Vilken lön ska avgångspensionen grunda sig på? 6 Kompensation - lagstadgad ålderspension 8 Kompensation

Läs mer

MARCUS WALLENBERGS 70-ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab- och Scania-anställda

MARCUS WALLENBERGS 70-ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab- och Scania-anställda MARCUS WALLENBERGS 70ÅRSPERSONALSTIFTELSE för Saab och Scaniaanställda Handlaggare Datum utgavs Sida CHLM Lars Magnusson, 013 18 22 92 20100101 6 1 (2) Fordelning Arende PRINCIPER OCH RIKTLINJER MARCUS

Läs mer

2002-01-08. Till CFs förtroendemän inom massa- och pappersindustrin. Pension, pengar eller tid! -information och anvisningar om arbetstidskonton

2002-01-08. Till CFs förtroendemän inom massa- och pappersindustrin. Pension, pengar eller tid! -information och anvisningar om arbetstidskonton 2002-01-08 Till CFs förtroendemän inom massa- och pappersindustrin Pension, pengar eller tid! -information och anvisningar om arbetstidskonton Bakgrund Arbetstidsförkortning och formerna för denna var

Läs mer

REKOMMENDATION 17.1. Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Oktober 2015

REKOMMENDATION 17.1. Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Oktober 2015 REKOMMENDATION 17.1 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Oktober 2015 Innehåll Denna rekommendation anger hur pensionsförpliktelser ska värderas och hur upplysningar ska lämnas om sådana

Läs mer

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring En arbetsgivare kan trygga kollektivavtalade förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. Följande pensionsavtal innehåller pensionsförmåner

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 maj 2003 T 1480-00 KLAGANDE Timmia Aktiebolags konkursbo, 556083-6180, c/o konkursförvaltaren, advokaten L.L. Ställföreträdare: L.L.

Läs mer

Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA)

Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) Svenska Pensionsstiftelsers Förening (SPFA) Stockholm 2016-01-26 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm Remissvar Betänkandet SOU 2015:68 Tjänstepension tryggandelagen och skattereglerna

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

REKOMMENDATION Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Maj 2017

REKOMMENDATION Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Maj 2017 REKOMMENDATION 17.2 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Maj 2017 Innehåll Denna rekommendation anger hur pensionsförpliktelser ska värderas och hur upplysningar ska lämnas om sådana

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd pension, itp 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som har förmånsbestämd pension itp 2 i Alecta. Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd pension, itp 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som har förmånsbestämd pension itp 2 i Alecta. Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd pension, itp 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som har förmånsbestämd pension itp 2 i Alecta. Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd

Läs mer

58 kap. 11 och 20 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m.

58 kap. 11 och 20 inkomstskattelagen (1999:1229), 4 lagen (1967:531) om tryggande av pensionsutfästelse m.m. HFD 2018 ref. 54 Vid bedömningen av om arbetsgivares utfästelse om avgångspension fram till 65 års ålder ryms inom allmän pensionsplan ska inte beaktas av arbetsgivaren samtidigt utfäst kompensation för

Läs mer

Stiftelsen Ernst Wallins fond för understöd åt Pauvres Honteux

Stiftelsen Ernst Wallins fond för understöd åt Pauvres Honteux Stiftelsen Ernst Wallins fond för understöd åt Pauvres Honteux Ansökan skall ha inkommit senast den 31 december till: Stiftelsen Ernst Wallins fond för understöd åt Pauvres Honteux SEB Stiftelser 405 04

Läs mer

Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979)

Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979) Rubrik: Förmånsrättslag (1970:979) Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. - SFS nr:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS 1 (6) meddelat i Stockholm den 15 april 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Praktikertjänst AB, 556077-2419 Ombud: Pensionskonsult Tom Möller PRI Pensionstjänst

Läs mer

21 Pensionssparavdrag

21 Pensionssparavdrag 21 Pensionssparavdrag Pensionssparavdrag 407 21.1 Villkor för avdragsrätt Avdrag får göras (2 ) för premier för pensionsförsäkring som den skattskyldige äger och för inbetalningar på pensionsspararens

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Anställningsförhållanden

Anställningsförhållanden 28 ANSTÄLLNINGSFÖRHÅLLANDEN Anställningsförhållanden Det här avsnittet handlar om hur det kollektivavtalade försäkringsskyddet påverkas vid olika anställningsförhållanden. Främst påverkas ITP- och TGL-försäkringarna

Läs mer

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet.

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet. Pensionspolicy 1 BAKGRUND KOLLEKTIVAVTALET Kommunens anställda omfattas för närvarande av pensionsavtalet Kollektivavtalad Pension (KAP-KL) och Avgiftsbestämd Kollektivavtalad Pension (A KAP-KL). Anställda

Läs mer

Information om din anställning med anledning av konkurs

Information om din anställning med anledning av konkurs Information om din anställning med anledning av konkurs Här följer en kort sammanställning med information om de vanligaste löne- och anställningsfrågorna som kan uppkomma i samband med en konkurs. Experts

Läs mer

Klicka här för att ändra format BEMANNINGSFÖRETAGEN

Klicka här för att ändra format BEMANNINGSFÖRETAGEN på BEMANNINGSFÖRETAGEN Per-Olof Adérian per-olof.aderian@almega.se Tel: 08 762 68 43 Ny medlem Kollektivavtal arbetare Fora - AGS - Avtalspension SAF-LO - TGL - TFA - Omställningsförsäkring - FPT Arbetsgivarförbund

Läs mer

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning , och tecknad före november 2012 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Pensionspolicy. Orsa Kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21. I samarbete med

Pensionspolicy. Orsa Kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-21 Orsa Kommun I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 INLEDNING...5

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 28 december 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 17 december 2013 i

Läs mer

2011-09-03 PRIVAT ITP 1. Bild 1 ITP 1

2011-09-03 PRIVAT ITP 1. Bild 1 ITP 1 Bild 1 för född 1979 eller senare PRIVAT Bild 2 Men anställd oavsett ålder kan tillhöra och därmed få en premiebestämd ålderspension om 1 arbetsgivaren efter den 25 april 2006 har blivit medlem i Svenskt

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd pension, itp 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren vänder sig till dig som har förmånsbestämd pension itp 2 i Alecta. 1 Din tjänstepension i Alecta förmånsbestämd

Läs mer

REKOMMENDATION 17. Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser

REKOMMENDATION 17. Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser REKOMMENDATION 17 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser December 2007 RKR 17 Värdering av och upplysningar om pensionsförpliktelser Innehåll Denna rekommendation anger hur pensionsförpliktelser

Läs mer

PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015.

PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015. 1 (9) PENSIONSPOLICY Policyn är antagen av kommunstyrelsen 2015-08-31 i Ks 232. Policyn är giltig från och med 1 oktober 2015. Allmänt Denna policy omfattar samtliga anställda och förtroendevalda i Härryda

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension. Dir. 2015:45

Kommittédirektiv. Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension. Dir. 2015:45 Kommittédirektiv Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension Dir. 2015:45 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Upplysningar om lönegarantihandläggning

Upplysningar om lönegarantihandläggning Upplysningar om lönegarantihandläggning 1. Upplysningar till blanketterna m.m. Blankett B1, KFM 9580, bör användas för beslut om lönegaranti, både bifall och avslag. Blankett B2, KFM 9581, bör användas

Läs mer

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde 2015-06-10 REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde Svensk Försäkring Box 24043 104 50 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 785 00 www.svenskforsakring.se Inledning

Läs mer

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för ITPK

KPA Traditionell Pensionsförsäkring. Allmänna försäkringsvillkor för ITPK KPA Traditionell Pensionsförsäkring Allmänna försäkringsvillkor för ITPK Innehållsförteckning Sidan 1. Försäkringsavtalet... 3 2. Så bestäms pensionen... 5 3. I försäkringen ingår ålderspension med eller

Läs mer

Kollektivavtalad försäkring & pension

Kollektivavtalad försäkring & pension Kollektivavtalad försäkring & pension Agenda Vårt uppdrag Trygghetssystemet och Svenska modellen Arbetare / Tjänstemän Vilka försäkringar ingår för arbetare Vilka försäkringar ingår för tjänstemän Här

Läs mer

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS

GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS GAME STORES GROUP SWEDEN AB I KONKURS Information om din anställning med anledning av GAMEs konkurs Uppdatering 2015-06-25 Enligt uppgift från Länsstyreslen ska lönen ha betalts ut på förfallodagen i dag

Läs mer

PROTOKOLL 2012-04-16 Edgångssammanträde i Vänersborg

PROTOKOLL 2012-04-16 Edgångssammanträde i Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Målenhet 1 Edgångssammanträde i Vänersborg Aktbilaga 52 Mål nr Sid 1 (5) Tid: 12.35-12.55 RÄTTEN Rådmannen Cecilia Tisell FÖRARE Tingsnotarien Anna Frändberg PARTER Konkursgäldenär

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 26 november 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta

Läs mer

C. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER VID UTLANDSTJÄNSTGÖRING

C. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER VID UTLANDSTJÄNSTGÖRING Bilaga C. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER VID UTLANDSTJÄNSTGÖRING 1. Dessa särskilda bestämmelser gäller som ändring i och tillägg till ITP-planen för tjänstemän som anges i punkt A 2.7. Bestämmelserna i punkterna

Läs mer

FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FAMILJESKYDD ITP 1 (Bilaga 5 till PP Pension Försäkringsförenings stadgar beslutade av föreningsstämman 2012-05-11)

FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FAMILJESKYDD ITP 1 (Bilaga 5 till PP Pension Försäkringsförenings stadgar beslutade av föreningsstämman 2012-05-11) FÖRSÄKRINGSVILLKOR FÖR FAMILJESKYDD ITP 1 (Bilaga 5 till PP Pension Försäkringsförenings stadgar beslutade av föreningsstämman 2012-05-11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING A. ALLMÄNNA VILLKOR... 1 B. FÖRSÄKRINGENS

Läs mer

Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare

Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare Anticimex integritetspolicy för försäkringsförmedlare Din integritet är viktig för oss och vi hanterar alltid uppgifter om dig på ett pålitligt och lagligt sätt. I denna integritetspolicy finns mer information

Läs mer

FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING FINANS- INSPEKTIONEN FINANSINSPEKTIONENS FÖRFATTNINGSSAMLING Finansinspektionens föreskrifter om svenska livförsäkringsbolags skyldighet att lämna uppgifter om nyteckning m.m.; FFFS 1996:6 beslutade den

Läs mer

FAR Ansvarsförsäkring för revisionsföretag FAR 1:4

FAR Ansvarsförsäkring för revisionsföretag FAR 1:4 FAR Ansvarsförsäkring för revisionsföretag FAR 1:4 Denna information lämnas i enlighet med gällande lagstiftning och är en översiktlig sammanställning av försäkringens omfattning, så kallad förköpsinformation.

Läs mer

Allmänna avtalsbestämmelser

Allmänna avtalsbestämmelser Allmänna avtalsbestämmelser God Man och Förvaltare Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2015-04-01 Detta försäkringsvillkor ingår i en serie av villkor. 1 (5) 1 Allmänna avtalsbestämmelser God

Läs mer

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor

En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor A-Å En liten ordlista för dig som brottas med krångliga försäkringsfrågor Utgåva: 1:2010 Form: Leif, en reklambyrå Foto: Olle &

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP och PA-KFS Gäller från 1 januari 2014 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Din avtalspension KAP-KL

Din avtalspension KAP-KL Din avtalspension KAP-KL För dig som är anställd inom kommun, landsting, region, kommunalförbund och i vissa kommunala företag gäller pensionsavtalet KAP-KL. Från och med den 1 januari 2014 omfattar KAP-KL

Läs mer

Villkor för Länsförsäkringar ITPK-P

Villkor för Länsförsäkringar ITPK-P Villkor för Länsförsäkringar ITPK-P Gäller från 2010-04-01 LFAB 04688 utg 06 2010-02 Form & Profil PP2311 Innehåll 1 Försäkringstagare Försäkrad... 1 2 Försäkringen börjar gälla.... 1 3 Premiebetalning...

Läs mer

Delårsrapport. januari juni 2008

Delårsrapport. januari juni 2008 Delårsrapport januari juni 2008 Innehåll Finansiell information för januari juni 2008 2 Vd-kommentar 3 Kommentar till moderbolagets och koncernens bokslut 4 Ekonomisk ställning och nyckeltal 5 Totalavkastningstabell

Läs mer

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension

Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Försäkringsvillkor för fondförsäkring Avtalspension SAF-LO och Livsarbetstidspension Gäller från och med 2016-01-01 för försäkringsavtal tecknade 2014-01-01 eller senare. 1 FÖRSÄKRINGSAVTALET Premiebestämd

Läs mer

Villkor om kompletterande premier till ITP

Villkor om kompletterande premier till ITP Villkor om kompletterande premier till ITP 1 Bakgrund... 2 2 Avtal om kompletterande premier... 2 2.1 Löpande premier... 2 2.2 Engångspremier... 3 2.3 Livsarbetstidspremier... 3 3 Allmänna förutsättningar...

Läs mer

Din pension enligt det nya KTP-avtalet. För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO.

Din pension enligt det nya KTP-avtalet. För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO. Din pension enligt det nya KTP-avtalet För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO. 2011 OM PTK PTK är en samarbetspartner för 27 medlemsförbund med cirka 700

Läs mer

Tjänstepension i Alecta

Tjänstepension i Alecta p r e m i e b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n, i t p 1 o c h f ö r m å n s b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n i t p 2 Tjänstepension i Alecta I den här broschyren kan du som arbetsgivare

Läs mer

Pensionsriktlinjer. Antagna av kommunfulläktige 2003-08-21 Reviderad av kommunfullmäktige 2007-12-19 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-03-27

Pensionsriktlinjer. Antagna av kommunfulläktige 2003-08-21 Reviderad av kommunfullmäktige 2007-12-19 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-03-27 Pensionsriktlinjer Antagna av kommunfulläktige 2003-08-21 Reviderad av kommunfullmäktige 2007-12-19 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-03-27 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 INLEDNING... 4 BAKGRUND...

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta premiebestämd tjänstepension, itp1 Din tjänstepension i Alecta I den här broschyren kan du läsa om hur det fungerar att ha en premiebestämd tjänstepension itp 1 i Alecta. Innehåll Din tjänstepension är

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel; SFS 2011:1278 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

PENSIONSPOLICY FÖR EDA KOMMUN

PENSIONSPOLICY FÖR EDA KOMMUN PENSIONSPOLICY FÖR EDA KOMMUN 1 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Nuvarande pensionsbestämmelser i kommunen 3. Pensionspolicyn 1. Inledning Målsättningen med pensionspolicyn är att skapa ett dokument

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2005:1170 Utkom från trycket den 23 december 2005 utfärdad den 15 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta 1311 2012.01 Illustration Agnes Miski Török Foto Björn Keller Produktion Alecta f ö r m å n s b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n, i t p 2 Din tjänstepension i Alecta Informationen i den här broschyren

Läs mer

Din avtalspension KAP-KL

Din avtalspension KAP-KL Din avtalspension KAP-KL För dig som är anställd inom kommun, landsting, region, kommunalförbund och i vissa kommunala företag gäller pensionsavtalet KAP-KL. Din avtalspension är knuten till din anställning.

Läs mer

En snabblektion om pension

En snabblektion om pension 2013 Ditt ITPK-val Du har tjänstepensionen ITP 2. Det är din arbetsgivare som betalar, men du kan själv välja hur en del av de här pengarna ska förvaltas. Collectum är valcentral, det är hos oss du gör

Läs mer

Avtal om PRI Pensionsgarantis webbtjänst

Avtal om PRI Pensionsgarantis webbtjänst 1 (2) Avtal om PRI Pensionsgarantis webbtjänst Avtal avser behörighetsansvarig för företaget eller företagsgruppen och måste undertecknas av behörig firmatecknare på respektive företag eller annan person

Läs mer

Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension

Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension 1 (6) PM 215-3-27 Analysavdelningen Hans Karlsson Belopp för tjänstepension, privat pension och inkomstgrundad allmän ålderspension I denna promemoria visas några diagram med totala belopp för inkomstgrundad

Läs mer

Så här fyller du i valblanketten:

Så här fyller du i valblanketten: Så här fyller du i valblanketten: 1 Välj sparform och försäkringsbolag. Om du vill spara i en traditionell försäkring, ska du välja ett av försäkringsbolagen som finns under rubriken Traditionell försäkring

Läs mer

Pensionsriktlinjer. i samarbete med KPA pension. Dokumentnamn: Pensionsriktlinjer. Dokumentdatum: 2015-01-27 Reviderad: 2015-01-27

Pensionsriktlinjer. i samarbete med KPA pension. Dokumentnamn: Pensionsriktlinjer. Dokumentdatum: 2015-01-27 Reviderad: 2015-01-27 Pensionsriktlinjer i samarbete med KPA pension Dokumentnamn: Pensionsriktlinjer Dokumentansvarig: Stefan Larsson, förhandlingschef Godkänd av: Kommunstyrelsens personalutskott Version: 1.0 Dokumentdatum:

Läs mer

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med

Pensionspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28. I samarbete med Pensionspolicy Antagen av kommunstyrelsen 2011-11-28 I samarbete med Innehållsförteckning INLEDNING...3 KOLLEKTIVAVTALET...3 UPPDATERING...3 BESLUTSORDNING...3 A UNDER ANSTÄLLNINGSTID...4 A.1 LÖNEVÄXLING

Läs mer

Din pension enligt det nya ITP-avtalet.

Din pension enligt det nya ITP-avtalet. Din pension enligt det nya ITP-avtalet. För dig som är född 979 eller senare. 2008/mars Reviderad 6:e upplaga! PTK (Förhandlings- och samverkansrådet PTK) består av 26 tjänstemannaförbund med cirka 700

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i kommunalskattelagen (1928:370); SFS 1999:604 Utkom från trycket den 18 juni 1999 utfärdad den 3 juni 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att punkt 1

Läs mer

ITP 1. Till dig som har tjänstepensionen ITP 1

ITP 1. Till dig som har tjänstepensionen ITP 1 ITP 1 Till dig som har tjänstepensionen ITP 1 2019 1 Innehåll Vi har ordnat en riktigt bra pension åt dig 3 Varifrån kommer pensionen? 4 ITP 1 när du går i pension 6 ITP-valet är ditt 8 ITP till din familj

Läs mer

Tjänstepension i Alecta

Tjänstepension i Alecta Tjänstepension i Alecta I den här broschyren kan du som arbetsgivare läsa om hur det fungerar att ha tjänstepensionen i Alecta för dig och dina anställda. 4586 2012.01 Illustration Agnes Miski Török Foto

Läs mer

Pensionspolicy. Åstorps kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19

Pensionspolicy. Åstorps kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 Pensionspolicy Åstorps kommun PENSIONSPOLICY INLEDNING Bestämmelserna i pensionsavtalen KAP-KL (KollektivAvtalad Pension) och PBF (Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda) innehåller

Läs mer

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Stockholm 2013-08-29 Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Svensk Försäkring har beretts möjlighet att yttra sig över slutbetänkandet

Läs mer

Preliminära riktlinjer för tjänstepension

Preliminära riktlinjer för tjänstepension Preliminära riktlinjer för tjänstepension Med anledning av att överenskommelsen om KollektivAvtalad Pension KAP-KL upphör att gälla den 31 december 2012 har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt Arbetsgivarförbundet

Läs mer

21 Pensionssparavdrag

21 Pensionssparavdrag Pensionssparavdrag 373 21 Pensionssparavdrag 21.1 Villkor för avdragsrätt Avdrag får göras (2 ) för - premier för pensionsförsäkring som den skattskyldige äger och för. - inbetalningar på pensionsspararens

Läs mer

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP

ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP 1 (5) ANSÖKAN OM RÄTTSHJÄLP Siffrorna i hänvisar till olika avsnitt i informationen på s. 4-5. Personuppgifter som lämnas i denna ansökan registreras av Rättshjälpsmyndigheten och domstolar i respektive

Läs mer

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension Avtalspension SAF-LO, Livsarbetstidspension via Fora, FTP, PA-KFS, KAP-KL/AKAP-KL och Frivillig slutbetalning av ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Här får du kortfattad, men viktig information om din nya.

Läs mer

Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016

Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 BLIWA LIVFÖRSÄKRING, ÖMSESIDIGT BOX 5125, 102 43 STOCKHOLM Organisationsnummer 502006-6329 Förköpsinformation TJÄNSTEGRUPPLIVFÖRSÄKRING FAO/FTF I BLIWA Gäller från 1 januari 2016 1. Allmänt om försäkringen

Läs mer

Ortsadress (postnr, ortnamn) Är behandlingen avslutad?

Ortsadress (postnr, ortnamn) Är behandlingen avslutad? Skadeanmälan Vårdförsäkring Blanketten skickas till: SEB, Pension & Försäkring, Intern Service, 106 40 Stockholm Personuppgifter Namn/Företag Skade-/försäkringsnummer Observera! Endast ett försäkringsnummer

Läs mer

ANSÖKAN OM NORDNET TJÄNSTEPENSION VIA FÖRMEDLARE (sid 1 av 5)

ANSÖKAN OM NORDNET TJÄNSTEPENSION VIA FÖRMEDLARE (sid 1 av 5) VIA FÖRMEDLARE (sid 1 av 5) Ansökan Ansökan om ändring Org.nr UPPGIFTER OM FÖRETAGET Företagets namn Telefonnr dagtid (inkl. riktnr) Adress Telefax (inkl. riktnr) Postnummer Ort Driftställe/Land 1 Kontaktperson

Läs mer

Pensionsriktlinje. Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24. I samarbete med

Pensionsriktlinje. Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24. I samarbete med Pensionsriktlinje Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24 I samarbete med Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UPPDATERING...4 BESLUTSORDNING...4 PENSION TILL ANSTÄLLDA...5 INLEDNING...5

Läs mer

Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet Fi2018/01129/FPM

Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet Fi2018/01129/FPM 1(6) 2018-06-01 Finansdepartementet Lena Orpana 103 33 Stockholm 070-4819107 lena.orpana@tco.se Nya regler för pensionsstiftelser med anledning av det andra tjänstepensionsdirektivet Fi2018/01129/FPM TCO

Läs mer

Alldag 2010 Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation 2009-01 Alldagar 2010 1

Alldag 2010 Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation 2009-01 Alldagar 2010 1 Alldag 2010 Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation 2009-01 Alldagar 2010 1 Svenskt Näringsliv Försäkringsinformation Försäkringskonsulter i regionen: Anders Levin, tfn 031-62 94 52 anders.levin@svensktnaringsliv.se

Läs mer