Hearingen kommer att utgöra ett led i regeringens arbete med att skapa nationella mål för ESS.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hearingen kommer att utgöra ett led i regeringens arbete med att skapa nationella mål för ESS."

Transkript

1 U2017/00950/F Utbildningsdepartementet Hearing om ESS och omgivande kunskaps- och innovationsmiljö Den 26 april anordnade Utbildningsdepartementet och Näringsdepartementet en hearing om ESS på Rosenbad konferenscenter. På mötet närvarade ca 80 deltagare från akademi, näringsliv, myndigheter, institut och branschorganisationer närmare 50 olika organisationer var representerade. Syftet med mötet var att inhämta synpunkter från en bred krets av aktörer i arbetet med att bygga upp miljön kring ESS och hur hela Sverige kan få del i denna satsning. Deltagarna kunde även skicka in skriftliga inspel inför mötet, som webbsändes från regeringen.se. Som underlag för hearingen fanns också Vetenskapsrådets underlag och förslag till nationell strategi för ESS. ESS-samordnaren Lena Ek har ett uppdrag som löper fram till slutet av Lena Eks uppdrag syftar till att stärka den nationella samordningen och bistå regeringen i arbetet med att fastställa nationella mål med olika tidshorisonter och därmed utveckla det svenska värdskapet av ESS, och att öka medvetenheten om ESS-projektet och dess potential både nationellt och internationellt. Hearingen kommer att utgöra ett led i regeringens arbete med att skapa nationella mål för ESS. Telefonväxel: Fax: Webb: Postadress: Stockholm Besöksadress: Drottninggatan 16 E-post: u.registrator@regeringskansliet.se

2 Mötesreferat Inledning Moderator Lisa Kirsebom hälsade välkommen och gick översiktligt igenom programmet. Statsrådet Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, (Utbildningsdepartementet) inledde mötet. Statsrådet utgick från den nyligen beslutade forskningspolitiska propositionen när hon påtalade vikten av högkvalitativ forskning och innovation (FoI) för ett litet land som Sverige. Statsrådet uttryckte stolthet över att Sverige står som värd för ESS, och nämnde även den unika situationen att synkrotronljusanläggningen Max IV finns i ESS absoluta närhet. ESS är en avancerad anläggning som visserligen kostar mycket att bygga upp, men som kommer att kunna ge värdländerna Sverige och Danmark och övriga medlemsländer mycket tillbaka i form av ny kunskap och kompetens. ESS kommer inte bara att kunna erbjuda grundforskning utan också tillämpad forskning. ESS-satsningen angår hela Sverige och den här hearingen syftar till att samla in olika intressenters inspel för att säkerställa att Sverige och den europeiska forskningen kan dra så stor nytta som möjligt av denna forskningsinfrastruktur, sade statsrådet. Lena Ek, f.d. miljöminister, har utsetts som nationell samordnare. Den långsiktiga finansieringen är en utmaning som behöver diskuteras. Det är inte många år kvar innan båda anläggningarna är i drift och Helene Hellmark Knutsson uttryckte glädje över det starka engagemang som deltagarna visade. Anteckningar från dagens möte kommer att utgöra ett underlag för det fortsatta arbetet. Niklas Johansson, statssekreterare hos Mikael Damberg, framhöll att ESS är ett gemensamt intresse inte bara för Utbildningsdepartementet och Näringsdepartementet utan för hela Sverige. Han påtalade att Sverige i många avseenden är en framgångsrik kunskaps- och innovationsnation vilket flera olika rankingar visar, och har utvecklats väl genom olika reformer de senaste decennierna. Sverige är bra på förändring och att ställa om efter nya förutsättningar, men hur säkerställer vi att Sverige också framledes kan vara på framkant? Att vårt innovationssystem behålls vitalt? En viktig parameter är samverkan, där de lanserade samverkansprogrammen är centrala för att kraftsamla kring prioriterade områden. Max IV och ESS är enorma investeringar för Sverige, och det är viktigt att näringslivet engagerar sig då kommersialisering av kunskap är nyckeln till att verkligen lösa samhälleliga utmaningar. Näringslivet är också leverantör till forskningsinfrastrukturer, vilket är viktigt att möjliggöra. En attraktiv miljö måste skapas kring Max IV och ESS, 2 (10)

3 dit olika aktörer vill söka sig, vilket kan uppnås genom samarbete. Dagens hearing blir ett betydelsefullt bidrag i detta skede, där insatser behöver identifieras och komma igång så att miljön kring ESS/Max IV blir en framgångssaga. ESS-samordnaren Lena Ek sade att en viktig del av hennes uppdrag är att kanalisera den energi och de idéer som finns hos olika intressenter, och den första tiden under hennes uppdrag har ägnats åt att samla in kunskap från olika aktörer och sektorer. Lena Ek underströk vikten av en transparent process, och att dagens hearing kommer att webbsändas som ett led i detta. Sverige har chansen att sätta ett gott exempel på den europeiska arenan för hur ett forskningsinfrastrukturprojekt ska drivas, och EU-kommissionen i Bryssel har hittills framhållit ESS som ett gott exempel. Presentation 1 - Sindra Petersson Årsköld, senior rådgivare vid ESS Sindra Petersson Årsköld berättade att neutroner behövs för att kunna studera material på atomnivå. Detta kan appliceras på en mängd forskningsområden som energi, materialutveckling, miljö, partikelfysik, kemi, arkeologi, med flera. Neutroner går djupt in i material, och kan även gå genom metall, och är känsliga för väte vilket ger unika egenskaper. Tillsammans med andra kompletterande tekniker t.ex. röntgen, kan helt nya typer av studier göras med neutroner exempelvis för tillverkningsindustri eller livsvetenskap. ESS kommer att ge helt nya förutsättningar för detta och Sindra visade flera konkreta exempel på det. De traditionella industrierna behöver följa med de nya industrierna för att kunna dra nytta av de nya teknikerna. I Lund byggs nu en helt unik anläggning som har hela forskarvärldens ögon på sig, och Sverige behöver dra största möjliga nytta av detta och använda det som en hävstång. Presentation 2 - Fredrik Hörstedt, vice rektor för nyttiggörande vid Chalmers tekniska högskola Fredrik Hörstedt sade att det för AB Sverige är viktigt att se hur ESS kan ge nytta för samhället. För ett resursknappt samhälle kan en anläggning som ESS bidra till nya hållbara lösningar genom avancerad materialforskning. Vi måste gå från forskningsresultat till genomslag i samhället genom samverkan mellan 3 (10)

4 akademi, forskare, näringsliv, inkubatorer och offentlig sektor. Olika aktörer behöver beakta ESS och fundera på hur de kan dra nytta av denna investering. Fredrik Hörstedt talade om att bredden av Sveriges materialintensiva styrkeområden är stor, och att Sverige har ett mångfacetterat FoI-systemet inklusive näringslivet. Han menade samtidigt att det är komplext att bygga in ESS i vårt FoI-system, just på grund av de många intressenterna. För många organisationer är det otydligt vad ESS kan bidra med. Under tiden fram till drift behöver därför ett informations- och främjandearbete göras och närvarande aktörer vid hearingen fundera på vad de kan göra för att ESS ska ge största möjliga nytta. Några exempel lyftes: finansiärerna - hur de kan använda sina utlysningar; instituten - hur bör de utföra sina testbäddssatsningar? Ett konkret förslag som nämndes var möjligheten att använda SFO-medel i syfte att bredda användarkretsen. Genom att på det sättet stimulera lärosätena att tydligare lyfta in näringslivs- och samverkansperspektivet skulle dessa kunna bidra till att bredda användarbasen för neutronspridning. Business Sweden och andra aktörer behöver marknadsföra anläggningen i omvärlden. Neutronanläggningen i Grenoble, ILL, där Sverige har 4% av stråltiden kan studeras för att dra lärdomar till en upptrappningsplan i vilken svenska aktörer redan idag kan börja i ILL för att sedan gå över till ESS. En plan bör utarbetas och sedan kommuniceras till olika målgrupper och sektorer både inom och utom Sverige. Nyckeltermerna är upptrappningsplanen, framgångsfaktorer för effektiv samordning och attraktivitet för internationella aktörer. Diskussion Frågor som diskussionen fokuserade på var: - Vilka möjligheter ser ni som organisation med anläggningarna? Hur kan ni dra nytta av den kunskaps- och innovationsmiljö som nu byggs upp? - Vad kan ni som organisation bidra med för en framgångsrik kunskapsmiljö kring ESS? Finns det några hinder på vägen dit? - Hur vill ni att miljön ska se ut om 10 år? 4 (10)

5 Mats Ohlsson, VD Examec-gruppen som levererar till olika anläggningar i Europa. För oss leverantörer är lärofasen redan i full gång. Varje upphandling är en kamp med andra aktörer. Utvecklingspotentialen är viktigast för företagen. Små leverantörer måste lära sig jobba i konsortier för större chans till framgång, vilket kan vara en fördel för svenska företag som ofta är bra på samarbete. En idé som diskuterats med ILO Natasa Pahlm på Vinnova om hur mindre företag kan organisera sig under ett paraply, skulle kunna vara ett mycket viktigt steg i rätt riktning. Sven Stafström, GD för Vetenskapsrådet (VR), välkomnade initiativet till hearingen från U och N. VR har tagit fram ett strategiförslag och en vision tidigare för ESS. VR avser ta ett stort ansvar för att säkerställa att ESS blir en framgång. Sven Stafström hänvisade till olika uppgifter eller delmål i VR:s strategi och menade att det är viktigt att klargöra vilken aktör som har huvudansvaret för de fyra uppgifter som VR tagit fram i strategiförslaget. VR bör ha ansvaret för de två första, Vinnova den sista men där den tredje inte har någon tydlig huvudansvarig, nämnde Sven Stafström. Tord Ekelöf, Uppsala Universitet (UU), sade att den tekniska uppbyggnaden ger en stor samhällsnytta vilket visats vid CERN, och det är viktigt att svensk industri är med och levererar. Svensk industri har p.g.a. in-kind-avtalen inte kunnat delta fullt ut, men vissa områden som Spanien och Schweiz skulle leverera komponenter till är nu ute till utlysning igen vilket bör utnyttjas. En mellanhand mellan forskningsinfrastrukturer och industrin borde i likhet med vad som finns i andra länder byggas upp. UU gör exempelvis detta genom Freia. Torgny Persson, Skogsindustrierna, hänvisade till sitt skriftliga inspel där det underströks att det för många företag inte är klart vilken nytta som ESS kan ge dem, vilket behöver åtgärdas. Näringslivsrelevans är mycket viktigt att det beaktas om industrin ska kunna involveras tydligare. Mats Orup, RFR Solutions, nämnde att Sverige genom åren bidragit med hundratals miljoner kronor till andra forskningsanläggningar utan att återbäringen varit särskilt stor. ESS bör därför utnyttjas som en plantskola och innebära en ändring för många aktörer. Anna Sandström, AstraZeneca, sade att banbrytande forskning leder till samhällsnytta, ekonomisk nytta och möter patientbehov först när det är implementerat. Därför behöver nyttiggörandet prioriteras. För små aktörer är det också svårt att förstå hur de ska kunna använda ESS. Öronmärkta projektmedel för metodutveckling, samverkansprojekt, samt samarbete med 5 (10)

6 större mer forskningsvana företag som AZ bör uppmuntras. För metodutveckling behövs också stöd från kunnig personal på anläggningen, som har tid att avsätta för att arbeta med industrins behov. Då skapas en attraktionskraft kring de möjligheter som Max IV och ESS erbjuder. En snabb och obyråkratisk organisation behöver skapas för detta kring anläggningarna, där t.ex. industriforskningsinstituteten kan spela en viktig roll. En uppdelning i grundforskning och tillämpad forskning är onödig, det är forskning av kvalitet helt enkelt. Jan-Eric Sundgren, ordförande för RFI (Rådet för Forskningens Infrastruktur vid VR) samt för konsortiet EIT Raw Materials, sade att behovet av den forskning som ESS kan stödja är stort på råmaterialområdet, men tyvärr är kunskapen om hur ESS kan möta det behovet litet. Mycket stöd behövs till företagen. En samordningsfunktion behövs för att öka medvetenheten om vad som komma skall. EIT Raw Materials erbjuder sig att hjälpa till i detta arbete. Stacey Sörensen, Lunds universitet, menade att komplexiteten gör det svårt att överblicka helheten i forskningssystemet. Även hon lyfte samordningsfunktionen som mycket viktig. Men, några styrkeområden måste lyftas fram. Gemensamma nämnare mellan olika aktörer bör identifieras så att vi kan arbeta tillsammans. ESS måste också bäddas in i de miljöer vi har. För det behöver vi arbeta på ett fokuserat sätt. En grupp med ett tydligt utpekat ansvar och ett tydligt mandat skulle behöva formeras för att undvika dubbelarbete. Joakim Appelqvist, Vinnova, uttryckte starkt stöd för VR:s strategi och sade att Vinnova nu bygger upp samverkan med nyckelaktörer, t.ex. en förstudie kring Science Village Scandinavia som Vinnova ska finansiera. Ett annat initiativ är att se över hur Vinnovas program kan stimulera näringslivet att börja fundera på hur ESS kan börja användas, att påbörja utveckling av projektidéer. Inom ramen för regeringens samverkansprogram diskuteras det att starta upp ett antal pilotprojekt, kopplat till Vinnovas strategiska innovationsprogram. Ett arbete för att se hur svenska företag kan bli bättre på att vinna upphandlingar, dvs. att leverera till anläggningen som ESS, är påbörjat. Planering och samordning är viktig men vi behöver samtidigt börja agera. Björn O. Nilsson, VD för IVA och ordförande i SSF, stödde Jan-Eric Sundgren om att EIT-systemet bör vara en viktig aktör med finansiering som bör vara en intressant användare i ESS. Björn O. Nilsson nämnde också som medskick att finansiärerna bör samordna sig bättre och koordinera sina utlysningar. Ytterligare en faktor för en framgångsrik miljö som nämndes var 6 (10)

7 förutsättningarna för företag om det finns rätt förutsättningar, så kommer företagen. Helen Andréasson, RISE, nämnde att RISE har samlat hela institutssektorn, 2500 forskare, ungefär 120 anläggningar. Stora anläggningar kompletteras med mindre, och där 53% av intäkterna kommer från företag. RISE vill gärna ha en roll för att hjälpa till i arbetet kring ESS. Gert Nilsson, Jernkontoret, ville fokusera på frågeställningarna snarare än metoder. Frågeställningarna varierar efter företag. Därför behöver flera möjliga ingångar finnas för att kontaktytor finns så att dessa olika behov kan mötas. Samordnaren behöver hitta en balans mellan olika aktörers behov av ingång till ESS. Ytterligare behov som Jernkontoret identifierat var en möjlighet till fast track för industrin när det är bråttom. Lars Börjesson, Chalmers, sade att Max IV och ESS är verktyg som stärker Chalmers konkurrenskraft, och unga forskare från andra länder har redan börjat söka sig till Sverige och Chalmers för att kunna arbeta nära dessa infrastrukturer. Kompetensen finns främst i akademin idag, som är beredd att samverka mer med industrin för att bredda kompetens och öka användarbasen. En internationell plattform ska skapas för ändamålet. Ylva Berg, VD Business Sweden, såg en enorm potential för svenskt näringsliv att kapitalisera på Max IV och ESS. En strategi för vilka företag som Sverige önskar attrahera bör utarbetas, så att de kostnader som Sverige kommer att ha för driften kan ställas mot de investeringar som bör göras i marknadsföringen utomlands. Daniel Söderberg, KTH och Wallenberg Wood Science Center, poängterade att engagemanget från olika aktörer går genom individer, och där har akademin en viktig roll genom utbildning på grund- och forskarnivå. Initiativet från SSF med en forskarskola för neutronspridning lyftes som ett gott exempel. Ulrika Lindmark, VD Science Village Scandinavia (SVS) som äger marken mellan ESS och Max IV kommenterade att SVS väntar på att regeringen ska anta detaljplanen för området mellan Max IV och ESS. Marken i närheten ska utvecklas på bästa sätt, och byggnader ska fyllas med ändamålsenligt innehåll vilket SVS gärna tar emot goda förslag för. Tillsammans med andra aktörer har ett förslag till ett Materials Community tagits fram, vilket ska vara en medlemsorganisation, öppen för alla som vill engagera sig. 7 (10)

8 Margaretha Andersson, Uppsala Universitet, framhöll att forskarskolan för neutronspridning där UU är koordinator är viktig för att skapa nya användare till ESS. Det är viktigt att det finns ett nationellt engagemang, att hela landet engageras i Max IV och ESS. UU kommer att ha en utpost i Science Village för att säkerställa sitt eget engagemang. Jonas Wallberg, Teknikföretagen, välkomnade ESS och de olika initiativen till samverkan och sade att särskilt de små och medelstora företagen har ett behov av hjälp. Wallberg nämnde behovet av RISE, som kan spela en viktig roll. Henrik Runnemalm, GKN Aerospace, sade att de inom flygindustrin använder olika forskningsanläggningar runt om i världen, och underströk att det är viktigt att industrin ges tydliga argument för varför de ska välja Max IV och ESS och inte en internationell anläggning. Upptrappningsfasen blir därför en viktig läroperiod. Per Dannetun, Linköpings universitet, nämnde att de är aktiva i flera anläggningar och i ESS, men att de saknade fler utlysningar, och mellan forskningsfinansiärerna koordinerade utlysningar. Anders Almgren, Lunds Kommun, berättade att de har inlett samarbeten med andra städer som hyser forskningsinfrastrukturer för att se hur de har arbetat för att skapa en attraktiv miljö. Han välkomnade regeringens initiativ till samordning och beslut, som att kommuner nu får driva internationella skolor vilket tidigare inte var tillåtet. De efterfrågar också stöd för svenska kommuner som är värdar för lärosäten och forskningsinfrastrukturer. Björn Ursing, SwedenBio, lyfte fram betydelsen av samordning av marknadsföringen, och sade att de i sin egen plattform gärna inrättar en fast del i life science-programmet för ESS och Max IV. Regina Summer, Tillväxtverket, berättade om det pågående arbetet med hur regionalfonder används sedan två år för att bygga upp miljön kring forskningsanläggningarna. Regina Summer sade att utmaningen nu är att överbrygga gapet så att också övriga regioner utnyttjar regionalfondsprogrammet. Mats Orup, RFR Solutions, föreslog att ett statligt riskkapitalbolag inrättas för stöd till industrins aktiviteter mot ESS. En välfungerande och långsiktig satsning på en ILO-funktion är en viktig faktor. 8 (10)

9 Mats Qvarford, Tetra Pak, sade att Danmark redan startat initiativet Linxs där industrin kan samverka med akademin kring olika fokusområden. Det är viktigt för företag att få stöd i hur man ska kunna dra nytta av anläggningen. Sven Stafström, VR, ansåg att kompetensuppbyggnaden är central. Det finns andra anläggningar som ILL, ISIS med flera som kan användas idag och i ESS kommer ca 10% av stråltiden kunna användas av svenska aktörer. Lärosätena behöver rekrytera forskare som kan arbeta med området. Dialog mellan finansiärer och lärosäten behövs. Natasa Pahlm, Vinnova, nämnde att de bygger upp ett ekosystem för att involvera potentiella leverantörer. Innovationskraften är en stor vinst som följer med på köpet när aktörer engagerar sig. Tord Ekelöf, UU, menade att ESS skulle kunna bidra till forskning kring materia och anti-materia. Om neutriner ska studeras behöver detektorer ligga på ett stort avstånd från ESS, vilket aktualiserar behovet att kompletterande anläggningar. Peter Honeth, ordförande i den arbetsgrupp som sett på behovet av stödstruktur kring ESS och Max IV, sade att erfarenheter från andra länder visar att kompletterande labb och stödstrukturer i närmiljön runt anläggningarna för för- och efterarbete är viktiga. Konkurrensen om tid på själva anläggningen kommer vara tuff. Ett förslag finns framme från arbetsgruppen vilket diskuteras med Vinnova för tillfället. Martin Månsson, KTH, studierektor för forskarskola om neutroner, sade att de utbildar fyrtiotalet doktorander på området och önskade input från näringslivet på vad ytterligare tjugo doktorander borde fokusera på. Avslutning Moderatorn Lisa Kirsebom gjorde en kort sammanfattning. Hon konstaterade att engagemanget från svensk industri nämnts som en nyckel till framgång, att detta bör inledas redan under upptrappningsfasen, vilket kan nås genom olika initiativ och samverkansprojekt. Marknadsföring av anläggningen både i och utanför Sverige är mycket viktig. Forskarskolor är mycket angelägna för att utbilda nya användare. Behovet av en permanent nationell samordningsfunktion lyftes. 9 (10)

10 Statsrådet Hellmark Knutsson tackade för inspelen. Den långsiktiga kompetensförsörjningen och kunskapsuppbyggnaden blir en viktig uppgift för Utbildningsdepartementet att i samarbete med lärosätena säkerställa. En annan uppgift blir att se på industrins engagemang. En tredje utmaning blir att se på hur nätverk och samverkan kan stärkas, inte minst för de små och medelstora företagen. Stödfunktionerna runtom anläggningarna är centrala, där studier av hur andra anläggningar och miljöer gjort kan ge nyttiga lärdomar. De skriftliga inspelen tillsammans med dagens muntliga inlägg kommer nu att bearbetas. Samordnare Lena Ek sade att frågorna om ansvarsfördelning och kommunikation är mycket viktiga, och att dagens hearing är ett led i arbetet för att tydliggöra det. Regeringsuppdragen till de olika myndigheterna och finansiärerna finns och mycket arbete utförs inom ramen för dessa. Moderator Lisa Kirsebom tackade alla deltagare och avslutade hearingen. 10 (10)

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige

Uppdrag att etablera en funktion för Testbädd Sverige Regeringen Proj. n r VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM A k 2017-05- 1 2 Regeringsbeslut I 3 2017-05-04 N2017/03280/IFK Näringsdepartementet D/Dnr 2QIT-02nt-l Verket för innovationssystem 101 58 Stockholm Uppdrag

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS MEDVERKAN I OCH VÄRDSKAP FÖR ESS

VETENSKAPSRÅDETS MEDVERKAN I OCH VÄRDSKAP FÖR ESS ÖVERSIKT AV PÅGÅENDE AKTIVITETER VETENSKAPSRÅDETS MEDVERKAN I OCH VÄRDSKAP FÖR ESS SAMMANSTÄLLNING AV VETENSKAPSRÅDET NOVEMBER 2017 8 1 VETE0011_Broschyr_02.indd 8-1 2017-11-21 15:12 BAKGRUND 3 BAKGRUND

Läs mer

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA

250 år av erfarenhet. Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 250 år av erfarenhet Innovation by Collaboration SNITTS Jan Sandred, VINNOVA 2005 För tio år sedan iphone finns inte Spotify finns inte YouTube finns inte World of Warcraft finns inte Fler känner till

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

Institutionsmöte. 7 juni 2016

Institutionsmöte. 7 juni 2016 Institutionsmöte Institutionsutflykt 50 år FTF Utbyggnad Lund NanoLab VR: Förslag på strategi för ESS ESS: Ny generaldirektör LU: Lönerevision 2016 LU: Strategiska plan LTH: Strategiska plan LU 350 år

Läs mer

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området

Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Bioekonomi Nationella processer och strategier inom området Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Fossilfritt Sverige Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogsprogrammet

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Christina Nordin Avdelningschef Fossilfritt Sverige! Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogprogrammet Smart industri

Läs mer

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling

Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Koncernkontoret Avdelning regional utveckling Magnus Jörgel Näringslivsutvecklare 0706-676208 Magnus.jorgel@skane.se PM Datum 2014-01-23 Dnr 1301845 1 (5) Utveckling av den Internationella Innovationsstrategin

Läs mer

Kunskap i samverkan. Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning Utbildningsdepartementet 1 En seminarieserie om samhällsutmaningarna Dialog om forskningspropositionen och dess

Läs mer

Projektet SWEbeams mot en nationell mötesplats och agenda för MAX IV, ESS och deras forsknings- och innovationsarena

Projektet SWEbeams mot en nationell mötesplats och agenda för MAX IV, ESS och deras forsknings- och innovationsarena Projektet SWEbeams mot en nationell mötesplats och agenda för MAX IV, ESS och deras forsknings- och innovationsarena Inledning Avancerade material utgör grunden för många svenska styrkeområden. Metalliska

Läs mer

Styrdokument för Produktion2030

Styrdokument för Produktion2030 Styrdokument för Produktion2030 Bild 1. Organisation för styrning och ledning av Produktion2030 1. Teknikföretagen Teknikföretagen är huvudman för innovationsprogrammet Produktion2030 och ansvarar därmed

Läs mer

250 år av erfarenhet. HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU

250 år av erfarenhet. HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU 250 år av erfarenhet HSS15 Jan Sandred, VINNOVA Jan Axelsson, LiU Håkan Spjut, KaU Emma Hermansson, LnU 2005 2004 2005 E-legitimation införs av skatteverket YouTube lanseras Big Brother sänds för första

Läs mer

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik Regeringsbeslut IV:2 2015-03-12 S2015/1856/SAM Socialdepartementet Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Box 894 101 37 Stockholm Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet Regeringsbeslut 1:3 REGERINGEN 2012-02-16 U2012/907/F Utbildningsdepartementet Enligt sändlista r VETENSKAPSRÅDET Ink 2012-03- 1 3 ^ELAIL^2M0_Z_±!( Handl: ^jöhux A yr// Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Daniel Kronmann Handläggare 040-6753436 Daniel.Kronmann@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-11 Dnr 1503155 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden ProNano kraftsamling för en

Läs mer

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur - Avstamp och målsättning Sven Stafström - Ny hantering fr.o.m. 2015 Elin Swedenborg - Principerna för utlysning och beredning 2015 Juni Palmgren - Diskussion

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Smart industri. en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet. Foto: ABB

Smart industri. en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet. Foto: ABB Smart industri en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Foto: ABB Industrin är större än de producerande företagen Insatsproduktion Företagstjänster Transporter Finansiering Industriföretag 550 000

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod:

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod: VÄLKOMMEN! Soundingboard 2.0 17 nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Incheckningsfråga under lunchen Vad ser du framemot idag? Logga in på www.menti.com Kod: 570 22 PROGRAM

Läs mer

Regeringens skrivelse 2017/18:262

Regeringens skrivelse 2017/18:262 Regeringens skrivelse 2017/18:262 En nationell strategi för ESS och den omgivande kunskapsmiljön Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 17 maj 2018 Skr. 2017/18:262 Margot

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet

Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Miljardsatsningar på FoI inom samhällsbyggandet Sammanfattning 2016-09-21 I budgetpropositionen för 2017 har regeringen aviserat stora satsningar på forskning och innovation inom samhällsbyggandet. I november

Läs mer

Forskningspolicy Region Skåne

Forskningspolicy Region Skåne Forskningspolicy Region Skåne Förutsättningar för forskning och utveckling i Skåne Den växande globala konkurrensen ställer höga krav på utvecklingen av forskningen och innovationsförmågan. Skåne har potential

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Teknikföretagen har inbjudits att inkomma med remissvar på utredningen Research quality evaluation in Sweden FOKUS.

Teknikföretagen har inbjudits att inkomma med remissvar på utredningen Research quality evaluation in Sweden FOKUS. Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Mats Johnsson 2016-01-05 Lena Heldén lena.helden@teknikforetagen.se 08-782 08 31 Remiss av rapporten Research quality evaluation in Sweden FOKUS rörande

Läs mer

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga

2009-02-19 U2009/973/UH. Enligt sändlista. 1 bilaga Regeringsbeslut II:8 2009-02-19 U2009/973/UH Utbildningsdepartementet Enligt sändlista Uppdrag att utarbeta strategier för innovationskontor 1 bilaga Regeringen uppdrar åt Uppsala universitet, Lunds universitet,

Läs mer

Uppdrag att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige

Uppdrag att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige ti Regeringen Regeringsbeslut 2018-07-19 N2018/04197/FÖF 13 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stärka förutsättningarna för industrialisering och tillverkning i Sverige

Läs mer

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden

Kännedomen om Sverige som kunskapsnation och kunskap om omvärlden 9-04-08 Maria Lunander Innovations- och forskningsråd Utbildningsdepartementet U8/04199/UH Remissvar: Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 8:78) Sammanfattning Ambassaden instämmer i

Läs mer

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019

En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 En dag om livsmedelsforskning och -innovation 23 januari 2019 Program 10.00 Välkomna Ingrid Petersson, Formas generaldirektör och Inger Andersson, ordförande i Nationella kommittén för livsmedelsforskning

Läs mer

Kommittédirektiv. Initiativet Fossilfritt Sverige. Dir. 2016:66. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016

Kommittédirektiv. Initiativet Fossilfritt Sverige. Dir. 2016:66. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Kommittédirektiv Initiativet Fossilfritt Sverige Dir. 2016:66 Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen som nationell samordnare stödja regeringen

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Politiskt styrgruppsmöte 2012-02-06

Politiskt styrgruppsmöte 2012-02-06 ESS MAX IV i regionen-tita Region Skåne Therese Nilsson Projektledare 040-675 32 34 therese.k.nilsson@skane.se PROTOKOLL 2012-02-06 1/6 Politiskt styrgruppsmöte 2012-02-06 Närvarande: Pia Kinhult, Region

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1

KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s samordningsuppdrag för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer Sidnummer 1 KB:s regleringsbrev 2017 Samordning av arbete kring öppen tillgång Kungl. biblioteket ska samordna arbetet med införande

Läs mer

Kallelse till extra bolagsstämma i RISE Research Institutes of Sweden Holding AB

Kallelse till extra bolagsstämma i RISE Research Institutes of Sweden Holding AB Göteborg 2018-01-23 Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för bolag med statligt ägande 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till extra bolagsstämma i RISE Research

Läs mer

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1

Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Strategisk forsknings- och innovationsagenda Sverige som internationellt centrum för life science (SILS) 1 Vad betyder SILS-agendan för dig? Du som företagare får bättre tillgång till forskningsresurser

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle"

Remiss av rapporten Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle Regeringskansliet Remiss 2017-01-31 N2017/00055/IFK Näringsdepartementet Enheten för innovation, forskning och kapitalförsörjning Michael Jacob Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning

Läs mer

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala

Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Skott Charlotte Dahlmann Christian Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0111 Kommunstyrelsen Strategisk satsning på tech-sektorn i Uppsala 2018-2020 Förslag till beslut

Läs mer

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan IQS 2016-12-14 Ingrid Petersson Generaldirektör Formas Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Miljö Areella näringar Samhällsbyggnad Vetenskaplig

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Behovsinventering 2019/2020

Behovsinventering 2019/2020 Behovsinventering 2019/2020 28 augusti 2019 Björn Halleröd, huvudsekreterare forskningsinfrastruktur Camilla Jakobsson, forskningssekreterare forskningsinfrastruktur Innehåll Aktuellt från VR-infra o Vad

Läs mer

INLEDNING. vid tillverkning av fordon. Andra exempel på möjliga tilllämpningar

INLEDNING. vid tillverkning av fordon. Andra exempel på möjliga tilllämpningar 1 INNEHÅLL Inledning 3 Förslag 4 Vision och mål 4 Finansiering 4 Förväntade resultat 5 Kravställning och strategi för utveckling av plattformen 6 Kravställning 6 Strategi 6 Uppbyggnad av plattformen 7

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

VINNOVAs roll i strukturfonderna. Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI

VINNOVAs roll i strukturfonderna. Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI VINNOVAs roll i strukturfonderna Koordinerande myndighet/dialogpartner vad gäller FoI Uppdrag: Nationella programmet Regeringen uppdrar åt Tillväxtverket, Energimyndigheten och Verket för innovationssystem

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri e Regeringen Regeringsbeslut 2016-11-24 N2016/07305/FÖF 14 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Klarabergsviadukten 70 111 64 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt

Läs mer

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan

Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan Forskningspropositionen 2016/17:50 Kunskap i samverkan KSLA 2016-12-09 Ingrid Petersson Generaldirektör Formas Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Miljö Areella näringar Samhällsbyggnad Vetenskaplig

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING. Forskning som formar framtiden

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING. Forskning som formar framtiden STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING Forskning som formar framtiden BAKGRUND OCH ÄNDAMÅL Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, är en oberoende forsk nings finansiär som har till ändamål att stödja natur

Läs mer

Attraktionskraft för hållbar tillväxt. med stöd av

Attraktionskraft för hållbar tillväxt. med stöd av Attraktionskraft för hållbar tillväxt med stöd av Välkommen till Ökad regional attraktionskraft Björn O. Nilsson vd IVA Nyckelområden för ökad konkurrens- och attraktionskraft Carl Bennet vd Carl Bennet

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Information Nationella Regionalfondsprogrammet Information Nationella Regionalfondsprogrammet 1 1 Regionalfonden 2014-2020 Nio program i Sverige 6 2 3 4 5 Åtta regionala strukturfondsprogram 1. Övre Norrland 2. Mellersta Norrland 3. Norra Mellansverige

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan!

Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013. Tack för din medverkan! Forska!Sverige-dagen 21 oktober 2013 Tack för din medverkan! Jan Björklund, vice statsminister, utbildningsminister, FP Sjukvårdens effektivitetskrav gör att forskningen ofta kommer på undantag, och det

Läs mer

Avsiktsförklaring. Bakgrund

Avsiktsförklaring. Bakgrund Avsiktsförklaring Denna avsiktsförklaring har idag träffats mellan Jönköpings kommun och Stiftelsen Högskolan i Jönköping, var för sig även kallad part och gemensamt kallade parterna. Bakgrund Syftet med

Läs mer

Forskning och utbildning inom ITS-området

Forskning och utbildning inom ITS-området Forskning och utbildning inom ITS-området Jan Lundgren, Linköpings universitet 2016-06-23 Inledning I arbetet med en nationell strategi och handlingsplan för användning av ITS betonas vikten av samarbete

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Aktuella frågor. Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten. Utbildningsdepartementet. viktoria.mattsson@regeringskansliet.se

Aktuella frågor. Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten. Utbildningsdepartementet. viktoria.mattsson@regeringskansliet.se Aktuella frågor 150602 Viktoria Mattsson Forskningspolitiska enheten viktoria.mattsson@regeringskansliet.se Utbildningsminister Gustav Fridolin Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark

Läs mer

Craftsamling. Oskarshamn

Craftsamling. Oskarshamn Craftsamling Oskarshamn Läget Beslut okt 2015 O2 förblir stängd O1 stängs 2017 260-280 varsel + underleverantörer, ca 500 har lämnat Underleverantörer behöver nya kunder Fortsatt behov av hög kompetens

Läs mer

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA?

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? Europa blir en allt viktigare arena för FoU. EUs sjunde ramprogram har snart avverkat sitt första år och lockar med över 400 miljarder kronor i projektpengar. För

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

SwedenBIOs inspel till forskningspropositionen 2016

SwedenBIOs inspel till forskningspropositionen 2016 Att: Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten u.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2015-10-30 SwedenBIOs inspel till forskningspropositionen 2016 Intro: En forskningspolitik som stärker

Läs mer

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Soundingboard 2.0 2014 Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Workshop: Hållbara städer Utveckla mötesplatser där människors behov är utgångspunkten för nya innovationer som i sin tur bidrar

Läs mer

Per Sommarin Protokollförare: Anders Svensson 2013-09-25 Sida 1 (5)

Per Sommarin Protokollförare: Anders Svensson 2013-09-25 Sida 1 (5) Anders Svensson 2013-09-25 Sida 1 (5) Minnesanteckningar från uppstartsmöte 2013-09-25 Tid: 09:30-16:00 Deltag are, Swerea SWECAST. Anna Lundberg, Swerea SWECAST. Karin Wilson, Swerea IVF. Johan Klinteskog,

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod:

VÄLKOMMEN! Soundingboard nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Kod: VÄLKOMMEN! Soundingboard 2.0 17 nov 2016 Alla är vi medskapare till framtidens innovationssystem. Incheckningsfråga under lunchen Vad ser du framemot idag? Logga in på www.menti.com Kod: 570 22 Jämförelse

Läs mer

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden Regeringsbeslut 11:3 REGERINGEN 2010-09-30 U2010/5685/F Utbildningsdepartementet ISKAPSRÅDETl Vetenskapsrådet Box 1035.INK W. 101 38 Stockholm (pn,.///?/tf ihandl. Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering

Läs mer

Tillväxt och innovation? Avancerade material

Tillväxt och innovation? Avancerade material Tillväxt och innovation? Avancerade material Peter Region Larsson Östergötland Prioriteringar i det regionala tillväxtarbetet Principer för prioriteringar: - Utveckling och förnyelse - Koppling till forskning

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Utvärdering av forskning driver kvalitet! Sven Stafström Generaldirektör, Vetenskapsrådet

Utvärdering av forskning driver kvalitet! Sven Stafström Generaldirektör, Vetenskapsrådet Utvärdering av forskning driver kvalitet! Sven Stafström Generaldirektör, Vetenskapsrådet Regeringens proposition 2016/17:50 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft Sverige

Läs mer

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m. Regeringsbeslut 1:12 REGERINGEN 2010-11-25 U2010/7180/F Utbildningsdepartementet Se sändlista Uppdrag att föreslå områden för förstärkt forsknings-, innovations- och utbildningssamarbete med Kina m.m.

Läs mer

Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS

Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS Effekter på regional utveckling vid etablering av ESS European Spallation Source (ESS) Världsledande forskningsanläggning inom materialforskning och life science Byggs 2011-2018, operativ drift 2020 Europeisk

Läs mer

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet

Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige. Näringsdepartementet Utgångspunkter för framtagandet av en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Tidplan och process Arbetsgrupp N-dep Intern beredning Dialog med intressenter Beslut JUN AUG SEPT OKT NOV DEC Industrisamtal

Läs mer

Remissyttrande över rapporten "Kvalitetssäkring av forskning (2018:2)"

Remissyttrande över rapporten Kvalitetssäkring av forskning (2018:2) Universitetskanslersämbetet 2018-06-25 Diarienummer 1.I.3-2018-5653 GD-2018-132 Ert Diarienummer 111-331-17 Handläggare Johan Lindell Dnr 3.3-2018-178 Inspel till uppdraget om Kvalitetssäkring av forskning

Läs mer

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30)

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30) Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Lönn 08-563 085 61 maria.lonn@hsv.se YTTRANDE

Läs mer

Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen för brottsförebyggande arbete

Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen för brottsförebyggande arbete Regeringsbeslut I:5 2017-02-16 Ju2017/01526/KRIM Justitiedepartementet Brottsförebyggande rådet Box 1386 111 93 Stockholm Uppdrag till Brottsförebyggande rådet att utveckla det nationella stödet och samordningen

Läs mer

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor

Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Samverkan som framgångsfaktor för forskning och innovation Johanna Adami, leg. läk. professor Direktör, avdelningschef Bild 2 Sveriges innovationsmyndighet Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Schweiz Sverige

Läs mer

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga

Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Protokoll 75 2017-03-02 U2017/01013/F Utbildningsdepartementet Uppdrag att se över skyddet för forskningsresultat för undanröjande av hinder för innovation 1 Bilaga Regeringskansliet beslutar att en utredare

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Inspel till Horisont 2020, COSME samt Sammanhållningspolitiken

Inspel till Horisont 2020, COSME samt Sammanhållningspolitiken Swedish Incubators & Science Parks - den nationella medlemsorganisationen för Sveriges regionala innovationsmiljöer Inspel till Horisont 2020, COSME samt Sammanhållningspolitiken Nyttja SISP- medlemmarnas

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag 1 Ny hantering fr.o.m. 2015 inklusive utlysning 2015 Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata VR:s registerforskningsuppdrag SND workshop 11 november 2015

Läs mer

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag

Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag e Regeringen Regerings beslut 2018-02-01 N2018/00714/IFK 16 Näringsdepartementet Verket för lnnovationssystem Mäster Samuelsgatan 56 101 58 Stockholm Uppdrag att stödja utveckling av sociala företag Regeringens

Läs mer

Attraktionskraft för Tillväxt

Attraktionskraft för Tillväxt Attraktionskraft för Tillväxt Johan Carlstedt, huvudprojektledare i samarbete med IVA Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin Royal Swedish Academy of Engineering Sciences (IVA) IVA:s arbete för ökad innovationskraft

Läs mer

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg

Vinnovas samverkansuppdrag. Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg Vinnovas samverkansuppdrag Universitet och högskolor rustade för framtiden Mårten Berg 27-10-2016 Stärka Sveriges konkurrenskraft i den globala kunskapsekonomin Tre roller Investeringar i forskning och

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten Beslutat av Regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: RUN 2016-02097 Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten 2017-2020 Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden

Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden Sid 1 (10) Strategisk plan för samverkan med det omgivande samhället perioden 2009-2013 Fastställd av universitetsstyrelsen den 11 juni 2009 Sid 2 (10) Innehåll sid. 1. Uppdraget att samverka 3 2. Umeå

Läs mer

KRAFTSAMLING FÖR FRAMVÄXTEN AV EN VÄRLDSLEDANDE NANOMATERIALINDUSTRI

KRAFTSAMLING FÖR FRAMVÄXTEN AV EN VÄRLDSLEDANDE NANOMATERIALINDUSTRI 1 KRAFTSAMLING FÖR FRAMVÄXTEN AV EN VÄRLDSLEDANDE NANOMATERIALINDUSTRI ProNano Nanoproducts for the Future Ett första steg mot en värdekedja för en nordeuropeisk nanomaterialindustri RISE Research Institutes

Läs mer

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering Vetenskapsrådets organisation Vetenskapsrådet styrs av lag och förordning 1 Vetenskapsrådet ska ge stöd till grundläggande

Läs mer

Innovation i södra Småland

Innovation i södra Småland Innovation i södra Småland Vad är INNOVATION? Införandet eller genomförandet av en ny eller väsentligt förbättrad vara, tjänst eller process, nya marknadsföringsmetoder, eller nya sätt att organisera affärsverksamhet,

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer