Stockholm den 13 april KLYS och Copyswedes gemensamma svar på frågorna från Utredningen om vissa civilrättsliga förvaltningsärenden (Ju 2011:15)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 13 april 2012. KLYS och Copyswedes gemensamma svar på frågorna från Utredningen om vissa civilrättsliga förvaltningsärenden (Ju 2011:15)"

Transkript

1 Stockholm den 13 april 2012 Till Regeringskansliets utredningsavdelning Att: Peter Krikström Malmö KLYS och Copyswedes gemensamma svar på frågorna från Utredningen om vissa civilrättsliga förvaltningsärenden (Ju 2011:15) Presentation KLYS och Copyswede har av utredningen Ju 2011:15 givits möjlighet att lämna synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor. Här nedan följer våra, i vissa delar preliminära, svar på de frågor som utredningen ställer. KLYS och Copyswede kommer genom sina experter i utredningen att eventuellt utveckla svaren nedan under utredningens gång. 1. Tillstånd för vissa arkiv och bibliotek att framställa exemplar av skyddade verk (16 4 st URL) a) Behövs enligt er uppfattning inskränkningen i 16 URL till förmån för andra arkiv och bibliotek? Inskränkningar i upphovsrätten har stor betydelse för upphovsmannen och bör användas restriktivt. Om de ändå anses nödvändiga av praktiska skäl bör lagstiftaren välja de minst ingripande åtgärderna. Inskränkningarna ska vara begränsade och tydligt preciserade. Av denna anledning är KLYS och Copyswedes principiella inställning till inskränkningar att de bara ska införas, alternativt behållas, om det finns ett legitimt samhälleligt intresse som motiverar dem och att lagstiftaren i så fall ska iaktta stor försiktighet. Utnyttjanden av upphovsrättsligt skyddade verk och prestationer ska, enligt KLYS och Copyswede, så långt det är möjligt grundas på avtal. KLYS och Copyswedes svar på frågan ovan är nej. Behovet av tillstånd enligt 16 har sedan lagens tillkomst varit mycket begränsat. Såvitt vi förstår har endast ett fåtal tillståndsärenden förekommit som utfärdats till förmån för vissa andra arkiv och bibliotek. Det är heller inte troligt att behovet kommer att öka i en sådan omfattning att inskränkningen fortsatt kan motiveras. Därför menar KLYS och Copyswede att bestämmelsen inte behövs och bör utmönstras ur lagen. Om behov mot förmodan uppstår kan situationen lösas med en avtalslicens inom ramen för det förslag till generell/särskild avtalslicens som regeringen inom kort kommer att föreslå i en proposition till riksdagen. Genom denna nya avtalslicensbestämmelse ges de berörda institutionerna en möjlighet att lösa ett eventuellt i framtiden uppkommande behov.

2 b) Vilken myndighet förvaltningsmyndighet eller domstol anser ni bör handlägga Om det skulle visa sig att det trots allt finns ett verkligt behov för andra bibliotek och arkiv att erhålla tillstånd, vill KLYS och Copyswede be om att få återkomma om vilken myndighet som bör handlägga ärendena. Vi anser dock att handläggning i domstol i så fall ligger nära till hands, bl a eftersom tillståndet rör upphovsmannens ensamrätt, d v s i realiteten en äganderätt. 2. Förfoganden till förmån för personer med funktionshinder (17 andra stycket URL) För en utförligare beskrivning av upphovsmännens syn på inskränkningen i 17 2 st URL se vidare KLYS medlemsorganisationer Författarförbundets och Läromedelsförfattarnas yttranden. a) Finns det enligt er uppfattning behov av tillståndskrav i 17 andra stycket? Ja, KLYS och Copyswede anser att det fortfarande finns ett stort behov av tillståndskrav i 17 andra stycket. Systemet har blivit så pass mycket mer omfattande än vad som var fallet när inskränkningen infördes, både genom den tekniska utvecklingen och genom den utvidgning som skedde i samband med införande av infosoc-direktivet, att behovet av en ändamålsenlig kontroll över nyttjandets omfattning är mer nödvändigt än någonsin. Detta av såväl ordnings- som legitimitetsskäl. b) Skulle ett helt eller delvis avskaffat tillståndskrav enligt er uppfattning innebära ett alltför stort ingrepp i upphovsrätten? Ja, absolut (jfr ovan). I synnerhet mot bakgrund av hur bestämmelsen och dess tillämpning utvecklats sedan bestämmelsens tillkomst. KLYS och Copyswedes uppfattning är att behållandet av tillståndskravet i 17 andra stycket URL är en absolut nödvändighet, eftersom bestämmelsen tillåter ett så pass omfattande nyttjande och ingrepp i upphovsmannens ensamrätt. c) Vilken myndighet - förvaltningsmyndighet eller domstol anser ni bör handlägga KLYS och Copyswede har förståelse för utredningsdirektivens slutsats att handläggningen bör hanteras av annan instans än regeringen, även om vår bedömning är att regeringens handläggning fungerat väl hittills. Vi har dock inte något färdigt förslag på vilken myndighet som är bäst lämpad att hantera ärendena i framtiden, och ber därför om att få återkomma i denna del. d) Finns det enligt er uppfattning behov av att ändra eller komplettera bestämmelserna i 3 UF och, i så fall, på vilket sätt? Ja. En lagstiftning som innehåller inskränkningar eller vilket blir ännu tydligare tvångslicenser måste för att kunna anses som legitim om möjligt förses med någon form

3 av möjlighet för upphovsmannen att bedöma och påverka tillämpningen. Ett sådant krav har också en ideellrättslig aspekt på så sätt att upphovsmannen ska kunna ha kontroll över på vilket sätt hans eller hennes verk används. Det är svårt för en enskild upphovsman att följa och ha kontroll över verk som nyttjas enligt 17 andra stycket. KLYS och Copyswede efterfrågar därför ett tydligare rapporteringssystem kopplat till tillståndsbestämmelsen, för att garantera och ge legitimitet till systemet i sig. Se vidare Författarförbundets och Läromedelsförfattarnas remissyttranden, där argumentationen kring nödvändiga ändringar och kompletteringar i 3 UF utvecklas. e) Anser ni att bestämmelserna i 3 UF bör sanktioneras? Ja, det anser vi. Det sker alltmer sällan att upphovsmannen får meddelande om användning av dennes verk. Jfr ovan. Bestämmelserna i 3 UF är av central betydelse för legitimiteten i dagens system. Ett sätt för lagstiftaren att markera vikten av att bestämmelserna efterlevs är att de kombineras med någon form av sanktion. KLYS och Copyswede anser att en lämplig sanktion kan vara att ett meddelat talbokstillstånd upphävs. 3. Beslut enligt medlingslagen a) Har er organisation erfarenhet av medling? Ja, Copyswede har det. Copyswede licensierar ett hundratal svenska och utländska TV-kanaler för vidaresändning. Copyswede företräder rättighetshavare på sådant sätt att bestämmelserna om avtalslicens i 42 a och f URL blir tillämpliga på dessa avtal. Efter att samtliga vidaresändningsavtal sagts upp till upphörande den sista januari 2009, för att omförhandlas, inleddes förhandlingar om villkoren för vidaresändningen, bl.a. avseende SVT:s kanaler. I februari 2009 strandade några operatörer förhandlingarna just avseende SVT:s kanaler och begärde att regeringen skulle utse en förlikningsman enligt lagen om medling i vissa upphovsrättstvister. Till förlikningsman utsågs då hovrättslagmannen Magnus Göransson. Ett första medlingssammanträde hölls i maj Efter knappt 18 månaders aktiv medling kunde ett avtal träffas i oktober 2010, med giltighet från den 1 februari 2009 till och med den 31 januari Sedan förhandlingen med en större operatör kring nya villkor för de utländska kanalerna i Copyswedes utbud, strandade i juni 2011, påkallades medling genom framställan till regeringen. I detta ärende har förlikningsman ännu inte utsetts.

4 b) Anser ni att lagen är anpassad till de behov som finns? c) På vilket eller vilka sätt bör lagen ändras? Frågan om lagen är anpassad till de behov som finns är komplex och behöver analyseras och övervägas djupare än vad som här ges möjlighet till. Behoven på området kan analyseras både utifrån olika aktörers erfarenheter i praktiken och utifrån själva syftet med medlingslagen. Medlingslagen gäller för tvister rörande ingående av sådana avtal som utgör en förutsättning för alla i dag gällande avtalslicensbestämmelser utom 42 e URL (utsändning i ljudradio och television). Bakgrunden till medlingslagen är att lagstiftaren inom avtalslicensernas särskilt utpekade och väl avgränsade områden har ansett det särskilt angeläget att avtal ska kunna komma till stånd mellan de relevanta parterna och där avtalslicensen har varit (och är) en förutsättning för att kunna träffa avtal som omfattar alla nödvändiga rättigheter. Själva syftet med medlingslagen är att erbjuda marknaden, som berörs av de specifika avtalslicensområdena, ett instrument till stöd för att träffa överenskommelser, även i situationer där förhandlingsförutsättningarna kan vara komplicerade, samtidigt som - och i syfte att - ett avtalslöst tillstånd ska kunna undvikas. Av detta skäl föreskriver också medlingslagen att redan ingångna avtal ska fortsätta att gälla under den tid förhandling och/eller medling pågår. Syftet kan med andra ord beskrivas som att avtalslösa tillstånd ska kunna undvikas avseende de särskilt utpekade avtalsområdena. Även från rättighetshavarnas perspektiv är det naturligtvis angeläget att avtal med skäliga villkor kan komma till stånd och att avtalslösa tillstånd undviks samtidigt som det kan konstateras att reglerna om prolongering sätter avtalsfriheten, i förhållande till den exklusiva ensamrätten, på dessa särskilda områden åt sidan under den tid medlingen pågår. Detta har ansetts acceptabelt mot bakgrund av det överordnade intresset att undvika avtalslösa situationer och också eftersom det måste kunna förutsättas att det samtidigt förs seriösa förhandlingar, både inför och under medlingsprocessen, där båda parter trots allt efterstävar ett avtalsresultat. I sådana situationer har det kunnat antas att en medling, med båda parters aktiva deltagande och gemensamma övergripande målsättning att träffa avtal, inte ska behöva ta längre tid än vad som är nödvändigt. Skulle någon av parterna inte medverka seriöst i medlingsprocessen på sådant sätt att förlikningsmannen inte anser sig kunna lägga fram ett förslag till lösning så ska detta leda till att förlikningsmannen avbryter medlingen och meddelar regeringen detta. Med den ordning som idag gäller är det förlikningsmannens ansvar att en rimlig balans upprätthålls. Det bör dock enligt KLYS och Copyswede inom utredningen noga undersökas om inte ramarna för förfarandet bör tydliggöras, innefattande en bortre tidsgräns för den tvingande prolongeringen som medlingslagen idag föreskriver.

5 d) Vilken myndighet förvaltningsmyndighet eller domstol anser ni bör handlägga Det kan antas att det skulle kunna vara lämpligt att föra över förvaltningsärendena från regeringen till myndigheter som berörs av respektive sakområde. När det gäller medlingslagen och de frågor som kan komma att omfattas av sådan medling, spänner dessa frågor över alla de avtalslicensområden som träffas av bestämmelserna. KLYS och Copyswede menar dock att det när det gäller förvaltningsärendet att utse en förlikningsman enligt medlingslagen, är just förmågan att utse förlikningsmannen som ska ligga inom myndighetens kompetens- eller sakområde. Av detta skäl är det lämpligt att undersöka möjligheten att överföra denna uppgift till en myndighet med särskild kompetens på det området, eller med en god potential att bygga upp sådan kompetens. Här kan KLYS och Copyswede, utan att närmare ha analyserat de praktiska förutsättningarna, tänka sig att Domarnämnden eller en särskilt utpekad allmän domstol skulle kunna vara lämpliga alternativ. Mot bakgrund av medlingslagens bakomliggande skäl samt den balans som bör eftersträvas, är det viktigt att en framtida hantering ordnas, så att största möjliga effektivitet vid inledandet av medlingsförfarandet säkerställs. KLYS och Copyswede anser härvid att utredningen bör undersöka möjligheten att aktuell myndighet på förhand utser en eller ett par förlikningsmän, som kan finnas omedelbart tillgängliga vid ett eventuellt medlingsförfarande. Detta mot bakgrund av de erfarenheter som upphovsrättsorganisationerna har av att utseende av förlikningsmän inom ramen för nuvarande system dragit ut på tiden på ett otillfredsställande sätt. För KLYS För Copyswede Ulrica Källén Lörelius Förbundssekreterare Mattias Åkerlind Verkställande direktör

Stockholm den 24 juni 2013. Till Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt

Stockholm den 24 juni 2013. Till Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Stockholm den 24 juni 2013 Till Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Sveriges Läromedelsförfattares Förbund (SLFF) har genom remiss 2013-03-22 (Ju 2013/1367/L3) beretts möjlighet

Läs mer

Kommittédirektiv. Vissa civilrättsliga förvaltningsärenden. Dir. 2011:110. Beslut vid regeringssammanträde den 15 december 2011

Kommittédirektiv. Vissa civilrättsliga förvaltningsärenden. Dir. 2011:110. Beslut vid regeringssammanträde den 15 december 2011 Kommittédirektiv Vissa civilrättsliga förvaltningsärenden Dir. 2011:110 Beslut vid regeringssammanträde den 15 december 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och ta ställning till om vissa

Läs mer

SFU:s studiedag Spårvagnshallarna Stockholm

SFU:s studiedag Spårvagnshallarna Stockholm SFU:s studiedag 161205 Spårvagnshallarna Stockholm Förkastade förslag: URL bör utgöra en skyddslagstiftning för konstnärligt verksamma Lagstiftningen bör ge bättre stöd för standardisering av avtal En

Läs mer

Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor

Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor YTTRANDE 2012-04-03 Dnr: AD 411-2012/573 Regeringskansliets utredningsavdelning Att: Peter Krikström Box 187 201 21 MALMÖ Ju2011:15 Synpunkter i vissa upphovsrättsliga frågor Sammanfattning Patent- och

Läs mer

Ny lag om medling i vissa upphovsrättstvister och förenklingar i upphovsrättslagen. Amina Lundqvist (Justitiedepartementet)

Ny lag om medling i vissa upphovsrättstvister och förenklingar i upphovsrättslagen. Amina Lundqvist (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Ny lag om medling i vissa upphovsrättstvister och förenklingar i upphovsrättslagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 januari 2017 Morgan Johansson Amina Lundqvist

Läs mer

Yttrande över Myndigheten för radio och TVs översyn: Vidaresändningsplikt för tv-sändningar genom tråd

Yttrande över Myndigheten för radio och TVs översyn: Vidaresändningsplikt för tv-sändningar genom tråd Stockholm 2012-02-01 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Myndigheten för radio och TVs översyn: Vidaresändningsplikt för tv-sändningar genom tråd Inledning KLYS - Konstnärliga och Litterära

Läs mer

Kommittédirektiv. Kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättsområdet. Dir. 2014:30. Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2014

Kommittédirektiv. Kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättsområdet. Dir. 2014:30. Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2014 Kommittédirektiv Kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättsområdet Dir. 2014:30 Beslut vid regeringssammanträde den 6 mars 2014 Sammanfattning Efterfrågan på nättjänster med upphovsrättsligt skyddat

Läs mer

Betänkandet (SOU 2010:24) Avtalad upphovsrätt

Betänkandet (SOU 2010:24) Avtalad upphovsrätt Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM Betänkandet (SOU 2010:24) Avtalad upphovsrätt Svenska Tidningsutgivareföreningen (TU) har getts tillfälle att yttra sig

Läs mer

Ny lag om medling i vissa upphovsrättstvister och förenklingar i upphovsrättslagen

Ny lag om medling i vissa upphovsrättstvister och förenklingar i upphovsrättslagen Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU18 Ny lag om medling i vissa upphovsrättstvister och förenklingar i upphovsrättslagen Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ny lag om

Läs mer

Tillstånd och medling (SOU 2013:4)

Tillstånd och medling (SOU 2013:4) YTTRANDE 2013-06-10 Dnr: AD 411-2013/750 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Ju2013/1367/l3 Tillstånd och medling (SOU 2013:4) Sammanfattning Patent- och registreringsverket (PRV) lämnar härmed sitt

Läs mer

Förslaget om vidaresändningsplikt och upphovsrättskostnader

Förslaget om vidaresändningsplikt och upphovsrättskostnader Bakgrund Förslaget om vidaresändningsplikt och upphovsrättskostnader SABOs medlemsföretag och deras kabelnät SABO har idag ca 300 medlemsföretag med sammanlagt omkring 730 000 lägenheter. Drygt 90 % av

Läs mer

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april:

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: KLYS är en samarbetsorganisation för olika konstnärsgrupper som författare, bildkonstnärer, tonsättare,

Läs mer

Göta hovrätts mål nr. FT 311-13 (laga kraft ej PT) IMK- 2014-12-04

Göta hovrätts mål nr. FT 311-13 (laga kraft ej PT) IMK- 2014-12-04 Göta hovrätts mål nr. FT 311-13 (laga kraft ej PT) IMK- 2014-12-04 Advokat Magnus Tonell 1 Målets bakgrund En privatperson stämde en kommun för upphovsrättsintrång. Kommunen hade i ett annat tvistemål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk Publicerad den 21 juni 2018 Utfärdad den 14 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

rätt att dramatisera utgivet litterärt verk

rätt att dramatisera utgivet litterärt verk RAMAVTAL mellan Sveriges Television AB (SVT) och Sveriges Författarförbund avseende nyttjande av Sveriges Författarförbunds medlemmars verk mm i television om rätt att dramatisera utgivet litterärt verk

Läs mer

Upphovsrätten i informationssamhället ändringar i upphovsrättslagen

Upphovsrätten i informationssamhället ändringar i upphovsrättslagen Cirkulärnr: 2005:60 Diarienr: 2005/1478 Handläggare: Agneta Lefwerth Sektion/Enhet: Juridiska enheten Datum: 2005-06-22 Mottagare: Gemensam kommunadministration Kultur Bibliotek Grundskola Gymnasieskola

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Polisorganisationskommitténs betänkande Tillsyn

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM51

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM51 Regeringskansliet Faktapromemoria Undertecknande av Marrakechfördraget om inskränkningar i upphovsrätten till förmån för personer med synnedsättning Justitiedepartementet 2014-02-07 Dokumentbeteckning

Läs mer

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv 1 (5) Datum Dnr RA 04-2013/1917 2013-06-20 Ert Dnr Ju2013/1367/L3 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Tillstånd och medling, SOU 2013:4 Riksarkivet tillstyrker förslaget att avtalslicensbestämmelsen

Läs mer

Remiss. Remittering av förslag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

Remiss. Remittering av förslag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk Remiss REGERINGSKANSLIET 2016-11-01 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Remittering av förslag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga

Läs mer

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen?

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen? S V E R I G E S F Ö R FAT TA R F Ö R B U N D I N F O R M E R A R O M U P P H OV S R ÄT T E N i Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Upphovsrättslagen ger upphovsmän ensamrätt att förfoga över sitt verk

Läs mer

Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? Uppdraget

Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? Uppdraget Musik och film på Internet - hot eller möjlighet? Utredare Cecilia Renfors Utredningssekreterare Johan Axhamn Svenska Föreningen för Upphovsrätt 2007-09-11 Uppdraget Redovisa utvecklingen av lagliga nättjänster

Läs mer

GRUNDVILLKOR för enskilda upphovsrättsavtal om kulturarvsinstitutioners storskaliga nyttjande av upphovsrättsligt skyddat bildmaterial

GRUNDVILLKOR för enskilda upphovsrättsavtal om kulturarvsinstitutioners storskaliga nyttjande av upphovsrättsligt skyddat bildmaterial GRUNDVILLKOR för enskilda upphovsrättsavtal om kulturarvsinstitutioners storskaliga nyttjande av upphovsrättsligt skyddat bildmaterial Mellan kulturarvsinstitution som Samordningssekretariatet för digitalisering

Läs mer

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter)

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Avtal Datum Dnr Sid 1 (5) AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Parter 1. Umeå universitet, institutionen för (namn),

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24). R-2010/0681 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/3129/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet Avtalad

Läs mer

Villkor för kommunens användning av GeoVy och behandling av personuppgifter för Lantmäteriets räkning

Villkor för kommunens användning av GeoVy och behandling av personuppgifter för Lantmäteriets räkning Villkor för kommunens användning av GeoVy och behandling av personuppgifter för Lantmäteriets räkning Antagna av Lantmäteriet februari 2017. Dnr 106-2017/687 1. BAKGRUND 1.1 Ansvaret för fastighetsbildningsverksamheten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 april 2016 Ö 849-15 ANMÄLARE Stockholms tingsrätt Box 8307 104 20 Stockholm PARTER Kärande vid tingsrätten Bildupphovsrätt i Sverige

Läs mer

Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll På grund av den digitala utvecklingen kan upphovsrättsligt skyddade verk kopieras snabbt och enkelt och överföras mellan olika länder, t.ex. via nätverk som Internet,

Läs mer

2003-09-22 02-461-2003. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM

2003-09-22 02-461-2003. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM 1(5) 2003-09-22 02-461-2003 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 STOCKHOLM Yttrande över departementspromemorian Upphovsrätten i informationssamhället - genomförande

Läs mer

KLYS och Copyswedes gemensamma synpunkter på EU-kommissionens grönbok om distribution av audiovisuella verk i EU

KLYS och Copyswedes gemensamma synpunkter på EU-kommissionens grönbok om distribution av audiovisuella verk i EU 2011-11-18 KLYS och Copyswedes gemensamma synpunkter på EU-kommissionens grönbok om distribution av audiovisuella verk i EU Presentation KLYS - Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd -

Läs mer

KLYS och Copyswedes synpunkter på EU-kommissionens förslag till förordning om s k portabilitet för innehållstjänster online på den inre marknaden

KLYS och Copyswedes synpunkter på EU-kommissionens förslag till förordning om s k portabilitet för innehållstjänster online på den inre marknaden Stockholm den 5 februari 2016 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm KLYS och Copyswedes synpunkter på EU-kommissionens förslag till förordning om s k portabilitet för innehållstjänster online på den inre

Läs mer

Tingsrätt skall vid handläggning av brottmål och familjemål bestå av en. och den gamla ordningen bör snarast återställas.

Tingsrätt skall vid handläggning av brottmål och familjemål bestå av en. och den gamla ordningen bör snarast återställas. 12 Motion 1984/85: 380 Allan Ekström Antalet nämndemän i tingsrätt och länsrätt Tingsrätt skall vid handläggning av brottmål och familjemål bestå av en lagfaren domare och nämnd. Genom beslut år 1983 sänkte

Läs mer

medlingsregler Sydsvenska Industri- och Handelskammarens Skiljedomsinstitut Skeppsbron 2, Malmö

medlingsregler Sydsvenska Industri- och Handelskammarens Skiljedomsinstitut Skeppsbron 2, Malmö Sydsvenska Industri- och Handelskammarens medlingsregler Antagna och i kraft från och med den 20 september 2018 Nedanstående regler avser att reglera situationen då två eller flera parter har enats om

Läs mer

Regeringens proposition 2004/05:110

Regeringens proposition 2004/05:110 Regeringens proposition 2004/05:110 Upphovsrätten i informationssamhället genomförande av direktiv 2001/29/EG, m.m. Prop. 2004/05:110 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Harpsund den

Läs mer

Lag. om ändring av upphovsrättslagen

Lag. om ändring av upphovsrättslagen Lag om ändring av upphovsrättslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i upphovsrättslagen (404/1961) 17, 45 7 mom., 46 3 mom., 48 4 mom., 49 3 mom., 49 a 3 mom., 50 c 1 och 3 mom. samt 54 1 mom.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Åklagarmyndigheten; SFS 2015:743 Utkom från trycket den 4 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Återanvändning av upphovsrättsligt skyddat material i radio och tv

Återanvändning av upphovsrättsligt skyddat material i radio och tv Lagrådsremiss Återanvändning av upphovsrättsligt skyddat material i radio och tv Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 23 juni 2010 Tobias Billström Annika Malm (Justitiedepartementet)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Agneta Bäcklund. Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas

Läs mer

UPPHOVSRÄTTSRÅDET Utlåtande 2007:16

UPPHOVSRÄTTSRÅDET Utlåtande 2007:16 UPPHOVSRÄTTSRÅDET Utlåtande 2007:16 Ärende Sökande Upphovsrättslig bedömning av IPTV Hibox Systems Oy Ab Given 16.11.2007 Sammanfattning IPTV-verksamheten, så som den beskrivs i ansökan, innebär överföring

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet. Dir. 2009:68

Kommittédirektiv. Utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet. Dir. 2009:68 Kommittédirektiv Utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet Dir. 2009:68 Beslut vid regeringssammanträde den 23 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget Genomförandet

Läs mer

Rapport till Rättighetshavarmötet den 16 maj 2017 om det upphovsrättsliga arbetet

Rapport till Rättighetshavarmötet den 16 maj 2017 om det upphovsrättsliga arbetet Rapport till Rättighetshavarmötet den 16 maj 2017 om det upphovsrättsliga arbetet Rättighetsbolaget är ett av Teaterförbundet helägt aktiebolag. Rättighetsbolagets verksamhet består av att förvalta de

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24)

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) YTTRANDE 2010-08-31 Dnr: AD 411-2010/1415 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2010/3129/L3 Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) Sammanfattning PRV (Patent- och registreringsverket) begränsar sig i detta

Läs mer

Promemorians huvudsakliga innehåll... 5

Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 Innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll... 5 1 Lagtext... 7 1.1 Förslag till lag om ändring i konsumentkreditlagen (2010:1846)... 7 1.2 Förslag till lag om ändring i lagen (2014:275) om viss verksamhet

Läs mer

Lagrådsremiss. Upphovsrätten i informationssamhället genomförande av direktiv 2001/29/EG, m.m. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremiss. Upphovsrätten i informationssamhället genomförande av direktiv 2001/29/EG, m.m. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Upphovsrätten i informationssamhället genomförande av direktiv 2001/29/EG, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 20 januari 2005 Thomas Bodström Christine Lager

Läs mer

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Sida 1 av 6 Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Hur beskriva mediemarknaden? För att kunna analysera public service-bolagens påverkan på mediemarknaden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk; SFS 2005:359 Utkom från trycket den 8 juni 2005 utfärdad den 26 maj 2005. Enligt riksdagens

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen SFS nr: 2003:69 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen Utfärdad: 2003-02-27 Ändring införd: t.o.m. SFS 2013:450

Läs mer

Yttrande över betänkandet Kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättsområdet,

Yttrande över betänkandet Kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättsområdet, Yttrande 2015-08-12 Till Justitiedepartementet Att: Rickard Sobocki Yttrande över betänkandet Kollektiv rättighetsförvaltning på upphovsrättsområdet, SOU 2015:47 SAMMANFATTNING Copyswede tillstyrker till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk; SFS 2013:691 Utkom från trycket den 9 juli 2013 utfärdad den 27 juni 2013. Enligt riksdagens

Läs mer

Konsultation i frågor som rör det samiska folket

Konsultation i frågor som rör det samiska folket Bilaga Ds 2017:43 Konsultation i frågor som rör det samiska folket Kulturdepartementet Sammanfattning I promemorian föreslås att en ny och särskild ordning ska införas för konsultation i frågor av särskild

Läs mer

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Databas: SFST Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 14 juni 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) PE-CONS 22/16 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:206

Regeringens proposition 2013/14:206 Regeringens proposition 2013/14:206 Herrelösa verk i kulturarvsinstitutionernas samlingar Prop. 2013/14:206 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 27 mars 2014 Fredrik Reinfeldt

Läs mer

Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorians huvudsakliga innehåll I radio- och TV-företagens arkiv finns mycket material bevarat som kan vara intressant att återanvända, exempelvis genom att sända ut det på nytt eller genom att tillhandahålla

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012.

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Kommittédirektiv Konsumentskydd vid finansiell rådgivning Dir. 2012:98 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Sammanfattning Finansiell rådgivning har blivit allt mer efterfrågad och vanligt

Läs mer

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras.

Advokatsamfundet ställer sig positivt till slutsatsen att förändringar med anledning av Lavaldomen måste genomföras. R-2009/0016 Stockholm den 23 mars 2009 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2008/3541/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 17 december 2008 beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Förslag

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM13. Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning och direktiv om genomförande av Marrakechfördraget i EU-rätten Justitiedepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016) 595 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik Henry Olsson Copyright Svensk och internationell upphovsrätt Åttonde upplagan Norstedts Juridik Innehållsförteckning Förord 11 Förkortningar 17 1. Inledning 19 Immaterialrätt 19 Upphovsrättens huvudinnehåll

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning; SFS 1999:133 Utkom från trycket den 23 mars 1999 utfärdad den 11 mars 1999. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 YTTRANDE 2011-09-06 Dnr 2011-128 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

10 Närstående rättigheter

10 Närstående rättigheter 10 Närstående rättigheter 10.1 Ensamrättigheter för utövande konstnärer, framställare av upptagningar av ljud eller rörliga bilder samt radio- och televisionsföretag 10.1.1 Nuvarande ordning Grundläggande

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 Målnummer: UM421-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-05-10 Rubrik: En utlänning som ska utvisas enligt verkställbara beslut från såväl Migrationsverket

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 mars 2005 Ö 3891-03 KLAGANDE Carina Ahlström Förvaltning AB i konkurs Ställföreträdare: TA MOTPART FöreningsSparbanken AB Ombud: bankjuristen

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

SVT:S UPPHOVSRÄTTSLIGA AVTAL -TRENDER, UTMANINGAR M.M. REBECCA BARZEGAR JUNI 2019 FÖRHANDLINGSCHEF SVT

SVT:S UPPHOVSRÄTTSLIGA AVTAL -TRENDER, UTMANINGAR M.M. REBECCA BARZEGAR JUNI 2019 FÖRHANDLINGSCHEF SVT SVT:S UPPHOVSRÄTTSLIGA AVTAL -TRENDER, UTMANINGAR M.M. REBECCA BARZEGAR JUNI 2019 FÖRHANDLINGSCHEF SVT SVT:s erbjudande av rörlig bild 2019 Tjänster över Internet: SVT Play on demand lejonparten av SVT:s

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov

Läs mer

Rubrik: Internationell upphovsrättsförordning (1994:193)

Rubrik: Internationell upphovsrättsförordning (1994:193) SFS nr: 1994:193 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L3 Rubrik: Internationell upphovsrättsförordning (1994:193) Utfärdad: 1994-04-14 Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:1420 1 I denna förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder; SFS 1999:132 Utkom från trycket den 23 mars 1999 utfärdad den 11 mars 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN

Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Miljöbalksdagarna 2015 ÖPPEN DIALOG MED RIKSINTRESSEUTREDAREN Stockholm 2015-03-19 M 2014:01 dir. 2013:126 Utredare: Elisabet Falemo Huvudsekreterare: Bengt Arwidsson Utredningssekreterare: Sara Bergdahl

Läs mer

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB

REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB REGION KRONOBERG LANDSTINGET I KALMAR LÄN REGION BLEKINGE REGION SKÅNE REGION HALLAND OCH VÄSTTRAFIK AB AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB 2017-10-27 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE ÖRESUNDSTÅG AB Detta avtal

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-05-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 421-16 1 KLAGANDE A, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom

Läs mer

Länsstyrelses föreskrifter har i viss del ansetts gå utöver vad som kan anses utgöra en verkställighetsföreskrift.

Länsstyrelses föreskrifter har i viss del ansetts gå utöver vad som kan anses utgöra en verkställighetsföreskrift. HFD 2017 ref. 18 Länsstyrelses föreskrifter har i viss del ansetts gå utöver vad som kan anses utgöra en verkställighetsföreskrift. 11 kap. 14 regeringsformen, 4 förordningen (2005:765) om statsbidrag

Läs mer

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14)

Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) REMISSYTTRANDE 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Effektiv och rättssäker PBL-överprövning (SOU 2014:14) Regeringskansliets diarienummer S2014/2509/PBB

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Motion från Jonas Lövgren (M) angående barnäktenskap

Motion från Jonas Lövgren (M) angående barnäktenskap TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2017-02-20 SN 2017/0033.02.05 0480-45 00 00 Socialnämnden Motion från Jonas Lövgren (M) angående barnäktenskap Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:141

Regeringens proposition 2012/13:141 Regeringens proposition 2012/13:141 Förbättrade möjligheter till licensiering av upphovsrätt Prop. 2012/13:141 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 4 april 2013 Fredrik

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Harmoniserad patenträtt Enligt

Läs mer

Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning. Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning. Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Allmänt om myndighetsutövning och svensk lagstiftning Ellinor Englund, Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Myndighetsutövning Myndighetsutövning ett begrepp som egentligen inte är definierat

Läs mer

Konkurrensverkets författningssamling

Konkurrensverkets författningssamling Konkurrensverkets författningssamling ISSN 1103-6303 Konkurrensverkets allmänna råd om eftergift och nedsättning av konkurrensskadeavgift KKVFS 2012:1 Utkom från trycket den 26 september 2012 beslutat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2009 Ö 1342-09 KLAGANDE Albihns Service Aktiebolag, 556519-9253 Box 5581 114 85 Stockholm Ombud: Advokat A-CN och jur.kand.

Läs mer

Arbetsgivarverket 2007-03-12. LRA eller överklagande?

Arbetsgivarverket 2007-03-12. LRA eller överklagande? Arbetsgivarverket 2007-03-12 LRA eller överklagande? Innehåll 1. Allmänt om innehållet 3 2. Regler om överprövning 4 3. LRA eller överklagande 5 4. Förfarandet vid överprövning enligt LRA 6 5. Förfarandet

Läs mer

Kommittédirektiv. Förutsättningar för att avveckla Statens vanämnd. Dir. 2010:133. Beslut vid regeringssammanträde den 9 december 2010

Kommittédirektiv. Förutsättningar för att avveckla Statens vanämnd. Dir. 2010:133. Beslut vid regeringssammanträde den 9 december 2010 Kommittédirektiv Förutsättningar för att avveckla Statens vanämnd Dir. 2010:133 Beslut vid regeringssammanträde den 9 december 2010 Sammanfattning En särskild utredare tillkallas med uppgift att analysera

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4)

Yttrande över promemorian Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige (Ds 2019:4) Chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning YTTRANDE Datum 2019-06-07 Dnr R 17-2019 Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande över promemorian Förslag till en nationell

Läs mer

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44)

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44) YTTRANDE 1 (6) Ert datum Ert dnr 2010-09-22 Ju2010/5515/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) REMISSVAR 1 (6) DATUM 2018-10-22 ERT DATUM 2018-06-28 DIARIENR 2018/146-4 ER BETECKNING Fi2018/02431 Regeringskansliet Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten 103 33 Stockholm

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-02-25 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Åtgärder för att hantera stora brottmål och inställda

Läs mer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer

Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Näringsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 STOCKHOLM Ds 2004:47 Lönegaranti vid gränsöverskridande situationer Sammanfattning Stiftelsen Ackordscentralen kan inte tillstyrka promemorians

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 18 december 2014 Ö 3190-14 KLAGANDE Kronofogdemyndigheten 106 65 Stockholm MOTPART LO SAKEN Entledigande av konkursförvaltare ÖVERKLAGAT

Läs mer

1 (8) 1 Utnämning av rådmän i Nacka tingsrätt Ju2013/4579/DOM. 2 Utnämning av rådman i Kristianstads tingsrätt Ju2013/4567/DOM

1 (8) 1 Utnämning av rådmän i Nacka tingsrätt Ju2013/4579/DOM. 2 Utnämning av rådman i Kristianstads tingsrätt Ju2013/4567/DOM REGERINGEN Expeditionschefen Stefan Johansson (ärendena 1 23, 44 67) Rättschefen Magnus Medin (ärendena 24 42) Rättschefen Malin Bonthron (ärende 43) Rättschefen Charlotte von Essen (ärendena 68 69) Ärendeförteckning

Läs mer

Förvärv av Älvsjödepån

Förvärv av Älvsjödepån 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 Trafiknämnden 2013-11-19, punkt 3 TN 2013-0660 Förvärv av Älvsjödepån Ärendebeskrivning I ärendet föreslås SL förvärva bolag innehållande fastigheten Varubudet

Läs mer

Erfarenheter från Ersättningsnämnden

Erfarenheter från Ersättningsnämnden Erfarenheter från Ersättningsnämnden 1 Organisation Ersättningsnämnden leds av en nämnd med 16 ledamöter De är indelade i två avdelningar som fattar alla beslut Kansliet består av två enheter under en

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-13. Transitering av tredjelandsmedborgare. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-13. Transitering av tredjelandsmedborgare. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-05-13 Närvarande: f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist, justitierådet Torgny Håstad och regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson. Transitering av tredjelandsmedborgare

Läs mer

(2) Socialnämnden ("Licenstagaren ) Adress: Telefax: Kontaktperson: E-postadress: LICENSAVTAL

(2) Socialnämnden (Licenstagaren ) Adress: Telefax: Kontaktperson: E-postadress: LICENSAVTAL Mellan (1) Socialstyrelsen, 106 30 Stockholm ("Socialstyrelsen") Telefax: 075-247 31 62 Kontaktperson: Katarina Munier E-postadress:katarina.munier@socialstyrelsen.se (2) Socialnämnden ("Licenstagaren

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor I mål om överprövning av offentlig upphandling har kammarrätt ansetts inte vara förhindrad att pröva omständigheter som åberopats

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR OM KOPIERING AV NOTER

VANLIGA FRÅGOR OM KOPIERING AV NOTER VANLIGA FRÅGOR OM KOPIERING AV NOTER Trossamfundet Svenska kyrkan (Svenska kyrkan) har med sin omfattande kör och annan musikverksamhet att, som alla andra, rätta sig efter Upphovsrättslagens bestämmelser.

Läs mer

Stockholm den 1 september 2010. Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. Remissinstanserna

Stockholm den 1 september 2010. Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm. Remissinstanserna Bilaga 1, till remissyttr över SOU 2011:32 Stockholm den 1 september 2010 Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissinstanserna Sveriges Läromedelsförfattares Förbund (SLFF) och Läromedelsförfattarna

Läs mer