Connecting Lives, Sharing Cultures

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Connecting Lives, Sharing Cultures"

Transkript

1 Connecting Lives, Sharing Cultures Ta chansen, Upptäck Asiens mångfald På andra sidan jordklotet väntar en ny spännande upplevelse: ett nytt språk att lära sig, en kultur som är olik din egen och nya vänner som du kan skapa minnen för livet med.

2 Asien väntar på dig! Vill du åka med? AFS ger dig möjligheter att åka till Hong Kong, Indien, Indonesien eller Kina under läsåret Nu har jag varit i Hongkong i fem månader och jag har upplevt lite av allt. Jag har inte bara mött en ny kultur, lärt känna andra människor, men också att blivit en starkare person och utvecklats genom nya erfarenheter och utmaningar. Jag har många historier att dela med mig av från min utbildning och underbara tid i östra Asien. Skollivet var spännande, jag hade inga problem med att få nya vänner. Vi sjöng till och med karaoke. Mitt utbytesår i Hong Kong gav mig möjligheten att lära mig ett nytt språk(kantonesiska) Det finns massor av nya saker som du kan lära dig, men du måste också vara öppen för att lära dig något nytt. Adrian, utbytesstudent i Hong Kong Bli del av ett nätverk bestående av AFS:are som har rest med oss.

3 Mitt år i Indien var underbart! Jag trivdes att bo där, umgås med mina vänner, äta god indisk mat, dansa till Bollywoodsmusik och chilla i ett AC rum när det var 45 grader ute. Att åka på ett utbytesår har gjort mig mer mogen, oberoende och starkare. Caroline Link, utbytesstudent i Indien Med AFS får du chansen att lära dig mer om dig själv och samtidigt ta del av en oförglömlig upplevelse! Förutom att få en varm och mysig familj som tar hand om, stöttar, och tror på mig, såg jag 5000 leende ansikten i skolan varje dag, och trevliga lärare som började prata på kinesiska med mig. Det kinesiska nyåret som jag har firat är en upplevelse och ett minne jag tror att jag kommer att fira lite varje år under resten av mitt liv. I Kina har jag ätit saker som jag inte visste var möjligt att äta, och jag har fått många nya vänner för livet. Jag valde ett icke traditionellt land, och har inte ångrat en sekund av det! Något är säkert, det är att den här kulturen har fångat mitt hjärta. Helene, utbytesstudent i Kina

4 Hong Kong Vem kan bli utbytesstudent i Hong Kong med AFS? Som utbytesstudent i Hong Kong tillbringar du ett helt skolår utomlands. Du bor hemma hos en värdfamilj, deltar i lokala AFS aktiviteter och pluggar på den lokala gymnasieskolan. Alla mellan år kan bli utbytesstudenter i Hong Kong. Är du redo? Programmet börjar i augusti och avslutas i juni. Sista ansökningsdatum är den 1 mars Lite mer om Hong Kong Skulle du vilja studera i en modern, pulserande och spännande storstad där du kan lära dig från en annan kultur och möta nya utmaningar? Hongkong ligger på Kinas sydkust och omges av det Sydkinesiska havet.

5 Engelska och kantonesiska är de två officiella språken. Du får möjlighet att lära dig och använda båda språken, i skolan, med de nya vännerna och med din värdfamilj. När skoldagen är slut har du dessutom chansen att delta i olika samhällsprojekt. Detta skulle ge dig mögligheten att utveckla dina kunskaper, både kulturellt och språkligt. Det ger dig en bra förutsättning för att lära dig om skillnaderna mellan men även inom olika kulturer. En kunskap och erfarenhet som är viktig i ett allt mer globalt samhälle. Juni är en härlig månad med många högtider. Då har du möjlighet att delta i en av de mest spännande drakbåtsfestivalerna under året. Bli en del av denna interkulturella upplevelse! Din tid i skolan I Hong Kong varar läsåret vangligtvis från september till mitten av juni. Skoldagen börjar runt 8 och slutar sirka 15,30. Alla skolor i Hong Kong har skoluniform. Som utbytesstudent färväntas att du närvarar på alla lektioner som du registrerats på.

6 I Hong Kong är föreläsningar den vanligaste undervisningsformen. Det kan vara en stor skillnad från den svenska skolan där mycket är eget arbete, men du kommer få stöd och hjälp från både AFS och andra elever i ditt skolarbete. I skolan kan du också få möjligheter att delta i nya aktiviteter och lära dig nya färdigheter genom att bli medlem i olika klubbar och föreningar. Exempelvis kan du pröva på netball, friidrott, teater eller gå med i historiaklubbar. Hur kommmer det att vara att bo med en värdfamilj? Som nämndes i introduktionen kommer värdfamiljen vara din "inkörsport" till Hong Kong. Det är viktigt att i början spendera tid tillsammans och lära dig från dem. På helgerna kommer du att ha möjligheter att dela aktiviteter med din värdfamilj, Exempelvis, åka till resturanger för att äta "yum cha", vilket är mat som består av flera smårätter. Söndag är generellt en "familjedag" så ge dig tid vara med värdfamiljen. I vardagslivet kommer du att bli en nära medlem i den nya familjen, uttveckla din förståelse om den kinesiska kulturen vilket kommer att förbättra din språkutveckling. Familjer i Hong Kong är ofta trångbodda och du måste vara beredd att bo tätt inpå de andra medlemmarna i familjen. Ditt privata utrymme kommer inte att vara så stort som du är van med hemifrån. Är du beredd att upptäcka en del av världen som du tidigare inte har undersökt och dra nytta av en sådan interkulturell upplevelse? Ditt år som utbytesstudent kommer bli fylld av livslånga minnen. Även om du möter hinder, kommer du genom AFS få stöd för att kunna övervinna dem och lära dig hur, men också varför en kultur fungerar på ett specifikt sätt. Genom lång erfarenhet av utbyten vet vi att det skapar motivation att fortsätta lära sig om interkulturell mångfald. Välkommen till Hong Kong!

7 Indien Vem kan bli utbytesstudent? Som utbytesstudent med AFS tillbringar du ett skolår utomlands. Du bor hemma hos en värdfamilj, deltar i lokala AFS aktiviteter och pluggar på den lokala gymnasieskolan. Alla mellan år kan bli utbytesstudent i Indien. Programmen börjar i juli och avslutas i maj. Sista ansökningsdatum är den 1 mars Indien är även ett av de länder till vilka du kan söka vårt stipendium "Gateway to Discovery" på 7000 USD. Läs mer på Lite mer om Indien Har du funderat på att flyga till ett annat land och plugga utomlands i ett år? Du kan bli utbytesstudent i Indien! Indien ligger i södra Asien mellan Indiska oceanen, Arabiska havet och Bengaliska viken. Indien är det näst folkrikaste landet i världen med mer än 1.2 miljarder invånare!

8 Indien har 22 officiella språk men det uppskattas att det finns 398 olika språk runt om i Indien. Hindi, engelska och tamil är tre av de officiella språken. Är du intresserad av språk så är Indien verkligen landet du ska åka till för att fräscha upp dina språkkunskaper, men under det mesta av ditt utbytesår kommer du att klara dig med engelska. Som utbytesstudent i Indien kommer nya horisonter öppnas upp för dig. Dina upplevelser kommer att ändra din syn på världen. Är du intresserad av kultur skulle du kunna ta chansen att se "Taj Mahal", ett av UNESCOs världsarv, lära dig mer om Bollywood, eller laga färgstark och kryddig mat. Är du intresserad av sport finns sporter som cricket eller landhockey. Även om landhockey är Indiens nationalsport så är cricket den populäraste. Lika vanligt som att se fotboll ute på gräsmattorna i Sverige under sommaren, är cricket en sport som man vanligen ser att indier spelar. " Under mitt utbytesår, har jag lärt mig att skriva och läsa Hindi. Jag byggde starka relationer till min värdfamilj och mina vänner. Mitt bästa minne från mitt år utomlands är när jag tog förväl och alla grät. Då insåg jag hur mycket de bryr sig om mig. Lodovico Bergamo,

9 Studier i skolan Som utbytesstudent kommer du bli placerad i årskurs 11 i gymnasienivån. Oftast brukar morgonrutinen i indiska skolor vara någon lättare fysisk aktivtet för att man ska komma igång för dagens studier. Vanligtvis börjar skolan kl 9:30 på morgonen, med en 15 minuter paus och en lunch paus från kl och sen fortsätter lektionerna till klockan 16 på eftermiddag. Du förväntas göra läxor och delta på lektionerna i samma utsträckning som du skulle göra i Sverige. Att bo med en värdfamilj? Precis som i Sverige är AFS Indien en ideell organisation med volontärverksamhet. Förutom ett nationellt kontor finns lokala nätverk i dessa regioner där man kan bli placerad i värdfamilj: Ahmedabad Baroda Bangalore Chennai Dehli Indore Jalandahar Jamshedpur Mumbai Pune Rajkot Ranchi

10 Vid ankomst i Indien kommer du bli uppmött av lokala volontärer på flygplatsen. Tillsammans med de andra utbytesstudenterna kommer du under de första 2 3 dagarna vara med på ett inspirerande ankomstläger. Under lägret kommer volontärer från AFS Indien vägleda dig under din första tid samt ge tips om hur det kan vara att bo i en värdfamilj och gå i skolan. Efter ankomstlägret kommer du få träffa din värdfamilj. Ditt stora kulturella äventur börjar här. Bra att veta: Indier visar gärna medmänsklighet till det lokala samhället och värnar om den kollektiva samhörighetskänslan, speciellt inom släkten. De kommer visa värme och välkomna dig som en del i familjen. Ta därför möjlighet att vara med på aktiviteter tillsammans med värdfamiljen och visa intresse. Då Indien är ett land fyllt med mångfald finns också flera olika högtider som firas. Beroende på vart du är placerad kommer högtider firas olika med hänsyn till vilka seder som finns i den regionen eller i din värdfamilj. Ta chansen och upptäck en eller flera kulturer. Upptäck Indien!

11 Indonesien Vem kan bli utbytesstudent i Indonesien med AFS Som utbytesstudent med AFS tillbringar du ett skolår utomlands. Du bor hemma hos en värdfamilj, deltar i lokala AFS aktiviteter och pluggar på den lokala gymnasieskolan. Alla mellan år kan bli utbytesstudent i Indonesien. Programmen börjar i september och avslutas i juli. Sista ansökningsdatum är den 1 mars Lite mer om Indonesien Skulle du vilja ha en ny erfarenhet, inte bara kulturellt men också religiöst? Då är Indonesien landet för dig. Ett mångkulturellt land med världens största muslimska befolkning. Indonesien är även ett av de länder till vilka du kan söka vårt stipendium "Gateway to Discovery" på 7000 USD. Läs mer på

12 Gillar du den svenska skärgården? Då ska du veta att Indonesien har världens största skärgård, med upp emot öar. I indonesien finns megastäder som Jakarta, Surabaya och Bandung. Indonesien har en mosaik av olika etniska och religiösa grupper. Även om det finns flera etniska språk och dialekter som pratas dagligen är "Bahasa indonesiska" det officiella språket. Vid din ankomst kommer AFS Indonesien att välkomna dig på flygplatsen. Du kommer vara med på ett ankomstläger tillsammans med andra utbytesstudenter. Under lägret kommer du få lära dig om ditt värdland samt seder och vanor i värdfamiljer. Hur kommer det vara att studera på skolan? Precis som övriga Indonesien är även skolan präglad av mångfald. Det kommer ge dig möjlighet att lära i en mångkulturell miljö. Sannolikt kommer du under din kulturella resa lära dig lika mycket om Sverige och dig själv som om Indonesien. I Indonesien börjar det akademiska året i juli och slutar i början av juli det följande året. Förutom kurser som ingår i ditt program kommer du även ha möjlighet att registrera dig på några extra kurser. Exempelvis körsång, dans, konst eller skriva för skoltidningen. I varje skola bär man skoluniform. Alla skoluniformer ser olika ut beroende på vilken skola man går på. Studenter i Indonesien umgås oftast i stora grupper. I Sverige gillar vi ibland att vara för oss själva, så pröva gärna att vara öppen med många vänner i skolan och/eller på fritiden. De kommer att vara intresserade av Sverige och vem du är. Ditt sociala liv i Indonesien kommer ge en bra förutsättning för livslång vänskap och lärande.

13 Hur kan det vara att bo med min värdfamilj? Värdfamiljen kommer ta hand om dig och se dig som en del i familjen. De kommer visa dig delar av Indonesien som du inte sett tidigare och ge dig ovärderliga kunskaper in i den indonesiska vardagen. Var därför öppen gentemot din värdfamilj. Det kommer att uppskattas. Under din tid med värdfamiljen kommer dina erfarenheter från Sverige bindas samman med erfarenheterna från Indonesien, vilket ger dig en personlig utveckling och vidgade perspektiv. Så, är du redo att flyga till syd-ost Asien, studera i high school och träffa nya vänner? Börja en ansökan och bli inspirerad av en härlig interkulturell resa! WELCOME TO INDONESIA! :)

14 Intervju med Ankhet Holmes Utbytesstudent till Indonesien I början av min resa kände jag mig välkommen till Indonesien. Det började med ett ankomstläger i Tamam Mini. Där lärde vi oss om de vardagliga sysslorna samt vanliga dagar i Indonesien. Det var en bra introduktion till Indonesien innan jag åkte till min värdfamilj. Där ifrån åkte jag direkt till min värdfamilj som bor i Bandung, samtidigt som de firade slutet på månadsfastan. Jag var välkommnad av båda familjerna från pappan samt mammans sida. Vi åt traditionell mat från bambulöv. Några dagar senare började jag i skolan som heter SMAN 62 Jakarta, samma skola som min äldre värd syster går i. I början var det svårt att hänga med i så många olika ämnen men jag lärde mig att hantera det i efterhand. Jag började i en dansgrupp som ett av mina frivilliga ämnen och har lärt mig att dansa traditionella danser som Tari Saman och Tari Riau. Dansen var ett av de roligaste aktiviteterna under hela året för jag fick både lära mig om den nya kulturen samt göra nånting jag kan och gillar. I dansen Tari Riau rör man sig som man gör när man gör vardagliga sysslor. Det älskar jag! Jag har njutit av det hittills och hoppas jag fortsätter att göra det. Att vara utbytesstudent gör det lättare att introduceras till landet för alla välkomnar en med öppna armar och stora leenden. Intervju med Sammy Goettermann Utbytesstudent till Indonesien Jag heter Sammy Goettermann och lever nu i Bandung. När jag kom visade min värdpappa mig ett foto på familjen och förklarade på engelska vem som var vem. Han sa sen "Nu Sammy, är du en del av denna familj" och det värmde verkligen i hjärtat. Sedan den dagen växte relationen mellan mig och familjen.

15 Första dagen i skolan träffade jag alla människor som verkade intresserade av mig. Första dagen satt jag bredvid en kille som hette Ridhan, den enda pojken i klassen som inte talade engelska. Alla bara stirrade på mig och jag kände mig som ett djur i ett zoo. På rasten pratade jag med Demas, som kunde bra engelska. Vi blev bästa vänner och gjorde allt tillsammans. Så jag blev riktigt nöjd med min klass. Jag är så glad att jag valde Indonesien! Nu spelar jag Angklung i skolan och har lärt mig spela violin. Hemlängtan?..jag?..Nej, jag har inte hemlängtan. Här i Indonesien lärde jag mig att uppföra mig korrekt vilket jag inte hade gjort hemma. På det sättet har jag fått skuldkänslor, för att jag kanske inte uppfört mig rätt hemma i mitt hemland. En sak kan jag säga, och det är att Indonesien ändrade på mitt liv på ett bra sätt.

16 Kina Vem kan bli utbytesstudent i Kina med AFS? Som utbytesstudent med AFS tillbringar du ett skolår utomlands. Du bor hemma hos en värdfamilj, deltar i lokala AFS aktiviteter och pluggar på den lokala gymnasieskolan. Alla mellan år kan bli utbytesstudent i Kina. Programmen börjar i augusti och avslutas i juni. Sista ansökningsdatum är den 1 mars Lite mer om Kina Vill du lära dig det mest talade språket i världen? Vill du få kunskap om den kinesiska kulturen? Kina är världens mest befolkade land med 1.5 miljarder invånare av olika etniciteter och religioner. Kina gränsar till flera länder, bland dem är Mongoliet, Ryssland, Nordkorea,Vietnam, Indien och Nepal.

17 Den kinesiska kulturen är känd i många aspekter. En är för maten där du kan få möjlighet att prova Pekinganka, mongolian hot pot, dumplings, vilket också kallas "jiaozi". Med AFS kommer du att vidga dina kunskaper i det kinesiska språket, mandarin, samt det kinesiska skolsystemet och kulturen. Du har nu chansen att studera ett år utomlands, möta nya vänner och bo med en varmhjärtad familj. Även om Kina kan ge intrycket av att skilja sig väldigt mycket kulturellt från Sverige får du en bra guidning genom din värdfamilj som ofta är öppen för att hjälpa dig. Hur är skolan i Kina? Med AFS har du chansen att studera på något av Kinas toppgymnasium. Förutom en ny miljö att studera i kommer många vara intresserade av att just du kom till deras skola. Du kommer vara annorlunda på ett positivt sätt. Skolåret börjar i september och slutar i juli. Varje måndag morgon hissar man flaggan i en cermoni. Skoltiderna varierar, men vanligen börjar man runt 7:30 och slutar 16:30. Du kommer ha 6 8 lektioner varje dag tillsammans med andra studenter som du också kommer hålla ihop med under dagen. Det är ett bra sätt att lära känna vänner på ett djupare plan. Efter lektionerna kan du delta i sporter, musik, klubbar eller studera. Det görs ofta inom skolans område/i skolans lokaler.

18 Du och din värdfamilj I det kinesiska familjelivet kretsar mycket kring umgänge med släktingar. Att bo i en kinesisk familj gör att du nästan aldrig känner dig ensam. Till skillnad från Sverige så räknas en större del till familjen i Kina. I huset kan exempelvis mor eller farföräldrar bo och andra släktingar. Passa på att i början av utbytesåret spendera helgerna tillsammans med värdfamiljen. Det är en väg in till att lära känna nära vänner till familjen. Att umgås så mycket som möjligt med din värdfamilj gör att du också kommer träna och praktisera din mandarin varje dag. Språket är ett redskap för att komma närmare kulturen. Är du intresserad av att upptäcka en ny kultur, nya vänner och en ny familj där du alltid är välkommen. Välkommen till Kina!

19 Intervju med Tuva Utbytesstudent Sverige till Kina 10/11 Varför ville du åka utomlands och gå i en ny skola? Jag kom hem en dag och ville bara bort! Det var inte så att jag inte trivdes med mitt liv här hemma, men jag kände att jag behövde en paus ifrån det. Hur kom det sig att du valde Kina? Jag satte mig och kollade igenom vilka länder man kunde åka till och fastnade vid Kina. Jag hade hört mycket om Kina. Dessutom måste ju språket vara ett av de häftigaste och svåraste i världen! Hur svårt var det att lära sig mandarin och kunde du språket sedan tidigare? Jag hade aldrig pluggat mandarin innan jag åkte. Det var grymt att efter kanske en månad sitta med på någon släktmiddag och faktiskt höra ord man kunde förstå eller att kunna svara på kinesiska när folk frågade varifrån jag kom! Redan då kunde jag mer kinesiska än jag nånsin trott att jag skulle kunna, och det gick snabbt framåt. Vad var det häftigaste du upplevde? Hela året var det häftigaste jag upplevt. Dessutom var det kinesiska nyåret, en unik sak och kinesiska muren var grym! Skulle du välja att åka till Kina igen? Ja! Jag kommer helt klart åka tillbaka och hälsa på familjen och kompisarna, kanske till och med gå ett år på universitetet där. Vad har du lärt dig? Massor. jag har såklart lärt mig saker som mandarin, kinesisk kungfu men också hur man beter sig mot äldre. Sedan har jag lärt mig massa saker om mig själv, att våga, och att klara mig själv, och att uppskatta saker med Sverige som vi annars bara tar för givet. Läs hela intervjun på

20 AFS är en politiskt och religiöst obunden organisation baserad på ideelt arbete. AFS interkulturella utbytes och utbildningsprogram erbjuder människor en livslång upplevelse av personlig utveckling. Målsättningen är att ge människor möjligheter till interkulturell utbildning, så att de ska kunna utveckla kunskap, förståelse och kompetens knutet till människor och deras kulturer för att skapa en mer rättvis och fredlig värld. AFS Interkulturell Utbildning Tullgårdsgatan 10 nb S Stockholm Telefon E mail info@afs.se Connecting Lives, Sharing Cultures

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent

Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Connecting Lives, Sharing Cultures Ta hem världen till dig Bli värdfamilj åt en utbytesstudent Att vara värdfamilj är att växa som individer, lära nytt & få uppleva ett fantastiskt år tillsammans. Att

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Var en del av något större! Connecting Lives, Sharing Cultures

Var en del av något större! Connecting Lives, Sharing Cultures AFS-volontär AFS har 42 1 75 aktiva volontärer över hela världen...som varje dag bidrar till tusentals interkulturella utbyten och möten och som ger vänner och minnen för livet! Var en del av något större!

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Hårdträning bland Sapporos snöhögar

Hårdträning bland Sapporos snöhögar RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Anton Schillen 2015 2016 Utbytesuniversitet Hokkaido University Utbildningsprogram Special Research Student Hårdträning bland Sapporos snöhögar Innan avresa

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Till Kina med Confucius Classroom

Till Kina med Confucius Classroom Till Kina med Confucius Classroom Confucius Classroom i Falkenberg I mars 2012 invigdes Confucius Classroom i Falkenberg. Som andra skola i Sverige kunde Falkenbergs gymnasieskola starta en satsning på

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 april - söndag 10 maj, 2015 I morgon är lugnet över för imorgon är alla barn tillbaks från lovet och vi har dessutom fått nio nya familjemedlemmar. I veckan som kommer

Läs mer

Studerande i fjordernas och trollens land

Studerande i fjordernas och trollens land Studerande i fjordernas och trollens land Att studera utomlands är en vacker och spännande upplevelse. Det ger dig möjlighet att träffa och umgås med människor från många olika delar av världen, skaffa

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK

Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Reserapport Kenya VT 2013 Johan SSK Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet Vilket universitet,stad och land åkte du till? Moi University, Eldoret och Kenya Vilken termin åkte du och hur länge

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo Original 128 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 100 80 60 40 20 0 98 2 0 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - Jag har träffat jättemycket

Läs mer

Valberedd 2015 Din guide till valet!

Valberedd 2015 Din guide till valet! Valberedd 2015 Din guide till valet! 1 Valberedd 2015 Din guide till valet! Vad är valet? På måndag 23/11 kommer vi att rösta om vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen år 2016! Vi i valberedningen har

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Bli värdfamilj. åt en internationell gymnasieelev. #stsjourney

Bli värdfamilj. åt en internationell gymnasieelev.   #stsjourney Bli värdfamilj åt en internationell gymnasieelev DET ABSOLUT BÄSTA MED ATT VARA VÄRD FAMILJ ÄR ATT MAN SKAPAR EN LIVSLÅNG VÄNSKAP STS High School är en del av STS Student Travel Schools som grundades 1958.

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 37 svar, 325 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 99 1 Ja Nej Varför, varför inte? - Det har varit lärorikt och kul att använda utrustningen och att skådespela. -

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Reseberättelse från Danmark

Reseberättelse från Danmark Reseberättelse från Danmark Namn: Sara Ohlsson E-mail: sparrizzen@hotmail.com Skola: Ersta Sköndal Högskola, Instituitionen för vårdvetenskap Utbytesland, stad samt skola: Danmark, Köpenhamn, Diakonissestiftelsen

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+ Utbytesrapport NationalTaiwanUniversityofScienceandTechnology(NTUST) Taipei,Taiwan Våren2015 fanny.henriksson@aalto.fi 13.8.2015 E"postadressochrapportfårpubliceraspåskolanshemsida RapportöverutbyteiTaipeivåren2015

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med fysisk aktivitet som tema. Vi hoppas att Ni under denna vecka upptäcker nya sätt

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF

Definition av svarsalternativ i Barn-ULF STATISTISKA CENTRALBYRÅN 2011-06-09 1(29) Definition av svarsalternativ i Barn-ULF I nedanstående tabeller visas hur svaren på de olika frågorna i undersökningen av barns levnadsförhållanden har grupperats

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!)

Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) Information till dig som önskar bli fadder för våra internationella studenter isk@kau.se Preliminärt schema VT2013: (Observation förändringar av både dagar och aktivitet kan förekomma!) 11 14 Jan Ankomstdagar.

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013

Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 Reserapport, Kenya Jessica, AT, sommaren 2013 1. Vilket program läser du på? Arbetsterapeutprogrammet (AT) 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Moi university, Eldoret, Kenya 3. Vilken termin

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Vad svarade eleverna?

Vad svarade eleverna? Vad tycker eleverna om sina skolor? Vad svarade eleverna? Tjej 78 50 % Kille73 47 % Vill inte svara 8 5 % Vad är det bästa med din skola? att man känner alla. maten och att fröknarna har tid med en bra

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

BLUEBERRY HIGH SCHOOL HIGH SCHO O L - DI T T G YMN A SI E Å R I USA FÖR D IG M E LLA N Å R

BLUEBERRY HIGH SCHOOL HIGH SCHO O L - DI T T G YMN A SI E Å R I USA FÖR D IG M E LLA N Å R BLUEBERRY HIGH SCHOOL HIGH SCHO O L - DI T T G YMN A SI E Å R I USA FÖR D IG M E LLA N 1 5-1 8 Å R Ta chansen - lev den amerikanska drömmen, träffa vänner för livet och få ovärderlig erfarenhet. Ett fantastiskt

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar LUNDSKOLAN LUNDBLADET NR 3 / Sommar LUNDBLADET Sommar 1 REGNBÅGEN Förskoleklass A jobbar med teknik. Vi pratar kring luftmotstånd och tyngd och konstruerar sen fallskärmar. Internationella modersmålsdagen

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare.

Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Daniel Johannes Petri skola Nacka Värdens bästa lärare tycker jag är Daniel på Johannes petri skola som ligger i Nacka. Han är gympalärare. Jag tycker att Daniel är Sveriges bästa lärare därför att han

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

AktU. InfU. Anna Allerth, Sekreterare sekreterare@embassaden.liu.se

AktU. InfU. Anna Allerth, Sekreterare sekreterare@embassaden.liu.se Sök utskott! Nu har det blivit dags att söka till Maskinteknologsektionens utskott för verksamhetsåret 2012/2013. Ta chansen att påverka sektionens arbete genom att engagera dig! Nedan finns beskrivningar

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Läkarprogrammet, termin 9, 13 v kliniska placeringar 1. Tillgodoräknande Jag kunde tillgodoräkna mig 12 veckor

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state

NANNY KALIFORNIEN. Att jobba som Au pair. Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state NANNY I KALIFORNIEN Unikt inslag om min egen upplevelse som nanny i the golden state Att jobba som Au pair Att fara till Kalifornien och jobba som en Au pair är en fantastisk möjlighet att utvecklas och

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Kommunikationskort. Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra. Berätta om en favoritleksak du hade som liten.

Kommunikationskort. Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra. Berätta om en favoritleksak du hade som liten. Kommunikationskort Berätta om en drömresa som du har gjort eller skulle vilja göra Berätta om en favoritleksak du hade som liten Berätta om ett barndomsminne Berätta om en framtidsdröm du hade som liten

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer