Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Folkbildningsförbundet. Folkbildningsförbundet Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund"

Transkript

1 Förhandlingsprotokoll Ärende: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för perioden för cirkelledare m.fl.ledare/lärare. Tid: Plats Parter Justeras av Lärarnas samverkansråd Teaterförbundet Handelsanställdas förbund Ann-Mari Lindgren Ingela Ek Ulla Persson Bo Holmberg Fredrik Wimborn Närvarande: för för Lärarförbundet och Teaterförbundet enligt fullmakt för Lärarnas Riksförbund för Handelsanställdas förbund Ann-Mari Lindgren Monika Ohlson Ingela Ek Karl-Arne Eriksson Ulla Persson Bo Holmberg Björn Carlsson Fredrik Wimborn 1 Parterna konstaterar att denna överenskommelse är en rekommendation om avtal mellan studieförbundens respektive lokala avdelningar och ovan nämnda fackliga organisationer. Studieförbundsavdelning som inte vill godkänna detta avtal, ska inom två månader efter det att avtalet slutits anmäla detta till och de fackliga organisationer som undertecknat avtalet.

2 2 Mellanvarande kollektivavtal för cirkelledare m.fl. ledare/lärare prolongeras för tiden den med följande ändringar och tillägg. a) Lönerna revideras i enlighet med bilaga 1. b) Avtal om allmänna anställningsvillkor med personalutvecklingsavtal prolongeras med tillägg och ändringar och utformas i enlighet med bilaga 2. 3 Parterna enas om att under avtalsperioden tillsätta en arbetsgrupp med syfte att se över arbetstidsfrågorna för cirkelledare och lärare. 4 Parterna enas om att ska svara för en lönekartläggning omfattande tillsvidareanställda cirkelledare och lärare som är medlemmar i avtalsslutande organisation, inom de respektive studieförbunden. Resultatet av denna kartläggning bör vara klar till 1:a september 2013 för att därefter analyseras i en partsgemensam arbetsgrupp. 5 Parterna kontstarera att genom ändrade bestämmelser i skollagen intresse finns för parterna att följa hur berörda studieförbund organiserar frågor som rör introduktionsanställning och mentorskap. 6 Parterna konstaterar att antalet särbestämmelser i avtalet förändrats. Beträffande de kompletterande utbildningarna konstaterar parterna att de har olika uppfattning om till vilken särbestämmelse dessa ska hänföras. 7 Förhandlingarna förklaras avslutade. Vid protokollet Karl-Arne Eriksson

3 Justeras Ann-Mari Lindgren Ingela Ek Ulla Persson Lärarförbundet och Teaterförbundet enligt fullmakt Bo Holmberg Lärarnas Riksförbund Fredrik Wimborn Handelsanställdas förbund

4 Bilaga 1. Löneavtal Gemensamma grundläggande principer för lönesättning avseende tillsvidareanställda cirkelledare/lärare inom studieförbunden. Lönebildning och lönesättning ska bidra till att studieförbunden når uppsatta mål. Lönesättningen ska stimulera till förnyelse och utveckling av verksamheten samt till förbättringar av innehåll, kvalité och ekonomi. Lönesättning och löneutveckling ska ske med hänsyn till studieförbundens verksamhetsmässiga och ekonomiska förutsättningar. Lönesättningen ska vara differentierad efter individuella eller andra grunder som beslutas lokalt t.ex. ämnesinriktning, nivåer m.m. Lönen bör öka med stigande ansvar och svårighetsgrad samt med arbetstagarens prestation och duglighet. Lika principer för lönesättning ska gälla för kvinnor och män liksom för yngre och äldre arbetstagare. Grundläggande kriterier för lönesättning bör utarbetas inom respektive studieförbund. 1. Objektsanställda cirkelledare/lärare med en anställning om minst 25 % av en heltidsanställning Lön fr o m den 1 januari 2013 För objektsanställda med % av en heltid som påbörjar en ny anställning i samband med lönerevisionstillfället och som varit anställd hos arbetsgivaren tidigare under samma arbetsår utges löneökning med 3,4 % i förhållande till utgående lön under föregående hösttermin. För objektsanställd cirkelledare vars anställning omfattar minst 25 % av en heltidsanställning gäller en lägsta timlön om 165 kr/tim, inklusive semesterersättning från och med den 1 januari 2013.

5 Lön fr o m den 1 september 2013 För objektsanställda med 25-44% av heltid som påbörjar en ny anställning i samband med lönerevisionstillfället och som varit anställd hos arbetsgivaren under vårterminen föregående arbetsår utges löneökning med 2,4 % i förhållande till utgående lön under föregående vårtermin. 2. Tillsvidareanställda cirkelledare/lärare och visstidsanställda med en sammanhängande anställningstid om minst 3 månader eller mer (dock ej objektsanställda) 2. 1 Löner 2012 Lönehöjningar per den 1 september 2012 och lönerevision Ett löneutrymme beräknas för cirkelledare och lärare med en anställning om minst 44 % av en heltidsanställning enligt respektive särbestämmelse var för sig och utgör lägst 3,4 % på summan av cirkelledarnas/lärarnas månadslöner per den 31 augusti Om inte annat avtalats lokalt beräknas löneutrymmet för berörda medlemmar per arbetstagarorganisation. De lokala parterna kan överenskomma om att beräkning av löneutrymmet för individuella lönehöjningar ska ske förbundsgemensamt i de lokala förhandlingarna. Löneutrymmet fördelas individuellt i enlighet med Gemensamma grundläggande principer för lönesättning. 2.2 Löner 2013 Lönehöjningar per den 1 september 2013 och lönerevision Ett löneutrymme beräknas för cirkelledare och lärare med en anställning om minst 44 % av en heltidsanställning enligt respektive särbestämmelse var för sig och utgör lägst 2,4 % på summan av cirkelledarnas/lärarnas månadslöner per den 31 augusti Om inte annat avtalats lokalt beräknas löneutrymmet för berörda medlemmar per arbetstagarorganisation. De lokala parterna kan överenskomma om att beräkning av löneutrymmet för individuella lönehöjningar ska ske förbundsgemensamt i de lokala förhandlingarna. Löneutrymmet fördelas individuellt i enlighet med Gemensamma grundläggande principer för lönesättning. 2.3 Förhandlingsordning Fördelning av löneutrymmet enligt punkt 2.1 respektive 2.2 sker i lokala förhandlingar.

6 När arbetsgivaren påkallar förhandlingar anmäler Lärarförbundets, Lärarnas Riksförbunds, Teaterförbundet och Handelsanställdas förbunds företrädare vem/vilka som är deras respektive medlemmar och ska omfattas av förhandlingen. De lokala förhandlingarna ska vara avslutade senast den 28:e mars 2013 respektive den 31:a oktober Leder de lokala förhandlingarna inte till uppgörelse kan frågan skjutas till central förhandling. Sådan förhandling ska påkallas hos de centrala parterna senast den 12:e april 2013 respektive den 15:e november Parterna i detta centrala avtal är överens om att målsättningen är att de lokala parterna slutför förhandlingarna eftersom dessa känner de lokala förhållandena bäst. Möjligheten till centrala förhandlingar har i huvudsak tillkommit för att lösa frågor där oenighet om pott-beräkningar eller dylikt har uppstått. 3. Omfattning 3.1 Huvudregel Lönehöjningar enligt detta avtal punkt 1 respektive 2 omfattar cirkelledare/lärare som börjat sin anställning hos arbetsgivaren senast den 30 juni Undantag av vissa kategorier Om arbetsgivaren och visstidsanställd cirkelledare/lärare uttryckligen kommit överens om att den avtalade lönen ska gälla för hela anställningstiden ska cirkelledaren/läraren inte omfattas av detta avtal. Löneavtalet omfattar ej ledare/lärare som den 31 augusti 2012, respektive den 31 augusti ej har fyllt 18 år - är visstidsanställd som vikare, som praktikant eller i övrigt för viss tid, viss säsong eller visst arbete och vars anställning ej har varat fortlöpande under 6 månader eller - är provanställd - är tjänstledig för minst tre månader framåt i tiden av annat skäl än sjukdom eller föräldraledighet är undantagen från detta löneavtal om ej överenskommelse träffas om annat. När vederbörande återgår i tjänst ska lönen bestämmas efter samma normer som gällt för övriga cirkelledare/lärare hos arbetsgivaren enligt detta avtal. - kvarstår i tjänst hos arbetsgivaren efter det att vederbörande uppnått pensionsåldern.

7 Överenskommelse kan träffas om att lönehöjning ska utges till cirkelledare/lärare, som enligt ovan är undantagen från löneavtalet. Därvid ska bestämmelserna i detta vara vägledande. 3.3 Cirkelledare/lärare som slutat sin anställning Om en cirkelledare/lärare slutat sin anställning den 1 september 2012 eller senare, respektive den 1 september 2013 och ej har fått lönehöjning enligt punkt ska arbetstagaren anmäla sina krav härpå senast den 31 januari 2013 respektive den 30 november Om cirkelledaren/läraren försummar detta medför detta avtal inte längre någon rätt till retroaktiv ersättning. 3.4 Anställningsavtal Om avtal om anställning för cirkelledare/lärare träffats den 1 maj 2012 eller senare respektive den 1 juni 2013 eller senare och därvid avtal om viss lön träffats och det vidare uttryckligen överenskommits att den avtalade lönen ska gälla oberoende av lönerevisionen respektive år ska ledare/läraren inte omfattas av lönerevisionen för detta år. 3.5 Redan genomförd lönerevision Om arbetsgivaren i avvaktan på detta löneavtal redan har utgett generella och/eller individuella lönehöjningar ska dessa avräknas mot vad cirkelledaren/läraren erhåller vid tillämpningen av punkt 1 respektive 2 såvida inte uttrycklig lokal överenskommelse om annat träffats. 4. TILLÄMPNINGSREGLER 4.1 Retroaktiv omräkning I förekommande fall ska retroaktiv omräkning göras av Sjukavdrag och sjuklön t om 14:e kalenderdagen Tjänstledighetsavdrag Tilläggstimmar/övertidsersättning som inarbetats fr o m den 1 september 2012 respektive 1 september 2013.

Avtalsinformation Nytt Cirkelledaravtal 2014 2016

Avtalsinformation Nytt Cirkelledaravtal 2014 2016 2014-12-16 Avtalsinformation Nytt Cirkelledaravtal 2014 2016 Efter många förhandlingstillfällen har parterna till sist enats om ett avtal. Avtalet är 2-årigt och gäller under perioden 1 september 2014

Läs mer

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Avtal om löner m m 1 Löner 1.1 Regler för lönesättning Gemensamma utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor vikt

Läs mer

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön)

Löneavtal Löneprinciper. Bilaga 1 ( B1Lön) Bilaga 1 (31-2004-7-B1Lön) Löneavtal 2004-2007 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Utbildning och Folkbildning, avtalsområde Folkhögskola och SFHL, Lärarnas Samverkansråd, SKTF

Läs mer

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision

Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Bilaga 1 Löner Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Vision Detta avtal gäller för medlemmar i Vision som

Läs mer

Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer

Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer Bilaga 2 Sveriges Ingenjörer Lönesättning och kompetensutveckling Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav, arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för perioden 2017-09-01 2020-08-31 för cirkelledare m fl ledare/lärare Studieförbunden i samverkan (Studieförbunden)

Läs mer

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005

1 Lönehöjningar from den 1 januari 2005 Bilaga 2 till överenskommelse Arbetsgivaralliansen branschkommitté Vård och Omsorg - CFmfl, Sveriges Läkarförbund, SKTF, Vårdförbundet Löneavtal 2005 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté

Läs mer

Lönerevision för Unionen

Lönerevision för Unionen Lönerevision för Unionen 2017-2019 1 Lönehöjningar 1.1 Beräkning av löneutrymme för individuell höjning den 1 juli 2017, 1 maj 2018 och 1 maj 2019 30 juni 2017. 30 april 2018. 30 april 2019. 1.2 Förstärkt

Läs mer

Ledningsförmåga, omdöme och initiativ, ekonomiskt ansvar, samarbetsförmåga samt idérikedom och innovationskraft skall beaktas vid lönesättningen.

Ledningsförmåga, omdöme och initiativ, ekonomiskt ansvar, samarbetsförmåga samt idérikedom och innovationskraft skall beaktas vid lönesättningen. Sveriges Byggindustrier Löneavtal Sveriges Byggindustrier och Unionen är ense om följande löneavtal att gälla för arbetsgivarförbundens medlemsföretag och Unionens medlemmar vid dessa. Avtalet gäller för

Läs mer

Avtal om lönebildning

Avtal om lönebildning Avtal om lönebildning för fristående skolor och förskolor samt uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen och Lärarförbundet & Lärarnas Riksförbund, 1 maj 2007 31 dec 2009 SKTF, 1 maj 2007 31 dec

Läs mer

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare

LÖNEAVTAL Friskolor. Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare LÖNEAVTAL Friskolor Giltighetstid: LR/Lärarförbundet 2013-09-01 2017-08-31 Kommunal 2013-09-01 2016-10-31 Vision 2013-09-01 tillsvidare Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående

Läs mer

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604

Innehållsförteckning. Bestnr Tnr 601, 602, 603, 604 Innehållsförteckning Kollektivavtal om lönebildning i fristående skolor och förskolor samt för uppdragsutbildning mellan Almega Tjänsteföretagen, IDEA och Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 5 1. Lönebildningens

Läs mer

Riktlinjer för lokal lönesättning och löneutveckling

Riktlinjer för lokal lönesättning och löneutveckling Riktlinjer för lokal lönesättning och löneutveckling Gemensamma utgångspunkter Lönesättning och löneutveckling sker mot bakgrund av de förhållanden som skapar företagets/organisationens ekonomiska förutsättningar.

Läs mer

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO

Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1. Löneavtal 2013. Version 2013-06-19 TEO Bilaga 1 till förhandlingsprotokoll TEO 34-2013-1 Löneavtal 2013 Version 2013-06-19 TEO 2 Verksamhetsutveckling Verksamhetsutveckling kräver en aktiv medverkan från arbetsgivaren, arbetstagarna och de

Läs mer

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020

BILAGA 1 Löner 1 juli juni 2020 BILAGA 1 Löner 1 juli 2017 30 juni 2020 Löneavtal 1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom

Läs mer

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen.

I bilaga 1 framgår övrig information gällande lönerevisionen och i bilaga 2 framgår förhandlingsordningen. Vårdföretagarna och Svenska Kommunalarbetareförbundet träffade den 23 april 2012 överenskommelse om nytt kollektivavtal gällande personliga assistenter. Förhandlingarna har bedrivits under det att Svenska

Läs mer

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar

2. Lönehöjning 2013-05-01, 2014-05-01 och 2015-05-01 Allmän pott för lokala förhandlingar Löner m m 1. Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad. BILAGA A LÖNER M M Bilaga A Lönerna skall bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgi erna

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer

Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer Löner och förhandlingsordning Sveriges Ingenjörer Bilaga 1 B 1. Löner 1.1 Lokal lönebildning Lokal lönebildning är beroende av de lokala förhållanden som skapar företagets ekonomiska förutsättningar och

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Utskriftsdatum Protokoll nr Sida 2012-04-23 31-2012-3 9. Sign Sign Sign Sign. Löneavtal 2012. Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 9 Löneavtal 2012 Version 2012-04-24 2012-04-23 31-2012-3 10 Verksamhetsutvecklin g Avstämning Medarbetarsamtal skäl. Överläggning Individuella lönesättande samtal Förhandling 2012-04-23

Läs mer

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna

LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna LÖ NEBILDNINGSAVTAL SLA och Naturvetarna 1 Gemensamma utgångspunkter Avtalets inriktning är att uppnå en lönebildning som både arbetsgivaren och den enskilde tjänstemannen kan förstå och acceptera. Lönebildningen

Läs mer

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän.

Löneavtal 2012-2014. Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. Löneavtal 2012-2014 Löneavtal mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Idrott, Unionen och Akademikerförbunden avseende tjänstemän. 1. UTGÅNGSPUNKTER Arbetsgivare och arbetstagare har ett gemensamt

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän.

3. Parterna enas om att prolongera avtalet om arbetstidsbestämmelser för tjänstemän. ÖVERENSKOMMELSE mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Ingenjörer 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2010 till och med den 29 februari 2012 prolongera senast gällande

Läs mer

Bilaga 1 B Akademikerförbunden

Bilaga 1 B Akademikerförbunden Bilaga 1 B Akademikerförbunden Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler.

Läs mer

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016

Löneavtal 2013-2016. 1. Utgångspunkter. 2. Lönepolitik LÖNEAVTAL 2013-2016 Löneavtal 2013-2016 Löneavtalet gäller mellan Arbetsgivaralliansen Branschkommitté Ideella och Idéburna Organisationer och Unionen, Akademikerförbunden och Vision avseende tjänstemän. 1. Utgångspunkter

Läs mer

Löneavtal Akademikerförbunden Bilaga 7

Löneavtal Akademikerförbunden Bilaga 7 Löneavtal Bilaga 7 Inledning Traditionella centrala löneavtal anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal anger inte sådana regler. Det är arbetsgivaren

Läs mer

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen

Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen 1 Löneavtal mellan Svensk Scenkonst och Unionen 1. Löner 1.1 Regler för lönesättning Utgångspunkter Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling. Det

Läs mer

Överenskommelse om löner

Överenskommelse om löner Överenskommelse om löner BILAGA 1 ÖVERENSKOMMELSE OM LÖNER Bilaga 1 för perioden den 1 april 2013 31 mars 2016 mellan Grafiska Företagens Förbund och Unionen 1a. Löneprinciper Lönesättningen skall vara

Läs mer

Löneavtal SLA-Unionen

Löneavtal SLA-Unionen Löneavtal SLA-Unionen BILAGA 2 LÖNEAVTAL SLA-UNIONEN Bilaga 2 (För företag utan lokal facklig klubb/företrädare) Löneprinciper Lönesättningen skall vara individuell och differentierad med löneskillnader

Läs mer

1. Löner och förhandlingsordning, Unionen. Organisationer som utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

1. Löner och förhandlingsordning, Unionen. Organisationer som utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Löneavtal 1. Löner och förhandlingsordning, Unionen 1.1 Regler för lönesättning Utgångspunkter Organisationer som utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Det är av stor

Läs mer

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Lernia Lärarförbundet Sveriges Ingenjörer 2012 2013. Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Lernia Lärarförbundet Sveriges Ingenjörer 2012 2013. Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31 LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Lernia Lärarförbundet Sveriges Ingenjörer 2012 2013 Giltighetstid: 2012-04-01 2013-03-31 Innehållsförteckning 1 Lönebildningens betydelse inom Lernia... 4 2 Kompetensutveckling...

Läs mer

1.1 Övergripande mål för lönebildningen

1.1 Övergripande mål för lönebildningen Löneavtal 1. Löner 1.1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom bidrar lönebildningen till måluppfyllnad,

Läs mer

MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF)

MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF) ÖVERENSKOMMELSE mellan MOTORBRANSCHENS ARBETSGIVAREFÖRBUND (MAF) och SVERIGES CIVILINGENJÖRSFÖRBUND (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag AVTAL TECKNAT 2012 Giltighetstid: 2012-05-01 2013-04-30 Akademikerförbunden Innehållsförteckning Löner Unionen... 3 Förhandlingsordning vid lönerevision Unionen...

Läs mer

Löneavtal. Medieföretagen Unionen (fd HTF) Tjänstemän vid dagstidiningar Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017

Löneavtal. Medieföretagen Unionen (fd HTF) Tjänstemän vid dagstidiningar Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017 1 Löneavtal Medieföretagen Unionen (fd HTF) Tjänstemän vid dagstidiningar 2017-06-01 2020-05-31 Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017 2 Innehåll Utdrag ur allmänna villkorsavtalet av den 19 maj

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund

Överenskommelse. mellan. Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund. och. Sveriges Civilingenjörsförbund Överenskommelse mellan Petroleumbranschens Arbetsgivareförbund (PAF) och Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) 1. Parterna enas om att för tiden från den 1 maj 2004 till och med den 30 april 2007 prolongera

Läs mer

Löner (1 juni 2013 31 maj 2015)

Löner (1 juni 2013 31 maj 2015) BILAGA 1A TILL PROTOKOLLET LÖNER (1 JUNI 2013 31 MAJ 2015) Bilaga 1A till protokollet Löner (1 juni 2013 31 maj 2015) 1. Lönehöjningar 1.1 Allmän pott för individuella lönehöjningar den 1 juni 2013 respektive

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Avtal om löner och allmänna bestämmelser för tjänstemän vid A Orkesterföretag, orkesterföreningar och musikstiftelser B Teater- och länsteaterföreningar samt andra ideella

Läs mer

SUPPLEMENT/LÖNEAVTAL SLA Naturvetarna Tjänstemannaavtal Hushållningssällskap och Husdjursföreningar

SUPPLEMENT/LÖNEAVTAL SLA Naturvetarna Tjänstemannaavtal Hushållningssällskap och Husdjursföreningar SUPPLEMENT/LÖNEAVTAL SLA Naturvetarna Tjänstemannaavtal Hushållningssällskap och Husdjursföreningar 1 april 2012 31 maj 2013 Lo neavtal SLA och Naturvetarna LÖNEBILDNINGEN I FÖRETAGET SLA och Naturvetarna

Läs mer

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling.

Företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en real löneutveckling. Centralt löneavtal BILAGA 3 CENTRALT LÖNEAVTAL Bilaga 3 Svensk Handel och Unionen har i detta kollektivavtal tre skilda lönemodeller, bilaga 3 (centralt löneavtal),bilaga 4 (centralt löneavtal med löneöversyn)

Läs mer

Uppgörelse om löner och allmänna anställningsvillkor m m för grafisk industri. Lars Josefsson Göran Henriksson, vid protokollet Lars-Erik Tour

Uppgörelse om löner och allmänna anställningsvillkor m m för grafisk industri. Lars Josefsson Göran Henriksson, vid protokollet Lars-Erik Tour FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende Parter Uppgörelse om löner och allmänna anställningsvillkor m m för grafisk industri Grafiska Företagens Förbund (GFF) Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) Tid den 14 maj 2001

Läs mer

LÖNEAVTAL Call/contactcenter och marknadsundersökningsföretag. Giltighetstid: 2013-11-01 2016-10-31

LÖNEAVTAL Call/contactcenter och marknadsundersökningsföretag. Giltighetstid: 2013-11-01 2016-10-31 LÖNEAVTAL Call/contactcenter och marknadsundersökningsföretag 2013 2016 Giltighetstid: 20131101 20161031 Innehållsförteckning 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Löner 3 Övergripande mål för lönebildningen 3 Regler

Läs mer

Bilaga 1, Unionen. 1 Löner. 1.1 Övergripande mål för lönebildningen

Bilaga 1, Unionen. 1 Löner. 1.1 Övergripande mål för lönebildningen 1 Bilaga 1, Unionen 1 Löner 1.1 Övergripande mål för lönebildningen Lönebildningen är en viktig drivkraft för goda arbetsinsatser, bra resultat och individuell utveckling. Därigenom bidrar lönebildningen

Läs mer

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF

Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Löneavtal Fastigo - Unionen, AiF Bilaga A Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation och Unionen samt AiF är ense om följande löneavtal från den 1 april 2016 till den 31 mars 2019. 1 Lönebildning

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 1 Avtalets omfattning 2 Anställning Denna paragraf gäller också objektsanställda och timanställda

Läs mer

Löneavtal 00. Svenska Kommunförbundet Arbetsgivarförbundet KFF Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET

Löneavtal 00. Svenska Kommunförbundet Arbetsgivarförbundet KFF Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Löneavtal 00 Svenska Kommunförbundet Arbetsgivarförbundet KFF Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET Innehåll Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen...3

Läs mer

Löneavtal för EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) och Unionen angående löner för tiden 1 april 2013-31 mars 2016

Löneavtal för EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) och Unionen angående löner för tiden 1 april 2013-31 mars 2016 Löneavtal för EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) och Unionen angående löner för tiden 1 april 2013-31 mars 2016 Som vägledning till detta löneavtal har parterna utarbetat tillämpningsanvisningar.

Läs mer

Uppgörelse om löner och allmänna anställningsvillkor m m. Sveriges Civilingenjörsförbund (CF)

Uppgörelse om löner och allmänna anställningsvillkor m m. Sveriges Civilingenjörsförbund (CF) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Uppgörelse om löner och allmänna anställningsvillkor m m Elektriska Installatörsorganisationen EIO Glasbranschföreningen Maskinentreprenörerna Plåtslageriernas Riksförbund

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

Löneavtal. Bemanningsföretagen. Giltighet: 2007-05-01-2010-04-30

Löneavtal. Bemanningsföretagen. Giltighet: 2007-05-01-2010-04-30 Löneavtal Bemanningsföretagen Giltighet: 2007-05-01-2010-04-30 Bemanningsföretagen Tjänstemannaförbundet HTF Akademikerförbunden Löneavtal 2007-05-01 2010-04-30 Tjänstemän i Bemanningsföretag Bemanningsföretagen

Läs mer

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag AVTAL TECKNAT 2017 2020 Giltighetstid: 2017-05-01 2020-04-30 Akademikerförbunden Innehållsförteckning Löner Unionen... 3 Förhandlingsordning vid lönerevision Unionen...

Läs mer

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag

LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag LÖNEAVTAL Tjänstemän i Bemanningsföretag AVTAL TECKNAT 2017 2020 Giltighetstid: 2017-05-01 2020-04-30 Akademikerförbunden Innehållsförteckning Löner Unionen... 3 Förhandlingsordning vid lönerevision Unionen...

Läs mer

Löneavtal. Tjänstemän

Löneavtal. Tjänstemän Löneavtal Tjänstemän Giltighetstid: 2010-05-01 2012-04-30 avseende Almega Tjänsteföretagen och Medieföretagen 2010-01-01 2011-12-31 avseende Revisions- och konsultföretagen Innehåll 1. Avtalets omfattning...

Läs mer

Lönebildningsavtal tjänstemän

Lönebildningsavtal tjänstemän Lönebildningsavtal tjänstemän Lönebildning i företagen 1 april 2016 31 mars 2017 Livsmedelsföretagen Unionen Sveriges Ingenjörer Giltighetstid 1 april 2016 31 mars 2017 2 Avtal om lönebildning i företagen

Läs mer

ORIGiNAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Datum Parter Al mega Tj änsteföretagen. IT-Hantverkarna. Unionen. Närvarande för Almega Tjänsteföretagen

ORIGiNAL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. Datum Parter Al mega Tj änsteföretagen. IT-Hantverkarna. Unionen. Närvarande för Almega Tjänsteföretagen Parter Al mega Tj änsteföretagen Unionen IT-Hantverkarna Datum 2013-07-02 FÖRHANDLINGSPROTOKOLL arbetsliv. Delpension, innefattande ökad pensionsavsättning och möjlighet mellan Almega Tjänsteföretagen

Läs mer

Avtalsextra 7 juni 2017

Avtalsextra 7 juni 2017 Avtalsextra 7 juni 2017 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2017 31 maj 2020. Avtalets värde är 6,5 % under avtalsperioden

Läs mer

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen

Löneavtal 00. Bilaga 1 till ÖLA Grundläggande principer för lönesättningen Bilaga 1 till ÖLA 00 Löneavtal 00 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer

Tjänstemän. Löneavtal. Giltighet: 1 maj april 2010

Tjänstemän. Löneavtal. Giltighet: 1 maj april 2010 Löneavtal Tjänstemän Giltighet: 1 maj 2007 30 april 2010 Almega Tjänsteföretagen Medie- och Informationsarbetsgivarna Tjänstemannaförbundet HTF Akademikerförbunden Kontaktförbund för Akademikerförbunden

Läs mer

Avtal om lönebildning mellan Almega Tjänsteförbunden/Almega Fastighetsarbetsgivarna och Sveriges Ingenjörer 1 juni 2012 till 31 maj 2013.

Avtal om lönebildning mellan Almega Tjänsteförbunden/Almega Fastighetsarbetsgivarna och Sveriges Ingenjörer 1 juni 2012 till 31 maj 2013. Löneavtal Bilaga 1 Avtal om lönebildning mellan Almega Tjänsteförbunden/Almega Fastighetsarbetsgivarna och Sveriges Ingenjörer 1 juni 2012 till 31 maj 2013. Detta avtal gäller för medlemmar i Unionen som

Läs mer

Löneavtal. Medieföretagen Unionen (fd Sif) och Sveriges Ingenjörer Utdrag ur överenskommelse av den 26 april 2017

Löneavtal. Medieföretagen Unionen (fd Sif) och Sveriges Ingenjörer Utdrag ur överenskommelse av den 26 april 2017 1 Löneavtal Medieföretagen Unionen (fd Sif) och Sveriges Ingenjörer 2017-05-01 2020-04-30 Utdrag ur överenskommelse av den 26 april 2017 Innehåll 1 Löner och förhandlingsordning - Unionen... 4 1.1 Övergripande

Läs mer

Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen.

Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Bilaga 1 till HÖK 01 Löneavtal 01 1 Grundläggande principer för lönesättningen Arbetsgivarna har enligt detta avtal fortsatt stort ansvar för lönebildningen. Lönebildning och lönesättning ska bidra till

Läs mer

Löneavtal TJÄNSTEMÄN. Giltighetstid: Akademikerförbunden

Löneavtal TJÄNSTEMÄN. Giltighetstid: Akademikerförbunden Löneavtal TJÄNSTEMÄN Giltighetstid: 2010-05-01 2012-04-30 Akademikerförbunden Kontaktförbund för Akademikerförbunden är Jusek I Akademikerförbunden ingår: Akademikerförbundet SSR Civilekonomerna DIK Jusek

Läs mer

Avtalsextra 14 juni 2013

Avtalsextra 14 juni 2013 Avtalsextra 14 juni 2013 Nytt kollektivavtal med Unionen Allmänt Visita och Unionen träffade den 23 maj 2013 ett nytt kollektivavtal för perioden 1 juni 2013 31 maj 2016, vilket motsvarar 36 månader. Båda

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO)

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med SEKO Facket för Service och Kommunikation (SEKO) Inledning Den 28 maj 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och SEKO Facket för Service och Kommunikation

Läs mer

Löneavtal mellan Unionen och Bemanningsföretagen för Tjänstemannaavtalet

Löneavtal mellan Unionen och Bemanningsföretagen för Tjänstemannaavtalet Löneavtal mellan Unionen och Bemanningsföretagen för Tjänstemannaavtalet 1. Löner Avtal om löner mellan Bemanningsföretagen och Unionen den 1 maj 2013 till och med den 30 april 2016. Detta avtal gäller

Läs mer

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009

LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER 2007-2009 2007 049 1(3) Anita Fink Knudsen/ek 2007-09-18 4. 2710 2005 038, 2006 025 Till medlemmar som omfattas av avtalet för personlig assistans LÖNER OCH ALLMÄNNA ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER

Läs mer

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen

Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen Avtal om lokal lönebildning i företagen för avtalsområde IT mellan IT&Telekomföretagen inom Almega, arbetsgivarsektionen och Unionen 1 Avtalets omfattning Avtalet gäller för medlemmar i Unionen som är

Läs mer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer

Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer 2011-05-06 Nytt löne- och allmänna villkorsavtal för Arbetsgivaralliansens Branschkommitté för Trossamfund och Ekumeniska Organisationer Akademikerförbunden och Arbetsgivaralliansen kom 2011-04-29 överens

Läs mer

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal

Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Frågor och svar kring Saco-S löneavtal Varför finns inga nivåer eller ramar angivna i löneavtalet? Saco-S utgångspunkt är att lönebildningen ska vara ett verktyg

Läs mer

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation

Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart. Sjöbefälsföreningen. Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Förhandlingsprotokoll Parter Almega Tjänsteföretagen, bransch Turism och Sjöfart Sjöbefälsföreningen Närvarande för Arbetsgivarparten Patrik Eidfelt och Tomas Bengtson jämte delegation Arbetstagarparten

Läs mer

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen

+ FÖRHANDLINGSPROTOKOLL. KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. Kommunala Företagens Samorganisation (KFS) och Unionen + FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-23 1 (9) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Turism och Fritid Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan

Läs mer

Avtalsextra 12 juni 2012

Avtalsextra 12 juni 2012 Avtalsextra 12 juni 2012 Nytt kollektivavtal med HRF Allmänt Visita och HRF träffade efter medling ett nytt kollektivavtal den 10 juni 2012. Nedan finns en sammanfattning av avtalet. - avtalsperioden är

Läs mer

Löneavtal. Medieföretagen Unionen (Blå avtalet) Tjänstemän vid dagstidningar Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017

Löneavtal. Medieföretagen Unionen (Blå avtalet) Tjänstemän vid dagstidningar Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017 Löneavtal Medieföretagen Unionen (Blå avtalet) Tjänstemän vid dagstidningar 2017-06-01 2020-05-31 Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017 Innehåll Utdrag ur överenskommelse av den 19 maj 2017 1 7

Läs mer

Avtal med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Giltighetstid:

Avtal med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Giltighetstid: Avtal med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 2017 2020 Giltighetstid: 2017-09-01 2020-08-31 Innehållsförteckning Förhandlingsprotokoll... 5 Löner Kompetensföretagen, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 2710-2016 P-ass 1(2) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: : Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för tiden 2016-09-01 2017-08-31 för anställda som

Läs mer

Nytt avtal för Fryshus

Nytt avtal för Fryshus Nytt avtal för Fryshus Här informeras om de förändringar som följer av det träffade treåriga avtalet med Handelsanställdas förbund. Avtalet gäller under perioden 1 april 2013 31 mars 2016. 1. Löner 1.1

Läs mer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer

LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL 2012 Sveriges Byggindustrier Unionen Sveriges Byggindustrier Sveriges Ingenjörer LÖNEAVTAL Sveriges Byggindustrier och Unionen... Sid 3-4 Sveriges Byggindustrier och Sveriges Ingenjörer... Sid

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 18 januari 1969

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 18 januari 1969 FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 18 januari 1969 Parter Ärende Lokal Närvarande för arbetsgivareparten för tjänstemannaparten Svenska Arbetsgivareföreningen och Svenska Industritjänstemannaförbundet Rekommendationer

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 1 FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2012-06-14 Parter Medieföretagen Unionen Närvarande för Medieföretagen Roine Johansson Gabriella Forssell Magnus Kendel jämte delegation för Unionen Hans Ekström Jouni Ketola

Läs mer

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman

KFS kontor, Hornsgatan 1, Stockholm. för Transport; Marcel Carlstedt Mikael Johansson Kenneth Björkman FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2010-06-17 1 (7) Ärende Förhandlingar angående lön och allmänna anställningsvillkor med mera för branschområde Renhållning Plats Parter Närvarande KFS kontor, Hornsgatan 1,

Läs mer

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet.

1 Parterna tecknar avtal med tillhörande bilaga om lokal hantering av revision för arbetstagare tillhörande OFR/S. Avtalet biläggs protokollet. Dnr: 2 STO-2018/88 Protokoll Parter: Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM OFR/S Ärende: Lokalt kollektivavtal med stöd av RALS 2017-2020 mellan Arbetsgivarverket och OFR/S om lönerevision för perioden

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 0362-2010 1(1) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: för Jusek: Förhandling angående löner och allmänna villkor för perioden 1 oktober 2010 30 september 2012 för medlemmar

Läs mer

k-avtalet Lönebildningsavtal 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31

k-avtalet Lönebildningsavtal 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 k-avtalet Lönebildningsavtal 2013 2016 Giltighetstid: 2013-04-01 2016-03-31 Löneavtal Utdrag ur förhandlingsprotokoll från förhandling 5 maj 2013 mellan Fastigo, Fastighetsbranschens Arbets givarorganisation,

Läs mer

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015

Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Arbetsgivarfrågor Nr 2, Februari 2015 Lönerevision 2015 Enligt det avtal som Livsmedelsföretagen träffat med Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) ska företagen genomföra lönerevision per den 1 april 2015.

Läs mer

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information.

En information om avtalets innebörd lämnas till samtliga tjänstemän. Arbetsgivaren och berörd lokal tjänstemannapart anordnar en sådan information. Bilaga 2 LOKALT LÖNEAVTAL Inledning Det traditionella centrala löneavtalet anger hur löneökningarna ska räknas fram, t ex i kronor, procent och fördelning av potter. Detta avtal är ett alternativ och anger

Läs mer

Överenskommelse om premielön

Överenskommelse om premielön Från och med den 1 januari år 2008 träder Unionen in, och ersätter Sif, som facklig part i detta avtal. Avtalskod 08.03 SKOGS- OCH LANTARBETSGIVAREFÖRBUNDET JORDBRUK OCH TRÄDGÅRD Överenskommelse om premielön

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i ÖLA 13 med Svenska Transportarbetareförbundet Inledning Den 4 juni 2013 enades Arbetsgivareförbundet Pacta och Svenska Transportarbetareförbundet (Transport)

Läs mer

Löneavtal mellan Unionen och Almega Tjänsteföretagen för Tjänstemannaavtalet

Löneavtal mellan Unionen och Almega Tjänsteföretagen för Tjänstemannaavtalet Löneavtal mellan Unionen och Almega Tjänsteföretagen för Tjänstemannaavtalet Ändringar och tillägg som införts, jämfört med tidigare avtal, är markerad med streck i kanten. För ytterligare information

Läs mer

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid:

LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster. Giltighetstid: LÖNEAVTAL Utveckling &Tjänster 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning Löneavtal Utveckling och Tjänster, Almega Tjänsteförbunden - Unionen A. Konstruktion... 2 Löneavtal B...

Läs mer

Unionen: Lägsta löneökning 360 kr

Unionen: Lägsta löneökning 360 kr Arbetsgivarfrågor Nr 12 December 2011 Nya 14-månaders avtal med tjänstemännen Livsmedelsföretagen träffade den 12 december nya avtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer. Lönerna regleras i löneprocessavtal,

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution

Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution Almega Tjänsteförbunden 2013-05-24 Nytt avtal med Handelsanställdas förbund avseende kollektivavtalet Lagring och Distribution Här informeras om de förändringar som följer av det träffade 36-månaders avtal

Läs mer

Löneavtal

Löneavtal Löneavtal 2004-05-01 2007-04-30 Tjänstemän i Bemanningsföretag Bemanningsföretagen och Akademikerförbunden Innehållsförteckning Förhandlingsprotokoll...5 Löner och förhandlingsordning, Akademikerförbunden...9

Läs mer

Tidsplan och procedur m m för omförhandling i samband med avtalsuppsägning framgår av Industriavtalet bilaga A.

Tidsplan och procedur m m för omförhandling i samband med avtalsuppsägning framgår av Industriavtalet bilaga A. ÖVERENSKOMMELSE mellan Gruvornas Arbetsgivareförbund och Sveriges Civilingenjörsförbund Parterna har enats om att det för avtalsåren 1998-2000 gällande avtalet om löner och allmänna anställningsvillkor

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL 2810-2012 1(2) FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: : SRAT: Tjänstetandläkarföreningen: Överenskommelse om allmänna anställningsvillkor och löner för tiden 2012-06-01

Läs mer

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

FÖRHANDLINGSPROTOKOLL FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Datum 2004-04-21 Parter Närvarande Idea - Arbetsgivarförbundet för Ideella organisationer (Idea) Tjänstemannaförbundet HTF (HTF) Akademikerförbunden för Idea: Alf Lejdemyr (ordförande)

Läs mer

Avtalsextra 13 september 2017

Avtalsextra 13 september 2017 Avtalsextra 13 september 2017 Nytt kollektivavtal med Kommunal Sammanfattning Visita och Kommunal har träffat ett nytt kollektivavtal för perioden 1 september 2017 31 augusti 2020. Avtalets värde är 6,5

Läs mer

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Säkerhetsföretagen samt serviceentreprenad- och specialserviceföretag. Giltighetstid:

LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Säkerhetsföretagen samt serviceentreprenad- och specialserviceföretag. Giltighetstid: LÖNEBILDNING I FÖRETAGEN Säkerhetsföretagen samt serviceentreprenad- och specialserviceföretag 2017 2020 Giltighetstid: 2017-04-01 2020-03-31 Innehållsförteckning Protokoll... 1 Avtal om löner... 4 Konstruktion

Läs mer