VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål"

Transkript

1 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå Registrera ansökan Pröva ansökan Välja utredningsväg Hitta tillgångar resp. samla information Bedöma information Välja åtgärd Utföra åtgärd Vidta följdåtgärder Redovisa information...24

2 REGISTRERA ANSÖKAN Föra in uppgift i databas. Att registrera uppgifter från ansökan i datasystemet så att den kan identifieras och bearbetas samt bli tillgänglig för parter och andra intressenter. Borgenär. Annan sökande. Ombud. Ansökan om verkställighet. Registrerad information Bedöma kompletteringsbehov. I det här processteget (se syfte ovan) tas ansökan om verkställighet emot och ankomststämplas. Mottagandet sker antingen elektroniskt via fil, manuellt via post eller vid besök. Målet ges ett diarienummer. Mål som kommer in maskinellt tilldelas diarienummer automatiskt. Uppgifter om diarienummer, ankomstdatum, parter, ev. sökandens ombud och vilken typ av verkställighet som sökts är nödvändiga för att registrera in målet i datasystemet. I mål som avser avhysning registreras adress, om avhysningen avser t.ex. lokal, bostad, parkeringsplats, grundavgift och vilken typ av exekutionstitel, datum för exekutionstitel samt instans. Genom registreringen blir informationen tillgänglig i datasystemet för bearbetning och för allmänheten. Ansökan i enskilt mål ska innehålla viss information, t.ex. uppgifter om enskild svarandes telefonnummer eller adress till arbetsplats, och även dessa registreras.

3 3

4 Bedöma kompletteringsbehov. Att bedöma innehållet i målet och ge sökanden tillfälle att avhjälpa eventuell brist innan det avgörs om målet är verkställbart Föra in uppgift i databas. Registrerad information. Fullständigt mål. Ett mål som har kompletterats eller inte har behövt kompletteras. (till Avgöra verkställbarhet) Ofullständigt mål. Ett mål där sökanden har beretts tillfälle att komplettera men inte utnyttjat den möjligheten. (till Avgöra verkställbarhet) Pröva ansökan, Avgöra verkställbarhet. I det här processteget (se syfte ovan) görs en bedömning om ansökan i enskilt mål behöver kompletteras med någon uppgift eller handling, t.ex.: om parterna i målet överensstämmer med exekutionstitel, om behörig person undertecknat ansökan, om fullmakt att företräda sökanden finns, om sökanden är behörig, exempelvis myndig. om rätt handlingar finns i målet, om lagakraftbevis krävs (t.ex. dom i avhysningsmål). Om brist föreligger anmodas sökanden skriftligen att komplettera sin ansökan inom 14 dagar och meddelas att målet avvisas om komplettering inte inkommer. Anmodan bevakas. I avhysningsmål görs regelmässigt en bedömning om förskott för uppskattade förrättningskostnader ska begäras av sökanden utifrån risken att frivillig betalning inte kommer att ske.

5 5 Om förskott ska begäras anmodas sökanden att inom viss tid betala in förskottet och meddelas att ansökan annars kan avvisas. Anmodan bevakas.

6 PRÖVA ANSÖKAN Avgöra verkställbarhet. Att genom en formell och materiell prövning avgöra om målet är verkställbart så att parternas rätt tillvaratas Registrera ansökan, Bedöma kompletteringsbehov. Fullständigt mål. Ett mål som har kompletterats eller inte har behövt kompletteras. (från Bedöma kompletteringsbehov) Ofullständigt mål. Ett mål där sökanden har beretts tillfälle att komplettera men inte utnyttjat den möjligheten. (från Bedöma kompletteringsbehov) Verkställbart mål. (till Underrätta och bevaka avitid) Mål med materiell brist. (till Avslå) Mål med formell brist. (till Avvisa) Underrätta och bevaka avitid Avslå Avvisa. I det här processteget (se syfte ovan) görs en bedömning om målet är verkställbart. Det görs dels en prövning om formella krav är uppfyllda dels en materiell prövning av målet, t.ex. med avseende på exekutionstitel eller fullmakten. Vid bedömningen kan det antingen konstateras att målet är verkställbart eller att det inte är verkställbart på grund av formell eller materiell brist.

7 Underrätta och bevaka avitid.* Att underrätta svaranden om att en ansökan om avhysning har inkommit, så att denne ges möjlighet att göra rätt för sig eller invända mot den begärda verkställigheten Avgöra verkställbarhet. Verkställbart mål. Underrättat mål med utgången avitid.* Hämta klassificeringsuppgifter. * Det här processteget kan avslutas utan att avitid bevakas när det som i denna beskrivning avser avhysningsmål. I det här processteget (se syfte ovan) bekräftas verkställbarheten, underrättas svaranden om målet. Bekräfta verkställbarhet Om ett enskilt mål har godkänts för verkställighet bekräftas detta genom en registrering. Underrätta om mål Underrättelse om målet skickas till svaranden med försök till delgivning (s.k. vitt kort bifogas underrättelsen). Vid avhysning från annat än bostad bifogas även begäran om yttrande innan beslut att sälja eller förstöra egendom. Vid avhysning från bostad underrättas även socialnämnden om målet. Underrättelsen innehåller bl.a. uppgifter om vem som sökt verkställighet, grunden för verkställighet, vilken lokal/bostad avhysningsåtgärden avser samt information om vad KFM kan vidta för åtgärder, men innehåller ingen uppgift om tidsfrist för svaranden att göra rätt för sig innan KFM vidtar åtgärder.

8 Avslå. Att tillvarata svarandens rätt genom att neka verkställighet av materiellt bristfällig ansökan så att verkställighet inte sker på felaktig grund Avgöra verkställbarhet. Mål med materiell brist. Beslut om avslag Redovisa information, Skapa redovisningshandling. I det här processteget (se syfte ovan) fattas beslut om avslag i det fall ett mål inte är verkställbart på grund av materiell brist, t.ex. på grund av att utrymmet varifrån avhysning ska ske inte kan identifieras.

9 Avvisa. Att tillvarata svarandens rätt genom att neka verkställighet av formellt bristfällig ansökan så att verkställighet inte sker på felaktig grund Avgöra verkställbarhet. Mål med formell brist. Beslut om avvisning Redovisa information, Skapa redovisningshandling. I det här processteget (se syfte ovan) fattas ett beslut om avvisning om målet fortfarande är ofullständigt efter begäran om komplettering, t.ex. med fullmakt. Anmodan om komplettering måste ha skett skriftligt för att målet ska kunna avvisas. Om begärd komplettering med lagakraftbevis vid avhysning inte har skett inom föreskriven tid, och tiden för överklagande har gått ut, avvisas målet.

10 VÄLJA UTREDNINGSVÄG Hämta klassificeringsuppgifter. Att hämta dokumenterad och registrerad information om svaranden och sökanden så att val av utredningsstrategi kan ske Pröva ansökan, Underrätta. Underrättat mål med utgången avitid.* Klassificeringsinformation. En samlad bild av sådan dokumenterad och registrerad information om svaranden och sökanden som behövs för att välja utredningsstrategi Välja utredningsstrategi. * Det här processteget kan inledas utan att avitid har bevakats när det som i denna beskrivning avser avhysningsmål. I det här processteget (se syfte ovan) hämtas sådan information om svarande och sökanden som behövs för att i nästa steg kunna göra en klassificering och välja utredningsstrategi, dvs. strategi för hur avhysningen bör verkställas. Uppgifter om svaranden hämtas från INIT eller ansökan/utslaget för att kunna avgöra om avhysningen kräver speciell åtgärd ur säkerhetssynpunkt. Om svaranden ska avhysas p.g.a. störande beteende eller om svaranden är känd som hotfull kan polishandräckning bli aktuell.

11 Välja utredningsstrategi. Att välja en strategi för den inledande avhysningsutredningen så att den anpassas till det enskilda fallet Hämta klassificeringsuppgifter. Klassificeringsinformation. En samlad bild av sådan dokumenterad och registrerad information om svaranden och sökanden som behövs för att välja utredningsstrategi. Utredningsstrategi i handräckningsmål. - En strategi för hur handräckningsutredning ska inledas Hitta tillgångar resp. samla information, H Inleda anpassad handräckningsutredning. I det här processteget (se syfte ovan) bedömer KFM vilken avhysningsmetod som kan vara lämpligast. Valet kan påverkas utifrån vilka avtal som finns med hyresvärdar, geografiska avstånd, omständigheter som rör svarandens situation, mängden/antalet avhysningar, om egendomen ska tas omhand, säljas eller förstöras, farligt gods m.m. Val av metod påverkas av om avhysning ska ske från bostad/lokal eller från en öppen parkeringsplats. Vid avhysning från en öppen parkeringsplats blir det alltid fråga om ordinär avhysning. Valet av metod bestäms definitivt i processteget H Bestämma handräckningsmetod. Någon av följande metoder kan väljas: Stegvis avhysning: Sker i två steg med början att svaranden skiljs från besittningen. KFM behåller ansvaret för egendomen och utrymmet töms i ett andra steg. Först därefter återfår sökanden sin besittning. Egendomen tas om hand av KFM och magasineras. Fördel: Resurser anpassas till de faktiska förhållandena, inga onödiga kostnader uppstår. Samordningsvinster i det första steget genom att flera avhysningar kan genomföras samma dag. Nackdel: Två förrättningsresor för KFM genom att närvaro krävs när

12 12 egendomen forslas bort i ett andra steg. Risk att svaranden olovligen försöker ta sig in i utrymmet igen. Lås- och namnbyte: Svaranden skiljs från besittningen, egendomen tas om hand och förvaras av sökanden som återfår besittningen direkt. Förutsätter en överenskommelse mellan sökanden och KFM. Fördel: Inget behov av transportresurser, besparande av resurser och tid för KFM, fördelaktigt för sökande ur kostnadsperspektiv. Liten skadeståndsrisk för KFM. Nackdel: Risk att svaranden olovligen försöker ta sig in i utrymmet igen. Komplicerade avtal för hyresvärdar. Ordinär avhysning: Svaranden skiljs från besittningen, egendomen forslas bort direkt och sökanden återfår besittningen. Egendomen tas om hand av KFM och magasineras. Fördel: Endast ett förrättningstillfälle av KFM. Nackdel: Risk för onödiga/felaktiga resursbeställningar. Kräver större förberedande åtgärder av KFM innan verkställigheten. Större risk för att det p.g.a. en mer pressad situation blir svårare att dokumentera egendomen och att bedöma vilken egendom som ska utmätas, magasineras eller kastas. Ytterligare en avhysningsmetod är att förelägga svaranden att flytta.

13 HITTA TILLGÅNGAR RESP. SAMLA INFORMATION H Inleda anpassad handräckningsutredning. Att hämta grundläggande information om avhysningssituationen så att det går att avgöra vilka avhysningsförhållanden som behöver undersökas Välja utredningsväg, Välja utredningsstrategi. Utredningsstrategi i handräckningsmål. En strategi för hur handräckningsutredningen ska inledas. Grundläggande information. Grundläggande information om handräckningsförhållandena. H Klarlägga handräckningsförhållanden. I det här processteget (se syfte ovan) inleds utredningen utifrån den strategi som har planerats i föregående processteg, i syfte att få en kunskap om vilka förhållanden som behöver undersökas ytterligare. Vanligtvis hämtas grundläggande information om avhysningsförhållanden från svaranden och/eller sökanden, men kan även hämtas hos annan, t.ex. fastighetsskötare. Vilken typ av information som behövs, styrs av den avhysningsmetod som har planerats. Kontakt kan tas med svaranden för att informera denne om vad som händer vid avhysningen samt vilka risker och kostnader som kan uppkomma. Det är kostnadseffektivt för alla parter om svaranden flyttar eller själv tar hand om sin egendom. Gemensamt för de olika avhysningsmetoderna: Underrättelse om dag och tid skickas till sökanden, svaranden och socialtjänsten och i förekommande fall tredje man. Kontakt tas med sökanden för att ta reda på om låssmed behövs eller om sökanden kan öppna/byta lås själv. Låssmed beställs i förekommande fall.

14 14 Ur handläggarsynpunkt finns behov av att samla in information som i sig inte skapar något mervärde i processen, men som har betydelse för handläggaren när det gäller att vara förberedd inför förrättningen. Sådan information kan gälla t.ex. hur mycket egendom det finns, om det finns barn i familjen, husdjur, inneboende, andrahandsuthyrning. Vid avhysning från lokal: vilken typ av egendom som finns, om det bedrivs verksamhet, om egendom tillhör tredje man (leasing), om lokalen utgör arbetsplats för anställda eller andra och hur många. De faktiska förhållandena i avhysningssituationen blir emellertid klarlagda först i nästa processteg.

15 15 H Klarlägga handräckningsförhållanden. Att klarlägga avhysningsförhållandena så att en bedömning kan ske av vilka resurser som behövs för att genomföra avhysningen. H Inleda anpassad handräckningsutredning. Grundläggande information. Grundläggande information om avhysningsförhållandena. Klarlagda avhysningsförhållanden Bedöma information, H Bedöma resursbehov. Svaranden måste ha delgetts underrättelse om den sökta avhysningen och minst en vecka måste ha förflutit innan processteget inleds eftersom steget kan innebära att avhysningen påbörjas. Kontroll av att exekutionstiteln är verkställbar. I det här processteget (se syfte ovan) klarläggs avhysningsförhållandena så långt det är möjligt för att bedöma resursbehov, kostnader och förberedelser för genomförandet. Uppgifter som har framkommit under den inledande utredningen, från svaranden, sökanden eller annan, eller vid besök på avhysningsplatsen, kontrolleras. De faktiska förhållandena kan, oavsett vilken metod som används, vanligtvis klarläggas först när avhysningsförrättningen har inletts. Svaranden, sökanden eller annan kan i förekommande fall bidra med information till klarläggandet av förhållandena. Har fråga om förskott uppkommit sker klarläggandet som en översiktlig bedömning av den mängd och typ av egendom som kan förväntas påträffas.

16 BEDÖMA INFORMATION H Bedöma resursbehov. Att bedöma vilka resurser som behövs för att genomföra avhysningen och i förekommande fall beräkna förskottets storlek. H Klarlägga handräckningsförhållanden. Klarlagda handräckningsförhållanden. Kunskap om omfattning. En bedömning av vilka resurser som kan krävas för att verkställa den begärda avhysningen.. H Beräkna kostnader. I det här processteget (se syfte ovan) bedöms vilka resurser som behövs för ett genomförande av avhysningen. Som grund för bedömningen ligger de klarlagda avhysningsförhållandena, dvs. de faktiska förhållanden som konstateras på plats. Exempel på resursbehov vid avhysningar: Transport av egendom för förstöring eller förvaring. Magasineringsutrymmen. Låssmed och låsbyten. Omhändertagande och förvaring av husdjur. er av polisen och socialtjänsten. Annan särskild kompetens, t.ex. för demontering av egendom/anläggning m.m. vid avhysning från annat än bostad. Socialtjänsten ges möjlighet att vid behov göra sina insatser genom att KFM underrättar dem om avhysningsförhållandena.

17 17 H Beräkna kostnader. Att utifrån resursbehov beräkna kostnader så att förskott kan begäras in. H Bedöma resursbehov. Kunskap om omfattning. En bedömning av vilka resurser som kan krävas för att verkställa den begärda avhysningen. Underlag för val av åtgärd. Bedömning att åtgärd kan väljas Välja åtgärd, H Bestämma handräckningsmetod. I det här processteget (se syfte ovan) bedöms kostnader för de resurser som behövs för genomförandet av avhysningen så att det går att avgöra om förskott ska begäras. Om förskott ska begäras på den grunden att kostnaderna kan bli betydande sker det i det här processteget, dvs. först när det faktiska resursbehovet har blivit klarlagt. Förskott begärs in om kostnadsförhållandena påkallar detta. Förskott kan endast bli aktuellt vid stegvis avhysning eller ordinär avhysning. Förskott som påkallas av andra förhållanden än kostnadernas omfattning begärs in tidigare i processen. I normalfallet är det endast förskottsfrågan som föranleder beräkning av kostnader.

18 VÄLJA ÅTGÄRD H Bestämma handräckningsmetod. Att utifrån kända förhållanden bestämma definitiv avhysningsmetod så att relevanta förberedelser kan vidtas Bedöma information, H Beräkna kostnader. Underlag för val av åtgärd. Bedömning att åtgärd kan väljas. Vald handräckningsmetod. Ett avgörande att avhysning ska verkställas enligt vald metod. H Förbereda handräckning. I det här processteget (se syfte ovan) bestäms definitivt med vilken metod avhysningen ska utföras. Omständigheterna i det enskilda fallet är styrande vid val av metod. Valet av metod kan här komma att ändras utifrån om sökanden kan och vill magasinera egendomen, om svaranden har en ny bostad eller har möjlighet att anvisa plats dit egendomen kan flyttas, om det finns ett särskilt behov av att avhysningen genomförs snabbt, exempelvis beroende på störning, hot eller annat, om det finns en risk med att förvara egendomen i lägenheten under en period, om egendomen ska tas om hand, säljas eller förstöras, om egendomen kräver särskild hantering, exempelvis husdjur, farligt gods eller avfall.

19 UTFÖRA ÅTGÄRD H Förbereda handräckning. Att med ledning av kända fakta och vald avhysningsmetod förbereda avhysningen så att den kan genomföras Välja åtgärd, H Bestämma handräckningsmetod. Vald handräckningsmetod. Ett avgörande att avhysning ska verkställas. Genomförbar handräckning. H Verkställa handräckning. I det här processteget (se syfte ovan) förbereds genomförandet av avhysningen utifrån det resursbehov och de andra omständigheter som har framkommit i tidigare steg. Stegvis avhysning Beställning av behövliga resurser för borttransport av avhysningsgods sker i nästa processteg Verkställa handräckning. Lås och namnbyte Normalt beställs inga resurser. Ordinär avhysning De resurser som har bedömts som behövliga beställs, t.ex. transport, förvaring eller andra tjänster. Oavsett vilken avhysningsmetod som tillämpas kan, om det bedöms behövligt, polis kallas för att säkerställa genomförandet. Vid avhysning från bostad finns ibland behov hos handläggaren att för sin beredskap få besked om socialtjänsten avser att närvara. Innan avhysningstidpunkten kontaktas i sådant fall Socialtjänsten.

20 20 H Verkställa handräckning. Att genomföra avhysningen enligt vald metod så att sökandens anspråk tillgodoses. H Förbereda handräckning. Genomförbar handräckning. Verkställd handräckningsåtgärd. Återställd besittning Vidta följdåtgärder, H Hantera egendom. Svaranden har delgetts underrättelse om den sökta avhysningen och minst en vecka har förflutit innan avhysningsförrättningen inleddes genom att processteget H Klarlägga handräckningsförhållanden påbörjades. Begärt förskott ska vara inbetalt. I det här processteget (se syfte ovan) verkställs avhysningen enligt den metod som valts, så att sökandens anspråk tillgodoses. Avhysningen verkställs genom att svaranden skiljs från besittningen, avhysningsgodset omhändertas och bostaden eller lokalen överlämnas i sökandens besittning, t.ex. genom överlämnande av nycklar. Stegvis avhysning Avhysningen görs i två steg, vid olika tillfällen och vanligtvis med några dagars mellanrum. I det första skiljs svaranden från besittningen och i det andra borttransporteras avhysningsgodset varefter sökanden återfår besittningen. Därigenom är avhysningen genomförd. Vid avhysning från annat än bostad: Beslut kan fattas att egendom ska säljas och/eller förstöras. Lås och namnbyte Avhysningen görs i ett steg och sökanden, som omhändertar avhysningsgodset, återfår besittningen direkt. Därigenom är avhysningen genomförd. Om avtal om magasineringen inte skrivits under tidigare, görs det i detta steg. Ordinär avhysning Avhysningen görs i ett steg, sökanden återfår besittningen direkt efter att

21 21 avhysningsgodset transporterats bort. Därigenom är avhysningen avslutad. Vid avhysning från annat än bostad: Beslut kan fattas att egendom ska säljas och/eller förstöras. För alla metoderna gäller att avhysningsförrättningen dokumenteras. Förteckning upprättas över vilket avhysningsgods som finns och vilket skick det befinner sig i. Fotografering/videofilmning/packlista kan användas som ett komplement. Avhysningsgods som skall förvaras transporteras till magasinering eller lämnas kvar i sökandens vård. Gods som bedöms vara sopor ska dokumenteras men kan sedan slängas.

22 VIDTA FÖLJDÅTGÄRDER H Hantera egendom. Att förvara och hålla avhysningsgods tillgängligt så att svaranden kan hämta den Utföra åtgärd, H Verkställa handräckning. Verkställd handräckningsåtgärd. Återställd besittning. Avslutad hantering av egendom. H Hantera kostnader. I det här processteget (se syfte ovan) hanteras egendom som ska förvaras viss tid. I normalfallet förvaras avhysningsgods efter avhysning från bostad genom magasinering under tre månader. Magasinering av avhysningsgods utförs i normalfallet efter upphandling av extern tjänst för ändamålet, men kan även utföras av sökanden enligt särskilt avtal (lås- och namnbytesmetoden). Svaranden underrättas om var och under vilken tid egendomen förvaras. Under den tiden har svaranden, eller i förekommande fall, tredje man, möjlighet att hämta sin egendom. Vid avhysning från annat än bostad kastas egendomen i normalfallet.

23 23 H Hantera kostnader. Att redovisa kostnader för magasinering av avhysningsgods så att det går att avgöra hur de ska tas ut. H Hantera egendom. Avslutad hantering av egendom. Avslutad handräckning Redovisa information, Skapa redovisningshandling. I det här processteget (se syfte ovan) hanteras kostnader som har uppstått på grund av hantering av avhysningsgods. Kostnaderna tas ut av svaranden om så är möjligt, i annat fall av sökanden om de avser annat än förvaring. Kostnad för förvaring som inte kan tas ut av svaranden eller genom försäljning stannar på staten. Förvarat avhysningsgods som inte har lösts ut efter viss tid ska säljas om det inte är uppenbart att det saknar försäljningsvärde, då det får slängas. Efter avslutad förvaring upprättas redovisning som visar gods som har slängts, vilket gods som har sålts, på vilket sätt det har sålts, försäljningssumma, förvaringskostnad samt uppkommet överskott resp. underskott. Försäljning av avhysningsgods utförs av extern tjänst som har upphandlats för magasineringen.

24 REDOVISA INFORMATION Skapa redovisningshandling. Att sammanställa information så att parterna kan informeras om vad som har skett under målets handläggning Pröva ansökan, Avslå Pröva ansökan, Avvisa Vidta följdåtgärder, H Hantera kostnader. Beslut om avslag (från Pröva ansökan, Avslå). Beslut om avvisning (från Pröva ansökan, Avvisa). Avslutad handräckning (från Vidta följdåtgärder, H Hantera kostnader). Sammanställd information Distribuera information och handlingar. I det här processteget (se syfte ovan) hämtas och sammanställs viss information och handlingar som ska distribueras. När avhysning har verkställts sammanställs information om verkställd avhysning. Målet avregistreras i systemet efter det att försök har gjorts att ta ut kostnaderna från svaranden. Redovisningsinformation sammanställs till sökanden. Svaranden får information genom bevis om verkställd avhysning. Om beslut om avslag eller avvisning har fattats sammanställs beslutsinformation utifrån vad som har avgjorts i processtegen Avgöra verkställbarhet. Informationen innehåller bl.a. uppgift om motiveringen till beslutet, vem som har fattat det och hur det kan överklagas. Om förskott begärts men inte betalats in avvisas ansökan.

25 25

26 Distribuera information och handlingar. Att sända information till parterna så att de kan få kännedom om vad ansökan om verkställighet har resulterat i Skapa redovisningshandling. Sammanställd information. Lämnad information Sökande Ombud Svarande I det här processteget (se syfte ovan) skickas sammanställd information och handlingar till olika mottagare. Bevis om verkställd avhysning skickas till svaranden. Information om avslutat avhysningsmål skickas till sökande. Information om att svaranden har avhysts från adressen, samt i förekommande fall uppgift om ny adress, skickas till folkbokföringen.

Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser.

Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser. Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser. Figur 1 Kronofogdens övergripande processkarta Riksdag, regering,

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan...2 1.1.2 Pröva ansökan...6 1.2.1 Välja utredningsväg...11 1.2.2 Hitta

Läs mer

BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN

BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN 1 BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 3 för resp. processteg i nivå 2 1.1 FÖRBEREDA... 2 1.2 EFTERSÖKA... 6 1.3 SÄKRA BEVIS... 9 1.4 REDOVISA...11 2 1.1. FÖRBEREDA 1.1.1

Läs mer

BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN

BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN 1 BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan... 2 1.2.1 Välja utredningsväg... 6 1.2.2 Hitta tillgångar resp. samla

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN. Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär.

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN. Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär. 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär. Innehåll 1.2.3 Bedöma information... 2 1.2.4 Välja åtgärd... 4 1.2.4 Välja åtgärd,

Läs mer

Det här avsnittet berör samtliga steg i verkställighetsprocessen, men tyngdpunkten ligger på Verkställa. 1.1 Definition och syfte

Det här avsnittet berör samtliga steg i verkställighetsprocessen, men tyngdpunkten ligger på Verkställa. 1.1 Definition och syfte Avlägsnande, Avsnitt 1 1 1 Avlägsnande Definition Det här avsnittet berör samtliga steg i verkställighetsprocessen, men tyngdpunkten ligger på Verkställa. 1.1 Definition och syfte Avlägsnande utgör en

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken

Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken % Kronofogden 1(7) Nr Dnr 801-4916-09/121 Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken 1 Sammanfattning En avhysning kan delas upp så att den till viss del verkställs enligt

Läs mer

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader 2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader Dnr 801 4916-09 /121 2009-03-09 Förrättningskostnader ska tas ut på sätt som beskrivs i den bifogade rättsliga promemorian. Sven Kihlgren Processägare Rättslig

Läs mer

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Beslutad av Ulrika Lindén Beslut Dokumentägare Beslutsdatum Dnr Ulrika Lindén 2018-12-20 840 26999-18/121 Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Ställningstagandet 13/08/IND rörande Delgivning genom

Läs mer

ALLAS LIKHET INFÖR LAGEN

ALLAS LIKHET INFÖR LAGEN NYHETER M.M. 2012-10-31 ALLAS LIKHET INFÖR LAGEN I 1 kap 9 regeringsformen (RF) objektivitetsprincipen som innebär att myndigheter och domstolar i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december 2017 Ö 185-17 PARTER Klagande Holmenkvarnen 5 AB, 556710-2388 c/o JM AB 169 82 Stockholm Ombud: Jur. kand. OB Motpart Skatteverket

Läs mer

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer.

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer. % Kronofogden 1(5) 2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning Beslut om utmätning ska delges som huvudregel. Delgivning kan underlåtas när kostnaderna för delgivningsförfarandet inte uppvägs av den utmätta

Läs mer

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Viktig för att allmänheten ska ha ett stort förtroende för att uppgifterna sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt Ger en struktur för kontakterna

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 5 av processtegen B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra samt B 1.3.2.2 a Sälja. 2 B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra Processled

Läs mer

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning 832 6511-13/121 1(5) Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning (Ersätter ställningstagande 4/08/IND) Om behov av försegling uppstår, t.ex.

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(6) 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande rutin tillämpas.

Läs mer

LVM FÖRFARENDE - RUTIN

LVM FÖRFARENDE - RUTIN Individ- och familjeomsorgen Socialförvaltningen LVM FÖRFARENDE - RUTIN Handläggare: Befattning: Pernilla Lindqvist 1:e socialsekreterare Upprättad: 2014-01-01 Version: 1 OMEDELBART OMHÄNDERTAGANDE JML

Läs mer

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna )

Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande för domännamn i toppdomänen.se ( Förfarandereglerna ) (I händelse av konflikt ska den svenska versionen av Förfaranderegler för alternativt tvistlösningsförfarande

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(8) 808 2744-11/121 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande

Läs mer

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting

Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen (2017:900) Förbundsjurist Staffan Wikell Sveriges Kommuner och Landsting Förvaltningslagen-Allmänt Prop. 2016/17:180 SFS 2017:900 Trädde i kraft 2018-07-01 Förvaltningslagen omfattar

Läs mer

FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING

FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING FÖRVALTNINGS- OCH KOMMUNALRÄTT I FÖRÄNDRING Lars Bejstam 5 februari 2018 1 NY KOMMUNALLAG En ny kommunallag, SFS 2017:725 har trätt i kraft den 1 januari 2017. Lagen ska ge goda förutsättningar för den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut; SFS 2005:500 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET

DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET DELEGATIONEN REKOMMENDATION 5 1 (5) FÖR KONKURSÄRENDEN 1.9.2004 BOFÖRVALTARENS REDOGÖRELSE- OCH INFORMATIONSSKYLDIGHET 1 ALLMÄNT Boförvaltaren skall informera borgenärerna om läget beträffande realiseringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tvistlösningsförfarande i ärenden som rör skatteavtal inom Europeiska unionen Publicerad den 15 oktober 2019 Utfärdad den 10 oktober 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Ulrika Lindén 840 26458-18/121 1(7) Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Vid tvångsförsäljning ska följande förfarande och formkrav jämte bifogad promemoria tillämpas. Underrättelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga; SFS 2003:406 Utkom från trycket den 23 juni 2003 utfärdad den 12 juni 2003. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU40 Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lagändringar som ska minska risken

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning I N F O R M A T I O N KFM 926 utgåva 7. Utgiven i JANUARI 2008. Betalningsföreläggande och handräckning I den här broschyren beskrivs hur en ansökan till Kronofogden ska vara utformad, vilka typer av ärenden

Läs mer

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) Ansökan för Vårdgivare med huvuduppdrag 1. Rehabilitering långvarig smärta med eller utan samsjuklighet och för utmattningssyndrom eller 2. Planerad specialiserad neurologisk rehabilitering Specialistläkarmottagning

Läs mer

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan

Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Juridisk vägledning Reviderad november 2012 Mer om Förvaltningslagens regler om handläggning i skolan Förvaltningslagens bestämmelser gäller för skolor med offentlig huvudman. Förvaltningslagens bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet av beslut om förverkande inom Europeiska unionen; SFS 2011:423 Utkom från trycket den 28 april 2011 utfärdad den 14 april 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete Avgränsning av tillsynsområdet Förelägganden enligt miljöbalken

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2015-09-08 B E S L U T Orexo AB FI Dnr 15-8937 Verkställande direktören Nikolaj Sörensen Delgivning nr 2 Box 303 751 05 Uppsala Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedish Orphan Biovitrum AB (publ) FI Dnr 15-13122 c/o advokat Patrik Marcelius Delgivning nr 2 Mannheimer Swartling Advokatbyrå Box 1711 111 87 Stockholm Finansinspektionen Box

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förvaltningslag; utfärdad den 28 september 2017. SFS 2017:900 Utkom från trycket den 10 oktober 2017 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen SFS nr: 2003:69 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen Utfärdad: 2003-02-27 Ändring införd: t.o.m. SFS 2013:450

Läs mer

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogden BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogdemyndigheten GÄVLEBORGS LÄN 801 2 9 GÄVLE FÖRELÄGGANDE Datum 2010-12-29 840107*9622 Målnummer

Läs mer

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m.

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. 1(8) Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. Vid prövningen av ansökningar om verkställighet där Försäkringskassan trätt i barnets ställe enligt 19 kap. 28-29 socialförsäkringsbalken

Läs mer

Riktlinje Socialt boende

Riktlinje Socialt boende Ansvarig för rutin Anna Fritzheimer Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden, 2016-06-29 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: 2016.0534-1 Tills vidare

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet 2015-05-25 BESLUT Precise Biometrics AB FI Dnr 15-5886 Verkställande direktören Håkan Persson Delgivning nr 2 Box 798 220 07 Lund Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom

Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom Riktlinjer för hantering av skadeståndsärenden i samband med skada på kommunens egendom Begrepp Skadeståndsansvar uppstår när någon uppsåtligen eller på grund av vårdslöshet vållar skada på egendom och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om verkställighet av frivårdspåföljder; SFS 1998:642 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Villkorlig

Läs mer

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Tvistlösningsnämndens namn ska vara Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd ( FRN ). Huvudman för FRN är Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd FRN

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov

Läs mer

Utredning om förvaring av vräktas tillhörigheter samt förutsättningarna för att använda lägenheter ur Bostadssnabben till jourbostäder

Utredning om förvaring av vräktas tillhörigheter samt förutsättningarna för att använda lägenheter ur Bostadssnabben till jourbostäder Socialtjänstförvaltningen STABEN Handläggare: Christina Högblom Tfn: 08-508 25 606 Anette Agenmark Tfn: 08-508 25 008 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-08-16 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-09-20 DNR105-464/2005 SID 1

Läs mer

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten

Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten 1 Nacka kommuns grunder för handläggning och dokumentation inom socialtjänsten Antagna av Socialtjänstens ledningsgrupp 20090128 2 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 3 Underlag 3 Flödesschema 4 Anmälan

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2014:655 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-10-17 BESLUT NGS Group Aktiebolag FI Dnr 13-7791 Holländargatan 13 111 36 STOCKHOLM Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument Finansinspektionen

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

BESLUT. Föreläggande enligt 13 kap. 8 socialtjänstlagen (2001:453), SoL

BESLUT. Föreläggande enligt 13 kap. 8 socialtjänstlagen (2001:453), SoL /(\ BESLUT 1nspekt1onen för vård och omsorg 2015-07-02 Dnr 8.7.1-21178/2015 1(5) Avdelning syd SvenLewin Sven.Lewin@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Båstads kommun 269 80 BÅSTAD Huvudman Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

ANSÖKAN om direktåtkomst till fartygsregistret

ANSÖKAN om direktåtkomst till fartygsregistret ANSÖKAN om direktåtkomst till fartygsregistret Skicka Namn, postadress, telefon-nr dagtid, ev. handläggare Ingivare / Kontaktperson Organisationsnummer, organisationens namn, postadress Sökanden I enlighet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om administrativt samarbete inom Europeiska unionen i fråga om beskattning; SFS 2012:848 Utkom från trycket den 14 december 2012 utfärdad den 6 december 2012. Regeringen

Läs mer

Verkställighet. Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 1.0

Verkställighet. Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 1.0 1(20) Verkställighet Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 1.0 www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Sammanfattning. Ett nytt avlägsnandeförfarande

Sammanfattning. Ett nytt avlägsnandeförfarande Sammanfattning Ett nytt avlägsnandeförfarande En markägare som vill få hjälp att flytta på en otillåten bosättning som har etablerats på hans eller hennes mark kan vända sig till Kronofogdemyndigheten

Läs mer

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2019-03-28 3.5.1 Diarienummer 6551/2018 NN Göteborgs stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Tillsyn Göteborgs stads hantering av ärende rörande bostadsanpassningsbidrag Slutsatser

Läs mer

Beslut om betalningsföreläggande Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.0

Beslut om betalningsföreläggande Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.0 1(18) Beslut om Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.0 www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) Bilaga 3 PVS-714-2720/11 1(5) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN Box 12256 102 26 Stockholm nedan kallad RPS och Företaget AB, org.nr. : Kontaktmän hos RPS och Företaget. RPS: (projektansvarig)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 3903-03 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ställföreträdare: Verksjurist NM MOTPART HÖ Ombud: Advokat UT SAKEN Utmätning

Läs mer

Lag. om ändring av utsökningsbalken

Lag. om ändring av utsökningsbalken Lag om ändring av utsökningsbalken I enlighet med riksdagens beslut upphävs i utsökningsbalken (705/2007) 1 kap. 34 2 mom., ändras 1 kap. 31 4 mom., 3 kap. 1 1 mom., 5 1 mom., 11 1 och 2 mom., 38, 39 2

Läs mer

Hyresförhandlingslag (1978:304)

Hyresförhandlingslag (1978:304) Hyresförhandlingslag (1978:304) Källa: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1978:304 Datum: 26 januari 2010 Inledande bestämmelser 1 Förhandling om hyresförhållanden i fråga om bostadslägenheter

Läs mer

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-08-15 Dnr STYR 2019/1260 Rektor Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet Överklagbara beslut Vissa av de beslut som universitetet fattar kan överklagas. I de flesta fall sker överklaganden

Läs mer

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet.

HFD 2013 ref 63. Arbetslöshetskassan bestred bifall till överklagandet. HFD 2013 ref 63 Synnerliga skäl har ansetts föreligga för att godta kassakort som lämnats in efter utgången av niomånadersfristen i 47 a lagen om arbetslöshetsersättning. Lagrum: 47 a lagen (1997:238)

Läs mer

Växtförädlarrättsförordning (1997:383)

Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Växtförädlarrättsförordning (1997:383) Svensk författningssamling 1997:383 t.o.m. SFS 2011:600 SFS nr: 1997:383 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1997 06 05 Ändrad: t.o.m. SFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård; SFS 2000:354 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om tillgodoräknande av hel kurs på grund- och avancerad nivå ANVISNING Gäller från och med Diarienummer 2015-11-11 V-2015-0798 Sammanfattning Anvisningen ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

18 Lag (1978:880) om betalningssäkring. tullar och avgifter. Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79

18 Lag (1978:880) om betalningssäkring. tullar och avgifter. Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79 Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79 18 Lag (1978:880) om betalningssäkring för skatter, tullar och avgifter Ändringar införda t.o.m. SFS 2003:649 Inledande bestämmelser 1 För att säkerställa

Läs mer

Ett mål om utfående av allmän handling har inte kunnat inledas när talan förs anonymt.

Ett mål om utfående av allmän handling har inte kunnat inledas när talan förs anonymt. HFD 2014 ref 28 Ett mål om utfående av allmän handling har inte kunnat inledas när talan förs anonymt. Lagrum: 3 och 5 förvaltningsprocesslagen (1971:291); 2 kap. 14 tredje stycket och 15 tryckfrihetsförordningen.

Läs mer

Utdrag ur föräldrabalken

Utdrag ur föräldrabalken Utdrag ur föräldrabalken Inledande bestämmelser 1 Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Ärendebeteckning 958 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2012-01-13 Diarienummer 1363-1790/2011 NN Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här hittar du central och detaljerad fakta om registrering av livsmedelsanläggningar med till exempel frågor inför

Läs mer

Delgivningsförordning (2011:154)

Delgivningsförordning (2011:154) Delgivningsförordning (2011:154) Inledande bestämmelser 1 [7061] Denna förordning innehåller bestämmelser som kompletterar delgivningslagen (2010:1932) ([7001] o.f.). Begrepp och uttryck i förordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 1653-6665 Utgivare: Elisabeth Lager FARK Strafftid Utkom från trycket den 21 mars 2019 Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om inledande av verkställighet

Läs mer

1(12) Betalningsföreläggandeenheten SÄRSKILD HANDRÄCKNING. Datum 2013-04-16

1(12) Betalningsföreläggandeenheten SÄRSKILD HANDRÄCKNING. Datum 2013-04-16 1(12) SÄRSKILD HANDRÄCKNING Webbplats: www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 50 Skeppsbrogatan 41 0771-529 400 010-573 8970 971

Läs mer

Delgivningslag (2010:1932)

Delgivningslag (2010:1932) Smugglingslagen m.m./delgivning 1 Inledande bestämmelser 1 [7001] Denna lag gäller när delgivning ska ske i mål eller ärende hos domstol eller annan myndighet eller när delgivning i annat fall ska ske

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9690-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten Gränspolisavdelningen 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag enligt SFS 1992:1574

Ansökan om bostadsanpassningsbidrag enligt SFS 1992:1574 Skickas till: Eslövs kommun Miljö och Samhällsbyggnad 241 80 Eslöv Ansökan om bostadsanpassningsbidrag enligt SFS 1992:1574 1 Handlingar till ansökan Intyg från arbetsterapeut eller annan medicinskt sakkunnig

Läs mer

Barnperspektivet i avhysningsärenden

Barnperspektivet i avhysningsärenden Barnperspektivet i avhysningsärenden 2002:25 Barnperspektivet i avhysningsärenden Publikation 2002:25 ISSN 1403-168X Rapportansvariga: Monica Nilsson Produktion: Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Socialenheten

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Häktesförordning; utfärdad den 22 december 2010. SFS 2010:2011 Utkom från trycket den 30 december 2010 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll och tillämpningsområde

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

SvFF har fastställt följande tidtabell och slutdatum för licensprocessen: De sökande ska återsända begärda handlingar senast den 31 mars

SvFF har fastställt följande tidtabell och slutdatum för licensprocessen: De sökande ska återsända begärda handlingar senast den 31 mars 5. LICENSPROCESSEN 5.1 INLEDNING I detta kapitel beskrivs licensprocessen inom klubblicenssystemet. SvFF:s hantering av licensprocessen är föremål för årlig granskning mot de av UEFA fastställda administrativa

Läs mer

Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Smugglingslagen m.m./internationellt tullsamarbete 1 Inledande bestämmelser 1 [8521] Vad i denna lag sägs om skatt gäller även allmän avgift samt ränta på skatt eller allmän avgift och administrativa pålagor

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 oktober 2013 Ö 3016-12 Ö 3017-12 Ö 3020-12 KLAGANDE 1. Gunvor Axelssons dödsbo 2. SA 3. SGA Ombud för 1 3: Advokat PB MOTPART MW Ombud:

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm Enhet 15 BESLUT 2015-01-23 Meddelat i Stockholm Mål nr 1065-15 1 SÖKANDE Bruynzeel Storage Systems AB, 556207-1729 Ombud: Peter Larsson Bruynzeel Storage Systems AB Box 2140 433 02 Sävedalen MOTPART Polismyndigheten

Läs mer

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav 1(9) Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Vid tvångsförsäljning ska följande förfarande och formkrav jämte bifogad promemoria tillämpas. Bostadsrättshavaren ska skriftligen underrättas

Läs mer