BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN"

Transkript

1 1 BETALNINGSSÄKRINGSPROCESSEN Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå Registrera ansökan Välja utredningsväg Hitta tillgångar resp. samla information Bedöma information Välja åtgärd Utföra åtgärd Vidta följdåtgärder Redovisa information... 24

2 REGISTRERA ANSÖKAN Betalningssäkringsmål Föra in uppgift i databas. Att registrera uppgifter från ansökan i datasystem så att den kan identifieras och bearbetas samt bli tillgänglig för parter och andra intressenter. Skatteverket Tullverket Ansökan om verkställighet avseende betalningssäkring. Registrerad information Bedöma kompletteringsbehov. I det här processteget (se syfte ovan) tas ansökan om verkställighet emot och ankomststämplas. Mottagandet sker antingen manuellt via post, telefax eller vid besök. Målet ges ett diarienummer. Uppgifter om diarienummer, ankomstdatum, parter och vilken typ av verkställighet som sökts är nödvändiga för att registrera in målet i datasystemet. Genom registreringen blir informationen tillgänglig i datasystemet för bearbetning och för allmänheten.

3 3 Betalningssäkringsmål Bedöma kompletteringsbehov. Att bedöma innehållet i målet och ge sökanden tillfälle att avhjälpa eventuell brist innan det avgörs om målet är verkställbart Föra in uppgift i databas. Registrerad information. Fullständigt mål Ofullständigt mål Pröva ansökan, Avgöra verkställbarhet I det här processteget (se syfte ovan) görs en bedömning om ansökan behöver kompletteras med någon uppgift eller handling. T.ex.: om parterna i målet överensstämmer med exekutionstitel, om behörig företrädare undertecknat ansökan, om rätt handlingar finns i målet. Om brist föreligger anmodas sökanden att komplettera sin ansökan skyndsamt. Anmodan bevakas.

4 PRÖVA ANSÖKAN Betalningssäkringsmål Avgöra verkställbarhet. Att genom en formell prövning avgöra om målet är verkställbarhet så att parternas rätt tillvaratas Registrera ansökan, Bedöma kompletteringsbehov. Fullständigt mål Ofullständigt mål Verkställbart mål Mål med formell brist Välja utredningsväg, Hämta klassificeringsuppgifter Avvisa I det här processteget (se syfte ovan) görs en bedömning om målet är verkställbart. Det görs en prövning om formella krav är uppfyllda, t.ex. med avseende på exekutionstitel. I betalningssäkringsmål görs ingen materiell prövning varför det inte blir aktuellt att avslå en ansökan. Åtgärden avvisa är ytterst sällsynt och förekommer i princip aldrig.

5 5 Betalningssäkringsmål Avvisa. Att tillvarata gäldenärens rätt genom att neka verkställighet av formellt bristfällig ansökan så att verkställighet inte sker på felaktig grund Avgöra verkställbarhet. Mål med formell brist Beslut om avvisning Skapa redovisningshandling I det här processteget (se syfte ovan) fattas ett beslut om avvisning om målet fortfarande är ofullständigt efter begäran om komplettering. Anmodan om komplettering måste ha skett skriftligt för att målet ska kunna avvisas.

6 VÄLJA UTREDNINGSVÄG Betalningssäkringsmål Hämta klassificeringsuppgifter. Att hämta dokumenterad och registrerad information om mål och gäldenär så att val av utredningsstrategi kan ske Pröva ansökan, Avgöra verkställbarhet Verkställbart mål. Klassificeringsinformation. En samlad bild av sådan dokumenterad och registrerad information om mål och gäldenär som behövs för att välja utredningsstrategi Välja utredningsstrategi. I det här processteget (se syfte ovan) hämtas sådan information om mål och gäldenär som behövs för att i nästa steg kunna göra en klassificering och välja utredningsstrategi, dvs. avgöra hur efterforskning av tillgångar ska ske. Sådan information finns dels i ansökan, dels i olika register (t.ex. INIT, Skattekonto, Näringslivsregister). I förekommande fall, i gäldenärsjournal och vid kontakt med sökande (se punkten övrigt ). Mängden och typen av information som finns tillgänglig i dessa källor kan variera stort. Har gäldenären t.ex. varit föremål för tillgångsundersökning eller åtgärder tidigare, eller om det pågår tillgångsundersökning eller åtgärder, finns det vanligtvis mer uppgifter att hämta. Exempel på uppgifter som hämtas om mål: Uppgift i ansökan om anvisad egendom till betalningssäkring Beloppets storlek och vad fordran avser. Exempel på uppgifter som hämtas om gäldenär: Om gäldenären är en juridisk eller fysisk person. Om gäldenären bedriver näringsverksamhet: typ och omfattning av verksamheten. Uppgift om pågående eller avslutade åtgärder och tillgångsundersökningar.

7 7 Endast i sällsynta undantagsfall kan det finnas skäl att underrätta gäldenären om ärendet. Ett exempel kan vara att ärendet är kommunicerat i Länsrätten eller egendom förvarstagen med full täckning. Arbetet med att förbereda verkställigheten kan starta innan ansökan om verkställighet lämnas in. Detta sker genom att sökanden tar kontakt med KFM och lämnar information om kommande verkställighet. Uppgifterna kan bestå av vilken dag som ansökan lämnas in till Länsrätten, när verkställighet lämpligen kan ske, uppgift om gäldenärens verksamhet och arten av denna, information om tillgångar med mera. Innan ett beslut om betalningssäkring meddelas förekommer det att granskningsledaren begär biträde av KFM i samband med att denne tar egendom i förvar. KFM:s åtgärder i detta skede kan bestå av: - registerforskning i offentliga register, - bedömning av eventuell lämnad information om tillgångar, t.ex. uppgift om förvarstagen egendom.

8 8 Betalningssäkringsmål Välja utredningsstrategi. Att välja en strategi för tillgångsundersökningen så att den anpassas till det enskilda fallet Hämta klassificeringsuppgifter. Klassificeringsinformation. En samlad bild av sådan dokumenterad och registrerad information om mål och gäldenär som behövs för att välja utredningsstrategi. Utredningsstrategi i betalningssäkringsmål Hitta tillgångar resp. samla information, Inleda anpassad tillgångsundersökning. Val av utredningsstrategi anpassas utifrån gäldenär och den information som sökanden lämnat, exempelvis om förvarstagen egendom. Om förvarstagen egendom finns kan processteget 1.2.2, Hitta tillgångar resp. samla information, förbigås.

9 HITTA TILLGÅNGAR RESP. SAMLA INFORMATION Betalningssäkringsmål Inleda anpassad tillgångsundersökning. Att söka uppgifter som ger indikationer om tillgångar och andra förhållanden så att tillgångsundersökningen kan anpassas och därigenom effektiviseras Välja utredningsväg, Välja utredningsstrategi Bedöma information, Bedöma ytterligare utredningsbehov. Utredningsstrategi i betalningssäkringsmål. En strategi för hur tillgångsundersökning ska inledas. Behov av ytterligare tillgångsundersökning. En bedömning att mer information om gäldenärens tillgångsförhållanden behövs. Tillgångsindikationer. Information som tyder på att gäldenären kan äga tillgång Undersöka tillgångsförhållanden. I det här processteget (se syfte ovan) inleds tillgångsundersökningen genom att uppgifter som indikerar tillgångar och andra förhållanden hämtas så att den fortsatta tillgångsundersökningen kan inriktas utifrån dessa. Efterforskningen inleds i omfattning och inriktning utifrån den strategi som har lagts fast i föregående processteg. Uppgifter om tillgångar och andra förhållanden hämtas i normalfallet främst från sökanden och olika register. Uppgifter efterforskas i de register KFM har tillgång till och, i förekommande fall, gäldenärsjournal. Uppgifter söks generellt i beskattningsdatabasen, bilregistret och Näringslivsregistret. Uppgifter som tyder på att gäldenären kan äga viss tillgång kan vara registeruppgift eller uppgift från gäldenären (om t.ex. bil, fastighet, värdepapper, inkomst, bankkonto). Indikationer om andra förhållanden kan vara registeruppgift eller uppgift från gäldenären om civilstånd, försörjningsbörda, boendeförhållanden m.m.

10 10 Med tanke på målets karaktär är det inte aktuellt att i inledningsskedet hämta uppgifter från gäldenären.

11 11 Betalningssäkringsmål Undersöka tillgångsförhållanden. Att utifrån indikationer om tillgångsförhållanden undersöka om gäldenären äger tillgångar så att det går att avgöra om de kan betalningssäkras Inleda anpassad tillgångsundersökning. Tillgångsindikationer. Information som tyder på att gäldenären kan äga tillgång. Klarlagda tillgångsförhållanden Bedöma information, Bedöma tillgång. I det här processteget (se syfte ovan) fortsätter tillgångsundersökningen genom att de uppgifter som i föregående processteg indikerade vissa tillgångsförhållanden undersöks och kontrolleras. Vilka undersökningsinsatser som behövs beror på vilken information som föreligger i det enskilda fallet. Tillgångsundersökningen avgränsas utifrån denna och den strategi som har styrt den inledande tillgångsundersökningen. Val av åtgärd styrs utifrån hur stor risken är att egendomen kan skingras eller görs oåtkomlig för verkställighet. I anslutning till att tillgångar påträffas i tillgångsundersökningen utreds eller bedöms också äganderättsförhållandena betr. dessa. Samma förfaringssätt och bedömning sker avseende förvarstagen egendom. Om tredje man bedöms kunna lämna upplysningar om tillgångar och andra förhållanden görs riktade förfrågningar per telefon och fax t.ex. till: t.ex. banker resp. VPC om banktillgodohavande, fonder, aktier, inskrivningsmyndighet, fastighetsägare, bostadsrättsförening, panthavare m.fl. om fastighet eller hyres- och bostadsrätt, sekundogäldenär om kundfordringar. Upplysningar om tillgångar kan även efterforskas i räkenskapshandlingar. Förrättning i verksamhetslokal resp. bostad sker i normalfallet om fordran inte kan bli täckt genom verkställighet på mindre ingripande sätt vid

12 12 tillämpning av utmätningsordningen. Vidare kan tillgångar efterforskas på annan plats där de förväntas kunna påträffas. Delgivning av Länsrättens beslut sker då kontakt erhålls med gäldenären. Vid kontakt med gäldenären informeras även om möjligheten att ställa säkerhet. Efter prövning av erbjuden säkerhet kan förfarandet avbrytas och hävning i Länsrätten sker i förekommande fall.

13 BEDÖMA INFORMATION Betalningssäkringsmål Bedöma tillgång. Att bedöma gäldenärens tillgångar så att det går att avgöra om betalningssäkring ska ske Hitta tillgångar resp. samla information, Undersöka tillgångsförhållanden. Klarlagda tillgångsförhållanden Betalningssäkringspotential - Kunskap huruvida det är möjligt att betalningssäkra tillgångar som tillhör gäldenären Bedöma ytterligare utredningsbehov. I det här processteget (se syfte ovan) bedöms informationen om gäldenärens tillgångförhållanden. Bedömningen innefattar i huvudsak tillgångens ekonomiska värde, beneficieprövning, dvs. om tillgången helt eller delvis ska förbehållas gäldenären, samt kostnader för det exekutiva förfarandet. Utifrån dessa kriterier bedöms om tillgången har ett övervärde som kan tas i anspråk genom betalningssäkring. Kostnader för det exekutiva förfarandet som t.ex. omhändertagande (transportkostnad och magasineringskostnad), värderingskostnad, försäljningskostnader m.m. beräknas. Kostnadsaspekten är av särskild betydelse eftersom egendomen vanligtvis förvaras under en längre tid.

14 14 Betalningssäkringsmål Bedöma ytterligare utredningsbehov. Att bedöma om ytterligare tillgångar skulle kunna påträffas och/eller om det finns underlag för att välja åtgärd Bedöma tillgång. Betalningssäkringspotential- Kunskap huruvida det är möjligt att betalningssäkra tillgångar som tillhör gäldenären. Underlag för val av åtgärd. Bedömning att åtgärd kan väljas. Behov av ytterligare tillgångsundersökning. Bedömning att ytterligare tillgångsundersökning behövs Välja åtgärd, Bestämma åtgärd Hitta tillgångar resp. samla information, Inleda anpassad tillgångsundersökning. I det här processteget (se syfte ovan) bedöms om det är möjligt att betalningssäkra tillgångar som tillhör gäldenären. Bedömningen kan antingen ligga till grund för val av åtgärd i nästa steg, dvs. betalningssäkra tillgång och/eller leda fram till att ytterligare utredning av gäldenärens tillgångsförhållanden behöver göras. I samband med betalningssäkring blir det ofta aktuellt att säkra egendom omgående innan hela tillgångssituationen blivit utredd. Situationer som ger underlag för val av åtgärd: - Det konstateras att det finns tillgång som går att betalningssäkra. - Det konstateras att det inte finns tillgång som går att betalningssäkra och inga indikationer finns som tyder på att tillgångar skulle kunna påträffas vid ytterligare efterforskning vilket meddelas sökanden. - Det konstateras att de bedömda tillgångarna inte täcker skulden och inga indikationer finns som tyder på att tillgångar skulle kunna påträffas vid ytterligare efterforskning. Situationer som leder till behov av mer information: - Det finns indikationer som tyder på att tillgångar skulle kunna påträffas vid ytterligare efterforskning.

15 15 - Det konstateras att de bedömda tillgångarna inte täcker skulden och det finns indikationer som tyder på att tillgångar skulle kunna påträffas vid ytterligare efterforskning.

16 VÄLJA ÅTGÄRD Betalningssäkringsmål Bestämma åtgärd. Att utifrån känd information avgöra vilken åtgärd som utredningen ska leda fram till så att den kan verkställas Bedöma information, Bedöma ytterligare utredningsbehov. Underlag för val av åtgärd. Bedömning att åtgärd kan väljas. Betalningssäkra tillgång. Ett avgörande att viss tillgång ska betalningssäkras Utföra åtgärd, Förklara tillgång betalningssäkrad. I det här processteget (se syfte ovan) bestäms om betalningssäkring ska ske. Avgörandet sker utifrån det underlag som har tagits fram i föregående processteg. Om gäldenären har anvisat egendom till betalningssäkring kan detta påverka hanteringen.

17 UTFÖRA ÅTGÄRD Betalningssäkringsmål Förklara tillgång betalningssäkrad. Att förklara att viss egendom är betalningssäkrad så att beslutet får rättsverkan och kan fullföljas Välja åtgärd, Bestämma åtgärd. Betalningssäkra tillgång. Ett avgörande att viss tillgång ska betalningssäkras. Betalningssäkrad tillgång. Ett beslut att viss tillgång är betalningssäkrad Säkerställa tillgång I det här processteget (se syfte ovan) förklaras viss egendom betalningssäkrad. Det kan ske genom att gäldenären eller annan meddelas att viss egendom är betalningssäkrad samt åtgärdens rättsverkningar. Betalningssäkringsförklaringen dokumenteras i en underrättelse om betalningssäkringen, ett s.k. betalningssäkringsbevis, som delges gäldenären. Betalningssäkringen dokumenteras i ett betalningssäkringsprotokoll. Tillgångar betalningssäkras efter hand som de påträffas. För de fall påträffad egendom inte täcker fordran fortsätter utredningen. Detta arbetssätt beror på att det vid betalningssäkring är fara i dröjsmål. När tillgångsförhållandena är klarlagda görs en bedömning utifrån utmätningsordningen och det bestäms vilka tillgångar som fortsättningsvis ska vara betalningssäkrade.

18 18 Betalningssäkringsmål Säkerställa tillgång Att vidta åtgärder så att den betalningssäkrade tillgången blir säkerställd Förklara tillgång betalningssäkrad. Betalningssäkrad tillgång. Ett beslut att viss tillgång är betalningssäkrad. Säkerställd tillgång (till Vidta följdåtgärd, Inleda hantering av egendom). Information om betalningssäkrad tillgång (till Redovisa information, Skapa redovisningshandling) Vidta följdåtgärd, Inleda hantering av egendom Redovisa information, Skapa redovisningshandling. I det här processteget (se syfte ovan) säkerställs den betalningssäkrade egendomen. Det sker främst för att gäldenären inte ska kunna vålla sökanden skada genom att förfoga över egendomen, men är också en förutsättning för att egendomen ska kunna realiseras. Säkerställande kan ske på olika sätt, dels beroende på vilken typ av egendom som har betalningssäkrats, dels beroende på andra omständigheter. Om t.ex. bankmedel, kundfordringar, pantbrev, fonder eller aktier har betalningssäkrats sker säkerställandet genom att banken, sekundogäldenären, panthavare delges förbud att utge det betalningssäkrade till annan än KFM. Om egendom som utgör lösöre, t.ex. bilar, maskiner, andra inventarier, har betalningssäkrats säkerställs betalningssäkringen genom att egendomen omhändertas direkt vid betalningssäkringstillfället. Om fastighet har betalningssäkrats sker säkerställandet genom att Inskrivningsmyndigheten underrättas underrättelse om betalningssäkringen. Om bostadsrätt eller hyresrätt har betalningssäkrats sker säkerställandet genom att bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren delges underrättelse om betalningssäkringen. Sökanden får information om vilka tillgångar som har betalningssäkrats.

19 19 Om egendomen inte kan omhändertas vid betalningssäkringen säkerställs den genom att den märks eller plomberas och att den som har den i sin besittning meddelas förbud att skingra eller lämna ut egendomen till annan än KFM. Det finns inget krav på delgivning av underrättelse till fastighetsägaren efter betalningssäkring av hyresrätt men det sker ändå i praktiken.

20 VIDTA FÖLJDÅTGÄRDER Betalningssäkringsmål Inleda hantering av egendom Att välja åtgärd för att motverka värdeminskning av säkerställd egendom Utföra åtgärd, Säkerställa tillgång. Säkerställd tillgång. Vald egendomshantering a Förvara och vårda egendom b Infordra egendom c Sälja egendom i förtid rocessteget väljs den åtgärd som krävs för att motverka värdeminskning av den säkerställda egendomen. Valmöjligheter: Förvara och vårda egendom Infordra egendom Sälja egendom i förtid g av egendom i förtid kan förekomma då egendomen riskerar att snabbt förlora i värde eller kräver alltför kostsam vård. Det noteras att endast lös egendom kan säljas i förtid i samband med betalningssäkring. Nedsättning, hävning eller frivillig betalning kan ske i förekommande fall.

21 21 Betalningssäkringsmål a Förvara och vårda egendom. Att tillgodose intressenternas anspråk genom att förvara och vårda egendom så att den inte förlorar i värde inför kommande utmätning Inleda hantering av egendom Vald egendomshantering Värdesäkrad egendom möjlig att utmäta. 1.4 Leverera, Redovisa information, Skapa redovisningshandling. I det här processteget (se syfte ovan) hanteras egendom löpande som ska förvaras viss tid. I normalfallet bedöms vilka åtgärder som behöver vidtas för att vårda egendomen. Som exempel kan nämnas: Vård och tillsyn av fastighet (förordna syssloman, omhändertagande av fastighetstillbehör eller obelånade pantbrev) Värdepapper (bevaka emissioner, utdelningar m.m.) fordringar (bevakning i ev. konkurs, avbryta preskription) Vård och tillsyn av lös egendom Uppkomna kostnader hanteras löpande för att senare om möjligt tas ut ur egendomen vid verkställighet av betalmålet.

22 22 Betalningssäkringsmål b Infordra egendom. Att infordra betalningssäkrad egendom som inte ska säljas så att intressenternas anspråk tillgodoses Inleda hantering av egendom Vald egendomshantering. Värdesäkrad egendom möjlig att utmäta. 1.4 Leverera, Redovisa medel. 1.4 Leverera, Redovisa information, Skapa redovisningshandling. I det här processteget infordras betalningssäkrad egendom, t.ex. bankmedel, vissa fordringar m.m. genom att bank eller annan uppmanas att betala till KFM. Infordrade medel som inte inbetalas till KFM leder till andra uppföljningsåtgärder. Inbetalade medel redovisas inte till sökanden utan görs räntebärande.

23 23 Betalningssäkringsmål c Sälja egendom i förtid. Att tillgodose intressenternas anspråk genom att sälja betalningssäkrad egendom i förtid för att den inte ska förlora i värde Inleda hantering av egendom Vald egendomshantering Värdesäkrad egendom möjlig att utmäta. 1.4 Leverera, Redovisa medel. 1.4 Leverera, Redovisa information, Skapa redovisningshandling. Egendomen beskrivs och värderas efter betalningssäkringen så att det finns ett underlag vid försäljningen när det ska avgöras vilket bud som kan godtas. Egendomen kan säljas genom auktion eller underhand. Valet av försäljningsform avgörs utifrån exempelvis objektet, prisbild och bästa ekonomiska utfall för våra intressenter. Kända sakägare ges tillfälle att bevaka sin rätt genom att de underrättas om datum då visning resp. försäljning ska ske. Försäljningen av egendomen kungörs och annonseras. Även andra åtgärder kan därutöver vidtas för att göra försäljningen känd, t.ex. genom anslag i KFM:s lokaler eller på annan plats. Den betalningssäkrade egendomen visas före försäljningen för att ge spekulanter tillfälle att undersöka egendomens skick. Bud begärs in och tas emot, varefter prövning sker om det kan godtas. Efter godtaget bud betalar köparen köpeskillingen till KFM. Om försäljningen är brådskande sker försäljningen genom riktat anbud. Det noteras att endast lös egendom kan säljas i förtid i samband med betalningssäkring. Medel som genereras med anledning av den förtida försäljningen redovisas inte till sökanden utan görs räntebärande.

24 REDOVISA INFORMATION Betalningssäkringsmål Skapa redovisningshandling. Att sammanställa information så att parterna kan informeras om vad som har skett under målets handläggning Pröva ansökan, Avvisa Utföra åtgärd, Säkerställa tillgång. Beslut om avvisning (från Pröva ansökan, Avvisa). Information om betalningssäkrad tillgång (från Utföra åtgärd, Säkerställa tillgång). Sammanställd information Distribuera information och handlingar. I det här processteget (se syfte ovan) hämtas och sammanställs viss information och handlingar som ska distribueras. Information om betalningssäkrad tillgång hämtas och sammanställs för att kunna redovisas till sökanden. Uppgifterna har lagrats i processteget Utföra åtgärd. Information hämtas om delgivning av länsrättens beslut. Om beslut om avvisning har fattats sammanställs beslutsinformation utifrån vad som har avgjorts i processtegen Avgöra verkställbarhet. Informationen innehåller bl.a. uppgift om motiveringen till beslutet, vem som har fattat det och hur det kan överklagas.

25 25 Betalningssäkringsmål Distribuera information och handlingar. Att sända information till parterna så att de kan få kännedom om vad ansökan om verkställighet har resulterat i Skapa redovisningshandling. Sammanställd information. Lämnad information. Skatteverket eller Tullverket. I det här processteget (se syfte ovan) skickas sammanställd information och handlingar till olika mottagare. Information om betalningssäkringen skickas till sökanden (Skatteverket eller Tullverket) och i förekommande fall annan intressent. Delgivningskvitto (avseende länsrättens beslut) skickas till länsrätten. Gäldenären har normalt delgivits ett bevis över verkställigheten i processteget Utföra åtgärd.

Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser.

Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser. Kronofogdens övergripande processkarta Kronofogdens processer är grupperade i tre delar; Styra och leda, Kärnprocesser och Stödprocesser. Figur 1 Kronofogdens övergripande processkarta Riksdag, regering,

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan...2 1.1.2 Pröva ansökan...6 1.2.1 Välja utredningsväg...11 1.2.2 Hitta

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN. Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär.

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN. Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär. 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 4 av de processteg som är specifika för s.k. utlandsgäldenär. Innehåll 1.2.3 Bedöma information... 2 1.2.4 Välja åtgärd... 4 1.2.4 Välja åtgärd,

Läs mer

BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN

BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN 1 BEVISSÄKRINGSPROCESSEN INTRÅNGSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 3 för resp. processteg i nivå 2 1.1 FÖRBEREDA... 2 1.2 EFTERSÖKA... 6 1.3 SÄKRA BEVIS... 9 1.4 REDOVISA...11 2 1.1. FÖRBEREDA 1.1.1

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Avhysningsmål Verbala beskrivningar av processtegen i nivå 4 för resp. processteg i nivå 3. 1.1.1 Registrera ansökan... 2 1.1.2 Pröva ansökan... 4 1.2.1 Välja utredningsväg...

Läs mer

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN

VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN 1 VERKSTÄLLIGHETSPROCESSEN Verbala beskrivningar i nivå 5 av processtegen B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra samt B 1.3.2.2 a Sälja. 2 B 1.3.2.1 a Förbereda försäljning och infordra Processled

Läs mer

18 Lag (1978:880) om betalningssäkring. tullar och avgifter. Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79

18 Lag (1978:880) om betalningssäkring. tullar och avgifter. Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79 Lag (1978:880) om betalningssäkring, avsnitt 18 79 18 Lag (1978:880) om betalningssäkring för skatter, tullar och avgifter Ändringar införda t.o.m. SFS 2003:649 Inledande bestämmelser 1 För att säkerställa

Läs mer

16 Handläggning av betalningssäkringsärenden

16 Handläggning av betalningssäkringsärenden Handläggning av betalningssäkringsärenden, avsnitt 16 65 16 Handläggning av betalningssäkringsärenden Särskilda processförare Enkel tumregel för att överväga betalningssäkring Vem kontaktar processföraren

Läs mer

Realisation av aktier och fondandelar

Realisation av aktier och fondandelar 1(5) Realisation av aktier och fondandelar Vid försäljning av utmätta börsnoterade aktier och fondandelar ska följande förfarande tillämpas. Utmätta aktier eller fondandelar får inte utan gäldenärens samtycke

Läs mer

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning

Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning 832 6511-13/121 1(5) Ställningstagande - Försegling med stöd av 2 kap. 17 tredje stycket UB av lokal under pågående förrättning (Ersätter ställningstagande 4/08/IND) Om behov av försegling uppstår, t.ex.

Läs mer

12 Granskningsledares förvarstagande

12 Granskningsledares förvarstagande Granskningsledares förvarstagande, avsnitt 12 49 12 Granskningsledares förvarstagande 16 Är fara att lös egendom, som kan bli föremål för betalningssäkring, undanskaffas, får i avvaktan på rättens beslut

Läs mer

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer.

2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning. Rutinen gäller även i tillämpliga delar för utlandsbosatta gäldenärer. % Kronofogden 1(5) 2/11/VER - Delgivning av beslut om utmätning Beslut om utmätning ska delges som huvudregel. Delgivning kan underlåtas när kostnaderna för delgivningsförfarandet inte uppvägs av den utmätta

Läs mer

Departementspromemorian (Ds 2013:47) Skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer

Departementspromemorian (Ds 2013:47) Skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer 2013-09-23 830 17048-13/112 1(6) Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 STOCKHOLM Departementspromemorian (Ds 2013:47) Skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer (Ju2013/4729/L5)

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom

Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom 830 1549-12/121 1(5) Rättsligt ställningstagande om hantering av vissa slag av lös egendom Kronofogdemyndigheten (KFM) kan inte underlåta att utmäta egendom enbart av anledningen att det antingen kan väcka

Läs mer

2 Grundläggande förutsättningar

2 Grundläggande förutsättningar 2 Grundläggande förutsättningar Grundläggande förutsättningar, avsnitt 2 11 1 För att säkerställa betalning av fordran på skatt, tull eller avgift får enligt bestämmelserna i denna lag genom betalningssäkring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skuldsaneringslag; utfärdad den 8 juni 2006. SFS 2006:548 Utkom från trycket den 16 juni 2006 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Allmänna bestämmelser 1 Skuldsanering

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 3903-03 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ställföreträdare: Verksjurist NM MOTPART HÖ Ombud: Advokat UT SAKEN Utmätning

Läs mer

71 Övriga bestämmelser om verkställighet

71 Övriga bestämmelser om verkställighet Övriga bestämmelser om verkställighet, Avsnitt 71 1 71 Övriga bestämmelser om verkställighet Bestämmelser om verkställighet Övergångsbestämmelser 71.1 Inledning I detta avsnitt behandlas bestämmelser om

Läs mer

Yttrande över Skatteförfarandeutredningens slutbetänkande Skatteförfarandet (SOU 2009:58), dnr Fi2009/4718

Yttrande över Skatteförfarandeutredningens slutbetänkande Skatteförfarandet (SOU 2009:58), dnr Fi2009/4718 Yttrande över Skatteförfarandeutredningens slutbetänkande Skatteförfarandet (SOU 2009:58), dnr Fi2009/4718 Dnr 801 20329-09/11 2009-11-30 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Sammanfattning Kronofogdemyndigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut; SFS 2005:500 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens

Läs mer

MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND

MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND MYNDIGHETSBESLUT - EN LATHUND AV CHRISTER NILSSON Denna handbok är mera en lathund än en handbok. Syftet är att innehållet ska bestå av beslut från myndigheter som kan ge en viss vägledning om hur en rättsfråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet av beslut om förverkande inom Europeiska unionen; SFS 2011:423 Utkom från trycket den 28 april 2011 utfärdad den 14 april 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skuldsanering för företagare; SFS 2016:676 Utkom från trycket den 14 juni 2016 utfärdad den 2 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Lagens innehåll

Läs mer

Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken

Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken % Kronofogden 1(7) Nr Dnr 801-4916-09/121 Avhysning från annat än bostad tillämpningen av 16 kap 6-7 utsökningsbalken 1 Sammanfattning En avhysning kan delas upp så att den till viss del verkställs enligt

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om företagssanering

Lag. om ändring av lagen om företagssanering Lag om ändring av lagen om företagssanering I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om företagssanering (47/1993) 91 och 100 a, av dem 100 a sådan den lyder i lag 138/2004, ändras 8 1 mom., 21

Läs mer

A.B. NORDISKA BOKHANDELN

A.B. NORDISKA BOKHANDELN AV ÅKE HASSLER Andra upplagan STOCKHOLM A.B. NORDISKA BOKHANDELN ÖVERSIKT AV INNEHÅLLET Sid. Litteratur 15 Förkortningar 16 Inledning Första kapitlet UTSÖKNINGSMYNDIGHETER A. Utsökningsmyndigheternas organisation

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader

2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader 2/09/VER - Uttagande av förrättningskostnader Dnr 801 4916-09 /121 2009-03-09 Förrättningskostnader ska tas ut på sätt som beskrivs i den bifogade rättsliga promemorian. Sven Kihlgren Processägare Rättslig

Läs mer

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Viktig för att allmänheten ska ha ett stort förtroende för att uppgifterna sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt Ger en struktur för kontakterna

Läs mer

Riktlinjer för Skatteverket som borgenär

Riktlinjer för Skatteverket som borgenär Bilaga 1 1 Riktlinjer för Skatteverket som borgenär 1. Syfte Syftet med riktlinjerna är att lägga grunden för ett enhetligt förhållningssätt hos Skatteverkets medarbetare så att medborgarna känner förtroende

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2006:142 Utkom från trycket den 14 mars 2006 utfärdad den 2 mars 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Databas: SFST Rubrik: Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Skuldsanering förbättrade möjligheter för överskuldsatta att starta om på nytt. Tobias Eriksson (Justitiedepartementet)

Skuldsanering förbättrade möjligheter för överskuldsatta att starta om på nytt. Tobias Eriksson (Justitiedepartementet) Lagrådsremiss Skuldsanering förbättrade möjligheter för överskuldsatta att starta om på nytt Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 10 december 2015 Morgan Johansson Tobias Eriksson

Läs mer

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar

Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU40 Ett starkare skydd mot orättvisa betalningsanmärkningar Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lagändringar som ska minska risken

Läs mer

Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen

Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen Smugglingslagen m.m./internationellt tullsamarbete 1 Lag (2011:1537) om bistånd med indrivning av skatter och avgifter inom Europeiska unionen Inledande bestämmelser 1 [8351] Denna lag gäller för sådant

Läs mer

Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Registrering av livsmedelsanläggningar Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Här hittar du central och detaljerad fakta om registrering av livsmedelsanläggningar med till exempel frågor inför

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om referensvärden Publicerad den 13 december 2018 Utfärdad den 6 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utsökningsförordningen (1981:981); SFS 2006:879 Utkom från trycket den 21 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Regeringen föreskriver i fråga om utsökningsförordningen

Läs mer

Upplysningar om lönegarantihandläggning

Upplysningar om lönegarantihandläggning Upplysningar om lönegarantihandläggning 1. Upplysningar till blanketterna m.m. Blankett B1, KFM 9580, bör användas för beslut om lönegaranti, både bifall och avslag. Blankett B2, KFM 9581, bör användas

Läs mer

EXEKUTION

EXEKUTION EXEKUTION 1 DAGENS FRÅGOR Giltig pantsättning enligt 6:2 men betalar inte skulden vad händer? Hur går en exekutiv försäljning till? Vad är panten värd vid försäljning? Hur ser köpeskillingsfördelningen

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om dödande av förkommen handling; SFS 2011:900 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande Inledande bestämmelse

Läs mer

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND

Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Beslutad av Ulrika Lindén Beslut Dokumentägare Beslutsdatum Dnr Ulrika Lindén 2018-12-20 840 26999-18/121 Upphävande av ställningstagande 13/08/IND Ställningstagandet 13/08/IND rörande Delgivning genom

Läs mer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer

Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer 832 6511-13/121 1(6) Ställningstagande - Urvalet av S-gäldenärer (Ersätter ställningstagande 9/08/IND) De riktlinjer för urvalet av S-gäldenärer som anges i bifogade promemoria ska tills vidare gälla för

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 februari 2018 Ö 2347-17 PARTER Klagande Skatteverket Rättsavdelningen 171 94 Solna Ombud: Verksjurist MZ Motpart 1. JO 2. MTO Ombud

Läs mer

Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden

Lag (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden Smugglingslagen m.m./internationellt tullsamarbete 1 Inledande bestämmelser 1 [8521] Vad i denna lag sägs om skatt gäller även allmän avgift samt ränta på skatt eller allmän avgift och administrativa pålagor

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Lag. om ändring av utsökningsbalken

Lag. om ändring av utsökningsbalken Lag om ändring av utsökningsbalken I enlighet med riksdagens beslut upphävs i utsökningsbalken (705/2007) 1 kap. 34 2 mom., ändras 1 kap. 31 4 mom., 3 kap. 1 1 mom., 5 1 mom., 11 1 och 2 mom., 38, 39 2

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet 2015-05-25 BESLUT Precise Biometrics AB FI Dnr 15-5886 Verkställande direktören Håkan Persson Delgivning nr 2 Box 798 220 07 Lund Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Förvar och kvarstad. En handledning för åklagare. RättsPM 2012:9 Utvecklingscentrum Stockholm December 2012

Förvar och kvarstad. En handledning för åklagare. RättsPM 2012:9 Utvecklingscentrum Stockholm December 2012 1 Förvar och kvarstad En handledning för åklagare RättsPM 2012:9 Utvecklingscentrum Stockholm December 2012 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 När kan förvar och kvarstad användas?... 3 1.2 Skillnader

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(6) 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande rutin tillämpas.

Läs mer

Anvisning för överklaganden av beslut om anstånd med att påbörja studierna

Anvisning för överklaganden av beslut om anstånd med att påbörja studierna ANVISNING Anvisning för överklaganden av beslut om anstånd med att påbörja studierna Denna anvisning ska tillämpas som stöd vid handläggningen av överklaganden i ärenden om anstånd med att påbörja studierna.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2014:655 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Delgivningslag (2010:1932)

Delgivningslag (2010:1932) Smugglingslagen m.m./delgivning 1 Inledande bestämmelser 1 [7001] Denna lag gäller när delgivning ska ske i mål eller ärende hos domstol eller annan myndighet eller när delgivning i annat fall ska ske

Läs mer

Utsòkningsbalken. En kommentar. Gòsta Walin Torkel Gregow Peter Lòfmarck. Norstedts Juridik AB. Tredje upplagan

Utsòkningsbalken. En kommentar. Gòsta Walin Torkel Gregow Peter Lòfmarck. Norstedts Juridik AB. Tredje upplagan Utsòkningsbalken En kommentar Gòsta Walin Torkel Gregow Peter Lòfmarck Tredje upplagan Norstedts Juridik AB Innehàll UTSÒKNINGSBALK 19 Òversikt 19 1 kap. Inledande bestammelser 23 Tillàmpningsomràde 1-2

Läs mer

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Tvistlösningsnämndens namn ska vara Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd ( FRN ). Huvudman för FRN är Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd FRN

Läs mer

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB.

Nr 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. % Kronofogden 1(8) 808 2744-11/121 13/08/IND Ställningstagande om delgivning genom s k spikning i samband med avhysning, 16 kap 2 UB. Vid delgivning genom spikning i samband med avhysning ska följande

Läs mer

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap )

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap ) 2014-01-01 1 (7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap 16-18 ) 2014-01-01 2 (7) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård; SFS 2000:354 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tvistlösningsförfarande i ärenden som rör skatteavtal inom Europeiska unionen Publicerad den 15 oktober 2019 Utfärdad den 10 oktober 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder

Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1(10) Debiteringslängder handledning vid ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1 Inledning En debiteringslängd är en exekutionstitel, d.v.s. ett beslut som kan verkställas av KFM. Förutsättningen

Läs mer

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m.

Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. 1(8) Ansökan om verkställighet av underhållsbidrag i utländsk valuta m.m. Vid prövningen av ansökningar om verkställighet där Försäkringskassan trätt i barnets ställe enligt 19 kap. 28-29 socialförsäkringsbalken

Läs mer

Verkställighet av skuldsaneringsbeslut

Verkställighet av skuldsaneringsbeslut 1(5) Verkställighet av skuldsaneringsbeslut Detta ställningstagande ersätter Kronofogdemyndighetens ställningstagande 3/08/IND Verkställighet av skuldsaneringsbeslut. Detta ställningstagande har beslutats

Läs mer

Debiteringslängder handledning för ansökan om verkställighet av debiteringslängder

Debiteringslängder handledning för ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1(9) Debiteringslängder handledning för ansökan om verkställighet av debiteringslängder 1. Inledning En debiteringslängd är en exekutionstitel som får verkställas om den uppfyller de krav som lagen ställer.

Läs mer

Datum. Begäran om ändring i lagen (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden och andra författningar

Datum. Begäran om ändring i lagen (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden och andra författningar * 1(12) Begäran om ändring i lagen (1990:314) om ömsesidig handräckning i skatteärenden och andra författningar I denna promemoria lämnas reformsynpunkter, och förslag till författningsändringar, angående

Läs mer

21 Alkoholtillsyn. 21.1 Allmänt

21 Alkoholtillsyn. 21.1 Allmänt 265 21 Alkoholtillsyn 21.1 Allmänt 8 kap. 1 a andra stycket AL Skatteverket utövar tillsyn över efterlevnaden av bestämmelserna i 4 kap. 5. Det är SKV, före detta RSV, som sedan den 1 januari 2000 utövar

Läs mer

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 17 december 2018. Villkoren gäller för beviljade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om arv i internationella situationer; SFS 2015:417 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens

Läs mer

Beslut om betalningsföreläggande Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.0

Beslut om betalningsföreläggande Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.0 1(18) Beslut om Funktionell beskrivning av tjänsten med elektronisk överföring Utgåva 2.0 www.kronofogden.se E-postadress: kronofogdemyndigheten@kronofogden.se Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box

Läs mer

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde

Lag. om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel. Tillämpningsområde Lag om ett europeiskt förfarande för kvarstad på bankmedel I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Tillämpningsområde Denna lag innehåller bestämmelser som kompletterar Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST)

Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) 1(5) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder mot fusk och felaktigheter med assistansersättning (SOU 2012:6) (S2012/1273/FST) Kronofogdemyndigheten (KFM), som har till uppgift att verkställa beslut

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1890-2014 Inkasso AB Marginalen Box 26134 100 41 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Inkasso AB Marginalen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Verkställbarhet av beslut om bygglov, rivningslov

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Aktbilaga 19 Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 2 juli 2007 Ö 2257-05 KLAGANDE Bostadsrättsföreningen Stinsen 8, 702002-1478 c/o Fastighetsägarna Stockholm AB Box 12871

Läs mer

Nya påföljder SOU 2012:34 Ju2012/4191/L5

Nya påföljder SOU 2012:34 Ju2012/4191/L5 1(5) Justitiedepartementet Straffrättsenheten att Eva Marie Hellstrand 103 33 Stockholm Nya påföljder SOU 2012:34 Ju2012/4191/L5 Kronofogdemyndigheten (KFM) lämnar synpunkter på den del i promemorian som

Läs mer

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav

Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav 1(9) Tvångsförsäljning av bostadsrätt - förfarande och formkrav Vid tvångsförsäljning ska följande förfarande och formkrav jämte bifogad promemoria tillämpas. Bostadsrättshavaren ska skriftligen underrättas

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett modernt utsökningsförfarande. Dir. 2014:127. Beslut vid regeringssammanträde den 4 september 2014

Kommittédirektiv. Ett modernt utsökningsförfarande. Dir. 2014:127. Beslut vid regeringssammanträde den 4 september 2014 Kommittédirektiv Ett modernt utsökningsförfarande Dir. 2014:127 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn av utsökningsbalken och anslutande

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 5 BESLUT 2012-02-16 Meddelat i Stockholm Mål nr 5001-11 KLAGANDE Per Hagström Björns trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Uppsala

Läs mer

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18

Kronofogden FÖRELÄGGANDE. BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogden BF~ENHETEN UTBILDNINGSDATABAS Kundeenter Tel 0771-73 73 00 /Fax 026-187544 Öppet kl 8-18 Kronofogdemyndigheten GÄVLEBORGS LÄN 801 2 9 GÄVLE FÖRELÄGGANDE Datum 2010-12-29 840107*9622 Målnummer

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 oktober 2016 Ö 2510-15 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ombud: Verksjuristen CL Rättsavdelningen 171 94 Solna MOTPART JA SAKEN Utmätning

Läs mer

Göteborgs Stad Överförmyndarverksamheten

Göteborgs Stad Överförmyndarverksamheten Göteborgs Stad Överförmyndarverksamheten Jonas Bokstedt Innehåll Godmanskap Förvaltarskap Överförmyndaren Tillsyn Socialtjänstens roll Frågor Godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken (hjälp) Förvaltarskap

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Exekutiv försäljning av fastighet

Exekutiv försäljning av fastighet Exekutiv försäljning av fastighet Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2013-10-17 BESLUT NGS Group Aktiebolag FI Dnr 13-7791 Holländargatan 13 111 36 STOCKHOLM Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument Finansinspektionen

Läs mer

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete Avgränsning av tillsynsområdet Förelägganden enligt miljöbalken

Läs mer

Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar

Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar Föräldrars förvaltning av omyndiga barns tillgångar Allmänt om förmyndare för barn Föräldrar är normalt vårdnadshavare för sina barn. Som vårdnadshavare ansvarar de för sitt barns personliga förhållanden

Läs mer

Månadsbrev från Kronofogdens doktorander mars, 2019

Månadsbrev från Kronofogdens doktorander mars, 2019 Månadsbrev från Kronofogdens doktorander mars, 2019 Exekutiv försäljning av fastigheter och bostadsrätter: 1. I vilken omfattning återkallas försäljningsärendena? I mitt doktorandprojekt har jag ägnat

Läs mer

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125 Sekretess, Avsnitt 8 125 8 Sekretess Skattesekretess 8.1 Allmänt Den 30 juni 2009 ersattes Sekretesslagen (1980:100) av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). I denna handledning görs hänvisningar

Läs mer

Sida 1(5) xxx xxxxx. Svea hovrätt har hemställt att Bokföringsnämnden ska inkomma med yttrande i målet.

Sida 1(5) xxx xxxxx. Svea hovrätt har hemställt att Bokföringsnämnden ska inkomma med yttrande i målet. Sida 1(5) 2010-01-26 Svea hovrätt Avdelning 10 Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr X xxxxxxx YTTRANDE De i målet aktuella reverserna är mottagna uppgifter om affärshändelser och ska då enligt 5

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2009-09-22 BESLUT Nolato AB FI Dnr 09-3220 Finansinspektionen Box 66 P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm 260 93 Torekov Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav

Läs mer

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet december 2015 1 Promemoria Ändring av bestämmelserna

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 december 2005 Ö 4504-03 KLAGANDE 1. Advokatfirman Fylgia Kommanditbolag, 969633-9994 Box 55555 102 04 Stockholm 2. JF Servanda Handelsbolag,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall; SFS 2005:467 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Processkarta över konkurshanteringsprocessen - nuläge

Processkarta över konkurshanteringsprocessen - nuläge Processkarta över konkurshanteringsprocessen - nuläge Konkursansökan och registrera ansökan Bedöma behov av komplettering Domstolsverket Konkursförvaltare Tingsrätt Kompletteringsföreläggande Komplettering

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 27 december 2013 Ö 2656-13 KLAGANDE 1. DW 2. AW Ombud för 1-2: Advokat AL MOTPART Skatteverket 171 94 Solna SAKEN Utmätning ÖVERKLAGAT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om erkännande och verkställighet av frivårdspåföljder inom Europeiska unionen; SFS 2015:652 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015.

Läs mer

REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017

REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017 1 REGLER FÖR MEDLINGSVERKSAMHETEN 2017 2 Dessa medlingsregler är antagna av Styrelsen för Svensk Franchise den 21 september och träder i kraft den 9 oktober 2017. Inledning Svensk Franchise som medlemsorganisation

Läs mer

Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas?

Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas? 1(6) Justitiedepartementet Straffrättsenheten 103 33 Stockholm Betänkande av Straffrättsutredningen (SOU 2013:38) Vad bör straffas? (JU2013/4451/L5) Kronofogdemyndigheten (KFM) begränsar sitt yttrande

Läs mer