Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum"

Transkript

1 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida (7) Nätsäkerhetsavdelningen Gudrun Thelander Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum Inledning Anna Wibom hälsade alla välkomna. Därefter följde en kort presentation av alla deltagare. 2. Incidentrapportering a) Erfarenheter från ett drygt halvår med PTS föreskrifter (bilaga 1) Peder Cristvall redogjorde kort för historiken kring incidentrapportering. Den nya bestämmelsen i LEK (2003:389) trädde i kraft den 1 juli 2011 och den 1 juli 2012 var PTS föreskrifter (PTSFS 2012:2) klara. Den inledande rapporten till PTS med information om störningens längd, drabbade nät och tjänster, omfattning, påverkan på berörda abonnenter och påverkan vad gäller möjligheten att nå 112 ska sedan kompletteras med mer detaljerad uppgifter kring t.ex. orsaker, vidtagna åtgärder och planer för att undvika liknande störningar. Om något är oklart begär PTS kompletteringar. Hanteringen har förenklats om man jämför med tidigare då PTS var tvungna att inleda formell tillsyn. Bara två av de inkomna rapporterna har lett till tillsyn och 10 st har preliminärt bedömts omfattas av PTS skyldighet att rapportera vidare till Kommissionen och Enisa. (Bilaga 1) När remissen skickades ut fick PTS uppfattningen att operatörerna ansåg att det skulle bli mycket störningar att rapportera men med bara 18 rapporter på 7 månader frågade Peder Cristvall om näten blivit bättre eller om man var pessimistiska vid remissen. Svaren från operatörerna blev bl.a. att det bara är prio Postadress: Besöksadress: Telefon: Box 5398 Valhallavägen 117 Telefax: Stockholm pts@pts.se

2 1 störningar som rapporteras, det krävs mycket resurser internt för att få in alla uppgifter till den kompletterande rapporten, man vill inte säga allt då rapporten är en offentlig handling när den kommer in till PTS och man vill inte störa NOC:en när det är de som gjort den inledande rapporten. En operatör har en process som sker med automatik och rapporterar allt på engelska och klipper och klistrar in i rapporten. I remissvaren framfördes bl.a. önskemål om att kravet på rapporteringen skulle läggas på en lägre nivå och man skulle kunna benämna kategorierna annorlunda, klass 1-4, istället för att rabbla parametrar, så att det blir enkelt att göra en uppföljning. Mallar skulle kunna underlätta på rubriknivå. Det finns en vägledning för vad PTS eftersöker i rapporterna och Andreas Dahlqvist poängterade att det är viktigt att PTS får så mycket info som möjligt. Beträffande det att rapporterna blir allmänna handlingar när de kommer in till PTS förklarade Andreas att så fort någon begär ut en rapport tar PTS alltid kontakt med rapportören för att kontrollera om något i rapporten kan betraktas som sekretess. Man kan även ange att man begär sekretess redan när man sänder in rapporten. Hittills har ingen rapport om störningar begärts ut. På frågan hur informationen säkras när den sänds över blir svaret att det går att skicka på annat sätt än e-post om man inte vill riskera att uppgifter kommer ut. b) PTS e-tjänst för incidentrapportering (bilaga 2) Erika Hersaeus gjorde en kort demonstration av e-tjänsten Incidentrapportering som lanserades den 22 oktober Ett informationsbrev och anmälningsblankett för att bli inlagd som användare av tjänsten har skickats ut till alla anmälda aktörer, drygt 500 st, men hittills har bara ca 20 anmälningar inkommit. Anmälan kan också ske till indicent@pts.se. En säker anslutning upprättas via inloggning med e-legitimation och därefter kan den anmälda administratören rapportera driftstörningar, integritetsincidenter och lägga till och ta bort användare på kontot. Det finns inget tvång att använda e- tjänsten men den underlättar och effektiviserar PTS hantering av rapporter. På kommentaren från operatörerna att det är onödigt att man måste fylla kontaktuppgifter varje gång sade Erika att hon tog med sig synpunkten och ska undersöka om det är möjligt att ha ett standardvärde som är ifyllt från början I dagsläget gäller inloggning med e-legitimation för alla PTS e-tjänster men man tittar på att förändra detta. En möjlig lösning är att PTS tillhandahåller en databas med engångslösenord som skickas per e-post eller sms. Operatörerna får gärna återkomma med synpunkter då tjänsten är framtagen för deras skull. Sida 2(7)

3 3(7) De som skickar rapporter med e-post sa att de saknar att ingen kvittens sker att rapporten kommit fram och både kryptering och signering av e-post är önskvärt för större säkerhet. c) Separata årsvisa möten med enskilda operatörer Anna Wibom informerade att PTS vill initiera årsvisa möten med samtliga större operatörer för att diskutera störningar etc. på en djupare nivå. Anna återkommer till operatörerna i början av Q d) Kontaktuppgifter (bilaga 3) Britt-Marie Jönson informerade om TiB (tjänsteman i beredskap)som inrättades på PTS efter stormen Gudrun Dygnet runt under alla dagar på året finns en TiB i beredskap. TiB arbete/bevakning sker vid sidan av ordinarie arbete. Oftast hanterar man driftstörningar men ska också gå in och inledningsvis samordna krisarbete. TiB nås på telefon eller via e-post tib@pts.se dit icke akut driftinformation skickas. På Nätsäkerhetsavdelningen finns driftbevakare under dagtid som handlägger incidentrapporter och bevakar driftstörningar och tar emot ärenden och frågor som inkommer via TiB. PTS har upptäckt att en del information som kommer in inte når driftinformatören och Anna Wibom frågade vilken ingång PTS ska använda hos operatörerna. När det gäller driftstörningar är det ju NOC och frågan är om även annan intressant information som PTS får t.ex. via samverkanskonferenser med MSB ska meddelas denna väg eller ska någon annan person kontaktas. PTS får hela tiden frågor som vi behöver kontakt med er operatörer för att besvara. En ingång via ett funktionsnummer istället för att ringa en viss person vore bra. Stora operatörer upplever att det blir problem när man får många frågor från länsstyrelser och PTS och de har önskemål om att PTS tar hela sektorns konsekvenser. Ove Landberg, PTS, sa att efter Telö 11 har PTS börjat fundera kring hur man ska bli bättre på att lämna rapporter och vad som ska lämnas vidare till länsstyrelser. Britt-Marie Jönson sa att om det gick att lägga analys och information i ett och samma system skulle nog behovet för länsstyrelser att ställa frågor till PTS minska. Britt-Marie bad operatörerna stämma av med sina organisationer vad som ska vara ingång och lämna svar till PTS gärna innan årsskiftet. Tills annat sägs avser PTS att nyttja NOC.

4 4(7) 3. Säkerhestskyddsföreskrifter (bilaga 4) Britt-Marie Jönson redogjorde för PTS arbete med verkställighetsföreskrifter och beslut om registerkontroll till skydd mot terrorism. Säkerhetsskydd handlar om att skydda information, tillträdesskydd och säkerhetsprövning. Lagen som styr ses över av en utredning som har kommit fram till att när lagen tillkom bedrevs mycket av den verksamhet som nu finns i privata företag i statlig form. Operatörer som bedriver verksamheten som är av betydelse för rikets säkerhet eller som särskilt behöver skyddas mot terrorism omfattas av säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen. PTS har föreslagit en ny punkt i säkerhetsskyddsförordningen enligt vilken PTS ska kunna besluta om registerkontroll mot terrorism för den som ska anställas eller delta i verksamhet på anläggningar som är skyddsobjekt. Ändringen beräknas träda i kraft 1 januari PTS står under SÄPO:s tillsyn och ska enligt säkerhetsskyddsförordningen besluta om placering i säkerhetsklass, kontrollera säkerhetsskyddet och meddela föreskrifter. PTS arbete med föreskrifter om säkerhetsskydd påbörjas 2013 och beräknas vara klart hösten Tanken är att det ska finnas preciserat vilka typer av personalkategorier som omfattas. PTS ska tänka på tillsynsaspekter när kraven utformas och eventuella synergier med driftsäkerhet och lagen om trafikuppgifter. Britt-Marie sa att PTS kanske behöver göra egna blanketter och får återkomma med mer detaljerade uppgifter hur ansökan ska gå till. Det finns inget krav att alla som ska besöka ett skyddsobjekt har gjort registerkontroll. Kontrollen är ett verktyg som erbjuds. Uppgifter får inte behandlas på ett sätt som är knutet till internet utan skickas krypterat eller per post. Svar på registerkontroll skickas enligt Britt-Marie med rekommenderat brev till frågeställaren. Den som söker ska göra en bedömning om personen är lämplig att delta i verksamheten och inhämta samtycke från personen innan registerkontroll sker. Det är också viktigt att komma ihåg att avregistrera när en person slutar. 4. Föreskriftsarbete inom driftsäkerhet och integritet (bilaga 5) PTS ska påbörja ett arbete om föreskrifter och allmänna råd för driftsäkerhet och integritet och har inlett med att samla in information genom analys av befintliga allmänna råd och RSA för sektorn samt att titta på hur övriga nordiska länder och andra i Europa, som har samma lagrum, har gjort. PTS tittar på vad som gjorts tidigare och vad det finns för behov framöver.

5 5(7) PTS önskar interagera med operatörerna i detta arbete och ber dem fundera kring lämpliga kontaktpersoner. När det är dags för slutlig remiss ser PTS gärna att mycket info och kompetens är inhämtad så det blir ett gott samarbete. 5. Årskrönika för driftsäkerhetsområdet Anna Wibom informerade att det finns planer att göra en årskrönika om driftsäkerhet där man beskriver status i sektorn och åtgärder som sektorn och PTS vidtagit. Planerad publicering är under Q Kartläggning av samhällsviktig verksamhets beroende av elektronisk kommunikation (bilaga 6) Beroendet av elektronisk kommunikation ökar. Anders Rafting redogjorde för den förstudie som har gjorts i syfte att användas bl.a. när PTS fattar beslut angående åtgärder som bidrar till att stärka sektorns förmåga att tillhandahålla robust elektronisk kommunikation och utveckla prioritetsordningar för återställande av elektroniska kommunikationer vid extraordinära händelser. Den kan också användas vid rekommendationer till allmänheten där man märkt att det behövs mer kunskap. Metoden för kartläggningens genomförande, de tjänster för elektronisk kommunikation som ingår i studien och definitioner av avbrott, acceptabel nivå och krissituationer m.m. framgår av presentationen i bilaga 6. Självklart finns det felkällor som påverkar resultatet i kartläggningen. Olika bedömningar från samma slags verksamhet kan t.ex. bero på olika utrustning. Slutsatserna från undersökningen är att det finns ett behov att säkerställa tillgång till elektronisk kommunikation, att det är svårt att skaffa sig rätt kunskap om sårbarheten och att kravet på tillgång till mobila tjänster ökar. Intervjuerna är en ögonöppnare att man även bör tänka på funktion/kvalitet och inte bara pris när man köper en vara. Rapporten som baserar sig på undersökningen är tänkt att presenteras den 24 januari 2013 och PTS har tänkt bjuda in NTSG, MSB och Näringsdepartementet. 7. Internationellt arbete (bilaga 7) Björn Scharin informerade att PTS i våras skickade första sammanställningen över incidentrapporter till Enisa. Det som rapporterades var stormen Dagmar och en enskild händelse. Sammanställningen skickas via ett formulär som Enisa har där inga detaljer, ingen sekretesskänslig information eller operatörens namn finns

6 6(7) med var första året man samlade in och Enisa och kommissionen fick in 51 incidenter från 11 länder som bl.a. gällde konfigurationsfel, vandalism, fel i mjukvaruuppdateringar och förstörda kablar. Incidenterna som skickas in ska klassificeras men det kan vara svårt att veta om de ska tolkas som natural phenomena eller third party failure. I presentationen (bilaga 7) finns statistik över vilka tjänster, antalet användare, typ av incidenter och tid som avbrotten varade. Enisas slutsatser är att mobila nätverk var mest drabbade och därmed drabbade flest antal personer. De förväntar sig incidenter nästa år när alla EUländer rapporterar. Rapporterna för 2012 skickas till Enisa i slutet av februari Från Sverige blir det ungefär 20 incidenter. När den här rapporteringen pågått några år kan man kanske få fram lite statistik över vad det är som händer. Björn berättade vidare att rapporteringen till Enisa är baserad på artikel 13A. Det har varit en besvärlig men intressant resa att komma fram till vad vi ska lämna rapporter om. Driftsäkerhetsområdet har en egen arbetsgrupp inom Enisa som sedan lägger förslag. I arbetsgruppen har det varit lättare att driva förslag och frågor och man har lyckats med att driva på för att få en låg basnivå på vad som ska rapporteras. 8. Alarmeringstjänstutredningen (bilaga 8) Andreas Dahlqvist redogjorde för utredningen som är tillsatt för att säkerställa att alarmeringstjänsten fungerar på ett effektivt, säkert och ändamålsenligt sätt. Marie Hafström, försvarsmakten, är särskild utredare. Hon har träffat PTS två gånger för att höra hur man ser på frågorna och PTS har då tagit upp om nödsamtal och att ansvaret för trygghetslarm ligger hos kommunerna, ej hos operatörerna som bara ansvarar för ledningen. Efter kartläggning befinner sig utredningen nu i en analysfas och betänkandet ska redovisas 30 april Blir det något förslag om i vilken organisationsform verksamheten ska bredrivas blir det förmodligen en remissrunda. På frågan om det nya numret är en del i utredningen svarade Andreas att utredaren tittar på allt som ingår i kedjan och hur alarmeringstjänsten ska drivas men det är inte helt enkelt att begripa komplexiteten. 9. Övriga frågor Inga övriga frågor.

7 7(7) 10. Avslutning och planering inför nästa möte Anna Wibom ställde frågan vad operatörerna vill ha ut av mötena i driftsäkerhetsforum. Ska t.ex. fler myndigheter eller elsektorn delta. Det är viktigt att det blir en överföring av information och inte bara PTS som står och pratar varför Anna bad operatörerna att ta med sig frågan hem och diskutera och återkomma. Driftsäkerhetsforum kommer att hållas 2 gånger under Vårmötet är planerat till den 23 april 2013 kl på PTS. Förslag på agendapunkter är rapporteringen till Enisa, årskrönikan, PTS föreskriftsarbete. Förslag på övriga punkter till agendan tas gärna emot. Mötet avslutas.

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2015-06-16 Dnr: 15-1621 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1282 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-678 55 41 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum 23 november 2016

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum 23 november 2016 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2016-12-20 Dnr: 1(5) Nätsäkerhet Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum 23 november 2016 Inledning, presentationsrunda

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-08-12 Dnr: 15-2012 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 29 Peder.cristvall@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik 123 86 Farsta Att: Per Hemrin

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter;

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter; BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-05-30 Dnr: 14-1752 4 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Com Hem AB Via e-post Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-2574 Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Com Hem AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och åtgärder med anledning av inträffade störningar och avbrott av betydande omfattning Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och åtgärder med anledning av inträffade störningar och avbrott av betydande omfattning Tele2 Sverige AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-04-25 Dnr: 18-1017 Nätsäkerhetsavdelningen Enheten för driftsäkerhet och betrodda tjänster Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-04-20 Dnr: 17-1211 Nätsäkerhetsavdelningen Ulrika de la Iglesia 08-678 56 29 ulrika.delaiglesia@pts.se Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn över incidentrapportering

Läs mer

Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum

Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum PROMEMORIA Datum Vår referens 2014-06-03 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Mötesanteckningar från Driftsäkerhetsforum 2014-05-07 Alla hälsades välkomna. Därefter följde en kort presentation av alla deltagare.

Läs mer

(5)

(5) TILLSYNSPLAN Datum Vår referens Sida 2019-01-15 19-352 1(5) PTS tillsynsplan 2019-2020 för säkra kommunikationsnät och -tjänster Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet över sektorn elektronisk

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade incidenter

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade incidenter BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-06-25 Dnr: 15-4419 2 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-678 58 98 jeanette.kronwall@pts.se Telenor Sverige AB Årlig tillsyn rörande incidentrapportering

Läs mer

Kommissionens förordning (EU) nr 611/2013 av den 24 juni 2013 om åtgärder tillämpliga på anmälan av personuppgiftsbrott.

Kommissionens förordning (EU) nr 611/2013 av den 24 juni 2013 om åtgärder tillämpliga på anmälan av personuppgiftsbrott. AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-24 19-1561 8 Avdelningen för säker kommunikation Telenor Sverige AB Beslut årlig tillsyn Saken Tillsyn enligt 7 kap. 1 första stycket lagen

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Telia Company AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1327 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Telia Company AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och

Läs mer

Minnesanteckningar Integritetsforum 14 april 2016 kl. 9-12

Minnesanteckningar Integritetsforum 14 april 2016 kl. 9-12 Datum Vår referens Sida 2016-06-21 1(5) Ert datum Er referens Nätsäkerhetsavdelningen Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Integritetsforum 14 april 2016 kl. 9-12 1.

Läs mer

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum Tid: 26 november 9.30-12.30 Plats: PTS lokaler på Valhallavägen 117 i Stockholm

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum Tid: 26 november 9.30-12.30 Plats: PTS lokaler på Valhallavägen 117 i Stockholm Datum 2014-12-17 1(7) Nätsäkerhet Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum Tid: 26 november 9.30-12.30 Plats: PTS lokaler på Valhallavägen 117 i Stockholm

Läs mer

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-09-30 Dnr: 14-6336 9 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem Saken

Läs mer

Kartläggning av SAMHÄLLSVIKTIGA VERKSAMHETERS BEROENDE AV ELEKTRONISK KOMMUNIKATION - EN FÖRSTUDIE

Kartläggning av SAMHÄLLSVIKTIGA VERKSAMHETERS BEROENDE AV ELEKTRONISK KOMMUNIKATION - EN FÖRSTUDIE Kartläggning av SAMHÄLLSVIKTIGA VERKSAMHETERS BEROENDE AV ELEKTRONISK KOMMUNIKATION - EN FÖRSTUDIE Beroendet av elektronisk kommunikation ökar Tid & frekvens Försvar Kraftdistribution Utbildning Fast telefoni

Läs mer

Mötesanteckningar, Integritetsforum 13 november 2013, kl. 9-12 på PTS

Mötesanteckningar, Integritetsforum 13 november 2013, kl. 9-12 på PTS PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-12-16 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Mötesanteckningar, Integritetsforum 13 november 2013, kl. 9-12 på PTS 1.

Läs mer

Minnesanteckningar Integritetsforum 27 april 2018

Minnesanteckningar Integritetsforum 27 april 2018 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-06-27 Dnr: 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Minnesanteckningar Integritetsforum 27 april 2018 1. Inledning Mötet inleds med info om att inget nytt integritetsforum kommer

Läs mer

Tillsyn av förmågan att identifiera och internt rapportera integritetsincidenter.

Tillsyn av förmågan att identifiera och internt rapportera integritetsincidenter. BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-08 Dnr: 17-7172 Nätsäkerhetsavdelningen Enheten för säker och konfidentiell kommunikation Telia Company AB Endast via e-post Avskrivningsbeslut Tillsyn

Läs mer

Minnesanteckningar Nummerforum, onsdag 20 april 2016 kl

Minnesanteckningar Nummerforum, onsdag 20 april 2016 kl Datum Vår referens 2016-07-18 1(5) Ert datum Er referens Nätsäkerhetsavdelningen Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Nummerforum, onsdag 20 april 2016 kl. 9.30 12.00

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(5) Datum Vår referens 2016-02-16 Dnr: 15-10583 Nätsäkerhetsavdelningen Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska nummerplanen för telefoni (E.164) avseende 071 0-

Läs mer

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör

Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-12-13 Dnr: 17-5292 44 Nätsäkerhetsavdelningen Hi3G Access AB Tillsyn över säkerhetsarbete hos underleverantör Saken Tillsyn över säkerhetsarbete

Läs mer

Tillsyn om störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och - tjänster

Tillsyn om störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och - tjänster AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-02-10 Dnr: 14-9556 17 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-6785541 anders.lindell@pts.se TeliaSonera Sverige AB Tillsyn om störningar och

Läs mer

Förändringar i nya LEK

Förändringar i nya LEK Förändringar i nya LEK Informationsmöte 6 september 2011 Staffan Lindmark Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen Vi kommer att beskriva förändringar inom följande områden Driftssäkerhet och informationssäkerhet.

Läs mer

Avbrott i bredbandstelefonitjänst

Avbrott i bredbandstelefonitjänst BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-10-17 Dnr: 12-9626 37 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 073-644 56 04 karin.lodin@pts.se Avbrott i bredbandstelefonitjänst Saken Tillsyn enligt 7 kap. 1

Läs mer

Driftsäkerhetsforum. 26 november 2014. Post- och telestyrelsen

Driftsäkerhetsforum. 26 november 2014. Post- och telestyrelsen Driftsäkerhetsforum 26 november 2014 Post- och telestyrelsen Agenda ENISA Utredning om försörjningstunnlar Föreskrifter driftsäkerhet Fika ca 10.45 Kommande tillsyn Telö15 Övriga frågor Nästa möte Föreskrifter

Läs mer

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan?

(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet. 1. Inledning. 2. Anmälningsplikt Hur görs en anmälan? Datum Sida 2016-01-22 1(5) Vägledning för anmälan av anmälningspliktig verksamhet För att tillhandahålla kommunikationsnät och elektroniska tjänster i Sverige krävs i vissa fall att verksamheten anmäls

Läs mer

Informationsskyldighet vid tillhandahållande av Minicall-tjänst

Informationsskyldighet vid tillhandahållande av Minicall-tjänst BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2012-12-18 Dnr: 12-8689 18 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Malmberg 08-678 56 04 Karin.Malmberg@pts.se Generic Mobile Systems Sweden AB Box 4023 131 04 Nacka Informationsskyldighet

Läs mer

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum 3 maj 2017

Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum 3 maj 2017 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-06-01 Dnr: 1(7) Nätsäkerhetsavdelningen Minnesanteckningar Driftsäkerhetsforum 3 maj 2017 1. Inledning och presentation Alla hälsades välkomna och en kort presentationsrunda

Läs mer

Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer

Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-10-01 Dnr: 19-7757 9 Avdelningen för säker kommunikation Tele2 Sverige AB Tillsyn med anledning av integritetsincident rörande hemliga nummer Saken

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria.

Post- och telestyrelsen (PTS) har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad promemoria. Datum Vår referens Sida 2017-09-27 Dnr: 17-7738 1(4) Ert datum Er referens Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM PTS yttrande över promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet

Läs mer

Dnr: (2) Postavdelningen Adrian Waltl. Tillsynsärende avseende Postnords rapportering av klagomål till PTS PROMEMORIA

Dnr: (2) Postavdelningen Adrian Waltl. Tillsynsärende avseende Postnords rapportering av klagomål till PTS PROMEMORIA PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-04-24 Dnr: 17-1232 1(2) Postavdelningen Adrian Waltl Tillsynsärende avseende Postnords rapportering av klagomål till PTS I denna PM ges en kort sammanfattning av

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-18 2017-12-18 153 153 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 2 1.1 Säkerhetsskydd... 2 2 Syfte... 2 3 Målsättning... 3 4 Förutsättningar och ansvar... 3 5 Riktlinjer för säkerhetsskyddsarbetet...

Läs mer

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör

Överlämnande av nummer vid byte av tjänsteleverantör AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-10-04 Dnr: 16-5176 30 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala

Läs mer

Exponerade fakturor på internet

Exponerade fakturor på internet BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-18 Dnr: 13-9151 12 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-6785898 jeanette.kronwall@pts.se TeliaSonera AB Att: Ann Ekstrand Stab Juridik, Regulatoriska

Läs mer

Tillsyn om ersättning vid utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål

Tillsyn om ersättning vid utlämnande av lagrade uppgifter för brottsbekämpande ändamål AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-02-10 Dnr: 14-1611 11 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-6785541 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn om ersättning vid utlämnande

Läs mer

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4)

Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert statligt IDkort- med e-legitimation (dnr Ju2019/01281/L4) Datum Vår referens 2019-08-30 19-5170/9.60 1(6) Ert datum Er referens 2019-07-24 Ju2019/01281/L4 Ju.remissvar@regeringskansliet.se Ju.L4@regeringskansliet.se Remissvar angående SOU 2019:14: Ett säkert

Läs mer

Välkomna till Integritetsforum!

Välkomna till Integritetsforum! Välkomna till Integritetsforum! 28 mars 2012 Post- och telestyrelsen Agenda 1. Inledning 2. Branschens arbete med hur integritets- och yttrandefrihetsfrågor ska hanteras av telekomindustrin. 3. Pågående

Läs mer

2010-03-18 1(5) Anna Rappe anna.rappe@pts.se. Mötesanteckningar Integritetsforum, 18 mars 2010

2010-03-18 1(5) Anna Rappe anna.rappe@pts.se. Mötesanteckningar Integritetsforum, 18 mars 2010 PROMEMORIA Datum Sida 2010-03-18 1(5) Anna Rappe anna.rappe@pts.se Mötesanteckningar Integritetsforum, 18 mars 2010 Anmälda deltagare: Pär Nygårds, Nils Weidstam (IT&Telekomföretagen), Stefan Tengvall

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2017-02-01 Dnr: 16-6142 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Hi3G Access AB Tillsyn över dokumentation av informationsbehandlingstillgångar

Läs mer

Tillsyn av åtgärder för skydd av behandlade. uppgifter i butiks- och återförsäljarledet.

Tillsyn av åtgärder för skydd av behandlade. uppgifter i butiks- och återförsäljarledet. 16-11007-4 BESLUT Datum Vår referens Sida 2017-10-06 Dnr: 16-11007 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Telenor Sverige AB Stefan Wahlstedt Endast via e-post Tillsyn

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer

Underrättelse om misstanke om att SwedfoneNet AB handlar i strid med gällande regelverk vid överlämnande av nummer Underrättelse 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-07-04 Dnr: 16-5176 26 Nätsäkerhetsavdelningen Andreas Häll 08-6785800 andreas.hall@pts.se SwedfoneNet AB, 556892-3360 Björkgatan 77 752 23 Uppsala Underrättelse

Läs mer

2011-10-24 1(6) Datum: Torsdagen den 13 oktober 2011, kl. 09:30-12.00 Plats: PTS lokaler, Valhallavägen 117

2011-10-24 1(6) Datum: Torsdagen den 13 oktober 2011, kl. 09:30-12.00 Plats: PTS lokaler, Valhallavägen 117 9 Datum Vår referens Sida 2011-10-24 1(6) Minnesanteckningar från Nummerforum Datum: Torsdagen den 13 oktober 2011, kl. 09:30-12.00 Plats: PTS lokaler, Valhallavägen 117 Bilaga 1 Framtida telefoninummerplanen

Läs mer

(5) Minnesanteckningar från Nummerforum. Datum: Torsdagen den 14 april 2011, kl. 09: Plats: PTS lokaler, Valhallavägen 117

(5) Minnesanteckningar från Nummerforum. Datum: Torsdagen den 14 april 2011, kl. 09: Plats: PTS lokaler, Valhallavägen 117 9 Datum Vår referens Sida 2011-04-26 1(5) Minnesanteckningar från Nummerforum Datum: Torsdagen den 14 april 2011, kl. 09:30-12.00 Plats: PTS lokaler, Valhallavägen 117 Bilaga 1 Förstudien om en framtida

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-01 Dnr: 14-4682 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall ComHem AB Org. nr 556181-8724 Bo Bredby FE 521 833 84 Strömsund Föreläggande om efterlevnad av

Läs mer

Uppföljande tillsyn avseende kontinuitetsplan för bredbandstelefoni

Uppföljande tillsyn avseende kontinuitetsplan för bredbandstelefoni AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2016-01-25 Dnr: 14-11120 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Uppföljande tillsyn avseende kontinuitetsplan för bredbandstelefoni

Läs mer

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen

Förslag till beslut om ändring av telefoninummerplanen Förslag till BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-12-03 Dnr: 13 11805 Nätsäkerhetsavdelningen Ann-Charlotte Bejerskog 08-678 55 37 Ann-charlotte.bejerskog@pts.se Förslag till beslut om ändring

Läs mer

Vägledning om skyldigheten att rapportera integritetsincidenter

Vägledning om skyldigheten att rapportera integritetsincidenter Datum Sida 2013-08-26 1(11) Nätsäkerhetsavdelningen Vägledning om skyldigheten att rapportera integritetsincidenter Rapportering av integritetsincidenter Sedan den 1 juli 2011 är operatörer skyldiga att

Läs mer

Vägledning om skyldigheten att rapportera avbrott och störningar

Vägledning om skyldigheten att rapportera avbrott och störningar Datum 2012-04-10 1(9) Nätsäkerhetsavdelningen Vägledning om skyldigheten att rapportera avbrott och störningar Rapportering av avbrott och störningar Sedan den 1 juli 2011 är alla operatörer skyldiga att

Läs mer

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras

Gränsdragningen mellan den generella personuppgiftsregleringen och regleringen för området elektronisk kommunikation bör tydliggöras Datum Vår referens Sida 2012-03-05 Dnr: 12-1100 1(6) Ert datum Er referens Ju2012/1000/L6 Nätsäkerhetsavdelningen Staffan Lindmark 08-678 57 36 staffan.lindmark@pts.se Justitiedepartementet Grundlagsenheten

Läs mer

Driftsäkerhet i elektroniska kommunikationer

Driftsäkerhet i elektroniska kommunikationer Rapportnummer PTS-ER: 2013:12 Datum 2013-05-27 Driftsäkerhet i elektroniska kommunikationer Analys av större störningar under 2012 Analys av större störningar under 2012 Rapportnummer PTS-ER: 2013:12 Diarienummer

Läs mer

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring

Underrättelse om misstanke om att Fast Communication Sweden AB inte informerat abonnenter om villkorsändring UNDERRÄTTELSE 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-06-01 Dnr: 17-816 Fast Communication Sweden AB 559021-6296 Att: Henrik Willquist Advokatfirman Glimstedt henrik.willquist@glimstedt.se Underrättelse

Läs mer

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7)

2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Bilaga 1 Kravspecifikation Datum Vår referens Sida 2011-02-17 Dnr: 11-1283 1(7) Konsumentmarknadsavdelningen Marlena Molak-Brindell 08-678 58 89 marlena.molak-brindell@pts.se Kravspecifikationen för genomförande

Läs mer

Allokering och reservering av mobila nätkoder

Allokering och reservering av mobila nätkoder BESLUT 1(9) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-05-30 Dnr: 12-6487 Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08 678 55 73 susanne.chennell@pts.se Allokering och reservering av mobila nätkoder Saken Ändring

Läs mer

Mötesanteckningar, Integritetsforum 17 april 2013

Mötesanteckningar, Integritetsforum 17 april 2013 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-05-21 1(7) Nätsäkerhetsavdelningen Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Mötesanteckningar, Integritetsforum 17 april 2013 1. Inledning Staffan Lindmark

Läs mer

Tio år efter stormen Gudrun erfarenheter, utveckling och framtid

Tio år efter stormen Gudrun erfarenheter, utveckling och framtid PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2014-12-08 1(11) Nätsäkerhetsavdelningen Konsumentmarknadsavdelningen Tio år efter stormen Gudrun erfarenheter, utveckling och framtid Sammanfattning Stormen Gudrun ledde

Läs mer

Post- och telestyrelsen

Post- och telestyrelsen Post- och telestyrelsen Joakim Aspengren Nätsäkerhetsavdelningen Post- och telestyrelsen Saker du kanske inte visste om PTS våra brevdetektiver hittar avsändare eller adressat till 70 000 brev per år som

Läs mer

Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster

Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-06-10 Dnr: 13-9577 24 Nätsäkerhetsavdelningen Björn Scharin 08-678 55 98 bjorn.scharin@pts.se Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster

Läs mer

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk.

3. PTS beslutar att 116 112 undantas från tilldelning. 4. PTS beslutar att 116 200-116 999 reserveras för framtida bruk. BESLUT ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Bo Martinsson Nätsäkerhetsavdelningen + 46 8 678 5653 Bo.martinsson@pts.se DATUM VÅR REFERENS 7 december 2007 07-12807 Saken Ändring av

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-11 Dnr: 17-5391 Nätsäkerhetsavdelningen Bo Martinsson 08-678 5653 bo.martinsson@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Alla hälsades välkomna och en kort presentationsrunda följde. Genomgång av agendan. Två punkter anmäldes till övriga frågor.

Alla hälsades välkomna och en kort presentationsrunda följde. Genomgång av agendan. Två punkter anmäldes till övriga frågor. Datum Sida 2014-11-19 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Nummerforum 20 oktober 2014 kl. 13-16 Datum: Måndagen den 20 oktober 2014 kl.

Läs mer

Vilken säkerhet i stadsnäten?

Vilken säkerhet i stadsnäten? Vilken säkerhet i stadsnäten? Ove Landberg Enhetschef, Nätsäkerhetsavdelningen Post- och telestyrelsen Därför finns PTS En väl fungerande telekommarknad Alla ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) 2017-08-08 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet

Läs mer

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget.

Tele2 och Telenorbolagen stödjer PTS förslag i stort men har synpunkter på formuleringar, ändringar och önskar vidare förtydliganden av förslaget. REMISSAMMANSTÄLLNING Datum Vår referens Sida 2009-11-25 Dnr: 09-6502 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Camilla Grimelund Thomsen 08-678 56 87 camilla.grimelund-thomsen@pts.se Sammanställning av remissvar angående

Läs mer

Tillsyn avseende domännamnsregistret för den nationella toppdomänen.se

Tillsyn avseende domännamnsregistret för den nationella toppdomänen.se AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-12-13 Dnr: 16-9097 32 Nätsäkerhetsavdelningen Tillsyn avseende domännamnsregistret för den nationella toppdomänen.se Saken Tillsyn avseende domännamnsregistret

Läs mer

Genomförd tillsyn avseende säker och konfidentiell kommunikation under 2017

Genomförd tillsyn avseende säker och konfidentiell kommunikation under 2017 PROMEMORIA Nätsäkerhetsavdelningen Datum Vår referens Sida 2018-06-28 Dnr: 18-8374 1(9) Genomförd tillsyn avseende säker och konfidentiell kommunikation under 2017 Inledning Denna rapport har i syfte att

Läs mer

Tillsyn avseende Telia Company AB:s incidenthantering med anledning av stormen Alfrida

Tillsyn avseende Telia Company AB:s incidenthantering med anledning av stormen Alfrida AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-17 Dnr: 19-1351 27 Avdelningen för säker kommunikation Telia Company AB Tillsyn avseende Telia Company AB:s incidenthantering med anledning

Läs mer

Ändring av telefoninummerplanen

Ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2013-03-18 Dnr: 12-10625 Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08-6785573 susanne.chennell@pts.se Ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

Vägledning om rapportering av incidenter för leverantörer av digitala tjänster enligt NISregleringen

Vägledning om rapportering av incidenter för leverantörer av digitala tjänster enligt NISregleringen samhällsskydd och beredskap 1 (14) Vägledning om rapportering av incidenter för leverantörer av digitala tjänster enligt NISregleringen samhällsskydd och beredskap 2 (14) MSB:s kontaktperson: Carina Wetzel,

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen Driftsäkerhet, säkerhetsskydd, robusthet och totalförsvar Björn Scharin

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning

Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Remissvar Datum Vår referens Sida 2013-07-02 Dnr: 13-4788 1(8) Remissvar angående anmälningspliktig verksamhet och anmälningspliktig omsättning Den 25 april 2013 gick PTS ut med en remiss till marknaden

Läs mer

Elektronisk kommunikation vid

Elektronisk kommunikation vid Elektronisk kommunikation vid störningar i elförsörjningen Nuläge och framtid Därför finns PTS En väl fungerande telekommarknad k Frekvenser och nummer ska fördelas och hanteras effektivt Arbeta för att

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

Minnesanteckningar Nummerforum 13 oktober 2016

Minnesanteckningar Nummerforum 13 oktober 2016 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2016-11-14 1(5) Nätsäkerhet Gudrun Thelander 08-678 57 85 gudrun.thelander@pts.se Minnesanteckningar Nummerforum 13 oktober 2016 1. Inledning. Bo Martinsson hälsade alla

Läs mer

Dnr: (9)

Dnr: (9) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-09-30 Dnr: 12-8342-5 1(9) Konsumentmarknadsavdelningen Ellen Källström 08 678 57 39 ellen.kallstrom@pts.se Slutredovisning av uppdrag att fortsatt genomföra särskilda

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Efterlevnad av tillstånd avseende användning av nummer i 118-serien för nummerupplysningstjänster

Efterlevnad av tillstånd avseende användning av nummer i 118-serien för nummerupplysningstjänster BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-04-03 Dnr: 13-7182 Nätsäkerhetsavdelningen Jeanette Kronwall 08-6785898 jeanette.kronwall@pts.se Eniro 118 118 AB Gustav III:s Boulevard 40 169 73 Solna Efterlevnad

Läs mer

Policy för säkerhetsskydd

Policy för säkerhetsskydd Policy för säkerhetsskydd Ks/2013:359 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Policy för säkerhetsskydd Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-26 238 Allmänna bestämmelser Från den

Läs mer

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal

Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2018-12-03 Dnr. 18-38809 1(6) Avdelningen för samhällsfrågor Tillsynsrapport: Informationskrav vid ändring av avtal Sammanfattning Post- och telestyrelsen (PTS) genomförde

Läs mer

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2013-11-22 Dnr: 13-11551 1(5) Nätsäkerhetsavdelningen Susanne Chennell 08 678 55 73 susanne.chennell@pts.se Hantering av nummerserierna 71xxx och 72xxx för SMS-innehållstjänster

Läs mer

Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning

Säkerhetsbrister i kundplacerad utrustning BESLUT 1(9) Datum Vår referens Aktbilaga 2016-04-29 Dnr: 14-11113 11 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-6785529 peder.cristvall@pts.se Alltele Allmänna Svenska Telefoniaktiebolag Att: Paul Aicardi

Läs mer

Ansökan om undantag från krav på reservkraft

Ansökan om undantag från krav på reservkraft BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-06-26 17-10785 18 Ansökan om undantag från krav på reservkraft Sökande Tele2 Sverige AB, org.nr 556267-5164 Box 62 164 94 KISTA Telenor Sverige AB, org.nr

Läs mer

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT

VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT VÄGLEDNING ATT UPPHANDLA PÅ ETT SÄKERT SÄTT Sid 2 (7) Innehåll 1. Att upphandla på ett säkert... 3 2. Identifiera krav... 4 3. Samråd vid säkerhetsskyddad upphandling... 6 Sid 3 (7) 1. Att upphandla på

Läs mer

Telö 15 webbinarium välkomna!

Telö 15 webbinarium välkomna! Telö 15 webbinarium välkomna! 17 februari 2016 Post- och telestyrelsen Bakgrund Genomgång av övningsmål Erfarenheter Tänkta aktiviteter Övriga erfarenheter Agenda Telö 15 Syfte Ett lärande projekt för

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datum Diarienr 2011-12-12 750-2011 Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinge 371 81 Karlskrona Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Hantering av patientuppgifter via e-post Datainspektionens beslut

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Integritetsforum Torsdagen den 9 november 2017 Välkomna! Agenda Internationella frågor EU:s

Läs mer

Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen

Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2011-03-24 Dnr: 11-1283 1(8) Administrativa avdelningen Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se Frågor och svar avseende upphandling av administration av Telepriskollen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Publicerad den 27 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-04-07 Dnr: 13 11805 13 Nätsäkerhetsavdelningen Ann-Charlotte Bejerskog 08 678 55 73 Ann-charlotte.bejerskog@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Läs mer

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten Datum 2014-04-27 Saknr och diarienummer 914-A198.231/2013 1 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE

AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549 Att: Mats Larsson Hammarsten, Niklas Norberg och Peter Bellgran Box 368 541 28 SKÖVDE BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-02-10 Dnr 13-10602 17 Konkurrensavdelningen Christian Blomberg Helena Klasson Omprövning av beslut Sökande AllTele Företag Sverige AB (AllTele Företag) 556629-0549

Läs mer

Kartläggning av Specificerade telefonräkningar

Kartläggning av Specificerade telefonräkningar PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 22 december 2004 04-13115 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Pamela Davidsson Avdelningen för marknadsfrågor 08 678 55 93 pamela.davidsson@pts.se Kartläggning av

Läs mer

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016

Konsumentklagomål på telefoni och bredband. Kvartalsrapport oktober - december 2016 Konsumentklagomål på telefoni och bredband Kvartalsrapport oktober - december 2016 Författare: Ann-Sofie Eriksson Fahlgren, Chef för enheten för konsumenträttigheter Post- och telestyrelsen Box 5398 102

Läs mer