Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser"

Transkript

1 sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns en skog, Svarta skogen, som de ofta är i. Lucys mamma säger att feernas rike finns i skogen och att tjejerna ska vara försiktiga. Om man önskar sig något när man är där kan önskningen gå i uppfyllelse. I skolan är Lucy den populära och glada, och Soli den blyga och tysta. Men de är oskiljaktiga som två delar i en helhet. En dag händer något som förändrar allt: Lucy kysser Aron trots att hon vet att Soli är förälskad i honom. Lucy ber om ursäkt och lovar att det inte ska hända igen. Men det dröjer inte länge förrän Soli ser dem kyssas igen. Soli blir arg och springer ensam hem genom Svarta skogen. Lucy hinner ikapp henne, men den rasande Soli säger att hon önskar att Lucy försvann. Plötsligt lyser hela skogen upp och Lucy är borta! Mål från Lgr 11 Eleven ska utveckla lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna. (Sv åk 4 6) Eleven ska utveckla strategier för att lyssna, förstå och muntligt göra sig förstådd i situationer när det egna svenska språket inte räcker till. (Sv åk 4 6) Eleven ska utveckla sin förmåga att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer. (Sv åk 4 6) Eleven ska utveckla ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. (Sv 4 6) Eleverna tränar på att: Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.

2 sidan 2 Grupparbete/Helklass Reflektera Skriv medan du läser Instruktion till eleven: Under tiden du läser boken ska du anteckna känslor, tankar, reflektioner och minnesbilder du får. Ha alltid ditt anteckningshäfte till hands när du läser boken. Skriv av texten (om det bara är någon enstaka mening) eller sammanfatta textavsnittet (om det är ett längre avsnitt du reflekterar över). Skriv även upp vilken sida texten finns på. Därefter skriver du ner dina tankar och känslor. Det behöver inte vara långa redogörelser, utan gör bara korta anteckningar som hjälper dig att komma ihåg vad du tänkt eller känt. Alla tankar och känslor är rätt. Ingenting är fel. Det viktigaste är att du reflekterar medan du läser. Dessa anteckningar blir sedan ett stöd i samtalet om boken och i arbetet med den digitala bokrecensionen som du ska skriva. Du kan exempelvis skriva om sådant som du tycker är roligt. inte förstår eller tycker är konstigt. håller med om. inte håller med om. tycker är sorgligt. tycker är hemskt. känner igen.

3 sidan 3 Digital bokrecension Låt eleverna göra en digital bokrecension med hjälp av PowerPoint som sedan redovisas i mindre grupp. Följande ska vara med: Ta foto på boken eller rita av framsidan. Titel: Författare: Bokens innehåll Var och när utspelas handlingen i boken? Vilka är de viktigaste karaktärerna? Vad handlar boken om? Skriv ner 10 ord som beskriver bokens innehåll. Din åsikt Vad gillar du med boken? Vad gillar du inte med boken? Vilken karaktär tycker du bäst om? Varför? Välj ut en bild från boken som betyder något för dig. Motivera varför du har valt just den bilden. Utvärdering Hur mådde du innan du läste boken? Hur mår du efter att ha läst boken? Vilka upplevelser har boken/texten gett dig? Har den väckt känslor och tankar?

4 sidan 4 Hemlig kompis Soli är en blyg och försiktig person och pratar inte speciellt mycket med de andra klasskamraterna. Ibland känner hon sig lite utanför när Lucy pratar med alla och verkar vara så omtyckt. Det finns många blyga elever i skolan och man kan försöka höja deras status och stärka dem på olika sätt. Du som pedagog berättar att eleverna ska ha uppgiften hemlig kompis i skolan under en vecka då de ska uppmärksamma varandra genom att göra fina/snälla saker. På så vis ska de stärka och lära känna varandra lite bättre. På måndagen drar alla en lapp där det står ett namn. Under veckan har alla elever i uppgift att göra något trevligt mot den elev som de fick på lappen, men det är viktigt att det är hemligt. Ge eleverna protokollet på nästa sida. De kan fylla hjärtat, eller med en siffra i hjärtat ange hur många gånger de gjort något snällt för sin hemliga kompis.

5 sidan 5 Skrivit en snäll lapp och lagt i kompisens väska Hämtat mjölk eller vatten Hållit upp dörren Frågat kompisen om hjälp på en lektion Frågat om vi ska göra något på rasten Sagt något snällt Väntat på kompisen Annat snällt jag har gjort: Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag

6 sidan 6 I slutet av veckan gör alla en utvärdering: Hur kändes det att göra snälla saker för någon? Har du känt att någon har varit extra snäll mot dig under veckan? Vet du vem som har varit din hemliga kompis? Tycker du att uppdraget Hemlig kompis har varit bra? Kommer du att ändra på något nästa gång du är hemlig kompis? Vad?

7 sidan 7 Bilderna i boken Bilderna i boken är väldigt vackra och väcker känslor. Försök att arbeta med bilderna på olika sätt. Använda andras bilder som utgångspunkt Låt varje elev välja en bild i boken. Elevens uppgift blir att göra en bild som visar vad som hände innan eller efter det som den valda bilden visar. Format: A4, teknik: Akvarell. När bilden är klar delas eleverna in i grupper och de får redogöra för hur de har tänkt. Bildanalys En bildanalys är ett sätt att studera en bild. Man letar efter specifika saker i bilden. Pedagogen går igenom följande fyra delar som ingår i en enkel bildanalys: 1. Denotationer: Vilka föremål eller händelser ser du i bilden? Vilka substantiv och verb finns med? 2. Konnotationer: Beskriv bilden med adjektiv. 3. Privata associationer: Vad kommer du att tänka på när du ser bilden? Något minne? Något du undrar över? 4. Kontext: Vad är bildens syfte, tror du? Varför ser den ut som den gör? Vilken funktion fyller den? Varje elev väljer en bild ur boken som kopieras och klistras på ett A3-papper. Under bilden ska eleven klistra in sin bildanalys där han/hon har gått igenom alla delar i en bildanalys. Diskutera resultatet i grupper.

8 Facit elevmaterial sidan 8 Läsförståelse Kapitel 1 1. Vad hade feernas rike och människornas by gemensamt? Svarta skogen, solen, luften och vattnet. 2. Hur gamla är Lucy och Soli? 13 år 3. Hur ser Svarta skogen ut? Där växer stora träd och det är mörkt och kusligt. 4. Vad säger Lucys mamma om skogen? Att om man önskar sig något i skogen så kan det bli som man önskar. 5. Lucy är alltid först med allt. Ge exempel! Föddes först, började gå och prata först och kysste en kille först. 6. Varför bryr sig Soli om att Lucy har kysst en kille? För att Lucy har kysst Aron som Soli tycker om. 7. Hur är Lucy i skolan? Populär, snäll och modig. 8. Hur är Soli i skolan? Tyst och blyg och behöver inga andra vänner än Lucy. Kapitel Varför tror Lucy att hennes mamma älskar Soli mer än henne? Soli är där hemma nästan varje dag och hon har sett hur de är tillsammans. 2. Varför känner Lucy ibland att Soli inte tycker om henne? För att hon är så tyst och försiktig och Lucy är så ivrig, högljudd och full av liv. 3. Varför ville inte Lucy bjuda Soli på sitt 10-årskalas? Lucy vill ha vissa saker för sig själv och inte dela på allt. 4. Varför går Soli ensam på stigen i Svarta skogen? Hon vill bara hem snabbt eftersom hon såg Lucy kyssa Aron. 5. Lucy springer ifatt Soli. Vad säger hon? Förlåt. Det var inte meningen. Jag trodde inte att det skulle hända igen.

9 Facit elevmaterial sidan 9 6. Varför rinner tårarna på Soli? För att Lucy säger att hon också tycker om Aron. 7. Vad hände en gång i skolan när Soli trillade? Alla skrattade, utom Aron. Han hjälpte henne upp. Kapitel Hur kände sig Lucy när hon hade gjort Soli ledsen? Mörk inombords, konstig och helt förstörd. 2. Varför tror Lucy att Soli kommer att förlåta henne? För att de har varit vänner i 13 år och kommer att vara vänner i många år till. 3. En dag när Lucy var sjuk hade Soli sällskap med någon annan hem från skolan. Vem? Aron. 4. Hur kände sig Soli när hon gick hem? Som om hon hade en röd ros i hjärtat. 5. Vad sa Aron dagen därpå när han såg Soli? Hej, vad glad jag är att se dig. 6. Vad frågade Aron? Om Soli skulle se basketmatchen. 7. Vad hände efter matchen? Aron och Lucy kysste varandra. 8. När vissnade rosen i Solis hjärta? När hon såg Aron och Lucy kyssas i skolan.

10 Facit elevmaterial sidan 10 Kapitel Vad säger Soli till Lucy i skogen? Jag är så arg att jag önskar att du försvann. 2. Vad händer efter att hon har sagt det? Ett starkt sken lyser upp i skogen och Lucy är borta. 3. Hur kände Lucy när hon kysste Aron? Hon kände sig lycklig och glömde Soli. 4. Vad vet alla som tror på feerna? Att man inte ska önska sig något i Svarta skogen. 5. Lucy ville inte att Soli skulle tro på feerna. Vad sa hon till henne? Att det som hennes mamma berättar bara är sagor. 6. Vad händer med Lucy? Hon hamnar i feernas rike. 7. Vad brukar Lucys mamma ge för offergåvor till feerna? Torkad lavendel, svamp, rosmarin, honung. 8. Hur ser feerna ut? De är mörka, vackra, grymma och skrämmande. 9. Varför kan inte Lucy resa sig upp? Hennes händer är bundna i det långa gräset. 10. Vad säger fen om drottningen? Att hon inte vill ha Lucy utan den mörka, Soli, för att utföra en uppgift. 11. Hur kan Lucy bli fri? Genom att Soli hjälper drottningen. 12. Hur ska Soli få veta att hon ska göra något för drottningen? Hon kommer att få ett meddelande av feerna. 13. Vad händer vid midnatt när Soli sover? En sten, inlindad i ett löv, kommer infarande genom fönstret. 14. Vad står det ristat på stenen? Soli kan inte läsa allt. Men hon ser att det står Lucy.

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jessika Berglund Vad handlar boken om? Boken handlar om två personer som går i samma klass. Båda tycker att det är ganska stökigt i klassen och drar sig undan bråk och stök. De lägger

Läs mer

Lärarmaterial sidan 1

Lärarmaterial sidan 1 Lärarmaterial sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är del 2 i serien om Svarta skogen. Morgonen efter det att Soli önskat att Lucy skulle försvinna beger hon sig hem

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Michael Dahl Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik, som ständigt drömmer mardrömmar om att han är en drake. En dag när han vaknar ur sin mardröm, hör han en röst som han inte

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Jim Højberg Vad handlar boken om? Alex har alltid varit klassens nörd, men nu har det plötsligt vänt. Både Mia och Asmila är kära i honom, och ikväll ska han på bio med Asmila. Alex

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är det spännande slutet på serien Svarta skogens hemlighet. Soli och Lucy är i feernas rike. Soli ska försöka hämta

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Linas föräldrar bråkar ständigt och Lina har hört att mamman pratar med någon på telefon. Träffar hon en annan man fast hon är gift? Lina är arg på sin mamma

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på att: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Alex bor granne med Elsa och hennes bror Max. De tre brukar alltid vara ihop och Alex pappa kallar dem för Vilda gänget. Nu är det äntligen sommarlov

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Förmågor som tränas. Forfattare: Mette Vedsø sidan 1 Forfattare: Mette Vedsø Vad handlar boken om? Kamals morfar är död så Kamals mormor ska flytta hem till dem. Mormor ska bo i Kamals rum vilket betyder att Kamal måste dela rum med brorsan Omar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som går i femman. Alla hans klasskamrater har ett husdjur. Men inte Emil. Hans mamma är allergisk och hans pappa förstår

Läs mer

Erik bygger en koja Lärarmaterial

Erik bygger en koja Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik har inget att göra. Han går ut i köket till pappa och frågar om de kan hitta på något. Men pappa måste jobba. Han föreslår att Erik kan

Läs mer

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria har träffat Anna en gång på ett tåg. När Anna steg av tåget fick Maria Annas telefonnummer och sedan pratade de länge i telefon. Nu ska de träffas. Maria

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samtal och reflektion. Författare: Arne Berggren sidan 1 Författare: Arne Berggren Vad handlar boken om? Filip är en kille som älskar att ligga i sängen och läsa böcker på sitt sommarlov. Men hans föräldrar vill att han ska ut i solen eftersom man mår

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

Fröken Spöke går vilse

Fröken Spöke går vilse SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ivar och Ebba som har världens bästa fröken. Hon är ett spöke och hon heter fröken Sparre. Fröken Sparre, rektorn och klassen ska åka till Stora

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Rune Fleischer SIDAN 1 Författare: Rune Fleischer Vad handlar boken om? Rolf är på väg hem med sin hund. Han går förbi en man som håller på att flytta ett tungt skåp. Mannen blir trött, går iväg och tar en paus. Rolf

Läs mer

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor

Lärarmaterial. Allan Zongo på l fyra ben. Vad handlar boken om? Mål. Eleven får träna på. Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max och hans pappa har fått besök av en rymdvarelse som de kallar Allan Zongo. Allan har störtat med sitt rymdskepp vid deras gård

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Agnes och Elin är bästa vänner fast de är väldigt olika. Agnes tycker om att vara för sig själv och teckna och måla. Hon vill inte ha så mycket uppmärksamhet.

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Klara är skötare till den finaste hästen i världen, Sigge. Men en dag berättar hennes medskötare på ridskolan att hon kanske ska få köpa Sigge. Klaras hjärta

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Agility! Högsta vinsten

Agility! Högsta vinsten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja älskar hundar men har ingen egen hund. Hon har turen att få låna en hund som hon tränar agility med. Lisa, som hon har lånat hunden Jimi av, har också blivit

Läs mer

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Lärarmaterial. Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Henrik Einspor sidan 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max är en kille som bor ute på landet med sin mamma och pappa. En kväll störtar ett rymdskepp nära deras hus. I rymdskeppet finns en Alien. Max

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Rut har kuddkrig VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Rut har kuddkrig VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAL INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Fia och Love ska sova över hos Rut. När Rut ska läsa en bok för Fia och Love innan de ska lägga sig, somnar hon mitt i boken. Love och Fia är pigga och börjar

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Ellen Holmboe Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som är en hemlig agent. Varje morgon läser han tidningen. Men plötsligt kommer inte tidningen längre. Mamma ringer och klagar.

Läs mer

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

SIDAN 1. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Boken handlar om: Boken är en bilderbok, där man får följa en flicka. Hon gör en utflykt till stranden, tillsammans med sin familj. Där träffar hon en sjöjungfru

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Måns och Emma är ihop och Måns är kär i Emma. Nanna, som är Emmas bästa kompis, är också lite kär i Måns. Emmas födelsedag är nästa vecka och Måns

Läs mer

Varannan helg. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Varannan helg. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil. Han bor hos sin pappa, varannan helg, eftersom hans föräldrar är skilda. Emils pappa har träffat en ny kvinna, som heter Eva. Emil gillar

Läs mer

Så sjukt kär guldboken

Så sjukt kär guldboken SIDAN 1 guldboken Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Måns som är kär i Emma. Han vill bjuda henne på bio men vågar inte riktigt fråga. En dag tar han mod till sig och frågar och hon svarar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som tycker att det är jobbigt att hans föräldrar bråkar mycket. En morgon vid frukostbordet, börjar Emils mamma säga att

Läs mer

Erik ser en zombie VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Erik ser en zombie VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik sitter hemma och spelar på sin dator. Hans pappa har gått till affären för att handla. Plötsligt plingar det i Eriks mobil. Erik läser: Jag är på väg. Han

Läs mer

Joel är död Lärarmaterial

Joel är död Lärarmaterial sidan 1 Författare: Hans Peterson Vad handlar boken om? Den 9 maj förändras Linus liv. Linus är i skogen med mamma, pappa och storebror Joel. Linus ser upp till Joel och en dag vill han också vara stor

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SOFIE BERTHET SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo ska byta skola. Fast han vill inte. Mateo har dyslexi och tycker det är svårt med ord, både att läsa dem och att stava till dem. I den nya

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9)

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Maria åker tåg till sin farmor i Göteborg. Mittemot henne på tåget sitter en kille, Alex, och en tjej, Anna. Maria tycker att tjejen är så söt. Hon läser dikter

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Hannes har sommarlov och då brukar han hänga vid kiosken med sina vänner. Han brukar träffa Sara där. Sara är en tjej i hans klass som han tycker om. Hannes

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. (SV åk 7 9)

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLA BOKN OM? Tobias är kär i sin klasskamrat Leila. De är vänner, men Tobias undrar om Leila kanske vill vara mer än vän med honom. Snart är det höstlov och Tobias vill göra

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det är en solig dag och Rolf bestämmer sig för att gå till parken. Rolf älskar att läsa utomhus så han har tagit med sin en bok till parken. Rolf sätter sig

Läs mer

Lärarmaterial. Ninas nya syster. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Marie Duedahl

Lärarmaterial. Ninas nya syster. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Marie Duedahl SIDAN 1 Författare: Marie Duedahl Vad handlar boken om? Ninas föräldrar är skilda och hennes mamma har träffat en ny kille som heter Jonas. Jonas har en dotter som heter Tuva. Nina har alltid velat ha

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hannes och Sara har varit ett par sedan den där dagen i juli. I morgon är det dags för skolstart och de ska gå dit ihop. Nu sitter de vid kiosken och äter glass

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Äntligen är det fredag och det är dags för klassen att ta skolfoto. Maja älskar att klä sig i olika kläder och nu när det är skolfoto har hon bestämt sig för

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Hjälten Lärarmaterial

Hjälten Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Detta är en bilderbok där man som läsare får följa en kille som efter skolan är superhjälte då han hjälper människor och djur i nöd.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Sara är så glad. Äntligen har hon fått sin nya mobil och hon längtar efter att få visa den för sina vänner. I skolan får de inte använda sina mobiler och man

Läs mer

Lärarmaterial PAPPAS NYA SIDAN 1. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial PAPPAS NYA SIDAN 1. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: PAPPAS NYA SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, och hans föräldrar som ska skiljas. Emils pappa har träffat en ny kvinna och Emil är väldigt ledsen, och arg,

Läs mer

Agility! Springa snabbt

Agility! Springa snabbt MÅRTEN MELIN Sidan 1 Agility! Springa snabbt Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Meja känner sig lycklig. Hon har börjat få kompisar och hon får vara med och träna agility med Lisas hund Jimi. Nu ska hon

Läs mer

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Köra tevespel VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRAT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar. De ska spela tevespel hemma hos killen som är jag i boken. När de kommer hem är pappa hemma. Innan de får spela

Läs mer

Fröken Spöke hoppar högt

Fröken Spöke hoppar högt SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Ebba, Ivar och deras klass som ska ha en friidrottstävling. Lärarna ska också vara med och tävla. Rektorn berättar att han har vunnit många

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Vi tre Fegis! VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska åka med sin klass till en sjö och bada. Problemet är att killarna inte kan simma och de vågar inte berätta

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska spela match idag. Matchen börjar bra och vi gör det första målet. Sedan får vi problem och det andra laget gör mål. Efter förlängningen

Läs mer

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Disco VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om en kille och hans två kompisar som ska gå på disco. De pratar före discot om att de tycker att det är löjligt att dansa. När de kommer till

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Boken handlar om Lea och Erik som ska spela en hockeymatch. Under matchen blir Lea fälld av Sigge i det andra laget. Domaren såg inte vad som hände och Lea blir

Läs mer

Lärarmaterial. Erik blir hjälte. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Erik blir hjälte. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll: Eleverna tränar följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik och hans pappa som ska campa. När de kommer fram med husvagnen vill Erik bada, men pappa vill sätta upp tältet först. Erik

Läs mer

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6)

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Elsas klass ska åka på klassresa tillsammans. Elsa är kär i Simon och hon hoppas att de ska bli ihop. Både Elsa och Mischa ser fram mot resan och bestämmer sig

Läs mer

Du och jag, Agnes Lärarmaterial

Du och jag, Agnes Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Boken handlar om Agnes som tycker att hennes kompis Maja alltid får vad hon vill. Typiskt nog vinner Maja en veckas kurs i biologi på ett läger

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Livia och Vanja, som startar en spökklubb. Livia berättar att spöken gillar gamla hus. De går på spökjakt, i sin skola,

Läs mer

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6)

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Neda var sjuk dagen då de andra lärde sig att galoppera. Nu vågar hon inte och det börjar bli ett stort problem. Hennes ridlärare Kalle säger att hon måste byta

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Maja som ska sova i tält, tillsammans med sin hund Bella. Maja läser en bok och hon och Bella har det mysigt. När det är dags att

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Leas klass ska springa en tävling. Lea tycker mycket om att träna och hon spelar både hockey och fotboll på fritiden. I starten tränger sig Hugo, en kille i

Läs mer

Simprovet. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor. Lgrs 11 Centralt innehåll som tränas

Simprovet. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor. Lgrs 11 Centralt innehåll som tränas SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Olle ska simma med skolan och alla ska simma 200 meter. Olle har gått i simskola i ettan men han känner sig inte så säker på att simma. Han kämpar och kämpar

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Demonpassning Mårten Melin

Demonpassning Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Vanja, som ska vara barnvakt, till världens jobbigaste unge. Hon berättar, för Livia, om ungen, som heter Tuva. Livia vill gärna vara med och

Läs mer

Måns och Mahdi Ramadan

Måns och Mahdi Ramadan SIDAN 1 Måns och Mahdi Ramadan Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Måns och Mahdi som är hemma hos Måns och tittar på något på datorn. Måns bjuder Mahdi på russin men Mahdi vill inte ha.

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Författare: Daniel Zimakoff sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar. Han är på semester med sin familj och sin bästa kompis Emil. När de går till affären så berättar Ella som jobbar där att

Läs mer

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén

Lärarmaterial BROTT PÅ NÄTET. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Christina Wahldén SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Ronja. En dag får hon ett meddelande på Facebook av Lisa i klassen. Det står bara Tjockis! Ronja vill vara kompis med Lisa.

Läs mer

Häxprovet Lärarmaterial

Häxprovet Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Vera är häxa och varje torsdagkväll går hon på häxskola. En torsdag när hon och Sira kommer dit är Mara inte där. Mara brukar aldrig

Läs mer

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? När Tara ringer blir Erik jätteglad. Men Tara är inte glad, hon är ledsen. Hon har upptäckt att någon har skapat ett hatkonto på Instagram. Hatkontot heter Vi

Läs mer

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic

Dags för ramadan Özlem Sara Cekic SIDAN 1 Boken handlar om: Det är dags för ramadan. Detta år ska Ayse också få prova på, att fasta. Mamma säger, att Ayse får fasta några timmar varje dag, men hon bestämmer sig för att fasta hela dagarna.

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Det börjar en ny flicka i Turbos klass. Hon blir snabbt omtyckt för hon är tuff och rolig. Många i klassen blir kära i henne, Turbo också. När Turbo och hon

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Morris

Djurdoktorn: Linus och Morris SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. En dag när han är på väg till sin mamma som är veterinär, hör han ljud i buskarna. Han hittar en kattmamma och två kattungar. Den ena kattungen

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans kompisar Anton och Hugo spelar i ett band. Idag är det avslutning i skolan och de ska spela. och han är jättenervös. Erik står bakom scenen och

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6)

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text. (BL åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Lo tycker så mycket om sin fotbollstränare Lovisa. Lovisa är rättvis, schyst och rolig. På lördag ska de spela sista matchen i serien. Vinner de matchen så vinner

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor. Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Emma och Måns. De är tillsammans. Efter att ha varit på museet med klassen ska Måns sova över hos Emma. Emma vill att Måns ska sova

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? är en lättläst berättelse för barn mellan 8 och 11 år. Egil bor tillsammans med sin mamma och längtar efter en egen hund. Nu är det sommarlov och han fyller

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Sam, hans mamma och hans lillasystrar Nour och Asma har flyttat till Sverige från Syrien. De bor i norra Sverige, där solen nästan aldrig går ner på sommaren.

Läs mer

Barn för bjudet Lärarmaterial

Barn för bjudet Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Oscar K. Vad handlar boken om? Boken handlar om en kille och en tjej som brukar träffas och spela spel. En dag när de träffas, börjar de prata om barn och om hur barn blir till. De

Läs mer

Boken handlar om: Mål ur Lgr 11. Bokanalys. Oväntat möte Lärarmaterial. Författare: Bo R. Holmberg

Boken handlar om: Mål ur Lgr 11. Bokanalys. Oväntat möte Lärarmaterial. Författare: Bo R. Holmberg sidan 1 Författare: Bo R. Holmberg Boken handlar om: Boken handlar om en kille som är kär i en tjej som heter Olga. Han är överlycklig för att han kysst Olga för första gången och han längtar efter morgondagen

Läs mer

Vänd dig inte om Lärarmaterial

Vänd dig inte om Lärarmaterial sidan 1 Författare: Ewa Christina Johansson Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som försöker blir medlem i ett gäng fast han egentligen inte vill. Han har en viktig sak kvar att genomföra. Han

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Line Kyed Knudsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Nico och hans kompisar som har ett band. Nico vill så gärna att Farida ska vara med i bandet. Nico är kär i Farida och kan inte

Läs mer

Lingonvägen Min bästa kompis

Lingonvägen Min bästa kompis SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Olgas bästa kompis Amira ska börja i Olgas klass och Olga är jätteglad. Men på skolgården pratar Amira med Lina, i klassrummet sitter hon bredvid Lina och på

Läs mer

Mynta och den mystiska hundtjuven

Mynta och den mystiska hundtjuven LENA LILLESTE Sidan 1 Mynta och den mystiska hundtjuven Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Mynta och Frida ska gå ut med tant Bergs hund Birk. Tant Berg är väldigt rädd om sin hund och säger till flickorna

Läs mer