BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun"

Transkript

1 BILAGA 1 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt näringsfattig förutom i den näringsrika norra delen, särskilt i den nästan avsnörda Kyrkviken som har ett högt vattenutbyte med resterande delar av sjön. Vid denna vik ligger Arvika tätort. Stränderna runt sjön utgörs huvudsakligen av skogsmark, men det finns även partier med jordbruksmark. Dessa områden utnyttjas av många fåglar som födosöksområden och rastområden under främst vår och höst. Längs stränderna finns ett flertal kulturhistoriskt intressanta miljöer som bidrar till sjöns attraktionskraft som besöksmål. Sjön har genom Byälven och Säffle kanal förbindelse med Vänern och Arvika utgör Sveriges innersta hamn. Kopplingen till Vänern gör att sjön har en stor potential för utveckling av friluftsliv. Fågellivet runt Glafsfjorden är rikt och i den norra delen förekommer en mängd rödlistade och störningskönsliga arter, medan de mer näringsfattiga delarna av sjön hyser en artfattigare, men skyddsvärd fauna. Flertalet fåglar i Glafsfjorden omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Floran innehåller flera strandberoende och rödlistade arter och det finns en mängd skogliga värdekärnor i nära anslutning till sjön. I sjön återfinns lake, ål och värdefulla stammar av storvuxen ursprunglig öring. Från Glafsfjorden vandrar de upp i de flodpärlmusslebärande vattendragen Älgån, Viksälven och Hällsjöälven. Öringarna utgör även basen för ett bra fiske i sjön vilket gynnar framförallt friluftslivet. Glafsfjorden är klassad som nationellt värdefullt vatten av Havs- och Vattenmyndigheten samt regionalt värdefullt vatten av Länsstyrelsen, tack vare förekomst av fisken asp och glacialrelikta kräftdjur. Glafsfjorden har tidigare haft ett strandskydd om 200 meter, Kyrkviken undantagen.

2 2(6) Stränderna längs Glafsfjorden bedöms ha stor betydelse för det tätortsnära friluftslivet och allmänhetens tillgång till dem är viktig. Vidare har sjön en stor potential för framtidsutveckling av friluftslivet. Biotoper runt sjön hyser en värdefull flora och fauna, i synnerhet bland fåglar och kärlväxter, och för att bevara både naturvärden och friluftsvärden är en utvidgning av strandskyddet motiverad. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd till maximalt 200 meter längs sjöns oexploaterade stränder, enligt karta, behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften vid sjön. Gränsjön Karta 8 Gränsjön är en relativt liten och långsträckt sjö med en del öar i den norra delen. Sjön ligger inne i skogslandskapet och bebyggelse är i princip obefintlig i närområdet. Den är en näringsfattig klarvattensjö vars södra halva ligger inom Glaskogens naturreservat. Fågellivet i sjöns närhet är artfattigt men omfattar ett mindre antal rödlistade, störningskänsliga och skyddsvärda arter. Gränsjön är klassificerad som nationellt värdefullt vatten av Hav- och Vattenmyndigheten. Gränsjön har tidigare saknat utvidgat strandskydd. Gränsjöns läge i utkanten av Glaskogens naturreservat och den minimala påverkan i form av bebyggelse runt sjön gör den idealisk för friluftsliv och potentialen för rekreation bedöms som mycket stor. Tillsammans med en skyddsvärd fågelfauna som är mycket störningskänslig under häckning motiveras en utvidgning av strandskyddet eftersom ny bebyggelse riskerar att påverka både fauna och upplevelsevärden. Länsstyrelsen bedömer att ett utvidgat strandskydd till maximalt 200 meter längs sjöns stränder i den del som ligger utanför Glaskogens naturreservat behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

3 3(6) Nysockensjön Karta 3-5 Nysockensjön är en större, näringsfattig och mycket flikig sjö med stora, utskjutande uddar och ett mindre antal öar. Stora delar av sjöns stränder utgörs av skogsmark, men på sina ställen finns områden med jordbruksmark. Dessa marker utgör viktiga rast- och födosöksområden för ett flertal fågelarter främst under vår och höst. Bebyggelsen runt sjön är inte särskilt omfattande och det finns långa sträckor av stranden som inte är exploaterad. Avsaknaden av bebyggelse ger en stor potential för friluftsliv. I Nysockensjöns närhet förekommer en intressant fågelfauna som omfattar ett antal skyddsvärda och störningskänsliga arter. Runt sjön finns även skogliga värdekärnor i form av olika typer av lövskog, som klassificerats som nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt, och dessa innehåller rödlistade arter, i synnerhet ett antal lavar. Nysockensjön är klassificerad som nationellt särskilt värdefullt vatten av Havs- och Vattenmyndigheten. Nysockensjön har tidigare haft ett strandskydd om 200 meter. Tack vare närheten till Arvika och goda kommunikationer har sjön potential för både vildmarksturism och fiske, samt för tätortsnära rekreation. Denna potential riskerar att försvinna vid alltför omfattande nybebyggelse eller annan exploatering i sjöns närhet. Tillsammans med den störningskänsliga fågelfaunan motiveras en utvidgning av strandskyddet. längs sjöns oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Ränken Karta 6-7 Ränken är en stor och näringsfattig sjö med variationsrika stränder, från skogklädda branter och stup till ängar, åkrar och sankmarker. Den stora mångformigheten skapar ett landskap med höga estetiska värden.

4 4(6) Stora områden längs sjöns stränder har klassificerats som nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt av Skogsstyrelsen och det innefattar främst lövrika områden i branterna samt hällmarkstallskogar. Dessa områden hyser flera rödlistade arter, i synnerhet bland lavarna. Runt sjön, både i skogsbranterna och i jordbrukslandskapet, förekommer en intressant, störningskänslig och skyddsvärd fågelfauna där flera av arter omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Jordbruksmarken utnyttjas också av flera fågelarter som rast- och födosöksområden under framförallt vår och höst. Vid sjöns utlopp finns dessutom större områden med sankmarker som drar till sig rastande fåglar under flyttperioderna. Faunan i sjön innefattar en mängd glacialrelikta kräftdjur och Länsstyrelsen har pekat ut Ränken som regionalt värdefullt vatten. Ränken har tidigare haft ett strandskydd om 150 meter inom Arvika kommun. Naturvärdena runt Ränken är höga, både i skogsbranterna och på de flacka odlingsmarkerna. Dessutom finns potential för ett mer omfattande friluftsliv än idag tack vare de höga landskapsestetiska värdena samt möjligheter för en utvidgad fisketurism. Andelen störningskänsliga fåglar som finns och är beroende av sjön motiverar ytterligare till en utvidgning. Dessa intressen riskerar att påverkas vid exploateringar runt sjön och därmed motiveras en utvidgning av strandskyddet. längs sjöns oexploaterade stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Stor-Treen inklusive Lill-Treen Karta 1-2 Stor-Treen är en större, långsträckt sjö med en avsnörd vik i norr som kallas Lill-Treen. Sjön omges i huvudsak av skogsmark och myrar, inklusive mindre områden med värdefull sumpskog. I den norra delen finns även en del områden med jordbruksmark. Dessa marker är viktiga för ett flertal fågelarter som rast och födosöksområden främst under vår och höst. Bebyggelsen runt sjön är mycket begränsad och stora delar av stränderna är helt öde. Sjön hyser en artfattig men skyddsvärd fågelfauna och är klassificerad som nationellt värdefullt vatten av Havs- och Vattenmyndigheten.

5 5(6) Stor-Treen och Lill-Treen har tidigare haft ett strandskydd om 200 meter. Sjöar av Stor-Treens storlek med låg grad av strandnära bebyggelse är relativt sällsynta i denna del av länet och potentialen för framtida friluftsliv bedöms som god. Vidare är fågelfaunan i sjön skyddsvärd och störningskänslig, och ny bebyggelse riskerar att påverka dessa värden. längs sjöns stränder behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Värmeln Karta Värmeln är en stor och näringsfattig sjö med en flikig strand och mängder av öar och skär. Större delen av sjön omges av skogsmark, men runt byarna förekommer även mindre jordbruksområden och i anslutning till dessa finns mer näringsrika vikar. Jordbruksmarkerna utgör viktig rast- och födosöksområden för ett flertal olika fågelarter under vår och höst. Exploateringsgraden runt Värmeln är låg och längs långa sträckor är stranden helt öde. Känslan av vildmark är påtaglig i vissa delar av sjön. Vid Brunskog i sjöns nordligaste del finns ett mindre område som har förordnande om landskapsbildsskydd. Friluftslivet är av relativt måttlig omfattning men det bedrivs en del fiske, kanotpaddling och annat båtliv. Värmeln är utpekad som nationellt värdefull av både Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten. En stor mängd skogliga värdekärnor har identifierats runt sjön och pekats ut som nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt. Främst rör det sig om olika typer av lövrik barrskog, men det finns även rena lövskogar, gransumpskogar och hällmarkstallskogar. Inom dessa finns förekomster av rödlistade arter, främst lavar. Värmeln hyser även en tämligen artfattig men störningskänslig och skyddsvärd fågelfauna. I Vrångbäcken som har sitt utlopp i Värmeln återfinns en värdefull och storvuxen ursprunglig öringstam. Öringen vandrar även upp i Slorudsälven, som har sitt utlopp i Värmeln, där det finns flodpärlmussla. Detta är viktiga miljöer för flodpärlmusslornas fortplantning och en förutsättning för detta är öringens förekomst. Ökad påverkan på Värmeln leder till ökad påverkan på öringen och därigenom även på flodpärlmusslebestånden.

6 6(6) Värmeln har tidigare haft ett strandskydd om 200 meter inom Arvika kommun. Trots att friluftslivet i dag är relativt begränsat bedömer Länsstyrelsen att det finns god potential för det att utvecklas runt sjön och att en stor del av sjöns värde utgörs av den låga exploateringsgraden. För att värna denna potential och dessutom skydda de naturvärden som förekommer runt sjön bedöms ett utvidgat strandskydd vara motiverat. längs sjöns oexploaterade stränder inom Arvika kommun behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften. Älgsjön Karta 9-10 Älgsjön är en sjö som ligger helt inne i skogslandskapet. Sjöns strandlinje är relativt flikig och ett par större öar och ett antal mindre öar förekommer. Den västra delen av sjön ligger inom Glaskogens naturreservat och har stort värde för det rörliga friluftslivet. Näringsinnehållet i sjön är lågt och fågelfaunan är således artfattig, men den omfattar störningskänsliga arter och är därmed skyddsvärd. Flera av de fåglar som återfinns i Älgsjön omfattas av EU:s Fågeldirektiv bilaga 1 vilket omfattas av Sveriges åtagande för EU-nätverket Natura 2000, vilket bl.a. innebär att man inte får skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser. Faunan i sjön innehåller glacialrelikta kräftdjur och flodkräfta varför Älgsjön är utpekad som nationellt särskilt värdefullt vatten av både Naturvårdsverket och Havs- och Vattenmyndigheten. Älgsjön har tidigare haft ett strandskydd om 200 meter. Älgsjön hyser en del höga värden för fågellivet, samt för det rörliga friluftslivet och en utvidgning av strandskyddet motiveras av att en exploatering längs sjöns stränder riskerar att påverka dessa värden negativt. för den del av sjöns stränder som ligger utanför Glaskogens naturreservat behövs för att långsiktigt säkerställa strandskyddets syften.

Säffle Kommun. Aspen Karta 7

Säffle Kommun. Aspen Karta 7 BILAGA 1 1(13) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Säffle Kommun Aspen Karta 7 Aspen är en liten, relativt näringsrik sjö som ligger i ett större område med mycket hög biotopdiversitet, från i det

Läs mer

Forshaga kommun. Klarälven inklusive Sjöbottnen

Forshaga kommun. Klarälven inklusive Sjöbottnen BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Forshaga kommun Klarälven inklusive Sjöbottnen Klarälven är Sveriges sydligaste stora älv som har sitt ursprung i fjälltrakterna. Den rinner genom

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Beslut om utvidgade strandskyddsomra den i Sa ffle kommun

Beslut om utvidgade strandskyddsomra den i Sa ffle kommun 1(8) Samhällsbyggnad Naturvård Säffle kommun 661 80 SÄFFLE Beslut om utvidgade strandskyddsomra den i Sa ffle kommun Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen beslutar, med stöd av 7 kap 14 miljöbalken (1998:808)

Läs mer

NATURVÅRDSPROGRAM. Karta 1. Skyddade naturområden. för Melleruds kommun, antaget KF Naturminnen. Statliga naturreservat

NATURVÅRDSPROGRAM. Karta 1. Skyddade naturområden. för Melleruds kommun, antaget KF Naturminnen. Statliga naturreservat Karta 1 Skyddade naturområden Naturminnen Statliga naturreservat Kommunala naturreservat Statliga kulturreservat Biotopskydd Naturvårdsavtal Djur- växtskyddsområde Natura 2000 - Art- och habitatdirektivet

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Kommunalt ställningstagande

Kommunalt ställningstagande Tillkommande bebyggelse bör i första hand utnyttja ur produktionssynpunkt sämre marker eller marker mellan jord och skog. Alternativt kan bebyggelse lokaliseras till mindre skogsområden eller till kanten

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Planavdelningen. Härryda Kommun

Planavdelningen. Härryda Kommun Planavdelningen Härryda Kommun Yttrande angående programsamråd för Airport city Ett drygt 200 ha stort område planeras att bebyggas norr om Landvetter flygplats. Detta yttrande berör de naturutredningar

Läs mer

Promemoria 2014-11-07

Promemoria 2014-11-07 Naturvårdsenheten Promemoria 2014-11-07 sid 1 (6) 511-4251-14 0584 Nedan följer en sammanställning av inkomna yttranden över förslag till utvidgat strandskydd i Vadstena kommun samt Länsstyrelsens eventuella

Läs mer

Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö

Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö Möjligheter och problem med geografiska analyser i arbetet med grön infrastruktur i limnisk miljö Vem är jag Erik Årnfelt Länsstyrelsen Östergötland GIS-samordnare Nationellt GIS-stöd för GI Webb-gis,

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Tillfälligt förordnande om utvidgat strandskydd i Tjörns kommun

Tillfälligt förordnande om utvidgat strandskydd i Tjörns kommun 2016-03-10 1(10) Naturavdelningen John Dagobert Landskapsarkitekt Enligt sändlista Tillfälligt förordnande om utvidgat strandskydd i Tjörns kommun Innehåll Beslut om tillfälligt utvidgat strandskydd enligt

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i Gnosjö kommun

Beslut om utvidgat strandskydd i Gnosjö kommun BESLUT Sida 1/8 Mari-Janne Möller Naturavdelningen 010-2236345 Enligt sändlista Beslut om utvidgat strandskydd i Gnosjö kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar att, med stöd av 7 kap. 14 miljöbalken (1998:808),

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN

LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN Älven Voxnan slingrar sig in mot Edsbyn, vi gör ett försök att slingra oss genom lagstiftarens labyrint! Arne Stenberg från Ovanåkers kommun i Hälsingland 1 DISPOSITION

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda 2 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda Andra remissomgången Blockstrandäng och sandstrand på Seskarö I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen

Läs mer

Uppdrag: Naturvärdesinventering på förstudienivå inför ledningsdragning, Norråker, Strömsunds kommun, Jämtlands län Beställare: NEKTAB NVI och rapport:, Jakobi Sustainability AB Kvalitetsgranskning:, Jakobi

Läs mer

En renässans för friluftslivet?

En renässans för friluftslivet? En renässans för friluftslivet? Propositionen 2009/10:238 - Framtidens friluftsliv Regeringsuppdrag till Naturvårdsverket: Förslag till mål för friluftslivspolitiken, (Naturvårdsverkets rapport 6476 mars

Läs mer

Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Malmö kommun

Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Malmö kommun BESLUT 1(7) Vår referens Miljöavdelningen Karin Emanuelsson 040/044-25 25 08 Malmö kommun Kommunstyrelsen Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Malmö kommun Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap

Läs mer

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse

PU 55/18. Avtal , Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse Avtal 41-2018, Överenskommelse om intrångsersättning avs. upplåtelse av mark för bildande av naturreservatet Hårssjön-Rambo mosse PU 55/18 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning Karta 1 Karta 2 Länsstyrelsen

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30

Kommunstyrelsen 2014-05-08. Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 1 Plats och tid Kulturhuset Kajutan, Henån 2014-05-08 17:00-17:30 Beslutande Eva Skoglund Lotta Husberg Kerstin Gadde Elsie-Marie Östling Claes Nordevik Michael Relfsson Els-Marie Ragnar Ingrid Cassel

Läs mer

Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare

Mikael Jareke, kommunchef Lennart Aronsson, sekreterare STORFORS KOMMUN SA~ANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-18 1(3) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Dovre, Kommunhuset, Storfors, onsdagen den 18 juni 2014,

Läs mer

Återrapportering om utvidgat strandskydd

Återrapportering om utvidgat strandskydd 1(16) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2015-06-01 Ärendenr: NV-00453-15 Återrapportering om utvidgat strandskydd SAMMANFATTNING Naturvårdsverket har haft som återrapporteringskrav att

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2)

BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Upprättad 2017-06-14 Freja Råberg Tel. 0480-450395 2016-5323 1(9) BEHOVSBEDÖMNING (FÖR MKB) Detaljplan för Del av Rinkaby 6:46 mfl. (Södra staden etapp 2) Rinkabyholm,

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

Inventering av naturvärden med anledning. av detaljplan för del av Resö 8:69. Linda Andersson

Inventering av naturvärden med anledning. av detaljplan för del av Resö 8:69. Linda Andersson Inventering av naturvärden med anledning av detaljplan för del av Resö 8:69 Linda Andersson Inventering av naturvärden med anledning av detaljplan för del av Resö 8:69 Linda Andersson RIO GÖTEBORG NATUR-

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 april 2017 SÖKANDE AA Ombud: Jur.kand. Lisa Kylenfelt LRF Konsult Norra Gubberogatan 32 416 63 Göteborg KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling.

10. Vatten. Kommunens övergripande mål Danderyd ska ha en god och hälsosam miljö samt arbeta för en långsiktigt hållbar utveckling. 10. Nationella mål är livsviktigt för människan och en förutsättning för allt liv på jorden. Vattnet rör sig genom hela ekosystemet, men för också med sig och sprider föroreningar från en plats till en

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning

Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning 1 (12) Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning Mälarstranden nord, värdebeskrivning A Hela delområdet ingår i Mälarens öar och strandområden som i sin helhet omfattas av riksintresse

Läs mer

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Arjeplogs kommun har i projektet Natur för utveckling genomfört översiktliga inventeringar av tätortsnära natur- och friluftsmiljöer i Arjeplogs tätort

Läs mer

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Naturen i Motala Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Värdefull natur i Motala I Motala kommun finner du många värdefulla naturområden. Här finns rika

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Naturreservat i Hamrångeområdet

Naturreservat i Hamrångeområdet Naturreservat i Hamrångeområdet Söderhamns kommun Skärjåskogen Häckelsängs högmosse och Gnagmur Axmar Skämningsön Svartstensudden Gåsholma Ockelbo kommun Hådells gammelskog Bergby Norrsundet Hamrångefjärden

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Rädda Våneviks gammelskog!

Rädda Våneviks gammelskog! Foto: Marit Stigsdotter Rädda Våneviks gammelskog! En gammal artrik, strandnära skog hotas av Oskarshamns kommuns planer på att exploatera delar av den för villabebyggelse. Skogen är en nyckelbiotop hemvist

Läs mer

PM Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) i Jönköpings län

PM Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) i Jönköpings län PM Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) i Jönköpings län Bakgrund och syfte Strandskydd råder vid land- och vattenområden intill 100 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd. Länsstyrelsen

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

INVENTERING OCH ARKIVSTUDIER AV NATURVÄRDEN MED ANLEDNING AV DETALJPLAN ERTSERÖD 1:5

INVENTERING OCH ARKIVSTUDIER AV NATURVÄRDEN MED ANLEDNING AV DETALJPLAN ERTSERÖD 1:5 INVENTERING OCH ARKIVSTUDIER AV NATURVÄRDEN MED ANLEDNING AV DETALJPLAN ERTSERÖD 1:5 Rio Kulturkooperativ har på uppdrag av Sweco och Trivselhus AB gjort en arkivstudie och fältinventering avseende naturvärden

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng.

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng. Verån Verån tillhör den gren av Virån som rinner upp i sjön Solnen i Vimmerby kommun. Den inventerade delsträckan är belägen mellan Versjöns utlopp ca 6 km SO Vena samhälle och inloppet i sjön Näjern.

Läs mer

Hesjön. Björk. Betula verrucosa

Hesjön. Björk. Betula verrucosa Hesjön Hesjön tillhör Hesjöbäckens delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 10 km S om Hultsfred på en höjd av ca 106 m.ö.h. Det är en näringsfattig klarvattensjö, 0,35 km 2 stor, med

Läs mer

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun

Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Naturvärdesbedömning inom fastigheten Hjälmaröd 4:203 (Kiviks hotell) Kivik, Simrishamns kommun Rapport 2014-06-13 Uppdragstagare: Tomelillavägen 456-72 275 92 Sjöbo Tel 0416-151 20 rune.gerell@sjobo.nu

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Rigstakärret SE0710201 Foto: Per Sander Namn: Rigstakärret Sitecode: SE0710201 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 4,6 ha Skyddsform: Biotopskydd Kommun: Timrå Tillsynsmyndighet: Skogsstyrelsen

Läs mer

Mellanskärgårdens Intresseförening (Mif)

Mellanskärgårdens Intresseförening (Mif) Mellanskärgårdens Intresseförening (Mif) Till Länsstyrelsen i Kalmar län Remissvar ang översyn av det utvidgade strandskyddet i Västerviks kommun MIF - Mellanskärgårdens intresseförening - är en ideell

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Försjön. Försjön, södra delen

Försjön. Försjön, södra delen Försjön Försjön, södra delen Försjön tillhör Virserums-Gårdvedaåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 16 km SV om Hultsfred på en höjd av 107 m.ö.h. Det är en näringsfattig klarvattensjö

Läs mer

Huddinge kommun, områdesbeskrivningar samt källförteckning

Huddinge kommun, områdesbeskrivningar samt källförteckning Bilaga 2 1 (6) Huddinge kommun, områdesbeskrivningar samt källförteckning Nordväst, områdesbeskrivning A De aktuella strandområdena ligger inom de i regionplanen utpekade Bornsjö- och Hanvedenkilarna.

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun

Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun Naturvärdesinventering Hybbelberget, Ljusdal kommun Skogsstyrelsen november 2011. Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen - en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet. Vi leder utvecklingen i skogen för

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Lysekils kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Lysekils kommun 1(8) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Annika Micheletti Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Lysekils kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten.

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Bjärkeån Bjärkeån är ett biflöde till Virån och tillhör dess nordliga gren. Ån sträcker sig från sjön Nerbjärkens utlopp till inloppet i Versjön. Nerbjärken är sedan gammalt reglerad vid mynningen med

Läs mer

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60)

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 26(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka NATUR, FRILUFTSLIV OCH TURISM Människan mår bra av att uppleva grönska. Grönstrukturen tilldelas i huvudsak

Läs mer

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2018-09-13 KS 2018/0689 Björn Strimfors Kommunstyrelsens planutskott Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan

Läs mer

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1

Naturvårdsarter. Naturinformation. Rapport 2015:1 Naturinformation Rapport 2015:1 Naturvårdsarter, Park och naturförvaltningen, januari 2015 Rapport, sammanställning och kartproduktion: Ola Hammarström Foton: och Uno Unger Layout: Ola Hammarström Denna

Läs mer

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner 2006-02-27 Bilaga 3 Diarienummer 511-24159-2003 Sida 1(6) Naturvårdsenheten Jörel Holmberg 0501-60 53 95 Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde

Läs mer

planförutsättningar Naturmiljö samrådshandling 2009-02-25

planförutsättningar Naturmiljö samrådshandling 2009-02-25 Rödlistade arter Rödlistning är en flexibel klassificering av hotade arter. Syftet är att kartlägga och klargöra olika arters sällsynthet, den risk de löper att försvagas eller utrotas, och vilka åtgärder

Läs mer

Datum Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun

Datum Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun KS 13 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fehler Katarina Datum 2014-05-23 Diarienummer KSN-2014-0638 Kommunstyrelsen Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun

Läs mer

Förordnande om utvidgat strandskydd i Uddevalla kommun

Förordnande om utvidgat strandskydd i Uddevalla kommun BESLUT 2014-12-01 Diarienummer 511-864-2013 Sida 1(21) Naturvårdsenheten Linnea Bertilsson Naturvårdshandläggare Enligt sändlista Förordnande om utvidgat strandskydd i Uddevalla kommun Innehåll Beslut

Läs mer

Ekologisk landskapsplan Hedlandet

Ekologisk landskapsplan Hedlandet Ekologisk landskapsplan Hedlandet Sveaskog är Sveriges största skogsägare och äger ungefär 14 procent av Sveriges skogar. Skogen med dess tillgångar utgör grunden i Sveaskogs verksamhet, och hållbar utveckling

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

KOMPLETTERANDE INVENTERING OCH ARKIVSTUDIER AV NATURVÄRDEN MED ANLEDNING AV DETALJPLAN ERTSERÖD 1:5 OCH 1:7 med flera

KOMPLETTERANDE INVENTERING OCH ARKIVSTUDIER AV NATURVÄRDEN MED ANLEDNING AV DETALJPLAN ERTSERÖD 1:5 OCH 1:7 med flera KOMPLETTERANDE INVENTERING OCH ARKIVSTUDIER AV NATURVÄRDEN MED ANLEDNING AV DETALJPLAN ERTSERÖD 1:5 OCH 1:7 med flera Rio Kulturkooperativ har på uppdrag av Sweco och Trivselhus AB gjort en arkivstudie

Läs mer

Bilaga 2. Utvidgat strandskydd i Fagersta kommun. Beskrivning av områden.

Bilaga 2. Utvidgat strandskydd i Fagersta kommun. Beskrivning av områden. BILAGA 1 (7) Bilaga 2. Utvidgat strandskydd i Fagersta kommun. Beskrivning av områden. Fagersta är en till ytan relativt liten kommun (ca 31 000 ha), där hela 13 % utgörs av vattenyta. Det största vattnet

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Anmälningsärenden 2015 Samhällsbyggnadsförvaltningen ÄRENDEBLAD Upprättad: Diarienummer: 2015-11-18 MOB.2015.13 Samhällsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden 2015 Sammanfattning Information och meddelanden som inkommer till kommunen

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära nägen

Landsbygdsutveckling i strandnära nägen PERSTORPS KOMMUN LIS Landsbygdsutveckling i strandnära nägen Underlag till Översiktsplan 2017 för Perstorps Kommun Foto: Petersson, R (2017), Naturskyddsföreningen och Perstorp Naturskyddsförening Innehållsförteckning

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

Moren. Moren har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp.

Moren. Moren har inte haft någon betydelse för forskning eller undervisning. Sjön är inte heller något framstående exempel på någon sjötyp. Moren Moren tillhör Lillåns delavrinningsområde i Emåns vattensystem. Sjön är belägen ca 28 km SSV om Hultsfred på en höjd av 166,1 m.ö.h. Det är en näringsfattig, försurningskänslig klarvattensjö, 1,44

Läs mer

BESLUT. Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Eslövs kommun. Länsstyrelsens beslut. Redogörelse för ärendet. Länsstyretsen Skåne 1(19)

BESLUT. Beslut om utvidgade strandskyddsområden inom Eslövs kommun. Länsstyrelsens beslut. Redogörelse för ärendet. Länsstyretsen Skåne 1(19) ,711\-». Länsstyretsen Skåne BESLUT 2015-04-27 1(19) nr,r5 1e1a,003-2012 TrY -U 0 0: 85 Kontaktperson Miljöavdelningen Karin Emanuelsson 010-224 13 06 karin.emanuelsson@lansstyrelsen.se Eslövs kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Jungfruviken-Korsörarna, Skellefteå kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Jungfruviken-Korsörarna, Skellefteå kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(6) Beslut om utvidgat strandskydd i område Jungfruviken-Korsörarna, Skellefteå kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet

Läs mer

Waxholmspartiet borgerligt alternativ MOTION

Waxholmspartiet borgerligt alternativ MOTION Waxholmspartiet borgerligt alternativ MOTION Motion angående bildande av naturrreservat på Resarö 2015-10-29 Waxholmspartiet borgerligt alternativ yrkar på att Vaxholms stad skapar kommunalt naturreservat

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön BILAGA 11 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 68 302 kronor för delprojektet Agrasjön enligt beskrivning nedan. Projektets namn: Agrasjön Sökande

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 30 april 2018 SÖKANDE AA BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljö- och energidepartementet) beslut den 6 april 2017, M2015/00621/Me, avseende

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad

Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad Remissvar Dnr 2013/3.2.2/26 Sid. 1 (6) 2013-02-26 Handläggare: Andreas Jaeger, 08-508 29 269 Till Finansroteln Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd för Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer