Bilaga 2. Utvidgat strandskydd i Fagersta kommun. Beskrivning av områden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 2. Utvidgat strandskydd i Fagersta kommun. Beskrivning av områden."

Transkript

1 BILAGA 1 (7) Bilaga 2. Utvidgat strandskydd i Fagersta kommun. Beskrivning av områden. Fagersta är en till ytan relativt liten kommun (ca ha), där hela 13 % utgörs av vattenyta. Det största vattnet i kommunen utgörs av Åmänningen, som är en av de större sjöar i Västmanlands län som tidigare har haft utvidgat strandskydd. Det har främst varit friluftslivet i anslutning till Åmänningens vatten som motiverat utvidgat strandskydd. Åmänningen är en sjö som ligger uppströms Strömsholms kanal och Kolbäcksån mellan Västanfors och Virsbo. Norr om Åmänningen ligger Stora och Lilla Aspen som får sitt vatten från Dalarna med utloppet söder om Fagersta. Naturen kring Åmänningen är varierad, med omväxlande öppna landskap som vanligen är relativt tätt bebyggda, och mer slutna skogsområden. Ofta har skogsområdena naturskogskvaliteter och ofta är stranden sank, där den bildar våtmarker eller sumpskogar. Åmänningen är ett värdefullt område för friluftslivet, tack vare läget nära Fagersta, den öppna vattenspegeln som lämpar sig för allehanda rekreation på och vid vattnet. Området har även kända kulturellt intressanta besöksmål. Postadress Besöksadress Telefon/Fax Webb/E-post VÄSTERÅS Västra Ringvägen (vx) VÄSTERÅS (fax) naturvard.vastmanland@lansstyrelsen.se

2 BILAGA 2 (7) 2.1 Område 1. Fagersta kommun: Åmänningen mellan Djupnäs och Näset Områdesbeskrivning Områdesstorlek: 127,1 ha. Området på land mellan 100 och 300 meter från stranden utgör till nästan uteslutande av skog men visst lövskoginslag. Inom området finns dessutom våtmarker. Åmänningen är en av större sjöar i Västmanlands län som tidigare har haft utvidgat strandskydd. Området innebär en utvidgning av strandskyddet på västra sidan av Åmänningen, en sjö som ligger uppströms Kolbäcksån mellan Västanfors och Virsbo. Norrut begränsas området av bebyggelsen vid Brandbo och söderut av bebyggelsen vid Djupnäs. Det utvidgade strandskyddet är utvidgat till 300 meter där strandremsan är bredare än så mellan strandlinjen och väg 66, annars sträcker sig skyddet fram till vägen. Motiv Utvidgningen av området motiveras av naturvärdena, men även av utblickar mot sjön och naturupplevelsen från vattnet. Naturvärdena består av våtmarkskomplex i kombination med skogsvärden och lövskogkvaliteter som skapat förutsättningar för mossor, lavar och svampar. Strandskydd utvidgat till riksväg 66, dock inte längre upp på land än till 300m från strandlinjen, på land och i vattnet. Riksintresse för friluftslivet: Strömsholms kanal och Kolbäcksån. Båtsport, kanotning, fiske, natur- och kulturstudier. Naturvärden Flera av de skogliga miljöerna med lövträd visar på kontinuitet av flerskiktad skog. Närmast stranden breder på flera håll, stora våtmarker ut sig med potential för ett stort antal organismer såsom insekter och sjöfågel. I delar är dessa våtmarker bevuxna med träd och klassificeras då som sumpskogar, med den mångfald av fuktkrävande arter som trivs där. Även i områden med barr- och blandskog finns skogar med stor variationsrikedom. Det är i huvudsak naturvärden som utgör motiv till utvidgat strandskydd inom detta område. Flera lövskogslundar håller klass som naturvärdesmiljö eller till och med som nyckelbiotop, med värdefulla naturelement, svampar, lavar och mossor. Från våtmarkerna har att antal sjöfåglar rapporterats, med Arealen Sumpskog är stor och variationen hög. Flera områden mellan de flerskiktade har huggits nyligen, vilket kan ses som förbättringspotential.

3 BILAGA 3 (7) Riksintresset för friluftsliv och kulturmiljövård längs hela Strömsholms kanal och Kolbäcksån vid Åmänningen syftar till att bevara de gamla herrgårdsmiljöerna och brukslandskapet. Riksintresset för friluftslivet pekar ut värdet av att kunna bedriva natur- och kulturstudier samt för båtsport, kanotning och tillfällen för fritidsfiske. Miljön är populär bland båtturister, kanotister och fritidsfiskare och längs strandlinjen finns ett stort antal kulturhistoriska sevärdheter och vackra naturmiljöer. Några kvaliteter som pekas ut är kulturella sevärdheter och den värdefulla naturmiljön. I naturvårdsplanen påtalas hela Åmänningens höga landskapsbildsvärden. Inom detta område förekommer enbart få landskapsbildsvärden och kulturella sevärdheter. Det är viktigt att ny bebyggelse inte förstör de få förekommande vyerna för de som utnyttjar vattnet för rekreation. Ytterligare friluftsanläggningar kan skapa bättre förutsättningar för friluftslivet. Grundförutsättningar Naturvårdsplan Lindlund vid gångvikarna: Lind-hassellund med rik flora (högt värde) Andra underlag Nyckelbiotop : Lövrik barrnaturskog: blockrikt eller storblockigt: stark sluttning: mycket död ved, oregelbundet liggande stammar, rikligt med lågor, rik förekomst av skrymslen. Naturvärdesmiljö ( ): Lövträdsrik barrskog. Naturvärdesmiljö ( ): Lövskogslund/hagmarksskog. Naturvärdesmiljö ( ): Barrblandskog. Vattenvärdemiljö: Kolbäcksåns huvudfåra inklusive sjöar. Sumpskogar ( ): Kärrskog: lövskog, blandat eller ospec. dominerar Sumpskogar ( ): Kärrskog: blandskog av löv och barr Sumpskogar ( ): Övrig fuktskog: barr, blandat, ospec. dominerar Sumpskogar ( ): Kärrskog: Blandskog av löv och barr. Sumpskogar ( ): Kärrskog: Vide dominerar. Sumpskogar ( ): Mosseskog. Tall dominerar. Sumpskogar ( ): Kärrskog: lövskog, blandat eller ospec. dominerar Sumpskogar ( ): Kärrskog: lövskog, blandat eller ospec. dominerar Sumpskogar ( ): Övrig fuktskog: löv, blandat eller ospec. dominerar Sumpskogar ( ): Övrig fuktskog: Lövskog, blandat eller ospec dominerar. Våtmarksinventeringen (U11G9B01): Strand vid Näset 5 km väster om Västervåla (vissa naturvärden) Våtmarksinventeringen (U11G9B02): Kärr 1.2 km VNV om Djupnäs (Vissa naturvärden) Våtmarksinventeringen (U11G9B01): Strand vid Näset 5 km V om Västervåla (Vissa naturvärden) Stort opåverkat område: del av ett större opåverkat landskapsavsnitt. Förekomst av speciella arter Svampar: Kötticka Mossor: Vedtrappmossa Växter: Stor bockrot Pimpinella major

4 BILAGA 4 (7) En strandhuggsklippa Några fornlämningar Bebyggelse Det saknas huskroppar mellan 100 och 300 meter inom området. 2.2 Område 2. Fagersta kommun: Åmänningen södra: söder om Flohäll och Vretarne Områdesbeskrivning Områdesstorlek: 80,7 ha. Området på land mellan 100 och 300 meter från stranden utgörs till drygt hälften av barr- och blandskog. Därutöver en stor andel öppen våtmark och en mindre del naturbetesmark. Åmänningen är en av två sjöar utöver Mälaren som försetts med utvidgat strandskydd, särskilt för sina värden för friluftslivet. Delområdet ligger i södra delen av Åmänningen och bildar söderut gräns med Surahammars kommun. På den västra sidan avgränsas området vid bebyggelsen vid Tegmossen, där väg 66 gör att strandremsan smalnar av. På den östra sidan avgränsas området av en åker i anslutning till bebyggelsen vid Flohäll. Motiv Områdets naturvärden motiverar utvidgat strandskydd. Hela området består av ett stort våtmarkskomplex som i delar kläs av skog och i andra är öppen våtmark. Den jämna och höga luftfuktigheten gynnar särskilt svampar, mossor och lavar. Strandskydd utvidgat till riksväg 66, dock inte längre upp på land än till 300m från strandlinjen, på land och i vattnet. Riskintresse för friluftslivet: Strömsholms kanal och Kolbäcksån. Båtsport, kanotning, fiske, natur- och kulturstudier. Naturvärden Området domineras av skog och längs hela stranden ligger utbredda våtmarker och ett stort antal sumpskogar. Detta är generellt en oattraktiv miljö för rekreation. Istället betraktas sumpskogar som värdefulla för växt och djurliv, för att de bidrar till en hög luftfuktighet som gynnar många arter. Dessutom innebär den fuktiga marken till att död ved skapas snabbare, vilket är gynnsamt för många mossor, lavar och svampar. Det är i huvudsak naturvärden som utgör motiv till utvidgat strandskydd inom detta område. De stora våtmarksområdena har potential för ett stort antal organismer såsom insekter och sjöfågel. I delar är dessa våtmarker bevuxna med träd och klassificeras då som sumpskogar, med den mångfald av fuktkrävande arter som trivs där. Även i områden med barr- och blandskog finns skogar med stor variationsrikedom.

5 BILAGA 5 (7) Det viktigaste är att områdets naturvärden behålls, snarare än utvecklas i det här fallet. Det är troligt att skogskvaliteterna kan öka om de låts stå orörda. Området har visst värde för friluftslivet. Förutom för t ex fågelskådning och ges utsikter över vattnet och från vattnet ges bild av ett oexploaterat naturlandskap. Det viktigaste är att områdets friluftsvärden med ett oexploaterat naturlandskap behålls, snarare än utvecklas. Grundförutsättningar Naturvårdsplan Naturvårdsplanen (mycket högt värde): Åsen mellan Orrsjömossen och Brännmossen (beskrivs som utflyktsmål). Belägen längst i söder, i direkt anslutning till området våtmarkerna. Naturvårdsplanen (högt värde): Åsmossen, Flomossen: Oskadade strandmyrar med representativ vegetation och fauna. Andra underlag Grusinventering: måttliga geologiska värden. Nyckelbiotop (Bergsvik): granskog. Nyckelbiotop (Bergsvik): aspskog. Naturvärdesmiljö: lövträdsrik barrskog. Vattenvärdemiljö: Strömsholms kanalmiljö. Järnbruks och kommunikationsmiljö i sammanflätat transport- och produktionssystem. Sumpskogar: stort antal (ca 15 objekt) Äng och bete ( ): Vretarne restaurerbar betesmark. Våtmarksinventeringen: Orrsjömossen 1,5 km NV om Virsbo (högt värde). Våtmarksinventeringen: Åmossen 1,5 km NV om Virsbo (högt värde). Våtmarksinventeringen: Brännmossen 200 meter NV om Virsbo (högt värde). Hällar invid strand: Förekomst av speciella arter Lakritsmusseron, Orange taggsvamp, Svart taggsvamp Fisktärna Själva Kolbäcksån har höga friluftslivsvärden för utövare av fiske, kanotning mm. Bebyggelse Det saknas bebyggelse mellan 100 och 300 meter inom området.

6 BILAGA 6 (7) 2.3 Område 3. Fagersta kommun: Åmänningen östra: Dunshammar Områdesbeskrivning Områdesstorlek: 39,2 ha. Området på land mellan 100 och 300 meter från stranden utgörs till större delen av skog, och då med en del inslag av lövskog. Därutöver finns en del åker och naturbetesmark. Åmänningen är en av två sjöar utöver Mälaren som försetts med utvidgat strandskydd, särskilt för sina värden för friluftslivet. Det föreslagna området ligger längs Åmänningens östsida och begränsas söderut av ett område för landsbygdsutveckling i strandnära läge som ansluter till bebyggelsen vid Vinterrönningen. Norrut begränsas området intill den samlade bebyggelsen vid Dunshammar. Området innefattar även det innersta av Kalvöns två halvor. Motiv Främst friluftslivsvärden motiverar utvidgningen. Möjligheter till bad i kombination med kulturella sevärdheter i form av järnåldersgravar och en lättgången skog går i samklang med riksintresse för friluftslivet som pekas ut längs hela Strömsholms-Kolbäcksån. Strandskydd utvidgat till 300 meter från strandlinjen, eller fram till avskärmande väg mellan Virsbo och Ängelsberg. Riksintresseområde för friluftslivet hela den sammanhängande Strömsholms kanal och Kolbäcksån. Naturvärden Kalvöns vegetation domineras av barrskog, men dess innersta kärna är uppblandad med lövträd. Direkt norr om LIS-området i anslutning till Vinterrönningen ligger ett gammalt hagmarksobjekt som sedan länge vuxit igen. I Ängs- och hagmarksinventeringen beskrivs den betade marken som trädbärande med hävdvunnen flora. Det är troligt att flera trädvärden finns kvar och utvecklas mot en mer lundartad vegetation. Våtmarken direkt norr om den s.k. Ornäs udde har vissa naturvärden som länkar till många liknande objekt i omgivningarna. Mycket av naturvärdena hänger samman med den skogliga skötseln. Åmänningen ligger mellan två större vägar, vilket gör att kommunikationer med båt eller bil till och från områden runt sjön kan sägas vara goda. Dessutom ligger sjön belägen mellan två orter Fagersta och Surahammar. Till det föreslagna utvidgade området är det omkring en mil till vardera orten. Området som här föreslås för utvidgat strandskydd ligger på vägen mellan två mindre samhällen Ängelsberg och Virsbo. Utöver detta ligger sammanhållen bebyggelse och

7 BILAGA 7 (7) detaljplanerade områden på vardera sidan om utpekat område och dessutom föreslås en förtätning av bebyggelsen i omgivningarna. Området längs Åhammar har även kulturhistoriskt intressanta miljöer och Dunshammar som avgränsar området norrut är just en sådan plats bl.a. med gravar från järnåldern samt andra karaktäristiska lämningar från den tiden såsom järnbruk blästerugnar, kolningsgropar och slagghögar. Längs strandbrinken ligger ett par strandhuggsklippor. Men Åmänningen ligger även längs Kolbäcksån och är som sådana klassad som riksintresse för friluftslivet där det öppnare vattnet kan utnyttjas för båtliv, kanotning, skridskoturer, fritidsfiske, natur- och kulturstudier. Det är i huvudsak friluftslivsintressena som motiverar utvidgat strandskydd. Hela sträckan från Strömsholm, via Strömsholms kanal och Kolbäcksån är riksintresse för friluftslivet. I informationen till riksintresset kopplas kvaliteterna till aktiviteter som kan kopplas till vattnet. En av anledningarna till att just Åmänningen försetts med utvidgat strandskydd är att denna är åsträckans största vatten, och ett av det större i hela Västmanlands län om man bortser från Mälaren, Hjälmaren och Dalälven. Vyer ut över vattnet med kvalitativ. Mycket av friluftsvärdena i skogen hänger samman med den skogliga skötseln. Grundförutsättningar Naturvårdsplan Inga objekt ingår Andra underlag Ängs- och betesmarksinventeringen (05A-800): Dunshammar 1 (Storsnaret): igenväxande betesmark snarast med skogliga värden. Sumpskog (3,3 ha): Övrig fuktskog, blandskog av löv och barr. Förekomst av speciella arter Området ligger inom riksintresseområdet för friluftsliv längs Strömsholms kanal/kolbäcksån. Bebyggelse Antalet huskroppar mellan 100 och 300 meter i området består av 1 bostadshus och 2 övriga byggnader.

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun

BILAGA 1 TILLHÖR LÄNSSTYRELSENS BESLUT Sida 1(6) Datum Samhällsbyggnad Naturvård. Arvika kommun BILAGA 1 1(6) Datum 2014-12-16 Samhällsbyggnad Naturvård Arvika kommun Glafsfjorden Karta 11-20 Glafsfjorden är en stor och långsträckt sjö som omfattar flera större vikar och ett antal öar. Sjön är relativt

Läs mer

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby Min skog Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby 1/16 2/16 3/16 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera

Läs mer

BILAGA 8 LEDNING TL163 MOHOLM-MÖLLTORP. Tabell identifierade objekt

BILAGA 8 LEDNING TL163 MOHOLM-MÖLLTORP. Tabell identifierade objekt BILAGA 8 LEDNING TL163 MOHOLM-MÖLLTORP BILAGA 8 BILAGA 8a BILAGA 8b BILAGA 8c BILAGA 8d Innehåll Karta Riksintressen Karta Naturområden Karta Kulturområden Tabell identifierade objekt BILAGA 8a Mölltorp-Moholm

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 24 november 2016 följande dom (mål nr och ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 24 november 2016 följande dom (mål nr och ). HFD 2016 ref. 76 De inskränkningar i en fastighetsägares förfoganderätt som ett beslut om utvidgat strandskydd medför har inte ansetts innebära en oproportionerlig begränsning av dennes möjligheter att

Läs mer

Naturreservat i Hamrångeområdet

Naturreservat i Hamrångeområdet Naturreservat i Hamrångeområdet Söderhamns kommun Skärjåskogen Häckelsängs högmosse och Gnagmur Axmar Skämningsön Svartstensudden Gåsholma Ockelbo kommun Hådells gammelskog Bergby Norrsundet Hamrångefjärden

Läs mer

Ny lagstiftning: Huvudsakliga

Ny lagstiftning: Huvudsakliga Ny lagstiftning: Huvudsakliga förändringar Kommunen ansvarar för prövning och tillsyn Landsbygdsutveckling Länsstyrelsen överprövar Överklagan - Direkt berörda, naturvårdsorganisationer, samt nu även friluftsorganisationer

Läs mer

Sump1 Sumpskog Bråna mosse. (Sumpskog) Prel klass 3 Objectid: Mosseskog, tall dominerar. Sump2 Sumpskog Sumpsk S Dragaryd.

Sump1 Sumpskog Bråna mosse. (Sumpskog) Prel klass 3 Objectid: Mosseskog, tall dominerar. Sump2 Sumpskog Sumpsk S Dragaryd. BILAGA 4. Förteckning över identifierade kända intressen. Samråd avseende förlängning av tillstånd för 130 kv ledning Ljungby södra-angelstad, Ljungby kommun. Intressen utmed befintlig luftledning (alternativ

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning

Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning 1 (12) Upplands-Bro kommun, värdebeskrivningar samt källförteckning Mälarstranden nord, värdebeskrivning A Hela delområdet ingår i Mälarens öar och strandområden som i sin helhet omfattas av riksintresse

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken Östra Värmlands distrikt Magnus Nordström Gräsdalsgatan 15, 653 43 Karlstad magnus.nordstrom@skogsstyrelsen.se Tfn 054-55 57 18 RAPPORT GRUNDVIKEN 1(6) Datum 2010-07-02 Er referens Catharina Knutsson Karlstads

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Min skog. Fastighet: FROSSARBO 1:1, FROSSARBO 1:2, SKUTTUNGE-HAGBY 3:2 m.fl. Kommun: Uppsala

Min skog. Fastighet: FROSSARBO 1:1, FROSSARBO 1:2, SKUTTUNGE-HAGBY 3:2 m.fl. Kommun: Uppsala Min skog Fastighet: FROSSARBO 1:1, FROSSARBO 1:2, SKUTTUNGE-HAGBY 3:2 m.fl. Kommun: Uppsala 1/14 2/14 3/14 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda 2 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Haparanda Andra remissomgången Blockstrandäng och sandstrand på Seskarö I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

Min skog. Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN

Min skog. Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN Min skog Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN 1/25 2/25 3/25 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera fastigheter. Om

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [8] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Ljunganåsen Mycket högt naturvärde Högt naturvärde Mycket högt naturvärde. Stödesjön Mycket högt naturvärde

Ljunganåsen Mycket högt naturvärde Högt naturvärde Mycket högt naturvärde. Stödesjön Mycket högt naturvärde Kabelstråk Naturintressen Objekttyp Namn ID Naturvärd esklass Ljunganåsen 4454 2 Mycket Hagmark på Loböle 1:78 4475 3 Högt Fanbyån- Granån- Hällsjöån 4570 2 Mycket Stödesjön 4694 2 Mycket Naturvärdesobjekt

Läs mer

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd Stadsbyggnadskontoret Markavdelningen Skötselplan Rökland 1:144 Samråd 2014-03-03 Skötselplanen har tagits fram av tjänstmän på Markavdelningens parksektion, Sundsvalls kommun: Cecilia Andersson, Hans

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (10) meddelad i Stockholm den 24 november 2016 SÖKANDE Bergvik Skog Väst AB, 556610-5358 Ombud: Advokat Nils Larsson Advokatfirman Lindahl KB Box 1203 751 42 Uppsala

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

7.4.9 Veberöd, sydväst

7.4.9 Veberöd, sydväst 7 och analys Björkhage söder om Spången. 7.4.9 Veberöd, sydväst Naturförhållanden På Romeleåsens östsluttning väster om Veberöd finns ett varierat odlingslandskap med flera skogklädda bäckraviner som bryter

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Objekttyp Namn Beskrivning

Objekttyp Namn Beskrivning Tabell 1. Naturmiljöintressen och övriga intressen inom respektive stråk. Objekttyp Namn Beskrivning Stråk 1 Luftledning Riksintresse Befintlig järnväg Landskapsbildsskydd Långsele-Mellansel Stambanan

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

NATURINVENTERING SKUTHAMN

NATURINVENTERING SKUTHAMN RAPPORT NATURINVENTERING SKUTHAMN SLUTVERSION 2014-04-22 Uppdrag: 248148, Detaljplan - Skuthamnen i Ludvika Titel på rapport: Naturinventering Skuthamn Status: Slutversion Datum: 2014-04-22 Medverkande

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan

Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Naturvärdesinventering del av Dal 5:100 m fl, Finnkroken, Söderköpings kommun inför fortsatt arbete med detaljplan Utförd september 2014 NATURVÄRDESINVENTERING AV OMRÅDE VID FINNKROKEN, SÖDERKÖPINGS KOMMUN,

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

Ekologisk landskapsplan Hedlandet

Ekologisk landskapsplan Hedlandet Ekologisk landskapsplan Hedlandet Sveaskog är Sveriges största skogsägare och äger ungefär 14 procent av Sveriges skogar. Skogen med dess tillgångar utgör grunden i Sveaskogs verksamhet, och hållbar utveckling

Läs mer

7.5.4 Risen - Gräntinge

7.5.4 Risen - Gräntinge 7 och analys Fäladsmarken på Risen 7.5.4 Risen - Gräntinge Naturförhållanden Söder om Genarp ligger ett större skogs- och fäladslandskap som är avsatt som naturreservat för sina höga naturvärden och betydelse

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25 Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 Skötselplan för naturområden Säljan Detaljplan för Säljan 4:1, 20:1, Sätra 40:1, 41:1, 43:1 m.fl. i Sandviken, Sandvikens kommun, Gävleborgs län Skötselområde 2

Läs mer

MARKANVÄNDNING. Förutsättningar. Förslag/rekommendationer. Konsekvenser

MARKANVÄNDNING. Förutsättningar. Förslag/rekommendationer. Konsekvenser MARKANVÄNDNING Förutsättningar Planområdet består till stora delar av obebyggd mark; skog, öppna beteshagar och strandremsor. I områdets sydöstra del ligger golfbanan som omfattar en stor markyta. Befintliga

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG

SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG SKOGSSTIGEN I HAMMARSKOG 1. HÄR BÖRJAR SKOGSSTIGEN! När du vandrar längs Skogsstigen följer du en orangemarkerad slinga som är 2.5 km lång. På illustrerade skyltar berättar vi om skogsskötsel och naturvård

Läs mer

Datum Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun

Datum Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun KS 13 18 JUNI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fehler Katarina Datum 2014-05-23 Diarienummer KSN-2014-0638 Kommunstyrelsen Remiss av förslag till beslut om utvidgat strandskydd i Uppsala kommun

Läs mer

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret.

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Ronny Fors från Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén från Boo Miljö och Naturvänner

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun

Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Strömstads kommun STRÖMSTADS KOMMUN Miljö- och byggförvaltningen Skrivelse 2014-09-09 1 (5) Översiktlig inventering av natur- och friluftslivsvärden på Myren, Bakgrund Efter önskemål från miljöplanerare Anna Wallblom har

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

8. Grönområden och fritid

8. Grönområden och fritid 8:1 8. Grönområden och fritid 8.1 Långsiktigt hållbar utveckling Bevara Vallentunas del av Storstockholms grönstruktur Välja och avgränsa grönområden med hänsyn till landskapsbild, värdefull natur, intressant

Läs mer

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner

Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde kommuner 2006-02-27 Bilaga 3 Diarienummer 511-24159-2003 Sida 1(6) Naturvårdsenheten Jörel Holmberg 0501-60 53 95 Skötselplan för utvidgningen av naturreservatet Sydbillingens platå i Falköpings, Skara och Skövde

Läs mer

Pro Natura

Pro Natura Pro Natura 2011-10-05 Översiktlig naturinventering och naturvärdesbedömning av planområde Andreastorpet i Tanums kommun. Berörda fastigheter: Svenneby 2:14 och Svenneby 2:67 Camilla Finsberg Pro Natura

Läs mer

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004.

Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Beskrivning av naturvärden för naturvårdsavtal 303/2004. Området består av en barrskogsdominerad udde och angränsande småöar i Vättern. Strandlinjen är ca 3 km. Mot stora delar av stranden och på öarna

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg Naturvärdesbedömning 1 (9) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg POSTADRESS Miljö- och

Läs mer

SKÖTSELPLAN Dnr

SKÖTSELPLAN Dnr 1(8) Åsa Forsberg 010-2248752 asa.forsberg@lansstyrelsen.se Skötselplan för naturreservatet Alntorps storskog i Nora kommun Hällmarksskog vid Alntorps storskog. Foto: Kjell Store. Skötselplanen upprättad

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60)

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 26(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka NATUR, FRILUFTSLIV OCH TURISM Människan mår bra av att uppleva grönska. Grönstrukturen tilldelas i huvudsak

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131

Arbetsplan för N2000-området Jungfruvassen SE inom projektet Life Coast Benefit LIFE12 NAT/SE/000131 Ändringshistoria Dnr (anges vid skriftväxling) 512-6519-2015 Datum Version Ändrad av Ändringar 2014 1 Anna Ingvarson Skapat dokument 2015-07-03 2 Mari Nilsson Beskrivning av objektet Syfte och mål Ny logga.

Läs mer

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN

UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN 1 (7) Ärendenummer 511-1911-2012 UTÖKNING AV NATURRESERVATET SKÅRTARYDS URSKOG I VÄXJÖ KOMMUN BESLUT Länsstyrelsen förklarar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) att naturreservatet Skårtaryds urskog

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Jungfruviken-Korsörarna, Skellefteå kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Jungfruviken-Korsörarna, Skellefteå kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(6) Beslut om utvidgat strandskydd i område Jungfruviken-Korsörarna, Skellefteå kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet

Läs mer

INVENTERING AV VÄRDEN FÖR FRILUFTSLIV STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV

INVENTERING AV VÄRDEN FÖR FRILUFTSLIV STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV INVENTERING AV VÄRDEN FÖR FRILUFTSLIV STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund

Läs mer

Lustigkulle domänreservat

Lustigkulle domänreservat Lustigkulle domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR LUSTIGKULLE DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska göras senast om

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen

Yttrande över förslag till beslut om naturreservatet Örnsätraskogen MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Emilia Hammer 2017-01-25 2016-006541- NA 018-727 43 20 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 1 februari 2017 Yttrande över förslag till beslut

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Beslut om utvidgat strandskydd i område Nygrensskatan-Pålbergsviken, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor)

Beslut om utvidgat strandskydd i område Nygrensskatan-Pålbergsviken, Nordmalings kommun, Västerbottens län (2 bilagor) Beslut 1(5) Beslut om utvidgat strandskydd i område Nygrensskatan-Pålbergsviken, Nordmalings kommun, s län (2 bilagor) Länsstyrelsens beslut Med stöd av 7 kap. 14 MB beslutar Länsstyrelsen att strandområdet

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7383 Upprättad 2015-07-06 Reviderad Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande LIV-område Södra Grimstad, Kils kommun Sammanfattning En inventering har skett

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp.

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp. Blågöl Blågöl är en källsjö tillhörande Marströmmens vattensystem. Sjön är belägen ca 11 km NO om Hultsfred och 4,5 km N om Vena på en höjd av 129 möh. Den sänktes 0,6 m (vid lågvatten) ca 1915. Sjön är

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Vindkraftsplan Hjo kommun. Område 10. Samrådshandling 2012-11-14

Vindkraftsplan Hjo kommun. Område 10. Samrådshandling 2012-11-14 Område 10 8 9 10 68 Översiktlig beskrivning av området Områdets area Vindförhållandena Terräng Vegetation Landskapets karaktär Visuell påverkan Markanvändningsintressen Särskilda värden Förekomst av landmärken

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer