Hygieniska frågor vid planering och hantering av förråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hygieniska frågor vid planering och hantering av förråd"

Transkript

1 Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(6) Dokument ID: Fastställandedatum: Giltigt t.o.m.: Upprättare: Anita A Johansson Fastställare: Signar Mäkitalo Hygieniska frågor vid planering och hantering av förråd Syfte Att säkerställa att höggradigt rent och sterilt material bibehåller renheten ända tills det används hos patienten. Lokaler och förrådens utformning Lokalerna ska vara ändamålsenliga för det material som förvaras där. Material ska förvaras på hyllor eller i skåp i rum som inte är genomgångsrum. Material får inte försvaras på golvet Sterilt och höggradigt rent material skyddas från direkt solljus och fukt samt förvaras dammfritt i avskilt förråd eller i stängda skåp eller lådor. Produkter av olika renhetsgrad ska förvaras åtskilda. Om de måste förvaras i samma skåp placeras material av högre renhetsgrad på hylla ovanför material av lägre renhetsgrad. Förråden ska vara översiktliga och rymliga så att materialet kan förvaras i sin avdelningsförpackning. Produktförpackningen ska om möjligt inte vidröras annat än i samband med transporten till patienten/undersökningen. Öppnandet och avemballeringen av transportförpackningar ska ske utanför det stängda förrådsrummet/skåpet. Avemballering av de orena kartongerna kan gärna ske i separat utrymme. I anslutning till förråd ska det finnas möjlighet att sprita händer och desinfektera orena ytor. Det ska också finnas brickor/rondskålar eller vagnar för transport av material. I anslutning till avemballering behövs tillgång till tvättmöjlighet. Påfyllning av förråd All påfyllning/ omplacering sker med nyspritade, torra händer. Kontrollera vid uppackningen att alla förpackningar är hela och rena. I skadade förpackningar kan inte renheten garanteras. Berör produktförpackningar och höggradigt rena produkter så lite som möjligt. Förrådet ska vara så organiserat att det äldsta materialet tas först och de nyaste tas sist. Hållbarhetsdatum kontrolleras kontinuerligt så att utgångsdatum inte överstigs. Om hållbarheten håller på att gå ut uppmärksammas det. Materialet förvaras i avdelningsförpackning. Måste materialet placeras utanför avdelningsförpackning ska det finnas ett system för att identifiera utgångsdatum och batchnummer.

2 Beskrivning 2(6) Höggradigt rent gods ska förvaras dammfritt och så glest att det inte onödigt berörs. Oanvänt flergångsmaterial som är höggradigt rent ska desinfekteras en gång/vecka. Bland sterilt/höggradigt rent material ska inga transportförpackningar förvaras. Städning Hyllor torkas rena i samband med påfyllning dock minst en gång i månaden. Använd Ytdesinfektion Plus, eftersom hyllan ska vara torr innan nytt material placeras där. (Hyllor för produkter utan avd.förpackning rengörs 1 gång/vecka). Tagytor som dörrhandtag och handtag till utdragbara lådor torkas rent minst en gång i veckan. Golv städas 1-2 gånger i veckan. Uttag av material Händerna ska vara nyspritade och torra vid uttag av material ur förråd Materialet tas fram från rätt håll så det äldsta tas först Utgångsdatum kontrolleras på produkten Transporten av materialet till patienten ska ske på ett hygieniskt sätt genom att använda bricka/rondskål/vagn Oanvänt material kan bara läggas tillbaka om det hanterats aseptiskt hela tiden. Har det legat på oren yta, hanterats av orena händer eller blivit fuktigt kan det inte läggas tillbaks i förrådet utan kasseras eller rengöras/desinfekteras Öppnade produktförpackningar får aldrig läggas tillbaks i förrådet Patientnära vagnar med material Risken för att materialet blir förorenat ökar om det förvaras på vårdrummet om det transporteras om det förvaras i genomgångsrum om det förvaras utanför sin avdelningsförpackning Därför ställs högre krav på ordning, rengöring och hantering vid förvaring av material på/i vagnar som används i vårdrum, korridorer och behandlingsrum. Förvara så lite material som möjligt i vagnen/brickan Fyll på ofta, alltid med nyspritade torra händer Låt materialet ligga i avdelningsförpackning Organisera vagnen så du kan ta det du behöver utan att vidröra annat material Städa och rengör vagnen/brickan minst en gång i veckan Försök hålla materialet dammfritt t ex genom att använda lådor eller täcka över den när den inte används.

3 Beskrivning 3(6) Utbildning Kännedom om materialhantering och denna manual ingår i enhetens introduktion av personal Personal som fyller på/sköter förråden ska ha genomgått en utbildning i förrådshantering med medverkan av förrådsansvarig och hygiensjuksköterska Definitioner Avdelningsförpackning är en samlande och skyddande förpackning för enskilda produktförpackningar av samma slag. Höggradigt ren medicinteknisk produkt räcker oftast om produkten bara kommer i beröring med slemhinnor eller skadad hud utan att gå igenom dessa. Den kvantitativa definitionen på vad som är höggradigt rent varierar beroende på olika användningsområden. Den strängaste definitionen är att sannolikheten att det finns en levande mikroorganism på produkten är mindre än en på tusen (10-3 ). Detta gäller exempelvis gastroskop och bronkoskop. För andra användningsområden, som till exempel vid renrutiner, kan enstaka levande mikroorganismer tillåtas. De höggradigt rena produkterna ska vara fria från sjukdomsalstrande mikroorganismer. Om produkterna inte är avsedda för engångsbruk måste de desinfekteras mellan användningarna med en metod som avdödar bakterier inklusive tuberkelbakterier, virus och de flesta svampsporer. Produktförpackning är en skyddande förpackning för den enskilda produkten. Renhetsgrader som förekommer inom vården är rent, höggradigt rent och/eller sterilt. Alla produkter måste rengöras före ev återanvändning. För att en produkt ska bli höggradigt ren måste den först rengöras och desinfekteras. En steril produkt måste först vara höggradigt ren för att kunna steriliseras. Samförpackning är transportemballage för avdelningsförpackningar med olika produktinnehåll men av samma renhetsgrad. Transportförpackning är ett samlande och skyddande emballage under transport av avdelningsförpackningar med samma produktinnehåll. Steril medicinteknisk produkt krävs för produkter som går igenom hud eller slemhinna eller genomströmmas av vätskor till områden som normalt är sterila. Sterilitet innebär att instrument och produkter ska vara fria från levande mikroorganismer. Med det menas att sannolikheten att en livskraftig mikroorganism finns på eller i produkten är lika med eller mindre än en på en miljon (10-6 ).

4 Beskrivning 4(6) Bilaga 1 Produktion av höggradigt rena instrument inom avdelning/mottagning Lokalernas utformning Det ska finnas olika ytor för avställning av rent och orent gods i desinfektionsrummet/sköljen Diskdesinfektor ska finnas i desinfektionsrum/skölj. Instrumenten ska förvaras i stängda skåp eller i lådor. Förvaras de på öppen hylla i avskilt förråd ska de ligga i låda med lock. I anslutning till förråd ska det finnas tillgång till handsprit Rengöring och desinfektion Allt använt flergångsmaterial som tål det rengörs och desinfekteras i diskdesinfektor. För material som inte tål att rengöras och desinfekteras i diskdesinfektor utarbetas en egen separat riktlinje. Godset i diskdesinfektorn placeras så att vattnet kommer åt överallt på allt gods. Håliga instrument/gods måste kopplas så att genomspolning sker. Överlasta inte. När diskdesinfektorns körning är klar kontrolleras att processen förlöpt som den ska antingen genom att kontrollera processkvittot eller kontrollera att lamporna indikerar att processen varit felfri. Handtaget spritas av innan luckan öppnas. Orent arbete, sophantering får inte ske i sköljrummet medan urlastning av diskdesinfektor görs. Händerna spritas innan instrumenten berörs. Använd rent plastförkläde och om möjligt plockpincett eller tång för att skydda instrumenten. Godset inspekteras så det är synligt rent. Torkas om det behövs med ren handduk. Läggs därefter i/på en höggradigt ren låda eller bricka. Instrumenten bärs till förrådet. Förvaras i stängt skåp eller låda så glest att det går att ta ut ett instrument utan att beröra närliggande instrument. Märk ut när instrumenten diskades om det inte är uppenbart att de förbrukas inom en vecka. Efter en vecka diskas oanvända instrument om. Kontroller Dagligen kontrolleras diskdesinfektorns funktion. Det signeras i loggboken Varje vecka kontrolleras vilka oanvända instrument som behöver diskas om. Felaktigheter i process noteras i loggbok och åtgärder vidtas och noteras även de. Årliga kontroller organiseras av ägare av desinfektorn vilket för landstinget Gävleborg är fastighetsägaren. Resultaten sparas i loggboken. Följ upp att instrument inte ligger längre än en vecka efter desinfektion

5 Beskrivning 5(6) Bilaga 2 Hygienaspekter vid hantering av textilier Förrådens utformning Textilierna ska förvaras på hyllor i stängda rum, skåp eller vagnar. Textilier ska inte förvaras på golvet utan så högt från golvet att det går att städa utan att textilierna förorenas. Handsprit ska finnas tillgänglig i anslutning till förråden Beställning av textilier Antalet textilier dimensioneras så att de oftast används inom 1-2 veckor. Beställ om möjligt så att textilierna fördelas jämnt över enhetens leveranstillfällen Undvik stora reservlager Påfyllning i textilförråd Nytvättade textilier i säck ska läggas på ren yta. De får inte läggas på golvet Händerna ska vara nyspritade före hantering av rena textilier Textilierna fylls på i förrådet så de nyaste läggs underst eller längst ned. De äldsta ska användas först. Skapa överblick i förrådet genom placering och märkning så att det är lätt att hitta och textilierna inte behöver beröras i onödan Städning Hyllor torkas rena i samband med påfyllning dock minst en gång i månaden. Använd Ytdesinfektion Plus, eftersom hyllan ska vara torr innan nytt material placeras där. Tagytor som dörrhandtag och handtag till skåp och vagnar torkas rent minst en gång i veckan. Golv städas 1-2 gånger i veckan. Uttag av textilier Dörrarna till textilförråden är stängda när textilier inte tas ut eller läggs in Textilier i förråd tas ut av personal med nyspritade torra händer Textilierna tas ut från rätt håll så det äldsta tas först Textilier som tagits in till ett patientrum läggs inte tillbaks i förrådet utan tvättas först Textilier i patientrum Undvik lager av textilier i patientrummet Rena textilier läggs bara på rena ytor. Textilier som inte använts av patienten vid utskrivning skickas på tvätt Hantering av smutsiga textilier Textilier som är fuktiga/blöta av kroppsvätskor läggs först i förintelsepåse innan de läggs i tvättsäck. Fyll bara tvättsäcken till hälften. Använd plastförkläde när du bäddar ur en använd säng/brits. Lägg inte textilier på golvet, varken rena eller orena.

6 Beskrivning 6(6) Referenser - Vårdhandboken Avsnitten för medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad, desinfektion, m.fl. - Förrådshantering och transport av medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad till och inom hälso-, sjuk- och tandvård. Svensk Förening för Vårdhygien, SFVH, 2008 Vårdhygien Gävleborg Hygiensjuksköterska: telefon , , eller

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Renhetsgrader och Förråd Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Steril medicinteknisk produkt En medicinteknisk produkt får märkas med ordet steril eller symbolen STERILE när sannolikheten att en livskraftig

Läs mer

Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion

Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion Vilka förutsättningar har vi i kommunen? Anna Lejdegård,hygiensjuksköterska Mikrobiologisk renhet hos medicintekninska produkter Sterilt =

Läs mer

Förrådshantering. Hur bevara renhetsgrader av lagrat material?

Förrådshantering. Hur bevara renhetsgrader av lagrat material? Förrådshantering Hur bevara renhetsgrader av lagrat material? Renhetsgrader, definitioner Rena produkter för ögat synligt rena produkter som används mot hel hud Höggradigt rena produkter produkter som

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

Hygienkonferens våren 2012

Hygienkonferens våren 2012 Hygienkonferens våren 2012 Program Strama - vad har det med vårdhygien att göra? Astrid Danielsson Tvätt - hur hanteras ren och smutsig tvätt? Marianne Janson Förråd - hur hanteras förrådet och varorna?

Läs mer

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Renhetsgrader och Förråd. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Renhetsgrader och Förråd Ren Oren Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Renhetsgrader inom sjukvården Ren Höggradigt ren Steril Avser främst medicinteknisk utrustning och instrument som vi använder inom

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Ann-Mari Gustavsson Hygiensjuksköterska Lagar och förordningar SFS 1993:584 Lag om medicintekniska produkter SFS 1993:876 Förordning om medicintekniska

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

DEL 2. Desinfektion och Sterilisering Disk- och spoldesinfektor Renhetsgrader Förrådshantering

DEL 2. Desinfektion och Sterilisering Disk- och spoldesinfektor Renhetsgrader Förrådshantering DEL 2 Desinfektion och Sterilisering Disk- och spoldesinfektor Renhetsgrader Förrådshantering 2 Definition på renhetsgrader Rent Uppnås genom en process, som avlägsnar främmande material (ex. smuts, organiskt

Läs mer

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad

Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Medicintekniska produkter med specificerad renhetsgrad Tomas Tomas Wilhelmsson Hygiensjuksköterska Smittskydd Värmland Lagar och förordningar SFS 1993:584 Lag om medicintekniska produkter SFS 1993:876

Läs mer

Detta gäller oberoende av vårdgivare, vårdform eller om det finns en känd smitta eller inte.

Detta gäller oberoende av vårdgivare, vårdform eller om det finns en känd smitta eller inte. Bild 1: Bild 2: Att säkerställa processen handlar om att säkerställa alla moment: Basala hygienrutiner, hantering och förvaring av material från förråd till patient samt förutsättningar i patientens närmiljö.

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! En standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Syftet med standarder är att skapa enhetliga och transparenta rutiner som

Läs mer

Talmanus bildspel förrådshantering

Talmanus bildspel förrådshantering Smittskydd Vårdhygien 2016 Talmanus bildspel förrådshantering Instruktion: Läs kommentarerna för bilden, se nedan. Läs sedan texten på powerpointbilden högt för gruppen eller låt alla läsa själva. Bild

Läs mer

Medicintekniska produkter

Medicintekniska produkter Medicintekniska produkter Rengöring och desinfektion av medicintekniska produkter Sköljrum Produkt som påvisar, förebygger, övervakar, behandlar, lindrar: sjukdom, skada eller funktionshinder Undersöka,

Läs mer

Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna. Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg

Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna. Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg Sterilt gods hantering och lagerhållning utanför de låsta dörrarna Gunvor Åkerfeldt, Stockholm Lena Nilsson, Kronoberg AFFE FASTER -FYFFE Förrådshållning och transport av MTP med specificerad renhetsgrad

Läs mer

Vårdsamverkan FyrBoDal 1. Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård

Vårdsamverkan FyrBoDal 1. Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård 1 Riktlinjer för ren och steril rutin inom kommunal vård, primärvård och länssjukvård Innehållsförteckning Sid Ren rutin 2 Omläggning med ren rutin 2 Förbandsmaterial 2 Steril rutin 3 Basala hygienrutiner

Läs mer

Sår. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013

Sår. Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013 Sår Inger Andersson, hygiensjuksköterska, Enheten för vårdhygien 2013 Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens

Läs mer

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!!

Rengöring, desinfektion och sterilisering. +Förrådshantering!!!! Rengöring, desinfektion och sterilisering +Förrådshantering!!!! Renhetsgrader hos medicintekniska produkter Regleras i lag Tre huvudgrupper -Rena produkter -Höggradigt rena produkter -Sterila produkter

Läs mer

Vi ska berätta om: Hantering av instrument på vårdavdelning/mottagning

Vi ska berätta om: Hantering av instrument på vårdavdelning/mottagning Hej Vi ska berätta om: Hantering av instrument på vårdavdelning/mottagning Lite om oss Varför är det viktigt med vårdhygien idag kanske viktigare än tidigare? Ni är viktiga Juni 2015 Maj 2015 Basala hygienrutiner

Läs mer

Revisionsnr: 3 Giltigt t.o.m.:

Revisionsnr: 3 Giltigt t.o.m.: Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-156700 Fastställandedatum: 2018-06-18 Giltigt t.o.m.: 2019-06-18 Upprättare: Anita A Johansson Fastställare: Signar Mäkitalo MRB - Vårdhygieniska

Läs mer

Vårdhygienisk rutin för: kvalitetssäkrad instrumenthantering för sterila medicintekniska. produkter (MTP). Sammanfattning. Innehållsförteckning

Vårdhygienisk rutin för: kvalitetssäkrad instrumenthantering för sterila medicintekniska. produkter (MTP). Sammanfattning. Innehållsförteckning 2014-11-28 1 (6) Vårdhygienisk rutin för: kvalitetssäkrad instrumenthantering för sterila medicintekniska produkter (MTP) Sammanfattning avtalskunder inom Närhälsan i område V6, V7, M5, M6 och M7 Denna

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Sår - Rena rutiner Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Allmänt om sår och behandling Förebygga uppkomst av sår Sårläkning Rena sår ska hållas rena Begränsad antibiotikaanvändning Hindra smittspridning

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

En standard inom den tekniska kommittén SIS/TK 349 Rengöring, desinfektion och sterilisering

En standard inom den tekniska kommittén SIS/TK 349 Rengöring, desinfektion och sterilisering 1 SS 8760015-2017 Grundläggande krav för transport, lagerhållning och hantering av sterila medicintekniska produkter avsedda för användning inom vård och omsorg En standard inom den tekniska kommittén

Läs mer

STERILCENTRALENS KUNDHANDBOK

STERILCENTRALENS KUNDHANDBOK 2014-10-31 1(6) STERILCENTRALENS KUNDHANDBOK Berörda enheter Sterilcentralen Piteå Sjukhus, samt interna och externa sjukvårdande enheter inom upptagningsområdet. Syfte Kvalitetssäkra rutiner för interna

Läs mer

Städ, tvätt och avfall 2015 Elisabeth Persson Flodman, Vårdhygien

Städ, tvätt och avfall 2015 Elisabeth Persson Flodman, Vårdhygien Städ, tvätt och avfall 2015 Elisabeth Persson Flodman, Vårdhygien Bakterier lever länge i miljön Kramer et al, BMC Infectious Disease, 2006 Varför städar vi? Minska mängden mikroorganismer i miljön Minska

Läs mer

Skånes universitetssjukvård

Skånes universitetssjukvård SS 8760015 Grundläggande krav för transport, lagerhållning och hantering av sterila medicintekniska produkter avsedda för användning inom vård och omsorg SIS i Sverige 2017 Ideell förening, ägs av medlemmar

Läs mer

Vårdhygien i hemmiljö

Vårdhygien i hemmiljö Vård i hemmiljö Säkerställ hela processen Material Lokaler Ytor Inredning Socialstyrelsens föreskrift 2015:10 Föreskriften är en bindande regel och ska tillämpas i verksamhet som omfattas av: HSL (2017:30)

Läs mer

Maria Engström hygiensjuksköterska. Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus

Maria Engström hygiensjuksköterska. Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus Maria Engström hygiensjuksköterska Vårdhygien Södra Älvsborgs sjukhus 170608 Mikroorganismer finns överallt Ökad risk för smittspridning Kroppsvätskor/utsöndringar Skadad hud/slemhinna Nedsatta/mottagliga

Läs mer

FÖLJER DET MED BAKTERIER PÅ PAPPER/PLASTPÅSAR IN I OPERATIONSSALEN?

FÖLJER DET MED BAKTERIER PÅ PAPPER/PLASTPÅSAR IN I OPERATIONSSALEN? FÖLJER DET MED BAKTERIER PÅ PAPPER/PLASTPÅSAR IN I OPERATIONSSALEN? Sterilteknikerutbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Sara Skogersson, Katarina Wisbrant Handledare: Maria Hansby

Läs mer

Instrumenthantering - Kvalitetssäkrad hantering av sterila medicintekniska produkter (MTP)

Instrumenthantering - Kvalitetssäkrad hantering av sterila medicintekniska produkter (MTP) 2016-10-19 9922 1 (7) Instrumenthantering - Kvalitetssäkrad hantering av sterila medicintekniska produkter (MTP) Sammanfattning Riktlinjen gäller alla vårdenheter vid SÄS där sterila, flergångs medicintekniska

Läs mer

Dokumentet innehåller 10 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut.

Dokumentet innehåller 10 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Tipspromenad 3 Dokumentet innehåller 10 frågor, tipstalonger och de rätta svaren. Frågorna är inskrivna på enskilda ark, färdiga för att skrivas ut. Har ni frågor, hör gärna av dig till oss på vårdhygien!

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland. Göteborg September 2016

Vårdhygien Västra Götaland. Göteborg September 2016 Vårdhygien Västra Götaland Göteborg September 2016 Strama o Vårdhygien utbildning, 2016 Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den

Läs mer

Spol- och diskdesinfektor. Lika men ändå olika..

Spol- och diskdesinfektor. Lika men ändå olika.. Spol- och diskdesinfektor Lika men ändå olika.. Dekonten då..? Spoldesinfektor Inga instrument! Toppmatad Frontmatad Spoldesinfektor-process Randspolar bort smuts. Grovrengöring sker med kallvatten. Därefter

Läs mer

Lathund till Hygienrond - egenkontroll för vårdhygienisk standard

Lathund till Hygienrond - egenkontroll för vårdhygienisk standard Lathund till Hygienrond - egenkontroll för vårdhygienisk standard Lathunden innehåller exempel på förtydliganden, avseende vad som kan vara uppfyllt för att svara ja på frågorna i hygienronden. 1. Personal

Läs mer

Vårdhygienrutin Disk- och spoldesinfektor

Vårdhygienrutin Disk- och spoldesinfektor Godkänt av MAS i: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik Skapad av: Hygiensjuksköterskor i samråd med ansvarig hygienläkare i Region Västernorrland 1 av 6 Bakgrund Desinfektion

Läs mer

Sterilservice. Kundhandbok

Sterilservice. Kundhandbok Sterilservice Kundhandbok Oktober 2015 Sterilservice... 1 1 Sterilservice... 3 1.1 Organisation... 3 1.2 Sterilservice (länsgemensamt)... 3 2 Sterilcentraler... 3 2.1 Sterilcentralen Sollefteå... 3 2.2

Läs mer

Uppföljning av vårdhygieniska aspekter vid husläkarverksamhet med basal hemsjukvård

Uppföljning av vårdhygieniska aspekter vid husläkarverksamhet med basal hemsjukvård 1 (6) Vårdhygien Stockholms län Uppföljning av vårdhygieniska aspekter vid husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Checklistan kan med fördel fyllas i direkt i datorn och därefter sparas samt skickas

Läs mer

Vårdhygienisk checklista för externa vårdgivare

Vårdhygienisk checklista för externa vårdgivare Datum: 2018-05-21 Ansvarig: Erik Sturegård Vårdhygienisk checklista för externa vårdgivare VERSION 1.1 EXKL. BILAGOR Vårdhygieniska aspekter... 3 Del 1 Basala hygienrutiner... 3 Arbetskläder, skyddsutrustning,

Läs mer

Kvalitetssäkring spol- och diskdesinfektorer Anvisning primärvård

Kvalitetssäkring spol- och diskdesinfektorer Anvisning primärvård Sida 1 av 5 Kvalitetssäkring spol- och diskdesinfektorer 161228 Anvisning primärvård Föremål och instrument avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning i en värmedesinfektor.

Läs mer

Återanvändning av medicinteknisk utrustning. - Renhetsgrader, rengöring och desinfektion

Återanvändning av medicinteknisk utrustning. - Renhetsgrader, rengöring och desinfektion Återanvändning av medicinteknisk utrustning - Renhetsgrader, rengöring och desinfektion Medicintekniska produkter.. Rena produkter - för ögat synligt rent Höggradigt rena produkter - produkterna har behandlats

Läs mer

Lathund till Checklista för egenkontroll Vårdverksamhet inom VG Primärvård

Lathund till Checklista för egenkontroll Vårdverksamhet inom VG Primärvård Lathund till Checklista för egenkontroll Vårdverksamhet inom VG Primärvård Lathunden innehåller förtydligande avseende vad som minst bör vara uppfyllt för att svara ja i Checklista för egenkontroll. Lathunden

Läs mer

Spol- och diskdesinfektorer - kvalitetssäkring

Spol- och diskdesinfektorer - kvalitetssäkring Godkänt den: 2016-10-10 Ansvarig: Gäller för: Margareta Öhrvall Landstinget i Uppsala län Spol- och diskdesinfektorer - kvalitetssäkring Innehåll Spoldesinfektor...2 Diskdesinfektor...2 Praktiska råd...2

Läs mer

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Tvätt, avfall och städning. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Tvätt, avfall och städning Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Smutstvätt Innehåller mikroorganismer - en del sjukdomsframkallande Felaktig hantering/temperatur kan utgöra smittrisk Tvättprocessen för

Läs mer

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner Basala hygienrutiner Åsa Nordlund Hygiensjuksköterska Varför? För att skydda vårdtagaren För att skydda personalen Superbakterier spreds på äldreboende i Gävle hygienen var för dålig Gävle12 april 2016

Läs mer

Hantering av kirurgiska instrument för vårdpersonal på vårdcentraler i Värmland.

Hantering av kirurgiska instrument för vårdpersonal på vårdcentraler i Värmland. Hantering av kirurgiska instrument för vårdpersonal på vårdcentraler i Värmland. Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2011 Författare: Yvonne Jonsson, Eva Wärmlund Handledare:

Läs mer

Vårdhygieniska aspekter inför driftstart av husläkarverksamhet med basal hemsjukvård

Vårdhygieniska aspekter inför driftstart av husläkarverksamhet med basal hemsjukvård 1 (5) Vårdhygien Stockholms län Vårdhygieniska aspekter inför driftstart av husläkarverksamhet med basal hemsjukvård Checklistan kan med fördel fyllas i på datorn och därefter sparas samt mailas in till

Läs mer

Vad händer med renhetsgraden på rengjorda och desinfekterade instrument som omhändertas efter 39 timmar?

Vad händer med renhetsgraden på rengjorda och desinfekterade instrument som omhändertas efter 39 timmar? Vad händer med renhetsgraden på rengjorda och desinfekterade instrument som omhändertas efter 39 timmar? Instrument och steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2012 Författare: Lena Nilsson

Läs mer

Vårdhandboken Lokal anvisning (tillägg till Vårdhandboken/Desinfektion)

Vårdhandboken Lokal anvisning (tillägg till Vårdhandboken/Desinfektion) Vårdhandboken Lokal anvisning (tillägg till Vårdhandboken/Desinfektion) Dokumentnamn Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Giltig fr o m 2009-04-30 Ersätter Ny Sida 1(6) Revideras 2013-04-30

Läs mer

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat.

För rörformiga instrument, slangar och liknande krävs speciella insatser för genomspolning för att få ett fullgott resultat. Sida 1 av 6 Anvisning för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer 141203 Anvisning primärvård Föremål och instrument avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning i

Läs mer

Sterilteknisk verksamhet. Kundhandbok

Sterilteknisk verksamhet. Kundhandbok Sterilteknisk verksamhet Kundhandbok 2019 1 Sterilteknik 1.1 Organisation Områdesdirektör, Regionledningsförvaltningen tfn 073-271 31 65 Peter Löthman 1.2 Sterilteknik (länsgemensamt) Verksamhetschef tfn

Läs mer

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Utarbetat av Vårdhygien 2010 Uppdaterad 2015 Tre enkla åtgärder för att förebygga smittspridning/vårdrelaterade infektioner Basala

Läs mer

Skriftliga kommentarer till hygienrondsprotokollet

Skriftliga kommentarer till hygienrondsprotokollet 1 (3) Vårdhygien Stockholms län Skriftliga kommentarer till hygienrondsprotokollet Datum 2013-11-04 Tid 13.00-16.00 Plats Närvarande Edsbergs äldreboende, Ulrikas gård Maria Jeppsson verksamhetschef, Marie-Louise

Läs mer

Rengöring och desinfektion på en operationsavdelning

Rengöring och desinfektion på en operationsavdelning Rengöring och desinfektion på en operationsavdelning Steriltekniker utbildningen Sollefteå Lärcenter 300 YH p, 2014 Författare: Anna Steffenburg och Mathias Thelén Handledare: Maria Hansby Sammanfattning

Läs mer

Välkommen till Vårdhygien Hallands årsalmanacka för kommunal vård och omsorg!

Välkommen till Vårdhygien Hallands årsalmanacka för kommunal vård och omsorg! Välkommen till Vårdhygien Hallands årsalmanacka för kommunal vård och omsorg! Tanken med almanackan är att du som hygienansvarig på korttids-, särskilda äldre- och LSS-boende ska fördjupa dig i månadens

Läs mer

INFEKTIONSKONTROLL diskdesinfektor - autoklav. Birte Oskarsson Enhetschef Steriltekniska enheten SUS

INFEKTIONSKONTROLL diskdesinfektor - autoklav. Birte Oskarsson Enhetschef Steriltekniska enheten SUS INFEKTIONSKONTROLL diskdesinfektor - autoklav Birte Oskarsson Enhetschef Steriltekniska enheten SUS Antikens instrument London 1666 Regelverk Ansvar Brukare -Diskdesinfektor -Autoklav -Förpackningar -Förråd

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland. Strama o Vårdhygien utbildning,

Vårdhygien Västra Götaland. Strama o Vårdhygien utbildning, Vårdhygien Västra Götaland 2017 Strama o Vårdhygien utbildning, 2017 Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för att uppfylla HSL krav på god hygienisk standard förebygga VRI förebygga

Läs mer

Sterilteknisk verksamhet. Kundhandbok

Sterilteknisk verksamhet. Kundhandbok Sterilteknisk verksamhet Kundhandbok Februari 2018 Sterilteknik... 1 1 Sterilteknik... 3 1.1 Organisation... 3 1.2 Sterilteknik (länsgemensamt)... 3 2 Steriltekniska enheter... 3 2.1 Sterilteknisk enhet,

Läs mer

Basala hygienrutiner och klädregler - En enkel åtgärd för att förhindra smittspridning. Eva Edberg Vårdhygien, Region Västmanland

Basala hygienrutiner och klädregler - En enkel åtgärd för att förhindra smittspridning. Eva Edberg Vårdhygien, Region Västmanland Basala hygienrutiner och klädregler - En enkel åtgärd för att förhindra smittspridning Eva Edberg Vårdhygien, Region Västmanland Utbildning är basen för allt men man kan inte få personal att följa en instruktion

Läs mer

T VÅ L VÅRDHYGIEN 2015

T VÅ L VÅRDHYGIEN 2015 T VÅ L VÅRDHYGIEN 2015 1 EN GOD VÅRDHYGIEN ÄR EN FÖRUTSÄTTNING FÖR EN BRA VÅRD Ett vårdhygieniskt arbetssätt är en grundförutsättning för att kunna ge en bra vård. Vem som bär på en smittsam mikroorganism

Läs mer

Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer

Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HSF Riktlinje Kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Värmedesinfektion Föremål och instrument som är avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras

Läs mer

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Hygienrutin Verksamhetschef Suzanne Wendahl 1 av 5 Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Smittspridning... 2 Smittsamhet... 2 Utbrott... 2 Kohortvård

Läs mer

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta

Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta TJÄNSTESKRIVELSE 2013-07-01 11 Hygienrutiner samt Riskavfallshantering Hygienrutiner för skolhälsovårdsmottagningar och information om blodsmitta Handhygien Grunden för att förebygga smittspridning är

Läs mer

Spol- och diskdesinfektorer Kvalitetssäkring samt egenkontrollprogram

Spol- och diskdesinfektorer Kvalitetssäkring samt egenkontrollprogram Allmänt Instrument och gods för flergångsbruk ska efter användning rengöras och desinfekteras. Desinfektion med fuktig värme vid 90 C i > en minut är den effektivaste, mest ekonomiska samt miljövänligaste

Läs mer

Hygienutbildning

Hygienutbildning Hygienutbildning 181120 Sköljen Markera ren/oren sida Dokumentation för disk och spoldesinfektorn. Spoldesinfektor För cirkulationsgods: t.ex. handfat, bäcken, urinflaska, sugflaska Tömning och Renspolning

Läs mer

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE Riktlinjer och rekommendationer för ett aseptiskt arbetssätt på Sterilteknisk enhet. Syftet är att höja kompetensen, öka medvetenheten samt säkerställa

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland

Vårdhygien Västra Götaland Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Strama o Vårdhygien utbildning, 2018 Vårdgivarwebben Vårdhygien i Västra Götaland Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för att uppfylla HSL krav

Läs mer

Riktlinje för låneinstrument Reviderad

Riktlinje för låneinstrument Reviderad Riktlinje för låneinstrument Reviderad 2016-03-15 ISBN 978-91-979918-5-8 2016-03-15 Sammanfattning Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL 1982:763) ska vården bedrivas på sådant sätt att den uppfyller kraven

Läs mer

Förord. Kortärmat. Långt hår uppsatt. Fri från klockor och ringar. Inger Bergström Regiondirektör

Förord. Kortärmat. Långt hår uppsatt. Fri från klockor och ringar. Inger Bergström Regiondirektör Rätt klädd i vården Långt hår uppsatt Här arbetar vi Kortärmat Förord Vårdrelaterade infektioner, det vill säga infektioner som patienter eller personal får i samband med vård eller behandling, är ett

Läs mer

Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 5

Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 5 Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 5 Innehållsansvarig: Anna-Maria Blackwell, Undersköterska, Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Giltig från:

Läs mer

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2

Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Hygienrutin Verksamhetschef Suzanne Wendahl 1 av 5 Innehåll Virusorsakad gastroenterit (kräksjuka) handläggning av patient inom kommunal vård...2 Smittspridning... 2 Smittsamhet... 2 Utbrott... 2 Kohortvård

Läs mer

Anvisningar för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer

Anvisningar för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Enheten för vårdhygien NLL Kia Karlman 1(6) Anvisningar för kvalitetssäkring av spol- och diskdesinfektorer Gods- och instrument avsedda för flergångsbruk ska rengöras och desinfekteras efter användning.

Läs mer

VRE, vancomycinresistenta enterokocker Godkänt av:

VRE, vancomycinresistenta enterokocker Godkänt av: Förvaltning: Alla Titel: Verksamhet/division: Alla ID.nr VRE, vancomycinresistenta enterokocker Godkänt av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete

Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Basala hygienrutiner Rätt klädd i patientnära och vårdrelaterat arbete Vårdhygien 2016 Socialstyrelsens föreskrifter 2015:10 Basal hygien i vård och omsorg 1 januari 2016 trädde en ny föreskrift om Basal

Läs mer

Vårdhygien Västra Götaland VT 2018

Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Vårdhygien Västra Götaland VT 2018 Strama o Vårdhygien utbildning, 2018 eller googla Gemensamt hygienkörkort och utbildning Verktyg för vårdhygienisk kunskap filmer diskussionsfrågor Kvalitetssäkring av

Läs mer

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd Yrkesmässig hygienisk verksamhet Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Hygienrutiner i förskolan

Hygienrutiner i förskolan Hygienrutiner i förskolan Att vara hygienombud Matilda Bragd Smittskyddssjuksköterska Varför hygien i förskolan? Minska onödig smittspridning inom förskolan Friskare barn Friskare personal Minskade kostnader

Läs mer

Städrutiner isolersal för transplanterade patienter

Städrutiner isolersal för transplanterade patienter Städrutiner isolersal för transplanterade patienter Berörda enheter Hematologen avd 63, Sunderby sjukhus Syfte Städrutiner i isolersal för hemtagande av transplanterade patienter från Umeå. Isolerstädning

Läs mer

Välkommen till Vårdhygien Hallands årsalmanacka!

Välkommen till Vårdhygien Hallands årsalmanacka! Välkommen till Vårdhygien Hallands årsalmanacka! Tanken med almanackan är att du som hygienansvarig på enheten ska fördjupa dig i månadens tema och förmedla denna kunskap på t ex ett APT till dina arbetskamrater.

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK- OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.3 BESLUT OM FRISLÄPPANDE AV GODS OCH HA KUNSKAP OM DE BAKOMLIGGANDE ORSAKERNA TILL EN EVENTUELL RETUR AV DISKAT GODS

Läs mer

Tvätt, avfall och städ. Vårdhygien Uppsala län 2015

Tvätt, avfall och städ. Vårdhygien Uppsala län 2015 Tvätt, avfall och städ Vårdhygien Uppsala län 2015 Smutstvätt Smittrisk vid felaktig hantering, temperatur Förorenar omgivningen (golvet) Återsmutsar ren tvätt Vassa föremål i fickor? Kräver kunskap och

Läs mer

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se

Vi är. Ulrica Olsson och Marie Martna. från miljökontoret Södertälje kommun. Mer info på www.sodertalje.se Välkomna!! Vi är Ulrica Olsson och Marie Martna från miljökontoret Södertälje kommun Mer info på www.sodertalje.se Miljö & Natur> Företag och organisationer> Hygienlokaler Tillsyn Miljökontoret är tillsynsmyndighet

Läs mer

Basala hygienrutiner när, var, hur och varför. Camilla Artinger Hygiensjuksköterska

Basala hygienrutiner när, var, hur och varför. Camilla Artinger Hygiensjuksköterska Basala hygienrutiner när, var, hur och varför Camilla Artinger Hygiensjuksköterska Basala hygienrutiner Indirekt kontaktsmitta Händer Kläder Föremål Från vårdtagare till nästa vårdtagare Bristande basal

Läs mer

Städning - Lokal anvisning till Vårdhandboken

Städning - Lokal anvisning till Vårdhandboken Dokumenttitel : Städning - Lokal anvisning till Vårdhandboken Ämnesområde: Patientsäkerhet, smittskydd och vårdhygien Nivå : Instruktion Författare : Anneli Nielsen, Servicetjänster Dokumentansvarig: FM/LSAB

Läs mer

Vårdhygienska aspekter

Vårdhygienska aspekter Sidan 1 (18) September 2015 Vårdhygienska aspekter - för mottagningsverksamhet för vårdvalsområden inom somatisk specialistvård Lokaler som används för vård och omsorg ska enligt hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Medicintekniska produkter

Medicintekniska produkter Vård- och omsorgskontoret 2009-11-17 Uppdaterad 2010-07-08, 2011-01-04, Ann-Mari Godeberg 2011-07-19, 2013-11-01, 2014-04-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-10-01 08-579 214 20 Hälso- och sjukvård

Läs mer

Manus bildspel handskar

Manus bildspel handskar Manus bildspel handskar Instruktion: Titta på bilderna tillsammans i arbetsgruppen (hoppa över om någon inte känns aktuell hos er). Tillsammans med manus är det tänkt att detta bildspel ska utgöra ett

Läs mer

Känner du till vårdhygiens hemsida?

Känner du till vårdhygiens hemsida? Känner du till vårdhygiens hemsida? 1. Ja, jag har varit inne på den 2. Ja, men jag har aldrig varit inne på den 3. Nej 0% 0% 0% 1. 2. 3. Vårdhygien Tvärprofessionella team som bistår verksamheten för

Läs mer

Utbildning för hälso-, sjuk- och tandvårdspersonal inom området värmedesinfektion

Utbildning för hälso-, sjuk- och tandvårdspersonal inom området värmedesinfektion Svensk Förening för Vårdhygien Utbildning för hälso-, sjuk- och värmedesinfektion Spol- och diskdesinfektorer ISBN 978-91-633-8059-4 2(12) 1 INLEDNING... 4 ANSVAR... 4 2 SYFTE OCH MÅL... 5 3 UTBILDNING

Läs mer

HYGIENOMBUDSUTBILDNING

HYGIENOMBUDSUTBILDNING HYGIENOMBUDSUTBILDNING TILLFÄLLE 4 VÄLKOMNA! Dagens program Tvätthantering Städning Workshops Har ni med er kunskap härifrån? Vilken? Utvärdering Kursintyg 1 Tvätthantering Alltid mycket frågor vid känd

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård, massage, hårvård

Läs mer

Rengöra och städa. Sektionen för vårdhygien - Landstinget Uppsala län

Rengöra och städa. Sektionen för vårdhygien - Landstinget Uppsala län Rengöra och städa Sektionen för vårdhygien - Landstinget Uppsala län Vårdgivarnas arbete med vårdhygien Nationell verksamhetstillsyn 2011 Socialstyrelsen Syfte granska vårdgivarnas centrala direktiv för

Läs mer

Virusorsakad Gastroenterit inom vården

Virusorsakad Gastroenterit inom vården Virusorsakad Gastroenterit inom vården Vårdhygienisk handläggning Smittskydd/Vårdhygien DLL Bakgrund - ökat antal utbrott Smittsamhet hög Problemets omfattning varierar över åren VIRUSORSAKAD GASTROENTERIT

Läs mer

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.1 BASALA HYGIENRUTINER

UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.1 BASALA HYGIENRUTINER Svensk Förening för Vårdhygien UTBILDNINGSMATERIAL FÖR DISK OCH SPOLDESINFEKTOR 4.2.1 BASALA HYGIENRUTINER ATT FÖRHINDRA SMITTSPRIDNING I VÅRDARBETET ISBN 978-91-633-8059-4 2(10) 1 INLEDNING Den vanligaste

Läs mer

Manus till bildspelet Basala hygienrutiner och klädregler.

Manus till bildspelet Basala hygienrutiner och klädregler. Manus till bildspelet Basala hygienrutiner och klädregler. Varför behövs basala hygienrutiner och klädregler? På sjukhus vistas mycket människor med olika sjukdomar och behandlingar, text som bild... Kommentar:

Läs mer

Egenkontroll - Enkät om hygien för sjuksköterska

Egenkontroll - Enkät om hygien för sjuksköterska Egenkontroll - Enkät om hygien för sjuksköterska Vårdgivare inom vård- och omsorg är skyldiga att ha ett systematiskt kvalitetsarbete för att åstadkomma en god kvalitet. Med kvalitet i detta sammanhang

Läs mer

Smittskydd & Vårdhygien. http://www.orebroll.se/uso/smittskydd. förebygga och minska smittspridning. förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI)

Smittskydd & Vårdhygien. http://www.orebroll.se/uso/smittskydd. förebygga och minska smittspridning. förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI) Smittskydd & Vårdhygien förebygga och minska smittspridning förebygga vårdrelaterade infektioner (VRI) rådgivning, utbildning, information, utarbetande av hygienrutiner http://www.orebroll.se/uso/smittskydd

Läs mer