1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. Chef Bidrag & Vuxenstöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. Chef Bidrag & Vuxenstöd"

Transkript

1 Avdelningen Bidrag & Vuxenstöd Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Larsson Tfn: Tjänsteutlåtande sid 1 (7) SDN Dnr /2003 ordningsnummer 2 Till stadsdelsnämnden Rapport om rörligt team Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. BrittMarie Kyndel Stadsdelsdirektör Eva Hagberg Dyberg Chef Bidrag & Vuxenstöd Sammanfattning Förvaltningen lämnar i detta ärende en rapport över det rörliga teamets arbete under Förvaltningen föreslår nämnden att godkänna rapporten.

2 sid 2 (7) Ärendets beredning Detta ärende är berett inom avdelningen Bidrag & Vuxenstöd. Bakgrund Stadsdelsnämnden erhöll i ärendet Avstämning av budget ,7 mkr för ett rörligt team inom individ- och familjeomsorg. I verksamhetsplanen för år 2003 specificerades uppdragen för det rörliga teamet till följande: Arbeta för att förhindra vräkningar av psykiskt funktionshindrade i Maria - Gamla stans stadsdelsnämnds område Samverka med hyresvärdar, störningsjouren, landstingets psykiatri och brukarorganisationer kring psykiskt funktionshindrade i Maria - Gamla stans stadsdelsnämnds område Medverka vid uppsökande verksamhet för hemlösa (samarbete mellan stadsdelsförvaltningarna på Södermalm, polis och socialtjänstförvaltningens uppsökarenhet). Förvaltningens redovisning Organisation Det rörliga teamet har 2003 bestått av tre medarbetare inom avdelningen Bidragoch Vuxenstöds vuxenstödsenhet. En av medarbetarna är socialsekreterare och två är mentalskötare/boendestödjare. De tilldelade medlen har bekostat två heltidsanställningar (0,5 socialsekreterare och 1,5 mentalskötare/boendestödjare). Arbetssätt Under året har erfarenheter visat att det är främst två grunder som leder fram till hot om vräkning, dels störningar i boendet/sanitär olägenhet, dels hyresskulder. Störningar i boendet/ sanitär olägenhet Insatserna från det rörliga teamet avser endast psykiskt funktionshindrade personer i ålder 20 till 64 år. Genom att ha ett rörligt team finns förutsättningar för att kontakter snabbt kan etableras med både den som stör och med hyresvärdar när det gäller störningar i boendet. När information kommer till förvaltningen avseende störningar i boendet och/eller sanitär olägenhet överlämnas informationen direkt till det rörliga teamet. Om den enskilde ej har medel för att själv bekosta sanering om det råder sanitär olägenhet, ger det rörliga teamet stöd till den enskilde att ansöka om ekonomiskt bistånd från Bidragsenheten till saneringen. Det rörliga teamet har även praktiskt medverkat vid de saneringar som genomförts. Efter sanering ges bistånd i form av boendestöd till den psykiskt funktionshindrade.

3 sid 3 (7) Hyresskulder Bland personer som ej betalar sin hyra kan även finnas psykiskt funktionshindrade. Bidragsenheten är huvudansvariga för arbetet med hyresskulder. När socialsekreterare vid Bidragsenheten utreder personer med hyresskulder och konstaterar i utredningen att personen har långvarigt psykiskt funktionshinder, först då kopplas det rörliga teamet in. Ansvaret för handläggningen av själva hyresskulden ligger kvar inom Bidragsenheten eftersom frågan om hyresskulder ytterst är en ekonomifråga. Teamet har tagit fram arbetssätt vid anmälan om störning/sanitär olägenhet respektive vid anmälan om hyresskulder. Arbetssätten bygger på att teamet har blivit känt hos hyresvärdar, hos landstingets psykiatri och polisen samt att teamet har goda kontakter med samarbetspartners inom förvaltningen (Utredningsenheten inom avdelningen Barn och Ungdom samt Vuxenstödsenheten missbruk respektive socialpsykiatri och Bidragsenheten inom avdelningen Bidrag & Vuxenstöd). Därmed har det rörliga teamet snabbt fått information om störningar/sanitär olägenhet och/eller hyresskulder och har kunnat påbörja arbetet med att kontakta den enskilde för att ge stöd och insatser. Vid första kontakten och hembesök hos den enskilde deltar samtliga i det rörliga teamet. Vid följande kontakter deltar socialsekreteraren några tillfällen. Boendestödjarna i det rörliga teamet står för kontinuiteten. Boendestödjarna fortsätter arbeta uppsökande med den enskilde med syftet att motivera den enskilde till att ta emot stöd. När kontakt är etablerad och den enskilde accepterar stöd träder det reguljära boendestödet in. Uppföljning Arbetet inom det rörliga teamet har följts upp vid fem tillfällen under I maj, juni, augusti, oktober och november har det rörliga teamet träffats tillsammans med enhetschef och avdelningscontroller. Vid varje tillfälle har det rörliga teamet redogjort för hur många vräkningar som förhindrats genom insatser från teamet, hur det informerat andra om det rörliga teamet, hur teamet arbetat uppsökande, hur dokumentationen utvecklats, hur teamet förbättrar sina arbetssätt. Förhindrade vräkningar Sammantaget har 16 av 17 vräkningshotade fått behålla sin bostad.

4 sid 4 (7) Information till andra om det rörliga teamet Det rörliga teamet har lämnat information om teamet till Hyresvärdar (Olof Lindgren, Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem med flera) Magnus Ladulås Hotellhem Polisen Katarinahuset (chefer och medarbetare) Församlingarna i Maria Gamla stan stadsdelsnämnds område Personliga ombud Socialjouren Uppsökande arbete Det uppsökande arbetet har i huvudsak haft fokus på att kontakta hyresvärdar, landstingets psykiatri, polisen med flera med syfte att göra det rörliga teamet känt. Uppsökande arbete har också varit att ta kontakter med enskilda där teamet fått information om att personen/personerna riskerar att bli vräkta. Utveckling av dokumentation Varje insats riktad till den enskilde dokumenteras i stadens Paraplysystem. I det dagliga arbetet använder det rörliga teamet en gemensam kalender. Därmed kan teamet dokumentera antal besök och tidsåtgång. I kalendern antecknar även teamet problem som dyker upp vid insatser hos enskilda. Förbättring av arbetssätt Teamet har tätt samarbete och dagliga diskussioner kring uppkomna problem och de lösningar man har på problemen. Detta dokumenteras för att få kunskap om vilka lösningar/metoder som är bra och utvecklande. Under hösten hade det rörliga teamet haft en planeringsdag för att diskutera och utveckla sitt arbetssätt. Resultat Förhindrade vräkningar Under året har det rörliga teamet ar haft kontakt med 15 personer som hotats av vräkning. En person har avhysts 1. Två personer har haft kontakt med andra socialsekreterare som ej ingår i det rörliga teamet. Dessa socialsekreterare har fått stöd av det rörliga teamet i insatserna kring den enskilde. Totalt har 17 personer hotats av vräkning. Sammantaget har insatserna från det rörliga teamet lett till att 16 personer kunnat behålla sin bostad och sluppit vräkning. 1 Personen har sedan ett år bostad i en annan kommun, och fick stöd och hjälp av socialsekreterare med hantering av tillhörigheter, kontakter med kronofogde mm..

5 sid 5 (7) Tabell 1 Insatser kring enskilda från rörligt team Information från Antal personer Åtgärd Resultat Hyresvärd 1 Mariapol och boendestöd Hyresnämnd, bor kvar Hyresvärd 1 Boendestöd Bor kvar Hyresvärd 1 Samtal med socialsekreterare Bor kvar Hyresvärd 1 Möte med värden Bor kvar SOS 1 Pågående Bor kvar Hyresvärd 1 Pågående Bor kvar Hyresvärd 1 Pågående Bor kvar Hyresvärd 1 Samtal med socialsekreterare Bor kvar Kronofogden 1 Samtal med socialsekreterare Avhyst 1 Hyresvärd 1 Samtal med socialsekreterare Bor kvar SOS 1 Samtal med socialsekreterare Bor kvar Summa 15 Hyresvärd 1 Boendestöd Bor kvar Hyresvärd 1 Boendestöd Bor kvar Totalt 17 Genom snabba insatser och goda kontakter med hyresvärdar har det rörliga teamet medverkat till att minimera kostnader för stadsdelsnämnden. Alternativkostnaden för stadsdelsnämnden om de 16 hade blivit vräkta och därmed bostadslösa är cirka 3 mkr per år. Denna kostnad bygger på att boende på inackorderingshem/härbärgen eller liknande är cirka 500 kr/dygn. Om det är aktuellt med behandling kopplat till boendet ökar kostnaderna till det dubbla eller mer. Förutom kostnaderna (som kan bli långvariga och sträcka sig över flera år) innebär vräkning en försämrad levnadssituation för den enskilde. Utveckling Information om det rörliga teamet En förutsättning för att det rörliga teamet ska kunna ge insatser till enskilda som har svårigheter i sitt boende är bland annat att teamet är känt bland hyresvärdar, grannar och anhöriga. Det rörliga teamet har upparbetat kontakter med många hyresvärdar inom Maria Gamla stans stadsdelsförvaltning. Det teamet nu vill utveckla är att ge information om det rörliga teamet på stadens hemsida. 1 Personen har sedan ett år bostad i en annan kommun, och fick stöd och hjälp av socialsekreterare med hantering av tillhörigheter, kontakter med kronofogde mm..

6 sid 6 (7) Kritiska punkter och brister Under år 2003 har det rörliga teamet noterat kritiska punkter och brister i stödet till psykiskt funktionshindrade såväl från kommunen som från landstingets psykiatri. Uppdragen för kommunen respektive landstinget är olika, vilket delvis medfört problem i ansvaret för stödet till den enskilde. Det råder också olika kulturer inom kommunen respektive landstinget i förhållningssättet med att ge stöd till de psykiskt funktionshindrade. Skyddsnät En av de frågor som måste lösas är hur skyddsnätet kring den psykiskt funktionshindrade ska byggas upp så att både landstinget och kommunen kan ta ansvar. Exempel: Det rörliga teamet har under året gett stöd till enskilda så att de får behålla sitt boende, boendestöd har funnits för personer, men boendestöd är frivilligt. Det rörliga teamet har under året sett att några psykiskt funktionshindrade på eget initiativ har slutat medicinera, ej släppt in boendestöd och efter en tid har sanitär olägenhet uppstått på nytt. Landstingets psykiatri ger stödet med medicinering till den psykiskt funktionshindrade men har inte ansvar för boendet. Det rörliga teamet kan konstatera att landstingets kontaktpersoner för den enskilde har inte slagit larm till kommunen när den psykiskt funktionshindrade slutat medicinera trots att det är väl känt att boendet snabbt förslummas utan stöd i vardagen. Hyresvärdar har kontaktat det rörliga teamet när psykiskt funktionshindrade riskerat vräkning på grund av sanitär olägenhet. Exempel: I flera fall har landstingets psykiatri haft kontakt med den psykiskt funktionshindrade när det gäller medicinering och kontaktpersonerna har också känt till den misär som rått i boendet hos personen. Trots det har landstingets personal inte slagit larm till kommunen. Kommunen har ansvar för boendet men det är omöjligt att känna till enskilda personers levnadsförhållanden om ingen slår larm. Ett argument som det rörliga teamet fått är att det råder sekretess mellan landsting och kommun. Det är positivt att landstingets psykiatri/kontaktpersonen för den enskilde psykiskt funktionshindrade har varit med vid hembesök när saneringar har varit aktuella. Rutiner inom förvaltningen När den psykiskt funktionshindrade haft boendestöd och bedöms klara sin vardag glesas boendestödet ut till en gång per månad eller ännu glesare. Stadsdelsförvaltningens hemtjänst hjälper till med exempelvis städning. Att ta emot hemtjänst är frivilligt för den enskilde. Övergången till hemtjänst är en kritisk faktor. Många psykiskt funktionshindrade har svårigheter med relationer och är rädda för främlingar vilket ibland medfört att hemtjänsten inte släppts in. Exempel: Det har under året hänt att några psykiskt funktionshindrade inte släppt in hemtjänsten bland annat därför att det ständigt varit olika personer som kommit för att ge hjälp. Det rörliga teamet har därför utarbetat en rutin med

7 regelbundna kontakter med psykiskt funktionshindrade som varit och är aktuella. Det innebär att teamet får kännedom om när hemtjänsten inte släppts in. ABCDE sid 7 (7) Problemet är hur det rörliga teamet ska kunna släppa kontakterna med den psykiskt funktionshindrade, men att denne ändå ska kunna ha ett skyddsnät. Det har visat sig att flera av de personer som under året varit aktuella hos det rörliga teamet redan är kända. Flera av dem har tidigare haft kontakt med socialsekreterare, beviljats boendestöd och hemtjänst med stödet har runnit ut i sanden av olika skäl. Här gäller det att utveckla rutiner så att den psykiskt funktionshindrade får ett långsiktigt stöd och hjälp i vardagen så att behov av sanering inte uppstår och att personen inte heller riskerar att avhysas från sitt boende. Kompetensutveckling Inom Stockholms stad finns stadens Kompetensfond. En möjlighet att förbättra stödet för de psykiskt funktionshindrade som behöver stöd, (men inte så många nya personer som ger detta stöd), skulle kunna vara att kompetensutveckla ett antal vårdbiträden inom stadsdelsförvaltningen hemtjänst kring hur man arbetar hemma hos personer med psykiskt funktionshinder. En sådan grupp skulle bli specialister och kunna bli kända av de psykiskt funktionshindrade som beviljas hemtjänst. Denna idé har det rörliga teamet ännu inte hunnit diskutera med utförarverksamheten inom stadsdelsförvaltningen, men ser det som en möjlighet i arbetet med att förstärka skyddsnätet kring de psykiskt funktionshindrade som bor inom stadsdelsnämndens område

stans stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN B IDRAG & V UXENSTÖD Redovisning av verksamhet med personligt ombud år 2005

stans stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN B IDRAG & V UXENSTÖD Redovisning av verksamhet med personligt ombud år 2005 Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN B IDRAG & V UXENSTÖD T JÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2006-03-07 DNR 502-73/2006 SDN 2006-03-30 Handläggare: Ann-Charlotte Modigh och Kerstin Larsson Tfn:

Läs mer

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen.

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen. HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI ALTJÄNST Hans Peters Telefon: 508 04 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21 JANUARI 2010 SID 1 (5) DNR 006 651-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRUARI 2010 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) om förebyggande verksamhet och folkhälsan

Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) om förebyggande verksamhet och folkhälsan FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR VUXNA TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-11-16 Handläggare: Bosse Dannert Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2009-12-17 Svar på skrivelse från (s),

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen Vräkningsförebyggande arbete SDF Norra Hisingen Innehåll Socialtjänstens ansvar i boendefrågan Vad beror vräkningar på och vad kan socialtjänsten hjälpa till med? Vad händer när det uppkommer en hyresskuld?

Läs mer

Bo kvar- Förbättrad samverkan inom socialtjänsten för att hindra vräkningar. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Sid 1 (9)

Bo kvar- Förbättrad samverkan inom socialtjänsten för att hindra vräkningar. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Sid 1 (9) NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Sid 1 (9) Handläggare: Mats Fors 08-508 09 395 Bo kvar- Förbättrad samverkan inom socialtjänsten för att hindra vräkningar. Sid 2 (9) Sid 3 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

stans stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN B IDRAG & V UXENSTÖD

stans stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN B IDRAG & V UXENSTÖD Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN B IDRAG & V UXENSTÖD T JÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2006-0-25 DNR 502-392/2006 SDN 2006-09-21 Handläggare: Kerstin Larsson, Yvonne Björkman och Gunilla

Läs mer

Psykisk ohälsa hos äldre, ett bortglömt kapitel - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp)

Psykisk ohälsa hos äldre, ett bortglömt kapitel - svar på skrivelse från vice ordföranden Inge-Britt Lundin m.fl. (fp) Vård- och omsorgsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Hanna Runling Tfn: 508 09 527 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-05-24 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Psykisk ohälsa hos äldre, ett

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Boendestöd och case manager, slutrapport

Boendestöd och case manager, slutrapport HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-12 DNR 100-09-500 SDN 2009-03-19 Handläggare: Lena Ahlsén Telefon: 508 23 303 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss från kommunstyrelsen dnr /2004

Ett steg mot ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande Remiss från kommunstyrelsen dnr /2004 Avdelningen Bidrag & Vuxenstöd Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Larsson, Leif Sandberg, Solveig Ängström Tfn: 08-508 12 000 Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2004-12-28 SDN 2005-01-27

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-22 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Skuldsanering av hyreskostnader och kostnader för boenden

Skuldsanering av hyreskostnader och kostnader för boenden ENSKEDE ÅRSTA VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING ARBETE OCH BISTÅND Handläggare: Eva Britt Lönnback Telefon: 8-58 14 152 DNR: 5-273/28 SID 1 (8) 28-5-22 Till Enskede-Årsta- s stadsdelsnämnd Skuldsanering av hyreskostnader

Läs mer

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Dubbeldiagnosprojektet Team-ett, utvärdering och rapport. Till Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2002-09-02 DNR 510-597/02 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Dubbeldiagnosprojektet

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Genomlysning av verksamhet Personligt ombud i stadsdelen Södermalm

Genomlysning av verksamhet Personligt ombud i stadsdelen Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning sociala avdelningen Sida 1 (5) 2014-01-02 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-02-06 Genomlysning av verksamhet Personligt

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE

ABCDE. Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE Farsta Stadsdelsförvaltning O MSORG OM ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE S OCIALPSYKIATRI/BESTÄLLARE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2004-08-04 DNR 254/2004 Handläggare: Ann-Sofie Fröberg, Iris Birath Tfn: 08-508

Läs mer

Slutrapport från projektet unga vuxna i hemlöshet eller i riskzon för hemlöshet

Slutrapport från projektet unga vuxna i hemlöshet eller i riskzon för hemlöshet SOCIALFÖRVALTNINGEN SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-0012/2011 SID 1 (5) 2012-01-23 Handläggare: Nina Mörman Aldunge Telefon: 508 25 006 Till Socialnämnden Slutrapport från projektet unga

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-01-12 SDN 2011-02-17 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden

Svar på remiss angående begäran om yttrande över förslag till handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer i säkra boendeförhållanden Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Analys och kvalitet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på remiss

Läs mer

Handlingsplan för vräkningsförebyggande

Handlingsplan för vräkningsförebyggande Handlingsplan för vräkningsförebyggande arbete Vräkningsförebyggande arbete var ett av fyra mål i Regeringens strategi 2007 2009 för att motverka hemlöshet 1. Merparten av dem som blir vräkta, cirka 85

Läs mer

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri

Redovisning av brukarundersökningar inom socialpsykiatri Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-27 Dnr. 209-2015-1.2.1 Handläggare Emilia Tuvesson 08-508 13 221 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-03-26 Redovisning

Läs mer

Lokala lex Sarahrutiner

Lokala lex Sarahrutiner Lokala lex Sarahrutiner Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr 1.2.2-477-2014 stockholm.se Lokala lex Sarah-rutiner Beslutade av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 27 november 2014 Dnr: 1.2.2-477-2014 Hässelby-Vällingby

Läs mer

STANS STADSDELSFÖRVALTNING BIDRAG & VUXENSTÖD

STANS STADSDELSFÖRVALTNING BIDRAG & VUXENSTÖD MARIA-GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING BIDRAG & VUXENSTÖD 2007-0-30 SID (5) BILAGA REDOVISNING AV VERKSAMHET MED PERSONLIGT OMBUD 2006 Finns arbets/handlingsplan för verksamheten? Bedrivs uppsökande verksamhet?

Läs mer

Socialtjänstens insatser för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid

Socialtjänstens insatser för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-05-08 Handläggare: Malin Torberger Telefon: 08 508 12 25 416 Till Socialnämnden Socialtjänstens insatser

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Förslag till program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Dnr 2016-512-1.5.1. Sida 1 (5) 2016-10-01 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-11-24 Förslag till program

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Äldreomsorgsavdelningen Marja Niemi tfn 508 04 560 Dnr - - 2005 Sammanträde 29 november 2005 Tjänsteutlåtande 11 november 2005 1 ( ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (6) 2018-03-27 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005.

Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005. Socialtjänsten Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-02-08 Redovisning av verksamhet med personliga ombud 2005. Arbets-/handlingsplan för verksamheten Verksamheten använder

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning System för intern kontroll Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Augusti 2017 Dnr: 1.2.1-264-2017 Kontaktperson: Per Lindberg 3 (11) Innehåll Inledning... 4 Kontrollsystemet... 5 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING

PROCESSBESKRIVNING Fastighetskontoret PROCESSBESKRIVNING www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Processkarta F100 3 Utreda ansökan (SDF+FK) 4 Fastighetsägare matchar lägenhet med persons behov 5 Den enskilde skriver kontrakt

Läs mer

Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning enligt SoL och LSS Socialstyrelsens dnr 9.

Förstärkt tillsyn av kommunens insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning enligt SoL och LSS Socialstyrelsens dnr 9. KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2012-02-07 Handläggare: Matilda Ekström Sundberg Telefon: 08-508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde 2011-03-15

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för november 2010

Ekonomisk månadsrapport för november 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-12-14 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-12-16

Läs mer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer

Årsrapport 2018 Funktionshinderinspektörer Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-01-18 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Linda Lantz Telefon: 08-508 25 611 Till Socialnämnden 2019-02-19

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010

Ekonomisk månadsrapport för oktober 2010 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR PLAN ERING, STRATEGI OCH SERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-10-15 Handläggare: Pär Dahlqvist Telefon: 08-508 181 18 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut

Nytt boende för psykiskt funktionshindrade i kv Åskvädret 2 Inriktningsbeslut SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2.6.-19/10 SID 1 (5) 2010-01-07 Handläggare: Tomas Dybeck Telefon: 08-508 15 080 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-02-04 Nytt boende

Läs mer

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden

Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Rapport 2007:67 Barnperspektivet vid långvarigt ekonomiskt bistånd och i avhysningsärenden Länsstyrelsens granskning av hur barnperspektivet fått genomslag i handläggningen av ekonomiskt bistånd och i

Läs mer

Konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning i kristider - svar på skrivelse

Konsumentvägledning och budget- och skuldrådgivning i kristider - svar på skrivelse ENSKEDE ÅRSTA VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN SID 1 (5) DNR: 000-080/2009 2009-03-23 Handläggare: Eva Britt Lönnback Telefon: 08-508 14 152 Till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-11-26 Handläggare: Per-Ove Mattsson 08 508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning Förslag till

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Boendestöd missbruk - riktlinjer

Boendestöd missbruk - riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Laila Andersson 2016-01-08 SN 2016/0020.11.01 0480-453845 Socialnämnden Boendestöd missbruk - riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden fastställer

Läs mer

Information om ej verkställda beslut

Information om ej verkställda beslut Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Dnr 1.2.1.-514-2017 Sida 1 (5) 2017-11-09 Handläggare Monica Holst Telefon: 08-50801373 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-11-23 Ulla Thorslund

Läs mer

Brottsofferjourerna i Stockholm (2 bilagor)

Brottsofferjourerna i Stockholm (2 bilagor) Kansliavdelningen SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Berit Jernberg Tfn: 08-508 25 039 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-04-25 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 050519 DNR 119-75/2005 DNR:106-145/2005 Till Socialtjänstnämnden

Läs mer

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn.

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. 2012-10-10 Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. Bakgrund Om stadens ambition att förhindra avhysningar av barnfamiljer Både regeringen och Kommunstyrelsen i Göteborg

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Ändrat ansvar för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn aktuella inom socialtjänsten i Stockholms stad (1 bilaga)

Ändrat ansvar för gravida hemlösa kvinnor och hemlösa kvinnor med barn aktuella inom socialtjänsten i Stockholms stad (1 bilaga) Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD Handläggare: Elsie Edlund 08-508 25 604 Christina Högblom 08-508 25 606 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-05-03 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN SID 1(5) DNR105-341/2005 Till

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Rapport om information över klagomål på hemtjänst.

Rapport om information över klagomål på hemtjänst. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING FÖR ÄLDREOMSORG SID 1 (5) 2009-09-08 Avdelningscontroller: Christina Amundberg Telefon: 08 508 13044 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2009-09-17 Rapport om information

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-11-21 Handläggare Linn Hemmingsson Telefon: 08-508 25 327 Till Socialnämnden 2018-01-30 Handlingsplan

Läs mer

Uppföljning inom äldreomsorgen-enskede Hemtjänst, Stureby Hemtjänst, Vantörs kommunala Hemtjänst och Årsta Hemtjänst

Uppföljning inom äldreomsorgen-enskede Hemtjänst, Stureby Hemtjänst, Vantörs kommunala Hemtjänst och Årsta Hemtjänst Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-11-21 Handläggare Lena Johansson Telefon: 08-50820037 Till

Läs mer

"Super-Nanny" till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga)

Super-Nanny till barnfamiljer Svar på remiss av motion av Ewa Samuelsson (kd) (1 bilaga) Kansliavdelningen S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Lisbeth Westerlund Tfn: 08-508 25 016 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2006-03-03 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2006-03-21 DNR 106-776/2005 Till Socialtjänstnämnden "Super-Nanny"

Läs mer

Utveckling av Skeve hus för hemlösa - ett inriktningsärende

Utveckling av Skeve hus för hemlösa - ett inriktningsärende Kansliavdelningen SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN Handläggare: Nina Ström Tfn: 08-508 25 014 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-10-10 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-10-25 DNR 402-607/2005 Till Socialtjänstnämnden Utveckling

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende

Uppdragsbeskrivning för stadsdelsnämndernas hemtjänst i ordinärt boende Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden

Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Eva Lindström Telefon: 08-508 06 321 Till Bromma stadsdelsnämnd SDN 2008-02-14 SID 1 (6) 2008-01-25 Riktlinjer för köhantering inom äldreomsorgens vård-

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Rapportering till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 4 år 2017

Rapportering till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 4 år 2017 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Sida 1 (7) 2018-02-15 Handläggare Monika Lind Telefon: 08-508 20505 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Svar på remiss om Betänkandet SOU 2017:21 Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för äldre, personer med funktionsnedsättning och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-07-03 Handläggare Nicoletta Zoannos Telefon: 08-508 24 594

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-04-12 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 0850825244 Till Socialnämnden 2018-05-15 Handlingsplan för socialtjänstens

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud år 2013

Redovisning av verksamhet med personliga ombud år 2013 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-14 SN-/4901.710 1 (2) HANDLÄGGARE Kvist Lindgren, Zara Socialnämnden Zara.Kvist-Lindgren@huddinge.se Redovisning av verksamhet med personliga ombud år Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Vintern 2013/2014 ansökningar från Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission

Vintern 2013/2014 ansökningar från Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-10-09 Handläggare Ariane Andersson Telefon: 08-508 25 031 Till Socialnämnden Vintern 2013/2014 ansökningar

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004

Förslag på avveckling av Tanto sjukhem och korttidsboende under 2004 M A R I A - G A M L A S T A N S TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2004-01-22 S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G 2003-12-15 Handläggare: Gunilla Jalmarsson DNR 504-745/03 Till Stadsdelsnämnden Förslag på avveckling

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17)

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-718/ Sida 1 (17) -12-01 Handläggare Gustav Tegman Telefon: 08-508 25 906 Till Socialnämnden 2017-01-31 Rapportering

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

ABCDE. för administration och upphandling K ANSLIET F ARSTA STADSDELSFÖRVALTNING. Områdesutveckling i Hökarängen en insats inom Stadsdelsförnyelsen

ABCDE. för administration och upphandling K ANSLIET F ARSTA STADSDELSFÖRVALTNING. Områdesutveckling i Hökarängen en insats inom Stadsdelsförnyelsen Sektionen för administration och upphandling K ANSLIET F ARSTA STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-05-30 DNR 004-354/2005 Handläggare: Marie Eriksson Tfn: 08-508 18 004 Till stadsdelsnämnden

Läs mer

Vad har genomförts hittills? I den första delrapporten, som skrevs , gjordes en genomgång av de olika stegen i projektet.

Vad har genomförts hittills? I den första delrapporten, som skrevs , gjordes en genomgång av de olika stegen i projektet. BOENDE OCH RESURSTEAMET SOCIALTJÄNST OCH ARB ETSMARKNADSFÖRVALTNI NGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Delrapport avseende 2010 - Projektet från institution till eget boende Enheten för hemlösa erhöll medel med 2,3

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Årsrapport 2016 Enskede- Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd Enskede- Årsta- Vantör stadsdelsförvaltning Lokal och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-13 Handläggare Eskil Swerkersson Telefon: 08-50814020 Till Enskede- Årtsa- Vantörs stadsdelsnämnd Årsrapport

Läs mer

Riktlinjer för utredning, dokumentation m.m. inom stadens socialpsykiatri

Riktlinjer för utredning, dokumentation m.m. inom stadens socialpsykiatri BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2010-12-28 SDN 2011-01-20 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 000 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för utredning,

Läs mer

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa?

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? S Sida 1 (5) Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till stadsdelsnämnd 2019-02-14 Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? Skrivelse från Arvid

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

1. Socialtjänstnämnden beslutar godkänna rapporten. 2. Socialtjänstnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen.

1. Socialtjänstnämnden beslutar godkänna rapporten. 2. Socialtjänstnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN DNR 402-0324/2008 SID 1 (6) 2008-05-27 Handläggare: Nina Ström Telefon: 08-508 25 014 Till Socialtjänstnämnden Hemlösa i Stockholm 15 april 2008 (2 bilagor)

Läs mer

Samverkande verksamheters ansvarsområden

Samverkande verksamheters ansvarsområden Bilaga till överenskommelse 8 Samverkande verksamheters ansvarsområden Hälso- och sjukvård Primärvården För primärvården åvilar medicinskt ansvar enligt primärvårdens basåtagande. Den familjeläkare som

Läs mer

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken

Ny lagstiftning om vård för barn utan ena vårdnadshavarens samtycke Delegering till sociala delegationen av beslut enligt 6 kap 13 a föräldrabalken FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-16 Handläggare: Pia Sundqvist Telefon: 08-508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-04-19 Ny lagstiftning om vård

Läs mer

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0538/2011 SID 1 (7) 2011-10-28 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Förslag till kvalitetsgaranti

Läs mer

Promemoria "Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden - remiss från kommunstyrelsen

Promemoria Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden - remiss från kommunstyrelsen Socialtjänstavdelningen Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Sonja Sandberg Tfn: 08-508 14 019 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-07-19 SDN 2006-08-24 Till Infrastrukturavdelningen Stadshuset

Läs mer

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivningen - remissyttrande

Riktlinjer för budget- och skuldrådgivningen - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-10-03 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

förmedlingsmedel/egna medel

förmedlingsmedel/egna medel RIKTLINJER förmedlingsmedel/egna medel Dokumentets syfte Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare samt ge information till medborgare. Riktlinjerna innebär inte någon inskränkning

Läs mer

Att utveckla anhörigstöd Chefers ansvar för personalens engagemang i anhörigarbetet. Karin Lindgren Socialstyrelsen

Att utveckla anhörigstöd Chefers ansvar för personalens engagemang i anhörigarbetet. Karin Lindgren Socialstyrelsen Att utveckla anhörigstöd Chefers ansvar för personalens engagemang i anhörigarbetet Karin Lindgren Socialstyrelsen 5 kap. 10 Sol Personer som vårdar eller stödjer närstående Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

-Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet -Anhörigstöd -Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-10-12 Katarina Hedberg SDF Centrum Funktionshinderenheten Denna presentation skall handla om Göteborgs stad riktlinjer

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

A B C D E. Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD. Stadens behov av central vräkningsakut 1 bilaga

A B C D E. Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD. Stadens behov av central vräkningsakut 1 bilaga A B C D E Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 05-09-14 SID 1(12) DNR 105-51/2005 Handläggare: Christina Högblom Tfn: 08/ 508 25 606 Kjell-Ove Johansson Tfn: 08/ 508 25 118

Läs mer

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet

- Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet - Anhörigstöd - Riktlinjer och vägledning funktionshinderområdet Introduktionsutbildning 2017-02-07 Louise Odengard avdelning för individ och familjeomsorg samt funktionshinder Stadsledningskontoret Denna

Läs mer

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter.

Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Projektplan Starta och utveckla behandlingsinsatser genom boendestöd i försöks- och träningslägenheter. Kontaktperson Enhetschef Jan Rönnberg Box 24156 104 51 Stockholm Tele: 508 10 000 vx Mail: jan.ronnberg@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-15 Handläggare Susanna Juvas Hagbjörk Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Socialpsykiatrin på Norrmalm svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s)

Socialpsykiatrin på Norrmalm svar på skrivelse från vice ordföranden Lars Arell (s) NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-04-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Socialpsykiatrin på Norrmalm svar

Läs mer