HAR DU IDÉER... om hur svensk processindustri och relaterade näringar ska kunna lyfta genom innovativ industriell digitalisering?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HAR DU IDÉER... om hur svensk processindustri och relaterade näringar ska kunna lyfta genom innovativ industriell digitalisering?"

Transkript

1 HAR DU IDÉER... om hur svensk processindustri och relaterade näringar ska kunna lyfta genom innovativ industriell digitalisering?

2 FOKUS PÅ INDUSTRIELL DIGITALISERING MED POTENTIAL ATT FÖRNYA SVENSK OCH INTERNATIONELL PROCESSINDUSTRI. Med denna utlysning vill vi att det initieras och genomförs projekt fokuserade på industriell digitalisering och med potential att förnya svensk och internationell processindustri. Det ska vara projekt av strategisk betydelse för dess företags- och forskargruppers utveckling och tillväxt, och med potential att hantera några av de större utmaningar som modern processindustri står inför. Det ska vara projekt med tydlig potential att bidra till tillväxt i industrilandet Sverige! Just nu finns medel att söka från det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation Utlysning 5 är öppen och stänger först den 5 april 2016 kl 14:00.

3 TA CHANSEN! att få göra det som ni tror kan göra stor skillnad för svensk processindustri samt göra det som är av strategisk betydelse för er själva och andra inom näringslivet och akademin. PROJEKTPART I EN ANSÖKAN Vi tror att den typ av utmaningar som dagens processindustrier står inför, där innovativ digitalisering kan göra stor skillnad, kräver breda grupper av kompetenser. I denna utlysning inbjuds därför konsortier av företag, universitet/högskola/-forskningsinstitut och andra relevanta aktörer att skicka in ansökningar om bidrag till genomförande av innovativa, tillväxtdrivande och tillämpningsorienterade projekt. Även utländska parter är välkomna att delta i projekt, dock inte som koordinatorer. Projektkonsortier som täcker hela innovationskedjan från idé till slutanvändare/marknad betraktas som särskilt intressanta. Projektparterna förväntas ha en tydlig vilja att växa genom forsknings-/utvecklings-/innovationsprojekt som omfattar: Processindustri som har identifierat en möjlighet att radikalt förbättra sin konkurrenskraft genom att tillämpa, för sitt område, ny kunskap eller ny teknik på ett helt nytt sätt eller Leverantörsföretag som har identifierat ett nytt marknadsbehov, som söker en produkt eller tjänst som svarar mot detta behov och där produkten/tjänsten skiljer sig betydligt från det som redan finns på marknaden, Forskargrupp som sett möjligheter till ny kraftfull kunskapstillämpning och vill pröva att realisera dess, eller ser utmaningen som del av viktigt forskningsproblem som kräver ny kunskap. INRIKTNINGEN I EN ANSÖKAN Parterna i ett projektkonsortium förväntas gemensamt ha: Identifierat någon/några viktiga utmaningar kopplade till befintligt eller framtida processindustriellt problem. Inriktning mot en tillväxtdrivande och innovativ digitalisering av processindustri och för dess leverantörer. En idé om en lösning på denna/dessa utmaningar eller problem, där lösningen även har ett tydligt digitaliserings-, IT- eller automationsinnehåll. En ambition att tillsammans med forsknings- och innovationspartners utveckla och sätta denna lösning i produktivt arbete. Undrar över något? Kontakta oss, oavsett om det rör praktiska frågor om ansökningsarbetet eller hjälp med att identifiera lämpliga konsortieparter till er projektidé! Tillsammans med våra företags- och forskarnätverk brukar vi kunna vara till stort stöd vid ansökningar och projektbyggande.

4 INSPIRATION INFÖR PROJEKTANSÖKNINGAR INDUSTRIELL DIGITALISERING Det finns många studier, rapporter och presentationer som indikerar att något nytt och revolutionerade är på gång. Exempelvis har industrin under de senaste decennierna gått igenom många och signifikanta förändringar nya marknader och ny konkurrens har vuxit fram samtidigt som efterfrågan på nästan alla resurser kraftigt har ökat och förväntas öka ännu mera. Politiker och debattörer hänvisar till en ny industriell revolution med en förhoppning om att den ska ses som en lösning på världens globala utmaningar. Frågan är hur drivkrafterna som kan omformera industrin ser ut? Vilka konsekvenser blir det för branscher, företag och regioner sprungna ur den nuvarande industriella logiken? Bland de viktigaste faktorerna för att öka produktiviteten och stärka vår konkurrenskraft finns tillämpningen av industriell IT och automation, där analyser har visats att den första internetvågen höjde produktiviteten med tre procent per år i industriekonomierna under åren 1995 till Samma analyser visar att nya teknologier och tillämpningar kan förväntas ha ännu större effekt framöver. Bakgrunden är att vi går in i en fas där marginalnyttan med industriell IT baserad på 1980-talets arkitekturer minskar och att det parallellt sker en ny utveckling vars motstycke tidigare saknas. Pris/prestandaförbättringen på datorkomponenter är exponentiell. Marginalkostnaden för att samla information och kommunicera går ner lika dramatiskt. Molntjänster skapar transparens och metodutveckling gör det möjligt att kostnadseffektivt finna värden bland extrema mängder av svårfångad information. Vi befinner oss i växlingen mellan S-kurvor och är på väg mot ett nytt sätt att betrakta industriell produktion där informationen är en strategisk resurs. Detta kräver investeringar i det vi kallar digitalisering, något som är mycket mer än teknik: Industriell Digitalisering är ett förhållningssätt och en förmåga att tillgängliggöra och skapa värden av IT i en global men nationellt och branschmässigt ojämn utveckling.

5 DIGITALISERINGENS KONSEKVENSER Bland digitaliseringens konsekvenser som industriföretagen behöver förhålla sig till är följande särskilt intressanta: PRODUKTIVITETSUTVECKLING är beroende av den digitala utvecklingen. Potentialen framåt ligger i viljan att investera och förmågan att omsätta tekniska framsteg till effekt i processer, organisationer och värdesystem. Ny teknik är ingen pålitlig differentieringsfaktor den blir snabbare än någonsin globalt tillgänglig för alla samtidigt. RESURSEFFEKTIVITET. Medan arbetsproduktiviteten i det närmaste har fördubblats i världen de senaste två decennierna har effektiviteten i resursanvändningen förbättrats med mindre än tio procent. För att motsvara den ökade efterfrågan som kommer av fler människor och högre levnadsstandard krävs helt andra nivåer. Resurseffektiviteten behöver tredubblas de närmaste decennierna. DATAMODELLER för att differentiera erbjudandet möjligheten att öka arbetsproduktiviteten per timme avtar på marginalen när automatiseringsnivån ökar. Kvalitativ differentiering av produkter och tjänster ökar istället i betydelse. Konkurrenskraft liksom företagens värden bestäms även i den tyngre industrin av IP (Intellectual Property) som recept, processmodeller och optimeringsalgoritmer. INTEGRERADE VÄRDESYSTEM OCH ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR. Informationsflödena flyter samman i två dimensioner. Den ena är värdeförädlingssystemen som sträcker sig över både teknikområden, marknader och länder, från råvaror till återanvändning. Den andra är anläggningstillgångarna från fabriker till mobila produktionssystem vars utnyttjande kan optimeras med hjälp av data. OPTIMERING MED HJÄLP AV BIG DATA. Sjunkande kostnader och brant ökande kapacitet i alla datorkomponenter inklusive algoritmerna gör det möjligt att bygga modeller som skördar och förädlar stora mängder data för processförbättringar. Grunden är statistiska/matematiska modeller/maskininlärning som använder sig av olika verktyg för att detektera avvikelser, pre-diktera, optimera, göra prognoser och öka insikten om både tillverknings- och affärsprocesser. TRANSFORMERING AV AFFÄRS- MODELLER. Digitalisering innebär mer data som förädlas till information och ytterst kunskap. Den ger förutsättningar för effektiva och precisa affärsmodeller. Transformering av affärsmodeller utgör en bärande komponent för att kunna utveckla nödvändiga hållbarhetsstrategier. Affärsmodeller som stödjer återanvändning är den strategiska komponenten i omställningen till en Cirkulär Ekonomi. PRODUKT/TJÄNSTEUTVECKLING. Industrins erbjudanden hybridiseras när fysiska produkter kombineras med kundvärden som kan skapas ur dataströmmarna. Digitalisering ger också möjligheter till alternativa intäktsströmmar t.ex. genom affärsmodeller som tjänstefierar och tar fasta på användningen snarare än på hårdvaran.

6 ANSÖKAN Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningstjänsten på VINNOVAs Intressentportal på Observera att ansökningarna ska vara inne senast klockan 14:00 den 5 april. Tänk på att det kan ta tid att fylla i, ladda upp och skicka ansökan, i synnerhet om söktrycket är stort. Det är möjligt att spara ändringar och tillägg ända fram till dess att ansökan är skickad. Bedömningen sker i konkurrens med inkomna ansökningar och utgår från den elektroniska ansökan till VINNOVA. Bedömningen görs under sekretess av såväl intern som extern expertis. En central del i beskrivningen av forsknings- och utvecklingsprojektet och därmed bedömningen är det beslutsunderlag som ligger till grund för ansökan om finansiering. Beslutsunderlaget ska visa på vilka affärsmässiga grunder ni beslutat att driva forsknings- och utvecklingsprojektet och hur projektet bidrar till det strategiska innovationsprogrammets mål. VAD MAN KAN SÖKA? Det projekt man söker medel till skall kännetecknas av att vara: INNOVATIVT TILLVÄXTDRIVANDE. TILLÄMPNINGSORIENTERAT Bygga på för området ny kunskap, Vara orienterat mot tydliga generiska Projekt i tidiga utvecklingsfaser ny teknik, eller en ny tillämpning. problem eller dito tydliga utma- där tydliga kommersiella och utveck- Produkten, tjänsten eller processen ningar, med tillhörande skalbara lingsmässiga osäkerheter och risker som är målet för projektet måste lösningar som direkt eller indirekt återstår. skilja sig betydligt mot redan idag på kan bidra till tillväxt för företag inom marknaden existerande lösningar industriell digitalisering och därmed och kunna generaliseras för att kunna också utlysningens mål för det stra- utnyttjas av många användare. tegiska innovationsområdet. Budgeten avsatt för denna utlysning är 40 MSEK. Man kan söka för tre olika typer av projekt som varierar i storlek, längd och finansiering. ALL INFORMATION OCH LÄNKAR HITTAR DU PÅ:

7 PiiA HJÄLPER DIG ATT KOMMA VIDARE! Kontakta oss som ditt stöd i IT- och automationsvärlden. PiiA kan koppla samman dig med intressanta och passande partner, vi kan hjälpa dig med formuleringar se oss som en resurs när du ansöker, inte bara en informationskälla. Det gäller även för projekt som inte går vidare i utlysningar; kontakta och stäm av med oss så kan vi förutsättningslöst diskutera vilka sätt det finns att komma vidare. Har du frågor så kontakta gärna programchef Anders OE Johansson på eller anders.oe.johansson@sip-piia.se På kan du också följa utvecklingen under Anders OEs logg.

8 Med stöd från: STRATEGISKA INNOVATIONS- PROGRAM VINNOVA har tillsammans med Energimyndigheten och Formas beslutat att finansiera Processindustriell IT och Automation (PiiA) som ett av fem strategiska innovations-program. Programmet har sin hemvist hos SICS Swedish ICT Västerås AB där PiiA är organiserat med egen styrelse, ledning samt stödgrupperingar läs mer på

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller.

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller. PiiA Bakgrund till PiiA På G Vad händer Strategisk förnyelse digitalisering Teknik Processer den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar.! Affärsmodeller Kompetens Teknikutveckling - Utveckling

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

SIP PiiA FUI-projekt våren 2017

SIP PiiA FUI-projekt våren 2017 UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 16 januari 2017 2017-00187 Reviderad 17 januari 2017 SIP PiiA FUI-projekt våren 2017 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och

Läs mer

HELENA JERREGÅRD SICS VÄSTERÅS

HELENA JERREGÅRD SICS VÄSTERÅS HELENA JERREGÅRD SICS VÄSTERÅS Sida: 2 2012-04-17 ProcessIT Innovations LTU - UmU Hur det började Arbetet med en Nationell agenda initierades Ansökan till VINNOVA om ett strategiskt innovationsområde (SIO

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

UTLYSNING 1 (16) PiiA Våren Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt

UTLYSNING 1 (16) PiiA Våren Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt 1 (16) PiiA Våren 2018 Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och automation (PiiA) PiiA är en del av Vinnovas, Energimyndighetens

Läs mer

UTLYSNING. PiiA Våren Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier

UTLYSNING. PiiA Våren Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier PiiA Våren 2019 Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och automation (PiiA) för våren

Läs mer

UTLYSNING. PiiA Hösten Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier

UTLYSNING. PiiA Hösten Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier 2019-09-10 2019-03497 PiiA Hösten 2019 Forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt, samt genomförbarhetsstudier En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och automation

Läs mer

SIP PiiA - Sommaren 2017 Genomförbarhetsstudier

SIP PiiA - Sommaren 2017 Genomförbarhetsstudier UTLYSNING 1 (11) SIP PiiA - Sommaren 2017 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom strategiska innovationsprogram Processindustriell IT och Automation Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell

Läs mer

SME. Processindustriell IT och Automation. Förmåga. Utlysningen Hösten Öppen 9 Juni 22 Sept. INNOVATIONER. S-kurvan. Utrusta.

SME. Processindustriell IT och Automation. Förmåga. Utlysningen Hösten Öppen 9 Juni 22 Sept. INNOVATIONER. S-kurvan. Utrusta. PiiA Värdekjedjor Utrusta INNOVATIONER Konkurrenskraft Processindustri Processindustriell IT och Automation Produkter och tjänster SME S-kurvan Långsiktiga miljöer Tempo 2020 Förmåga Affärsmodeller Uthållighet

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation UTLYSNING 1 (14) Datum Diarienummer 30 januari 2014 2014-00621 Reviderad Processindustriell IT och Automation En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation

Läs mer

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt!

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör VINNOVA? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är

Läs mer

Banbrytande idéer inom industriell utveckling

Banbrytande idéer inom industriell utveckling UTLYSNING 1 (9) Banbrytande idéer inom industriell utveckling Förstudier och hypotesprövningar för att ge förutsättningar för innovationer som kan bidra till en konkurrenskraftig och hållbar svensk industriell

Läs mer

Sammanfa&ande introduk0on

Sammanfa&ande introduk0on PiiA Sammanfa&ande introduk0on! Industriell IT och Automa0on för Processindustrin.! E& strategiskt innova0ons program SIP inom VINNOVAS, Energimyndighetens och FORMAS satsning.! Intressenter kommer från

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Tredje Vågens Automation

Tredje Vågens Automation Tredje Vågens Automation K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G Presentationen är baserad på rapporterna: PiiA Tredje Vågens Automation

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

Nästa Konkurrenskraft! K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G

Nästa Konkurrenskraft! K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G Nästa Konkurrenskraft! K R I T I S K A F A K T O R E R F Ö R F R A M G Å N G S R I K I N D U S T R I E L L D I G I T A L I S E R I N G Baserad på rapporterna: PiiA Tredje Vågens Automation PiiA LeanAutomation

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING 1 (7) Datum Diarienummer 2019-04-19 2017-02398 Reviderad 2017-09-12 Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram

Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 (14) UTLYSNING Datum 2014-06-03 Version Strategiska innovationsområden hösten 2014 - utlysning för att etablera och genomföra strategiska innovationsprogram 1 Sammanfattning Regeringen gav 2012 VINNOVA,

Läs mer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer

Utvecklingsprojekt i inkubatorer UTLYSNING Datum [2018-01-16] Diarienummer 2017-02398 Reviderad [2018-12-21] Utvecklingsprojekt i inkubatorer En utlysning inom Inkubatorprogrammet 2 (8) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill

Läs mer

Normkritisk innovation 2018

Normkritisk innovation 2018 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2017-12-15 2017-05257, 2017-05259 Reviderad Normkritisk innovation 2018 Jämställdhet och jämlikhet som drivkraft för innovation och hållbar tillväxt En utlysning inom

Läs mer

Nationell finansiering av IoT-projekt vårens utlysning

Nationell finansiering av IoT-projekt vårens utlysning Nationell finansiering av IoT-projekt vårens utlysning Presentation, vid seminarium IoT vad är det? IoT Sverige 11 mars 2015 Torbjörn Fängström, programchef, Uppsala universitet IoT Sverige ett strategiskt

Läs mer

Reviderad Produktion2030. Forsknings- och innovationsprojekt

Reviderad Produktion2030. Forsknings- och innovationsprojekt 1 (12) Produktion2030 Forsknings- och innovationsprojekt En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 Det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030 är en del av Vinnovas,

Läs mer

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är

Läs mer

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10)

SIP BioInnovation. Hypotesprövning Steg 1 UTLYSNING 1 (10) 1 (10) SIP BioInnovation Hypotesprövning Steg 1 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation. BioInnovation är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning

Läs mer

Stöd till nationell individrörlighet för innovation

Stöd till nationell individrörlighet för innovation UTLYSNING 1 (6) Datum [ÖPPNINGSDATUM_ ANS_OMG1] Reviderad [Datum för revidering] Diarienummer [DIARIENUMMER] Stöd till nationell individrörlighet för innovation En utlysning inom programmet Personrörlighet

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-27 2016-00068 Reviderad Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM -

Läs mer

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt

Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-03-15 2016-00068 Reviderad 2017-11-01 Finansiering av svenska deltagare i EUREKAs klusterprojekt En utlysning inom programmet EUREKA Kluster VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Vinnovas arbetssätt. Tre roller. Sveriges innovationsmyndighet. Om Vinnova. Innovationer uppstår ofta i samverkan vi ger förutsättningarna

Vinnovas arbetssätt. Tre roller. Sveriges innovationsmyndighet. Om Vinnova. Innovationer uppstår ofta i samverkan vi ger förutsättningarna Sveriges innovationsmyndighet Ebba Lindegren Avdelning för Samhälls- Miljö, Transport och Regioner Om Vinnova 200 anställda Stockholm, Bryssel och Silicon Valley Myndighet under Näringsdepartementet Tre

Läs mer

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte

Utlysningen FRÖN. - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet. Informationsmöte Utlysningen FRÖN - För ökad innovation i offentligt finansierad verksamhet Informationsmöte 2014-04-04 Vad är FRÖN? En VINNOVA-satsning på ökad innovationskraft i offentligt finansierad verksamhet Aktörer

Läs mer

innovationsprogrammen STRATEGISKA INNOVATIONSOMRÅDEN

innovationsprogrammen STRATEGISKA INNOVATIONSOMRÅDEN Översikt av de strategiska innovationsprogrammen Dagens mål Ge er en översikt av vilka strategiska innovationsprogram som nu är beviljade och skapa en tydligare bild av syftet och målet med satsningen

Läs mer

UTLYSNING 1 (10) [ ] [ ] Innovativa Startups. Steg 1 Våren En utlysning inom programmet Innovativa Startups

UTLYSNING 1 (10) [ ] [ ] Innovativa Startups. Steg 1 Våren En utlysning inom programmet Innovativa Startups UTLYSNING 1 (10) Innovativa Startups Steg 1 Våren 2019 En utlysning inom programmet Innovativa Startups UTLYSNING 2 (10) Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?...

Läs mer

Följeforskning i programmet Innovatörer

Följeforskning i programmet Innovatörer UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-09-28 2017-04712 Reviderad Följeforskning i programmet Innovatörer En satsning knuten till programmet Innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Industriförankrade förprojekt inom lättvikt våren 2016

Industriförankrade förprojekt inom lättvikt våren 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 151221 2014-06237 Reviderad Industriförankrade förprojekt inom lättvikt våren 2016 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet för Lättvikt är en del av Vinnovas,

Läs mer

Vinnova-utlysningar med intresse för SMF

Vinnova-utlysningar med intresse för SMF Vinnova-utlysningar med intresse för SMF EUREKA-kluster medfinansiering: SMART Avancerad tillverkning, hösten 2018 Utlysningen vänder sig till innovationsprojekt inom följande områden: - Bearbetning av

Läs mer

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg, 2

INNOVAIR, Nationellt strategiskt innovationsprogram för flyg,   2 SMF Flyg-programmet Syftet med denna utlysning i SMF Flyg-programmet Föreliggande, sker inom ramen för Innovair 1 och det Nationella flygforskningsprogrammet (NFFP). SMF-satsningen är kopplad till NRIA

Läs mer

Normkreativ innovation 2017

Normkreativ innovation 2017 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-01-30 2016-05307 Reviderad Normkreativ innovation 2017 - finansiering av instegsprojekt i företag Normkreativ innovation handlar om att utmana normer för att skapa

Läs mer

Utmaningsdriven innovation

Utmaningsdriven innovation INFORMATION VI 2016:07 Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter Hur kan vi vända samhällsutmaningar från hot till möjligheter? Världen står inför ett antal globala samhällsutmaningar

Läs mer

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 UTLYSNING 1 (12) Innovationsledning och organisering forskning för ökad innovationsförmåga, 2019 En utlysning inom Vinnovas program Innovationsledning och organisering UTLYSNING 2 (12) Innehåll 1 Utlysningen

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation

Utlysning 2012-04-20. Rev. 2012-10-12. En utlysning inom programmet Öppen innovation 1 Utlysning 2012-04-20 Rev. 2012-10-12 Öppna datakällor 2012 En utlysning inom programmet Öppen innovation 2 Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet och utvecklar Sveriges innovationskraft

Läs mer

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström)

Strategiska innovationsområden. Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Strategiska innovationsområden Vilgot Claesson, programledning VINNOVA (Peter Åslund och Christina Kvarnström) Varför satsar Sverige på strategiska innovationsområden? Sverige måste kraftsamla för att

Läs mer

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling

Internet of Things för innovativ samhällsutveckling UTLYSNING 1 1 (10) (10) Internet of Things för innovativ samhällsutveckling En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige. Det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige är en

Läs mer

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020

Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 UTLYSNING 1 (5) Datum Diarienummer 2014-01-01 2013-05607 Reviderad 2014-06-16 Planeringsbidrag till små och medelstora företag för ansökan till Horisont 2020 1 Utlysningens omfattning VINNOVA är Sveriges

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013

Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 121109 2012-01384 Reviderad Utmaningsdriven innovation - Initiering 2013 En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation - samhällsutmaningar som tillväxtmöjligheter

Läs mer

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2018-01-12 2014-04036 Reviderad 2017-12-19 Forsknings- och innovationsprojekt 2018 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015

Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 16 januari 2014 2015-00048 Reviderad 2015-01-16 Strategiska innovationsprogrammet BioInnovation Hypotesprövning Våren 2015 1 Inledning Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Utmaningsdriven innovation

Utmaningsdriven innovation Utmaningsdriven innovation Vad karaktäriserar en samhällsutmaning? Tydligt internationella Skär genom sektoriella och disciplinära gränser Finns högst upp på politiska agendor världen över Allt starkare

Läs mer

Future Smart Industry

Future Smart Industry Future Smart Industry K R I T I S K A F R A M G Å N G S F A K T O R E R F Ö R D I G I T A L I S E R I N G E N A V I N D U S T R I N Stiftelsen Blue Institute Örjan Larsson maj 2015 orjan.larsson@blueinst.com

Läs mer

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel

STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel 1 (6) STRIM Planeringsbidrag för uppväxling av STRIM-medel En utlysning inom Strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Gruv och Metallutvinning

Läs mer

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända

Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 21 september 2015 Reviderad Innovation för säkrare migration och etablering av nyanlända En utlysning inom programmet Social innovation. 1 Sammanfattning En utlysning

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer

Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2015-03-31 2014-02348 Reviderad 2015-02-02 Digitalisering för framtidens skola - Innovativa Testmiljöer För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Smartare Elektroniksystem

Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (13) Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. Smartare Elektroniksystem är en del av Vinnova,

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. 1 Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad

Läs mer

Bärande idéer för stärkt konkurrenskraft - Fullskaleprojekt

Bärande idéer för stärkt konkurrenskraft - Fullskaleprojekt 1 (12) Bärande idéer för stärkt konkurrenskraft - Fullskaleprojekt En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material

Läs mer

FashionTech och MediaTech

FashionTech och MediaTech 1 FashionTech och MediaTech 1 Sammanfattning Från analog till digital 2017 Bärbart mode och nyhetsmedia har gemensamt att de befinner sig i en förändringsfas som drivs av digitaliseringen för nya tjänster.

Läs mer

Kombinerad mobilitet som tjänst

Kombinerad mobilitet som tjänst UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2017-06-16 2017-03113 Reviderad Kombinerad mobilitet som tjänst En utlysning inom programmet Drive Sweden VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY FOR

Läs mer

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi

Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi UTLYSNING 1 (11) Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi Etapp 1 Genomförbarhetsstudier En utlysning inom Vinnovas prioriterade område Cirkulär och biobaserad ekonomi. UTLYSNING 2 (11) Innehåll

Läs mer

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Medicintekniska innovationer inom vård och omsorg 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health

Läs mer

Program Industrins energi- och klimatomställning

Program Industrins energi- och klimatomställning Program Industrins energi- och klimatomställning Forskning och innovation en del av Energimyndigheten Utlysning 2019 Bakgrund Programmet baseras på Energimyndighetens FoI-strategi för en hållbar industri

Läs mer

Den smarta digitala fabriken

Den smarta digitala fabriken UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-07-06 2016-03240 Reviderad 2016-07-06 Den smarta digitala fabriken Finansiering av innovationsprojekt som stöttar Sveriges nyindustrialisering VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD

IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnad - föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet Eva Schelin VD IQ Samhällsbyggnads medlemmar IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Smartare elektroniksystem

Smartare elektroniksystem UTLYSNING 1 (12) Smartare elektroniksystem Forsknings- och innovationsprojekt 2019 En utlysning inom det Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem Det strategiska innovationsprogrammet

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

STRIM - Hösten En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet för gruv och

STRIM - Hösten En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet för gruv och 1 (12) STRIM - Hösten 2017 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallutvinning (STRIM). Det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallutvinning (STRIM) är en

Läs mer

Datalabb och datafabrik som nationell resurs

Datalabb och datafabrik som nationell resurs UTLYSNING 1 (8) Datalabb och datafabrik som nationell resurs Revisionshistorik Ändring Kapitel 5:1 Stöd ges under 2019, 2020 och 2021 med upp till totalt 4 miljoner kr i bidrag och projekt. UTLYSNING 2

Läs mer

VINNOVAs satsningar på nyindustrialisering. Jens.vonAxelson@VINNOVA.se

VINNOVAs satsningar på nyindustrialisering. Jens.vonAxelson@VINNOVA.se VINNOVAs satsningar på nyindustrialisering Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör vi? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är relevant för samhället! Horisont

Läs mer

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG

IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG IUC UTVECKLAR SVERIGES SMÅ OCH MEDELSTORA INDUSTRIFÖRETAG Gunilla Nordlöf, Generaldirektör, Tillväxtverket: IUC finns nära industriföretagen och har därför en god förståelse för deras vardag, utmaningar

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet

Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 10 september 2015 2014-04033 Reviderad [Datum för revidering] Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet Utlysning Hösten 2015 1 Sammanfattning Det strategiska

Läs mer

SIP Produktion2030 Utlysning 8, 2017

SIP Produktion2030 Utlysning 8, 2017 Sida 1 av 12 1 (12) SIP Produktion2030 Utlysning 8, 2017 Idé-projekt som kan leda till ökad hållbarhet i industriell produktion En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030. Det

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem

Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem UTLYSNING 1 (11) Datum Diarienummer 2017-05-15 2014-04036 Reviderad 2017-05-11 Strategiska innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2017 1 Sammanfattning Utlysningen riktar

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING

Framtidens drönare. Drönare för individer och samhälle UTLYSNING Framtidens drönare Drönare för individer och samhälle Quadrotor drone in blue ski av Игоревич under CC-BY-SA Innehåll 1 Erbjudandet i korthet... 3 2 Vad vill vi åstadkomma med finansieringen?... 3 3 Vem

Läs mer

Styrdokument för Produktion2030

Styrdokument för Produktion2030 Styrdokument för Produktion2030 Bild 1. Organisation för styrning och ledning av Produktion2030 1. Teknikföretagen Teknikföretagen är huvudman för innovationsprogrammet Produktion2030 och ansvarar därmed

Läs mer

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst.

2012-08-16. Utlysning VINN NU 2012. Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. 2012-08-16 Utlysning 2012 Riktad till nystartade aktiebolag med en ny utvecklad produkt/metod eller tjänst. En utlysning inom programmet 1(7) 1. Allmänt om utlysningen VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Innovationsprojekt i företag

Innovationsprojekt i företag 1 [2015-01-14 Ansökningsomgång1] Reviderad 2014-12-15 Utlysning Innovationsprojekt i företag Finansiering av innovationsprojekt i företag med upp till 250 anställda 2 1. Sammanfattning Har ert företag

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Smartare elektroniksystem.

Smartare elektroniksystem. UTLYSNING 1 (13) Smartare elektroniksystem Genomförbarhetsstudier 2019 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem. Det strategiska innovationsprogrammet Smartare

Läs mer

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation

Vi 2013:20. Programöversikt Stöd till forskning och innovation vinnova INFORMATION Vi 2013:20 Programöversikt 2014 Stöd till forskning och innovation Program och utlysningar 2014 VINNOVA driver program för att stärka innovationskraften i Sverige. Programmen har olika

Läs mer

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda

Initiativ för att stärka handeln. En strategisk forskningsagenda Initiativ för att stärka handeln En strategisk forskningsagenda Om Handelsrådet Handelsrådet är en kollektivavtalsstiftelse med övergripande syfte att förena parterna inom handeln i en strävan att stärka

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

Innovationstävlingar 2013

Innovationstävlingar 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 16 maj 2013 2013-02403 Reviderad 3 augusti 2013 Innovationstävlingar 2013 Innovationstävling som metod för att stimulera till innovation En utlysning inom programmet

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst)

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) UTLYSNING STEG 1 INITIERING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-03-31 2014-05331 Reviderad 2016-05-31 Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) En utlysning inom programmet Utmaningsdriven

Läs mer

Innovationsprojekt i företag

Innovationsprojekt i företag 1 [2015-08-11 Ansökningsomgång 2] Reviderad 2015-08-10 Utlysning Innovationsprojekt i företag Finansiering av innovationsprojekt i företag med upp till 250 anställda 2 1. Sammanfattning Har ert företag

Läs mer

STRIM-2018 UTLYSNING 1 (13) En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallutvinning (STRIM). [ ] [ ]

STRIM-2018 UTLYSNING 1 (13) En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallutvinning (STRIM). [ ] [ ] UTLYSNING 1 (13) STRIM-2018 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallutvinning (STRIM). Det strategiska innovationsprogrammet för gruv och metallutvinning (STRIM) är en

Läs mer