EKONOMISTADGA FÖR FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL r.f.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EKONOMISTADGA FÖR FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL r.f."

Transkript

1 EKONOMISTADGA FÖR FÖRBUNDET DE UTVECKLINGSSTÖRDAS VÄL r.f. Kapitel I. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1. Förhållande till övriga bestämmelser Vid Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f:s verksamhet, förvaltning av medel, bokföring och bokslut skall utöver lagar och förordningar, förbundets stadgar, de beslut och direktiv som givits vid förbundets möten samt de bestämmelser som eventuellt givits i reglementen och instruktioner, iakttagas bestämmelserna i denna ekonomistadga. 2. Ekonomiska och administrativa bestämmelser Förbundskongressen är förbundets högsta beslutande organ, som besluter om mandatperiodens (tre år) bokslut samt beviljar ansvarsfrihet åt styrelsen. Förbundskongressen bestämmer antalet fullmäktige- och styrelseledamöter, samt väljer ledamöter i stället för de avgående. Förbundskongressen fastställer medlemsavgiften för tre års verksamhetsperiod och besluter om eventuella ändringar av förbundets stadgar, samt övriga ärenden som styrelsen överlämnat till förbundets avgörande.förbundsfullmäktige väljer två revisorer för granskning av förbundets räkenskaper för kommande räkenskapsår och besluter om nästa års budget och verksamhetsplan. Förbundet företräds av styrelsen. Styrelsen skall enligt förbundskongressens beslut handha förbundets förvaltning inom ramen för verksamhetsplanen och budgeten. Styrelsen skall också ombesörja att kontrollen av bokföring och medelsförvaltning organiseras på vederbörligt sätt, samt att förbundets egendom är på vederbörligt sätt försäkrad. Styrelsen ansvarar tillsammans med verksamhetsledaren för att bokslutet uppgörs i enlighet med Bokföringslagen och andra bestämmelser och stadganden som berör uppgörande av bokslut, samt att bokslutet ger riktiga och tillräckliga uppgifter om förbundets resultat och ekonomiska ställning. Förbundets namn tecknar förbundsstyrelsens ordförande eller viceordförande endera tillsammans med styrelsens sekreterare eller annan medlem av styrelsen, som härtill av denna utsetts. För handhavandet av bank-, post-, och andra löpande ärenden kan förbundsstyrelsen befullmäktiga en eller flera funktionärer gemensamt att teckna förbundets namn. Vid anställning fastställer styrelsen verksamhetensledarens lön, och arbetsutskottet fastanställningar och lönejusteringar. I övrigt följs kollektivavtalets förhöjning. Styrelsen besluter även om betydande investeringar, långfristiga lån, samt beviljande av garantier och säkerheter.

2 3. Verksamhetsledarens och ekonomichefens uppgifter Verksamhetsledaren skall sköta förbundets förvaltning enligt styrelsens direktiv och bestämmelser, samt föredra ärenden för styrelsen. Verksamhetsledaren ansvarar också för verkställandet av besluten. Verksamhetsledaren skall ombesörja att förbundets bokföring är lagenlig och att medelsförvaltningen är ordnad på ett tillförlitligt sätt. Verksamhetsledaren är ansvarig för den operativa ledningen, samt besluter om vikariers och projektkoordinatorers anställning på viss tid samt om deras lön. Verksamhetsledaren och ekonomichefen skall försäkra sig om att styrelsen får tillräcklig och riktig information om ekonomiska beslut. 4. Funktionärernas uppgifter Alla förvaltande, styrande och övervakande organ och alla funktionärer inom förbundet skall sköta sina uppgifter med omsorg. De skall ombesörja att förbundets tillgångar förvaltas på ett tillförlitligt och ändamålsenligt sätt. 5. Jäv Styrelsemedlem, verksamhetsledare eller annan funktionär får inte delta i behandlingen av frågor som berör avtal mellan honom/henne och förbundet. Han/hon får inte heller delta i behandlingen av frågor som gäller avtal mellan förbundet och tredje person, om han/hon härigenom kan emotse en väsentlig förmån, som kan stå i konflikt med förbundets intressen. Vad här sagts om avtal skall på motsvarande sätt tillämpas på rättegångar och annan talan. Kapitel II. INKOMSTER, UTGIFTER SAMT MEDELSFÖRVALTNING 6. Betalningsrörelse och användandet av bankkonton Förbundets betalningsrörelse skall, frånsett smärre kassatransaktioner, skötas via bankkonton. Förbundets styrelse besluter om hur penningmedlen skall förvaltas. 7. Lönebetalning och -bokföring Förbundets lönebokföring skall organiseras enligt gällande stadganden. Lönerna skall utbetalas enligt gällande avtal och fattade beslut. Löner och arvoden betalas den femte varje månad till ett av löntagaren anvisat bankkonto. Kontant betalning är möjlig endast i specialfall. Anhållan om tjänsteledighet för (max 1 vecka) bör inlämnas skriftligt till den egna verksamhetschefen senast 10 dagar före löneutbetalningsdagen. Anhållan om längre tjänsteledigheter inlämnas till verksamhetsledaren senast 30 dagar före löneutbetalningsdagen. Godkända reseräkningar skall inlämnas minst 10 dagar före löneutbetalningsdagen.

3 8. Anteckning om kontroll Förrän en utgift betalas, skall utgiftsverifikationen granskas. Av denna bör framgå mottagaren av varan eller prestationen, siffer- och innehållsgranskare, samt utgiftens godkännare. Utgiftsverifikationen bör förses med mottagarens och granskarens namn eller initialer. Det egna teamets eurocard räkningar godkänns av verksamhetschefen. Administrativa kostnader, som inte hänför sig till teamen, godkänns av verksamhetsledaren och ekonomichefen. 9. Godkännande av inkomster och utgifter För inköp som inte är specifikt budgeterat för verksamheten har verksamhetscheferna befogenheter upp till euro. Verksamhetsledaren har befogenheter upp till euro. Inköp som överstiger euro skall behandlas av styrelseordförande eller arbetsutskottet. I övrigt granskar ekonomichefen verksamhetsledarens utgifter. Verksamhetsledaren granskar riktigheten av styrelseordförandens utgifter. Styrelsen godkänner stora anskaffningar eller extraordinära utgifter som avviker från budgeten. Ekonomichefen godkänner memorialverifikaten. 10. Indrivning av inkomster Indrivningen bör organiseras på ett sådant sätt, att intäkterna säkras och att indrivningen är effektiv. Eventuella kreditförluster bör bokföras enligt god bokföringssed. Kapitel III. BOKFÖRING OCH BOKSLUT 11. Bokföringens organisation Förbundet skall organisera och sköta sin bokföring enligt god bokföringssed såsom stadgats i bokföringslagen och -förordningen. Ytterligare bör Penningautomatförbundets anvisningar för redovisning av understöd följas. 12. Beskrivning av bokföringssystemet Bokföringen skall organiseras så, att den svarar mot arten och omfattningen av förbundets verksamhet. Därvid skall den interna kontrollen beaktas. Bokföringssystemet skall bygga på en beskrivande, skriftlig förteckning över de konton som används.

4 Räkenskapensperiodens inkomster och utgifter skall bokföras brutto på respektive konton utan att inkomster subtraheras från utgifter eller utgifter från inkomster, frånsett erforderliga korrigeringsposter. 13. Verifikationskrav De bokförda posterna skall grunda sig på ursprungliga, numrerade och daterade verifikat. Ur verifikatet bör framgå betalare, mottagare av betalningen, transaktion, tidpunkt, samt hur transaktionen sammanhänger med förbundets verksamhet. Till den del bokföringen baserar sig på kontoutdrag, bör motsvarande uppgifter framgå ur det eller ur kompletterande verifikat eller fakturor. 14. Bokslut Förbundet skall för varje räkenskapsperiod göra upp ett bokslut på det sätt som förutsätts i Bokföringslagen och -förordningen med iakttagande av god bokföringssed. Bokslutet omfattar en resultaträkning, en balansräkning jämte bilagor samt en verksamhetsberättelse. Bokslutet och verksamhetsberättelsen skall ge riktiga och tillräckliga uppgifter om förbundets verksamhet och ekonomiska ställning. Bokslutet skall uppgöras enligt prestationsprincipen. Om bokföringen under räkenskapsperioden har skötts enligt kontantprincipen, skall den före bokslutet kompletteras och korrigeras så att den överensstämmer med prestationsprincipen. 15. Resultaträkning Förbundets resultaträkning skall uppgöras med beaktande av bestämmelserna i Bokföringsförordningen. Resultaträkningen skall vara jämförbar med förbundets budget och föregående års bokslut. Intäkterna och kostnaderna skall upptas till bruttovärden, justerade endast med erforderliga korrigeringsposter. Dessa bör specifiseras i bilageuppgifterna. 16. Balansräkning Förbundets balansräkning skall till sin struktur och uppdelning i huvudgrupper följa balansschemat i bokföringsförordningen. Vid behov kan om enskilda balansposter användas benämningar som skiljer sig från schemat i förordningen. Intäkter och kostnader som under räkenskapsperioden uppstått i fonder, upptas till bruttovärden i resultaträkningen som en grupp för sig. Förändringar som under räkenskapsperioden skett i fonderna skall framgå såväl av resultaträkningen som av balansräkningen.

5 Offentliga bidrag skall bokföras som intäkt under den räkenskapsperiod, under vilken motsvarande prestation har levererats eller om villkoren för bidragets erhållande på annat sätt uppfyllts. I balansräkningen registreras under räkenskapsperioden utnyttjad men ännu outtagen del av bidraget som fordran, och uttagen, men outnyttjad del, som skuld. Balansräkningens aktiva skall uppta sådana utgifter för anskaffningar av anläggningstillgångar och övriga utgifter med lång verkningstid som tjänar förbundet under flera år. Anläggningstillgångar och andra utgifter med lång verkningstid skall avskrivas under sin verkningstid. Om offentliga bidrag har erhållits för anskaffande av anläggningstillgångar eller betalning av annan utgift med lång verkningstid, skall dessa i resultaträkningen anges som bidragsintäkter samt i balansräkningen som en minskning av ifrågavarande aktiverade anskaffningsutgift. Antingen resultaträkningen eller balansräkningen eller bilaga till dessa skall ge den information som förutsätts i Bokföringslagen. I bilaga till bokslutet skall dessutom anges beviljade, men outtagna och outnyttjade bidrag, samt sådana bidrag som är förknippade med återbetalningsvillkor. Över varje post i balansräkningen skall uppgöras en detaljerad specifikation. Vid behov skall motsvarande specifikationer uppgöras över posterna i resultaträkningen. 17.Underskrifter Bokslutet skall underskrivas av den beslutföra styrelsen samt av verksamhetsledaren. Bokslutet skall bindas in utan dröjsmål efter att det underskrivits. Kapitel IV. RAPPORTERING 18. Rapportering och kontroll Avsikten med ekonomifunktionens rapportering är att stöda beslutsfattarna i deras ekonomiska beslut. Kapitel V. INTERN KONTROLL 19. Intern kontroll Förbundet skall organisera den interna kontrollen av ekonomin på ett sätt som verksamhetens art och omfattning förutsätter. Enhetsansvariga ansvarar för organiseringen av den interna kontrollen på sina enheter.

6 Kapitel VI. REVISION 20. Revisorer Förbundets revisorer skall väljas på det sätt som förutsätts i Revisionslagen och stadgarna. Revisorerna bör ha erforderlig kännedom om och erfarenhet av redovisningsärenden och ekonomiska frågor, för att kunna fullgöra sin uppgift med beaktande av arten och omfattningen av förbundets verksamhet. Revisionen skall utföras i enlighet med vad som stadgats i Revisionslagen. 21. Revision Revisorerna skall, i den omfattning god revisionssed förutsätter, revidera förbundets bokslut och bokföring jämte förvaltning. Revisorerna skall ges möjlighet att förrätta revisionen i den omfattning, som de anser vara nödvändigt, samt få de utredningar och den hjälp, som de ber att få då de utför sin uppgift. Revisorerna skall för varje redovisningsperiod tillställa styrelsen en revisionsberättelse inom april månad. Om revisorena tillställer styrelsen ett revisionsprotokoll, där de framför anmärkningar om angelägenheter de observerat vid revisionen, är styrelsen skyldig att utan dröjsmål behandla protokollet, och förvara detta på ett tillförlitligt sätt. Kapitel VII. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER 22.Särskilda bestämmelser Styrelsen kan ge kompletterande anvisningar och bestämmelser till denna ekonomistadga. Denna ekonomistadga träder i kraft

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

Förutom så som sägs i denna instruktion regleras Luckans verksamhet av

Förutom så som sägs i denna instruktion regleras Luckans verksamhet av LUCKANS INSTRUKTION (REV. aug 2008, okt 2008, jan 2010, mar 2011, mars 2012, feb 2013) I. ALLMÄNT 1 Upprätthållare och instruktionens tillämpningsområde Luckan upprätthålls av Föreningen Luckan r.f. Denna

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 471.2 STADGAR FÖR STIFTELSEN VÄSTERVIKS MUSEUM Fastställda av kommunfullmäktige 1994-02-24, 25 med ändringar 1997-05-29, 41, 1998-06-25, 75 och 2012-12-17 242

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5)

STADGAR FÖR FÖRENINGEN HAVÄNGS SOMMARBY sid. 1(5) sid. 1(5) ÄNDAMÅL 1 Föreningens namn och firma är Föreningen Havängs Sommarby. Föreningen är en ideell förening med org nr 802449-8878. Föreningens räkenskapsår är kalenderår. 2 Föreningens ändamål är

Läs mer

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna

Barnfonden Insamlingsstiftelse. Organisationsnummer 846003-9020. Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna Sida 1 av 5 Barnfonden Insamlingsstiftelse Organisationsnummer 846003-9020 Har vid sammanträde den 23 februari 2015 beslutat fastställa denna INSTRUKTION FÖR GENERALSEKRETERAREN MED INSTRUKTION FÖR DEN

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

http://villaagarnasavean.se Normalstadgar för förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund Normalstadgar för föreningar fastställda 2012-12-05 Stadgarna har antagits vid Villaägarna i Lerums kommuns

Läs mer

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf

Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf Stadgar I. NAMN OCH HEMORT 1 Förbundets namn är Förbundet De Utvecklingsstördas Väl rf. Förkortningen FDUV kan användas som förbundets inofficiella namn. Förbundet

Läs mer

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422

S T A D G A R. för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING. org.nr: 822000-8422 S T A D G A R för LINKÖPINGS VILLAÄGAREFÖRENING org.nr: 822000-8422 Dessa stadgar har antagits vid årsmöte i Linköpings Villaägareförening 2010-03-16 1 Ändamål och verksamhetsområde 1 1. Linköpings Villaägareförening,

Läs mer

Jsm faststäldt den, den 30.12.2011 jsm dnr 768/424/2011, förändring 7 3 mom den 25.9.2012 jsm dnr 1541/481/2012

Jsm faststäldt den, den 30.12.2011 jsm dnr 768/424/2011, förändring 7 3 mom den 25.9.2012 jsm dnr 1541/481/2012 5.11.2012 ARBETSORDNING FÖR JAKTVÅRDSFÖRENINGARNA Ikraft från den 1.1.2012 tillsvidare Behandlad vid Finlands viltcentrals styrelsemöte den 18.11.2011 Jsm faststäldt den, den 30.12.2011 jsm dnr 768/424/2011,

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö

S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö S T A D G A R för V A T T E N F Ö R E N I N G E N H A G E N Ekerö 1. Ändamål: Vattenföreningen Hagen har till ändamål att handha till föreningen anslutna fastighetsägares vattenanläggning föruppfordring

Läs mer

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA

STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Blad 1 STADGAR FÖR HSB NORRA BOHUSLÄNS STIFTELSE JAKOBSBERG I UDDEVALLA Antagna av kommunfullmäktige den 8 december 1992, 312, med ändringar den 12 december 1995, 263. 1 Firma Stiftelsens benämning är

Läs mer

2009 09 20 KODUKORD & STADGAR

2009 09 20 KODUKORD & STADGAR KODUKORD & STADGAR 2009 09 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STADGAR... 3 Ordf. ansvar... 4 Sek. ansvar... 4 Kassörens ansvar... 5 AS. ansvar... 6 Rev. ansvar... 7 Valb. ansvar... 7 2 STADGAR

Läs mer

Direktiv för intern kontroll

Direktiv för intern kontroll RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL- OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Direktiv för intern kontroll Kust-Österbottens samkommun 0 INNEHÅLL 1. Definition

Läs mer

UTLÅTANDE OM BOKFÖRING AV UNDERSTÖD FÖR KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR

UTLÅTANDE OM BOKFÖRING AV UNDERSTÖD FÖR KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR UTLÅTANDE 66 1(5) Bokföringsnämndens kommunsektion 31.8.2004 UTLÅTANDE OM BOKFÖRING AV UNDERSTÖD FÖR KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR 1 Motiveringar till utlåtandet År 2005 sker fler kommunsammanslagningar än tidigare

Läs mer

Förslag till reviderad: Uppsala Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening

Förslag till reviderad: Uppsala Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening Förslag till reviderad: Uppsala 2017-04-05 Arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening 1 Inledning 1.1 Denna arbetsordning för styrelsen i Uppsala Gymnastikförening ( Föreningen ) har upprättats

Läs mer

Stadgar för Ålands Brand- och Räddningsförbund rf

Stadgar för Ålands Brand- och Räddningsförbund rf Stadgar för Ålands Brand- och Räddningsförbund rf 1 Namn och hemort Föreningens namn är Ålands Brand- och Räddningsförbund rf. Föreningen benämns i dessa stadgar som förbund. Förbundets hemort är Mariehamn

Läs mer

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska.

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. STADGAR för stiftelsen HELSINGFORS SVENSKA BOSTADSSTIFTELSE 1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. 2 Stiftelsens ändamål är att

Läs mer

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Stadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Läs mer

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är August Ludvig Hartwalls stiftelse, på finska August Ludvig Hartwallin säätiö och på engelska The Foundation

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2002 Utgiven i Helsingfors den 18 juni 2002 Nr 482 485 INNEHÅLL Nr Sidan 482 Lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare i kortvariga arbetsförhållanden... 3095 483

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR Namn, hemort och språk 1 Föreningens namn är Marthaförening rf och kallas i dessa stadgar föreningen. Föreningens hemort är och verksamhetsområde är och dess officiella

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 92/KK542 107 KFS 1995:3 Ers KFS 1993:5 STADGAR FÖR BOSTADSSTIFTELSEN PLATEN (Antagna av KF 1995-09-25, 121, att gälla fr o m 1 oktober 1995) 1 Stiftelsens firma

Läs mer

Styrelsens arbetsordning. Reviderad 2014-04-27

Styrelsens arbetsordning. Reviderad 2014-04-27 Styrelsens arbetsordning Reviderad 2014-04-27 Sida 1 av 5 Arbetsordning för FSO:s styrelsearbete Mål FSO ska verka för att få delaktighet i verksamheter och projekt som avser Social Omsorg runt om i landet

Läs mer

STADGAR. För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010

STADGAR. För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010 STADGAR För den ideella föreningen Framtid Rydboholm Styrelsesäte i Borås Stad Bildad den 26 april 2010 1. Ändamål Föreningen har till ändamål att utveckla Rydboholm till ett trivsamt och attraktivt samhälle

Läs mer

KIDS FUTURE

KIDS FUTURE STADGAR för KIDS FUTURE Beslutade i Stockholm den 11 maj 2016 1 FIRMA Föreningens firma är Kids Future. 2 ÄNDAMÅL Kids Future är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell förening som bedriver internationellt

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter:

Sökandens adress och andra kontaktuppgifter: ANSÖKAN TILL PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN Vi ber att Patent- och registerstyrelsen beviljar tillstånd att grunda stiftelsen [stiftelsens namn] och fastställer stiftelsens stadgar. Helsingfors, den 6 september

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN REFUGEES WELCOME STOCKHOLM. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Refugees Welcome Stockholm.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN REFUGEES WELCOME STOCKHOLM. 1 Föreningens firma Föreningens firma är Refugees Welcome Stockholm. Stadgar STADGAR FÖR FÖRENINGEN REFUGEES WELCOME STOCKHOLM 1 Föreningens firma Föreningens firma är Refugees Welcome Stockholm. 2 Föreningens syfte Refugees Welcome Stockholm är en ideell förening som har

Läs mer

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag

Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012. Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 106 1 (7) 30.10.2012 Värdering av kapitalplaceringar i dotterbolag 1 Begäran om utlåtande Staden A (nedan sökanden) har bett kommunsektionen ge ett utlåtande

Läs mer

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Stadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund 0 Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund (baserade på Förbundets Normalstadga för förening) Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post

Läs mer

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund ÄNDRADE PRS STADGAR STADGAR 1. Föreningens namn och hemort Föreningens namn är Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry - Finlands Avtalsbrandkårers Förbund rf. Föreningen kallas i dessa stadgar Förbundet. Förbundets hemort är

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

VANDA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS EKONOMISTADGA

VANDA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS EKONOMISTADGA VANDA KYRKLIGA SAMFÄLLIGHETS EKONOMISTADGA 1 Behandling: Gemensamma kyrkofullmäktige 19.4.2011 Gemensamma kyrkorådet 2.3.2011 Vanda kyrkliga samfällighets EKONOMISTADGA Godkänd av gemensamma kyrkofullmäktige

Läs mer

Stadgar. From One To Another

Stadgar. From One To Another Stadgar för den ideella föreningen From One To Another 1 Föreningens namn Föreningens namn och firma är From One To Another. 2 Föreningens syfte, strategi, verksamhet och uppföljning Föreningen är en ideell,

Läs mer

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål?

1. Vilka av följande områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? Stiftelsens verksamhet 1. Vilka av fölnde områden beskriver närmast stiftelsens ändamål? utdelning av stipendier produktion av information eller utbildning främnde av kultur produktion av tjänster verksamhet

Läs mer

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att:

För att förverkliga sina syften strävar distriktet till att: Styrelsens förslag till nya stadgar enligt styrelsemötet 18.11. och 11.12.2014. FINLANDS JÄGARFÖRBUNDS SVENSKA ÖSTERBOTTENS DISTRIKTS STADGAR 1 Föreningens namn är Finlands Jägarförbund Svenska Österbottens

Läs mer

STUDENTTEATERN I ÅBO STADGAR 1 (5) Tavastgatan ÅBO A.FÖRENINGENS NAMN, HEMORT, STÄLLNING, SPRÅK, SYFTE OCH VERKSAMHETS-FORMER

STUDENTTEATERN I ÅBO STADGAR 1 (5) Tavastgatan ÅBO A.FÖRENINGENS NAMN, HEMORT, STÄLLNING, SPRÅK, SYFTE OCH VERKSAMHETS-FORMER STUDENTTEATERN I ÅBO STADGAR 1 (5) STADGAR FÖR STUDENTTEATERN I ÅBO A.FÖRENINGENS NAMN, HEMORT, STÄLLNING, SPRÅK, SYFTE OCH VERKSAMHETS-FORMER 1 Namn Föreningens namn är Studentteatern i Åbo. Namnet förkortas

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2013 31/12 2013 HSB BRF MARBÄCK I SVEDALA Org Nr: 716406-8871 HSB Brf Marbäck isvedala KALLELSE Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Marbäck i Svedala kallas härmed till ordinarie

Läs mer

STADGAR FÖR FRF-VIDEO

STADGAR FÖR FRF-VIDEO STADGAR FÖR FRF-VIDEO 1 Namn Föreningens namn är FRF-Video 2 Säte Föreningen skall ha sitt säte i Stockholm. 3 Ändamål Föreningens ändamål är att på sätt anges i upphovsrättslagen 2 kap 26 k från 1 januari

Läs mer

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas

65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas Bokföringsnämndens kommunsektion, 31.3.2004 65. Utlåtande om behandlingen av anslutningsavgifter i kommunernas och samkommunernas bokföring Bokföringsnämndens kommunsektion har på eget initiativ beslutat

Läs mer

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS).

FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). 1(6) FÖRSLAG TILL REVIDERADE STADGAR FÖR KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS). INTRESSEFÖRENINGENS NAMN OCH SÄTE 1. Den ideella intresseföreningens namn är KOLLEKTIVTRAFIKANT STOCKHOLM (KTS) och har sitt

Läs mer

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE

Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Stadgar, Pohjola Norden r.f. 1 NAMN, HEMORT OCH VERKSAMHETSOMRÅDE Föreningens namn är Pohjola Norden r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess verksamhet omspänner hela landet. Föreningen benämns

Läs mer

STADGAR Antagna vid extra föreningsstämman Firma Föreningens firma är Hantverkarens Samfällighetsförening.

STADGAR Antagna vid extra föreningsstämman Firma Föreningens firma är Hantverkarens Samfällighetsförening. STADGAR Antagna vid extra föreningsstämman 2011-05-30 1 Firma Föreningens firma är Hantverkarens Samfällighetsförening. 2 Samfälligheter Det eller de anläggningsbeslut som lantmäteriet fattat om denna

Läs mer

Stadgar för föreningen. 1 Föreningens namn, samt bildandedatum

Stadgar för föreningen. 1 Föreningens namn, samt bildandedatum Stadgar för föreningen 1 Föreningens namn, samt bildandedatum Föreningens namn är CARE (Changing Aspirations into Realities by Education). Föreningens bildandedatum är 2008-06-27. 2 Föreningens ändamål

Läs mer

SIG Securitys stadgar

SIG Securitys stadgar SIG Securitys stadgar Fastställda 2002-10-08. Reviderade 2006-03-16. Reviderade 2008-03-14. Reviderade 2013-04-18. 1 Firma Föreningens benämning skall vara SIG Security. 2 Ändamål SIG Security är en intressegrupp

Läs mer

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden. STADGAR för CISV Umeå 1 Ändamål CISV-Umeå är en ideell fredsförening med uppgift att: a) Utbilda unga människor för fred oberoende av ras, religion eller politisk uppfattning b) utveckla unga människors

Läs mer

Patent- och registerstyrelsen Handelsregistret, PB Helsingfors, tfn :24:24

Patent- och registerstyrelsen Handelsregistret, PB Helsingfors, tfn :24:24 Patent- och registerstyrelsen Handelsregistret, PB 1150 00101 Helsingfors, tfn 029 509 5000 28.05.2014 14:24:24 Marika Willstedt Diktargränd 5 B 22100 Mariehamn FO-nummer: 0591350-3 Dokument: Organisationsregler

Läs mer

STADGAR. Föreningens namn är Glommens Fiskeläges Vägförening org.nr Föreningen förvaltar Falkenberg Morups-Lyngen GA 6.

STADGAR. Föreningens namn är Glommens Fiskeläges Vägförening org.nr Föreningen förvaltar Falkenberg Morups-Lyngen GA 6. STADGAR Stadgar för i Falkenbergs kommun. Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla i den mån inte

Läs mer

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen.

Den interna tillsynen är ett hjälpmedel vid ledningen av verksamheten. Landskapsstyrelsen ansvarar för ordnandet av den interna tillsynen. INTERN TILLSYN VID ÖSTERBOTTENS FÖRBUND 1. Bestämmelser i instruktioner Enligt 1 i revisionsstadgan för Österbottens förbund ordnas tillsynen av samkommunens förvaltning och ekonomi så att den externa

Läs mer

STADGAR FÖR STUDENTFÖRENINGEN VID SVENSKA HANDELSHÖGSKOLAN I VASA R.F.

STADGAR FÖR STUDENTFÖRENINGEN VID SVENSKA HANDELSHÖGSKOLAN I VASA R.F. STADGAR FÖR STUDENTFÖRENINGEN VID SVENSKA HANDELSHÖGSKOLAN I VASA R.F. INNEHÅLL ALLMÄNT... 1 STUDENTFÖRENINGENS MEDLEMMAR... 2 FÖRENINGSMÖTE... 3 STYRELSEN... 6 EKONOMIFÖRVALTNING... 7 STUDENTFÖRENINGENS

Läs mer

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år

HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Samfund Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år HELSINGFORS STAD ANSÖKAN OM UNDERSTÖD 1 (6) Myndighet till vilken ansökningen riktas Datum För år Studera de separata anvisningarna för ifyllande av blanketten på sidorna 5-6 som utgör bilaga till denna

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET rf

FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET rf Godkänd av styrelsen 26.10.2012 Bordlagd av styrelsen 28.9.2012 SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET rf FÖRVALTNINGSSTADGA FÖR SVENSKA PENSIONÄRSFÖRBUNDET rf 1. Normer som styr verksamheten Föreningslagen och Svenska

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF ALMHÖG I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF ALMHÖG I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF ALMHÖG I MALMÖ Org Nr: 746000-5437 HSB Brf Almhög imalmö KALLELSE Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Almhög kallas härmed till ordinarie föreningsstämma torsdagen

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

Stadgar för Älgeby_ Tomtägarförening

Stadgar för Älgeby_ Tomtägarförening Stadgar för Älgeby_ Tomtägarförening Förslag till nya stadgar Ändrade vid föreningsmöte 2008-06-14 (Ändringar med fet stil) ' 1 Föreningens ändamål Älg e by Tomtägarförening har till ändamål att främja

Läs mer

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete.

Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. STADGAR FÖR FÖRENINGEN VÄSTERÅS SOPPKÖK Version 4, 2015-10-03 1 Föreningens namn Föreningens firma är Västerås Soppkök, en ideell förening för socialt arbete. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF TUBAN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF TUBAN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2013 31/8 2014 HSB BRF TUBAN I MALMÖ Org Nr: 746000-5361 HSB Brf Tuban i Malmö KALLELSE Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Tuban kallas härmed till ordinarie föreningsstämma tisdagen

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF STENMÅRDEN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF STENMÅRDEN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF STENMÅRDEN I MALMÖ Org Nr: 746000-6062 HSB Brf Stenmården i Malmö KALLELSE Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Stenmården kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

SVERIGES FRANCHISETAGARE

SVERIGES FRANCHISETAGARE stadgar för SVERIGES FRANCHISETAGARE (802433-3828) Reviderade 2006, 2011 och 2014 1 Stadgar för Sveriges Franchisetagare 1 Firma och säte Föreningens firma är Sveriges Franchisetagare och har sitt säte

Läs mer

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund

Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg. ansluten till. Villaägarnas Riksförbund Föreningsstadgar för Villaägarna i Åtvidaberg ansluten till Villaägarnas Riksförbund Sidan 1 av 6 1 Ändamål och verksamhetsområde 1. Villaägarna i Åtvidaberg är en partipolitiskt obunden sammanslutning

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT

MODELLSTADGAR FÖR MARTHADISTRIKT Finlands svenska Marthaförbund r.f Vårmötet 5.5.2007 godk. Förhandsgranskade/Föreningsregistret 19032012 Godkända vid Marthaförbundets vårmöte 260512 Godkända Föreningsregistret 29.1.2013 samt prel. 30.1.2013.

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF KALLAN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF KALLAN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2015 31/8 2016 HSB BRF KALLAN I MALMÖ HSB Brf Kallan i Malmö Org Nr: 746000-5445 KALLELSE Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Kallan i Malmö kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

Årsredovisning HSB brf Friheten i Malmö

Årsredovisning HSB brf Friheten i Malmö Årsredovisning HSB brf Friheten i Malmö 2008-09-01 2009-08-31 HSB BRF FRIHETEN I MALMÖ 746000-5817 Kallelse Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Friheten kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

Stadgar. för regionförening inom Brottsofferjouren. Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för regionförening inom Brottsofferjouren. Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för regionförening inom Brottsofferjouren Regionstadgarna reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Regionstadgar Innehåll 1 Föreningens namn, säte och organisation... 2 2

Läs mer

Samfälligheten skall förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål.

Samfälligheten skall förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts om dess ändamål. Sida 1 av 5 STADGAR Den 1/11 2006 beviljade lantmäterimyndigheten i Uppsala län registrering av Malma Backes Samfällighetsförening. Stadgar reviderade 2010 12 07 1 Firma Ärende 2 Samfälligheter Stadgar

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ /

ÅRSREDOVISNING 1/ / ÅRSREDOVISNING 1/1 2017 31/12 2017 HSB BRF FLAGGSKEPPAREN I MALMÖ Org Nr: 769612-4069 HSB Brf Flaggskepparen i Malmö KALLELSE Medlemmarna i HSB Brf Flaggskepparen i Malmö kallas härmed till ordinarie

Läs mer

Jobba i arbetsgrupper. Listan med gruppindelning finns på kursens hemsida.

Jobba i arbetsgrupper. Listan med gruppindelning finns på kursens hemsida. Inlämningsuppgift 1 Grundkurs i redovisning våren 2008 Jobba i arbetsgrupper. Listan med gruppindelning finns på kursens hemsida. 1. Läs igenom frågorna nedan och diskutera tillsammans utgående från föreläsningarna

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF ODLAREN I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF ODLAREN I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/9 2012 31/8 2013 HSB BRF ODLAREN I MALMÖ Org Nr 746000-5882 HSB BRF ODLAREN I MALMÖ KALLELSE Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Odlaren i Malmö kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Stadgar. för Riksbyggens lokalförening i [ ]

Stadgar. för Riksbyggens lokalförening i [ ] Stadgar för Riksbyggens lokalförening i [ ] 1 Organisationsnummer: Stadgarna antogs vid årsmöte den: / - 1 FÖRENINGENS FIRMA OCH ÄNDAMÅL Föreningen är ideell och dess firma är Riksbyggens lokalförening

Läs mer

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar.

Föreningen består av de fysiska personer som har upptagits i föreningen som medlemmar. fastställda den 14 september 2009 1 ! " Vår förening vill skapa en positiv idrottsmiljö, där såväl sociala som kulturella inslag är en naturlig del av verksamheten, där våra medlemmar utvecklas till självständiga

Läs mer

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN.' BESLUT Tillstånd till grundandet aven stiftelse samt fastställande av stiftelsens stadgar Utfärdat Helsingfors 2.1.2008 Ansökan Beslut Region

Läs mer

EXEMPEL PÅ STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGAR

EXEMPEL PÅ STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGAR EXEMPEL PÅ STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGAR Observera att detta enbart är ett exempel på hur en förenings stadgar kan vara utformade. Varje förening är individuell och måste därför alltid noga överväga vad

Läs mer

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT

STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT STADGAR FÖR STIFTELSEN FÖR ÅBO AKADEMI SR 1 NAMN OCH HEMORT 2 ÄNDAMÅL Stiftelsens namn är Stiftelsen för Åbo Akademi sr, på finska Åbo Akademin säätiö sr och på engelska Åbo Akademi University Foundation

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden:

3 Förbundet förverkligar sina syften genom att främja de allmänna förutsättningarna för och bedriva verksamhet inom följande områden: STADGAR FÖR FINLANDS SVENSKA MARTHAFÖRBUND RF Namn, hemort, verksamhetsområde och språk 1 Föreningens namn är Finlands svenska Marthaförbund rf och kallas i dessa stadgar förbundet. Föreningens hemort

Läs mer

HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ

HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ 2006.05.01-2007.04.30 HSB:S BRF ANNEBERG I MALMÖ 746000-5593 Kallelse Medlemmarna i HSB:s Bostadsrättsförening Anneberg i Malmö kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen Löpande rutiner Antagen av styrelsen 2016-11-18 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Innehåll 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen... 3 4 Redovisning

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014):

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014): 1(5) FÖRESKRIFT Nr 53/15 Dnr 1189/54/2015 Giltighetstid 2.7.2015-31.12.2023 LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKAN OM UTBETALNING AV STÖD FÖR UTVECKLINGSPROJEKT, FÖRETAGSSTÖD FÖR LANDSBYGDEN OCH VERKSAMHETSPENNING

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Stadgar för Sollentuna Square Dancers

Stadgar för Sollentuna Square Dancers Stadgar för Sollentuna Square Dancers 2014-12-18 STADGAR för Sollentuna Square Dancers Antagna vid föreningens bildande 22 april 1983, med tidigare ändringar fastställda 27 maj 1986, 17 februari 1998

Läs mer

Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskårs Rf. Stadgar

Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskårs Rf. Stadgar Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskårs Rf. Stadgar Namn och hemort 1 Sammanslutningens namn är Västra Saltviks Frivilliga Brand och räddningskår Rf. Sammanslutningen kallas i dessa stadgar

Läs mer

Stadgar för Stureby SK

Stadgar för Stureby SK Stadgar för Stureby SK 1 Föreningen har till uppgift främja och genom sina medlemmar utöva allmän idrottslig verksamhet. För detta ändamål skall föreningen verka för idrottens bästa, välja ändamålsenliga

Läs mer

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning

Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Reglemente 1 (6) Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning Innehållsförteckning Reglemente för Skurups kommuns stiftelseförvaltning... 1 Bakgrund... 2 Ansvarsfördelning... 2 Kommunfullmäktiges

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF HENRIKSDAL I MALMÖ

ÅRSREDOVISNING 1/ / HSB BRF HENRIKSDAL I MALMÖ ÅRSREDOVISNING 1/1 2017 31/12 2017 HSB BRF HENRIKSDAL I MALMÖ HSB BRF HENRIKSDAL I MALMÖ 746001-0726 Kallelse Medlemmarna i HSB Bostadsrättsförening Henriksdal kallas härmed till ordinarie föreningsstämma

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om Forststyrelsens bokföring, bokslut, särskilda bokföring och särskilda bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 33 4 mom., 41 och 43 i lagen om Forststyrelsen

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder 1 Stiftelsens benämning är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och (SGS Studentbostäder ). Stiftelsen är ett allmännyttigt bostadsföretag. Benämning verksamhetsområde

Läs mer