Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Є TRIODEV TDTRIODEV. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1"

Transkript

1 TDTRIODEV Є TRIODEV E N T R E P R E N A D Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Oljekaj 1 TRIODEV (TD HIGH ) agerade som underentreprenör till PEAB Grundläggning AB. Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

2 Inledning TD HIGH Tack för ett bra samarbete. Vi bemöttes av trevliga och inte minst hjälpsam PEAB personal. Problem som uppstod på vägen löste man snabbt och i vissa fall på eget initiativ. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete. För TRIODEV Leif Nyquist och Mats Bränström Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

3 Problemet TD HIGH Tre stenkistor kallad mitten, inre och yttre ska stabiliseras och hålrum fyllas igen. Dessutom åstadkomma en acceptabel draghållfasthet i nedborrade dragstag. Förankring av stora lastbåtar angör denna kaj med avlastning av bland annat syror och lut. Metod Vår förutsättning: Injekteringen utfördes genom nedborrade perforerade rörpålar med hjälp av ett borraggregat. Pålarna förseddes med förlorade ringset och nedborras med sänkborrhammare. Pålarna blåses därefter rent med luft och vatten (rörpålen 115x6,3). Pålarna hade tre injekteringshål per nivå. Vi använde oss i detta fall av en blandare med en kapacitet på 4 m 3 /timme och två pumpar samt en betonglagringsstation och meter injekteringsslang som avslutades med en dubbelmanschett. Med manschetten styr vi exakt var injekteringen i rörpålen ska ske. Vi började injekteringen i vad vi kallar dragstagen. Ifrån botten av rören injekterade vi med ett speciellt injekteringscement (Injektering 30) och på varje nivå (cc 75 cm) mellan liter i cirka 10 nivåer. Djupet på de flesta dragstagen var 19,5 meter. Första injekteringsnivån skedde då på 18 meter där injekteringshålen började. Innan vi startade med injekteringsnivå ett (1) hade röret renspolats vilket vi kunde konstatera via en markering på injekteringsslangen så att vi var säkra på att vi kommit i botten och inget grus eller annat material täppt igen röret. Därefter fylldes röret i botten innan manschetten spändes och första injektering i lägsta nivån starades. Därefter injekterades nivå för nivå, cirka 23 nivåer totalt. Vid varje nivå kontrollerade vi mängd (antal liter) och tryck. Vår avsikt var att få ett visst mottryck vid varje nivå (vilket mätaren på pumpen indikerade) detta visar att eventuella hålrum var fyllda. Samtliga pålrör fylldes från botten och uppåt. Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

4 I vår injekterings rapport visar vi avvikelser från normalt tryck som ligger på mellan 4 6 bar. Därutöver har vi i rapporten markerat avvikelser på större mottryck. De har fått den effekten att vi inte injekterat föreskriven mängd på vissa nivåer p.g.a. ett för stort mottryck.. I andra fall har vi stannat vi föreskriven antal liter utan att vi erhållit något större mottryck. Detta frångick vi däremot efter konsultation med konstruktör Robert Ekqvist WSP och Peab Johnny Norgren och beställaren Gävle Hamn Jonas Rahm medgivande. Detta gällde dragstagen vilket man satte större vikt vid än de raka rören. Efter test av dragstagen injekterades stenkistan vidare upp till övre kant stenkistan (se dragstagsrapport). De raka rören som var i främre kant av kajen fylldes enligt föreskriven plan cirka 4 meter under stenkistan i moränen med cirka 85 liter/nivå, därefter ca 195 liter upp till övre kant stenkista. Samtliga rör efterfylldes därefter till s.k. marknivå. Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

5 SAMMANSTÄLLNING INJEKTERAD MÄNGD MASSA I RESPEKTIVE BORRHÅL. Sammanfattning: Injekterad mängd massa i mitten kaj: 49,48 m 3 Injekterad mängd massa i inre kaj: 43,30 m 3 Injekterad mängd massa i yttre kaj: 44,05 m 3 Summa injekterad massa: 136,82 m 3 Specifikation dragstag: Injekterad mängd massa, dragstag mitten kaj: 11,75 m 3 Injekterad mängd massa, dragstag inre kaj: 9,35 m 3 Injekterad mängd massa, dragstag yttre kaj: 9,96 m 3 Summa injekterad massa: 31,05 m 3 Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

6 Uppspänning dragstag: Rörets egen töjbarhet i förhållande till rörets längd ska ha en töjbarhet på cirka 6,1 mm. Samtliga dragstag visar efter uppspänning en töjbarhet på < 2 mm, vilket visar att två saker påverkat röret: 1. Betongmassan SENAD LWC har en effekt på röret och omkringliggande material. Marken är stabiliserad och dragstagen har via injekteringen kunnat ta den erforderliga dragkraften, 15 ton. 2. Röret i sig är väl förankrat i berget och omkringliggande material. Kommentarer till nedanstående injekteringsrapport: Injekteringsrapporter för respektive mitten-, inre- och yttre kaj: 1. Injekteringsmängden i borr-röret varierar och avviker i vissa fall p.g.a. a. Ett mottryck uppnåddes (normalt tryck var mellan 4-6 bar) avvikelser från det har noterats på rapporten. Detta indikerade att hålrum var fyllt. b. Den beräknade/kalkylerade mängden massa injekterades. c. Borrhålet var kortare än beräknat, eller existerade inte av olika anledningar. Detta kompenserade vi med att fylla mer i omkringliggande borrhål till viss del. d. När vi efter att vi injekterat (fyllt) ett dragstag skulle de efterspännas varför vi fick återkomma med att fylla röret vid ett senare tillfälle. Härdningsprocessen har då startat varför vi inte kom ner till nästa nivå. Injekterings munstycket på manschetten ligger cirka 1,5 meter upp varför cirka 2 3 nivåer ej kunde injekteras. Detta kompenserade vi genom att fylla mer mängd massa i de närmast följande nivåerna. e. Vi har konstaterat kommunikation mellan samtliga rör, t.ex. rör 3 hade kommunikation med rör 4 o.s.v. Detta visade sig på det sättet att när vi injekterade i rör 3 kom massa upp i rör 4. f. Vi är därför övertygade om att betongmassan (SENAD LWC ) fyllt det hålrum som finns i de olika nivåerna. Massans spridningskapacitet är stor att mellanliggande hålrum fylls. g. Vi konstaterade även att massa kom ut i vattnet på vissa nivåer. På rörpålen var det borrat tre injekteringshål, när de var tomrum ut mot vattnet tog viss del av massan den vägen. Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

7 Efterspänning Dragstagsrapport Mitten kistan Efterspänning av dragstagen i mitten kistan gjordes. Efter vår beräkning ska dessa rör med en längd på 18-19,5 meter, töjas ca: 5,7-6,1 mm i sin fulla längd. När efterspänning gjordes med cirka 15 ton visade de sig att de töjdes cirka 2 mm vilket talar för att injekteringen haft en viss påverkan på materialet och inte minst funktionen i positiv riktning. Injekteringen har haft effekt i de injekterade nivåerna. Inre kista Efterspänning av dragstagen i inre kistan gjordes. Efter vår beräkning ska dessa rör med en längd på 19,5-21 meter, töjas ca: 6,1-6,6 mm. Ett dragstag var 14 meter, vilket inte påverkat förlängningen av rörpålen. När efterspänning gjordes med cirka 100 bar eller 15 ton visade de sig att de töjdes mindre än 2 mm vilket talar för att injekteringen haft en viss påverkan på materialet och inte minst funktionen i positiv riktning. Yttre kista Efterspänning av dragstagen i yttre kistan gjordes. Efter vår beräkning ska dessa rör med en längd på meter, töjas ca: 6,0-6,6 mm. När efterspänning gjordes med cirka 100 bar eller något mer än 15 ton visade de sig att de töjdes mindre än 2 mm vilket talar för att injekteringen haft en viss påverkan på materialet och inte minst funktionen i positiv riktning. En kvarvarande last på 10 ton ligger kvar på rörpålarna i efter efterspänningen. Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

8 Hinder och störningar Inga större problem kunde noteras. Problemen låg mer på pumpar och slangkopplingar. Eftersom vi inte kom fram med maskin till själva injekteringsstället fick vi pumpa massan mellan meter plus injekteringsröret längd 19,5 meter. Vi använde då en mellanstation för mellanlagring av betongen varför två pumpar behövdes. Vi kunde då dessutom öka kapacitet och blanda en ny sats massa under tiden utpumpning och injektering gjordes. På det sättet ökade vi produktionshastigheten. Ett rör tog mellan 45 till 90 minuter att injektera. Begränsningen ligger i pump, manschetten och storlek på injekteringshål. Pump närmast stenkista hade ett visst läckage. Pumpen togs isär varje vecka och rengjordes och smordes. Pump i blandarstation gick sönder varpå uthyraren SinterSenad snabbt ersatte detta. Under tiden gjordes alternativa lösningar vilket fungera bra. Slangar till manschetten var underdimensionerade, de gick sönder varför vi bytte ut dom, därefter fungerade de perfekt. Ankommande båtar störde ytterst marginellt. De hade vänligheten att angöra under helger, vilket vi tackar för. Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

9 Teknisk slutrapport Massan SENAD LWC s egenskaper med anpassad densitet och hydrofobitet passar utmärkt för dessa geotekniska applikationer. Massan genomträngningsförmåga visade sig fungera bra med hänvisning till uppkomna flöden och tryck, samt det faktum att vi injekterade genom enbart 3 hål ø 7 mm vid varje nivå. Densiteten anpassades så att de lägsta nivåerna i dragstagen utfördes med en densitet som var högre än vattnets ( kg/m 3 ). De nivåer som låg högre injekterades med en densitet lite lägre än vatten så att överskott inte åkte neråt utan istället samlades i stenkistan. Vi kunde vid flera tillfällen notera kommunikation mellan de olika borrhålen och vid yttre stenkista kunde vi runt stenkistan notera, luftbubblor under själva injekteringen. Det visar på att det fanns hålrum därunder och att massan gör sitt jobb. När massan pressas in i håligheterna och sprickor så avgår en viss mängd av luftbubblor, det är dessa som snabbt stiger upp och visar sig som ett fluffigt skum. Den aktiva massan fyller ut hålrummen och stabiliserar moränen. Resultatet är en stabiliserad morän och stenkista med god livslängd. Belastningen av dragstagen visar också på att injekteringen på djupet har fått ett bra resultat. Teknisk chef Mats Bränström Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

10 TRIODEV Strömstadsvägen Sundsvall Kontor: Mobil: E-post: Hemsida: Tekniska förfrågningar: Teknisk chef Mats Bränström Kontor: Mobil: TRIODEV har ett nära samarbete med SINTERSENAD Teknikbetong Int. AB. Hemsida: Injekteringsrapport Gävle Hamn (10)

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen.

Є TRIODEV ENTREPRENAD. Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från injekteringsaktivitet i Gävle Hamn, Sydvästra Kajen. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till ZÜBLIN SCANDINAVIA AB. Restaurering av Stenkaj vid Fredriksskans (Kajplats

Läs mer

KEMIRA KEMI AB, Hamnen

KEMIRA KEMI AB, Hamnen Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från igensättning av saltvattenledningar, Kemira Kemi AB. TRIODEV ( ) agerade som underentreprenör till PEAB SVERIGE AB. KEMIRA KEMI AB, Hamnen Rapport KEMIRA KEMI 2007-04-28

Läs mer

ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering.

ENTREPRENAD. Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TD Є TRIODEV ENTREPRENAD Rapport från Stenbrottsvägen 10, Per-Magnus Forsberg gällande höjning av grundplattan och grundstabilisering med betonginjektering. TRIODEV (TD ) agerade som totalentreprenör.

Läs mer

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC

Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Ett bolag i Villa Total koncernen Grundförstärkning/Grundstabilisering med SENAD HLWC Bild på borrning och injektering av fastigheten Duvan i Djursholm ALLMÄN INFORMATION OM MATERIALET SENAD HLWC är ett

Läs mer

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal.

Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Hamn och Kajrenoveringar. Del av kajsträcka, vid slussen i Mem. Göta kanal. Applikation: Hamn, Kaj & Sluss restaurering SENAD HLWC en betongmassa Calle Danneman, som tel: tränger in i sprickor och hålrum

Läs mer

Bergförankring, stångsystem

Bergförankring, stångsystem Bergförankring, stångsystem Övergångskonstruktion Brolager Spännkablar Vindkraftverk Damm Bergbultar Snedstagsbro Bjälklag Silo Kärnkraftverk Bergförankring Temporär förankring Mobilmast Permanent förankring

Läs mer

Hur man väljer rätt Pålningsmetod.

Hur man väljer rätt Pålningsmetod. Hur man väljer rätt Pålningsmetod. Pålplintar 25 år; 2009-06-05 Bo Berglars PiD Piling Development AB Box 160 751 04 Uppsala Tel: 018-71 22 44 Mail: bo.berglars@piling.se Mobil: 0705-790 400 2 Pålplintar

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

GEOTEKNISK PM ANGÅENDE KAJ OCH STABILITET

GEOTEKNISK PM ANGÅENDE KAJ OCH STABILITET NORRKÖPINGS KOMMUN Inre hamnen UPPDRAGSNUMMER 1181097000 SWECO CIVIL AB STOCKHOLM GEOTEKNIK LASSE ENGVALL 2 (18) ; p:\2171\2111993_östra_saltängen\000\10_arbetsmaterial\norrköping inre hamnen geopm kaj

Läs mer

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus

Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus 1 Instruktioner för att bygga Inrha Hobbyväxthus Inrha Hobbyväxthus är lätta att montera upp med endast ett litet antal verktyg. Dessa instruktioner gäller alla modeller, en del instruktioner gäller bara

Läs mer

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02

Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Margretelund - Åkersberga Dykande besiktning 2014-12-02 Rapport från besiktning av föreningens brygganläggningar i Margretelund Bakgrund I enlighet med offert daterad 2014-10-12 har besiktning av brygganläggningarnas

Läs mer

Kapitel 9 Hydrostatik. Fysik 1 - MB 2008

Kapitel 9 Hydrostatik. Fysik 1 - MB 2008 Tryck Kraft per yta kallas tryck. När en kraft F verkar vinkelrätt och jämnt fördelad mot en yta A erhålls trycket p F p där A p = tryck F = kraft A = area eller yta Tryck forts. p F A Enheten för tryck

Läs mer

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injekteringshartser polyuretan och akryl

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injekteringshartser polyuretan och akryl Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING Injekteringshartser polyuretan och akryl Över 30 års erfarenhet Resiplast tillverkar polyuretanbaserade injekteringshartser som används för

Läs mer

INSTALLATIONSMANUAL SUPAFILFRAME PÅÖPPETVINDSBJÄLKLAG

INSTALLATIONSMANUAL SUPAFILFRAME PÅÖPPETVINDSBJÄLKLAG INSTALLATIONSMANUAL SUPAFILFRAME PÅÖPPETVINDSBJÄLKLAG 1. Lösullsentrepenören gör alltid en förhandsbesiktning av utrymmet som skall isoleras. När det är en vind som skall tilläggsisoleras, görs en bedömning

Läs mer

4 Grontmij. Almnäs, Södertälje. Södertälje kommun, Samhälisbyggnadskontoret. fl PM Geoteknik. C GrontmijAB PLANERINGSUNDERLAG. Uppdragsnummer 10016381

4 Grontmij. Almnäs, Södertälje. Södertälje kommun, Samhälisbyggnadskontoret. fl PM Geoteknik. C GrontmijAB PLANERINGSUNDERLAG. Uppdragsnummer 10016381 ci Samhälisbyggnad/Geoteknik Håkan Bohm Pascal Orrit Granskare Handläggare Pascal.Orrit@grontmij.com Mejerivgen 1 E-post Besök Grontmij AB Box 47303 + 46104801501 556563-7237 Direktnr - Orgnr Stockholm

Läs mer

LANTERNAN 3, HÄSTÖ. PM - Geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN

LANTERNAN 3, HÄSTÖ. PM - Geoteknisk utredning KARLSKRONA KOMMUN LANTERNAN 3, HÄSTÖ KARLSKRONA KOMMUN PM - Geoteknisk utredning 2017-04-12 LANTERNAN 3, HÄSTÖ KARLSKRONA KOMMUN PM Geoteknisk utredning KUND Resoli Aktiebolag KONSULT WSP Samhällsbyggnad Box 503 391 25

Läs mer

En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning

En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning En analys av rapporterna från GK3-granskningen av bygghandlingarna till Västlänkens entreprenader Haga och Korsvägen avseende teknikområde Tätning av Ulf Wennerlöf 2018-08-08 INLEDNING... 2 OTILLRÄCKLIG

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

PM Geoteknisk undersökning för detaljplan

PM Geoteknisk undersökning för detaljplan 2011-01-27 10145578 SANDBACKA - STRÖMSBRO Nytt bostadsområde PM Geoteknisk undersökning för detaljplan Handläggare: Magnus Larsson WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-54 38

Läs mer

PM GK3 E SYNPUNKTER PÅ HANDLING RITNINGAR 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA KAI PALMQVIST

PM GK3 E SYNPUNKTER PÅ HANDLING RITNINGAR 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA KAI PALMQVIST Bergab, Stampgatan 15, 416 64 Göteborg Org.nr 556173-2396 www.bergab.se 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA PM GK3 E04-001 SYNPUNKTER PÅ HANDLING 6.8.1.1 RITNINGAR KAI PALMQVIST TRAFIKVERKET,

Läs mer

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur

Millbergsstigen 5, Mölndal Besiktning av stenmur Ramböll Sverige AB PM Besiktning--- Mölndals kommun Millbergsstigen 5, Mölndal Göteborg 2005-10-04 Dokument nummer Sida/Sidor PM Besiktning 1/3 Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg

Läs mer

Säffle, Ekenäs Hamnområde och camping Beskrivning av jord- och grundläggningsförhållanden

Säffle, Ekenäs Hamnområde och camping Beskrivning av jord- och grundläggningsförhållanden PM 2015-10-07 Säffle, Ekenäs Hamnområde och camping Beskrivning av jord- och grundläggningsförhållanden Uppdrag På uppdrag av Säffle kommun har Sweco Civil AB utfört geoteknisk undersökning för rubricerat

Läs mer

Delområde bebyggelse Söderhamn

Delområde bebyggelse Söderhamn SÖDERHAMNS KOMMUN Delområde bebyggelse Söderhamn PM Geoteknik för detaljplan 2018-10-23 1 10272962 Delområde bebyggelse Söderhamn DELOMRÅDE BEBYGGELSE SÖDERHAMN PM Geoteknik för detaljplan KUND Söderhamns

Läs mer

Avloppsrör före relining

Avloppsrör före relining för för Världsledande Världsledande renoveringsmetod renoveringsmetod stora rörsystem rörsystem Avloppsrör före relining Avloppsrör efter relining med Panel Lok Renovering av stora avloppsrör Den aggressiva

Läs mer

HSB BOSTAD AB Kv. Bävern PM Geoteknik

HSB BOSTAD AB Kv. Bävern PM Geoteknik HSB BOSTAD AB Kv. Bävern PM Geoteknik Översiktlig Geoteknisk Undersökning Upprättat 2009-04-16 Upprättat av: Paul Bandak Granskad av: Jonas Hedlund HSB BOSTAD AB PM Geoteknik Kund HSB Bostad AB Konsult

Läs mer

Användarmanualen. User s Manual. Instruktioner för installation av din solfångardusch Exklusiv.

Användarmanualen. User s Manual. Instruktioner för installation av din solfångardusch Exklusiv. Användarmanualen User s Manual Read first, then shower. av din solfångardusch Exklusiv. Läs dessa anvisningar noga innan du påbörjar installationen. Information till den som gör installationen, var noga

Läs mer

SOTENÄS KOMMUN ÖSTORM. Detaljplan. Geoteknisk utredning

SOTENÄS KOMMUN ÖSTORM. Detaljplan. Geoteknisk utredning SOTENÄS KOMMUN ÖSTORM Detaljplan Geoteknisk utredning PM angående markförhållanden och grundläggningsförutsättningar Planeringsunderlag Göteborg 2006-08-31 Ärende nr. 06-142 Handläggare Jan-Ove Gustafsson/Mattias

Läs mer

2.2 Vatten strömmar från vänster till höger genom rörledningen i figuren nedan.

2.2 Vatten strömmar från vänster till höger genom rörledningen i figuren nedan. Inlämningsuppgift 2 2.1 För badkaret i figuren nedan kan antas att sambandet mellan vattenytearea och vattendjupet H kan beskrivas som:a = 4 H 3/2. Hur lång tid tar det att tömma badkaret genom avloppshålet

Läs mer

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk!

OPTIHEAT. Vattenburen golvvärme. Så här monterar du OPTIHEAT. Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! OPTIHEAT Vattenburen golvvärme Inte som alla andra -enklare, snålare, genialisk! Så här monterar du OPTIHEAT Olika metoder att montera OPTIHEAT OPTIHEAT är det enklaste sättet att lägga in vattenburen

Läs mer

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN OM INSTALLATION AV VÄRMEPUMP Enligt 17 och 21 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och Samhällsnämnden Sökande och fastighet Sökande, namn Person- el organisationsnummer

Läs mer

Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning

Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning Stockholm 2013-03-18 Ansökan om dragning av vattenslang över allmänning Vår befintliga brunn har saltvatteninträngning och otillräcklig kapacitet. I samband med att vi och alla andra fastighetsägare nu

Läs mer

Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor

Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor 13 CDC.13 Markförstärkning Förankring i berg med förspända linor Stagning av spont genom förankring i berg med förspända linor Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion

Läs mer

Fältrapport Geoteknisk undersökning Detaljplan för del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Uppdragsnummer: 10192673

Fältrapport Geoteknisk undersökning Detaljplan för del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Uppdragsnummer: 10192673 Detaljplan för del av Kyrkostaden 1:1, Storumans kommun Uppdragsnummer: 10192673 2014-04-09 Upprättad av: Daniel Svensson Granskad av: Joakim Alström RAPPORT Detaljplan för Del av Kyrkostaden 1:1 Kund

Läs mer

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp

Så fungerar en NOAQ boxvall Tätande del Förankrande del Dämmande del Gör så här: 1. Inspektera den sträcka där boxvallen ska byggas upp Bruksanvisning NOAQ Boxvall BW50 1 (6) En NOAQ Boxvall är en självförankrande mobil skyddsvall mot översvämningar. NOAQ Boxvall BW50 dämmer vatten till en höjd av 50 cm. Genom att en boxvall är så lätt

Läs mer

Kareby Kyrka - Tornet RENOVERING MED KALKBRUKS-INJEKTERING

Kareby Kyrka - Tornet RENOVERING MED KALKBRUKS-INJEKTERING Kareby Kyrka - Tornet RENOVERING MED KALKBRUKS-INJEKTERING ARBETET VAR OMFATTANDE MEN DENNA PRESENTATIONEN FOKUSERAR ENDAST DEN DELEN SOM BERÖR INJEKTERINGEN. Bakgrund Den äldsta delen av kyrkobyggnaden

Läs mer

Kemidagbok. Minnesanteckningar över kemikaliedoseringen i min pool

Kemidagbok. Minnesanteckningar över kemikaliedoseringen i min pool Kemidagbok Minnesanteckningar över kemikaliedoseringen i min pool WWW.MIAMIPOOL.SE Att sköta om sin pool på rätt sätt är det säkraste sättet att spara pengar och frigöra tid för att njuta av den. Ge din

Läs mer

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg PM Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg Datum: 2018-01-25 Uppdrag: 1318-012 För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder SWOG Scandinavian way of grouting Beslutsamhet ger resultat för våra kunder 2 SWOG Scandinavian way of grouting SWOG -serien erbjuder injekteringsanläggningar i varierande storlek och kombinationer för

Läs mer

AC Biomodulspaket Installationsanvisning

AC Biomodulspaket Installationsanvisning AC Biomodulspaket Installationsanvisning Biomodulens funktion är att förbättra syresättningen av den bakteriekultur som reducerar föroreningar i hushållets avloppsvatten. Produktfördelar Optimerad syresättning

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström Planerad anläggning av flerbostadshus BoCenter Byggtjänst AB Södergården, Näsby 4:394-396 Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220758 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220758

Läs mer

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM Stockholms idrottsförvaltning SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM PM Geoteknik Geoteknisk utredning Stockholm 2010-01-27 SWECO Infrastructure AB Stockholm/Anläggning/Geoteknik Jonas Thorelius Uppdragsnummer

Läs mer

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet KATAMARANKAJEN Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet Orientering Umeå kommun planerar att reparera den så kallade öster om Kyrkbron i centrala Umeå. Området för planerad åtgärd finns utmärkt i figur

Läs mer

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan

Nordic Iron Ore. Brunnspåverkan Nordic Iron Ore Brunnspåverkan Förutsättningar vid ny gruvdrift Grundvattennivån sänks vid tömning av gruvorna Beräkningar har gjorts för att visa hur stort område som kan komma att få en förändrad grundvattennivå

Läs mer

Sågverksgatan 10 652 21 Karlstad Tel: 054-85 33 60 Fax: 054-85 33 61 berne@gossman.se - www.gossman.se

Sågverksgatan 10 652 21 Karlstad Tel: 054-85 33 60 Fax: 054-85 33 61 berne@gossman.se - www.gossman.se Var noga med att du får rätt djup när du gräver. Det är lika viktigt att du också får rätt bredd, tänk på att det är lättare att jobba om du har lite svängrum. Obs! Tänk på att du kanske måste ner med

Läs mer

RAPPORT 2(10) Göteborg, 2010-04-07 70209 Upprättat av, telefon Reviderat den Arbetsnamn Simon Håkansson

RAPPORT 2(10) Göteborg, 2010-04-07 70209 Upprättat av, telefon Reviderat den Arbetsnamn Simon Håkansson RAPPORT 1(10) Sverige AB Mats Larsson Dimensionering av borrade stålrörpålar för bro Referensobjekt Botorpström ELU Konsult AB Avdelning Anläggning/Göteborg Lilla Badhusgatan 2 411 21 Göteborg Växel: 031-339

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

Geoteknik PM: Geotekniska förhållanden

Geoteknik PM: Geotekniska förhållanden Uppdragsgivare Sid. 1 av 3 Sign. JH Ktr. BA Next Step Group AB Uppdrag Bråta 2:139 Gångbro över Boråsvägen Uppdragsnr. 105 15 63 Geoteknik PM: Geotekniska förhållanden Inledning På uppdrag av Next Step

Läs mer

Inlämningsuppgift 2. Figur 2.2

Inlämningsuppgift 2. Figur 2.2 Inlämningsuppgift 2 2.1 En rektangulär tank med kvadratisk botten (sidlängd 1.5 m) och vertikala väggar innehåller vatten till en höjd av 0.8 m. Vid tiden t = 0 tas en plugg bort från ett cirkulärt hål

Läs mer

Bergförankring, VSL Linsystem

Bergförankring, VSL Linsystem Bergförankring, VSL Linsystem Övergångskonstruktion Brolager Spännkablar Vindkraftverk Damm Bergbultar Snedstagsbro Bjälklag Silo Kärnkraftverk Bergförankring Temporär förankring Mobilmast Permanent förankring

Läs mer

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole

Byggbeskrivning UC-Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole Byggbeskrivning för Unit Counter Pole CDT 2009-09-01 2009-08-04 EXCEPTO1155A 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Översikt... 3 Kontrollera material... 3 Byggbeskrivning... 3 Förbered materialet...

Läs mer

Kapitel 4 Arbete, energi och effekt

Kapitel 4 Arbete, energi och effekt Arbete När en kraft F verkar på ett föremål och föremålet flyttar sig sträckan s i kraftens riktning säger vi att kraften utför ett arbete på föremålet. W = F s Enheten blir W = F s = Nm = J (joule) (enheten

Läs mer

Sättningar i småhus. Vill du veta mera. Geoteknik är ett ord som. Statens tens geotekniska institut informer. ormerar

Sättningar i småhus. Vill du veta mera. Geoteknik är ett ord som. Statens tens geotekniska institut informer. ormerar Statens tens geotekniska institut informer ormerar Sättningar i småhus Till dig som bor eller tänker bo i småhus på lera Geoteknik är ett ord som kan låta främmande, men dess betydelse är minst sagt jordnära.

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon:

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN p 10. Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-006441 SID 1 (5) 2012-04-02 Handläggare: Cathrine Lundin Telefon: 08-508 28 32 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2012-04-17 p 10

Läs mer

Badtunna Instruktionsmanual

Badtunna Instruktionsmanual Badtunna Instruktionsmanual Monterings- och bruksanvisning Bästa kund! Tack för att du har valt en badtunna från DenForm. Denna monterings- och bruksanvisning är utformad för att du ska få största möjliga

Läs mer

Vetenskapligt reportage - Ett vindkraftverk med en twist

Vetenskapligt reportage - Ett vindkraftverk med en twist Vetenskapligt reportage - Ett vindkraftverk med en twist Vi har under tre veckors tid arbetat med ett projekt där vi i grupp skulle bygga en luftförvärmare eller vindkraftverk. Vår grupp skulle bygga ett

Läs mer

Det rätta skyddet för körbara gräsmattor & gru.

Det rätta skyddet för körbara gräsmattor & gru. Det rätta skyddet för körbara gräsmattor & gru www.cellbetong.se SALVAVERDE - UTFÖRANDE AV KÖRBARA GRÄSYTOR Utförande av en förstärkt gräsmatta med SALVAVERDE nätverk i PE HD: A) Lägg ut ett bärlager 10-15cm

Läs mer

Antikvarisk kontroll. Invid domkyrkan II. Nedgrävning av radonbrunn. Raä 88 Domkyrkan Uppsala stad Uppland. Bent Syse

Antikvarisk kontroll. Invid domkyrkan II. Nedgrävning av radonbrunn. Raä 88 Domkyrkan Uppsala stad Uppland. Bent Syse Antikvarisk kontroll Invid domkyrkan II Nedgrävning av radonbrunn Raä 88 Domkyrkan Uppsala stad Uppland Bent Syse 2 Antikvarisk kontroll Invid domkyrkan II Nedgrävning av radonbrunn Raä 88 Domkyrkan Uppsala

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR MARKSÄTTNINGSPROBLEM

LÖSNINGAR FÖR MARKSÄTTNINGSPROBLEM LÖSNINGAR FÖR MARKSÄTTNINGSPROBLEM URETEK TEKNOLOGI FÖR ATT LÖSA MARKSÄTTNINGSPROBLEM URETEKs banbrytande geopolymerteknologi ger de mest avancerade och noggranna lösningarna för utjämning av grunder,

Läs mer

Monteringsanvisning. Publicus cykelställ

Monteringsanvisning. Publicus cykelställ Ett av nordens mest sålda cykelställ. PUBLICUS är ett cykelställ uppmärksammat för sin goda design. Den enkla, rena formen ger denna eleganta klassiker en naturlig plats i det offentliga rummet. cykelställ

Läs mer

MANUAL LADDSTOLPE LS3

MANUAL LADDSTOLPE LS3 Sida 1 A Väggmonterad B Nergrävd med plastfundament C Med bottenplatta bultad i betong D Nergrävd med jordankare Se sid 5 Se sid 8 Se sid 8 Se sid 11 665/965/1095 1300 1316 1300 Golv/ marknivå Sida 2 204

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Hydrogeologisk Promemoria Kompletterande numeriska simuleringar Oskarshamns norra hamn

Hydrogeologisk Promemoria Kompletterande numeriska simuleringar Oskarshamns norra hamn Hydrogeologisk Promemoria Kompletterande numeriska simuleringar Oskarshamns norra hamn Floda, 2011 04 13, rev 2011 11 02 TerraSolve AB Sida 1 Hydrogeologisk Promemoria Oskarshamns norra hamn Kompletterande

Läs mer

Bergytans nivå varierar mellan ca -11 till - 18, över tunnlarna. Tunnlarnas hjässor ligger på nivån ca -28 och tunnelbotten på nivån ca -34.

Bergytans nivå varierar mellan ca -11 till - 18, över tunnlarna. Tunnlarnas hjässor ligger på nivån ca -28 och tunnelbotten på nivån ca -34. kv Trollhättan, Stockholm PM angående inverkan av ombyggnad Uppdrag Uppdraget att utföra denna utredning har erhållits av AMF Fastigheter. Syftet är undersöka inverkan på spänningar i jord och berg av

Läs mer

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injektering av sprickor i betong

Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING. Injektering av sprickor i betong Produkter för betongrenovering och vattentätning VATTENTÄTNING Injektering av sprickor i betong Injektering av sprickor i betong Kem/PUR hartsinjekteringsmedel används för vattentätning av sprickor och

Läs mer

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga!

Luftförvärmare. Vår idé och design. Mohammed Muhsin. För dig som gillar att återvinna och bygga! För dig som gillar att återvinna och bygga! Luftförvärmare Mohammed Muhsin Vi i gruppen byggde en luftförvärmare av återanvänt materiel i detta projekt. För dig som inte vet hur en luftförvärmare ser ut

Läs mer

TRYGG SNABB PÅLITLIG. T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER

TRYGG SNABB PÅLITLIG. T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER TRYGG SNABB PÅLITLIG T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER Påstick kan vara så enkelt Att bygga ut, konvertera eller renovera ett existerande system kan medföra

Läs mer

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm. Mail:

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm.   Mail: Stålskala För att få ett gott hantverk (slöjdprodukt), så måste man var Noggrann vid mätningen. Den omsorg man lägger ner vid mätning och påritning har avgörande betydelse för arbetets kvalitet. Linjaler

Läs mer

Projekterings-PM Geoteknik

Projekterings-PM Geoteknik Projekterings-PM Geoteknik Almarevägen, Järfälla kommun www.bjerking.se Sida 2 (5) Projekterings-PM Geoteknik Uppdragsnamn Almarevägen Järfälla kommun Kärnhem Bostadsproduktion AB Box 217 35105 Växjö Uppdragsgivare

Läs mer

JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN. Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29. Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson

JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN. Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29. Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson BESTÄLLARE Kalmar kommun, kommunledningskontoret KONSULT WSP

Läs mer

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning

Gitarrdelar.SE. Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Innehållsförteckning Byggbeskrivning Gitarrdelars LP-kit. Gitarrdelar.SE Innehållsförteckning Limma kropp och hals...2 Montera översadel...3 Montera Mekaniken...4 Montera stränghållare...6 Montera stallet...9 Stränga upp och

Läs mer

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 Upprättat av: Hakan Güner Granskad av: Erik Westerberg Godkänd av: Anders Rydberg NACKA KOMMUN Neglinge 2:1,

Läs mer

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över!

VATTENEXPERIMENT. Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! VATTENEXPERIMENT RÄKNA PIPETTDROPPAR! Undersök hur många vattendroppar som får plats på ett rent tvåeurosmynt innan vattnet rinner över! Undersök hur många vattendroppar som får plats men på ett tvåeurosmynt

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA PM ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK BEDÖMNING PRÄSTVIKEN-ERIKSBERG BOTKYRKA BILAGA TILL DETALJPLAN FÖR PRÄSTVIKEN 2014-11-17 Uppdrag: 251223, Stöd i framtagande av detaljplan Eriksberg, Botkyrka Titel på rapport:

Läs mer

IPWSP Östra Kajen Kalix Hamn

IPWSP Östra Kajen Kalix Hamn IPWSP Östra Kajen Kalix Hamn UTLÅTANDE SB Sid 1(6) Östra Kajen, Kalix Hamn UTLÅTANDE ÖVER SLUTBESIKTNING (preliminärt) Typ av besiktning Slutbesiktning Besiktningens omfattning Besiktningen omfattar entreprenaden

Läs mer

PM GEOTEKNIK STABILITETSBEDÖMNING DPL KÄLLEVÄGEN

PM GEOTEKNIK STABILITETSBEDÖMNING DPL KÄLLEVÄGEN RAPPORT PM GEOTEKNIK STABILITETSBEDÖMNING DPL KÄLLEVÄGEN SLUTRAPPORT 2019-05-29 UPPDRAG 295691, Dpl Källevägen Bollebygd Titel på rapport: PM Geoteknik Stabilitetsbedömning Dpl Källevägen Status: Slutrapport

Läs mer

PM/GEOTEKNIK - PLANERINGSUNDERLAG

PM/GEOTEKNIK - PLANERINGSUNDERLAG SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET, LAHOLMS KOMMUN Mellbystrand Centrum, Laholm UPPDRAGSNUMMER: 2351262 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING OCH UTREDNING FÖR DETALJPLAN SWECO CIVIL AB HALMSTAD GEOTEKNIK HANDLÄGGARE:

Läs mer

Vindkraftverk. Principen bakom vårt vindkraftverk

Vindkraftverk. Principen bakom vårt vindkraftverk Vindkraftverk Min grupp har gjort ett speciellt vindkraftverk som är inspirerat av det flygande vindkraftverket Buoyant airborne turbine. Det som gör vårt vindkraftverk annorlunda jämfört med andra är

Läs mer

Kort historia På ITV s hemsida berättar de om hur ITV var först i Sverige så började man att använda geotermisk energi i början av 70-talet i form av

Kort historia På ITV s hemsida berättar de om hur ITV var först i Sverige så började man att använda geotermisk energi i början av 70-talet i form av GEOTERMISK ENERGI Innehållsförteckning 2-3 Kort historia 4-5 Hur utvinns energin, bergvärme 6-7 Hur utvinns energin, jordvärme 8-9 Värmepumpen 10-11 Energiomvandlingarna 12-13 Miljövänlig? 14-15 Användning

Läs mer

Resurscentrums matematikleksaker

Resurscentrums matematikleksaker Resurscentrums matematikleksaker Aktiviteter för barn och vuxna Innehåll 1 Bygga lutande torn som inte faller 2 2 Om konsten att vinna betingat godis i spel 5 3 Den snåle grosshandlarens våg 6 4 Tornen

Läs mer

PM GEOTEKNIK. DP Sörberge och Timrå. Timrå kommun Uppdragsnummer: Sundsvall WSP Sverige AB. Upprättad av: Maykel Birhane

PM GEOTEKNIK. DP Sörberge och Timrå. Timrå kommun Uppdragsnummer: Sundsvall WSP Sverige AB. Upprättad av: Maykel Birhane PM GEOTEKNIK \\ser01sun2se\projects\5526\10236906\3_dokument\36_pm_rapport\mur&pm\leverans\pm Geoteknik.docx Timrå kommun Uppdragsnummer: 10236906 Sundsvall 2016-10-20 WSP Sverige AB Upprättad av: Granskad

Läs mer

Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme i stadens mark. 1. Trafiknämnden godkänner denna redovisning.

Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme i stadens mark. 1. Trafiknämnden godkänner denna redovisning. Kontaktperson Eva Kågestedt Gatuavdelningen Administration Telefon: 08-508 263 95 eva.kagestedt@trafikkontoret.stockholm.se Till Trafiknämnden 2006-10-17 Principer för tillstånd till borrhål för bergvärme

Läs mer

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark

1. Allmänna riktlinjer för stolpförankringar i mark 1 Allmänt Förankring sker antingen på berg eller i jord. Vid förankring i jord måste förankringskonstruktionen anpassas efter markslag. För enklare bedömning av grundförhållanden finns ett särskilt markbedömningsblad

Läs mer

Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar

Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Säkerhetsaspekter vid injektering under befintliga betongdammar Johan Spross Postdoktor, Avd. jord- och bergmekanik, KTH Översikt Något om svårigheter vid injektering

Läs mer

Utsäljeskolan, Byggmästarvägen 227, Segeltorp

Utsäljeskolan, Byggmästarvägen 227, Segeltorp Vårt datum 2015-10-22 Vår referens Geoteknik, Victor Stenberg Uppdragsnummer 10019351 Utsäljeskolan, Byggmästarvägen 227, Segeltorp Teknisk PM Geoteknik Grontmij AB Samhällsbyggnad/Geoteknik Håkan Bohm

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

6 Tryck LÖSNINGSFÖRSLAG. 6. Tryck Tigerns tryck är betydligt större än kattens. Pa 3,9 MPa 0,00064

6 Tryck LÖSNINGSFÖRSLAG. 6. Tryck Tigerns tryck är betydligt större än kattens. Pa 3,9 MPa 0,00064 6 Tryck 601. a) Då minskar arean till hälften. Tyngden är densamma. Trycket ökar då till det dubbla, dvs. 2Pa. b) Om man delar hundralappen på mitten så halveras både area och tyng. trycket blir då detsamma

Läs mer

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus

Monteringsanvisning för Pushup-fiskhus för Pushup-fiskhus Harmångers Maskin och Marin AB Industriområdet 2 820 74, Stocka Tel: 0650-74 11 06 Fax: 0650-54 34 21 Mobil: 070-632 7295 www.maskinmarin.com info@maskinmarin.com 3 1. Lägg ringbunten

Läs mer

Tentamen i Mekanik II

Tentamen i Mekanik II Institutionen för fysik och astronomi F1Q1W2 Tentamen i Mekanik II 30 maj 2016 Hjälpmedel: Mathematics Handbook, Physics Handbook och miniräknare. Maximalt 5 poäng per uppgift. För betyg 3 krävs godkänd

Läs mer

MYRSJÖ IP NACKA CEDERVALL ARKITEKTER. PM Geoteknik - projekteringsunderlag

MYRSJÖ IP NACKA CEDERVALL ARKITEKTER. PM Geoteknik - projekteringsunderlag CEDERVALL ARKITEKTER MYRSJÖ IP NACKA PM Geoteknik - projekteringsunderlag Geoteknisk utredning Stockholm 2012-03-06 SWECO Infrastructure AB Stockholm/Anläggning/Geoteknik ra02s 2005-11-11 Jonas Thorelius

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF

Uppgifter 2 Grundläggande akustik (II) & SDOF Uppgifter Grundläggande akustik (II) & SDOF. Två partiklar rör sig med harmoniska rörelser. = 0 u ( Acos( där u ( Acos( t ) 6 a. Vad är frekvensen för de båda rörelserna? b. Vad är periodtiden? c. Den

Läs mer

TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2015-07-29. WSP Box 8094 700 08 Örebro

TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2015-07-29. WSP Box 8094 700 08 Örebro TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK Örebro WSP Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 010/722 50 00 2 TORSBY KOMMUN KV STÄDET 2 PLANERADE BOSTADSHUS

Läs mer

Ett grundläggande helhetskoncept. Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet

Ett grundläggande helhetskoncept. Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet Ett grundläggande helhetskoncept Kompletta lösningar Tillgänglighet Flexibilitet Innehåll: s 3 s 4-5 s 6 s 7 s 8-9 s 10 s 11 s 12 s 13 s 14 VD har ordet Pålning Spontning Dragstag Grundförstärkning Referenser

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

Ett grundligt grundarbete. hur vi arbetar. Och varför.

Ett grundligt grundarbete. hur vi arbetar. Och varför. Ett grundligt grundarbete hur vi arbetar. Och varför. Innehåll: s 3 s 4-5 s 6-7 s 8-9 s 10-11 s 12-13 s 14-15 Ett grundligt grundarbete Pålning Spontning Grundförstärkning Injektering Jordspikning Grundvattensänkning

Läs mer

Ombyggnation av industrifastighet.

Ombyggnation av industrifastighet. Kv.Svarven 1 Förfrågningsunderlag Ombyggnation av industrifastighet. Handling 6.16 Markteknisk undersökningsrapport/geoteknik 2018-06-20, Rev 2018-08-28 WSP Sverige AB Evelina Nilsson KV SVARVEN 1 Ombyggnad

Läs mer

RAPPORT Nacka, Lännersta Utredning angående väg och stödmur mot vattnet vid Kaptensstigen

RAPPORT Nacka, Lännersta Utredning angående väg och stödmur mot vattnet vid Kaptensstigen RAPPORT Nacka, Lännersta Utredning angående väg och stödmur mot vattnet vid Kaptensstigen 2004-12-21 RAPPORT Nacka, Lännersta Utredning angående väg och stödmur mot vattnet vid Kaptensstigen 2004-12-21

Läs mer

BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk utredning

BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk utredning BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk utredning 2007-10-26 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson BJÖRNHOVDA 25:2, FÄRJESTADEN PLANPROGRAM Översiktlig geoteknisk

Läs mer

Tekniskt PM, kompletterad geoteknisk utredning

Tekniskt PM, kompletterad geoteknisk utredning Tekniskt PM Peab Anläggning AB Region Syd/Geoteknik Kv. TOMATEN, LANDSKRONA KOMMUN Tekniskt PM, kompletterad geoteknisk utredning Uppdragsnummer: 171101-1 2017-11-01 Reviderat: 2017-11-13 Uppdragsansvarig

Läs mer