Villkor för beviljande av linjelotsbrev

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Villkor för beviljande av linjelotsbrev"

Transkript

1 1 (6) Utfärdad: Träder i kraft: Giltighetstid: tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lotsningslagen (940/2003), statsrådets förordning om lotsning (246/2011), Trafiksäkerhetsverkets föreskrift om utbildning, examen och provlotsning i anslutning till beviljande av styrsedel för lots, linjelotsbrev och dispens (TRAFI/6798/ /2011) Ändringsuppgifter: Ny anvisning Villkor för beviljande av linjelotsbrev INNEHÅLL 1 TILLÄMPNING NYTT LINJELOTSBREV Övningsfärder Examen godkänd av Trafiksäkerhetsverket Provlotsning Språkkrav BEAKTANDE AV GILTIGT LINJELOTSBREV Om linjelotsbrevet är beviljat före den 1 juli Om linjelotsbrevet är beviljat efter den 1 juli FÖRNYANDE AV LINJELOTSBREV Övningsfärderna Skriftligt prov Simulatorprov KOMPLETTERANDE AV LINJELOTSBREV KONTAKTUPPGIFTER Läroinrättningar där man kan avlägga lotsexamina Beställning av provlotsning från Trafiksäkerhetsverket... 6 Trafiksäkerhetsverket PB 320, Helsingfors tfn , fax FO-nummer

2 2 (6) 1 TILLÄMPNING Denna anvisning tillämpas från den 1 maj 2013 på beviljande, förnyande och komplettering av linjelotsbrev. Linjelotsbreven är fartygs- och farledsspecifika och kan beviljas befälhavare och styrmän. Vid ansökan om nytt linjelotsbrev ska villkoren i punkt 2 Nytt linjelotsbrev uppfyllas. Om man har ett giltigt linjelotsbrev för ett annat fartyg i den farled som man ansöker om ett linjelotsbrev för (nedan kallad den aktuella farleden), kan man beviljas de lättnader beträffande villkoren i punkt 2 Nytt linjelotsbrev som beskrivs i punkt 3 Beaktande av giltigt linjelotsbrev. Om man har ett linjelotsbrev som behöver förnyas, ska man uppfylla villkoren i punkt 4 Förnyande av linjelotsbrev. Om man önskar komplettera sitt linjelotsbrev med nya fartyg, ska man handla enligt punkt 5 Kompletterande av linjelotsbrev. Närmare upplysningar om begreppet motsvarande fartyg och dess tillämpning i fråga om linjelotsbrev ges i Trafiksäkerhetsverkets anvisning TRAFI/690/ / NYTT LINJELOTSBREV När man ansöker om nytt linjelotsbrev ska man ha utfört de övningsfärder som krävs, ha avlagt en av Trafiksäkerhetsverket godkänd examen (tre delar) och blivit godkänd vid provlotsning. Dessutom ska man uppfylla språkkraven. Övningsfärderna ska vara utförda och examen vara avlagd under de tolv månader som omedelbart föregår provlotsningen. Detaljerade uppgifter om kriterierna för godkännande av linjelotsexamen och provlotsning finns i Trafiksäkerhetsverkets föreskrift om utbildning, examen och provlotsning i anslutning till beviljande av styrsedel för lots, linjelotsbrev och dispens (TRAFI/6798/ /2011). 2.1 Övningsfärder Övningsfärderna ska utföras i den aktuella farleden och på det fartyg som ansökan gäller (nedan kallat det aktuella fartyget) eller på ett motsvarande fartyg. Sökanden ska delta i navigeringen i egenskap av befälhavare eller styrman. Övningsfärder kan samtidigt utföras av det antal personer som det på bryggan finns navigationsradar för. När man ansöker om linjelotsbrev för lastfartyg ska man ha utfört minst tio övningsfärder i båda riktningarna av farleden eller tio färder i den ena riktningen, om man ansöker om linjelotsbrev enbart för denna riktning. Det är möjligt att ersätta hälften av övningsfärderna med simulatorträning. När man ansöker om linjelotsbrev för passagerarfartyg eller ro-ro-passagerarfartyg, ska man ha utfört minst 30 övningsfärder i båda riktningarna av farleden. Det är möjligt att ersätta hälften av övningsfärderna med simulatorträning.

3 3 (6) I simulatorträningen används en sådan fartygsmodell som i det närmaste motsvarar det aktuella fartyget. En vidimerad skriftlig utredning om övningsfärderna och, i förekommande fall, simulatorträningen ska visas upp. 2.2 Examen godkänd av Trafiksäkerhetsverket Linjelotsexamina, som är godkända av Trafiksäkerhetsverket, anordnas av externa serviceproducenter. Deras kontaktuppgifter finns i punkt 6.1. Alla serviceproducenter anordnar inte nödvändigtvis linjelotsexamina i alla farleder. Linjelotsexamen består av tre delar: ett täckritningsprov, ett skriftligt prov och ett simulatorprov. Täckritningsprovet är ett prov där man på ett blankt kartunderlag ur minnet ritar ut farledsområdet för den aktuella farleden och de kartsymboler som är väsentliga för navigering i farleden. Provet underkänns om man inte har minst 80 % av den kunskap som förutsätts eller om man inte har den kunskap som krävs för att klara sig på de kritiska ställena i farleden. Täckritningsprovet kan avläggas i en eller flera delar. I det skriftliga provet testas kunskaperna om bestämmelserna och föreskrifterna om lotsning, VTS, isbrytning och sjöräddning samt kunskaperna om de hamninstruktioner som gäller den aktuella farleden. Det skriftliga provet underkänns om man inte har minst 80 % av den kunskap som fordras. I simulatorprovet testas färdigheterna i att hantera fartyget, lokalkännedomen och färdigheterna i brygghantering i den aktuella farleden. Man ska göra upp en ruttplan för farleden och genomföra den i simulatorn. Även krävande trafiksituationer och störningar i systemen för säkert framförande av fartyget ingår i provet. I simulatorprovet används en sådan fartygsmodell som i det närmaste motsvarar det aktuella fartyget. 2.3 Provlotsning Provlotsningen utförs i den aktuella farleden, i båda riktningarna eller i den ena riktningen, om linjelotsbrev söks enbart för denna riktning. Provlotsningen avläggs inför en examinator som godkänts av Trafiksäkerhetsveket. Uppgifter om beställning av provlotsning finns under punkt 6.2. Provlotsning kan inte utföras i en ränna i fast is. 2.4 Språkkrav Sökanden ska i behövlig utsträckning behärska finska eller svenska. Linjelotsexamen kan avläggas på engelska i lotsleder som ligger inom en sådan VTS-centrals område som tillhandahåller information, navigationsassistans och trafikreglering. Man ska då behärska engelska i behövlig utsträckning och känna till de ortnamn på finska eller svenska som används vid navigering, kontakter med VTS och isbrytningsservicen. Den av Trafiksäkerhetsverket godkända examinatorn bedömer ens språkkunskaper i samband med linjelotsexamen.

4 4 (6) 3 BEAKTANDE AV GILTIGT LINJELOTSBREV Om man har ett giltigt linjelotsbrev för ett annat fartyg i den aktuella farleden, kan man få lättnader beträffande de krav som beskrivs i punkt 2. Om linjelotsbrevet inte längre är i kraft, är det inte möjligt att få lättnader. Den 1 juli 2011, när statsrådets förordning om lotsning (246/2011) trädde i kraft, ändrades kraven på den examen som Trafiksäkerhetsverket godkänner. Därför berättigar linjelotsbrev beviljade före den 1 juli 2011 inte till alla de lättnader som linjelotsbrev beviljade efter detta datum berättigar till. 3.1 Om linjelotsbrevet är beviljat före den 1 juli 2011 När man ansöker om ett linjelotsbrev för passagerarfartyg eller ro-ro-passagerarfartyg, räcker det med 20 övningsfärder i båda riktningarna i stället för 30. Alternativt kan man ersätta 2/3 av de 30 övningsfärder som vanligtvis krävs med simulatorträning. När man ansöker om linjelotsbrev för lastfartyg, kan man ersätta 2/3 av de tio övningsfärder som vanligtvis krävs med simulatorträning. I praktiken innebär det fyra övningsfärder och simulatorträning. Man behöver inte avlägga täckritningsprovet på nytt. I övrigt ska man uppfylla kraven i punkt 2 Nytt linjelotsbrev. 3.2 Om linjelotsbrevet är beviljat efter den 1 juli 2011 När man ansöker om linjelotsbrev för passagerarfartyg eller ro-ro-passagerarfartyg, räcker det med 20 övningsfärder i båda riktningarna i stället för 30. Alternativt kan man ersätta 2/3 av de 30 övningsfärder som vanligtvis krävs med simulatorträning. När man ansöker om linjelotsbrev för lastfartyg, kan man ersätta 2/3 av de tio övningsfärder som vanligtvis krävs med simulatorträning. I praktiken innebär det fyra övningsfärder och simulatorträning. Man behöver inte avlägga den av Trafiksäkerhetsverket godkända examen på nytt. I övrigt ska man uppfylla kraven i punkt 2 Nytt linjelotsbrev. 4 FÖRNYANDE AV LINJELOTSBREV Ett giltigt linjelotsbrev och ett linjelotsbrev som gått ut för mindre än tolv månader sedan kan förnyas för fem år, om villkoren för förnyandet uppfylls. Ett linjelotsbrev som gått ut för mer än tolv månader sedan kan inte förnyas. I sådana fall tillämpas kraven i punkt 1 Nytt linjelotsbrev. När linjelotsbrevet förnyas ska man kunna visa att man bevarat sin farledskännedom. Farledskännedomen anses ha bevarats om man har utfört de övningsfärder som fordras samt avlagt det skriftliga provet och simulatorprovet med fem års mellanrum.

5 5 (6) 4.1 Övningsfärderna Man ska ha deltagit i navigeringen som befälhavare eller styrman i den aktuella farleden varje år under minst två resor tur-retur, antingen på det aktuella fartyget eller på ett motsvarande fartyg. Om linjelotsbrevet beviljats enbart i den ena riktningen, räcker det med övningsfärder i denna riktning. Om man inte har utfört de övningsfärder som krävs, kan man ersätta dem med simulatorträning som genomgås varje år. Om man inte har utfört övningsfärderna eller den ersättande simulatorträningen, måste man utföra en provlotsning. Provlotsningen utförs i den aktuella farleden i båda riktningarna eller i den ena riktningen, om linjelotsbrev söks för enbart denna riktning. Provlotsningen avläggs inför en examinator som godkänts av Trafiksäkerhetsverket. Kravet på årliga övningsfärder trädde i kraft den 1 juli Årliga övningsfärder fordras inte för tiden före detta datum. 4.2 Skriftligt prov I det skriftliga provet testas att farledskännedomen har bevarats i fråga om bestämmelserna och föreskrifterna om lotsning, VTS, isbrytning, sjöräddning och i fråga om de hamninstruktioner som gäller den aktuella farleden. Provet underkänns om man inte har minst 80 % av den kunskap som fordras. Provet motsvarar det skriftliga prov för erhållande av nytt linjelotsbrev som beskrivs i punkt 2. Om man i samband med en annan lotsexamen har avlagt ett av Trafiksäkerhetsverket godkänt skriftligt prov under de fem år som föregått inlämnandet av ansökan, anses kraven i föregående stycke uppfyllda. I sådana fall är provet inte farleds- eller fartygsspecifikt. 4.3 Simulatorprov I simulatorprovet testas att man har bevarat farledskännedomen i fråga om hanteringen av fartyget, lokalkännedomen och färdigheten i brygghantering i den aktuella farleden. Man ska göra upp en ruttplan för farleden och genomföra den i simulatorn. Även krävande trafiksituationer och störningar i systemen för säkert framförande av fartyget ingår i provet. Om man har linjelotsbrev för flera farleder, består detta prov för förnyande av linjelotsbrevet av en kombination av dessa farleder. I övrigt motsvarar provet det simulatorprov som fordras för erhållande av nytt linjelotsbrev i punkt 2. Om man i samband med en annan lotsexamen har avlagt ett av Trafiksäkerhetsverket godkänt simulatorprov under de fem år som föregått inlämnandet av ansökan, anses kraven i föregående stycke uppfyllda. I sådana fall är provet inte farleds- eller fartygsspecifikt. Simulatorträning som har genomgåtts för att ersätta en del av övningsfärderna räknas dock inte som sådan träning som uppfyller kraven i föregående stycke. 5 KOMPLETTERANDE AV LINJELOTSBREV Ett giltigt linjelotsbrev kan kompletteras med andra motsvarande fartyg enligt kriterierna i Trafiksäkerhetsverkets anvisning TRAFI/690/ /2013. Om det är fråga om systerfartyg, är allt som behövs en ansökan. I andra fall ska man lämna in en ansökan och bifoga en utredning om fartygens motsvarighet (Lotsning. Blankett 6) med bilagor. När man kompletterar ett linjelotsbrev, ändras dess ursprungliga giltighetstid inte.

6 6 (6) 6 KONTAKTUPPGIFTER 6.1 Läroinrättningar där man kan avlägga lotsexamina Aboa Mare Micael Vuorio tfn Högskolan på Åland Lena Marcus tfn Satakunnan Ammattikorkeakoulu Jarmo Teränen tfn Beställning av provlotsning från Trafiksäkerhetsverket Norra tillsynsenheten (Torneå Kristinestad) pohjoinen.valvonta@trafi.fi Västra tillsynsenheten (Sastmola Hangö och Åland) lansi.valvonta@trafi.fi Södra tillsynsenheten (Hangö Sköldvik) etela.valvonta@trafi.fi Östra tillsynsenheten (Lovisa Fredrikshamn och Saimen) ita.valvonta@trafi.fi Janne Huhtamäki Avdelningsdirektör Personlicenser Sirpa Kannos Överinspektör Certifikat och behörigheter

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om lotsning I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lotsningslagen (940/2003): 1 Förordningens syfte Genom denna förordning utfärdas de i lotsningslagen (940/2003)

Läs mer

Lotsexamina och provlotsning

Lotsexamina och provlotsning 1 (8) Utfärdad: 30.12.2016 Träder i kraft: 1.1.2017 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lotsningslagen (940/2003) 11 a 4 mom. 11 b 6 mom., 12 3 mom., 14 6 mom. och 16 7 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Certifikat för flygledarelever och flygledare

Certifikat för flygledarelever och flygledare 1 (5) Utfärdad: 29.1.2013 Träder i kraft: 1.2.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Denna luftfartsföreskrift har utfärdats med stöd av 45, 46, 119 och 120 i luftfartslagen (1194/2009) med beaktande

Läs mer

Lag. om ändring av lotsningslagen

Lag. om ändring av lotsningslagen Lag om ändring av lotsningslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i lotsningslagen (940/2003) 2, 4 d, 5, 11 a 11 d, 12 14, 16, 18, 20 a och 21, sådana de lyder, 2, 4 d och 18 i lag 580/2018, 5,

Läs mer

Lag. om ändring av lotsningslagen

Lag. om ändring av lotsningslagen Lag om ändring av lotsningslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i lotsningslagen (940/2003) 2 och 5, 6 3 och 6 mom., 12, 14, 16 och 18, 20 a 2 mom. och 21, sådana de lyder, 2, 6 3 och 6 mom. samt

Läs mer

Lotsleder och lotsplatser

Lotsleder och lotsplatser 1 (37) Utfärdad: 6.3.2018 Träder i kraft: 15.3.2018 Rättsgrund: Lotsningslagen (940/2003) 21 3 mom. Giltighetstid: tills vidare Ändringsuppgifter: Upphäver Trafiksäkerhetsverkets föreskrift om lotsleder

Läs mer

Hanko VTS Master s Guide

Hanko VTS Master s Guide Hanko VTS Master s Guide 23.6.2011 Innehållsförteckning 2 1 DELTAGANDE I FARTYGSTRAFIKSERVICEN... 3 2 VTS-OMRÅDE... 3 3 TRAFIKRAPPORTERING... 3 3.1 Obligatorisk rapportering... 3 4 FARTYGSTRAFIKSERVICE

Läs mer

RP 39/2003 rd. lots.

RP 39/2003 rd. lots. RP 39/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lotsningslag PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att en ny lotsningslag stiftas, genom vilken den nuvarande

Läs mer

Kriterier för godkännande av läroanstalter och examinatorer och om kriterier för anordnande av prov inom järnvägstrafiken

Kriterier för godkännande av läroanstalter och examinatorer och om kriterier för anordnande av prov inom järnvägstrafiken 1 (5) Utfärdad: 15.5.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om transportservice (320/2017) II avd. 8 kap. 1 3 mom., 2 5 mom., 3 4 mom. och 6 3 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Föreskrift 1 (5) TRAFI/657758/ /2018 PEL M2-71

Föreskrift 1 (5) TRAFI/657758/ /2018 PEL M2-71 1 (5) Utfärdad: 5.6.2019 Träder i kraft: 6.6.2019 Rättsgrund: Lag om transportservice (320/2017) 131 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift upphäver

Läs mer

Fartygspersonalens specialbehörigheter

Fartygspersonalens specialbehörigheter 1 (6) Utfärdad: 26.2.2013 Träder i kraft: 1.3.2013 Rättsgrund: Lagen om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) Giltighetstid: tills vidare Ändringsuppgifter: Ändrat 14.8.2013 Fartygspersonalens specialbehörigheter

Läs mer

FINNPILOT PILOTAGE AB Villkor för lotsningstjänster 1.1.2015

FINNPILOT PILOTAGE AB Villkor för lotsningstjänster 1.1.2015 FINNPILOT PILOTAGE AB Villkor för lotsningstjänster 1.1.2015 Allmänna villkor för lotsningstjänster för aktörerna inom fartygstrafiken. Innehåll 1. Inledning... 3 2. Tillämpande av servicevillkoren och

Läs mer

BEHÖRIGHET FÖR ULTRALÄTTFLYGINSTRUKTÖR

BEHÖRIGHET FÖR ULTRALÄTTFLYGINSTRUKTÖR LUO Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 10.10.2014 Träder i kraft: 14.10.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 45 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik Meddelande till godstrafiktillstånd innehavare 13.6.2018 Innehall Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik 1.7.2018... 1 Obligatoriska tillstånd och anmälningar för yrkesmässig godstransport

Läs mer

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd 1 (5) Utfärdad: 3.3.2015 Träder i kraft: 6.3.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 95 Giltighetstid: tills vidare Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 300/2008 om gemensamma skyddsregler

Läs mer

Säkerheten på specialfartyg

Säkerheten på specialfartyg 1 (10) Utfärdad: 18.12.2012 Träder i kraft: 1.1.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 22 2 och 6 mom. Ändringsuppgifter: Ny

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

Nr SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR. Säkerhetscertifikat

Nr SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR. Säkerhetscertifikat Nr 1308 4463 Bilaga 1 SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR CERTIFIKAT OCH ANDRA HANDLINGAR Säkerhetscertifikat Säkerhetscertifikat för passagerarfartyg 146

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet...

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och 1 (6) Utfärdad: x.x.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 15 3 mom. och 18 1 mom. Ändringsuppgifter:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808)

Läs mer

Allmänna bestämmelser om flygcertifikat

Allmänna bestämmelser om flygcertifikat UTKASTutkastutkast Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 5.9.2018 Träder i kraft: 7.9.2018 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014), 47 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Genom

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 22 november 2017. TSFS 2017:105 Utkom från trycket

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om fartygs bemanning och fartygspersonalens behörighet I enlighet med statsrådets beslut ändras i statsrådets förordning om fartygs bemanning

Läs mer

Finska isklasser som motsvarar erkända klassificeringssällskaps klassbeteckningar och fastställandet av isklass

Finska isklasser som motsvarar erkända klassificeringssällskaps klassbeteckningar och fastställandet av isklass 1 (11) Utfärdad: 14.11.2017 Träder i kraft: 1.12.2017 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs er och isbrytarassistans (1121/2005) 4 2 mom. och 7 2 mom. Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

Registrering av fordon

Registrering av fordon Föreskrift 1 (11) Utfärdad: 16.11.2011 Träder i kraft: 16.11.2011 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 75 Kommissionens beslut 107/2011/EU om ändring av beslut 2007/756/EG om

Läs mer

I Finland är det Trafikverket som upprätthåller fartygtrafikservicen, dvs. VTS-servicen.

I Finland är det Trafikverket som upprätthåller fartygtrafikservicen, dvs. VTS-servicen. MASTER'S GUIDE Fartygstrafikservice, VTS Bestämmelserna om fartygstrafikservicen finns i Lagen om fartygstrafikservice 623/2005 och i Statsrådets förordning om fartygstrafikservice 763/2005. DELTAGADE

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; UTKAST Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver med

Läs mer

SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR. Säkerhetscertifikat

SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR. Säkerhetscertifikat 4558 Bilaga 1 SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR CERTIFIKAT OCH ANDRA HANDLINGAR Säkerhetscertifikat Säkerhetscertifikat för passagerarfartyg Konstruktionssäkerhetscertifikat

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2011:116) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den [DATUM ÅR]. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; JÄRNVÄG Transportstyrelsens föreskrifter om förarutbildning m.m. enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare; Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Definitioner...

Läs mer

Säkerhetscertifikat. Certifikat och handlingar som hänför sig till skyddet av den marina miljön euro

Säkerhetscertifikat. Certifikat och handlingar som hänför sig till skyddet av den marina miljön euro 3980 Bilaga 1 SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER, PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL SKYDDSÅTGÄRDER AVSEENDE FARTYGET OCH HAMNANLÄGGNING- EN SAMT PRESTATIONER I ANSLUTNING TILL MÖNSTRINGAR CERTIFIKAT OCH ANDRA

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller.

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller. Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:17.

Läs mer

ANVISNING FÖR TEORIPROV

ANVISNING FÖR TEORIPROV 1 (6) TRAFI/217025/03.04.03.01/2018 Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lag om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) 2 1

Läs mer

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som

Säkerheten på passagerarfartyg som används på inrikes resor och som 1 (6) Utfärdad: 26.6.2014 Träder i kraft: 1.8.2014 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 15 3 mom. och 18 1 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar och kraven på deras verksamhet

Förutsättningarna för auktorisering av serviceföretag för fartygs säkerhetsanordningar och kraven på deras verksamhet 1 (6) Utfärdad: 25.9.2015 Träder i kraft: 1.10.2015 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009), 83 Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

I Finland är det Trafikverket som upprätthåller fartygtrafikservicen, dvs. VTS-servicen.

I Finland är det Trafikverket som upprätthåller fartygtrafikservicen, dvs. VTS-servicen. MASTER'S GUIDE Fartygstrafikservice, VTS Bestämmelserna om fartygstrafikservicen finns i Lagen om fartygstrafikservice 623/2005 och i Statsrådets förordning om fartygstrafikservice 763/2005. DELTAGADE

Läs mer

Beslut 24.02.2012. UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Beslut 24.02.2012. UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Beslut OKM/10/531/2012 24.02.2012 Jakelussa mainituille Hänvisning Ärende UKM Tillstånd att ordna utbildning för grundläggande yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården Utkast 14.12.2015 Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015): 1 Yrkesbeteckningen

Läs mer

Tillgängligheten i järnvägssystemet

Tillgängligheten i järnvägssystemet 1 (5) Utfärdad: 18.12.2014 Träder i kraft: 1.1.2015 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare EU-förordning vars öppna punkter och specialfall föreskriften gäller: Kommissionens

Läs mer

ANSÖKAN OM LOTSDISPENS enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:88) om lotsning

ANSÖKAN OM LOTSDISPENS enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:88) om lotsning ANSÖKAN OM LOTSDISPENS enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:88) om lotsning Ny lotsdispens Förnyelse Dispens nr: Komplettering Dispens nr: SÖKANDE: Efternamn Förnamn Personnummer

Läs mer

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber företagscertifikat anläggning. Ver. 1.1

Robust fiber. Kravspecifikation. Robust fiber företagscertifikat anläggning. Ver. 1.1 Robust fiber Kravspecifikation Robust fiber företagscertifikat anläggning Ver. 1.1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Målgrupp... 3 1.3 Giltighetstid... 3 1.4 Utfärdande... 3 1.5

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter om sjöfartsskydd; beslutade den 22 juni 2004. Sjöfartsverket föreskriver följande med stöd av 3, 4 och 9 förordningen (2004:283) om sjöfartsskydd.

Läs mer

ELEKTRONISK RAPPORTERING TILL SJÖFARTSVERKET AV FARTYGSANLÖP, FARLIGT GODS, FARTYGSGENERERAT AVFALL, FARLEDSDEKLARATIONER OCH LOTSBESTÄLLNINGAR

ELEKTRONISK RAPPORTERING TILL SJÖFARTSVERKET AV FARTYGSANLÖP, FARLIGT GODS, FARTYGSGENERERAT AVFALL, FARLEDSDEKLARATIONER OCH LOTSBESTÄLLNINGAR ELEKTRONISK RAPPORTERING TILL SJÖFARTSVERKET AV FARTYGSANLÖP, FARLIGT GODS, FARTYGSGENERERAT AVFALL, FARLEDSDEKLARATIONER OCH LOTSBESTÄLLNINGAR Uppdaterad den 14 juni 2007 2005-01-01 Inledning Mot bakgrund

Läs mer

Gränsbevakningsväsendets luftfart

Gränsbevakningsväsendets luftfart utkast Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 19.8.2016 Träder i kraft: 25.8.2016 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 8, 33 och 57 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Upphäver

Läs mer

ANSÖKAN OM LOTSDISPENS enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:38) om lotsning

ANSÖKAN OM LOTSDISPENS enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:38) om lotsning ANSÖKAN OM LOTSDISPENS enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:38) om lotsning Ny lotsdispens Förnyelse Dispens nr: Komplettering Dispens nr: SÖKANDE: Efternamn Förnamn Personnummer

Läs mer

I Finland är det Trafikverket som upprätthåller fartygtrafikservicen, dvs. VTS-servicen.

I Finland är det Trafikverket som upprätthåller fartygtrafikservicen, dvs. VTS-servicen. 1 (5) BOTHIA VTS MASTER'S GUIDE Fartygstrafikservice, VTS Bestämmelserna om fartygstrafikservicen finns i Lagen om fartygstrafikservice 623/2005 och i Statsrådets förordning om fartygstrafikservice 763/2005.

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS XX:Y) om officiella veterinärer;

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2010 Utgiven i Helsingfors den 2 juli 2010 Nr 641 649 INNEHÅLL Nr Sidan 641 Lag om ändring av lagen om samhällstjänst... 2241 642 Lag om ändring av lagen om grundläggande utbildning...

Läs mer

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER

REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER REVISIONSNÄMNDEN FÖR DEN OFFENTLIGA FÖRVALTNINGEN OCH EKONOMIN ANVISNINGAR FÖR GODKÄNNANDE AV OCH TILLSYN ÖVER OFR-REVISORER Godkända i OFR-nämndens sammanträde den 28 januari 2009, 10 Förändringarna godkända

Läs mer

Begränsad radiotelefonistbehörighet och tillhörande språkkrav

Begränsad radiotelefonistbehörighet och tillhörande språkkrav 1 (6) Utfärdad: 14.11.2013 Rättsgrund: Träder i kraft: 29.11.2013 Giltighetstid: Tills vidare Luftfartslagen (1194/2009) 45, 78, 119 120 såsom 45, 119 120 ändrats genom lagen om ändring av luftfartslagen

Läs mer

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008.

RP 41/2008 rd. som yrkeskompetensen. Lagen avses träda i kraft den 10 september 2008. RP 41/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för lastbilsoch bussförare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan

Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan 1 (8) Version 2 Ändringar på s.7 Nya bestämmelser som rör yrkeshögskolan Regeringen har fattat beslut om ändringar i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (YHF), förordningen (2009:131) om utbildning

Läs mer

Anvisning om att hålla och bedöma prov för ADR-körtillstånd

Anvisning om att hålla och bedöma prov för ADR-körtillstånd Anvisning 1 (5) Utfärdad: 3.2.2012 Träder i kraft 10.2.2012 Giltighet: t.o.m. 30.6.2016 Rättslig grund Förordning om körtillstånd för förare av fordon som transporterar farliga ämnen 401/2011 Ändringsuppgifter:

Läs mer

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning

Pedagogiska studier för lärare svenskspråkig utbildning Pedagogiska studier för lärare 2018-2019 svenskspråkig utbildning vid Helsingfors universitet Viktigt! Guiden är menad för examensstuderande som har inlett sina studier 1.8.2017 eller senare, eller har

Läs mer

RP 207/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

RP 207/2016 rd. Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lotsningslagen och lagen om fartygstrafikservice PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lotsningslagen

Läs mer

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder

Motivering. Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare. 1. Bakgrund. 2. Förslag till åtgärder PROMEMORIA 2008-XX-XX Landskapsförordning om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Motivering 1. Bakgrund Europaparlamentets och rådet har antagit direktiv 2003/59/EG om grundläggande kompetens och

Läs mer

Ansökningsguide företagsekonom hotell- och restaurangadministratör Ingenjör maskinbefäl sjukskötare sjökapten systemvetare

Ansökningsguide företagsekonom hotell- och restaurangadministratör Ingenjör maskinbefäl sjukskötare sjökapten systemvetare www.ha.ax Ansökningsguide 2009 företagsekonom hotell- och restaurangadministratör Ingenjör maskinbefäl sjukskötare sjökapten systemvetare ANSÖKAN Ansökan görs på www.ha.ax/ansokan genom att skriva ut ansökningsblanketten

Läs mer

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 CERTIFIKAT FÖR MOTORSEGELFLVGARE

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 CERTIFIKAT FÖR MOTORSEGELFLVGARE .. LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHARTSFÖAVAL T NI!\ GEN F NNISH C Vie AVIATIO All1r.:JRITY 5.5.2009 PB 186, 01531 VANDA, FINLAND, tel. 358 (0)9 4250 11, fax 358 (0)9 4250 2898 www.l

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:965) om behörigheter för sjöpersonal; SFS 2002:643 Utkom från trycket den 2 juli 2002 utfärdad den 19 juni 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Nationella luftfartygs bemanning

Nationella luftfartygs bemanning utkast Luftfartsföreskrift 1 (8) Utfärdad: 11.4.2013 Träder i kraft: 12.4.2013 Rättsgrund: 60 i luftfartslagen (1194/2009) Giltighetstid: Tills vidare Ändringsinformation: Genom denna föreskrift upphävs

Läs mer

Bothnia VTS

Bothnia VTS 1 (6) MASTER S GUIDE Fartygstrafikservice, VTS Bestämmelserna om fartygstrafikservicen finns i Lagen om fartygstrafikservice 623/2005 och i Statsrådets förordningar om fartygstrafikservice 763/2005, 1798/2009,

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Maria Melchersson Tell ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2008:5) om segelflygarcertifikat;

Läs mer

Krav på språkkunskap inom luftfarten och bedömning av språkkunskap

Krav på språkkunskap inom luftfarten och bedömning av språkkunskap 1 (9) Utfärdad: 23.12.2016 Rättsgrund: Träder i kraft: 1.1.2017 Giltighetstid: Tills vidare Luftfartslagen (864/2014) 47 och 113 såsom 47 ändrats genom lagen om ändring av luftfartslagen (61/2016) Genomförd

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2003 Utgiven i Helsingfors den 31 december 2003 Nr 1306 1308 INNEHÅLL Nr Sidan 1306 Statsrådets förordning om Lotsverkets lotsningsavgifter... 4455 1307 Statsrådets förordning

Läs mer

Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet MHz

Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet MHz Kommunikationsverket 64 B/2018 M 1 (8) Föreskrift om auktion av nätkoncessioner på frekvensområdet 3410 3800 MHz Utfärdad i Helsingfors den xxxxxxx 2018 Kommunikationsverket har med stöd av 12 i lagen

Läs mer

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning FÖRESKRIFT 1 (1) 11.01.2018 OPH-54-2018 Anordnare av yrkesutbildning Giltighetstid: fr.o.m. 15.1.2018 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av: L 531/2017, 60 Upphäver Utbildningsstyrelsens

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:20) om utbildning och behörigheter för sjöpersonal; beslutade den 25 maj 2011. TSFS 2011:52 Utkom från trycket den

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 167/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om läkarundersökning av fartygspersonal Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU)

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) BESLUT 2006-12-14 UFV 2006/1972 Konsistoriet Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Uppsala universitet (AFUU) Med antagningsordning avses enligt 6 kap 3 högskoleförordningen (2006:1053),

Läs mer

SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER. Säkerhetscertifikat

SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER. Säkerhetscertifikat 4620 Bilaga 1 SJÖFARTSINSPEKTIONENS PRESTATIONER Säkerhetscertifikat Säkerhetscertifikat för passagerarfartyg Konstruktionssäkerhetscertifikat för lastfartyg Utrustningssäkerhetscertifikat för lastfartyg

Läs mer

YRKESEXAMENSSTIPENDIUM. för person som avlagt fristående examen

YRKESEXAMENSSTIPENDIUM. för person som avlagt fristående examen YRKESEXAMENSSTIPENDIUM för person som avlagt fristående examen Yrkesexamensstipendiet i korthet l för person som avlagt en yrkesinriktad fristående examen (yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 103/2011 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om fartygspersonal och säkerhetsorganisation för fartyg och lagen om fartygs tekniska säkerhet och säker

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION 29.11.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 314/41 REKOMMENDATIONER KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 22 november 2011 om erkännande av utbildningsanstalter och examinatorer för lokförare i enlighet

Läs mer

Certifikat och utbildning för AFIS-personal

Certifikat och utbildning för AFIS-personal Föreskrift 1 (13) TRAFI/8211/03.04.00.00/2013 Utfärdad: 16.8.2013 Träder i kraft: 1.9.2013 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Denna luftfartsföreskrift har utfärdats med stöd av 45, 46, 119 och 120

Läs mer

Språkexamensnämnderna, examinatorerna och testkonstruktörerna kan inte lämna examensgrunderna obeaktade eller avvika från dem.

Språkexamensnämnderna, examinatorerna och testkonstruktörerna kan inte lämna examensgrunderna obeaktade eller avvika från dem. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN DNR 24/011/2005 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas DATUM 30.9.2005 Giltighetstid fr.o.m. 1.10.2005 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av L 424/2003 10

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om officiella veterinärer; SJVFS

Läs mer

UTBILDNING FÖR BEGRÄNSAD RADIOTELEFONISTBEHÖRIGHET

UTBILDNING FÖR BEGRÄNSAD RADIOTELEFONISTBEHÖRIGHET LUO Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 22.5.2015 Träder i kraft: 25.5.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 71 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Med denna föreskrift

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best.

Post 1 av 1 träffar. Departement: Socialdepartementet. Utfärdad: Ändring införd: t.o.m. SFS 2018:900. Ikraft: överg.best. Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2014:67 /Rubriken upphör att gälla U:2018-07-01/ Förordning (2014:67) om bidrag till arbetsgivare för köp av arbetsplatsnära stöd för återgång

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 20 juli 2009. Ändringar införda t.o.m TSFS 2013:20.

Läs mer

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna

Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna UTBILDNINGSSTYRELSEN Redovisningstjänster BASUPPGIFTER/Gymnasieutbildning Beräkning av statsandelar för driftskostnaderna Situationen 20.9.2006 1. Kontaktuppgifter Utbildningsanordnare Utbildningsanordnarens

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler.

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler. Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Den 1 januari 2004 trädde lagen om skydd mot olyckor (LSO) i kraft och ersatte den tidigare Räddningstjänstlagen. Enligt lagen skall kommunen i brand- förebyggande syfte ansvara

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare

Giltighetstid: tills vidare 1 (5) Utfärdad: 15.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Rättsgrund: Körkortslag (386/2011) 35 37 och 40 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: - Förarutbildning INNEHÅLL

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 18.8.2011 BREVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR MOPED ELLER LÄTT FYRHJULING

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 18.8.2011 BREVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR MOPED ELLER LÄTT FYRHJULING Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 18.8.2011 BREVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR MOPED ELLER LÄTT FYRHJULING Innehåll Undervisningstillstånd...3 Ansökan...3 Beviljande...4

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev; beslutade den 20 juli 2016. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 20 luftfartsförordningen

Läs mer

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag

Uppdrag att göra en genomgång av regelverk m.m. i syfte att minska den administrativa bördan för företag 1 (6) Föreskriftsenheten Handläggare direkttelefon Ert datum Er beteckning Kristina Nilsson, 011-19 14 71 2003-10-20 N2003/6613/IR Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag att göra

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2007:11) om ackreditering av organ som certifierar personer Ändring införd t.o.m.

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

BILAGA Justitieministeriets rekommendation om beaktande av språkkunskaper vid anställning hos statliga myndigheter och domstolar

BILAGA Justitieministeriets rekommendation om beaktande av språkkunskaper vid anställning hos statliga myndigheter och domstolar JUSTITIEMINISTERIET 3/58/2005 JM 24.2.2005 Till ministerierna, justitiekanslersämbetet, domstolarna, ämbetsverk och inrättningar inom justitieministeriets förvaltningsområde Språklagen och lagen om de

Läs mer

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE 1 (8) Utfärdad: 10.10.2014 Träder i kraft: 14.10.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 45 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift från Trafiksäkerhetsverket

Läs mer

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen.

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen. EXAMENSORDNING FO R HO GSKOL LAN PA A A LAND 1 kap. Allmänna föreskrifter 1 Högskolan på Åland och dess uppgift Högskolan på Åland och dess uppgift framgår av Landskapslag om o Högskolan på Åland (2002:81)

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån PROTOKOLL Nummer 35 18.8.2016 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån Beslutande Föredragande Justerat Minister Mika Nordberg Byråchef Petra Bengts

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 9 juni 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2013:51. TSFS 2011:58 Konsoliderad elektronisk

Läs mer