Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i skolan ingen neddragning på personal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i skolan ingen neddragning på personal"

Transkript

1 PM Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i skolan ingen neddragning på personal Kunskapsresultaten faller och ojämlikheten ökar i den svenska skolan. Forskning visar att det enskilt viktigaste för elevernas skolresultat är att de möter skickliga och engagerade lärare som har förutsättningar att bedriva en bra undervisning. För att vända utvecklingen i skolan måste lärarna ha tid för sina elever både för de elever som behöver mer stöd för att nå målen i skolan och för dem som behöver mer stimulans. Lärartäthet är därmed ett viktigt kvalitetsmått för skolan. Ny statistik som presenteras idag visar att lärartätheten är lägre i vinstdrivande friskolekoncerner jämfört med kommunala skolor. I de största vinstdrivande skolkoncernerna kan det handla om mer än 40 procent fler elever per lärare. För eleverna innebär det mindre tid med en lärare och mindre stöd i skolarbetet. För lärarna medför det högre arbetsbelastning som rimligen går ut över kvaliteten i undervisningen och mindre tid för varje elev. Regeringen lovade att höja resultaten i skolan. Men verkligheten visar att deras svar på varje samhällsproblem att privatisera och sänka skatten inte har fungerat. Nu står de passiva och frånsäger sig allt ansvar för att skolan har förvandlats till en marknad där riskkapitalbolag söker största möjliga avkastning. Den totala summan som de sex största vinstdrivande grundskolekoncerner och de tio största fristående gymnasiekoncernerna inte lagt på lärare jämfört med rikssnittet i kommunala skolor uppgår till 659 miljoner kronor under ett år. Av dem är det 305 miljoner kronor som inte lagts på lärare i grundskolekoncernerna, och 354 miljoner som inte lagts på lärare i gymnasieskolkoncernerna. Grundskollärare i fristående skolor tjänar i genomsnitt också 500 kronor mindre än sina kollegor i kommunala grundskolor, och för gymnasielärare är skillnaden kronor i månaden 1. Baserat på att den löneskillnaden är den samma för ideella och vinstdrivande fristående grundskolor så uppgår skillnaden mellan de stora vinstdrivande skolkoncernerna och rikssnittet i kommunala skolor ytterligare nästan 1 Lärarförbundet Jobba i fristående skola = högre lön?

2 2(9) 100 miljoner kronor per år. Av de uteblivna lönekostnaderna står grundskolekoncernerna för 21 miljoner kronor, och gymnasieskolkoncernerna för 78 miljoner kronor. Därutöver är det möjligt att dessa stora vinstdrivande skolkoncerner ha hållit nere kostnaderna för annan skolpersonal än lärare, det går inte att utläsa av det material som RUT tagit fram. Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att vinstdrivande skolor skär ned på personal för att kunna göra vinst. Därför förtydligar vi nu våra bemanningskrav ytterligare genom att föreslå ett personalkostnadsmått. Måttet innebär att privata aktörer i välfärden inte ska kunna dra ned på personalkostnader i jämförelse med motsvarande verksamhet i kommuner och landsting. Jämförelser med motsvarande verksamheter ska utgå från den skolpeng som kommunen betalar och ta hänsyn till den resursfördelningsmodell för socioekonomiska skillnader, särskilda behov och liknande som kommunen tillämpar. För fristående skolor innebär det att de inte kan ha lägre personaltäthet eller lägre lönenivåer än motsvarande kommunala skolor. Personalkostnadsmåttet reglerar därmed på ett effektivt sätt möjligheterna för de vinstdrivande skolkoncernerna att göra stora vinster på bekostnad av kvaliteten.

3 3(9) Vinstdrivande grundskolor gör vinst genom att dra ned på antalet lärare Kostnaderna för lärare 2 motsvarar i genomsnitt 51,8 procent av kostnaderna för att driva en grundskola. Då är inte kostnaden för personal inom skolledning, administration, elevhälsa, lokalvård, eller skolmåltider inkluderad. Lönekostnader är den enskilt största utgiftsposten och att dra ned på antalet lärare och annan personal är därmed det lättaste sättet att hålla nere kostnaderna i en skola. Lärartäthet beräknas som antal elever per lärare, där antalet lärare är omräknade till heltidstjänster. Hösten 2013 var lärartätheten i kommunala grundskolor i genomsnitt 12,1 elever per lärare, vilket kan jämföras med 12,4 elever per lärare i de fristående grundskolorna när man räknar in såväl ideella som vinstdrivande. 3 Vi kan nu för första gången någonsin redovisa hur mycket de vinstdrivande fristående skolorna drar ned på antalet lärare. Vi har bett Riksdagens utredningstjänst RUT att kartlägga lärartätheten i de vinstdrivande grundskolekoncernerna. Utredningstjänsten har fått uppgifter om de fristående grundskolornas koncerntillhörighet i augusti 2013 från Skolinspektionen, som i sin tur fått uppgifterna från UC. Till dessa uppgifter har SCB:s skolstatistisk matchat på uppgifter om lärare/ helårstjänster och elever, tillgängliga maj 2014, avseende hösten Därefter har utredningstjänsten beräknat antal elever per lärare för de toppkoncerner som har fler än 5 skolor. Vi redovisar i den här granskningen lärartätheten de stora vinstdrivande grundskolekoncernerna, det vill säga alla bolag som har mer än 500 elever i sin verksamhet. Tabell 1. Grundskolekoncerner läsåret 2013/14 redovisat efter toppkoncern och dotterbolag/närmaste moderbolag Toppkoncern Dotterbolag/Närmaste moderbolag Antal skolor Antal elever Lärartäthet (elever per lärare) Magnora Kunskapsskolan ,0 Education Sweden Internationella Engelska Skolan i Sverige Internationella Engelska Skolan i Sverige ,7 Svensk Utbildning P-PY 2009 HOLDING ,4 2 Främst lönekostnader, för samtliga läro- och timplanebundna aktiviteter samt lönekostnader för lärare under tid för kompetensutveckling och lönekostnader för ev. vikarie. 3 Riksdagens utredningstjänst, Dnr. 2014:755

4 4(9) Svensk Utbildning Karl-Oskar Utbildning VITTRAGYMNASIET ,4 Karl-Oskar Utbildning ,4 Cibenon CIBENON ,0 Källa: UC via Skolinspektionen augusti 2013 och SCB:s skolstatistik maj 2014 I grundskolan har fristående skolor 4 i genomsnitt 2,5 procent fler elever per lärare än vad kommunala skolor har. De stora vinstdrivande fristående grundskolorna har i genomsnitt 25,6 procent fler elever per lärare än kommunala grundskolor. I de stora vinstdrivande koncerner som har dragit ned antalet lärare som mest antalet elever per lärare är 40 procent fler. Tabell 2. Lärartäthet i grundskolan, läsåret 2013/14. Huvudman Lärartäthet (antal elever per lärare/heltidstjänst) Skillnad i procent jämfört med kommunala skolor Kommunala 12,1 - Fristående, såväl 12,4 + 2,5 % vinstdrivande som ideella Fristående skolor, enbart 15,2 + 25,6 % vinstdrivande Källor: Skolverket. Statistik. Gymnasieskolan. Personal. Del av tabell 4A. UC via Skolinspektionen augusti 2013, Skolverket 2013 och SCB:s skolstatistik maj Såväl vinstdrivande som ideella fristående skolor.

5 5(9) Vinstdrivande gymnasieskolor gör vinst genom att dra ned på antalet lärare Kostnaderna för lärare 5 motsvarar i genomsnitt 47,6 procent av kostnaderna för att driva en gymnasieskola. Då är inte kostnaden för personal inom skolledning, administration, elevhälsa, lokalvård, eller skolmåltider inkluderad. Lönekostnader är den enskilt största utgiftsposten och att dra ned på antalet lärare och annan personal är därmed det lättaste sättet att hålla nere kostnaderna i en skola. Vi kan nu för första gången någonsin redovisa hur mycket som de vinstdrivande fristående skolkoncernerna drar ned på antalet lärare. Vi har bett Riksdagens utredningstjänst, RUT, att kartlägga lärartätheten i de vinstdrivande gymnasiekoncernerna. Utredningstjänsten har fått uppgifter om de fristående gymnasieskolornas koncerntillhörighet i augusti 2013 från Skolinspektionen, som i sin tur fått uppgifterna från UC. Till dessa uppgifter har SCB:s skolstatistisk matchat på uppgifter om lärare/ helårstjänster och elever, tillgängliga maj 2014, avseende hösten Därefter har utredningstjänsten beräknat antal elever per lärare för de toppkoncerner som har fler än 5 skolor. Vi redovisar i den här granskningen lärartätheten de stora vinstdrivande gymnasieskolkoncernerna, det vill säga alla bolag som har mer än 500 elever i sin verksamhet. Tabell 3. Gymnasiekoncerner läsåret 2013/14 redovisat efter toppkoncern och dotterbolag Toppkoncern Dotterbolag Antal skolor Antal elever Lärartäthet (elever per lärare) Inter IKEA Investments Hermods Group ,8 Magnora Kunskapsskolan ,7 Education Sweden Svensk Utbildning ACM ,1 ThorénGruppen ThorénGruppen ,6 Jensen Group Jensen Group ,4 Re Education Holding PPS Power Planning ,9 System Lärande i Östergötland Lärande i Östergötland ,5 5 Främst lönekostnader, för samtliga läro- och timplanebundna aktiviteter samt lönekostnader för lärare under tid för kompetensutveckling och lönekostnader för ev. vikarie.

6 6(9) Förvaltnings Förvaltnings Svensk Utbildning ANEW Learning ,2 Svensk Utbildning Didaktus ,8 Vindora Holding Vindora Utbildning ,3 Källa: UC via Skolinspektionen augusti 2013 och SCB:s skolstatistik maj 2014 I gymnasieskolan har fristående skolor 6 i genomsnitt 17 procent fler elever per lärare än vad kommunala skolor har. Vinstdrivande fristående gymnasieskolor har i genomsnitt nära 25 procent fler elever per lärare än kommunala gymnasieskolor. I de stora vinstdrivande koncerner som har dragit ned antalet lärare som mest, är antalet elever per lärare så många som 43,5 procent fler. Tabell 4. Lärartäthet i gymnasieskolan, läsåret 2013/14. Huvudman Lärartäthet (antal elever per lärare/heltidstjänst) Skillnad i procent jämfört med kommunala skolor Kommunala 11,7 - Fristående, såväl 13,7 + 17,0 % vinstdrivande som ideella Fristående skolor, enbart 14,6 + 24,8 % vinstdrivande Källor: Skolverket. Statistik. Gymnasieskolan. Personal. Del av tabell 4A. UC via Skolinspektionen augusti 2013, Skolverket 2013 och SCB:s skolstatistik maj Såväl vinstdrivande som ideella friskolor.

7 7(9) Nationella kvalitetslagar Offentlig finansierad välfärd är inte någon vanlig marknad. För att nå de mål vi gemensamt har satt upp för välfärden måste det ställas högre krav. Våra nationella kvalitetslagar innebär ett nytt regelverk för välfärden som sätter människa framför vinst. Kvalitetslagarna reglerar hela den offentligt finansierade välfärden och ställer tydliga krav på privata utförare innan de får etablera sig i välfärden (1) och när de är etablerade (2). Det finns också ett antal krav som enbart berör fristående skolor (3). 1. Tydliga krav innan privata utförare får etablera sig i välfärden Kraven för att privata aktörer ska få etablera sig inom välfärden ska skärpas. Medborgarnas behov och det som fungerar lokalt ska vara utgångspunkten för etableringar. Vi Socialdemokrater föreslår att följande krav ska gälla innan en verksamhet etableras: Kompetens, seriositet och långsiktighet hos ägarna ska vara krav för att få tillstånd att starta nya välfärdsverksamheter. Långsiktighet ska definieras som 10 år. Riskkapitalbolag är inte önskvärda i välfärden. Vid varje ägarbyte ska tillstånd prövas på nytt. Lex Serafen: en lagstiftning om investeringsskydd för att stoppa att skattefinansierad verksamhet säljs ut till privata ägare till underpris. Kommuner ska kunna rikta upphandlingar och valfrihetssystem inom välfärden till enbart privata, kooperativa och ideella aktörer som inte drivs i vinstsyfte. Stopp för tvångsprivatiseringar. Det ska vara de lokalt folkvalda som avgör om kommunal eller landstingskommunal/regional verksamhet ska privatiseras inte staten. Företagens etableringsrätt ska avskaffas inom Lagen om valfrihetssystem (LOV) och i skola och förskola. Innan en fristående skola får etablera sig ska de ha tillstånd av Skolinspektionen och ett samverkansavtal med den kommun som den etablerar sig i.

8 8(9) 2. Skärpta krav på fristående skolor Vi Socialdemokrater föreslår att följande krav ska gälla för fristående skolor: Krav på att utbildning skrivs in som syfte i alla friskoleföretags bolagsordning. Enligt den svenska aktiebolagslagen är vinst och vinstutdelning till ägarna ett aktiebolagssyfte så länge något annat inte skrivs in i bolagsordningen. Att skriva in utbildning som syfte i bolagsordningen innebär att utbildning är bolagets främsta uppdrag. Det ska ställas nya krav på de fristående skolorna som innebär att de måste bidra till ökad social sammanhållning inte ökad skolsegregation om de ska få tillstånd att etablera sig. Vid ansökan om att etablera en ny fristående skola ska ett samverkansavtal upprättas mellan den fristående skolan och kommunen där skolans geografiska placering, profil och elevsammansättning samt hur etableringen väntas bidra till minskad skolsegregation beskrivs. Efter misskötsel med antagningen ska de fristående skolorna fråntas rätten att sköta antagningen till den egna skolan. I stället ska kommunerna sköta antagningen till alla skolor. Kostnader för kommunerna ska bekostas av de fristående skolorna. 3. Tydliga krav och insyn när privata utförare är etablerade i välfärden Vi ska ställa samma krav på all välfärd som vi betalar för gemensamt, vare sig det gäller offentligt eller privat utförd verksamhet. För att de mål vi har för välfärden ska kunna följas upp krävs bättre insyn i välfärdsföretagens verksamhet och ekonomi man ska kunna veta vad skattepengarna går till. Vi vill förtydliga och stärka den rätt som kommuner och landsting redan har att hålla inne ersättning, kräva vite och även stänga verksamheter som inte skärper sig. Kraven behöver framgå av avtalen med utförarna och insynen i företagen behöver vara så god att det blir möjligt att följa upp kraven. Vi Socialdemokrater föreslår att följande krav ska gälla när en verksamhet är etablerad: Insyn: samma offentlighetsprincip och meddelarfrihet ska gälla för privata aktörer och deras anställda som verkar inom den skattefinansierade välfärden som för offentliga aktörer.

9 9(9) Öppna böcker: där varje enskild vårdcentral, skola eller motsvarande tydligt redovisar sin ekonomi. Redovisning ska ske på både koncern och enhetsnivå så att man inte kan gömma undan uppgifter i en stor koncern. Och i dag förtydligar vi våra bemanningskrav ytterligare genom att föreslå ett personalkostnadsmått: Personalkostnadsmått: privata aktörer ska inte kunna dra ned på personalkostnader i jämförelse med motsvarande verksamhet i kommuner och landsting.

Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i välfärden: krav på bemanning

Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i välfärden: krav på bemanning 2014-03-20 PM Höj kvaliteten och stoppa vinstjakten i välfärden: krav på bemanning 1. Krav på bemanning i välfärden: Personaltäthet/personalkostnader och andra kvalitetsrelaterade kostnader ska regleras

Läs mer

VÅRA SKATTEMEDEL SKA GÅ TILL VÄLFÄRD

VÅRA SKATTEMEDEL SKA GÅ TILL VÄLFÄRD VÅRA SKATTEMEDEL SKA GÅ TILL VÄLFÄRD - INTE STORA VINSTER BRA VÅRD FÖRE SKATTESÄNKNINGAR OCH PRIVATISERINGAR RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (7) EN

Läs mer

HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN

HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN HÖGRE SKOLRESULTAT STOPP FÖR VINSTJAKTEN STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON 28 AUGUSTI 2014 VI PRIORITERAR INVESTERINGAR I SKOLAN I varje budget har vi prioriterat mer resurser till skolan för en jämlik

Läs mer

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden

Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Nationella kvalitetslagar - för ordning och reda i välfärden Socialdemokraternas utredningsarbete En referensgrupp tillsattes den 1 juni 2012 Referensgruppen har haft träffat akademiker, anställda, utförare

Läs mer

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden

DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG. en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden DE FÅR BETALA PRISET FÖR SVERIGE- DEMOKRATERNAS HÖGERSVÄNG en rapport om hur vinstjakten drabbar de som arbetar i välfärden De får betala priset för Sverigedemokraternas högersväng - en rapport om hur

Läs mer

Vår gemensamma syn på vinst i välfärden

Vår gemensamma syn på vinst i välfärden Vår gemensamma syn på vinst i välfärden Välfärdens, inklusive skolans, verksamheter är ingen marknad. Vi är inte konsumenter i förhållande till välfärden, vi är medborgare. Socialdemokraterna, Miljöpartiet

Läs mer

AcadeMedias. Frågor om samhällsuppdrag

AcadeMedias. Frågor om samhällsuppdrag Lektion 13 AcadeMedias Frågor om samhällsuppdrag allt möjligt 2 LEKTION 3 FRÅGOR OM ALLT MÖJLIGT Välkända argument Många har åsikter om friskolor. En del påståenden är rena myter, andra bygger på gammal

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön?

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön? Perspektiv på lärarlöner, del 11 Jobba i fristående skola = högre lön? Dags att satsa på lärarna i fristående skolor Lärarförbundet har under lång tid visat att lärarnas löner halkar efter. Vi har också

Läs mer

Ökat statligt ansvar för en jämlik skola

Ökat statligt ansvar för en jämlik skola 2014-06-18 PM Ökat statligt ansvar för en jämlik skola En jämlik kunskapsskola Socialdemokratins fokus är att skapa en jämlik skola med höga kunskaper och bildning. Skolan är hjärtat i det jämlika samhället,

Läs mer

Fakta om Friskolor. - mars 2014. (Preliminär version)

Fakta om Friskolor. - mars 2014. (Preliminär version) Fakta om Friskolor - mars 2014 (Preliminär version) Hur ser friskolesektorn ut egentligen? Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Vilka

Läs mer

Privata investeringar i friskolor

Privata investeringar i friskolor Privata investeringar i friskolor Slutsatser Den ackumulerade vinsten under perioden 2006-2010 var närmare 820 miljoner Extern finansiering via upplåning uppgick till omkring 670 miljoner Nyemissioner

Läs mer

Fakta om friskolor Maj 2014

Fakta om friskolor Maj 2014 Fakta om friskolor Maj 2014 Hur ser friskolesektorn ut egentligen? Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Hur ser det ut med antalet elever

Läs mer

Aktiebolagsskolorna. Vinsterna, ägarna, dina skattepengar. 15/09/2010 Florencia Rovira Torres 1

Aktiebolagsskolorna. Vinsterna, ägarna, dina skattepengar. 15/09/2010 Florencia Rovira Torres 1 Aktiebolagsskolorna Vinsterna, ägarna, dina skattepengar 1 Friskolor lite siffror På tio år Gymnasieskolor x 6 = 485 Grundskolor x 2 = 709 162 000 elever 2 Olika ägandeformer Stiftelser Föreningar Aktiebolag

Läs mer

Lärarnas Riksförbund kräver insatser för att stoppa skolans dränering på resurser

Lärarnas Riksförbund kräver insatser för att stoppa skolans dränering på resurser Lärarnas Riksförbund kräver insatser för att stoppa skolans dränering på resurser Rapport från Lärarnas Riksförbund Lärarnas Riksförbund kräver insatser för att stoppa skolans dränering på resurser Lärarnas

Läs mer

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477 Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2017 Diarienummer: 2018:01477 Skolverket Rapport 1 (15) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Prisutvecklingen... 3 Totala kostnader för skolväsendet

Läs mer

UC:s studie Fristående grundskolor

UC:s studie Fristående grundskolor UC:s studie Fristående grundskolor Analysen utgår från en lista över huvudmän (AB) för fristående grundskolor i Sverige läsåret 2012-13. Totalt 273 st företag. Källa: Skolinspektionen Vi har valt att fokusera

Läs mer

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön?

Perspektiv på lärarlöner, del 11. Jobba i fristående skola = högre lön? Perspektiv på lärarlöner, del 11 Jobba i fristående skola = högre lön? Dags att satsa på lärarna i fristående skolor Lärarförbundet har under lång tid visat att lärarnas löner halkar efter. Vi har också

Läs mer

Fakta om friskolor Februari 2015

Fakta om friskolor Februari 2015 Fakta om friskolor Februari 2015 Hur ser friskolesektorn ut egentligen? Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Hur ser det ut med antalet

Läs mer

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat

Stockholm av 10 elever går i skolor med försämrade resultat Stockholm 2013-04-30 6 av 10 elever går i skolor med försämrade resultat 2 (8) 6 av 10 svenska elever går i skolor som försämrat sina resultat sedan 2006 59 procent av Sveriges elever går i grundskolor

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15138 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) En skola att lita på

Motion till riksdagen: 2014/15138 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) En skola att lita på Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15138 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) En skola att lita på 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Syfte Säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för, och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet

Läs mer

Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden avslår nämndinitiativet.

Förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden avslår nämndinitiativet. Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-08-19 Dnr: 2013/2079-BaUN- 616 Barn- och ungdomsnämnden Beslut- hantering av nämndinitativ- Möjliggör

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 1 (16) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2014. Uppgifter som redovisas är bland annat kostnader

Läs mer

Ansökningar om att starta eller utöka fristående skola inför läsåret 2015/16

Ansökningar om att starta eller utöka fristående skola inför läsåret 2015/16 1 (8) Ansökningar om att starta eller utöka fristående skola inför läsåret 2015/16 Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Lön i privata och kommunala skolor

Lön i privata och kommunala skolor PM Till Från Datum Angående Namn mottagare Almega Arbetsgivarsamverkan Datum Lön i friskolor Lön i privata och kommunala skolor Denna PM syftar till att bemöta påståenden om att privata skolor har lägre

Läs mer

Beslut om ansökningar att starta fristående skola - läsåret 2014/15

Beslut om ansökningar att starta fristående skola - läsåret 2014/15 1 (6) Beslut om ansökningar att starta fristående skola - läsåret 2014/15 Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Med låg kvalitet som affärsidé - en studie av skolkoncernen Praktiska

Med låg kvalitet som affärsidé - en studie av skolkoncernen Praktiska Med låg kvalitet som affärsidé - en studie av skolkoncernen Praktiska Sten Svensson Katalys Nätverket för en likvärdig skola 2016-11-18 Tre inriktningar privata skolföretag 1. Företag som valt att specialisera

Läs mer

Grupparbete Jobbet och samhället

Grupparbete Jobbet och samhället Grupparbete Jobbet och samhället Utgå från det parti/partier just din grupp har blivit tilldelat. Fundera över följande frågor: 1. Hur vill ditt parti att eventuellt överskott i välfärden ska användas?

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 13 december 2017, 103. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 13 december 2017, 103. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 13 december 2017, 103. Dnr BUN2017.0523 Innehåll 2 (5) 1 Inledning och syfte Resursfördelningsmodellens syfte är att beskriva hur ekonomiska

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Uppdateringar av den här rapporten görs löpande.

Uppdateringar av den här rapporten görs löpande. Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Hur ser det ut med antalet elever och deras resultat? Vilka äger friskolorna och vilka arbetar där?

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 PM Förskole- och grundskolestatistik 1 (14) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2016. Uppgifter som

Läs mer

Remissvar gällande SOU 2016:66 Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor

Remissvar gällande SOU 2016:66 Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor Till Utbildningsdepartementet Remissvar gällande SOU 2016:66 Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor Idéburna skolors riksförbund avger här sitt svar på Skolkostnadsutredningens förslag. Utredningens

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Fler lärare istället för vinster i skolan. Om skillnader mellan fristående och kommunala grundskolor och vägen till bättre utbildning

Fler lärare istället för vinster i skolan. Om skillnader mellan fristående och kommunala grundskolor och vägen till bättre utbildning Fler lärare istället för vinster i skolan Om skillnader mellan fristående och kommunala grundskolor och vägen till bättre utbildning Vänsterpartiet Storstockholm Mars 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1686. Friskolor och friskoleetableringar. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:1686. Friskolor och friskoleetableringar. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:1686 av Stefan Jakobsson m.fl. (SD) Friskolor och friskoleetableringar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Till statsrådet Maria Arnholm, Utbildningsdepartementet Angående Kommittédirektiv för Ett stärkt självständigt civilsamhälle (Dir 2014:40)

Till statsrådet Maria Arnholm, Utbildningsdepartementet Angående Kommittédirektiv för Ett stärkt självständigt civilsamhälle (Dir 2014:40) 2014-04-25 IdéburnaSkolors RIKSFÖRBUND Till statsrådet Maria Arnholm, Utbildningsdepartementet Angående Kommittédirektiv för Ett stärkt självständigt civilsamhälle (Dir 2014:40) IdéburnaSkolors RIKSFÖRBUND

Läs mer

Friskolornas ägare. Sida 1 (6)

Friskolornas ägare. Sida 1 (6) Sida 1 (6) Friskolornas ägare Nedan finns en sammanställning av hur ägarbilden ser ut per 2018-02-22 för de friskolor som har fler än 5 skolenheter inom grund- och gymnasieskolan. Utöver dessa finns det,

Läs mer

Uppdateringar av den här rapporten görs löpande.

Uppdateringar av den här rapporten görs löpande. Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Hur ser det ut med antalet elever och deras resultat? Vilka äger friskolorna och vilka arbetar där?

Läs mer

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN

Resursfördelningsmodell. Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN Resursfördelningsmodell Beslutad av Barn och utbildningsnämnden 11 december 2018, 129/18. Dnr BUN2018.0892 Innehåll 1 Syfte och principer för resursfördelning... 3 2 Generell resurstilldelning... 3 2.1

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Utredningens bedrivande Expertgrupp Två referensgrupper en för skola och en vård och omsorg Utredningen ska bedrivas utåtriktat Huvudbetänkande 1 november 2016 Slutbetänkande

Läs mer

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD

Lärarlönelyftet. PISA-resultat, poäng, år 2000-2012. Källa: Skolverket/OECD Lärarlönelyftet Nyckeln för att vända utvecklingen i den svenska skolan är skickliga och engagerade lärare. Regeringen kommer därför att investera 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft. Syftet är

Läs mer

Uppdateringar av den här rapporten görs löpande.

Uppdateringar av den här rapporten görs löpande. Som förbund för Sveriges fristående förskolor och skolor får vi ofta frågor om hur vår bransch ser ut. Hur ser det ut med antalet elever och deras resultat? Vilka äger friskolorna och vilka arbetar där?

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr44-2016:11148 Jensen education college AB Org.nr. 556635-8759 anna.wigerjensen@jenseneducation.se mats.rosen@jenseneducation.se Rektorn vid JENSEN Gymnasium Norra filip.jornefelt@jenseneducation.se

Läs mer

AcadeMedias. Så etableras samhällsuppdrag

AcadeMedias. Så etableras samhällsuppdrag Lektion 12 AcadeMedias Så etableras samhällsuppdrag en friskola 2 LEKTION 2 SÅ ETABLERAS EN FRISKOLA Idén och viljan Oavsett om man, som i AcadeMedias fall, redan driver ett antal friskolor eller om man

Läs mer

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9.

Åldersintervall för förskolan är 1-3 år och 4-5 år. Åldersintervall för grundskolan är förskoleklass åk 3, åk 4 6 och åk 7 9. Resursfördelningsmodellens syfte är att beskriva hur ekonomiska resurser fördelas till enheterna inom förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola. Utöver dessa verksamheter finns det ett antal anslagsfinansierade

Läs mer

Förklaring till variablerna som använts i sammanställningen

Förklaring till variablerna som använts i sammanställningen Förklaring till variablerna som använts i sammanställningen Elevresultatvariabler Rapportvariabel: Andel godkända i åk 6 Använd variabel: Andel (%) som erhållit godkänt betyg på nationella proven i årskurs

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv

Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Ungas attityder till privat välfärd Undersökning för Svenskt Näringsliv Underlag Om undersökningen Cirka 20 frågor har ställts till gruppen unga svenskar 15 25 år, som har hittats via registret PAR Konsument.

Läs mer

ordning och reda i välfärden

ordning och reda i välfärden i ordning och reda i välfärden Innehållsförteckning ORDNING OCH REDA I VÄLFÄRDEN... 3 UI1 Utlåtande ordning och reda i välfärden... 4 ORDNING OCH REDA I VÄLFÄRDEN Partistyrelsens utlåtande över motionerna

Läs mer

Nytt nationellt informationssystem (jämförelsesajt) GR skolkvalitetnätverket 3 februari 2014

Nytt nationellt informationssystem (jämförelsesajt) GR skolkvalitetnätverket 3 februari 2014 Nytt nationellt informationssystem (jämförelsesajt) GR skolkvalitetnätverket 3 februari 2014 Ny rapport från Skolverket Redovisning av uppdrag om vilka uppgifter som ska redovisas i ett nytt informationssystem

Läs mer

Remiss - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Ärendenr 2016/

Remiss - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Ärendenr 2016/ 42 Remiss - Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Ärendenr 2016/1612-1.2.3.7 Kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ställa

Läs mer

Program för mål och uppföljning av privata utförare

Program för mål och uppföljning av privata utförare Styrande dokument Senast ändrad 2015-09-15 Program för mål och uppföljning av privata utförare Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Utvecklingsenheten Dokumentnamn Program för mål och uppföljning

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Dnr KS Styrdokument Dokumenttyp: Program Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-08-30 Ansvarig: Bitr. Kommundirektör Revideras: Vart 4:e år, 2:a året i mandatperioden Följas upp: Årligen Program

Läs mer

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart.

Socialnämndens beslut. 3. Paragrafen justeras omedelbart. Sida 10 (37) 5 Framtidens valfrihetssystem inom socialtjänsten Svar på remiss från kommunstyrelsen av betänkande av utredningen om framtida valfrihetssystem inom socialtjänsten, SOU 2014:2 Dnr 1.6-61/2014

Läs mer

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola

2014-03-12. Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2014-03-12 Läsa in gymnasiet på folkhögskola 2 (5) Sammanfattning Efterfrågan på utbildad arbetskraft växer och en gymnasieutbildning har blivit en förutsättning för att klara sig på arbetsmarknaden. Därför

Läs mer

Taxa för godkännande av fristående förskolor

Taxa för godkännande av fristående förskolor PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 118 Dnr KS/2019:246-100 2019-05-29 1/2 Taxa för godkännande av fristående förskolor Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta styrdokument

Läs mer

Försäkringsbrev. Datum 2016-01-13. Utbildningsföretag inkl. bemannings- och omställningsföretag.

Försäkringsbrev. Datum 2016-01-13. Utbildningsföretag inkl. bemannings- och omställningsföretag. 1 (5) Försäkringstid 2016-01-01 -- 2016-12-31 Årspremie kr 1 717 411 Organisationsnummer 556806-1369 Premie att betala SEK 1 717 411 Mäklare: Söderberg & Partners (risk), Anders Lindström, tfn 08-451 50

Läs mer

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program. Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Program Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Diarienummer:

Läs mer

V501 Kommittémotion. 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör

V501 Kommittémotion. 2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:265 av Daniel Riazat m.fl. (V) Gymnasieskolan Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma

Läs mer

5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med

5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:100 av Daniel Riazat m.fl. (V) Förskolan 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återkomma med förslag

Läs mer

Privata aktörer inom förskola och skola

Privata aktörer inom förskola och skola RAPPORT 410 2014 Privata aktörer inom förskola och skola En nationell kartläggning av enskilda huvudmän och ägare Privata aktörer inom förskola och skola En nationell kartläggning av enskilda huvudmän

Läs mer

Friskolehistorik och friskolefakta

Friskolehistorik och friskolefakta Sida 1 (6) Friskolehistorik och friskolefakta Hur ser Friskolesverige egentligen ut? Den svenska friskolereformen beslutades för 25 år sedan. Trots att friskolor nu funnit i över 25 år så går debattens

Läs mer

Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2009

Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2009 1 (21) Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2009 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2009. Uppgifter som redovisas är bland

Läs mer

Motion till riksdagen 2016/17:1988 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V)

Motion till riksdagen 2016/17:1988 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Partimotion V500 Motion till riksdagen 2016/17:1988 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) För en likvärdig skola Innehåll Förslag till riksdagsbeslut 1 För en likvärdig skola 2 Vinstdrivande friskolor 3 Förändra

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Kostnader för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning 2012

Kostnader för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning 2012 1 (16) Kostnader för förskola, fritidshem, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning 2012 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2012. Uppgifter som redovisas

Läs mer

Jesper Sennertoft. Ewa Bohlin. Gull-Britt Jönsson. Kiriakos Backis

Jesper Sennertoft. Ewa Bohlin. Gull-Britt Jönsson. Kiriakos Backis Alla skolor ska vara bra skolor, och alla barn och ungdomar ska få en god och likvärdig utbildning. Vi betalar skolan tillsammans för att alla unga ska få del av samma höga utbildningskvalitet. Det är

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-26 Mer kunskap bygger Sverige starkt Svensk utbildning ska hålla hög kvalitet och vara tillgänglig

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinje för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

RIKTLINJER. Riktlinje för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare RIKTLINJER Riktlinje för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinje angående tillsyn av privata utförare Diarienummer: KS/2018:644 Beslutas

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Program för mål och uppföljning av privata utförare för mandatperioden 2015-2108 Antaget av fullmäktige 2016-09-15, 104, Dnr 2016/0042 KS.103 Innehållsförteckning 1. Lagstiftningen samt dess syfte och

Läs mer

Stort stöd för rätten att välja skola

Stort stöd för rätten att välja skola Stort stöd för rätten att välja skola Anser du att det är rätt eller fel att man kan välja vilken grund- eller gymnasieskola barnen ska gå i? Samtliga 8 Man 8 Kvinna 8- år - år 8 - år 8 - år 8 - tkr/år

Läs mer

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter

Socialdemokraternas. skattechock. mot ungas jobb. Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Socialdemokraternas skattechock mot ungas jobb Minst 64 000 heltidsjobb hotas av de rödgrönas höjda arbetsgivaravgifter Inledning Den rödgröna oppositionens förslag om höjda arbetsgivaravgifter för unga

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2010

Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2010 1 (19) Kostnader för förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning 2010 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2010. Uppgifter som redovisas är bland

Läs mer

Sveriges bästa skolkommun 2014

Sveriges bästa skolkommun 2014 2014-08-29 Lars Ullén Utredare Yrke och villkor Bakgrunds-PM Sveriges bästa skolkommun 2014 Att satsa på skolan är en oöverträffat god investering för framtiden. Genom att utse Sveriges bästa skolkommun

Läs mer

Vinst, valfrihet och kvalitet

Vinst, valfrihet och kvalitet Socialdemokraterna Vinst, valfrihet och kvalitet en analys av dagens välfärd 2 (22) Innehåll Inledning och sammanfattning...3 Vinster och välfärd i Sverige en bakgrund...4 Regler kring välfärd i Sverige...4

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

En skola och utbildning som främjar social rörlighet

En skola och utbildning som främjar social rörlighet Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2836 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En skola och utbildning som främjar social rörlighet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

En välfärd fri från kommersiella intressen

En välfärd fri från kommersiella intressen En välfärd fri från kommersiella intressen Vänsterpartiet 2012 Innehåll Sammanfattning 3 Därför blir välfärden bättre om den avkommersialiseras 4 Välfärden ska fördelas efter behov, inte efter lönsamhet

Läs mer

Ansökningar om att starta fristående skola, läsåret 2016/17

Ansökningar om att starta fristående skola, läsåret 2016/17 Ansökningar om att starta fristående skola, läsåret 2016/17 Rekordfå ansökningar om fristående skola Antalet ansökningar till Skolinspektionen om att få starta eller utöka fristående skola inför hösten

Läs mer

Ökad insyn i välfärden

Ökad insyn i välfärden Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (8) 2017-01-05 Handläggare Peter Alexanderson Telefon: 08-508 33 714 Johan Adolfsson Telefon: 508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Enheten för politikutveckling och studier. Argumentationshandledning

Enheten för politikutveckling och studier. Argumentationshandledning 2013-04 Enheten för politikutveckling och studier Argumentationshandledning Vänsterpartiet 2013 Att sätta dagordningen och nå ut Att motverka vinster i välfärden har varit en framgångsrik och prioriterad

Läs mer

Privata företag inom skola, vård och omsorg i de nordiska länderna en översikt

Privata företag inom skola, vård och omsorg i de nordiska länderna en översikt Anders Morin December 2012 Privata företag inom skola, vård och omsorg i de nordiska länderna en översikt En rapport från Framtidens vård, skola, omsorg För att kunna fortsätta utveckla välfärden krävs

Läs mer

Kära Framtid, i Skaraborg. En rapport om vad Socialdemokraternas Valmanifest betyder för Skaraborg

Kära Framtid, i Skaraborg. En rapport om vad Socialdemokraternas Valmanifest betyder för Skaraborg Kära Framtid, i Skaraborg En rapport om vad Socialdemokraternas Valmanifest betyder för Skaraborg Socialdemokratisk politik för framtidens Skaraborg Socialdemokraterna presenterade i förra veckan sitt

Läs mer

Hur många elever berörs av ett vinstförbud i skolan?

Hur många elever berörs av ett vinstförbud i skolan? Hur många elever berörs av ett vinstförbud i skolan? Frågan om ett eventuellt vinstförbud för privata aktörer i välfärden är en fråga som kommer att diskuteras under Socialdemokraternas partikongress den

Läs mer

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen

Välfärdsutredningen. Ilmar Reepalu Särskild utredare. Foto: Lauri Roktko/Folio. Välfärdsutredningen Ilmar Reepalu Särskild utredare Foto: Lauri Roktko/Folio har haft ett stort uppdrag Skattemedel avsedda för välfärden ska användas i välfärden Förslag i SOU 2016:78 Ordning och reda i välfärden Slutbetänkande

Läs mer

Kvalitet före driftsform

Kvalitet före driftsform Kvalitet före driftsform - Ett program för valmöjligheter med ansvar för framtiden Socialdemokraterna i Haninge, Handenterminalen 3 plan 8 136 40 Haninge. Tel 745 40 74 socialdemokraterna.haninge@telia.com

Läs mer

När det gäller mottagande till utbildning finns regler om mottagande i första hand i 15 kap. 43 skollagen. Där anges följande.

När det gäller mottagande till utbildning finns regler om mottagande i första hand i 15 kap. 43 skollagen. Där anges följande. Promemoria Hellstadius Utbildning & Rådgivning AB 2013-11-25 Kommunförbundet Stockholms Län Projektet Gemensam Gymnasieregion Camilla Wallström PM inför länsövergripande konferens 27/11 Denna promemoria

Läs mer

Tydligare skolpengsbeslut

Tydligare skolpengsbeslut 2012-11-22 Tydligare skolpengsbeslut PM om hur kommunernas skolpengsbeslut kan utformas för att bli mer transparenta Bakgrund Sedan de nya reglerna om bidrag på lika villkor började tillämpas år 2010 har

Läs mer

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Enskilda huvudmän och skolmarknadens ägarstrukturer

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Enskilda huvudmän och skolmarknadens ägarstrukturer SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER 2012 Enskilda huvudmän och skolmarknadens ägarstrukturer Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN

NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN NYHETER INOM SKOLLAGSTIFTNINGEN på en dryg timme SKL November 2017 Lars Werner UPPLÄGG och varför det ser ut som det gör Speciellt läge Främst redan beslutade ändringar Kort om mer eller mindre sannolika

Läs mer

Yttrande över motion 2011:46 av Birgitta Sevefjord m.fl (V) om att stoppa riskkapitalbolag i Stockholms läns landsting

Yttrande över motion 2011:46 av Birgitta Sevefjord m.fl (V) om att stoppa riskkapitalbolag i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-09-25 p 21 Handläggare: Peter Ölund Yttrande över motion 2011:46 av Birgitta Sevefjord m.fl (V) om att stoppa riskkapitalbolag i

Läs mer

Sektor utbildning. Antagen av utbildningsnämnden Reviderad Reviderad

Sektor utbildning. Antagen av utbildningsnämnden Reviderad Reviderad Riktlinje för godkännande av enskild huvudman för förskola, tillsyn i fristående förskolor, fritidshem och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående skolor och fristående skolor med fritidshem Sektor utbildning

Läs mer

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN

PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN PROGRAM FÖR INSYN OCH UPPFÖLJNING AV VERK- SAMHET SOM BEDRIVS AV PRIVATA UTFÖRARE, MANDATPERIODEN 2015-2018 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den

Läs mer