Ifyllningsanvisningar fö r ansö kan öm grundla ggande utkömststö d pa na tet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ifyllningsanvisningar fö r ansö kan öm grundla ggande utkömststö d pa na tet"

Transkript

1 Ifyllningsanvisningar fö r ansö kan öm grundla ggande utkömststö d pa na tet Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går du vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Med knappen Töm tar du bort de uppgifter som du gett på sidan i fråga. Genom att välja någon av rubrikerna i menyn till vänster kan du gå tillbaka till en sida som du fyllt i tidigare. Menyn kan dock inte utnyttjas för navigering framåt. I e-tjänsten kontrolleras automatiskt att du ger uppgifterna i rätt format. Vid behov visas kontroll- och felmeddelanden. I ifyllningsanvisningarna förklaras hur olika punkter ska fyllas i. Innan du skickar iväg din ansökan ska du på sidan Sammandrag kontrollera de uppgifter som du gett och klicka i rutan där du försäkrar att uppgifterna är riktiga. Du ansvarar själv för att de uppgifter som du gett är riktiga. En ansökan med felaktiga uppgifter kan leda till att det grundläggande utkomststödet betalas ut utan grund. FPA kan återkräva utkomststöd som beviljats på felaktiga grunder. Skicka in de bilagor som eventuellt behövs för din ansökan. Du kan skicka bilagorna via vår e-tjänst eller per post. Om du skickar bilagorna per post bör bilageförteckningen bifogas. Du kan skriva ut bilageförteckningen efter att du skickat in din ansökan. Bilageförteckningen är inte obligatorisk, men om den finns med går handläggningen av din ansökan eller ditt meddelande snabbare. Att avbryta ifyllandet av ansökan Genom att klicka på knappen Avbryt kan du avbryta ifyllandet av din ansökan och välja att antingen spara eller inte spara de uppgifter som du har gett. Endast en ansökan kan finnas sparad som utkast i e-tjänsten. Om du vill gå in på andra sidor i e-tjänsten medan du fyller i din ansökan, t.ex. för att se på dina förmånsuppgifter och sedan fortsätta med ansökan, måste du avbryta och spara de uppgifter som du har gett. Sparade och oavslutade ansökningar finns i menyn under Tidigare ärenden. Du kan fortsätta att fylla i en ansökan som sparats som utkast inom en månad från det att den sparades. Om du fortsätter att fylla i en ansökan som du har sparat som utkast visas adressuppgifterna enligt det datum då uppgifterna fylldes i.

2 När du avbryter ifyllandet av din ansökan kommer du till sidan Ansökningar och ändringsmeddelanden. Efter att ansökan skickats iväg Efter att du skickat iväg din ansökan visas sidan Ankomstbekräftelse. Där kan du skriva ut ett sammandrag av din ansökan och bilageförteckningen, samt gå vidare för att skicka bilagor. Kom ihåg att skicka in bilagorna inom utsatt tid. Vilka bilagor som behövs för din ansökan kan du kontrollera på sidan Tidigare ärenden, i bilageförteckningen för ansökan i fråga eller under punkten Bilagor. Datasäkerhet Då du går in på e-tjänsten etableras en säker förbindelse. Logga alltid ut när du lämnar e- tjänsten för att säkra att förbindelsen bryts och att uppgifterna inte längre är åtkomliga utan ny identifiering. Om du är inloggad på flera sidor ska du komma ihåg att avsluta alla sessioner separat. Om du besöker e-tjänsten från en allmän dator som många har tillgång till, töm webbläsarens cacheminne och stäng webbläsarfönstret då du avslutar programmet. Grundläggande utkomststöd Det grundläggande utkomststödet är en familjespecifik förmån. En myndig familjemedlem kan göra en ansökan för familjens räkning. Om du inte har beviljats grundläggande utkomststöd tidigare är det möjligt för dig att välja det alternativ som gäller en första ansökan. Eftersom det grundläggande utkomststödet är en förmån som beviljas i sista hand ska du komma ihåg att också ansöka om alla andra förmåner som du kan få. Om du redan har beviljats grundläggande utkomststöd kan du välja att antingen ansöka om fortsatt utbetalning av stödet eller att lämna in ett meddelande om ändring. Grundläggande utkomststöd ska alltid sökas hos FPA. Kompletterande utkomststöd och förebyggande utkomststöd söker man hos kommunen. På din ansökan kan du ange att du också har behov av kompletterande eller förebyggande utkomststöd. På din begäran kan FPA skicka din ansökan om kompletterande eller förebyggande utkomststöd med bilagor till kommunen för handläggning

3 Om du ansöker om kompletterande eller förebyggande utkomststöd för samma tid för vilken du redan har fått ett beslut om grundläggande utkomstöd från FPA ska du lämna in din ansökan direkt till kommunen. Orsaken till förändringen Ange orsaken till förändringen och när förändringen skedde. Du kan välja ett eller flera alternativ. Tidpunkten för förändringen kan vara vilket datum som helst. Du kan också ange en kommande förändring. Ett meddelande om förändring kan ges högst ett år på förhand. Den sökande Från och med när ansöker du om grundläggande utkomststöd? För en ny ansökan är datumet för "från och med" den första dagen i den innevarande månaden och för en ansökan om fortsatt utbetalning dagen efter den period för vilken stödet har beviljats. Det är inte nödvändigt att ange något slutdatum. Om inget slutdatum anges kan utkomststödet beviljas för högst en månad. Vid behov kan du flytta fram datumet högst två månader. Datumet kan inte ändras bakåt till ett tidigare datum. Du kan ansöka om fortsatt utbetalning tidigast två månader i förväg. Du håller på att flytta, eller så är din adress en annan än den adress som angetts som basuppgift. Om du håller på att flytta eller om din adress av någon annan orsak är en annan än den som visas på sidan ska du ange adressuppgifter, orsaken till annan adress och hur länge adressen gäller. Om det är en adress i utlandet ska du ange adressen på sidan Ytterligare upplysningar i slutet av ansökan. I så fall ska du inte fylla i fälten på denna sida. Arbete, yrke och studier Ange uppgift om jobb och yrke, om du har arbetat. Ange uppgift om studier och läroanstalt, om du är studerande. Om dina studier har avbrutits ska du ange det. Uppgifterna behövs för statistikföringen. Det är FPA:s skyldighet att till Institutet för hälsa och välfärd lämna ut de uppgifter som behövs för den årliga statistiken över utkomststödet.

4 Familjemedlemmar Uppgifter om make På sidan visas den make som FPA har uppgift om. Med make avses här make, maka, sambo eller registrerad partner. Vid behov ska du meddela förändringar. Om du och din make bor åtskils ska du ange orsaken till att ni inte bor tillsammans. Om det är fråga om söndring i förhållandet anses den andra parten inte höra till familjen. Om det är fråga om särboende av någon annan orsak (till exempel studier eller arbete) anses den andra parten höra till familjen. Då ska du också ange hans eller hennes adressuppgifter. Om han eller hon bor utomlands ska du ange adressen på sidan Ytterligare upplysningar i slutet av ansökan. I så fall ska du inte fylla i fälten på denna sida. Om du är sammanboende ska du ange din sambos namn och personbeteckning eller födelsedatum (i formatet eller dd.mm.åååå). Inom det grundläggande utkomststödet anses sambor bilda en familj, vars inkomster och tillgångar beaktas i den gemensamma beräkningen. Sambor som är minderåriga anses inte utgöra en familj. Det innebär att minderåriga personer som lever i ett samboförhållande ska ansöka om grundläggande utkomststöd med egna ansökningar. En minderårig sambo kan anges under punkten Andra personer som bor i samma bostad. Barn under 18 år som bor i familjens bostad På sidan visas barn under 18 år som bor i samma bostad som du och din make. Om ett barn har flyttat bort varaktigt ska du markera alternativet Bor inte i bostaden. Du kan lägga till barn med knappen Lägg till barn. Ange barnets namn och personbeteckning eller födelsedatum (i formatet eller dd.mm.åååå). Minderåriga barn beaktas när beloppet av det grundläggande utkomststödet räknas ut. Barn som har fyllt 18 år och som bor i bostaden ska anges under punkten Andra personer som bor i samma bostad. Myndiga barn beaktas inte när beloppet av det grundläggande utkomststödet räknas ut. Ett myndigt barn kan ansöka om grundläggande utkomststöd med en egen ansökan. Egna eller makens barn under 18 år som bor på annat håll Ange de barn som du eller din make träffar enligt ett avtal om vårdnad om barn och umgängesrätt som fastställts av barnatillsyningsmannen eller enligt ett domstolsbeslut. Klicka på knappen Lägg till barn, och ange ett barn åt gången. Sammanlagt kan högst fem barn läggas till. Ange barnets namn och personbeteckning eller födelsedatum (i formatet eller dd.mm.åååå). Om barnen är flera än fem kan du ange uppgifter om dem på sidan Ytterligare upplysningar. Det är möjligt att bevilja grundläggande utkomststöd för umgänge med ett barn som är under 18 år. De kostnader som hänför sig till umgänget med barnet ska anges på sidan Utgifter.

5 Andra personer som bor i samma bostad Ange andra personer som bor i samma bostad. Klicka på knappen Lägg till person, och ange de andra personerna en åt gången. Sammanlagt kan högst fem personer läggas till. Ange namn och personbeteckning eller födelsedatum (i formatet eller dd.mm.åååå). Ange om det är fråga om gemensamt hushåll eller separata hushåll. Om personerna är flera än fem kan du ange uppgifter om dem på sidan Ytterligare upplysningar. En familj (föräldrar, föräldrars minderåriga barn, äkta makar, sambor och personer som lever i ett registrerat partnerskap) utgör ett gemensamt hushåll. Personer som bor i gemensamt hushåll men som inte utgör en familj ska ansöka om utkomststöd med egna ansökningar. Förmåner Nästan alla sociala förmåner, pensioner och ersättningar inverkar på utkomststödet. Inkomsterna beaktas till nettobelopp, alltså beloppet efter skatt. På sidan visas de förmåner som FPA har uppgift om. Komplettera uppgifterna vid behov. FPA får till exempel inte uppgifter om nettobeloppen av sådana förmåner som betalas från annat håll. Den sökandes och makes inkomster Ange de nuvarande nettoinkomsterna (inkomsterna efter skatt) och sådana kommande nettoinkomster som du redan vet om. Ange inkomsterna med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,00 euro/mån.). Du kan ange en eller flera inkomster. Om inkomsterna varierar ska du ange de senaste inkomsterna och redogöra närmare för saken under punkten Ytterligare upplysningar. I fråga om andra inkomster än månadsinkomster ska du dessutom ange utbetalningsdatum eller ett uppskattat datum (i formatet dd.mm.åååå). Lön: Ange beloppet av löneinkomsten (euro/mån.). Som löneinkomst räknas alla slags löner, arvoden, tantiem och andra motsvarande ersättningar eller penningprestationer. Utöver grundlönen är lön också olika tillägg och ersättningar, såsom tillägg för kvälls- och nattarbete, tillägg för skiftarbete samt tillägg för lördags- och söndagsarbete. Som lön betraktas även till exempel semesterpenningar, semesterersättning, helgdagsersättning, naturaförmåner (bl.a. lunch-, bil- och telefonförmån), skattepliktiga personalförmåner, julpenningar och gåvoarvoden samt resultatpremier. Underhållsbidrag: Ange beloppet av underhållsbidrag och underhållsstöd (euro/mån.). Arvode för närståendevårdare: Ange beloppet av arvodet för närståendevårdare (euro/mån.).

6 Kapital- eller ränteinkomst, utdelningar: Ange inkomsternas belopp samt utbetalningsdatum eller uppskattat datum. Kapitalinkomster är bland annat räntor på depositioner, utdelningar på aktier, försäljningsinkomster, avkastning på livförsäkring och överlåtelsevinster på skogsinkomst eller egendom. Stipendium: Ange beloppet av understödet eller stipendiet samt utbetalningsdatum eller uppskattat datum. Inkomst av företagsverksamhet / Inkomst av jordbruk: Ange beloppet av inkomsten (euro/mån.). En företagares inkomst uppskattas utifrån de utredningar som företagaren lämnat in och utifrån andra uppgifter som FPA har till sitt förfogande. Lämna också in blanketten Företagares inkomstutredning (TO4r) med bilagor. Startpeng: Ange beloppet av inkomsten (euro/mån.). Försäkringsersättning/Engångsersättning/Teosto-ersättningar och motvarande: Ange beloppet av inkomsten och utbetalningsdatum eller uppskattat datum. Hyresinkomst: Ange beloppet av inkomsten (euro/mån.). Hyresinkomst kan vara till exempel hyresinkomst av en bostad eller ett rum eller arrendeinkomster. Annan inkomst: Ange andra inkomster samt utbetalningsdatum eller uppskattat belopp eller datum. Andra inkomster är till exempel bidrag eller lån som man fått av sina föräldrar eller av andra personer. Skatteåterbäring: Ange skatteåterbäringens belopp. Ange också om skatteåterbäringen utmäts och vilket beloppet är efter en eventuell utmätning. Barns inkomster Om ett barn har inkomster ska du ange inkomsten, inkomstens nettobelopp (beloppet efter skatt) samt utbetalningsdatum eller månad eller en uppskattning av datum eller månad. Du kan också ge ytterligare information om något som gäller inkomsterna. Om barnet inte har några inkomster lämnar du fälten tomma och går vidare till nästa sida genom att klicka på Fortsätt. De inkomster som ett barn under 18 år har beaktas endast om det är fråga om inkomster som är regelbundna och större än vad som kan anses vara obetydliga inkomster. Egendom Ange uppgifter om egendom och om förändringar som har skett i egendomen.

7 Som egendom behöver inte anges en stadigvarande bostad som är i eget bruk, bostadslösöre, arbets- eller studieredskap eller andra sådana tillgångar som är nödvändiga för tryggande av fortsatt försörjning. Boende Ange boendeform. Om du ansöker om utkomststöd för en hyreslägenhet ska du välja hyresvärd i rullgardinsmenyn. I menyn finns en förteckning över de hyresvärdar som skickar hyresavtalsuppgifter till FPA elektroniskt. I menyn finns dessutom alternativet Annan hyresvärd. Om din hyresvärd är någon av dem som anges i menyn behöver du inte meddela FPA uppgifterna i hyresavtalet och inte heller lämna in dessa uppgifter som bilagor. De uppgifter som behövs får FPA direkt av hyresvärden. Om inte namnet på din hyresvärd finns i menyn ska du välja Annan hyresvärd. Ange om det i familjen ingår en person med funktionsnedsättning som behöver extra utrymme i bostaden och/eller en vårdare. I sådana fall kan man beakta boendeutgifterna enligt en person mer än det egentliga antalet personer i familjen. Boendeutgifter Ange boendeutgifterna med högst två decimalers noggrannhet (t.ex. 500,00 euro/mån.). Ange betalnings- eller förfallodagen för utgiften i fråga. Boendeutgifterna beaktas enligt boendeform (se nedan). Utöver dessa kan utgifter som hänför sig till boendet också godkännas, det vill säga utgifter för hushållselektricitet, hemförsäkringspremier och bastuavgift. Hyresbostad (även underhyresbostad, vårdhem eller servicehus): Som boendeutgifter godkänns hyran samt separata vattenavgifter och uppvärmningskostnader. Om din hyresvärd är en av dem som FPA utbyter information med behöver du inte ange beloppet av din hyra, vatteavgift eller bastuavgift. Hyresgaranti (garantihyra): Om du ansöker om hyresgaranti ska du ange orsaken till flytten, uppgifter om den nya hyresvärden och uppgifter om hyresgarantin. Grundläggande utkomststöd kan beviljas för hyresgarantin i till exempel följande fall: skilsmässa, samboförhållande har upphört, olika hälsoskäl, familjestorleken förändras, bostadslöshet eller risk för bostadslöshet, arbete eller studier inleds på en annan ort eller byte av bostad till en förmånligare bostad på uppmaning av FPA eller kommunen.

8 Hyresgarantin är bostadsspecifik och ges i enlighet med hur länge hyresavtalet gäller. Hyresgarantin ges som en skriftlig betalningsförbindelse tillsammans med beslutet om grundläggande utkomststöd. Flyttkostnader: Om du ansöker om ersättning för flyttkostnaderna ska du ange flyttkostnaderna och vid behov ge ytterligare information om flytten. Grundläggande utkomststöd kan beviljas för flyttkostnader av samma orsaker som när det gäller beviljande av hyresgaranti. Att betala hyrans andel direkt till hyresvärden: Om du vill att den del av hyran som täcks med det grundläggande utkomststödet ska betalas direkt till hyresvärden ska du ange hyresvärdens namn. Du behöver inte ange hyresvärdens namn ifall din hyresvärd är med i informationsutbytet mellan FPA och hyresvärdar. Bostadsrättsbostad: Som boendeutgifter kan beaktas bruksvederlaget, separata vattenavgifter och uppvärmningskostnader samt räntor på lån som tagits för betalning av bostadsrättsavgiften. Delägarbostad: Som boendeutgifter kan beaktas hyran samt uppvärmnings- och vattenavgifter som betalas separat. Ägarbostad (aktiebostad): Som boendeutgifter kan beaktas vederlag, separata vattenavgifter och uppvärmningsavgifter samt räntor på bostadslån. Ägarbostad (egnahemshus): Som boendeutgifter kan beaktas uppvärmningskostnader (till exempel kostnaderna för olje- ved- och eluppvärmning) vattenavgifter och fastighetsspecifika utgifter (till exempel tomtarrende, fastighetsskatt, renhållningskostnader) samt räntor på bostadslån. Du bor hos dina föräldrar, på ett internat eller härbärge eller på annat sätt: Om du har boendeutgifter ska du ange utgifterna och eventuella tilläggsuppgifter. Utgifter Ange utgifterna genom att välja utgift i rullgardinsmenyn. Ange beloppet av utgiften med högst två decimalers noggrannhet (till exempel 50,00 euro). I fältet för datum ska du ange betalnings- eller förfallodagen för räkningen. Ange vems utgift det är fråga om. Du kan lägga till utgifter med knappen Lägg till. Utgifter för offentlig hälso- och sjukvård Receptbelagda läkemedel: Nödvändiga receptbelagda läkemedel och vissa andra produkter som man får på apoteket (till exempel sårvårdsprodukter som en läkare ordinerat) kan inom det grundläggande utkomststödet beaktas som utgifter ifall de ordinerats för vård av sjukdom.

9 Klientavgifter inom hälso- och sjukvård: Klientavgifter inom hälso- och sjukvård är till exempel hälsovårdscentralavgifter, avgifter för hembesök som hemsjukvården gör, poliklinikavgifter, patientavgifter på sjukhus, avgifter för läkarutlåtanden som gäller vården och avgifter för fysioterapi. Resekostnader som gäller hälso- och sjukvård: Inom det grundläggande utkomststödet kan man beakta sådana resekostnader som beror på besök hos den offentliga hälso- och sjukvården och som kan ersättas enligt sjukförsäkringslagen. Ange den andel av resekostnaderna som återstår efter att FPA-ersättningen har dragits av, det vill säga självriskandelen. Tandvård: Kostnaderna för vård som getts inom den offenliga hälso- och sjukvården kan beaktas i fråga om det grundläggande utkomststödet. Glasögon: Kostnader för glasögon kan beaktas om glasögonen är nödvändiga på grund av ögonsjukdom eller nedsatt synförmåga. En betalningsförbindelse beviljas för inköp av glasögon. I regel kan man inte få utkomststöd för inköp av kontaktlinser. Annan utgift för hälso- och sjukvård: Någon annan utgift än de utgifter som nämns ovan. Mindre hälso- och sjukvårdsutgifter behöver inte anges, eftersom de ingår i utkomststödets grunddel och godkänns därför inte separat som utgifter. Sådana utgifter är till exempel egenvårdsläkemedel, bassalvor, vitaminer och plåster som man köper utan recept. I fråga om det grundläggande utkomststödet kan man beakta sådan utgifter som gäller den offentliga hälso- och sjukvården. Avgifter för barndagvård samt avgifter för morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Utgifter för kommunal barndagvård samt för morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever kan beaktas inom det grundläggande utkomststödet. Kostnader för arbetsresor Utgifter för arbetsresor beaktas enligt det förmånligaste färdmedlet, om det inte finns en grundad anledning till att använda något annat färdmedel. Medlemsavgift till en arbetslöshetskassa / Utgifter för arbetskläder och arbetsredskap Medlemsavgiften till en arbetslöshetskassa och skäliga utgifter för arbetskläder och arbetsredskap kan beaktas inom det grundläggande utkomststödet. Kostnader för anskaffning av handlingar Man kan få grundläggande utkomststöd för de utgifter som man har då man skaffar en nödvändig identitetshandling, uppehållshandling eller resehandling.

10 Utgifter för umgänge med ett barn Ange resekostnaderna för umgänget med barnet och antalet umgängesdagar. Du kan ange umgängesdagarna under punkten Ytterligare information. Du kan ansöka om stöd för umgängeskostnaderna på förhand eller efter att du träffat barnet. Du kan också på förhand ansöka om en betalningsförbindelse för resor som hänför sig till umgänget med barnet. I så fall ska du meddela detta under punkten Ytterligare information. Ytterligare upplysningar Om du vill kan du ge ytterligare uppgifter om något som gäller din ansökan, eller gå direkt vidare genom att klicka på Fortsätt. Under Ytterligare upplysningar kan du ange att du ansöker om kompletterande eller förebyggande utkomststöd. Ange också för vilket ändamål du behöver stödet. Om du är intagen för vård eller om du vistas utomlands ska du meddela också detta här. Kontonummer Ange det kontonummer till vilket du vill att det grundläggande utkomststödet ska betalas, eller kontrollera det kontonummer som redan står på sidan. Du kan ändra kontonumret genom att skriva ett nytt ovanpå det gamla. Kontonumret ska anges i IBAN-format. IBANkontonumret hittar du till exempel på ditt kontoutdrag eller i uppgifterna om nätbanken. Om kontonumret redan finns färdigt på sidan och du inte vill ändra det kan du gå vidare genom att klicka på Fortsätt. Om du vill att utkomststödet ska betalas till ditt utländska bankkonto ska du välja Bankförbindelse utomlands. Då får du upp en ny sida där du kan ge närmare uppgifter. I så fall ska du inte fylla i fälten på sidan Kontonummer. Kontonummer Bankförbindelse utomlands I fältet för kontonummer ska du ange kontonumret i den utländska banken i IBAN-format. IBAN-kontonumret hittar du till exempel på ditt kontoutdrag eller i uppgifterna om nätbanken. Ange bankkod (BIC). Om du vill ha betalningen till ett land där IBANkontonummer och BIC-kod inte är i bruk ska du ange närmare uppgifter om banken (åtminstone kontonumret och SWIFT-koden eller kontonummer och bankens namn samt landet i fråga).

11 Om kontonumret redan finns färdigt på sidan och du inte vill ändra det kan du gå vidare genom att klicka på Fortsätt. Kontaktinformation På sidan visas den adress dit beslutet skickas. FPA får adressuppgifterna från befolkningsdatasystemet. Om du har bytt adress ska du anmäla adressändringen till magistraten ( Den nya adressen förmedlas då också till FPA. Om du vill kan du ge ditt telefonnummer eller din e-postadress så att vi kan kontakta dig i eventuella frågor som gäller din ansökan. Sammandrag Sammandraget är den ansökan som du skickar till FPA. Kontrollera uppgifterna i sammandraget. Om du vill rätta de uppgifter som du har gett ska du i menyn till vänster välja rubriken på den sida som du vill gå tillbaka till. När du har korrigerat uppgifterna går du vidare till sammandraget genom att klicka på Fortsätt. Kryssa för punkten "Jag försäkrar att de uppgifter jag lämnat är riktiga och kommer att meddela om de ändras". Om du vill avbryta ifyllandet av din ansökan utan att spara uppgifterna, klicka på Avbryt och välj om du vill spara din ansökan. En ansökan som du sparat som utkast hittas på sidan Tidigare ärenden. Du kan fortsätta att fylla i din ansökan under en månads tid. Skicka iväg din ansökan genom att klicka på Godkänn och skicka. Det går inte att ångra en ansökan som har skickats in. Vänta en stund sedan du klickat på Godkänn och skicka. Klicka inte med musen och gör inga nya val. Du får ett meddelande från FPA där man bekräftar att sändningen lyckades. Kom ihåg att bryta förbindelsen till FPA:s e-tjänst genom att klicka på Logga ut uppe på sidan. Datasäkerhet Då du går in på e-tjänsten etableras en säker förbindelse. Logga alltid ut för att säkra att förbindelsen bryts och att uppgifterna inte längre är åtkomliga utan ny identifiering. Om du besöker e-tjänsten från en allmän dator, töm webbläsarens cacheminne och stäng webbläsaren då du är klar.

12 Hur uppgifterna används De uppgifter som vi har fått för att kunna avgöra detta förmånsärende kan också användas för ett annat förmånsärende om uppgifterna enligt lag ska beaktas i samband med ärendet. Likaså kan uppgifter som vi har fått i samband med en annan förmån användas vid avgörandet av detta förmånsärende.

Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d

Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d Anvisningar fö r bera kning av belöppet av grundla ggande utkömststö d Innehållsförteckning Beräkning av grundläggande utkomststöd Inkomster Boendeutgifter Utgifter Uppskattning av det grundläggande utkomststödets

Läs mer

Ansö kan öm barnbidrag

Ansö kan öm barnbidrag Ansö kan öm barnbidrag Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan ansöka om barnbidrag elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten, men eventuella bilagor måste ändå skickas per

Läs mer

Ansökan om underhållsstöd

Ansökan om underhållsstöd Ansökan om underhållsstöd Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen

Läs mer

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Du kan sända ditt meddelande elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten.om du sänder ett elektroniskt meddelande behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Ansö kan öm möderskapsunderstö d

Ansö kan öm möderskapsunderstö d Ansö kan öm möderskapsunderstö d Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten

Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten Allmänna anvisningar om hur tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går du vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom

Läs mer

Ansö kan öm barnava rdsstö d

Ansö kan öm barnava rdsstö d Ansö kan öm barnava rdsstö d Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan

Läs mer

Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare

Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går man vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom att klicka på

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Addressuppgifter Ansökningstid Betalningsuppgifter Hushållet Uppgifter om bostaden

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Orsaken till justeringen Addressuppgifter Betalningsuppgifter Hushållet Uppgifter

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Innehåll Grundläggande utkomststöd 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Grunddelen 2 Övriga grundutgifter 3 Hur inverkar

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Uppgifter om bostaden Boendeutgifter och skulder som hänför

Läs mer

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN Efternamn och förnamn Ansökan har anlänt: Personbeteckning Gatuadress Postnummer och -anstalt Hemkommun Telefon (hem, arbete, mobil) Utbildning eller

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Innehållsförteckning Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Genomsnittlig inkomst Fortlöpande inkomst o Lön inklusive tillägg

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Grundläggande utkomststöd 2018 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Hur inverkar inkomsterna på stödet? 3

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Vilka inkomster påverkar utkomststödet? 3 Hur räknar FPA ut utkomststödet?

Läs mer

De löneuppgifter som eventuellt behövs från din arbetsgivare kan arbetsgivaren lämna in via e-tjänsten.

De löneuppgifter som eventuellt behövs från din arbetsgivare kan arbetsgivaren lämna in via e-tjänsten. Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via e-tjänsten i stället för att använda pappersblanketten. Det går inte att foga bilagor till ansökan, men du kan lämna in dem separat

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Innehåll Så här fyller du i en ansökan i e-tjänsten... 2 Ansökan steg för steg... 2 Uppgifter om barnet... 2 Uppgifter om maka, sambo, registrerad partner...

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via e-tjänsten i stället för att använda pappersblanketten. Det går inte att foga bilagor till ansökan, men du kan lämna in dem separat

Läs mer

Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen.

Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen. Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen. Innehåll... 1 Anvisningar för dig som använder

Läs mer

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD 1 (5) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN 2 UPPGIFTER OM MAKA/MAKE/SAMBO

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD 1 (5) SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN 2 UPPGIFTER OM MAKA/MAKE/SAMBO ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD 1 (5) Jag söker utkomststöd för tiden 1 UPPGIFTER OM SÖKANDEN Efternamn och förnamn Ansökan har anlänt: Personbeteckning Gatuadress Postnummer och -anstalt Telefon (hem, arbete,

Läs mer

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap.

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap. ÅBO Välfärdssektorn Ansökan om utkomststöd Ankomstdag 1 (5) Sänts till klienten Per post Inlämnats på byrån Sökande Adress Telefon Medborgarskap För vilken tid ansöker Ni om utkomststöd? Modersmål jag

Läs mer

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL

KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL KARLEBY SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS SERVICECENTRAL vad ÄR UTKOMSTSTÖD? ett ekonomiskt stöd som beviljas av kommunen ett stöd som beviljas i sista hand utgår från bestämmelserna i lagen om utkomststöd avsedd

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för elektronisk ansökan om reseersättning

Ifyllningsanvisningar för elektronisk ansökan om reseersättning Ifyllningsanvisningar för elektronisk ansökan om reseersättning Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går man vidare genom att klicka på knappen Fortsätt.

Läs mer

Beräkning av barnavårdsstöd

Beräkning av barnavårdsstöd Beräkning av barnavårdsstöd Med beräkningsprogrammet kan du räkna ut en uppskattning av storleken på hemvårdsstödet och privatvårdsstödet. Om du bor på Åland ska du kontrollera barnavårdsstödets belopp

Läs mer

ANSÖKAN OM GRUNDLÄGGANDE UTKOMSTSTÖD (Denna blankett används vid det första ansökningstillfället)

ANSÖKAN OM GRUNDLÄGGANDE UTKOMSTSTÖD (Denna blankett används vid det första ansökningstillfället) 1 (5) ANSÖKAN OM GRUNDLÄGGANDE UTKOMSTSTÖD (Denna blankett används vid det första ansökningstillfället) Jag söker utkomststöd för: (månad) Ankomstdatum/diarienr.: (fylls i av tjänsteinnehavaren) PERSONUPPGIFTER

Läs mer

Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST

Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Allmänt bostadsbidrag KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd för boende 2 Vem kan få allmänt bostadsbidrag? 2 Boendekostnader 3 Hur stort är bostadsbidraget? 3 Bassjälvrisken 5 Så här räknas bidraget 6 Ansökan

Läs mer

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD

ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD Anlänt / VERIFIKAT SOM BÖR BIFOGAS TILL DEN FÖRSTA UTKOMSTSTÖDSANSÖKAN, se sida 4. TILL VARJE ANSÖKAN OM UTKOMSTSTÖD BÖR BIFOGAS VERIFIKAT ÖVER ALLA INKOMSTER/UTGIFTER SAMT DE SENASTE

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK1_plus 1 *1429901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig vars maka/make ansöker om sitt första uppehållstillstånd i Finland på grund

Läs mer

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. För att ha rätt till detta i Stockholms stad måste du bo eller vistas

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare Så här söker du semesterkostnadsersättning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2017 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare Du behöver auktorisering

Läs mer

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig

Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Skatteförvaltningen Användarguide, Katso-identifierad skattskyldig - Punktskattedeklaration 1 / 32 Användarguide för tjänsten Punkskattedeklaration, Katso-identifierad skattskyldig Innehåll STARTSIDA...

Läs mer

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide

Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Skatteförvaltningen Användarguide, VETUMA-identifierad skattskyldig Punktskattedeklaration 1/36 Punktskattedeklaration, Tillfälliga VETUMA-identifierade skattskyldiga, användarguide Innehåll INLOGGNING

Läs mer

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar

Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Undervisnings- och kulturministeriets ärendehanteringstjänst för statsunderstöd: bruksanvisning för sammanslutningar Innehåll 1. Bra att veta innan du börjar använda tjänsten... 2 1.1 Ärendehanteringstjänsten...

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

Ansökan om ekonomiskt bistånd

Ansökan om ekonomiskt bistånd Arvidsjaurs kommun Ansökan om ekonomiskt bistånd Individ- och Familjeomsorgen Arvidsjaurs kommun 933 81 Arvidsjaur Växeltelefon: 0960 155 00 Handläggare: Besökstid: Personuppgifter Förnamn och Efternamn

Läs mer

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn

Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Så här ansöker du om försörjningsstöd på datorn Du som har beviljats försörjningsstöd kan använda Lunds kommuns e-tjänst för att enkelt ansöka igen. Då ansöker du när det passar dig och behöver inte passa

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN Innan du kan skriva ditt barn till skolan ska du göra ett användarnamn i wilma. Om ditt barn redan går på en förskola där Wilma tagits i bruk använd då samma

Läs mer

Deklarationstjänsten för import

Deklarationstjänsten för import Deklarationstjänsten för import Postförtullning Privatpersoner Anvisningar I deklarationstjänsten för import kan du lämna in en importdeklaration för varor som införs från länder utanför EU, varor som

Läs mer

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare E-tjänsten för arbetsgivare Från 6.0.08 Innehåll Inloggning och autentisering Val av program Funktioner Val av förmån Lön för sjuktid Uppvisad sexmånadersinkomst

Läs mer

Ansökan om utkomststöd 1 (5)

Ansökan om utkomststöd 1 (5) Ansökan om utkomststöd 1 (5) Inkommit: Ansökan om utkomststöd för tiden s efternamn och förnamn s personbeteckning s yrke s arbetsgivare och arbetsplats Civilstånd ogift gift sambo särboende frånskild

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN

ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN ANVISNINGAR FÖR ATT SKAPA ETT WILMAANVÄNDARNAMN Innan du kan skriva ditt barn till skolan ska du göra ett användarnamn i wilma. Om ditt barn redan går på en förskola där Wilma tagits i bruk använd då samma

Läs mer

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015

ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 ANSÖKAN OM SKATTEKORT OCH FÖRSKOTTSSKATT 2015 Med denna blankett ansöker personkunder, rörelseidkare och yrkesutövare, jordbruksidkare och sammanslutningsdelägare om skattekort och/eller förskottsskatt.

Läs mer

AVGIFTEN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN LÄSÅRET OCH PRINCIPERNA FÖR AVGIFTSNEDSÄTTNINGAR

AVGIFTEN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN LÄSÅRET OCH PRINCIPERNA FÖR AVGIFTSNEDSÄTTNINGAR 1 Meddelande till vårdnadshavarna AVGIFTEN FÖR EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN LÄSÅRET 2017 2018 OCH PRINCIPERNA FÖR AVGIFTSNEDSÄTTNINGAR Fast månadsavgift Stadsstyrelsen fastställde 23.5.2016 ( 517) avgifterna

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

Bruksanvisning för Omapalvelu. Obs! Anvisningen är ännu under arbete. Vi uppdaterar bilderna så snart som möjligt.

Bruksanvisning för Omapalvelu. Obs! Anvisningen är ännu under arbete. Vi uppdaterar bilderna så snart som möjligt. Bruksanvisning för Omapalvelu Obs! Anvisningen är ännu under arbete. Vi uppdaterar bilderna så snart som möjligt. Innehållsförteckning Vad är Omapalvelu? 3 Egna uppgifter och Kontaktsätt 4 Beskrivning

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_MUU 1 *1069901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND I FINLAND; ÖVRIG GRUND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på basis av en grund för vilken

Läs mer

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

OLE_OPI 1 + + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_OPI 1 *1079901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV STUDIER Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har för avsikt att vistas i Finland på grund av studier vid

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Denna anvisning är avsedd för dem som ansöker om anslutning till Kanta-tjänsten. I anvisningen behandlas alla punkter som krävs

Läs mer

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift 2019

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift 2019 Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift 2019 För att kunna räkna ut din avgift för 2019 behövs aktuella uppgifter om dina inkomster och boendekostnader. Vi ber dig därför

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 30 juni 2015 815/2015 Lag om ändring av lagen om utkomststöd Utfärdad i Helsingfors den 26 juni 2015 I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen

Läs mer

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED

S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED S:t Karins stad KLIENTAVGIFTER INOM SMÅBARNSPEDAGOGIKEN FRÅN OCH MED 1.8.2018 1 SMÅBARNSPEDAGOGIK Grunder för bestämmande av klientavgifter inom småbarnspedagogiken För sådan småbarnspedagogik som ordnas

Läs mer

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016 Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2016 1 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp och stöd för att klara

Läs mer

Så här fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift år 2014

Så här fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift år 2014 Så här fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift år 2014 För att kunna räkna ut din avgift för 2014 behövs aktuella uppgifter om dina inkomster och boendekostnader. Vi ber dig därför

Läs mer

*1279901* DEL A + + OLE_P_PEU 1. 1 Egna uppgifter 1.1 Personuppgifter ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND

*1279901* DEL A + + OLE_P_PEU 1. 1 Egna uppgifter 1.1 Personuppgifter ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND OLE_P_PEU 1 *1279901* ANSÖKAN OM PERMANENT UPPEHÅLLSTILLSTÅND Med denna blankett kan du ansöka om antingen permanent uppehållstillstånd i Finland (P) eller EU-uppehållstillstånd för medborgare i tredje

Läs mer

Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare 2018

Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare 2018 Så här söker du moderskaps-, faderskaps- eller föräldradagpenning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2018 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Guide till e-tjänsten för arbetsgivare (sjukdagpenning, föräldradagpenning, rehabiliteringspenning och ersättning för familjeledigheter)

Läs mer

Maxtaxa 2010. Särskilt boende

Maxtaxa 2010. Särskilt boende Maxtaxa 2010 Särskilt boende Maxtaxa 2010 Särskilt boende Gävle kommun har satt en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa och beloppet är 1 696 kronor/månad

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK2_plus 1 *1439901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR FINSK MEDBORGARE: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig, finsk medborgare, vars utländska make/maka ansöker om

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ÅTERFLYTTNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ÅTERFLYTTNING OLE_IN 1 *1059901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ÅTERFLYTTNING Denna blankett för ansökan är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd på grund av att du har hört till de ingermanlänningar

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR EN I FINLAND BOSATT UTLÄNNINGS MAKE/MAKA

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR EN I FINLAND BOSATT UTLÄNNINGS MAKE/MAKA OLE_PH1 1 *1299901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR EN I FINLAND BOSATT UTLÄNNINGS MAKE/MAKA Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som ansöker om första uppehållstillstånd

Läs mer

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning S i d a 2 Innehåll Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning... 1 Inledning... 3 Inkomst...

Läs mer

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag.

+ + Ansökan ska fyllas i noggrant och undertecknas. Avsaknad av uppgifter kan förlänga behandlingstiden och leda till avslag. OLE_IN 1 *1059901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV ÅTERFLYTTNING Denna blankett för ansökan är avsedd för dig som ansöker om uppehållstillstånd som s.k. ingermanländsk återflyttare. 1) Du har

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag

Lag. om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag Lag om ändring av lagen om allmänt bostadsbidrag I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om allmänt bostadsbidrag (938/2014) 4, 8 10, 15, 20, 27 29 och 41 samt 51 4 mom., av dem 51 4 mom. sådant

Läs mer

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter

Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Såhär fyller du i ansökan om anslutning och uppdaterar du dina kunduppgifter Denna anvisning är avsedd för dem som ansöker om anslutning till Kanta-tjänsten eller uppdaterar sina kunduppgifter. I anvisningen

Läs mer

Beskrivning av posterna Anmälan om lönesumma och Ansökan/ändring av förskott för TYVIgränssnittet

Beskrivning av posterna Anmälan om lönesumma och Ansökan/ändring av förskott för TYVIgränssnittet Meddelande Arbetslöshetsförsäkringsfonden förbereder sig att ta emot elektroniska anmälningar från löneadministrationsprogram beskrivning av poster för TYVI-gränssnittet har publicerats För att effektivisera

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PH4_plus 1 *1409901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Denna familjeutredningsblankett är avsedd för dig som är vårdnadshavare i barnets hemland för ett ogift, under 18-årigt

Läs mer

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift

Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift Såhär fyller du i blanketten: Inkomstförfrågan för beräkning av avgift För att kunna räkna ut din avgift behövs aktuella uppgifter om dina inkomster och boendekostnader. Vi ber dig därför att fylla i blanketten

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND - MAKEN/MAKAN FINSK MEDBORGARE

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND - MAKEN/MAKAN FINSK MEDBORGARE OLE_PH2 1 *1309901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND - MAKEN/MAKAN FINSK MEDBORGARE Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Din make/maka

Läs mer

Ett tips är att skriva ut dessa anvisningar och ha dem bredvid dig när du lägger in uppgifterna i din ansökan.

Ett tips är att skriva ut dessa anvisningar och ha dem bredvid dig när du lägger in uppgifterna i din ansökan. Allmän information Vem kan ansöka ett bidrag från stiftelsen? För att du ska kunna ansöka om ett bidrag ska du: Ha en ålder av högst 21 år vid ansökningsårets utgång. Studera andra eller tredje på gymnasieskolan.

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare www.fpa.fi/arbetsgivare Innehåll Krav på löneprogrammet Krav på användaren Filerna som skickas in ökningar som skickas i esarafiler

Läs mer

Att söka försörjningsstöd. Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut

Att söka försörjningsstöd. Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut Att söka försörjningsstöd Nu kan du söka försörjningsstöd direkt från datorn eller mobiltelefonen och följa ditt ärende från ansökan till beslut 2 Du som är folkbokförd i Hallstahammar kan enkelt söka

Läs mer

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2015 Vård- och omsorgsboende

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2015 Vård- och omsorgsboende omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2015 Vård- och omsorgsboende Maxtaxa 2015 Vård- och omsorgsboende Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide till hur man ansöker om dagpenningar och familjeledighetsersättning via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Innehåll Vad

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND OLE_PH3 1 *1449901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR VÅRDNADSHAVARE BARNET I FINLAND Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om första uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Du har

Läs mer

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen Avgifter 2017 inom hemtjänst och särskilt boende Socialförvaltningen 1 2 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 % Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2011 1 Kronofogdemyndigheten lämnar med stöd

Läs mer

Blankett för beräkning av vård- och omsorgsavgift 2015

Blankett för beräkning av vård- och omsorgsavgift 2015 Blankett för beräkning av 1. Personuppgifter Efternamn Förnamn Personnummer Adress Postadress Telefon Civilstånd Gift/registrerad partner Sammanboende Gift, lever åtskild Ensamboende/ änka/ änkling, maka/

Läs mer

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning

% KFM A 2013:1 Verkställighet och indrivning Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2014 1 ; beslutade den 2 december 2013 i anslutning

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2015 1 ; beslutade den 1 december 2014 i anslutning

Läs mer

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar

Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar 1 Meddelande till vårdnadshavarna Avgiften för eftermiddagsverksamheten läsåret 2014 2015 och principerna för avgiftsnedsättningar Bilaga: Blankett för anhållan om nedsatt avgift eller befrielse från avgiften

Läs mer

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning?

Handikappersättning. Hur mycket får man i handikappersättning? Vem kan få handikappersättning? Handikappersättning Du som är över 19 år kan få handikappersätt ning om du behöver extra hjälp eller har extra kostnader på grund av varaktig sjukdom eller funktionsnedsättning. Det är inte graden av nedsättning

Läs mer

Exempe. Gemensam ansökan om ÄKTENSKAPSSKILLNAD Sida 1 av 4. Makans uppgifter. Makens uppgifter. Gemensamma barn under 18 år, under gemensam vårdnad

Exempe. Gemensam ansökan om ÄKTENSKAPSSKILLNAD Sida 1 av 4. Makans uppgifter. Makens uppgifter. Gemensamma barn under 18 år, under gemensam vårdnad 1 empel Gemensam ansökan om ÄKTENSKAPSSKILLNAD Sida 1 av 4 Makans uppgifter FÖR EFTER ADRESS POSTNUMMER OCH ORT Makens uppgifter FÖR EFTER ADRESS POSTNUMMER OCH ORT Gemensamma barn under 18 år, under gemensam

Läs mer

Vad är kommunalt bostadsbidrag?

Vad är kommunalt bostadsbidrag? Vård- och omsorgsförvaltningen Ansökan om kommunalt bostadsbidrag för personer med funktionsnedsättning i ordinärt boende eller annan särskilt anpassad bostad Vad är kommunalt bostadsbidrag? Kommunalt

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING

+ + ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING OLE_TY4 1 *1149901* ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV IDROTT ELLER TRÄNING Denna blankett är avsedd för dig om du ansöker om uppehållstillstånd i Finland som idrottare, idrottstränare och bedriver

Läs mer