REGIONALT SERVICEPROGRAM. Kalmar län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGIONALT SERVICEPROGRAM. Kalmar län"

Transkript

1 REGIONALT SERVICEPROGRAM Kalmar län

2 Regionalt Serviceprogram Kalmar län Börjar gälla den 1 april Antagen av styrelsen för Regionförbundet i Kalmar län den 7 mars Inledning En regions tillväxtarbete baseras på en rad styrdokument, där RUS:en den regionala utvecklingsstrategin är det övergripande. RUS:en utgör tillsammans med andra strategier och program, verktyg för det regionala tillväxtarbetet. Visionen i Kalmar läns RUS är att: Genom tillgänglighet, mångfald och rätt kompetens ska Kalmarregionen vara en av Östersjöregionens mest attraktiva och innovativa platser för invånare, näringsliv och besökare. En grundförutsättning för att regionen ska vara attraktiv för boende och besökare, är en väl fungerande service så även på platser utanför kommunernas centralorter. Tillgängligheten till service ska vara god för alla medborgare i Kalmar län. Det Regionala Serviceprogrammet för Kalmar län baseras på stödet till kommersiell service, men också på andra insatser och projekt som genomförs med andra aktörer, t.ex. länsstyrelsen, Hela Sverige ska leva Kalmar län, Landsbygdsmentorerna med flera. En viktig ansats är projektet Service Skapar Tillväxt som rapporterades i oktober Projektets slutsatser är en del av analysen, liksom andra insatser som gjorts i regionen under senare år. Bakgrund Generellt är tillgången till service i Kalmar län god. Det är förhållandevis små avstånd och en tät geografi. En stark besöksnäring innebär också att det finns ett bra underlag för att bibehålla service på mindre orter. Regionförbundet har arbetat aktivt med kommersiell service och tillsammans med Leader och landsbygdsprogrammet har flera återetableringar varit möjliga. Servicefrågorna är också nära förknippade med de regionala tillväxtfrågorna och sätts ofta i ett sammanhang som är större och bredare. En god service är också en 1 (13)

3 förutsättning för ett livskraftigt företagande på landsbygden, med dess förutsättningar och möjligheter. Arbetet med tillgänglighet till service har utgått från tillväxtperspektivet. Detta var något som genomsyrade förra programmet och som även återfinns i andra insatser för tillväxt. Erfarenheter från tidigare programperiod Programarbete är en ständigt pågående process där lärande är en av flera komponenter. Förra programmets olika insatser och aktiviteter är en viktig del av analysen. Projektet Service Skapar Tillväxt som skar igenom flera av förra programmets insatser har varit en mycket viktig del av analysen, och även handläggningen av enskilda stöd inom ramen för stödet till kommersiell service. En annan slutsats är att ett serviceprogram bör vara konkret och avgränsat service är ett brett begrepp och kan dessutom vara svårt att avgränsa geografiskt. Detta program fokuserar därför mer på frågor som rör kommersiell service, och i synnerhet stöd och insatser som direkt eller indirekt berör tillgängligheten till livsmedel och drivmedel. Analys Under delar av 2012 och 2013 genomfördes ett projekt i en ort i Kalmar läns samtliga tolv kommuner. Utgångspunkten var att service är viktigt för att skapa tillväxt. Resultaten från projektet är en viktig grund för analysen. De tolv orterna ger en likartad analys av vilka behov och möjligheter som finns, både på själva orten såväl som i kommunen. Projektet har följts upp av en dialog med respektive kommunledning (i olika konstellationer). Resultaten från projektet presenteras i en slutrapport som finns på Regionförbundets hemsida ( Rapport från kommundialogen i bilaga 2. I en vidare tolkning av begreppet är service liktydigt med kundstöd innebärande att service är alla aktiviteter som underlättar för boende, besökare och yrkesverksamma att bo, leva eller besöka en ort. Service är också mycket viktigt för det lokala näringslivet och för möjligheterna att utveckla nya företag. Väl fungerande servicesystem är därmed en viktig del av den lokala infrastrukturen och en nödvändig förutsättning för en orts utveckling. 2 (13)

4 Service kan också definitionsmässigt betyda underhåll och ajourhållning. Den lokala servicestrukturen måste underhållas, utvecklas och förnyas över tid. En plattform för en sådan ständigt pågående utvecklingsprocess är satsning på exempelvis på lokala Servicepunkter där offentliga, privata och lokala aktörer möts. Serviceutbudet är inte statiskt utan måste kontinuerligt anpassas till ändrade förutsättningar beroende på ekonomisk situation och tekniska landvinningar. Den snabba förändringstakten i samhällsutvecklingen kräver en innovativ ansats i synen på service. En tydlig och nödvändig framgångsfaktor är starkt lokalt engagemang bland ortens invånare samt en väl fungerande lokal organisation i form av samhällsförening eller liknande. Lika viktigt är en väl fungerande dialog med och engagemang från den kommunala nivån. Där ett starkt lokalt engagemang uppstår är det en avgörande faktor att kommunen tar ett stort ansvar och visar vilja att agera för att åstadkomma en positiv förändringsprocess. Risken är annars att det lokala engagemanget förbyts i uppgivenhet och frustration. Helhetssyn i utvecklingsprocessen är ett nyckelbegrepp som rymmer underifrånperspektiv, delaktighet och gemensam målbild hos alla involverade aktörer. En stark framgångsfaktor är en väl förankrad och genomarbetad Utvecklingsplan kopplad till en Lokalekonomisk analys för orten. Planeringsprocessen är som utvecklingsfaktor betraktad viktigare än det slutliga plandokumentet. 3 (13)

5 Nätverksbyggande är för framtiden viktigt både för ett effektivt arbete och för möjligheterna att dra nytta av andras erfarenheter betydelsen av mötesplatser återkommer ständigt. Utveckling av lokala servicelösningar skapar inte som ensam faktor tillväxt på en plats men är en viktig och avgörande faktor. Service bygger attraktivitet som en stark tillväxtfaktor. Även stoltheten för sin bygd stärker tillväxten. Helhetssynen är viktigare än delarna. Tillgång till finansieringslösningar, exempelvis lokalt kapital för utvecklingsinsatser, är av stor betydelse initialt i en utvecklingsprocess. Kommersiell service Generellt har tillgången till kommersiell service i Kalmar län inte förändrats mycket under senare år. Några enstaka butiker har försvunnit, andra har återöppnats. Flera drivmedelsstationer har återetablerats under senare år och det är få förfrågningar om stöd och åtgärder. Det har skett en strukturomvandling i drivemedelsförsörjning; de stora bolagen har lämnat och skapat utrymme för mindre, lokala aktörer och även ideella initiativ. Som tidigare har delar av länet sämre tillgång till service, t.ex. skärgården och norra Öland, medan andra har god tillgång, även om man ser till en eventuell butiksnedläggning och tillgänglighet till närmsta butik. Å andra sidan har invånarnas behov och levnadsmönster förändrats under senare decennier. Nya köpbeteenden, pendlingsmönster, e-handel och andra externa faktorer påverkar serviceutbudet och servicebehovet. Det kräver en lyhördhet från handlare för att möta upp dessa krav. 4 (13)

6 Tillväxtanalys har tagit fram ett antal kartor för att visa på tillgänglighet till service. Antal serviceslag inom 10 minuter Källa: ng2012.htm Grad av närhet till stora orter Källa: 5 (13)

7 Tillväxtanalys indexerade tillgänglighetsmodell beskriver grad av närhet till olika stora tätorter. Modellen är framtagen i syfte att identifiera områden med liknande förutsättningar vad gäller tillgänglighet. Tillgänglighet, i det här fallet definierat som avstånd med bil på farbara vägar. Modellen bygger på en indexering av tillgängligheten mellan 0-100, där noll beskriver områden inom tätort och 100 det maximala avståndet på farbara bilvägar. Maxavståndet har satts till 45 min vilket motsvarar en tänkt maximalt dagpendlingstid. För fem utvalda tätortsstorlekar (200, 1000, 3000, och invånare) beräknas en indexerad tillgänglighet som slutligen summeras till en karta. Genom summeringen ges stora tätorter en större betydelse, vilket svarar mot Tillväxtanalys uppfattning om ökat serviceutbud i stora städer kontra småorter. Bilden nedan visar livsmedelsbutiker (gula prickar) respektive drivmedelsstationer (blåa prickar). Färgfälten visar indexklass 1-5, där ljusblå är god tillgång och mörkare sämre tillgång. Källa Tillväxtanalys, PiPoS, Länsstyrelsen i Kalmar län 6 (13)

8 Avstånd till närmaste dagligvarubutik 2013 Källa: Närmaste drivmedelstation respektive näst närmaste drivmedelstation, 2012 Källa: html 7 (13)

9 Under förra programperioden har det även genomförts mentorsinsatser i länets cirka 55 butiker på landsbygden. Några av dem är mer utsatta och har lönsamhetsproblem, andra klarar sig förhållandevis bra och har ett tillräckligt stort kundunderlag för att nå upp i en omsättning över 10 miljoner. Betaltjänster Länsstyrelsen i Kalmar har i uppdrag att bevaka att alla i samhället har tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser. Med grundläggande betaltjänster menas möjligheten att betala räkningar, ta ut kontanter och sätta in dagskassor. I länsstyrelsens bevakning har det framkommit att de finns grupper i länet som upplever att det är problematiskt, dyrt eller besvärligt att använda betaltjänster. De grupper det handlar om är ofta äldre, funktionshindrade och företagare på landsbygden. Betaltjänsterna kan i ett funktionellt sammanhang inte ses som ett isolerat område utan är en del av serviceutbudet som skapar förutsättningar för affärsverksamhet och en attraktiv boendemiljö. Användningen av lösningar för att ta betalt på mindre orter är exempelvis ofta beroende av om det finns en stabil internetuppkoppling. Möjlighet att sätta in och ta ut kontanter och göra betalningar är också en viktig komponent i serviceutbudet exempelvis i en servicepunkt. Under 2013 har bevakningsuppdraget i regleringsbrevet utökats och länsstyrelsen skall genomföra regional stöd- och utvecklingsinsatser vid behov. För detta ändamål kan Länsstyrelsen söka medel från PTS(Post- och telestyrelsen). Från och med 2014 har Länsstyrelsen i Kalmar tillsammans med länsstyrelserna i Södermanland, Gotland och Blekinge län fått medel till en processledare som skall arbeta aktivt med dessa frågor. I och med detta finns förutsättningarna för att betaltjänster på ett mer aktivt sätt en tidigare kan införlivas i det regionala partnerskapet för att kunna ge ett så komplett serviceutbud som möjligt i hela länet. Avgränsning Som det konstateras i analysen är begreppet service brett. Fokus i detta program är just kommersiell service. Frågor som handlar om bredband, kollektivtrafik etc. återfinns i RUS:en och andra styrdokument. 8 (13)

10 Regionala Serviceprogrammet och i sin förlängning förordningen om stöd till kommersiell service är en del av regionens tillväxtarbete. I RSP är fokus på kommersiell service och särskilt livsmedelsbutiker och drivmedelstationer, eftersom det är där efterfrågan och behovet är störst. Den regionala Processen Den regionala processen för att genomföra serviceprogrammet består av flera komponenter. Det handlar om att dels få aktörer att samverka, att hitta fungerande och relevanta finansieringsinstrument samt inte minst att koordinera med andra insatser och aktiviteter som ligger i andra program och styrdokument, som t.ex. digitala agendan, det kommande landsbygdsprogrammet, Leader och regionala fonden Småland och Öarna. De prioriterade områden och dess mål bygger på att aktörer på alla nivåer bidrar till aktiviteter insatserna. Regionförbundet har som ansvarig för serviceprogrammet en viktig roll att samordna detta arbete. Eftersom några av insatserna handlar om att bygga nätverk och mötesplatser, ökar också möjligheterna att genomföra programmet med gott resultat. Koppling till övriga program för regional tillväxt Det övergripande styrdokumentet för regionens utveckling är den regionala utvecklingsstrategin. I RUS:en finns mer övergripande mål kring som t.ex. bredbandsutbyggnad, en stärkt arbetsmarknad och företagsamhet. Även en ökad inflyttning och ökad integration av utlandsfödda är viktiga mål för regionen att uppnå, liksom ungas känsla av delaktighet och tillhörighet. Det handlar om mångt och mycket att stärka regionens attraktivitet som livs- och boendemiljö och att skapa goda förutsättningar. Även de lokala servicefrågorna är en viktig del av den regionala utvecklingsstrategin: Genom att utgå från funktion istället för befintlig form ska god service av olika slag erbjudas i såväl tätorter som i mer glest befolkade områden. En väl fungerande service är en viktig förutsättning för ett bra boende på landsbygden. Här är nytänkande, nya samarbetsformer och kompetensutveckling viktiga delar när det gäller både offentlig och kommersiell service. 9 (13)

11 En sorts behov som framkommit i analysen av servicetillgången är en väl utvecklad ITinfrastruktur. I arbetet med den digitala agendan är utbyggnaden av ett fiberoptiskt nät en prioriterad fråga. På många platser har ett omfångsrikt arbete startat och nya samarbetskonstellationer har dragit igång. Även utvecklingen av e-tjänster och IT-stöd är en del i den regionala digitala agendan. Partnerskap Det regionala partnerskapet består av länets kommuner, länsstyrelsen och ideell sektor. Organisationen Hela Sverige Ska Leva Kalmar län har genom sitt breda nätverk med 180 utvecklingsgrupper en god bild av servicebehovet och pågående initiativ i länet. Regionförbundet ska i egenskap av ansvarig för serviceprogrammet samla hela partnerskapet vid minst ett tillfälle per år, lämpligtvis under hösten för att definiera insatser för nästföljande år. Däremellan kan serviceprogrammet stämmas av och delar av partnerskapet träffas inom olika konstellationer, exempelvis kommunernas landsbygdsansvariga och lanthandlarnätverk (ännu ej bildat). Kommunalt deltagande I projektet Service Skapar Tillväxt är en tydlig slutsats att ett kommunalt deltagande är en förutsättning för ett fungerande serviceutbud. En kontinuerlig dialog mellan servicegivare, servicetagare och kommunen är nödvändig för att rätt insatser ska göras. Kommunen vet också vilka behov och andra satsningar som ska göras i kommunen för att stärka tillgängligheten till service. Det är också viktigt att satsningar inom ramen för det regionala serviceprogrammet går i linje med kommunens planarbete, t.ex. vid upprättande av översiktsplaner. Ett mål i serviceprogrammet är att stärka mötesplatser och nätverk. Kommunens roll i detta är viktig, både att vara delaktig och att upprätthålla mötesplatserna. Hållbar utveckling I RUS:en framgår regionens ambitioner för att nå en hållbar utveckling och starkare ekonomi i Kalmar län. Vi behöver samordna våra insatser så att resurserna riktas och används på bästa sätt. Här är en bra dialog och ett samspel mellan olika aktörer nödvändigt. Den bärande principen inom hållbar utveckling är att ekonomiska, sociala 10 (13)

12 och miljömässiga förhållanden och processer är varandras förutsättningar och stöd. Det är viktigt att skapa en långsiktighet i samspelet. I framtagandet av det Regionala Serviceprogrammet har exempelvis ungdomsfrågorna belysts och varit en del av dialogen med aktörerna. Regionförbundet har också ett ambitiöst program för att företagande ska ske på lika villkor mellan män och kvinnor. Det innebär bland annat att handläggare ska ha god kunskap om kvinnor och mäns företagande och att beslutsprocesserna är jämställdhetsintegrerade både kring företagsstöd och projektverksamhet. Särskilt fokus riktas också på möjligheterna till energieffektiviseringar i butiker, genom att förenkla och förbättra stödsystemet för sådana satsningar. För att möta upp förändrade demografiska mönster och inflyttning från andra länder, är det viktigt att det i bedömningen görs en korrekt behovsanalys av vilka typer av stöd, t.ex. till kompetensutveckling, som är nödvändiga för att kunna bedriva en hållbar affärsverksamhet. Prioriterade områden Prioriterat område 1 Mötesplatser och nätverk På mötesplatser kan idéer och initiativ utvecklas. Mötesplatser är också där olika typer av aktörer möts, vilket kan vara viktigt för att definiera behov och vilka insatser som behöver göras. Hela Sverige Ska Leva genomförde under 2013 en undersökning som visar på att lanthandlarna efterfrågar ett forum för att mötas. Många handlare har gemensamma problem och utmaningar. En sådan mötesplats blir också ett viktigt verktyg för Regionförbundet och hur stödet till kommersiell service ska användas, samt för kommunerna som sörjer för den kommunala servicen och medborgarnas behov. En mötesplats där lanthandlarna träffas, där även regionala företrädare för branschen kan delta, kan också skapa förutsättningar för gemensamma initiativ, t.ex. kompetensutvecklingsinsatser eller system för avbytartjänster. I begreppet mötesplats ryms även den ideella sektorns roll i tillgängligheten av service. Ideell sektor har av tradition spelat en stor roll på landsbygden. Ideell sektor är också summan av invånarna, dvs. de representerar de som bor och verkar på landsbygden och är därmed de som tar del av service. Många handlare brottas idag med 11 (13)

13 låg omsättning, samtidigt som kraven på att höja omsättningen ökar. Nya pendlingsmönster och köpbeteenden påverkar våra val av butik. På flera platser i länet finns det därför initiativ där ideell sektor tar ett stort ansvar för att stötta och hjälpa den lokala handlaren. Ideell sektor är också viktig för att öka attraktiviteten på orten en aktiv och livaktig bygd lockar inflyttare och därmed underlaget för butiken. Mål Servicegivare och serviceanvändare tar del av goda exempel från andra kommuner, platser, orter och aktörer. Minst 10 servicepunkter med ortsanpassat innehåll är etablerade och verksamma i Kalmar län Erfarenhetsutbyte och samverkan sker mellan kommunernas landsbygdsansvariga Länets lanthandlare har ett gemensamt forum för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling där även branschaktörerna och Regionförbundet deltar Samverkan över kommun- och länsgränser Prioriterat område 2 Stöd och resurser En ständig utmaning för regional och lokal utveckling är att ha tillgång till resurser och finansieringsinstrument av olika slag. Det har framkommit tydligt i analysen och i arbetet med de tolv orterna. Tillgången till lokalt kapital spelar en stor för att exempelvis lokala utvecklingsgrupper ska kunna driva och genomföra projekt utanför de större tätorterna. I många fall har dessutom ideell sektor ansvar för servicefunktioner och olika typer av samlingslokaler. Behovet av att investera ökar många anläggningar börjar bli till åren och kräver omfattande renoveringar, samtidigt som kraven och kostnaderna för renovering ökar. Lokala företag vittnar också om svårigheter att få behövliga krediter för att kunna investera på grund av att bankerna inte har tillräcklig säkerhet. Samhällets resurser blir dessutom alltmer begränsade och det är viktigt att använda befintliga medel på ett effektivt sätt. Stöd ska användas där de bäst behövs, och dessutom beslutas på en rättsäker och korrekt analys. Tydliga och konkreta riktlinjer för hur stödet kan användas är viktigt både för stödmottagare och bidragsgivare. Det finns dessutom i förordningen om kommersiell service möjligheter till stöd och insatser som idag inte används fullt ut. Det är också viktigt att kommunerna har god kännedom om 12 (13)

14 vilka möjligheter och krav som ställs på stöd, liksom att kommunen har en viktig roll att spela i hur stödet ska riktas. Vidare bör även Regionförbundet bli tydligare vilka som är stödberättigade utifrån strategisk betydelse och behov. Mål Rätt resurs till rätt aktör Ökad tydlighet för hur stöd kan användas Flexibelt stödsystem Lokala aktörer ges bättre möjligheter att skaffa kapital för investeringar Prioriterat område 3 Innovativa servicelösningar Behovet av ständiga förbättringar och effektiviseringar i serviceutbudet är nödvändiga. Invånarnas nya beteendemönster och köpvanor ändras ständigt och nya krav ställs på tillgängligheten till god service. Samtidigt pågår en teknisk utveckling inte minst inom det digitala området. Det finns stora utvecklingsmöjligheter med e-handel och e-tjänster även för företag och organisationer på landsbygden. Mål Fler butiker kompletterar sin verksamhet med e-handel Nya system för betaltjänster och kontanthantering E-tjänster för ökad tillgänglighet till service Uppföljning och utvärdering Det regionala serviceprogrammet kommer att avrapporteras i Regionförbundets arbetsutskott och vid i behov i primärkommunala nämnden. Arbetsutskottet beslutar även om uppdatering av den årliga handlingsplanen. Uppföljningsinsatser beskrivs i separat dokument. På regionförbundets hemsida läggs även information om serviceprogrammet ut. Hemsida: 13 (13)

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

Under Partnerskapsmötet 1 mars togs bland annat följande upp: Under Partnerskapsmötet 1 mars togs bland annat följande upp:

Under Partnerskapsmötet 1 mars togs bland annat följande upp: Under Partnerskapsmötet 1 mars togs bland annat följande upp: HANDLINGSPLAN 2018 Inledning Denna handlingsplan avser planerad verksamhet för år 2018 i Södermanlands län. Det är en konkretisering av de insatser som ska genomföras inom ramen för de prioriterade områdena

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys Regionalt serviceprogram för Uppsala län 2014-2018 Inledning Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att utarbeta ett regionalt serviceprogram för perioden 2014-2018. Det regionala serviceprogrammet

Läs mer

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018

Ledningskontoret 2014-01-30. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Ledningskontoret 2014-01-30 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 3 3 Avgränsning... 4 4 Kopplingar till andra program... 4 5 Partnerskap...

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd

Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd Nuvarande regionala serviceprogram 2010-2013 Nytt regionalt serviceprogram 2014-2018, 14 mars Våra utgångspunkter Stockholms läns regionala serviceprogram

Läs mer

Region Skåne Näringsliv

Region Skåne Näringsliv Region Skåne Näringsliv Ulf Kyrling Näringslivsutvecklare Tel: +46 40 675 34 16 Mail: ulf.kyrling@skane.se Datum 2015-07-08 1 (6) YTTRANDE från Region Skåne 2015-07-08 Ert dnr: N2015/2989/HL Näringsdepartementet

Läs mer

Serviceplan

Serviceplan Serviceplan 2016-2018 Serviceplanens syfte är att öka engagemang, förståelse & kunskap kring service som en del av kommunens arbete med näringslivs- & landsbygdsutveckling samt att tillgång till service

Läs mer

Landsbygdsutveckling Handlingsplan för Regionförbundet i Kalmar län

Landsbygdsutveckling Handlingsplan för Regionförbundet i Kalmar län Landsbygdsutveckling Handlingsplan för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 1 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 4 Övergripande mål... 4 Aktörer i Kalmar län... 4 Process... 4 Bakgrund... 5 Definition

Läs mer

KalmarÖland En smartare landsbygd!

KalmarÖland En smartare landsbygd! KalmarÖland En smartare landsbygd! Utdrag ur strategins delar som är väsentliga för urval av projekt. Materialet är inte fullt språkgranskat och måste till vissa delar kortas. Kommentarer och förslag till

Läs mer

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013

REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013 1) Målformulering Syftet med programmet. Syftet med verksamheten är att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2017 Jämtlands län - Insatser 2017 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2016 Jämtlands län - Insatser 2016 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda

Läs mer

Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi

Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi Projektet Hållbara lokala servicelösningar strategi Bakgrund En väl fungerande allmän vardagsservice är viktig för landsbygden Hela Sverige ska leva driver just nu ett projekt där femton orter arbetar

Läs mer

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL

Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL YTTRANDE 1(5) Förvaltningsnamn Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Service i glesbygd (SOU 2015:35) N2015/2989/HL Region Jönköpings län har fått rubricerat

Läs mer

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Innehållsförteckning Inledning och syfte....3 Avgränsning....3 Kopplingar till andra program....3 Bakgrund........4

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram

Riktlinjer. Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram Riktlinjer Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram 2014 2018 Sammanfattning De regionala serviceprogrammen är viktiga verktyg för samordning av insatser och aktörer i arbetet

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

strategi hela sverige ska leva

strategi hela sverige ska leva strategi 2017 2020. hela sverige ska leva Vision. Hela Sverige ska leva! Syfte. Balans mellan stad och land - god landsbygdsutveckling - goda villkor i hela landet. Verksamhetsidé. Från Hela Sverige ska

Läs mer

Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram

Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram 2014-2018. 1 (10) Sammanfattning Det regionala serviceprogrammet är ett viktigt verktyg i samordningen av insatser och aktörer för

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Info från TRF

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen. Info från TRF 2019-03-21 Info från TRF 1. Handlingsprogram Landsbygds- och skärgårdsstrategin 2. Skärgårdsmedel 3. Bredband 4. Regionala Serviceprogrammet 5. Kartläggning företagande 2019-05-15 1. Handlingsprogram Uppdrag

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

Remiss om investeringsbidrag

Remiss om investeringsbidrag TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Elisabeth Karlsson 2012-10-16 KS 2012/0632 0480-45 00 83 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss om investeringsbidrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Lokal näringslivsutveckling

Lokal näringslivsutveckling Lokal näringslivsutveckling Insatser för lokalt utvecklingsarbete Åsa Bjelkeby Enhetschef Regionala miljöer 1 Kort om Tillväxtverket 370 medarbetare på 9 orter Arjeplog, Gävle, Göteborg, Jönköping, Luleå,

Läs mer

Länsstyrelsens uppdrag och stöd

Länsstyrelsens uppdrag och stöd Länsstyrelsens uppdrag och stöd Regleringsbrevet Verka för regeringens bredbandsmål Handlägga och besluta om stöd Koordinatoruppdraget Verka för regional samordning Stötta kommuner och lokala initiativ

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Rapport kommundialoger

Rapport kommundialoger 2014-03-06 Rapport kommundialoger Inom ramen för projektet Service Skapar Tillväxt och framtagandet av det regionala serviceprogrammet. Processledarna Christer Johansson och Bo Lönnquist har träffat samtliga

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S)

Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Investera i Uppsalas landsbygd! Pressträff med Erik Pelling (S) Nytt landsbygdsprogram med: 20 konkreta förslag 6 områden Landsbygdskommunen Uppsala Uppsala är inte bara Sveriges fjärde storstad. Både

Läs mer

Riktlinjer för regionala serviceprogram. Service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygder

Riktlinjer för regionala serviceprogram. Service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygder Riktlinjer för regionala serviceprogram Service som tillväxtfaktor i gles- och landsbygder Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Samband mellan regionala serviceprogram och regional tillväxtpolitik...

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Regional utveckling med fokus på integration

Regional utveckling med fokus på integration Regional utveckling med fokus på integration David Norman 2015-01-01 Verksamhetsövergång från Regionförbundet och Länsstyrelsen. Region Gävleborg är nu regionalt utvecklingsansvarig. Lagen (2010:630) om

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b)

9.3. Stöd till investeringar i service och fritid på landsbygden (delåtgärd 7.4 fokusområde 6b) markförhållanden. Projektens snittkostnad/hushåll har under föregående programperiod varit ca 20 000 kronor för kanalisationen. Under perioden 2014-2020, kan kostnaderna bli något högre då samtliga kostnader

Läs mer

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa

Plan. Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag KS15-364 003. Föreskrifter. Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa KS15-364 003 Varuförsörjningsplan med regler för hemsändningsbidrag Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2015-10-23 Antagen av kommunstyrelsen 2015-11-24 86 Innehåll

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2015

Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2015 Jämtlands län - Insatser 2015 Handlingsplan för regionalt serviceprogram 2015 För att arbetet inom det regionala serviceprogrammet (RSP) fortsatt ska leda till uppsatta mål har följande konkreta insatser

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Regionförbundet Sörmland

Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB och Länsstyrelsen i Södermanlands län och Regionförbundet Sörmland Kommunstyrelsen 2017-05-22 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017: 375 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (3) Kommunstyrelsen Avsiktsförklaring mellan Eskilstuna kommun och Telia Sverige AB

Läs mer

Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää

Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää Regionalt serviceprogram Norrbottens län 2014-2018 Titel Författare: Omslagsbild: Kontakt: Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013. Working paper/pm 2012:07

Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013. Working paper/pm 2012:07 Working paper/pm 2012:07 Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013 Tillväxtanalys har fått Näringsdepartementets uppdrag att utvärdera de regionala serviceprogrammen åren 2009-2013. Denna rapport

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten

Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun. Antagen av kommunfullmäktige SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Serviceplan inklusive handlingsplan för Säters kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-12-20 SÄTERS KOMMUN Näringslivsenheten Innehållsförteckning 1. Inledning...1 Syfte...1 Övergripande mål...1 Horisontella

Läs mer

Innehållsförteckning 2(10)

Innehållsförteckning 2(10) Inledning Tillgänglighet till grundläggande service för boende, besökare och företag är en viktig del i arbetet med att skapa attraktiva livs- och boendemiljöer. Regeringen framhåller vikten av att alla

Läs mer

Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun

Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun Datum 2015-08-27 1(5) Projektbeskrivning social lokal utvecklingsstrategi för Vimmerby kommun Sökande: Program: Projektets namn: Vimmerby kommun Stärkt lokal attraktionskraft SLUS Social lokal utvecklingsstrategi

Läs mer

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013 Regionalt Serviceprogram Gävleborgs län 2010-2013 Innehållsförteckning Sammanfattning..3 Bakgrund.3 Definitioner...3 Koppling till andra program och strategier...4 Hållbar utveckling...5 Genomförande...5

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland

Tillväxtstrategi för Halland Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Det regional uppdraget Region Halland har uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Leda och samordna

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken

Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken 1 2014-05-20 Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken Ett viktigt inslag på träffen var kollegialt lärande genom att utbyta erfarenheter på tre olika teman. Deltagarna växlade mellan olika diskussionsbord

Läs mer

Tillväxt och regionplaneförvaltningen Regionplaneavdelningen TRN

Tillväxt och regionplaneförvaltningen Regionplaneavdelningen TRN Tillväxt och regionplaneförvaltningen Regionplaneavdelningen 1 (5) Regional bredbandskoordinering i Stockholms län 2018 Bredbandssituationen i länet och koordinatorfunktionens roll Länsstyrelsen Stockholm

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Innehåll. Bilagor 1. Handlingsplan 2014 2. Glesbygds- och landsbygdsområden i Blekinge län

Innehåll. Bilagor 1. Handlingsplan 2014 2. Glesbygds- och landsbygdsområden i Blekinge län 1 2 Innehåll 1. Inledning... 5 2. Bakgrund... 5 3. Analys... 6 3.1 Geografiska förutsättningar och befolkning... 6 3.2 Näringsliv... 7 3.3 Dagligvarubutiker på landsbygden... 8 3.4 Dagligvaruservice i

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Serviceplan 2016-2020

Serviceplan 2016-2020 STYRANDE DOKUMENT Fastställt av Dokumentansvarig Beslutsdatum Kommunfullmäktige Landsbygdsutvecklare Sofie Nyström 2016-02-29 Gäller t.o.m. 2020 1 (12) Serviceplan 2016-2020 2 (12) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv

Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv Sveriges nationella strategi ur ett regionalt perspektiv Håkan Brynielsson Regiondirektör Regionförbundet i Kalmar län Regionala handlingsplaner Färdig RUS Länsuppdraget Löpande utvärdering OECD-rapport

Läs mer

Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014

Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014 Fördelning av medel för insatser inom området kommersiell service i gles- och landsbygder 2011-2014 1 (12) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Tillväxtverkets uppdrag... 3 Tillvägagångssätt...

Läs mer

Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun

Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun 2011-2014 Flik 6.31 Kommunal serviceplan för Vingåkers kommun 2011-2014.doc Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Avgränsningar... 2 2 Begrepp...

Läs mer

LOKAL SERVICEPLAN FÖR VANSBRO KOMMUN

LOKAL SERVICEPLAN FÖR VANSBRO KOMMUN LOKAL SERVICEPLAN FÖR VANSBRO KOMMUN 2008-2012 Fastställd av kommunfullmäktige2008-09-29 65 Dnr: KS 2007/361 Innehållsförteckning: 1. Sammanfattning... 3 2. Uppdraget... 4 3. Övergripande mål... 4 4. Syfte

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Tryggad tillgång till kontanter (SOU 2018:42)

Tryggad tillgång till kontanter (SOU 2018:42) Yttrande 1 (5) Enheten för landsbygd, mark- och företagsutveckling Sara Ehrenberg Direkt 010-22 50 381 sara.ehrenberg@lansstyrelsen.se Finansdepartementet fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.fma.b@regeringskansliet.se

Läs mer

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok.

Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. 2013-10-04 Tillväxtverket Ärendeid 00162884 Diarienummer 2011003168 Slutrapport Servicepunkt Byxelkrok. Invigningen av Servicepunkt Byxelkrok. Foto Bo Lönnqvist Projektets syfte. Syftet med utvecklingsprojektet

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Insatsområde 1 Passionerat Entreprenörskap i samverkan. Fond Mål Indikator Målvärde

Insatsområde 1 Passionerat Entreprenörskap i samverkan. Fond Mål Indikator Målvärde Insatsområde Passionerat Entreprenörskap i samverkan Fond Mål Indikator Målvärde Landsbygdsfonden EJFLU Förbättrad konkurrenskraft hos företag genom hållbart användande av humankapital Minskat sjukskrivningstal

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Lärandeplan ett verktyg i den regionala tillväxtvardagen?

Lärandeplan ett verktyg i den regionala tillväxtvardagen? Lärandeplan ett verktyg i den regionala tillväxtvardagen? 20171214 Uppdrag lärandeplan Från RB till länsstyrelserna / villkorsbeslut regionala självstyrelseorgan/samverkansorgan budgetåret 2010 Tillväxtverkets

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

Nya metoder för hållbara service lösningar

Nya metoder för hållbara service lösningar Nya metoder för hållbara service lösningar Thomas Westerberg Region Västerbotten Gunilla Hedman Länsstyrelsen Västerbotten Bakomliggande motiv Regionalt serviceprogram 2010-2013 Nya metoder för hållbara

Läs mer

Strategi kl

Strategi kl kl Strategi 2017-2020 Vision Hela Sverige ska leva! Syfte Balans mellan stad och land god landsbygdsutveckling goda villkor i hela landet Verksamhetsidé Från Hela Sverige ska levas stadgar Föreningen ska

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15

Författningssamling i Borlänge kommun. Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Författningssamling i Serviceplan för Borlänge kommun 2015-2018 Beslutad av kommunfullmäktige 2015-12-15 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Serviceplan för 2015-2018 Dokumenttyp Kommunalt styrdokument

Läs mer

Rapport 2001:01 2014:6. Regionalt serviceprogram 2014 2018. för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd

Rapport 2001:01 2014:6. Regionalt serviceprogram 2014 2018. för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd Rapport 2001:01 2014:6 Regionalt serviceprogram 2014 2018 för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd Rapport 2014:6 Regionalt serviceprogram 2014 2018 för kommersiell och offentlig service

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen har beslutat att under perioden 2015-2020 avsätta medel för en funktion som regional bredbandskoordinator i alla län.

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun Dnr KK18/125 STRATEGI Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun 2018-2023 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-04-10 Dnr KK18/125 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål... 3 1.1 Tillväxt i Näringslivet...

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer