Regionförbundets arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionförbundets arbetsutskott"

Transkript

1 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Gässhults Säteri, Figeholm Onsdagen den 9 januari 2008 kl Torsdagen den 10 januari 2008 kl ande: Leif Larsson ordförande 1-9 Akko Karlsson vice ordförande 1-9, ordförande Eddie Forsman vice ordförande Åke Nilsson Mona Jeansson Ulf Nilsson Björn Holgersson ej tjänstgörande ersättare Lennart Beijer ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare: Utses att justera: Håkan Brynielsson Ingemo Ullman sekreterare Per-Ola Hallberg 1-9 Suzanne Bergfeldt 1-9 Charlotte Gustafsson Carolina Gunnarsson Ulf Nilsson Paragrafer: 1-25

2 2 1 Dagordning godkänner föreliggande dagordning med följande tillägg och ändringar Tillägg ärende 7 Reaktor Sydost Ärende 9 A Miljötillsyn på lantbruk 2007 Slutrapport utgår och återkommer vid nästa sammanträde med arbetsutskottet Ärende 10 A Kompetens Direkt utgår och återkommer vid styrelsens sammanträde den 31 januari 2008 Tillägg Säsongsförlängning norra Öland Regeringens uppdrag angående genomförande av regionala systemanalyser 2 Genomgång av regionförbundets verksamhet och organisation Håkan Brynielsson, Per-Ola Hallberg och Suzanne Bergfeldt redovisar regionförbundets verksamhet och organisation. tar redovisningen med godkännande till protokollet.

3 3 3 D 2007/ Fastställande av datum för extra sammanträde med arbetsutskottet Med anledning av samråd inför strukturfondspartnerskapet fastställer arbetsutskottet följande datum för extra sammanträde med arbetsutskottet Strukturfondspartnerskapets samråd Extra arbetsutskott 17 mars mars 2008 i anslutning till styrelsens sammanträde 28 maj juni 2008 i anslutning till styrelsens sammanträde 19 september september 2008, kl november november 2008, kl 09.00

4 4 4 D 2008/ Personalfrågor Per-Ola Hallberg informerar om ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS). Ändringarna, som syftar till att underlätta för arbetsgivaren att anställa, trädde i kraft vid halvårsskiftet Förändringen av LAS innebär tillsammans med det s k balanskravet i kommunallagen att regionförbundet kommer att ha betydligt mer begränsade möjligheter till tidsbegränsade anställningar än före den 1 juli Förändringen innebär att regionförbundet inte kan genomföra treåriga projekt med hjälp av visstidsanställd personal. Föreslås att regionförbundet skriver till arbetsgivarförbundet PACTA för att uppmärksamma problematiken med den nya lagen om anställningsskydd och få till stånd en diskussion med parterna på arbetsmarknaden. Vidare föreslås att frågan lyfts vid möte med länets riksdagsledamöter. föreslår styrelsen besluta att Regionförbundet i Kalmar län skriver till PACTA för att uppmärksamma problematiken med och få till stånd en diskussion om ändringarna i lagen om anställningsskydd (LAS). beslutar vidare att ta upp frågan vid möte med länets riksdagsledamöter.

5 5 5 D 2006/ Samarbetsavtal Miljösamverkan Sydost Projektet Miljösamverkan Sydost, som startade 2003, har till syfte att effektivisera miljö- och hälsoskyddsarbetet i regionen och ge stöd både till myndighetsutövning (tillsyn) och de mer informativa och förebyggande insatserna. Det arbete som utförs inom projektet bidrar till att uppnå uppsatta miljömål och medverkar till en hållbar utveckling inom länet. Projektet drivs gemensamt av länets tolv kommuner, Gotlands kommun, Länsstyrelsen i Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län. godkände 70/06 ett förslag till arbetsordning och underlag för ekonomisk planering för åren samt uppdrog åt projektledningen att tillsammans med övriga berörda undersöka möjligheterna att engagera nya deltagare i verksamheten samt öka intäktssidan. Samtliga parter i projektet är överens om att projektet behöver en mer långsiktig finansiering och tillstyrkte i mars 2006 en fortsättning av verksamheten för en treårsperiod. Ett avtal mellan parterna har nu arbetats fram, vilket innebär att projektet kan fortsätta att drivas under åren I samband härmed föreslås att tillsvidareanställa Karen Jensen under förutsättning att kommunerna ingår ett treårigt avtal avseende Miljösamverkan Sydost. föreslår styrelsen besluta att Regionförbundet i Kalmar län ingår avtal med övriga ingående parter i Miljösamverkan Sydost, där kommunerna i projektet under 2008 bidrar med kronor vardera, Länsstyrelsen i Kalmar län med kronor samt att regionförbundet står för kostnaderna i samband med projektledarens arbetsplats. beslutar vidare föreslå styrelsen besluta att tillsvidareanställa Karen Jensen under förutsättning att kommunerna ingår ett treårigt avtal avseende Miljösamverkan Sydost.

6 6 6 D 2008/ Examensjobb Energieffektivisering i Kinas industri Regionförbundet i Kalmar län har sedan några år tillbaka ett samarbete med Changxingregionen i Kina, vilket bl a handlar om kunskapsutbyte inom olika områden. Under ett av de forum som arrangerats de tre senaste åren fick IVL Svenska Miljöinstitutet ett uppdrag att se närmare på ett antal projekt rörande miljöförbättrande åtgärder som kunde vara intressanta att samarbeta kring. Ett av dessa, energiåtervinning inom industrin med fokus på cementindustrin, ser regionförbundet som ett lämpligt uppdrag får de båda Chalmersstudenterna Zhi Wang och Erika Antonsson. Uppdraget innebär att de skall göra en övergripande analys av energianvändningen vid ett antal produktionsanläggningar i Changxingregionen i Kina, med fokus på cementindustrin. De skall vidare ge förslag på energibesparande åtgärder och åtgärder för energiåtervinning samt förslag på produkt- och kompetensbehov där svenska aktörer kan utveckla affärsrelationer. tar informationen med godkännande till protokollet.

7 7 7 D 2008/ Europa Direkt Styrelsen har 30/03 beslutat att godkänna inrättandet av ett Europa Direktkontor för perioden Kommissionen medfinansierar, efter årlig ansökan, verksamheten med högst Euro/år. Regionförbundets medfinansiering uppgår till Euro/år och utgörs av s k in kind, dvs medel genom eget arbete. Ansökan för 2008 har lämnats till Europeiska Kommissionen i december Kommissionen kommer under våren 2008 att erbjuda en ny period för Europa Direkt, vilken löper under åren Europa Direktkontorets verksamhet syftar till att synliggöra det europeiska samarbetet på lokal och regional nivå dels genom informationsinsatser såväl till våra medlemmar som direkt till medborgarna, dels genom att stödja projektägare i sökandet efter EU-medel. godkänner av kansliet vidtagen åtgärd att lämna in ansökan till Europa Direkt för 2008.

8 8 8 D 2006/ Reaktor Sydost Reaktor Sydost är ett regionalt resurscentrum för film och ung kommunikation med fokus på barn och ungdomar som samfinansieras av Region Blekinge, Regionförbundet i Kalmar län och Regionförbundet Södra Småland. Visionen är att sydostregionen skall vara ett nationellt föredöme för barns och ungdomars delaktighet i samhällsutvecklingen. Genom ung kommunikation, rörlig bild och kultur vill man vara med om att skapa nya samband mellan politikområden samt ge existerande politikområden ett nytt innehåll. De övergripande målen är: Stimulera och utveckla berättarkonsten Skapa mötesplatser för målgruppen Kunskapsförmedling Föra in ungas kultur som en tillväxtfaktor i nationella och internationella utvecklingsplatser Reaktor Sydost leds av en styrgrupp med två förtroendevalda ledamöter och två ersättare från respektive regional huvudman. har 64/06 ställt sig bakom styrdokument för Reaktor Sydost utan ställningstagande i budgethänseende. Diskussioner har förts kring styrningen av Reaktor Sydosts verksamhet och därför föreslås att styrgruppen tillsammans med Reaktors kansli får i uppdrag att verka för en tydligare styrning av verksamheten. beslutar att Reaktor Sydosts styrgrupp tillsammans med dess kansli får i uppdrag att verka för en tydligare styrning av verksamheten. beslutar vidare att styrelsen vid sitt sammanträde den 31 januari 2008 informeras om Reaktor Sydosts verksamhet.

9 9 9 D 2007/ Regionala systemanalyser avseende infrastruktur Regeringen kommer under våren att uppdra till verken och länet samt erbjuda de regionala samverkansorganen att genomföra regionala systemanalyser. Med systemanalyser avses en transportslagsövergripande analys av transportsystemets funktion och brister utifrån mål och behov. Analyserna skall även beakta transportsystemets inverkan på effektiva arbetsmarknadsregioner. Uppdraget skall redovisas till regeringen senast den 30 juni tar informationen med godkännande till protokollet samt uppdrar åt kansliet att inför beslut i styrelsen den 31 januari 2008 ta fram underlag samt presentera upplägg för arbetet.

10 10 10 D 2007/ ; 2007/ ; 2007/ Ungdomsfrågor Charlotte Gustafsson informerar om arbetet med ungdomsfrågor och Kumulus. Kumulus, som bedrivs gemensamt av regionförbundet och Kalmar kommun, utsågs 2003 av Ungdomsstyrelsen till en av sex ungdomspolitiska stödjepunkter i landet. Ungdomsstyrelsen beslöt den 18 december 2007 att bevilja regionförbundet ett stöd om kronor till Pilotregion. Medlen skall användas för samarbete kring kvalitetsarbete och vidgad kompetens. Ungdomsstyrelsen beslöt även om ett stöd om kronor för projektet Det goda mötet som handlar om en distansutbildning omfattande 10 högskolepoäng. Europeisk Volontärtjänst Kumulus har sedan 2003 arbetat med Europeisk Volontärtjänst (EVS) med inriktningen att bygga upp en lokal/regional struktur för volontärtjänsten. Målet är att samtliga länets kommuner år 2010 skall ha deltagit i Europeisk volontärtjänst, ungdomsutbyten eller utbildningsinsatser kring utbytet som verktyg för verksamhetsutveckling och tillväxt. Föreslås att regionförbundet, inom ramen för uppdraget som Pilotregion, skall bygga upp ett regionalt center med fokus på internationella utbyten för unga i Kalmar län. Vidare föreslås att regionförbundet medfinansierar verksamheten med kronor per år för åren (s k 33:1-medel) under förutsättning att annan finansiering är ordnad. Slutligen föreslås att ett erbjudande om medlemskap i den ideella föreningen Kumulus går ut till kommunerna under januari månad för beslut i styrelsen den 31 januari Utbildningsinsats kring Barnkonventionen Regionförbundet i Kalmar län har genom Ungdomsparlament och Ung Agenda arbetat med problematiken kring hur unga och beslutsfattare skall kunna mötas och hur nya former för delaktighet skall kunna utvecklas. För att arbeta fram en tydlig handlingsplan föreslås att arbetsutskottet och regionförbundets ledningsgrupp deltar i en utbildning kring Barnkonventionen och den nationella ungdomspolitiken. En inledande utbildningsinsats för regionförbundets arbetsutskott tillsammans med ledningsgruppen skall ligga till grund för det fortsatta arbetet vars syfte är att öka ungas delaktighet och inflytande i Kalmar

11 11 län. Utbildningen sker i samordning med Vimmerby kommun och Vimmerby folkhögskola. Målet är att utveckla ett eller flera regionala forum för ungas regionala inflytande samt att utveckla och sprida former för lokalt inflytande för unga och kompetensutvecklingen kring dessa frågor. föreslår att styrelsen avseende Europeisk volontärtjänst beslutar att regionförbundet, inom ramen för uppdraget som Pilotregion, skall bygga upp ett regionalt center med fokus på internationella utbyten för unga i Kalmar län, att regionförbundet medfinansierar verksamheten med kronor per för åren (s k 33:1-medel) under förutsättning att annan finansiering är ordnad, samt att ett erbjudande om medlemskap i den ideella föreningen Kumulus går ut till kommunerna beslutar vidare att, inom ramen för uppdraget som Pilotregion i Kalmar län, samordna en utbildningsinsats för arbetsutskottets ledamöter samt regionförbundets ledningsgrupp kring Barnkonventionen och den nationella ungdomspolitiken. beslutar vidare att bjuda in de politiska ungdomsorganisationerna till en diskussion kring länets ungdomsarbete samt tar informationen i övrigt med godkännande till protokollet.

12 12 11 D 2008/ Nord Stream gasledning i Östersjön Carolina Gunnarsson informerar om projektet Nord Stream gasledning i Östersjön. Nord Stream vill lägga ner en gasledning mellan den ryska och tyska Östersjökusten, vilken skulle komma att ge Västeuropa direkt tillgång till den stora ryska gasreserven. Dragningen av gasledningen är bl a planerad att gå mellan Bornholm och det svenska fastlandet. I den tillståndsansökan som bolaget har lämnat in till den svenska regeringen ingår även en serviceplattform utanför Gotland, ganska nära Gotska Sandön. Gasledningen är tänkt börja läggas ut sommaren 2009 och vara klar Under den efterföljande diskussionen föreslås att regionförbundet tar upp en diskussion med länets kommuner, framförallt kustkommunerna, samt med Blekinge och Skåne län. Vidare föreslås att styrelsen ger kansliet i uppdrag att ta fram förslag till skrivelse till regeringen. tar informationen medgodkännande till protokollet för information till styrelsen den 31 januari 2008 då även representanter för bl a Nord Stream är inbjudna. beslutar vidare föreslå styrelsen att ge kansliet i uppdrag att ta fram förslag till skrivelse till regeringen.

13 13 12 D 1997/ ; 2005/ Euroregion Baltic minnesanteckningar från möte den 23 november 2007 samt rapport från Euroregion Baltics råd och Seagull IIkonferens den 5-7 december 2007 Åke Nilsson informerar från möte den 23 november 2007 med svenska parten i Euroregion Baltic (ERB). Vid mötet diskuterades bl a kommande stadgeförändringar, vilka man skall fatta beslut om vid nästa rådsmöte. Stadgeförändringarna innebär bl a att en ungdomsstyrelse skall inrättas parallellt med den ordinarie styrelsen. måste här ta ställning till hur regionförbundets ungdomsrepresentant skall utses. Euroregion Baltic kommer att hålla 10-årsjubileum den februari I samband härmed informerar Håkan Brynielsson om skrivelse från ERB:s sekretariat med ett tack till Regionförbundet i Kalmar län för dess arbete inom ERB och Seagull II-projektet och ett särskilt tack till Carolina Gunnarsson på regionförbundet. tar informationen med godkännande till protokollet. 13 D 2007/ South Baltic förordnande av ledamöter och ersättare i övervakningskommitté och styrkommitté Anmäls att Åke Nilsson (kd) har utsetts till ledamot i övervakningskommitté och styrkommitté för EU:s program för territoriellt samarbete South Baltic samt att Lisbeth Lennartsson (c) har utsetts till ersättare i de båda kommittéerna. Vidare informeras om att kommissionen har godkänt programmet och att Regionförbundet i Kalmar län har utsetts till kontaktnod i Sverige. I programmet finns drygt en halv miljard kronor avsatta för projekt som kan utveckla de i programmet ingående regionerna. tar informationen med godkännande till protokollet.

14 14 14 D 2005/ Rapport från Baltic Environment and Energy-projektet För arbetsutskottets information föreligger rapport från Baltic Environment and Energy-projektet (BEE). SydSam tillsammans med lokala och regionala aktörer i Sydsverige och Kaliningrad arbetade under våren 2005 fram tre bilaterala samarbetsprojekt inom områdena demokrati och good governance, miljö- samt näringslivsarbete. Regionförbundet i Kalmar län har varit huvudprojektägare för miljöprojektet Miljö- och energifrågor i Östersjöområdet. BEE-projektet är ett EU-finansierat projekt genom INTERREG III B-programmet för Östersjöregionen och TACIS-programmet. Regionförbundets medfinansiering består av arbetsinsatser. Syftet med projektet är att vidareutveckla och fördjupa det bilaterala samarbete som pågått mellan kommuner och regionala organ i Sydsverige och Kaliningradregionen sedan början av 1990-talet. Projektet skall utveckla dels metoder för hantering och kapacitetsutveckling för hållbar utveckling med tyngdpunkt på miljö och energifrågor, dels praktiskt inriktade metoder för miljöutbildning. En styrgrupp bestående av tre svenska och tre ryska ledamöter har följt arbetet. Trots de problem och svårigheter som uppstått under projekttiden har ett fullgott resultat uppnåtts för att projektets resultat skall godkännas av EU:s beslutsorgan och av Sida. Ett centralt resultat av projektet är den strategi för fortsatt samarbete mellan regionala och kommunala självstyrelseorgan i Sydsverige och Kaliningradregionen som utarbetats och som samtliga projektparter ställt sig bakom. Strategin pekar ut tre områden som prioriterade för fortsatta samarbetsprojekt, nämligen miljö- och energifrågor, regionalekonomiska frågor samt vissa sociala frågor. INTERREG-delen av projektet avslutades den 31 december Projektarbetet fortsätter under våren 2008 med slutproduktion av rapporter och slutrapportering. Finansieringen av detta kan ske via TACIS-delen. Eftersom Regionförbundet i Kalmar län är lead partner också för projektets TACIS-del krävs medverkan från förbundet under hela genomförandetiden för TACIS-delen, dvs t o m augusti Denna medverkan finansieras, förutom av TACIS-medel, även av den del av bidraget från Sida som ännu inte förbrukats och som får användas t o m den 30 juni tar informationen med godkännande till protokollet.

15 15 15 Samarbete med Vitryssland Akko Karlsson (mp) informerar om planerat samarbete med Vitryssland och möjliga samarbetsområden. SALA IDA genomför nu med Sida-finansiering en särskild satsning på kommunala partnerskap med Vitryssland och planerar i samband härmed ett antal resor för att planera framtida samarbeten med vitryska motsvarigheter till svenska kommuner, landsting, regioner samt kommun- och regionförbund. tar informationen med godkännande till protokollet samt ger kansliet i uppdrag att arbeta vidare med SALA IDA för engagemang i Vitryssland. beslutar att Akko Karlsson (mp) och en tjänsteman från kansliet deltar i introduktionsresa till Vitryssland i februari/mars 2008.

16 16 16 D 2007/ Förnyad överenskommelse inom scenkonstområdet mellan Regionförbundet i Kalmar län och Riksteatern i Kalmar län Styrelsen har 139/07 godkänt överenskommelser mellan Regionförbundet i Kalmar län och Hemslöjden Kalmar, Kalmar Läns Musikstiftelse, Byteatern, Kalmar läns museum och Kalmar Konstmuseum. Överenskommelserna grundas på det Regionala Utvecklingsprogrammet för Kalmar län (RUPEN) samt respektive verksamhets måldokument. Av överenskommelserna framgår verksamheternas respektive mål samt kriterierna för utvärdering av verksamheterna. Finansieringen sker genom statliga medel och egna intäkter. Regionförbundet i Kalmar län garanterar ett årligt anslag, lägst i nivå med närmast föregående års. Överenskommelserna är löpande och innefattar en ömsesidig uppsägningstid om sex månader. Föreslås att en likalydande överenskommelse inom scenkonstområdet träffas mellan Regionförbundet i Kalmar län och Riksteatern i Kalmar län. föreslår att styrelsen godkänner överenskommelse inom scenkonstområdet mellan Regionförbundet i Kalmar län och Riksteatern i Kalmar län.

17 17 17 D 2007/ Designstipendium Regionförbundet i Kalmar län och Designprogrammet vid Högskolan i Kalmar tilldelades första pris om kronor för bästa Designårsprojekt Högskolans del, kronor, disponeras separat av högskolan. För att ge möjlighet att vidareutveckla ett examensarbete eller en designidé samt uppmuntra intresset och ge möjlighet till forskning i eller om design, företrädesvis i samarbete med Designarkivet, föreslås att Regionförbundet i Kalmar län årligen delar ut ett stipendium om kronor till en avgångsstudent från Designprogrammet vid Högskolan i Kalmar. Stipendiet skall delas ut under tre års tid med förhoppningen om fortsatt vidare finansiering efter de tre första åren. Utdelningen äger rum i samband med utdelningen av regionförbundets kultur- och innovationsstipendier. Stipendiet finansieras med kronor från vardera regionförbundet (s k 33:1- medel) samt nationella designårspriset för åren samt kronor från regionförbundet och kronor från nationella designårspriset för år föreslår styrelsen besluta att inrätta ett designårsstipendium finansierat med kronor från respektive Nationella Designårspriset och Regionförbundet i Kalmar län (s k 33:1-medel) för 2008 och 2009 samt med kronor (33:1-medel) från regionförbundet och från Nationella Designårspriset för 2010.

18 18 18 D 2007/ Resestipendium inom design Regionförbundet i Kalmar län och Designprogrammet vid Högskolan i Kalmar tilldelades första pris om kronor för bästa Designårsprojekt Högskolans del, kronor, disponeras separat av högskolan. Föreslås att Regionförbundet i Kalmar län årligen delar ut ett resestipendium om kronor till högskoleutbildad designer etablerad i Kalmar län och med konstnärlig begåvning och skicklighet inom yrket eller med intresse för vetenskaplig forskning. Stipendiet skall delas ut under tre års tid med förhoppningen om fortsatt vidare finansiering efter de tre första åren. Utdelningen äger rum i samband med utdelningen av regionförbundets kultur- och innovationsstipendier. Stipendiet finansieras med kronor årligen från regionförbundet (s k 33:1- medel) under åren och med kronor årligen från Nationella Designårspriset. föreslår styrelsen besluta att inrätta ett resestipendium inom design finansierat med kronor per år från Nationella Designårspriset för åren och med kronor (33:1-medel) årligen för samma period från Regionförbundet i Kalmar län.

19 19 19 D 2007/ Station Linné Samverkansprojektet Campus Öland, med syfte att skapa ett närmare samarbete mellan Uppsala Universitet (Ekologiska forskningsstationen), SLU Alnarp (Torslunda försöksstation), Högskolan i Kalmar och Ölands folkhögskola, genomfördes under åren Mörbylånga kommun har varit projektägare med aktivt stöd av Regionförbundet i Kalmar län. En av delaktiviteterna har varit att inom ramen för en förstudie ta fram förslag på hur den framtida verksamheten vid Ekologiska forskningsstationen kan organiseras och utvecklas. Det förslag som utarbetats bygger på att stationen överförs till en självständig stiftelse som kan utveckla verksamheten. Stiftelsen skall ägas av en ideell förening. Regionförbundet i Kalmar län har fått en inbjudan att vara medlem i föreningen. Föreslås att Regionförbundet i Kalmar län avstår från att bli medlem i föreningen Station Linné samt att kansliet får i uppdrag att följa och i övrigt medverka till en positiv utveckling av verksamheten vid Ekologiska forskningsstationen i Ölands Skogsby. beslutar att Regionförbundet i Kalmar län avstår från att bli medlem i föreningen Station Linné samt uppdrar åt kansliet att följa och i övrigt medverka till en positiv utveckling av verksamheten vid Ekologiska forskningsstationen i Ölands Skogsby.

20 20 20 D 2007/ Grundbidrag till studieförbund Regionförbundet i Kalmar län ansvarar för de regionala bidragen till studieförbund med verksamhet i Kalmar län. Under 2006 utarbetades en överenskommelse för hur bidragen skall utformas. Överenskommelsen bygger på att 75 % av anslaget fördelas som ett grundanslag och resterande 25 % som ett utvecklingsanslag. Anslaget till folkbildning är kronor för år Av detta avgår kronor till SISU Idrottsutbildarna och kronor till studieförbundens samarbete med handikapporganisationer. För 2008 är grundanslaget för studieförbunden kronor (75 % av kronor) och utvecklingsanslaget är kronor (25 % av kronor). Grundanslaget beräknas på ett genomsnitt av antalet studietimmar och kulturaktiviteter för de tre senast föregående avslutade verksamhetsåren. Som grund för utvecklingsavdraget ligger en särskild dialog med de enskilda studieförbunden. Förslag till fördelning kommer att presenteras vid senare tillfälle. föreslår styrelsen besluta att bevilja studieförbunden grundanslag för 2008 enligt följande: ABF Östra Småland - Öland kronor Folkuniversitetet kronor Bilda Sydöst kronor Medborgarskolan Sydost kronor Medborgarskolan Öst kronor NBV Sydost kronor Sensus Östergötland - Norra Småland kronor Sensus Småland - Gotland kronor Studiefrämjandet Småland - Gotland kronor Studieförbundet Vuxenskolan kronor

21 21 21 D 2006/ Uppsägning av medlemskap i Living Labs Living Labs Europe (LLE) är ett nätverk inom informations- och kommunikations-teknologi-området (IKT) med medlemmar i flera städer runt om i Europa. Genom ett formellt medlemskap blir varje Living Lab en nod i det europeiska IKT-samarbetet. Nätverkets syfte är att skapa tillväxt och ökad konkurrenskraft genom samverkan samt att stimulera till utveckling av digitala produkter, tjänster och nya arbetssätt. Styrelsen beslutade 108/06 att teckna medlemskap i Living Labs Europe till en årsavgift om Euro samt att medlemskapet utgör en satsning under 3 år med möjlighet att, om så bedöms fördelaktigt, förlängas årsvis. Det är kansliets bedömning att regionförbundets medlemskap i Living Labs Europe hittills inte har gett någon ytterligare nämnvärd stimulans till utveckling av digitala produkter, tjänster och nya arbetssätt utöver vad som har erhållits genom den erfarenhet som har kunnat tas tillvara från Living Lab Västervik. Föreslås därför att Regionförbundet i Kalmar län avslutar sitt medlemskap i Living Labs Europe. föreslår styrelsen besluta att Regionförbundet i Kalmar län avslutar sitt medlemskap i Living Labs Europe. 22 Rapport från kontaktpolitiker Regionförbundets kontaktpolitiker för ungdoms-, infrastruktur- och högskolefrågor samt det nationella ansvaret och vuxnas lärande och representant för kulturreferensgruppen rapporterar från respektive område. tar rapporterna med godkännande till protokollet.

22 22 23 Inbjudning tar information om Regionförbundets i Kalmar län inbjudan till överläggning den 31 januari 2008 angående den framtida regionala samhällsorganisationen med godkännande till protokollet. Till mötet kommer representanter för Östergötlands län, Smålandslänen och Blekinge län. 24 Anmälningsärenden Anmäls följande ärenden Skrivelse den 27 november 2007 från Emmaboda kommun angående förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län D 2006/ Skrivelse den 21 december 2007 från Oskarshamns kommun angående förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län D 2006/ Protokollsutdrag gällande Hemställan om att godkänna reviderad förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län från Mörbylånga, Mönsterås, Högsby, Nybro, Emmaboda, Västerviks och Oskarshamns kommuner samt Landstinget i Kalmar län D 2006/ Skrivelse den 6 december 2007 från IUC Sydpoolen AB D 2000/ Protokoll från styrelsemöte med E22 AB den 12 november 2007 D 2006/ Uppföljning av företagsstöd och projektstöd 2007 Skrivelse den 16 november 2007 från Eksjö, Hultsfreds, Högsby, Nässjö, Oskarshamns och Jönköpings kommuner Framtida regional tågtrafik Jönköping-Nässjö-Oskarshamn D 2003/ tar anmälningarna med godkännande till protokollet.

23 23 25 D 2007/ Säsongsförlängning norra Öland Regionförbundet i Kalmar län tillsammans med Ölandskommunerna och Oskarshamns kommun finansierar under en treårsperiod, ett regionalt testprojekt i syfte att förlänga säsongen på norra Öland genom förlängd färjeturstrafik mellan Oskarshamn och Byxelkrok. beslutar att bevilja Intresseföreningen Ölands Norra ett bidrag för 2007 om kronor enligt förordningen (2003:596) om bidrag för projektverksamhet inom den regionala utvecklingspolitiken (s k 33:1-medel). enligt nämnda förordning får inte överklagas. Regionförbundets i Kalmar län engagemang i projektet avslutas härmed. Leif Larsson Akko Karlsson ordförande 1-9 ordförande Ulf Nilsson justerare Ingemo Ullman sekreterare

Protokoll 1 2008-01-31 Styrelsen. Torsdagen den 31 januari 2008, kl 10.00-15.25 Beslutande: Leif Larsson ordförande

Protokoll 1 2008-01-31 Styrelsen. Torsdagen den 31 januari 2008, kl 10.00-15.25 Beslutande: Leif Larsson ordförande Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 31 januari 2008, kl 10.00-15.25 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie

Läs mer

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Myndigheten Ungdomsstyrelsen Fördelar ca 8 miljoner till 7 regioner i Sverige Regional samverkan för Förebyggande, främjande

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson

Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson 135 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län (Marratech) ande: Övriga deltagare: Utses att justera: Leif Larsson Akko Karlsson Mona Jeansson Åke Nilsson Håkan Brynielsson

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Protokoll Arbetsutskottet

Protokoll Arbetsutskottet 120 Organ: Plats och tid: Regionförbundets arbetsutskott Hasselö, Tjust skärgård, Västervik Måndagen den 23 juni 2008, kl 10.00-14.30 ande: Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2007-12-12 1 (7) Tid Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Onsdagen den 12 december kl.09.00 14.50 med ajournering kl. 12.00 13.00 Karl Birger Blomdahlsalen, konserthuset i Växjö Marie-Louise Hilmersson,

Läs mer

Regionförbundets arbetsutskott

Regionförbundets arbetsutskott 3 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets arbetsutskott SKI, Stockholm Onsdag den 24 januari 2007, kl 09.00-11.25 Leif Larsson, ordförande Akko Karlsson, vice ordförande Eddie Forsman,

Läs mer

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014

Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Protokoll från styrgruppsmöte med Småland- Blekinges Brysselkontor den 1 oktober 2014 Plats och tid Ledamöter Övriga Regionförbundet södra Småland, Växjö 1 oktober 2014, kl 13.00-16.00 Lars Blomberg, ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Budget fördelning av anslag

Budget fördelning av anslag Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-19 1(2) KN160085 Kulturnämnden Budget 2016 - fördelning av anslag Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar i enlighet med förslag om fördelning

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott

Protokoll 2014-03-19 Arbetsutskott 39 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Onsdagen den 19 mars 2014, kl 09.00-12.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande 49 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Möre Hotell, Söderåkra Onsdagen den 4 maj 2011, kl 09.00-14.30 ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Protokoll 2010-09-02 Arbetsutskottet

Protokoll 2010-09-02 Arbetsutskottet 102 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Stufvenäs Gästgiveri Torsdagen den 2 september 2010, kl 09.00-12.30 ande Leif Larsson ordförande 146-156 Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Protokoll 2010-03-04 Styrelsen

Protokoll 2010-03-04 Styrelsen 22 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 4 mars 2010, kl 10.00-14.50 ande Eddie Forsman ordförande Akko Karlsson vice ordförande 28-45 Monica Bengtsson

Läs mer

Protokoll 2014-04-03 Styrelsen. Torsdagen den 3 april 2014, kl 09.00-14.00 Beslutande Lars Blomberg ordförande

Protokoll 2014-04-03 Styrelsen. Torsdagen den 3 april 2014, kl 09.00-14.00 Beslutande Lars Blomberg ordförande 33 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Gränsö Slott, Västervik Torsdagen den 3 april 2014, kl 09.00-14.00 ande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Dnr 09/0111 Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Bakgrund Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge är ett samverkansorgan, inom miljöoch hälsoskyddsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronoberg

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län, Fredagen den 11 januari 2007, kl 10.00-13.00 ande: Leif Larsson ordförande Evy Annér Lennart Beijer Monica Bengtsson

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/ Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/5 2017. Plats:, Kalmar Tid 09.00 11.30 Beslutande deltagare: Anders Andersson, 1:e v ordf. Andreas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen Sammanträdesdatum (7) 2008-12-05 1 (7) Tid Fredagen den 5 december 2008 kl.08.15 08.45 Plats Beslutande Ledamöter Utvandrarnas Hus, Vilhelm Mobergs gata 4, Växjö Marie-Louise Hilmersson, (c) ordförande Ann-Charlotte Wiesel

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Yttrande över betänkandet Konstnär oavsett villkor? (SOU2018:23)

Yttrande över betänkandet Konstnär oavsett villkor? (SOU2018:23) YTTRANDE 1 (4) Kulturdepartementet Yttrande över betänkandet Konstnär oavsett villkor? (SOU2018:23) Sammanfattning Landstinget i Kalmar län ställer sig i huvudsak positiv till utredningens bedömningar

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (8) 2008-01-31 1 (8) Plats och tid Onsdag den 31 januari kl. 08.30 09.00 Plats ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kunskapen, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise Hilmersson (c) ordförande

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl.

Landstingets kansli 2011-08-19 KB 4/2011 Planeringsavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2011-08-31. Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-08-31 Kulturberedningen Tid Fredagen den 19 augusti 2011 kl. 14-17 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige

Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige 2015-10-20 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-10-13 Tjänsteskrivelse 2015-10-13 Förslag till Stadgar och överenskommelse för regionsamverkan

Läs mer

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336

26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 26 Medlemskap i Regionsamverkan Sydsverige RS150336 Ärende Vid möte den 21 augusti 2015 med ledande politiker från Region Kronoberg, Landstinget Blekinge, Region Blekinge, Landstinget i Kalmar län, Regionförbundet

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning

Regionsamverkan Sydsverige. Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning 1 (från 2016) Syfte att utveckla samarbetet mellan verksamheterna i regiondelarna Målsättningen

Läs mer

Ewelina Tokarczyk. 1 Öppnande Anders Ljunggren hälsade alla välkomna samt öppnade sammanträdet.

Ewelina Tokarczyk. 1 Öppnande Anders Ljunggren hälsade alla välkomna samt öppnade sammanträdet. FOLKBILDNINGSRÅDET Styrelsen PROTOKOLL 2005 Datum 7 december 2005 Plats Folkbildningshuset, Stockholm Närvarande Anders Ljunggren, ordförande ledamöter Marie Linder, vice ordförande, 1-12 Rigmor Breidemalm

Läs mer

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018

Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 Förbundsordning för Regionförbundet i Kalmar län 2015-2018 (Godkänd av styrelsen den 2015-01-01, 8) Regionförbundet skall vara ett kommunalförbund enligt kommunallagen och bildas för obestämd tid. 1 Förbundets

Läs mer

Remissyttrande angående Motion ang. införande av ungdomsråd i Kalmar län

Remissyttrande angående Motion ang. införande av ungdomsråd i Kalmar län Remissyttrande angående Motion ang. införande av ungdomsråd i Kalmar län Sammanfattning Regionförbundet i Kalmar län har beretts möjlighet att avge yttrande över motion med diarienr 0700302/2 från Moderata

Läs mer

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom

Föredragningslista KALLELSE. Regional utvecklingsnämnd. Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Regional utvecklingsnämnd KALLELSE 2019-02-12 1 (1) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Tisdag 12 februari 2019 Tid 14:00 Plats Löparen, Strömgatan, Kalmar Föredragningslista

Läs mer

U2009/406/G. Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box Stockholm. 1 bilaga

U2009/406/G. Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box Stockholm. 1 bilaga Regeringsbeslut II:9 2009-02-19 U2009/406/G Utbildningsdepartementet Internationella programkontoret för utbildningsområdet Box 22007 104 22 Stockholm Uppdrag till Internationella programkontoret för utbildningsområdet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse.

att med eleven i centrum och läroplanen som ramverk, gemensamt verka för ökad måluppfyllelse. Projektbeskrivning och budget Skola & Kultur - samverkan för ökad måluppfyllelse i Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län, Riksteatern Kalmar län och Riksteatern har gemensamt tagit initiativ till ett

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (71) Tid och plats ande 09.30-15.00 Kalmar läns museum Maria Ixcot Nilsson (S) ordförande Ingegerd Petersson (C) Eddie Forsman (M) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson Görel Abramsson

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL 2011-01-25 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavd, Marianne Hammarström Landstingsstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 25 januari 2011, kl. 09.00 11.40 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

ProSale Signing Referensnummer:

ProSale Signing Referensnummer: 1 (7) Tid och plats ande 10.00 16.00, Västerviks museum Maria Ixcot Nilsson (S), ordförande Eddie Forsman (M) Johan P Hammarstedt (MP) Anders Svensson (V) Tjänstepersoner Gull-Britt Johansson, bildningschef

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Markan/Ungdomens Hus - fortsatt utredning av framtida verksamhet

Markan/Ungdomens Hus - fortsatt utredning av framtida verksamhet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2018-06-01 KLK 2018/57 Handläggare Projektledare Catharina Hjalmarsson Kulturförvaltningen 0451-26 71 03 catharina.hjalmarsson@hassleholm.se Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Finnvedens Samordningsförbund Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Finnvedens Samordningsförbund Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 1 Organ Finnvedens Samordningsförbund, Styrelsen Plats och tid Vrigstad Wärdshus, Vrigstad kl 10.20 11.50 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Björn Jonasson, Gnosjö kommun, ordförande Britt

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sida Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida Sammanträdesdatum 2008-04-24 1 Plats och tid Kommunhuset i Skinnskatteberg, kl 13.45-16.20 ande Pratima Åslund, Norbergs kommun, ordförande Jarl-Olof Lundstedt, Landstinget Västmanland, 1:e vice ordförande

Läs mer

Välfärdsberedningen (10)

Välfärdsberedningen (10) Välfärdsberedningen 2012-01-18 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 13.00 16.00 Beslutande Inger Bergman (M), ordförande Rolf Berger (S) Tord Rosenqvist (S) Birgitta Roskvist (S) Ylva

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-04-12 09:00-11:10 Plats: Malin Wengholms tjänsterum 15 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram för

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2009-10-15 1 Plats och tid Schenströmska Herrgården, kl 08.30-12.00 ande Pratima Åslund, Norberg kommun, ordförande 68-78 Jarl-Olof Lundstedt, Landstinget Västmanland, ordförande

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Kent Johansson

Kent Johansson Ansvar för regional kulturverksamhet i Kalmar län - en utredning om framtida uppdrag att ansvara för regional kulturverksamhet samt fördela regionala kulturanslag Kent Johansson 2015-09-01 Innehåll 1.

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Magnus Wallengren (V), ordf Cecilia Koch Danielsson (FP), vice ordf Ingrid-Märta Grönlie (S)

Magnus Wallengren (V), ordf Cecilia Koch Danielsson (FP), vice ordf Ingrid-Märta Grönlie (S) Plats och tid Kulturchefens kontor, Kl. 9.00-9.45 Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Beslutande Ledamöter Magnus Wallengren (V), ordf Cecilia Koch Danielsson (FP), vice ordf Ingrid-Märta Grönlie (S) Ersättare

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-12.30 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Mattias Wärnsberg, S Övriga deltagande Lars-Erik Rönnlund, kommunchef

Läs mer

.,~, Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 32-44. Öppnande. REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPING$ län. Tid: 2014-09-25, kl13-15.

.,~, Protokoll från sammanträde med Regionstyrelsen 32-44. Öppnande. REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPING$ län. Tid: 2014-09-25, kl13-15. .,~, 1(7) JÖNKÖPING$ län 2014-09-25, kl13-15 Plats: Träcentrum, Framtidsvägen l, Nässjö Närvarande: Beslutande Margareta Andersson, Kd, Lennart Bo gren, C, Tommy Bohman, S, Anders Carlsson, S, Nils-Erik

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum Regionala utvecklingsnämnden KALLELSE Datum 2019-05-15 Sida 1 (5) Till Regionala utvecklingsnämndens ledamöter Till ersättare för kännedom Datum Torsdag 23 maj 2019 Tid 10:15 Plats Odlingen, Regionhuset,

Läs mer

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län Protokoll, datum: 2011-01-21 Plats: Sommarhagen, Arbetsförmedlingen, Östersund Tid: 13.00-17.00 Sidantal: 1(7) Försäkringskassan Kommuner Landsting Arbetsförmedling Charlott Ax, ord Per Sundin, ers Torsten

Läs mer

86 Föregående mötes protokoll. 87 Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program. 88 Skrivelse angående ungdomsbuss i kommunen

86 Föregående mötes protokoll. 87 Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program. 88 Skrivelse angående ungdomsbuss i kommunen 86 Föregående mötes protokoll 87 Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program 88 Skrivelse angående ungdomsbuss i kommunen 89 Avtal med Kulturverkstan 90 Kultur- och fritidsplan, mål- och kvalitetsdokument

Läs mer

Organisationsuppdrag och överenskommelse 2008-04-15

Organisationsuppdrag och överenskommelse 2008-04-15 Organisationsuppdrag och överenskommelse 2008-04-15 Dessa regler avser Region Hallands organisationsuppdrag till distriktsorganisationer i Halland och det anslag som är kopplat till uppdraget. Anslag lämnas

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET

AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET AVTAL OM GEMENSAM NÄMND FÖR HJÄLPMEDELSVERKSAMHET Mellan Borgholms kommun, Emmaboda kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Kalmar kommun, Mönsterås kommun, Mörbylånga kommun, Nybro kommun, Oskarshamns

Läs mer

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-11-30 kl. 08.30-11.30 Plats: Regionens hus, Sal B 12 Ett regionalt näringslivsinriktat forskningsprogram - för

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Förslag till föredragningslista Direktion

Förslag till föredragningslista Direktion Handläggare Carin Lilliehöök 023-77 70 81 carin.lilliehook@regiondalarna.se Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-03-27 Sida 1(6) Till Direktionens ledamöter Ersättare för kännedom Förslag till föredragningslista

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-01-30. Håkan Lind. Gunweig Svensson. Karina Nilsson. Viktoria Strömberg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-01-30. Håkan Lind. Gunweig Svensson. Karina Nilsson. Viktoria Strömberg Plats och tid: Förvaltningshuset Rosen kl 13.15 15.50 Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Viktoria Strömberg ( Landstiget ) Ordförande Irma Görtz (Norrköping Kommun)Vice ordf Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Sammanträdesprotokoll Sida 1(16) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 20 september 2016 kl 09:00-12:00 Ajournering: 09:10-09:30 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Kulturkansliet, , kl. 13:30-14:45

Kulturkansliet, , kl. 13:30-14:45 ,,,,,,,,,, :-... -:..-:=- Hässleholms 1 (10) Plats och tid: Kulturkansliet,, kl. 13:30-14:45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare

Läs mer

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland

Birgitta Wessman Thyrsson Samordningsförbundet Östra Östergötland Plats och tid: Repslagaregatan 12 Norrköping, Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Irma Görtz (Norrköping Kommun) ordförande Birgitta Wessman Thyrsson (Region Öst ) Vice Orf. Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-10-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-10-17 1(5) Plats och tid: Fredagen den 17 oktober 2014, kl 08:30-11.00 Försäkringskassan Örebro Beslutande: Torgny Larsson Anneli Moilanen Anders Hagström Liisa Ejdenwik Kjell Edlund Ersättare: Tjänstemän: Jane

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Alnarp Tid 2018-09-17, kl. 18:34-19.27 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Alf Michelsen (M) Lennart Månsson (M) Rune Netterlid (S) Monica Thomhave

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Plats och tid Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla 18 april, 2008 10.00 13.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Internationell strategi för Svalövs kommun

Internationell strategi för Svalövs kommun Datum 2014-07-09 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Kommunstyrelsekontoret Handläggare Jörgen Dehlin 0418 47 50 27 0709-47 50 27 Internationell strategi för Svalövs kommun 1. Bakgrund Internationalisering

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdscentrum Närvarande: ande: Rune Backlund, ordf Per Hansson Jeanette Söderström Övriga Ulrika Geeraedts, regional utvecklingsdirektör 3-9 Carl-Johan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JÖNKÖPINGS KOMMUN Valnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL JÖNKÖPINGS KOMMUN Valnämnden Valnämnden 2019-03-18 1 Plats och tid Galleriet, Rådhuset kl. 13:30-15.05 Beslutande Mikael Rydberg (S), ordförande Åke Johansson (C), 1:e v. ordförande Ewa Nilsson (KD), 2:e v. ordförande Alf Gustafsson

Läs mer

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden 10 Organ Plats och tid Motell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 14 april 2011, kl.9.00-12.00 ande Kent Ingvarsson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Lars Rosander Ingemar

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014

Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 Lista över ärenden till kommunstyrelsens arbetsutskott onsdag den 13 augusti 2014 1 Ärende 2 Dnr 2014/000174 Målbildsarbete: Den attraktiva regionen Linnéstråket Sammanfattning Under arbetsutskottet kommer

Läs mer

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö

Kulturberedningen. Tid Fredagen den 11 april 2014 kl Sessionssalen, landstingets kansli Ingelstadsvägen 9, Växjö 1 (7) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-04-25 Kulturberedningen Tid Fredagen den 11 april 2014 kl. 9-11.15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sessionssalen,

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott Regionförbundets styrelses extra arbetsutskott 2007-09-11 1 (10) Plats och tid Tisdag 11 september 2007 kl. 14.00 17.00 Plats ande Ledamöter Insikten, Regionförbundet, P G Vejdes väg 15, Växjö Marie-Louise

Läs mer