Tentamen i Djurskydd metodik och handläggning, 7,5hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen i Djurskydd metodik och handläggning, 7,5hp"

Transkript

1 UMEÅ UNIVERSITET Ekologi, miljö och geovetenskap Djurskydd metodik och handläggning, 7,5hp Kod nr DJMOH - Tentamen i Djurskydd metodik och handläggning, 7,5hp Skrivtid: Skrivsal: Östra Paviljongen, skrivsal 4 Antal frågor: 6: 1 a-e, 2 a-f, 3, 4, 5, 6 Antal poäng: 37p Gräns för godkänd: 60% Hjälpmedel: Djurskyddsförfattningar se lista Skriv dina svar i frågeformuläret. Använd ej baksidan av papperet då tentorna kommer att skannas in. Om du använder extra blad glöm ej att skriva din kod. Börja på nytt blad vid respektive lärares frågor. LYCKA TILL!

2 Lärare: Henrik Sandberg (HS) Erika Johansson (EJ) Ulf Lövdahl (UL) Kod nr DJMOH - Ange stöd i lagstiftningen där så är relevant! 1.Du är ute på en kontroll efter en inkommen anmälan hos Agata Hult. Agata är för övrigt syster till den mer kände Nisse Hult. Vid kontrollen upptäcker du ett antal brister i hennes djurhållning. Flera av bristerna är samma som vid den förra kontrollen som var en normal kontroll. I samband med att du avslutar kontrollen upplyser du henne om att anmälan var befogad och att en avgift kommer att tas ut för kontrollen. Du upplyser henne dessutom om att du kommer att förelägga henne att åtgärda bristerna, och att Länsstyrelsen dessutom kommer att förbjuda henne att hålla djur i den gamla fallfärdiga ladan på andra sidan bäcken. Agata blir då väldigt upprörd och hytter med käppen. Hon säger att förra gången ni från myndigheten var på besök kostade det inget trots att ni hittade brister då också. Vid det förra besöket fick hon minsann inget föreläggande. Då fick hon en kontrollrapport! a.vilka grundläggande rättsprinciper behöver du beakta när du utför din kontroll? Namnge principerna och beskriv dess innebörd. (HS) (2 p)

3 Kod nr DJMOH - Forts fråga 1 b.är det nödvändigt att Agata får ta del av den inkomna anmälan? Förklara med angivande av lagrum (HS) (1 p) c.förklara hur det kan komma sig att Länsstyrelsen inte tog ut avgift vid den förra kontrollen trots påvisade brister och att vi nu vid denna kontroll kommer ta ut avgift. (EJ,UL) 2p) d.förklara för Agata skillnaderna mellan en kontrollrapport och ett föreläggande.(ej,ul)

4 Kod nr DJMOH - forts fråga 1 e.agata vill minsann inte ha djurförbud! Förklara skillnaden mellan förbud enligt 26 och 29 djurskyddslagen! (EJ,UL) 2.Väl hemma skickar du en underrättelse som innehåller de handlingar som kommer att ligga till grund för Länsstyrelsens beslut till Agata. När yttrandetiden gått ut så beslutar ni om åtgärder enligt 26 djurskyddslagen. Av beslutet framgår att 74 djurskyddsförordningen ska gälla. Innan du avslutar ärendet i Platina kommer du ihåg att fylla i djurhållar- och platsflikarna på Ärendekortet genom att hämta uppgifter från Djurskyddskontrollregistret (DSK) a.var framgår kraven på underrättelse, vad är det som ska underrättas och i vilka typer av djurskyddsärenden kan det bli aktuellt att inte underrätta innan ett beslut är taget? (EJ,UL) (3p)

5 Kod nr DJMOH - Forts fråga 2 b.varför är det viktigt att fylla i djurhållar- och platsflikarna i Platina på våra 282-ärenden? (EJ,UL) c.tre dagar senare ringer den så anonyme anmälaren upp dig och undrar varför han inte blivit underrättad om de åtgärder Länsstyrelsen vidtagit mot Agata Hult. Vad svarar du? (EJ,UL )

6 Kod nr DJMOH - Forts fråga 2 d. Agata överklagar beslutet och inkommer med en skrivelse där det framkommer en rad för dig sedan tidigare okända uppgifter. Hur lång tid har hon på sig att överklaga beslutet? Hur hanterar du det nya uppgifterna som framkommer i hennes överklagan? Hur ska överklagandet hanteras? (HS) (3 p) e.i samband med att Agata överklagar ditt beslut begär hon också inhibition av beslutet. Vad innebär det och hur påverkar det din fortsatta handläggning av ärendet? (EJ,UL) (3p)

7 Kod nr DJMOH - Forts fråga 2 f.den lokala tidningen har fått nys om denna historia och ringer upp dig för att få veta mer. De begär att få ut de handlingar som finns i ärendet? Beskriv hur du handlägger denna förfrågan utifrån de två olika förutsättningarna; 1. Det saknas sekretesskydd och 2. Ärendet omfattas av sekretesskydd (HS) (3 p)

8 Lärare: Roger Söderlund 3. Händelse: Kod nr DJMOH - Djurskyddsinspektör Lena åkte till bonden Håkan för att kontrollera om han åtgärdat det som hon påpekat vid förra inspektionen, bl.a. fler vattenkoppar per djur och två ungdjur som inte hade växt som de skulle. De hade avtalat tid per telefon en vecka innan dagens besök. Lena parkerar bilen utanför Håkans garage och kliver ur. Hon känner sig lite stressad eftersom hon har mycket att göra för tillfället. Dessutom har det strulat rejält med dagisplats för hennes barn. Lena känner sig lite olustig i kroppen, hon och Håkan hade ingen bra dialog på telefonen och hon tror inte att Håkan har ordnat det hon påpekade vid förra inspektionen. Lena kan inte se Håkan och tittar mot ladugården för att se om han är där. Plötsligt hör hon en röst, hon vänder sig om och där står Håkan bara någon meter bakom henne. Hon känner hur pulsen slår hårt i kroppen av överraskningen. Hej säger Lena. Ska vi gå och kolla på en gång säger Håkan snabbt och Lena upplever det som om han är irriterad. De går bort till ladugården och Lena ser direkt att Håkan inte har skaffat fler vattenkoppar. Hon blir irriterad och tycker att Håkan är hopplös. Håkan pratar under tiden men Lena kan inte höra vad han säger eftersom hon är arg inombords. De går vidare mot ungdjursladugården. Håkan berättar att han har gett de två ungdjuren extra kraftfoder och obegränsat med ensilage. Lena ignorerar det Håkan säger eftersom hon helt bestämt tror att han bara kommer med undanflykter. Håkan fortsätter att berätta att han tycker att de två ungdjuren har gått upp en del i vikt men att de fortfarande är små. Lena ser de två ungdjuren och tänker för sig själv att det var som hon trodde. De är fortfarande små, Håkan bryr sig inte om sina djur. Lena säger till Håkan Det har inte hänt mycket, de är fortfarande små Håkan svarar Har du inte hört vad jag sagt. Lena säger Jag tycker att den här korasen är ful och det brukar vara problem med tillväxten. Håkan svarar Undrar vem som är liten och ful. Lena säger Du måste nog avliva dem Håkan svarar Du det kanske är sådana som du som ska avlivas. Lena blir kall och känner att det kommer svett från pannan. Hon ser att Håkan är förbannad och hon undrar om han kommer att slå henne. Lena känner sig inträngd i ladugården och vill bara ut men Håkan står i vägen för utgången. Nu känner sig Lena rädd, hur ska hon komma ur detta. Uppgift: Analysera texten utifrån det mentala, taktiska och kommunikativa förhållningssättet. Vad var det som eskalerade konflikten och vad kunde Lena respektive Håkan ha gjort/sagt annorlunda för att detta inte skulle ha uppstått? När du besvarar frågan är det viktigaste att du har förståelse för de tre olika förhållningssätten, mindre viktigt med själva begreppen. (6p)

9 Svar på fråga 3 Kod nr DJMOH -

10 Kod nr DJMOH - Lärare: Joakim Johansson 4. Du jobbar som djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen. Du får ett samtal från ortens stora djursjukhus om att en djurägare kommit in med en katt som var så medtagen av sjukdom att den dog på receptionsdisken. Ägaren hade lämnat den döda katten på djursjukhuset för kremering och åkt hem efter att ha uppträtt hotfullt och aggressivt mot personalen. Du känner igen namnet på djurägaren från en nyss mottagen djurskyddsanmälan från en anonym granne som uppgett att ägaren vanvårdar sina tre katter. Vad är viktigt att tänka på och hur kan du agera? 5.Du är djurskyddsinspektör och åker ut på en oanmäld kontroll på en gård med ca 60 köttdjur. Djurägaren är inte hemma, enligt grannen jobbar hon på den närbelägna sågen och är dessutom kommunpolitiker. Du ser genast att alla djur utom några unga kalvar är i dåligt skick, magra, smutsiga och verkar sakna tillgång på mat och vatten, hagen de går i är bara lera, inget bete och det är blandat tjurar, kvigor, kor och dikalvar. Du konstaterar snabbt att det rör sig om brott, djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. Vad kan du tänka på för att rättsväsendet ska lyckas med utredningen?

11 Kod nr DJMOH - Lärare: Joakim Johansson 6. Du har begärt polishandräckning för att göra en oanmäld kontroll hemma hos Steffe Styvén som av anonym uppges missköta sin amstaffhanne Rocky-Tyson. Steffe är känd av både dig och polisen som en våldsbenägen blandmissbrukare. Djurskyddsgruppen var på studieresa i Amsterdam denna dag och de två poliserna, narkotikaspanare, verkade inte veta ett dugg om djurskydd utan såg sin uppgift i att se till att du kom in och kunde göra din kontroll på ett säkert sätt. Du som var van att jobba med Djurskyddsgruppen undrade hur ni skulle göra om det var brott eller det skulle bli aktuellt med ett omedelbart omhändertagande. Säg vad vi ska skriva eller göra bara, det är ju du som kan det här fick du till svar I trapphuset där Steffe bor mötte ni en person som frågade om ni äntligen skulle hämta hunden och berättade att både den och Styvén skrikit i trapphuset för en halvtimme sedan. När ni kommit till Steffes lägenhet blir ni genast insläppta av herr Styvén själv. Denna dag verkade Rocky-Tyson ha fått mat och vatten, klorna var klippta och Styvén var själv väldigt nöjd med hur han tog hand om sin hund och hur bra han var på att uppfostra hundar. Just idag hade den klumpiga hunden, enligt Steffe, ramlat ur soffan och slagit i bröstkorgen som ömmade ordentligt och ena örat som blödde. När Styvén tyckte att du ställde för många frågor om detta så blev han arg och vrålade hur bra han var på hundar och hur mycket han älskade Rocky-Tyson trots att han blodat ner hans nya vita gympaskor. Rocky-Tyson rusade iväg och lade sig under ett bord i hallen. Hur löser ni situationen om du får bestämma?

Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp

Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp OBS! DENNA SIDA BEHÅLLES AV STUDENTEN UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Lantbruk och djurskydd, 7,5hp, h-11 Kod nr: LOD11 - Tentamen i Lantbruk och djurskydd, 7,5hp 2011-11

Läs mer

Djurskyddspolisen i Stockholms län

Djurskyddspolisen i Stockholms län Djurskyddspolisen i Stockholms län Den här satsningen leder till mindre lidande för både människor och djur. Det går att använda flera mjuka instrument som förelägganden och tillsyn. Det gör att vi kan

Läs mer

Djurskyddspolisen i Stockholms län

Djurskyddspolisen i Stockholms län Djurskyddspolisen i Stockholms län 1 Varför tillkom djurskyddspolisen i Stockholms län? Behov av samsyn och samordning av djurskyddsärenden och rättssäker hantering Polismästardistrikten prioriterar olika

Läs mer

En 30-minuters resa från Bryssel (via Stockholm) till Jan Petersons gårdsplan

En 30-minuters resa från Bryssel (via Stockholm) till Jan Petersons gårdsplan ontrollsystemet: regelverket, riskbaserade kontroller, handläggning, bondens rättigheter och skyldigheter Regelverket ontrollsystemet ontroll, handläggn ing Hemma hos bonden Efter kontrollen En 30-minuters

Läs mer

Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt.

Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt. HFD 2017 ref. 5 Ett djurförbud som meddelats en lantbrukare som gjort sig skyldig till brottet djurplågeri har ansetts oproportionerligt. 29 första stycket 4 och andra stycket djurskyddslagen (1988:534)

Läs mer

Skannad med en Xerox flerfunktionsenhet (16).pdf, Omhändertagande, Månstorp.docx Importance:

Skannad med en Xerox flerfunktionsenhet (16).pdf, Omhändertagande, Månstorp.docx Importance: Från: "linn.hjalmdahl@polisen.se" Skickat: Mon, 19 Mar 2018 12:55:56 +0100 Till: "Länsstyrelsen Skåne" Cc: "Toropainen Juha" ;"Felton

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS BESLUT

REGERINGSRÄTTENS BESLUT 1 (5) REGERINGSRÄTTENS BESLUT meddelat i Stockholm 13 maj 2008 KLAGANDE AA Ombud: Advokaten Sven Olsson Fårsön 610 41 Ringarum MOTPART Länsstyrelsen i Örebro län 701 86 Örebro ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens

Läs mer

Tillfället gör tjuven

Tillfället gör tjuven Tillfället gör tjuven Det här är en broschyr om lägenhetsinbrott. Den beskriver vad du kan göra för att minska risken att drabbas av inbrott, vad du kan få hjälp med av andra och vad som händer om du i

Läs mer

Ta kontroll över kontrollen

Ta kontroll över kontrollen Ta kontroll över kontrollen Åsa Hill okt 2015 Många olika myndigheter och organisationer besöker våra gårdar för att utföra olika former av tillsyn och kontroller. Att bli kontrollerad är förstås en situation

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2017 KLAGANDE AA Ombud: Jur.kand. Kristin Skeppsby LRF Konsult Ågatan 21 582 22 Linköping MOTPART Länsstyrelsen i Skåne län 205

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

september 2005, kl

september 2005, kl Miljönämnden 2005-09-13 1 (3) Plats och tid Ånge kommunkontor, K Wennbergs tjänsterum, tisdagen den 13 september 2005, kl 13.30 14.20 Beslutande Ulla Arvidson, (s), ordförande Berit Levin Westin, (s) Anette

Läs mer

Vårt arbete med brukarna

Vårt arbete med brukarna Kompletterande övning: Vårt arbete // Situationer i vardagen Dilemman och konfliktsituationer Samtalsledarmaterial Vårt arbete med brukarna Ditt sätt att bemöta brukarna Du arbetar hos pensionären Maria

Läs mer

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne

Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Myndighetsutövning i klartext -vem gör vad och varför? Miljögruppen HIR Skåne Detta tänkte vi ta upp: Presentation av oss och vad vi gör Vilka kontroller kan jag råka ut för? Hur ofta? Aviserar de besöket?

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941

Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Klagande: Olofstorp, 2007-01-26 Göteborgs Katthjälp Sävidsbovägen 50 424 90 Olofstorp Tel. nr: 031-13 06 97 Org. nr: 802417-4941 Motpart: Göteborgs Stad Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE

Polisen informerar. Hundägare. Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. INFORMATION TILL HUNDÄGARE Polisen informerar Hundägare Allmän information till dig som har eller tänker skaffa hund. Mina skyldigheter som hundägare Djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, ges tillräckligt med foder,

Läs mer

Inför besöket. Sista stunden

Inför besöket. Sista stunden Sista stunden Inför besöket Sista stunden Som djurägare kommer de flesta av oss till den dag då vi måste fatta det avgörande beslutet att låta vår familjemedlem få somna in. Oavsett anledningen är det

Läs mer

Får man säga vad man vill på nätet?

Får man säga vad man vill på nätet? Får man säga vad man vill på nätet? Lektionen berör dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillsyn över hundar och katter; SFS 2007:1150 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Redovisning av länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete

Redovisning av länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete RAPPORT Bilaga 2014-05-27 Dnr 5.2.17-5978/14 Redovisning av länsstyrelsernas djurskyddskontrollarbete under 2013 I Jordbruksverkets regleringsbrev för år 2013 anges att Jordbruksverket ska den 31 juli

Läs mer

Frågor och svar. Big Bang sidan 1. Läraren. En del i spf-utbildning

Frågor och svar. Big Bang sidan 1.  Läraren. En del i spf-utbildning Frågor och svar Läraren sidan 1 Vilken smäll 1. Varför befinner sig Robin och Samir i ett träd utanför tvillingarnas hus? Det är fest i huset och alla i klassen utom Robin och Samir är bjudna. De vill

Läs mer

Brott mot djurskyddslagen. Tillsynsrapport

Brott mot djurskyddslagen. Tillsynsrapport Brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport Tillsynsrapport 2016:3 Utvecklingscentrum Malmö December 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Arbetets bedrivande... 4 3.1

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 13 oktober 2009 KLAGANDE Länsstyrelsen i Örebro län 701 86 Örebro MOTPART AA Ombud: Advokat Sven Olsson Fårsön 610 41 Ringarum ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND

SMAKSTART VÄSTERNORRLAND Ett samarbete mellan Smakstart och LRF Västernorrland Minnesanteckningar från Vad kan jag skicka till slakteriet? Gålsjö Bruk 2011-11-23 och Matfors 2011-11-24 Bakgrund till dessa träffar var huvudfrågan:

Läs mer

Vägledning för djurskyddskontroll slakteri. Johan Loberg Jordbruksverket

Vägledning för djurskyddskontroll slakteri. Johan Loberg Jordbruksverket Vägledning för djurskyddskontroll slakteri Johan Loberg Jordbruksverket 2 LST Utveckling och kalibrering: Ansvarig Jordbruksverket: process bestående av en tidig förankring med SLV, ett samarbete med SLU/SCAW,

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Överföring av vissa uppgifter som rör djur till länsstyrelserna

Överföring av vissa uppgifter som rör djur till länsstyrelserna Överföring av vissa uppgifter som rör djur till länsstyrelserna Slutredovisning av regeringsuppdrag Polismyndigheten september 2018 1 Uppdraget... 3 2 Arbetsformer... 3 3 Personal... 4 4 Organisation...

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Tillsynsmyndighetens verktyg Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Innehåll TM:s uppdrag, roll och kommunikation Ärendegång, lagkrav och handläggning Stöd i handläggningen Tillsynsmyndighetens

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Föreläggande att inkomma med uppgifter

Föreläggande att inkomma med uppgifter FÖRELÄGGANDE 1(4) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-07-17 Dnr 18-1613 Lycamobile Sweden Limited org.nr 5889314 Föreläggande att inkomma med uppgifter Saken Föreläggande enligt 7 kap. 5 lagen (2003:389)

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

Tematräff Våld i nära relationer och våld mot husdjur. Lene Laursen, veterinär Länsstyrelsen Västra Götaland (placerad Uddevalla)

Tematräff Våld i nära relationer och våld mot husdjur. Lene Laursen, veterinär Länsstyrelsen Västra Götaland (placerad Uddevalla) Minnesanteckningar Tematräff Våld i nära relationer och våld mot husdjur Datum: 2011-04-26 Deltagare: Ulrika beroendestödsteamet Trollhättan stad Camilla beroendestödsteamet Trollhättan stad Lena Olsson

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Samarbetet mellan polis och kommun gällande omhändertagande av djur

Samarbetet mellan polis och kommun gällande omhändertagande av djur Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Fördjupningsarbete Vårterminen 2008 Rapport nr. 508 Samarbetet mellan polis och kommun gällande omhändertagande av djur Maria Forsberg Abstract Djur av

Läs mer

Ärendeprocessen. Handläggning/ Beredning. Diarieföring/ Registrering. Beslut/ meddelande. Avslut/ Arkiv

Ärendeprocessen. Handläggning/ Beredning. Diarieföring/ Registrering. Beslut/ meddelande. Avslut/ Arkiv Ärendeprocessen Diarieföring/ Registrering Handläggning/ Beredning Beslut/ meddelande Avslut/ Arkiv 1. Inkommen handling 1. Prövning 1. Delegationsbeslut 1. Avslut/arkiv 2. Egeninitierade ärenden 2. Tillsyn/kontroll

Läs mer

Våld mot djur och våld i nära relationer

Våld mot djur och våld i nära relationer Våld mot djur och våld i nära relationer Med svansen mellan benen Sällskapsdjur, hästar och lantbrukets djur är beroende av människors välvilja, att vi tar hand om dem och vill dem väl. När djur far illa

Läs mer

Ta kontroll över kontrollen

Ta kontroll över kontrollen Ta kontroll över kontrollen Många olika myndigheter och organisationer besöker våra gårdar för att utföra olika former av tillsyn och kontroller. Att bli kontrollerad är förstås en situation som av naturliga

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Hur hanterar man övergivna fordon?

Hur hanterar man övergivna fordon? Hur hanterar man övergivna fordon? Oktober 2014 Parkeringsproblem och övergivna fordon Vad kan styrelsen för en samfällighetsförening göra för att lösa parkeringsproblem på föreningens vägar och hur gör

Läs mer

MORDET : vid polisstationen, telefonen ringer och Anders svarar. - Hej du har kommit till Polisstationen vad har hänt?

MORDET : vid polisstationen, telefonen ringer och Anders svarar. - Hej du har kommit till Polisstationen vad har hänt? MORDET Carl går upp för trappan och sätter sig vid datorn. Det har varit en jobbig och slitsam dag. Han går in på datorn och kollar sina mejl. Han hör ett brummande och kollar ut och där står en motorcykel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

Nyhetsbrev projekt ELOF djurskyddskontroller m m

Nyhetsbrev projekt ELOF djurskyddskontroller m m Nyhetsbrev projekt ELOF djurskyddskontroller m m Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig som, på ett eller annat sätt, berörs av att länsstyrelsen tar över kommunernas ansvar för kontroller av djurskydd

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

Revisionsrapport Valdemarsviks kommun. Miljötillsyn

Revisionsrapport Valdemarsviks kommun. Miljötillsyn Revisionsrapport 2015 Valdemarsviks kommun Miljötillsyn November 2015 Innehåll Sammanfattning...1 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund... 1 1.2 Revisionsfråga... 1 1.3 Revisionskriterier... 1 1.4 Metod... 1 1.5

Läs mer

Anmälan/klagomål Flerbostadshus (hyresrätt/bostadsrätt) Obs! Läs igenom informationen på sidan 4 innan du skickar in anmälan!

Anmälan/klagomål Flerbostadshus (hyresrätt/bostadsrätt) Obs! Läs igenom informationen på sidan 4 innan du skickar in anmälan! Anmälan/klagomål Flerbostadshus (hyresrätt/bostadsrätt) Obs! Läs igenom informationen på sidan 4 innan du skickar in anmälan! Personuppgifter för anmälare/klagande Namn Telefon Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

RAPPORT Datum för utfärdandet

RAPPORT Datum för utfärdandet Utredande veterinär RAPPORT Datum för utfärdandet Utdelningsadress Ortsadress (postnummer och postort) Telefonnummer (även riktnummer) Skickas till länsveterinären. Länsstyrelsen vidarebefordrar en kopia

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om offentlig

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Projekt ELOF Nr 1, sep 2008

Projekt ELOF Nr 1, sep 2008 Nyhetsbrev projekt ELOF djurskyddskontroller mm Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig på kommunen som, på ett eller annat sätt, berörs av att länsstyrelserna tar över kommunernas ansvar för kontroller

Läs mer

Länsstyrelsen i Stockholms län Via Värmdö kommun Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Gustavsberg Dnr BYGG.2018.

Länsstyrelsen i Stockholms län Via Värmdö kommun Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Gustavsberg Dnr BYGG.2018. Länsstyrelsen i Stockholms län Via Värmdö kommun Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden 134 81 Gustavsberg 2018-05-24 Dnr BYGG.2018.1544 Överklagan av föreläggande Den 17 maj 2018 mottog Farsta Slottsviks

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd samt djurskydd

Miljö- och hälsoskydd samt djurskydd Miljö- och hälsoskydd samt djurskydd Kritik mot en miljönämnd för underlåtenhet att åtalsanmäla misstanke om brott enligt miljöbalken (Dnr 1806-2014) Beslutet i korthet: Enligt 26 kap. 2 miljöbalken är

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga If'\ 1nspekt1onen för vård och omsorg 2014-01-31 Dnr 10.1-45335/2013 1(2) Avdelning syd Elisabet Marklund elisabet.marklund@ivo.se Socialstyrelsen 106 30 Stockholm socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Yttrande

Läs mer

Länsstyrelsens arbete med anmälningsärenden inom djurskyddet

Länsstyrelsens arbete med anmälningsärenden inom djurskyddet Länsstyrelsens arbete med anmälningsärenden inom djurskyddet Kan andelen obefogade ärenden sänkas? Bobby Berglund Student Examensarbete i miljö- och hälsoskydd 15 hp Avseende kandidatexamen Rapporten godkänd:

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Personlig presentation. Peo Wikström, myndighetsjurist Luba Ouroussova, myndighetsjurist

Personlig presentation. Peo Wikström, myndighetsjurist Luba Ouroussova, myndighetsjurist Personlig presentation Peo Wikström, myndighetsjurist Luba Ouroussova, myndighetsjurist Myndighetsutövning! Myndighetsutövning är: Att besluta om förmåner eller skyldigheter för enskilda. Exempel på myndighetsutövning:

Läs mer

Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75)

Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU 2011:75) REMISSYTTRANDE 1 (7) Datum Diarienr 2012-06-08 AdmD-98-2012 Ert datum Ert diarienr 2012-02-07 L2011/3138 Landsbygdsdepartementet 103 33 Stockholm Djurskyddsutredningens betänkande Ny djurskyddslag (SOU

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade; SFS 2012:940 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

Tentamen Rättsvetenskap m inr m. miljörätt 7,5 hp

Tentamen Rättsvetenskap m inr m. miljörätt 7,5 hp Ekologi, miljö och geovetenskap Rättsvetenskap m inr m. miljörätt 7,5 hp Kurs VT 2012 Signe Lagerkvist, JK, adjunkt signe.lagerkvist@jus.umu.se 090-786 5438 Tentamen Rättsvetenskap m inr m. miljörätt 7,5

Läs mer

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Ska vi till Paris? ORDLISTA LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN KIRSTEN AHLBURG ORDLISTA pall (sida 10, rad 3) en liten stol utan ryggstöd och armstöd baguette (sida 14, rad 12) franskt, vitt bröd LÄSFÖRSTÅELSE Vid dagens slut sida 5 Vilken

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen

Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen Taxa för verksamhet enligt djurskyddslagen Fastställd av kommunfullmäktige den 18 december 2003, reviderad den 21 december 2006 och den 29 november 2007 TAXA FÖR VERKSAMHET ENLIGT DJURSKYDDSLAGEN Inledande

Läs mer

Nr. 1. Hänvisning till nr 17 där kastellet motsäger sig och att Bup i halmstad avd chef Kristina säger att det ej var fullt på avd

Nr. 1. Hänvisning till nr 17 där kastellet motsäger sig och att Bup i halmstad avd chef Kristina säger att det ej var fullt på avd Nr. 1. Hänvisning till nr 17 där kastellet motsäger sig och att Bup i halmstad avd chef Kristina säger att det ej var fullt på avd Nr 3. Felicias personlighet har kränkts bla. läst hennes dagbok alla har

Läs mer

Kapitel 3- Affischen. När vi var ute på rasten såg jag en affisch. Det stod: Inga nyheter! Ni behöver inte läsa tidningen eller titta på tv.

Kapitel 3- Affischen. När vi var ute på rasten såg jag en affisch. Det stod: Inga nyheter! Ni behöver inte läsa tidningen eller titta på tv. Monstret Kapitel 1- Ljuden. -Hörde du ljudet frågade Mira? -Nej sa Lisa Vilket ljud? -Det lät som ett MONSTER sa jag! Lisa är min bästa vän. Vi satt på kemilektionen med den argaste läraren. Han hette

Läs mer

Det som lever under oss

Det som lever under oss SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. David var glad att han hade fått ett sommarjobb. Vad skulle han göra? 2. Dubbel tur, tyckte David. På vilket sätt hade han dubbel tur? 3. Hur kan pyjamasen

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1(5) Ulf Johansson Djurskyddskontrollant 010-2245280 OLSSON LARS SANDTORP 37 533 96 GÖTENE Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde 2015-09-10 en kontroll

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-02-06 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Ella Nyström samt justitierådet Dag Mattsson Ny djurskyddslag Enligt en lagrådsremiss den 11 januari

Läs mer

Renen och djurskyddet

Renen och djurskyddet Renen och djurskyddet Länsstyrelsen ansvarar för kontrollen av hur djurhållare i länet uppfyller villkoren i djurskyddslagen. Genom den här broschyren vill vi informera dig som äger eller håller renar

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i djurskyddslagen (1988:534); utfärdad den 27 november 2003. SFS 2003:1077 Utkom från trycket den 12 december 2003 Omtryck Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om verkställighet av frivårdspåföljder; SFS 1998:642 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Villkorlig

Läs mer

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN

IRRITATION OCH ILSKA TRÄFF 3 VISA VÄGEN IRRITATION OCH ILSKA Alla föräldrar blir arga på sitt barn ibland. Det är naturligt och något som alla kan förstå. Vad du gör när du är arg har betydelse för barnet. Vad finns det som kan vara dåligt med

Läs mer

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion

Lag (2013:363) om kontroll av ekologisk produktion Import och exportföreskrifter/växtkontroll m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [9511] Denna lag kompletterar 1. rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning

Läs mer

Nyhetsbrev projekt ELOF djurskydds- och foderkontroller

Nyhetsbrev projekt ELOF djurskydds- och foderkontroller Nyhetsbrev projekt ELOF djurskydds- och foderkontroller Det här nyhetsbrevet riktar sig till dig som, på ett eller annat sätt, berörs av att länsstyrelsen tog över kommunernas ansvar för kontroller av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2009:596 Utkom från trycket den 9 juni 2009 utfärdad den 28 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om socialtjänstlagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar; SFS 2017:655 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Den magiska dörren. Tilde Buhler

Den magiska dörren. Tilde Buhler Den magiska dörren Tilde Buhler Kapitel 1 Hej, jag heter Sofia och är 10 år. Min bästis heter Thilde och vi går på Färjestad skola. En dag när vi var ute på lunchrast såg vi den nya läraren, han var jätteläskig

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun Titel: Riktlinje för vård av byggnader och tomter 1 (7) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 3.0 Fastställd: MBN 2017-05-11, 58 Uppdateras: 2019 Riktlinje för vård av byggnader och tomter

Läs mer

Det handlar om kärlek

Det handlar om kärlek Det handlar om kärlek Inför besöket i klassrum: Finns det några särskilda behov i klassen ni ska träffa? Utifrån exempelvis fysiska och psykiska funktionshinder, språkkunskaper mm. Vilka övningar väljer

Läs mer

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet Intern remiss Kan gälla både miljöbalken och PBL Alltid specifika frågor Natalii Back Enheten för miljöskydd Tillgång till hela akten Svarar så fort

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Utbildad personal 11 jan 2016 Fler sketcher En man i femtioårsåldern kliver in i ett litet snabbköp. Blicken är intensiv, undersökande och han har egen plastkasse instoppad

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Mattias Gårdlund 010-2241351 Mattias.Gardlund@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser; SFS 2011:111 Utkom från trycket den 22 februari 2011 utfärdad den 10 februari 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 60 Svar på motion 2018:01 från Sverigedemokraterna Kommunal mark ska inte upplåtas till cirkusar KS-2018/71 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen

Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen 1 Kontaktperson Djurskydds- och veterinärenheten Peter Stenberg 010-2241645 Peter.Stenberg@lansstyrelsen.se Rapport efter kontroll enligt djurskyddslagen Redogörelse för ärendet Länsstyrelsen genomförde

Läs mer

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS

Informationsfolder. För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS Informationsfolder För personer med funktionsnedsättning som ansöker om stöd enligt LSS LSS LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en

Läs mer