NULÄGESANALYS BENGTSFORS 2014 Näringsliv och arbetsmarknad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NULÄGESANALYS BENGTSFORS 2014 Näringsliv och arbetsmarknad"

Transkript

1 1(17) Datum NULÄGESANALYS BENGTSFORS 2014 Näringsliv och arbetsmarknad De senaste 20 åren har varit omvälvande för Bengtsfors kommun. Vi har sett stora förändringar i näringslivets struktur och i hur arbetsmarknaden är uppbyggd. För att strategiskt kunna jobba framåt i dessa frågor har Kommunstyrelsen våren 2013 fattat beslut om att en näringslivsstrategi ska tas fram. Ett inledande steg i strategiarbetet är denna nulägesanalys. Strategin kommer under hösten 2014 att arbetas fram i samarbete mellan Bengtsfors kommun och det lokala näringslivet. Strategin, som ska föreläggas kommunfullmäktige, ska tydliggöra vilka tillväxt- och utvecklingsfrågor som är viktiga att fokusera på framåt och vilket ansvar kommunen har för att driva detta arbete. I anslutning till strategin kommer även en handlingsplan att tas fram. Nulägesanalysen är uppbyggd av statistiska data från en mängd källor med tillhörande analys. I de fall det varit praktiskt genomförbart och intressant har statistik sammanställts för perioden före, under och efter de stora företagsnedläggningar som präglade kommunen under åren kring millennieskiftet. Demografi Befolkningsutveckling och åldersstruktur Befolkningen i Bengtsfors kommun har minskat under många år och prognosen fram till 2023 visar på fortsatt minskad befolkning. Antalet barn och unga (0-19 år) bedöms minska med cirka personer eller 40 % mellan 1980 och Antalet äldre (över 65 år) är i stort sett oförändrat mellan 1980 och 2023, trots att det totala antalet invånare sjunker med drygt personer eller 25 %. Samtidigt bedöms antalet vuxna mellan 20 och 64 år minska med knappt personer eller 30 %. När det gäller förhållandet mellan födda och döda har det varit negativt under många år. Sedan 1998 har det negativa födelsenettot pendlat mellan som lägst -56 personer och som högst -101 personer. Bengtsfors Utvecklings AB E-post info@bengtsforsutveckling.nu Telefon Fax Hemsida Postadress Brogatan Bengtsfors Besöksadress Brogatan 10 Organisationsnr

2 2(17) Figur 1: Befolkningsutvecklingen mellan 1980 och 2013 samt prognos fram till 2023 för Bengtsfors kommun totalt och fördelat på vissa åldersspann. Källa: SCB. Flyttningar Både inflyttning och utflyttning sker i högre grad idag jämfört med år Från att ha varit mellan 300 och 400 personer per år ligger nu volymerna kring 500 personer om året. De båda kurvorna ligger också närmare varandra idag jämfört med början av perioden då flyttningsnettot var mer negativt. Det finns inga större skillnader mellan kvinnor och män när det gäller flyttströmmarna. Mot bakgrund av ovanstående förändringar i befolkningsstrukturen och det faktum att det varje år dör fler än det föds i kommunen är det i första hand förbättrat flyttningsnetto som påverkar utfallet av befolkningsminskningen varje år. Figur 2: In- och utflyttning i Bengtsfors kommun Källa: SCB.

3 3(17) En studie av flyttströmmarna i olika åldersklasser visar att det är flest yngre som flyttar; både in till och ut från kommunen. När det gäller de inflyttade är fördelningen mellan de olika åldersklasserna nästan oförändrad mellan 1998 och Det är heller inga stora förändringar i fördelningen mellan åldersklasserna när det gäller utflyttning, även om andelen utflyttade som är år ökar mellan 1998 och Figur 3: In- och utflyttning i olika åldrar 1998 och Källa: SCB. Något som har haft stor påverkan på det alltmer positiva flyttnettot de senaste åren är de förändringar som skett när det gäller in- och utvandringar. Från att ha legat på en låg volym (20-40 personer per år 1998) har främst antalet invandringar ökat kraftigt de senaste åren, vilket också lett till ett stort positivt netto mellan in- och utvandringar. Figur 4: In- och utvandring i Bengtsfors kommun Källa:SCB.

4 4(17) Företagande Omsättningsutveckling Mellan åren 2007 och 2011 har omsättningen för företagen i Bengtsfors kommun i absoluta tal ökat mest i branscherna jord- och skogsbruk samt tillverkning. Tittar man däremot på den procentuella omsättningsutvecklingen har denna varit störst inom hotell och restauranger, följt av jord- och skogsbruk samt vård och omsorg. Jämfört med riket kan nämnas att omsättningsökningen inom hotell och restaurang samt jord- och skogsbruk varit procentuellt sett högre i Bengtsfors kommun än i riket, medan utvecklingen inom information och kommunikation, handel och bygg varit procentuellt sett betydligt lägre i Bengtsfors kommun än i riket. Detsamma gäller för branscherna utbildning och personliga och kulturella tjänster där antalet företag i Bengtsfors kommun är så få att det av sekretesskäl inte kan redovisas från SCB. 60% Omsättningsutveckling % 20% 0% -20% -40% Bengtsfors Riket % Figur 5: Omsättningsutveckling mellan 2007 och 2011 för företag i Bengtsfors och i Sverige. För företag som har verksamhet i flera kommuner har en viktning av omsättningen i gjorts utifrån antalet anställda på arbetsställen i Bengtsfors kommun. Källa: SCB. Försäljningsindex Försäljningsindex är statistik från HUI research som speglar omsättningen inom handeln i förhållande till befolkningen. Ett index över 100 innebär att omsättningen är högre än man kan förvänta sig utifrån befolkningen. Ett index under 100 innebär att omsättningen är lägre än vad befolkningen skulle ge underlag för. Det handlar alltså om inpendlande eller utpendlande kunder. Jämfört med övriga dalslandskommuner har Bengtsfors ett lågt index för sällanköpsvaror. För dagligvaror, som inkluderar Systembolagets försäljning, är index mer likt övriga kommuner i Dalsland. Dals Ed har ett mycket starkt index, vilket skulle kunna förklars med större gränshandel. För sällanköpsvaror är sannolikt webhandel en konkurrent vid sidan av handel i andra kommuner.

5 5(17) 180 Försäljningsindex dagligvaror Figur 6a: Försäljningsindex för dagligvaror. Källa: HUI research Dals Ed Färgelanda Bengtsfors Mellerud Åmål Figur 6b: Försäljningsindex för sällanköpsvaror. Källa: HUI research. Nyföretagande Försäljningsindex sällanköpsvaror Dals Ed Färgelanda Bengtsfors Mellerud Åmål Nyföretagandet i Bengtsfors kommun är i nivå med situationen i liknande kommuner. För kommuner som räknas till gruppen turism- och besöksnäringskommuner är nyföretagande betydligt högre än i Bengtsfors. I början av 1990-talet var nyföretandet i Bengtsfors kommun betydligt högre än under senare år, t.o.m. högre än i liknande kommuner. Under de tre senaste åren har situationen varit den omvända.

6 6(17) Figur 7: Antal nyregistrerade företag i Bengtsfors kommun. Källa: SCB. Företagare Andelen i befolkningen mellan år som driver företag är högre i Bengtsfors än i Sverige som helhet, omkring 8%. I Dalsland intar Bengtsfors en mellanposition när det gäller företagande. Trenden är svagt uppåtgående. 12,0 Andel företagare 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 Sverigemedel Bengtsfors Dals-Ed Färgelanda Mellerud Åmål 0, Figur 8: Andel av befolkningen år i Bengtsfors kommun som driver företag. Källa: SCB.

7 7(17) Nyetableringar Med nyetableringar menas i detta sammanhang företag som tidigare varit verksamma i en annan kommun. Antalet etableringar har varit stigande under perioden En övervägande majoritet av de inflyttade företagen är enskilda firmor Nyetableringar Figur 9: Antal företag som flyttat till Bengtsfors kommun Källa: SCB Stöttande aktörer Stöttande aktörer är myndigheter, organisationer och företag som på olika sätt kan informera om företagande och entreprenörskap. De har också resurser för att coacha och utbilda företag och företagare. Dessa aktörer är ofta en del av de arenor och aktiviter som erbjuds näringslivet för de i sin tur ska utveckla sin verksamhet. De stöttande aktörerna finns på lokal, regional och nationell nivå och är en viktig resurs för kommunen i arbetet med det lokala näringslivet. Lokalt: Regionalt: Arbetsförmedlingen Arbetsmarknadsenheten Bankerna Bengtsfors Utvecklings AB Centrumföreningen Ekonomiservice- och revisionsföretag Föreningen Företagarna Mikrofonden Väst Almi Coompanion EkoVäst Invest Fyrbodals kommunalförbund Hushållningssällskapet Högskolan Väst Innovatum IUC Väst Nyföretagarcentrum Omställningskontoret Position Väst Ung företagsamhet Västra Götalandsregionen Västsvenska Handelskammaren

8 8(17) Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Branschstruktur Tillverkningsindustrin är den bransch i Bengtsfors kommun som har haft och fortfarande står för flest antal anställda, framförallt män. Kvinnor arbetar i högre utsträckning inom vård, omsorg och utbildning. Tillverkningsindustrin är också den bransch där det skett som störst förändringar sedan slutet av 1990-talet, med en kraftig minskning för både kvinnor och män. Eftersom näringsgrensindelningen förändrats flera gånger sedan 1998 är det inte möjligt att se utvecklingen inom samtliga näringsgrenar under hela perioden. Figur 10a: Antal anställda kvinnor inom några branscher Källa: SCB. Figur 10b: Antal anställda män inom några branscher Källa: SCB.

9 9(17) Figur 11a: Antal anställda kvinnor, samtliga branscher Källa SCB. Figur 11b: Antal anställda män, samtliga branscher Källa SCB. Branschstruktur för gränspendlare Ett ökande antal personer pendlar från Bengtsfors kommun till arbete i Norge (se nedan). Den dominerande branschen för gränspendling är varuproduktion, följt av företagstjänster som inkluderar bemanningsföretag. Det är endast de med huvudarbetsgivare i Norge som redovisas här. De som arbetar extra inom t.ex. vård och omsorg finns inte med. Det kan vara en anledning till könsfördelningen för gränspendlare är mycket ojämn.

10 10(17) Branscher för gränspendlare från Bengtsfors Jord- och skogsbruk samt fiske Företagstjänster Utbildning Varuproduktion Vård och omsorg Andra privata och offentliga tjänster Handel och resataurang Figur 12: Boende i Bengtsfors kommun anställda i Norge. Källa: Nordstat. Pendling Arbetspendlingen till Bengtsfors kommun har minskat kraftigt sedan 1998, men återhämtat sig något på senare år. Under samma period har arbetspendlingen från kommunen ökat, särskilt till Norge. Skillnaden mellan in- och utpendling är idag mycket mindre än För övriga dalslandskommuner kan en jämförelse göras mellan 2007 och För Dals Ed och Färgelanda är tendenserna lika de i Bengtsfors under samma period, även om inpendlingen ökat mer i dessa kommuner. I Mellerud har både in- och utpendling minskat något, medan Åmål skiljer sig från övriga dalslandskommuner genom att utpendlingen ökat kraftigt. Figur 13: Utveckling för in- och utpendling i Bengtsfors kommun Källa: SCB.

11 11(17) 35,0% Pendlingsutveckling ,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% Inpendlingsutveckling (%) Utpendlingsutveckling (%) 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% Figur 14: Andelen pendlare 2007 och 2012 i dalslandskommunerna, riket och regioner som liknar Bengtsfors. Källa: Tillväxtguiden, Arena för tillväxt. Arbetspendlingen till Norge har under perioden ökat kraftigt i samtliga dalslandskommuner. I Bengtsfors pendlade 203 personer till arbete i Norge 2011, vilket innebär 5% av alla förvärvsarbetande boende i Bengtsfors kommun. Betydligt fler män än kvinnor gränspendlar, men de personer som arbetar extra i Norge, t.ex. inom vård, omfattas inte av denna statistik. Den vanligaste arbetsorten för gränspendlare från Bengtsfors kommun 2011 var Oslo följt av Halden och Sarpsborg. De vanligaste branscherna att pendla inom är varuproduktion och företagstjänster, vilket även omfattar bemanningsföretag. Pendlingen är relativt jämnt fördelad över åldrar i förhållande till kommunens åldersstruktur, men personer över 60 år gränspendlar i lägre utsträckning Gränspendlare från Bengtsfors Män Kvinnor Figur 15: Boende i Bengtsfors kommun anställda i Norge. Källa: StatNord.

12 12(17) Arbetskommun 2011 Pendlare från Bengtsfors Oslo 56 Halden 51 Sarpsborg 10 Skedsmo 7 Rakkestad 5 Fredrikstad 5 Drammen 4 Bergen 4 Övriga 61 Totalt 203 Tabell 1: Arbetsort för gränspendlare boende i Bengtsfors med arbetsplats i Norge. Källa: VGR, Grensestatistikk. Lönesummornas utveckling Bengtsfors och övriga dalslandskommuner ligger klart under löneutvecklingen i övriga kommungrupper. En del av förklaringen är dock att Bengtsfors och även andra dalslandskommuner har ett antal invånare som arbetar i Norge och därför inte syns i statistiken. Statistik över lönesummorna för gränspendlare boende i Bengtsfors visar på en kraftigt positiv utveckling. Medan övriga lönesummor bara ökat med någon procent så har de lönesummor som förvärvats i Norge av boende i Bengtsfors kommun mer än fördubblats på några år. Figur 16: Medelinkomst för boende i Bengtsfors kommun, övriga Dalsland, länet och riket. Källa: SCB.

13 13(17) Figur 17: Löneutveckling från 2005 i Bengtsfors kommun, övriga dalslandskommuner samt några kommungrupper. Källa SCB. Figur 18: Lönesummor för personer boende i Bengtsfors kommun med arbete i Norge och övriga. Källa: StatNord. Sysselsättningsutveckling 1998 hade Bengtsfors kommun en klart högre andel förvärvsarbetande än både länet och riket. Den främsta förklaringen till den höga siffran återfinns i de yngre åldersklasserna. Medan andelen förvärvsarbetande ökat i både länet och riket har den minskat i Bengtsfors kommun. Även här finns förklaringen inom de yngre åldersklasserna. Anledningarna till detta är förmodligen att fler personer studerar längre idag jämfört med 1998, men också att ungdomsarbetslösheten idag är klart högre än I den officiella svenska statisktiken över sysselsättning ingår inte de som gränspendlar till Norge. Om de tas med ökar sysselsättningsgraden med mellan 2 och 4 procentenheter under åren 2006 till 2011.

14 14(17) Förvärvsarbetande 1998 Bengtsfors Länet Riket Andel (%) av alla i resp. ålder Män Kvinnor Totalt år år år år år år år år år år år år Förvärvsarbetande 2012 Bengtsfors Länet Riket Andel (%) av alla i resp. ålder Män Kvinnor Totalt år år år år år år år år år år år år Tabell 2: Tabellerna ovan visar andelen förvärvsarbetande personer mellan 20 och 64 år fördelat på olika åldersklasser och totalt i Bengtsfors kommun samt motsvarande siffror för länet och riket. Källa SCB. 80 Andel sysselsatta Bengtsfors Andel sysselsatta (%) Andel sysselsatta (%) inkl. gränspendlare Figur 19: Andel sysselsatta i Bengtsfors kommun inom Sverige och inklusive Norge. Källa: VGR, Grensestatistikk. Rekryteringsmöjligheter Enligt Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet anser många företag att det är svårt att hitta kompetent arbetskraft. En rad faktorer kan tänkas samverka i detta. Befolkningsutvecklingen, åldersstrukturen, utbildningsnivån, infrastrukturen och geografisk plats är några sådana faktorer. Av rankingen framgår inte vilken typ av kompetens man upplever som svår att hitta, men sannolikt är det både högutbildade nyckelpersoner och gymnasieutbildade yrkeskompetenser.

15 15(17) Utbildning Utbildningsnivå Utbildningsnivån i Bengtsfors kommun har förändrats mycket sedan Den stora förbättringen för kvinnor ligger på eftergymnasial utbildning som ökat från 15 till 27%, samtidigt som förgymnasial minskat från 35 till 18%. Andelen med gymnasial utbildning är i stort sett oförändrad. Detta följer i stort trenden för länet och riket, även om nivåerna är högre där hade 43% av kvinnorna i både länet och riket eftergymnasial utbildning och endast 12 respektive 11% förgymnasial. Figur 20a: Utbildningsnivå för kvinnor boende i Bengtsfors kommun. Källa SCB. När det gäller utvecklingen av utbildningsnivån för män i Bengtsfors kommun ligger den stora förbättringen på andelen med gymnasial utbildning, samtidigt som andelen med förgymnasial utbildning minskat från 40 till 23%. I länet och riket är andelen med gymnasial utbildning i stort sett oförändrad under perioden och ligger på 49% för år När det gäller andelen med eftergymnasial utbildning är andelen 33% för både länet och riket, medan 16 respektive 15% har förgymnasial utbildning. Figur 20b: Utbildningsnivå för män boende i Bengtsfors kommun. Källa SCB. Bostadsmarknad Prisutveckling småhus Prisutvecklingen för småhus har varit god i Bengtsfors kommun och Dalsland jämfört med riket. Mellan åren 2007 och 2012 ökade priserna med 19% i Bengtsfors kommun, jämfört med 16% i jämförbara regioner och 10% i riket. I Dalsland har prisutvecklingen varit något starkare i Dals Ed än i övriga kommuner. Antalet affärer varierar mellan 80 och 120 per år mellan åren 2003 och 2011 och förefaller följa konjunkturen. Av fritidshusen är omkring 30% utländskt ägda och omkring 20% norskägda. Siffrorna är stabila över perioden

16 16(17) Småhuspriser Dalsland (kr/kvm) Bengtsfors Dals Ed Färgelanda Mellerud Åmål 0 Figur 21: Priser för småhus i dalslandskommunerna. Källa: Tillväxtguiden, Arena för tillväxt. 20% Prisutveckling småhus (%) 15% 10% 5% 0% Bengtsfors Småregioner Riket Figur 22: Prisutveckling för småhus i Bengtsfors kommun, liknande kommuner och riket. Källa: Tillväxtguiden, Arena för tillväxt. Nybyggande Antalet nybyggda småhus och lägenheter är lägre i Bengtsfors kommun än i jämförbara regioner. I Dalsland utmärker sig Dals Eds kommun med betydligt fler byggnationer under åren Bostadsförsörjningsprogram Ett bostadsförsörjningsprogram för Bengtsfors kommun har tagits fram i samband med den översiktsplan som antogs Mätningar, index och rankingar Svenskt näringslivs kommunranking Svenskt näringsliv genomför varje år en enkätundersökning angående det upplevda näringslivsklimatet i kommunen. Enkätsvaren kombineras med olika statistiska mått och mynnar ut i en ranking av Sveriges samtliga 290 kommuner. Rankingen har stort medialt genomslag. I Bengtsfors kommun får 150 företag enkäten, i första hand medlemmar i Svenskt näringsliv svarade 45 % av de som fick enkäten. Resultatet används som ett mätetal i kommunens måluppföljning och har totalt sett varit uppåtgående sedan 2007.

17 17(17) Bengtsfors Dals-Ed Färgelanda Mellerud Åmål Tabell 3: Placeringar för dalslandskommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat. Källa: Svenskt Näringsliv. Insikt Undersökningen Insikt genomförs i allt högre omfattning i Sveriges kommuner. Bengtsfors kommun har deltagit 2011 och Undersökningen bygger på Nöjd Kund Index (NKI) och samordnas av Sveriges kommuner och landsting (SKL). I undersökningen får de företag som under föregående år fått ett ärende behandlat av kommunen svara på frågor om hur de upplevde kontakten med kommunen. Undersökningen blir på så sätt ett komplement till de allmänna synpunkter som speglas i Svenskt näringslivs ranking. Bengtsfors kommun har både 2011 och 2013 fått ett högt NKI Bengtsfors Medel för riket Tabell 4: Bengtsfors index i mätningen Insikt. Källa: Sveriges kommuner och landsting. Aktörer och mötesplatser Företagarföreningar: Föreningen Företagarna Centrumföreningen Bengtsfors Övriga ideella föreningar: Byalag och liknande Kulturföreningar

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Näringsliv Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Enmansföretag 1320 1-4 anställda 315 50-16 415 årssysselsatta inom turismen Källa: UC-företagsregister och

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 21-3-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2014

Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Arbetspendling till och från Västerås år 2014 Denna artikel beskriver pendlingen till och från Västerås år 2014. Eftersom det är en viss eftersläpning när det gäller statistik om pendling så är detta den

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Skaraborg

Tillväxt och utveckling i Skaraborg Rapport 2014:7 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Skaraborg Tillväxt och utveckling i Skaraborg ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Befolkning, sysselsättning och pendling

Befolkning, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 213-4-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda i Arboga jämfört med riket, index... 8 3.1.2 Fruktsamhet...

Läs mer

Arbetspendling till och från Västerås år 2015

Arbetspendling till och från Västerås år 2015 Arbetspendling till och från Västerås år 2015 När det gäller pendling så råder en viss eftersläpning i statistiken, vilket innebär att den mest aktuella statistiken är från år 2015. Inledningsvis kan du

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män Norrköping Kommunfakta 2007 2008 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor antal Procentuell fördelning Procentuell fördelning

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen

Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Rapport 2014:10 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen Tillväxt och utveckling i Göteborgsregionen ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt

Läs mer

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6.

StatistikInfo. Arbetspendling till och från Västerås år 2013. Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6. StatistikInfo Statistiskt meddelande från Västerås stad, Konsult och Service 2015:6 Arbetspendling till och från Västerås år 2013 [Skriv text] Konsult och Service, 721 87 Västerås 021-39 00 00, www.vasteras.se

Läs mer

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal

Norrköping. Kommunfakta Riket Antal Män. Totalt antal Norrköping Kommunfakta 2006 2007 2006-06-12 Landareal: 1 491 km 2 Invånare per km 2 : 84 stycken Folkmängd efter ålder 31 december Ålder Norrköping Riket Män Kvinnor Totalt antal Procentuell fördelning

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal

Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Rapport 2014:9 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Fyrbodal Tillväxt och utveckling i Fyrbodal ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad

Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Rapport 2014:8 Regionutvecklingssekretariatet Tillväxt och utveckling i Sjuhärad Tillväxt och utveckling i Sjuhärad ingår i en serie rapporter som beskriver förutsättningar för tillväxt och utveckling

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 2016-05-03 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 215-4-27 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Utvecklingsavdelningen Sysselsättning och arbetsmarknad

Utvecklingsavdelningen Sysselsättning och arbetsmarknad Utvecklingsavdelningen Sysselsättning och arbetsmarknad 1 (7) Utredningar och rapporter från Utvecklingsavdelningen, nr 1, februari 211 Arbetsmarknadsläget De av SCB nyligen redovisade sysselsättningssiffrorna

Läs mer

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0,

Landareal: kvkm Invånare per kvkm: 0, Landareal: 17 735 kvkm Invånare per kvkm: 0,3 Folkmängd 31 december 2003 Ålder Män - 90 - Kvinnor - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6

Läs mer

Uddevalla är centrum

Uddevalla är centrum Uddevalla Fyrbodal Uddevallas historia 1998 firade Uddevalla 500 år som stad. Det har varit 500 dramatiska år. En ansenlig ålder för en stad som både bitit i nederlagets äpple och smakat framgångens sötma,

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm:

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 113 Folkmängd 31 december 2002 Ålder Män - 90 - Kvinnor - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 FS 2013:8 2013-12-11 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2012 Antalet sysselsatta Norrköpingsbor ökade under år 2012 med 750 personer och uppgick till 60 090 personer. Förvärvsfrekvensen

Läs mer

Uppländsk Drivkraft 3.0

Uppländsk Drivkraft 3.0 Uppländsk Drivkraft 3.0 Regionens utveckling 2010-2014. Regionalekonomisk beskrivning Kontigo AB November 2015. Inledning Syfte Att ge en kort överblick över Uppsalaregionens ekonomiska utveckling. Underlag

Läs mer

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp

PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad , tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp Erik Rosenqvist 1 (22) 2012-04-23 PM: Basscenario för Gotland, framskrivning av befolkning och arbetsmarknad 2010-2020, tillgång och efterfrågan på arbetskraft per utbildningsgrupp I denna PM redovisas

Läs mer

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering.

De nya arbetstillfällena tillkom främst i branscherna Utbildning, Byggverksamhet samt Transport och magasinering. FS 2018:8 2018-12-04 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2017 65 840 Norrköpingsbor förvärvsarbetade år 2017. Det var en ökning med 1 580 personer sedan året innan. Andelen av befolkningen

Läs mer

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling

Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Befolkning, hushåll, sysselsättning och pendling Kommunstyrelseförvaltningen Ylva Petersson 217-4-3 Innehåll 1 Inledning 5 2 Befolkningsutveckling 6 3 Befolkningsförändring 7 3.1 Födda... 8 3.1.1 Födda

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms

Läs mer

Oktober Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 2016

Oktober Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 2016 Kommunbeskrivning för Norbergs kommun Översiktlig planering 216 1 Innehåll Inledning... 2 Befolkning... 3 Storlek och sammansättning... 3 Befolkningsutveckling och befolkningsframskrivning... 5 Utbildning

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 8. Arbetsmarknad och näringsliv

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 8. Arbetsmarknad och näringsliv Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 8. Arbetsmarknad och näringsliv 8. Arbetsmarknad och näringsliv 8.1 Inledning 8.1.1 Arbetsmarknad Det finns två varianter

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Uppsala

Läs mer

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun.

Tema. analys. Utpendlare: En person som är bosatt i Eskilstuna kommun, men förvärvs arbetar i en annan kommun. Nyhetsbrev 2-216 Tema Arbetspendling över kommungränsen Ur ett kommunekonomiskt perspektiv är pendling något positivt. Tillgängligheten till fler arbetsmarknader leder till att fler kan få ett jobb. Att

Läs mer

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017

Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 Bilaga 1 Dnr 17/00157 Statistikunderlag Kompetensförsörjning 2017 2017 Utmaningar Här beskrivs några av de stora utmaningarna för Blekinge Könsstereotyp arbetsmarknad med en tydlig uppdelning får vi inte

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunen i siffror år 2012. Fakta i fickformat. Enköpings kommun

Kommunen i siffror år 2012. Fakta i fickformat. Enköpings kommun Kommunen i siffror år 2012 Fakta i fickformat Enköpings kommun FOTO Enköpings kommuns bildarkiv, Getty Images Enköpings kommun Enköpings kommun är centralt belägen i Mälardalen, 4 mil från Västerås, 6

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2015 FS 216:5 216-12-21 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 215 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 62 57 personer 215. Det var en ökning med 1 41 personer sedan et innan och den

Läs mer

Danderyds kommun. Danderyds Sjukhus

Danderyds kommun. Danderyds Sjukhus Danderyds kommun PL-621 PL-622 PL-623 PL-624 PL-625 PL-626 PL-627 PL-628 PL-629 Enebyberg Danderyds K:a Mörby Centrum Danderyds Sjukhus Mörbyskogen Stocksund Ekeby-Ösby Djursholm Danderydsberg 1 Kommentarer

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2011

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2011 2012-12-12 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2011 Antalet sysselsatta norrköpingsbor ökade under året med 1 100 personer. Förvärvsfrekvensen ökade från 72,8 % år 2010 till 73,8 %

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2010

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2010 2011-12-13 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2010 År 2010 arbetade 58 686 personer i Norrköping, vilket var en ökning med över 2 000 arbetstillfällen sedan år 2009. Störst ökning

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013 FS 2014:8 2014-12-08 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2013 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor ökade under 2013 med 730 personer till 60 820. Antalet arbetstillfällen i kommunen

Läs mer

Befolkningsprognos för Uppsala kommun 2015-2050

Befolkningsprognos för Uppsala kommun 2015-2050 Befolkningsprognos för Uppsala kommun 2015-2050 Kommunnivå. Utfall, tabelldelar, antaganden - April 2015 Ett positivt födelse- och flyttningsnetto ger en fortsatt befolkningstillväxt i Uppsala kommun.

Läs mer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer .Sörmland i siffror Katrineholm Hur har det gått i Sörmland?...-211 års redovisning av länets Lissabonindikatorer 211 1 Bakgrunden till de valda indikatorerna i den gamla Sörmlandsstrategin Våren 27 beslutade

Läs mer

19 procent av de förvärvsarbetande Norrköpingsborna pendlade till arbete i annan kommun

19 procent av de förvärvsarbetande Norrköpingsborna pendlade till arbete i annan kommun 212-8-24 FOKUS: STATISTIK Arbetspendling 21 19 procent av de förvärvsarbetande Norrköpingsborna pendlade till arbete i annan kommun Medianinkomsten för en person som arbetspendlade till annan kommun var

Läs mer

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017

Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Sysselsättningen i Kronobergs län 2017 Författarens namn: Martin Hedlund Avdelning: Regional utveckling Publiceringsdatum: 181213 Kontakt: martin.hedlund@kronoberg.se Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Landareal: 95 kvkm Invånare per kvkm: 963. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011

Landareal: 95 kvkm Invånare per kvkm: 963. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 2012 Landareal: 95 kvkm Invånare per kvkm: 963 Folkmängd 31 december 2011 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2011 Befolkningsförändring 2001 2011 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016

FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 FS 2017:4 2017-12-05 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköping 2016 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor var 64 260 personer år 2016. Det var en ökning med 1 700 personer sedan året innan

Läs mer

STHLM ARBETSMARKNAD:

STHLM ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande i Stockholm 2009 S 2011:07 2011-06-17 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 FÖRORD I denna rapport redovisas uppgifter om den förvärvsarbetande befolkningen

Läs mer

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06

Helena Lund. Sweco Eurofutures 2013-02-06 Helena Lund Sweco Eurofutures 2013-02-06 1 Vårt uppdrag Analys av kommunens näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning med prognos till 2030. Statistisk analys i kombination med kvalitativa intervjuer.

Läs mer

Gränsregionens arbetsmarknad

Gränsregionens arbetsmarknad Gränsregionens arbetsmarknad Fyrbodal Östfold 2017-11-24 Intensivkurs i förutsättningarna för gränsregionen Fyrbodal-Östfold En särprägel för Fyrbodals arbetsmarknad i Västra Götaland är närheten till

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Landareal: 959 kvkm Invånare per kvkm: 150. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 959 kvkm Invånare per kvkm: 150. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 959 kvkm Invånare per kvkm: 150 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 9 kvkm Invånare per kvkm: 5 074. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 9 kvkm Invånare per kvkm: 5 074. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 9 kvkm Invånare per kvkm: 5 074 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Perspektiv Helsingborg

Perspektiv Helsingborg Statistik om Helsingborg och dess omvärld Nr 4: 2012 Perspektiv Helsingborg ARBETSPENDLING TILL OCH FRÅN HELSINGBORG ÅR 2010 Arbetspendlingen till och från Helsingborg över kommungränsen, är ovanligt stor

Läs mer

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB

Landskrona. Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos Källa: SCB Landskrona Demografisk beskrivning 2018 Befolkningsprognos 2019-2028 Källa: SCB Tim Andersson Ljung Utredare 1 april 2019 Demografisk beskrivning 2018 och prognos 2019-2028 Under 2018 ökade folkmängden

Läs mer

Landareal: 1 814 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 814 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 814 kvkm Invånare per kvkm: 15 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 1 058 kvkm Invånare per kvkm: 23. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 1 058 kvkm Invånare per kvkm: 23. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 1 058 kvkm Invånare per kvkm: 23 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv3 2017 December 2017 Fortsatt uppåt i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv3 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven

Läs mer

Företagare 2013 Sjuk- och aktivitetsersättning, 2014

Företagare 2013 Sjuk- och aktivitetsersättning, 2014 2015 Landareal: 410 kvkm Invånare per kvkm: 139 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 1 221. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 1 221. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 26 kvkm Invånare per kvkm: 1 221 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Arbetsmarknad och kompetens i Gävleborg

Arbetsmarknad och kompetens i Gävleborg Arbetsmarknad och kompetens i Gävleborg Kvartalsrapport januari-mars 2015 Befolkningen i Gävleborg ökar. Inflytt från utlandet bidrar mest till ökningen. Under fjärde kvartalet 2014 startades 379 företag

Läs mer

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1 Perspektiv Sysselsättning 2015 nr1 2016 1 Antalet sysselsatta (arbetstillfällen) uppgick till 67 900 i 2014 Flest sysselsatta finns inom handeln (17 procent) Antalet sysselsatta inom fastighetsverksamhet

Läs mer

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN Andel BEFOLKNING # Folkmängdsförändring 28-217 Befolkningens åldersfördelning 217 3 37 3 32 3 347 34 342 34 337 33 332 33 28 21 212 214 21 1 2 3 4 7 8 9 1+ Ålder Folkmängd den 31 december 217 Folkmängdsförändring

Läs mer

Landareal: 35 kvkm Invånare per kvkm: 317. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012

Landareal: 35 kvkm Invånare per kvkm: 317. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 2013 Landareal: 35 kvkm Invånare per kvkm: 317 Folkmängd 31 december 2012 Ålder 1,2 1,0 0, 0,6 % Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN Andel BEFOLKNING # Folkmängdsförändring -1 Befolkningens åldersfördelning 1 3 3 3 3 3 3 33 33 33 33 33 1 1 1 1 3 7 9 1+ Ålder Folkmängd den 31 december 1 Folkmängdsförändring från Ålder uell fördelning

Läs mer

Landareal: 489 kvkm Invånare per kvkm: 64. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012

Landareal: 489 kvkm Invånare per kvkm: 64. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 2013 Landareal: 489 kvkm Invånare per kvkm: 64 Folkmängd 31 december 2012 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Statistik om Borlänge kommun Jonas Fellström Plan- och markkontoret

Statistik om Borlänge kommun Jonas Fellström Plan- och markkontoret Statistik om Borlänge kommun Jonas Fellström Plan- och markkontoret Jonas.fellstrom@borlange.se 0243-74303 60000 50000 40000 30000 20000 10000 0 Folkmängd i Borlänge kommun 1968-2017 51964 42781 Borlänge

Läs mer

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN Andel BEFOLKNING # Folkmängdsförändring 27-21 Befolkningens åldersfördelning 21 3 32 3 347 34 342 34 337 33 332 33 27 29 211 213 2 1 2 3 4 7 8 9 1+ Ålder Folkmängd den 31 december 21 Folkmängdsförändring

Läs mer

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN Andel BEFOLKNING # Folkmängdsförändring -1 Befolkningens åldersfördelning 1 3 3 3 3 33 33 33 33 33 3 7 9 11 13 1 3 7 9 1+ Ålder Folkmängd den 31 december 1 Folkmängdsförändring från Ålder uell fördelning

Läs mer

Figur 1 Antal förvärvsarbetande män och kvinnor (16 år och äldre), Västerås år

Figur 1 Antal förvärvsarbetande män och kvinnor (16 år och äldre), Västerås år Statistik om Västerås Västerås arbetsmarknad år 2014 Västeråsare i förvärvsarbete år 2014 Antalet personer med förvärvsarbete ökade i Västerås med 470 personer mellan år 2013 och år 2014, vilket innebär

Läs mer

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN Andel BEFOLKNING # Folkmängdsförändring 9-1 Befolkningens åldersfördelning 1 365 36 355 3 35 3 335 3 9 12 15 1 6 7 9 + Ålder Folkmängd den 31 december 1 Folkmängdsförändring från 9 Ålder uell fördelning

Läs mer

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014

Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014 FS 2016:2 2016-03-02 FOKUS: STATISTIK Arbetsmarknadsstatistik för Norrköpings kommun 2014 Antalet förvärvsarbetande Norrköpingsbor ökade under 2014 med 340 personer till 61 160. Antalet arbetstillfällen

Läs mer

Landareal: 484 kvkm Invånare per kvkm:

Landareal: 484 kvkm Invånare per kvkm: Landareal: 484 kvkm Invånare per kvkm: 26 Folkmängd 31 december 2005 Ålder Män - 90 - Kvinnor Riket - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6

Läs mer

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN

BEFOLKNING # JÖNKÖPINGS LÄN Andel BEFOLKNING # Folkmängdsförändring -13 Befolkningens åldersfördelning 13 3 3 3 33 33 33 33 33 3 3 1 1 1 3 7 9 1+ Ålder Folkmängd den 31 december 13 Folkmängdsförändring från Ålder uell fördelning

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Jämställd regional tillväxt?

Jämställd regional tillväxt? Rapport 2016:6 Jämställd regional tillväxt? Faktaunderlag om nuläget i Västra Götaland inom befolkningsutveckling, utbildning, arbetsmarknad och ekonomiska förutsättningar. Rapporten är första delen av

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter

Arbetsmarknadsutsikter Arbetsmarknadsutsikter Dalarnas län, våren 2018 2018-06-13 Jan Sundqvist öjdpunkterna i vårens prognos ögkonjunkturen biter sig fast o men allt fler tecken på avmattning. Stark global handel gynnar tillväxten

Läs mer

Landareal: 825 kvkm Invånare per kvkm: 34. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 825 kvkm Invånare per kvkm: 34. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 825 kvkm Invånare per kvkm: 34 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008

Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008 Statistik & Utredningar Statistikinfo 2009:16 Antalet förvärvsarbetande ökade även 2008 Antalet förvärvsarbetande fortsatte att öka i Linköping också under 2008. Lågkonjunkturen hade inte börjat slå igenom

Läs mer

Landareal: 221 kvkm Invånare per kvkm: 49. Ålder. Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 221 kvkm Invånare per kvkm: 49. Ålder. Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Tibro Landareal: 221 kvkm Invånare per kvkm: 49 Folkmängd 31 december 2013 Män Ålder Kvinnor 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År

Läs mer

Landareal: 1 184 kvkm Invånare per kvkm: 32 - 90 -

Landareal: 1 184 kvkm Invånare per kvkm: 32 - 90 - Landareal: 1 184 kvkm Invånare per kvkm: 32 Folkmängd 31 december 2004 Ålder Män - 90 - Kvinnor Riket - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, hösten Sandra Offesson och Sarah Nilsson,

Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, hösten Sandra Offesson och Sarah Nilsson, Arbetsmarknadsutsikterna Västra Götalands län, hösten 2018 Sandra Offesson och Sarah Nilsson, 2018-12-12 Arbetsmarknadsprognoser för 21 län och riket finns på www.arbetsformedlingen.se/prognoser Arbetsmarknadsläget

Läs mer

Landareal: 394 kvkm Invånare per kvkm: 49. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2009 Befolkningsförändring 1999 2009

Landareal: 394 kvkm Invånare per kvkm: 49. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2009 Befolkningsförändring 1999 2009 2010 Landareal: 394 kvkm Invånare per kvkm: 49 Folkmängd 31 december 2009 Ålder 1,2 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2009 Befolkningsförändring 1999 2009 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Konjunkturen i Stockholms län. kv Mars 2017

Konjunkturen i Stockholms län. kv Mars 2017 Konjunkturen i Stockholms län kv4 2016 Mars 2017 Positiv utveckling i Stockholm Konjunkturläget i Stockholm 2016 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger

Läs mer

Landareal: 468 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012

Landareal: 468 kvkm Invånare per kvkm: 15. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 2013 Landareal: 46 kvkm Invånare per kvkm: 15 Folkmängd 31 december 2012 Ålder 1,4 1,2 1,0 0, % Folkmängd 31 december 2012 Befolkningsförändring 2002 2012 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation

Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2017 06 26 Befolkning Under de senaste drygt 30 åren har allt fler upptäckt fördelen av att bosätta sig i Trelleborgs kommun. Med början

Läs mer

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1

Sysselsatta. Perspektiv. Sysselsättning nr1 Perspektiv Sysselsättning 2014 nr1 2015 1 Antalet sysselsatta (arbetstillfällen) uppgår till 67 000 Flest sysselsatta finns inom Handeln (17 procent) Antalet sysselsatta inom Fastighetsverksamhet har ökat

Läs mer

Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm:

Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm: Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm: 19 Folkmängd 31 december 2004 Ålder Män - 90 - Kvinnor Riket - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6

Läs mer

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Stockholmskonjunkturen Stockholms län och stad, 2018 kv 2 18 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten

Läs mer

Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm:

Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm: Landareal: 515 kvkm Invånare per kvkm: 19 Folkmängd 31 december 2005 Ålder Män - 90 - Kvinnor Riket - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4 0,6

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv2 2017 September 2017 Fortsatt uppåt i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv2 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv mars 2019 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv mars 2019 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 4 20 mars 2019 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun

Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun. 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Siffror om Kalmar Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 2011#1 Statistiskt nyhetsbrev från Kalmar kommun 31 367 personer är sysselsatta i Kalmar kommun Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning

Läs mer

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 115 - 90 -

Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 115 - 90 - Landareal: 342 kvkm Invånare per kvkm: 115 Folkmängd 31 december 2004 Ålder Män - 90 - Kvinnor Riket - 80 - - 70 - - 60 - - 50 - - 40 - - 30 - - 20 - - 10 - - 0-1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 0,0 0,2 0,4

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg?

Hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation 2018-06-20 Befolkning Under 2017 ökade befolkningen med 682 invånare till 44 595 invånare vilket var den näst högsta ökningen ett enskilt

Läs mer

Konjunkturen i Stockholms län. kv Mars 2018

Konjunkturen i Stockholms län. kv Mars 2018 Konjunkturen i Stockholms län kv4 2017 Mars 2018 Konjunkturläget i Stockholm 2017 kv4 Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2019 kv Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2019 kv Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Dalarnas

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Landareal: 429 kvkm Invånare per kvkm: 44. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 429 kvkm Invånare per kvkm: 44. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 429 kvkm Invånare per kvkm: 44 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010.

2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till och med år 2010. 2012-01-12 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:1 Utvecklingen på Eskilstunas arbetsmarknad till

Läs mer

Landareal: 6 376 kvkm Invånare per kvkm: 9. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014

Landareal: 6 376 kvkm Invånare per kvkm: 9. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 2015 Landareal: 6 376 kvkm Invånare per kvkm: 9 Folkmängd 31 december 2014 Ålder 0,8 0,6 0,4 % Folkmängd 31 december 2014 Befolkningsförändring 2004 2014 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 429 kvkm Invånare per kvkm: 43. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 429 kvkm Invånare per kvkm: 43. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 429 kvkm Invånare per kvkm: 43 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Landareal: 5 518 kvkm Invånare per kvkm: 2. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013

Landareal: 5 518 kvkm Invånare per kvkm: 2. Ålder. Källa: Befolkningsstatistik, SCB Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 2014 Landareal: 5 518 kvkm Invånare per kvkm: 2 Folkmängd 31 december 2013 Ålder 1,0 0,8 0,6 % Folkmängd 31 december 2013 Befolkningsförändring 2003 2013 Ålder Procentuell fördelning År Folkmängd Födelse-

Läs mer

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun.

Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Västmanlands län och Västerås kommun. Statistiken bygger på uppgifter från Statistiska centralbyrån,

Läs mer