Vad en Barsebäckare kan tänkas göra på sin fritid!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad en Barsebäckare kan tänkas göra på sin fritid!"

Transkript

1 Vad en Barsebäckare kan tänkas göra på sin fritid! För ett femtontal år sedan, på den tiden jag var drifttekniker på skiftet, satt jag ensam ett nattskift i turbinhallen och läste av några mätare, vars värde jag sedan noterade i ett protokoll. Mellan avläsningarna fanns det gott om tid till egna funderingar och just denna natt kretsade mina tankar kring mina senaste upptäckter på släktforskningsområdet. Denna forskning eller genealogi som det nu heter med ett finare ord visade på att min släkt var bergsmän från Östergötland och att dom var verksamma i Hällestad- och Tjellmoområdet vid tidig medeltid och fram till 1700-talets brukssamhälle. Bergsmän, järnframställning, dånande blästrar och rökfyllda smedjor. Ensamma nattskift kan bära tankarna bortom tid och rum och för en kort stund och jag befann mig förflyttad till en gången tid, omgiven av sotiga smeder, tillmakare, hammarbetjänter och tungt slitande bergsdrängar. Ljudet från stånghammarna sprängde i öronen tills jag med ett ryck återvände till verkligheten och upptäckte att det var dom dånande matarvattenpumparna framför mig som stod för ljudkulissen. Jag sträckte mig framåt och lade min hand på en oljekylare och kände på den av kondens våta och kalla metallhöljet. Hur var det nu med Järnkunskaperna från skoltiden? Magnetit, Oxider och Hydroxider och..? Under de närmaste veckorna växte mina funderingar på det här med järn och metallframställning. Att ens förfäder kunna tillverka järn under mer eller mindre primitiva former, skapade en allt större nyfikenhet på att prova själv på denna teknik i någon form. Smide var jag ju sedan tidigare bekant med och sommarstället skulle kanske kunna hysa utrustning för ändamålet. Tankarna och ideérna började ta en allt fastare form. Under de nästföljande månaderna kom stadens bibliotek att sakna alla böcker om järnhantering på sina hyllor. Ett lätt vansinne hade börjat slå rot. Brukshantering och bergsmanssyssla var två skilda verksamheter på samma område som handlade om järnet, nu gällde det grundläggande hantverk. Rödjord eller myrmalm, var finner man detta i den bördiga skånska myllan? Fyndkartor från gammal tid visade på förekomster av dylikt till något nordligare breddgrader, dvs, norr om Söderåsen för oss skåningar. Som den bergsman jag önskade bli, kastade jag mig över den snabbaste källan till information nämligen internet! Vem kunde tänkas förse mig med rödjord, myrmalm och annat för ändamålet viktiga material? Döm om min häpnad när jag fick napp på mitt kunskapsfiske i form av en luttrad kulturarbetare på området som svarade med mail och senare där efter telefonkontakt. - Du tänker börja göra järn på din sommartomt? Bygga ugn och börja kola, tillverka blästrar osv? - Ja, och jag har ritningar och behöver. - Har du gjort detta förut? - Nä! Men -..och ensam? - Du har aldrig funderat på att tillvarata andras erfarenhet och ingå i ett gäng där du kan lära dig hanterandet i sällskap med andra? - Nä, Ja, Öhh, hummm..

2 - Vi är ett gäng som akademiskt forskar på området och gör praktiska tillämpningar på rön och arkeologiska upptäckter vill du vara med i gänget? - Vill vara med? Så klart jag vill! Var håller Ni på med denna verksamhet? Jag har varit med i detta sällskap under några år nu och har vuxit i rollen som järnframställare med tilltagande erfarenhet på området och har blivit en del av ett entusiastiskt gäng som ständigt provar nya möjligheter. Verksamheten som så började 1982 då Tranemo hembygdsförening började kartlägga gammal järntillverkning genom en fornminnesinventering i bygden och där nu akademiker som Lars-Erik Englund och vi andra under ledning av den g:a kraftverkschefen i Tranemo, Rune Holmberg svettas i arbetet med glödande järnluppar och gnisslande luftbälgar försöker locka fram järn ur moder jords materialförråd i en svårflörtad relation. Att vi har roligt, det kan Ni ge Er på! Och hur viktigt blev det inte att man hade turen att träffar på en människa som tar en under sina vingars beskydd och generöst bjuder på sig själv och den kunskap han eller hon besitter utan förbehåll. Jag träffade ett helt gäng av sådana människor i Tranemo, en ort i södra delarna av Västergötland. Att kunna gå ut på den karakteristiska moränmarken och finna rödjord, bearbeta den för att tillsammans med egen tillverkad träkol mata en blästerugn man själv har byggt och där framställa rent järn är en makalös känsla - och vi snackar här om basic knowledge. Undertecknad i elden. Att kunna tillvarata traditioner och kunskap ger en känsla av helhet och glädje. Sen finns det förståss dom som tycker att man ser ut som en svartsotig skithög efter ett dagsverke vid ugnen. Men alla har ju inte känsla för kultur, bevars. Vill Ni följa med på en kort resa i järnframställningens konst så är Ni välkommen. Vi börjar med att värma upp vår ugn med vanlig vedeldning några timmar i förväg. Råmaterialet i form av rödjord har vi redan varit ute och hämtat i markerna kring Tranemo och stövlarna behåller vi på oss då det väntas regn under alla tre dagarna vi tänker göra våra blåsningar. Ja, jag höll på att glömma träkolet, en viktig ingrediens som vi har framställt sedan tidigare i en kolgrop eller rent av i några oljefat där huggen ved har fått glöda till träkol under reducerad lufttillförsel. Något man för övrigt

3 gjorde i stora kolmilor förr. Man hade även tjärmilor under gamla tider, men det är en helt annan historia. Medan ugnarna värms upp passar vi på och rosta rödjorden. Syftet med detta är att avlägsna humusämnen, fukt och kemiskt bundet kristallvatten. Den rostade rödjordskristallen består av en kärna magnetit som gör kristallen magnetisk och en ett omgivande skal av hermatit som ger en intensiv röd färg åt malmen. Rödjorden har en mycket hög grad av järn i sig, 50% 65%. Rostningen tillgår så att man växelvis varvar kluven björkved med rödjord till den mängd man önskar rosta. Veden staplas så att laven faller in mot centrum allt efter den brinner ner. Därefter samlas den rostade rödjorden upp i kärl efter att den har fått kallna. Björkaska har också den egenskapen att den binder slaggen i den fortsatta processen i ugnen. Att tillsätta björkaska, kisel, lera eller andra material är ett sätt att styra processen i ugnen under gång. Under tiden gör man också i ordning bälgar, plockar fram redskap och rättar upp protokoll samt väger upp beståndsdelarna inför blåsningen. Förhållandet av tillsättning mellan malm och träkol är 1:1,5 och man brukar tillsätta ca 8-12 kg rostad rödjord på en blåsning. Något som i slutänden ger en färdig järnlupp på ca 5 kg. Det händer givetvis också att resultatet bara ger erfarenhet. Vi är vanligtvis tre gäng som ansvarar för skötsel av var sin ugnstyp under dessa dagar. I nuläget har vi fem ugnar uppbyggda på plats och dessa har sin förebild i ugnar som var i bruk kring Kristi födelse, vikingatid, tidig medeltid och medeltid. Ugnen från vikingatid är en sk tvillingugn. Dvs två intilliggande ugnar har troligen utgjort en enhet i en process som vi i dag inte helt har kartlagt.

4 Dragugnen (den med hög överbyggnad) fungerar utan annan lufttillsättning än självdrag, medan övriga ugnar får sitt lufttillskott med hjälp av handdrivna luftbälgar i olika storlekar och kapacitet. En ugnstyp som även förekommer på den Afrikanska kontinenten. När ugnen är klar att tas i bruk har veden brunnit ner till stor del och man har matat ugnen med den första träkolen. Den uppmätta mängden kol, malm och tillbehör står klart. En av oss gubbar matar, övervakar, dirigerar och för protokoll. Ett par andra sköter växelvis bälgjobbet och det som där tillhör. Andra är beredda att hjälpa till när så behövs, samtidigt som man kan vara sysslosatt med rostning, koltillverkning, vedhuggning, förevisning för tillströmmad publik eller ordnar fika eller lunch. Bälgskötarna drar nu igång bälgarna och temperaturen stiger snabbt i ugnen. Runt bälghandtaget har man knutit sin armbandsklocka så man mer exakt kan hålla takten genom att räkna sekunder. Varje bälgslag för de större bälgarna ger ca 90L och man håller i huvudsak ca 3 till 4 slag/min. Mot slutet av blåsningen ökar man till mellan 5 och 6 slag/min. Vanliga åtgärder vid processen kan vara att tappa slagg ur ugnen och rensa luftmunstycket från igensättning av slaggprodukter. När ugnsinnehållet har brunnit ner ca 10 till 15 cm, tillsättes den första satsen bestående av förslagsvis 1,5 kg träkol, 1 kg malm och en näve björkaska. Denna tillmakning upprepas växelvis under hela körningen så fort nivån sjunkit undan och lämnat tillräcklig plats i ugnen. Ugnsskötaren håller koll på temperaturen genom att granska färgen på härden vilket ligger mellan ca 800 till 1300 grader från början av matningen till slutet av körningen. Det finns också många andra saker man måste tänka på under arbetets gång. Det kan vara att justera i härden där t ex matningen hänger sig och man får knuffa ner den till ett kompaktare ugnsinnehåll. Eller kanske att blästan flyttat härden till ugnens bakre och kallare vägg. Detta justerar man kanske med lufttillförseln, hur man placerar matningen mm. Att hålla kontroll på blästermunstycket är också ett sätt att samtidigt känna härdens kondition och villkor. Bilden här är från en körning där vi använder ett munstycke av bränd lera, koniskt formad och med något större diameter än blåsmunstycket från bälgen.

5 Fördelen med denna konstruktion är att man kan utnyttja en ejektorverkan under arbetets gång. Mot slutet av körningen gör man eller två bottenavtappningar av ugnen för att bli av med slagg och rensa vägen för luftmatningen. Att få flytslagg är ett gott bevis på att man kör riktigt. Nu närmar vi oss slutkörningen. Bälgskötarna får order om att öka lufttillsättningen till ca 5 slag/min. Tillgänglig personal sluter upp och förbereder sig för att kunna ta hand om den färdiga produkten när tecknet ges. Att ta upp en glödande 5-10 kg:s lupp ur ugnen kräver en viss färdighet. Det tillgår så att man börjar med att avbryta bälgkörningen när man ser och hör att härden är nära nog utbränd. Luftmunstycket avlägsnas och tätningarna i ugnsluckan avlägsnas. Ett spett föres försiktigt in och hela luppen lyfts försiktigt utan att man skadar ugnens väggar. Samtidigt förs en stor griptång ner från ugnens ovansida och greppar kring den sega men glödande klumpen som sakta lyfts upp. Väl uppe läggs luppen mot en stubbe fortfarande hållandes med tången medan en annan man avmätt bankar till det glödande stycket med hjälp av en stor träklubba. Mannen med tången bollar med klumpen så att alla sidorna blir tillgängligt för slag av klubban tills biten har fått en kompaktare form. Detta är ett av primärsmide som komprimerar stycket och avlägsnar slagg inför den fortsatta behandlingen. Det kan ibland vara nödvändigt att åter placera stycket i ugnen, lägga på lite kol och dra igång bälgen. Allt för att åter kunna glöda upp stycket för vidare behandling. När väl primärsmidet är gjort blir det dags för att klyva stycket för bitar som blir mer lätthanterliga för smeden. Stycket läggs åter på stubben och en klyvhammare eller g:a yxa läggs mot stycket medan man drämmer till med en slägga eller stor klubba mot denna. Det kan behövas ett

6 antal kraftiga slag för att kunna dela stycket som sedan smeden tar hand om för vidare bearbetning. En av våra skickligaste smeder är Christer Johansson som är veterinär till yrket och en makalös trollkarl när det gäller bearbetning av järnet I den fortsatta verksamheten har det framställts superba konsthantverk samtidigt som det har framställts verktygsstål för svarvning och gängning, tråddragning och mycket annat som ett bevis på de möjligheter som finns när fäders kunskap tagits tillvara på ett roligt och lärande sätt. Hur ofta gör vi detta? Ja, det blir tyvärr inte mer än ett par, tre tillfällen under året. Men detta ger mer än väl tillfredställelse på de nattliga tankar som en gång startade upp nyfikenhetens slumrande gudinna på ett nattskift på Barsebäcksverket. I det fortsatta arbetet kommer experiment att utföras för att lösa gåtan om hur man gjorde stål redan mycket tidigt i historien. Skillnaden mellan järn och stål är för Er som inte känner till det ett innehåll av kol i järnet på 3,4%. Men mer om detta vid ett annat tillfälle. Mvh Robert Wahlström (Was)

Leif Stark (1) och Robert Wahlström (2) (1) Sammanhållande för järnframställningen i Tranemo, starkes@telia.com (2) Informatör, was@sinunda.

Leif Stark (1) och Robert Wahlström (2) (1) Sammanhållande för järnframställningen i Tranemo, starkes@telia.com (2) Informatör, was@sinunda. TRANEMO & JÄRNET 20-års Jubileum 1989-2008 Leif Stark (1) och Robert Wahlström (2) (1) Sammanhållande för järnframställningen i Tranemo, starkes@telia.com (2) Informatör, was@sinunda.se Bakgrund blästerbruk.

Läs mer

Järnhantering. Fram till 1645 hörde Härjedalen, med vissa smärre avbrott, till Norge.

Järnhantering. Fram till 1645 hörde Härjedalen, med vissa smärre avbrott, till Norge. Järnhantering Fram till 1645 hörde Härjedalen, med vissa smärre avbrott, till Norge. Norge tillhörde i sin tur Danmark som vid den tiden var en stormakt. För att kunna vara en krigförande stormakt krävdes

Läs mer

Varga den vandrande järnsmältaren

Varga den vandrande järnsmältaren Varga den vandrande järnsmältaren Foto: Marie Lundgren Norrbottensmusiken Lärarhandledning 2019 Varga den vandrande järnsmältaren Handledningen är framtagen i anslutning till musikföreställningen Varga

Läs mer

Medeltida hyttdrift av nutida hyttdrängar

Medeltida hyttdrift av nutida hyttdrängar Medeltida hyttdrift av nutida hyttdrängar Strax efter klockan tio på förmiddagen, lördagen den 26 juli sommaren 2008, så slogs lerpluggen ur forman och tättorna sattes på plats i bälgbröstet. Med båda

Läs mer

För Tranemo järnstollar. Robert Wahlström Storabackegatan 13 C 216 15 Limhamn, Sweden. was@sinunda.se

För Tranemo järnstollar. Robert Wahlström Storabackegatan 13 C 216 15 Limhamn, Sweden. was@sinunda.se The purpose of this seminar in Thy, Denmark was to create a link between recent and older archaeological finds of iron melting sites and the knowledge of people who work with the practical side of iron

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Framställning av järn

Framställning av järn Ämnen i jordskorpan Få rena grundämnen i naturen Ingår i kemiska föreningar I berggrunden (fasta massan i jordskorpan) finns många olika kemiska föreningar. De flesta berggrund innehåller syre Berggrunden

Läs mer

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr

JÄRNÅLDERN. 400 år f.kr till år1050 e.kr JÄRNÅLDERN 400 år f.kr till år1050 e.kr EN HÅRDARE TID Somrarna blev kallare och vintrarna längre än under bronsåldern. Vi har nu kommit fram till järnåldern. Järnåldern var en jobbig och orolig tid i

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Projektmaterial. PRO folkhögskola

Projektmaterial. PRO folkhögskola Projektmaterial PROJEKTRAPPORT ITIS PRO folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net PROJEKTRAPPORT ITIS Pensonärernas

Läs mer

REPETITION AV NÅGRA KEMISKA BEGREPP

REPETITION AV NÅGRA KEMISKA BEGREPP KEMI RUNT OMKRING OSS Man skulle kunna säga att kemi handlar om ämnen och hur ämnena kan förändras. Kemi finns runt omkring oss hela tiden. När din mage smälter maten är det kemi, när din pappa bakar sockerkaka

Läs mer

Ämnen runt omkring oss åk 6

Ämnen runt omkring oss åk 6 Ämnen runt omkring oss åk 6 Begrepp att kunna Atom Avdunstning Basisk Blandning Brännbarhet Egenskaper Fast form Flytande form Fotosyntes Gasform Grundämne Kemisk förening Kemisk reaktion Kondensering

Läs mer

Kurs i hagastängning/gärdesgårdsbygge på Jamtli 8-9 okt Anna Hansen och Terese Olofsson

Kurs i hagastängning/gärdesgårdsbygge på Jamtli 8-9 okt Anna Hansen och Terese Olofsson Kurs i hagastängning/gärdesgårdsbygge på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson Kursen inleddes med att Jamtlis byggnadsantikvarie Olof Edin berättade lite kort historik kring gärdesgårdsbygge.

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV VÅGA VILJAS MÅNADSBREV OKTOBER 2012 Hösten är här för att stanna och vi njuter av klar luft, sol, regn, vattenpölar och all den roliga lek som oktober erbjuder på gården och i omgivningarna! Vi vill be

Läs mer

Järnfynd från Fyllinge

Järnfynd från Fyllinge UV GAL PM 2012:03 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Järnfynd från Fyllinge Metallografisk analys Halland, Snöstorps socken, Fyllinge 20:393, RAÄ 114 Erik Ogenhall Innehåll Sammanfattning... 5 Inledning... 7

Läs mer

TRÄKOLSUGN METOS INKA P300, P600, P900

TRÄKOLSUGN METOS INKA P300, P600, P900 TRÄKOLSUGN METOS INKA P300, P600, P900 Installations- och bruksanvisningar (Rev. November 2012) 4149933, 4149936, 4149939 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänt...3 2. Ugnens uppbyggnad...3 2.1. Konstruktion...4

Läs mer

Hammarsmedjan del 3. Arbetsskiss för blåsmaskinen

Hammarsmedjan del 3. Arbetsskiss för blåsmaskinen Hammarsmedjan del 3. Arbetsskiss för blåsmaskinen Detta är en skalenlig ritning på blåsmaskinen som vi anser att den en gång var monterad. Delarna finns och är i renoverat skick. Läggmärke till att hela

Läs mer

Utveckling och hållbarhet på Åland

Utveckling och hållbarhet på Åland Lätt-Läst Utveckling och hållbarhet på Åland Det här är en text om Åland och framtiden. Hur ska det vara att leva på Åland? Nätverket bärkraft.ax har ett mål. Vi vill ha ett hållbart Åland. Ett Åland som

Läs mer

Malmliknande jord från Norr Amsberg

Malmliknande jord från Norr Amsberg UV GAL PM 2012:10 GEOARKEOLOGISK UNDERSÖKNING Malmliknande jord från Norr Amsberg Okulär analys av material från en möjlig järnframställningsplats Dalarna, Borlänge kn, Stora Tuna sn, RAÄ 545:1 & 1012

Läs mer

Hantverk förr och nu. Bronsgjutning. med sandgjutningsmetoden i teori och praktik

Hantverk förr och nu. Bronsgjutning. med sandgjutningsmetoden i teori och praktik Bronsgjutning med sandgjutningsmetoden i teori och praktik Bronsgjutning med sandgjutningsmetoden Sandgjutning Häften i serien behandlar: Bronsgjutning Engelska glosor rörande äldre Husbyggnation Garvning

Läs mer

Materia Sammanfattning. Materia

Materia Sammanfattning. Materia Materia Sammanfattning Material = vad föremålet (materiel) är gjort av. Materia finns överallt (består av atomer). OBS! Materia Något som tar plats. Kan mäta hur mycket plats den tar eller väga. Materia

Läs mer

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten.

Beräkna därefter fukthalten genom att dividera mängden avdunstat vatten med total mängd ved, inkl. vatten. Eldningsinstruktion Eldningsinstruktion Tack för ditt köp av en kamin från Kaminexperten och vi hoppas att du får mycket glädje av din nya kamin. I detta häftet hittar viktig information om hur du hanterar

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Spår i marken. av gruvans drift i Sala tätort

Spår i marken. av gruvans drift i Sala tätort Spår i marken av gruvans drift i Sala tätort En informationsfolder om vad den historiska gruvbrytningen lämnat efter sig i vår närmiljö och vad vi bör och måste tänka på att göra för att minimera skadlig

Läs mer

1. Viktigt till att börja med din spis.

1. Viktigt till att börja med din spis. HETA TIPS 1 Ett kök kan se ut nästan hur som helst. Ljust eller mörkt, gammalt eller nytt spelar ingen roll där finns nästan alltid en spis. Har du sedan en stekpanna eller två, några kastruller och grytor

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2020-2024.

Bruksanvisning EuroFire mod 2020-2024. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2020-2024. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

För Tranemo järnstollar. Robert Wahlström Storabackegatan 13 C Limhamn, Sweden.

För Tranemo järnstollar. Robert Wahlström Storabackegatan 13 C Limhamn, Sweden. The purpose of this seminar in Thy, Denmark was to create a link between recent and older archaeological finds of iron melting sites and the knowledge of people who work with the practical side of iron

Läs mer

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret.

Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Gå över en gata Malmö stad, Gatukontoret, maj 2003 Trafiksäkra skolan är framtaget av Upab i Malmö på uppdrag av och i samarbete med Malmö stad, Gatukontoret. Text: Rune Anderberg Illustrationer: Lars

Läs mer

Kapitel 3- Affischen. När Anna gick till skolan så såg hon en affisch, det stod:

Kapitel 3- Affischen. När Anna gick till skolan så såg hon en affisch, det stod: Monstret Kapitel 1- ljuden. Det var en gång en tjej som hette Anna. Hon var tolv år gammal. Hennes lärare Johanna var jättesträng. Man fick inte prata på lektionen och om man kastade sudd så fick man stå

Läs mer

Vardagsträning är friskvård för hundar i alla åldrar. Text & foto:birgit Hillerby

Vardagsträning är friskvård för hundar i alla åldrar. Text & foto:birgit Hillerby Vardagsträning är friskvård för hundar i alla åldrar. Text & foto:birgit Hillerby Det är aldrig för tidigt att börja träna och heller aldrig för sent. Grundträning är viktigt för alla hundar. Överstiger

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Monier presenterar ETT STYCKE SVENSK BYGGNADSHISTORIA

Monier presenterar ETT STYCKE SVENSK BYGGNADSHISTORIA Monier presenterar ETT STYCKE SVENSK BYGGNADSHISTORIA En naturlig produkt som bara blir vackrare med åren Från bränd lera till svensk klassiker På latin betyder tegel bränd lera. Och det är precis vad

Läs mer

En naturlig upplevelse

En naturlig upplevelse Täljstenskaminer En naturlig upplevelse ECLIPS Rena, avskalade linjer. Enkelhet in i minsta detalj. Ett nytt, genomtänkt koncept som erbjuder stora valmöjligheter. Eclips täljstenskaminer kan placeras

Läs mer

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK

DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK DÅTID NUTID FRAMTID TEKNIK 8A MAJA JOHAN WILLE JONTE DÅTIDENS TEKNIK HUR VAR DET FÖRR? INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN ÄR EN STOR DEL AV DÅTIDENS TEKNIK EFTERSOM ATT DET VAR TEKNIKENS

Läs mer

T E R R A S S P O O L C O M F O R T. Bruksanvisning

T E R R A S S P O O L C O M F O R T. Bruksanvisning T E R R A S S P O O L C O M F O R T Bruksanvisning S V E N S K A B A D T U N N O R A B 026-103028 info@svenskabadtunnor.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Gratulerar till ditt Badtunneköp...2

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01

ELDNINGSINSTRUKTION Version 1.2 KAMINEXPERTEN SVERIGE AB 2005-01-01 VAL AV BRÄNSLE Alla sorters ved, såsom ved av björk, bok, ek, alm, ask, barrträd och fruktträd kan användas som bränsle i kaminen. Olika träslag har olika densitet, ju högre densitet veden har desto högre

Läs mer

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något.

Jag är så nyfiken på den konstiga dörren. Jag frågar alla i min klass om de vet något om den konstiga dörren, men ingen vet något. Kapitel 1 Hej Hej! Jag heter Julia. Min skola heter Kyrkmon. Jag är 8 år, jag tycker om att ha vänner. Min favoritfärg är turkos och svart.jag har många kompisar på min skola. Mina kompisar heter Albin,

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

Illustratör och författare: Thea Sundqvist Ahlqvist

Illustratör och författare: Thea Sundqvist Ahlqvist Illustratör och författare: Thea Sundqvist Ahlqvist kapitel 1 Ljudet Lina hörde något nere ifrån källaren. Hörde du ljudet? frågade Lina sin vän Annika. Vad för ljud? undrade Annika. Lina förstod att

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Fixa en kamin (Husqvarna)

Fixa en kamin (Husqvarna) Fixa en kamin (Husqvarna) Kaminer har aldrig varit så vanliga i Finland som i Sverige kanske därför att en stor del av Sverige ligger söder om Finlands sydkust. Men i vårt hus i Medåker, Arboga finns det

Läs mer

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL:

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL: T I L L V Ä X T Inledning Ekonomisk tillväxt är något vi nästan kommit att ta för givet. Vi är vana vid att lönerna stiger, att arbetsmarknaden hela tiden skapar nya typer av jobb och att företagen utvecklar

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

ENKEL Fysik 22. Magnetism. Tengnäs Läromedel. Vad är magnetism? Magneter. EXPERIMENT - Magnetisk kraft

ENKEL Fysik 22. Magnetism. Tengnäs Läromedel. Vad är magnetism? Magneter. EXPERIMENT - Magnetisk kraft ENKEL Fysik 22 Magnetism Magneter har vi överallt i vårt samhälle. Hemma i köket sitter det kanske små magneter på kylskåpsdörren, som håller upp komihåg-lappar. Magneter kan även hålla skåpsluckor stängda.

Läs mer

LAPPHYTTAN I NORBERGS BERGSLAG

LAPPHYTTAN I NORBERGS BERGSLAG LAPPHYTTAN I NORBERGS BERGSLAG En medeltida plats för framställning av järn Rekonstruktionen av Lapphyttan, Nya Lapphyttan i Norberg. Foto Kenneth Sundh. Medeltida hyttplats Hela det öppna området på Lapphyttan

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Lärarhandledning: Vallonbruken. Författad av Jenny Karlsson

Lärarhandledning: Vallonbruken. Författad av Jenny Karlsson Lärarhandledning: Vallonbruken Författad av Jenny Karlsson Artikelnummer: T41507 Ämnen: Historia, Samhällskunskap Målgrupp: Grundskola 4-6, Grundskola 7-9 Speltid: 18 min Produktionsår: 2015 INNEHÅLL:

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL

EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL EN SKETCH FRÅN STEFAN TUNEDAL Utbildad personal 11 jan 2016 Fler sketcher En man i femtioårsåldern kliver in i ett litet snabbköp. Blicken är intensiv, undersökande och han har egen plastkasse instoppad

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila

Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila ! Jannes Hörna OKTOBER 2018 Mycket att tänka på innan banan ska gå in i vintervila Golfsäsongen 2018 börjar på våra breddgrader sjunga på sista versen. När detta skrivs i månadsskiftet september/oktober

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

E20, Ledsjö 150. En boplats från äldre järnålder mellan Lundsbrunn och Holmestad. E20, Ledsjö 150, 2007, startsida

E20, Ledsjö 150. En boplats från äldre järnålder mellan Lundsbrunn och Holmestad. E20, Ledsjö 150, 2007, startsida , 2007, startsida En boplats från äldre järnålder mellan Lundsbrunn och Holmestad Vägverket ska bygga en ny vägsträcka för E20, mellan Lundsbrunn och Holmestad i Västergötland. Ledsjö 150 är en av sex

Läs mer

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND Alarmavdelning. Introduktionskurs för vuxna

ÅBOLANDS BRANDKÅRSFÖRBUND Alarmavdelning. Introduktionskurs för vuxna Introduktionskurs för vuxna Innehåll Inledning... 3 Planering... 3 Tidtabell... 3 Inbjudan... 3 Resurser... 4 Rekrytering... 4 Kursen... 5 Innehåll... 5 Fortsättning... 5 Inledning Vuxna kan vara utmanande

Läs mer

Gudstjänsten inleddes på vårt stora kyrktorg vid vapenhuset med ett drama kring skapelsen.

Gudstjänsten inleddes på vårt stora kyrktorg vid vapenhuset med ett drama kring skapelsen. 1 Gudstjänsten Vär(l)d att vårda Under Globala veckan 2008 Skapelsefeber gjorde vi en sketch till en tema/familjemässa. Här nedan är en kort sammanfattning av gudstjänsten och sedan kommer sketchen. Inledning

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper 1 Keramiska plattor Keramiska egenskaper Hög mekanisk hållfasthet även vid höga temperaturer. Utmärkt kemisk beständighet (hög resistens mot påverkan av syror, saltlösningar, baser osv.). Mycket hög hårdhet

Läs mer

Uppdaterat

Uppdaterat 1 Uppdaterat 2017-06-07 Hjälp till styrelser i Equmenia 11 Ordförande Ordföranderollen är en viktig post i styrelsen. I de flesta föreningar är det årsmötet som väljer ordförande. Här kan du se en bild

Läs mer

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84.

Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. 1(6) Rev 1 Bruksanvisning EuroFire mod 2080-84. Tack för att ni valde en EuroFire Kamin som värmekälla i ert hem, vi hoppas att ni skall få mycket glädje av detta val. Var vänlig och förvara dessa informationsblad

Läs mer

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken

En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar i Remmene socken Populärvetenskaplig sammanfattning Johanna Lega Västarvet kulturmiljö 2018 En arkeologisk undersökning av gravar och boplatslämningar

Läs mer

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke DRAKEN Av Simon Kraffke 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Erik och jag är 7 år och jag bor på en gård och den gården heter Hemlighetensgård bara för att vad som helst kan hända här. Och den gården ligger

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

ANALOGA KLOCKOR. n FÖRSKRUVAD KRONA [för modeller med förskruvningskrona] SVENSKA

ANALOGA KLOCKOR. n FÖRSKRUVAD KRONA [för modeller med förskruvningskrona] SVENSKA ANALOGA KLOCKOR n FÖRSKRUVAD [för modeller med förskruvningskrona] Upplåsning av kronan 1 Vrid kronan moturs tills att du ej längre känner att gängorna tar. 2 Kronan kan dragas ut. Låsning av kronan 1

Läs mer

7 kg järn. -En utställning om järnets möjligheter och kärleken till smide. Bakgrund

7 kg järn. -En utställning om järnets möjligheter och kärleken till smide. Bakgrund 7 kg järn -En utställning om järnets möjligheter och kärleken till smide. Bakgrund Idén till projektet 7 kg järn föddes ur en önskan att visa mer än färdiga konstföremål, att dela med sig av hur de blev

Läs mer

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA

NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA NYGÅRDSKÄLLAN VANDRA TILL NATURLIG KÄLLA OM NYGÅRDSKÄLLAN Nygårdskällan är en naturlig artesisk källa med kristallklart vatten. Förr i tiden vallfärdade människor till källan för att dricka av källvattnet

Läs mer

Författare: Edvin Borgström 4A

Författare: Edvin Borgström 4A Författare: Edvin Borgström 4A Hej mamma och pappa! Ni vet att jag gillar båtar. Det hände än sak idag efter skolan. Jag och Sven skulle gå till hamnen och titta på båtar. Sen såg vi en båt. den var röd

Läs mer

Förbränning = en kemisk process mellan syre och något eller några andra ämnen då det bildas ljus och värme

Förbränning = en kemisk process mellan syre och något eller några andra ämnen då det bildas ljus och värme Eld Eld kan vara värmande, mysigt och häftigt men det kan som ni alla vet även vara farligt. Eld är faktiskt också kemi. Det är namnet på en kemisk process som alstrar värme och ljus. Man brukar säga att

Läs mer

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du...

Detaljer att leta efter! D 3. Du får fram bokstäverna till den gömda DEN GÖMDA MENINGEN. För att lycka med detta behöver du... STORA DEN HÄR BOKEN TILLHÖR : På nästa sida börjar dina 4 kartritaruppdrag. KARTAN Över... Kartan över Henån är svår att förstå! Den behöver ritas klart och fyllas i med färg. Du har 2 huvuduppdrag! 1.

Läs mer

CO +( CO 2 )+ Fe 2 O 3 -> Fe 3 O 4 + CO + CO 2

CO +( CO 2 )+ Fe 2 O 3 -> Fe 3 O 4 + CO + CO 2 Högst upp i masugnen: Ugnen fylls på med malm- och träkolsbitar Kolmonoxiden i masugnsgasen reagerar med hematiten och det bildas magnetit och koldioxid. kvävgasen ( ) torkar och värmer malm 2 O 3 2 3

Läs mer

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S

Handbok. Sladdlös skruvdragare SFAA0360S Handbok Sladdlös skruvdragare SFAA0360S SÄKERHET Säkerhet VARNING! 1. Tänk på arbetsmiljön. Exponera inte verktyget för regn. Använd inte verktyget på fuktig eller våt plats. Se till att arbetsbelysningen

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Välkommen till Västergården på Hjälmö

Välkommen till Västergården på Hjälmö Elevblad Hjälmö Bilaga 4:1 Välkommen till Västergården på Hjälmö Den här gården är skärgårdsjordbrukets hjärta och centrum. Det är härifrån allt utgår, här bor djuren på vintern, här finns bostadshusen

Läs mer

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln.

Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. 1. Sverige Läs texten, slå upp ord du inte förstår Sverige ligger på den Skandinaviska halvön i norra Europa. En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark

Läs mer

Lathund för valborgsmässofirande på parken

Lathund för valborgsmässofirande på parken 1 (5) Lathund för valborgsmässofirande på parken Det här en lathund för att genomföra valborg. Ni som anordnar ordnar allting själva och all inkomst tillfaller laget. Att anordna valborgs görs i samarbete

Läs mer

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm. Mail:

Stålskala. Mäta. Träpedagogik i Stockholm.   Mail: Stålskala För att få ett gott hantverk (slöjdprodukt), så måste man var Noggrann vid mätningen. Den omsorg man lägger ner vid mätning och påritning har avgörande betydelse för arbetets kvalitet. Linjaler

Läs mer

Ramnäs Virsbo Hembygdsförening. http://nya.hembygd.se/ramnas-virsbo. Ramnäs

Ramnäs Virsbo Hembygdsförening. http://nya.hembygd.se/ramnas-virsbo. Ramnäs Ramnäs Vid Kolbäcksån, i sydöstra änden av sjön Nadden, ligger Ramnäs, en ort med gamla anor. Redan 1590 anlades den första hammaren av Katarina Stenbock, som fått området i livgeding (änkepension), efter

Läs mer

gäller effekt Alltid helrätt Bosch Compact-generationen En ny dimension när det Nya allroundborrhammaren Bosch PBH 2100 RE/SRE

gäller effekt Alltid helrätt Bosch Compact-generationen En ny dimension när det Nya allroundborrhammaren Bosch PBH 2100 RE/SRE Alltid helrätt Bosch Compact-generationen En ny dimension när det gäller effekt Nya allroundborrhammaren Bosch PBH 2100 RE/SRE NYHET! Bosch-borrhammare PBH 2100 RE/SRE. Optimal ergonomi tack vare kompakt

Läs mer

Foto omslag: Fredrik Hjerling Foto baksida: Eva Simonson Tryckår: 2011 Tryckeri: Haninge kommuntryckeri

Foto omslag: Fredrik Hjerling Foto baksida: Eva Simonson Tryckår: 2011 Tryckeri: Haninge kommuntryckeri LITIUM I HANINGE Foto omslag: Fredrik Hjerling Foto baksida: Eva Simonson Tryckår: 2011 Tryckeri: Haninge kommuntryckeri L I T I U M Ett grundämne Ett 90-tal grundämnen förekommer naturligt på jorden.

Läs mer

Minifakta om hundvalpar

Minifakta om hundvalpar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om valpens första tid i livet. Precis som många andra djurungar är valpen beroende av sin mamma under de första veckorna. När den blivit

Läs mer

Magnetism och elektromagnetism

Magnetism och elektromagnetism Teknikområde Magnetism och elektromagnetism Magneter upptäcktes i staden Magnesia i Grekland. Magneter kan dra till sig föremål som innehåller mycket järn (eller kobolt eller nickel). Man kan tex. använda

Läs mer

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med!

Mina kompisar. Bättre vänner igen. Vänskap, är viktigare än pengar. Man ska säga, snälla saker Och fråga, om någon vill va med! Mina kompisar Kompisen är så positiv Undrar bara vad vi skall göra Mina kompisar, åh åh jag Eller min BFF, åh åh jag Ska hitta på nåt bra, åh åh jag Att gå till skolan nu, varje dag det känns bra Emojis

Läs mer

Kurs i linberedning på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson

Kurs i linberedning på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson Kurs i linberedning på Jamtli 8-9 okt 2011 Anna Hansen och Terese Olofsson Föreningen Jämt-Lin är en ideell förening med ett åttital medlemmar. Till kursen i linberedning på Jamtli ställde flera av medlemmarna

Läs mer

ELD ELEMENTET ELD. lycka till!

ELD ELEMENTET ELD. lycka till! ELEMENTET ELD ELD FALMA ska tas på allvar. Annars blir hon farlig. Falma bor i Naturkrafternas Dal där hon generöst delar ut sin glöd och brinnande låga till de som behöver. Ibland går hon överstyr men

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Igelkottens avdelning Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2.

Läs mer

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning

Engelskt hjul ITEM. Monterings och bruksanvisning Engelskt hjul ITEM 74104 Monterings och bruksanvisning Spara denna manual Du kommer att behöva manualen för de säkerhetsvarningar, monteringsinstruktioner handhavande, skötselråd, lista över delarna och

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer.

Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme. Med värme menar vi i dagligt tal den temperatur som vi kan mäta med en termometer. Värme är alltså en form av energi. En viss temperatur hos ett ämne motsvara alltså en viss inre energi. Vatten

Läs mer

Svärmhämtning 2011-06-11

Svärmhämtning 2011-06-11 Svärmhämtning 2011-06-11 Det började på ett styrelsemöte i Södra Björke, Conny Persson hade fått ett telefonsamtal från en privatperson. De hade fått en svärm som satt sig emellan en ytter och innerdörr

Läs mer

Att fortsätta formas

Att fortsätta formas Att fortsätta formas Av: Johannes Djerf Tre äldre damer brukade träffas varje torsdag för att läsa Bibeln tillsammans. En torsdags eftermiddag hade det blivit dags att läsa ur Malaki i gamla testamentet.

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

Klara, färdiga, träna!

Klara, färdiga, träna! TISDAG 12 OKTOBER 2004 Klara, färdiga, träna! 1,2,3 så kommer du i gång med att motionera Vill du börja träna, men har svårt att komma i gång? Kropp & Hälsa hjälper dig att hitta motivationen. Vi behöver

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Termografering Postad av Mats Persson - 13 nov 2012 18:48 Har vi någon termograferingsexpert här? Vad ska man köpa för utrustning? Finns det några bra utbildningar? Hur långt klarar man sig på en sån här?

Läs mer