SLU:s budget för år 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLU:s budget för år 2013"

Transkript

1 1(1) DNR: SLU.ua.Fe Exp. den: /JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Joakim Ögger Beslutsdatum: Träder i kraft: Giltighetstid: Bör uppdateras före: Ev dokument som upphävs: [Dokument som upphävs] Bilaga till: rektors beslut den 6 december 2012 om SLU:s budget för år 2013 SLU:s budget för år 2013 SLU:s budget är uppbyggd underifrån där samtliga institutioner har inlämnat en budget med tillhörande budgetkommentar i ett universitetsgemensamt system. Institutionerna har fört en dialog med respektive fakultet om innehållet i budgeten. Fakulteterna har i sin tur fört budgetdialoger med ledningskansliet. I dialogen med VH-fakulteten har även universitetsledningen deltagit. Fakulteternas och institutionernas budgetar utgör underlag till SLU:s budget för år I styrelsens budgetinstruktion (bilaga 3) till rektor och fakulteter poängteras att universitetet inte kan fortsätta förbruka kapital de kommande åren utan att ha en plan för att nå ekonomisk balans. En institution som lämnar en budget för år 2013 med ett kapital under -3 procent av omsättningen ska utöver budgeten avlämna en treårig handlingsplan till dekanus, med kopia till rektor. Handlingsplanen, som ska godkännas dekanus, omfattar perioden och ska beskriva vilka beloppssatta åtgärder som institutionen planerar att genomföra under 2013 för att inom treårsperioden uppnå en balanserad ekonomi med ett kapital inom det fastslagna intervallet. Efter genomförd budgetprocess konstateras att elva sådana institutioner finns vid tre av fakulteterna (se avsnittet Budget per fakultet nedan). 1(7)

2 Budgeterat resultat 2013 Fakulteternas (motsv.) prognoser för 2012 summerar till ett resultat på -123 mnkr, vilket innebär att budgetåret 2013 kommer att ha ett ingående kapital på 227 mnkr. Dessa prognoser pekar alltså i samma riktning som flerårsprognosen 1, som efter tredje kvartalet beräknades bli -125 mnkr för innevarande år. SLU:s budget för år 2013 visar ett resultat på -127 mnkr, inklusive en övergripande justering på -56 mnkr. Det utgående kapitalet planeras till 101 mnkr, vilket motsvarar 3 procent av den budgeterade omsättningen mätt i intäkter. Bedömningen är att institutionerna och fakulteterna har strävat efter att följa styrelsens budgetinstruktion och har planerat och budgeterat för att långsiktigt nå en ekonomisk balans i grundutbildningen och att använda kapitalet i forskningen på ett strategiskt sätt. Fakulteternas (motsv.) budgetar för 2013 resulterar i -71 mnkr. En övergripande justering på -56 mnkr, som beskrivs närmare i personalavsnittet nedan, ger totalt -127 mnkr i budget för SLU år Tabell 1. Prognos 2012 och budget 2013 per fakultet (motsv.), mnkr LTJ NL S VH UDS F&L Bibl. UA Gem Totalt Budget IB Resultat 2012 (prognos) IB 2013 (prognos) IB / omsättning 10% 11% 13% 4% -1% 5% 1% 1% -10% 8% Resultat Justering -56 Budget UB UB/ omsättning 9% 8% 8% 2% -4% 6% 0% 1% -7% 5% 3% F&L: Fastighetsförvaltningen och Lantbruksdriften (tidigare Egendomsförvaltningen) 1 Flerårsprognosen i kvartalsuppföljningen är gjord för SLU som helhet och skiljer sig i metod från den underifrån uppbyggda prognos för 2012 som SLU får fram i budgetprocessen. 2(7)

3 Budget per redovisningsområde SLU:s kapital finns inom redovisningsområdena forskning och fortlöpande miljöanalys. Fakulteterna budgeterar för att använda delar av dessa kapital under Grundutbildningens andel av underskottet är drygt -3 mnkr. Fakulteterna budgeterar totalt sett för en grundutbildning med ett nollresultat. Centralt på SLU Gemensamt planeras för ett överskott, där anslaget till hyresfonden enligt plan ska bidra till lokalkostnadsomfördelningen från och med Tabell 2. Budget 2013 per redovisningsområde, mnkr GU FO FM Stöd Summa LTJ NL S VH UDS F&L Bibl UA Gem Summa Justering -56 BUDGET Personal Personalvolymen förväntas år 2013 minska med 115 helårsarbetskrafter, eller 4 procent, från nära helårsarbetskrafter i verksamheternas egna prognoser för 2012 till knappt helårsarbetskrafter i budgeten för Det är i många fall fråga om pensionsavgångar och tidsbegränsade tjänster som upphör (se avsnittet Budget per fakultet nedan för detaljer). I flerårsprognosen efter tredje kvartalet beräknades antalet helårsarbetskrafter för 2013 i ungefär samma storleksordning, vilket tyder på att verksamheten budgeterat i linje med de indikationer som använts i den senaste prognosen. Det är rimligt att anta att personalomställningar är tidsödande och kostnader kan komma släpa efter längre än vad som förutses i fakulteternas budgetar och alltså vara något underskattade. Därför har en övergripande justering på -56 mnkr lagts in, vilket motsvarar personal- och driftkostnader motsvarande ungefär ett halvårs förbrukning för det minskade antalet helårsarbetskrafter. VH-fakulteten, som redan har en ansträngd ekonomi, kommer i med flytten till VHC under 2014 behöva mer stöd från universitetet (jmf principerna för finansiering av lokaler) och har i budgeten för 2013 räknat med att överföra ett antal personer till en 3(7)

4 utvidgad central omställningspott som inte är begränsad till redovisningsområdet grundutbildning. En sådan utvidgad omställningspott är ännu inte formellt beslutad, men rektor planerar att besluta om en sådan pott innan årsskiftet för att gälla under delar av Budget per fakultet (motsv.) LTJ-fakulteten budgeterar med ett resultat på -3 mnkr, vilket ger ett utgående kapital på 31 mnkr som motsvarar 9 procent av omsättningen. Fakulteten har budgeterat utifrån den nya organisationen med fem institutioner i stället för de åtta områden som gäller fram till årsskiftet. LTJ-fakulteten räknar med att under åren beta av det ackumulerade underskottet inom grundutbildningen och vända till positivt kapital. Antalet helårsarbetskrafter planeras minska med 17 under 2013 och det är inom kategorin administrativ, teknisk och laboratoriepersonal som minskningen kommer ske i form av pensionsavgångar. Två institutioner kommer ha ett utgående kapital som är lägre än -3 procent i och med budget 2013 och har i enlighet med budgetinstruktionen upprättat åtgärdsplaner för att komma i balans. Dessa är institutionen för Arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi samt Movium. NL-fakulteten budgeterar med ett resultat på -44 mnkr, vilket ger ett utgående kapital på 103 mnkr som motsvarar 8 procent av omsättningen. Fakulteten kommer den närmaste treårsperioden minska personalstyrkan med drygt 100 helårsarbetskrafter, varav runt 50 under Minskningarna beror på minskat uppdrag till akvatiska resurser, övergång till Uppsala universitet för delar av institutionen för molekylärbiologi, avklingande strategiska satsningar på forskarassistenter, ökande lokalkostnader och minskade anslag till grundutbildning och fortlöpande miljöanalys. Institutionerna vidtar dessa åtgärder i rimligt god tid för att kunna parera ett par år med svagare finansiering. Underskottet inom grundutbildningen är svårhanterligt när anslagen minskar och kostnaderna för övningslaboratorier har ökat efter flytten till de nya husen. Fem institutioner kommer ha ett utgående kapital som är lägre än -3 procent i och med budget 2013 och har i enlighet med budgetinstruktionen upprättat åtgärdsplaner för att komma i balans. Dessa är institutionerna för molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap, akvatiska resurser och norrländsk jordbruksvetenskap samt centrum för biologisk mångfald. S-fakulteten budgeterar med ett resultat på -27 mnkr, vilket ger ett utgående kapital på 47 mnkr som motsvarar 8 procent av omsättningen. Även S-fakulteten räknar med att personalvolymen minskar under 2013 och det med 20 helårsarbetskrafter. Administrativ, teknisk och laboratoriepersonal 4(7)

5 beräknas minska med 30 helårsarbetskrafter samtidigt som den akademiska personalen ökar med 10. Under 2013 kommer fakultetens kapital inom fortlöpande miljöanalys förbrukas i enlighet med fakultetens plan, då denna verksamhet ska vara balanserad och inte ackumulera överskott. En ny institution kallad institutionen för skogliga biomaterial och teknologi har skapats genom sammanslagning av enheter från tre olika institutioner. Flera av fakultetens institutioner har haft stora ackumulerade kapital som inte omsatts i verksamhet och fakulteten genomför under 2012 ett kapitalåtertag som kommer täcka upp centrala underskott som uppstått när fakulteten tidigare velat stimulera verksamheter att komma igång. VH-fakulteten budgeterar med ett resultat på -11 mnkr, vilket ger ett utgående kapital på 10 mnkr som motsvarar 2 procent av omsättningen. Personalvolymen minskar med 38 helårsarbetskrafter. Kategorin lärare/forskare minskar med 24 helårsarbetskrafter och övrig personal med 16. Fakulteten har räknat in personalåtgärder som förutsätter en utökad omställningspott. För åren har även förtätningar i lokalutrymmen i VHC räknats in. Under 2013 budgetarar fakulteten med att kunna amortera delar av det ackumulerade underskottet inom grundutbildningen. De senaste årens åtgärder för att använda ackumulerat kapital inom forskningen i kombination med den oväntat negativa kostnadsutvecklingen på Lövsta har påverkat både anslagstilldelning inom fakulteten och fakultetens resultat de senaste åren. Detta har lett till att det ekonomiska läget har försämrats avsevärt både på institutions- och fakultetsnivå. Fyra institutioner kommer ha ett utgående kapital som är lägre än -3 procent i och med budget 2013 och har i enlighet med budgetinstruktionen upprättat åtgärdsplaner för att komma i balans. Dessa är institutionerna för husdjursgenetik, anatomi/fysiologi/biokemi, husdjurens miljö och hälsa och VH-intendenturen. Universitetsdjursjukhuset (UDS) inklusive den ambulatoriska kliniken budgeterar med ett resultat på -5 mnkr, vilket ger ett utgående kapital på -6 mnkr som motsvarar -4 procent av omsättningen. Patientvolymen är i fokus i UDS budget och har stor påverkan för det ekonomiska resultatet då den fasta delen av kostnadsmassan i verksamheten är hög. UDS räknar i budgeten med en ökning av tillsvidare- eller visstidsanställd personal med 6 helårsarbetskrafter i sjukhuset, medan timavlönad personal beräknas minska något. Ambulatoriska kliniken är budgeterad med oförändrad personalvolym. UDS budget är godkänd av UDS-nämnden. Fastighetsförvaltningen och lantbruksdriften (tidigare Egendomsförvaltningen) budgeterar med ett svagt positivt resultat för fastighetsförvaltningen och med 1,3 mnkr i resultat för lantbruksdriften. 5(7)

6 En stor utmaning i budgeten är att få den gamla Funbo-Lövstafastigheten i balans trots universitetets mindre gynnsamma avtal kring slakteriverksamheten. Lantbruksdriften har att hantera en turbulent prisbild på världsmarknaden för spannmål. Biblioteket budgeterar ett nollresultat vilket uppnås med hjälp av en minskad personalvolym med 6 helårsarbetskrafter. År 2013 innebär ett kraftigt besparingskrav och med detta inarbetat i budgeten återstår att se om kvaliteten i tjänsterna kommer upplevas försämrade. Universitetsadministrationen budgeterar ett nollresultat. Antalet helårsarbetskrafter ökar något totalt sett, framförallt på grund av att IT-avdelningen, som till 75 procent är avgiftsfinansierad, ökar bemanningen. Den påslagsfinansierade verksamheten inom administrationen har däremot planerat för besparingar Administrationen kommer under 2014 och 2015 behöva spara motsvarande 25 mnkr då intäkterna går ned som en följd av personalminskningar på fakulteterna och kostnaderna ökar i och med inflyttningen i nya lokaler SLU Gemensamt budgeteras med ett överskott på 16 mnkr. SLU Gemensamt består av ett antal centrala enheter direkt underställda rektor inklusive bland annat hyresfonden, omställningspotten och påslagsnetton. I budgeten beräknas finansnettot, hyresfonden och vissa ofördelade anslagsmedel stå för överskott på sammanlagt nära 25 mnkr, medan omställningspotten budgeteras ge ett underskott på knappt 9 mnkr. Överskottet kommer användas i enlighet med styrelsens beslut om finansiering av lokaler från den 26 september Prognos för åren Fakulteter (motsv.) ska som en del av budgetarbetet också avlämna en prognos över resultatet för de efterföljande två åren, Enligt dessa prognoser minskas underskotten väsentligt på fakulteterna under 2014, medan universitetsdjursjukhuset (UDS) belastas hårt av ökade lokalkostnader i VHC och universitetsadministrationen får en lägre tilldelning av universitetspåslaget i och med personalminskningarna på fakulteterna. De kostnadsbesparande åtgärder som vidtagits kommer få mer genomgripande effekter under 2014, vilket även förutsågs i den senaste prognosen lämnat efter tredje kvartalet. Prognoserna för 2015 pekar på nya underskott inom delar av verksamheten. Exempelvis prognostiserar NL-fakulteten en resultatförsämring som följd av osäkerheter kring uppdragen inom miljöanalys och minskade statsanslag. Bedömningen från universitetet är dock att NL-fakultetens prognos bör innefatta en jämnare anslagsutveckling och därför vara mer optimistiskt. Dessutom tillkommer 6(7)

7 medel till SLU från forskningspropositionen som inte tagits hänsyn till. En övergripande justering på sammanlagt 140 mnkr är därför tillagd till fakulteternas (motsv.) prognoser för Tabell 3. Budget 2013 och prognos per fakultet (motsv.), mnkr Budget 2013 Prognos 2014 Prognos 2015 LTJ NL S VH UDS F&L Bibl UA Gem just Resultat Kapital UB VH-fakulteten och UDS kommer tyngas av ökade lokalkostnader 2014 och för universitetsadministrationen och delar av NL-fakulteten kommer en liknande effekt 2015 i och med inflyttningen i nya lokaler. UDS prognos är gjord utan hänsyn tagen till den förstärkning som ska tas fram i den fortsatta utredningen om framtida finansiering av lokaler. Prognoserna för universitetsadministrationen är gjorda utan justeringar av personal eller verksamhet och är med andra ord en beskrivning av vilken besparing som måste planeras in och genomföras. Investeringsbudget Arbetet med att sammanställa en investeringsbudget för år 2013 pågår. Universitetet planerar för att investeringsbudgeten ryms inom tilldelad låneram med en marginal på 3 procent i enlighet med styrelsens budgetinstruktion från den 26 september Prioriteringar mellan investeringsalternativ kommer att göras utifrån den nya modellen för beslut i investeringsfrågor som presenteras för styrelsen den 18 december Planen är att investeringsbudgeten ska fastställas av rektor i början av 2013 och presenteras för styrelsen på sammanträdet i februari 2013, i samband med att beslutet om budgetunderlag ska fattas. Bilaga 1: Budget per fakultet Bilaga 2: Budget per redovisningsområde Bilaga 3: Budgetinstruktion 7(7)

8 SLU:s budget 2013 per fakultet eller motsvarande (mnkr) Bilaga 1 LTJ NL S VH UDS F&L Bibl. UA Gem. Totalt Eliminering Budget / justering IB Resultat 2012 (prognos) IB 2013 (prognos) IB / budgetomsättning 10% 11% 13% 4% -1% 5% 1% 1% -10% 8% Verksamhetens intäkter Statsanslag Uppdragsintäkter Bidragsintäkter Övriga intäkter Universitetoverhead (intern post) Summa Verksamhetens kostnader Personalkostnader Lokalkostnader Driftkostnader Avskrivningar Universitetsoverhead (intern post) Summa Resultat Utgående balanserat kapital UB i relation till omsättning 9% 8% 8% 2% -4% 6% 0% 1% -7% 5% 3%

9 SLU:s budget 2013 per redovisningsområde (mnkr) Bilaga 2 GU FO FM Stöd Totalt Eliminering Budget / justering Verksamhetens intäkter Statsanslag Uppdragsintäkter Bidragsintäkter Övriga intäkter Universitetoverhead (intern post) Summa Verksamhetens kostnader Personalkostander Lokalkostnader Driftkostnader Avskrivningar Universitetsoverhead (intern post) Summa Resultat

10 1(2) Dnr SLU ua Fe Exp. den: STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Daniel Gillberg Beslutsdatum: Träder i kraft: Giltighetstid: Bör uppdateras före: [Datum] Ev dokument som upphävs: [Dokument som upphävs] Bilaga till: Styrelsens beslut Budgetinstruktion för år 2013 Inför år 2012 har SLU ett ingående kapital på 348 mnkr, vilket motsvarar 12 procent av SLU:s omsättning mätt i intäkter. Inom universitetet finns obalanser mellan såväl redovisningsområden som fakulteter och institutioner. Det är framförallt inom redovisningsområdet utbildning på grund- och avancerad nivå som det finns besvärande underskott. Detta gäller särskilt VH-fakulteten, som har en relativt utbildningsintensiv verksamhet. För VH-fakulteten och universitetsdjursjukhuset finns nu ett behov av en försiktig hållning där kostnadsutvecklingen måste bromsas för att en ekonomi i balans ska uppnås. Även inom de övriga fakulteterna finns enskilda institutioner som har behov att minska kostnaderna. I enlighet med styrelsens delegationsordning åligger det rektor att besluta om budget och investeringsbudget för SLU. Dessa ska presenteras för styrelsen i december. Under ett antal år har universitetet arbetat med en styrning av verksamhetens kapitalanvändning. För att det ska finnas handlingsutrymme att hantera förändringar inom och utanför SLU:s organisation ska universitetets kapital inte understiga 5 procent av omsättningen. Universitetets finansieringssituation, där ungefär hälften av finansieringen sker med tidsbegränsade externa medel, gör att en buffert på minst 5 procent av omsättningen är nödvändig. Samtidigt bör i den långsiktiga planeringen universitets kapital inte överstiga 10 procent av omsättningen, då det är eftersträvansvärt att utnyttja tilldelade medel. SLU:s styrelse uppdrar därför åt rektor att planera för att universitetets kapital hålls inom intervallet 5-10 procent av omsättningen (mätt i intäkter). Rektor ges också i uppdrag att ansvara för att universitetsadministrationen att lämna en budget med ett kapital inom intervallet 0 till 10 procent av omsättningen. Styrelsen uppdrar vidare åt fakultetsnämnderna att lämna en budget för år 2013 med ett kapital inom intervallet 0 till 10 procent av omsättningen, samt en prognos för åren Fakultetsnämnderna får också i uppdrag att tillse att 1(2)

11 Budgetinstruktion för år 2013 institutionerna lämnar en budget för år 2013 med ett kapital inom intervallet -3 till 10 procent av omsättningen, samt en prognos för åren Förändringar i finansiering får stor effekt på små enheter, men kan lättare balanseras inom en fakultet. Därför kan universitetet hantera att en institution under någon tid har ett negativt kapital, medan en fakultet bör ha större marginaler och hanteringsutrymmen. Institutionernas kapital ska inte understiga -3 procent av omsättningen inom något redovisningsområde. En institution som lämnar en budget för år 2013 med ett kapital under -3 procent ska utöver budgeten avlämna en treårig handlingsplan till dekanus, med kopia till rektor. Handlingsplanen omfattar perioden och ska beskriva vilka beloppssatta åtgärder som institutionen planerar att genomföra under 2013 för att inom treårsperioden uppnå en balanserad ekonomi med ett kapital inom det fastslagna intervallet. Handlingsplanen ska godkännas av dekanus. Enligt samma princip ska en fakultet som lämnar en budget för år 2013 med ett kapital under 0 procent avlämna en treårig handlingsplan till rektor. Handlingsplanen omfattar perioden och ska beskriva vilka beloppssatta åtgärder som fakulteten planerar att genomföra under 2013 för att inom treårsperioden uppnå en balanserad ekonomi med ett kapital inom det fastslagna intervallet. Handlingsplanen ska godkännas av rektor. Universitetets investeringar ska planeras så att de hålls inom given låneram. Investeringsbudgeten ska upprättas så att det finns en marginal på 3 procent för att hantera under budgetåret oförutsedda investeringsbehov. Med dagens låneram motsvarar 3 procent cirka 33 mnkr av låneramen. Denna reserv bedöms nödvändig för att hantera oförutsedda investeringar i SLU:s fastighetsbestånd. 2(2)

12 1(2) Dnr SLU.ua.Fe Exp. den: /JÖ [Fakultet/Institution/centrumbildning] Rektor BESLUT Sändlista SLU:s budget för år 2013 Beslut Rektor beslutar: att fastställa budget för SLU för år 2013 att uppdra åt universitetsdirektören att nogsamt följa utvecklingen i de institutioner (motsv.) som inte har en ekonomi i balans. Redogörelse för ärendet Budgeten har upprättats i dialog med fakulteterna och institutionerna. Utgångspunkterna i budgetarbetet har varit anslagsfördelningen för år 2013 (Dnr SLU.ua.Fe ) och styrelsens budgetinstruktion av den 29 september 2012 (Dnr SLU ua.fe ). Budgetinformation för prefekter och ekonomiansvariga vid samtliga fakulteter har genomförts. Därefter har institutionerna upprättat sina budgetar och dessa har därpå slagits samman till fakultetsbudgetar. Fakultetsbudgetarna har utgjort underlaget för SLU:s totala budget. Beslut i detta ärende har fattats av rektor Lisa Sennerby Forsse efter föredragning av controller Joakim Ögger och i närvaro av biträdande universitetsdirektör Marianne Fredriksson. I ärendets beredning har även chefscontroller Lasse Thorell och enhetschef Daniel Gillberg deltagit. Lisa Sennerby Forsse Joakim Ögger P.O Box 7070 SE Uppsala, Sweden. tel: +46 (0) Besök/visits: Adressgatan 123. mob: +46 (0) namn.efternamn@slu.se

13 Sändlista Fakultetsnämnderna Universitetsdirektören Chefen för Universitetsdjursjukhuset Överbibliotekarien Kopia för kännedom Avdelningar (motsv.) inom universitetsadministrationen Internrevisionen 2(2)

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen

Budget för SLU Processen. Budgetinstruktionen 1(6) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 2014-04-24 / JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument

Läs mer

Budgetinstruktion för år 2014

Budgetinstruktion för år 2014 1(3) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4916 Exp. den: 8/11-13/JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

SLU:s budget för år 2012

SLU:s budget för år 2012 Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn SLU:s budget för år 2012 Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-12-14 Styrelsen SLU.ua.Fe.2011.1.4-3915 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Ledningskansliet 2009-10-28 Dnr SLU ua Controllerenheten 14-502/09 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2009 Prognosen för 2009 efter tredje kvartalet visar ett underskott på

Läs mer

SLU:s budget för år 2009

SLU:s budget för år 2009 SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET Ledningskansliet BESLUT Dnr SLU ua 14-3919/08 2008-12-16 1 SLU:s budget för år 2009 Enligt sändlista Beslut SLU:s styrelse beslutar: Ärendet att fastställa SLU:s budget för

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011

Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Ledningskansliet 2011-04-27 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2011 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1(5) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-12 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-04-17 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 1 2012 SLU redovisar efter första kvartalet 2012 ett underskott på -72

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-10-25 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2010 SLU redovisar ett överskott på 36 mnkr och prognosen för 2010 är ett överskott på 44 mnkr,

Läs mer

Ledningskansliet Dnr SLU ua /10 Styrelsen för SLU

Ledningskansliet Dnr SLU ua /10 Styrelsen för SLU Ledningskansliet 2010-04-21 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2010 Universitetets ekonomi är fortfarande stark och SLU redovisar efter första kvartalet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Ledningskansliet 2011-10-25 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU redovisar ett underskott på -66 mnkr

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2009

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2009 Ledningskansliet 2009-09-23 Dnr SLU ua Controllerenheten 502/09 Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2009 Resultatet efter andra kvartalet 2009 visar ett överskott på 2 mnkr. I

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3466 2015-11-03 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 3 2015 Sammanfattning SLU gör

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(4) Dnr SLU ua Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2015-04-24 Kostnadsuppföljning efter kvartal 1 2015 Uppföljning efter första kvartalet bygger inte på något bokslut, varför endast en översiktlig

Läs mer

Ledningskansliet Dnr SLU ua Controllerenheten

Ledningskansliet Dnr SLU ua Controllerenheten Ledningskansliet 2009-04-21 Dnr SLU ua Controllerenheten XXXXXX Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2009 SLU:s ekonomi är fortsatt god trots att bokslutet för 2008 visade på

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-1616 2016-11-08 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 3 2016 Sammanfattning SLU:s resultat

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2010 Ledningskansliet 2010-09-21 Dnr SLU ua 14-1218/10 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2010 Resultatet efter andra kvartalet 2010 visar ett överskott på 30 mnkr. I prognosen för 2010 räknar

Läs mer

Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag

Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-150. Exp. den: 2016-02-02/JÖ STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter kvartal

Ekonomisk uppföljning efter kvartal Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2019.1.1.1-1661 2019-04-16 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 1 2019 Sammanfattning SLU:s resultat efter första kvartalet 2019 är -25 mnkr,

Läs mer

BESLUT Sändlista

BESLUT Sändlista SLU ID: ua 2018.1.1.1-212 [Fakultet/Institution/centrumbildning] Rektor BESLUT 2018-01-30 Sändlista Budget för SLU 2018 Beslut Rektor beslutar: att fastställa budget för SLU för år 2018 i enlighet med

Läs mer

Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag

Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag SLU ID:SLU ua 2017.1.1.1-251 Exp. den:2017-02-07/jö STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planerings- och styrdokument Beslutsfattare:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2009

Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2009 Ledningskansliet 2010-02-10 Dnr SLU ua 14-502/09 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2009 Resultatet 2009 visar ett överskott på 15 mnkr. Efter tredje kvartalet prognostiserades ett

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter kvartal samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter kvartal samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Dnr SLU ua 2013.1.1.1-1897 1(9) Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2014-02-10 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 4 2013 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU redovisar i princip

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen 1(6) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-121 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-10-28 Ekonomisk uppföljning efter tredje kvartalet 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Sammanfattning: Forskningspropositionen

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen 1(6) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-1210 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2012-09-26 Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Sammanfattning: Resultatet

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua Fe.2010.1.4-1748 1(2) Styrelsen BESLUT 2010-12-15 Exp. 2010-12-15 MF Enligt sändlista Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för SLU 2011 Beslut Styrelsen

Läs mer

Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning

Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning 1(10) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4956 Exp den 3/12-13 Rektor [Beslutsfattare] BESLUT 2013-12-03 Enligt sändlista Omfördelning av statsanslag mellan fakulteterna inom forskning och forskarutbildning Beslut Rektor

Läs mer

BESLUT Sändlista

BESLUT Sändlista SLU ID: ua 2019.1.1.1-186 [Fakultet/Institution/centrumbildning] Rektor BESLUT 2019-02-05 Sändlista Budget för SLU 2019 Beslut Rektor beslutar: att fastställa budget för SLU för år 2019 i enlighet med

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(11) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-1650 Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2015-02-10 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 4 2014 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU:s resultat efter fjärde

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2011

Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2011 Ledningskansliet 2012-02-10 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2011 SLU redovisar för år 2011 ett underskott på -67 mnkr och ett utgående kapital på 348

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen 1(7) Dnr SLU ua Fe.2012.1.4-1210 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2013-02-12 Ekonomisk uppföljning efter 2012 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU redovisar efter 2012 ett underskott

Läs mer

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med

att anställa Anke Fischer som professor i miljökommunikation från och med Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 170-172 2018-10-08 Närvarande: Peter Högberg Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 170/18 Anställning

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter kvartal samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter kvartal samt prognos för den ekonomiska utvecklingen 1(8) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-1897 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2013-09-13 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 2 2013 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Universitet har en samlad ekonomi

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(7) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-1650 Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2014-04-28 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 1 2014 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Större händelser som påverkar

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(9) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-1650 Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2014-10-28 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 3 2014 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU:s resultat efter tredje

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter kvartal samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter kvartal samt prognos för den ekonomiska utvecklingen 1(7) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-1897 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2013-10-28 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 3 2013 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen SLU redovisar efter tredje kvartalet

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(10) Dnr SLU ua 2015.1.1.1-3466 Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2015-09-14 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 2 2015 SLU:s resultat efter andra kvartalet 2015 är 25 mnkr och

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2015 STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4389 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal SLU ID ua 2015.1.1.1-3466 1(11) Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2016-02-09 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 4 2015 SLU:s resultat efter fjärde kvartalet 2015 är 76 mnkr, med

Läs mer

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader

Riktlinjer för fördelning av universitets- och fakultetsgemensamma kostnader STYRANDE DOKUMENT Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4068 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen Handläggare:

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2010

Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 2010 Ledningskansliet 211-2-14 Dnr SLU ua 14-1218/1 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter fjärde kvartalet 21 SLU redovisar för år 21 ett överskott på 32 mnkr och ett utgående kapital på 42 mnkr, vilket motsvarar

Läs mer

Anvisningar för fakultetsgemensamma institutioner

Anvisningar för fakultetsgemensamma institutioner DNR: SLU ua 2013.1.1.1-4448 Exp. den: 30 sept 2013 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal Planeringsavdelningen [Ev. kompletterande text, t.ex. beslutsfattare] PROMEMORIA SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1657 2017-04-28 SLU:s resultat efter första kvartalet 2017 är 10 mnkr, med ett utgående kapital

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal SLU ua 2016.1.1.1-1616 1(11) Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2016-09-21 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 2 2016 SLU:s resultat efter andra kvartalet 2016 är 71 mnkr, med ett

Läs mer

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e)

Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Sveriges lantbruksuniversitet Styrelsen BESLUT 2009-12-17 Enligt sändlista Dnr SLU 14-1645/09 Exp: 2009-12-18 Kompletterande verksamhetsplan och anslagsfördelning för 2010 (den 3:e) Styrelsen beslutar

Läs mer

Budget och uppföljning

Budget och uppföljning NORMERANDE BESLUT 2013-10-21 Dnr V 2013/776 Budget och uppföljning Område/uppgift Ansvarig chef Handläggare Giltighetstid Uppföljning Administrativa stödet, Ekonomienheten Lars Nilsson, ekonomidirektör

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(2) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-2245 Rektor BESLUT Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU enligt bifogad

Läs mer

Anvisningar för den administrativa processen vid investeringsbeslut

Anvisningar för den administrativa processen vid investeringsbeslut 1(5) DNR:SLU ua 2013.1.1.1.1868 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare:

Läs mer

Större händelser som påverkar ekonomin:

Större händelser som påverkar ekonomin: 1(10) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-1650 Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2014-09-15 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 2 2014 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Större händelser som påverkar

Läs mer

GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR

GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR 1(7) Dnr SLU ua Internrevisionen Till styrelsen vid SLU GRANSKNING AV FÖRDELNING AV INTÄKTER OCH KOSTNADER PÅ VERKSAMHETSGRENAR SAMMANFATTNING Universitetsledningen har tydliggjort vikten av att såväl

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal SLU-ID: SLU.ua 2016.1.1.1-1616 1(12) Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2017-02-09 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 4 2016 SLU:s resultat efter fjärde kvartalet 2016 är 103 mnkr,

Läs mer

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär

Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2432 Sakområde: Kommunikation och media samt Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen

Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Ledningskansliet 2011-09-21 Dnr SLU ua FE.2011.1.4-1330 Styrelsen Ekonomisk uppföljning efter andra kvartalet 2011 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Universitetets ekonomi är fortfarande stark

Läs mer

Sammanfattning av större händelser som påverkar prognosen:

Sammanfattning av större händelser som påverkar prognosen: 1(7) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-1897 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2013-04-26 Ekonomisk uppföljning efter kvartal 1 2013 samt prognos för den ekonomiska utvecklingen Universitet har en samlad ekonomi

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2016 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2015.1.1.1-4479 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument

Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Planeringsavdelningen BESLUT SLU ua 2016.1.1.1-799 2016-03-01 Riktlinjer för strategier samt uppdrag att utarbeta fakultetsstrategier och inriktningsdokument Beslut Rektor beslutar att fastställa riktlinjer

Läs mer

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå

Riktlinje för ersättning i samband med uppdrag på ledningsnivå 1(4) DNR: 2015.1.1.1-2584 Exp. den: 2015-02-24/CM STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Cecilia Mårtas

Läs mer

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå DNR: SLU ua Fe 2013.1.1.1-2588 Internrevisionen 2013-09-25 Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå Rapport från internrevisionen Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund och motiv... 4 2 Granskningens

Läs mer

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU 1(3) DNR: SLU ua 2014.2.4.4-3549 Exp. den: 2014-09-22 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

19/19 Tillstånd till försäljning av fastigheten Piteå, Öjebyn 124:1, m.fl.

19/19 Tillstånd till försäljning av fastigheten Piteå, Öjebyn 124:1, m.fl. Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 19-24/2019 2019-02-05 Närvarande: Karin Holmgren Martin Melkersson Lillemor Karlsson Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 19/19 Tillstånd

Läs mer

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut

Policy för upprättande av samarbetsavtal med utländska lärosäten och institut 1(5) Dnr SLU ua 2014.2.6-220 Exp. den: 27/1-2014 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Samverkan och uppdragsverksamhet, Internationalisering Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Planeringsavdelningen

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018 Rektor BESLUT 2017-11-21 SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-4288 Sändlista Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2018 Beslut Rektor beslutar att fastställa en övergripande dimensionering för det universitetsgemensamma

Läs mer

Delårsrapport 30 juni 2014

Delårsrapport 30 juni 2014 DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3063 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera Styrelsen 2014-08-13 Regeringen Landsbygdsdepartementet Delårsrapport 30 juni 2014 Ekonomiskt utfall SLU redovisar ett underskott

Läs mer

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet

Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet 1 (15) Beslut 2014-06-19 Dnr SU FV-1.1.5-1936-14 Handläggare: Serhat Ok Controller Planeringsavdelningen Rutiner för ekonomisk uppföljning vid Stockholms universitet Detta beslut ersätter tidigare beslut

Läs mer

Anvisningar för produktkategoriteam

Anvisningar för produktkategoriteam 1(5) Dnr SLU ua 2014.1.1.1-4552 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Anvisningar Beslutsfattare: Universitetsdirektör Avdelning/kansli: Ekonomiavd/Inköpsenheten

Läs mer

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser)

Uppsägning av lokaler (interna upplåtelser) 1(2) SLU ua 2015.2.9-628 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Avdelningen för

Läs mer

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1(4) Dnr SLU ua.2014.1.1.1-1814 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2019

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2019 Rektor BESLUT 2018-11-20 SLU ID: SLU.ua.2018.1.1.1-4228 Sändlista Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2019 Beslut Rektor beslutar att fastställa en övergripande dimensionering för det universitetsgemensamma

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU

Riktlinjer för intern styrning och kontroll vid SLU 1(7) DNR: SLU ua Fe.2012.1.0-3129 Exp. den: 2012-10-01 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Visioner och strategier av övergripande karaktär Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet

Läs mer

Lägesrapport över investeringsbehov 2013-2016

Lägesrapport över investeringsbehov 2013-2016 1(4) Dnr SLU ua 2013.1.1.1-1965 Ledningskansliet Lasse Thorell PROMEMORIA 2013-04-15 Styrelsen Lägesrapport över investeringsbehov 2013-2016 Detta är en sammanställning över investeringar i anläggningstillgångar

Läs mer

Revisionsplan för 2015

Revisionsplan för 2015 Dnr SLU ua 2014.1.1.2-4530 2014-Exp: 2014-12- Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2014-12-16 Rektor Revisionsplan för 2015 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation

Policy för SLU:s hantering av verksamhetsinformation Ledningskansliet, enheten för juridik och dokumentation Chefsarkivarien STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2017.1.1.1-643 Sakområde: Arkiv och diarium samt Säkerhet och informationssäkerhet Dokumenttyp:

Läs mer

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU

Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning vid SLU 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA 1(7) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-2447 Exp. den: 2014-06-10/IA Utbildningsnämnden BESLUT Sändlista Implementering av övergripande riktlinjer för utbildning

Läs mer

Riktlinjer vid kränkande särbehandling vid SLU

Riktlinjer vid kränkande särbehandling vid SLU Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2012-01-30 Rektor SLU.ua.Fe.2012.1.0-47 Handläggare Ansvarig avdelning/kansli Dokumenttyp Monica Östman JEP Riktlinje

Läs mer

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys

Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande miljöanalys Rektor BESLUT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4622 2016-12-13 Exp. den 13/12-16/ASM Sändlista Inrättande av specifika titlar och en särskild kompetensnivå för medarbetare som i huvudsak arbetar med fortlöpande

Läs mer

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2017

Universitets- och fakultetsgemensamma kostnader 2017 STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2016.1.1.1-4311 Sakområde: Budgetar, anslagsfördelning och verksamhetsuppdrag Dokumenttyp: Årligen återkommande planeringsoch styrdokument Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb

Riktlinjer för rektors beslutsmöten, Reb STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2015.1.1.1-3096 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune Lindh Beslutsdatum:

Läs mer

160/19 Genomförandebeslut om tillbyggnation av VHC

160/19 Genomförandebeslut om tillbyggnation av VHC Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 160-161 2019-09-17 Närvarande: Maria Knutson Wedel Martin Melkersson Maria Lindfors Rektor Universitetsdirektör Sekreterare 160/19 Genomförandebeslut

Läs mer

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS ,

Delårsrapport Medicinska fakulteten. Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS , Delårsrapport 2014 Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Dnr, FS 1.3.5-1141-14, 2014-09-03 DELÅRSRAPPORT Ekonomiskt utfall per 2014-06-30 Resultat (se sida 3) Det ekonomiska resultatet

Läs mer

Överföring av SLU Lokaler

Överföring av SLU Lokaler Universitetsdirektören BESLUT SLU ID: SLU.ua 2019.1.1.1-994 2019-02-28 Överföring av SLU Lokaler Beslut Universitetsdirektören beslutar att med verkan från 1 mars 2019 flytta enheten SLU Lokaler (kst 93121)

Läs mer

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed.

Det fria sökandet efter ny kunskap utgör kärnan i ett universitets verksamhet. Inom SLU värnar vi om vetenskaplig integritet och god forskningssed. 1(3) DNR: SLU ua 2013.1.1.1-2727 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Arbetsmiljö Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Per Andersson Beslutsdatum: 2013-06-20

Läs mer

Anslagsfördelning och uppdrag för 2018

Anslagsfördelning och uppdrag för 2018 Styrelsen BESLUT SLU ID: SLU ua 2017.1.1.1-3990 2017-11-08 Enligt sändlista Anslagsfördelning och uppdrag för 2018 Beslut Styrelsen beslutar att fastställa anslagsfördelning och uppdrag för 2018 enligt

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med universitetsstyrelsen

Protokoll fört vid sammanträde med universitetsstyrelsen Styrelsen - PROTOKOLL 82-96/2018 2018-11-08 Protokoll fört vid sammanträde med universitetsstyrelsen Innehållsförteckning 82/18 Sammanträdets öppnande... 2 83/18 Utseende av justeringsperson... 2 84/18

Läs mer

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal

Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal SLU-ID: SLU.ua 2017.1.1.1-1657 1(13) Planeringsavdelningen Lasse Thorell PROMEMORIA 2018-02-07 Ekonomisk uppföljning och prognos efter kvartal 4 2017 SLU:s resultat efter fjärde kvartalet 2017 är -72 mnkr,

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013

Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 20130426 35 Dnr PS 20124 Uppföljning av kostnadsanpassningsprogrammet för första kvartalet 2013 Förslag till

Läs mer

Anvisning för regeringsuppdrag

Anvisning för regeringsuppdrag Universitetsdirektören BESLUT SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-2643 2019-06-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisning för regeringsuppdrag vid SLU i enlighet med bilaga till

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument

Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Sveriges lantbruksuniversitet Dokumentnamn Riktlinjer för hanteringen av styrande dokument Beslutsdatum Beslutsfattare Diarienummer 2011-04-01 Universitetsdirektören SLU.ua.Fe.2011.1.0-1028 Handläggare

Läs mer

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen

Projekt för översyn av det administrativa stödet till den nya utbildningsorganisationen 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA 1(3) DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3240 Exp. den: 2014-08-26/IA Universitetsdirektören BESLUT Enligt sändlista Projekt för översyn av det administrativa

Läs mer

Budgetförutsättningar 2018

Budgetförutsättningar 2018 SLU-ID: SLU ua 2017.1.1.1-3585 Planeringsavdelningen Joakim Ögger PROMEMORIA 2017-10-02 Budgetförutsättningar 2018 Inledning Planeringsprocessen är koncentrerad till hösten och styrelsen fattar ett beslut

Läs mer

Riktlinjer för korttjänster vid SLU

Riktlinjer för korttjänster vid SLU 1(3) DNR: Dnr SLU ua 2013.1.1.1-2425 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Riktlinjer för budget och redovisning

Riktlinjer för budget och redovisning Riktlinjer för budget och redovisning Innehållsförteckning Inledning... 1 Grundläggande förutsättningar... 1 Budgetprocessen... 2 Fullmäktiges budget... 2 Verksamhetsplan... 2 Investeringar... 2 Rapportering

Läs mer

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen

Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Planeringsavdelningen 2018-04-17 SLU ua 2018.1.1.2-1518 Projektplan för projektet Resursöversyn universitetsadministrationen Projektledare: Linda Lundberg Uppdragsgivare: Martin Melkersson 1. Bakgrund

Läs mer

190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning, lokaler för provtagning, hantering av viltkött samt boende

190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning, lokaler för provtagning, hantering av viltkött samt boende Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 190-194 2018-11-20 Närvarande: Peter Högberg Sune Lindh Maria Lindfors Rektor Akademisekreterare Sekreterare 190/18 Grimsö, ny vilthanteringsanläggning,

Läs mer

Lokalisering av utbildningarna vid SLU

Lokalisering av utbildningarna vid SLU 1(5) Dnr SLU ua Fe 2012.3.0-303 Exp den 21/2-13/KJ Styrelsen BESLUT 2013-02-20 Sändlista Lokalisering av utbildningarna vid SLU Beslut Styrelsen beslutar: att uppdra åt rektor att i samråd med fakultetsnämnden

Läs mer

142/18 Ändrad fakultetstillhörighet för viss personal från den 1 januari 2019

142/18 Ändrad fakultetstillhörighet för viss personal från den 1 januari 2019 Ledningskansliet Maria Lindfors REKTORS BESLUT (REB) BESLUTSLISTA 142-148 2018-08-28 Närvarande: Peter Högberg Birgitta Wikmark Carlsson Maria Lindfors Rektor Bitr. universitetsdirektör Sekreterare 142/18

Läs mer

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse

Arbetsrutiner för SLU:s styrelse ID: SLU ua 2017.1.1.1-2288 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Sune

Läs mer

Anvisningar för märkning av SLU:s arbetskläder

Anvisningar för märkning av SLU:s arbetskläder STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua.2017.1.1.1-2946 Sakområde: Kommunikation och media samt Personal Dokumenttyp: Anvisning/Instruktion Beslutsfattare: Universitetsdirektören Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen

Läs mer

Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor

Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor Samordningsgruppen för jämställdhet och lika villkor PM 2019-08-22 SLU ID: SLU.ua.2019.1.1.1-2466 Organisation och arbetssätt för SLU:s arbete med jämställdhet och lika villkor I detta dokument beskrivs

Läs mer

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur

Anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur Kommunikationsavdelningen BESLUT SLU ID: SLU ua 2019.2.7.1-1257 2019-03-20 Sändlista Beslut Universitetsdirektören beslutar att fastställa anvisningar för SLU:s varumärkesarkitektur för namngivning och

Läs mer

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper

Ombyggnad och anpassning av lokaler för institutionen för molekylära vetenskaper 1(1) Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanens beslutsmöte BESLUTSLISTA 16/18 P 43-44 2018-05-16 Närvarande: Torleif Härd Pär Aronsson Marie Forsberg Dekan Tf. fakultetsdirektör Fakultetssekreterare

Läs mer