Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning. Innehåll. Expertgruppen för metadata. Version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning. Innehåll. Expertgruppen för metadata. Version 1.0 2014-04-14"

Transkript

1 Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning Expertgruppen för metadata Version Innehåll Metadata utvecklingslinjer omvärldsbevakning... 1 Från manuell kontroll till digitala flöden... 2 Från katalogisering till kravställning... 2 Återanvändning av metadata... 2 Länkad data... 2 Auktoritetsinformation... 3 Identifikatorer... 3 Bibliotekskataloger - Publiceringsdatabaser... 3 Transkribering... 4 Läsfrämjande åtgärder... 4 Digitalisering... 4 Digitalt bevarande... 4 Pågående arbete i arbetsgrupperna... 4 Bilaga 1: Mer om metadata och läsfrämjande åtgärder... 5 Bilaga 2: Förslag på frågor för omvärldsbevakning... 7

2 Från manuell kontroll till digitala flöden Utvecklingen på metadataområdet går från manuell kontroll till digitala flöden. Utveckling och förfining av automatiserade processer är nödvändiga, t.ex. dataflöde in och ut ur Libris. Vilka rutiner och verktyg finns på biblioteken, vad behöver utvecklas? KB:s flöden för insamling av e-plikt, digitalisering, arkivering för bevarande Diva Från katalogisering till kravställning Beskrivande verksamhet flyttar tyngdpunkten mot tidigare led i processen. Mer och mer kommer att fokuseras kring att kommunicera med leverantörer om vilka metadata de har och vad de skulle kunna ändra för att möta våra behov. Biblioteken behöver öka sin kunskap om utgivarnas verklighet. Detta gäller såväl digitala som analoga resurser. Utforska Utbildning Medvetandegöra KB:s arbete med att ansluta leverantörer av e-plikt, specificera krav på metadata i leveranserna m.m Återanvändning av metadata Att återanvända (samutnyttja) metadata är ett viktigt och grundläggande tema för utvecklingen och för de flesta av de insatsområden som vi skissat på här. Det gäller t.ex. Länkad data, Auktoritetsinformation, Identifikatorer och Bibliotekskataloger Publiceringskataloger. Några av arbetsgruppernas program handlar också om detta, som t.ex. ämnesordsgruppens förenkling och samordning av ämnesordslistor. Länkad data Mycket av den information vi skapar finns redan. Paketerad information kan idag hämtas från redan existerande källor. Vi behöver mer gå över från att beskriva saker till att tolka information som redan finns. Idag är katalogiseringsverksamheten i hög grad postbaserad (katalogposter). I och med införandet av LibrisXL kommer katalogposten att brytas upp och gränser suddas ut (om inte helt så i varje fall delvis). Biblioteken kommer inom en nära framtid att behöva förstå och hantera länkad data och våra kataloger får möjligheter att se och fungera på nya sätt. Hur säkrar vi att denna nya kompetens finns ute i verksamheterna? Viktigt för att länkad data ska fungera är att arbetet med auktoriteter och användandet av identifikatorer fortsätter att utvecklas (se avsnitten Auktoritetsinformation respektive Identifikatorer). Även samordning kontroll av vokabulär.

3 Librisinfo som öppen data, extsize=&contrast=&language=se LibrisXL Auktoritetsinformation Att fortsätta utveckla arbetet kring auktoritetsinformation är av största vikt, och framför allt att samordna insatser mellan kulturinstitutionerna. Har direkt betydelse för länkad data, digitaliseringssamordning, automatiserade och effektivare katalogiseringsrutiner... VIAF, DISKA-projektet, Identifikatorer Användning av persistenta identifikatorer är centralt i all hantering av data och en förutsättning för säker och mer effektiv hantering av digital information. Alla system behöver innehålla någon form av persistenta och systemoberoende identifikatorer, t.ex. urn, handle, doi, ark, etc., eller ett genomtänkt och konsekvent användande av http-länkar. Vilka typer av identifikatorer man väljer beror på vad de ska identifiera och i vilket sammanhang ett utgivet verk, digitala filer i ett arkiv, auktoritetsinformation, organisationer, värden ur en ämnesordslista, etc. Behövs någon form av nationella riktlinjer eller vägledning? Pågående samarbete mellan nationalbibliotek i Europa kring global uppslagstjänst för urn:nbn och andra persistenta identifikatorer (DNB, KB Sverige, KB Holland med flera) Organisations-id inom SWEPUB Bibliotekskataloger - Publiceringsdatabaser Ett troligt framtidsscenario är att forskningsbiblioteken kommer att jobba mer med egna publiceringsdatabaser. Man kommer att vilja göra mer med metadata än att låta materialet vara sökbart och tillgängligt. Man behöver göra analyser, bevara det digitala materialet, etc. Återanvändning av metadata nationellt mellan publiceringsdatabaser och bibliotekskataloger blir centralt. Libris och SwePub utvecklas med samma bakomliggande ramverk för länkad data och intressanta möjligheter öppnas. Det är troligt att kopplingen mellan bibliotekskatalogen och forskningsbibliotekets publiceringsdatabas förändras. En fråga som man skulle kunna ställa sig är om bibliotekskatalogens betydelse kommer att minska? Utredning?

4 Transkribering Biblioteken behöver kunna tillgängliggöra material på andra språk och med transkriberad text. Det är ett problem med olika normaliseringar - internt för biblioteken eftersom det är svårt att katalogisera, externt för användarna att hitta material. Problemen är desamma för alla - folkbibliotek, Libris, publiceringsdatabaser... Utvecklingen går mot att ha originalskript i posterna. Nationella riktlinjer behövs. Det här är även ett internationellt problem eftersom normaliseringspraxis skiljer sig mellan olika länder. Transkribering handlar om användarvänlighet, liksom nästa område Läsfrämjande åtgärder. Läsfrämjande åtgärder Detta område handlar om att använda metadata på ett sådant sätt att katalogen (opacen) blir mer användarvänlig och interaktiv och därmed skapa intresse för läsning, vilket i förlängningen skulle underlätta läsfrämjande åtgärder. Läs mer i Bilaga 1 Digitalisering Här finns många frågor Kan samarbete kring metadata mellan ABM-institutioner ske genom Digisam? Behov av nationella riktlinjer för metadata i digitaliseringsarbetet? Verktyg och system för effektiv och automatiserad metadatahantering. Vad finns på biblioteken och kan de samutnyttjas? Libris som central nod för bibliotekens digitaliseringsarbete? Samordna detta utvecklingsområde med Expertgruppen för digitalisering! Digitalt bevarande Digitalt bevarande kräver kunskaper om andra typer av metadatastandarder och beskrivningsrutiner än vad som hitintills varit på biblioteken. Här finns behov av rådgivande/samordnande instans. Digisam har genomför en förstudie vars rapport är på gång, se Pågående arbete i arbetsgrupperna Det är viktigt se till att det som redan gjorts, viktiga resultat på metadataområdet förs in i framtida utveckling. Det pågår en hel del viktigt arbete i arbetsgrupperna som behöver slussas vidare efter mandatperioden. Antingen genom att arbetsgrupperna får förnyade mandat, eller att det fortsätter in i en utvecklingslinje (projekt, utredning etc.). Det gäller Dewey, övergången till RDA, förenkling och samordning av ämnesordslistor, folkbiblioteken in i Libris, etc.

5 Bilaga 1: Mer om metadata och läsfrämjande åtgärder (Anna Westin. Text under arbete ) Hur kan metadatautvecklingen påverkas för att främja användarvänliga bibliotekskataloger utifrån ett användarperspektiv där användaren är en person med inga eller små kunskaper i sökteknik? Målet måste vara att det finns metadata eller länkad data som går att översätta till fängslande visuella koncept (kanske till och med auditiva?), detta gäller alla genrer och former av litteratur men särskilt barn- och ungdomslitteratur. En attraktiv och läsbar katalog underlättar vägen till nya läsupplevelser. De länkade data som redan finns i många folkbibliotekskataloger är bokomslag och förlagens marknadsföringstexter som levereras ex från Adlibris, (vilket innebär att all litteratur som är för gammal för att ha gått genom Adlibris försäljning saknas), andra användargränssnitt visar information från ex Wikipedia eller Alex författarlexikon vid en sökning. Alla poster skulle garanteras utförligare innehållsbeskrivningar och/eller innehållsförteckningar. Och det måste finnas en diskussion om huruvida de kommersiella förlagstexterna är det bästa alternativet, eller om de beskrivande texterna bör produceras på andra sätt. Ämnesorden uppnår i många fall inte kravet på att var användbara för en bred allmänhet eller att vara i allmänt bruk. Men bättre innehållsbeskrivningar skulle kunna kompensera för det. De metadata som BTJ producerar eller de som Libris innehåller saknar ofta information om en bok ingår i en serie, något som är av stor vikt för många användare. Även här kan förlagsinformation kompensera. Metadata bör kunna användas för att länka till relaterade titlar, men även till annan media (filmatiseringar, tv-spel) och till annan information som berör det sökta ämnet. I många användargränssnitt finns möjlighet för användaren att kommentera eller skriva recensioner, men detta begränsas då till den regionala bibliotekskatalogen. Någon slags auktoritetsform för utbyte av användarnas kommentarer på en nationell nivå eller möjligen bättre kopplingar till sociala medier skulle kunna skapa ett större utbyte av läsarerfarenheter och livligare diskussioner. Ur protokollet : Angående läsfrämjande åtgärder vill Anna Westin lägga till en referens till rapporten Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler : slutrapport, avsnitt 3.3.2, "Målbild katalogpostbaserad information", som på ett tydligt sätt sammanfattar kraven på en användarvänlig katalogpost. Även länken till remissunderlaget, Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler : remissunderlag hösten 2012, där det finns förtydliganden och exemplifieringar av olika läsargruppers behov och ett ordentligt barnperspektiv. Se

6 emissunderlag_slutrapport_projekt%20b%c3%a4ttre%20au_ pdf. Se även rapport från Kulturrådet, mjande.pdf, t.ex. det som står under rubriken Digitalt läsfrämjande för barn i skolåldern.

7 Bilaga 2: Förslag på frågor för omvärldsbevakning Vad är angeläget att jobba med nationellt? Vilka insatsområden ser man? Vad är påbörjat inom insatsområdena? Var finns kunnande inom insatsområdena? Finns det påbörjade studier / projekt / kartläggningar etc.? Vilka arbetsformer kan man tänka sig för respektive insatsområde (förstudie, projekt, utredning, kartläggning etc.) Finns det bibliotek som är beredda att ta ett delansvar inom något insatsområde?

8 Bilaga 3: Sekreterarens kommentar Kommentar som lades till i den sammanställning av alla gruppers utvecklingslinjer inför överlämnandet till Nationella referensgruppen Utvecklingslinjer och metadata Det är svårt att peka ut en särskild utvecklingslinje för metadata. Oavsett vilken verksamhet inom bibliotekssektorn man väljer att titta på så finns metadata där som en viktig del av den underliggande infrastrukturen. Metadata har också en central plats i diskussioner kring samarbeten mellan kulturinstitutionerna (arkiv, bibliotek, museer och föremålsvård) samt mellan institutionerna och dess användare (allmänhet eller forskare) eller dess leverantörer (förlag, mediaföretag m fl.). Många bibliotek lägger redan idag ner en hel del resurser på att skapa metadata samt att utveckla nya processer och bättre teknik kring detta. Expertgruppen har listat ett antal områden eller utvecklingstendenser som kan behöva uppmärksammas och få utökat stöd, t.ex. genom projekt eller andra tillfälliga resurser, eller genom att initiera lämpliga samarbetsformer. Här finns också tydliga beröringspunkter med de övriga bidragen till utvecklingslinjer, alltifrån digitalisering av lokala samlingar till att lyfta fram information på nätsidor och att analysera statistik. Som en röd tråd genom hela dokumentet från expertgruppen går vikten av att återanvända (samutnyttja) information (metadata) som redan finns. För att underlätta återanvändning behövs samarbete kring standarder, auktoritetsinformation, identifikatorer och vokabulärer. Man behöver också titta på hur de olika bibliotekssystemen samverkar (kan samverka) med varandra, liksom hur information "utifrån" kan utnyttjas bättre. För den allt mer växande verksamheten kring digitalisering av bibliotekens samlingar finns det ett skriande behov av gemensamma riktlinjer kring hur vi använder metadata för att underlätta såväl sökning och tillgängliggörande som bevarande av det digitaliserade materialet. Utvecklingslinjerna och bibliotekslagen Eftersom metadata ingår som en del av den underliggande infrastrukturen kan man säga alla de föreslagna utvecklingsinsatserna anknyter till bibliotekslagens paragraf 2 (se nedan). Två av förslagen handlar uttalat om att göra biblioteksinformationen mer användarvänlig och ansluter därmed direkt till paragraferna 5 och 7. Den ena förslaget handlar om att förbättra sökning i katalogerna på andra språk än svenska (transkribering av text). Den andra handlar om att genom metadata få webbkatalogen mer interaktiv och locka till läsning/ökad användning av biblioteken (läsfrämjande åtgärder). Uttdrag ur Bibliotekslagen SFS 2013:801: 2 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt. Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. 5 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska, bland annat genom att erbjuda litteratur på 1. de nationella minoritetsspråken, 7 Folkbiblioteken ska särskilt främja läsning och tillgång till litteratur. Folkbiblioteken ska verka för att öka kunskapen om hur informationsteknik kan användas för kunskapsinhämtning, lärande och delaktighet i kulturlivet.

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-09-30 Dnr Dnr 6.7 2015-923 Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (bilaga 2 till

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Utlåtande över Nationell Biblioteksstrategi 2018, 00217/2018

Utlåtande över Nationell Biblioteksstrategi 2018, 00217/2018 Kulturförvaltningen Helsingborgs Bibliotek Catharina Isberg Bibliotekschef Kulturnämnden Sammanträdesdatum 20 september 2018 över Nationell Biblioteksstrategi 2018, 00217/2018 1. Sammanfattning I den omvärld

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST

Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Regionbibliotek Stockholm Skrivelse 2018-10-31 KN 2018/883 Synpunkter på Från ord till handling: på väg mot en nationell biblioteksstrategi - UTKAST Dokumentet har beretts av Regionbibliotek Stockholm

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap

VERKSAMHETS- PLAN 2015. Fri information för framtida kunskap VERKSAMHETS- PLAN 2015 Fri information för framtida kunskap 1 Sveriges nationalbibliotek svarar för insamling av och tillgång till fysiska och digitala medier till förmån för forskning och samhällsutveckling

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Biblioteksplan Alingsås kommun

Biblioteksplan Alingsås kommun Biblioteksplan 2017-2018 Alingsås kommun Fastställelsedatum, nämnd, paragraf: Kommunfullmäktige 2016-12-14 283 Diarienummer: 2016.212.540 KFN, 2015.646.540 KS Dokumentansvarig, befattning och namn: Bibliotekschef,

Läs mer

Vision KB:s syfte, vision och målbild

Vision KB:s syfte, vision och målbild Vision 2025 KB:s syfte, vision och målbild Regeringen Syfte Vision 2025 Målbild 2020 Aktiviteter KB:s styrkedja KB får sitt uppdrag från regeringen i instruktion och regleringsbrev etc. Myndigheten omsätter

Läs mer

Biblioteksplan Lidingö stad

Biblioteksplan Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2016-05-02 KS/2016:10 Biblioteksplan Lidingö stad 2016-2019 2 (8) Innehållsförteckning Biblioteksverksamhet för alla... 3 Bibliotekslagen (SFS 2013:801)...3 Bibliotek ska samverka...4 Lidingö

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2022 Antagen i ks 2016-12-06 198 Rättviks bildarkiv Kulturenheten Samhällsutvecklingsförvaltningen 2(9) Biblioteksplan 2016 2022 Innehållsförteckning: Inledning... sid. 3 Organisation...

Läs mer

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid Datum/Date Dnr/Ref.no. 2015-05-12 1.4.1-2015-137 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande gällande Statskontorets utvärdering av Digisam och Riksarkivets ställningstagande till Digisams framtid

Läs mer

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009

Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 ANTAL SIDOR 1(5) Kungl. bibliotekets bibliografiska råd Fredag den 24 april, 2009 Närvarande: ordförande: Anders Cato Ingrid Berg Magdalena Gram Pia Leth Maria Hedenström Marika Holmblad Torbjörn Persson,

Läs mer

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor.

Kulturverksamheten ska bidra till mer jämlika och jämställda livsvillkor. Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 3 Uppdrag 3 Styrdokument 3 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden 4-5 Stadsbibliotekets framtida utveckling 6

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek...

Innehåll. 1. Oskarshamns kommuns bibliotek Bibliotekets uppdrag Bibliotekets verksamhet Folkbibliotek... Innehåll 1. Oskarshamns kommuns bibliotek... 3 1.1. Bibliotekets uppdrag... 3 1.2. Bibliotekets verksamhet... 4 1.2.1. Folkbibliotek... 5 1.2.2. Skolbibliotek... 5 1.3. Biblioteksplanens fokusområden och

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Kommunstyrelseförvaltningen Biblioteksplan 2019 2022 Dokumenttyp Dokumentnamn Biblioteksplan 2019-2022 Plan Diarienummer Fastställd/upprättad av Kommunfullmäktige 2019-03-25 KS2018-000498- Version Senast

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek

Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek Biblioteksplan Trollhättans Stadsbibliotek 2016-2019 Innehållsförteckning Trollhättans stads vision och grundläggande värderingar 4 Uppdrag 4 Styrdokument 4 Biblioteksverksamhetens vision och inriktningsområden

Läs mer

Tjänsteutlåtande förslag till yttrande över Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi, Dnr 217/2018

Tjänsteutlåtande förslag till yttrande över Demokratins skattkammare förslag till en nationell biblioteksstrategi, Dnr 217/2018 Kulturförvaltningen Helsingborgs Bibliotek Josefin Andersson, Verksamhetsutvecklare Kulturnämnden Sammanträdesdatum 19 september 2019 Tjänsteutlåtande förslag till yttrande över Demokratins skattkammare

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2017-09-26 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan

Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling. samverkan Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungliga biblioteket (KB) har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Bibliotekets innehåll och mening

Bibliotekets innehåll och mening Bibliotekets innehåll och mening Demokratiska uppdraget 2 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Bibliografisk kontroll. som samarbete och superhjältekraft

Bibliografisk kontroll. som samarbete och superhjältekraft Bibliografisk kontroll som samarbete och superhjältekraft Dagens agenda: Metadata och bibliografisk kontroll Föreningen och kommittéerna Ett utökat nationalbiblioteksuppdrag Bibliografisk kontroll idag

Läs mer

Remissyttrande gällande betänkandet SOU 2015:91, Digitaliseringens transformerande kraftvägval för framtiden (N2015/08335/ITP)

Remissyttrande gällande betänkandet SOU 2015:91, Digitaliseringens transformerande kraftvägval för framtiden (N2015/08335/ITP) Datum/Date 2016-05-23 Dnr/Ref.no. 1.4.1-2016-229 National Library of Sweden Näringsdepmtementet III 21 Stockholm Remissyttrande gällande betänkandet SOU 2015:91, Digitaliseringens transformerande kraftvägval

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Medlemskap i Libris beslutsunderlag

Medlemskap i Libris beslutsunderlag Medlemskap i Libris beslutsunderlag Att bli medlem i Libris är ett förändringsarbete som kräver förberedelse några månader före övergång. Den görs delvis i samarbete med Libris. Alla götabiblioteken måste

Läs mer

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56)

59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) 59 Svar på remiss från Kulturdepartementet av Demokratins skattkammare - Förslag till en nationell biblioteksstrategi (KFN/2019:56) Kultur- och fritidsnämndens beslut 1. Kultur- och fritidsnämnden antar

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte

Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte Handläggare Stina Degerstedt Datum 2016-11-30 Dnr 6.4-2016-330 Gruppen Metadata Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling. Minnesanteckningar från möte 2016-11-18 Plats: Uppsala Stadsbibliotek,

Läs mer

cl o L ^3 BIBLIOTEKSUTVECKLING Dnr:^/5-^/5i

cl o L ^3 BIBLIOTEKSUTVECKLING Dnr:^/5-^/5i cl o L ^3 2018-10-10 Kungl. bsbljoteket ' -^ 2018-10- 19 Dnr:^/5-^/5i Dnr 18/00547 Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg lämnar härmed yttrande över utkastet "Från ord till handling - På väg mot en nationell

Läs mer

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5)

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5) 1(5) Biblioteksplan Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KFT 2019/19 Kommunfullmäktige 2019-02-26 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Policy KFTN och BUN 2019-2022 Revideringsansvarig

Läs mer

Policy för biblioteksverksamheten

Policy för biblioteksverksamheten Datum Policy för biblioteksverksamheten Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2016-02-29, 14 Dokumentägare: Ersätter dokument: Biblioteksplan 2009-2012, förlängd t o m 2015-12-31,

Läs mer

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige

Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela Sverige Regeringsbeslut 2 Kulturdepartementet 2015-06-11 Ku2014/01693/KI Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Ku2015/00747/KI Uppdrag till Kungl. biblioteket att ta fram en biblioteksstrategi för hela

Läs mer

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan inklusive handlingsplan för skolbiblioteket Övertorneå Kommun 2019-2021 Barn- och utbildningsnämnden Antagen av Kommunfullmäktige 2019- 1 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 2 2. Övertorneå kommuns

Läs mer

Biblioteksplan. Kramfors kommun

Biblioteksplan. Kramfors kommun STYRDOKUMENT Sida 1(6) Biblioteksplan Kramfors kommun 2016-2019 Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd BKU-nämnd 160525 63 Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2016/166 2

Läs mer

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan

2014-12-09. Verksamhetsplan/Biblioteksplan Verksamhetsplan/Biblioteksplan 2015 I Sverige har vi tre huvudsakliga typer av bibliotek; forsknings-, folk- och skolbibliotek. För kommunens invånare är det främst folk- och skolbibliotek som är av betydelse.

Läs mer

Biblioteksverksamhet

Biblioteksverksamhet Biblioteksverksamhet UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Jenny Nilsson, samhälls- och utvecklingssekreterare Allas gymnasiebibliotek? Stockholm, 28 november 2014

Jenny Nilsson, samhälls- och utvecklingssekreterare Allas gymnasiebibliotek? Stockholm, 28 november 2014 Vad betyder bibliotekslagen och de internationella manifesten för gymnasiebiblioteken? Jenny Nilsson, samhälls- och utvecklingssekreterare Allas gymnasiebibliotek? Stockholm, 28 november 2014 Artikel 19

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Libris för folkbiblioteken!

Libris för folkbiblioteken! Libris för folkbiblioteken! - mot en Nationell katalog Hilda Androls 2013-04-10 Sidnummer 1 Uppdraget Myndigheten ska ha en nationell överblick över biblioteksområdet samt främja samverkan och utveckling

Läs mer

Recycling metadata DiVA Libris - SwePub. Bodil Gustavsson, Stockholms universitetsbibliotek Mötesplats Open Access 2014

Recycling metadata DiVA Libris - SwePub. Bodil Gustavsson, Stockholms universitetsbibliotek Mötesplats Open Access 2014 Recycling metadata DiVA Libris - SwePub Bodil Gustavsson, Stockholms universitetsbibliotek Mötesplats Open Access 2014 Om bibliografisk kvalitet i publiceringsdatabasen. Varför inte samköra med bibliotekskatalogen?

Läs mer

KB:s samverkansstruktur

KB:s samverkansstruktur Handläggare Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet Datum 2015-03-30 Dnr 6.5-2015-31 KB:s samverkansstruktur Förslag på ny form för nationell bibliotekssamverkan 1(19) Innehåll

Läs mer

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN

REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN 2016-2019 olkbiblioteken bidrar till det öppna, demokratiska samhället genom kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning där bibliotekens särskilda uppgift är att främja litteraturens

Läs mer

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1

Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kungl. Biblioteket Sveriges nationalbibliotek Sidnummer 1 Kunskap för evigheten Lag om pliktleverans av tryckt material 1661 Lag om pliktleverans av radio och TV - 1979 Lag om pliktleverans av e-material

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun

Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 1 Biblioteksplan för Skinnskattebergs kommun 2015-2018 Antagen av Kommunstyrelsen i Skinnskattebergs kommun 2015.11.03 2 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Underlag 1.2 Regional kulturplan, regional biblioteksplan

Läs mer

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket

Digitalisering. enligt Kungliga biblioteket Digitalisering enligt Kungliga biblioteket Kungliga biblioteket var en av de institutioner och myndigheter som i december 2009 fick i uppdrag av regeringen att ge ett underlag till en nationell strategi

Läs mer

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg Digikult, Göteborg 2015-03-25 Digisam Johanna Berg Digisam ska Presentera allmänna råd för digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv som ska främja prioriteringar inom digitaliseringsarbetet

Läs mer

E-plikten. Expertgruppen för metadata 20 maj

E-plikten. Expertgruppen för metadata 20 maj E-plikten Expertgruppen för metadata 20 maj 2014 stina.degerstedt@kb.se Intro E-plikten vad säger lagen Leveransmetoder och metadata Plattform för insamling och bevarande I Libris All rights reserved Foto:

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65

Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 REMISSVAR DATUM/DATE BETECKNING/REFERENCE 2013-02-14 239-KB 928-2012 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Läsandets kultur - slutbetänkande av Litteraturutredningen SOU 2012:65 Sammanfattning Kungl.biblioteket

Läs mer

Biblioteksplan Malå kommun

Biblioteksplan Malå kommun 0 Biblioteksplan 2017-2019 Malå kommun Foto: Ricke.se 1 Inledning Kommuner och landsting ska enligt Bibliotekslagen (2013:801) anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 2018-10-24 Diarienummer KFN/2018:61 Visionen Biblioteken i Malung-Sälens kommun ska utgöra en plattform för bildning och rekreation, där tillgängligheten står i fokus. Innehåll

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg.

Dewey i Sverige. Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg. Dewey i Sverige Möte Sverigebiblioteket 5 mars 2009 Magdalena Svanberg Detta har hänt Delstudie 3 i Katalogutredningen. Övergång till Dewey Decimal Classification. Vad skulle det innebära? (2006) Remiss.

Läs mer

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Dnr. 131-1440-2015 Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Föreliggande strategi gäller för Statens historiska museers (SHMM:s) arbete med att digitalisera, digitalt tillgängliggöra samt digitalt

Läs mer

Biblioteksplan för Bollebygds kommun

Biblioteksplan för Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-11-01 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-12-07, 184 Gäller för: Bildnings- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Kultur- och fritidschef Dnr : KS2017/268 Biblioteksplan 2018 2021

Läs mer

Metadata i e-pliktleveranser

Metadata i e-pliktleveranser ANTAL SIDOR 1(10) Metadata i e-pliktleveranser Referens till det här dokumentet: http://www.kb.se/namespace/digark/metadataintro/v1/ ANTAL SIDOR 2(10) 1. Inledning Detta dokument vänder sig till leverantörer

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

KU LTU R RA DET Yttrande

KU LTU R RA DET Yttrande KU LTU R RA DET Yttrande Dnr KUR 2015/2659 2015-05-11 GDnr 2015:124 Kungliga biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Yttrande over KB:s samverkansstruktur. Forslag pa ny form for nationell bibliotekssamverkan

Läs mer

Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019. Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02

Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019. Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02 Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019 Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02 2 Bakgrund Bibliotekslagen (2013:801) sätter ramarna för verksamheten vid landets bibliotek. Lagen betonar

Läs mer

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling

Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Handläggare Datum Dnr Carina Heurlin Fernold Nationell bibliotekssamverkan Publik verksamhet 2018-05-29 Uppdaterad Forum för nationell bibliotekssamverkan och utveckling Del 2 grupper (uppdaterad bilaga

Läs mer

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12

Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Svensk övergång till DDC. Underlag Nationella referensgruppens möte 2008-11-19 Version 2008-11-12 Sammanfattning Målen med en övergång till DDC är Internationalisering Rationalisering av arbetet med klassifikation

Läs mer

Biblioteksplan. för Eslövskommun 2015-2018 ESLÖVS KOMMUN

Biblioteksplan. för Eslövskommun 2015-2018 ESLÖVS KOMMUN Biblioteksplan för Eslövskommun 2015-2018 ESLÖVS KOMMUN Innehåll Inledning 3 Vad säger bibliotekslagen? 4 Varför en biblioteksplan? 4 Vad är ett bibliotek? 5 ViIka är bibfiotekets målgrupper? 5 Utmaningar!

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek?

Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Nationell katalog Vad innebär ett Librissamarbete för Olofströms bibliotek? Kultur- och fritidsförvaltningen Ann-Charlotte Fandén Datum: 2014-07-16 2 (10) Innehållsförteckning Bakgrund s. 3 Folkbibliotekens

Läs mer

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan

Kungliga 14 bibliotekets plan för nationell biblioteks- utveckling & samverkan 2014 Kungliga bibliotekets plan för nationell biblioteksutveckling & samverkan Uppdrag: Nationell bibliotekssamverkan Kungl. biblioteket, KB, har av regeringen fått ett samordningsuppdrag för biblioteksväsendet.

Läs mer

Nationella referensgruppen 18 november 2010

Nationella referensgruppen 18 november 2010 Nationella referensgruppen 18 november 2010 Närvarande, referensgruppen: Lars Björnshauge, Margaretha Eriksson, Jette Guldborg Petersen, Kjell Jonsson, Gunnar Lager, Gunilla Lilie Bauer, Kerstin Norén,

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7

Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet * 7 Need - behov (Vilket behov uppfyller den här gruppen?) Samverkan/samordning (mellan olika bibliotek samt mellan bibliotek och andra institutioner), kommunikation och förankring för LIBRIS verksamhet *

Läs mer

Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler. Slutrapport December 2012. Sida 0 av 34

Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler. Slutrapport December 2012. Sida 0 av 34 Bättre användarupplevelse i bibliotekens digitala kanaler Slutrapport December 2012 Sida 0 av 34 Förord Stockholms stadsbibliotek (SSB) har under 2012, i samarbete med avdelningen för Libris på Kungliga

Läs mer

Medieplan för Karlskoga bibliotek

Medieplan för Karlskoga bibliotek Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-04-05 KFN 2016.0061 Handläggare Maria Lobell Medieplan för Karlskoga bibliotek Sammanfattning Biblioteket står sedan tidigare utan medieplan, varför ett skriftligt, ifrån grunden,

Läs mer

Verksamhetsplan/Biblioteksplan

Verksamhetsplan/Biblioteksplan Verksamhetsplan/Biblioteksplan Bibliotek och kultur 2017 1 Innehållsförteckning 1 FÖRVÄNTNINGAR, KRAV OCH RESTRIKTIONER FRÅN ÖVERORDNAD NIVÅ...3 1.1 Särskilda lagar som påverkar verksamheten... 3 1.2 Delar

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2018 2020 Antagen av kommunstyrelsen 2018-09-10 101 Inledning... 3 Biblioteksverksamheten i Munkfors kommun... 3 Folkbiblioteket... 3 Prioriterade grupper och verksamhetsområden... 4 Samverkan...

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Medieplan. Karlskoga bibliotek

Medieplan. Karlskoga bibliotek Medieplan Karlskoga bibliotek 2016-03-14 www.karlskoga.se Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 2. Styrdokument... 4 2.1 Bibliotekslag (2013:801)... 4 2.2 FN:s

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga.

2014-01-10. Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. BESLUT 2014-01-10 Ärende Yttrande över Lättläst. Betänkande av Lättlästutredningen SOV 201 '3:58 Kulturrådets beslut Generaldirektören beslutar att godkänna yttrandet enligt bilaga. Handläggningen av ärendet

Läs mer

Organisation och uppdrag

Organisation och uppdrag Organisation och uppdrag Västerås stadsbiblioteks uppdrag Vårt uppdrag tar sin utgångspunkt i bibliotekslagens portalparagraf och vi formulerar vårt uppdrag så här: Bibliotek är en resurs som ger alla

Läs mer

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund

RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund RDA i Sverige & Arbetsgruppen RÅ En kort bakgrund Anders Cato BTJ & Arbetsgruppen RÅ Arbetsgruppen RÅ Bakgrund Föregångare, lite historia Gruppens organisatoriska tillhörighet, nationell inflytandestruktur

Läs mer

DP1 och DP2. Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek. http://publications.uu.

DP1 och DP2. Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek. http://publications.uu. DP1 och DP2 Stefan Andersson, Eva Müller Enheten för digital publicering, Uppsala universitetsbibliotek http://publications.uu.se/ DP1 och DP2 De olika delprojekten: DP1: Interoperabilitet. Harmonisering

Läs mer

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07.

Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK. Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Diarienummer 555/11-880 BIBLIOTEKSPLAN 2012 ÖDESHÖGS KOMMUNBIBLIOTEK Antaget av Kommunfullmäktige 31, 2012.05.07. Bibliotekslagen (1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet.

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy

Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Kultur- och fritidskontoret Mediepolicy Biblioteken i Södertälje Telefon (direkt): 08-523 02080 E-post: stadsbiblioteket@sodertalje.se 2 (6) Innehållsförteckning Mediepolicy... 3 Bibliotekens uppdrag och

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer