Våld och hot Säkerhetsrutiner Solhemsskolan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Våld och hot Säkerhetsrutiner Solhemsskolan"

Transkript

1 Våld och hot Säkerhetsrutiner Solhemsskolan Som medarbetare på Solhemsskolan ska du ha kännedom om skolans säkerhetsrutiner kring våld och hot i detta dokument Viktiga telefonnummer Polis, ambulans, brandkår 112 Rektor, Helena Nilsson Om rektor ej kan nås Expedition Bitr rektor, Jimmy Fagrell Bitr rektor, Martin Hellstadius Rangborg Bitr rektor, Kristina Jonsson Intendent Vaktmästare, Nasi Khoshdel Vaktmästare, Thomas Rask Se Solhemsskolans krisplan för fördelning av arbetsuppgifter i en eventuell krissituation. Skolan är ingen offentlig plats. När du ser en okänd person på skolan: 1. Fråga vad de vill. 2. Bedöm om personen skall avvisas eller hänvisas till skolans expedition. 3. Sök hjälp om du inte kan avvisa personen själv.

2 Inledning Alla elever och medarbetare ska ha en god arbetsmiljö och känna sig trygga och säkra i sin skola/på sin arbetsplats. Därför måste situationer där hot och våld förekommer tas på allvar. Många hot- och våldssituationer kan undvikas genom förebyggande åtgärder och bra rutiner. Trots det finns det situationer där elever och medarbetare upplever att de blir hotade eller utsätts för någon form av våld. Det är därför viktigt att alla vet vad man ska/kan göra i sådana situationer. Det ska gå snabbt att kalla på hjälp vid en vålds- eller hotsituation. Rutinerna för hur det ska gå till ska vara kända bland medarbetare och elever. Den som råkar ut för våld eller hot ska snabbt få hjälp och stöd. Det måste vara klart vilken form av fysisk, psykisk och social hjälp som ska ges för att undvika eller lindra skador. Ibland kan särskild hjälp behövas bland annat i form av skolans elevhälsa, Stockholms läns landsting eller stadens företagshälsovård. Exempel på situationer - Elev hotar elev - Elev som hotar medarbetare - Medarbetare hotar elev - Vuxen som hotar medarbetare - Hot mot arbetsplatsen Följande situationer skulle kunna inträffa: - Fysiskt våld t ex sparkar, slag eller knuffar. Tillhyggen, vapen kan förekomma. - Psykiskt/verbalt våld t ex tillmälen, sexuella trakasserier. - Text- och bildburna hot/kränkningar via t ex sms, mms, e-post, sociala medier. Risken för att bli utsatt för något av ovanstående gäller såväl medarbetare som elever. Kränkningar, hot och våldshandlingar kan komma från både elever och vuxna. Att tänka på för att förebygga hot och våld Tidiga tecken Det bästa sättet att förebygga hot och våld är att bemöta människor på ett respektfullt sätt så att de känner sig bekräftade. Ge akt på tidigare tecken på missnöje och frustration. Förståelse Kunskap om brukaren/eleven eller problematiken och förmåga till inlevelse minskar risken för stegrad aggression. Det är viktigt att förstå förlopp som kan leda till aggressionshandling.

3 Förutseende Att vara förutseende är att kunna identifiera riskfaktorer och riskbeteenden. Exempel på riskfaktorer är alkohol- och drogpåverkan, låg frustrationströskel, tidigare motgångar eller psykotiskt beteende. Riskbeteende kan vara spänd hållning, framåtlutad kroppshållning, svårigheter att sitta stilla, oro eller att personen rycker till vid främmande ljud, har ångest eller ett högt pressat tonfall. Förhållningssätt Låt den hotfulla personen få tala. Det är viktigt att lyssna och förstå vad han/hon vill förmedla. Du bör ha ett lugnt, samlat och framförallt tydligt bemötande. Personen ska inte känna sig inträngd i ett hörn, varken rumsligt eller psykiskt. Fysisk miljö När det gäller möblering, inredning och färgsättning talar mycket för att en ombonad miljö i sig kan vara förebyggande. Skapa ett stort fysiskt utrymme kring personen så att han/hon slipper uppleva sig som trängd eller att andra kommer för nära. Förberedelse Om du planerar ett möte där du har anledning att tro att en hotfull situation riskerar uppstå ska du vara väl förberedd. Ha alltid minst en kollega med på mötet och använd en lokal med fler än en ingång. Förbered mötet väl och försök undvika onödig dialog som kan uppfattas provocerande. Akut grövre/väpnat våld Akut grövre våld avser situationer/händelser där t ex vapen används. Dessa händelser är att betrakta som allvarliga eller extraordinära. I dessa situationer kan det handla om att fatta egna personliga beslut om hur situationen ska/kan hanteras. - Om det är möjligt ring skyndsamt polisen Följ polisens anvisningar. - Ha kontroll över lokalerna, fönster, dörrar etc och bedöm var det är tryggt. - Fokusera på att få bort alla övriga personer från den som utövar våld och/eller hanterar vapen. - Se till att elever och skolpersonal tar sig till ett tryggt utrymme/område/ /uppsamlingsplats. - Stäng ev av ljudet på telefoner/andra ljudkällor och släck avslöjande ljus. - Kontakta närmaste chef/skolledning. - Undvik att utsätta dig själv för personaliga risker. Det akuta hotet/våldet pågår utanför skolbyggnaden Hotet/våldet riktas direkt eller indirekt mot skolan men finns/pågår utanför skolbyggnaden. Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall.

4 - Se till att elever och medarbetare stannar kvar inomhus och de som vistas på skolgården förflyttas omedelbart in i byggnaden. - Lås dörrar som leder in till byggnaden (utestängning). - Larma polisen, Bedöm situationen utifrån skolans kartläggning av lokaler, utrymningsvägar, larm- och låssystem etc. - Vistas inte vid fönster. - Dra ner persienner etc. - Förflytta elever och medarbetare mellan utrymmen under kontrollerade former. Det akuta hotet/våldet pågår inom skolan Hotet/våldet riktas/finns/pågår inne i skolbyggnaden. Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. - Se till att elever och medarbetare stannar kvar i klassrummen och låser in sig (inrymning). Sök skydd på golvet. - De som befinner sig utanför byggnaden ska inte gå in utan omedelbart lämna området (utrymning). - Lås inte dörrar som leder in till byggnaden. - Larma polisen, Bedöm situationen utifrån skolans kartläggning av lokaler, utrymningsvägar, larm- och låssystem etc. - Om möjligt förflytta elever och medarbetare snabbt och under tystnad till säkrare plats. - Släck lampor. - Slå av mobilens ljud. - Var tyst. Hot om våld - Den som får kännedom om hot om våld gör en första bedömning av om hotet är allvarligt/mycket allvarligt eller ett tomt hot. - Om en medarbetare får kännedom om reellt/allvarligt hot som framförs av någon inom skolan ska skolledningen omedelbart kontaktas. - Vid hot om väpnat våld ska polis larmas, 112. Rutiner då hotet bedöms som allvarligt/mycket allvarligt - Om möjligt prata med den som uttalat hotet. - Prata ev med andra vuxna och/eller elever, som kan ha hört eller känna till något om hotet. - Själva hotbedömningen görs av skolledningen med ett antal nyckelpersoner. Överväg om polisen ska kontaktas. - I hotbedömningen behandla och bedöm källan till hotet ingående.

5 Rutiner vid hot via sms, mms, e-post - Kopiera meddelandet - Notera när meddelandet kom - Meddela närmsta chef - Överväg om polisanmälan ska göras. Rutiner vid hot via sociala medier - Kopiera meddelandet/kopiera adressen på websidan - Notera när meddelandet kom - Meddela närmsta chef - Överväg om polisnamälan ska göras. Rutiner vid telefonhot - Lägg inte på luren/stäng inte av telefonen. - Om det finns fler personer i närheten överväg om högtalarfunktionen på telefonen ska aktiveras. - Var lugn och vänlig. - Avbryt inte. - Anteckna telefonnumret. - Försök att få personen som hotar att lämna så mycket upplysningar som möjligt. - Dokumentera telefonhotet helst under pågående samtal. - Meddela omgående närmaste chef. - Ring polisen, 112, och begär spårning av telefonhotet. Informera om vilket telefonnummer du vill ha spårat och ungefärlig tidpunkt när samtalet kom. - Överväg om polisanmälan ska göras. Efter en situation med våld och hot Beroende på hur situationen fortlöpt kan olika typer av uppföljning, stöd och efterhantering behövas. Personal som varit inblandade i situationen går igenom händelsen tillsammans med sin chef och rektor för att göra en bedömning av fortsatt hantering. Personer som drabbats av våld och hot erbjuds stöd, möjlighet till återhämtning och medicinskt omhändertagande. Situationen ska helst dokumenteras noggrant i nära anslutning till själva incidenten. Skolledningen ansvarar för att information om händelsen når berörd personal, elever och anhöriga. Skolledningen ansvarar även för att händelsen utreds och lämpliga åtgärder vidtas utifrån analys av incidenten. Polisanmälan Alla situationer med våld och/eller hot ska polisanmälas.

6 Risk-anmälan Alla händelser med våld och/eller hot rapporteras i stadens system för rapportering av incidenter och skador (risk.stockholm.se). Övriga instanser Beroende på händelsens förlopp och effekt kan det bli aktuellt att rapportera incidenten till försäkringsbolag, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket. Företagshälsovården kan kontaktas i det efterföljande stödarbetet för personal. Om kamratstöd checklista Det är bra om den som har utsatts får möjlighet att berätta om vad som hände. Inte bara en gång, utan ofta. Det underlättar för den drabbade att återhämta sig. Viktigt att tänka på: - Den som har drabbats kan befinna sig i chock. Symptomen kan vara olika. En del reagerar med förvirring, andra kan verka helt frånvarande. Varsamhet, vila, värme och vätska (inte vid kroppsskada) är nyckelord för omhändertagande vid befarad chock. - Fråga vad han eller hon tänker just nu, men tvinga inte fram ett samtal om personen in vill/kan. - Var närvarande och visa omsorg utan att vara påträngande. - Var beredd på att den drabbade kan ge uttryck för reaktioner som ilska, rädsla, sorg och osäkerhet. - Låt den drabbade prata själv. - Lyssna noga och ta inte över samtalet. - Acceptera reaktioner och det som den drabbade berättar. - Visa förståelse och empati. - En person som har utsatts för hot eller våld kan ibland skuldbelägga sig själv eller andra för vad som hänt. Försök att avvärja sådana tankar. Bra att veta när något har hänt checklista Lämna aldrig någon ensam En arbetskamrat bör omedelbart ta hand om den som drabbats och kanske tillsammans gå undan till ett lugnare ställe. Nyckelord för ett bra omhändertagande är varsamhet, vila, värme och vätska (inte vid kroppskada). Chockförebyggande. Kontakta chefen När en medarbetare har blivit hotad ska närmast berörda chef infinna sig så fort som möjligt. Om han eller hon är långt ifrån arbetsplatsen bör det finnas en rutin för vem som går in i chefens ställe. Låt inte den drabbade åka hem direkt Var vaksam på tendenser till att drabbade vill isolera sig eller låtsas som ingenting hänt och vill fortsätta som vanligt. Den som har blivit hotad kanske vill lämna

7 arbetsplatsen genast, men bör helst stanna kvar om det inte är så allvarligt att det behövs omedelbar läkarvård. Ge den drabbade tillfälle att berätta om händelsen så konkret och detaljerat som möjligt Ge tid, Förklara att just noggrannhet och detaljering underlättar bearbetning och återhämtning, Detta kan vara särskilt viktigt om personen helst vill slippa tala om det som hänt. Det är viktigt att någon lyssnar och att arbetskamrater ger stöd. På så sätt kan man minska risken för att personen själv tar på sig ansvaret för händelsen. Se till att den drabbade kan få ringa till sina närmaste och berätta vad som hänt. Informera berörda arbetskamrater Det är viktigt att alla får korrekt information om vad som hänt och vad som kommer att göras. Det minskar risken för ryktesspridning. Bestäm vem som ska göra vad det närmaste dygnet Vem följer den drabbade till sjukhus eller hem? Vem ringer den drabbade under kvällen? Ska polisanmälan göras omedelbart? Behövs skyddsåtgärder för den drabbade och dennes familj? Se även Solhemsskolans krisplan Solhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Solhemsskolans elevhälsoplan Solhemsskolans plan för systematiskt arbetsmiljöarbete s stödmaterial Hot och våld i skolan Väpnat våld i skolan Skolverket Grövre våld i skolan Skolverket

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Förebyggande åtgärder: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019 Plan mot kränkande behandling Fagerlidsskolan 2018/2019 Fagerlidsskolan handlingsplan hot och våld Skolan är både personal och elevers arbetsplats och alla har rätt att känna sig trygga och säkra på sin

Läs mer

Dnr /2014. Stödmaterial. Hot och våld i skolan. Beslut stockholm.se

Dnr /2014. Stödmaterial. Hot och våld i skolan. Beslut stockholm.se Dnr 2.6.2-6180/2014 Stödmaterial Hot och våld i skolan Beslut 2014-06-18 stockholm.se 2 (19) Förord Detta stödmaterial ger skolledningen stöd runt frågor om hot och våld i skolan. Alla elever och medarbetare

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Antagen KS 2008-11-11 135 1 (5) Våld och hot - rutin

Antagen KS 2008-11-11 135 1 (5) Våld och hot - rutin Antagen KS 2008-11-11 135 1 (5) Våld och hot - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2008-11-11 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen Granskad av Centrala arbetsmiljökommittén

Läs mer

Den akuta hot- eller våldsituationen

Den akuta hot- eller våldsituationen Den akuta hot- eller våldsituationen 2016-09-13 1. Agerande vid pågående hot eller våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen

Läs mer

Vägledning vid akut hot och våldsituation

Vägledning vid akut hot och våldsituation Vägledning vid akut hot och våldsituation 2016-06-08 1. Agerande vid pågående hot/våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet

Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 2008-09-22 74 Reviderad: Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet Inledning Den här planen är en del av arbetet med att se till att arbetsmiljön

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Möllegårdens skola 2012-11-30 Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Handlingsplan mot våld och hot om våld

Handlingsplan mot våld och hot om våld Handlingsplan mot våld och hot om våld För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol- och

Läs mer

Krisplan, Institutionen för Lärandet

Krisplan, Institutionen för Lärandet BLANKETT Krisplan, Lärande Fastställd av Diarienummer Fastställt datum Arnold Pears, Prefekt 2019-03 Skapad av Gällande från Caroline Ahlstedt, Admin verksamhetsansvarig 2019-03-15 Dokumentansvarig Version

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 141 Den 2016-10-04 Riktlinjer hot och våld Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer och handlingsplan för hot och våld mot anställda och

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

Krisplan KTH Södertälje

Krisplan KTH Södertälje Krisplan KTH Södertälje Upprättad av Kristina Palm 2014-03-07, reviderad av Rebecca Hansén 2019-04-02. Detta är en beredskapsplan för åtgärder som ska vidtas när en svår olycka eller en katastrof inträffar

Läs mer

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda Krisstödsrutin för social- och omsorgsförvaltningens anställda Revidering fastställd i ledningsgrupp mars 2016 Arbetsmiljö Ett gott omhändertagande i den akuta situationen är av stor betydelse för att

Läs mer

Hot och våld - skydd av medarbetare

Hot och våld - skydd av medarbetare Hot och våld - skydd av medarbetare Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-01-18 av Kommunstyrelsen 12 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturförvaltningen Oktober 2008 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA Mål Policy Alla, oberoende av ålder, kön

Läs mer

Krisstödsrutin. för omsorgsförvaltningens anställda

Krisstödsrutin. för omsorgsförvaltningens anställda Krisstödsrutin för omsorgsförvaltningens anställda Reviderad mars 2014 Krisstödsplan för omsorgsförvaltningens anställda Enligt Arbetsmiljöhandboken flik 11 - Våld och hot och flik 12 - Första hjälpen

Läs mer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer 2 Innehållsförteckning Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer Förebyggande arbete för att undvika hot 5-6 På kontorsrummet Att tänka på vid besök

Läs mer

AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA. November 2016

AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA. November 2016 AKUTMANUAL VÄRNAMO FOLKHÖGSKOLA November 2016 Brand (Rädda-Varna-Larma-Släck) Rädda dem som är i uppenbar livsfara. Aktivera brandlarm. Varna dem som befinner sig i fara och inte är medvetna om sin situation,

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan. Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala.

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan. Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala. Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala. Uppsala i januari 2014 FÖRORD Alla som arbetar på Fyrisskolan,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering

Riktlinjer för första hjälpen och krishantering 2008-01-01 Definition Insatser som krävs vid en dramatisk händelse som en olycka, brand eller rån vilka kan få stora konsekvenser på arbetsplatsen eller verksamheten. Det omfattar även händelser i medarbetares

Läs mer

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad 1 (6) Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentansvarig

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet

Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet Innehållsförteckning 2 Handlingsplan vid hot och våld på Bromangymnasiet 3 Ansvar 3 Vid tänkbara hot 3 Agera i en akut situation 3 När den akuta situationen

Läs mer

Bildningsförvaltningen Område Öst

Bildningsförvaltningen Område Öst Bildningsförvaltningen Område Öst 20180815 Handlingsplan mot hot och våld i arbetsmiljön Varje situation som innehåller hot eller våld ska resultera i en reaktion från verksamheternas personal. På område

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

Rutin gällande hot och våld Njudungsgymnasiet

Rutin gällande hot och våld Njudungsgymnasiet 1 (5) Rutin gällande hot och våld Njudungsgymnasiet Dokumenttyp: Rutin Beslutad av: Gäller för: Njudungsgymnasiet Giltig fr.o.m.: 2016-08-15 Senast reviderad: 2018-05-29 Dokumentansvarig: Henrik Wågesson,

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling Riktlinjer och rutiner Kränkande särbehandling Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Kränkande särbehandling... 3 Vad är kränkande särbehandling?... 3 Exempel på kränkande särbehandling:... 3 Signaler på att

Läs mer

Policy - Hot och va ld

Policy - Hot och va ld Policy - Hot och va ld Norrtälje kommuns arbetsplatser och demokratiska miljö ska vara trygga och säkra för medarbetare och förtroendevalda. Det ska vara nolltolerans mot hot och våld och den demokratiska

Läs mer

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser Om det händer Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser 1 Människor reagerar olika i en våldssituation En del reagerar direkt med stressreaktioner eller chocktillstånd, andra

Läs mer

KRISPLAN OCH KRISHANTERING

KRISPLAN OCH KRISHANTERING KRISPLAN OCH KRISHANTERING för Torsbergsgymnasiet 2018/19 Olycksfall Om en olycka inträffar och akut hjälp behövs så skall ambulans tillkallas via telefon 112. Slå nollan två gånger om du går genom skolans

Läs mer

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet Rutin avseende kränkande i arbetslivet Kränkande är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla former av kränkande och accepterar inte att det förekommer i våra verksamheter.

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Antagen av styrelsen 23 februari 2018 Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Alla medarbetare är skyldiga att motverka kränkande särbehandling och trakasserier. Om du bevittnar

Läs mer

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART Verktygslådan SMART Titel Åtgärdsplan vid hot, våld och pågående skadegörelse samt krisstöd i skolan (S) Utgåva 2015-08-03 Nedanstående punkter bör beaktas då någon blir utsatt för våld eller hot, eller

Läs mer

Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom

Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom Krishanteringsplan s.1 (5) Krishanteringsplan inom fo reningen Uppsala Ungdomscirkus/Aktiv Ungdom Viktiga kontaktuppgifter vid en krissituation: Namn Funktion Telefonnummer Pia Eriksson huvudtränare 070-958

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 1(5) Handlingsplan mot hot och våld Revideras årligen under augusti månad 2(5) 1. Mål På ska inte några inslag av våld, hot eller hot om våld tolereras. Personal och elever ska i samverkan arbeta för att

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-16 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2016-06-30 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD 1 (10) Rinmnagymnasiet TELEFONLISTA Namn Telefonnummer SOS Ambulans/polis/brandkår/

Läs mer

Östermalms stadsdelsförvaltning Engelbrekt-Gärdets förskolor. Rutiner för akuta situationer Vid kränkande behandling Engelbrekt-Gärdets förskolor

Östermalms stadsdelsförvaltning Engelbrekt-Gärdets förskolor. Rutiner för akuta situationer Vid kränkande behandling Engelbrekt-Gärdets förskolor Rutiner för akuta situationer Vid kränkande behandling Förskolan Villagatan 2018 Rutiner för att utreda och åtgärda när barn kränks av andra barn Skollagen kap 6 10 säger att en lärare, förskollärare eller

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

FRILUFTSFRÄMJANDET. Handlingsplan vid kriser

FRILUFTSFRÄMJANDET. Handlingsplan vid kriser FRILUFTSFRÄMJANDET Handlingsplan vid kriser Sida 1 av 7 1 Innehållsförteckning 2 Friluftsfrämjandets krisnummer... 3 3 Friluftsfrämjandets krisledningsgrupp... 3 4 Om en kris uppstår:... 3 5 Hantera media

Läs mer

Riktlinje - Hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda

Riktlinje - Hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda Dokumentansvarig Ann Willsund, 0485-470 16 ann.willsund@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunfullmäktige 1(6) Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun

KRISHANTERINGSPLAN 2015. Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun KRISHANTERINGSPLAN 2015 Handledning för krisledningsgruppen och enhetens personal vid Vuxenutbildningsenheten i Jönköpings Kommun Definition En kris definieras oftast som en händelse där ens tidigare erfarenheter

Läs mer

Krisplan Solhemsskolan Solhemsängens skola 08-508 412 81

Krisplan Solhemsskolan Solhemsängens skola 08-508 412 81 Krisplan Solhemsskolan Solhemsängens skola 08-508 412 81 Läsåret 2014-2015 Uppdatering under läsåret sker vid behov 1 Solhemsskolans krisgrupp Jobb Mobil Helena Nilsson, rektor 08 508 412 90 0761 2412

Läs mer

Kalmarsundsskolan 2016/2017. Krishanteringsplan för åk F-9 samt fritidshem.

Kalmarsundsskolan 2016/2017. Krishanteringsplan för åk F-9 samt fritidshem. Kalmarsundsskolan Krisgruppens exemplar Kalmarsundsskolan 2016/2017 Krishanteringsplan för åk F-9 samt fritidshem. 2 av 5 HANDLINGSPLAN FÖR KALMARSUNDSSKOLANS KRISGRUPP Syfte Att upprätta och underhålla

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Olycksfall och krisstöd

Olycksfall och krisstöd Olofströms kommun 1 (5) Krishanteringsplan för Olofströms kommun I denna handlingsplan tar vi upp åtgärder som kan behövas vid olycksfall, akut sjukdom, brand m.m. Dessa åtgärder kan även appliceras vid

Läs mer

Riktlinjer vid hot och våld

Riktlinjer vid hot och våld 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2018-11-20 Riktlinjer vid hot och våld Inledning Bakgrund Arbetet med att förebygga och åtgärda hot och våld är en del av kommunens systematiska arbetsmiljöarbete (SAM). Förekomst

Läs mer

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1 Dalby/Torna Hällestads ansvarsområde Fastställd av Skolledningen Fastställd 2014-03-07 Fackliga organisationer Handlingsplan

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver kraven

Läs mer

AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet

AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet AKUTPLAN för Lugnetgymnasiet Vad du bör göra i en nödsituation. Allmänt Denna akutplan är en handlingsplan för skolans personal och elever. Inga situationer är den andra lik. Det krävs flexibilitet i att

Läs mer

Kris och handlingsplan

Kris och handlingsplan Kris och handlingsplan Vid oväntade händelser 2013-06-14 Nacka kommun inal Igelboda förskolas krisplan Kris är något som berör, något som händer som inte ska hända, kaotiskt, något som inte tillhör det

Läs mer

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier)

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Kränkande särbehandling är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla

Läs mer

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet Antagen av Skolledning 2015/2016 INNEHÅLL Handlingsplanen vid hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna hot- och

Läs mer

Rubriker: 1. Mål 2. Förebyggande insatser mot kränkande behandling och mobbning 3. Åtgärdande insatser 4. Uppföljning. Reviderad

Rubriker: 1. Mål 2. Förebyggande insatser mot kränkande behandling och mobbning 3. Åtgärdande insatser 4. Uppföljning. Reviderad Rubriker: 1. Mål 2. Förebyggande insatser mot kränkande behandling och mobbning 3. Åtgärdande insatser 4. Uppföljning Reviderad 2017-2018 1. Mål Målsättning: Samtliga elever på vår skola ska känna sig

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT

RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT Krisgrupp Arbetsnummer Michael Deubler 0730-47 28 33 Kristina Johansson 0730-47 37 45 Björn Klang 0730-47 28 93 Morgan Robertsson 0761-17 99 46 Kristina Wik

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter Policy avseende våld och hot om våld i arbetsmiljön vid Örebro universitet Universitetet är och ska vara en öppen och tillgänglig miljö. I denna öppna miljö förekommer ibland personer som bidrar till att

Läs mer

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet

Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet 2014 08 06, giltig tillsvidare Plan för krishantering och säkerhetsföreskrifter för Föreningen Bakom krönet Inledning En kris kan uppstå oväntat. Därför har vi tagit fram det här dokumentet som ett stöd

Läs mer

Provocera inte och avstå själv från att hota då undviker du att trappa upp konflikten.

Provocera inte och avstå själv från att hota då undviker du att trappa upp konflikten. Vilka typer av hot eller våld våra arbetstagare kan drabbas av har att göra med vilket yrke eller vilken verksamhet man arbetar inom och vilka arbetsuppgifter man har. Här beskrivs några olika arbetsuppgifter

Läs mer

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt handlingsplan mot kränkande behandling Denna plan gäller för Viva komvux Gunilla Wallmarks ansvarsområden Upprättad 160907 Rev 190312 Vision VIVA Komvux är en verksamhet med vuxenutbildning

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Bråthult 2013/2014 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig

Läs mer

Det viktigaste kontinuerligt förebyggande arbete Det förebyggande arbetet sker i respektive klass och med stöd av mentorer i form av;

Det viktigaste kontinuerligt förebyggande arbete Det förebyggande arbetet sker i respektive klass och med stöd av mentorer i form av; Version 2007-08-24 Umeå kommuns skolplan tydliggör att. Föräldrarna är medansvariga till det som barnen gör i skolan. Då det uppstår problem med våld, hot och/eller mobbning ska åtgärder omedelbart sättas

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN RESURSSKOLAN Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de

Läs mer

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan mot hot och våld Almunge skola ska vara en trygg och säker arbetsplats utan hot- och våldssituationer för elever och personal. Almunge

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Handlingsplan. Våld och hot

Handlingsplan. Våld och hot Handlingsplan Våld och hot Handlingsplan mot våld och hot På PeterSvenskolan 2 går all personal och elever till skolan, vistas där och känner sig trygga. Ingen på skolan ska utsättas för våld eller hot

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem

HOT och VÅLD. Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem HOT och VÅLD Handlingsplan för trygghet Västerskolan F-6 skola och fritidshem Augusti 2014 Handlingsplanens syfte och giltighet Denna handlingsplan mot hot och våld är ett verktyg för att hantera akut

Läs mer

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö.

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö. Rev. 2006-06-15 INLEDNING Våldet har trappats upp och hot om våld förekommer allt oftare. Vad ska vi i Ängelholms kommun acceptera? Hur förebygger vi våld och hot om våld? Målsättningen med detta dokument

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se ... 21 3 Kris- och beredskapsplanen är en handledning för krisledningsgruppen

Läs mer

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län

Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län Hur gör vi när vårdpersonal kränks av patienter och närstående? Eivor Blomqvist, sektionschef, sekreterare i etikrådet Region Jönköpings län 1 En vanlig dag i Region Jönköpings län 6 100 får sjukvårdande

Läs mer

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall

KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall KRISHANTERING Handlingsplan vid olyckor, katastrofer, dödsfall Ebersteinska gymnasiet Innehåll Telefonlista... 3 Krissituation handlingsplan... 4 Handlingsplan... 4 Information och kontakt med massmedia...

Läs mer

Handlingsplan för personsäkerhet gällande hot och våld

Handlingsplan för personsäkerhet gällande hot och våld Handlingsplan för personsäkerhet gällande hot och våld Mälardalens högskola Akademin för Hälsa, vård och välfärd, HVV 2015 Beslutande: Handläggande: 2015.01.28 Maria Müllersdorf Tanja Dunerbrandt, Madeleine

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning

Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Barn- och utbildningsförvaltningen Flik 1:8 Antagen i CSG 140802 1(6) Våld och hot om våld i arbetet Riktlinje och riskbedömning Förebyggande arbete Arbetet med att förebygga våld och hot om våld på arbetsplatsen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (7) Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Ansvar Respektive chef har huvudansvaret för att lämpliga åtgärder vidtas vid krissituationer på den

Läs mer

Plan mot hot och våld. Vittra Väsby

Plan mot hot och våld. Vittra Väsby Plan mot hot och våld Vittra Väsby 2011-2012 Mål: - Att alla i skolan tar personligt ansvar och agerar förebilder utifrån Vittras värdegrund i alla situationer. - Att förskolan och skolan är trygga platser

Läs mer