PANELER. [ Trä ger trevnad hemma ]

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PANELER. [ Trä ger trevnad hemma ]"

Transkript

1 PANELER [ Trä ger trevnad hemma ]

2 PLANERING ÄR HALVA ARBETET Rummet verkar bredare och lägre då panelen är vågrät, medan en stående panel åter får rummet att se högre och smal are ut. Halvhög panel eller s.k. bröstpanel, som är lägre än rummet, kan ge rummet luftighet. Den kan också avslutas till exempel med en hylla. Då panel används i tak är det särskilt viktigt att tänka på hur ljuset faller från fönster och lampor. Det avgör panelens riktning. I allmänhet monteras panelen vinkelrätt i förhållande till fönsterväggen.

3 Om det är högt till tak, kan en stående panel upptill eller nedtill avslutas med en vågrät panel. Panelen kan också monteras snett. Väggen kan indelas i olika fält. Den kan också ges mönster med hjälp av lister. PANELNINGSTIPS Kolla att panelens färg och yta smälter in i rummet. Små och dunkla rum kräver ljusa träslag (gran), rymliga och ljusa rum åter mörkare färgnyanser (furu). Kvistigt trä med en levande yta ger hemtrevnad i hemmets olika rum, kvisten är trädets blomster. Ett enkelt och lugnande ytmönster är det rätta valet för representationslokaler. Med panelbrädernas riktning kan man ändra intrycket om rummet ger. Vågrät panel får höga rum att verka lägre. Trä kan också användas som effektmedel genom att endast en vägg i rummet kläs med panel. Resultatet blir då lugnare och vackrare, om väggen som kläs är rak och enhetlig. Sortera bräderna innan du fäster dem på plats så, att bräder med avvikande ytmönster och färgnyans kan placeras balanserat med tanke på helheten.

4 VAR FÅR PANEL ANVÄNDAS I enfamiljshus är det fritt fram att lägga panel, men det är skäl att undvika panel i brandklassade rum såsom garage. I hus med flera bostäder kan användas panel, men de brandtekniska egenskaperna hos sektionerande tak och väggar (t.ex. väggar som angränsar till en annan lägenhet eller till trapphuset) får inte försämras. I rum som inte är avsedda för boende (t.ex. inkvarterings-, vård-, konferens, affärs- och andra liknande lokaler) är de brandtekniska kraven högre. Hör dig för hos byggtillsynen i din kommun, om du är osäker. ÅTGÅNG Ur tabellen nedan framgår åtgången på vanliga panelbräder. Svinnet har inte beaktats, eftersom det kan variera stort. Vanligen är svinnet ca 10 %. Paneler kan också köpas i önskat mått. Svinnet blir då mindre. Sågad Hyvlad Spontad bredd mm åtgång lm/m² bredd mm åtgång lm/m² täckande bredd mm åtgång lm/m² ,0 15,9 13,3 10,0 8,7 8,0 6,7 5,7 5,0 4, ,2 17,2 14,3 10,5 9,1 8,3 6,9 5,9 5,1 4, ,3-28,6 19,6-20,8 15,9-16,7 11,4-11,8 9,7-10,0 8,9-9,1 7,3-7,4 6,1-6,3 5,3-5,4 4,7-4,8 Spont (fjäder) Hanspont Täckande bredd Bredd Not (spår) Honspont

5 VILKA VERKTYG KRÄVS? Bra verktyg gör arbetet skojigare och de gör också att slutresultatet blir snyggare och högklassigare. Hos närmaste Sakkunniga Trävaruhandlare får du mer information om vilka verktyg och tillbehör du helst skall skaffa. Han ger dig också tips om var du kan låna eller hyra maskinverktyg, som du kanske behöver bara denna enda gång. Han hjälper dig med beställning av trävirke, beräkning av åtgång, hållfasthet och kvalitet. Hammare Mått Snickarvinkel Vattenpass Handsåg och fintandad ryggsåg Geringslåda Spikdrivare Slagjärn Spikar och skruvar (se punkterna Underlag och Fästning) El/batteriborrmaskin FÖRBEREDANDE ARBETEN För att undvika sprickor som uppkommer då den monterade panelen torkar är det viktigt, att trävirket har samma temperatur och fukthalt som rummet, i vilket panelen monteras. Låt trävirket först stå luftigt staplat i rummet, där panelen skall monteras. Rekommenderad fuktkvot i monteringsstadiet hos trävirke avsett för inomhuspaneler är 16 %. I uppvärmda bostadsrum kan fukthalten vara endast 6-7 %.

6 UNDERLAG Träpanel kan monteras på alla typer av underlag. Fästningssättet varierar med underlaget. I trähus är det vanligen lätt att spika panelen direkt på underlaget. Om underlaget måste rätas eller om det är gjort av betong eller något annat hårt material, krävs läktribbor (skålning), i vilka panelen fästs. Läktribbor eller skålning Beroende på panelens riktning fästs läktribborna lodrätt eller vågrätt. Kolla med hjälp av vattenpass att ribborna ligger lodrätt. Kolla också att ribbornas ytor befinner sig i linje. Så kan du säkra, att panelen blir rak och slät. Räta ut och stöd skålningen med kilar vid behov. Panelbrädets tjocklek avgör avståndet mellan ribborna. Ju tunnare panelen är, desto tätare skall ribborna ligga. Ribborna monteras vanligen med 600 mm mellanrum. På fast och jämnt underlag kan användas ribbor på 22 x 45 mm. Ju ojämnare och ju mera elastiskt underlaget är, desto tjockare virke skall skålningen vara gjord av. På väggar, som det inte går att spika i, fästs läktribborna i borrade hål med hjälp av plastpluggar och skruvar eller skruvbara metallankaren som skruvas eller slås på plats. Exempel på hur läktribborna monteras, då det inte går att spika direkt i underlaget och ingen ventilationsspalt krävs bakom panelen.

7 Våtrum såsom badrum, tvättrum eller bastur, kräver en ventilationsspalt bakom panelen. Den åstadkoms med hjälp av ribbor. Här och där på de vågrätt monterade ribborna lämnas öppningar. FÄSTNING AV TRÄPANEL Sättet på vilket panelen fästs beror på profilen som används. Det finns många olika verktyg, som är till hjälp vid fästning av panelen. Om man vill slå spiken djupt in utan att skada panelen, används en spikdrivare. Panelbräderna spikas eller skruvas på läkten. Vid spikning av panel kan användas dyckert. I fuktiga lokaler används förzinkad spik. Oförzinkad spik medför lätt att fingrarna och panelen smutsas ned i fästningsstadiet. Det går åt en eller två spikar för varje läktribba. Spiklinjen blir rak och snygg, om linjen ritas ut på läktribborna. Om du vill fästa panelen med skruvar, kan du välja en skruv med kullrigt eller försänkt huvud. Borra i förväg hål för skruvarna i panelen. Då panelens bredd överstiger 120 mm, rekommenderas två spikar eller skruvar. Spontad panel kan fästas med osynlig spikning. Spiken slås in i hansponten. Det sista slaget skall helst göras med hjälp av en spikdrivare så, att panelen inte skadas.

8 TAK Panelen monteras i allmänhet så, att ljuset faller i brädernas längdriktning. I våtrum skall takpanelen vara ventilerande. I gamla raka trä- eller skivtak kan panelen vanligen spikas direkt. I betongtak och på rappning fästs panelen med hjälp av läktribbor. Underlaget kan vara bjälkar, battens eller ribbor med ett inbördes avstånd på högst 600 mm. Glöm inte att kolla elinstallationer, kablar, dosor etc. och lämna rejält med rum för dem. Läkt krävs då panelen har samma riktning som balkarna. Vid behov görs en ventilationsspalt med hjälp av läktribbor, även om panelen ligger i samma riktning som balkarna. Takpanelen spikas eller skruvas i varje läktribba eller battens.

9 Om träpanel önskas både i taket och på väggen, rekommenderas att taket monteras först. Den vanligaste metoden är s.k. foglistmontage. Först monteras takpanelen och därefter väggpanelen mot taket. Glöm inte att lämna ett spelrum på 10 mm såväl mellan takpanelen och väggen som mellan vägg- och takpanelen. Fogen täcks t.ex. med en hörn- eller taklist. Vid montage med öppen fog utelämnas listen och montaget kräver då skicklighet och måttprecision. VÄGGAR Bestäm läktribbornas placering och inbördes avstånd på väggen. Beakta eventuella elkablar och andra installationer. Lämna en springa på ca 50 mm mellan den översta och nedersta ribban och taket och golvet. Om panelbrädet spikas för nära ändytan, kan det spricka. Spänn aldrig panelbräderna genom att slå direkt i kanten utan använd t.ex. en panelstump som mellanstycke. Nära väggar och hörn används slagjärn.

10 Vid montage av lodrät panel börjar man i knuten, om en sådan existerar, annars i ett hörn. Montaget av vågrät panel börjas vanligen nedifrån så, att hansponten vänds uppåt. Börja i hörnet och avancera från vänster till höger. Kolla då och då att panelen är lodrät med hjälp av vattenpass. Exempel på hörn- och knutdetaljer i lodrät panel. Avsluta panelen cirka en centimeter från angränsande vägg.

11 Exempel på hörndetalj i vågrät panel. I dörr- och fönsteröppningar avlägsnas de gamla foderlisterna varsamt varefter ribbramen monteras. Då panelen monterats på plats, täcks underliggande synliga läktribbor med en list. Därefter fästs de gamla foderlisterna på plats. Avsluta panelen cirka en centimeter från tak och golv och dölj springan med hjälp av en tak- och golvlist. Om en ventilerande panel önskas, utelämnas golv- och taklisterna. Det kräver stor precision vid bearbetning av panelen. I övre kanten på en halvhög panel kan fästas en hörnlist, som ger en fin finish.

12 YTBEHANDLING Det är skäl att ytbehandla panelen före montage så, att omålade ränder inte visar sig i spontspåren till följd av torkning och krympning. Träpanel kan ytbehandlas med lasyrfärg eller täckande målarfärg. Om man vill bevara träets egen färg och natur, kan man använda pigmentfri olja eller klarlack. Träytor ändrar färg med tiden. Furu mörknar och gran gulnar. Med lasyrbehandling kan man få träytan att ändra karaktär så, att träets egen färg i kombination med lasyrfärgen ger träet önskad färgnyans fastän den för träet karakteristiska fiberstrukturen blir synlig under lasyrfärgen. Täckande målarfärg understryker panelens profil. Om panel används i våtrum, skall den kapade ytan i nedre ändan på stående panel alltid behandlas. Panelytor i bastur behandlas med för ändamålet avsett s.k. bastuskydd, som är luktfritt och inte fastnar vid huden ens som hett. INOMHUSPANELERS STANDARDPROFILER Standardprofilerna hos träpaneler framgår av bilden. Mer information om panelerna finner du på vår webbsida och hos närmaste Sakkunniga Trävaruhandlare. tjocklek mm bredd mm tjocklek mm bredd mm tjocklek mm bredd mm tjocklek 12, 15, 18 mm bredd mm tjocklek 18, 21 mm bredd 95, 120 mm tjocklek 18, 21 mm bredd mm

13 ÖVRIGA INOMHUSPANELPROFILER

14 KOMPLETTERANDE LISTER Lister i kanterna ger panelen en fin finish. Med tanke på ett snyggt slutresultat är en list i övre kanten till halvhög panel en nödvändighet. Så kan man också dölja små fel vid montage. Listen är lättare att montera, om du i stället för en enhetlig list använder två liststumpar för varje vägg- och taklängd. Mer information om olika alternativ ger närmaste Sakkunniga Trävaruhandlare. Vanliga golvlister Vanliga foderlister 12 x 42 mm 12 x 32 mm 12 x 42 mm 12 x 32 mm 8 x 28 mm 8 x 21 mm 8 x 28 mm 8 x 21 mm Vanliga tak- och hålkälslister Vanliga hörnlister 21 x 21 mm 15 x 15 mm 21 x 42 mm 21 x 32 mm 12 x 15 mm Skugglister 15 x 18 mm 15 x 15 mm

15 ANTECKNINGAR

16 Träpaneler lämpar sig för de flesta inomhusmiljöer. Trä är lätt och enkelt att bearbeta. Träets varma, levande yta ger en hemtrevlig atmosfär. Genom att följa dessa anvisningar och be närmaste Sakkunniga Trävaruhandlare om råd kan du själv montera den panel du önskar. I denna broschyr finner du goda råd och fina tips på hur inomhuspaneler och lister kan monteras. Besök också våra webbsidor på adressen Där finner du bl.a. RT-korten: Inomhuspaneler i trä, Ytbehandling av inomhuspaneler i trä och Sågat och hyvlat trävirke.

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ]

LÄGGA TRÄGOLV. [ Trä ger trevnad hemma ] LÄGGA TRÄGOLV [ Trä ger trevnad hemma ] GOLV I MASSIVT TRÄ Denna broschyr gäller golv tillverkade av massivt trä (furu eller gran). Golvbräderna är spontade och har således en honoch hanspont. Numera är

Läs mer

MONTERINGSANVISNING INNERPANEL

MONTERINGSANVISNING INNERPANEL MONTERINGSANVISNING INNERPANEL Läs noga igenom anvisning innan montering påbörjas. Monteringsanvisningen är framtagen av skogsindustrierna i samarbete med trävaruhandeln 1. Att tänka på innan du börjar

Läs mer

Uppfästning av panel. Dyckert och dorn är bra för att undvika skador på panelen. En bra idé är att fixera panelen med ett panelclips eller spikbleck.

Uppfästning av panel. Dyckert och dorn är bra för att undvika skador på panelen. En bra idé är att fixera panelen med ett panelclips eller spikbleck. Uppfästning av panel Panelen kan antingen skruvas eller spikas i läkten. Panelens profil avgör vilken sorts uppfästning som är lämpligast att använda. För att panelen inte ska spricka är det bra att förborra

Läs mer

LISTER. [ Trä ger trevnad hemma ]

LISTER. [ Trä ger trevnad hemma ] LISTER [ Trä ger trevnad hemma ] LISTSORTIMENT Byggvaruhandeln har ett brett urval hyvlade lister. Lister av furu är vanligast, men en del av sortimentet levereras också som MDF och i olika lövträslag.

Läs mer

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- FASAD SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST En välskött fasad är en investering som ger dig ett hus med högre värde och med rätt isolering en bättre ekonomi. Trä är ett levande

Läs mer

Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298.

Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298. ETT NATURLIGT VAL Borstad slätspont, superlasyr vit, 3298. NORRLANDS TRÄ Ett naturligt val ATT ANVÄNDA TRÄ till väggar, tak och golv i ditt hem är det mest naturliga du kan göra. Det är en nära skog-upplevelse

Läs mer

Mer än bara golv. Mer inspiration på

Mer än bara golv. Mer inspiration på Mer än bara golv Mer inspiration på www.barlinek.com ... vågrätt... lodrätt... snett... på hela väggen... hur än du vill... nu lägger du Barlinek parkett även på väggen!... delvis Utmärkt effekt som följer

Läs mer

En panel som slutar en bit upp på väggen, en bröstpanel, ger rummet en luftig karaktär och kan till exempel avslutas med en hylla.

En panel som slutar en bit upp på väggen, en bröstpanel, ger rummet en luftig karaktär och kan till exempel avslutas med en hylla. Invändigt Invändiga träpaneler Byggbeskrivningarna är framtagna av Svenskt Trä i samarbete med bygg- och trävaruhandeln. Alla byggbeskrivningar finns på www.byggbeskrivningar.se. Där får du hjälp att måttanpassa

Läs mer

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats Läggningsanvisningar för Unilink Allmänt Unilink är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. Se bild

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. Datum: Dok.nr: LA BAWW. Ersätter: LA BAWW. Sida: 1 / 12

MONTERINGSANVISNING. Datum: Dok.nr: LA BAWW. Ersätter: LA BAWW. Sida: 1 / 12 1 / 12 MONTERINGSANVISNING Läs igenom hela monteringsanvisningen och se till att du förstår instruktionerna innan arbetet påbörjas. Vänligen se också installationsvideon på vår hemsida www.berryalloc.com.

Läs mer

PANEL & LIST SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

PANEL & LIST SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se PANEL & LIST Gamla slitna tapeter och flagnande färg. Då är det på tiden att fräscha upp hemma. Vad är då bättre än att sätta upp träpanel. Panelen

Läs mer

En panel som slutar en bit upp på väggen, en bröst - panel, ger rum met en luftig karaktär och kan till exempel avslutas med en hylla.

En panel som slutar en bit upp på väggen, en bröst - panel, ger rum met en luftig karaktär och kan till exempel avslutas med en hylla. Invändigt Byggbeskrivning Invändigt Invändiga träpaneler Bygg i trä Bygg i trä genomförs av Skogsindustrierna i samarbete med bygg- och trävaruhandeln. Byggbeskrivningarna och bygg-dvdfilmerna är uppdelade

Läs mer

Om våra paneler för väggar och tak.

Om våra paneler för väggar och tak. Om våra paneler för väggar och tak. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste som du behöver veta om panelerna från Norrlands trä, grundat

Läs mer

PANEL & LIST. Här hittar du tydliga och handfasta råd så att du snabbt kan komma igång och göra det rätt från början. Så enkelt att du gör det själv!

PANEL & LIST. Här hittar du tydliga och handfasta råd så att du snabbt kan komma igång och göra det rätt från början. Så enkelt att du gör det själv! PANEL & LIST Gamla slitna tapeter och flagnande färg. Då är det på tiden att fräscha upp hemma. Vad är då bättre än att sätta upp träpanel. Panelen inte bara skyddar väggen mot stötar. Den piggar också

Läs mer

Innerväggar. Kom-i-håg lista:

Innerväggar. Kom-i-håg lista: Innerväggar Olika typ av innervägger ställer olika krav på konstruktionen. Proffsen använder oftast stålprofiler av tunnplåt när de bygger innerväggar. Fördelarna är många och det finns alltid en regel

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Stuga Lage

Montering & Bruksanvisning Stuga Lage Montering & Bruksanvisning Stuga Lage Detta behövs för monteringen: Rev.nr: 130218 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege 56-0110

Läs mer

Görviks trä MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN VERKTYG & MATERIAL FÖRBEREDELSER KONTROLL UNDERLAG

Görviks trä MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN VERKTYG & MATERIAL FÖRBEREDELSER KONTROLL UNDERLAG MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN Görviks trä VERKTYG & MATERIAL Skruvdragare Golvskruv Hammare Kofot Såg Häftpistol Trälim Underlagspapp (grålumpapp) FÖRBEREDELSER Det är viktigt att allt arbete

Läs mer

MONTERINGSANVISNING TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV

MONTERINGSANVISNING TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV TYCROC TWP BYGGSKIVA FÖR VÄGGAR OCH GOLV Underlaget där Tycroc TWP-byggskivor ska monteras bör vara torrt, starkt, styvt och stabilt, fritt från smuts, olja och övriga smörjmedel samt inte fruset. SKÄRNING

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med avfasade kanter SPU Gips skiva är färdigt belagd isoleringsskiva för

Läs mer

Finsågad slätspont. Trendigt och naturligt. HsPL 18x145 HsPL 18x120. Snickarn tipsar!

Finsågad slätspont. Trendigt och naturligt. HsPL 18x145 HsPL 18x120. Snickarn tipsar! Panel naturligtvis Finsågad slätspont Trendigt och naturligt Vår finsågade inredningspanel har en naturlig och rustik yta. Den passar för dig som vill skapa en spännande och levande interiör. Panelen kan

Läs mer

B-109-01.08. Våtrumsskivor Sedan 1952. Bygg ett kvalitetsbadrum INSPIRATION

B-109-01.08. Våtrumsskivor Sedan 1952. Bygg ett kvalitetsbadrum INSPIRATION Våtrumsskivor Sedan 1952 Bygg ett kvalitetsbadrum B-109-01.08 INSPIRATION Välkommen till en ny värld av möjligheter med våtrumsskivor från Fibo-Trespo. Ett badrum är inte bara ett rum för personlig hygien,

Läs mer

Förbered dig noga. Underarbetet.

Förbered dig noga. Underarbetet. När du väl valt kakel och klinkers rekommenderar vi att du sätter dig ner och planerar arbetet. På följande sidor får du en enkel beskrivning av hur du gör, vilka verktyg du behöver och hur du beräknar

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

Om våra massiva och sköna trägolv.

Om våra massiva och sköna trägolv. Om våra massiva och sköna trägolv. rum att leva med Trä är världens naturligaste byggmaterial. Den här broschyren sammanfattar det viktigaste du behöver veta om trägolven från Norrlands trä som grundades

Läs mer

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR

INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR INSTALLERA UNICLIC-PLATTOR 1) Allmänt UNICLIC är ett revolutionerande system för att installera laminatgolv utan lim. Den geniala spontoch notdesignen innebär att plattornapanelerna klickar ihop. Med UNICLIC-systemet

Läs mer

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se

MONTERINGSANVISNING. www.isotimber.se MONTERINGSANVISNING www.isotimber.se Isolerande och bärande väggsystem IsoTimber är ett väggsystem för ytterväggar och innerväggar. IsoTimber är trä och luft, inga andra material. IsoTimber väggsystem

Läs mer

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta.

Setra Trägolv. Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. Setra Trägolv Upplev skillnaden med ett massivt trägolv. Tidlöst. Unikt. Äkta. 1 Noga utvalt Det är något speciellt med massiva trägolv. De är genuina och rejäla, samtidigt som de har tidlös design och

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 6 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen. Relativ

Läs mer

Färdigbehandlat innertak Elittaket

Färdigbehandlat innertak Elittaket Produkter INNERTAK Med Byggelits färdigbehandlade innertak blir det enklare när det är dags att renovera eller bygga nytt. Taket fungerar utmärkt i såväl hemmet och garaget som sommarstugan eller kontoret.

Läs mer

MEDIUM & PREMIUM. Montageinstruktion. Lämpliga tillbehör vid montering. 1. Kontroll och rengöring av hisskorg

MEDIUM & PREMIUM. Montageinstruktion. Lämpliga tillbehör vid montering. 1. Kontroll och rengöring av hisskorg MEDIUM & PREMIUM Montage av ny hissinredning i: - Ny blackbox - Befintlig hisskorg Montageinstruktion Lämpliga tillbehör vid montering Läs igenom montageinstruktionen och produktionsunderlagen innan du

Läs mer

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt

Skapar mer utrymme. Enkelt och snabbt Skivstorlek: 600 x 2 600 mm Isoleringstjocklek: 30 eller 60 mm Spont: halv spont på långsidorna Ytbeläggning: 9 mm tjock gipsskiva med fasade kanter SPU Gips skiva fdigt belagd isoleringsskiva för nybyggnad

Läs mer

Massiva trägolv och paneler från svart till vitt.

Massiva trägolv och paneler från svart till vitt. Massiva trägolv och paneler från svart till vitt. BASECO 3 Naturlig kvalitet kan du aldrig stressa fram. För oss tar det närmare 100 år. Självklart handlar det om tålamod. Om ett naturligt lugn och förmågan

Läs mer

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem Lamellbrädorna ska kunna röra sig fritt när träet utvidgar sig eller drar ihop sig. Montera golvet som ett

Läs mer

invändig träpanel den vackraste lösningen för tak och väggar

invändig träpanel den vackraste lösningen för tak och väggar invändig träpanel den vackraste lösningen för tak och väggar mer inspiration // fler produkter // bättre lösningar ett naturligt val - för hela bostaden RAW inomhuspanel passar bra både som tak- och väggbeklädnad

Läs mer

Monteringsanvisningar Vindskydd Stabil Gran

Monteringsanvisningar Vindskydd Stabil Gran Monteringsanvisningar Vindskydd Stabil Gran FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställandesätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta

Läs mer

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV PRODUKTINFORMATION Europeisk ekstav med ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad till 120 korn. Stavformat L=340 mm, B=68 mm, T=13 mm. 1st fp.

Läs mer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer

Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer Monteringsinstruktioner för utomhus miljöer ! Att tänka på Följ alltid gällande byggnormer, se till att monteringen är säker och var försiktig under installationen. Det är viktigt att installationsytan

Läs mer

Levande detaljer för ditt hem

Levande detaljer för ditt hem Goda rum Levande detaljer för ditt hem Väggar Tak Lister Golv www.moelven.se Goda rum Trä en del av naturen Ta in en bit av naturen och skapa nya goda rum med levande material. Interiöra produkter i massivt

Läs mer

Engelholm Audio Dämpvägg

Engelholm Audio Dämpvägg Engelholm Audio Dämpvägg Engelholm Audio s dämpvägg är enkel, funktionell och estetiskt tilltalande. Engelholm Audio s högtalare presterar mycket väl i rum där Engelholm Audio s dämpvägg nns. En enkel

Läs mer

Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar

Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar Monteringsanvisning City-Boxens uteboxar Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen ber vi dig noggrant läsa igenom denna monteringsanvisning steg för steg samt titta på

Läs mer

Träslag. Tall. Björk

Träslag. Tall. Björk Träslag. Du kan säkert namnet på flera vanliga träd som växer i sverige. Här ska du få lära dig lite mer om diverse träslag som är vanliga i slöjdsammanhang. Samtidigt som du läser och försöker lära dig

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM MONTERINGSANVISNING Plint & Syll ritning Örnen 20 5400 x 3700 Ca 100 mm Fritt 5385 2060 1827,5 1977,5 3655 Måtten avser utvändigt syllram med centrum på mitten samt ev. mellanvägg

Läs mer

DETALJERAD MONTERINGSANVISNING

DETALJERAD MONTERINGSANVISNING DETALJERAD MONTERINGSANVISNING Utplacering av grundstenarna Placera ut de grundstenar som friggeboden skall vila på. Se till så att Du har stadigt under grundstenarna. Var noga med att alla grundstenar

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

Monteringsanvisning för träkomposittrall

Monteringsanvisning för träkomposittrall Monteringsanvisning för träkomposittrall Grattis till ert val av trall från Scandinavian Plank. Vi har längre erfarenhet av trall i träkomposit än många av våra konkurrenter därför vet vi också vad man

Läs mer

Santex Rum med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna

Santex Rum med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Santex Rum 80-86 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex Rum 80-86, med Synlig

Läs mer

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄGOLV Ett golv av trä ger rummet liv och atmosfär. Med rätt ytbehandling och underhåll blir golvet bara vackrare med åren. Här hittar du tydliga

Läs mer

3.3 Snickeri. Mönsterlagda golv

3.3 Snickeri. Mönsterlagda golv Dokumentation av hantverket på Byggnadshyttan Mälsåker 3.3 Snickeri. Mönsterlagda golv VID FRÅGOR KONTAKTA: Riksantikvarieämbetet Byggnadshyttan Mälsåker Box 5405, 114 84 Stockholm 08-5191 8154 1 Byggnadshyttan

Läs mer

Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna

Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex Rum 81, med Synlig hängränna.

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL

LÄGGNINGSANVISNING. WoodFiber BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT VERKTYG FÖRBEREDELSER EXEMPEL LÄGGNINGSANVISNING BJOORN WOODFIBER PLANK VIKTIGT Vid inköp av golv rekommenderas alltid ca. 5% marginal/spill för bearbetning och materialanpassning. Läs igenom hela läggningsinstruktionen noga innan

Läs mer

Tips och Råd. Hör gärna av dig, så skickar vi dig en byggkalkyl och ger råd och tips i alla dessa frågor.

Tips och Råd. Hör gärna av dig, så skickar vi dig en byggkalkyl och ger råd och tips i alla dessa frågor. Tips och Råd Här får du några användbara tips för montering och skötsel av din stuga från Polhus. Läs gärna igenom hela texten, det kan finnas något litet guldkorn som underlättar arbetet och som man kanske

Läs mer

Monteringsanvisningar Uteboxen Standard

Monteringsanvisningar Uteboxen Standard Monteringsanvisningar Uteboxen Standard FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställandesätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta

Läs mer

Finja Betong. Torrbruk. Gipsputs. -ett lättarbetat putsbruk för de fl esta underlag inomhus

Finja Betong. Torrbruk. Gipsputs. -ett lättarbetat putsbruk för de fl esta underlag inomhus Torrbruk Finja Betong Gipsputs -ett lättarbetat putsbruk för de fl esta underlag inomhus Gipsputs - ett lättarbetat putsbruk för en sund inomhusmiljö Gipsputs är ett lättarbetat putsbruk som bidrar till

Läs mer

Nu kan stugan användas nästan hela året

Nu kan stugan användas nästan hela året SJÄLVBYGGARENS SOMMARSTUGA DEL 6 FASADBEKLÄDNAD Självbyggaren gör nu i ordning husets fasad. Det arbetet handlar om mer än den snygga träpanelen, för isolering, fuktskydd och vindskydd skall arbeta ihop

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter

En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Från panel till list En liten skrift om Solohyvelns möjligheter Dimensionering och släthyvling av virke En nysågad bräda är plan men har måttavvikelser. Efter torkning till byggtorrt dvs. 15-20% fukthalt

Läs mer

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven

Läs mer

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄ- GOLV SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRÄGOLV Ett golv av trä ger rummet liv och atmosfär. Med rätt ytbehandling och underhåll blir golvet bara vackrare med åren. Här hittar du tydliga

Läs mer

Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design.

Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design. Setra Trägolv och Innerpanel Klassisk, Rustik och Design. Massiva trägolv och innerpaneler är hållbara, vackra och i ständig utveckling. Vi har därför tagit fram en ny kollektion av trägolv och innerpaneler

Läs mer

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

trätrappor Monteringsanvisning Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Harry

Montering & Bruksanvisning Harry Montering & Bruksanvisning Harry Rev.nr: 140828 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege PM70-5957 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för XLNT Living 2014-11-05 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV XLNT LIVING Kilar för att hålla distans till vägg Fintandad

Läs mer

Innan du påbörjar monteringen skall du kontrollera följande! Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid

Innan du påbörjar monteringen skall du kontrollera följande! Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Monteringsanvisning Tack för att du valde en stuga från Bränna fritid Innan du påbörjar monteringen, studera ritningen och gå igenom materialet i paketet (paketen). Eventuella reklamationer på grund av

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN

MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN MONTERINGSANVISNING FÖR UTEBOXEN FÖRORD För att erhålla ett gott resultat förutsätts att grundarbetet är utfört på ett tillfredställande sätt. Oavsett om grunden består av helgjuten betongplatta eller

Läs mer

Vackra trägolv med unika bredder

Vackra trägolv med unika bredder Vackra trägolv med unika bredder Nordingrå TräGolv Skönhet Inget material värnar, som det rena träet, om miljö och känsla i våra hem. Trä ombonar och värmer. Det är tidlöst och ger en känsla av sparsmakad

Läs mer

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer:

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer: Kontrollerad av: Viktigt! Bespara denna. Garantinummer: Lillevilla + monteringsanvisning 2,0 m Finland 2,6 m OBS! I alla frågor och kontakter som gäller denna produkt ange för återförsäljaren eller tillverkaren

Läs mer

CM Förstärkarlåda, sida 1.

CM Förstärkarlåda, sida 1. CM-0-17 Förstärkarlåda, sida 1. Varför rekommenderas 3 mm oljehärdad board ( masonit )? (I texten nedan bara kallad board.) Det är ett isolerande material, så man riskerar inga elektriska överslag och

Läs mer

Lister och paneler.

Lister och paneler. Lister och paneler Listatalo Listatalo Oy Listatalo Oy som grundats i 1978 tillverkar lister och paneler och är specialiserade i ytbehandling av trä. Listatalo använder bara högklassiga material och lister

Läs mer

Isolera väggar. YTTERVÄGG UTIFRÅN: Två lager isolering

Isolera väggar. YTTERVÄGG UTIFRÅN: Två lager isolering Isolera väggar En yttervägg kan isoleras antingen utifrån, vilket är mest lämpligt, eller inifrån. Isolerar du utifrån kan du välja mellan att använda ett eller två lager isolering. Även mellanväggar kan

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 5 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVBRÄDORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen). Relativ

Läs mer

Alltid steget före...

Alltid steget före... RÄCKEN TRÄTRAPPOR HANDLEDARE Alltid steget före... Skräddarsydda trätrappor Trappor: Trappor kan varieras i nästan det oändliga. Rak, med eller utan vilplan. Svängd, upptill eller nedtill åt vänster eller

Läs mer

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10

RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10 RIKSBYGGENS BRF. YSTADSHUS NR 10 ANVISNINGAR OCH FÖRKLARINGAR VID ISOLERING AV LÄGENHETSFÖRRÅD 2015-02-23 AB SKÅNSKA TEKNIK-& KONSULTTJÄNSTER ARBETSNUMMER 15005 AB Skånska Teknik- & Konsulttjänster Hyllie

Läs mer

Montageinstruktion för basturum 150x150 h

Montageinstruktion för basturum 150x150 h Montageinstruktion för basturum 150x150 h Gratulerar till ditt köp. Du kommer snart att få njuta av ditt Saunax basturum. Innan du påbörjar montaget av basturummet så ber vi dig läsa instruktionen noggrant.

Läs mer

Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7

Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7 1 (5) Monteringsanvisning för listtäckning, Kerabit 7 Notera före monteringen Kerabit 7 -listtäckning passar för tak med en lutning på 1:3 eller brantare. Rullarna förvaras stående i skydd från regn och

Läs mer

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem.

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem. Lasera träfasader Arbetsråd för Timmer målningssystem. Innan du börjar måla. Timmer målningssystem. Timmer Lasyrfärg är en fyllig, lättstruken och mycket väderbeständig vattenburen lasyr baserad på alkyd/akrylat

Läs mer

GARAGE BRUKSANVISNING

GARAGE BRUKSANVISNING GARAGE BRUKSANVISNING INNAN DU BÖRJAR Innan du börjar installationen, kontrollera med de lokala myndigheterna om det behövs en bygglov. Följ alla monteringsinstruktioner i denna manual; om instruktionerna

Läs mer

Monteringsanvisning för träkomposittrall

Monteringsanvisning för träkomposittrall Monteringsanvisning för träkomposittrall Grattis till ert val av trall från Scandinavian Plank. Vi har längre erfarenhet av trall i träkomposit än många av våra konkurrenter därför vet vi också vad man

Läs mer

Bara fötter förtjänar ett riktigt trägolv

Bara fötter förtjänar ett riktigt trägolv Norlida golv Bara fötter förtjänar ett riktigt trägolv Det är något speciellt med ett golv i massivt trä. Det är ett golv med naturlig värme som är mjukt och skönt att gå på. Det är dessutom vackert och

Läs mer

måla fasad spara tid med rätt verktyg!

måla fasad spara tid med rätt verktyg! måla fasad spara tid med rätt verktyg! När ljuset och värmen återvänder kan det hända att du plötsligt upptäcker hur ditt hus ser ut på utsidan. Aj då. Är det dags att måla om fasaden? Och visst, det är

Läs mer

INFÄSTNINGSGUIDE (B) (B) (A) (A)

INFÄSTNINGSGUIDE (B) (B) (A) (A) INFÄSTNINGSGUIDE INFÄSTNINGSGUIDE Infästningsguiden är framtagen för att vara en enkel vägledning och ett stöd vid val av infästningar till olika typer av byggnadsmaterial. Tänkvärt är dock att vissa material

Läs mer

Limträpanel. Formstabil och enkel att montera.

Limträpanel. Formstabil och enkel att montera. Limträpanel. Formstabil och enkel att montera. Limträpanel är ett naturligt val för fasader som ska behålla sina egenskaper under en lång tid. Råmaterialet kommer från starkt, högkvalitativt virke från

Läs mer

Montering av Kerabit Dual på balkong

Montering av Kerabit Dual på balkong 1 (5) Montering av Kerabit Dual på balkong Kerabit Dual lämpar sig på trä- och betongbalkonger med en lutning på minst 1:80 och ett djup på max 7,5 m som har extern vattenavledning, inga brunnar eller

Läs mer

Siporex-innerväggar. Innerväggsplatta Innerväggselement Innerväggsblock Radieblock. build with ease

Siporex-innerväggar. Innerväggsplatta Innerväggselement Innerväggsblock Radieblock. build with ease Siporex-innerväggar Innerväggsplatta Innerväggselement Innerväggsblock Radieblock build with ease Innerväggsplatta V550 68 / 88 / 100 x 575 x 575 TJOCKLEK OCH STORLEK BRANDKLASS LJUDISOLERING ST/PALL VIKT

Läs mer

Vi kan trä! Hos oss är känslan

Vi kan trä! Hos oss är känslan Vi kan trä! Hos oss är känslan för trä det viktigaste. Vi övervakar noga varje steg i förädlingsprocessen. Vi bygger all vår verksamhet på erfarenhet och kunskap - men vi tänker modernt. Vi har förmåga

Läs mer

Ny listlösning utan synlig spik

Ny listlösning utan synlig spik Ny listlösning utan synlig spik Montera lister snabbt och snyggt! När du har något att dölja. Gör det snyggt. www.kanallisten.com Kanallisten Flexi Konventionell list Estetiska lister spikar man inte upp

Läs mer

Vi hoppas ni skall få mycket glädje och nytta av den under många år framåt.

Vi hoppas ni skall få mycket glädje och nytta av den under många år framåt. Tack för att ni har valt vår produkt! Vi hoppas ni skall få mycket glädje och nytta av den under många år framåt. Kontrollera din beställning direkt i anslutning till leveransen - Du måste meddela säljaren

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Garage Holger

Montering & Bruksanvisning Garage Holger Montering & Bruksanvisning Garage Holger Rev.nr: 140702 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege FRD44-3857 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

MONTAGE...2! INNAN!MONTAGE...2!

MONTAGE...2! INNAN!MONTAGE...2! MONTAGEANVISNING EVA bumper bryggfendrar SPAR TID LÄS DENNA MONTAGEANVISNING INNAN DU MONTERAR! Gäller produkt EVA bumper B60, B60 Hörn, B70, B80, B90 och B100 Datum 120210 Ref TA/www.d-fender.se MONTAGE...

Läs mer

Rediviva TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING

Rediviva TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING Rediviva TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING REDIVIVA TAK & VÄGG MONTERINGSANVISNING 2 (6) Rediviva Monteringsanvisning 1. Innan den första takplåten läggs, montera takfotsbeslag. Takfotsbeslag monteras rakt

Läs mer

Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna

Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Santex Rum 81 med Santex Fasta tak och med Synlig hängränna Läs igenom hela monteringsanvisningen innan du börjar montaget. Detta är en generell monteringsanvisning för Santex Rum 81, med Synlig hängränna.

Läs mer

Produktkatalog. cent-listat.fi

Produktkatalog. cent-listat.fi Produktkatalog cent-listat.fi magnificent! Cent-Listat Cent-Listat är både ett varumärke och en fabrik som hör till de bästa inom sin bransch i Finland. Fabriken tillverkar inredningslister och paneler,

Läs mer

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH

Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Sida 1 av 5 Lägga vinylgolv arbetsbeskrivning från HORNBACH Steg för steg - så gör du! Plats för anteckningar Ta bort gammal beläggning Först måste den gamla sockellisten tas bort. Om den gamla sockellisten

Läs mer

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning

Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Parkett & Laminatgolv Tips och råd vid läggning Rev.nr: 160412 Förberedelser inför läggning 1. Förvara paket med golv inomhus under två till tre dygn i minst 18 grader. Då anpassas de till temperaturen

Läs mer

Ytbehandla före montage Obehandlade produkter skall alltid ytbehandlas på lämpligt sätt före montering, se separat instruktionstext.

Ytbehandla före montage Obehandlade produkter skall alltid ytbehandlas på lämpligt sätt före montering, se separat instruktionstext. Montage av ytterdörr Allmänt Förvaring av dörrar Dörrar skall förvaras i ett torrt utrymme. Förvara stående eller liggande, men låt aldrig dörren ligga direkt på ett golv utan placera tex frigolit under

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se

TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK SÅ ENKELT ATT DU GÖR DET SJÄLV! www.grabber.se TRALL & TRÄDÄCK Ge huset ett riktigt lyft. En trall eller ett trädäck kan skapa en inbjudande veranda framför huset eller varför inte lägga

Läs mer