MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT"

Transkript

1 MONTERINGSANVISNINGAR TRÄGOLV OCH HEAVY DUTY ALLMÄNT Läs noggrant igenom monteringsanvisningarna innan du monterar golvet. Trä är ett levande naturmaterial och varje golvbräda är unik. De massiva trägolven är torkade så att de har en fuktprocent på 8 10 procent, vilket gör att det blir färre springor i det färdiga golvet. På grund av att trä förändras i takt med att luftfuktigheten varierar kan det dock förekomma små springor i golvet. Springornas förekomst varierar beroende på årstid och den relativa luftfuktigheten. För obehandlade golv rekommenderar vi att eventuella kvisthål spacklas innan golvet slipas och ytbehandlas. Eventuella höjdskillnader i ändfogarna kan slipas bort. Om du under monteringen upptäcker en bräda som har något fel ska du inte montera den. Kontakta din återförsäljare för att byta ut den till en felfri bräda. Tillverkaren ansvarar inte för fel som uppstått som en följd av att monteringen inte följt monteringsanvisningarna och inte heller för felaktiga brädor som redan monterats Lagring Parla-trägolv ska lagras på ett plant och torrt underlag i sin oöppnade förpackning. I nya byggnader ska rummet värmas och vädras för att tillräckligt minska fuktigheten i konstruktionerna. Under lagring och montering ska rummets relativa luftfuktighet (RF) ligga mellan procent och temperaturen mellan C. Luftfuktigheten och temperaturen ska vara den samma under golvets användning som under monteringen av golvet. Krav på underlaget Kraven på underlagets jämnhet ska uppfylla de nationella bestämmelserna, vilket innebär högst 3 mm avvikelse på en sträcka på 2 m (motsvarar kraven i SisäRyl2000). Större avvikelser ska åtgärdas med spackel och underlaget ska slipas så att det är fritt från sprickor och ojämnheter. Efter detta ska underlaget rengöras omsorgsfullt. Golvvärme Trä är till sin natur ett varmt och behagligt material. Man ska sträva efter att hålla golvtemperaturen jämn. Golvets yttemperatur får aldrig överstiga 24 C. Temperaturen får inte växla mer än 5 ºC under ett dygn. För att golvet ska röra sig så lite som möjligt under den period golvvärmen är påslagen ska rummets relativa luftfuktighet uppgå till procent och temperaturen ska vara 18 24ºC. Golvbrädorna och bärkonstruktionerna ska vara tillräckligt torra innan golvet monteras. I utrymmen med golvvärme lever golvet mera än i andra utrymmen, och detta ska tas i beaktande så att man lämnar tillräckligt med utrymme för golvet att röra sig. Golvvärmen får aldrig stängas av helt och hållet. Monteringen förutsätter absolut yrkesskicklighet. Närmare anvisningar för hur trägolv ska monteras på golvvärme ska begäras från tillverkaren eller återförsäljaren av det aktuella golvvärmesystemet.

2 Verktyg och tillbehör Vid monteringen behövs: fintandad såg, hammare, borr eller batteriborrmaskin, 3,5 mm:s borr, skruvmejsel, stämjärn, monteringsjärn, monteringskilar, kniv, vinkeljärn, blyertspenna, måttband, cellplast eller filt, en bit grov sandpapper, riktsnöre, slagkloss, skruv med försänkt huvud (t.ex. 3.5x50 mm) samt PVAc-lim. Svällmån Ett trägolv torkar ihop och sväller med växlingarna i luftfuktigheten och därför ska man lämna en minst 5 mm bred fog mellan golvet och väggen samt mellan golvet och dörröppningar, så att golvet har utrymme att röra på sig. En likadan fog ska också lämnas mellan golvet och rör, trösklar, karmar, stolpar, fast inredning och trappor. Där trägolvet gränsar till ett annat golv ska en rörelsefog på 5 mm lämnas. När man monterar ett flytande trägolv ska man lämna ett rörelseutrymme på minst 10 mm mellan trägolvet och fast inredning, så som väggar, trösklar och trappor. I utrymmen som är över sex meter breda ska man lämna en rörelsefog. När golvet monterats tar man bort kilarna och täcker rörelseutrymmet med golv- eller täcklister. Fastlimmande av golvet i underlaget Det rekommenderas att en yrkesman anlitas om trägolvet eller Heavy Duty-golven ska limmas fast i underlaget. MONTERING PÅ BÄRKONSTRUKTIONER (Mänty Solid, Mänty 4X och 4X Heavy Duty) Krav på underlaget när golvet monteras på bärkonstruktioner: Trägolven monteras oftast på bärkonstruktioner. Försäkra dig innan Parla-trägolvet monteras om att golvets bärkonstruktioner sinsemellan ligger på samma nivå. Placera sedan cellplast eller filtremsor på bärkonstruktionen (bild 1). Golvbrädorna fästs i bärkonstruktionen med skruvar med försänkta huvuden i spontens hörn. Skruven ska skruvas med en 45 graders vinkel (bild 2). Borra först ett hål med en borr snett in i spontens hörn genom golvbrädan. Fäst därefter golvbrädan i bärkonstruktionen med skruv så att golvbrädan sitter stadigt fast. Skruvarna ska dras åt i spontens fördjupning. Avstånden i bärkonstruktionen får för ett 26 mm tjockt golv inte överskrida 600 mm. Oftast monteras golvet så att det följer samma riktning som ljuset från fönstren. Lim används endast i ändsponterna, aldrig längs med brädans sidor när den monteras på bärkonstruktioner.

3 Första brädraden Placera riktsnöre längs med väggen. Rita av och såga ut väggens form i den första brädraden, om väggen inte är rak. Montera därefter den första brädan. Lämna minst 5 mm mellanrum till väggen så att brädans sida och notändan kommer mot väggen (bild 4). Fäst den första golvbrädan i linje med riktsnöret så att brädans ovansida ligger vinkelrätt mot bärkonstruktionen och så pass nära väggen att skruvarna hamnar under den golvlist som senare kommer att monteras. Skruva därefter fast golvbrädans framkant i bärkonstruktionen. Sätt lim i följande brädas notända (bild 5). Placera den andra brädan i den första brädans ändspont. Torka genast med en fuktig trasa bort eventuellt lim som tränger fram ur fogen mellan brädornas ända. Var särskilt noggrann med att lim inte tränger fram när du monterar oljade golvbrädor. Lim kan missfärga den oljade ytan. Kontrollera med hjälp av riktsnöret att den första brädraden är rak. Placera kilar mellan den första brädraden och väggen för att försäkra dig om att brädorna hålls på plats när du monterar följande rader (bild 6). Att kapa brädan: När du behöver kapa brädan i slutet av brädraden; placeras brädan bredvid den föregående så att sponterna ligger mot varandra. Tryck brädans notända mot väggen. Markera var brädan ska kapas så att det blir minst 5 mm mellanrum mellan brädans ände och väggen. Såga av brädan och montera fast den (bild 7). Ändfogen: Sätt lim i notänden och sätt den på sin plats med hjälp av monteringsjärnet (bild 8). Den första brädraden är färdig. Börja följande rad med att montera de bärdbitar som blivit över från föregående rad. Den andra brädraden: Placera slagklossen mot brädan och slå fast brädan längs med sidan. Börja från den s.k. fria ändan, vilken är den sågade ändan som kommer mot väggen (bild 9). Det är viktigt att det på samma mellanrum i bärkonstruktion inte kommer två parallella fogar (bild 10). Den sista brädraden: Den rätta bredden på den sista brädraden fås genom att placera brädorna på den nästsista brädraden. Ta sedan en kort golvbrädbit och placera den uppochner med sponten mot väggen på den bräda som ska kapas. Rita en linje för kapningen längs med notsidan. För att underlätta monteringen kan man med hjälp av sandpapper göra den sista brädradens not större. Sätt den sista brädraden på plats med hjälp av monteringsjärnet. Fäst den sista raden med skruvar som skruvas vinkelrätt mot bärkonstruktionerna så pass nära väggen att skruvarna hamnar under den golvlist som senare monteras.

4 MONTERING PÅ SKIVA (Mänty 3X och 3X Heavy-Duty) Mänty 3X och 3X Heavy-Duty kan monteras direkt på till exempel en 21 mm tjock helspontad plywood. Golvbrädorna fästs då på plywoodskivan t.ex. med 3,5x40 mm skruvar med sänkt huvud som skruvas fast i spontens hörn i en vinkel på ca 45 grader. Det lönar sig att fästa varje golvbräda med fyra skruvar med jämna avstånd så att det hamnar en skruv i båda ändarna av brädan, ca 10 cm in på brädan. I övrigt ska golvet monteras på samma sätt som på bärkonstruktioner. MONTERING AV FLYTANDE GOLV (Mänty 3X och 3X Heavy-Duty) Krav som ställs på underlaget vid flytande montering på bärande underlag: Mänty 3X och 3X Heavy Duty kan monteras flytande på betong, ett gammalt trägolv eller någon annat bärande underlag. Underlaget måste vara absolut rakt och jämnt samt tillräckligt torrt och skyddat för fukt. Om golvet monteras på betongunderlag ska betongens relativa fuktighet vara enligt de internationella bestämmelserna eller högst 80 procent. Svällmån När man monterar ett flytande trägolv ska man lämna ett rörelseutrymme på minst 10 mm mellan trägolvet och fast inredning, så som väggar, trösklar och trappor. I utrymmen som är över sex meter breda ska man lämna en rörelsefog. När golvet är färdigtmonterat avlägsnas kilarna och rörelseutrymmet täcks med en golv- eller täcklist. Bred ut ett mellanlägg på underlaget, som vid behov fungerar som fuktspärr och ljuddämpning. En plastmatta med filtbotten eller en nålfiltmatta är också lämpliga underlag. Heltäckningsmattor är för mjuka, och de ska avlägsnas helt och hållet. Krav på stegljudsisolering och fuktspärr ska tas i beaktande när man väljer underlag. Parlaunderlagsmaterial är både fuktspärr och stegljudsisolering i samma produkt. Produkten fås från din Parla-återfösljäljare. Limmet sätts på brädans notsida, både på sidan och i ändan. I övrigt ska golvet monteras enligt samma anvisningar som vid montering på bärkonstruktioner. Genomförningar För rör borras ett hål som är minst 10 mm större än rörets diameter (vid flytande montering ca 20 mm större). Om hålet kommer vid ändan av en bräda sågas en bit som räcker sig till hålet ut. När brädan har fästs limmas den utsågade biten på sin plats och hålet runt röret täcks över med en täckskiva (bild 12). Avståndet mellan radiatorer och golvets yta ska vara minst 60 mm. Dörröppningar Kontrollera att det nya golvet ryms under eventuella öppnande dörrar. Dörrens karmlist och vid behov också karmen kapas så att golvet har gott om utrymme under dem. Låt om möjligt golvet sträcka sig så långt under dörren att fogen täcks av tröskeln. Golvet måste ha utrymme att röra på sig i förhållande till golven i de intilliggande rummen. Om golven inte ligger i samma nivå (t.ex. renoveringsobjekt), höjs tröskeln på den sida som ligger lägre med hjälp av en list. I öppningar som saknar tröskel täcks fogen med en täcklist (metall eller trä). Skydd av golvet innan det tas i bruk Golvet ska skyddas med ett material som släpper igenom fukt, t.ex. papper, om man efter monteringen fortfarande färdigställer annat. Man ska fästa särskild uppmärksamhet när man väljer skyddsmaterial, så att det inte färgar, repar eller på något annat sätt skadar det färdiga golvet. Skydden ska fästas i varandra. Skydden får aldrig tejpas fast i trägolvet, så att det skadas.

5 UNDERHÅLL AV GOLVET, Lackat golv Sand och damm avlägsnas med en dammsugare eller sopborste. Vid behov torkas golvet torrt med en väl urvriden trasa eller golvmopp. Golvet rengörs med ljummet vatten. Vid behov kan rengöringsmedel avsett för rengöring av golv användas. Följa alltid doserings- och bruksanvisningarna för rengöringsmedlet. Undvik att använda starka rengöringsmedel. Använd inte vax eller polishmedel som innehåller vax Att avlägsna fläckar En färsk fläck på golvet torkas genast bort. Fläckar som inte går att torka bort behöver olika typer av rengöringsmedel, t.ex. syntetiskt rengöringsmedel: frukt, bär, saft, mjölk, grädde, läskedrycker, öl, vin, kaffe, te mineralterpentin: choklad, fett, olja, skoputs, fläckar av skosulor, tjära, beck hushållsspri: färgband, kopieringsvax, korrigeringslack, kulspetspenna, bläck, läppstift kallt vatten: blod källa: Suomen lattiapäällysteyhdistys ry Skydd av golvet Det lönar sig att på båda sidorna av ytterdörren placera en dörrmatta för att undvika att sand hamnar på golvet. Filttassar som fästs på möblernas fötter skyddar mot repor i golvet. Om man använder utomhusskor på golvet lönar det sig att skydda golvet med mattor. Undvik att gå med högklackade skor på golvet. Se till att radiatorer och annan apparatur som innehåller vatten är i gott skick för att undvika vattenskador. Vatten och andra fläckar ska torkas bort så snabbt som möjligt. För att golvet i massivt trä ska hållas i gott skick lönar det sig att hålla rummets fuktighet inom rekommendationerna (den relativa luftfuktigheten procent). Renovering av golvet Om golvet blivit nött eller repat i samband med användning kan det vid behov slipas och oljas eller lackas på nytt. OBSERVERA OCKSÅ Som ett levande naturmaterial ändrar de olika träslagens färg med tiden. Plastemballage, papp och träavfall kan återanvändas eller förstöras t.ex. genom att de bränns, beroende på de lokala bestämmelserna. Anmärkningar på golvbrädans kvalitet ska göras innan monteringen påbörjas. När man gör en anmärkning ska kodnumret som finns i ändan på förpackningen uppges. Paketen ska vara oöppnade ända fram tills monteringen inleds. Fabriken ansvarar inte för fel som uppstått som en följd av att monteringen inte följt anvisningarna och inte heller för felaktiga brädor som redan monterats. Fabriken tar inte emot golvbrädor som blivit över. GARANTIVILLKOR Parla-garantin gäller endast ovan nämnda produkter av 1-kvalitet. Parla-garantin omfattar hållbarheten hos Mänty Solid, 3X och 4X samt 3X och 4X Heavy Duty-golvens konstruktion i tio år, när golvet monterats och underhållits enligt Parla Floor Oy:s instruktioner för montering och underhåll. Dessa instruktioner levereras i genomsnitt i vartannat paket. Denna garanti täcker fel som beror på en felaktig tillverkning av produkten. Brädor med tydliga fel får inte monteras. Felaktiga brädor byts utan kostnader ut mot nya. Repor och skråmor och andra märken som uppkommit i bruk

6 omfattas ej av garantin. Fel som uppkommit på grund av felaktig montering omfattas inte garantin av Parla Floor Oy Parla Floor Oy förbehåller sig rätten att reparera eller låta en tredje part reparera eller byta ett felaktigt golv. Reparationskostnaderna ersätts endast om parterna på förhand skriftligt kommit överens om detta. Reparationskostnaderna täcker högst värdet av golvmaterialet samt direkta reparationskostnader, inte indirekta kostnader. Om golvet byts ut ska de utbytta golvbrädorna returneras åt tillverkaren på så sätt som tillverkaren bestämmer. Fel som beror på felaktig montering omfattas inte av den garanti som Parla Floor Oy ger. Krav på ersättningar för indirekta olyckor faller otvetydigt utanför denna garanti. Parla-garantin gäller i tio år från och med inköpsdatum. Den garanti som ges av Parla Floor Oy inverkar inte på konsumentens lagenliga rättigheter Försäkra dig om garantin för din produkt genom att registrera dig på Njutningsfulla stunder med ditt Parla-golv!

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET

INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATION AV QS MAJESTIC UNICLIC X-GOLVET 1) Allmänt Uniclic X-systemet: Klicksystemet som innebär att du kan ersätta en skadad bräda i mitten av rummet snabbt,kvickt och lätt, utan

Läs mer

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV

BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV LÄGGNINGSANVISNING BJOORN PARKETTSTAV PARALLELLA RADER PARKETTGOLV PRODUKTINFORMATION Europeisk ekstav med ca. 3,6 mm slitskikt, färdigslipad till 120 korn. Stavformat L=340 mm, B=68 mm, T=13 mm. 1st fp.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T11 IdéTrading tätskikt VÄGG 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av

Monteringsanvisning ROT-GOLV. Montering på underlag av Monteringsanvisning Okt 2003 Utgåva 2 ROT-GOLV Montering på underlag av Befintliga trägolv Mellanbjälklag av betong/lättbetong Produktbeskrivning ROT-golv, E1. Not och fjäder 4 sidor. Tjocklek: Format:

Läs mer

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION

premium Förberedelser 1 INSTALLATION INFORMATION Förberedelser 1 Pergo Premium klickgolv levereras med läggningsinstruktioner i form av illustrationer. Texten nedan förklarar dessa illustrationer och är indelad i tre delar: Förberedelser, Läggning och

Läs mer

Sil}an TRÄgolv den nya generationen

Sil}an TRÄgolv den nya generationen Sil}an TRÄgolv den nya generationen etablerat 1897 Våra massiva trägolv den nya generationen Det finns trägolv och det finns trägolv. Vi törs påstå att ett trägolv från Siljan är något extra. Våra massiva

Läs mer

Allmänt om Massiva trägolv

Allmänt om Massiva trägolv Allmänt om Massiva trägolv Siljans trägolv levereras från fabrik med en träfuktighet på 8% +/- 2%. Du köper golvet antingen behandlat eller obehandlat. Trä är ett levande material och kan svälla eller

Läs mer

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg

Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg Monteringsanvisning Tarkett Aquarelle Våtrumsvägg September 2010 (ers. september 2001) Information SVERIGE Tarkett AB Box 4538 191 24 Sollentuna Tel : 0771-25 19 00 - Fax : 08-96 62 83 info.se@tarkett.com

Läs mer

Görviks trä MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN VERKTYG & MATERIAL FÖRBEREDELSER KONTROLL UNDERLAG

Görviks trä MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN VERKTYG & MATERIAL FÖRBEREDELSER KONTROLL UNDERLAG MONTERINGSANVISNING FÖR KLARAGOLVET FRÅN Görviks trä VERKTYG & MATERIAL Skruvdragare Golvskruv Hammare Kofot Såg Häftpistol Trälim Underlagspapp (grålumpapp) FÖRBEREDELSER Det är viktigt att allt arbete

Läs mer

ALLMÄNT. Betongytan behandlas med K-80 asfaltprimer som ska vara torr före underlagspappen monteras.

ALLMÄNT. Betongytan behandlas med K-80 asfaltprimer som ska vara torr före underlagspappen monteras. LLMÄNT Som underlag kan användas bland annat råspontbräda, spontad granplywood eller betong. Underlaget ska vara torrt och jämnt. Ytans lutning ska vara minst 1:80 och vattnet leds bort över balkongens

Läs mer

Tempo 22 mm och 25 mm

Tempo 22 mm och 25 mm Tempo 22 mm och 25 mm Monteringsanvisning för Byggelit Tempo värmegolvsystem TEMPO ett komplett golvsystem för vattenburen värme Förberedelser Tack för att du valt Byggelit Tempo värmegolvsystem! Innan

Läs mer

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer:

Lillevilla +5. Viktigt! Bespara denna. Kontrollerad av: Garantinummer: Kontrollerad av: Viktigt! Bespara denna. Garantinummer: Lillevilla + monteringsanvisning 2,0 m Finland 2,6 m OBS! I alla frågor och kontakter som gäller denna produkt ange för återförsäljaren eller tillverkaren

Läs mer

Läggningsanvisning Vinylgolv

Läggningsanvisning Vinylgolv VINYL-Golv... För ett perfekt resultat 1. Mätning Mät den maximala längden och bredden på rummet inklusive alla gångar och dörröppningar. Lägg på en extra bredd om 10cm på varje sida. 2. Förberedelse Kontrollera

Läs mer

MONTERINGSANVISNING DLW WALLFLEX PUR

MONTERINGSANVISNING DLW WALLFLEX PUR 1 FÖRUTSÄTTNINGAR MONTERINGSANVISNING DLW WALLFLEX PUR 1.1 Underlaget skall vara rent, plant och torrt samt fritt från sprickor. Vidhäftningsförsämrande fläckar av färg, olja e d tas bort. 1.2 Underlag

Läs mer

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.

UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER. AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs. 2014-10 SE UNDERHÅLLSHANDBOK BOSTÄDER OCH KOMMERSIELLA LOKALER AB Gustaf Kähr Box 805 382 28 Nybro Tel 0481-460 00 Fax 0481-178 31 info@kahrs.se www.kahrs.se UNDERHÅLL AV KÄHRS TRÄGOLV 2 INNEHÅLL UNDERHÅLL

Läs mer

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler

Feb- 98 Utgåva 2. Monteringsanvisning. för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Feb- 98 Utgåva 2 Monteringsanvisning för golvspånskivor till flytande golv i torra lokaler Förberedelser. Läs igenom hela denna monteringsanvisning innan du börjar lägga golvet. Montera spånskivorna i

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Harry

Montering & Bruksanvisning Harry Montering & Bruksanvisning Harry Rev.nr: 140828 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege PM70-5957 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

Montering & skötsel STÄNKPANEL

Montering & skötsel STÄNKPANEL Montering & skötsel STÄNKPANEL HEJ! Vi hoppas att du kommer att bli nöjd med din nya stänkpanel från LG Collection. För att skapa bästa möjliga förutsättningar till ett långt liv för din stänkpanel råder

Läs mer

Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus

Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus Monteringsanvisning Ytterdörr/Sidoljus Detta behöver du för att montera en ytterdörr: Vattenpass Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Hammare Vinkelhake Såg Drevisolering Penna 2st 1,5m träribbor Kilar

Läs mer

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS

WICANDERS KORKGOLV. Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS. WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS LÄGGNINGSANVISNING F L Y T A N D E G O L V WICANDERS KORKGOLV WIC-CORK Series 100 Xtreme WRT Cork-O-Floor 1000 HPS WIC-WOOD Series 300 Xtreme WRT Wood-O-Floor 3000 HPS Wicanders flytande golv - läggningsanvisning

Läs mer

På bärande golv med LK Spårskiva EPS 16

På bärande golv med LK Spårskiva EPS 16 På bärande golv med Utförande LK Golvvärme i utförande med LK Spårskiva EPS 16 avsedd att läggas på bärande golv där man eftersträvar särskilt låg bygghöjd. Produkten är främst avsedd för privat boendemiljö.

Läs mer

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03

MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 2014-04-03 MONTERINGSANVISNING T21 IdéTrading tätskikt GOLV 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 1.1 Underlaget skall vara rent, torrt och jämnt samt fritt från sprickor.

Läs mer

Januari 2015. Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR

Januari 2015. Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR LÄGGNINGSANVISNING VÅTRUMSGODKÄNDA GOLV Januari 2015 Pearlazzo PUR Prestige PUR Mystique PUR Classic Mystique PUR 2000 PUR Verona PUR Vogue Ultra PUR Corona PUR Mosaic PUR Standard PUR Ultima Hydro 2 1

Läs mer

Monteringsanvisning Underhåll Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier INNERDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04

Monteringsanvisning Underhåll Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier INNERDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04 Monteringsanvisning Underhåll Leveransbestämmelser Lagring på byggarbetsplatser Garantier INNERDÖRR Förberedande montering av karm Du behöver: skruvmejsel och en vinkelhake. 1. Vänd karmsidorna rätt och

Läs mer

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013 Läggningsanvisning Konsumentvinyl Februari 2013 Läggning av konsumentvinyl 1. Städa det gamla golvet noga, så att inga gruskorn eller liknande finns kvar. Om du tänker lägga ditt plastgolv ovanpå en gammal

Läs mer

Thermotech golvvärme. Minifloor 8 Installationsanvisning. IA207-gds-1311

Thermotech golvvärme. Minifloor 8 Installationsanvisning. IA207-gds-1311 Thermotech golvvärme Minifloor 8 Installationsanvisning IA207-gds-1311 MINIFLOOR 8 Installationsanvisning Minifloor 8 FÖRDELAR Lika låg bygghöjd som elgolvvärme Kan anslutas till alla vattenburna värmekällor

Läs mer

A n t i k A t r ä g o l v

A n t i k A t r ä g o l v Antika trägolv Antika trägolv TRINITY EK Antique Brown OLJEVAXAD TRINITY EK Dark Chocolate OLJEVAXAD TRINITY EK White Frost OLJEVAXAD FRAMHÄV RUMMET MED TVÄRBRÄDOR KOMBINERA OLIKA PLANKBREDDER TRINITY

Läs mer

Rengöringsanvisningar

Rengöringsanvisningar och skötsel av lackade och oljade Pergo-parkettgolv HÅLLBART ANVÄNDARVÄNLIGT EFFEKTIVT Varför? Genom att rengöra ditt golv på rätt sätt kan du garantera att ditt köp underhålls på bästa sätt. Produkterna

Läs mer

Handledning för dig som gör det själv. Denna arbetsbeskrivning ingår i en serie om tre. Dessa är: Förbereda underlag Montera keramik.

Handledning för dig som gör det själv. Denna arbetsbeskrivning ingår i en serie om tre. Dessa är: Förbereda underlag Montera keramik. Lägga värmegolv Handledning för dig som gör det själv Denna arbetsbeskrivning ingår i en serie om tre. Dessa är: Förbereda underlag Montera keramik Lägga värmegolv Denna arbetsbeskrivning gäller för ingjutning/spackling

Läs mer

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus.

Spackling. Arbetsråd för spackling inomhus. Spackling Arbetsråd för spackling inomhus. En lyckad renovering börjar med ett noggrant spacklingsarbete. Du vet det säkert. Att det är viktigt att vara noggrann. Men när det gäller förarbetet innan målning

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

SPEKVA. Monteringsanvisning. Massivträ. Augusti 2013. www.spekva.com

SPEKVA. Monteringsanvisning. Massivträ. Augusti 2013. www.spekva.com Monteringsanvisning Massivträ Augusti 2013 www.spekva.com Innehållsförteckning Side Före montering - garanti... 3 Mottagning och förvaring... 4 Placering... 4 Samling af bordplader... 5 Montering... 6

Läs mer

TEKNISKA RÅD OCH ANVISNINGAR

TEKNISKA RÅD OCH ANVISNINGAR Säkra Våtrum 19 TEKNISKA RÅD OCH ANVISNINGAR Här följer ett antal tekniska lösningar som anger viktiga tekniska moment som är av stor vikt för en säker våtrumsinstallation. Vi har samlat de viktigaste

Läs mer

PILHA PAVILJONG MONTERINGSANVISNINGAR

PILHA PAVILJONG MONTERINGSANVISNINGAR PILHA PAVILJONG MONTERINGSANVISNINGAR Innoros Oy :: Paanakedonkatu 20 :: 28100 Pori :: Tel. +358-424-852200 :: www.ultimatemarket.com Byggande av grunden Rekommendation för grunden: Grusbädd, minst 20

Läs mer

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem

LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem LÄGGNINGSINSTRUKTION 14,5 mm parkett & 15 mm plank - 14,5 mm parkett & 15 mm plank klicksystem Lamellbrädorna ska kunna röra sig fritt när träet utvidgar sig eller drar ihop sig. Montera golvet som ett

Läs mer

v1.0 01/18/11 SAS Radisson Hotel, Göteborg Teak INDUSTRIPARKETTRAW PRODUKTINFORMATION

v1.0 01/18/11 SAS Radisson Hotel, Göteborg Teak INDUSTRIPARKETTRAW PRODUKTINFORMATION v1.0 01/18/11 SAS Radisson Hotel, Göteborg Teak PRODUKTINFORMATION v1.0 01/18/11 2 Restaurang Fredsgatan 12, Stockholm Wenge INNEHÅLL TEKNISKT DATABLAD 03 ÖVERSIKT PRODUKTSPECIFIKATION 04 EK 05 RÖKT EK

Läs mer

Monteringsanvisning för golvvärme. Värmekabel Värmematta Värmefoliematta Trä & Laminat

Monteringsanvisning för golvvärme. Värmekabel Värmematta Värmefoliematta Trä & Laminat Monteringsanvisning för golvvärme Värmekabel Värmematta Värmefoliematta Trä & Laminat Tack för att du valt våra golvvärmeprodukter. Du kommer att ha ett varmt och skönt golv i många år. Läs igenom denna

Läs mer

Flytande golv 8, 12, 18

Flytande golv 8, 12, 18 Flytande golv 8, 12, 18 Fördelar Låg bygghöjd, endast 9, 14 resp. 18 mm Hög tryckhållfasthet möjliggör tunna övergolv Kan anslutas till alla vattenburna värmekällor Kan läggas på befintligt golv Ekonomiskt

Läs mer

CAPAROL VÅTRUMSSYSTEM 2013

CAPAROL VÅTRUMSSYSTEM 2013 CAPAROL VÅTRUMSSYSTEM 2013 11 Caparol Våtrumssystem Utförandeanvisning Klass VT & VA enligt Måleribranschens regler för våtrum 2013 Obs! detta är endast en utförandeanvisning. Måleribranschens fullständiga

Läs mer

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014

Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Instruktion för limning av kölskydd för utanpåliggande montering, 2014 Kölskyddet som har en blandning av EPDM och SBR kan limmas mot plast, bly och järn. Den yta som limning sker mot ska vara behandlad

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR STAKET OCH INSYNSSKYDD

MONTERINGSANVISNING FÖR STAKET OCH INSYNSSKYDD MONTERINGSANVISNING FÖR STAKET OCH INSYNSSKYDD Det här är en monteringsanvisning för krysstaketet Kalla och insynsskyddet Kina, och som även fungerar som grund till våra övriga staket. Hoppas att den underlättar

Läs mer

Ett undergolvsystem och Ett golvvärmesystem tillsammans en komplett lösning för nybyggnation, ombyggnad och renovering

Ett undergolvsystem och Ett golvvärmesystem tillsammans en komplett lösning för nybyggnation, ombyggnad och renovering Ett undergolvsystem och Ett golvvärmesystem tillsammans en komplett lösning för nybyggnation, ombyggnad och renovering 02 2007 Granab Undergolvsystem Det bästa egenskaperna ser du inte Undergolvsystemet

Läs mer

Monteringsanvisningar Duschar

Monteringsanvisningar Duschar Monteringsanvisningar Duschar Emmaboda Home duschlösningar Grattis till din nya duschlösning från Emmaboda Home När du valt en glaslösning från Emmaboda Home, har du valt att kombinera modern design och

Läs mer

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING

SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING 1 Version/datum 2007-01-15 SKÖTSEL- OCH MONTERINGSANVISNING AV FUNCTION Tack för att du valde AV Function som din förvaringsmöbel för din audio- och videoutrustning. Den tillverkas i Litauen av skickliga

Läs mer

Vad får man göra i sin lägenhet?

Vad får man göra i sin lägenhet? Vad får man göra i sin lägenhet? Enligt hyreslagen får man som hyresgäst göra mindre förbättringsarbeten i sin lägenhet. Det innebär att man till exempel får: måla och tapetsera sätta upp kakel ovanför

Läs mer

Installation. Kvik kök

Installation. Kvik kök Installation. Kvik kök Grattis till ditt nya Kvik-kök! Innan du kan börja laga den första maten i ditt nya kök måste du först klara av installationen. Med hjälp av den här guiden vill vi förbereda dig

Läs mer

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna.

Silvano Box. 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Silvano Box 1 Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter förbehållna. Utrustning som behövs för monteringen Nödvändiga verktyg: (Skruvar medföljer) Du behöver också: Upphovsrätt Silvano GmbH. Alla rättigheter

Läs mer

Monteringsanvisningar

Monteringsanvisningar Monteringsanvisningar SfB Rk 2 BSAB KEJ.23 Maj 2011 Ersätter jan 2009 Combinett Som typgodkänt regelgolv för skarvning på reglar sid 2 3 Hur enkelt som helst! Som typgodkänt regelgolv för skarvning mellan

Läs mer

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats

- läggningssats (kofot (dragstång), distanser (1-8 mm) och Unilink-anpassad slagkloss) - undergolvssystem (Quick Step -folie) - rengöringssats Läggningsanvisningar för Unilink Allmänt Unilink är ett nyskapande system för installation av laminatgolv utan lim. Panelerna kan klickas ihop tack vare den sinnrika formen på noten och sponten. Se bild

Läs mer

Golv för livet. När du valt din Rappgo-tilja får du ett golv för livet. Ett golv med karaktär och av yppersta kvalitet.

Golv för livet. När du valt din Rappgo-tilja får du ett golv för livet. Ett golv med karaktär och av yppersta kvalitet. FAKTA OM RAPPGOS TRÄGOLV flerskiktsgolv lister skötsel ytbehandlingar läggningar sortiment Golv för livet När du valt din Rappgo-tilja får du ett golv för livet. Ett golv med karaktär och av yppersta kvalitet.

Läs mer

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin

Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Monteringsanvisning Skuggtaksrullgardin Detta behövs för monteringen: Rev.nr 120116 Borrmaskin/Skruvdragare Skruvmejsel Bågfil Tumstock Kniv Montering Skuggtaket passar under tak där avståndet emellan

Läs mer

MONTERINGSANVISNING silencio THERMO 24 / 36

MONTERINGSANVISNING silencio THERMO 24 / 36 MONTERINGSANVISNING silencio THERMO 24 / 36 Hunton Silencio thermo 1 Före läggning Installationsritningar måste vara tillgängliga innan läggningen påbörjas. Rör som monteras i Silencio Thermo ska ha goda

Läs mer

ZAR Oljebaserad Träbets

ZAR Oljebaserad Träbets Produktbeskrivning ZAR Oljebaserad Träbets är en oljebaserad bets som tillför trä en skyddande och enhetligt betston. ZAR Oljebaserad Träbets appliceras enkelt med en ren tygtrasa och kan användas på all

Läs mer

MONTERINGSANVISNING silencio 4 / 6 / 8 / 12 / 24 / 36

MONTERINGSANVISNING silencio 4 / 6 / 8 / 12 / 24 / 36 MONTERINGSANVISNING silencio 4 / 6 / 8 / 12 / 24 / 36 1 Före läggning Låt Silencio Thermo-skivorna ligga inomhus på plant underlag i 48 timmar för att anpassa sig till rumstemperatur. Skivorna får inte

Läs mer

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer.

Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Vi drivs av en enkel filosofi. Med moderna trappor och designade räcken kan man skapa vackrare hem och offentliga miljöer. Efterdragning Den miljö som en trappa är placerad i ändrar sig regelbundet avseende

Läs mer

Framsida på separat blad: se sista sidorna i dokumentet.

Framsida på separat blad: se sista sidorna i dokumentet. Framsida på separat blad: se sista sidorna i dokumentet. Välkommen till en ny värld av möjligheter... En vattentät lösning för säker och lätt byggnation. TEBO Byggelement är vattentäta och vattenskadestabila

Läs mer

klima golv golvskivan till golvvärme GODKÄNNELSE MK5.33/1804

klima golv golvskivan till golvvärme GODKÄNNELSE MK5.33/1804 klima golv golvskivan till golvvärme GODKÄNNELSE MK5.33/1804 Pindstrup 8550 Ryomgård Danmark T. +45 89 74 74 00 F. +45 89 74 74 97 novopan.dk salg@novopan.dk 1 NOVOPAN KLIMAGOLV - ligger varmt Ett nytt,

Läs mer

BSK 07. Monteringsanvisning

BSK 07. Monteringsanvisning BSK 07 Monteringsanvisning INNEHÅLL 1 2 3 4 5 6 7 8 1 Allmänt... 2 Allmän information... 3 Måttblad...5 Toleranser av värmebetong formdelarna... 9 Byggnadskomponenter av BSK 07...11 Orndningsföljd för

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING

INSTALLATIONSANVISNING INSTALLATIONSANVISNING Verktyg Du behöver! Borrmaskin Hålsåg Ø51-60mm Lång smal riktborr Måttstock/band Skruvmejsel Stjärnskruvmejsel Avbitartång Kniv Bågfil el. fintandad såg Sticksåg (ev.) Grattis till

Läs mer

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700

Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM. Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 Tikkurila Coatings AB Besöksadress : Lövholmsgr 12 117 83 STOCKHOLM Telefon: 08-598 91600 Telefax: 08-598 91700 E-post : temafloor@kemira.com Web : www.tikkurila.se SIMBASSÄNGMÅLNING MED TEMAFLOOR 50 PRODUKTBESKRIVNING

Läs mer

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap

1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap 1 Installation av KOMPAN FREEGAME-redskap De här anvisningarna gäller för installation av KOMPAN FREEGAME-redskap. VIKTIGT! Läs de här anvisningarna före installationen. Utöver dessa allmänna anvisningar

Läs mer

Montering & Bruksanvisning Garage Holger

Montering & Bruksanvisning Garage Holger Montering & Bruksanvisning Garage Holger Rev.nr: 140702 Skruvdragare Bits: Kryss 3 & 6 mm borr Skruvmejsel Tumstock Vattenpass Tång Såg Kniv Hammare Skiftnyckel Trappstege FRD44-3857 Förord: För monteringsanvisning

Läs mer

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK

LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK INSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDNING AV SIKA PRODUKTER VERSION 3 Limning och nåtning av teakdäck 1 LIMNING OCH NÅTNING AV TEAKDÄCK 2 Limning och nåtning av teakdäck GENERELL BESKRIVNING

Läs mer

SKÖTSEL, UNDERHÅLL & INSTALLATIONSANVISNING

SKÖTSEL, UNDERHÅLL & INSTALLATIONSANVISNING SKÖTSEL, UNDERHÅLL & INSTALLATIONSANVISNING Skötsel & underhåll 4 Installationsanvisning 6 Ansvar för användare / installatör / ägare 6 Produktspecifikation 6 Inspektion & förberedelser 7 Installation

Läs mer

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor)

Isomax. 2,5 mm 4 mm T20. 5 mm. Rev.nr: 140324. Kilar (boardremsor) Isomax,5 mm 4 mm Rev.nr: 404 Kilar (boardremsor) 5 mm T0 Innehållsförteckning: OBS!!! Luckorna bäres stående. A: Sortera upp luckorna per skjutparti. Kontrollera att storlek och antal stämmer. Stäm av

Läs mer

Monteringsanvisning. Tätning av design- och väggnärabrunnar

Monteringsanvisning. Tätning av design- och väggnärabrunnar Monteringsanvisning Tätning av design- och väggnärabrunnar Innehåll Förutsättningar och val av tätskiktssystem................................ 2 Tätning av Purus brunnar Tätskiktsystem rollat WetStop 2

Läs mer

Fogning med nora fogmassa

Fogning med nora fogmassa Fogning med nora fogmassa I. Förberedelsearbete 1. Fogar Ta bort smuts från skarvarna (borsta bort, skrapa bort) Applicera nora flytande vax med hjälp av en trasa över området som skall fogas. Se till

Läs mer

OBS!!! DESSA PRODUKTER INNEHÅLLER lösningsmedel och är giftiga. De får inte konsumeras, hällas ut i avloppet eller på ett annat sätt förtäras.

OBS!!! DESSA PRODUKTER INNEHÅLLER lösningsmedel och är giftiga. De får inte konsumeras, hällas ut i avloppet eller på ett annat sätt förtäras. Bruksanvisning för OLEO SEALER samt TERAZZO SEALER för cement plattor Golvet ska vara absolut RENT och TORRT innan man ytbehandlar 1:a gången (tvättas med rent varmt vatten o ev. svag rengöringsmedel,ej

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Förutsättningar Underlaget skall vara jämnt (Hus AMA tabell 43.DC) och torrt, sprickfritt och tillräckigt

Läs mer

SCHÖNOX Tätning av design- och väggnära brunnar

SCHÖNOX Tätning av design- och väggnära brunnar SCHÖNOX Tätning av design- och väggnära brunnar I Let s stick together I www.schonox.se I April 2013 Ersätter tidigare anvisning från november 2012 Innehåll Förutsättningar och val av tätskiktssystem...2

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar

Arbetsråd inomhus, konsument. Hur gör man? Måla tak och väggar Arbetsråd inomhus, konsument Hur gör man? Måla tak och väggar Så målar du tak och väggar 1. 4. 7. 11. 12. 5. 13. 8. 2. 9. 14. 3. 10. Har du bestämt dig för att måla om? Kul! Oavsett om du ska måla taket,

Läs mer

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning ballingslov.se LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning NÅGRA TIPS * Behåll emballaget på så länge som möjligt. Vid avemballering, skär på baksidan eller

Läs mer

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg.

Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. Måla golv Arbetsråd för Studio, Entré och Hangar Golvfärg. 2 Alcros färger ger slitstarka golv. Studio Golvfärg är en vattenburen golvfärg för målning av trä- och parkettgolv inomhus. Färgen är lämplig

Läs mer

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG

RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG RÅD OCH ANVISNINGAR VID BASSÄNGMÅLNING INDUSTRIFÄRG BASSÄNGMÅLNING MED TEMACOAT GPL BASSÄNGMÅLNING MED TEMAPOOL GPL PRODUKTBESKRIVNING Lösningsmedelhaltig tvåkomponent epoxifärg. För målning av gamla och

Läs mer

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING.

VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. 1 av 6 LÄGGNINGSANVISNING VIKTIGT! FÖRVARA GOLVPLANKORNA I OÖPPNAD FÖRPACKNING I RUMSTEMPERATUR I MINST 48 TIMMAR FÖRE LÄGGNING. Rumstemperaturen får ej understiga +18 C (före och under läggningen. Relativ

Läs mer

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se

Stenskivor Sverige AB. www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB www.stenskivor.se Stenskivor Sverige AB - www.stenskivor.se Showroom Stockholm Fågelviksvägen 9 6TR - 145 53 - Norsborg Stockholm Showroom Malmö Stenyxegatan 29-213 76 Malmö Telefon

Läs mer

Monterings- och underhållsanvisning för FRITID BASTUDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04

Monterings- och underhållsanvisning för FRITID BASTUDÖRR WWW.DOORIA.SE 2011-04 Monterings- och underhållsanvisning för FRITID BASTUDÖRR Monteringsanvisning Viktig information Du behöver: Insexnycklar: 3 mm och 5 mm, Lod, Skruvmejsel/skruvdragare. Om väggarna är av trä: 8 skruvar

Läs mer

KARLSTAD serien är testad för att uppfylla. våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk.

KARLSTAD serien är testad för att uppfylla. våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk. KARLSTAD KARLSTAD serien är testad för att uppfylla våra strikta standarder för kvalitet och hållbarhet, samt högsta standard för hemmabruk. Därför kan vi erbjuda 10 års garanti som omfattar material-

Läs mer

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått)

Stopper-/tvärbalk impregnerat trä 50x100 mm 2 st 2490 mm (alltid samma mått) 1 / 5 BRUKS- OCH MONTERINGSANVISNING Tack för att du valde bojkorgen Basketbuoy från Finland. Bojkorgen är till för att förtöja högst 2,2 m breda båtar under 800 kg. Båten kan ligga högst - cm djupt beroende

Läs mer

Monteringsanvisning Isolertak

Monteringsanvisning Isolertak Monteringsanvisning Isolertak 10 MM / Plastprofilsystem 2015-2 WT10 X-struktur 10 mm Polykarbonat U-värde 2,5 Skivbredd 1050 mm c/c 1070 mm Skivorna är gjorda av UV-beständig polykarbonatplast. Isolerplastskivorna

Läs mer

Titan Trä. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se

Titan Trä. Handbok för montering och underhåll. www.kronfonster.se 2015 Titan Trä Handbok för montering och underhåll www.kronfonster.se Tack, för att du har beställt Titan träfönstersystem. Titan är en gedigen produkt, framtaget av oss för att efterlikna det traditionella

Läs mer

Monteringsanvisning Ultrashield WPC träkomposit trall 2015-2

Monteringsanvisning Ultrashield WPC träkomposit trall 2015-2 Monteringsanvisning Ultrashield WPC träkomposit trall 2015-2 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna blir inte resultatet optimalt och garantin kommer

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING

LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING LAMINAT XLNT LIVING LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för XLNT Living 2014-11-05 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV XLNT LIVING Kilar för att hålla distans till vägg Fintandad

Läs mer

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning

LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK. Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning LÄTT OCH RÄTT MONTERING AV DITT NYA KÖK Till montören: Lämna kvar denna monteringsanvisning Några tips NÅGRA TIPS Behåll emballaget på så länge som möjligt. * Behåll Vid emballaget avemballering, på så

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments

LÄGGNINGSANVISNING. creating better environments LÄGGNINGSANVISNING creating better environments LÄGGNINGSANVISNING Läggningsanvisning för Novilon Click 2015-02-03 FÖLJANDE VERKTYG BEHÖVS FÖR LÄGGNING AV NOVILON CLICK Mattkniv med trapetsblad Tumstock

Läs mer

Måla Tak. Alcro Sober Takfärg.

Måla Tak. Alcro Sober Takfärg. Måla Tak Alcro Sober Takfärg. Med högtäckande Alcro Sober Takfärg räcker det oftast med en strykning. Alcro Sober Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak inomhus. Vid normalt

Läs mer

Montering luftspaltsbildande golv.

Montering luftspaltsbildande golv. Montering luftspaltsbildande golv. Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till mögelbildning, rötsvampsangrepp, frostsprängningar. Fukt är en av

Läs mer

Luftspaltbildande fuktspärr golv

Luftspaltbildande fuktspärr golv Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Luftspaltbildande fuktspärr golv Black Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Fuktskador kan bl.a. ge upphov till

Läs mer

JANUARI 2016 NORDIC FENCE SYSTEMBESKRIVNING, PRISLISTA, MONTERINGSANVISNING NORDIC FENCE - EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER!

JANUARI 2016 NORDIC FENCE SYSTEMBESKRIVNING, PRISLISTA, MONTERINGSANVISNING NORDIC FENCE - EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER! SYSTEMBESKRIVNING, PRISLISTA, MONTERINGSANVISNING - EN VÄRLD AV MÖJLIGHETER! > SYSTEMBESKRIVNING Beklädnad...3 Stolpar...3 Grindar...4 Montering...4 Skötsel och underhåll...4 Mer information...4 PRISLISTA

Läs mer

Avsnitt 1: Homogen rullvara Avsnitt 2: Homogena vinylplattor

Avsnitt 1: Homogen rullvara Avsnitt 2: Homogena vinylplattor Läggningsanvisning Torra utrymmen Avsnitt 1: Homogen rullvara Avsnitt 2: Homogena vinylplattor Läggningsanvisning Torra utrymmen Homogen rullvara December 2012 iq Natural, iq Granit, iq Optima, iq Eminent

Läs mer

EQUITONE [materia] Monteringsanvisningar

EQUITONE [materia] Monteringsanvisningar EQUITONE [materia] Monteringsanvisningar Informationen nedan är tillägg till informationen i EQUITONE planerings- och användningsanvisningar. 1.0 Allmänt EQUITONE [materia] är ett unikt fibercementmaterial,

Läs mer

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5

Innehållsförteckning. Generella anvisningar... 2. Installation av LK Minikretsventil M5... 4. Förläggning av golvvärmeslinga... 5 Innehållsförteckning Generella anvisningar... 2 LK Golvvärmepaket 5 m 2... 2 Verktyg och material du behöver...2 Innan du börjar... 3 Viktig information... 3 Förutsättningar för en god funktion... 3 Allmänt

Läs mer

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se

EC Declaration of Conformity. Decon Wheel AB Tel 0345-40880 Södra Ekeryd 115 Fax 0345-40895 314 93 Hyltebruk www.decon.se Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 EC Declaration of Conformity... 2 Easywheel... 3 Leveranskontroll... 3 Ingående komponenter... 3 Identifiering och märknig av Easywheel... 4 CE-märkning...

Läs mer

MONTERINGSANVISNING Golvbrunnar och golvrännor

MONTERINGSANVISNING Golvbrunnar och golvrännor Mewell Plåt AB är ett modernt plåtslageri för tillverkning av bl.a. utvändiga tunnplåtsarbeten, specialarbeten och rostfria golvbrunnar för storkök, industri och offentlig miljö. Vi utför takrenoveringar,

Läs mer

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER G-VAGN Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Montageanvisningar. Motståndskraftig mot fukt, brand, slag och ljud. www.hydropanel.se

Montageanvisningar. Motståndskraftig mot fukt, brand, slag och ljud. www.hydropanel.se Montageanvisningar Motståndskraftig mot fukt, brand, slag och ljud www.hydropanel.se utgåva april 2008 1400 2 1400 Innehållsförteckning 1 Produkt 1.1 Produktsammansättning 4 1.2 Användningsområden 5 1.3

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR RUNDADE TAKAVVATTNINGSSYSTEM

MONTERINGSANVISNING FÖR RUNDADE TAKAVVATTNINGSSYSTEM MONTERINGSNVISNING FÖR RUNDDE TKVVTTNINGSSYSTEM 1 6 5 8 7 10 3 11 9 4 14 2 12 13 11 14 17 Produktlista Nr Produkt 1 Pisko hängränna 2 Pisko ytterhörn 90 3 Pisko innerhörn 90 4 Pisko ränngavel, höger och

Läs mer

Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare

Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare Isover Duo Takisolering som ökar komforten och gör lokalen ljusare Källare Garage Lantbruk Maskinrum Lagerhallar Ljust och fräscht och en behaglig temperatur Isover Duo är en takisolering som är enkel

Läs mer