Regeringen Mi Ij ödepartementet Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regeringen Mi Ij ödepartementet Stockholm"

Transkript

1 1(6) \/skogsstyr6l5en Länsstyrelsen Skåne REDOVISNING Ärendenr: NV SKS dnr 2013/313 LstMdnr Er referens: M2009/2575/Na, M2009/3848/Na Regeringen Mi Ij ödepartementet Stockholm Delredovisning av regeringsuppdrag om att påbörja ett samverkansprogram med markägare med kompletterande metoder for skydd av natur (Komet) Härmed överlämnas delredovisning av regeringsuppdrag avseende uppdraget till Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen i Skåne län om att påbörja ett samverkansprogram med markägare med kompletterande metoder för skydd av natur (Kometprogrammet). I derma rapport redovisas myndighetemas ställningstaganden när det gäller hur erfarenheterna från försöksverksamheten i Kometprogrammet bör tas tillvara. Syftet med denna rapport är också att ge underlag för regeringens budgetarbete m.m. med avseende på berörda myndigheters anslag för 2015 samt att lämna möjlighet för regeringen att i god tid inför 2015 lämna eventuella riktlinjer. Redovisningen bygger huvudsakligen på verksamheten till och med den 30 juni Vi avser att i enlighet med regeringsuppdraget lämna en slutrapport senast den 1 oktober Länsstyrelsen Skåne har förankrat irmehållet i delredovisningen med övriga länsstyrelser genom länsrådsgruppen 6 och miljönätverket har tagit del av irmehållet. Sammanfattning Ett kompletterande arbetssätt med möjlighet till markägarinitiativ vid områdesskydd införs i hela landet från och med Arbetssättet gäller formellt skydd av skog. Omfattande information till skogsägare. Skogsägares möjlighet att föreslå områden för formellt skydd underlättas. Ökade resurser för administration behövs. Anslagen för ersättning till markägare behöver förstärkas. Uppfölj ning senast NATURVÅRDSVERKET, STOCKHOLM, TEL: , JÖNKÖPING, TEL: LÄNSSTYRELSEN I SKANE LAN, MALMÖ, TEL:

2 NATURVÅRDSVERKET 2(6) Myndighetemas ställningstagande Myndigheterna anser att en kompletterande arbetsmetod för formellt skydd av skog med möjlighet till markägarinitiativ tillsammans med ordinarie arbete med områdesskydd som bygger på initiativ från myndighetemas sida bör införas i hela landet från och med år 2015 vid sidan av andra redskap i bevarandearbetet i enlighet med följande övergripande beskrivning. Den detaljerade utformningen av verksamheten tas fram imder hösten Naturvårdsverkets, Skogsstyrelsens och länsstyrelsemas verksamhet med formellt skydd av skog kompletteras så att förutsättningarna förbättras för att ta tillvara markägamas intresse att bidra till naturvården. Den kompletterande arbetsmetoden irmebär att satsningar på information till skogsägare görs, såväl nationellt som regionalt. Myndighetema välkomnar samverkan med skogsägamas företrädare om detta. Informationen går ut på att bekantgöra vilka skogstyper som i första hand prioriteras för formellt skydd (naturreservat, biotopskyddsområde, naturvårdsavtal) och där myndighetema särskilt välkomnar initiativ om möjliga områden för formellt skydd från skogsägare. Myndighetemas målbild iimehåller en nouvision om att inga skogsbiologiska värdekärnor ska skadas. Detta ansluter väl till regeringens ambition '\..att skyddsvärda skogar inte ska avverkas utan bevaras antingen som formellt skydd eller som frivilliga avsättningar.'" (prop. 2013/14:1, utgiftsområde 20, s. 71). Målbilden irmehåller även en värdebaserad ansats i arbetet med formellt skydd av skog, vilken bl.a. irmebär att områden med mycket höga värden på beståndsnivå prioriteras, liksom områden som genom sin storlek och belägenhet i värdetrakt har goda förutsättningar att bibehålla sina naturvärden och därigenom bidrar till fiinktionella nätverk på landskapsnivå (grön infrastruktur), skogstyper som Sverige har ett intemationellt ansvar att bevara samt att de värdefiiuaste skogarna skyddas först'. Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen avser att var för sig se till att utrymme i budgeten för ersättningar till markägare reserveras så att även områden som föreslås av skogsägarna kan ersättas. Verksamheten med formellt skydd av skog, inklusive den kompletterande arbetsmetoden, sammanställs årligen och följs upp i en kontrollstation, senast år Motivering För att få ett större deltagande i arbetet och för att öka möjlighetema att nå de av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålen behöver markägamas kompetens och intresse tillvaratas i högre utsfräckning. Regeringen har uttalat (prop. 2013/14:1, utgiftsområde 20, s. 50) att den ser positivt på det arbete som görs inom Kometprogranmiet (Kompletterande metoder för skydd av skog), som har initierats i fem områden. Ambitionen är att ^ Naturvårdsverket & Skogsstyrelsen Nationell strategi för formellt skydd av skog. Naturvårdsverket & Skogsstyrelsen.

3 NATURVÅRDSVERKET 3(6) den kompletterande metoden på sikt ska genomföras även i övriga län, vid sidan av andra redskap i bevarandearbetet. I myndighetemas avrapporteringar 2012^ och 2013^ av Kometprogrammet framhölls att Kometprogrammet utvecklades positivt i alla väsentliga delar. Måluppfyllelsen (Levande skogar) beträffande areal formellt skyddad skog ökade, användningen av naturvårdsavtal ökade, samverkan på olika nivåer utvecklades och de administrativa kostnadema minskade. Samtidigt konstaterades att Kometprogrammets bidrag till måluppfyllelsen var fortsatt låg jämfört med övriga landet och att skyddade områdens kvalitet både i form av areal och av skyddsvärde var lägre än i övriga landet. Samverkan och information inom Kometprogrammet ansågs kvmna utvecklas. Kostnadema inom Kometprogrammet var fortsatt höga jämfört med motsvarande arbete i övriga landet. En av de mest positiva effektema av Kometprogrammet är att det har bidragit till ett förbättrat samarbete såväl mellan myndigheter som mellan myndigheter och markägarnas organisationer i berörda län. De senare har även visat ett stort engagemang för Kometprogranmiet. Det har också visat sig att enskilda markägares intresse för naturvård har stimulerats och för myndighetema sedan tidigare inte kända naturvärden har fångats upp. Myndighetemas ambition är att noga ta till vara dessa erfarenheter i det fortsatta arbetet med formellt skydd av skog. Resultat från verksamheten (till och med den 30 juni 2013) och som redovisades i delrapporten 2013 visar inga avvikelser av betydelse som skulle iimebära att andra slutsatser bör dras än de som redovisades i delrapporten Preliminära resultat till och med december 2013 ger heller inga indikationer som irmebär att någon arman slutsats bör dras än att den kompletterande metoden bör införas i arbetet med formellt skydd av skog. Konsekvenser Myndighetema bedömer att resurser behöver tillföras för att införandet av arbetsmetoden ska kimna bli framgångsrik. Finansiering av verksamheten genom ordinarie anslag på dagens nivåer (myndighetsanslag, ersättning till markägare) bedöms försvåra detta. En sådanfinansiering bedöms också försvåra arbetet med formellt skydd av såväl ytterligare skyddsvärda skogar som skydd av andra naturtyper och skulle sarmolikt öka andelen missnöjda markägare genom förlängda väntetider, sämre dialog etc. Arbetsmetoden har genom Kometprogrammet tagits emot överlag positivt och skapat förväntningar. En bristandefinansiering medför risk att myndighetema får avsevärda svårigheter att leva upp till detta. Ett framgångsrikt införande av den kompletterande arbetsmetoden i hela landet irmebär ökade adminisfrationsköstaader års avrapportering från ^ Naturvårdsverket Kometprogrammet - avrapportering Rapport Naturvårdsverket. ^ Naturvårdsverket Kometprogrammet - avrapportering Rapport Naturvårdsverket.

4 NATURVÄRDSVERKET 4(6) Kometprogrammet lämnades en uppskattning av kostnader för ett genomförande i hela landet. Derma uppskattning landade på cirka 60 miljoner kronor per år. Vi bedömer att derma uppskattning står sig väl, men kan på siktförväntas bli lägre genom effektiviseringsåtgärder. Det kan exempelvis handla om att sätta en nedre arealgräns för inttessearunälda områden som handläggs, vilket bedöms marginellt påverka kostnadema. Medverkan från skogsbmkets aktörer med informationsinsatser torde också kurma bidra väsentligt till lägre kostnader för staten. Under Kometprogrammet har Naturvårdsverket haft möjlighet att från anslaget Skydd av värdefiill natur (1:16, ap. 5) länma bidrag till de fem medverkande länsstyrelsema för ökade administrationskostnader. Bidrag har utgått till länsstyrelsema och tillsammans med Naturvårdsverkets kostnader har anslaget belastats med i storleksordningen 5 miljoner kronor per år. För Skogsstyrelsens deltagande i Kometprogrammet har medverkande avdelning och distrikt förstärkts med medel från ordinarie budget, totatt ca 2,7 miljoner kronor per år. Vi delar upp ökade administrationskostnader i uppstartskostnader respektive årliga merkostnader. Uppstartskostnader Den kompletterande arbetsmetoden behöver infroduceras och förankras hos länsstyrelsema och Skogsstyrelsens distrikt. Det gäller i syrmerhet de 16 länsstyrelser och 25 distrikt som hittills inte deltagit i Kometprogrammet. En myndighetsgemensam (Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, länsstyrelsema) webbsida med information om arbetsmetoden etc. bedöms behövas. Skogsstyrelsens webbplatser Mina sidor respektive En dörr in behöver anpassas så att skogsägare enkelt kan föreslå områden även via dessa. Vidare behöver Naturvårdsverkets respektive Skogsstyrelsens handläggarstöd för arbetet med formellt skydd anpassasfören rationell hantering av skogsägamas intresseanmälningar samt för att underlätta samordning och uppföljning av verksamheten. Dessutom behöver arbetsmetoden kommuniceras med och förankras hos skogsbrukets företrädare och aktörer, t.ex. virkesköpare. Årliga merkostnader Erfarenheterna från Kometprogrammet har visat att metoden är resurskrävande för information till skogsägare, samordning inom länet, samt faltkontroll av onmråden som skogsägare föreslår. De administrativa kostnadema för att handlägga de mindre objekten är förhållandevis höga. Ett inlämnat förslag innebär samtidigt förväntningar hos skogsägaren på en skyndsam handläggning (registrering, faltkontroll, prioritering, återkoppling, beslut och utbetalning av ersättning). Vidare behövs upprepade utbildningar och kalibreringar såväl mellan myndighetemas personal som mellan myndigheter, skogsbrukets företrädare och den ideella naturvården, exempelvis för att taframgemensamma målbilder om vilka områden som bör prioriteras för formellt skydd. Länsstyrelsema och Skogsstyrelsens distrikt behöver förstärkta personalresurser för att motsvara de krav och förväntningar som den kompletterande arbetsmetoden irmebär. Samtidigt har vi en välgmndad förhoppning om att

5 NATURVÅRDSVERKET 5(6) skogsbrukets företrädare är beredda att ta ett betydande ansvar för nödvändiga informationsinsatser till skogsägare. Myndighet Bedömd merkostnad [tkr) Utgiftspost Naturvårdsverket Uppstartskostnader* Artig merkostnad** Skogsstyrelsen Uppstartskostnader* Artig merkostnad** Länsstyrelserna Uppstartskostnader Artig merkostnad*** Summa uppstartskostnader Merkostnad Summa kostnader *) utbildning och information, handläggarstöd, inlämningsfunktion **) Nationell och regional projektledning, handläggning ***) Regional projektledning, handläggning, information För myndighetema är det viktigt att såväl uppstartskostnaden som den årliga merkostnaden tillförs respektive myndighets myndighetsanslag. Det bör i detta sammanhang påpekas att myndighetemas myndighetsanslag för den löpande områdesskyddsverksamheten är otillräcklig. Ersättning till markägare Anslagen för ersättning till markägare i samband med formellt skydd understiger behovet. Iflertaletlän och distrikt firms en "kö" av markägare som väntar på ersättning eftersom de årliga anslagen inte har räckt till för att träffa nödvändiga överenskommelser om intrångsersättning eller köp. En viktig orsak till detta är den kostaadsökning som en följd av påslaget med 25 % på ersättningen sedan ändringen av bestämmelserna i expropriationslagen En annan viktig orsak till att anslagen räcker allt mindre är ökande priser på skog och skogsmark. Mot bakgrund av detta kan det befaras att införandet av den kompletterande arbetsmetoden kan försvåras eftersom de markägare som redan idag förväntar sig ersättning rimligen bör prioriteras. Ett förväntat ökat fokus på skydd av skogar med sociala värden riskerar att försenas, alternativt att ersättning till väntande markägare försenas ytterligare. Vidare behöver initiativ tas till formellt skydd av ytterligare områden, med såväl skog som andra naturtyper,föratt uppnå miljökvalitetsmålen ochföratt uppfylla t.ex. EU:s art- och habitatdirektiv och andra åtaganden,. Ett framgångsrikt införande av den kompletterande arbetsmetoden fömtsätter därför en förstärkning av anslagen för ersättning till markägare.

6 NATURVÅRDSVERKET LÄNSSTYRELSEN I SKANE LAN 6(6) Beslut om derma redovisning har fattats av undertecknade. Kerstin Cederlöf Stf generaldirektör Naturvårdsverket Monika Stfiasman Generaldirektör Skogsstyrelsen Carl Älfvåg Länsöverdirektör Länsstyrelsen Skåne Kopia till: Landsbygdsdepartementet

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) PM Förslag 2014-12-12 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) ANVISNINGAR 2015-03-26 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

1 (10) REDOVISNING Ärendenr: NV SKS dnr 2014/2313. Er referens: M20l4/2010/Nm

1 (10) REDOVISNING Ärendenr: NV SKS dnr 2014/2313. Er referens: M20l4/2010/Nm 1 (10) REDOVISNING 2017-03-16 Ärendenr: NV-06416-14 SKS dnr 2014/2313 Er referens: M20l4/2010/Nm Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Slutredovisning av regeringsuppdrag att

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Plan för uppföljning och utvärdering av Komet samt frågeformulär

Plan för uppföljning och utvärdering av Komet samt frågeformulär Plan uppföljning och utvärdering av Komet Datum 2010-06-11 Diarienr 1(2) Plan för uppföljning och utvärdering av Komet samt frågeformulär Bakgrund Kometprogrammet ska innehålla riktad information och marknadsföring

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod Er ref NV-06416-14 // SKS 2014/2313 Skogsstyrelsen skogsstyrelsen@skogsstyrelsen.se Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Stockholm 19 januari 2015 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande

Läs mer

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper

Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringsbeslut IV 4 1 bilaga 2018-05-17 N2018/03141/SK m. fl. Se bilaga Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att genomföra en landsomfattande inventering av nyckelbiotoper Regeringens

Läs mer

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Hearing Stockholm, 2016-10-05 Program 10:15 Inledning Uppdraget Utvärderingen Nuläge värdefulla skogar Vägvalen i korthet 11:40 Lunch 12:30 Diskussioner om några vägval

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal

Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Datum 2014-03-27 Diarienr 2014/2 1(6) Enheten för lag och områdesskydd Johan Åberg Redovisning av regeringsuppdrag om toleransavdrag vid naturvårdsavtal Sammanfattning Beräkningsgrunder för ersättning

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

Kometprogrammet fas 2, kompletterande metoder vid skydd av skog

Kometprogrammet fas 2, kompletterande metoder vid skydd av skog 1 januari 2012-31 december 2014 Kometprogrammet fas 2, kompletterande metoder vid skydd av skog Version Ändring Ansvarig 1.0 Beslutad 2010-01-22 Projektbeställare 2.0 Beslutad 2010-06-14 Projektbeställare

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

så fungerar det med skydd av värdefull natur

så fungerar det med skydd av värdefull natur så fungerar det med skydd av värdefull natur Nya Komet, naturvårdsavtal, naturreservat, biotopskydd och frivilliga avsättningar. Broschyren är framtagen som ett projekt i Smålands skogsstrategi med finansiering

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016

FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016 Datum 2016-03-31 Dnr 511-1375-15 1(5) FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016 1. Vilken omfattning har förslaget? De nya områdena och de

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Regeringsuppdrag om formellt skydd av skog

Regeringsuppdrag om formellt skydd av skog Välkommen till Regeringsuppdrag om formellt skydd av skog Münchenbryggeriet, Stockholm 29 november Jonas Nordanstig, Naturvårdsverket Bo Hultgren, Skogsstyrelsen Innehåll Om regeringsuppdraget En reviderad

Läs mer

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Foto: Mats Blomberg. Kometprogrammet Vad är det? Kronobergs län har under perioden 2010 till 2014 varit ett av fem försöksområden i projektet Kometprogrammet

Läs mer

Regeringens skrivelse 2018/19:25

Regeringens skrivelse 2018/19:25 Regeringens skrivelse 2018/19:25 Riksrevisionens rapport om skyddet av värdefull skog Skr. 2018/19:25 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 6 december 2018 Stefan Löfven Isabella

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Uppföljning av formellt skydd av skog. Skogsstyrelsen/Naturvårdsverket. - Berörda markägares upplevelser av myndigheternas arbete under 2012 och 2013.

Uppföljning av formellt skydd av skog. Skogsstyrelsen/Naturvårdsverket. - Berörda markägares upplevelser av myndigheternas arbete under 2012 och 2013. Uppföljning av formellt skydd av skog - Berörda markägares upplevelser av myndigheternas arbete under och. Skogsstyrelsen/Naturvårdsverket Toivo Sjörén Freja Blomdahl September 14 JN123456 TNS Sifo 14

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Skyddet av värdefull skog. rir 2018:17

Skyddet av värdefull skog. rir 2018:17 en granskningsrapport från riksrevisionen Skyddet av värdefull skog rir 2018:17 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten. Vårt uppdrag

Läs mer

TILLVARATA JOBB- POTENTIAL INOM DE GRÖNA NÄRINGARNA

TILLVARATA JOBB- POTENTIAL INOM DE GRÖNA NÄRINGARNA TILLVARATA JOBB- POTENTIAL INOM DE GRÖNA NÄRINGARNA WEBBINARIUM 6 FEB 2018 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-02-07 1 1. DET NYA REGERINGSUPPDRAGET FREDRIK GUNNARSSON, SKS 2.

Läs mer

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna

m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna 8 Regeringen Regerings beslut 2017-12-07 N2017/07501/KSR 12 Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping m. fl. Uppdrag att tillvarata jobbpotential inom de gröna näringarna Regeringens beslut

Läs mer

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering

Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Grön infrastruktur En satsning för effektivare naturvård, ökad dialog och smartare planering Vattendagarna 14/11 2017 Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Formellt skydd av natur - undersökning av markägares upplevelser av myndigheternas arbete

Formellt skydd av natur - undersökning av markägares upplevelser av myndigheternas arbete Formellt skydd av natur - undersökning av markägares upplevelser av myndigheternas arbete Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen Genomförd av CMA Research AB Februari 2018 Formellt skydd av natur - undersökning

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Sveriges Jordägareförbund har beretts tillfälle att avge yttrande över rubricerad rapport. Förbundet anför följande.

Sveriges Jordägareförbund har beretts tillfälle att avge yttrande över rubricerad rapport. Förbundet anför följande. Miljödepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE över Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens redovisning av regeringsuppdraget att föreslå kompletterande metoder vid skydd av värdefull natur; Dnr M2007/2364/Na

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET

/fe. Ink. 2010-08- 3 1 M2010/3479/H 2010-08-26 REGERINGEN. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET REGERINGEN Regeringsbeslut 2010-08-26 11 M2010/3479/H Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM NATURVÅRDSVERKET Ink. 2010-08- 3 1 Sak.nr, Uppdrag till Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

Ansökan om statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA) år 2015

Ansökan om statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA) år 2015 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-10-27 Dnr SBN 2014-487 Teknik- och samhällsbyggnadskontoret Gunnar Ölfvingsson Samhällsbyggnadsnämnden Ansökan om statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt

Läs mer

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa

Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området psykisk ohälsa Regeringsbeslut I:6 2013-02-28 S2013/1667/FS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att säkerställa en samordnad och behovsanpassad statlig kunskapsstyrning inom området

Läs mer

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald

Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald PM 1(6) Datum 2017-06-12 Diarienr 2017/461 Stefan Karlsson Regeringsuppdrag avseende beräkning av hur stor del av Skogsstyrelsens anslag som kan härledas till arbete med biologisk mångfald Generellt om

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011

Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2011/036396 Datum: 2011-08-10 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget Uppdrag att upphandla

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Ekologisk kompensation (SOU 2017:34)

Ekologisk kompensation (SOU 2017:34) YTTRANDE 1(9) Datum 2018-10-03 Diarienr 2018/1542 Er referens M2017/01115/Nm Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Ekologisk kompensation (SOU 2017:34) Skogsstyrelsen har tagit del av utredningen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser - för lärande i staten (SOU 2015:36) Fi2015/2312

Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser - för lärande i staten (SOU 2015:36) Fi2015/2312 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-08-27 Ärendenr: NV-04097-15 Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Systematiska jämförelser

Läs mer

Kometprogrammet. avrapportering 2013

Kometprogrammet. avrapportering 2013 Kometprogrammet avrapportering 2013 Delredovisning av regeringsuppdrag om att påbörja ett samverkansprogram med markägare med kompletterande metoder för skydd av natur rapport 6587 oktober 2013 Kometprogrammet

Läs mer

Grön infrastruktur- Går det att planera natur?

Grön infrastruktur- Går det att planera natur? Grön infrastruktur- Går det att planera natur? 2 Definition av begreppet Grön infrastruktur: Ett ekologiskt funktionellt nätverk av: Livsmiljöer; gammelskog, naturbetesmark, ädellövmiljöer, sandmiljöer,

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i praktiken Workshop om handlingsplanernas funktion som underlag för prioriteringar i naturvårdsarbetet 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Sammanställning av medel för biologisk mångfald

Sammanställning av medel för biologisk mångfald SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2017-10-25 Ärendenr: NV-08964-16 Sammanställning av medel för biologisk mångfald Redovisning av ett regeringsuppdrag B E SÖ K:

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 2018-06-04 1(6) Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 1. Övergripande Syfte Den årliga uppföljningen av miljömålen på nationell nivå syftar till att förse regering och riksdag med underlag

Läs mer

Kometprogrammet. avrapportering 2013

Kometprogrammet. avrapportering 2013 Kometprogrammet avrapportering 2013 Delredovisning av regeringsuppdrag om att påbörja ett samverkansprogram med markägare med kompletterande metoder för skydd av natur rapport 6587 oktober 2013 Kometprogrammet

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare Datum 2017-11-09 Diarienr 2017/3781 1(10) Tillsynsenheten Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare 1. Beskrivning

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Redovisning av regionala insatser inom ramen för Sveriges nationella skogsprogram

Redovisning av regionala insatser inom ramen för Sveriges nationella skogsprogram 1(7) Redovisning av regionala insatser inom ramen för Sveriges nationella skogsprogram Den här blanketten används för att redovisa genomförda regionala insatser som stödjer det nationella skogsprogrammet.

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av länsstyrelsernas svar på Riksrevisionens frågor om arbetet med skydd av skog

Bilaga 1. Sammanställning av länsstyrelsernas svar på Riksrevisionens frågor om arbetet med skydd av skog BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 3.1.1-2017- 0760 Bilaga 1. Sammanställning av länsstyrelsernas svar på Riksrevisionens frågor om arbetet med skydd av skog RiR 2018:17 Skyddet av värdefull skog RIKSREVISIONEN

Läs mer

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee

Yttrande över förslag till svensk tillämpning av nära-nollenergibyggnader M2015/2507/Ee 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKETS YTTRANDE 2015-08-22 Ärendem: NV-04294-15 Miljö-och energidepartementet 103 33 Stockhohn m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över förslag till

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015 Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Ett regeringsuppdrag, RB 2015 Johan Niss, Naturskyddsenheten, Länsstyrelsen Grön infrastruktur/gi (Naturvårdsverkets definition) Ett ekologiskt funktionellt

Läs mer

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2011 JO1402

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2011 JO1402 Enheten för Skogspolicy och Analys 2012-02-02 1(6) Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2011 JO1402 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess

Läs mer

Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata. Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information

Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata. Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information Skogsstyrelsens arbete med att få tillgång till artdata Pär Nyman, Skogsstyrelsen Enheten för geografisk information Behov av artdata Exempel Avverkningsärende Förutsättningar Arbetssätt Hansläggarstöd

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Kometprogrammet. avrapportering 2011

Kometprogrammet. avrapportering 2011 Kometprogrammet avrapportering 2011 rapport 6468 NOVEMBER 2011 Kometprogrammet avrapportering 2011 Delredovisning av regeringsuppdrag om att påbörja ett samverkansprogram med markägare med kompletterande

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2008 JO1402

Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2008 JO1402 Lag och områdesskydd 2008-02-18 1(6) Biotopskydd och naturvårdsavtal på skogsmark 2008 JO1402 I denna beskrivning redovisas först allmänna och legala uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik.

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-10-20 S2011/9213/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet 1 bilaga

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad SKL och klimatanpassningsarbetet Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och intresseorganisation för landets

Läs mer

2007:14. Skyddet av Levande skogar

2007:14. Skyddet av Levande skogar 2007:14 Skyddet av Levande skogar MISSIV DATUM DIARIENR 2007-10-08 2006/33-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2006-01-26 M2006/275/Na Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Uppdrag till Statskontoret med

Läs mer

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet

Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Vägledning om grön infrastruktur och prioriteringar i naturvårdsarbetet Workshop 18 oktober 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-10-30 1 Punkterna 10-15 Punkt 9 Verktygslåda

Läs mer

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd

Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden och att ta fram en handlingsplan för marint områdeskydd Regeringsbeslut I:4 2015-02-12 M2015/771/Nm Miljö- och energidepartementet Havs- och vattenmyndigheten Box 11 930 404 39 GÖTEBORG Uppdrag att genomföra en fördjupad analys av formellt skyddade marina områden

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 4 2014-06-13 Vårt dnr 14/1994 Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling Regeringsbeslut I 3 REGERINGEN 2013-03-14 N2013/1492/RT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona W4 2013-03- 2 6 Dnr. Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel

Läs mer

Information från Miljödepartementet

Information från Miljödepartementet Information från Magnus Bergström 11 september 2014 Naturmiljöenheten Naturvård, biologisk mångfald, havsmiljöfrågor, vattenförvaltning, EU-rättsakter, ca 20 internationella naturvårds- och havskonventioner,

Läs mer

Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012

Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Punkt 3 Plan för systematiska insatser för metod- och kompetensutveckling 2012 Svar på regleringsbrevsuppdrag Postadress Besöksadress Telefon 103 51 Stockholm

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4

Yttrande över Delbetänkande Ett minskat och förenklat uppglftslämnande för företagen Dnr, 2013/4 1(5) SWEDISH E N V I R O N M E N T A L PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04558-13 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registtator@regeringskansliet.se Yttrande över Delbetänkande Ett

Läs mer

VÄLKOMNA. Webinarium för länsstyrelser om anslagsfördelning januari 2017

VÄLKOMNA. Webinarium för länsstyrelser om anslagsfördelning januari 2017 VÄLKOMNA Webinarium för länsstyrelser om anslagsfördelning 2017 16 januari 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-17 1 Agenda Välkomna och inledning (Claes) Generellt om

Läs mer

En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län. Väddsandbi Foto Niklas Johansson

En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län. Väddsandbi Foto Niklas Johansson En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län Väddsandbi Foto Niklas Johansson Arbetssätt Arbetet ska ske i samverkan med andra regionala aktörer. Mål att ta fram en strategi för hur biologisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum regional TI\V SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens planeringsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-14 67 PU 45118 Yttrande över remiss Grön infrastruktur regional för Västra Götalands län handlingsplan Beslut

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-04-05 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Vill du bevara din skogs höga naturvärden? Halland

Vill du bevara din skogs höga naturvärden? Halland Vill du bevara din skogs höga naturvärden? Halland Innehåll BEVARA DINA HÖGA NATURVÄRDEN I SKOGEN OCH FÅ ERSÄTTNING 3 BAKGRUND 3 AKTUELLA SKOGSOMRÅDEN 4 SÅ HÄR GÅR DET TILL 10 HUR SER EN SKOG MED HÖGA

Läs mer

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning

Remiss om Bevarande av biologisk mångfald instrument och omfattning Regeringskansliet Miljödepartementet M2013/408Nm REMISSYTTRANDE 2013-05 06 Remiss avseende redovisningar av regeringsuppdragen om bevarande av biologisk mångfald, NV-05326-12 (Naturvårdsverket), Dnr 2012/2980

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning!

Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning! Välkommen till valbart pass på Mötesplats skyddad natur Gynnsam bevarandestatus en gemensam utmaning! Münchenbryggeriet, Stockholm 29 november EU:s strategi för biologisk mångfald fram till 2020 N A T

Läs mer

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete

Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete e Regeringen Regerings beslut 2017-12-21 N2017/07839/RTS IV5 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att stödja regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018-2020 Regeringens

Läs mer

Kometprogrammet - avrapportering 2011

Kometprogrammet - avrapportering 2011 Kometprogrammet - avrapportering 2011 Delredovisning av regeringsuppdrag om att påbörja ett samverkansprogram med markägare med kompletterande metoder för skydd av natur NATURVÅRDSVERKET SKOGSSTYRELSEN

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Interimistiska förbud

Interimistiska förbud PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Interimistiska förbud Ett områdes naturvärden kan skyddas i avvaktan på beslut om naturreservat. Länsstyrelsen eller kommunen kan meddela ett tillfälligt

Läs mer