Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget"

Transkript

1 Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Projektledare Kultur på recept BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (7) Kulturnämnden PM Kultur och hälsa Ordförandens förslag 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Sammanfattning Området kultur och hälsa är tvärsektoriellt och avser kultursektorns samverkan med kommunernas vård och omsorg samt med hälso- och sjukvården. Kultur Skåne arbetar efter den modell som utvecklats under ett flertal år, Skånemodellen för kultur och hälsa/kultur i vården. Förenklat kan den beskrivas som kultur i vården i stället för till vården. Det handlar om att arbeta processinriktat med ledord som samarbete, delaktighet, kontinuitet, kunskap och lärande. I detta PM ges en lägesbeskrivning med exempel på aktuella insatser inom området. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kultur och hälsa Bakgrund Kultur Skåne inledde år 2003 i samarbete med Kommunförbundet Skåne en verksamhet inom området kultur i vården/kultur och hälsa och har sedan utvecklat den så kallade Skånemodellen med den övergripande visionen: kultur är en naturlig och självklar del i vårdvardagen. Modellen omfattar kunskapsspridning, nätverksbyggande och stöd till verksamheter och projekt som innebär ett längre och djupare samarbete mellan kulturaktörer och företrädare för vården. De huvudsakliga målgrupperna för insatserna är C:\pactdok\Kulturnämnden\ \PM Kultur och hälsa\ KN_Beslutsförslag.docx Postadress: Malmö Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26, Malmö Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (7) barn- och ungdomssjukvården, psykiatrin och äldreomsorgen. Önskade effekter av satsningar på kultur och hälsa/kultur i vården Innebär tillvaratagande av kulturens hälsoeffekter. Bidrar till en holistisk och salutogen syn på människan. Bidrar till delaktighet, välbefinnande och positiva vårdupplevelser. Utgör ett komplement till traditionella behandlingsformer. Bidrar till en utvecklande och attraktiv arbetsplats för personal. Stärker patienter/vårdtagare och ger dem verktyg för att kunna påverka sin egen hälsa. Innebär att hälso- och sjukvården samt vård och omsorg blir arenor där tillgång till kultur och allas rätt till kultur tillgodoses. (Citat från s strategi för kultur och hälsa.) Pågående insatser Kulturrådets satsning Kultur för äldre. beviljades 4,1 miljoner kronor till projektet Kultur för äldre inom vård och omsorg för tidsperioden Syftet är att främja äldre människors delaktighet i kulturlivet och ge större kunskap om utvecklingsarbete med kulturinsatser inom äldreområdet. Bidraget har gjort det möjligt för Kultur Skåne att fördjupa och utöka det arbete som redan görs. Projektet inleddes med att Kultur Skåne träffade samtliga kommuners kulturförvaltningar tillsammans med respektive vård- och omsorgsförvaltning. Genom mötena gavs en bild av vilken kulturverksamhet som bedrivs i äldreomsorgen idag och hur det görs. Mötena har även handlat om hur man tillsammans kan utveckla området i kommunerna. Inom projektets ram genomfördes även en utbildningsserie om fem tillfällen för representanter både från kommunernas äldreomsorg och kulturförvaltningar. Deltagarna från tretton kommuner och åtta kulturaktörer var representerade. Projektet har även inneburit att de kulturaktörer som får verksamhetsbidrag till kultur i vården har fått extra medel för att öka befintlig verksamhet eller prova något nytt. Tack vare projektet har även en ökning av anslaget till utvecklingsbidrag gjorts så att fler och större projektansökningar kunnat beviljas. En redovisning av satsningen kommer att ske på konferensen Kulturen lyfter äldreomsorgen den 20 oktober i Hässleholm. Målgruppen är politiker, chefer, tjänstemän inom kulturområdet, äldreomsorgen samt kulturaktörer, forskare m.fl.

3 Datum (7) Verksamhetsbidrag Följande verksamheter får stöd av Kultur Skåne: Föreningen Clownronden Clownronden är en grupp sjukhusclowner (en ideell förening) som består av professionella artister som är specialutbildade för att arbeta med sjuka och funktionsnedsatta barn och ungdomar. Clownronden har fått stöd från Kultur Skåne genom projektet Kultur för äldre inom vård och omsorg för att testa sin sjukhusclownmetodik även inom äldreomsorgen. I Vellinge gjordes ett lyckat pilotprojekt och konceptet utvecklades ytterligare i ett projekt på två vårdboenden, i Malmö och i Osby. Detta projekt har utvärderats av en forskargrupp vid Malmö Högskola i samarbete med Kommunförbundet Skånes FoU-avdelning. Rapporten kommer att presenteras i samband med konferensen Kulturen lyfter. I utvärderingen framgår att genom clownernas metoder stärktes de äldres förmåga till socialt samspel på ett sådant sätt att både den verbala kommunikationen och kroppsspråket blev tydligare. Personalen anammade metoderna och utvecklade en bättre förmåga till samspel med vårdtagarna i sitt fortsatta arbete. Riksteatern Skåne Sedan flera år tillbaka driver Riksteatern Skåne ett uppmärksammat interaktivt teaterprojekt på olika teman (marknader, folkparker, kalas, dans, skåneland). Upplägget är processinriktat och varje boende får fyra besök. Personalen stimuleras att arbeta med projektets tema tillsammans med de äldre mellan besöken. Genom Kulturrådets bidrag gavs möjlighet till fördjupning och ett femte besök infördes som ett slags uppföljnings- eller utvärderingsmöte med skådespelarna och personalen. År 2013 deltog 28 äldreboenden i 13 kommuner och år 2014 deltog 19 äldreboenden i 7 kommuner. Konceptet har spridits i hela Sverige. Musik i Syd Musik i Syds musikverksamhet för äldreomsorgen är populär och väl förankrad i många kommuner. Genom projektet Kultur för äldre inom vård och omsorg har verksamheten fördjupats, fler produktioner i samma anda tagits fram och fler musiker har engagerats. I ett utvecklingsprojekt prövades en modell med mentorskap för att introducera musiker som tidigare haft barn och unga som publik. I utvärderingen betonas betydelsen av att musikerna återkom flera gånger. Denna kontinuitet samt att fokus låg på relationen mellan musiker och publik visade sig vara gynnsam för både boende och personal. Dessutom testades inom projektet ett antal nya

4 Datum (7) program i Svedala, Höör och Ängelholm. Musik i Syd ordnade i april för första gången en utbudsdag för äldreomsorgen, riktad till hela Skåne. Konstfrämjandet Skåne Under flera år har Konstfrämjande samarbetat med kommunerna om konstlådor med samtidskonst. Lådorna har även innehållit konsthandledning och personal har erbjudits kontinuerlig fortbildning och inspiration. Konstfrämjandet har nu utvecklat och fördjupat projektet till att i stället erbjuda äldreboendena att få ha en konstnär på plats. I dialog med personalen väljs en konstnär som sedan gör en utställning på boendet. Konstnären kan sedan hålla i workshops med boende och personal med valfri efterföljande vernissage. Syftet är att ge nya intryck, upphov till samtal och diskussion genom konsten och skapa meningsfulla aktiviteter för både boende och personal. Åren var kommunerna Sjöbo, Vellinge och Lomma aktiva i detta projekt. Aktuella utvecklingsbidrag Några exempel: Projektet Värdefulla möten med kulturens kraft i äldreomsorgen. Det började som ett pilotprojekt på ett äldreboende i Vardagas regi i Lund. Projektet blev så lyckosamt att man ville fortsätta utveckla och pröva metoden på fler boenden. På sex äldreboenden genomfördes därför ett musikprojekt under ledning av musikern Gitte Pålsson. Syftet var att all personal skulle ges möjlighet att lära sig använda sång och musik för att skapa lust och glädje och därmed förbättra kommunikationen med de boende. Genom musiken skapades gemenskap och alla kunde delta oberoende av modersmål. Erfarenheterna och kunskapen från projektet lever kvar och personalen har fått ett nytt arbetssätt. Metoden har utvecklats vidare till ett nytt projekt Nattsudd musik till natten. Detta presenterades vid konferensen Skånska demensdagen, arrangerad av s Kunskapscenter. Projektet Express Yourself Ett film-och musikprojekt genomfördes på Barn- och ungdomspsykiatrin i Ystad. Under ledning av dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt och musikern Cecilia Nordlund fick ungdomar under tolv veckor möjlighet att prova på film och musik som medel för att väcka kreativitet och berättarlust. I utvärderingen framkom att genom projektet kunde deltagarna visa en annan sida av sig själv för personalen. Projektet blev en positiv upplevelse för deltagarna, men personalens engagemang var inte riktigt lika starkt som förväntat, trots att verksamhetschefen själv var väldigt engagerad i projektet.

5 Datum (7) Orsaken kan möjligen bero på att sjukvårdsområdet är mycket stort med många enheter. Verksamhetschefen skriver i sin utvärdering att hon är positiv till att fortsätta med andra kulturella insatser inom BUP, men menar att det krävs ett fortsatt engagemang och ett öppet synsätt utifrån ett Skåneperspektiv. Det kan tolkas som en bekräftelse på att den nyligen antagna strategin för kultur och hälsa och den kommande handlingsplanen blir ett viktigt instrument i det fortsatta arbetet. Projektet Poesiworkshop barn Poeten Tom Sebastian har haft poesiworkshops med barn på sjukhusskolan i Lund, Helsingborg och Kristianstad. Syftet var att genom poesi ge barn och unga som vistas på sjukhus möjlighet att genom en ny relation till språket formulera sin upplevelse till ett eget personligt uttryck. Barnens konstverk har sedan ställts ut på SUS Lund. En film som beskriver projektet håller på att färdigställas och under december månad kommer en ordadventskalender att ordnas på barn- och ungdomssjukhuset i Lund. Efter att ha varit i den somatiska sjukvården med gott resultat, spred sig intresset för att anlita honom även inom Barn- och ungdomspsykiatrin. Nu finns tankar om att hans poesimetodik även skulle kunna passa äldreomsorgen. Projektet Kan man uppleva sig bättre? Vuxenpsykiatriska dagsjukvården i Trelleborg genomförde ett projekt i samarbete med Trelleborgs museum med syftet att den enskilde patienten/individen skulle få ett ökat välbefinnande samt inspireras till ett ökat deltagande i kulturaktiviteter. Upplägget var ett program på åtta veckor med tre kulturaktiviteter i veckan på olika platser inom museets verksamhetsområde. 25 personer deltog i projektet och utvärderingen visade att merparten skattade sin hälsa bättre efter än före start. Aktörerna har för avsikt att fortsätta verksamheten. Projektet Berättelser i Burlöv ett kulturprojekt för äldre Möllegården kulturhus har tillsammans med fyra äldreboenden i Burlövs kommun och Teater Sagohuset genomfört ett musik- och berättarprojekt Projektet innehåller olika delmoment där Teater Sagohuset ger inledande pedagogiska metoder och övningar för att inspirera vårdpersonal att på egen hand insamla material och utveckla berättandet och musiken tillsammans med de äldre på boendena. I ett uppföljande musik- och berättarprogram låter Teater Sagohuset de äldre delta med sina egna berättelser i ord, musik, eller med föremål. Projektets syfte är att inspirera till nya musik-och berättelseteman som kan användas på äldreboendena, Teater Sagohuset och i samband med utställningar på Möllegården Kulturhus. Här finns ett tydligt och föredömligt samarbete mellan kulturförvaltning och äldreomsorgsförvaltning samt mellan lokalt kulturutbudet och extern kulturaktör. Projektet pågår fortfarande och redovisas i december.

6 Datum (7) Referensgrupper Kultur Skånes kultur och hälsa-område har knutit till sig referensgrupper för dialog och ömsesidigt erfarenhetsutbyte. I referensgrupperna finns representanter från äldreomsorgen, psykiatrin, barn och ungdomssjukvården samt kultursektorn. Kristianstads kommun har från början haft en plats i äldreomsorgsgruppen. Kommunens kultur och hälsa-verksamhet kan ses som ett gott exempel på långsiktigt arbete enligt Skånemodellen. Kristianstad fick också egna medel från Kulturrådet för att utveckla sin verksamhet ytterligare. Kultur på recept Kultur på recept 2.0 pågick under tre år i Helsingborg och avslutades Det var ett samarbete mellan, Finsam Helsingborg och Helsingborgs stad. I projektet deltog cirka 200 patienter. En medicinsk utvärdering pågår och resultatet beräknas komma i början av Projektets syfte är att undersöka om kulturaktiviteter, eget skapande och kulturupplevelser kan vara en del i en rehabiliteringsprocess. I projektet skapas även en arena för metodutveckling när det gäller kultursektorns möten med nya grupper, vilket i sin tur kan bidra till att de kulturpolitiska målen om ökad delaktighet och tillgänglighet uppnås. Under 2015 har Kultur på recept fortsatt i Helsingborg med syfte att stärka modellen för en eventuell spridning i Skåne. Strategi- och handlingsplan I september 2014 antog genom hälso- och sjukvårdsnämnden och kulturnämnden en gemensam strategi i syfte att i samverkan långsiktigt utveckla området kultur och hälsa i. Arbetet pågår med att ta fram en gemensam handlingsplan (för ) avseende insatser som kan göras inom nämndernas gemensamma arbetsfält, ett fält som även utgör en del av s arbete med folkhälsa och social hållbarhet. Vändpunkt förslag om kultur och hälsa. Rapport till Nordiska Ministerrådet genomförde år 2014 på initiativ av Nordiska Ministerrådet ett projekt med syfte att kartlägga forskning och praktik inom kultur och hälsaområdet i Norden samt lägga förslag på hur ett framtida nordiskt samarbete inom området skulle kunna se ut. Rapporten kommer att behandlas vid Ministerrådets session i slutet av oktober i år. Utmaningar

7 Datum (7) Området kultur och hälsa är fortfarande relativt nytt och opererar i gränslandet mellan två discipliner. Det kräver samsyn och samarbete över gränserna. Kommande handlingsplan och samarbete mellan hälso- och sjukvårdsnämnden, kulturnämnden och folkhälsoområdet kommer att bli det viktiga verktyg som krävs för att underlätta samverkan och utveckling av området. Juridisk bedömning Samråd med regionjurist har inte bedömts nödvändig. Miljökonsekvenser Ärendet bedöms inte ha någon miljöpåverkan. Samverkan med berörda fackliga organisationer Ingen samverkan har bedömts nödvändig för detta ärende. Uppföljning Arbetet inom området kultur och hälsa kommer att fortsätta i enlighet med intentionerna i kulturplanen. Yngve Petersson Tjänstgörande ordförande Gitte Grönfeld Wille Kulturchef

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Kultur Skåne Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Kultur Skåne Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Kultur Skåne Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning STRATEGI Datum 140819 Dnr 1301347 1 (5) s strategi för kultur och hälsa 2015-2020 Inledning Sambanden mellan kultur och hälsa har kommit allt mer

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016 Kulturnämnden Annelien van der Tang Eliasson Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 40 Annelien.vanderTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-14 Dnr 1502892 1 (5) Kulturnämnden Regionalt

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-10 Dnr 1502080 1 (5) Kulturnämnden Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och

Läs mer

Kulturnämnden. Region Skånes handlingsplan för kultur och hälsa Inledning

Kulturnämnden. Region Skånes handlingsplan för kultur och hälsa Inledning Kulturnämnden HANDLINGSPLAN Datum 151007 Dnr 1301347 1 (7) s handlingsplan för 2015-2020 Inledning I september 2014 antog genom hälso- och sjukvårdsnämnden och kulturnämnden en gemensam strategi i syfte

Läs mer

Datum Dnr Omdisponeringar inom ramen för budget 2014

Datum Dnr Omdisponeringar inom ramen för budget 2014 Kulturnämnden Vesna Weber Ekonomicontroller 040-675 37 33 Vesna.Weber@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-28 Dnr 1302588 1 (5) Kulturnämnden Omdisponeringar inom ramen för budget 2014 Ordförandens förslag

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna

Datum Dnr Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-13 Dnr 1302340 1 (5) Kulturnämnden Med rätt att inspireras Ordförandens förslag 1. Kulturnämnden

Läs mer

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna.

Datum Dnr PM Kulturella och kreativa näringar. 1. Kulturnämnden lägger informationen till handlingarna. Kulturnämnden Jane Nilsson Utvecklare 0768-89 07 17 Jane.ma.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-13 Dnr 1401358 1 (5) Kulturnämnden PM Kulturella och kreativa näringar Ordförandens förslag 1.

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm PROTOKOLL 28 34 Datum 2017-06-15 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2017-06-15 kl. 09.40-12.30 Plats: Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget, Ängelholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-10-26 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-11-04 kl. 10.00 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan

Läs mer

Datum Dnr Fördelning av medel inom ramen för nationella minoriteter

Datum Dnr Fördelning av medel inom ramen för nationella minoriteter Kulturnämnden Caisa Lindfors Utvecklare kulturarv 040-675 37 62 Caisa.Lindfors@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-20 Dnr 1503271 1 (6) Kulturnämnden Fördelning av medel inom ramen för nationella minoriteter

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 Anders.Wallner@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-15 Dnr 1302556 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Bidrag år 2014 till organisationer

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-15 Dnr 1401907 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Mentorskapsprogram för invandrarkvinnor

Läs mer

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur

Ansvarig: Annelie Krell. Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-03-15 Ansvarig: Annelie Krell Kulturnämndens handlingsplan för digital kultur 2013-2015 Bakgrund och utgångspunkter... 3 Inriktning... 4 1. Öka möjligheterna för medborgarna att ta del av konst och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under Datum 2011-09-12 Dnr 1100297 2 (3) Vid s inträde påbörjades arbetet med att etablera fler kommuner som fristadskommun bl.a. Landskrona, Helsingborg, Eslöv, Hörby, Sjöbo, Ystad, Kristianstad och Lund. Ett

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Tobias Nilsson Servicechef 046-17 10 00, 0761-08 68 39 BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-11-14 Dnr 0901285 99190000-0060-1999-0012 / 82 C 1 (3) Regionfullmäktige Taxor

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg PROTOKOLL 66 77 Datum 2016-11-04 1 (7) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2016-11-04 kl. 10.00-11.35 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan 1, Helsingborg Beslutande Maria Ward (S),

Läs mer

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö Plan för kultur på äldreboenden Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (12) Innehåll 1 Uppdrag 5 2 Mål 6 3 Inledning 7 4 Förutsättningar 8 5 Metod och

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-06-11 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-06-11 kl. 09.00 Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Missionsgården Strandhem, Smålandsvägen 48, Örkelljunga

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Missionsgården Strandhem, Smålandsvägen 48, Örkelljunga PROTOKOLL 36 49 Datum 2016-06-08 1 (8) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2016-06-08 kl. 09.30-12.30 Plats: Missionsgården Strandhem, Smålandsvägen 48, Örkelljunga Beslutande Maria Ward (S),

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm PROTOKOLL 28 36 Datum 2018-06-13 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-06-13 kl. 09.50-12.45 Plats: Hässleholm kulturhus, Järnvägsgatan 23, Hässleholm Beslutande Maria Ward (S), ordförande

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 4201 02:40 00:42 03:22 06:31 09:53 20:15 08:48 25:06 01:01:22 Trelleborg 627 02:33 01:13 03:46 08:27

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q3 1/1-30/9 2015 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 13023 02:38 00:41 03:19 06:44 10:03 18:56 09:12 22:45 00:58:26 Trelleborg 1854 02:28

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018

Företagsklimatet i Klippans kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Förstudie Kultur i vården

Förstudie Kultur i vården 1 (9) Förstudie Datum 2014-02-25 Diarienummer KUN 71-2014 Kultursekretariatet Handläggare: Ylva Gustafsson Telefon: 010-441 33 13 E-post: ylva.l.gustafsson@vgregion.se Till Kulturnämnden Förstudie Kultur

Läs mer

Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell

Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell Kulturen lyfter - äldreomsorgen Kristianstads kommun, Ann Christine Albinsson & Ulrika Cedell Hässleholm 2015-10-22 Äldres rätt till kultur vad händer när kultur blir en del av vårdvardagen? U Ann Christine

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016 Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-27 Dnr 1502977 1 (5) Folkhälsoberedningen Stöd till länsövergripande föreningar

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby PROTOKOLL 14 21 Datum 2018-04-12 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-04-12 kl. 09.50-13.00 Plats: Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Beslutande Maria Ward (S), ordförande Ronny Johannessen

Läs mer

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016

Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Uppdragstider prio 1 per kommun Q1-Q2 2016 Distrikt 1 Kommun antal uppdrag *1 *2 *3 *4 *5 *6 *7 *8 *9 Malmö 9476 02:50 00:22 03:12 07:16 10:28 20:04 09:28 23:58 01:00:09 Trelleborg 1288 02:43 01:04 03:47

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018

Företagsklimatet i Lunds kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Malmö stad 2018

Företagsklimatet i Malmö stad 2018 Företagsklimatet i stad 2018 Om undersökningen i stad Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Datum Dnr Utvecklingsplan för nationella minoriteter. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Utvecklingsplan för nationella minoriteter. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Caisa Lindfors Utvecklare kulturarv 040-675 37 62 Caisa.Lindfors@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-20 Dnr 1500678 1 (9) Kulturnämnden Utvecklingsplan för nationella minoriteter Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten Regionstyrelsen Tommy Aspegren Strateg 044-309 35 25 Tommy.Aspegren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1600552 1 (5) Regionstyrelsen Folkhälsoenkät 2017/2018 Ordförandens förslag Ordförande föreslår

Läs mer

KREATIVA PLATSER år 1

KREATIVA PLATSER år 1 Guide för sökande 2017 av bidraget KREATIVA PLATSER år 1 en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? Vilka områden kan söka? Hur mycket pengar finns att söka?

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Utvärdering av verksamheten Kultur i vården i Stockholms läns landsting. 1 Förslag till beslut. 2 Bakgrund

Utvärdering av verksamheten Kultur i vården i Stockholms läns landsting. 1 Förslag till beslut. 2 Bakgrund KUN 2013-11-21,p 9 TJÄNSTEUTLÅTANDE KUN 2013/654 Utvärdering av verksamheten Kultur i vården i Stockholms läns landsting 1 Förslag till beslut Kulturförvaltningen föreslår kulturnämnden besluta att godkänna

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Datum Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Diarienummer

Datum Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Diarienummer Kulturnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum.2013-09-23 1 (2} 48 Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Diarienummer 1201854 Kulturnämndens beslut Kulturnämnden föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde PROTOKOLL 49 58 Datum 2017-11-10 1 (6) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2017-11-10 kl. 09.15-11.20 Plats: Teknikens och Sjöfartens hus, Malmö Museer, Malmöhusvägen 7, Malmö Beslutande Maria

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Projektledning: Kalmar läns museum, Emma Angelin Holmén,

Projektledning: Kalmar läns museum, Emma Angelin Holmén, PM Projektledning: Kalmar läns museum, Emma Angelin Holmén, 070-3418706 PM framtaget av regionförbundet ht2013 Hälsa och kultur i Hälsolänet Kalmar Bakgrund Kulturen har under de senaste åren uppmärksammats

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-01 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017

Företagsklimatet i Landskrona stad 2017 Företagsklimatet i stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med

Strategi för Kulturrådets arbete med Strategi för Kulturrådets arbete med kultur och hälsa 2010 2012 Statens kulturråd 2010 Kulturrådet, Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 E-post: kulturradet@kulturradet.se

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. tjg ersättare för Elisabeth S Kullenberg (M)

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. tjg ersättare för Elisabeth S Kullenberg (M) PROTOKOLL 21 28 Datum 2014-04-23 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2014-04-23 kl. 09.30-12.10 Plats: Ystads stadsbibliotek Beslutande Yngve Petersson (MP) Charlotte Wachtmeister (M)

Läs mer

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018

Företagsklimatet i Burlövs kommun 2018 Företagsklimatet i s kommun 2018 Om undersökningen i s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017

Företagsklimatet i Klippans kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017

Företagsklimatet i Tomelilla kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

Bilaga. Kartläggning- Kultur och hälsa Kartläggning

Bilaga. Kartläggning- Kultur och hälsa Kartläggning Bilaga Kartläggning- Kultur och hälsa 2014-06-26 Kartläggning Som en del av strategiarbetet har projektgruppen gjort ett försök att kartlägga vad som redan görs inom området kultur och hälsa inom Region

Läs mer

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem

Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Vård- och behandlingshem Genomgång --9 Vård- och behandlingshem Behandling och rehabilitering av psykiskt sjuka och/eller psykiskt funktionshindrade vid vård- och behandlingshem Avdelningen för hälso-

Läs mer

RAPPORT. Kultur och hälsa. Bidrag till projekt inom kultur, hälsa och rehabilitering regionvarmland.se

RAPPORT. Kultur och hälsa. Bidrag till projekt inom kultur, hälsa och rehabilitering regionvarmland.se RAPPORT Kultur och hälsa Bidrag till projekt inom kultur, hälsa och rehabilitering 2015 2018 regionvarmland.se UTGIVEN AV REGION VÄRMLAND Faktasammanställning och text: Marie Persson, Kulturstaben, Region

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Datum Dnr Lägesrapport kring översyn av inriktningen på uppdraget avseende de medicinhistoriska samlingarna

Datum Dnr Lägesrapport kring översyn av inriktningen på uppdraget avseende de medicinhistoriska samlingarna Kulturnämnden Martin Andrén Utvecklare kulturarv 040-675 37 44 Martin.Andren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-10-02 Dnr 1802086 1 (5) Kulturnämnden Lägesrapport kring översyn av inriktningen på uppdraget

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-09 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-09-19 Dnr 1801982 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer