Datum Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Diarienummer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Diarienummer"

Transkript

1 Kulturnämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum (2} 48 Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Diarienummer Kulturnämndens beslut Kulturnämnden föreslår regionfullmäktige följande l. Regionfullmäktige fastställer regler för verksamhetsbidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne enligt föreliggande förslag. Reglerna träder i kraft Regionfullmäktige ger kulturnämnden i uppdrag att framöver besluta om revidering av ovanstående regler. Sammanfattning Vid kulturnämndens sammanträde i oktober 2012 antog nämnden en tidplan för framtagandet av ett nytt fördelningssystem för studieförbundens regionala bidrag. Föreliggande förslag, som tagits fram i dialog med studieförbunden, bygger på en basfinansieringsdel på 76% och en utvecklingsdel på 24 %. Förslaget har skickats på remiss till de tio studieförbunden. Sex studieförbund har yttrat sig över förslaget. I ärendet finns följande dokument: l. Beslutsförslag Ny modell för verksamhetsbidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Skåne 3. Simulering av utfall, beräknat utifrån ny modell Postadress: Kultur Skåne, Malmö Besöksadress: Dockplatsen 26, Malmö Telefon (växel): Organisationsnummer:

2 Datum (2) Sänt till: Regionfullmäktige Vid protokollet Annalena Asenov Maria Loureiro Region Skåne

3 Kulturnämnden BESLUTSFÖRSLAG Ann Lundborg Datum Utvecklare folkbildning och bibliotek Dnr {6} Regler för bidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Ordförandens förslag Kulturnämnden föreslår regionfullmäktige följande l. Regionfullmäktige fastställer regler för verksamhetsbidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne enligt föreliggande förslag. Reglerna träder i kraft Regionfullmäktige ger kulturnämnden i uppdrag att framöver besluta om revidering av ovanstående regler. Sammanfattning Vid kulturnämndens sammanträde i oktober 2012 antog nämnden en tidplan för framtagandet av ett nytt fördelningssystem för studieförbundens regionala bidrag. Föreliggande förslag, som tagits fram i dialog med studieförbunden, bygger på en basfinansieringsdel på 76% och en utvecklingsdel på 24 %. Förslaget har skickats på remiss till de tio studieförbunden. Sex studieförbund har yttrat sig över förslaget. I ärendet finns följande dokument: l. Beslutsförslag Ny modell för verksamhetsbidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Skåne 3. Simulering av utfall, beräknat utifrån ny modell Postadress: Kultur Skåne, Malmö Besöksadress: Dockplatsen 26 Telefon (växel): Organisationsnummer:

4 Kulturnämnden Datum Dnr {6) Beskrivning av ärendet och skälen till förslaget Syftet med Region Skånes stöd till studieförbunden är att stödja bildningsorganisationernas regionala infrastruktur och främja förutsättningar för utveckling inom studieförbundens profilerade kultur- och bildningsverksamhet. Utöver regionala bidrag f'ar studieförbunden bidrag från statlig och kommunal nivå. Statens bidrag till studieförbund och folkhögskolor avser att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokrati bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att dela i samhällsutvecklingen bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället samt bidra till att bredda intresset för och öka delaktighet i kulturlivet. De skånska kommunernas bidrag avser studieförbundens lokala verksamhet. Kommunerna tillämpar olika modeller för att fördela anslaget. Några kommuner följer Folkbildningsrådets bidragsmodell, men allt fler utvecklar egna modeller anpassade till kommunens mål. Ett förslag till reviderade regler för bidrag till studieförbunden presenterades vid kulturnämndens sammanträde den 26 september Kulturchefen fick i uppdrag att återkomma med förslag till nytt fördelningssystem med tydligare koppling mellan mål och resurser samt en tidplan för arbetet. I oktober godkände kulturnämnden en tidplan som bl.a. innehöll workshoppar med syftet att diskutera studieförbundens regionala verksamhet i relation till den regionala kulturplanen för Skåne Tre workshoppar, där samtliga studieförbund deltog, genomfördes under perioden december mars Det första tillfåll et användes till att gå igenom ramar och förutsättningar kopplade till olika styrdokument (de statliga syftena för folkbildningen och kulturplanen), men även andra dokument med relevans för studieförbundens verksamhet. OECD Territorial Reviews: Skåne, Sweden 2012, SKL ochfolkbildningspolitiken samt Folkbildningens vägval & vilja var några av dessa dokument. Till den andra workshoppen hade studieförbunden fått till uppgift att ge exempel på hur de arbetar enligt statens mål. Sammanfattning av olika rapporter och en viss omvärldsspaning hade gjorts (kopplat till andra regioners fördelningssystem). Fokus var att via grupparbete försöka få fram ett antal kvalitetskriterier utifrån kulturplanens kulturpolitiska prioriteringar och mål.

5 Kulturnämnden Datum Dnr (6) Vid det sista mötet hade studieförbunden och Kultur Skåne, oberoende av varandra, tagit fram ett antal förslag till fördelningsmodeller som diskuterades. Resultatet av överläggningarna låg till grund för det förslag till nytt fördelningssystem som skickades ut på remiss efter kulturnämndens sammanträde En avstämning mellan kulturnämndens presidium och Skånes Bildningsförbund skedde efter den andra workshopen och en kort presentation av processen gjordes på kulturnämndens sammanträde Sammanfattning av remissvaren De synpunkter som inkommit avser i huvudsak basfinansiering och utvecklingsdel Basf"mansiering I remissvaren har studieförbunden varit nöjda med basfinansieringens storlek och beräkningsunderlag även om ett studieförbund förespråkar en ökning till 80 %. Kulturnämnden har valt att inte öka procentsatsen, då övriga inkomna yttranden inte lyfter frågan. Utvecklingsanslag Två av sex studieförbund anser att de tre utvecklingsparametrarna ska beräknas på alla de 33 kommunerna och inte utesluta de kommuner som inte ger kommunalt bidrag. Nämnden vidhåller sitt förslag då geografisk spridning och unika deltagare överensstämmer med kulturplanens tillgänglighetsmål Dessutom bygger basfinansieringen på den totala verksamheten som studieförbunden genomför i Skåne. Det är dock viktigt att öka dialogen med de kommuner som inte stödjer studieförbundens verksamheter, vilket också framförs i ett av remisssvaren. Utvecklingsdelen är uppdelad i tre parametrar: l. relativ andel av verksamhet fördelad efter volym 2. relativ andel unika deltagare år samt 3. relativ andel resterande unika deltagare Två studieförbund har synpunkter på att fördelningssystemet, enligt den första parametern, gynnar små orter med liten verksamhet och missgynnar storstadssatsningar. Region Skånes syfte är att alla ska kunna ta del av Skånes kulturliv och inte endast de som bor i stora kommuner. När det gäller parametern unika deltagare, har synpunkter inkommit om att alla deltagare bör räknas. Unika deltagare har under hela processen varit ett viktigt mått som även staten använder i sina regler. Det är viktigt att mäta enskilda individers deltagande i studieförbundens verksamhet utifrån att fler bör få möjlighet att ta del av och själva utöva kultur.

6 Kulturnämnden Datum Dnr (6) I den tredje parametern beräknas antalet unika deltagare över år. Det finns i något remissvar synpunkter på att unika deltagare ska beräknas på alla, och inte utesluta åldersgruppen år, men då räknas dessa två gånger vilket inte är önskvärt. Ett studieförbund föreslår att man utvärderar effekten av studieförbundens förmåga att nå nya unika deltagare och framöver öka parameterns procenttal. Kulturnämndens förslag är att utvärdera modellen i samband med framtagandet av en ny kulturplan. Följande studieförbund har svarat på remissen: ABF Skåne studieförbundet Bilda Syd Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet Skåne Sensus studieförbund Skåne-Blekinge studiefrämjandet Skåne och Blekinge studieförbundet Vuxenskolans regionförbund i Skåne Förslag till nytt fördelningssystem Fördelningssystemet bygger på två delar: en basfinansieringsdel på 76% och en utvecklingsdel på 24 %. Basfmansieringen, 76% av de totala anslaget, ska garantera att studieförbunden kan bedriva en kontinuerlig verksamhet på regional nivå. Den regionala verksamheten syftar till att utveckla studieförbundens verksamhet i hela Skåne. Basfinansieringen baseras på den volym som studieförbunden på lokal nivå genomför och utgår från studieförbundets relativa andel av totalt rapporterad verksamhet för Skåne, uttryckt i studietimmar. Beräkningen bygger på de två senast kända åren före aktuellt år (exempel: 2014 års verksamhetsbidrag baseras på verksamhet genomförd 2011 och 2012). Ny beräkning görs årligen. Resterande anslag, 24 %, avser utveckling kopplat till kulturplanen. Det innebär att hur denna del av bidraget ska fördelas kan förändras över tid (vid ny kulturplan 2016 t.ex.). I detta förslag fördelas bidraget enligt tre parametrar som tillsammans ger en kvalitativ mätning av studieförbundsverksamheten: 8 % fördelas till respektive studieförbund utifrån deras relativa andel av verksamhet, fördelad efter volym per kommun (beräknat på studietimmar de två senast kända åren före periodens början). I kulturplanens övergripande mål står att alla ska ha möjlighet att ta del av Skånes kulturliv och kulturupplevelser samt att kultur ska

7 Kulturnämnden Datum Dnr (6) vara tillgänglig i hela regionen. 8 % fördelas till respektive studieförbund utifrån deras relativa andel av sammanlagt antal unika deltagare i åldern år i studiecirkel i de skånska kommunerna under senaste verksamhetsår. Utveckling av kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga är en av de kulturpolitiska prioriteringarna i kulturplanen 8 % fördelas till respektive studieförbund utifrån deras relativa andel av resterande antal unika deltagare (utöver åldern år) i studiecirkel i Skåne det senaste verksamhetsåret. I kulturplanens övergripande mål står att alla ska ha möjlighet att ta del av Skånes kulturliv och kulturupplevelser samt att kultur ska vara tillgänglig i hela regionen. I ovanstående tre parametrar räknas endast verksamheten i de skånska kommuner som fördelar kommunala bidrag till studieförbunden. V eliinge och Staffanstorps kommun beviljar i nuläget inte några kommunala bidrag och räknas därmed inte in. Siffrorna som ligger till grund för uträkningarna hämtas från SCB och Folkbildningsrådet Unika deltagare räknas enligt Folkbildningsrådets regler. När det gäller unika deltagare i åldern år, omfattade förslaget tidigare ungdomar år. Det underlag som Region Skåne kan få från Folkbildningsrådet gäller ålderskategorin år och detta underlag är en förutsättning för uträkningen. Utöver själva fördelningsmodellen kopplas årliga enskilda överläggningar mellan kulturnämndens förvaltning, Kultur Skåne, och representanter från respektive studieförbund; detta för att ge tillfälle till fördjupade diskussioner kring kvalitet och fortsatt utveckling kopplat till kulturplanen. studieförbundens verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser ligger till grund för dessa samtal. I februari lämnade kulturnämnden ett yttrande över den s.k. folkbildningsutredningen Folkbildningens samhällsvården. En ny modell för statlig utvärdering (SOU 2012:72). En proposition väntas under hösten 2013 och nämnden följer utvecklingen. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Kulturnämnden beslutar om anslaget till studieförbunden i samband med beslut om budget Fördelning av bidraget kommer att göras inom ramen för studieförbundens totala anslag 2014.

8 Kulturnämnden Datum Dnr (6) Juridisk bedömning Samråd har skett med avdelningen för juridik som inte har några invändningar mot förslaget. Miljökonsekvenser Ärendet bedöms inte medföra några större miljökonsekvenser. Förslaget till ny modell stödjer verksamheten i kommunerna, vilket kan få till följd att medborgarnas resor minskar eller blir kortare. Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan har inte bedömts nödvändig i detta ärende. Uppföljning I samband med arbetet med att ta fram en ny regional kulturplan för Skåne för perioden kommer en utvärdering av det nya regelverket att göras. \.._~-...~ Yngve Petersson Ordförande Gitte Grönfeld Wille Kulturchef

9 Kulturnämnden Datum Dnr {4) Region Skånes modell för verksamhetsbidrag till studieförbundens regionala verksamheter i Skåne Region Skånes kulturpolitiska vision I Regional kulturplan för Skåne anges riktning och mål för regionens långsiktiga kulturpolitik, som även innefattar studieförbunden, och innehåller följande kulturpolitiska vision: "Region Skåne ska bidra till ett dynamiskt, öppet och demokratiskt samhälle präglat av humanistiska värderingar för gårdagens, dagens och morgondagens mångfald av uttryck. Kulturen ska upplevas som en kraft som skapar social gemenskap och bidrar till individens och samhällets utveckling och välfärd. Skåne ska framstå som en stark, öppen och innovativ kulturregion. Skåne ska vara en tillåtande och inkluderande region där alla känner sig välkomna. Kulturen ska vara en viktig och naturlig del av samhällets utveckling och människors vardag." Kulturpolitiska prioriteringar, regionala utvecklingsmål och statliga syften för folkbildningen studieförbunden har till syfte att stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin. De bidrar till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang för att delta i samhällsutvecklingen, liksom till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället. Syftet är också att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet. Syftet med det regionala verksamhetsbidraget är att utgöra ett stöd för studieförbundens regionala infrastruktur och främja förutsättningar för utveckling inom överenskomna områden. Postadress: Kultur Skåne, Malmö Besöksadress: Dockplatsen 26 Telefon (växel): Organisationsnummer:

10 Datum Dnr (4) Utöver detta ska modellen för verksamhetsbidrag till studieförbuden ge respektive studieförbund möjlighet till tydligare profil utifrån sina respektive värdegrunder, i kombination med brett förankrade kulturpolitiskt centrala mål. studieförbund styrs också av fyra syften som styr statens stöd till folkbildningen som i huvudsak överensstämmer med de regionala målsättningarna. Detta är de fyra statliga syftena: l. stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, 2. bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen, 3. bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället, och 4. bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet. Villkor och definitioner För att komma ifråga för regionalt verksamhetsbidrag ska studieförbundet: vara godkänt för statsbidrag av Folk-bildningsrådet ha distrikt i Skåne eller motsvarande regionalt organ med egen styrelse ha regional verksamhet som ger både regionala och lokala effekter i Skåne. Med regional verksamhet avses verksamhet som studieförbundsdistriktet eller motsvarande regionalt organ har genomförandeansvar för, vilket medför ansvar för verksamhets- och ekonomisk redovisning, uppföljning och utvärdering. Fördelning och fastställande av anslag Kulturnämnden avsätter i budgeten en bidragsram för studieförbunden. Anslaget fördelas mellan de tio studieförbunden enligt följande fördelningssystem: en basfinansieringsdel på 76% och en utvecklingsdel på 24%. Baslmansieringen, 76% av de totala anslaget, ska garantera att studieförbunden kan bedriva en kontinuerlig verksamhet på regional nivå. Basfinansieringen baseras på den volym som studieförbunden på lokal nivå genomför och utgår från studieförbundets relativa andel av totalt rapporterad verksamhet för Skåne, uttryckt i studietimmar. Beräkningen bygger på de två senast kända åren före periodens början. Ny beräkning görs årligen. (exempel: 2014 års verksamhetsbidrag baseras på verksamhet genomförd

11 Datum Dnr (4) 2011 och 2012). Resterande anslag, 24 %, avser utveckling kopplat till kulturplanen. Det innebär att hur denna del av bidraget ska fördelas kan förändras över tid (vid ny kulturplan 2016 t.ex.). I detta förslag fördelas bidraget enligt tre parametrar som tillsammans ger en kvalitativ mätning av studieförbundsverksamheten: 8 % fördelas till respektive studieförbund utifrån deras relativa andel av verksamhet, fördelad efter volym per kommun (beräknat på studietimmar de två senast kända åren före periodens början). I kulturplanens övergripande mål står att alla ska ha möjlighet att ta del av Skånes kulturliv och kulturupplevelser samt att kultur ska vara tillgänglig i hela regionen. 8 % fördelas till respektive studieförbund utifrån deras relativa andel av sammanlagt antal unika deltagare i åldern år i studiecirkel i de skånska kommunerna under senaste verksamhetsår. Utveckling av kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga är en av de kulturpolitiska prioriteringarna i kulturplanen. 8 % fördelas till respektive studieförbund utifrån deras relativa andel av resterande antal unika deltagare (utöver åldern år) i studiecirkel i Skåne det senaste verksamhetsåret. I kulturplanens övergripande mål står att alla ska ha möjlighet att ta del av Skånes kulturliv och kulturupplevelser samt att kultur ska vara tillgänglig i hela regionen. För ovanstående tre parametrar räknas endast verksamheten i de skånska kommuner som fördelar kommunala bidrag till studieförbunden. Siffrorna som ligger till grund för uträkningarna hämtas från SCB och Folkbildningsrådet. Unika deltagare räknas enligt Folkbildningsrådets regler och åldersintervall15-24 år. Dialog och uppföljning - lärande och utveckling Utöver själva fördelningsmodellen kopplas årliga enskilda överläggningar mellan kulturnämndens förvaltning, Kultur Skåne, och representanter från respektive studieförbund. Dessa ska äga rum under perioden februari-mars. Detta för att ge tillfälle till fördjupade diskussioner kring kvalitet och fortsatt utveckling kopplat till kulturplanen. studieförbundens verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser ligger till grund för dessa samtal. Verksamhetsplanen ska tydligt beskriva önskade effekter (regionalt och lokalt) som man vill uppnå inom de kulturpolitiskt motiverade delarna och den profilerade kultur- och bildningsverksamheten.

12 Datum Dnr (4) Verksamhetsberättelsen ska beskriva måluppfyllelse i förhållande till villkor för verksamhetsbidrag och verksamhetsplan och en beskrivning av hur man arbetar med att utveckla kvaliteten i verksamheten. Därutöver sker en extern uppföljning årligen med inriktning på aktuella mål i den regionala kulturplanen för Skåne. Syftet med uppföljningen är att främja utveckling och lärande. Vilket mål i Regional kulturplan Skåne som ska belysas, bestäms inför vatje år i samråd mellan kulturnämnden och studieförbunden. Gemensam återkoppling sker under december månad vatje år. För studieförbund som beviljats verksamhetsbidrag gäller följande: Villkor för verksamhetsbidrag ska upprättas. Utbetalning av beräknat anslag sker kvartalsvis. Den ekonomiska redovisningen ska innehålla en särskild resultaträkning för den verksamhet som genomförts i Skåne. studieförbund som mottar regionalt anslag ger Region Skåne rätt att företa revision. Efter begäran ska de uppgifter och verifikationer lämnas som Region Skåne behöver för sin granskning och vidare ställningstagande. Brister i överenskommen måluppfyllelse kan medföra reducerat anslag.

13 Totalt bidrag per studieförbund Simulering utifrån budgetram 2013 Bas Kommuner Unika delt Organisation 76 o/o 8% unga8% ABF Bilda Folkuniversitetet studiefrämjandet Studieförb Vuxenskolan NBV Medborgarskolan Sensus lbn Rushd Kulturens Bildn verks Summa Unika delt > 25 Bidrag år8% Totalt 2013 Förändring o OBS exempel beräknat på en total budget om Basfinansiering 76% Kommunera o/o Unika delt unga 8 o/o Unika delt > 25 år 8 o/o S:a

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

Fördelning av stöd till studieförbund

Fördelning av stöd till studieförbund Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-12-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 08-508 31 928 Till Kulturnämnden 2013-12-17 Nr 12 Fördelning av stöd till studieförbund

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ordförandens förslag 1. Maria Nyman Stjärnskog utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2014-06-11 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-06-11 kl. 09.00 Plats: Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-01-13 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-22 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-04-09 91 Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund Dnr 2018-000096 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Bidragsregler för studieförbund

Bidragsregler för studieförbund Regler Bidragsregler för studieförbund Antagen av kommunstyrelsen, 7/2014 att gälla från den 1 januari 2014. Tierps kommun 815 80 Tierp, Telefon 0293-21 80 00, www.tierp.se Bidragsregler studieförbund

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET 021206 REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET Regionen stödjer de fria och frivilliga bildningssträvandena. Folkbildningen är en del i samhällets demokratiska process och ger

Läs mer

Regel för bidrag till studieförbund

Regel för bidrag till studieförbund Regel för bidrag till studieförbund Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Regel för bidrag till studieförbund Gäller för: Kultur

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet

Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Styrdokument Regler för kommunalt bidrag till studieförbundens lokala verksamhet Katrineholms kommuns förfningssamling (KFS nr 3.09) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 115 Beslutshistorik Antagen av

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018. VALLENTUNA KOMMUN Förslag till beslut 2 (2) Kulturnämnden 2018-05-08 6. Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.021) Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och unga. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Kulturnämnden Camilla Sjöstrand Handläggare 040-675 37 46 Camilla.Sjostrand@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-10 Dnr 1502080 1 (5) Kulturnämnden Kulturnämndens fördelning av utvecklingsmedel barn och

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring Regler för Härjedalens kommun gällande anslag till studieförbunden från och med 2010-01-01. 1. Syftet

Läs mer

KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18. BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18. BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18 BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 48 Ekonomisk rapport januari mars 2011 49 Ekonomisk rapport januari april 2011 50 Budgetuppföljning

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-01-28 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-02-05 kl. 09.00 Plats: Arkitektskolan, Sölvegatan 24, Lund 1. Val

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete på biblioteksområdet 2016 Kulturnämnden Annelien van der Tang Eliasson Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 40 Annelien.vanderTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-14 Dnr 1502892 1 (5) Kulturnämnden Regionalt

Läs mer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-11-09 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsberättelse januari-augusti 2017 DAGORDNING Datum 2017-09-08 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-09-13 kl. 09.00 Plats: Studio, Nordenskiöldsgatan 24, Malmö 1. Val

Läs mer

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Vad menas med civilsamhället? Civilsamhället Föreningar, sällskap och organisationer utanför både offentliga sektorn och marknadssamhället Civilsamhället avgränsas

Läs mer

.RPPXQDOI UIDWWQLQJVVDPOLQJ

.RPPXQDOI UIDWWQLQJVVDPOLQJ .RPPXQDOI UIDWWQLQJVVDPOLQJ 8WJLYHQDY6WDGVNDQVOLHWL.ULVWLDQVWDG 1U 5(*/(5)g5.20081$/$%,'5$*7,//678',()g5%81'(16/2.$/$ 25*$1,6$7,21(5,.5,67,$167$'6.20081 Fastställd av kommunfullmäktige 1995-11-21 259.

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

Organisationsuppdrag och överenskommelse 2008-04-15

Organisationsuppdrag och överenskommelse 2008-04-15 Organisationsuppdrag och överenskommelse 2008-04-15 Dessa regler avser Region Hallands organisationsuppdrag till distriktsorganisationer i Halland och det anslag som är kopplat till uppdraget. Anslag lämnas

Läs mer

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under

Samtal pågår även med Malmö stad och Scherazade (en EU-finansierad verksamhet) i syfte att ge ut en antologi med texter av fristadsförfattare under Datum 2011-09-12 Dnr 1100297 2 (3) Vid s inträde påbörjades arbetet med att etablera fler kommuner som fristadskommun bl.a. Landskrona, Helsingborg, Eslöv, Hörby, Sjöbo, Ystad, Kristianstad och Lund. Ett

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap 1 Samverkan mellan Trelleborgs kommun och Glokala Folkhögskolan Överenskommelse om Idéburet - Offentligt Partnerskap Bakgrund I oktober 2008 lades grunden till en nationell överenskommelse mellan regeringen,

Läs mer

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i 2018-01-25 Dnr. 48.2018.092 (363.2017.092) 1 (5) Villkor för Uppsökande och motiverande insatser riktade till utrikes födda kvinnor i studieförbund 2018 Allmänt Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Kulturnämnden arbetsutskott Arkivrummet, Kulturförvaltningen, Torggatan 11, Vallentuna Tisdagen 6 september 2011 kl

Kulturnämnden arbetsutskott Arkivrummet, Kulturförvaltningen, Torggatan 11, Vallentuna Tisdagen 6 september 2011 kl 1 (14) Plats och tid ande Arkivrummet, Kulturförvaltningen, Torggatan 11, Vallentuna Tisdagen 6 september 2011 kl 17.00-18.30 Lars-Bertil Ohlsson (KD), ordförande Jane Schultzberg (M) Per Elfström (S)

Läs mer

Verksamhetsstöd till studieförbunden 2010 andra utbetalningen

Verksamhetsstöd till studieförbunden 2010 andra utbetalningen KUN 2010-08-12, p 9 KUN 2010/133 Enheten för kultur- och föreningsstöd KUN 2010/124 KUN 2010/111 Handläggare: Allan Axelsson Verksamhetsstöd till studieförbunden 2010 andra utbetalningen 1 Förslag till

Läs mer

FOLKBILDNING 1997/98:115

FOLKBILDNING 1997/98:115 FOLKBILDNING 1997/98:115 Regeringens proposition 12 mars 1998 Textunderlag för OH-presentation 6.1 Bedömning av folkbildningens verksamhet Folkbildningen har genomfört en verksamhet som står i god överensstämmelse

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne Tillsammans utvecklar vi Skåne! Ett ökat deltagande i kulturlivet bidrar till medborgarnas välbefinnande och regionens utveckling. Kulturen ska vara livskraftig i alla

Läs mer

Riktlinjer för landstingets bidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Uppsala län

Riktlinjer för landstingets bidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Uppsala län Dnr KU2013-0036 Fastställda av kulturnämnden 2013-04-17 Riktlinjer för landstingets bidrag till studieförbundens regionala verksamhet i Uppsala län Landstingets policy för bidrag till folkbildningen Landstinget

Läs mer

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling

Datum Underhåll av konstverk i Region Skånes konstsamling DAGORDNING Datum 2015-04-02 1 (7) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-04-16 kl. 09.30 Plats: Kävlinge bibliotek, Kvarngatan 17, Kävlinge

Läs mer

Det här vill landstinget uppnå med bidragen

Det här vill landstinget uppnå med bidragen ANVISNINGAR - BIDRAG TILL STUDIEDISTRIKT STUDIEDISTRIKT Det här vill landstinget uppnå med bidragen Landstingsbidrag lämnas till studieförbunden för att förbättra människors livskvalitet, och stimulera

Läs mer

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare...

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare... Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 374 Kommentarer till statistiken... 376 18.1 Studiecirklar under 2010. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Riktlinjer för årsbidrag till studieförbund

Riktlinjer för årsbidrag till studieförbund Riktlinjer för årsbidrag till studieförbund 2 ( 5 ) Reglemente Kommunala beslut som utöver kommunallag och andra författningar styr och reglerar kommunala verksamheter. Innefattar Nämndreglementen, Delegeringsordningar,

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen

Datum Sammanträde i folkhälsoberedningen DAGORDNING Datum 2018-11-16 1 (5) Sammanträde i folkhälsoberedningen Ledamöter och ersättare i folkhälsoberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2018-11-23 kl. 10.00-13.00 Plats: RådRum, Kristianstad

Läs mer

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö DAGORDNING Datum 2015-03-03 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-03-12 kl. 10.15 Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö 1. Justering

Läs mer

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016

Datum Dnr Stöd till länsövergripande föreningar 2016 Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-27 Dnr 1502977 1 (5) Folkhälsoberedningen Stöd till länsövergripande föreningar

Läs mer

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10 Jämställdhetsintegrerad verksamhet 5.1 Den gemensamma värdegrunden Regeringens förslag: Statens stöd till folkbildningen skall bidra till att grundläggande demokratiska värden som alla människors lika

Läs mer

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan 2019-2023 1. Förord Folkhögskolor i Norden har i över hundra år bidragit till att vuxna träffas under demokratiska förutsättningar i en lärandemiljö

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN

Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika KTN UREN Ärende nr i :!1:!nläninden r /1/4 K-7 VG Män.... KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Strömberg Annika 2016-05-23 KTN-2014-0135 Kulturnämnden Förslag till direktiv samt projektplan för

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2018-11-05 1 (6) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2018-11-05

Läs mer

Riktlinje för bidrag till studieförbund

Riktlinje för bidrag till studieförbund Dnr KFN13/72 RIKTLINJE Riktlinje för bidrag till studieförbund Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-16 Dnr KFN13/72 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys

Läs mer

Organisationsuppdrag i Halland

Organisationsuppdrag i Halland Organisationsuppdrag i Halland ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Regler för anslag till distriktsorganisationer Fastställd av Regionfullmäktige 24 november, 2004, 35 samt 4 juni 2008, 9.

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde PROTOKOLL 46--59 Datum 2013-09-23 1 (8) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2013-09-23 kl 10.00 14.45 Plats: Keramiskt Center, Höganäs Beslutande Yngve Petersson (MP) ordförande Charlotte Wachtmeister

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby PROTOKOLL 14 21 Datum 2018-04-12 1 (5) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2018-04-12 kl. 09.50-13.00 Plats: Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Beslutande Maria Ward (S), ordförande Ronny Johannessen

Läs mer

Kultursamverkansmodellen i Skåne

Kultursamverkansmodellen i Skåne Kultursamverkansmodellen i Skåne 2 Många barn fick chansen att lyssna, leka, spela och lära i det interaktiva musikkonstverket KLONK som fyllde Kuben i Malmö Live. KLONK var en del av Bästa Biennalen som

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Landstinget i Jönköpings län och statsbidragsberättigade studieförbund i Jönköpings län

Avsiktsförklaring mellan Landstinget i Jönköpings län och statsbidragsberättigade studieförbund i Jönköpings län MISSIV 1(1) Förvaltningsnamn Avsändare Regionala utvecklingsdelegationen Avsiktsförklaring mellan Landstinget i Jönköpings län och statsbidragsberättigade studieförbund i Jönköpings län En avsiktsförklaring

Läs mer

Dnr: KN Beslutsunderlag Internkontrollplan 2007, kulturnämnden Kulturnämndens arbetsutskott

Dnr: KN Beslutsunderlag Internkontrollplan 2007, kulturnämnden Kulturnämndens arbetsutskott 2 Kn 70 Internkontroll Dnr: KN.2011.59 Kn 70 har tidigare beslutat se över internkontrollen i nämnden. Det innebär en revidering av nuvarande internkontrollplan ska genomföras. I förvaltningen ska nuvarande

Läs mer

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna.

Datum Dnr Läsfrämjande insatser och framåt. 1. Kulturnämnden lägger rapporten till handlingarna. Kulturnämnden Annelien van Der Tang-Eliasson Utvecklare bibliotek 040-675 37 40 Annelien.VanDerTang-Eliasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-05 Dnr 1701596 1 (5) Kulturnämnden Läsfrämjande insatser

Läs mer

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde

Datum Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde PROTOKOLL 19 24 Datum 218-11-23 1 (5) Protokoll från folkhälsoberedningens sammanträde Tid: 218-11-23 kl. 1. - 13. Plats: RådRum, Kristianstad Beslutande Ida Nilsson (MP), ordförande Tony Rahm (M), vice

Läs mer

Kultur Skåne Datum 2015-03-03 Dnr 1500352 1 (4) Direktiv utredning och förslag på Region Skånes kulturnämnds långsiktiga satsningar med inriktning på musikområdet Sammanfattning Utredaren ska göra en översyn

Läs mer

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år.

Datum Dnr Redovisning av utvecklingsbidrag Kulturnämndens anslag för sökbara utvecklingsbidrag fördelas två gånger per år. Margareta Olsson Verksamhetscontroller 040-675 37 53 margareta.g.olsson@skane.se REDOVISNING Datum 2017-04-21 Dnr 1701101 1 (7) Redovisning av utvecklingsbidrag 2016 s anslag för sökbara utvecklingsbidrag

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde PROTOKOLL 3 11 Datum 2019-02-14 1 (6) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2019-02-14 kl. 09.00-12.00 Plats: Dockplatsen 26, Malmö Beslutande Magnus Lunderquist (KD), ordförande Cristina Glad

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde. Tid: kl Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund PROTOKOLL 49 61 Datum 2015-10-01 1 (8) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2015-10-01 kl. 09.00-12.10 Plats: Kulturen, Tegnérsplatsen, Lund Beslutande Yngve Petersson (MP), 1:e vice ordförande,

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Datum Dnr Omdisponeringar inom ramen för budget 2014

Datum Dnr Omdisponeringar inom ramen för budget 2014 Kulturnämnden Vesna Weber Ekonomicontroller 040-675 37 33 Vesna.Weber@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-28 Dnr 1302588 1 (5) Kulturnämnden Omdisponeringar inom ramen för budget 2014 Ordförandens förslag

Läs mer

Strategidokument Ledningsstruktur SVF

Strategidokument Ledningsstruktur SVF Reviderat av SVF:s styrelse 160919 Strategidokument Ledningsstruktur SVF "Ägardirektiv" Strategisk analys Verksamhetsidé Värderingar/Förhållningssätt Långsiktiga mål Strategier Strategidokument Folkbildningsrådets

Läs mer

Folkbildningens samhällsvärden - En ny modell för statlig utvärdering.

Folkbildningens samhällsvärden - En ny modell för statlig utvärdering. US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) Dnr 2013-02-21 17-1839/13 Folkbildningens samhällsvärden - En ny modell för statlig utvärdering. Betänkande av Folkbildningsutredningen SOU 2012:72 Ungdomsstyrelsens

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-11-29 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-08 kl. 09.30 Plats: Form/Design Center, Lilla torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet

Datum Dnr Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Demokratiberedningen Johan Lidmark Strateg 044-309 30 62 Johan.Lidmark@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-30 Dnr 1502454 1 (5) Demokratiberedningen Nya kanaler för medborgerlig delaktighet Ordförandens

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Datum Dnr Stöd till idéburna organisationer med länsövergripande

Datum Dnr Stöd till idéburna organisationer med länsövergripande Folkhälsoberedningen Ann-Christine Lundkvist Strateg 044-309 32 38 Ann-Christine.Lundkvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-25 Dnr 1603386 1 (6) Folkhälsoberedningen Stöd till idéburna organisationer

Läs mer

Kulturkansliet, , kl. 13:30-14:45

Kulturkansliet, , kl. 13:30-14:45 ,,,,,,,,,, :-... -:..-:=- Hässleholms 1 (10) Plats och tid: Kulturkansliet,, kl. 13:30-14:45 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

Styrelsens förslag till verksamhetsplan för VLBF verksamhetsåret 2013

Styrelsens förslag till verksamhetsplan för VLBF verksamhetsåret 2013 Styrelsens förslag till verksamhetsplan för VLBF verksamhetsåret 2013 Inledning Folkbildningen i Västmanlands län är en garant för det demokratiska kvalitetsfyllda mötet och ger människor med olika bakgrund

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Kommunstyrelsens allmänna utskott

Kommunstyrelsens allmänna utskott 20 17-11-24 Sidan l (6) Plau och tid Harren, Stadshuset, kl 9.00- l 1.30 Beslutande Övriga delagande ledamöter Catrin Hulmarker (M), ordförande Britt-Marie Sjöberg (C) Petter Jönsson (L) Eva-Lott Gram

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Kultur- och Biblioteksprogram. för Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Kultur- och Biblioteksprogram för Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Folkbildningen och framtiden

Folkbildningen och framtiden Folkbildningen och framtiden SFK Erfarenhetskonferens 5 februari 2015 Folkbildningsförbundet - Göran Hellmalm Sveriges Kommuner och Landsting - Göran Roos --------------------------------- Hur kan vi utveckla

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2017-02-03 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-03

Läs mer

Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m

Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m Regler för Vilhelmina kommuns bidrag till studieförbund gällande fr o m 1997-01-01 Slutligt godkända av kultur- och utbildningsnämnden 1996-12-04. 65 (au 96-11-06 125) - dnr 96/KUN46 805. Fastställda av

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2016-12-05 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-05

Läs mer

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde

Datum Protokoll från kulturnämndens sammanträde PROTOKOLL 23-35 Datum 2013-04-24 1 (9) Protokoll från kulturnämndens sammanträde Tid: 2013-04-24 kl 09.00 12.00 Plats: Dockplatsen, Malmö Beslutande Yngve Petersson (MP) ordförande Charlotte Wachtmeister

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-10-26 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-11-04 kl. 10.00 Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Bollbrogatan

Läs mer

Ewelina Tokarczyk. 1 Öppnande Anders Ljunggren hälsade alla välkomna samt öppnade sammanträdet.

Ewelina Tokarczyk. 1 Öppnande Anders Ljunggren hälsade alla välkomna samt öppnade sammanträdet. FOLKBILDNINGSRÅDET Styrelsen PROTOKOLL 2005 Datum 7 december 2005 Plats Folkbildningshuset, Stockholm Närvarande Anders Ljunggren, ordförande ledamöter Marie Linder, vice ordförande, 1-12 Rigmor Breidemalm

Läs mer