PROJEKTPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTPLAN"

Transkript

1 GEMENSAMMA AVLOPP I ÅBOLAND PROJEKTPLAN BAKGRUND Skärgårdshavet mår dåligt All forskning visar att vårt skärgårdshav mår dåligt vilket beror på närsalter som belastar Östersjön. Finlands miljöcentral har undersökt varifrån belastningen härstammar: Diagrammet visar att fosforbelastningen från glesoch fritidsbebyggelse motsvara ca 9% av totalbelastningen till vattendrag. Dessa 1 miljon personer belastar miljön dubbelt så mycket som de resterande 4 miljoner personer som bor på områden med kommunalteknik. I de Åboländska kommunerna finns fastigheter utanför vattentjänstverkens vatten- och avloppsnät. Dessa står inför stora utmaningar att förnya sina avloppssystem till att uppfylla lagstiftningens krav. Fosforbelastningen till vattendrag Vattenförsörjning och avloppsvattenbehandling i Skärgården Arrangerande av vattenförsörjning och behandling av avloppsvatten i skärgården är utmanade ur terräng, vattenskydds och ekonomiskt perspektiv. Kvaliteten på råvattnet är ofta dålig och det finns risk för saltintrång. Avloppsvattenbehandlingen är svår att förverkliga pga bergig terräng och de bristande kommunikationerna gör att lösningarna borde vara så underhållsfria som möjligt. Vattenförsörjning och avloppsvattenbehandling är dock en grundförutsättning för att kunna leva och bo i skärgården Bosättningen i skärgården är i regel gles men mindre byar med både fast- och fritidsbosättning finns också. Sydvästra Finlands miljöcentrals publikation Potentiella avloppsnät i Egentliga Finland och Satakunda visar att möjliga gemensamma vatten och avloppssystem i de Åboländska kommunerna är enligt följande:

2 Kommun Antal byalösningar Dragsfjärd Houtskär 4 85 Iniö 3 59 Kimito Korpo 3 66 Nagu 3 73 Pargas Västanfjärd 2 31 Totalt Antal fastigheter Vattenandelslag För att starta ett vattenandelslag som försörjer byn med vattentjänster kräver minst en eldsjäl som är den drivande kraften för projektet. Detta är ofta en stötesten som gör att projekten inte förverkligas. För grundande av vattenandelslag finns mycket bra litteratur gjord av Nylands miljöcentral: Vattenandelslagets ABC. Trots att publikationen finns fritt tillgänglig på miljöförvaltningens hemsidor vet inte byarna om att dylik hjälp finns att tillgå. Ifall byn är liten kan man också förverkliga gemensamma system på basen av enklare byråkrati dvs skriftliga avtal där placering,investerinsgfördelning samt fördelning av driftskostnader och service framgår Lokal hantering av avloppsvatten och kretslopp av näringsämnen Eftersom avstånden är långa och kommunikationerna begränsade i skärgården bör avloppsvattenfrågan lösas lokalt med så lite transport av avloppsvatten eller slam som möjligt. De långa transportsträckorna gör också hanteringen ekonomiskt sett ofördelaktig. Hållbara lösningar där man utnyttjar näringsämnen som finns i avloppsvattnen är inte så vanligt i Finland idag. Som exempel kan nämnas Västanfjärds kommun där det kommunala reningsverket samarbetar med en lokal jordbrukare som odlar rörflen på åkrarna i närheten av reningsverket. Rörflensodlingarna bevattnas med renat avloppsvatten sommartid istället för att belasta recipienten. Rörflen är en energigröda som utnyttjas till energi i Kimito flisvärmeverk. I Sverige finns det flere exempel på lokalt omhändertagande av tex slam från reningsverk. Interrerg III Projketet Bättre vattenkvalitet har arbetat med dessa frågor och undersökt olika metoder för hantering av reningsverkslam. Dessa kan användas som modeller och bakgrund.

3 Ett av problemen med att återföra avloppsslam till jordbruksmarker är att slammet kan innehålla ämnen som är eller kan vara skadliga för människan, såsom tungmetaller, bakterier och rester av mediciner. En kretsloppsanpassad avloppsvattenrening är önskvärd av flera orsaker. Dels återförs de näringsämnen vi får i oss genom mat tillbaka i naturen. Det sker även en fosforförflyttning i världen. All mat vi importerar utarmar producentlandet på näringsämnen och tillför oss ett överskott. Som det nu är importerar vi fosfor (i föda) och får ett övergödningsproblem eftersom slammet inte används på rätt sätt. Medicinrester i slammet är inte skadligt för människan i de små halter som tas upp i ny gröda, men däremot nog för bland annat fiskar när det kommer ut i havet. I Finland har målet i den nationella avfallsplanen till år 2005 varit att 90 % av avloppsslammet skall nyttoanvändas. Statistiskt har målet nåtts eftersom allt slam som komposterats räknas som nyttjat, oberoende av vilket det slutgiltiga användnings- och placeringsområdet är. I praktiken har målet inte nåtts. Vatten- och avloppsverken ansvarar för slam som uppstår i avloppsreningsverken, medan fastighetsinnehavaren och kommunerna ansvarar för avloppsslam från slamavskiljaren och slutna tankar. Den nya lagen om gödselfabrikat, som trädde i kraft i Finland den (539/2006) har gjort behandlingen av avloppsslam strängare och förordningen om gödselfabrikat och utövande av tillsyn av verksamhet gällande gödselfabrikat (656/01/2007) som trädde i kraft definierar närmare lagen. Statsrådets beslut 282/1994 reglerar fortsättningsvis avloppsslammets avsättning i jordbruket och har inte upphävts. Den nya lagen om gödselfabrikat ställer även krav på det slam som avsätts på grönområden och de mycket skärpta kvalitetskriterierna kan befaras minska en del av nyttoanvändandet. Man kan även befara att förbränning av slam och deponering blir mer lockande alternativ i.o.m. den nya lagstiftningen. Som problem i den nya lagen med tillhörande förordning kan även ses hur avloppsslam från några fastigheters och mindre avloppsvattenandelslag får användas, då det varken är fråga om icke-professionell avfallsbehandling eller en anläggningsmässig avfallsbehandling.

4 2. PROJEKTETS BEHOV OCH MÅLSÄTTNING 2.1 BEHOVET AV PROJEKTET Statsrådets förordning om avloppsvattenbehandling i områden utanför vattentjänstverkens verksamhetsområden skall vara genomförd år I byar utanför kommunalteknik är det ekonomiskt samt miljömässigt bättre att lösa vatten och avloppsfrågan gemensamt. För detta behövs information och hjälp vid projekteringen. Mål-2 projektet Avloppsvattenbehandling i Åbolands glesbygd har noterat både ute på fältet samt under kommunmötena att gemensamma lösningar är något som behöver stödas. Att få några exempel på vattenandelslag gör också att flere öppnar sina ögon för att göra likadant i deras by. Miljömässigt finns det behov att lösa avloppsfrågan gemensamt för att minska belastningen från området omedelbart samt för att hålla skärgårdsbyarna levande med minsta möjliga belastning till miljön. Ur kommunernas syn har det visat sig att tjänstemännen i de små kommunerna inte har resurser att stöda gemensamma vatten- och avloppsprojekt i tillräcklig grad och de ser gärna till att det finns extern hjälp för detta. 2.2 PROJEKTETS MÅLSÄTTNING LOKALA VATTENANDELSLAG I SKÄRGÅRDEN Projektets mål är att i varje Åboländsk kommun få till stånd ett gemensamt vatten och avloppsprojekt. Dessa kan i framtiden fungera som exempel för andra byar i området. Projektet stöder byarna med information om teknik, hjälp vid projektering samt hjälp vid bildande av vattenandelslag och ansökan om finansiering. För aktiverande av byarna utnyttjas Sydvästra Finlands miljöcentrals rapport 2/2006 Potentiella områden för anläggning av avlopp i Egentliga Finland och Satakunta (Antti Ryynänen). Denna rapport har undersökt områden på basen av kartmaterial var det lönar sig att lösa avloppsfrågan gemensamt. För genomförande av projekten utnyttjas Nylands miljöcentrals publikation Vattenandelslagets ABC som i detalj beskriver hur man går till väga då man bildar ett vattenandelslag samt då man förverkligar ett gemensamt avloppsprojekt

5 2.2.2 HÅLLBARA LÖSNINGAR I SKÄRGÅRDEN Lösningarna i skärgården bör vara hållbara och ta tillvara näringsämnen i så stor grad som möjligt istället för att belasta skärgårdshavet. Vid projektering av reningsverkslösning tas kretsloppstanken i beaktande samt den lokala hanteringen av slammet. Detta är viktigt i skärgården där transportsträckorna blir långa och besvärliga. För de hållbara kretsloppsanpassade lösningarna används bla Västanfjärd som modellkommun i Finland. I Sverige finns flere kretsloppsanpassade lösningar att undersöka och ta modell efter. För projektering utnyttjas konsulter som är insatta i kretsloppsanpassade naturnära lösningar. Energifrågan tas också alltid i beaktande då andelsslag bildas. På samma gång vatten och avloppsrör anläggs kan också fjärrvärmerör anläggas. En ideal lösning kunde vara att reningsverket finns i anslutning till energiodlingar där den lokala jordbrukaren har biobränsleverk och säljer energi åt de närliggande fastigheterna. Ett kretslopp som omedelbart kan visualiseras med minimala transportsträckor och hållbar lösning som gynnar infrastrukturen i byn. avloppsvatten Reningsverk Vatten +slam Energiodling ENERGI Energiverk Energigröda STÄRKA HÅLLBAR INFRASTRUKTUR SOM GER MÖJLIGHET ATT BO OCH LEVA I SKÄRGÅRDEN Då vatten och avloppsvattenfrågan är löst finns det betydligt större möjligheter för nya kommuninvånare att bosätta sig i området. Detta tas i beaktande vid val av modellprojektområden med kommunernas hjälp.

6 3. PROJEKTETES VERKSAMHET 3.1 AKTIVERA BYARNA Projektet arbetar för att i varje Åboländsk kommun hitta byar som är villiga att tillsammans lösa vatten, avloppsvatten och energifrågan. Projektet utgår från Sydvästra Finlands miljöcentrals publikation om potentiella områden för anläggande av avlopp. Ett tätt samarbete görs med kommunerna om vilka områden som mest är i behov av gemensamma lösningar både då det gäller befintlig bosättning samt ny bosättning. Projektledaren fungerar som aktivator för att få igång vattenandelslag eller annan struktur för gemensamma system. 3.2 HITTA HÅLLBARA LÖSNINGAR Projektet samlar kunskap om olika kretsloppsanpassade lösningar på avloppsvattenhanteringen. Från Sverige och Finland samlas information om lösningar som lämpar sig för skärgårdsförhållanden där avstånden och terrängen är utmanande. Projektledaren deltar i utbildningar och ordnar studieresor till olika modeller i Sverige och Finland. Projektet kommer att medföra ett miljökunnande i Finland som inte finns idag då det gäller hållbara lösningar till skärgården. 3.3 SPRIDA OCH SAMLA INFORMATION Projektet ordnar utbildningar i Åboland för både fastighetsägare, planerare och entreprenörer. Nära kontakt hålls också med kommunerna som delges kunskap och information. Gemensamma lösningar som förverkligas i området marknadsförs och fungerar som modeller för andra områden. Västanfjärds kommuns kretsloppslösning utvecklas och fungerar som modell för andra.

7 4. PROJEKTETS TIDTABELL Projektet startar med att samla kunskap om olika löningar och sprider dem vidare. Projektet kontaktar byar och kartlägger intresset för gemensamma lösningar. Då gemensamma lösningar konkretiseras används dessa som modell för flere liknande. 4.1 KONKRETA MÅL Ordna informationstillfällen om byalösningar i varje kommun - Ordna utbilding för lokala företagare och entreprenörer om tryckavloppsteknik och reningsanläggningar - Aktivt söka områden som lämpar sig för gemensamma avloppslösningar - Upprätthålla dialog med kommunerna om områden nya (planerade områden) eller befintliga områden som av olika orsaker skulle behöva gemensam vatten och avloppshantering. - Samla kunskap om olika kretsloppsanpassade lösningar - Besöka olika vattenandelslag för att få konkret erfarenhet - Hjälpa till med att starta vattenandelslag i Åboland Fortsätta det påbörjade arbetet - Marknadsföra befintliga vattenandelslag för Åboland och andra områden 5. PROJEKTETS ORGANISATION Projketets organisation består av styrgrupp och kommunmöten PROJEKTETS STYRGRUPP Projketets styrgrupp leder och övervakaa projketet. Styrgrppen behandlar projketets tidtabell och byråkratin gällande finansieringen. Styrgruppen består bl.a. av kommunrepresentanter, representanter från finansiären (föreningen I samma båt r.f, TE-centralen). Projketledaren fungerar som sammankallare och sekreterare PROJEKTIN KOMMUNMÖTEN Projketets komunmöten fungarar som strategienhet och är en naturlig kontakt till fältet. Kommunmöten behandlar behovet av utbildning, områden för gemensmama vatten- och avloppslösningar. I kommunmöten deltar Byggnads- och miljötjänstemän samt teknisk personal från de Åboländska kommunerna. Projektledaren förbereder ärenden för kommunmöten.

8 6. PROJEKTETS KOSTNADER OCH FINASIERING KOSTNADER Lön Bikostnader Resekostnader Uitbildning Annonser Administration Hyra Konsultarvode Övrigt Totalt Finansiering EU+stat+ Kommunal 80% Naturaprestationer 10% Privat 10% Projektets kostnader består av lön för projektledaren samt en del byråkostnader. Konsulter används för projektering av gemensamma avloppslösningar för byar i Åboland. Den offentliga finansieringen (80%) består av EU- finansiering, statliga och kommunala medel. Naturaprestationer består av privatpersoner som arbetar utan lön för gemensamma avloppsprojekt. Privatfinansieringen består av Vattenandelslagens del av projektering.

RÄDDA SKÄRGÅRDSHAVET GENOM ATT KLUBBA RÄTT. Hur kan kommunen skydda vattnen?

RÄDDA SKÄRGÅRDSHAVET GENOM ATT KLUBBA RÄTT. Hur kan kommunen skydda vattnen? RÄDDA SKÄRGÅRDSHAVET GENOM ATT KLUBBA RÄTT Hur kan kommunen skydda vattnen? AVLOPPSVATTNET I KOMMUNCENTREN Förstahandslösningen är kommunala avloppssystem. Avloppsvattenhanteringen bör förbättras i synnerhet

Läs mer

Västra Nylands vatten och miljö rf

Västra Nylands vatten och miljö rf Vattenandelslagsseminarium 4.10.2008 Maanmittauslaitos lupa nro 9/MML/08 1 Västra Nylands vatten och miljö rf Vatten-, miljö- och miljöhälsoskydd Vatten- och livsmedelslaboratorium Forskning, rådgivning,

Läs mer

VA-policy VA-översikt. VA-plan. VA-policy

VA-policy VA-översikt. VA-plan. VA-policy Antagen av kommunfullmäktige den 22 oktober 2014, 14KS/0083 VA-policy 2014 VA-översikt VA-policy VA-plan Innehåll Inledning 3 Utgångspunkter för vattenplanering 4 Nationella och lokala mål 5 Övergripande

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 PROTOKOLL Nummer 64 4.12.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Vattenbiolog

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

AIRIX Miljö Ab Kimitoöns utvecklingsplan för vattenförsörjningen E23134 Utvecklingsåtgärder Bilaga I (1/7)

AIRIX Miljö Ab Kimitoöns utvecklingsplan för vattenförsörjningen E23134 Utvecklingsåtgärder Bilaga I (1/7) Utvecklingsåtgärder Bilaga I (1/7) UTVECKLINGSÅTGÄRDER Vattenanskaffning för Arrangemang för Dalsbruks ytvattentäkt Reservtäkt och bevarande av beredskap Ytvattentäktens bevarande i funktionsdugligt skick.

Läs mer

PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING

PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING NÄRPES STAD PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING AV FRITIDSBOENDE TILL FAST BOENDE INLEDNING Via en motion i stadsfullmäktige om havsnära boende har det aktualiserats att fastställa principer för förändring av fritidsboende

Läs mer

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Slamfrågan Möte 7 okt 2009 SpmO Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål Ny lagstiftning på gång viktig milstolpe Slamfrågan komplex LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden.

Kustnära avlopp. Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. Kustnära avlopp Ett projekt inom Mönsterås kommun med syfte att genom samverkan hitta hållbara lösningar för vatten och avlopp i kustnära områden. I Mönsterås kommun finns ca 1000 enskilda avloppsanläggningar.

Läs mer

KENREXMETODEN. - En trygg och enkel avloppslösning

KENREXMETODEN. - En trygg och enkel avloppslösning KENREXMETODEN - En trygg och enkel avloppslösning LÅT OSS rena ditt avloppsvatten med kenrexmetoden Kenrexmetoden, kompakt, trygg, miljövänlig och enkel lösning på avloppsvattenrening för enskilda fastigheter.

Läs mer

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Revaq-certifiering och lakvattenfrågor hur ser Revaqs regelverk ut? 7 september 2017 Anders Finnson, Svenskt Vatten Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt

Läs mer

Efter ändring skall villkor 8 ha följande lydelse: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET

Efter ändring skall villkor 8 ha följande lydelse: REDOGÖRELSE FÖR ÄRENDET BESLUT 1 (6) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Uppsala kommun VA- och avfallsnämnden 753 75 UPPSALA Delgivningskvitto Ändring av villkor enligt 24 kap. 8 miljöbalken (MB) BESLUT Länsstyrelsen i Uppsala

Läs mer

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam Dir. 2018:67 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning Spridning av avloppsslam bör fasas ut och ersättas

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm

Miljödepartementet Stockholm Diarienummer: M2016/02191/Nm Miljödepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se Remiss av Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande

Läs mer

något för framtidens lantbrukare?

något för framtidens lantbrukare? Avloppsgödsel något för framtidens lantbrukare? Envisys vårmöte 9-10 juni 2009 Helsingsborg Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE. Miljöförvaltningen

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE. Miljöförvaltningen Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE Miljöförvaltningen Sju vanliga frågor och svar Vill du veta mer om hur vi på miljöförvaltningen arbetar och

Läs mer

Tematiskt tillägg till översiktplanen för vatten och avlopp från 2010

Tematiskt tillägg till översiktplanen för vatten och avlopp från 2010 1 2014-03-06 Torsås Kommun Bygg- och miljönämnden 385 25 Torsås Tematiskt tillägg till översiktplanen för vatten och avlopp från 2010 Torsås Kustmiljögrupp har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad

Läs mer

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Avloppsfrågor - Green Island Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Ingmarsö & Brottö Enskilt vatten och avlopp 80% torr toalett och BDT-avlopp Gemensamt avlopp i Ingmarsöbyn.

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Region Gotland har 10 stycken platser där rening förekommer med hjälp av dammar och bevattning. Mikael Tiouls

Region Gotland har 10 stycken platser där rening förekommer med hjälp av dammar och bevattning. Mikael Tiouls Totalt har Regionen ca 780 000 m3 dammvolym i samtliga dammar. Totalt har Regionen ca 780 000 m3 dammvolym i samtliga dammar. Tar emot avlopp från ca 5 500 pe. Totalt har Regionen ca 780 000 m3 dammvolym

Läs mer

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt

LOVA-bidraget. Lokala vattenvårdsprojekt LOVA-bidraget Lokala vattenvårdsprojekt Det är inte längre så lätt att fånga en stor torsk eller en fin ål. Bottnarna dör, vikar växer igen och giftiga algblomningar är något vi fått vänja oss vid. Våra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Bakgrund Föreningen Rädda Lumparn grundades på våren 2014 av invånare runt Lumparn som var bekymrade för sina närvatten, dvs själva Lumparn och dess vikar. Allmänna målsättningar Föreningens

Läs mer

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk

Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk Sida 1(8) Datum 2015-05-28 Samrådsunderlag Utbyggnation av Leksands avloppsreningsverk På uppdrag av Leksand Vatten AB Handläggare Anna Danielsson På uppdrag av Leksand Vatten AB 0247-44140 anna.danielsson@dvaab.se

Läs mer

1986L0278 SV

1986L0278 SV 1986L0278 SV 20.04.2009 004.001 8 BILAGA 1 A GRÄNSVÄRDEN FÖR HALTER AV TUNGMETALLER I MARKEN (mg/kg torr vikt i ett representativt prov, enligt definitionen i bilaga 2 C, från mark med ett ph mellan 6

Läs mer

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder Hållbara kretslopp mellan stad och land Nära mat, Luleå 2012-09-24 26 januari 2016 Janne Linder Varför jordbruk? Varför jordbruk? Producera mat, foder, energi mm Positiva bieffekter: öppet landskap, biologisk

Läs mer

Källsorterade avloppsfraktioner från enskilda hushåll

Källsorterade avloppsfraktioner från enskilda hushåll IP SIGILL Bas Flik 10 1 Källsorterade avloppsfraktioner från enskilda hushåll Enligt riksdagens miljömål ska minst 60 procent av fosforföreningarna i avlopp återföras till produktiv mark senast år 2015.

Läs mer

Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster

Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster 2 3 Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster renar avloppsvattnet för de 1,2 miljoner invånarna i Helsingforsregionen

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Slam- och oljeavskiljaranläggning

Slam- och oljeavskiljaranläggning Slam- och oljeavskiljaranläggning Förord Denna skrift har tagits fram av samtliga kommunala VA-huvudmän i Dalarna med syftet att ge dig som fastighetsägare respektive verksamhetsutövare kortfattad information

Läs mer

KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN

KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN Allmänna principer för utvecklingen av vattenförsörjningen på glesbygden 1 (7) KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN Godkända av kommunfullmäktige 19.12.2013

Läs mer

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter

Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Läkemedel och ansvar uppströms, nedströms och hos producenter Vattenstämman 23 maj 2018 Anders Finnson FN:s Agenda 2030 (17 mål med 169 delmål) Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt dricksvatten,

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor repetition + vad händer nu? Lund 12 december 2014 Anders Finnson Svenskt Vatten ...utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Riksdagsbeslut 2010 Generationsmålet:

Läs mer

FÖRSLAG UTREDNING FRAMTIDA VA I SÖDRA ORSA

FÖRSLAG UTREDNING FRAMTIDA VA I SÖDRA ORSA FÖRSLAG UTREDNING FRAMTIDA VA I SÖDRA ORSA B E S L U T A D A V S T Y R G R U P P 2019-0 5-14 1 1 Inledning Föreliggande förslag till utredning avser att ge underlag för att hantera åtgärd 12 i kommunal

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

Slam i systemet. Problem och lösningar för glesbygdens avlopp

Slam i systemet. Problem och lösningar för glesbygdens avlopp Problem och lösningar för glesbygdens avlopp Innehåll 1. Sammanfattning...4 2. Bakgrund...6 2.1 Förordningen om avloppsvattenhantering i glesbygden...6 2.2 Förordningen gäller över 130 000 fastigheter

Läs mer

Miljövänlig avloppsrening

Miljövänlig avloppsrening Miljövänlig avloppsrening Paketlösning för avlopp! Typgodkänd slamavskiljare med alla delar för infiltration eller markbädd. Beprövad reningsmetod Låg uppflytningsrisk Hög finish Konkurrenskraftigt pris

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Kungsbacka vattenrike

Kungsbacka vattenrike Grönt: Våtmarksanläggning avsedd att ytterligare rena det utgående avloppsvatten från reningsverket Rött: Tillsammans med natura 2000-området Kungsbackafjorden kan det bilda ett Kungsbacka vattenrike Kungsbacka

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Små avloppsanläggningar Hushållsspillvatten från högst 5 hushåll NATURVÅRDSVERKET 1 BESTÄLLNINGAR Ordertelefon: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: Postadress: Internet: natur@cm.se CM-Gruppen

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län

Remiss: Ingen övergödning Strategi för Stockholms län 28 augusti 2014 rev. 15 september 2014 MN 2014-1331 1 (2) HANDLÄGGARE Johanna Pettersson 08-535 364 91 johanna.pettersson@huddinge.se Miljönämnden Samhällsbyggnadsnämnden Remiss: Ingen övergödning Strategi

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Vattendistribution och avlopp. Raseborg. Arbetsnr: E Åbo

Vattendistribution och avlopp. Raseborg. Arbetsnr: E Åbo SKÅLDÖ VATTENANDELSLAGS VERKSAM- HETSOMRÅDE Vattendistribution och avlopp Raseborg Arbetsnr: E25781 Åbo 10.09.2013 AIRIX Miljö Ab PB 669 20701 Åbo Telefon 010 241 4400 www.airix.fi Kontor: Tammerfors,

Läs mer

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta?

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta? Kretslopp i den kommunala VA-planen - Avlopp och kretslopp i Södertälje kommun - Hur kan kommunen påverka för mer kretslopp? - Vad styr fastighetsägaren? - Reflektioner Behåll näringen på land! Finns det

Läs mer

RAGN-SELLS AB. Slamförbränning & extraktion. Lars Tolgén. KSLA 27 feb En del av kretsloppet

RAGN-SELLS AB. Slamförbränning & extraktion. Lars Tolgén. KSLA 27 feb En del av kretsloppet RAGN-SELLS AB Slamförbränning & extraktion Lars Tolgén KSLA 27 feb 2013 Innehåll Om Ragn-Sells Vägen till hållbar slamförbränning (bild 2-13 presenterades vid KSLA Workshop 31 maj 2012) Hänt sedan sist

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Fosforförordningen-vad händer nu? #NAM17 i Växjö 25 januari 2017

Fosforförordningen-vad händer nu? #NAM17 i Växjö 25 januari 2017 Fosforförordningen-vad händer nu? #NAM17 i Växjö 25 januari 2017 Anders Finnson Svenskt Vatten Inflöden av oönskade ämnen till kretsloppen Säkert dricksvatten av god kvalitet Miljö och resurseffektiva

Läs mer

Kretsloppsanpassat avlopp i Aneby och Tranås

Kretsloppsanpassat avlopp i Aneby och Tranås Kretsloppsanpassat avlopp i Aneby och Tranås En möjlighet för dig som ska göra nytt avlopp, fått krav på hög skyddsnivå eller har toalett till sluten tank. Näring i ett lokalt kretslopp Illustration Uddevalla

Läs mer

- Green Rock AquaStone - sten med fällningskemikalie (Patentsökt)

- Green Rock AquaStone - sten med fällningskemikalie (Patentsökt) - Green Rock AquaStone - sten med fällningskemikalie (Patentsökt) Genom mekaniska och biologiska reningsmetoder kan bara en liten del av näringsämnena i löst form, (varav fosforn är störst) avskiljas ur

Läs mer

Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18

Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18 Projektplan KK08/317 Anneli Carlén Utmaning Rädda Östersjön Projektstart Projektavslut Avslutat Sign. Anneli Carlén 2009-01-21 Handlingsprogram Rädda Östersjön 2009-02-18 Innehåll 1. Mål... 3 2. Östersjön...

Läs mer

KALKSTABILISERINGSANVISNINGAR FÖR AVLOPPSSLAM. Österbottens avfallsnämnd

KALKSTABILISERINGSANVISNINGAR FÖR AVLOPPSSLAM. Österbottens avfallsnämnd KALKSTABILISERINGSANVISNINGAR FÖR AVLOPPSSLAM Österbottens avfallsnämnd Augusti 2015 1. Inledning Denna kalkstabiliseringsanvisning baserar sig på ProAgria:s kalkstabiliseringsguide för avloppsslam, Sakokaivolietteen

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE ÖVERENSKOMMELSER MED FRÄMMANDE MAKTER 2000 Utgiven i Helsingfors den 25 januari 2000 Nr 5 INNEHÅLL Nr Sidan 5 Förordning om ikraftträdande av överenskommelsen

Läs mer

SKÄRGÅRDSHAVETS BIOSFÄROMRÅDE Inom Unescos program för Man and Biosphere (MaB)

SKÄRGÅRDSHAVETS BIOSFÄROMRÅDE Inom Unescos program för Man and Biosphere (MaB) SKÄRGÅRDSHAVETS BIOSFÄROMRÅDE Inom Unescos program för Man and Biosphere (MaB) VERKSAMHETSPLAN 2008 Region Åboland/Utskärsdelegationen & Sydvästra Finlands miljöcentral 1. Biosfärverksamhetens organisation

Läs mer

Status spredt bebyggelse i Sverige

Status spredt bebyggelse i Sverige Status spredt bebyggelse i Sverige Avløpskonferansen små avløp, store utfordringer på Campus Ås 23-24 maj 2018 Åsa Gunnarsson & Margareta Lundin Unger 2018-05-30 1 Upplägg Roller och ansvar Hur vi tillsynsvägleder

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

Svar på motion av Annette Carlson (M): När vågar Borås spola WC:n

Svar på motion av Annette Carlson (M): När vågar Borås spola WC:n SP3 BESLUTSFÖRSLAG Svar på motion av Annette Carlson (M): När vågar Borås spola WC:n Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta Motionen förklaras besvarad. 2015-09-09 Tom Andersson Datum Kommunalråd

Läs mer

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Program informationsmöte Munga: Bakgrund till beslut om VA- utbyggnation Principlösning beslutat VA-system Kostnader och regler för anslutning Projektorganisation

Läs mer

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20

Teknikmarknad Teknikmarknad 2013-03-20 Teknikmarknad 2013-03-20 Torbjörn Andersson Uppströms eller nedströms? Kartläggning avseende läkemedelsrester, växtnäring och energi Möjligheter i fastigheten Energi Matavfall Vatten Avlopp Mikrobiologiskt

Läs mer

Handläggning av slamärenden. Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund

Handläggning av slamärenden. Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund Handläggning av slamärenden Hässleholm 2011-11-22 22 Ewa Björnberg miljöförvaltningen i Lund Lagstiftning Miljöbalken hänsynsreglerna SNFS 1994:2 - bestämmelser om avloppsslam (Ny förordning på gång klar

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Vattenstämman Rätt fosforkretslopp på rätt plats vilka lokala förutsättningar har din kommun? Anders Finnson, Svenskt Vatten

Vattenstämman Rätt fosforkretslopp på rätt plats vilka lokala förutsättningar har din kommun? Anders Finnson, Svenskt Vatten Vattenstämman 2017 Rätt fosforkretslopp på rätt plats vilka lokala förutsättningar har din kommun? Anders Finnson, Svenskt Vatten Kretsloppsarbetet varför ännu mer aktuellt just nu? Omvärlden förändras

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-plan Steg 3 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 140213ge Falu kommun 1 2 Innehåll Inledning 3 Plan för

Läs mer

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet

Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Hur påverkar enskilda avlopp vattenkvaliteten i Emån? Thomas Nydén Emåförbundet Vi behöver alla bra vattenkvalitet, och alla kan hjälpa till! Alseda Emåförbundets organisation RECIPIENTKONTROLL Övervakning

Läs mer

Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när

Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när Går igenom populärversion av aktivt slam. Hur man kontrollerar slam visuellt Vad händer när det blir slamflykt och flytslam Vad bör man tänka på när man projekterar ett enskilt avlopp speciellt om man

Läs mer

Sverige ett land av vatten

Sverige ett land av vatten Sverige ett land av vatten 1 En presentation om 2 Svenskt Vatten den främsta organisationen att slå vakt om vattnets kvalitet företräder de kommunala huvudmännen och de bolag och kommunalförbund som bildats

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2016 2017-02-20 Lina Westman 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav. Lars-Gunnar Reinius

Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav. Lars-Gunnar Reinius Konsekvenser för reningsverken i Stockholmsregionen vid olika nivåer på skärpta reningskrav Lars-Gunnar Reinius Arbetsgruppen På initiativ av Vasrådet bildades i början på året en arbetsgrupp bestående

Läs mer

Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag. Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten

Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag. Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Regeringsuppdrag fosfor Effekterna av Naturvårdsverkets förslag Lund 20 december 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Förslag till etappmål för hållbar återföring av fosfor och andra växtnäringsämnen Kretsloppen

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2015 2016-06-07 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version VA-policy Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun Version 2016-05-24 Sida 2 av 7 Innehåll INLEDNING... 4 Samhällsutveckling... 4 Vision Rättviks kommun... 4 Utveckling... 4 UTMANINGAR... 5

Läs mer

Utvecklingsprogrammet för Sydvästra Finlands vattentjänster 2014 2020. Goda vattentjänster

Utvecklingsprogrammet för Sydvästra Finlands vattentjänster 2014 2020. Goda vattentjänster Utvecklingsprogrammet för Sydvästra Finlands vattentjänster 2014 2020 Goda vattentjänster VISION 2020 Invånarna och näringsidkarna är nöjda med vattentjänsterna i Sydvästra Finland Inom utvecklingsprogrammet

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Synpunkter på Förslag på åtgärdsprogram för Norra Östersjöns vattendistrikt

Synpunkter på Förslag på åtgärdsprogram för Norra Östersjöns vattendistrikt Kiladalens Vattenvårdsförening Till Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns Vattendistrikt För kännedom Länsstyrelsen i Södermanlands län LRF Regionförbund Södermanland Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

ÖP 2002 TANUMS KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN. % Nedlagd tipp VATTENFÖRSÖRJNING, AVLOPPS- OCH AVFALLSHANTERING. VATTEN Skyddsområde för vattentäkt

ÖP 2002 TANUMS KOMMUN ÖVERSIKTSPLAN. % Nedlagd tipp VATTENFÖRSÖRJNING, AVLOPPS- OCH AVFALLSHANTERING. VATTEN Skyddsområde för vattentäkt Vassbotten Mellan- Kornsjön Galtö Lur N Bullaresjön Resö Lindön Nedre Bolsjön Övre Bolsjön Backa S Kornsjön Kalvön S Bullaresjön Trossö Havstenssund Knäm Östad Naverstad Långeskär Sannäs 4 Tanumshede Kynne

Läs mer

Ingen övergödning. Gotländska delmål 94. Avgränsningar mot andra miljömål 94. Regionalt miljötillstånd 94. Hur når vi målen? 95

Ingen övergödning. Gotländska delmål 94. Avgränsningar mot andra miljömål 94. Regionalt miljötillstånd 94. Hur når vi målen? 95 INGEN ÖVERGÖDNING Ingen övergödning Gotländska delmål 94 Avgränsningar mot andra miljömål 94 Regionalt miljötillstånd 94 Hur når vi målen? 95 Konsekvenser om inga åtgärder vidtas 96 93 Ingen övergödning

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Stefan Jonsson, Miljökontoret 1 Kretslopp med källsortering av avlopp Lokalt utsläpp från WC = 0 Modern återvinning av WC-avfall:

Läs mer

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar Varför prioriterar Sverige fosforavskiljning i markbaserade anläggningar Jane Hjelmqvist Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen Möjligtvis två frågor... Varför prioriterar vi fosforavskiljning?

Läs mer

FOSFORFÄLLOR. - Tömning och omhändertagande! Jenny Westin

FOSFORFÄLLOR. - Tömning och omhändertagande! Jenny Westin FOSFORFÄLLOR - Tömning och omhändertagande! Jenny Westin Om Avfall Sverige Avfall Sverige är kommunernas expertorgan inom avfall och återvinning Vi har Sveriges kommuner, eller deras kommunbolag som medlemmar,

Läs mer

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning enligt 9 kap 7 Miljöbalken och 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (5) Reviderad 2016-01-11 Blankett ansökan/anmälan om inrättande

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN Yttrande. Yttrande över Samråd om vattenförvaltning (537-5058-14) Förslag till förvaltningspian. Tidplan för åtgärder

VÄRMDÖ KOMMUN Yttrande. Yttrande över Samråd om vattenförvaltning (537-5058-14) Förslag till förvaltningspian. Tidplan för åtgärder Diarienummer: 14KS/0483 Datum: 2015-02-11 Lars Fladvad, utvecklingschef vattenmyndigheten.vastrnanland@ lans styrelsen.se över Samråd om vattenförvaltning 537-5058-14) Värmdö kommun har beretts tillfälle

Läs mer

Enskilt avlopp. Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning

Enskilt avlopp. Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning Enskilt avlopp Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning Innehåll Inledning 3 Hur kommer jag igång? 4 Vilka avloppsanordningar kräver en kostnadskalkyl? 4 Från planering

Läs mer

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland

Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Projektplan - utkast Fisketurism i Gästrikland Besök www.leadergastrikebygden.se eller bli ett fan på www.facebook.com/leadergastrikebygden sidan 1 Fisketurism i Gästrikland - Projektplan Vad Vi satsar

Läs mer

Tillsammans för världens mest hållbara stad

Tillsammans för världens mest hållbara stad Tillsammans för världens mest hållbara stad Nytänkande och samverkan för framtiden vision Tillsammans för världens mest hållbara stad verksamhetsidé Vi är en samhällsbyggare i framkant som driver och utvecklar

Läs mer

Va Programmet i Norrtälje. Amelia Morey Strömberg

Va Programmet i Norrtälje. Amelia Morey Strömberg Va Programmet i Norrtälje Amelia Morey Strömberg 2 Bakgrund En viktig faktor för tillväxt i Norrtälje kommun är möjligheten att bosätta sig i tidigare fritidshusområden.. Människors behov av komfortabla

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Glesbygdens avloppsvatten

Glesbygdens avloppsvatten MILJÖHANDLEDNING 2012 sv Glesbygdens avloppsvatten Lagstiftning och praktik MILJÖMINISTERIET 126 Miljöhandledning 2012 Glesbygdens avloppsvatten MILJÖHANDLEDNING 2012 sv Glesbygdens avloppsvatten Lagstiftning

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader

IN-DRÄN Max. Foto: www.fotoakuten.se. Stora avloppssystem - låga driftskostnader FU N K 10 T IO N Å R SG IN-DRÄN Max S A R A Foto: www.fotoakuten.se Stora avloppssystem - låga driftskostnader N TI IN-DRÄN Max IN-DRÄN Max är lösningen för er som behöver bygga ett gemensamt avlopp. Ni

Läs mer

Beslut Beslut Länsstyrelsen vidtar för närvarande ingen ytterligare åtgärd.

Beslut Beslut Länsstyrelsen vidtar för närvarande ingen ytterligare åtgärd. Miljöskyddsenheten Beslut 2012-03-16 sid 1 (5) 563-1263-10 0581 Joachim Nordenberg Hjalmar Brantingsgatan 5 A 753 27 Uppsala Kommentar från projektet: Verksamhetsområde Användbara sidor Projektdeltagarens

Läs mer