Falkenberg i framtiden. Hur kan Falkenberg vara en framgångsrik företagarkommun 2020?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Falkenberg i framtiden. Hur kan Falkenberg vara en framgångsrik företagarkommun 2020?"

Transkript

1 Falkenberg i framtiden Hur kan Falkenberg vara en framgångsrik företagarkommun 2020?

2 Sammanfattning De trender i omvärlden som tydligast påverkar Falkenbergs förutsättningar att vara en attraktiv företagarkommun 2020 är den ökande urbaniseringen, våra boendepreferenser, den ökande individualismen, vår önskan av upplevelser, den snabba teknikutvecklingen, behovet av kunskap, omstruktureringen i näringslivet, vår ökade rörlighet (vi pendlar allt mer till arbetsplatsen och vi byter arbete oftare), globaliseringen och den ökande konkurrensen. Falkenbergs starkaste tillgångar är läget (mitt emellan två stora arbetsmarknadsregioner), havet med stranden och kombinationen av hav och naturen i inlandet, tillgång till god infrastruktur och kommunikationer, positiv tillväxt, ett differentierat näringsliv, Gekås och handeln i Ullared, stolthet och närhet. Falkenbergs tydligaste svagheter är läget (mitt emellan två stora arbetsmarknadsregioner), relativt låg utbildningsnivå, låg andel forskningsföretag (s k kunskapsföretag) och tjänsteföretag, svag innerstadshandel, svag utveckling i det kustnära området norr om Falkenberg och att flera företag inte vill växa. Falkenbergs vision skulle kunna vara ett levande och dynamiskt Falkenberg. Några av strategierna för att nå visionen är att skapa attraktiva boendemiljöer, att bygga samman innerstaden med havet, att få fler Falkenbergsungdomar att studera vidare på högskole-/universitetsnivå, att vitalisera innerstaden, att skapa ett innovativt företagsklimat, att samarbeta både inom och utanför Regionen, att arbeta med ett varumärkesbyggande ur etablerings-, inflyttnings- och besökssynpunkt och att ytterligare förbättra infrastrukturen, kommunikationerna och den kommunala servicen. Den tydligaste strategin den s k huvudstrategin - är att skapa attraktiva boendemiljöer. Den möter trenderna mycket bra, den bidrar i hög grad till att visionshörnstenarna uppnås och utnyttjar Falkenbergs främsta tillgångar på ett avgörande sätt. Att bygga bostäder och binda samman innerstaden med havet kan sägas vara centralt för Falkenbergs utveckling.

3 Bakgrund Samhället genomgår snabba ekonomiska, tekniska och sociala förändringar som ställer stora krav på Kommunen och på näringslivet i kommunen. Mot den bakgrunden måste vi diskutera framtiden; analysera riskerna och möjligheterna, Vilka krav kommer framtiden att ställa på Falkenbergs kommun? Vad innebär framtiden för Kommunens sätt att arbeta med näringslivsfrågor? Hur kan vi på bästa sätt förbereda oss för en framtid med stora förändringar? Som ansvarigt för att driva frågor kring Falkenbergs näringsliv och utveckling har Falkenbergs Näringsliv AB till uppgift att, tillsammans med andra i kommunen, i viss mån förutse utvecklingen och tillvarata möjligheten att i tid genomföra omställningar, nya arbetssätt och eventuella organisatoriska förändringar till följd av utvecklingen. Det krävs att Kommunen aktivt möter förändringarna och påverkar skeendet. Därför inledde Falkenbergs Näringsliv AB under sommaren och hösten 2011 ett arbete med att ta fram en omvärldsanalys och en framtidsstrategi - med fokus på näringslivet - för Falkenbergs kommun. Syftet var att ta fram en strategi för hur Falkenberg kan vara en framgångsrik företagarkommun I arbetet har sammanlagt 50 företagare, kommunala tjänstemän och politiker deltagit. Arbetet har bedrivits enligt den s k TAIDA-modellen och med handledning av Kairos Future. Falkenbergs Näringsliv anser att ett arbete, med omvärldsanalysen och framtidsstrategin som grund och med platsen Falkenberg som varumärke ur inflyttnings-, etablerings- och besökssypunkt bör genomföras. Nedan följer en beskrivning av resultatet av arbetet.

4 Trender Följande trender som tydligast påverkar Falkenbergs förutsättningar att vara en framgångsrik företagarkommun 2020 har identifierats: Kortfattad trendbeskrivning Globalisering människor, produkter, tjänster och kapital rör sig mer över landsgränser. Vi reser mer, utbildar oss och arbetar i andra länder. Vi blir alltmer internationella. Upplevelser människors efterfrågar mer upplevelser både i vardagen och när vi reser. I takt med att vi blir alltmer kunniga vill vi se och uppleva alltmer. Boende boendet blir viktigare för oss. Bostaden är inte längre enbart en plats där vi äter och sover utan en plats för vila och umgänge med familj och vänner. Vi väljer inte bostadsort efter arbete utan istället efter hur vi vill leva och bo. Konkurrens konkurrensen driver på globaliseringen och är också en följd av globaliseringen. Konkurrens mellan företag och konkurrens mellan oss människor ökar. Individen individens önskemål är i fokus. Vi vill själva välja hur vi vill leva våra liv och det är viktigt för oss att vi har möjlighet att utvecklas genom livet och att vi har tid för fritid. Teknikutvecklingen tekniken utvecklas ständigt, snabbare, blir alltmer tillgänglig och påverkar våra liv alltmer. Kunskap människor blir mer kunniga, kunskap sprids och samtidigt blir kunskap allt viktigare för oss både som individer och som företag. Kunskap är ett viktigt konkurrensmedel. Tid tiden blir viktigare och viktigare för oss. Vi har bråttom att hinna med det vi ska, det blir mer bråttom att producera och leverera i tid och ju fortare vi kan få saker desto fortare vill vi att det ska gå. Hälsa intresset för och kunskapen om god hälsa ökar. Arbeta flexibelt behovet av och önskan om flexiblare arbetstider ökar. Miljö intresset för och kunskap om miljöfrågor ökar. Informationsspridning informationen ökar och sprids allt snabbare. Social media användningen av social media ökar. Rörlighet vi pendlar mer och det blir vanligare att vi oftare byter arbetsgivare och karriär.

5 Mat intresset för och kunskapen om mat ökar. Mikroföretag nya typer av företag växer fram; de är små och arbetar tillsammans med andra företag i nätverk. Det sker en omstrukturering i näringslivet. Nya tjänster - nya typer av tjänster växer fram. CSR alltfler företag arbetar med corporate social responsibility. Segregation segregationen ökar i Sverige. Urbanisering inflyttningen till storstäderna ökar. Demografiska förändringar antalet äldre människor ökar och vi lever allt längre. Sammanfattande bild av trenderna En sammanfattande bild av vart trenderna pekar ger följande bild av framtiden: Människan står i centrum. Arbetets betydelse minskar, värdet av fritid, familj och vänner stiger. Vi värdesätter den mänskliga aspekten på tillvaron. Att ge människan bästa förutsättningar att utvecklas och livet som helhet är centralt. Vi väljer själva livsstil och här har boendet stor betydelse. Olika behov kräver olika lösningar. Vi är mer öppna för oliktänkande och olika behov. Vi vill öka våra möjligheter i livet, vi vill utvecklas, få kunskaper och upplevelser på vårt eget sätt. Emotioner styr våra val och vårt sätt att leva. Utveckling, attraktivitet, innovationer och snabbhet blir viktigt för oss som individer, för företagen och för kommuner, regioner eller länder. Samtidigt bidrar segregationen till att vi väljer att bo med jämlika. Vi samlas i grupper med liktänkande. Världen krymper. Vi reser, utbildar oss och arbetar i andra länder. Vi får intryck och idéer från andra länder, vi äter mat från andra länder, bär kläder från andra länder och njuter av kultur från andra länder. Skillnader suddas ut. Det betyder att det blir viktigt att få in världen i det lokala samhället för att människor ska vilja bo där. I synnerhet för att attrahera unga människor Varor och tjänster rör sig fritt över gränser. Fler företag förlägger tillverkningen där det är billigast att producera, produktutvecklingen där kunskapen finns och där det är nära goda kommunikationer. Konkurrensen hårdnar och det är viktigt för företag att ha förmågan att sticka ut och visa på det man är allra bäst på. Konsumenterna blir alltmer välutbildade, kvalitetsmedvetna och ifrågasättande varför kvalitet och marknadsföring blir viktigare och viktigare. Kunskap, innovationer, forskning blir alltmer avgörande för företagen och utgör en större del av företagens kostnader. Produktionen effektiveras och det blir nödvändigt att hitta effektivare och billigare produktionssätt. Enskilda företag, s k Mikroföretag, kommer att arbeta i system med flera andra företag på så vis kan de specialisera sig men ändå dra fördel av storskalighet och mindre kostnader. Alltfler sysselsätts inom tjänstesektorn med service och kunskap som konkurrensmedel. Kunskapsintensiteten ökar i företagen. Företagen blir alltmer specialiserade och abstrakta,

6 de har ofta mer gemensamt med ett företag i ett annat land än med det lokala näringslivet. En stor del av vår ekonomi kommer från produktion av upplevelser än varor och tjänster. Alltfler människor vill ha upplevelser. Äventyr, andlighet, känslor, drömmar och upplevelser blir kanske viktigare än materiella tillgångar. Det mänskliga bemötandet och mötet blir allt viktigare. Ett gott och öppet bemötande och möten där människor kan utbyta idéer och tankar skapar förutsättning för utveckling. Tiden blir viktigare i konkurrensen. Världen blir mer snabbrörlig och det är avgörande att vara först att ha ett försprång i både tanke och handling. Framgångsrika företag och kommuner blir de som kan bygga stabila verksamheter som har förmåga att snabbt ställa om och tänka nytt när det krävs. Därför gäller det att hålla koll på omvärlden. Ju vidare perspektiv desto bättre konkurrenter och desto bättre måste man själv bli. Lyckas man bli en attraktiv boendeort kan man locka till sig personer som tillför ny kunskap och nya idéer och som driver på utvecklingen.

7 Konsekvenser hot och möjligheter Utifrån trenderna i omvärlden kan följande exempel på hot identifieras: Den demografiska utvecklingen bidrar till att Falkenberg får en allt åldrande befolkning vilken kräver stora insatser och kostnader för Kommunen. Falkenberg ligger mittemellan två stora arbetsmarknader; Göteborg och Malmö. Det framhålls ofta som en styrka men det kan även vara en svaghet eftersom Falkenberg trots allt ligger längst ifrån Göteborg och Malmö inom regionen. Det betyder att det skulle kunna bli så att expansionen sker i närområdena till dessa städer och innebära stagnation eller t o m utflyttning från Falkenberg. Det skulle kunna leda till arbetskraftsbrist och Falkenberg skulle riskera att bli en sovstad. Näringslivet i Falkenberg skulle stagnera och möjligheter till förnyelse och utveckling skulle försvåras. Kan Falkenberg inte erbjuda fina boendemiljöer kan det leda till att fler väljer att bo på annan ort men istället pendlar till Falkenberg. Den ökande segregationen kan leda till utanförskap, ökad kriminalitet, och minskad trygghet för de boende i Falkenberg vilket i sin tur kan leda till att färre vill bosätta sig eller etablera sina företag i Falkenberg. Den ökande globaliseringen och konkurrensen bidrar till nya marknader och tuffare villkor för företagen. Det kan även bidra till uppköp av företag i Falkenberg som idag ägs av personer boende på orten. Utländskt ägande eller bolag vars ägare inte bor på orten kan innebära en osäkerhet avseende bolagets långsiktiga satsningar i Falkenberg. Krav på företagens kunnande kunskap är ett medel till utveckling leder till konkurrens om arbetskraften. Eftersom Falkenberg har få forsknings- och s k kunskapsintensiva företag och relativt sett låg utbildning bland kommunens invånare kan det leda till brist på arbetskraft med relevant kunskap. Eftersom vi oftare byter arbete och kanske till och med karriär måste vi ha ett starkt näringsliv med tillgång till många olika arbetsplatser och arbetsgivare att välja mellan liksom även tillgång till utbildning på olika nivåer. Ett begränsat näringsliv leder till att man väljer att bo på annan ort med större arbetsmarknad. Ny teknik leder till att produktionen i företagen effektivisera och att mänsklig arbetskraft ersätts med maskiner vilket kan leda till arbetslöshet och behov av annan typ av arbetskraft. Behovet av utbildning för omställning av personal ökar. Å andra sidan kan utvecklingen av ny teknik, det ökade intresset för och kunskapen om vår miljö och ökningen av nya tjänster skapa nya lösningar och produkter, nya företag och marknader som kan förstärka Falkenbergs näringsliv. För detta krävs kunskap, gott entreprenörskap och ett innovativt företagsklimat. Ju fler företag vi har i Falkenberg desto större marknad för nya företag med företagsnära tjänster att etablera sig på.

8 Vårt ökade intresse för mat i synnerhet närproducerade livsmedel kan utgöra en god grund och marknad för småskaliga matproducenter. De gröna näringarna kan få en skjuts i tillväxten. Om Falkenberg lyckas ta tillvara de styrkor som kännetecknar kommunen och skapar attraktiva boendemiljöer torde en globalisering, våra boendepreferenser, vårt intresse för hälsa, upplevelser och det goda livet göra att fler väljer att bo i Falkenberg. Falkenberg tillförs därmed ny kunskap och nya företag med nya tjänster och produkter och ett ökat samarbete och handel med andra länder. Fler boende i Falkenberg gör att köpkraften ökar och leder till ökad handel, fler butiker, restauranger och caféer en livligare och attraktivare stadskärna. Ett ökande invånarantal skapar även förutsättningar för en god kommunal service.

9 Tillgångar styrkor och svagheter Falkenbergs främsta tillgångar och mest kritiska svagheter har inventerats och värderats enligt nedan: Tillgångar: Läget (mitt emellan två stora arbetsmarknadsregioner) Havet, stranden och kombinationen av havet och naturen i inlandet Kommunikationer Infrastruktur Positiv tillväxt Differentierat näringsliv (små och stora företag i många olika branscher) Gekås och stark handel i Ullared Stolthet Närhet Företag i Falkenberg inom följande branscher bedöms ha utvecklingspotential: Underhållning, kultur (kreativa näringar) Besöksnäring Livsmedel (närproducerat, småskaligt, kvalité) Förnyelsebar energi Hälsa Logistik Svagheter: Läget (mitt emellan två stora arbetsmarknadsregioner) Relativt låg utbildningsnivå i Falkenberg Låg andel forskningsbaserade företag eller sk kunskapsintensiva företag Låg andel tjänsteföretag Svag innerstadshandel Flera företag vill inte växa Dåliga kommunikationer öst-västlig riktning Gamla, slitna industrilokaler utmed Ätran. Utrymme finns för fler gästhamnar. Det kustnära området norr om Falkenberg har en svag utveckling.

10 Vision Följande visionshörnstenar sammanfattar det som framkommit som önskemål om vad Falkenberg ska kännetecknas av i framtiden: Kvalitativt boende Dynamiskt Liv och rörelse Restauranger, caféer Nöjen, kultur Charm, välkomnande, glädje Starkt näringsliv Upplevelser, aktiviteter Idrott, hälsa En vision skulle kunna sammanfattas som ett levande och dynamiskt Falkenberg staden vid vattnet. Fina boendemiljöer, restauranger och caféer skulle utgöra en del av det.

11 Strategigenerering och prioritering Nedan följer några av de strategiförslag som framkommit vid strategigenereringen: Skapa attraktiva boendemiljöer Bygg samman innerstaden med havet Få fler Falkenbergsungdomar att studera vidare på högskole-/universitets nivå Förbättra infrastrukturen och kommunikationerna Förbättra den kommunala servicen Bygg varumärket Falkenberg ur etablerings-, inflyttar- och besökssynpunkt Samarbeta med andra aktörer såväl inom som utom Regionen Öka innovationsklimatet för att få fler och växande företag genom att - skapa nya kreativa miljöer - utveckla nya innovativa områden - utveckla stödstrukturen för innovation. Vid en värdering av strategierna gentemot trender, visionshörnstenar och styrkor har det visat sig att den mest framgångsrika strategin är att skapa attraktiva oendemiljöer.

12 Scenarier Konsekvenserna av att skapa attraktiva boendemiljöer skulle bl a kunna leda till: Stark befolkningsutveckling Nya typer av företag Mer och ny kunskap Fler företag God infrastruktur God balans på arbetsmarknaden Ökad köpkraft Stark stadskärna Ökade skatteintäkter Ökad dynamik, liv och rörelse Fler butiker, restauranger och caféer Större kulturutbud Fler aktiviteter Mer kreativitet Konsekvenserna av att inte skapa attraktiva boendemiljöer skulle bl a kunna leda till: Svag befolkningsutveckling Äldre befolkning Arbetskraftsbrist Lägre skatteintäkter Företag flyttar från Falkenberg Företag stagnerar Brist på ny kunskap Stagnerande stadskärna Satsningar uteblir Ingen förnyelse Sjunkande huspriser

13 Handlingsplan i relation till mål och strategi Falkenbergs Näringsliv AB anser att Falkenbergs kommun nu måste arbeta vidare med en handlingsplan som står i god relation till mål och strategi för att åstadkomma en attraktiv kommun för såväl medborgare, inflyttare, etablerare och besökare. Catharina Rydberg Lilja Falkenbergs Näringsliv AB

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 16 april 2012. Välkommen!

Ortsutveckling Skebokvarn. Stormöte. 16 april 2012. Välkommen! Ortsutveckling Skebokvarn Stormöte 16 april 2012 Välkommen! Kvällens program 19.00 Välkommen och hur kom vi hit? 19.10 Rapport från arbetsgrupperna - 10 minuter per grupp 19.45 Fika och besök i arbetsgrupperna

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun

Arbetsmaterial. 2014-06-26 Ks 1014/2012. Tillväxtrådet. Näringslivsprogram. Örebro kommun 2014-06-26 Ks 1014/2012 Tillväxtrådet Näringslivsprogram Örebro kommun Förord Det här programmet beskriver Örebro kommuns målsättningar och prioriteringar för en hållbar näringslivsutveckling och ett gott

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Attraktiva platser för tillväxt

Attraktiva platser för tillväxt Attraktiva platser för tillväxt SmåKom Rikskonferens 24 April 2014 Arena för Tillväxt Katrien Vanhaverbeke Sverige En del av en alltmer komplex värld Globalisering några trender Internationalisering Produktivitetsjakt

Läs mer

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet

Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Projektet Varumärket Grästorp Bakgrund s verksamhetsmål för 2013 är att förbättra profileringen av Grästorp. För att skapa förutsättningar för en framgångsrik marknadsföring krävs att alla som finns och

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Vad tycker den som flyttar om kommunen?

Vad tycker den som flyttar om kommunen? Pressinformation från Simrishamns, Sjöbo, Tomelilla och Ystads kommuner Ystad i en egen division Vad tycker den som flyttar om kommunen? Fyra kommuner i sydöstra Skåne har undersökt attityden hos de som

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun

Projektet Varumärket Grästorp. Grästorps kommun Projektet Varumärket Grästorp Målet är att öka profileringen av Grästorp. Det första steget är att ta fram Grästorps varumärke. Den första etappen efter projektstart är en nulägesanalys Den andra etappen

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUN 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Plan/Program Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Vision och Mål Laholms kommun

Vision och Mål Laholms kommun Vision och Mål Laholms kommun I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling www.laholm.se Från vision till verksamhet - mål

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS

Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Regionförbundet södra Småland Återkoppling angående informations- och dialogmöten om regionbildning och RUS Rfss har ställt frågan till Växjö kommun hur trender och strukturella förändringar påverkar Växjö

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Regional tillväxt 2015

Regional tillväxt 2015 Regional tillväxt 2015 Wolfgang Pichler 13 maj 2016 Konferens - Hållbar regional utveckling Utgångspunkter En nationell strategi för hållbar tillväxt och attraktionskraft 2015 2020 Utmaningar Klimat, miljö

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland

Tillväxtstrategi för Halland Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Det regional uppdraget Region Halland har uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Leda och samordna

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Näringslivsstrategi , Västerviks kommun

Näringslivsstrategi , Västerviks kommun Näringslivsstrategi 2018 2022, Västerviks kommun Näringslivsstrategin tar sin utgångspunkt i Västerviks kommuns vision 2030, regionens utvecklingsstrategi 2030 samt näringslivets och vår omvärlds utveckling

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Remissversion Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål

Läs mer

Vi växer för en hållbar framtid!

Vi växer för en hållbar framtid! Datum 2015-04-20 Vision Vi växer för en hållbar framtid! Politisk viljeinriktning Hållbarhet och tillväxt Vi i vill verka för en hållbar tillväxt. Vi vill skapa goda förutsättningar för ett hållbart samhälle,

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet

Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft. Mälardalsrådet INriktningsmål 2014 Stockholm-Mälarregionen en hållbar storstadsregion med global konkurrensoch attraktionskraft Mälardalsrådet Enligt Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Styrprocessen 2017 2016-03-29 Tyresö kommun / 2016-03-21 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 16...3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

KONCEPTET VI ÄR VARBERG

KONCEPTET VI ÄR VARBERG KONCEPTET VI ÄR VARBERG DET BÖRJADE MED EN SIFFRA När mätningar av företagsklimatet gav Varberg en låg siffra 2016, började representanter från kommunen och näringslivet ses regelbundet i så kallade näringslivsdialoger.

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5)

Inriktningsmål 2015 RÅDSMÖTE 1 (5) 1 (5) RÅDSMÖTE Datum Mötesdatum 2014-05-08 2014-05-23 Inriktningsmål 2015 I enlighet med Mälardalsrådets stadgar ska rådsmötet besluta om inriktningsmål för Mälardalsrådet det kommande verksamhetsåret.

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

Strategisk plan. Inledning. Bakgrund. Metod

Strategisk plan. Inledning. Bakgrund. Metod Strategisk plan Inledning Den strategiska planen tar sikte på den kommande tolvårsperioden. Giltigheten ska prövas minst en gång per mandatperiod. Syftet med planen är att kommunen och gärna andra organisationer

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Framgångsfaktorer för lokal utveckling. Jan Torége, tfn: , e-post:

Framgångsfaktorer för lokal utveckling. Jan Torége, tfn: , e-post: Framgångsfaktorer för lokal utveckling Jan Torége, tfn: 08-452 78 89, e-post: jan.torege@skl.se It s not the strongest of the species that survive, nor the most intelligent, but the most responsive to

Läs mer

Kommunfullmäktiges Övergripande måldokument

Kommunfullmäktiges Övergripande måldokument Kommunfullmäktiges Övergripande måldokument 2013-2016 Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-24 82 Dnr KS/2012-0216 Vers 3 1 Vision, övergripande mål, verksamhetsidé och värderingar Visionen är en bild av

Läs mer

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 2(8) Inledning Älvkarleby kommun ska hitta sin plats i en värld som präglas av snabb förändring. Vi behöver förstå hur förändringarna påverkar vår tillvaro och göra strategiska

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Länsstyrelsens länsuppdrag

Länsstyrelsens länsuppdrag Uppgradering av RUP Länsstyrelsens länsuppdrag I startblocken mot nästa programperiod Ny strategi med vissa kvantitativa mål blir styrande Dialogmöten Innovation och förnyelse Tillgänglighet Kompetensförsörjning

Läs mer

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun

En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2013-05-27, 68 En vision med övergripande mål för Kiruna kommun Inledning Att ta fram en vision för framtidens Kiruna är ett sätt att skapa en gemensam bild av hur framtiden

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

KalmarÖland En smartare landsbygd!

KalmarÖland En smartare landsbygd! KalmarÖland En smartare landsbygd! Utdrag ur strategins delar som är väsentliga för urval av projekt. Materialet är inte fullt språkgranskat och måste till vissa delar kortas. Kommentarer och förslag till

Läs mer

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Vad innebär vår boendestrategi? Vision Tibro 2017 är skapad ur en grundlig omvärldsanalys och speglar ett samhälle som är attraktivt att

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

Regional tillväxt 2015

Regional tillväxt 2015 Regional tillväxt 2015 Wolfgang Pichler 13 maj 2016 Tjänstemannaforum Utgångspunkter Utgångspunkter Funktionella analysregioner (FA-regioner) Indelning i regiongrupper (stad och land) Ett långsiktigt tidsperspektiv

Läs mer

ÄNGELHOLMS KOMMUN Kraftsamling Ängelholm Vision 2020

ÄNGELHOLMS KOMMUN Kraftsamling Ängelholm Vision 2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN Kraftsamling Ängelholm Vision 2020 Ett handslag för strategiska åtgärder med sikte på hållbar ekonomisk tillväxt i Ängelholm Förutsättningarna för näringsliv och offentlig sektor förändras

Läs mer

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030

Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 Framtidsvision NYNÄSHAMN 2030 1 Framtidsvision Framtidsvisionen är den styrande politikens idé om hur samhället i Nynäshamns kommun har utvecklats fram till 2030. Med visionen vill de styrande partierna

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun!

Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vision 2025 Tillsammans skapar vi det goda livet för invånarna i Skara kommun! Vår uppgift som kommun är att skapa förutsättningar för våra invånare att vara nöjda med att leva och bo i Skara. I Skara

Läs mer

livslust här är gott att leva!

livslust här är gott att leva! Bästa livsplatsen livslust här är gott att leva! Det är lätt att må bra i Halland. Att hitta kvalitet och enkelhet i vardagen. Här har du nära till allt till de milsvida sandstränderna och den tysta storskogen,

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Tillväxtkommuner visar vägen. Gunnar Johnson

Tillväxtkommuner visar vägen. Gunnar Johnson Tillväxtkommuner visar vägen Gunnar Johnson Kommunens roll för tillväxt allt viktigare Globalisering, digitalisering, urbanisering Tjänste- och servicenäringarna växer Mer specialiserad arbetsmarknad Mer

Läs mer

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill

dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill VÄLKOMNA! Se dig omkring! Det är fantastiskt vackert i Nacka. Hav, klippor, naturområden och dessutom nära centrala Stockholm. Nacka är en plats människor vill till och kommer de dit så ska jag se till

Läs mer

Vision 2030 för Jönköpings kommun

Vision 2030 för Jönköpings kommun Vision 2030 för Jönköpings kommun 2016:482 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vision 2030 för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-02-22 41 1 2 Vision 2030 Vision

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR

Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR Befolkningsutveckling antal sysselsatta 31000 13000 29000 12000 27000 11000 25000 10000 23000 9000 Befolkning Sysselsatta 21000 8000 19000 7000 17000 6000 15000

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

På väg mot vision 2020 87+13 10+13= 65+76+73+74+74+89+87+93+95+97+100 15+99+20+10+8+24+50+56+45+10+100 50+40+10+ 12+11+5+1,7% 30+47=

På väg mot vision 2020 87+13 10+13= 65+76+73+74+74+89+87+93+95+97+100 15+99+20+10+8+24+50+56+45+10+100 50+40+10+ 12+11+5+1,7% 30+47= kista SCIENCE CITY Statistik 2012 På väg mot vision 2020 87+13 128 195 24 000 775 10+13= 17 300 000 65+76+73+74+74+89+87+93+95+97+100 15+99+20+10+8+24+50+56+45+10+100 30+47= 50+40+10+ 12+11+5+1,7% INNEHÅLL

Läs mer

Strategisk plan. för Umeå kommun

Strategisk plan. för Umeå kommun Strategisk plan för Umeå kommun 2016-2028 www.umea.se/kommun Umeå kommuns strategiska plan antogs av kommunfullmäktige 2016-03-29 och avser perioden fram till 2028. Fotografer: Axel Karlsson (sid 1), Fredrik

Läs mer

Vision Arvika kommun

Vision Arvika kommun Vision Arvika kommun Arvika - en attraktivare kommun Vision Arvika en attraktivare kommun Visionen beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. Den konkretiseras i strategiska mål och

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

#02 TILLVÄXTVÄRK? Kartläggning av kompetensbehovet inom hotelloch restaurangbranschen till år 2023 EN RAPPORT FRÅN

#02 TILLVÄXTVÄRK? Kartläggning av kompetensbehovet inom hotelloch restaurangbranschen till år 2023 EN RAPPORT FRÅN #02 TILLVÄXTVÄRK? Kartläggning av kompetensbehovet inom hotelloch restaurangbranschen till år 2023 2014 EN RAPPORT FRÅN 2 / TILLVÄXTVÄRK? INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 4 1/ INLEDNING 5 2/ BRANSCHEN OCH OMVÄRLDEN

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Näringslivsprogram Hylte kommun

Näringslivsprogram Hylte kommun Näringslivsprogram Hylte kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-17 2 Vårt näringslivsprogram Näringslivsprogrammet omfattar fem områden som är viktiga för näringslivets utveckling i Hylte kommun:

Läs mer

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26

UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 UTVÄRDERINGSRAPPORT 2014-03-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Beskrivning av behov och förutsättningar i projektansökan 5 Kvantitativ utvärderingsinformation 6 Kvalitativ utvärderingsinformation 8 Relevanta

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt

Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Tillväxtverkets arbete med regional tillväxt Lars Wikström 2016-01-22 Nationell myndighet med regional närvaro - 390 medarbetare - nio orter 1 Värt att fundera på Kommer företag att våga investera på platser

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun 2 [8] Näringslivsstrategi för Botkyrka Näringslivet i Botkyrka domineras av ett par tusen småföretag och

Läs mer

Halmstad 2014.03.12 Jörgen Preuss, Ann-Mari Bartholdsson

Halmstad 2014.03.12 Jörgen Preuss, Ann-Mari Bartholdsson Halmstad 2014.03.12 Jörgen Preuss, Ann-Mari Bartholdsson Det regionala utvecklingsuppdraget Genom den regionala tillväxtpolitiken ska människor och företag kunna växa och utvecklas av egen kraft. Strategiskt

Läs mer

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Ann-Katrin Berglund, WSP Analys & Strategi Vid nordisk konferens i Göteborg 15-16 mars 2012 WSP och Ann-Katrin WSP är ett globalt analys- och teknikföretag

Läs mer