Fotbollshandledningen En verksamhetsplan för fotboll i BK Kenty

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fotbollshandledningen En verksamhetsplan för fotboll i BK Kenty"

Transkript

1 Syfte med Fotbollshandledningen...2 Inledning...3 Föreningsidé och målsättningar...4 Föreningsidé...4 Verksamhetsmål...4 Resultatmål...4 Organisation...5 Fotbollsgruppen...5 Organisationsstruktur kring barn- och ungdomslag...6 Att vara ledare i BK Kenty...7 Rekrytering av ledare...7 Planering och utvärdering av träningen...7 Säsongplanering...7 Månadsplanering...7 Träningsplanering...8 Säsongsutvärdering...8 Att vara fotbollsspelare i BK Kenty...9 Egenskaper och färdigheter som spelare i BK Kenty bör ha...9 Attityd...10 Teknik...10 Fotbollsintelligens...10 Fysik...10 Generella riktlinjer för barn- och ungdomsträning...11 Rekrytering av spelare...11 Individuellt anpassad träning...11 Prioritering mellan träning och match...11 Teknikträning...11 Teoriutbildning...11 Fotbollsfysik...11 Målvaktsträning BK Kenty Målvaktsskola...12 Att träna extra på...13 Tillslag på bollen...13 Mot- och medtagning...13 Huvudspel och volley mot 1 situationer...13 Avslutningar...13 BK Kenty Fotbollsakademi...14 BK Kenty Fotbollsakademi Utbildning...14 Tränarutbildning...14 Tränar- och ledarträffar...15 Handledare...15 BK Kenty Fotbollsakademi Spelare...16 Individuell utvecklingsplan...16 Organisation...16 BK Kenty Målvaktsskola...16 BK Kenty Fotbollsakademi Ledare...17 Individuell utvecklingsplan...17 Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 1 (17)

2 Syfte med Fotbollshandledningen Alla i föreningen skall vara medvetna om och sträva mot samma övergripande mål och arbeta efter samma riktlinjer. Syftet med Fotbollshandledningen är att vara ett hjälpmedel för att få detta till stånd. Fotbollshandledningen skall vara ett stöd för tränarna och övriga ledare vid planering och utvärdering av verksamheten. Detta medför kontinuitet i verksamheten. I Fotbollshandledningen skall bland annat de mål och riktlinjer som gäller för verksamheten specificeras. Det skall även finnas övningsförslag och träningstips. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 2 (17)

3 Inledning Det är BK Kentys vilja att det skall vara en hög kvalitet på den verksamheten som föreningen bedriver. För att lyckas med detta krävs bland annat att nedanstående förutsättningar är uppfyllda. Målmedvetenhet och långsiktig planering Alla i BK Kenty måste vara medvetna om och arbeta efter de mål och riktlinjer som gäller i föreningen. Man skall också vara medveten om att det krävs ett långsiktigt arbete, ibland flera år, för att uppnå de uppsatta målen. Väl fungerande organisation För att kunna nå de uppsatta målen bör alla i organisationen veta vad de skall göra, hur det skall göra, när det skall göras. Ansvarsområden och befogenheter måste vara tydliga. Varje enskild ledare och spelare skall få den hjälp och det stöd som krävs. Engagerade, kompetenta och välutbildade tränare och ledare För att klara av att ha en hög kvalitet på verksamheten krävs det engagerade, kompetenta och välutbildade tränare och ledare. Sund ekonomi En sund ekonomi är en grundläggande förutsättning för att kunna bedriva den verksamhet som vi önskar och för BK Kenty s överlevnad på sikt. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 3 (17)

4 Föreningsidé och målsättningar Föreningsidé BK Kenty har som huvudmål att utbilda goda fotbollsspelare och ledare. Verksamheten är till för att utveckla och utbilda barn och ungdomar till goda fotbollsspelare och medmänniskor. Verksamhetsmål BK Kenty har följande verksamhetsmål. BK Kenty skall: bedriva fotbollsverksamheten på ett sådant sätt att den upplevs positiv av alla intressenter. skall kännetecknas av att vara en pålitlig, ärlig och säker förening i alla aspekter. kunna erbjuda alla ungdomar som vill, en möjlighet att spela fotboll. verka för en god klubbkänsla och att spelarna har en sportsmannamässig attityd, Fair Play, både på och utanför planen. skall vara en av de bästa talangutvecklingsföreningarna i länet. i största möjliga utsträckning rekrytera spelare till seniorverksamheten från den egna ungdomsverksamheten. bedriva fotbollsverksamheten på ett sådant sätt att när det gäller barn och ungdomar ska individen komma i centrum och individens utveckling sättas före lagets resultat. verka för att förutsättningar finns att bedriva fotbollsträning året runt, även vintertid. Resultatmål BK Kenty har följande resultatmål. BK Kenty skall med seniorverksamheten vara verksam på en nivå som kan attrahera de bästa unga talangerna i Linköping, det vill säga minst i division 2. vara representerade med lag i P15 Elit, Pojkallsvenskan för 16-åringar och Juniorallsvenskan. placera sig bland de fyra bästa lagen i varje DM-slutspel i de åldersgrupper där det arrangeras. ha en ekonomi som är i balans. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 4 (17)

5 Organisation Styrelsen som väljs av årsmötet skall planera, leda och fördela arbetet inom föreningen. Styrelsen tillsätter Fotbollsgruppen som ansvarar för all fotbollsverksamhet inom föreningen. Fotbollsgruppen Styrelsen tillsätter Fotbollsgruppen som ansvarar för all fotbollsverksamhet inom föreningen. Fotbollsgruppen består av följande personer Namn Fredrik Falkevall Christer Nilsson Pouya Koucheki Douglas Rahmqvist Sören Nilsson Mikael Samuelsson Roll/Ansvarsområde Sportchef. Övergripande ansvarig för all fotbollsverksamhet i BK Kenty och BK Kenty Fotbollsakademi. Ledamot och vice ordförande i styrelsen. Speciellt ansvar för Seniorverksamheten. Ledamot. Ledamot. Ungdomsansvarig Speciellt ansvar för barn- och ungdomsverksamheten. Huvudtränare för BK Kenty Fotbollsakademi.. Fotbollsgruppen skall : Rekrytera ledare och spelare Ansvara för att Fotbollshandledningen uppdateras Ansvara för utbildning av ledare Följa upp och utvärdera spelare, ledare och lag Upprätta budget för fotbollsverksamheten För att lyckas i arbetet och därigenom uppnå uppsatta målsättningar är det viktigt att kontinuerligt planera och utvärdera vår verksamhet. Fotbollsgruppen skall inför varje nytt verksamhetsår: fastställa ekonomiska ramar och budget för fotbollsverksamheten kartlägga behov av och rekrytera ledare kartlägga behov av och se till att anläggningar, planer, hallar mm bokas se till att inventering och komplettering av material och utrustning sker. kartlägga och planera ledarutbildning. revidera Fotbollshandledningen. planera Tränarträffar och övriga arrangemang. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 5 (17)

6 Organisationsstruktur kring barn- och ungdomslag Varje lag skall ha namngivna personer med ett givet ansvarsområde enligt en fastställd organisationsstruktur. Detta medför dels att varje ledare kan ägna sig åt sin uppgift, till exempel för tränaren att bedriva bra träning, dels att engagemanget från föräldrar och övriga personer runt laget ökar. Roll Tränare Assisterande tränare Målvaktstränare Lagledare Kassör Informationsansvarig Föräldrarepresentanter Ansvarsområde Leda och planera träningen under året Assistera tränaren med att leda och planera träningen Ansvarig för målvaktsträning och deltagare i BK Kenty Målvaktsskola. Bokning av planer till träning och match Kalla motståndare och domare till hemma matcher Ansvarig för lagkassa och ekonomiska mellanhavanden mellan laget och klubbens kassör/kansli. Representera laget vid ungdomsledarmöten Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 6 (17)

7 Att vara ledare i BK Kenty Att vara ledare för ett i fotboll är roligt men samtidigt är det ett stort ansvar du tar på dig. Som idrottsledare har du stor påverkan speciellt på ungdomar, inte minst genom det sätt på vilket du uppträder både runt omkring och under match och träning. Tänk på att du vid match och cuper och turneringar representerar inte bara dig själv utan också ditt lag och BK Kenty som klubb. Som ledare i BK Kenty skall du iaktta nedanstående punkter. Som ledare i BK Kenty skall du: vara medveten om och handla i enlighet med de mål och riktlinjer som klubben har fastställt. uppträda som en god förebild för spelarna, vilket bland annat innebär att agera i enlighet med Fair Play, i samband med de aktiviteter som sker i klubbens namn. verka för att spelarna efterlever Fair Play både på och utanför planen. utbilda dig i enlighet med utbildningsplanen. närvara vid Tränarträffar och planeringsmöten som ligger inom ditt ansvarsområde. vara noggrann med planering och förberedelser i samband träning och match. för ditt lag lämna in en säsongsplanering inför och en utvärdering och verksamhetsberättelse efter varje säsong till Fotbollsgruppen. (Se vidare nedan under rubriken Planering och utvärdering av träningen.) Rekrytering av ledare BK Kenty vill generellt sett gärna rekrytera ledare bland spelare som avslutat sin aktiva karriär i klubben. På detta sätt behåller man dessa och förhoppningsvis kan en klubbanda skapas. I de lägre åldrarna (5-, 7- och 9-manna) rekryteras i regel tränarna bland spelarnas föräldrar. Målsättningen är att från 14-års ålder skall tränare rekryteras utanför föräldragruppen. Planering och utvärdering av träningen Tränarna skall inför ett nytt verksamhetsår planera verksamheten i enlighet med Fotbollshandledningen och Fotbollsgruppens rekommendationer. Säsongplanering Inför en ny säsong skall verksamheten planeras utgående från de målsättningar som fastställts och den utvärdering som gjordes av föregående säsong. Säsongplaneringen skall göras av tränaren i samråd med de assisterande tränarna. Säsongplaneringen lämnas in till Fotbollsgruppen. Månadsplanering Med säsongplaneringen och målsättningarna som grund, detaljplaneras verksamheten månatligen. I denna månadsplanering bör framgå vilket innehåll träningarna skall ha (förslagsvis månadens eller veckans tema), träningsmängd, Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 7 (17)

8 matcher osv. Månadsplaneringen skall göras av tränaren och delges de assisterande tränarna och eventuellt också spelarna. Träningsplanering Med månadsplaneringen som grund planerar tränaren träningarna så detaljerat som möjligt och går igenom planeringen tillsammans med de assisterande tränarna och målvaktstränaren före varje enskilt träningstillfälle. Säsongsutvärdering Efter varje säsong skall en kort verksamhetsberättelse och utvärdering av verksamheten skrivas och lämnas in till Fotbollsgruppen. Verksamhetsberättelsen och säsongsutvärderingen skall skrivas av lagets informationsansvarige i samråd med övriga ledare. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 8 (17)

9 Att vara fotbollsspelare i BK Kenty Att vara fotbollsspelare i BK Kenty skall upplevas som positivt och roligt och vara utvecklande både fotbollsmässig och på andra områden. Som ungdomstränare skall man försöka att bedriva en träning som rolig och varierad samtidigt som den ger ungdomarna bästa möjliga förutsättningar att bli duktiga seniorspelare. En fotbollsspelare bör vara färdig med sin grundutbildning då han är 18 år för att då kunna ta steget upp i seniorfotbollen. BK Kenty har som målsättning att så många som möjligt av våra ungdomsspelare skall kunna ta det steget. Det skall finnas en plats för alla ungdomar som vill spela fotboll i BK Kenty. Alla spelare har dock inte samma förutsättningar och motivation att bli duktiga seniorspelare. De spelare som anses ha allra störst förutsättningar och motivation för att bli duktiga seniorspelare skall få särskild uppmärksamhet inom ramen för BK Kenty Fotbollsakademi för spelare, som är en satsning inom BK Kenty på spelarutbildning mot att bli elitspelare. Egenskaper och färdigheter som spelare i BK Kenty bör ha Ett övergripande mål är att successivt förbereda spelarna för övergången till junioroch seniorträning. De skall motsvara de krav som ställs i BK Kenty ställs inom junioroch seniorfotbollen. Verksamheten skall sträva efter att genom en successiv ökning av utbildningsnivån motsvara dessa krav. Allmänt bör en spelare som är utbildad i BK Kenty ha kunskap om och förstå vikten av skadeförebyggande träning samt rehabiliteringsträning. ha kunskap om och förstå vikten av riktig kost. ha kunskap om akut behandling av idrottsskador. ha god kunskap om fotbollsreglerna. Vi har delat in övriga egenskaper och färdigheter i fyra grupper. Med utgångspunkt från dessa vill vi att en spelare i BK Kenty skall ha god Attityd, Teknik, Fotbollsintelligens och Fysik. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 9 (17)

10 Attityd Med en god attityd avser vi bland annat att vara tävlingsmänniska modig utan att vara övermodig. att inte vara rädd att misslyckas våga tro på sig själv. att kunna hantera med- och motgångar. att ha ett bra uppträdande på och utanför plan. att vara positiv, lojal och samarbetsvillig. att inse att fotboll är en lagsport och agera efter det. att ha god ordning, hålla tider och vårda sin utrustning. att ha höga ambitioner med sin fotboll. att ta ansvar för sin egen utveckling. att alltid göra sitt bästa. att vilja träna, offra sig, vinna och vilja lära sig samarbeta. att vara medveten om riskerna med och ta avstånd från användande av droger och dopning. Teknik Med god teknik avser vi att kunna behärska bollen i de situationer som uppstår under matcher, det vill säga att behärska tekniken på en liten yta i högt tempo mot en motståndare, till exempel mottagning - passning skott fint dribbling. att ha teknisk snabbhet, dvs snabbhet i utförandet av tekniken. att kunna slå en motståndare i situationer att ha det lilla extra till exempel dribblingar, finter och skott Fotbollsintelligens Med god fotbollsintelligens avser vi att ha god speluppfattning. Det vill säga att uppfatta, vara kreativ och snabbt finna smarta lösningar i olika spelsituationer. att ha god spelförståelse. Det vill säga att välja rätt lösning för att göra rätt sak, på rätt plats, vid rätt tillfälle. Fysik Med god fysik avser vi att ha en god motorik, koordination och balans, dvs allmänt god kroppskontroll att ha en god allmänfysik för att undvika skador att ha god fotbollskondition, det vill säga uthållighet för att orka en hel match. att ha god styrka för att till exempel klara närkampsspel vara explosiv och snabb i 1 mot 1 situationer ha spänst för att kunna vinna luftdueller Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 10 (17)

11 Generella riktlinjer för barn- och ungdomsträning Nedan angivna punkter skall generellt genomsyra den ungdomsträning som bedrivs i BK Kenty. Rekrytering av spelare Rekrytering av spelare till barn- och ungdomsverksamheten i BK Kenty skall ske av nya spelare inför starten av Bollek för 6-åringar. I övrigt skall ingen aktiv rekrytering till barn- och ungdomslag ske. Enstaka undantag för Pojkallsvenska- respektive Juniorallsvenska lag kan eventuellt tillåtas efter samråd med Fotbollsgruppen. Individuellt anpassad träning Alla spelare är individer det är därför självklart att det finns individuella skillnader i vad man behöver träna på för att bli en bättre fotbollsspelare. Individuellt anpassad träning innebär att spelarna får träna på just det som de behöver. Individuellt anpassad träning behöver inte ske enskilt utan kan med fördel bedrivas i grupp. Man delar då in grupper efter de träningsbehov som finns, exempelvis kan en grupp träna skott och avslutningar en annan grupp mottagningar och så vidare. Träningen skall vara individuellt anpassad till så stor del som möjligt. Det är det som avses med uppmaningen Sätt spelaren i centrum. Prioritering mellan träning och match Det är viktigt att man inte matchar sina talanger för hårt. Det är träning och utbildning som i första hand utvecklar spelarna. Träningen skall prioriteras hos unga spelare och man skall inte låta dem spela matcher med flera olika lag istället för att träna. En tumregel är att det skall vara minst två träningar mellan varje match. Teknikträning Teknikträning enligt SvFF utbildningsmaterial och Coerver Coachings utbildningsmetodik skall vara en stor och viktig del av ungdomsträningen. Eftersom teknik, motorik och koordination grundläggs upp till och med ungefär 12 års ålder är den typen av träning viktig framförallt i de yngre åldrarna. Upp till denna ålder bör bollen vara med så mycket som möjligt och helst skall alla ha varsin boll. Teoriutbildning En del av spelarutbildningen som är viktig, framför allt hos de äldre pojklagen och juniorerna, är den teoretiska och taktiska utbildningen. Det är exempelvis mycket viktigt att veta hur man skall träna och framför allt hur man skall sköta sig utanför planen för att kunna träna hårt. Givetvis är det även viktigt att förstå taktik och taktiska resonemang. Denna del av träningen utelämnas också ofta av samma skäl som den individuellt anpassade träningen. Fotbollsfysik Upp till års ålder får spelarna tillräckligt bra fotbollsfysik i den vanliga fotbollsträningen - när de har rätt attityd, kämpar på träning och matcher samt när vi erbjuder dem träning med mycket smålagsspel och liknande. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 11 (17)

12 I vissa fall kan spelare behöva speciell fysisk träning även i yngre ålder till exempel vid skada. Utgångsläget är att ungdomarna är naturligt rörliga från början det gäller att behålla den rörligheten. När spelarna tränar enligt ovan under unga år får de den träning som behövs med avseende på till exempel fotbollsanpassad uthållighet. De får även träning beträffande sådana saker som reaktionsförmåga, precision, balans, smidighet, koordination. Med ett sammanfattande begrepp skulle vi kunna kalla detta för kroppskontroll och det är en grundförutsättning för att kunna bli en god idrottsman eller -kvinna i allmänhet och fotbollspelare i synnerhet. Sådana saker som teknik och snabbhet är direkt beroende av en god allmän kroppskontroll. Det har visat sig att den grund som läggs upp till och med ungefär tolvårsåldern är det som är mest avgörande för hur god kroppskontroll man har som vuxen. Med detta som bakgrund vill vi trycka på vikten denna del av den fysiska träningen i ungdomsåren. Träning av kroppskontroll kan med fördel ske med fotboll, men även genom olika andra typer övningar, gärna i form av lekar. Det är även i detta avseende utvecklande att prova andra idrotter. Målvaktsträning BK Kenty Målvaktsskola Bra målvaktsträning kan ofta som vara svårt att genomföra för tränare som inte själva varit målvakter. För att kunna erbjuda en bra målvaktsträning som både inspirerar och utvecklar våra barn och ungdomar som vill bli målvakter, har vi inom ramen för BK Kenty Fotbollsakademi startat en utbildningssatsning som vi valt att kalla BK Kenty Målvaktsskola. Läs mer under kapitlet om BK Kenty Fotbollsakademi. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 12 (17)

13 Att träna extra på Ungdomsspelare måste träna extra mycket på vissa saker för att bli riktigt bra fotbollsspelare. Det här är några av de viktigaste sakerna: Tillslag på bollen En målmedveten träning för att förbättra tillslaget på bollen hos våra ungdomsspelare skall bedrivas. Både vid skott, långa och korta passningar för att ha en ren träff på bollen och att träna med både in- och utsida av foten. Mot- och medtagning Det handlar om att lära spelaren att förbereda sig inför bollmottagningar och förbättra mottagningstekniken. Spelaren skall vid mottagning vinkla ut bollen rätt, med tanke på motståndarens position, för att med andra tillslaget kunna slå en passning, skjuta, ta fart för att löpa över en fri yta eller starta en dribbling. Huvudspel och volley Huvudspel och volley behöver tränas för att klara av att dirigera och styra en nick eller en hel/halvvolley till rätt adress. 1 mot 1 situationer 1 mot 1 situationer både offensivt och defensivt behöver alltid tränas på. Spelaren måste träna in finter och dribblingar för att han i högt tempo skall klara av att slå sin motståndare. Att överföra finter och dribblingar ur Vän med bollen till matchsituationer. I försvarsspelet gäller att inte sälja sig och rusa mot motståndaren. I försvarsspelet skall spelaren avvakta och bryta när rätt tillfälle ges. Det är även viktigt med ett bra fotarbete. Avslutningar Träna mycket på detta moment. Instruera spelaren att ha hög koncentration och precision. Det är viktigt att anpassa all träning och matchning till varje individs utvecklingsnivå. Det gamla ordspråket man måste kunna krypa innan man kan gå gäller i högsta grad i dessa sammanhang. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 13 (17)

14 BK Kenty Fotbollsakademi Generellt sett skall all utbildning och fortbildning av tränare och ledare som arrangeras av BK Kenty bedrivas i BK Kenty Fotbollsakademis regi. Dessutom vill BK Kenty inom ramen för BK Kenty Fotbollsakademi erbjuda särskilt utvalda spelare och ledare en möjlighet att utveckla sig för att nå så långt som deras ambitioner och förutsättningar tillåter. Detta skall ske enligt individuella utvecklingsplaner och med hjälp utvalda resurser med specialkompetens inom nödvändiga områden. BK Kenty Fotbollsakademi är underställd Fotbollsgruppen. BK Kenty Fotbollsakademi är indelad i tre olika delar med olika inriktningar. BK Kenty Fotbollsakademi BK Kenty FA Utbildning/ fortbildning BK Kenty FA Ledare BK Kenty FA Spelare Internt Externt BK Kenty Målvaktsskola BK Kenty Fotbollsakademi Utbildning är en bred satsning inom BK Kenty på utbildning och fortbildning av tränare och ledare för att kunna hålla hög nivå på tränarkompetensen inom klubben och de alliansklubbar vi arbetar tillsammans med. Även utbildningar, seminarier och fortbildningar öppna för allmänheten kan tänkas genomföras inom ramen för BK Kenty Fotbollsakademi Utbildning. Det övergripande målet är att skapa möjligheter för att ge alla tränare, ledare och föräldrar inom BK Kenty relevant utbildning och kunskaper för att få en så bra verksamhet som möjligt för våra barn och ungdomar. Det kan ske på olika sätt vi har valt att göra det genom följande komponenter. Tränarutbildning Tränarutbildning enligt SvFF:s utbildningsstege ska genomföras i klubbens regi där detta är möjligt, men även fortbildningar utanför dessa ska genomföras inom ramen för BK Kenty Fotbollsakademi Utbildning. I första hand för tränare och ledare inom BK Kenty och de alliansklubbar vi samarbetar med, men vid valda tillfällen även för externa tränare och ledare. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 14 (17)

15 Tränar- och ledarträffar Förutom de kurser som nämnts ovan skall Tränarträffar anordnas. Där skall tränare inom klubben träffas, utbyta erfarenheter, diskutera och utbilda sig. Om möjlighet och resurser finns kan även externa gästföreläsare tas in. Antalet träffar bör vara ungefär 3-5 per år. På detta sätt skapas en anda och tradition där man lär av varandra och utvecklas. I förlängningen borgar det också för att BK Kenty även i framtiden har duktiga tränare i klubben. På dessa träffar tas ett Aktuellt tema upp. Exempel på tema kan vara olika former teknikträning, anfallsspel, ledarskap, fysisk träning för ungdomar osv. Handledare För att hjälpa nya och mindre erfarna tränare att komma igång skall ett system med handledare utvecklas. Dessa handledare skall närvara vid ett antal träningstillfällen för att kunna ge råd och synpunkter. De skall fungera som mentorer eller bollplank med vilka det finns möjlighet att diskutera sina tankar och idéer. Lämpligt är att de mer erfarna tränarna som redan finns i klubben fungerar som handledare. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 15 (17)

16 BK Kenty Fotbollsakademi Spelare är en satsning inom BK Kenty på individuell utveckling och utbildning av särskilt utvalda spelare mot att bli elitspelare. Individuell utvecklingsplan Varje spelare som deltar i BK Kenty Fotbollsakademi Spelare ska ha en individuell utvecklingsplan. Utvecklingsplanen tas fram av Utbildningsansvarig tillsammans med spelaren och i samråd med Fotbollsgruppen och huvudtränaren för den träningsgrupp som spelaren normalt tränar och spelar matcher med.. Utvärdering och eventuell revidering av utvecklingsplanen skall göras i samband med individuella utvecklingssamtal med varje spelare minst två gånger per år. Organisation Roll Akademiansvarig Huvudansvarig tränare Specialtränare fotboll Tekniktränare Fys-/rehabtränare Dietist/kostrådgivare Ansvarsområde Leda och planera verksamheten under året Ansvarig för att individuella utvecklingsplaner tas fram och genomförs samt att utvecklingssamtal genomförs enligt plan Assistera huvudansvarig tränare med att leda och planera verksamheten Leda träningar och utbildningar i enlighet med framtagna planer Assistera huvudansvarig tränare vid framtagandet av utvecklingsplaner och genomförandet av individuella utvecklingssamtal Ansvarig för planering och genomförande av fys- och rehabiliteringsträning. Assistera huvudansvarig tränare med att leda och planera verksamheten Leda träningar och utbildningar i enlighet med framtagna planer Ansvarig för planering och genomförande av utbildning inom kost och matvanor. BK Kenty Målvaktsskola Bra målvaktsträning kan ofta som vara svårt att genomföra för tränare som inte själva varit målvakter. För att få igång en bra målvaktsträning i alla träningsgrupper har vi inom ramen för BK Kenty Fotbollsakademi (se längre fram i dokumentet) startat BK Kenty Målvaktsskola. Detta innebär att målvakter från ungdomslagen samlas och under ledning av en duktig målvaktstränare ägnar ett antal timmar åt enbart målvaktsträning. En ansvarig ledare från respektive träningsgrupp skall också delta. Spelare och ledare får sedan med sig ett antal övningar att träna på vid ordinarie träningar tills nästa träff. Ambitionen bör vara att anordna cirka 5 träffar per säsong. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 16 (17)

17 BK Kenty Fotbollsakademi Ledare är en satsning inom BK Kenty på individuell utveckling och utbildning av särskilt utvalda ledare mot att bli ledare på hög nivå. Individuell utvecklingsplan Varje ledare som deltar i BK Kenty Fotbollsakademi Ledare ska ha en individuell utvecklingsplan. Utvecklingsplanen tas fram av Fotbollsgruppen tillsammans med ledaren. Utvärdering och eventuell revidering av utvecklingsplanen skall göras i samband med individuella utvecklingssamtal med varje ledare minst två gånger per år. Fotbollshandledning BK Kenty Sidan 17 (17)

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten

Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten Axvalls IF utbildningsplan för ungdomsverksamheten AIF:s utbildningsplan är framtagen av tränarrådet och godkänd av fotbollssektion samt styrelsen 080302. Axvalls IF målsättning med ungdomsverksamheten

Läs mer

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0

Blå Tråden. Ungdomsfotbollen. Blå Tråden Ver 2.0 Blå Tråden Ungdomsfotbollen Blå Tråden 2012. Ver 2.0 1 Barn- och ungdomsverksamheten inom Rengsjö Sportklubb är mycket viktig och att den sköts på rätt sätt är lika viktigt. Därför har klubben tagit fram

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad

TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN. Reviderad TINGSRYDS FOTBOLLSFÖRENINGS SPELARUTBILDNING UNGDOMSSEKTIONEN Reviderad 20070201 Det här vill vi i TFF:s ungdomssektion Att skapa vi-känsla inom Tingsryds FF. Att ge barnen en social och fysisk träning.

Läs mer

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp

UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp UTBILDNINGSMALL Ungdom Mål och metoder per åldersgrupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste som finns!

Läs mer

Föreningen för hela familjen!

Föreningen för hela familjen! Föreningen för hela familjen! Värdegrund Harrie FF är en förening som drivs av humanistisk människosyn. Det innebär att alla individer ges möjlighet att vara delaktiga i verksamheten utifrån sina förutsättningar.

Läs mer

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98

MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 MÅLSÄTTNING OCH LEDARPOLICY EIK F98 Övergripande målsättning EIK F-98 s målsättningen skall vara: Erbjuda alla intresserade tjejer möjlighet att träna och spela fotboll Betona det roliga med fotboll Ge

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 3-manna 6-7 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL-

ÖIF MALLEN UNGDOMSFOTBOLL- ÖIF MALLEN 2011 -UNGDOMSFOTBOLL- INLEDNING ÖIF-mallen är en riktlinje som ska verka som stöd för ledare i ÖIF och deras utvecklingsarbete med fotbollsungdomar i åldrarna 6-18 år. En viktig del i föreningens

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom

UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom UTBILDNINGSHANDLEDNING Ungdom Mål och metoder per ålders grupp 6-9 år Lek med boll, från 8 år 5-manna fotboll MÅL: - Stimulera spelaren till aktivitet genom lek med boll. Tycka fotboll är det roligaste

Läs mer

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN

Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN Oskarshamns AIK UNGDOM VERKSAMHETSPLAN FOTBOLLSKOLAN ---------------------- SENIORFOTBOLL 1 INLEDNING Den övergripande målsättningen med vår verksamhetsplan är att den skall vara ett levande dokument som

Läs mer

Juni, Innehåll

Juni, Innehåll Innehåll Robro-mallen... 2 Bakgrund... 2 Målsättning... 2 Ledare... 3 Ledarutbildningar... 3 Spelare... 4 Spelarutveckling... 4 Landslagets fotbollsskola... 5 Föräldrar... 5 Sammanfattning... 6 Robro-mallen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK

UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK UTBILDNINGSPLAN FÖR SKUTSKÄRS IF/FK INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning s.2 Verksamhetsidé s.3 Ledare och spelare s.4 Föräldramedverkan s.5 6-8 år s.6 9-10 år s.8 11-12 år s.10 13-14 år s.12 15-18

Läs mer

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar.

- Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. VÄRDEFULLT Verksamhet: Syftet med Söderköpings IK s ungdomsverksamhet är: - Att skapa ett livslångt fotbolls- och idrottsintresse för barn och ungdomar. - Att skapa förutsättningar för motion, rörelse

Läs mer

Välkommen till IK Arvika fotboll!

Välkommen till IK Arvika fotboll! Välkommen till IK Arvika fotboll! Detta dokument skall ligga till grund för IK Arvika Fotbolls utbildningsfilosofi och är en del av vår klubbpolicy. Vårt mål är att alla ledare, spelare och föräldrar skall

Läs mer

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL

HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL HUR VI JOBBAR I IF MÖLNDAL FOTBOLL Spelarutbildningsplan 5-manna 8-9 år Skapat: 2013-09-04 Version:2014-09-30 Spelarutbildningsplan IF Mölndals Fotboll I IF Mölndal Fotboll vill vi skapa vinnare. I IF

Läs mer

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar.

LB07 modellen. Vi tar avstånd från all form av kränkningar, våld och rasism. Vår värdegrund bygger på hörnstenarna; Utbildning Utveckling Ansvar. LB07 modellen Förord En förening ska alltid ha en strategi för framtiden, som binder ihop dagens situation med morgondagens. Det är viktigt eftersom verkligheten ständigt ändras. Vi erbjuder barn och unga

Läs mer

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i

UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i UTBILDNINGSPLANEN FÖR Spelare och Ledare i 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Utbildningsstege för ledare Planering Åldersgrupp 6 8 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 7 9 år ( Poolspel ) Åldersgrupp 10 11 år

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till ledare FC Rosengårds fotbollspolicy Information till ledare Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att du vill vara ledare i vår klubb. Vår målsättning är att ge barn den bästa fotbollsutbildningen.

Läs mer

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1

Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 Förslag till Spelarutbildningsplan för barn och ungdomar i Mockfjärds BK 2012 Utgåva 1 V.2010.04a Inledning Den övergripande målsättningen med våra spelarutbildningsplan är att den skall vara ett levande

Läs mer

Bara GIF UNGDOMSPOLICY

Bara GIF UNGDOMSPOLICY Bara GIF UNGDOMSPOLICY Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla Bara GIF:s medlemmar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella insatser. Vi ser dokumentet

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

SPELARE ÄLVSBORG FF UTBILDNINGSPLAN FÖR SPELARE POJKAR OCH FLICKOR 6-16 ÅR

SPELARE ÄLVSBORG FF UTBILDNINGSPLAN FÖR SPELARE POJKAR OCH FLICKOR 6-16 ÅR SPELARE ÄLVSBORG FF UTBILDNINGSPLAN FÖR SPELARE POJKAR OCH FLICKOR 6-16 ÅR MÅLSÄTTNING Älvsborg FF erbjuder barn, ungdomar och vuxna i närområdet en mötesplats där alla är välkomna att ha trevligt med

Läs mer

Ledare - ska gå "Grönt Kort" kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare

Ledare - ska gå Grönt Kort kurs (gäller tre år), lämna in begränsat belastningsregister (se plan för tryggare IF Leikin All verksamhet i IF Leikin utgår från Halmstad Arena IP, där vi är ensamma med hela vår verksamhet därifrån. Ålder för ålder: Barnfotboll 4-5 år Fotbollsskola, träning med mycket lek och rekrytera

Läs mer

Skånes FF:s UK informerar

Skånes FF:s UK informerar Skånes FF:s UK informerar www.skaneboll.se 1 Uppdaterad: 2011-11-14 Så här fortsätter du från gamla utbildningen: Steg 3 Steg 2/U3 Steg 1/U2 Grundkurs/U1 Så här fortsätter du från gamla utbildningen: Mv

Läs mer

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF

RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF RÖDA TRÅDEN Gemensamma värderingar och riktlinjer för ungdomsverksamheten i Dösjöbro IF Version 2, 2013 Reviderad 2012-01-22, 2012-02-12, 2012-03-05, 2013-01-02, 2013-02-04 2 Innehåll 1. OM RÖDA TRÅDEN...

Läs mer

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy

Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening. Ungdomspolicy Lönsboda Gymnastik & Idrottsförening Ungdomspolicy Inledning Detta dokument beskriver LGIFs syn på hur barn- och ungdomsfotbollen ska bedrivas och ska fungera som ett stöd för ledare, spelare och föräldrar.

Läs mer

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år

Träningslära. De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år De första fotbollsstegen - för barn i åldrarna 5-16 år Sätt leken i centrum! Att göra träningen rolig och lekbetonad är det viktigaste när det handlar om att träna barn och ungdomar eftersom lek i olika

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll

Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Riktlinjer för träningsverksamhet inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Mål och riktlinjer för IK Huge Fotboll och skall ses som ett minimikrav för den träningsverksamhet som bedrivs i

Läs mer

Från bredsida till cykelspark i krysset!

Från bredsida till cykelspark i krysset! Från bredsida till cykelspark i krysset! Riktlinjer för verksamheten inom Madesjö IF s ungdoms- och juniorfotboll. Sammanställt av Stefan Andersson Ålder 7-10 år Lek och lustbetonade övningar. Barnen ska

Läs mer

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi

Huvudmål. Målförklaring. Ekonomi Mål för UIFKs ungdomsverksamhet Huvudmål Att utveckla och utbilda varje individ i fotboll för att ge möjlighet till en berikad hobby och ett fotbollsspelande under längre tid. En bred och utåtriktad verksamhet

Läs mer

Skellefteå den 14 november 2018

Skellefteå den 14 november 2018 Skellefteå den 14 november 2018 UNGDOMSVERKSAMHETEN Ungdomsverksamheten bedrivs mellan åldrarna 6-15 år. Modellen följer Fotbollsförbundets utvecklingsplan och har en tydlig målsättning att utveckla ungdomsfotbollen

Läs mer

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen

Notvikens IK. Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Notvikens IK Gula Tråden Utbildningsplan för ungdomsfotbollen Gula Tråden skall ses som en ledstjärna för NIK-fotbollens ungdomsverksamhet. Ett dokument som genom årlig utvärdering skall hållas uppdaterad

Läs mer

Norrbottens Ishockeyförbund

Norrbottens Ishockeyförbund DISTRIKTSLAGSVERKSAMHET Verksamhet och målsättning Innehåll Bakgrund och syfte Övergripande inriktning Målsättning U 14 Målsättning U 15 Målsättning U 16 Övrigt Bilaga 1: Verksamhetsplaner för U 14 U 16

Läs mer

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX

Säsongsplanering. Träningsgrupp XX År XXXX Säsongsplanering Träningsgrupp XX År XXXX 1. Värdegrund Vi är en förening som är öppen för alla Vi står för alla individers lika värde Vi verkar för öppenhet i vår verksamhet Vi verkar både för gemensam

Läs mer

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01

Furulunds IK. Föreningspolicy 2009-03-01 Furulunds IK Föreningspolicy 2009-03-01 Innehåll Vision och målsättning Värdegrunder och Ledstjärnor Fairplay Ledarskap Träningar & matcher Utbildning Talangutveckling Föräldrarollen Vision och målsättning

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN Inledning bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att spela fotboll i IK Viljan. En bred verksamhet

Läs mer

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet

IK Viljan Strängnäs. Förutsättningar för IK Viljans ungdomsverksamhet BLÅ TRÅ DEN IK Viljan Strängnäs Inledning IK Viljan Strängnäs bildades 1914 och är en fotbollsförening i centrala Strängnäs. Föreningens ambition är att ge alla barn och ungdomar som vill möjligheten att

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar människor på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt

Läs mer

ungdomsfotboll Den röda tråden Den röda tråden

ungdomsfotboll Den röda tråden Den röda tråden ungdomsfotboll 1 Huvudmålen med Bjärreds IF s ungdomsfotboll Att träna och spela i Bjärreds IF skall vara ROLIGT. Teknik och spelförståelse är nyckelord Utbilda spelare utifrån deras egna förutsättningar

Läs mer

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll

Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Policy och riktlinjer för Nödinge SK Fotboll Inledning Dokumentet påvisar NSK Fotboll:s policy och riktlinjer för alla de lag som är aktiva inom klubben, samt tränare/ledare för dessa lag. Syftet är att

Läs mer

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen

IF HALLBY FOTBOLL. IF Hallby Blå vägen ska vara ett styrande dokument som anger riktlinjerna för hela verksamheten inom föreningen. Innehållet och grundprinciperna i dokumentet är allmängiltiga för ungdomsfotbollen. Detta dokument är en utveckling

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING Uppdaterad: Godkänd av: Styrelsen

MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING Uppdaterad: Godkänd av: Styrelsen 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 1/15 MÅL OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR SVEDALA IDROTTSFÖRENING 2017-2021 2012-03-09 Blå Tråden Sidan 2/15 Ingress Denna verksamhetsplan kallad Blå Tråden syftar till att tydliggöra

Läs mer

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden

Riktlinjer för. Slöinge GoiF:s. Ungdoms fotboll. den. Vita tråden Riktlinjer för Slöinge GoiF:s Ungdoms fotboll den Vita tråden INLEDNING Slöinge Gymnastik & Idrottsförenings ungdomsfotboll aktiverar pojkar o flickor i regelbunden fotbollsträning. Ungdomarna är uppdelade

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Till tränare, ledare och föräldragruppsrepresentanter Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering Inledning Verksamhetsplaneringen är en process där samtliga ledare som ingår i gruppen ska involveras.

Läs mer

Allmänt. Gruppindelningar. Åldersgrupp 5-6 år

Allmänt. Gruppindelningar. Åldersgrupp 5-6 år Allmänt Verksamheten skall bedrivas så att ett stort socialt ansvarstagande balanseras mot ett elittänkande. Från och med sju års ålder individanpassas och nivågrupperas träningar efter behov. Från och

Läs mer

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen

LIF-Ungdom. Policy - träningsinriktning. Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen LIF-Ungdom spelarutbildning Policy - träningsinriktning Ställ Er frågorna inför träningsplaneringen Hur många tränare är vi? Hur många träningspass? Vad ska vi träna på? Varför? Hur? Vilka instruktionspunkter

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

Fagersta Södra IK POLICY

Fagersta Södra IK POLICY Fagersta Södra IK POLICY 2010 1. Vad som gäller för olika åldrar 1.1 Fem-manna: 6-8 år, fotbollsskola 1.2 Sju-manna: 9-12 år 1.3 Elva-manna: 13-14 år 1.4 Elva-manna: 15-16 år 1.5 Elva-manna: Junior 2.

Läs mer

TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK. Johan Kraft

TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK. Johan Kraft TRÄNARUTBILDNING BARKARÖ SK Johan Kraft 2015-04-03 Detta dokument reglerar vilka utbildningar som ledare i Barkarö SKs verksamhet bör genomföra och arbeta efter. Välkommen som tränare i Barkarö Sportklubb!

Läs mer

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen

Arbetsmaterial. Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen Arbetsmaterial Utbildningsplan 2008 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är tänkt att ha som vägledning för nya ledare i klubben. Den distribueras till föräldrar åt de barn som är

Läs mer

LEDSTJÄRNOR. Plats för alla. Breddidrott. Talanger

LEDSTJÄRNOR. Plats för alla. Breddidrott. Talanger Ver 1.0 2014-03-15 En bra verksamhet kräver att vi alla gemensamt, spelare, ledare, tränare, föräldrar, supporters o.s.v. aktivt hjälper till med våra gemensamma åtaganden. Slutresultatet är helt beroende

Läs mer

Barn- och ungdomspolicy

Barn- och ungdomspolicy Östra Ljungby/Stidsvig den 4 jan 2015 Barn- och ungdomspolicy Stidsvigs IF/Östra Ljungby IF GLÄDJE OCH KAMRATSKAP Vi strävar efter att alla barn och ungdomar ska få vara med på sina egna villkor och ha

Läs mer

Organisation och struktur

Organisation och struktur Organisation och struktur 1 Inledning Avsikten med detta dokument är att det skall beskriva de olika uppgifterna som utförs i föreningen och framförallt med inriktning mot: Allmän beskrivning Arbetsuppgifter

Läs mer

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna

Barnverksamheten Fanna BK 8-9 år. 5 manna Vid denna ålder börjar matcher komma då med samlingar (oftast helgerna)som sker geografiskt i Uppland mot andra motståndare. I denna ålder blir det sammandragningar samt eventuellt deltagande i några cuper.

Läs mer

Antagningskriterier Sanda Idrottshögstadium

Antagningskriterier Sanda Idrottshögstadium Antagningskriterier Sanda Idrottshögstadium 1 Innehåll 1. Mål för idrottsklass... 3 2. Antagningsprocessen... 4 3. Bedömningsgrundande förmågor i specialidrott... 4 4. Antagningskriterier... 9 5. Intervjufrågor...

Läs mer

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev:

Utbildningsplan Fotboll. Unbyns IF. Rev: Utbildningsplan Fotboll Unbyns IF Rev: 000228 Inledning Denna spelarutbildningsplan är framtagen för Unbyns IF och avser koppla samman fotbollsutbildningen i olika åldrar mot ett gemensamt mål. Alla verksamma

Läs mer

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01-

Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Rockneby IK Barn- & Ungdomspolicy 2014-01-01- Allmänt Rockneby IK Ungdom ska bedriva fotbollsverksamhet så att den utvecklar u på ett positivt sätt. Det gäller såväl fysiskt som psykiskt, socialt och kulturellt.

Läs mer

POJKAR & FLICKOR ÅR

POJKAR & FLICKOR ÅR POJKAR & FLICKOR 13-15 ÅR En Guide för dig som Ledare - Kalender - Träning / Cup - Coachning Version April 2009 KALENDER Tränings kalender, Våren som PF 13 15 Två tre träningstillfällen per vecka, med

Läs mer

Spelaren i centrum. Ledstjärnor och riktlinjer för Tränare, ledare och förtroendevalda i Gefle IF FF

Spelaren i centrum. Ledstjärnor och riktlinjer för Tränare, ledare och förtroendevalda i Gefle IF FF 1 Spelaren i centrum Ledstjärnor och riktlinjer för Tränare, ledare och förtroendevalda i Gefle IF FF 2 Innehållsförteckning Nivå Ett... 4 Nivå Två... 6 Nivå Tre... 8 Nivå Fyra 10 Förhållning till andra

Läs mer

SPELARUTVECKLING INNEHÅLL

SPELARUTVECKLING INNEHÅLL SPELARUTVECKLING Vad påverkar spelarens utveckling Att utveckla spelarens kvaliteter Att skapa en utvecklande miljö Hur spelare lär sig Planering av träning Att ge instruktion Praktik, att agera som instruktör,

Läs mer

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005

IFK Tumba Fotboll. Träningskompendium 2005 Träningskompendium 2005 Inledning...2 5 - mannafotboll...2 8 års lag...2 9 års lag...2 7 - mannafotboll...3 10 års lag...3 11 års lag...4 12 års lag...4 11 - mannafotboll...5 13 års lag...5 14 års lag...5

Läs mer

Nynäshamns IF Fotboll. Blåa tråden. Blåa tråden stöd och riktlinjer för Nifens verksamhet

Nynäshamns IF Fotboll. Blåa tråden. Blåa tråden stöd och riktlinjer för Nifens verksamhet Blåa tråden Blåa tråden stöd och riktlinjer för Nifens verksamhet Sida 1(12) 1. Versionshistorik 1.0 Röda Tråden antogs av styrelsen den 27 december 2006. 2.0 Röda Tråden antogs av styrelsen den 5 oktober

Läs mer

Barnverksamheten i Fanna BK

Barnverksamheten i Fanna BK Barnverksamheten i Fanna BK 10-12 år. Spelidé. Vi vill att FBK:s 7- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF

SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF SPELARUTBILDNINGSPLAN ERIKSFÄLTS FF Åldern 5-6 år Allmänt Ett huvudbegrepp att tänka på i verksamheten för 5-6 åringar är: LEK. Leken spelar en stor roll för den självbestämmande motivationen. Det betyder

Läs mer

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF

Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Verksamhetsplan Ungdomssektionen Tenhults IF Vision Ungdomar i Tenhults IF verksamhet skall erbjudas möjlighet till en sådan utveckling sportsligt och socialt att de har möjlighet att konkurrera med de

Läs mer

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING

SPELARUTBILDNINGSPLANEN SOM FÖLJER ÄR DET SOM VI ARBETAR MED I BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLLEN GÄLLANDE TRÄNING/UTVECKLING 5. Spelarutbildningsplan 5.1 Barn- och Ungdomsfotboll Barn och ungdomsfotboll är kärnverksamheten i vår fotbollsförening. Ju bättre förutsättningar man kan erbjuda fotbollsintresserade barn- och ungdomar

Läs mer

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet

Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Riktlinjer och Ledstjärnor för Skegrie BK:s ungdomsverksamhet Skegrie BK ska vara det självklara valet av fotbollsklubb för byn med omnejds invånare. Fotbollen bygger på att våra barn och ungdomar ska

Läs mer

Spelarutvecklingsplan för Boo FF

Spelarutvecklingsplan för Boo FF Spelarutvecklingsplan för Boo FF 5-mannafotboll Jan Mian, Boo FF Innehåll FEMMANNAFOTBOLL (SEX-NIO ÅR)... 4 Målsättning... 4 Teknisk träning... 4 Fysisk träning... 4 Psykologisk/social träning... 4 Organisation/träning...

Läs mer

Utbildningsplan för tränare EIK fotboll

Utbildningsplan för tränare EIK fotboll Utbildningsplan för tränare EIK fotboll Inledning...2 Att vara ledare i Ekerö IK...2 Webbutbildning i sportnik...2 Domarkurs...2 Skadekurs...3 Intern tränarutbildning...3 Tränare 5-manna åldersgrupper

Läs mer

Björklinge Bollklubbs. Röd Svarta handbok. Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar

Björklinge Bollklubbs. Röd Svarta handbok. Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar Björklinge Bollklubbs Röd Svarta handbok Björklinge Bollklubbs handlingsplan för arbetet med barn och ungdomar är uppdelad i två delar en innebandyteknisk del BBKs Röda en pedagogisk del BBKs Svarta Björklinge

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Börje UFO Spelarutbildningsplan

Börje UFO Spelarutbildningsplan Börje UFO Spelarutbildningsplan Alla barn och ungdomar i Börje med omnejd ska ges chansen att spela fotboll. Fotbollen ska vara rolig och utvecklande, oavsett ålder och kunskapsnivå. Fotbollslek, 6 år

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET

VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET VERKSAMHETSDOKUMENT FOTBOLLSVERKSAMHET INLEDNING Boxholms IF har som mål att skapa så bra förutsättningar som möjligt för spelare och ledare som är motiverade att vara verksamma i föreningen. Det innebär

Läs mer

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy

STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy STAFFANSTORPS GIF Ungdomspolicy Vår ungdomspolicy är ett levande dokument som vi vill att alla tränare, ledare, spelare och föräldrar ska ta del av. Vi är en ideell förening och är helt beroende av ideella

Läs mer

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm

Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Krokom-Dvärsätt IFs Ledarpärm Innehållsförteckning Hur börjar man?... 3 Vem frågar man om man vill starta ett lag?... 3 Var hittar man spelarna?... 3 Vem får vara med?... 3 Vart vänder man sig om man önskar

Läs mer

TRÅDEN GRÖNA. Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF

TRÅDEN GRÖNA. Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF TRÅDEN GRÖNA Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten i Sandareds IF och Sjömarkens IF Reviderad 2012-02-15 Jerry Carlsson Utvecklingsansvarig Mål och riktlinjer för barn- och ungdomsverksamheten!

Läs mer

Varför skall Ljusdal IF finnas?

Varför skall Ljusdal IF finnas? Mål Varför skall Ljusdal IF finnas? Ljusdal IF finns för att vara en samlingsplats för alla med idrottsintresse. Erbjuda alla barn, ungdomar och vuxna (seniorer) utvecklingsmöjligheter i sitt idrottande

Läs mer

Maserskolans fotbollsprofil

Maserskolans fotbollsprofil Maserskolans fotbollsprofil Fotbollsprofilen på Maserskolan ska ses som en utveckling av skolämnet Idrott och Hälsa. Fotbollsprofilens kursmoment är utformade så att eleven blir bättre fotbollsspelare

Läs mer

Konkreta riktlinjer för olika åldrar

Konkreta riktlinjer för olika åldrar Konkreta riktlinjer för olika åldrar Inspirerade av Svenska Fotbollsförbundets policies och våra egna erfarenheter följer här Lerums IS riktlinjer för olika åldrar: 6 9 år (3- och 5-mannaspel) Efter fotbollsskolan

Läs mer

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN

NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN NOSSEBRO IF BLÅ TRÅDEN Inledning Blå Tråden skall vara ett dokument som anger riktlinjerna för verksamheten inom NIF för allt från nybörjare till senior. Alla verksamma ledare inom NIF skall vara väl insatta

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé

Stafsinge IF:S Ungdomssektions Verksamhetsidé Stafsinge IF:S Ungdomssektions Skall ligga till grund för målsättning, beslut och inriktning av verksamheten. Skall fungera som ett rättesnöre för ledare, tränare och föräldrar. Är framtagen av u-sektionens

Läs mer

Verksamhetsstrategi Genarps IF Målsättningar och visioner

Verksamhetsstrategi Genarps IF Målsättningar och visioner Fastställt av extra årsmötet måndagen den 30 september, 2013 Verksamhetsstrategi Genarps IF Målsättningar och visioner Övergripande mål för fotbollsverksamheten i Genarps IF All verksamhet i Genarps IF

Läs mer

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19)

Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) 2014 Riktlinjer för verksamhets- och säsongsplanering (Reviderad 2013-11-19) Inledning Verksamhetsplanen tas fram av respektive chefstränare/samordnande tränare i samråd med lagens tränare, ledare och

Läs mer

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare.

- att utbilda och utveckla spelare och ledare enligt långsiktiga planer så att föreningen i stort sett blir självförsörjande på seniorspelare. Röda Tråden I dokumentet nedan beskrivs kort de övergripande målen för föreningen samt vilket ansvar som åligger både spelare, ledare samt föräldrar i de olika åldersgrupperna. Detta dokument kallar vi

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

Grebbestads Idrottsförening

Grebbestads Idrottsförening Grebbestads Idrottsförening Barn- och Ungdomsfotboll Policy Föräldraguide GIF's Röda Trådar Grebbestads IF www.grebbestadsif.se e-mail: info@grebbestadsif.se Bryggerigatan 15B Tel. 0525-106 63 Bankgiro

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

En vägledning till dig som är ny som ledare i vår förening

En vägledning till dig som är ny som ledare i vår förening En vägledning till dig som är ny som ledare i vår förening Först och främst vill vi i föreningen välkomna dig till oss, kul att du vill pröva dina vingar som fotbollstränare för barn och unga i GIK. När

Läs mer

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i

Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Utbildningsplan 2010 för barn och ungdomsfotbollen i Syfte Denna utbildningsplan är en vägledning för ledare i klubben. Den finns tillgänglig för föräldrar och barn som är medlemmar i föreningen. I Rävåsens

Läs mer

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt

Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt Stuvsta IF sportsliga riktlinjer så många fotbollsspelare som möjligt så länge och så bra som möjligt 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 STUVSTA IF:S VÄRDEGRUNDER... 4 VISION...

Läs mer

Verksamhetsinriktning Barn & Ungdomsfotboll

Verksamhetsinriktning Barn & Ungdomsfotboll Verksamhetsinriktning Eneby BK Innehållsförteckning EBK Mål & Inriktning - Värdegrund SvFF Fotbollens spela Lek & Lär - Värdegrund Eneby BK - Vision - Ledstjärnor för verksamheten - Ledstjärnor för ledare

Läs mer

KIF Örebro Spelarutbildningsplan

KIF Örebro Spelarutbildningsplan KIF Örebro Spelarutbildningsplan 6-9 år Fotbollsglädje Vår spelarutbildningsplan är baserad på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan och uppfyller det som Idrotten vill (Riksidrottsförbundets

Läs mer

FALKÖPING IK BLUE RIDERS

FALKÖPING IK BLUE RIDERS Rev. B Den blå tråden Revisionshistorik: Rev. Anledning: Datum: Fastställd av Nr: styrelsen: B Revidering av ursprungligt dokument. 2018-04-09 2018-06-04 1 (10) Innehållsförteckning FÖRENINGENS ÖVERGRIPANDE

Läs mer